گفت‌وشنود @dialogue1402 Channel on Telegram

گفت‌وشنود

@dialogue1402


در صفحه‌ی «گفت‌وشنود» مطالبی مربوط‌به «رواداری، مدارا و هم‌زیستی بین اعضای جامعه با باورهای مختلف» منتشر می‌شود.
https://dialog.tavaana.org/
Instagram.com/dialogue1402
Twitter.com/dialogue1402
Facebook.com/1402dialogue

گفت‌وشنود (Persian)

با خوشامدگویی به کانال تلگرامی گفت‌وشنود خوش آمدید! این کانال به پراکندن پیام‌های ارزشمند و الهام بخش مرتبط با موضوعاتی همچون رواداری، مدارا و هم‌زیستی بین اعضای جامعه با باورهای مختلف می‌پردازد. اگر به ایجاد گفت‌وگوهای سازنده و غنی با افرادی با ذهنیت‌ها و نگرش‌های مختلف علاقه‌مندید، این کانال برای شماست. ما در این کانال مطالب و مقالات متنوعی را منتشر می‌کنیم که به تقویت فرهنگ گفت‌و‌گو و افزایش احترام متقابل بین افراد کمک می‌کنند. با پیوستن به این کانال، فرصتی عالی برای یادگیری و تبادل نظر با دیگران با مشاهده محتواهای مختلف و الهام‌بخش فراهم شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دنبال کردن ما در شبکه‌های اجتماعی، به https://dialog.tavaana.org/ مراجعه کنید. همچنین ما را در Instagram، Twitter و Facebook نیز دنبال کنید تا از آخرین اخبار و مطالب مفید با خبر شوید. پس چه می‌ماند؟ به ما بپیوندید و در جریان همه‌ی گفت‌وگوهای جذاب قرار بگیرید!

گفت‌وشنود

20 Nov, 20:50


پژوهشگران با استفاده از تکنیک‌های تصویربرداری پیشرفته، متنی پنهان را در زیر لایه‌ای تزئینی از طلا بر روی یکی از صفحات معروف‌ترین نسخه‌‌ی خطی قرآن در جهان، موسوم به «قرآن آبی» کشف کردند.

به گزارش یورونیوز، محققان موزه ملی شیخ زاید در ابوظبی با استفاده از تکنیک‌های تصویربرداری چندطیفی موفق به شناسایی آیاتی از سوره نساء در زیر لایه‌ای تزئینی از طلا شدند. این کشف بر روی یکی از صفحات قرآن آبی صورت گرفت که یکی از مهم‌ترین نمونه‌های خوشنویسی اسلامی محسوب می‌شود.

سوره نساء بر حقوق زنان، قانون ارث، مراقبت از یتیمان، ازدواج زنان، حلال و حرام و دفاع از عدالت تمرکز دارد.


ویژگی‌های منحصر به فرد قرآن آبی

قرآن آبی نسخه‌ای خطی از قرآن است که قدمت آن به قرون هشتم تا نهم میلادی بازمی‌گردد. این نسخه خطی به خاطر صفحات آبی یا نیلی رنگ، تزئینات نقره‌ای و خط کوفی طلایی خود معروف است. به نظر می‌رسد این ترکیب رنگ‌ها الهام گرفته از نسخه‌های خطی گران‌بها مربوط به امپراتوری بیزانس در همسایگی ایران است که به داشتن صفحاتی با رنگ بنفش و طلاکوب‌شده‌ شهرت داشتند.

متن این نسخه به خط کوفی نگاشته شده است. همانند دیگر نسخه‌های اولیه قرآن، خواندن این خط دشوار است، زیرا حروف به گونه‌ای طراحی شده‌اند که طول سطور با یکدیگر برابر باشد و علائم لازم برای تمایز بین حروف نیز حذف شده است.

نسخه اصلی قرآن آبی شامل ۶۰۰ صفحه بوده که هرکدام از پوست گوسفند ساخته شده بودند.

برگه‌های این نسخه خطی از سال‌های اولیه قرن بیستم برای محققان شناخته شده بود، اما اولین بار در دهه ۱۹۷۰ و پس از نمایش چندین برگ از آن در نمایشگاه‌های بین‌المللی مانند «هنرهای اسلام» در گالری هیوارد لندن توجه زیادی را به خود جلب کرد. این نسخه را به ایران یا تونس در قرن نهم نسبت دادند، هرچند برخی پژوهشگران آن را محصول امویان در اندلس، کلبیان در سیسیل یاعباسیان در عراق می‌دانند.

امروزه تنها حدود ۱۰۰ صفحه از این نسخه در مجموعه‌های خصوصی و موزه‌ها در سراسر جهان موجود است که پنج صفحه آن در موزه ملی زاید به نمایش گذاشته خواهد شد.

#قرآن #قرآن_آبی #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Nov, 19:20


https://www.youtube.com/watch?v=Vv-aYghsZRI

مجله «همایون» مجله‌ای مذهبی بود که در عین مذهبی‌بودن رویکردی انتقادی و اصلاح‌گرانه به برداشت‌های سنتی از مذهب داشت. این، زمانی مهم‌ به نظر می‌رسد که بدانیم این مجله‌ به عنوان نخستین مجله مذهبی شهر قم شناخته می‌شود.

این مجله حدود یک سال و طی سال‌های‌ ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۴ منتشر می‌شد؛ یعنی در اوج اصلاحات دوره رضاشاه پهلوی که از جمله شامل اصلاحات در حوزه دین نیز می‌شد.

اگرچه در این مجله مقالاتی در دفاع از تشیع رایج و سنتی نیز منتشر می‌شد اما بیش‌تر نویسندگان اصلی مجله‌ «همایون»، که خود یا طلبه بودند یا سابقه طلبگی داشتند، از حامیان جدی اصلاحات دینی بودند.

به عنوان نمونه می‌توان از چهره‌هایی چون احمد کسروی، علی‌اکبر حَکَمی‌زاده یا علی‌اکبر برقعی نام برد. حکمی‌زاده را نیز شاید بتوان مهم‌ترین نویسنده مجله دانست.
«رسول جعفریان» – از پژوهشگران حامی جمهوری اسلامی – که با نگاهی انتقادی این مجله را بررسی کرده است در ص ۴۸ کتاب خود با عنوان «جریان‌ها و سازمان‌های مذهبی-سیاسی ایران» در توضیحی اجمالی از مقالات اصلاحگرانه این مجله، چنین می‌نویسد:

«مقاله “زبان خنثی” در نشریه همایون به حمایت از بیرون ریختن کلمات عربی از زبان فارسی، در ادامه تلاشی که میرزا فتحعلی آخوندزاده آن را آغاز و کسروی به طور جدی آن را دنبال کرده بود، نگاشته شد. همین‌طور در مقاله “بت‌پرستی” در نشریه همایون در جهت نفی زیارت قبور ائمه اطهار مطالبی نوشته شده بود. بزرگداشت فردوسی که در سال ۱۳۱۳ در سراسر ایران دنبال می‌شد، در نشریه همایون پی گرفته شد و حتی در آن از رضاشاه ستایش شد. در این مجله کسروی نیز مقاله‌ای تحت عنوان “ایران” نوشت و از خوانندگان خواست تا راهی جدای از گذشته انتخاب کرده، حرکت خود را ادامه دهند.»

برای تماشای ویدئویی که تیم پژوهشی گفت‌وشنود در ارتباط با این رویکرد اصلاح‌گرانه تهیه کرده است، از لینک یوتیوب استفاده کنید. برای خواندن ادامه متن همین گزارش به صفحه گفت‌وشنود رجوع کنید:

https://dialog.tavaana.org/homayoun-magazine-religious-reform/

#رواداری #دین #نقد_دین #نقد_دینی #گفتگو

@dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Nov, 17:57


نیلا ابراهیمی، دختر ۱۷ ساله از افغانستان به خاطر تلاش‌هایش در زمینه حقوق کودکان و زنان برای دستیابی به آموزش در این کشور برنده "جایزه صلح کودکان" شد.

نیلا ابراهیمی که سه سال پیش، بعد از بازگشت دوباره طالبان به قدرت، این کشور را ترک کرده بود، روز سه‌شنبه ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان) جایزه معتبر حقوق کودکان را در آمستردام دریافت کرد.

بنیاد حقوق کودکان KidsRights گفته است، این دختر نوجوان که حالا ساکن کاناداست، "شجاعانه برای حقوق دختران و زنان در کشورش مبارزه می‌کند."

از نیلا در سال‌های گذشته ترانه اعتراضی در اینترنت منتشر و به سرعت فراگیر شد. او در این اثر دیگر زنان و دختران افغان را تشویش می‌کرد تا حقوق خود را مطالبه کنند و از خود در برابر بی‌‌عدالتی‌ها دفاع کنند.

نیلا ابراهیمی گفته است: «دریافت جایزه بین‌المللی حقوق کودکان به این معنی است که صدای زنان و دختران افغان در سراسر جهان انعکاس می‌یابد. ما باید به تلاش‌ خود ادامه دهیم تا به آ‌نها در تاریک‌ترین زمان‌ امید بدهیم.»

دویچه وله گزارش داد، ابراهیمی سال گذشته در نشست حقوق بشر در ژنو گفته بود: «در حالی که من حالا در خانه جدید خود احساس امنیت می‌کنم، هر روز به دخترانی فکر می‌کنم که در افغانستان مانده‌اند.»

نیلا از میان ۱۶۵ نفر از ۴۷ کشور به عنوان برنده این جایزه انتخاب شده است.

طالبان از زمان تسلط بر افغانستان در اوت سال ۲۰۲۱ گام به گام در مسیر محدود کردن زنان و حذف آنها از تمام فعالیت‌های اجتماعی حرکت کرده است. سازمان ملل متحد این محدودیت‌ها و نقض حقوق بشری زنان را "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.

#نیلا_ابراهیمی #جایزه_صلح_کودکان #آپارتاید_جنسیتی #حقوق_زنان #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Nov, 17:18


‏غسل تعمید سوسیالیسم

‏در بعضی سنت‌های دینی، تعلل بیش از حد در قبرستان‌ها و یا صرف وقت بسیار با اجساد، مکروه است و شوم تلقی می‌شود. اما داستان جیم جونز (Jim Jones)، رهبر فرهمند فرقه «معبد مردم» (Peoples Temple) را نمی‌توان صرفا حول محور علاقه او به تابوت و به مراسم تشییع پیکر مردگان روایت کرد. اگرچه کسانی که در کودکی با او همبازی بوده‌اند نقل کرده‌اند که او جسد حیوانات کشته‌شده در جاده‌ها را با وسواس و علاقه به جعبه‌هایی منتقل می‌کرد و برای آنها مراسم برگزار می‌نمود؛ همبازی‌هایش را تشویق به شرکت در چنین مراسمی می‌کرد و حتی یک بار خود گربه‌ای را با چاقو کشت تا بتواند برای آن مراسم تشییع برگزار کند!

‏همسایگانش به خاطر می‌آورند که جیم جونز در کودکی خود را «فرشته مرگ» می‌نامید و اگرچه می‌دانیم که او به زندگی خود و پیروانش، با فرمان به خودکشی دسته‌جمعی، پایان داد، با این حال، در مطالعه زندگی‌اش برای آنها که می‌خواهند بدانند رهبران فرهمند کیستند و چگونه در حیات اجتماعی ما رشد و نمو می‌کنند، واقعیات عبرت‌آموزی غیر از علاقه‌ی ریشه‌دار به مرگ وجود دارد!

‏جونز متولد می ۱۹۳۱ بود. پدر او یک مجروح جنگی بود و به همین علت قادر نبود کار کند و مقرری‌ای که دریافت می‌کرد کفاف اداره خانواده را نمی‌داد. گفته می‌شود مادرش از محبت مادرانه نسبت به فرزند خود تهی بود و دردسرهای زندگی با پدر جونز، او را به ستوه آورده بود. آنها ناچار بودند با اقل امکانات زندگی کنند به طوری که غالباً خانواده‌ی پدری جیم، برای او خوراک و پوشاک می‌فرستادند و تلاش می‌کردند که با او مهربان باشند. ریشه‌ی علاقه جیم جونز به سوسیالیسم و بعدها به زندگی اشتراکی (کمونیسم) بی‌گمان در فقر شدیدی‌ست که در دوران کودکی تجربه کرده است. 

‏او به شاخه‌ای از مسیحیت علاقه‌مند شد که پنطیکاستی (Pentecostalism) نامیده می‌شود. این لفظ (پنطیکا) که به معنای پنجاهه است، به داستانی در عهد جدید اشاره می‌کند که مطابق با آن…

‏برای خواندن متن کامل این یادداشت به صفحه‌ی گفت‌وشنود رجوع کنید در:

‏⁦ dialog.tavaana.org/jim-jones/⁩

‏⁧ #فرقه⁩ ⁧ #فرقه_گرایی⁩ ⁧ #جیم_جونز⁩ ⁧ #انتحار_آیینی⁩ ⁧ #خودکشی_آیینی⁩ ⁧ #خودکشی_فرقه‌ای⁩ ⁧ #مسیحیت⁩ ⁧ #پنطیکا⁩ ⁧ #رهبران_فرهمند⁩ ⁧ #کاریزما⁩ ⁧ #کاریزماتیک⁩

‏⁦ @Dialogue1402⁩

گفت‌وشنود

20 Nov, 15:37


آیا «کلینیک ترک بی‌حجابی» اثر مثبت می‌گذارد یا منفی؟
پرسشی از مسلمانان مقید

نشریه صبح نو، مصاحبه‌ای با حجت‌الاسلام محمدحسین طاهری آکردی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کرده که حاوی نکات جالبی‌ست؛ طاهری آکردی می‌گوید نام «کلینیک ترک بی‌حجابی» تنها به عنوان یک گزینه در یکی از جلسات تخصصی ستاد امر به معروف استان تهران مطرح شد. «متاسفانه بدون هماهنگی با ستاد مرکزی و صرفا جهت توضیح طرح، این نام در قالب یک مصاحبه عمومی شد که واکنش‌های متفاوتی برانگیخت… »

او در ادامه می‌گوید نباید مناقشه بر سر نام، محتوای فرهنگی و «جهادی» را تحت‌الشعاع قرار دهد. پرسشی که گفت‌وشنود از مسلمانان مقید دارد این است که آیا این نام را مناسب چنین طرحی می‌دانید؟

مسئولان این طرح می‌گویند که از دخترانی که در گذشته بی‌حجاب بوده‌اند اما به حجاب شرعی روی آورده‌اند برای ارائه مشاوره به دختران بی‌حجاب استفاده می‌شود. ادعای آنها جایگزین کردن برخوردی فرهنگی به جای امنیتی و قضایی‌ست. صرفنظر از اینکه با اجباری بودن یا اختیاری بودن حجاب موفقید، در مورد این نام یا عنوان چه فکر می‌کنید؟

گفت‌و‌شنود مایل است که پاسخ‌های شما را بازتاب دهد.

#گفتگو #رواداری #حجاب_اسلامی #مدارا
‏ @dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Nov, 12:51


یکی از اصطلاحات کلیدی که در پادکست «دیگری‌نامه» در وبسایت «گفت‌وشنود» به آن پرداخته شد، اصطلاح «مسلمان‌بازی» بود که ساخته و پرداخته‌ی صادق هدایت است.

اما صادق هدایت از آن چه منظور داشت؟

در شماره‌ی سی‌ام و آخر پادکست دیگری‌نامه چنین آمده است: «ما این اصطلاح را که در زبان فارسی به همین شکل، ساخته صادق هدایت است، درست در معنای "اسلام‌گرایی" گرفتیم که اصطلاحی نسبتا جدید است. نویسنده و روشنفکر ایرانی که در دهه بیست خورشیدی در ایران شاهد میل سیاستمداران و شخصیت‌های فرهنگی در استفاده از احساسات دینی مردم بود، این اصطلاح را از باب انتقاد و نکوهش مطرح کرد.

اصطلاح "مسلمان‌بازی" در نامه‌های هدایت به رفیقش، شهیدنورایی پیدا می‌شود که در فرانسه زندگی می‌کرد. هدایت در نامه‌هایش که غالبا حاوی توصیف شرایط ایران آن دوره است، از ممنوعیت خوردن و نوشیدن در ماه رمضان، از تلاش برای وارد کردن مفاد درسی اسلامی در دانشگاه‌ها و از تظاهر برخی شخصیت‌های فرهنگی به تقید به اسلام، به‌عنوان "مسلمان‌بازی" تعبیر می‌کند».

- برای شنیدن پادکست دیگری‌نامه به اینجا بروید:
https://dialog.tavaana.org/category/video/podcast/

#گفتگو_توانا #مسلمان_بازی #اسلام_گرایی #صادق_هدایت

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Nov, 07:01


یووال نوح هراری، مورخ، نویسنده و فیلسوف اسرائیلی، از چهره‌های برجسته‌ای است که با آثارش تأثیر عمیقی بر درک ما از تاریخ، انسان‌شناسی و آینده بشریت گذاشته است. او در سال ۱۹۷۶ در اسرائیل به دنیا آمد و تحصیلات خود را در زمینه تاریخ در دانشگاه عبری اورشلیم آغاز کرد. هراری سپس دکترای خود را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد و با تمرکز بر تاریخ نظامی و فرهنگ‌های انسانی به تحقیقات خود ادامه داد. آثار او، به‌ویژه سه‌گانه «انسان خردمند»، «انسان خداگونه» و «۲۱ درس برای قرن ۲۱»، به موضوعاتی چون تکامل بشر، چالش‌های پیش روی تمدن مدرن و پیشرفت‌های فناوری می‌پردازد.

هراری با استفاده از زبانی ساده و روان، پیچیدگی‌های علمی، تاریخی و فلسفی را به گونه‌ای توضیح می‌دهد که مخاطبان گسترده‌ای را جذب کرده است. او در آثار خود به مسائل اخلاقی، اجتماعی و تأثیر فناوری‌های پیشرفته مانند هوش مصنوعی و بیوتکنولوژی نیز پرداخته و نگرانی‌هایی را در مورد آینده آزادی و هویت انسان مطرح می‌کند. هراری نه تنها نویسنده‌ای پرفروش، بلکه سخنرانی الهام‌بخش است که در همایش‌های جهانی درباره چشم‌انداز تمدن انسانی سخن می‌گوید.

#یواال_نوح_هراری #جنگ #گفتگو_توانا

گفت‌وشنود

20 Nov, 06:47



شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران روز دوشنبه ۲۸ آبان در یک بیانیه‌ «قربانی‌ شدن دانش‌آموزان تحت فشارهای آموزش ایدئولوژیک در مدارس» را محکوم کرد.

این تشکل سراسری معلمان در ایران با اشاره به اخبار «تلخ و جانکاه» خودکشی آرزو خاوری و آیناز کریمی، دو دانش‌آموز، در ماه آبان سال جاری، آن را نشان‌دهنده «عمق فاجعه‌» در ساختار آموزشی و اجتماعی ایران دانست که «زخمی عمیق و التیام‌ناپذیر بر پیکره جامعه» وارد کرده است.

شورا تاکید کرد که این خودکشی‌ها نشان داد که «سیاست‌های ایدئولوژیک و سرکوب‌گرانه چگونه می‌تواند نوجوانانی پرامید را به ورطه نابودی بکشاند.»

به نوشته این بیانیه، «مرگ آرزو خاوری و آیناز کریمی، همچون جان‌باختگان وقایع گذشته، نماد قربانی‌شدن آزادی‌خواهان در برابر ساختارهای سرکوبگر است.»

#آموزش_ایدولوژیک
#آموزش_ایدئولوژیک
#آموزش_مذهبی
#گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 23:02


جامعه شکاکان


جامعه شکاکان یا جامعه پرسشگری یک سازمان ناسودبر است، که توسط اعضا پشتیبانی می‌شود و به ترویج شک‌گرایی علمی و مقابله با گسترش شبه علم، خرافه و باورهای غیرمنطقی می‌پردازد.


جامعه شک‌گرایان در ابتدا توسط مایکل شرمر به عنوان گروهی شک‌گرا در منطقه لس آنجلس تأسیس شد.
پس از موفقیت مجله‌اش، اسکپتیک، که در بهار ۱۹۹۲ شروع شد، این سازمان به سازمانی ملی و سپس جهانی تبدیل شد.

جامعه پرسشگری در سال ۱۹۹۲ تأسیس شد و تا ۲۰۰۸، ۵۵۰۰۰ عضو در جهان دارد، از جمله بیل نای «مرد علمی»، جولیا سوینی، زیست‌شناس ریچارد داوکینز، و ستاره‌شناس مشهور نیل دیگراس تایسون.

#سکولار #جامعه_شکاکان #شک_گرایی #خداناباوران #اسکپتیک #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 20:18


«نوری میوه دنیای جهل بود و کوری میوه دنیای فهم. خیلی مقایسه نمادین خوبی صورت گرفته اینجا. متاسفانه نمی‌دانم‌ متن از کیست اما واقعیت محض است از چرایی انحطاط و زوال تاریخی ایران»

- متن و تصویر ارسالی از همراهان ‌

بسیار خوشحال می‌شویم‌ نظر شما همراهان گرامی پیرامون این مقایسه را بدانیم‌ و اینکه چرا در فرانسه آن زمان ماری کوری به وجود می‌آید ولی در ایران خیر؟

#گفتگو_توانا #شیخ_فضل_الله_نوری #اسلامگرایی #علم

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 18:01


یاری و یاوری، ارزشی فرای تنش‌های مذهبی

وقتی در دسامبر ۲۰۱۲ آخرین کنیسه فعال در شهر برَدفورد به مشکلات مالی نمی‌توانست هزینه نگهداری ساختمان تاریخی ۱۳۲ ساله خود را پرداخت کند چاره ای برای اعضاء آن باقی نمانده بود جز این که ساختمان را به فروش بگذارند.

اما کمک از جایی غیرمنتظره رسید. منشی مسجد نزدیک کنیسه به همراه چند گروه دیگر دست به دست هم دادند و با موفقیت کمک مالی به میزانی بیش از یک‌صدهزار پوند جمع‌آوری کردند. به این ترتیب، کنیسه بردفورد توانست از خطر نابودی نجات پیدا کند. پس از این اتفاق، رابطه بین مسلمانان و یهودیان در بردفورد به یک دوستی واقعی تبدیل شد.

رودی لیور، رئیس کنیسه، و زلفی کریم، منشی مسجد، اکنون کلیدهای این دو مکان و کدهای هشدار را با هم به اشتراک می گذارند، و اعضاء این دو محل مذهبی از اماکن هم بازدید می‌کنند. با وجود تنش‌های گذشته، این همکاری بر تفاوت‌های مذهبی غلبه کرده کرده و فرای شکاف‌های تاریخی اجتماعی، افراد را به هم پیوند داده است. این یک نمونه است از قدرت تحول‌آفرین وحدت، که می‌تواند فرهنگی از مدارا و میراثی زیبا و مشترک بیافریند.

منبع: گاردین

#گفتگو_توانا #میراث_مذهبی #مدارای_مذهبی #تنش_مذهبی

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 16:21


ایده «خداوند» مضر است!

بسیاری از خداناباوران، از جمله کسانی چون کریستوفر هیچنز و ریچارد داوکینز، معتقدند که ایده خداوند، به‌ویژه در قالب ادیان سازمان‌یافته، باعث ایجاد و گسترش اعتقادات و اعمالی می‌شود که می‌توانند به‌جای ارتقای بشر، به سرکوب آزادی‌های فکری و حقوق انسانی منجر شوند. هیچنز در کتاب خدا بزرگ نیست (God Is Not Great) می‌نویسد که ادیان خدامحور تمایل به ایجاد شکاف‌های اجتماعی، جنگ‌ها، و تبعیضات اخلاقی دارند که نه تنها به پیشرفت فکری کمک نمی‌کنند بلکه مانعی جدی برای انسان‌ها در شناخت حقیقی دنیای اطرافشان و حتی شناخت خودشان می‌شوند.

از این منظر اگر نگاه کنیم، تمایزی میان چندخدایی و یکتاپرستی نیست؛ بلکه حتی می‌توان گفت که اگر ایده یک خدا هم مضر است چون به نظام تبعیض و شکاف و اختلاف منجر می‌شود، ایده چندخدایی هم به نحو اولی مضرتر است و این رویکرد به نفی الوهیت به طور کلی، چه در صورت «مجمع خدایان» (به تعبیر یونانی پانتئون یا در تعبیر فارسی «بغستان») منجر می‌شود.   

خداناباورانِ حامیِ این رویکرد معتقدند که ایده خداوند باعث نوعی وابستگی روانی و فکری به یک قدرت مافوق می‌شود که افراد را به‌جای رویارویی با چالش‌های زندگی و مسئولیت‌پذیری، به وابستگی‌های مذهبی می‌کشاند. این رویکرد، همان‌طور که داوکینز در کتاب پندار خدا (The God Delusion) مطرح می‌کند، به‌نوعی بازدارندگی فکری می‌انجامد که می‌تواند از رشد علمی، خلاقیت فردی و تلاش برای فهم طبیعت جلوگیری کند. در چنین شرایطی، انسان به‌جای تکیه بر خود و جامعه برای حل مشکلات، به یک نیروی خارجی و نادیدنی وابسته می‌شود که این موضوع می‌تواند جامعه را از درک واقعیت و خودشناسی عمیق باز دارد.

در جهان باستان در نقاط مختلف زمین که چندخدایی حاکم بود، این شکل از وابستگی روانی هم تفصیل پیدا کرده بود و دم و دستگاه و سازمان به‌هم زده بود. تصور کنید که هر خدایی در عمل می‌تواند یک مجموعه معبد یعنی سازمان مذهبی داشته باشد، گردش مالی داشته باشد، برنامه سیاسی داشته باشد و این سازمان‌های متعدد وابسته به ایزدان مختلف نه تنها با هم لزوما همسو و هم‌افزا نیستند بلکه ای‌بسا به لحاظ منافع با هم تضاد و تصادم دارند. این نوع چندگانگی یا تکثر، مانند تکثری که در دنیای اندیشه تبلیغ می‌کنیم یا در حیات سیاسی، بهنجار و حتی بهینه قلمداد می‌کنیم نیست.

اگر ایده خدا با تعصب و جزمیت‌اندیشی همراه است و می‌تواند هواداران جان‌نثار و فدایی و آماده برای عملیات «استشهادی» تولید کند، در یک جهان چندخدایی که پیروان خدایان با هم رقابت می‌کنند، چگونه می‌توان عصبیت پیروان را مهار کرد؟ این عصبیت نه تنها در عرصه تفکر و اندیشه و فرهنگ، بلکه در عرصه تعقیب منافع مادی هم می‌تواند دیده شود و فجایع بزرگی ایجاد کند؛ همه پیروان هم به لحاظ ذهنی این آمادگی را دارند که اعمال خود را به گردن یک ایزد یا ایزدبانو بیاندازند و خود را از مسئولیت مبرا کنند.

شما چه فکر می‌کنید؟
گفت‌وشنود مایل است که بستری برای گفتگوهای ایمانی و عقیدتی ایجاد کند. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

#گفتگو #رواداری #دین #نقد_دین
@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 15:49


احترام به تنوع مذهبی و عقیدتی شامل احترام به حق انتخاب خداناباوران هم می‌شود

اگر احترام به تنوع مذهبی و عقیدتی نه ناشی از تعارف بلکه برآمده از لزوم آزادی انتخاب و احترام به فردیت انسان‌ها باشد، ناگزیر یک خداناباور و دین‌ناباور نیز از پیامدهای مثبت آزاداندیشی مذهبی برخوردار خواهد بود.

چگونه می‌توان احترام به تنوع مذهبی و عقیدتی را به عنوان یکی از اصول پایه‌ای آزاداندیشی شناخت اما حقوق خداناباوران را پاس نداشت؟

به وضعیت بهائیان در جامعه ایران نگاه کنیم. تحت آزار سیستماتیک و تبعیض گسترده. حتی قبرستان‌های آن‌ها از ستمگری جمهوری اسلامی در امان نیست. مسلمانان آزاداندیش بارها از لزوم رفع ستم علیه بهائیان گفته‌اند با اینکه خود به آیین بهایی باور ندارند.

آیا نمی‌توان تصور کرد که یک بهائی باورمند یا یک مسلمان باورمند دقیقا قائل به همین آزادی انتخاب در باور و عقیده برای یک خداناباور باشد بدون اینکه لزوما خود، معتقد به خداناباوری باشد؟

این حق، بخشی از حقوق بشری ِ اساسی است که هر فردی، صرف نظر از اعتقاداتش، باید از آن برخوردار باشد.

------
در وبسایت گفت‌وشنود ویدئوی مربوط به متن بالا را ببینید و متن کامل را نیز در آنجا بخوانید:
https://dialog.tavaana.org/atheists-religious-freethinking/

#گفتگو_توانا #بهائیان_ایران #حقوق_خداناباوران #حق_انتخاب #آزادی_باور

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Nov, 07:36




ژاک دریدا (1930–2004)، فیلسوف فرانسوی و بنیان‌گذار مکتب شالوده‌شکنی، از تأثیرگذارترین متفکران قرن بیستم بود.

او با رویکردی انتقادی به متون فلسفی، دینی و ادبی، مفاهیمی مانند حقیقت، معنا و خدا را به چالش کشید.

هرچند دریدا به صراحت خود را خداناباور ننامید، اما آثار او اغلب به‌عنوان نقدی بر متافیزیک سنتی و باورهای دینی تفسیر شده‌اند.

آثار دریدا، مانند نوشتار و تفاوت، تأثیری عمیق بر فلسفه، نظریه ادبی و نقد دینی گذاشت و او را به یکی از متفکرانی تبدیل کرد که به بررسی فلسفی خداناباوری و نقد دین پرداخته‌اند.

#ژاک_دریدا #دریدا #فلسفه #خداناباوری #آتئیست #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 21:33



بدن زن در ایران نمادی از مبارزه و مقاومت علیه فشارها و محدودیت‌های اجتماعی و حکومتی است.

برای سال‌ها، بدن زنان ایرانی به عنوان ابزاری برای سرکوب و کنترل توسط حکومت دیکتاتوری مذهبی استفاده شده است، اما در همین حال، به یکی از اصلی‌ترین ابزارهای مقاومت در برابر این فشارها تبدیل شده است.

مبارزات زنان ایرانی برای آزادی پوشش، حق انتخاب و حق بیان، نمادی از مبارزه وسیع‌تر علیه حکومتی است که تلاش می‌کند هویت و حقوق فردی را سرکوب کند.

زنان ایرانی از طریق تظاهرات، خیزش‌های اجتماعی و حتی هنر و ادبیات، پیام خود را برای آزادی و برابری به جهان مخابره کرده‌اند.

این مبارزه با وجود خطرات، مانند بازداشت، زندان و حتی جان‌سپاری، همچنان ادامه دارد.

زنان با شجاعت با باورها و هنجارهایی که بر آن‌ها تحمیل می‌شود مقابله کرده و به نمادی از ایستادگی و اراده برای تغییر تبدیل شده‌اند.

#دختر_علوم_تحقیقات #آهو_دریایی #حقوق_زنان #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 19:26


کافر: یک عنوان نفرت‌پراکنانه

چگونه می‌توان به عنوان یک مذهبی حرمت خداناباوران را پاس داشت بی‌آنکه از آنان توقع داشت به باورهای مذهبی مطلوب ما تن دهند؟

این شاید یکی از جدی‌ترین پرسش‌هایی باشد که مذهبی‌های مداراجو بایستی از خود بپرسند؛ چه آنکه مفهوم «کافر» مفهوم پررنگی در دین اسلام است؛ مفهومی که بار منفی زیادی با خود دارد.

به نظر می‌رسد یکی از بهترین راه‌ها برای این‌که بتوانیم احترام به خداناباوران را نهادینه کنیم پیراستن ادبیات مذهبی از مفاهیم نفرت‌پراکنانه است؛ مفاهیمی چون کافر.

متن کامل را در وبسایت گفت‌وشنود بخوانید:
https://dialog.tavaana.org/disbelieving/

لینک ساندکلاد:
https://dialog.tavaana.org/disbelieving/

#گفتگو_توانا #کافر #مفهوم_کافر #مدارای_مذهبی #نفرت_پراکنی

گفت‌وشنود

04 Nov, 17:19


‏@dialogue1402

«از کوچه رندان»
عبدالحسین زرین‌کوب
معرفی کتاب

«راستی خاتم فیروزه بواسحاقی
خوش درخشید؛ ولی دولت مستعجل بود»

این آقای بواسحاقی، حاکم شیراز از خاندان اینجو در عصر حافظ بود و این بیت حافظ، ستایش و احترام این شاعر پرآوازه کشورمان را نسبت به او نشان می‌دهد. خاندان اینجو، مغول بودند و پس از سیطره چنگیزخان مغول و جانشینانش بر ایران حکم می‌راندند. اما سیاست دینی چنگیزخان، علیرغم وحشی‌گری و خشونتی که به سپاهیانش نسبت داده شده، سیاست رواداری بود.

چنگیزخان خود مذهب شمنی داشت اما این مذهب را به سرزمین‌هایی که به مراتب از جهات مختلف، از جمله از حیث دینی، پیشرفته‌تر بودند، تحمیل نکرد. سنت سیاسی چنگیزخان حمایت از ادیان مختلف بود و لاجرم، در سرزمین‌هایی که مدت‌ها پیش مسلمان شده بودند و حکومت‌هاشان، زیر حکم خلیفه عباسی مستقر در بغداد مشروعیت خود را تضمین می‌کردند، فضای تنفسی پیدا شده بود و بساط باده‌گساری و عیاشی از هر نوع دور از چشم «مُحْتَسِب» (تحت‌الفظی یعنی کسی که حساب می‌کند: محاسبه‌گر) میسر بود. علت علاقه حافظ و همین‌طور عبید زاکانی را به «فیروزه بواسحاقی» همین آزادروشی گماشتگان مغول می‌پندارند؛ و «محتسب» در اشعار حافظ که فرد بدی‌ست که شرع را به مردم با روی و ریا حُقنه می‌کند، مصداق تاریخی مشخصی دارد: رقیب سیاسی- نظامی بواسحق آل اینجو، یعنی امیرمبارزالدین از خاندان مظفر که اصالتا یزدی بودند و حاکم یزد.

این امیرمبارزالدین که با نظامی‌گری و بعد با تشرع، یعنی تظاهر به دین‌داری و اتکاء به شریعت، بر بواسحاق غالب آمد، با خلیفه فرارکرده عباسی به مصر همدست شد و در شیراز هم پس از غلبه بر ابواسحق، بساط اجرای حد شرعی و مقررات سفت و سخت را فراهم کرد. پژوهشگران معتقدند که آن گربه ناقلا و متظاهری که مطابق با منظومه «موش و گربه » عبید زاکانی، از کرمان بر موشان تاخت و توبه نمایشی‌اش مشهور است، همین امیر مبارزالدین است!…

برای مطالعه ادامه یادداشت به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏https://dialog.tavaana.org/az-kocheye-rendan/

#رواداری #آزادی #مدارا #گفتگو #حافظ
‏@dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 15:31


‏@dialogue1402

«حکمت تمدنی»
معرفی کتاب
اثر احسان یارشاطر

ابوریحان بیرونی در کتاب آثارالباقیه فهرستی از پادشاهان کلدانی (ملوک‌الکلدانیین) ارائه می‌دهد که از بختنصر اول شروع می‌شود و به اسکندر ختم می‌شود! یعنی کلیه پادشاهان بابل قدیم را ذکر می‌کند تا به کوروش و داریوش برسد و نام تمامی پادشاهان هخامنشی را هم درست ذکر می‌کند و به اسکندر که می‌رسد به عنوان بنیان‌گذار حکومت بعدی (سلوکیان) فهرست را می‌بندد!

این فهرست از این حیث جالب است که زیر نام کلی «پادشاهان کلدانی» قرار می‌گیرد. کلدانیان قومی بودند در جنوب عراق امروز (جنوب بین‌النهرین/ میاندورود) که پادشاهان بزرگ بابل از این قوم برخاسته‌اند؛ قومی سامی‌نژاد که زبانشان هم از خانواده زبان‌های سامی‌ست و تمدن بابل که گهواره تمدن در کل سیاره نامیده شده است، تا حد زیادی مرهون این قوم و پادشاهان این قوم بوده است. برای ما ایرانیان این سوال پیش می‌آید که چطور پادشاهان پارس با زبان پارسی باستان که هیچ ربطی به سامی‌ها نداشته‌اند، می‌توانند پادشاهان یک اقلیم، یعنی پادشاهان بابل محسوب شوند!؟

بیرونی تصریح می‌کند که این اسامی را با تحقیق از اهالی بابل به دست آورده است. همه ما می‌دانیم که اهالی بابل در دوران باستان، چه استقبال پرشوری از کوروش کرده بودند. بنابراین دور نیست که در پاسخ به پرسش بیرونی، نام پادشاهان هخامنشی را به عنوان پادشاهان خود ذکر کرده باشند.

ما ایرانیان اگر به خاطر آوریم که تاریخ بنیان‌گذاری حکمرانی سنتی ایرانی را تاریخ فتح بابل به دست کوروش می‌دانیم، انگاه شاید به فهرستی که بیرونی می‌دهد بتوانیم نگاهی دوباره بیاندازیم. مفهوم این یادمان تاریخی که برای ما نیز محترم است این است که از چشم‌انداز تمدن کهن این ناحیه، پادشاهان پارس پس از فتح بابل بود که به ویژه راه خود را به تاریخ کلان سیاره بازکرده‌اند و تا پیش از آن، پادشاهان محلی (به ویژه در ناحیه انشان تا کرمان امروزی)‌ محسوب می‌شده‌اند که با همسایگان خود، زد و خوردی داشته‌اند. این واقعیت مزید را هم اگر مدنظر بگیریم که نام پادشاهان هخامنشی هیچ انعکاسی در افسانه‌های ملی ما ایرانیان ندارد، آنگاه شاید به سیالیت هویت‌های سیاسی و حتی ملی پی ببریم!…

برای مطالعه ادامه متن به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

https://dialog.tavaana.org/hekmat-tmaddoni-ehsan-yarshater/

#حکمت #تمدن #رواداری #مدارا #هویت #هویت_ملی #هویت_دینی #هویت_سیال

@dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 15:28


جامعه ایرانی، جامعه‌ای متکثر است

«جامعه ایرانی از نظر تاریخی یک جامعه متکثر بوده است، همین اصطلاح شاه شاهان نشان‌دهنده تکثر است. صفویه با هدف مقاومت در برابر عثمانی‌ها، به‌دنبال ایجاد وحدت در اقوام ایرانی بودند، بنابراین شیعه را ترویج دادند.»

پویا موحد، جامعه‌شناس، در برنامه بگو_بشنو ۶۸ با موضوع «دین در عرصه عمومی در فردای ایران» می‌گوید: « جامعه ایرانی، جامعه‌ای متکثر است.»

تجربه‌ تاریخ بنی‌بشر می‌گوید: سکولاریسم، شرط لازم برای دموکراسی است – گرچه شرط کافی نیست. موضوع بحث اصلی این برنامه این است که بی‌خدایی، بی‌دینی یا انواع باورهای آسمانی، در آینده‌ ایران، چه جایگاهی خواهد داشت؟

این برنامه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ با حضور پویا موحد، مترجم و جامعه‌شناس، ایقان شهیدی، پژوهشگر اندیشه سیاسی، و شماری از صاحب‌نظران و کنشگران در اتاق کلاب‌هاوس آموزشکده توانا برگزار شده است.

لینک یوتیوب:
https://youtu.be/SNNtTv1XBu0

لینک وبسایت:
https://dialog.tavaana.org/iran-pluralistic-society/

لینک ساندکلاد:
https://soundcloud.com/tavaana/f0a04f70-580b-4b18-a442-744795953a35

#حقوق_بشر #جمهوری_اسلامی #دموکراسی #سکولاریسم

گفت‌وشنود

04 Nov, 14:11


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402

ریشه‌های سیاسی تبعیض مذهبی در ایران

اگرچه نمی‌توان گفت تبعیض مذهبی در ایران صرفا ریشه‌های سیاسی دارد ولی می‌توان مدعی شد نوع نگاه جمهوری اسلامی بوده است که تبعیض مذهبی را سامان داده است.

به عنوان نمونه، در نظام جمهوری اسلامی، تبعیض و محدودیت‌های مذهبی نه‌تنها اقلیت‌های مذهبی و خداناباوران، بلکه حتی مسلمانان غیرشیعه دوازده امامی و آنان که به ولایت فقیه باور ندارند را نیز دربرگرفته است.

در طول تاریخ، ایران به‌عنوان سرزمینی با تنوع مذهبی و فرهنگی شناخته شده و ایرانیان از مذاهب گوناگون، همواره بخش جدایی‌ناپذیر این سرزمین بوده‌اند.

حکومتی که چنین نگاهی دارد وصله نچسب این سرزمین است.

نظر شما چیست؟

#دموکراسی #آزادی_خواهی #گفتگو_توانا #ولایت_فقیه

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 13:04


امام جمعه کرج: امروزه در مجلس ختم به جای روحانی، آلات موسیقی می‌آورند و آواز می‌خوانند.

به نظر شما دلیل آن چیست؟
آیا شما هم شواهدی مبنی بر کنار گذاشته‌شدن معمم‌ها از مراسم و‌ مناسک را مشاهده کرده‌اید؟


#روحانیت_شیعه #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

04 Nov, 06:42



در ایران، ارتداد یا تغییر دین از اسلام به‌ویژه به سوی خدا ناباوری، یک جرم جدی محسوب می‌شود که ممکن است با مجازات‌های سنگینی مانند اعدام یا زندان مواجه شود.

این موضوع بر اساس قوانین فقهی و دیدگاه‌های مذهبی رایج در ایران تعریف شده است، و خروج از اسلام به عنوان اقدامی قابل مجازات تلقی می‌شود.

این قانون نه‌تنها شامل ترک دین اسلام، بلکه حتی شامل اظهارنظرهای عمومی درباره شک به مذهب یا بیان باورهای دین‌ناباورانه نیز می‌شود، که می‌تواند فرد را در معرض اتهامات «ارتداد» یا «توهین به مقدسات» قرار دهد.

این محدودیت‌ها فضای عمومی را برای آزادی عقیده و بیان تنگ‌تر می‌کنند و بر خلاف اصول حقوق بشر، حق انتخاب آزادانه دین یا باورهای شخصی را نادیده می‌گیرند.

چنین برخوردهایی، افراد را در بیان و جستجوی باورهای شخصی محدود می‌سازد و جامعه را از تنوع فکری و مذهبی محروم می‌کند، در حالی که این تنوع از عناصر کلیدی جامعه‌ای آزاد است.

#ارتداد #اعدام #خداناباور #دین_ناباور #ناباورمندان #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 23:37


پزشکیان در دوره‌ای که نماینده مجلس بود:

در حکومتی که حاکم بر شیعیان است، یک عده می‌برند، یک عده می‌دزدند، یک عده می‌خورند…

- به نظر شما پزشکیان با چنین دیدگاهی در دوران جدیدش در قدرت چه کاری انجام خواهدداد تا «حکومت دینی و شیعی مورد نظر» خود را بسازد و یا حداقل به شرایط حداقلی آن نزدیک شود؟!

#حکومت_دینی #گفتگو_توانا #پزشکیان

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 22:09


در مسیر مبارزه با حکومت تمامیت‌خواه، خود تمامیت‌خواهی پیشه نکنیم

نباید فراموش کنیم که تلاش برای سرنگونی یک حکومت تمامیت‌خواه نباید خود ما را به ورطه‌ی تمامیت‌خواهی بکشاند. امروز، بیش از همیشه نیاز داریم که ارزش‌های دموکراتیک و ملی را نه فقط به‌عنوان آرمانی برای آینده، بلکه به‌عنوان اصولی برای امروز و زندگی روزمره خود بپذیریم و تمرین کنیم.

اکنون که پی برده‌ایم نامداراگری و ایدئولوژی‌مداری چه بلایی بر سر زیست و هست و نیست ما می‌آورد، بهتر نیست در مسیر مبارزه با حکومت تمامیت‌خواه، خود تمامیت‌خواهی پیشه نکنیم و از هم‌اکنون برای ایران ملی و دموکراتیک فردا تمرین کنیم؟

مبارزه برای آزادی و دموکراسی تنها با براندازی حکومت مستبدانه حاصل نمی‌شود؛ این مبارزه درک و پذیرش تفاوت‌ها و ارج نهادن به اصولی دموکراتیک در همین امروز را می‌طلبد. آینده‌ی ایران دموکراتیک و ملی، نه در سایه‌ی تمامیت‌خواهی، بلکه در روشنای آزادی‌خواهی و احترام به تنوعات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ساخته خواهد شد.

#دموکراسی #آزادی_خواهی #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 19:50



سم هریس، نویسنده، فیلسوف، و عصب‌پژوه خداناباور آمریکایی است که به دلیل دیدگاه‌هایش در زمینه دین، اخلاق، فلسفه ذهن و آگاهی شهرت دارد.

او به عنوان یکی از منتقدان سرسخت ادیان، به‌ویژه اسلام و مسیحیت، شناخته می‌شود و بر این باور است که عقاید مذهبی می‌توانند چالش‌های جدی برای جامعه ایجاد کنند.

هریس در کتاب‌هایی مانند پایان ایمان و نامه‌ای به ملت مسیحی به بررسی پیامدهای اجتماعی و روانی باورهای دینی می‌پردازد.

او همچنین در پادکست بیداری با متفکران و دانشمندان برجسته درباره موضوعاتی مانند اخلاق، سیاست و علم گفتگو می‌کند.

#خداناباوران #آتئیست‌ #فلسفه #اخلاق #علم #سم_هریس #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 16:36


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @Dialogue1402

برخوردهای جامعه با افرادی که باورهای دینی متفاوتی دارند، از جمله خداناباوران، می‌تواند تاثیرات عمیقی بر زندگی شخصی و اجتماعی این افراد بگذارد.

بی‌توجهی و نادیده‌گرفتن آنان به دلیل نوع باورشان نه تنها باعث محدودیت‌ها و محرومیت‌های اجتماعی می‌شود، بلکه مشکلات اخلاقی و روانی نیز در پی دارد:

ریاکاری و دورویی: فرد خداناباور ممکن است برای جلوگیری از مواجهه با انتقادات یا طرد اجتماعی، مجبور به پنهان‌کردن باورهای خود شود. این مساله به رواج رذیلت‌های اخلاقی مانند دورویی و عدم صداقت منجر می‌شود.

انزوای اجتماعی: نادیده گرفته‌شدن و عدم پذیرش اجتماعی، فرد را به سمت انزوا سوق می‌دهد که می‌تواند مانع از حضور و مشارکت فعال او در جامعه به عنوان یک شهروند گردد.

آسیب‌های روانی: مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب ناشی از فشارهای اجتماعی، از جمله آثار منفی این عدم پذیرش هستند که سلامت روان فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. طرد اجتماعی و عدم پذیرش باورهای فرد باعث می‌شود که او اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و از ارزش‌های خود فاصله بگیرد.

محرومیت جامعه از تنوع اندیشه‌ها: جامعه با طرد و نادیده‌گرفتن افراد با باورهای متفاوت، خود را از حضور و ایده‌های متنوع و ارزشمند محروم می‌سازد، که می‌تواند به محدودیت در تفکر و ابتکار اجتماعی منجر شود.

#گفتگو_توانا #حقوق_خداناباوران #تنوع_اندیشه #همبستگی_اجتماعی

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 13:59


پورثانی معاون وزیر آموزش و پرورش: برگزاری ۲۲ هزار محفل قرآنی دانش‌آموزی به یاد ۲۲ هزار روز عمر حسن نصرالله


شما چه عنوانی برای این کار انتخاب می‌کنید؟ آیا محتوای آموزشی کودکان و نوجوانان ایرانی باید بر مبنای روزهای عمر یک تروریست از کشوری دیگر تنظیم‌شود؟ اصولا حکومت‌ها چه حقی دارند که تا این سطح وارد شستشوی مغزی و سوق‌دادن فرزندان مردم به سمت اهداف سیاسی خود شوند؟!

#آموزش_ایدئولوژیک #حسن_نصرالله #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 13:44


ایران در تاریخ خود همیشه در موقعیت‌های غریبی بوده است. حوادث فراوانی بر این کشور گذشته است. اما شاید وضعیت کنونی ایرانیان در طول تاریخ این کشور هیچ پیشینه‌ای نداشته است.

این وضعیت ویژه را به کوتاهی می‌توان چنین توصیف کرد؛ ملتی آزادیخواه و حکومتی تمامیت‌خواه.

این نکته از این رو جالب توجه است که بسیاری گمان می‌برند ایران به علت اینکه در طول تاریخ خاستگاه و محل پرورش ادیان گوناگون و مختلف و نحله‌های گوناگون عرفانی بوده است پس نمی‌تواند آزادیخواهی را ورای تفاوت‌های مذهبی و عقیدتی پی بگیرد.

اما تحولات چندسال اخیر و بررسی در نوع شعارها نشان می‌دهد ایرانیان نه تنها این تکثر مذهبی و عقیدتی را در نوع مناسبات حقوق شهروندی خود دخیل نمی‌دانند بلکه از آن ابزاری ساخته‌اند برای همبستگی هر چه بیشتر. بدون تردید این همبستگی مقصدی ندارد جز شناسایی حقوق شهروندی ایرانیان در یک نظم قانون‌سالار و دموکراتیک که تبعیض را دفن خواهد کرد.

#گفتگو_توانا #دختر_علوم_تحقيقات #دختر_علوم_تحقیقات_کجاست #دختر_علوم_تحقیقات_را_آزاد_کنید

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 08:01



نسرین نیکنام،‌ روزنامه‌نگار وبسایت خبری «دیدار نیوز» در اینستاگرام نوشت محمد موسوی، محقق دینی به دلیل سخنانش در گفت‌وگو با این رسانه به ۱۱ سال زندان محکوم و برای اجرای حکم به زندان رفته است.

او به سرکوب مردم، فشار برای تحمیل حجاب به زنان و مقابله حکومت با جوانان انتقاد کرده بود.

#حکومت_مذهبی
#شیعه_گری
#نقد_دین
#رواداری
#گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 06:55



دولت ائتلافی آلمان بهار امسال قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن افراد تراجنسیتی و دوجنسی در این کشور، می‌توانند از این پس آسانتر از گذشته نام کوچک و جنسیت خود را تغییر دهند. طبق این قانون موسوم به قانون "خود تعیین‌کنندگی" متقاضیان می‌توانند بدون تشریفات قانونی سختگیرانه با مراجعه به دفاتر ثبت احوال نام کوچک و جنسیت خود را تغییر دهند.

لیزا پاوز، وزیر برابری جنسیتی در کابینه ائتلافی دولت از حزب سبزها، اجرایی شدن این قانون از روز اول نوامبر (۱۱ آبان) را روزی "ویژه" برای همه افراد تراجنسیتی، نان باینری و دوجنسی خواند.

سون لمان، نماینده دولت در امور مربوط به دگرباشان جنسی با استقبال از اجرایی شدن قانون "خود تعیین‌کنندگی" گفت: «آلمان با این اقدام در ردیف کشورهایی قرار گرفت که به انسان‌ها این امکان را می‌دهد تا بدون آنکه به آنها انگ بیماری بزنند، جنسیت و نام کوچک‌شان را تصحیح کنند.»

در حال حاضر در ۱۶ کشور جهان از جمله سوئیس، آرژانتین، نیوزلند و ایرلند قانونی مشابه وجود دارد.

#ال_جی_بی_تی_کیو #هویت_جنسی #جامعه_رنگین_کمانی #گفتگو_توانا
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

03 Nov, 06:55



همراهان گرامی، در فضایی که در پی هم‌اندیشی و تعامل و گفتگو هستیم، پرسشی از سوی یکی از مخاطبان مطرح شده که می‌تواند راهی به سوی درک بهتر از باورها و ارزش‌های دینی باشد:

«لطفا این پرسش را از مخاطبان مذهبی خودتان بپرسید که می‌پذیرند که اجباری کردن نماز در مدارس، نوعی بی‌احترامی به اصل نماز است؟ آیا نباید نماز و دیگر عبادت‌ها، انتخابی از سر ایمان باشد تا تأثیر مثبت خودش را داشته باشد؟ من این سوال رو واقعا از سر احترام و با نیت گفت‌وگو دارم می‌پرسم و دلم می‌خواهد نگاه مذهبی‌ها را بدانم»

- نظر شما همراهان چیست؟

#گفتگو_توانا #آزادی_انتخاب #نماز #نماز_اجباری
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

02 Nov, 22:30


«تلماسه»
معرفی فیلم

می‌گه: اسم پنهانی تو چیه؟ چانی می‌گه: سی‌هایا! (Sihaya) می‌پرسه این اسم چه معنی داره؟ می‌گه: بهار بیابان! لابد از باب ادبه که جواب می‌شنوه: خیلی زیباست! اما چانی می‌گه: متنفرم ازش! چون بر مبنای یک امیدواری دروغه!

چانی در واقع می‌گه «false prophecy» که یعنی «نبوت باطل.» اغلب ما ایرانیان هم دو اسمی هستیم؛ اسمی که معمولاً عربی- اسلامی‌ست و در شناسنامه درج می‌شود و بنابراین اسم رسمی ماست و اسم دومی که معمولاً یک نام ایرانی اصیل است. آیا ما ایرانیان هم این دو اسمی بودن را همان‌گونه تجربه می‌کنیم که کاراکتر چانی در قسمت دوم فیلم «تلماسه»؟ آیا اسم رسمی ما مانند اسم پنهان چانی، بر یک دروغ بنا شده است!؟ بر یک چشم‌انداز دینی باطل و فریبنده!؟ بر چیزی در حد «بهار بیابان»!؟

آنکه مردم بومی سیاره‌ی اترکیس، «مهدی» می‌خوانند طرف صحبت چانی در این سکانس است. آنها بر سر تلماسه‌ای نشسته‌اند و «مهدی» توضیح می‌دهد که قلعه‌ی پدرانش در سیاره‌ی دیگر بر صخره‌ای بنا شده که مشرف به دریاست. اما چانی که در سیاره‌ی پوشیده از تلماسه بزرگ شده، اصلاً نمی‌داند دریا چیست و چطور می‌توان در آبی بزرگ «شیرجه» رفت! او ققط می‌داند که در بیابان، بهاری رخ نمی‌دهد. بنابراین اسم دومش، یعنی «چانی» را ترجیح می‌دهد.

از رمان علمی- تخیلی فرانک هربرت با نام «تلماسه» اقتباس‌های سینمایی متعددی انجام شده است. قسمت دوم یکی از جدیدترین این اقتباس‌ها، به کارگردانی دنی ویلنوو (Denis Villeneuve) در سال جاری میلادی (۲۰۲۴)‌ از شبکه‌های تلویزیونی پخش گردید و در دسترس علاقه‌مندان به این ژانر است. از این کارگردان پیش از این، دو فیلم دیگر از همین ژانر، یعنی «ورود» (Arrival) و بلید رانر ۲۰۴۹ (Blade Runner 2049) را تماشا کرده‌اید.

چهارچوب کلی داستان رقابت دو خانواده‌ی اشرافی…

برای مطالعه‌ی ادامه‌ی این یادداشت به صفحه‌ی گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/dune-2/

#هویت_دینی #نبوت #نبوت_باطل #مهدی #مهدی_موعود #موعودگرایی #سوشیانس #مسیح #تلماسه

‏ @Dialogue1402

گفت‌وشنود

02 Nov, 22:07



مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، با تاکید بر اینکه وضعیت زنان و دختران در ایران از لحاظ حقوق بشر «بدتر شده است»، از حکومت ایران خواست تا حقوق زنان و همچنین حق حیات را در اولویت قرار دهد.

خانم ساتو روز جمعه ۱۱ آبان با اشاره به نخستین گزارش خود که چندی پیش به کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد، تصریح کرد که به ویژه نگران واکنش حکومت ایران به جنبش «زن، زندگی، آزادی» و لایحه «حجاب و عفاف» است.

به نوشته گزارشگر ویژه سازمان ملل، تنها در ماه اوت سال جاری میلادی دست‌کم ۹۳ نفر در ایران اعدام شدند.

او همچنین به شمار زیادی از زندانیان اشاره کرده است که با اتهاماتی از قبیل بغی، افساد فی الارض و محاربه در معرض خطر احکام اعدام هستند.

ماموریت گزارشگر ویژه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران است.

با این حال جمهوری اسلامی در دهه‌های گذشته به گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل اجازه سفر به به ایران و تهیه گزارش نداده است.

آخرین باری که یک گزارشگر سازمان ملل برای حقوق بشر در ایران به این کشور سفر کرد مربوط به دهه ۱۳۷۰ است.

#حقوق_بشر #حقوق_زنان #مای_ساتو #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

02 Nov, 19:28


جمهوری اسلامی در تلاش است تا خداناباوری و دین‌ناباوری را نه تنها به عنوان یک عقیده شخصی بلکه به عنوان تهدیدی سیاسی و اجتماعی جلوه دهد.

این رویکرد، به ویژه در رسانه‌های رسمی نظام و از سوی مقامات بالای جمهوری اسلامی، به چشم می‌خورد که از این ابزار برای ترویج نفرت و ایجاد نگرانی در میان مردم استفاده می‌کنند.

این سیاست در کنار محدودیت‌های دیگر علیه آزادی بیان و اندیشه، نشان از نوعی تلاش هدفمند برای سرکوب صدای مخالفان و ایجاد پیوندی تصنعی بین دین‌ناباوری و رسانه‌های خارجی دارد.

جمهوری اسلامی در بالاترین سطوح نیز تلاش می‌کند نفرت‌پراکنی علیه خداناباوران را پیش ببرد و حتی آنان را به اتهامات سیاسی متهم کند. به عنوان نمونه می‌توان به وبسایت رسمی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اشاره کرد.

ادامه مطلب را اینجا بخوانید


لینک ویدئو در وبسایت گفت‌وشنود:
https://dialog.tavaana.org/hate-speech-agains-unbelievers/

#جمهوری_اسلامی #نفرت‌_پراکنی #خداناباوری #آزادی_بیان #خامنه_ای #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 18:39


بلا باکستر: اگر دنیا رو می‌شناختم می‌تونستم بهترش کنم!

هری استلی: نمی‌تونی بهترش کنی! این واقعیت داره. دروغی به اسم دین رو قبول نکن! و نه سوسیالیسم و نه سرمایه‌داری! ما یک نوع جانوری از دست رفته‌ایم! اینو بدون که امیدواری سسته اما واقع‌بینی سست نیست! با واقعیت از خودت محافظت کن!

بلا باکستر: حالا فهمیدم تو چی هستی هری! یه پسر کوچولوی دل‌شکسته که تحمل درد دنیا رو نداره!

هری استلی: حق با توئه!

هر بار که گرفتارهای‌های انسان بالا می‌گیرند، سایه‌ی جنگ و محنت بیشتر بر سر آدم‌ها می‌افتد، می‌توان به این دیالوگ مشهورشده در فیلم «بیچارگان» فکر کرد.

فیلم "چیزهای بیچاره" یا ساده‌تر، «بیچارگان»، به کارگردانی یورگوس لانتیموس، با داستانی که در آن کمدی سیاه و عناصر فانتزی گنجانده شده، زن جوانی را نشان می‌دهد که توسط یک دانشمند غیرمتعارف به زندگی بازگردانده می‌شود. این فیلم، که بر اساس رمانی نوشته آلاسدایر گری ساخته شده، با مضامینی نظیر هویت، آزادی و محدودیت‌های اجتماعی در هم آمیخته است و زمینه‌ای برای تفسیرهای متفاوت، از جمله در رابطه با مسائل الهیاتی و خداناباوری، فراهم می‌کند.

شخصیتی که به نام "خدا" (یا گاد)، نمایانگر دکتر گادوین باکستر است که بلا باکستر را زنده می‌کند، فضایی را برای بحث در مورد مضامین آفرینش، کنترل و رهایی باز می‌کند. این تصویرسازی می‌تواند به عنوان نقدی به ساختارهای پدرسالارانه و اقتدار خدایی‌ای که بر زندگی و دانش اعمال می‌شود، تلقی شود. کنترل باکستر بر زندگی و فرایند یادگیری بلا، بازتابی از محدودیت‌های گسترده‌تر اجتماعی است و به نوعی اشاره به امکان زیر سوال بردن هنجارها و اقتدارهای موجود، از جمله جزمیات دینی و علمی دارد.

برای خواندن ادامه‌ی این یادداشت رجوع کنید به صفحه‌ی گفت‌وشنود در:

‏ https://dialog.tavaana.org/movie-3-poor-things/

#لانتیموس #بیچارگان #ایدئولوژی #ایدئولوژی_مدرن #دین #نجات_بخش #رستگاری #منجی

‏ @Dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 15:54


موسیقی متال، سمبل شورش ضد وضعیت موجود اجتماع است

«جمهوری اسلامی به دلیل روحیه طغیان‌گر موسیقی متال، به‌شدت با آن مخالفت کرد. یا موسیقی متال را سرکوب کرد یا در جامعه این موسیقی را وابسته به شیطان‌پرستی معرفی کرد. در ادامه به چند موزیسین متال حتی اجازه انتشار آثار داد؛ این افراد این نوع موسیقی را در خدمت مذهب و حکومت قرار دادند. این افراد اخته و وانموده این ژانر را به شکل اسلامی درآورده و در خدمت حکومت قرار دادند.»

سینا ممتحن، موسیقی‌دان، در برنامه بگوـبشنو ۶۶ با موضوع «به خلسه‌بردن مردم در دیسکوتک‌های اسلامی» می‌گوید: «موسیقی متال، سمبل شورش ضد وضعیت موجود اجتماع است.»

در این برنامه به این موضوع پرداخته‌ایم که استفاده از سانسور در ساحت فرهنگ و هنر، چه کمکی به جمهوری اسلامی کرده و در مقابل آن به‌خلسه‌بردن مردم در «دیسکوتک‌های اسلامی» در محرم چگونه و چرا صورت می‌گیرد؟

این برنامه ۲۷ تیر ۱۴۰۳ با حضور سینا ممتحن، موسیقی‌دان، و شماری از صاحب‌نظران و کنشگران در اتاق کلاب‌هاوس آموزشکده توانا برگزار شده است.

لینک وبسایت:
https://dialog.tavaana.org/metal-music-protest/

لینک یوتیوب:
https://youtu.be/5UOxSGEs7e0

#گفتگو_توانا #سینا_ممتحن #موسیقی_اعتراضی #موسیقی_متال #فرهنگ_اعتراض

@dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 14:56


خامنه‌ای: افتخار به کیان و هخامنشیان تصوراتی واهی است

خامنه‌ای چه چیزهایی را باعث افتخار می‌داند؟

این سخنرانی خامنه‌ای را شاید به یاد داشته‌باشید. او در فرصت‌های مختلف کینه خود را نسبت به ایران باستان و پادشاهان بزرگ آن بروز داده‌است. وی تخت جمشید را هم یادگار جباران زمان نامید.

با این حال آنچه که به طور عملی در حکومت خود به ایرانیان نشان داده، چیزی جز استبداد، تحجر، خشونت و بی‌رحمی نبوده‌است.

به نظر شما مردم در سده‌های آینده از این حکومت چگونه یاد می‌کنند؟

#کوروش_بزرگ #مدارا #صلح #خامنه‌ای #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 13:41


"رواداری کوروش بزرگ، به عنوان یکی از پیشگامان رویکردهای انسان‌دوستانه و چندفرهنگی، نقطه عطفی در تاریخ سیاسی و فلسفی جهان به‌شمار می‌آید. او با رویکردی بی‌سابقه در مدیریت امپراتوری پهناورش، به ملت‌ها و اقوام مختلف اجازه داد تا زبان، مذهب و سنت‌های خود را حفظ کرده و در سایه حکومتی واحد و فراگیر، به تعامل بپردازند. این رویکرد کوروش نه تنها از نظر سیاسی به تثبیت امپراتوری هخامنشی کمک کرد، بلکه پایه‌های همبستگی میان ملت‌ها را نیز استوار ساخت.

منشور کوروش، که بر استوانه‌ای از گل حک شده و به «اولین منشور حقوق بشر» مشهور است، تأکید دارد که حکومت باید مبتنی بر احترام به حقوق بنیادین انسان‌ها باشد؛ اصولی نظیر آزادی مذهب، امنیت فردی، و منع برده‌داری. این اصول در دوران باستان که حکام اغلب سیاست‌های سرکوبگرانه‌ای را اعمال می‌کردند، نمادی از یک سیاست توسعه‌یافته و آینده‌نگر بود.

برای دنیای امروز، رواداری کوروش پیام‌های مهمی دارد. در عصری که به سبب تنوع فرهنگی و دینی، جهان با چالش‌های گوناگون مواجه است، الگوی مدیریت چندفرهنگی کوروش می‌تواند راهنمای ارزشمندی برای نظام‌های سیاسی و اجتماعی مدرن باشد. احترام به تفاوت‌ها، پذیرش فرهنگ‌های متنوع و ایجاد محیطی که همه اقشار جامعه در آن احساس امنیت و تعلق کنند، از نیازهای اساسی برای توسعه پایدار و ایجاد همبستگی اجتماعی به‌شمار می‌رود.

بازخوانی آموزه‌های کوروش، به ما می‌آموزد که چگونه می‌توان با حفظ کثرت‌گرایی و تأکید بر اصول انسانی، در جامعه‌ای پیچیده و جهانی‌شده به همزیستی مسالمت‌آمیز دست یافت".

- سپاس از این همراه گرامی برای ارسال این پیام. نظر شما چیست؟ به نظر شما مدیریت کوروش بزرگ می‌تواند الگوی مدیریت جوامع در جهان امروز باشد؟

#رواداری_کوروش #مدیریت_چندفرهنگی #گفتگو_توانا #حقوق_بشر #همزیستی_مسالمت‌آمیز #امپراتوری_هخامنشی #فرهنگ_ایران

@dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 08:12


‌دکتر حسن باقری‌نیا، استاد اخراج شده از دانشگاه بدلیل انتقاد از علی خامنه‌ای در این ویدئو به این موضوع پرداخته است که ،
آقای خامنه‌ای برای بستن دهان منتقدین و توجیه اقدامات خود هرجا که لازم باشد از آیات قرآن نیز بهره می‌گیرد؛ البته که دین برای توجیه سیاست‌های ظالمانه حاکمان تمامیت خواه به شدت مورد نیاز است.
به قول مولوی دین فقط «آنچنان را آنچنان‌تر می‌کند»

#حسن_باقری_نیا #علی_خامنه_ای #نقددین #دیکتاتور #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 06:25



در تصویر دیدگاه یکی از همراهان را در پاسخ به این سوال، که
چرا دیکتاتورها از گفت‌و‌گوی آزاد در جامعه هراس دارند؟
می‌خوانید .

شما چطور فکر می‌کنید؟

دیدگاه‌های خود را با ما و همراهان صفحه به اشتراک بگذارید.

#گفتگو_توانا #دیکتاتور #مدارا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 05:57


‌بر اساس خبر منتشر شده در رسانه‌ها، زهرا قنبری بازیکن تیم فوتبال زنان خاتون بم، به دلیل «شادی بدون حجاب» پس از به ثمر رساندن گل در لیگ قهرمانان آسیا، از حضور در لیگ برتر فوتبال زنان ایران منع شده است.

زهرا قنبری در بازی با کالج اسکالرز تایلند، در حالی که پوشش سرش افتاده بود، با گل دقایق پایانی خود باعث پیروزی خاتون و صعود این تیم به مرحله بعدی لیگ قهرمانان آسیا شد.

اما آنچه نزدیک به واقعیت است برخورد قهری و نگاه ایدولوزیک به ورزش حرفه‌ای خصوصا ورزش زنان ایرانی است، حکومت مذهبی ایران در موارد متعدد با ورزشکاران برخوردهای مشابهی داشته برای یادآوری و نمونه می‌توان به تتو یک فوتبالیست یا تقدیم مدال و عنوان به "دوست دختر" یک بدنساز را برشمرد.
در نهایت تمام موارد ختم به برچسب‌های اخلاقی یا ضد ارزش‌های اسلامی شده، و باعث حذف یا برخوردهای سنگین به دلیل مواردی شخصی و در حیطه خصوصی ورزشکاران شده است .

#زهرا_قنبری #حجاب_اجباری #ورزش_زنان #حکومت_مذهبی #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

28 Oct, 00:06


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402 ‌

مهم‌ترین فایده‌ یک حکومت مذهبی از عزاداری‌های مذهبی چیست؟

بسیاری بر این باور هستند جمهوری اسلامی از عزاداری‌های مذهبی نفع بسیاری می‌برد. کمی در این مسئله بیشتر بیندیشیم تا بتوانیم به مسئله اشراف بیشتری پیدا کنیم.

به نظر شما مهم‌ترین فایده‌ی سیاسی یک حکومت مذهبی مانند جمهوری اسلامی از عزاداری‌های مذهبی چیست؟

نظر شما چیست؟

#خداناباوری #عزادارای #جمهوری_اسلامی #گفتگو_توانا

گفت‌وشنود

27 Oct, 20:31



در تصویر پاسخ یکی از همراهان را به این پرسش می‌خوانید

بعنوان یک خداناباور مهم‌ترین انتظار شما از هم‌میهن مذهبی چیست؟

شما هم دیدگاه و نظر خود در این مورد را با ما به اشتراک بگذارید.

#خداناباوران #خداناباور #حکومت_مذهبی #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

27 Oct, 16:19


@dialogue1402

«پشت سر نهادن خدا»
ریچارد داوکینز

ریچارد داوکینز که شاید مشهورترین نظریه‌پرداز خداناباوری و منتقد همه سنت‌های دینی‌ست، برای ایرانیان هم چهره‌ای شناخته شده است؛ اخیرا یکی از کتاب‌های او با نام پشت سر نهادن خدا توسط امیر منیعی به فارسی ترجمه شده است. عنوان اصلی این کتاب به انگلیسی Outgrowing God: A Beginner’s Guide است. این کتاب در سال ۲۰۱۹ منتشر شد و به عنوان یک راهنمای مقدماتی برای افرادی که در جستجوی فهمیدن مبانی علمی و فلسفی دور شدن از باورهای مذهبی هستند، نوشته شده است.

داوکینز در این کتاب، مفاهیمی مانند منشاء اخلاق، رابطه علم و دین، و ایده‌های مرتبط با الحاد و شکاکیت را بررسی می‌کند. او تلاش می‌کند به شیوه‌ای ساده و قابل‌فهم برای مخاطبان جوان‌تر و کسانی که تازه شروع به جستجو درباره این موضوعات کرده‌اند، این مسائل را توضیح دهد. این کتاب به نوعی ادامه‌ی مباحث کتاب معروف داوکینز به نام پندار خدا (The God Delusion) است، اما به طور خاص به زبان ساده‌تر و برای افراد تازه‌کار نوشته شده است.

داوکینز در «پشت سر نهادن خدا» به دنبال این است که به خوانندگان خود نشان دهد که چطور می‌توان بدون نیاز به باورهای دینی، یک زندگی معنادار و اخلاقی داشت.

کتاب در مجموع دو بخش دارد: بخش یکم با عنوان «بدرود ای خدا» و بخش دوم: «تکامل و فراتر از آن» نام دارد. در اولین فصل از بخش یکم با عنوان جالب «این همه خدا» روبه‌رو می‌شوید و می‌توانید حدس بزنید که…

برای مطالعه ادامه یادداشت به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/outgrowing-god/

#خداناباوری #آتئیسم #خداباوری #ناباورمندان #باورمندان #گفتگو #رواداری #نقد_دین

‏ @Dialogue1402

گفت‌وشنود

27 Oct, 15:09


عزیزی امام جمعه ورامین:هدف از بی حجابی جلوگیری از ظهور امام زمان است!

او همچنین افزود: گسترش بی حجابی کار صهیونیست هاست و مهسا امینی مهره‌ای سوخته بود و نماد بی حیایی شد!
وی در سخنانی عجیب همچنین گفت:
دختری که حجاب ندارد، آرایش دارد، برای خواهر خودش هم خطرناک است. چون شوهر خواهرش آرایش او را می‌بینید و می‌پسندد. این پسند، اولین زاویه او با همسرش است، نیست؟


- پاسخ شما به این امام جمعه چیست؟

#مهسا_امینی #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

27 Oct, 13:11


صفایی نماینده خامنه‌ای در بوشهر:

در بحث اهدا طلاجات
به غزه و لبنان، وضعیت استان بسیار خوب است!

صفایی بوشهری همچنین از دستگاههایی چون بنیاد مسکن خواست تا زمینه حضور اتباع لبنان و فلسطین و اسکان آنها در بوشهر را بررسی و فراهم‌کنند.

به نظر شما با وجود تعداد زیادی معمم و مرجع تقلید که چنین نسخه‌های همدلانه‌‌ای با اتباع لبنان و فلسطین می‌پیچند، چرا قدمی برای بهبود وضعیت فقرا در ایران برداشته نمی‌شود؟!

#گفتگو_توانا #روحانیت_شیعه

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

27 Oct, 12:12


.
مهم‌ترین دلیل اصلی افزایش خداناباوری در ایران را چه می‌دانید؟

این یک واقعیت است که خداناباوری در ایران افزایش پیدا کرده است. دلایل مختلفی برای آن می‌توان برشمرد؛ بحران‌های اجتماعی، دسترسی به اطلاعات جایگزین از طریق شبکه‌های اجتماعی، وجود حکومت دینی، ریاکاری برخی از روحانیون، ناکارآمدی نهادهای مذهبی.

اما به نظر شما مهم‌ترین دلیل اصلی افزایش خداناباوری در ایران چیست؟

#ایران #خداناباوری #مسائل_اجتماعی #نهادهای_دینی #آگاهی #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

26 Oct, 20:23


در تصویر دیدگاه یکی از همراهان را در پاسخ به این سوال، که
چرا دیکتاتورها از گفت‌و‌گوی آزاد در جامعه هراس دارند؟
می‌خوانید .

شما چطور فکر می‌کنید؟

دیدگاه‌های خود را با ما و همراهان صفحه به اشتراک بگذارید.

#گفتگو_توانا #دیکتاتور #مدارا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

26 Oct, 16:20


@dialogue1402

چگونه زرتشتیان در میهن خود «حاشیه‌نشین» (Marginalized) شدند!

دکتر جمشید کرشاب چوکسی، استاد دانشگاه ایندیانای بلومینگتون در دپارتمان مطالعات اوراسیای مرکزی‌ست. ایشان که خود از پارسیان هند و متولد بمبئی‌ست، لیسانس خود را از دانشگاه کلمبیا و دکترایش را از دانشگاه هاروارد دریافت کرده است.

دکتر چوکسی در اثر خود که به فارسی «ستیز و سازش» ترجمه شده، با اتکاء وسواس‌گونه به منابع موجود و مقایسه‌ی میان آن‌ها، تصویری از دگرگونی جامعه‌ی ایرانی و گذار دینی این جامعه از زرتشتی‌گری (بهدینی) به اسلام ارائه می‌دهد. در مقدمه این کتاب، با توصیف مجملی از دشواری‌های روش‌شناختی چنین روایتی مواجه می‌شویم. روایت‌گر باید در نظر بگیرد که غالب تاریخ‌نویسان مسلمان سده‌های بعد، به شرح پیروزی‌های «لشکر اسلام» پرداخته، و بنابراین دست‌کم به مبالغه روی‌آورده‌اند. از سوی دیگر، نویسندگان (دبیران و موبدان) هم که در سمت مغلوب این کشمکش تاریخی نشسته بودند، نمی‌توانستند گزارش‌های کاملاً بی‌طرفانه عرضه کنند و زبانی دینی را در شرح این شکست تلخ به استخدام درآوردند.

«ستیز و سازش» تنها یک پژوهش از میان پژوهش‌های موجود در روایت این پوست‌اندازی دینی‌ست که زبانی ساده و موجز را در کنار دانش جدید برای تدارک این روایت به کار می‌گیرد. نویسنده و مترجم فارسی این اثر، تلاش کرده‌اند که از تعابیر جهت‌گیرانه له یا علیه مسلمانان غالب و بهدینان مغلوب بپرهیزند و نویسنده معتقد است که اگرچه تهاجم نظامی، آغاز این دگرگونی دینی و اجتماعی بوده است، اما «سازش» نسل‌های بعد به یک همزیستی دو سویه میان ایرانیان نومسلمان و مسلمانان عرب‌تبار منجر شده است.

برای مطالعه‌ی ادامه‌ی این یادداشت به صفحه‌ی گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/book-7-conflict-and-cooperation/

#بهدینی #زرتشتی #بهدینان #زرتشتیان #چوکسی #جمشید_چوکسی #حاشیه #حاشیه_نشین #مارجین #مارجینالیسم #دگردینی #گفتگو #مدارا

‏ @Dialogue1402

گفت‌وشنود

26 Oct, 16:12


‌آیا اساسا گفت‌وگو میان باورمندان و ناباورمندان را در جامعه ایرانی ممکن می‌دانید؟
در صورت امکان گفت‌وگو آیا این امر را در پذیرش افراد با نگرش دیگری در جامعه موثر و مفید می‌دانید؟

خداناباوران شامل سکولارها، لاییک‌ها، لاادری‌ها، بی‌دین‌ها، پیروان ادیان و مذاهب و باورهای غیرشیعه، از هر جنس و در هر شهری در ایران، چه‌گونه می‌توانند با اسلام‌گراهای بنیادگرا مواجه شوند؟

آیا با وجود تبعیض، همه با هم می‌توانیم مسالمت‌آمیز و بدون خشونت، زندگی کنیم؟

دیدگاه‌های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

#خداناباوران #ناباورمندان #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

26 Oct, 11:12



ریچارد داوکینز، زیست‌شناس فرگشتی و رفتارشناسی بریتانیایی، متولد ۲۶ مارس ۱۹۴۱، یکی از برجسته‌ترین چهره‌ها در نقد دین و ترویج خداناباوری علمی است.

او که استاد کرسی «درک عمومی علم» در دانشگاه آکسفورد (۱۹۹۵–۲۰۰۸) بود، نویسندهٔ کتاب‌های پرفروشی چون ژن خودخواه است که مفاهیمی چون ژن‌های خودخواه و فرگشت را به عموم معرفی کرد.

داوکینز خداناباوری علمی را نتیجه طبیعی مطالعهٔ علوم طبیعی می‌داند و این نگرش او با خداناباوری فلسفی متفاوت است.

وی به‌عنوان عضو انجمن سلطنتی علوم و انجمن سلطنتی ادبیات بریتانیا، به ویژه در ترویج علم و تحلیل دین، تأثیر عمیقی بر مخاطبان جهانی داشته است.

#داوکینز #فرگشت #اومانیست #خداناباور #آتئیست #گفتگو_توانا

گفت‌وشنود

26 Oct, 10:45



@dialogue1402


رسانه‌های اجتماعی و فضای مجازی نقش کلیدی در ترویج حقوق و برابری ناباورمندان ایفا می‌کنند.
این پلتفرم‌ها امکان انتشار سریع اطلاعات و آگاهی‌بخشی درباره حقوق بشر و مبارزه با تبعیض را فراهم می‌کنند.
با ایجاد فضایی برای تبادل نظر و گفتگو، ناباورمندان و باورمندان می‌توانند دیدگاه‌های خود را به اشتراک بگذارند و سوءتفاهم‌ها را کاهش دهند.

شبکه‌های اجتماعی با ایجاد جوامع حمایتی، احساس همبستگی را تقویت کرده و از تنهایی ناباورمندان می‌کاهند. کمپین‌های ضد تبعیض و هشتگ‌های آگاهی‌بخش، نگرش‌های جامعه را تغییر داده و تفکر انتقادی را ترویج می‌دهند. همچنین، این فضاها می‌توانند به عنوان ابزاری برای فشار بر نهادهای قانونی و اجتماعی جهت تغییرات مثبت مورد استفاده قرار گیرند.

ناباورمندان از طریق رسانه‌های اجتماعی می‌توانند داستان‌ها و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و نشان دهند که انسان‌هایی با حقوق و نیازهای مشابه هستند. در نهایت، رسانه‌های اجتماعی به ساختن جامعه‌ای بازتر و پذیراتر کمک می‌کنند.

https://dialog.tavaana.org/nonbelievers-6

#ناباورمندان #خداناباوران #گفتگو_توانا #سوشيال_ميديا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

26 Oct, 07:32



در تصویر پاسخ یکی از همراهان را به این پرسش می‌خوانید

بعنوان یک خداناباور مهم‌ترین انتظار شما از هم‌میهن مذهبی چیست؟

شما هم دیدگاه و نظر خود در این مورد را با ما به اشتراک بگذارید.

#خداناباوران #خداناباور #حکومت _مذهبی #گفتگو_توانا

گفت‌وشنود

25 Oct, 21:17


‌@dialogue1402

منابع مطلع به رادیو فردا گفته‌اند ۱۰ زن بهائی که از سوی شعبهٔ یک دادگاه انقلاب اصفهان به ریاست محمدرضا توکلی به حبس‌های طولانی محکوم شده‌اند در دوران بازداشت خود انواع «شکنجه‌های روانی» و «تهدید به شکنجهٔ فیزیکی» را تحمل کرده‌اند.

اطلاعات دریافتی نشان می‌دهد که این زنان بهائی در زمان بازجویی در ساختمان ادارهٔ اطلاعات اصفهان، به «تجاوز، تعرض جنسی، کشیدن ناخن، نشستن بر صندلی الکتریکی و پاشیدن آب جوش به صورت» تهدید شده‌اند.

شعبهٔ یک دادگاه انقلاب اصفهان ۲۹ مهر امسال هشت تن از این زنان را به ۱۰ سال حبس و ۱۰۰ میلیون تومان جریمهٔ نقدی و دو تن دیگر را به پنج سال حبس و ۵۰ میلیون تومان جریمهٔ نقدی محکوم کرد.

بهائیان بعنوان بزرگترین جمعیت اقلیت دینی غیرمسلمان در ایران همواره تحت شدیدترین فشارها از سوی حکومت جمهوری اسلامی بوده و در موارد متعدد به احکام سنگین اعدام، زندان، منع از تحصیل و فعالیت شغلی و مصادره اموال، محکوم شده‌اند.

#بهائیان #بهائی #شکنجه #تجاوز #داستان_ما_یکیست

@dialogue1402

گفت‌وشنود

25 Oct, 19:28


‏ @dialogue1402

خبر قتل یک آخوند در کازرون شاید بهانه خوبی باشد تا به یاد آوریم کازرون به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران در منطقه‌ای استراتژیک، یک هزار سال پیش هم محل زد و خورد مسلمانان نوررسیده با بهدینان (زرتشتیان)‌ بوده است. تنش در این منطقه زمانی به اوج خود رسید که عده‌ای از بهدینان سابق نه فقط مسلمان شدند، بلکه خود پیشاهنگ دعوت ایرانیان دیگر به آیین اسلام گردیدند.

جمشید کرشاسپ چوکسی در کتاب «ستیز و سازش» روایتی در این باره دارد. این کتاب گزارشی از تغییر دین از بهدینی به اسلام، در سرزمین‌های وسیع ایرانی‌ست.

در پادکست دیگری‌نامه، به ویژه در اپیزودهای چهارم تا هفتم، نقل‌های متعددی از کتاب «ستیز و سازش» داشتیم. برای دسترسی به همه اپیزودهای دیگری‌نامه از لینک زیر استفاده کنید:

https://dialog.tavaana.org/category/video/podcast/

#رواداری #چوکسی #گفتگو #بهدین #بهدینی #اسلام #مسلمان #مسجد #آذرفرنبغ #ابواسحق_کازرونی

‏ @dialogue1402

گفت‌وشنود

25 Oct, 17:01


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402

به مرد جوان سیاه‌پوستی به بدترین شکل خیانت شده است! همسر زیبا و سپید‌پوستش به او خیانت کرده است. این مرد جوان که شَدو مون (Shadow Moon) نام دارد که تحت‌الفظی «سایه‌ی ماه» معنا می‌دهد، برای اینکه همسرش را از تحمل حکم زندان برهاند، مسئولیت قبول کرده و در زندان به‌سر می‌برد. اما خبر مرگ همسرش باعث می‌شود که مسئولان زندان او را جلوتر آزاد کنند. او در بدو خروج از زندان درمی‌یابد که همسرش در یک سانحه‌ی رانندگی در حالی که با دوست مشترکی در حال سکس بوده، کشته شده است!

اما چارچوب داستانی سریال «خدایان آمریکایی» (Americam Gods)، یک ماجرای عشقی نیست. همان‌طور که نام کاراکتر اصلی نشان می‌دهد، شما در فضای سوررئالی وارد خواهید شد و خیلی زود درخواهید یافت که کاراکترهای اصلی، تجسمی از خدایان، موجودات افسانه‌ای مانند جن در فرهنگ اسلامی، یا لپرکان (Leprechaun) در فرهنگ عامیانه‌ی ایرلندی، جادوگران و عفریته‌ها هستند.

در وبسایت گفت‌وشنود درباره‌ی این فیلم بیشتر بخوانید:

https://dialog.tavaana.org/movie-7-americam-gods/

#گفتگو_توانا #خدایان_آمریکایی #فیلم #معرفی_فیلم

@dialogue1402

گفت‌وشنود

25 Oct, 15:16


‏ @dialogue1402

«از جادو تا دین»
دیگری‌نامه
اپیزود ۲۹

…این ایده که انسان مدرن سکولار از جهات مختلف هنوز به شیوه‌ای دینی می‌اندیشد و به شیوه‌ای دینی رفتار می‌کند، ذهن بسیاری از دین‌پژوهان از جمله میرچا الیاده را اشغال کرده بوده است. اینکه حتی در جوامعی با چند صد سال سوابق سکولاریسم، انسان غیر دینی خالص به ندرت یافت می‌شود، مستند الیاده قرار گرفت تا اهمیت پژوهش‌های خود در لایه‌های زیرین و بسیار کهن ذهن مذهبی بشر را جا بیندازد.

الیاده در کتاب مقدس و نامقدس در خصوص انسان غیردینی مدرن می‌نویسد: «او خود را با مجموعه‌ای از انکاریات و ردیات شکل می‌دهد؛ لیکن وی شکار واقعیاتی‌ست که رد و انکار کرده است.» چنین ذهنیتی هنوز هم انگیزش خیلی از پژوهشگران برای مطالعه‌ تاریخ کهن و به‌ویژه مطالعه‌ اسطوره‌هاست. برای بسیاری از آن‌ها سلبریتی‌های موزیک پاپ، به‌عنوان نمونه، با آن هواداران پرشور و حتی دیوانه‌یشان، با آن نورپردازی‌ها و دکورسازی‌های پرخرجی که در اجراهای بزرگ‌شان می‌کنند، در حقیقت خدایان یا نیم‌خدایان دوران کهن‌اند که با سر و شکلی تازه، همان مجموعه اعمال کهن، یعنی اعمال آیینی را بازسازی و بازتولید کرده‌اند.

این ذهنیت که انسان مانند عروسکی کوک‌شده، روی خط «الگوهای کهن» پیش می‌رود و کم‌تر از آن الگوهای کهن تخطی می‌کند، در سریال تلویزیونی «خدایان آمریکایی»، دستمایه‌ داستان‌پردازی قرار گرفته است. در این سریال، کاراکترهای اصلی داستان، در حقیقت موجودات افسانه‌ای اعصار کهن‌اند…

برای مطالعه ادامه این یادداشت به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/others-29/

برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در یوتیوب به:

‏ https://youtu.be/mKMNRmqS1IA

و برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در ساند کلود به:

‏ https://soundcloud.com/tavaana/38d27820-d45c-448b-9576-efaf64c7d586

و برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در کست‌باکس به:

‏ https://castbox.fm/vb/747579939

مراجعه بفرمایید.

#دیگری_نامه #دیگری #جادو #دین #نقد_دین #بلاگردان #آیین_انتقال_شر #جیمز_فریزر #ادیپ #ادیپوس #سوفوکل

‏ @dialogue1402

گفت‌وشنود

25 Oct, 14:10


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید:
@dialogue1402


به عنوان یک خداناباور مهم‌ترین انتظار شما از هم‌میهن مذهبی‌ چیست؟

ایران کشوری با تنوع عقیدتی گسترده است؛ هم شهروندان مذهبی بسیاری دارد و هم تعداد زیادی از افراد غیرمذهبی و خداناباور.

بسیاری از هم‌میهنان مذهبی ما هیچ نسبتی با جمهوری اسلامی ندارند و بلکه علیه آن مبارزه می‌کنند.

در این فضای متنوع، به عنوان یک خداناباور مهم‌ترین انتظار شما از این دست از هم‌میهنان مذهبی‌تان چیست؟

#خداناباوری #همزیستی #مدارا #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

25 Oct, 08:37


میشل اونفری (متولد 1959)، فیلسوف فرانسوی، از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفه معاصر و ترویج‌دهنده اومانیسم سکولار است. او به نقد دین، متافیزیک و قدرت پرداخته و آثارش بر آزادی فردی، لذت‌گرایی و عقل‌گرایی تأکید دارد. کتاب معروف او "در ستایش لذت" دیدگاه‌های فلسفی‌اش را درباره لذت به عنوان بنیان اخلاق معرفی می‌کند. اونفری از مدافعان سرسخت خداناباوری و منتقد دین‌های سازمان‌یافته است و نقش مهمی در فلسفه عمومی فرانسه داشته است.

میشل اونفری فیلسوفی است که فلسفه‌اش بر پایه اومانیسم سکولار، لذت‌گرایی و فردگرایی بنا شده است. او بر این باور است که انسان باید بدون نیاز به مفاهیم دینی و متافیزیکی، زندگی معنادار و اخلاقی برای خود ایجاد کند. اونفری نقد تندی به دین دارد و آن را ابزاری برای کنترل و محدودسازی آزادی فردی می‌داند. در آثارش، او به لذت‌گرایی اپیکوری به‌عنوان رویکردی مثبت به زندگی اشاره می‌کند و معتقد است که هدف انسان باید جستجوی لذت و دوری از رنج باشد.


#اومانیسم #سکولاریسم #فردگرایی #میشل_اونفری #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

24 Oct, 23:16


‏ @dialogue1402

«ترو بلاد»
معرفی سریال

ایده‌ جانوری که از راه مکیدن خون انسان‌های زنده، تغذیه می‌کند، در اساس ایده‌ای مسیحی بود. اولین نویسنده‌ای که خون‌آشام‌ها را وارد ادبیات مغرب‌زمین کرد، به مفهوم «ضدمسیح» نظر داشت: مسیح کسی‌ست که حواریانش از دست او شراب گرفتند و با شنیدن «بخورید! این خون من است!» در معنایی رمزآلود، در حیات معنوی او شریک شدند. مسیح، جان خود را فدیه کرد تا دیگران، پیراسته از گناهان خود، دوباره متولد شوند. به همین ترتیب، شریرترین موجود کسی‌ست که از خون دیگران می‌نوشد، تا به زندگی نکبت‌بار خود بیافزاید.


اما در سریال «ترو بلاد»، ساخته‌ی کمپانی آمریکایی HBO، شما با یک چهارچوب داستانی خلاقانه مواجه می‌شوید که بیش از اینکه از الهیات مسیحی معنا بگیرد، از گفتمانی مبتنی بر حقوق مدنی شهروندان در کلان‌شهرهای بزرگ، مایه می‌گیرد. در کلان‌شهرهای امروزی که مردم از قومیت‌های مختلف، نژادهای مختلف، مذاهب مختلف و گرایش‌های جنسی مختلف کنار هم جمع شده و دیوار به دیوار زندگی می‌کنند، محور قرار دادن مفهوم «حقوق شهروندی» به مراتب ضروری‌تر است تا هر نوع مفهوم یا ایده‌ دیگری که اعتبار خود را از یک سنت تاریخی- ایدئولوژیک مشخص می‌گیرد.


یک شرکت ژاپنی موفق به بازسازی خون انسانی می‌شود. محصول این شرکت در فروشگاه‌های بزرگ به طور قانونی عرضه می‌گردد. در نتیجه، خون‌آشام‌ها که قرن‌ها به صورت یک گروه حاشیه‌ای در زیرزمین‌ها، پستوها و مقبره‌ها زندگی زیرپوستی داشتند، از حاشیه‌ی حیات اجتماعی بیرون می‌آیند، و مطالبه‌ی حقوق شهروندی می‌کنند. اغلب آنها فکر می‌کنند حالا که دیگر نیازی نیست به انسان‌ها حمله کنند، می‌توانند در کنار آنها زندگی مسالمت‌آمیز را تجربه کنند.

شما در کنار خون‌آشام‌ها، گروه‌های اجتماعی غریبی مانند گرگ‌نماها و تغییرشکل‌دهنده‌ها را هم شاهد خواهید بود. آن‌ها در کنار باورمندان به عقاید شمنی و جادویی، و همین‌طور دگرباشان جنسی، طیف وسیعی از تنوع انسانی را در عمل نمایش می‌دهند. سریال «ترو بلاد»، به‌روزترین مباحث کلانشهرهای بزرگ را روایت می‌کند که علاوه بر خاصیت سرگرم‌کنندگی، مشحون از نکات عبرت‌آمیز در خصوص پیچیدگی‌های زندگی اجتماعی انسانی در کلانشهرهای امروزی‌ست.


https://dialog.tavaana.org/true-blood/


#رواداری #گفتگو #حقوق_مدنی #دیگری #دگرستیزی #اقلیت_ضعیف #مارجین #مارجینال

‏ @dialogue1402

گفت‌وشنود

24 Oct, 19:20


۱۸ گزارشگر و کارشناس گروه‌های کاری در سازمان ملل نامه‌ مشترکی را منتشر کرده و در آن از حملات اخیر علیه زنان بهایی در جمهوری اسلامی به شدت انتقاد کرده‌اند.

این نامه در ماه ژوئیه نوشته شده و به مقامات جمهوری اسلامی ارسال شده بود و به آنها ۶۰ روز فرصت داده شده بود تا به این نامه پاسخ دهند. از آنجا که هیچ پاسخی از سوی مقامات جمهوری اسلامی به این نامه داده نشد، ۲۲ اکتبر متن این نامه منتشر شد.

کارشناسان سازمان ملل در نامه مشترک‌شان نوشته‌اند: «ما نگرانی جدی خود را از آنچه به نظر می‌رسد افزایش هدف قرار دادن زنان ایرانی متعلق به اقلیت مذهبی بهایی در سراسر کشور است، از جمله از طریق دستگیری، احضار برای بازجویی، ناپدید شدن اجباری ابراز می کنیم. یورش به منازل آنها، مصادره وسایل شخصی آنها، محدودیت در آزادی رفت و آمد و همچنین محرومیت‌های طولانی و متوالی از آزادی از جمله این فشارهاست.»

#بهائیان #سازمان_ملل #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

24 Oct, 17:22


----
خط قرمز

طرحی از اسد بیناخواهی

چرا اسلامگرایان و روحانیون تندروی مسلمان خود از همه ادیان انتقاد می‌کنند اما تاب و توان شنیدن انتقاد از اسلام را ندارند و فی‌الفور حکم تکفیر صادر می‌کنند؟

#گفتگو_توانا #اسلامگرایان #روحانیون_تندرو #ارتداد

@dialogue1402

گفت‌وشنود

24 Oct, 15:46


‏⁦ @dialogue1402⁩

‏هرگز نبودن بهتر از متولد شدن است!
‏دیوید بناتار
‏ 
‏دیوید بناتار از زمره فیلسوفان مخالف زاد و ولد است که در ادبیات انگلیسی به فیلسوفان Anti-Natalist شهرت دارند. او در کتاب مشهور خود به نام «هرگز نبودن بهتر است» که توسط علی طباخیان به فارسی ترجمه شده، این عقیده را طرح می‌کند که اگر مبنا کتاب مقدس باشد، زاد و ولد انسان ضرورتا توصیه نشده است؛ بلکه برخی کاراکترهای مقدس و برخی مضامین در ادبیات دینی، موافق این عقیده است که نبودن و متولد نشدن، بهتر از بودن و زندگی کردن است.
‏ 
‏او در فصل پنجم کتاب خود با نام «سقط جنین» به این موضوع منافشه‌برانگیز می‌پردازد و با نقل از ارمیاء نبی و ایوب نبی، می‌آغازد. در بخش «دیدگاه‌های دینی» می‌نویسد:

‏«ارمیا و ایوب در کتاب مقدس به شدت از تولد خود پشیمان هستند. ایوب آرزو دارد که ای‌کاش در رَحِم مادرش می‌مرد. ارمیا فراتر می‌رود و کسی را که او را سقط نکرده است، نفرین می‌کند.»
‏ 
‏بناتار می‌نویسد:

‏«جالب توجه است که این دیدگاه‌ها تا چه اندازه با دیدگاه‌های بنیادگرای خوش‌بینانه و یک‌جانبه‌نگر درباره راه درست متفاوت است. ارمیا و ایوب آزادانه فکر می‌کنند و حرفشان را می‌زنند؛ حتی خود خدا را به چالش می‌کشند. تعداد بسیار کمی از ایمانداران مذهبی از چنین دیدگاهی پیروی می‌کنند. برای آنها دینداری مانع از چنین تفکر و گفتار انتقادی‌ست.»
‏ 
‏آنچه بناتار به نقل از باب بیستم از صحیفه ارمیاء نبی، آیات ۱۴ تا ۱۸ نقل می‌کند این است:

‏«لعنت بر روزی که به دنیا آمدم! اجازه دهید روزی که مادرم مرا در آن به دنیا آورد، مبارک باشد! بعنت بر آن مرد! چرا که نگذاشت رحم مادرم، فبر ابدی من باشد. چرا از رحم بیرون امدم تا درد و اندوه را ببینم!؟»
‏ 
‏و آنچه به نقل از صحیفه ایوب، باب سوم، آیات ۱ تا ۱۵ می‌آورد این است:

‏«سرانجام ایوب لب به سخن گشوده و روزی را که متولد شده بود نفرین کرد: لعنت بر آن روزی که به دنیا آمدن و شب که نطفه‌ام در رحم مادرم بسته شد. آن روز تاریک شود! خدا را به یاد نیاورد و نور در آن ندرخشد. آن شب، شبی خاموش باشد و صدای خوشی در آن شنیده نشود… چرا وقت تولدم نمردم و چرا زمانی که از رحم مادرم به دنیا آمدم، جان ندادم!؟ چرا مادرم مرا بر زانوان خود گذاشت و پستان به دهانم نهاد!؟»
‏ 
‏کتاب «هرگز نبودن بهتر است» به سبک فیلسوفان انگلوساکسون، یعنی سبک تحلیلی (Analytical) است و بنابراین غالبا زبان پیچیده‌ای ندارد و به استدلال‌های روشن و منطقی می‌پردازد. مقصود بناتار از یادآوری این بخش‌های عهد عتیق است که بگوید استناد به ادبیات دینی مقدس، گفتگو در این مورد را فیصله نمی‌دهد. این عقیده که خداوند خواهان زاد و ولد انسان و تکثیر او بر روی زمین است، دیدگاه‌های معارض یا رقیب در خود کتاب مقدس دارد.

‏⁧ #رواداری⁩ ⁧ #مدارا⁩ ⁧ #بناتار⁩ ⁧ #ادبیات_مقدس⁩ ⁧ #ادبیات_دینی⁩
‏⁦ @dialogue1402⁩

گفت‌وشنود

24 Oct, 12:59


خسرو پناه، دبیر شورای انقلاب فرهنگی:

فردوسی‌ها امروز باید شاهنامه‌ها را درباره سنوار بنویسند


به نظر شما هدف این معمم کوچک‌شمردن شاهنامه است یا بزرگ نشان‌دادن سنوار؟

آیا چنین مقایسه‌ای در امتداد حملاتی است که معمم‌ها به فردوسی و شاهنامه و تاریخ ایران انجام می‌دهند و یا مقایسه‌ای اتفاقی و ناشی از اغراق در معرفی یحیی سنوار؟

#شاهنامه #فردوسی #یحیی_سنوار #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 22:24


@dialogue1402
چرا سکولاریسم؟

‏در فرهنگ سیاسی متأخر سیاره، اصطلاح سکولاریسم (secularism) به وضعیتی اطلاق می‌شود که دو نهاد کهنسال بشری، یعنی نهاد دین و نهاد حکمرانی، از یکدیگر جدا نگه داشته شوند؛ به‌طوری که دولت یا همان نهاد حکمرانی – دست بالا را در اداره جامعه، وضع قانون و اجرای آن داشته باشد. 

‏از منظر تاریخی، سکولاریسم پدیده‌ای متعلق به جهان مدرن نیست. سوابق دولت‌های سکولار به دولت‌شهرهای یونان باستان بازمی‌گردد. در دولت‌شهرهای یونان باستان، اگرچه دین در عرصه‌ی عمومی حضوری قوی داشت، اما دولت‌ها بر مبنای ایدئولوژی دینی اداره نمی‌شدند. دولت‌ها در حقیقت، تنها ادیان را مراعات می‌کردند.

‏در تاریخ میانه‌ی ایران و آسیا، دوران امپراطوری مغول نیز دست‌کم در اوایل کار خود به صورت سکولار عمل می‌کرد. چنگیز خان، بنیان‌گذار امپراطوری مغول، خود مذهبی شَمَنی داشت؛ اما این مذهب را به مردمان سرزمین‌هایی که فتح می‌کرد تحمیل نکرد. او دستور تاسیس نهادی را داد که…

‏برای تماشای ویدئوی کامل در یوتیوب به:

‏⁦ https://youtu.be/43f9qWvueXY?si=1OKpCGzJz3MUqm3E ⁩

‏برای مطالعه‌ی ادامه‌ی یادداشت به صفحه‌ی گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏⁦ dialog.tavaana.org/why-secularism/⁩

‏و برای شنیدن نسخه‌ی کامل در ساندکلود به:

‏⁦ https://on.soundcloud.com/29iKu5x39MCPBbsk7

‏و برای شنیدن نسخه‌ی کامل در کست‌باکس به:

‏⁦ castbox.fm/vb/710840778⁩

‏رجوع کنید.

‏⁧ #سکولاریسم⁩ ⁧ #آزادی_ادیان⁩ ⁧ #رواداری⁩ ⁧ #تکثرگرایی⁩ ⁧ #گفتگو⁩ ⁧ #دین⁩ ⁧ #دولت⁩

‏⁦ @Dialogue1402⁩

گفت‌وشنود

23 Oct, 22:22


در نظام‌های خودکامه و اقتدارگرا، بسیاری از سیاست‌مداران و مقامات دینی و نظامی به‌عنوان ابزارهایی برای تحکیم قدرت استفاده می‌شوند. اظهارات طباطبایی‌نژاد در مورد (بزدلی)کسانی که از جنگ می‌ترسند، نمونه‌ی بارزی از این الگوی رفتاری است؛ اظهاراتی که نه‌تنها از عمق بی‌تفاوتی این مقامات نسبت به رنج مردم پرده برمی‌دارد، بلکه به‌روشنی نشان‌دهنده‌ی رویکردی است که همیشه مسئولیت فداکاری و تحمل درد و رنج را بر دوش مردم گذاشته و خود از این مسئولیت شانه خالی می‌کنند.

طباطبایی‌نژاد به‌عنوان نماینده‌ی خامنه‌ای در اصفهان، به‌وضوح سخن از جنگ می‌گوید، اما آیا او و هم‌مسلکانش حاضرند خود و خانواده‌هایشان را به جبهه‌های جنگ بفرستند؟ پاسخ روشن است: نه. آن‌ها که پشت منبرهای قدرت نشسته‌اند و با سخنرانی‌های آتشین خواهان خون و شهادت مردم می‌شوند، خود هرگز دست در آتش جنگ نمی‌گذارند. این اظهارات یادآور دستورات حاکمانی است که همواره در ادوار مختلف تاریخ، مردم را به جنگ و فداکاری فراخوانده‌اند، اما خود در امن‌ترین مکان‌ها دور از هرگونه خطر و آسیب قرار داشته‌اند.

این موضع‌گیری گستاخانه و بی‌پروایانه، به‌ویژه در شرایطی که مردم ایران با مشکلات اقتصادی و اجتماعی بی‌شماری مواجه هستند، تنها به بی‌اعتمادی بیشتر مردم نسبت به نظام و رهبران آن دامن می‌زند. مردمی که به‌خاطر فساد گسترده، نابرابری اقتصادی و سیاسی، و نقض مداوم حقوق بشر در کشور، اعتماد خود را نسبت به حاکمان از دست داده‌اند، اکنون با این‌گونه اظهارات روبرو می‌شوند که به‌وضوح نشان از عدم احساس مسئولیت این افراد دارد.

نظام جمهوری اسلامی ایران در طول دهه‌های اخیر به‌طور مکرر حقوق مردم را نقض کرده است. از سرکوب معترضان در خیابان‌ها گرفته تا دستگیری و شکنجه‌ی فعالان سیاسی، دانشجویان، و روزنامه‌نگاران، همواره شاهد رویکردی قهری و خشونت‌آمیز از سوی حکومت بوده‌ایم. اما این تنها یک بخش از داستان است. حالا وقتی فردی چون طباطبایی‌نژاد با چنین بی‌پروایی درباره‌ی جنگ سخن می‌گوید، بدون شک بی‌اعتنایی به جان و مال مردم را به‌نمایش می‌گذارد.

از دیگر مصادیق این رویکرد دوگانه، نقش فرزندان و وابستگان مقامات حکومتی در ساختارهای اقتصادی و اجتماعی است. به اصطلاح(آقازاده‌ها)که در شرایطی کاملاً متفاوت از مردم عادی زندگی می‌کنند، اغلب به‌دور از واقعیت‌های جاری کشور، در خارج از ایران زندگی لوکسی دارند و از فرصت‌های اقتصادی و سیاسی بهره‌مند می‌شوند که از هرگونه پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری معاف هستند. در حالی که طباطبایی‌نژاد و هم‌مسلکانش مردم را به جنگ و تحمل رنج فرا می‌خوانند، فرزندان آن‌ها در دانشگاه‌های خارجی تحصیل می‌کنند و از رفاه و آسایش کامل برخوردارند.

حاکمیت جمهوری اسلامی با چنین مواضع گستاخانه‌ای سالهاست که مشروعیت خودرا از دست داده است. مردم ایران به‌خوبی می‌دانند که این نظام، که از آغاز تأسیس خود تا کنون با شعارهای عدالت‌خواهانه و دینی سعی در تحکیم پایه‌های قدرت داشته، نه‌تنها به آن شعارها پایبند نبوده، بلکه با فساد، تبعیض و نقض حقوق بشر خود به‌عنوان یکی از حکومت‌های بی‌رحم و غیرمردمی شناخته می‌شود.

در نهایت، آنچه امروز در ایران می‌گذرد، نبردی است میان مردم و حاکمیتی که نه‌تنها به نیازها و خواسته‌های آن‌ها بی‌توجه است، بلکه با گستاخی تمام، آن‌ها را به مسیرهای پرمخاطره و خشونت‌بار فرا می‌خواند، بی‌آن‌که خود را در این فداکاری شریک بداند. در این میان، مردم ایران با آگاهی و تجربه‌ی طولانی از دهه‌ها سرکوب و بحران، دیگر فریب این شعارهای تهی از محتوا را نمی‌خورند.

#گفتگو_توانا #نظام_استبدادی #حقوق_بهاییان #خامنه‌ای #جمهوری_اسلامی

@dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 22:08


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید:
@dialogue1402

«همیشه از خودم می‌پرسم که چرا اسلامگراهایی که با سکولاریسم مخالفن، برای زندگی، کشورهای سکولار غربی رو انتخاب می‌کنن؟

بله واقعیت اینه که آزادی‌هایی که تو این کشورها هست، بهشون اجازه می‌ده فعالیت‌های خودشون رو بدون محدودیت انجام بدن. اما اینجا یه تناقض عجیب پیش میاد؛ خیلی از این افراد به دنبال از بین بردن همین آزادی‌ها هستن و شاید حتی بخوان کشورهایی که بهشون پناه دادن رو تبدیل به همون جایی کنن که ازش مهاجرت کردن!

لطفا این پرسش رو در صفحه خودتون مطرح کنید. خیلی دلم میخواد درباره این سوال یه بحثی صورت بگیره. ممنون از شما»

#گفتگو_توانا #سکولاریسم_غربی #آزادی_بیان #اسلامگرایی #مهاجرت

@dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 22:08


قربانیان آموزش ایدئولوژیک

«آموزش مذهبی و ترسوندن بچه‌ها از شش-هفت سالگی از “آتیش جهنم” و “خشم خدا” و “اجبار به حجاب” و “چادر” و “انجام امور دینی” – مخصوصا در مدارس دخترانه – مصداق بارز کودک‌آزاری‌ست. به عنوان یک دهه‌هفتادی عرض می‌کنم که واقعا روح و روانم از این آموزش‌ها آسیب دیده بود. »

این روایتی است که یکی از مخاطبان آموزشکده توانا چندی پیش در صفحه اینستاگرام این آموزشکده بیان کرده بود و در گزارشی با عنوان «خشم خدا در مدارس ایران» در این آموزشکده بازتاب یافت.

اما این محدود به یک روایت یا دو روایت خاص نیست یا محدود به دانش‌آموزان نیست. چنان‌که چندی پیش در صفحه اینستاگرام «گفت‌وشنود»، روایتی بسیار کوتاه از یک آموزگار آزاداندیش بازتاب یافت که برای گردانندگان این صفحه نوشته بود:

«به دلیل باور متفاوت و تشویق دانش‌آموزان به مطالعه، اخراج و تهدید به برخورد قضایی شدم.»

فرض بگیریم که حتی این نوع سیاست‌گذاری موفق به تاثیرگذاری بر این کودکان شود. آیا آنان افرادی اهل مفاهمه بار می‌آیند؟

متن کامل را می‌توانید در وبسایت گفت‌وشنود بخوانید:
https://dialog.tavaana.org/victims-of-ideology-education-iran/

لینک یوتیوب:
https://youtu.be/mtZ-pk9GF30

لینک ساندکلاد:
https://on.soundcloud.com/QW2Z6ShFCRMuQ6ug6

#گفتگو_توانا #قربانیان_آموزش #آموزش_ایدئولوژیک #حقوق_بشر #تفکر_انتقادی

@dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 16:44


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402 ‌

این یک واقعیت آشکار است که علاقه ملت ایران به فرستادن فرزندان خود به حوزه‌های علمیه کاهش پیدا کرده است.

به نظر شما مهم‌ترین دلیل این مسئله چیست؟

شاید بتوان گفت تغییر در نیازهای جامعه و دنیای مدرن نقش مهمی ایفا کرده باشد. در دنیایی که تکنولوژی، علم و تخصص‌های مختلف بیش از پیش در حال پیشرفت هستند، خیلی‌ها ترجیح می‌دهند فرزندانشان در مسیرهای دیگری مثل علوم مهندسی، پزشکی، و تکنولوژی گام بردارند.

اما در عین‌حال این یک واقعیت است که در دهه‌های پیشین نیز علی‌رغم امکان تحصیل در دانشگاه بسیاری علاقمند به تحصیل در حوزه علمیه بودند اما دیگر امروز اینگونه نیست. چرا؟

نظر شما چیست؟ چه عواملی باعث شده که توجه به این مسیر کاهش پیدا کند؟

#گفتگو_توانا #حوزه_علمیه #آموزش_مذهبی

@dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 14:07


اولین اصلاحیه قانون اساسی ایالات متحده آمریکا، کنگره‌ی این کشور را منع می‌کند از اینکه در ارتباط با ادیان و به ویژه ممنوع کردن انجام مناسک مذهبی، قانونی وضع نماید.

این اصلاحیه اواخر قرن هیجدهم (۱۷۹۱) به تصویب کنگره رسید در حالی که جدالی میان حامیان دولت مرکزی نیرومند (فدرال)‌ و آنها که نگران حکومت فردی بودند درگرفته بود. بر اثر این کشمکش، ده اصلاحیه بر نسخه قبلی قانون اساسی ایالات متحده آمریکا به تصویب رسید که به منشور حقوق (Bill of Rights) مشهور شد. اصلاحیه اول تصریح می‌کند که «کنگره راجع به یک سازمان دینی و به ویژه ممنوعیت تبعیت از آن، وضع قانون نمی‌کند»

در قرن بیستم، در سال ۱۹۲۵ به حکم دادگاه عالی، شمول این قانون به دولت‌های محلی ایالات متحده هم تعمیم داده شد و در ۱۹۴۷ به حکم دادگاه، و با استناد به نامه‌های توماس جفرسون - از پدران بنیان‌گذار جمهوری ایالات متحده - که بر «دیوار جدایی مابین کلیسا و دولت» تأکید می‌کرد، تقویت هم گردید. از انجا که در متن اصلاحیه اول، واژگان دولت و کلیسا ذکر نشده، مناقشه‌های بعدی بر سر تفسیر قانون در جریان است.

سکولاریسم ایالات متحده‌ی آمریکا، یک سکولاریسم مساعده‌گر (accommodationist) است؛ در این نوع سکولاریسم، دولت، به حذف سازمان‌ها و نهادهای دینی مبادرت نمی‌کند بلکه چتر حمایتی برای آنها تدارک می‌نماید.

#گفتگو_توانا #سکولاریسم #مدارا
#توماس_جفرسون

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 08:52



جمهوری اسلامی، به دلیل اینکه بر پایه ایدئولوژی مذهبی بنا شده‌، به نفرت‌پراکنی علیه ناباورمندان متوسل می‌شود تا کنترل خود را بر جامعه تقویت کند.
این حکومت‌ناباورمندان را به عنوان تهدیدی برای وحدت و انسجام مذهبی معرفی کرده و از این طریق سعی می‌کنند مشروعیت خود را حفظ کند.

نفرت‌پراکنی علیه ناباورمندان معمولاً با برچسب‌گذاری‌های منفی، تبلیغات گسترده، و حملات کلامی و فیزیکی همراه است.
این اقدامات با هدف به حاشیه راندن ناباورمندان و ایجاد فضای ترس و بی‌اعتمادی نسبت به آن‌ها صورت می‌گیرد.
در بسیاری از موارد، حکومت‌های دیکتاتور مذهبی، ناباورمندان را به عنوان عوامل خارجی یا داخلی تهدید کننده معرفی می‌کنند که باید سرکوب شوند.

این رویکرد سرکوبگرانه به‌طور سیستماتیک از ابزارهای قانونی و امنیتی برای تحت فشار قرار دادن ناباورمندان استفاده می‌کند، از جمله بازداشت‌های خودسرانه، محاکمه‌های ناعادلانه، و مجازات‌های سنگین.
همچنین، با محدود کردن آزادی بیان و تجمع، امکان دفاع از حقوق ناباورمندان را به شدت کاهش می‌دهند.


#ناباورمندان #خداناباوران #نفرت_پراکنی #دیگری_سازی #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

23 Oct, 07:49



بر اساس قوانین مرتبط با گزینش قضات در جمهوری اسلامی ایران، قضات باید مسلمان باشند، بنابراین غیرمسلمانان، حتی اقلیت‌های دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی، نمی‌توانند وارد شغل قضاوت شوند.

این قوانین حقوق بسیاری از ایرانیان، از جمله باورمندان به ادیان دیگر غیر از اسلام و همچنین خداناباوران و دین‌ناباوران را نادیده می‌گیرد.

حق انتخاب آزاد شغل از این افراد سلب شده و برابری اجتماعی نیز در این‌میان رعایت نمی‌شود.

این وضعیت مغایر با اصول حقوق بشر است که بر عدم تبعیض بر اساس مذهب تأکید دارد.

در نتیجه، چنین قوانینی مانع از بهره‌مندی جامعه از استعدادها و توانایی‌های افراد صرف‌نظر از باورهای دینی‌شان می‌شود و به تبعیض ساختاری دامن می‌زند.

https://dialog.tavaana.org/hypocrisy-and-ir/

#استخدام #تبعیض_شغلی #خداناباوران #دین‌ناباوران #قاضی

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

22 Oct, 05:11


محمد خوش‌بیان روحانی سابق: آن‌ها که بر منبرهای قدرت در امن‌ترین مکان دور از خطر نشسته‌اند، مردم را به جنگ و فداکاری فرامی‌خوانند

در نظام‌های خودکامه و اقتدارگرا، بسیاری از سیاست‌مداران و مقامات دینی و نظامی به‌عنوان ابزارهایی برای تحکیم قدرت استفاده می‌شوند. اظهارات طباطبایی‌نژاد در مورد (بزدلی)کسانی که از جنگ می‌ترسند، نمونه‌ی بارزی از این الگوی رفتاری است؛ اظهاراتی که نه‌تنها از عمق بی‌تفاوتی این مقامات نسبت به رنج مردم پرده برمی‌دارد، بلکه به‌روشنی نشان‌دهنده‌ی رویکردی است که همیشه مسئولیت فداکاری و تحمل درد و رنج را بر دوش مردم گذاشته و خود از این مسئولیت شانه خالی می‌کنند.طباطبایی‌نژاد به‌عنوان نماینده‌ی خامنه‌ای در اصفهان، به‌وضوح سخن از جنگ می‌گوید، اما آیا او و هم‌مسلکانش حاضرند خود و خانواده‌هایشان را به جبهه‌های جنگ بفرستند؟ پاسخ روشن است: نه. آن‌ها که پشت منبرهای قدرت نشسته‌اند و با سخنرانی‌های آتشین خواهان خون و شهادت مردم می‌شوند، خود هرگز دست در آتش جنگ نمی‌گذارند. این اظهارات یادآور دستورات حاکمانی است که همواره در ادوار مختلف تاریخ، مردم را به جنگ و فداکاری فراخوانده‌اند، اما خود در امن‌ترین مکان‌ها دور از هرگونه خطر و آسیب قرار داشته‌اند.این موضع‌گیری گستاخانه و بی‌پروایانه، به‌ویژه در شرایطی که مردم ایران با مشکلات اقتصادی و اجتماعی بی‌شماری مواجه هستند، تنها به بی‌اعتمادی بیشتر مردم نسبت به نظام و رهبران آن دامن می‌زند. مردمی که به‌خاطر فساد گسترده، نابرابری اقتصادی و سیاسی، و نقض مداوم حقوق بشر در کشور، اعتماد خود را نسبت به حاکمان از دست داده‌اند، اکنون با این‌گونه اظهارات روبرو می‌شوند که به‌وضوح نشان از عدم احساس مسئولیت این افراد دارد.نظام جمهوری اسلامی ایران در طول دهه‌های اخیر به‌طور مکرر حقوق مردم را نقض کرده است. از سرکوب معترضان در خیابان‌ها گرفته تا دستگیری و شکنجه‌ی فعالان سیاسی، دانشجویان، و روزنامه‌نگاران، همواره شاهد رویکردی قهری و خشونت‌آمیز از سوی حکومت بوده‌ایم. اما این تنها یک بخش از داستان است. حالا وقتی فردی چون طباطبایی‌نژاد با چنین بی‌پروایی درباره‌ی جنگ سخن می‌گوید، بدون شک بی‌اعتنایی به جان و مال مردم را به‌نمایش می‌گذارد.از دیگر مصادیق این رویکرد دوگانه، نقش فرزندان و وابستگان مقامات حکومتی در ساختارهای اقتصادی و اجتماعی است.  به اصطلاح(آقازاده‌ها)که در شرایطی کاملاً متفاوت از مردم عادی زندگی می‌کنند، اغلب به‌دور از واقعیت‌های جاری کشور، در خارج از ایران زندگی لوکسی دارند و از فرصت‌های اقتصادی و سیاسی بهره‌مند می‌شوند که از هرگونه پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری معاف هستند. در حالی که طباطبایی‌نژاد و هم‌مسلکانش مردم را به جنگ و تحمل رنج فرا می‌خوانند، فرزندان آن‌ها در دانشگاه‌های خارجی تحصیل می‌کنند و از رفاه و آسایش کامل برخوردارند.حاکمیت جمهوری اسلامی با چنین مواضع گستاخانه‌ای سالهاست که  مشروعیت خودرا از دست داده است. مردم ایران به‌خوبی می‌دانند که این نظام، که از آغاز تأسیس خود تا کنون با شعارهای عدالت‌خواهانه و دینی سعی در تحکیم پایه‌های قدرت داشته، نه‌تنها به آن شعارها پایبند نبوده، بلکه با فساد، تبعیض و نقض حقوق بشر خود به‌عنوان یکی از حکومت‌های بی‌رحم و غیرمردمی شناخته می‌شود.در نهایت، آنچه امروز در ایران می‌گذرد، نبردی است میان مردم و حاکمیتی که نه‌تنها به نیازها و خواسته‌های آن‌ها بی‌توجه است، بلکه با گستاخی تمام، آن‌ها را به مسیرهای پرمخاطره و خشونت‌بار فرا می‌خواند، بی‌آن‌که خود را در این فداکاری شریک بداند. در این میان، مردم ایران با آگاهی و تجربه‌ی طولانی از دهه‌ها سرکوب و بحران، دیگر فریب این شعارهای تهی از محتوا را نمی‌خورند.

محمد خوش بیان


#جنگ #محمد_خوش_بیان #گفتگو_توانا
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

22 Oct, 04:56



خداناباوران در بسیاری از جوامع مذهبی، از جمله ایران، با تبعیض‌های گسترده قانونی و اجتماعی مواجه‌اند.

در قوانین جمهوری اسلامی، حق آزادی بیان و عقیده برای خداناباوران به رسمیت شناخته نمی‌شود.

به دلیل این تبعیض قانونی، خداناباوران نه تنها از بیان آزادانه باورهای خود محروم‌اند، بلکه با خطر پیگرد قضایی و مجازات‌های سنگین نیز روبرو هستند.

در کنار این فشارهای قانونی، تبعیض‌های اجتماعی نیز به‌طور گسترده خداناباوران را تحت‌فشار قرار می‌دهد. این افراد اغلب در خانواده و جامعه مجبور به خودسانسوری می‌شوند تا از تنش‌ها و مجازات‌های اجتماعی نظیر طرد شدن یا از دست دادن فرصت‌های شغلی در امان بمانند.

این وضعیت منجر به انزوای اجتماعی و آسیب‌های روانی قابل‌توجهی برای این گروه می‌شود.

به رسمیت شناختن حق خداناباوران در انتخاب عقیده و باور، به‌عنوان بخشی از حقوق انسانی، گامی اساسی برای ایجاد جامعه‌ای آزاد و برابر است.

https://dialog.tavaana.org/executions-of-non-believers/

#خداناباوران #ناباورمندان #حکومت_مذهبی #گفتگو_توانا
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

22 Oct, 04:41



سه نوکیش مسیحی که اوایل مهرماه در نوشهر توسط مأموران اطلاعات سپاه دستگیر شدند، بیش از سه هفته است که در مکان نامعلومی در بازداشت به سر می‌برند.

جهانگیر علیخانی، حامد مالامیری و غلام اسحاقی، سه نوکیش مسیحی که دوم و سوم مهرماه ۱۴۰۳ در نوشهر توسط مأموران اطلاعات سپاه دستگیر شدند، بیش از سه هفته است که در مکان نامعلومی در بازداشت به سر می‌برند.

به گزارش سازمان ماده ۱۸،علیرغم پی‌گیری‌های مکرر خانواده این شهروندان مسیحی، از وضعیت آنها اطلاع زیادی در دست نیست و اجازه تماس با وکیل به آنها داده نشده است.

نوکیشان مسیحی از گروه‌های تحت فشار بدلیل مسائل اعتقادی در ایران هستند و در موارد متعدد با احکام سنگین قضایی مواجه بوده‌اند و جمهوری اسلامی با آنها با اتهام ارتداد و تبلیغ باورهای انحرافی برخورد می‌کند.

#نوکیش_مسیحی #ارتداد #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 21:11




@dialogue1402
تزریق خرافات در نظام جمهوری اسلامی به هدف ایجاد فضای معنوی و بهره‌برداری سیاسی یک موضوع بحث‌برانگیز است که بسیاری از ناظران و تحلیل‌گران به آن اشاره کرده‌اند. در این دیدگاه، استفاده از باورها به عنوان ابزاری برای کنترل اجتماعی، تقویت اقتدار سیاسی و ایجاد انسجام در میان مردم مطرح می‌شود.

این نوع بهره‌برداری می‌تواند از طریق برجسته‌سازی روایات، ادعیه یا باورهای مذهبی خاصی که شاید مورد پذیرش عمومی همه علما و مراجع نباشد، صورت گیرد. به این وسیله، گفتمان معنوی تقویت می‌شود و فضای جامعه به سمت تقویت روحیه معنویت‌گرایی سوق داده می‌شود.

به طور کلی، هدف از این روند، ایجاد همبستگی مذهبی و انقلابی در جامعه است که در مواقع بحرانی یا برای تقویت مشروعیت سیاسی، می‌تواند مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

#خرافات #امام_زمان #شیعه_گری #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 16:21


«۳۳ سال و نیم از فتوای آیت‌الله خمینی علیه من و همه افراد درگیر در انتشار «آیات شیطانی» گذشته بود. در طول این سالها، اعتراف می‌کنم، گاهی تصور می‌کردم که قاتل من در یکی از انجمن‌های عمومی ظاهر می‌شود و به همین شکل به سراغم می‌آید. بنابراین اولین فکری که وقتی این شکلی قاتل را دیدم که به سمتم می‌دوید [به ذهنم رسید] این بود: پس تویی!… آمدی…

گفته می‌شود آخرین کلمات هنری جیمز در بستر مرگ این بود: «پس بالاخره آمد! آن امر نامدار!» مرگ داشت سراغ من می‌آمد؛ اما به نظرم نامدار نمی‌رسید! به نظرم ناهنجار می‌آمد!»

اینها جملات رشدی پس از سوءقصد ۱۲ آگوست سال ۲۰۲۲ در ایالات نیویورک آمریکاست. بر اثر این سوقصد، این نویسنده‌ی نامدار آسیب‌های جدی دید و از جمله چشم راست خود را برای همیشه از دست داد. او در این رمان کوتاه که نامش «چاقو» است پیش و پس از این ترور دردناک را توضیح می‌دهد و از خواب هولناک پیش از برگزاری جلسه و از تروریستی که «… نام مستعارش، از نام‌های واقعی افراطیون مشهور شیعه ساخته شده بود» صحبت می‌کند.

مترجمان فارسی این جدیدترین اثر سلمان رشدی، در مقدمه توضیح کوتاهی در مورد سوابق رشدی و آثار مشهور قبلی‌اش می‌دهند. آن‌ها خود را «گروه مترجمان پنهان» نامیده‌اند. ناشر هم، خود را «نشر پنهان» نامیده و در صفحات اول، یادآوری کرده‌اند که «کلیه حقوق معنوی این اثر متعلق به نویسنده است»…

برای مطالعه ادامه یادداشت و دسترسی به کانال تلگرامی «مترجمان پنهان» که کتاب را به رایگان در اختیار فارسی‌زبان قرار می‌دهند، به صفحه‌ی گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/knife-salman-rushdie/

#سلمان_رشدی #چاقو #ترور #تروریسم_ایدئولوژیک #شیعی_گری #تشیع #اسلام‌گرایی #دهشت_افکنی #آزادی_بیان

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 12:31


طباطبایی‌نژاد امام جمعه اصفهان:

آنهایی که از جنگ با اسرائیل می ترسند بزدل هستند

به نظر شما اگر جنگی فراگیر آغاز شود، آیا این معمم‌ها خود به جنگ می‌روند و یا طبق معمول خود را سرباز جبهه تبلیغاتی می‌نامند و جوانان مردم را به میدان واقعی می‌فرستند؟

چرا یک مبلغ مذهبی که قاعدتا باید مانند کشیش‌ها در دوران کنونی همواره تبلیغ‌کننده صلح و مدارا باشد، چنین بر طبل نفرت و جنگ می‌کوبد؟!

#صلح #مذهب #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 06:03



@dialogue1402

آموزش مذهبی در مدارس ایران از سنین پایین آغاز می‌شود و در آن به کودکان اصول و عقاید خاص اسلامی آموزش داده می‌شود.

این سیستم آموزشی که در سالهای اخیر با برگزاری نمازهای اجباری همراه است، می‌تواند آسیب‌های روانی و اجتماعی برای کودکان به همراه داشته باشد.

بسیاری از کودکان، به ویژه آن‌هایی که از خانواده‌های غیردینی یا اقلیت‌های مذهبی هستند، ممکن است به دلیل تضاد با باورهای خانوادگی و شخصی خود احساس بیگانگی کنند.

اجبار به شرکت در نمازهای گروهی و مناسک مذهبی بدون اختیار می‌تواند موجب احساس فشار و کاهش اعتماد به نفس در کودکانی شود که باورهای متفاوتی دارند یا از محیط مذهبی فاصله دارند.

همچنین، چنین برنامه‌هایی روحیه‌ پرسشگری و تفکر انتقادی را در کودکان سرکوب می‌کند و آن‌ها را به پذیرش بی‌چون و چرای مفاهیم مذهبی سوق می‌دهد.

کارشناسان اموزشی تاکید دارند که، ایجاد فضای آموزش آزاد و بدون اجبار می‌تواند به توسعه رشد ذهنی و روحی کودکان کمک کند.

https://dialog.tavaana.org/islamization-and-students/
#آموزش_مذهبی #ناباورمندان #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 04:52



دیوید هیوم (1711-1776)، فیلسوف، مورخ و اقتصاددان اسکاتلندی، یکی از برجسته‌ترین نمایندگان جریان فلسفی تجربه‌گرایی و شک‌گرایی بود.

او در آثار خود بر این باور تأکید داشت که همه دانش انسان از تجربه حسی نشأت می‌گیرد و به طور جدی مفهوم علت و معلول را مورد تردید قرار داد.

هیوم استدلال می‌کرد که ارتباط علیتی چیزی نیست جز عادت ذهنی انسان‌ها در ارتباط دادن رویدادها به یکدیگر، و هیچ تضمینی برای وجود واقعی این رابطه در طبیعت وجود ندارد.

هیوم همچنین به نقد باورهای دینی پرداخت.

او استدلال می‌کرد که معجزات و پدیده‌های فراطبیعی، بر مبنای شواهد تجربی قابل‌اعتماد نیستند و نباید مبنای باور دینی قرار گیرند.

کتاب "تحقیق در باب فاهمه بشری" از آثار مهم اوست که به بررسی محدودیت‌های عقل و تجربه پرداخته است.

دیدگاه‌های هیوم در زمینه شک‌گرایی، تأثیر عمیقی بر فلسفه مدرن گذاشت و زمینه‌ساز جنبش‌های فلسفی نظیر اثبات‌گرایی و فلسفه تحلیلی شد.

#هیوم #شک_گرایی #تجربه_گرایی #فلسفه #خداناباور #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

21 Oct, 04:51



شعبه یک دادگاه انقلاب به ریاست قاضی توکلی با صدور احکام سنگین برای ۱۰ شهروند بهائی، آنها را در دادگاه بدوی به حبس‌های طولانی مدت و پرداخت میلیون‌ها تومان جزای نقدی، ممنوع‌الخروجی و ممنوعیت استفاده از فضای مجازی محکوم کرد.

بر اساس این حکم که روز یکشنبه ۲۹ مهرماه به طور اختصاصی به دست رادیو فردا رسیده و «با توجه به امنیتی بودن دادنامه، به صورت حضوری به این افراد ابلاغ شده»، یگانه آگاهی، یگانه روح‌بخش، نگین خادمی، شانا شوقی‌فر، مژگان شاهرضایی، پرستو حکیم، آرزو سبحانیان و ندا بدخش هر کدام به ۱۰ سال حبس و ۱۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده‌اند.

همچنین دادگاه انقلاب ندا عمادی و بهاره لطفی را هر کدام به ۵ سال حبس و ۵۰ میلیون جزای نقدی محکوم کرده که ۴ سال از مدت حبس آنها تعلیقی اعلام شده است.

بهائیان بعنوان بزرگترین جمعیت اقلیت دینی غیرمسلمان در ایران همواره تحت شدیدترین فشارها از سوی حکومت جمهوری اسلامی بوده و در موارد متعدد به احکام سنگین اعدام، زندان، منع از تحصیل و فعالیت شغلی و مصادره اموال، محوم شده‌اند.

#بهائی #بهائیان #اعدام #زندان #گفتگو_توانا
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 21:03


طالبان: ۸۰ درصد حقوق زنان تامین شده‌است

به نظر شما منظور طالبان از «حقوق زنان» چیست؟

می‌دانیم که طالبان حتی مدرسه‌رفتن دختران را ممنوع کرد. سایر محدودیت‌های عجیب و وحشتناک در ارتباط با زنان در افغانستان را هم دیده‌ایم. منظور آنها از تامین‌شدن «حقوق» زنان چیست؟!

#طالبان #شریعت #زنان #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 20:21


‌‌

گزارش‌ها نشان می‌دهد که شمار شرکت‌کنندگان در درس دین مسیحی در مدارس آلمان به‌طور مداوم در حال کاهش است./دویچه‌وله

این گزارش‌ها تایید می کنند که تنها حدود نیمی از دانش‌آموزان در درس دین کاتولیک یا پروتستان شرکت می‌کنند، در حالی که درس‌هایی مانند اخلاق روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می‌کند.

طبق آمارهای اخیر کنفرانس وزرای آموزش و پرورش ایالت‌های آلمان، در سال تحصیلی ۲۰۲۳-۲۰۲۴ حدود ۵۳.۷ درصد از دانش‌آموزان کلاس‌های اول تا دهم در درس دین شرکت کردند، که سهم درس کاتولیک و پروتستان تقریباً به ترتیب ۲۵ و ۲۸ درصد بوده است؛ این آمار در مقایسه با سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۶ حدود ۶۹ درصد بوده است.

درحالی که آمارها از کاهش مشارکت دانش‌آموزان آلمانی در درس دینی حکایت دارد، در عین‌حال، همین آمار از افزایش شمار مشارکت دانش‌آموزان در درس علم اخلاق خبر می‌دهد.

نزدیک به ۱.۸ میلیون دانش‌آموز در آلمان، یعنی حدود ۲۶ درصد، درس اخلاق را انتخاب کرده‌اند که از افزایش قابل توجهی نسبت به ۹۸۳ هزار دانش‌آموز در سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۶ حکایت دارد.

#آموزش_مذهبی_کودک #آموزش_مذهبی #دین #اخلاق #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 17:49


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402

اندرو همیلتون، وکیل برجسته آمریکایی: گفته‌های مبتنی بر حقیقت نباید افترا محسوب گردند

یکی از دلایل کلیدی که به پیشرفت و شکوفایی جوامع غربی کمک کرده، توانایی آن‌ها در پذیرش عقاید گوناگون و فراهم کردن بستری برای ابراز این عقاید است. این پذیرش تنوع فکری، چیزی نیست که به تازگی به وجود آمده باشد، بلکه قرن‌هاست که در تار و پود جوامع غربی جای گرفته و به آن‌ها امکان داده تا در زمینه‌های مختلفی پیشرفت کنند.

در آمریکا، شخصیت‌هایی مانند «اندرو همیلتون» در صف اول مبارزه برای دفاع از آزادی‌های فردی و اجتماعی قرار داشتند. همیلتون به این اعتقاد داشت که محدود کردن آزادی بیان، خطری بزرگ‌تر از مرگ است؛ چرا که با از دست دادن این آزادی، جامعه از رشد بازمی‌ماند و به ورطه استبداد سقوط می‌کند.

همیلتون که بین سال‌های ۱۶۷۶ تا ۱۷۴۱ زندگی می‌کرد، به عنوان وکیل در یکی از مهم‌ترین پرونده‌های حقوقی تاریخ آمریکا نقش ایفا کرد. او در دفاع از ناشری که به اتهام افترا تحت پیگرد قانونی قرار داشت، با استدلالی قاطع اعلام کرد که بیان حقایق نباید افترا محسوب شود. پیروزی او در این پرونده، به یکی از نقاط عطف در تاریخ آزادی مطبوعات تبدیل شد و راه را برای تقویت آزادی‌های مدنی در آمریکا هموار کرد.

برای درک بهتر از مبارزات همیلتون و نقش کلیدی او در شکل‌گیری حقوق مدنی، می‌توانید ترجمه فارسی «دفاع از آزادی مطبوعات» اثر او را که توسط آموزشکده توانا تهیه شده است، به رایگان دانلود و مطالعه کنید.

این متن فوق‌العاده است! از دست ندهید!

این لینک را کپی کنید و ترجمه را به رایگان دانلود کنید:
https://t.me/Tavaana_TavaanaTech/11314

#گفتگو_توانا #آزادی_بیان #آموزشکده_توانا #اندرو_همیلتون #آزادی_مطبوعات #حقوق_مدنی

گفت‌وشنود

20 Oct, 16:04


صفحه گفت‌‌‌وشنود را دنبال کنید: @dialogue1402

محمدرضاشاه با تلاش‌های گسترده برای مدرن‌سازی و توسعه اقتصادی کشور شناخته می‌شود.

در تصویر، محمدرضاشاه در استان گیلان در کنار گروهی از روحانیون دیده می‌شود، که به ظاهر نمایانگر تلاش برای همزیستی سنت و مدرنیته است.

اما در نهایت، او با یک انقلاب اسلامی به رهبری یک مرجع تقلید شیعه، یعنی خمینی، از قدرت کنار رفت.

این رخداد نشان داد که تلاش برای مدرن‌سازی همیشه به سادگی با حفظ سنت‌ها همراه نیست و چالش‌های فرهنگی و مذهبی می‌تواند مسیر توسعه را به سمت‌های پیش‌بینی‌نشده سوق دهد.

این مقاله، نوشته «رونالد اینگلهارت» و «وین بیکر» و ترجمه شده توسط آموزشکده توانا، به بررسی عمیق نتایج فرهنگی و سیاسی توسعه اقتصادی می‌پردازد.

اینگلهارت و بیکر در این پژوهش، رابطه پیچیده‌ای بین توسعه اقتصادی، ارزش‌های جامعه، میراث فرهنگی، زمینه‌های مذهبی و تجربیات تاریخی را مورد تحلیل قرار می‌دهند. ‌

این مطالعه نشان می‌دهد که توسعه اقتصادی، فراتر از تغییرات صنعتی، تأثیرات عمیقی بر بافت فرهنگی و سیاسی جوامع دارد.

——

آیا جامعه می‌تواند مدرن شود و همزمان به ارزش‌های سنتی خود پایبند بماند؟

براى دانلود “مدرن سازی، دگرگونی فرهنگی و تداوم ارزش‌های سنتی” به زبان فارسى، ترجمه اختصاصى توانا، اینجا کلیک کنید:
https://tavaana.org/wp-content/uploads/2022/12/Inglehart-Baker-Modernization-Cultural-Change-and-the-Persistence-of-Traditional-Values.pdf

#گفتگو_توانا #مدرن‌سازی #دگرگونی_فرهنگی #ارزش‌های_سنتی #توسعه_اقتصادی #محمدرضاشاه #آموزشکده_توانا #رونالد_اینگلهارت #وین_بیکر #تحول_اجتماعی #انقلاب_اسلامی

@dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 14:33


@dialogue1402

«مندی»
معرفی فیلم

وقتی توی چشم مندی قطره‌ای می‌ریزند که احتمالا ماده روان‌گردانی مانند LSD است یا چیزی شبیه به آن، حشره‌ی سیاه و نسبتا درشتی از داخل یک شیشه درمی‌آورند و به رگ گردن مندی نزدیک می‌کنند. حشره نیش می‌زند و زن مرموز و شومی که چنین کاری انجام می‌دهد می‌گوید: I like to call that the cherry on top! یعنی «گل بود به سبزه هم آراسته شد!» کنایه از اینکه با این داروی ترکیبی، نتیجه بهتری هم می‌شود گرفت! زن جوانی که همکار این جنایت فرقه‌ای‌ست که و سر و گردن مندی بیچاره را نگه داشته بود اضافه می‌کند: همه اینها برای داشتن یک رویای زیباست!

همه فرقه‌‌ها رویا می‌فروشند و البته رهبران آن‌ها برای آنکه جدی گرفته شوند، با استفاده از داروهای روان‌گردان، چنین رویاهایی را در ذهن و ضمیر پیروان خود ایجاد می‌کنند. داستان‌هایی قدیمی وجود داشته است در مورد استفاده شاخه‌ای از شیعیان اسماعیلی در الموت از حشیش برای القاء یک وضعیت بهشتی در ذهن فداییان خود. مشابه این حکایت‌های ترسناک درباره رهبران فرقه‌های مدرن هم فراوان است و تیم پژوهشی گفت‌وشنود در مجموعه «رهبران فرهمند» به ویژه در داستان جیم جونز به استفاده از روان‌گردان و سموم برای تاثیرگذاری روی پیروان و گاهی برای ارتکاب اعمال مجرمانه مانند قتل پرداخته است.

البته کاراکتر مندی در فیلمی به همین نام، یک قربانی‌ست نه واقعا پیرو یکی از این رهبران فرهمند یا کاریزماتیک. دقایق اولیه فیلم که به کاراکترپردازی اختصاص دارد، مندی را یک کاراکتر بدبین به نوع انسان معرفی می‌کند. مندی در حالی که در آغوش همسر خود است می‌گوید که…

برای مطالعه ادامه این یادداشت به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

‏ https://dialog.tavaana.org/mandy/

#فرقه #فرقه_گرایی #مغزشویی #کاریزما #رهبران_فرهمند #گفتگو #مدارا #دین

‏ @Dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 14:17


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید:

@Dialogue1402

ناتوانی حداد عادل در درک لازم از مفهوم سکولاریسم

این سخن حداد عادل برای سال پیش است اما دقیقا جمهوری اسلامی در طی سال‌های حکمرانی خود همیشه چنین نگاهی به سکولاریسم را ترویج کرده است و به غلط و البته عامدانه آن را معادل برهنگی و بی‌اخلاقی جا زده است.

سکولاریسم به معنای جدا کردن امور حکومتی از باورهای مذهبی است، به این دلیل که جامعه‌ای با عقاید و باورهای متنوع نیازمند حکومتی است که فارغ از هرگونه جهت‌گیری مذهبی، به عدالت و حقوق همه افراد احترام بگذارد.

اما متأسفانه، افرادی مثل حدادعادل که نگاهی سطحی و ایدئولوژیک به مسائل دارند، سکولاریسم را به شکلی سطحی معادل برهنگی و انحطاط فرهنگی جلوه می‌دهند. این برداشت نه تنها اشتباه است، بلکه نشان‌دهنده عدم درک عمیق از مفاهیم بنیادین آزادی و حقوق بشر است.

سکولاریسم نه تنها ضامن آزادی بیان و حقوق برابر برای همه است، بلکه امکان ایجاد مدارا و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز میان افرادی با عقاید متفاوت را فراهم می‌کند. درک نادرست افرادی مثل حدادعادل از این موضوع، بیانگر نگاه بسته و خودمحوری است که به جای تشویق به گفتگو و مدارا، باعث تشدید اختلافات و تعصبات می‌شود.

وقتی افرادی مثل حدادعادل سکولاریسم را به اشتباه با برهنگی یا سقوط اخلاقی برابر می‌دانند، در واقع از پذیرش تنوع و تفاوت‌های اجتماعی ناتوان هستند. این نوع نگاه، تنها ناشی از یک نفهمی عمیق و دیدگاه‌های قدیمی و پوسیده است که نمی‌تواند پویایی و ضرورت تغییرات مدنی را درک کند.

جامعه‌ای که به مدارا و احترام به حقوق فردی متعهد است، جامعه‌ای سکولار است. ملت ایران خود ملتی سکولار هستند.

درباره سکولاریسم در وبسایت گفت‌وشنود بخوانید و ببینید:
https://dialog.tavaana.org/why-secularism/

#گفتگو_توانا #سکولاریسم #مدارا #آزادی #حدادعادل #برابری #آزادی_بیان

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

20 Oct, 07:26



ورق بزنید

اخیرا محمد میرباقری روحانی تندرو و عضو خبرگان رهبری در تلویزیون جمهوری اسلامی گفته: اگر نیمی از مردم دنیا هم برای رسیدن به هدف کشته شوند مهم نیست، این اظهارات در فضای رسانه های اجتماعی با واکنش های زیادی روبرو شد.

#حائری_شیرازی #میرباقری #نقددین #جنگ #حسین_باستانی #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 19:55



@dialogue1402

ولتر (Voltaire) یکی از مهم‌ترین فیلسوفان و نویسندگان فرانسوی در عصر روشنگری بود که از ۲۱ نوامبر ۱۶۹۴ تا ۳۰ مه ۱۷۷۸ زندگی کرد.
او به دلیل نقدهای تند و هوشمندانه‌اش علیه کلیسای کاتولیک و دفاع از آزادی مذهب، آزادی بیان و جدایی دین از سیاست شهرت دارد.
ولتر با شجاعت نظرات خود را به‌صراحت بیان می‌کرد و به دلیل اندیشه‌های پیشرو و تأثیرگذار خود بر فضای فکری و فرهنگی آن زمان و حتی دوران پس از آن، همچنان به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین چهره‌های تاریخ فلسفه و ادبیات شناخته می‌شود.

#ولتر #نقد_دین #گفتگو_توانا
@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 17:49


نظرات عجیب میرباقری، عضو مجلس خبرگان درباره کرونا

او اخیرا گفته، اگر نصف جمعیت دنیا هم برای رسیدن به هدف ما کشته‌شوند، باز هم می‌ارزد

میرباقری می گوید با شیوع کرونا در چین ، در بورس های جهانی هیچ اتفاقی نیافتاد ولی پنجاه روز بعد با شیوع کرونا در قم ، بورس های جهانی ریزش کرد .کرونا توطئه علیه مذهب بود.

- به نظر شما چنین افرادی با این دیدگاههای مشعشع چگونه جزو سران یک حکومت شده‌اند؟

#روحانیت_شیعه #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 16:51


‏ @dialogue1402

«در ابتدا عمل بود»
تاثیر آیین بر همبستگی اجتماعی

امروز ۲۸ مرداد زادروز ستارخان ملقب به سردار ملی‌ست. نیما قاسمی، پژوهشگر فلسفه، در گفتگویی کلاوب‌‌هاوسی به میزبانی توانا، درباره «آیین» و «کنش آیینی» صحبت می‌کند و همبستگی‌های برآمده از این نوع کنش‌ها را بنیادی‌تر و استوارتر از همبستگی‌های کلام‌محور می‌داند. او در بخشی از این گفتگوی کلاوب‌هاوسی که با حضور صاحبنظران دیگر برگزار شد، بر نقش سیاسی آیین‌های ملی در خیزش‌های سالهای اخیر تاکید می‌گذارد.

در بریده زیر از این گفتگو، قاسمی، اصالت و استقلال کنش آیینی نسبت به ایده و ایدئولوژی را مطرح می‌کند.

برای شنیدن نسخه کامل در یوتیوب از لینک زیر استفاده کنید:

‏ https://youtu.be/UbihtkzswFU?si=ANkbWmsljaql-NJl

برای شنیدن نسخه کامل در ساند کلود از لینک زیر استفاده کنید:

‏ https://on.soundcloud.com/Pf1r2jsWADqyUHZU6

#توانا #رواداری #گفتگو #آیین #کنش_آیینی #آیین_ملی #ستارخان #سردار_ملی

‏ @dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 16:18



@dialogue1402

سازمان‌ها و نهادهایی که در این مجموعه به شما معرفی می‌کنیم، عموما با هدف مشترک، ایجاد فضای پذیرش باورهای گوناگون و همچنین تسهیل گفت‌و‌گو بعنوان ماموریت اصلی، خود را معرفی می‌کنند.

اغلب آنها در ابتدا با تعداد اندک اعضا و داوطلبانه، شروع بکار کرده‌اند، سپس با تلاش اعضا و پی‌گیری مستمر اهداف به موفقیت‌های چشم‌گیر در راستای خواست‌ها و مطالبات اجتماعی خود دست پیدا کرده‌اند.

با این رویکرد در این سلسله مطالب و به تناوب این سازمان‌ها را با هدف آشنایی و با انگیزه الگوبرداری با چشم‌انداز تشکیل چنین نهادهایی برای تحقق اهداف مشترک در جامعه ایرانی، منتشر خواهیم کرد.

زیرا باور داریم آن‌چه شما را متمایز و به هدف نزدیک می‌کند، اصل پذیرش تفاوت‌ها و آزادی باور و عرضه اندیشه است.

https://dialog.tavaana.org/secular-organizations-4-iheu/

#سکولاریسم #سکولار #خردگرا #خردگرا_جهانی #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 13:53


اخیرا محمد میرباقری روحانی تندرو و عضو خبرگان رهبری در تلویزیون جمهوری اسلامی گفته: اگر نیمی از مردم دنیا هم برای رسیدن هدف کشته شوند مهم نیست، این اظهارات در فضای رسانه های اجتماعی با واکنش های زیادی روبرو شد.

محمد خوش‌بیان روحانی سابق در واکنش به او متن زیر را منتشر کرده است .

اظهارات محمد میرباقری نمایانگر نگرش‌های افراطی و واپس‌گرایانه‌ای است که رژیم جمهوری اسلامی از آن برای سرکوب و گسترش ایدئولوژی خود استفاده می‌کند.
 دفاع آشکار از کشتار جمعی و جنگ‌های بی‌پایان برای دست‌یابی به اهداف ایدئولوژیک، تهدیدی جدی برای بشریت است. در جهانی که به دنبال صلح و حقوق بشر است، چنین دیدگاه‌هایی نشان می‌دهد حاکمیت ایران به دنبال تحمیل تفکرات خطرناک خود بر منطقه و جهان است.
ادعای میرباقری مبنی بر ارزش‌مند بودن مرگ هزاران نفر برای دست‌یابی به قرب الهی، نه تنها توهینی به کرامت انسانی است، بلکه تلاشی برای توجیه جنایات جنگی است. این نوع نگرش، زمینه‌ساز خشونت، نفرت‌پراکنی و کشتار بیشتر می‌شود و امنیت جهانی را تهدید می‌کند.
تلاش برای ایجاد نظم جهانی جدید تحت لوای جمهوری اسلامی، نشانگر تلاشی برای سرکوب آزادی بیان و حقوق بشر در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی است. 
این رژیم با گسترش ایدئولوژی سرکوب‌گرانه خود به دنبال تحمیل نظم دیکتاتوری و خفقان است.
جهان نباید در برابر چنین تفکراتی سکوت کند. 
نهادهای بین‌المللی باید این اظهارات را محکوم کرده و رژیم‌هایی که این دیدگاه‌های خطرناک را ترویج می‌دهند، به پاسخ‌گویی وادارند. 
محمد خوش‌بیان 

#میرباقری #محمد_خوش_بیان #شیعه_گری #نقد_دین #گفتگو_توانا 


@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 11:51


خلأ گفت‌وگو در جامعه می‌تواند به بروز خشونت و تنش‌های اجتماعی منجر شود، به‌ویژه در جوامعی که تنوع فرهنگی، دینی یا فکری وجود دارد.

گفت‌وگو ابزاری اساسی برای حل تعارضات، ایجاد تفاهم و ترویج همزیستی مسالمت‌آمیز است.

وقتی افراد یا گروه‌ها به دلیل عدم گفت‌وگو، صدای خود را نشنیده می‌بینند یا از بیان عقایدشان بازمی‌مانند، احساس سرکوب و نارضایتی در آن‌ها افزایش می‌یابد.

این وضعیت به‌تدریج می‌تواند به خشونت کلامی، اجتماعی یا حتی فیزیکی منجر شود.

در ایران هم باید پذیرفت، که تنوع فکری و دینی خصوصا در میان جوانان وجود دارد، فقدان گفت‌وگوی سازنده بین اقشار مختلف، به تعمیق شکاف‌ها دامن زده است.

حکومت‌های ایدئولوژیک برای قدرت بخشید به طبقه حامی خود گفت‌وگو را محدود می‌کنند، فرصت‌های لازم برای رسیدن به تفاهم و همدلی را از بین می‌برند.
در نتیجه، این خلأ اغلب به بروز خشونت‌های اجتماعی و سرکوب آزادی‌های فردی منجر می‌شود.

گفت‌وگوی باز و محترمانه می‌تواند راهکاری برای کاهش خشونت و ایجاد محیطی امن برای ابراز عقاید و باورها باشد.
https://dialog.tavaana.org/dialogue_audiobook/

#گفتگو_توانا #دیالوگ #رواداری

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 10:03


یادداشتی از آیت الله شهاب الدین حائری شیرازی در نقد سخنان آیت الله محمدمهدی میرباقری : در دین واقعی، هدف وسیله را توجیه نمی کند

اخیرا حرفهایی منتشر شده که به راحتی از کشته شدن نیمی از اهل عالم سخن می گوید و آنرا برای وصول به یک هدف متعالی مجاز می شمرد.

گفتم نکته ای بگویم تا بدانید اینها اگر تقطیع نشده باشد، برداشتهای غلط است و ربطی به دین رحمانی ندارد.
انسان با ذهنیت و شاکله خودش به سراغ اطلاعات می رود.
تجزیه و تحلیل اطلاعات، بسته به اینکه چه کسی با چه شخصیتی به سراغ اطلاعات می رود متفاوت می شود.
تیمورلنگ، علاوه بر اینکه فقیه بود، حافظ قران هم بود و چنان به ظواهر شرع پای بند بود که در فتوحاتش و قتل و غارتهایش که همه به نام جهاد انجام می شد و میلیونها انسان کشته شدند، بر چهارصد قاطر قطعات چوبی مسجدی را حمل می نمود تا فضیلت نماز در مسجد و جماعت را در بیابانها هم از دست ندهد.
حافظ شیرازی نیز فقیه و حافظ قران است و معاصر تیمور لنگ، که اتفاقا در فتح شیراز به درخواست تیمور با وی ملاقات نموده.
برداشت حافظ از قران و اطلاعات و متون دینی برداشتی توام با مدارا و رأفت است و چنان سازگار با وجدان و فطرت است که پس از قرنها همچنان اشعار وی مورد توجه اهل معرفت است و مزارش پناه اهل دل.
تیمور هم به عنوان یکی از سفاک ترین و خونریزترین فاتحان دنیا مورد نفرت اهل عالم است.
امروز نیز برداشت از منابع دینی متفاوت است یکی برداشتهای سبعانه دارد چون داعش و دیگری برداشتهای عاشقانه دارد چون دکترالهی قمشه ای و دیگری برداشتی و...
مهم در این برداشتها مخالفت صریح نداشتن با حکم عقل یا همان فطرت و وجدان است که در روایات پیامبر باطن شمرده که پیامبر ظاهر حکمش با حکم او تنافی نخواهد داشت.

الإمامُ الكاظمُ عليه السلام :" إنَّ للّه ِِ عَلَى النّاسِ حُجَّتَينِ : حُجَّةً ظاهِرَةً ، و حُجَّةً باطِنَةً ، فأمّا الظّاهِرَةُ فَالرُّسُلُ و الأنبِياءُ و الأئمَّةُ عليهم السلام ، و أمّا الباطِنَةُ فَالعُقولُ .

امام كاظم عليه السلام : خداوند را بر مردمان دو حجت است: حجتى بيرونى و حجتى درونى. حجت بيرونى همان فرستادگان و پيامبران و امامان عليهم السلام هستند و حجت درونى همان خردها و وجدان است"

دیگری منافرت و مخالفت نداشتن برداشت از متون با سیره پیامبر و نصوص قران است.
مثلا در قران کشتن یک نفر بیگناه را به مثابه کشتن همه انسانها می داند.
"...مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا...(23 مائده)

هر كس كس ديگر را نه به قصاص قتل كسى يا ارتكاب فسادى بزرگ بر روى زمين بكشد، چنان است كه همه مردم را كشته باشد. و هر كس كه به. انسان دیگر حيات بخشد چون كسى است كه همه مردم را حيات بخشيده باشد..."

همچنین سیره قطعی پیامبر و ائمه است که برای وصول به مقصود از طریق فعل قبیح و حرام اقدام نمی کردند.

حال اگر با این سه ترازو به سراغ برداشتهای مورد اشاره از متون و اطلاعات دینی برویم خواهیم دید این برداشتها نه مورد تایید پیامبر باطن یعنی وجدان و عقل است و نه مورد تایید سیره پیامبر و نصوص قران.


#حائری_شیرازی #میرباقری #نقددین #جنگ #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 09:00





دیگری ستیزی بر اساس آموزه‌ها و القای باورهای نادرست یکی از موارد مهم و نیازمند توجه و اصلاح در جامعه ما است.

متن در تصویر از میان کامنت‌های شما انتخاب شده.

آیا شما هم تجربه مشابهی دارید؟
و یا نمونه‌های دیگری از این دیگری‌سازی سراغ دارید؟

دیدگاه‌های خود را با همراهان صفحه به اشتراک بگذارید.

#رواداری #باور #دیگری_ستیزی #گفتگو_توانا

@dialogue1402

گفت‌وشنود

19 Oct, 03:33


گلپایگانی، رئیس دفتر خامنه‌ای:
رهبر انقلاب در پیش‌گویی و پیش‌بینی نمونه است
!

- جهت یادآوری لازم به ذکر است که رهبر جمهوری اسلامی هم نابودی اسراییل و هم اتمام ذخایر نفتی آمریکا را پیش بینی کرد که هیچ کدام درست نبود!

#گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

18 Oct, 19:12


نظر شما چیست؟

- زن مسلمان:
تو به جهنم میری
- زن غیرمسلمان:
تو همین الان اونجا هستی!

#حوزه_خصوصی #مذهب #حجاب_اجباری #گفتگو_توانا

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

18 Oct, 18:59


‌سید محمد میرباقری، عضو خبرگان از نظریه‌پردازان نسبت بین علم و دین است.
او طرفدار اسلامی‌سازی علوم، جنگ آخرالزمانی، محدودیت فضای مجازی، ولایت مطلقه فقیه و مخالف مثنوی مولوی است.

عبارات زیر بخش‌هایی از صحبت های میرباقری در دو برنامه 16 و 23 مهر در شبکه اول سیماست، که با واکنش‌های زیاد از سوی فعالان سیاسی و دینی در شبکه‌های اجتماعی روبرو شده؛

   خدا یک طرح بزرگ برای مردم جهان دارد و آن عبارت از جنگ میان کافران و مؤمنان است که از آغاز خلقت تا پایان جهان ادامه دارد. 
     جنگ میان کافران و مؤمنان برای خالص‌سازی است تا صف مؤمنان از کافران جدا شود. مقصد این جنگ قرب خداست.
    برای رسیدن به مقصد قرب الهی حتی اگر نصف مردم جهان کشته شوند، می‌ارزد؛ لذا کشته شدن 42 هزار نفر از مردم غزه در قبال آن مقصد بزرگ اهمیت ندارد البته کشته شدن شکست نیست؛ بلکه احدی الحسنیین است و در هر حال، پیروزی است
     -‌ ما می‌خواهیم با تشکیل جبهۀ متحد پیروان ادیان الهی و مسلمانان نظم جهانی جدیدی را در منطقۀ خاورمیانه پدید بیاوریم و آن محوریت داشته باشد. 

شما در این‌باره چطور فکر می‌کنید؟

#میرباقری #جنگ #اسلام_سیاسی
@Dialogue1402

گفت‌وشنود

18 Oct, 15:35


‏ @dialogue1402

«شستن گناهان با آب»
دیگری‌نامه
اپیزود بیست و هشتم

یونانیان باستان تصور می‌کردند که درد عشق را با آب‌تنی در رود سلمنوس (Selemnos) مداوا  می‌توان کرد. بومیان پرو، با فرو بردن سر در رودخانه‌ای گناهانشان را می‌شویند و پاک می‌شوند… وقتی بومی تی‌پی‌هوکان سانتیاگو بیمار است گاهی سعی می‌کند با پختن سه دسته نان شیرینی هفت تایی، خود را از شر بیماری راحت کند. هفت تا از نان‌شیرینی‌ها را بر بالای بلندترین درخت کاج جنگل قرار می‌دهد، هفت تای دیگر را پای آن درخت خاک می‌کند و هفت‌تای دیگر را توی چاهی می‌اندازد و سپس با آب آن چاه خود را می‌شوید. به‌این‌وسیله بیماری را به آب چاه می‌سپارد و راحت می‌شود…

کاهنه‌های دایاک بدبختی را با زدن و روبیدن و کوبیدن هوا با شمشیرهای چوبی از خانه‌ها می‌رانند و شمشیر را سپس در رودخانه می‌شویند تا شومی و بدبختی با آب برود. گاهی بدبختی و بدشگونی را با جاروهای ساخته از برگ خاصی و آغشته به آب برنج و خون از خانه جارو می‌کنند. پس از پاک شدن اتاق‌های خانه، آن را به خانه‌ بازیچه‌ای ساخته از نی انتقال می‌دهند و خانه‌ کوچک پر از بدشگونی و بدبختی را توی رودخانه می‌اندازند رودخانه آن را به سوی دریا می‌برد و بار شوم و نحس‌اش را به کشتی کتری‌مانندی می‌دهد که وسط دریاها شناور است و همه‌ بدختی‌ها و درد و رنج آدمیان را در درون پروسعت خود جای می‌دهد.

این نمونه‌ها جنبه‌ کاملا سودمند انتقال شر را می‌نمایانند؛ نشان می‌دهند که انسان چگونه بر آن است که با منتقل کردن درد و محنت‌اش به اشیای مادی به آسودگی دست یابد و سپس آن اشیاء را به دور اندازد یا به صورتی درآورد که دیگر بی‌گزند باشند. با این حال، غالبا انتقال شر به اشیای مادی فقط گامی‌ست به سوی انداختن آن به دوش انسان زنده‌ دیگر.

این جنبه‌ تبهکارانه‌ این انتقال است…

برای مطالعه ادامه یادداشت رجوع کنید به صفحه گفت‌وشنود:

‏ https://dialog.tavaana.org/others-28/

برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در یوتیوب به:

‏ https://youtu.be/0LYO7aqRY-E?si=sf9vO7X87F39h3kn

و برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در ساند کلود به:

‏ https://on.soundcloud.com/3ixzphk27ey78DTm8

و برای شنیدن نسخه کامل این اپیزود در کست‌باکس به:

‏ https://castbox.fm/vb/745487118


رجوع بفرمایید.

#دیگری_نامه #آیین #آیین_انتقال_شر #شاخه_زرین #جیمز_فریزر #دیگری_دشمن #دیگری_بلاگردان

‏ @dialogue1402
 

گفت‌وشنود

18 Oct, 13:44


صفحه گفت‌وشنود را دنبال کنید:
@Dialogue1402

برای تقویت اراده به مدارا در جوامع مسلمان، ایجاد فرهنگ بردباری و همزیستی مسالمت‌آمیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

تنها با تکیه بر ساختارهای حکومتی، به‌ویژه حکومت‌های سکولار، نمی‌توان به این هدف دست یافت.

تجربه نشان داده است که حتی در جوامعی با حکومت‌های سکولار، اگر فرهنگ مدارا و پذیرش تفاوت‌ها در میان مردم تقویت نشود، مشکلات اجتماعی و تنش‌ها همچنان باقی خواهند ماند.

برای مثال، پاکستان با وجود تلاش‌های رسمی برای جدایی دین از سیاست در برخی دوره‌ها، همچنان با چالش‌های عمیقی در زمینه عدم مدارا مواجه است.

این نشان می‌دهد که قوانین سکولار، بدون یک فرهنگ اجتماعی قوی که بر پایه احترام به دیگران استوار باشد، نمی‌توانند به تنهایی ضامن صلح و همزیستی شوند.

تربیت نسل‌هایی که ارزش‌های مدارا را درونی کرده باشند، کلید اصلی دستیابی به جوامعی پایدار و مسالمت‌آمیز است.

نظر شما چیست؟ چگونه می‌توان اراده به مدارا و همزیستی را در جوامع مسلمان تقویت کرد؟ آیا حکومت‌های سکولار بدون فرهنگ بردباری قادر به ایجاد صلح و ثبات خواهند بود؟

#گفتگو_توانا #مدارا #همزیستی_مسالمت_آمیز #فرهنگ_بردباری #آموزش #جامعه_مسلمان

@Dialogue1402

گفت‌وشنود

18 Oct, 12:21


مجازاتی بنام شرکت در نماز جمعه

قاضیِ دادگاه، در شهرستان بهمئی استان کهگیلویه و بویراحمد شرکت در نماز جمعه را بعنوان مجازات برای محکوم در نظر گرفته‌است.

در سالهای اخیر تعداد چنین احکامی رو به افزایش بوده و این موضوع تعجب مردم را برانگیخته است. برخی کاربران عنوان کرده‌اند که «خودشان هم قبول دارند شرکت در نماز جمعه و نشستن در کنار تفراد ریاکار و حکومتی» چه عذاب بزرگی است و در نتیجه برخی افراد را به شرکت در نماز جمعه محکوم می‌کنند!

#نماز_جمعه #گفتگو_توانا

@Dialogue1402