Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu @bbbdahiliye Channel on Telegram

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

@bbbdahiliye


TUS ve Hekimlik Aynı Karede...
www.tipakademisi.com/kitaplar/dahiliye-konu-kitabi

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu (Turkish)

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu, tıp öğrencileri ve genç doktorların bir araya geldiği, TUS ve hekimlik konularını tartıştığı bir Telegram kanalıdır. Kanalın amacı, tıp öğrencilerine ve genç doktorlara destek olmak, bilgi paylaşımını teşvik etmek ve birlikte öğrenmeyi sağlamaktır. Kanal, TUS sınavı hazırlık sürecinde ihtiyaç duydukları bilgilere erişmelerine yardımcı olmak için çeşitli kaynaklar, bilgiler ve deneyimleri paylaşmaktadır. Ayrıca, hekimlik alanında güncel konuları ele alarak üyelerini bilgilendirmeyi ve motive etmeyi hedeflemektedir. Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu, www.tipakademisi.com/kitaplar/dahiliye-konu-kitabi adresinden ulaşabileceğiniz Dahiliye Konu Kitabı ile de desteklenmektedir. Kanala katılarak, tıp eğitiminizde ve kariyerinizde önemli adımlar atabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve başkalarının deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. TUS ve hekimlik konularında daha fazla bilgi edinmek ve toplulukla etkileşime geçmek için bbbdahiliye kullanıcı adıyla Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu'na katılın!

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

20 Nov, 10:58


Güzel bir günden yepyeni paylaşımla herkese merhabalar

Hastanın diline bakar mısın 😱

👅 Simsiyah bir dil, peki neden böyle
Bu hasta bu dilin böyle olma sebebi hastanın H.PYLORİ İÇİN BİZMUT KULLANMIŞ OLMASI. Tıpkı tetrasiklin gibi bizmut da dili siyaha boyar. Bu durum ilaç kesilmesini gerektirmez, tedavi sonrasında kendiliğinden düzelir 👍

💎 Şimdi gelelim asıl önemli noktalara: Son TUS dediler ki "H.pyloride tedavi seçiminin belirleyicisi nedir?"
👉 Cevap antibiyotik direnci oldu.

💡 En fazla direnç METRONİDAZOL'de en az ise RİFABUTİN ve TETRASİKLİN'dedir.

💊 Ülkemizde klaritromisin direnci olduğu için h.pylori tedavisinde KLARİTROMİSİN İÇEREN REJİMLER VERİLMEZ. Yine diyorum bunu son TUS sordular. O yüzden H.pylori'yi her dönem paylaşmaya devam edeceğim ki konu iyi otursun.

💊 TUS'ta H.pylori tedavisinin de sorulmasını bekliyorum. Tedavide 14 günlük 4'lü rejim veriyoruz: BizMuT + Metronidazol + Tetrasiklin + PPI verilir.

✍🏻 Hastaların bunu tolere etmesi gerçekten zor ama soru gelirse bu haliyle bilelim.

🧭 Beklediğim bir diğer soru ise şu: Tedavi sonrası ERADİKASYON TESTİ NE ZAMAN YAPILIR

🅰️ Tedavi bittikten hemen sonra
🅱️ Tedavi bittikten en az 4 hafta sonra

Cevap: Tedavi bittikten en az 4 hafta sonra. H.pylori tedavisinde en çok yapılan hatalardan biri tedavi bittikten hemen sonra eradikasyon testi bakmaktır ki ÇOK YANLIŞ

🌟 O yüzden bunun da bunun da sorulacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

👅 Siyah dil hakkında son bir cümle: H.pylori tedavisinden hem tetrasiklin hem de bizmut var. İkisi de siyah dil yapabileceği için hastaya bundan bahsetmekte ve endişelenmemesini söylemekte fayda var 😉

Herkese güzel bir gün dilerim 🔥🔥

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

19 Nov, 11:28


Hiç baryumla suda eriyen opak maddenin farkını merak ettiniz mi 😉

💡 Dostlarım hani perforasyon şüphemiz varsa SUDA ERİYEN OPAK MADDE içiriyoruz ya hastaya, haa işte bu da trakea-özefageal fistülü olan bir hastanın suda eriyen opak madde içmiş hali. Bu madde zaten suda eridiği için herhangi bir zara vermez, eriyip interstisyuma oradan da kapiller aracılığıyla venöz sisteme karışır gider. Ama bizi tabi ki tanıya götürür.

💡 Oysa baryum öyle değildir. Baryumlu grafide baryum içerdiğimizde baryum suda erimediğinden değişmeden dışkıyla atılır biz de bu sayede özefagus, mide ve barsaklar gibi lümenli GİS organlarından görüntü alırız. Mesela akalazyada kuş gagası özefagusu göstermek gibi 😉

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

18 Nov, 08:52


🔎 Tenia soliuma bağlı gelişen "NÖROSİSTİSERKOZİS" vakası

Hergün yepyeni bir paylaşımlarla birlikte öğrenmeye devam ❤️ Ben yanınızdayım siz yeter ki kendiniz için çalışmaya devam edin ✍️

🩺 Bu konudan beklediğim efsane ötesi sorular var.

🥇 Nörosistiserkozda bu kişilere bağlı kafa içi basıncı artar. İşte KAFA İÇİ BASINCI ARTMIŞ NÖROSİSTİSERKOZİSDA ANTI-PARAZİTER TEDAVİ KONTRENDİKEDİR ‼️

Bu bilgiyi enfeksiyondan bekleyiniz 🤨

Eğer KİBAS varsa ilk yapılması gereken basıncı düşürmek için DEKSAMETAZON vermektir.

💊 Antiparaziter tedavi KİBAS gelişmemiş vakalarda ya da gelişen KİBAS kontrol altına alındıysa verilir ve tedavide ALBENDAZOL ve PRAZİQUANTEL verilir.

🔥 DİKKAT ‼️ Anti-paraziter tedavinin en büyük potansiyel riski, özellikle çok sayıda lezyonu veya yüksek kafa içi basıncı olan hastalarda, dejenere olan kist çevresindeki enflamasyona bağlı olarak nörolojik semptomların şiddetlenmesidir.

Herkese mutlu ve verimli bir hafta dilerim.

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

17 Nov, 16:30


HBV ve HCV temasından sonra en az onun kadar önemli bir temas profilaksisi. Şimdi dikkatle okuyalım. Sorulmaya aday çok güzel bilgiler var.

💉 Eline HIV'li bir hastanın iğnesi batınca HIV bulaş riski %0,3'tür. Böyle bir durumda derhal bulaş yeri sabunlu suyla yıkanmalı ve alkol bazlı bir antiseptikle temizlenmelidir.

🩸 Çünkü alkol HIV, HBV ve HCV için etkili bir dezenfektandır. İğnenin battığı yeri sıkarak kanı akıtmak bulaşı önler sanıyorsanız eğer bu yöntemin bulaşı azalttığına dair bir veri veri yok.

💊 Derhal hiç vakit kaybetmeden profilaksi başlanmalıdır. Profilakside ise;
👉🏻 TENOFOVİR + EMTRİCİTABİN + DOLUTEGRAVİR veya
👉🏻 TENOFOVİR + EMTRİCİTABİN + BİKTEGRAVİR kombinasyonu verilebilir.

💡 Profilaksi süresi en az 4 haftadır.

‼️ Ayrıca temaslı kişiden 4-6.haftalar ve 3 veya 4.ayda Anti-HIV bakılmalıdır.

Bu arada göz yaşı, kan içermeyen tükrük, idrar ve ter temasında profilaksi gerekmez.

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

16 Nov, 15:56


Herkese selam 🤗🤗

Konumuz AKUT PULMONER ÖDEM 🔥

🔎 Akut pulmoner ödemde ilk verilmesi gereken oksijen ve diüretiktir.

Ama gel seninle NE VERİLMEZ onu konuşalım:

💊 Akut kalp yetmezliğinde BETA-BLOKER verilmez. Diyelim ki verdin; haydi neler olur birlikte bakalım.

💊 Beta bloker (-) inotrop etkiyle kalbin atım sayısını azaltır ve kan ventrikülde kalır. Ventrikülde kalan kan akciğere geri kaçar, alveole dolar. Dispne derinleşir ve hasta çok daha kötü bir hale gelir. O zaman bu mantıkla (-) inotrop etkili ilaç verilemeyeceğini çok rahat çıkartabiliriz.

💊 Bu mantıkla (-) inotrop etkili ilaç kalsiyum kanal blokerlerinin de verilemeyeceğini ezbersiz öğrenmiş olduk. Yine aynı mantıkla bakarsak (+) inotrop ilaçların ise tedavide verilebileceğini söyleyebiliriz.

💊 Gelelim MANNİTOL'e. Mannitol damar için onkotik basıncı artırır ve damara sıvı çekilir. Bunun sonucunda efektif arteryel volüm artar ve bunun sonucu ventrikül içindeki volüm de artar. İşte sen mannitol verirsen ventrikül için volüm artacağından dolayı fazla volüm akciğere kaçar ve yine klinik kötüleşir.

☝️ Bu yüzden beta-bloker, kalsiyum kanal blokeri ve mannitol akut sol kalp yetmezliğinde yani akut pulmoner ödemde kontrendikedir.

✍️ Paylaşımda amacı da bu noktaya dikkat çekmekti. Faydalı olsun dilerim.

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

15 Nov, 18:45


Yine çok öğretici bir görselle karşınızdayım.

✍️ Parkinson patogenezinde dopamin azalması vardır. O yüzden tedavinin mantığı da kişiye dopamin vermektir. Ama kötü haber şu ki dopamin kan beyin bariyerinden geçemez 😱

İşte bu yüzden lipofilik olduğu için kan beyin bariyerinden geçebilen L-dopa verilir. L -dopa ise beyne geçince "santal dopa dekarboksilaz" enzimiyle dopamine dönüşür ve bu sayede beyne dopamin sağlanmış olur 👌👌

Ama dostum bir kötü haber daha var 😱
Dopa dekarboksilaz enzimi sadece MSS'de bulunmaz; periferde de bulunur. Bu yüzden L-dopa sadece MSS'de dopamine dönüşsün diye periferdeki dopa dekarboksilazı inhibe eden karbidopa ve benzerazid ile birlikte verilir 👏👏

💡 Bu görsel parkinsonda L-dopamın yerini anlamada bence çok başarılı, siz de beğenmişsinizdir umarım 🙏

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

13 Nov, 14:42


☀️ Bu tatlı bebeler Giardia duodenalis, eski adıyla giardia lamblia 😁

🔥 GİARDİA DUODENALİS en yaygın protozoal enfeksiyondur.

🩸 Tıpkı Diphyllobothrium latum gibi Giardiya da B12 eksikliği yapar biliyor musun 👀

B12 eksikliği yapan parazit kim derse gözlerin sadece Diphyllobothrium latum'u aramasın, Giardiya'yı da unutma 😉

🦠 Giardiya duodenuma yerleşir ancak İNVAZYON YAPMAZ. Bu yüzden KANLI DİYARE GÖZLENMEZ. Hangisinde kanlı diyare görülmesi en az olasıdır şeklinde bir soruya çok güzel yanıt olur 👌

💊 Tedavide verilebilecek 2 ilacımız var: Biri metronidazol ki metronidazolün tedavi süresi 5-7 gündür. Bir de yan etkisi çok fazla. Bu yüzden artık güncel tedavisi TEK DOZ TİNİDAZOL'dür.

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

11 Nov, 17:32


Haydi patofizyoloji zamanı

🔖 Çok güzel ve öğretici bir görsel üzerinden hem ilaç yan etkisi öğrenelim hem de fizyoloji konuşalım.

🔑 Prazosin, terazosin, doksazosin, tamsulosin, silodosin gibi selektif a-1 bloker ilaç kullanan hastalarda İLK DOZ SENKOPU olur.
Şimdi bu olayı ve bu ilaçların neden benign prostat hiperplazisinde verildiğini anlamak için biraz fizyoloji konuşalım.

💊 a-1 reseptörler üç organda yoğun şekilde bulunur: Damarlar (özellikle ven), Mesane, Prostat

💊 a-1 reseptörler mesane ve prostatta kontraksiyon yapar. O yüzden bu reseptörleri bloke etmek demek bu organlar üzerindeki kontraksiyonu kaldırmak ve idrarın rahat yapılmasını sağlamak demek. İşte etkiden dolayı BPH'da a-1 bloker prazosin, terazosin, doksazosin kullanılabilir.

💊 a-1 reseptörler damarlarda da vazokonstruksiyon yapar. İlaç ilk verildiğinde venlerdeki kontraksiyon aniden ortadan kalkar ve ciddi bir venöz dilatasyon gelişir, kan periferde göllenir buna bağlı efektif arter volümü azalır ve ortostatik hipotansiyon gelişir.

💡 Efektif arteryel volüm azaldığı için senkop gelişir. Bu etki ilk dozda olduğu için "ilk doz senkopu" denir. Sonraki dozlarda ilaca tolerans geliştiği için görülmez.

Faydalı olsun ☺️

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

08 Nov, 15:52


Tek görselde 7 klinik 💥

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

08 Nov, 07:58


Hava ve uzay hekimliğindeki tek kadroya yerleşen arkadaşımızın mecburi hizmetteki muhtemel fotoğrafı 😅

Gerçekten ne yapıyor bu hekimler bilmiyorum. Mesela nasıl bir eğitim müfredatları var 🤔🤔

Ama düşünsene TUS'a giren 20.000'i aşkın kişi içinde o alanda tek asistan sensin. Çok havalı 😎😎

Bilgi Bilek Büker TUS Paylaşım Grubu

06 Nov, 15:35


HCV'li hastanın iğnesi batınca nasıl bir yol izleyeceğimizi konuştuk. Akabinde hocam HBV'yi de paylaşır mısınız soruları gelince ben de hazırladım. Haydi senaryolar eşliğinde nasıl bir yol izleyeceğimizi konuşalım:

1️⃣ Eğer aşı durumumuzu bilmiyorsak önce Anti-Hbs titresi bakarız; eğer 10'nın üzerinde ise bir şey yapmaya gerek yok

2️⃣ Eğer aşılı ise ve Anti Hbs titremiz 10'nın üzerinde ise bir şey yapmaya gerek yok

3️⃣ Eğer aşısız isek hemen aşımızı oluyoruz hem de Hepatit B Ig

4️⃣ Eğer aşılıyız ama Anti Hbs titremiz 10'nun altında ise aşısızmış gibi davranıyoruz ve aşı + HBIG yaptırıyoruz

5️⃣ Eğer daha önce aşı yaptırmış ama aşı tutmamışsa gene aşısız gibi davranıyoruz 👉🏻 aşı + HBIG yaptırıyoruz

💡 Aşının tutmaması demek aşı sonrası Anti-Hbs titresinin 10'nun altında olmasıdır.