arkeolojihaber @arkeoloji Channel on Telegram

arkeolojihaber

@arkeoloji


https://twitter.com/arkeolojihaber

arkeolojihaber (Turkish)

Merhaba! Arkeoloji severler için harika bir haber kaynağına hoş geldiniz. arkeolojihaber adlı Telegram kanalımızda antik çağlardan günümüze kadar arkeolojiyle ilgili en güncel ve ilginç haberleri bulabilirsiniz. Kanalımız arkeoloji tutkunlarına özel olarak hazırlanmıştır ve her gün düzenli olarak güncellenmektedir.

arkeolojihaber kanalımız, Arkeoloji alanında çalışan uzmanlar tarafından yönetilmektedir. Bu sayede kanalımızda paylaşılan bilgiler güvenilir ve doğru kaynaklardan temin edilmektedir. Sadece haberler değil, aynı zamanda arkeolojiye dair ilginç bilgiler, keşifler ve araştırmalar da kanalımızda yer almaktadır.

Eğer antik medeniyetler, tarihi kazılar ve arkeolojik keşiflerle ilgileniyorsanız, arkeolojihaber kanalı tam size göre! Telegram aracılığıyla bizi takip ederek arkeoloji dünyasındaki gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca kanalımızda yapılan paylaşımlara yorum yaparak diğer arkeoloji tutkunlarıyla görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Arkeoloji alanında yapılan her türlü araştırma ve keşiften haberdar olmak, antik harabelerin gizemini çözmek ve geçmiş medeniyetlere dair bilgi edinmek istiyorsanız, arkeolojihaber kanalımıza hemen katılın! Siz de arkeolojiye meraklıysanız ve en güncel haberleri takip etmek istiyorsanız, arkeolojihaber kanalımızı kaçırmayın. Telegram üzerinden bize katılın ve arkeoloji dünyasının derinliklerine yolculuk yapın!

arkeolojihaber

12 Feb, 23:10


arkeolojihaber

Perge Antik Kenti'nde farklı dönemlere ait 5 heykel bulundu. 📸

arkeolojihaber

12 Feb, 23:10


arkeolojihaber

📍 Perge Antik Kenti'nde farklı dönemlere ait 5 heykel bulundu.

Açıklama Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Alt kısmında, bir yunusun üzerinde oturan aşk tanrısı Eros ile bir bütünlük oluşturan ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde olan Afrodit heykelinin ilk incelemelere göre, MS 2. yüzyıla tarihlendirilen bir Roma İmparatorluk Dönemi replikası olduğunun düşünüldüğü belirtildi. Afrodit heykelinin hemen yanında ortaya çıkarılan diğer heykelin ise 187 santimetre yüksekliğinde, ayakta duran giyimli bir kadın heykeli olduğu aktarılan paylaşımda, şunlar kaydedildi: "İlk belirlemelere göre, bu heykel Severuslar dönemine ait özellikler göstermektedir. Yine aynı alanda, benzer özelliklere sahip giyimli bir kadın heykeli iki parça olarak ele geçirilmiştir. Kentin doğu caddesinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında yan yana olarak ortaya çıkarılan giyimli bir kadın heykeli ile giyimli bir erkek heykeli diğer iki eserimizdir....

View original post

arkeolojihaber

12 Feb, 23:10


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 127. programı başladı.

#127 Prof. Dr. Adnan Çevik - Yeni Bulgular Işığında Malazgirt Savaş Alan... @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

12 Feb, 13:17


arkeolojihaber

Bu akşam 21.00’de. Vakti olan herkesi bekliyoruz. https://twitter.com/arkeolojihaber/status/1887807818738090442#m

arkeolojihaber

10 Feb, 13:56


arkeolojihaber

📍 Muğla'nın Yatağan ilçesinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Roma hamamının sütunları ayağa kaldırılıyor.

Stratonikeia, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor ve gladyatörler kenti olarak biliniyor. Stratonikeia’daki Roma hamamının avlu kısmında yürütülen kazı çalışmalarında açığa çıkan sütunlar, restorasyon çalışmalarıyla tekrar ayağa kaldırılarak turizme kazandırıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, 36 sütunun açığa çıkarıldığını ve malzemesi tam olan sütunlarla bu alandaki restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını belirtti. Geçmişten günümüze, Roma dönemine ait hamamın önemli dokunuşları bu alanda gerçekleştirildi. Stratonikeia, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyor. Kaynak: AA (09.02.2025)

arkeolojihaber

10 Feb, 09:21


arkeolojihaber

Santorini Adası'nda, 3500 yıl önce patlayan yanardağ sonrasında kıyılarımızda yaşanan olayları Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu ile konuşacağız. 15 Şubat 2025 Cumartesi günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz “Thera (Santorini) Volkanının Tunç Çağı Patlaması ve Batı Anadolu Kıyılarında Çeşme - Bağlararası’ndaki Etkileri” başlıklı #ArkeolojiSöyleşileri’nin 128. bölümünde buluşmak üzere.

Canlı yayın linki: https://www.youtube.com/watch?v=MzEPYuvFGgA

arkeolojihaber

09 Feb, 12:18


arkeolojihaber

Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’nde deniz suyunun çekilmesiyle Myndos Antik Kenti’ne (Tavşan Adası) ulaşımı sağlayan ve halk arasında 'Kral Yolu’ olarak bilinen yol gün yüzüne çıktı. Kaynak: AA (08.02.2025)

arkeolojihaber

09 Feb, 10:50


arkeolojihaber

📍 Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarında, M.S. 5. yüzyıla ait bir içecek filtresi keşfedildi.

Antik dönemde kullanılan bu bronz obje, içeceklerin daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde tüketildiğini ortaya koyuyor. Karabük Üniversitesi’nden Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, bu bronz objenin konik formda olduğunu ve üzerinde bulunan deliklerin filtre işlevi gördüğünü belirtti. Aynı zamanda objenin taşıma halkasının, antik dönemde defalarca kullanıldığını gösterdiğini de ekledi. Antik kentte yapılan kazılarda şimdiye kadar birçok önemli yapı ortaya çıkarıldı. Hadrianopolis'te, nar, elma, armut, üzüm gibi meyveler ve arpa, buğday gibi hububatlar yetiştiriliyordu. Bu bulgular, o dönemdeki tarımsal faaliyetlerin yoğunluğunu gözler önüne seriyor. Kaynak: AA (08.02.2025)

arkeolojihaber

08 Feb, 11:32


arkeolojihaber

Güneş Kursu Anıtı yapay zeka ile canlandırıldı.

1978 yılında Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan anıt, Ankara’daki Sıhhiye Meydanı’na konulmuştur.

Kaynak: Ergün Kök

arkeolojihaber

07 Feb, 10:18


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 127. konuğu Prof. Dr. Adnan Çevik oluyor. 12 Şubat 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Yeni Bulgular Işığında Malazgirt Savaş Alanı Arkeolojisi’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın linki: https://www.youtube.com/watch?v=8LzLKzheMcg

arkeolojihaber

06 Feb, 06:41


arkeolojihaber

6 Şubat 2023... 04.17...

UNUTMADIK! HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ!

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri özlem ve rahmetle anıyoruz.

arkeolojihaber

05 Feb, 18:18


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 126. programı başladı.

#126 Doç. Dr. Fatma Şahin - Tarihöncesi Avcılığın İzinde: Şanlıurfa Bölg... @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

04 Feb, 13:37


arkeolojihaber

Şubat Ayı Söyleşi Takvimini Güncelledik!

Doç. Dr. Fatma Şahin, Prof. Dr. Adnan Çevik, Prof. Dr. Ali Umut Türkcan ve Doç. Dr. Ergül Kodaş ile gerçekleştireceğimiz söyleşilerin yanına Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketlenin ardından Ege Arkeolojisini yakından ilgilendiren konu ile ilgili çalışmaları olan Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu'nu da ekledik.

Abone olmak için: youtube.com/@arkeolojihaber

arkeolojihaber

04 Feb, 09:49


arkeolojihaber

📍 Santorini adasındaki yanardağ 3500 yıl önce de patladı. Sonrasında neler mi oldu? ⬇️

Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi liderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen kazılar, tarihteki en büyük doğal felaketlerden Santorini adasında patlayan yanardağa ait çarpıcı bulguları ortaya çıkardı. Çeşme-Bağlararası’ndaki kazılar, MÖ 1500 civarında Santorini (Thera) adasında patlayan volkanın yarattığı dev tsunamilerin izlerini gün yüzüne çıkardığı biliniyor. Peki nasıl?

2009-2019 yılları arasında önce Prof. Dr. Hayat Erkanal ve sonrasında Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu tarafından gerçekleştirilen bu kazılar, Amerika Bilimler Akademisi Dergisi’nde (PNAS) 2022'de yayımlandı. Bu çalışma, Thera volkanının patlamasının Ege Bölgesi’nde yaratığı yıkımın boyutlarını çok daha geniş bir perspektiften değerlendirmemize olanak tanıyor.

Tsunaminin ilk kurbanı ve volkanik küller ilk kez Türkiye'de...

View original post

arkeolojihaber

04 Feb, 09:48


arkeolojihaber

Açığa çıkarılan bulgular, tsunami sonrasında hayatta kalan kişilerin, kayıplarını aramak ve kurtarmak amacıyla birçok çukur açtıklarını, bu çukurların ise daha sonra gelen tsunami dalgalarıyla dolarak binlerce yıl boyunca korunduğunu ortaya koydu. Çeşme – Bağlararası’nda bulunan insan iskeleti, bu çukurların birinin altında tespit edildi Bu olaydan kurtulanlar olasılıkla kayıp kişiyi aramış, ancak yeterince derin kazmadıkları için onun cesedini bulamamış olmalılar.

Bir Tunç Çağı yerleşim olan Çeşme-Bağlararası kazılarında bulunan kül tabakası ise, yaklaşık 3500 yıl önce patlayan Santorini volkanını işaret ediyor.

arkeolojihaber

04 Feb, 09:48


arkeolojihaber

Çeşme, bu büyük doğal afetin etkisiyle Ege kıyılarındaki birçok yerleşim gibi yıkıldı. Çeşme-Bağlararası’ndaki yeni bulgular, bu patlamanın ve tsunami dalgalarının çok daha büyük bir felakete yol açtığını gözler önüne seriyor.

Kaynak: V. Şahoğlu, J.H. Sterba, T. Katz, Ü. Çayır, Ü. Gündoğan, N. Tyuleneva, İ. Tuğcu, M. Bichler, H. Erkanal, B.N. Goodman-Tchernov, Volcanic ash, victims, and tsunami debris from the Late Bronze Age Thera eruption discovered at Çeşme-Bağlararası (Turkey), Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A.
119 (1) e2114213118,
https://doi.org/10.1073/pnas.2114213118 (2022).

arkeolojihaber

03 Feb, 12:39


arkeolojihaber

📍 İspanya'daki güneybatısındaki Montelirio Nekropolü'nde yer alan mezarda, şimdiye kadar bir mezarda bulunan en büyük boncuk topluluğu ortaya çıkarıldı.

5000 yıllık mezarda olan mezarda bulunan boncuk sayısı ise 270.000'den fazla. Her bir boncuk, bir deniz kabuğunun işlenerek ortasına delik açılmasıyla üretilmiş. Montelirio, 1980'lerden sonra yoğun bir şekilde araştırılmaya başlanan ve 200 yıl boyunca insanların gömüldüğü bir megalitik alan. Son kazılar, burada 15 kadının gömüldüğü ve bunların üzerine boncuklarla yapılmış giysilerin yer aldığı bulgulara odaklandı. Araştırmacılar, bu kadar çok boncuğun yapılmasının büyük bir emek gerektirdiğini belirtiyor. Yapılan hesaplamalar, 270.000 boncuğun yapımının, her biri 10 dakika süren bir işçilikle yaklaşık 206 gün süreceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar makalede bunun, o dönemin toplumunda boncuklu kıyafetlerle gömülen kadınların çok yüksek bir saygınlığa sahip olduklarını gösterdiğini belirtiyor. Kaynak: Science Advances (29.01.2025)

arkeolojihaber

01 Feb, 19:35


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 126. konuğu Doç. Dr. Fatma Şahin oluyor. 05 Şubat 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Tarihöncesi Avcılığın İzinde: Şanlıurfa Bölgesi Hayvan Tuzak Alanları’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın link: https://www.youtube.com/watch?v=P_iC4l6omrQ

arkeolojihaber

01 Feb, 08:53


arkeolojihaber

📍 Genetik çalışmalar koyunların en erken İç Anadolu'da beslendiği gösteriyor.

Son yapılan araştırmalar, koyunların tarih boyunca insanlar ile olan bağlantısını daha derinlemesine anlamaya olanak tanıyor. Trinity College Dublin’den genetikçiler ve LMU Münih ile Bavyera Devlet Doğa Tarihi Koleksiyonları'ndan arkeozoologlar, 12.000 yıllık bir zaman dilimine yayılmış olan 118 koyun genomi üzerinde yaptıkları incelemelerle önemli bulgulara ulaştı. Çalışma, koyunların ilk evcilleştirilmesinin, Aşıklı Höyük’te başladığını ortaya koyuyor

Bu bulgular, koyunların ilk kez yaban koyundan (Mouflon) evcilleştirildiğini ve Batı Mezopotamya'nın kuzeyinde, Bereketli Hilal'de ortaya çıktığını doğruluyor. Aşıklı Höyük’teki en eski koyun genomları, bu evcilleştirme sürecinin erkennemlerini ve kültürel etkilerini gösteriyor.

Ekip, ayrıca koyunların renk genlerinin de bilinçli bir şekilde seçildiğini ortaya koydu. Bu, ilk kez hayvan biyolojisinin insan eliyle şekillendirildiği erken...

View original post

arkeolojihaber

31 Jan, 19:30


arkeolojihaber

📍 Irak’ta Paleolitik Çağ’a ait yeni yerleşim yerleri bulundu.

Free University of Brussels’den Ella Egberts ve ekibi, Kasım ve Aralık ayında Irak’taki Batı Çölü’nün jeomorfolojik geçmişini anlamayı ve Erken ile Orta Paleolitik döneme ait alanların korunabilirliğini araştırmak üzere gerçekleştirdiği yüzey araştırmasında 7 Paleolitik yerleşim yeri ile birlikte birçok taş alet keşfettiler. Bu yerlerden birisi, taş aletlerin mekânsal dağılımını belirlemek için detaylı bir şekilde incelendi. Araştırmanın odak noktası, Pleistosen döneminde büyük bir göle ev sahipliği yapmış, ancak şimdi tamamen kurumuş olan bir alanı kapsıyordu. Egberts, bu alandan 850'den fazla taş aleti topladı, bunlar arasında Erken Paleolitik döneme ait el baltaları ve Orta Paleolitik döneme ait Levallois yongalar da bulunuyor. Irak'ta yapılan bu araştırmalar, bölgenin tarihine dair yeni ışık tutuyor. Egberts, bu bulguları geniş bir perspektifte kültürel evrim ve davranışlarla ilişkilendirerek,...

View original post

arkeolojihaber

30 Jan, 17:42


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri Şubat 2025 takvimi yayında. Doç. Dr. Fatma Şahin, Prof. Dr. Adnan Çevik, Prof. Dr. Ali Umut Türkcan ve Doç. Dr. Ergül Kodaş'ı ağırlayacağız.

Bu yayın döneminde söyleşilerimizin size ulaşmasında bizlere destek olan SSA Kimya’ya çok teşekkür ederiz.

Söyleşi takvimini profilinizde paylaşmayı ve #YouTube kanalımıza “Abone” olmayı unutmayın!

🔗 www.youtube.com/watch?v=arkeolojihaber

arkeolojihaber

29 Jan, 19:16


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 125. programı başladı.

#125 Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru - Kibyra Antik Kenti, Kazı ve Araştırmalar @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

29 Jan, 09:40


arkeolojihaber

Persepolis’in kabartmaları yapay zeka ile yeniden canlandı. Perslerin başkenti, M.Ö. 6. yüzyılın sonlarında I. Darius tarafından kurulmuş ve Büyük İskender tarafından yıkılmıştır. Görseldeki kabartmalar ise imparatorluğun dört bir yanından krala vergi getiren delegasyonları temsil ediyor.

arkeolojihaber

28 Jan, 19:15


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 124. yayını başladı.

#124 Doç. Dr. Ersin Çelikbaş - Paphlagonia Hadrianopolis’i: Son Dönem Ka... @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

28 Jan, 13:55


arkeolojihaber

Yükleniyor... #PataraDenizFeneri https://twitter.com/HavvaIskan/status/1883968248527610287#m

arkeolojihaber

28 Jan, 12:02


arkeolojihaber

Geçtiğimiz hafta yaşadığımız teknik bir nedenden dolayı ertelediğimiz #ArkeolojiSöyleşileri'nin 124. bölümünü bu akşam 21.00'de gerçekleştiriyoruz. Vakti olan herkesi bekleriz.

Canlı yayın linki: https://www.youtube.com/watch?v=j1hNdlcj-f4 https://twitter.com/arkeolojihaber/status/1882145734084247581#m

arkeolojihaber

27 Jan, 15:12


arkeolojihaber

📍 Kültepe’deki kazılarda Anadolu’da 4200 yıl önce iklim değişikliği yaşandığı ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi DTCF Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; "Bizim esas olarak geçen sene araştırdığımız konuların başında iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar gelmekteydi. Bu iklim değişikliği ya da iklim değişikliğinin tespiti yönündeki çalışmalar esasen Torosların kuzeyinde, güneyi ile karşılaştırma yapabilecek referanslar sunan çalışmalar oldu. Suriye ya da Mezopotamya bölgesinde tespit edilmiş çalışmalara benzer bulgulara ulaştık. Yani aynı dönemlerde özellikle 4200 yıl öncesinde Suriye’nin kuzeyinde rastlanan iklim değişikliğini biz Anadolu’da da tespit etme fırsatını bulduk. Bu anlamda hedefimize ulaşmış oluyoruz" dedi. Kaynak: İHA (26.01.2025)

arkeolojihaber

25 Jan, 15:02


arkeolojihaber

Magma davet ediyor. @MagmaDergisi https://twitter.com/arkeolojihaber/status/1881594235268329607#m

arkeolojihaber

25 Jan, 10:56


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 125. konuğu Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru oluyor. 29 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Kibyra Antik Kenti, Kazı ve Araştırmalar’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın: https://www.youtube.com/watch?v=EfEdZmLdTzw?si=J8nauAe1-7kajrKh

arkeolojihaber

23 Jan, 15:55


arkeolojihaber

📍 Yunanistan'ın Kuzey kıyılarında yer alan Philippi Antik Kenti’ndeki kazılarda duvarında genç bir erkeği tasvir eden heykel bulunan büyük bir kamu binası ortaya çıkarıldı.

Kavala-Thasos Eski Eserler Müdürü Stavroula Dadaki, Atina-Makedonya Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Yangın güvenliği ağı kurulum çalışmaları sayesinde ortaya çıkanlar Philippi ile ilgili şimdiye kadar var olan varsayımı geçersiz kılan yeni kanıtlar sağladı” dedi. Dadaki, “Çalışmalar sırasında MÖ 9. ila 11. yüzyıllara tarihlenen yapılar tespit ettik, bu da şehrin o dönemde de iskân edildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Kaynak: greekreporter.com (21.01.2025)

arkeolojihaber

23 Jan, 08:06


arkeolojihaber

📍 Assos'ta 2200 yıllık mozaik ve 1800 yıllık anıt mezar keşfedildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, mozağin Hellenistik döneme ait polygonal tessera taşlarla yapılmış, üç renkli bitkisel ve geometrik motiflerden oluştuğunu açıkladı. Bu tür örneklerin Anadolu'da küçük parçalar halinde bulunduğuna işaret eden Arslan, “Özellikle Makedonya'da ve Yunanistan'da bazı kentlerde sağlam örnekler var. Assos'ta bulunan bu yeni mozaik, şu andaki tahminlerimize göre 2200 yıllık. Bu yapının Helenistik dönemde olasılıkla bir gymnasium (cimnastik salonu) olarak kullanıldığını ancak son kullanım süreci olan Bizans döneminde konut alanına dönüştürüldüğünü, bu alanın kullanıma rağmen mozaiklerin hiç bozulmadan bugüne ulaşmasının aslında büyük bir şans olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, yapılan kazılar sonucu Assos'taki önemli bir ailenin mezar anıtı ortaya çıkarıldı”...

View original post

arkeolojihaber

22 Jan, 20:19


arkeolojihaber

Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ile gerçekleştireceğimiz söyleşi 28 Ocak 2025 Salı günü saat 21.00' ertelenmiştir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Canlı yayın linki: https://www.youtube.com/watch?v=j1hNdlcj-f4

arkeolojihaber

22 Jan, 19:04


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 124. yayını başladı.

#124 Doç. Dr. Ersin Çelikbaş - Paphlagonia Hadrianopolis’i: Son Dönem Ka... @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

22 Jan, 14:29


arkeolojihaber

Bu akşam 21.00'de. https://twitter.com/arkeolojihaber/status/1880511740192190503#m

arkeolojihaber

22 Jan, 07:20


arkeolojihaber

📍 Çanakkale'de bir öğrenci bulduğu sikkeyi Troya Müzesi'ne teslim etti.

Lâpseki Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu öğrencisi Ali Osman Islak, Edremit’te bulduğu Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi'ne ait sikkeyi, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Erdinç Özdinç eşliğinde Troya Müzesi'ne teslim etti. Müzede yapılan incelemede sikkenin, MS 10'uncu yüzyılla tarihlendiği belirlendi. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, öğrenci Islak ve öğretmeni Özdinç'e gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. Troya Müzesi'nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Lapseki Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu öğrencisi Ali Osman Islak, Edremit’te bulduğu Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi'ne ait sikkeyi, sosyal bilgiler öğretmeni Erdinç Özdinç eşliğinde müzemize teslim etti. 1934 senesinde henüz 11 yaşındayken müzemize bir Roma Dönemi steli bağışlayan Necdet ve geçtiğimiz sene evlerinin yakınında bulduğu sikkeyi bağışlayan 10 yaşındaki Onur Çimen'den sonra Ali Osman Islak...

View original post

arkeolojihaber

21 Jan, 17:40


arkeolojihaber

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki bir otelde çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Geçmiş olsun Türkiye!

arkeolojihaber

21 Jan, 07:51


arkeolojihaber

Magma Dergisi 10. Yılını Kutluyor.

📍 10 yıl önce “Adı Bilinmeyen Dergi” ismiyle, Türkiye’nin en deneyimli coğrafya ve keşif yayın ekibi olarak yola çıktılar. Dergiden yapılan açıklamada; “Adımızı okurlarımızla belirledik. Magma! Türkiye’nin özgür dergisi olarak bu 10 yılda Türkiye’de ve dünyada; okyanusların derinlerinden dağların zirvelerine, patikaların ucundaki köylerden büyük şehirlerin caddelerine gittik, bu coğrafyalarda tanıştığımız insanları, yaratılan kültürü ve tarihi okurlarımızla paylaştık” ifadeleri yer alıyor.

📍 Magma 10. yılını kutlarken, bu 10 yılın panoramasını bilim insanları ve uzmanlarla anlatıyor, yine okurlarıyla paylaşıyor.

📍 Minoa Pera'da 26 Ocak Pazar günü 13.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek "Magma ile 10 Yılın Panoraması" etkinliğine siz değerli takipçilerinizi davet ediyoruz.

arkeolojihaber

20 Jan, 21:42


arkeolojihaber

📍 İtalya’nın güneyinde yer alan Pompeii’de bir villanın içinde özel hamam kompleksi bulundu.

Yapı içerisinde sıcak, ılık ve soğuk odalar, özel sanat eserleri ve büyük bir havuz bulunuyor. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü Gabriel Zuchtriegel, “Bu tarz mekanlar gerçek anlamda 'Pompeii Etkisini' gösteriyor. İnsanlar sanki bir dakika önce burayı terk etmiş gibi. Özel banyo tesisi bulunan az sayıda ev var, yani bu gerçekten zenginlerin de en zenginlerine ayrılan bir özellikti. Ve bu banyo gerçekten çok büyük. Muhtemelen Pompeii'deki evlerin arasındaki en büyük banyo” dedi. Evin felaket sırasında renovasyon sürecinde olduğu düşünülüyor, evin birçok yerinde alet edevat ve inşaat malzemeleri bulunmuş. Örneğin mavi odada yerde bulunan bir yığın midye kabuğu, hafif bir parıltı vermesi için öğütülerek duvarlara sürülmeyi bekliyordu. Kaynak: BBC News (18.01.2025)

arkeolojihaber

18 Jan, 10:35


arkeolojihaber

📍 Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan Girmeler’de yapılan kazılarda, yaklaşık 9000 yıl öncesine ait terazzo tabanlı üç özel yapı keşfedildi.

Likya antik kenti Tlos yakınlarında bulunan bu Neolitik yerleşim, erken tarım toplumlarının ritüel ve sosyal yaşamlarına dair önemli bilgiler sunuyor. Girmeler, hem mağara sistemi hem de höyük alanıyla dikkat çekerken, 12000 yıl öncesine kadar kesintisiz bir yerleşim geçmişine sahip. Bu yeni keşif, bölgede erken yerleşik hayata dair önemli ipuçları veriyor. Yapıların tabanları, taş ve kalker karışımından yapılan terazzo zeminlerle kaplanmış. Bu yapılar, toplumsal bağları güçlendiren ve kültürel hafızayı koruyan mekanlar olarak işlev görmüş olabilir. Kaynak: Aydınlık (17.01.2025)

arkeolojihaber

18 Jan, 10:35


arkeolojihaber

250.000 İzlenme 👏👏👏

Sen de izle!: https://www.youtube.com/watch?v=r0gAc3eSwbU&t=556s

arkeolojihaber

18 Jan, 08:11


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 124. konuğu Doç. Dr. Ersin Çelikbaş oluyor. 22 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Paphlagonia Hadrianopolis’i: Son Dönem Kazıları’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın: https://www.youtube.com/watch?v=q7z1-ixxpyk?si=yvlf9986d84426up

arkeolojihaber

16 Jan, 20:27


arkeolojihaber

📍 İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'ndeki bir yapının içerisinde eritilmek üzere parçalanmış yaklaşık 2000 bronz heykel parçası bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, buluntular arasında Helenistik döneme ait heykel parçaları ile Roma dönemine ait figürlerin yer aldığını belirtti. Aybek, "Bizim meslek grubu için de sıra dışı diyebileceğimiz buluntular. Yaklaşık 2 bin bronz heykel parçası bulduk. Çoğunluğunu heykellerin oluşturduğu bronzların parçalara ayrılmasının özel bir önemi var. Geç Antik Çağ'da heykellerin toplanıp geri dönüştürülmesi, Metropolis'te somut bir kanıt sunuyor. Buluntular arasında baş, göz, parmak ve sandalet gibi parçalar yer alıyor. Geç Antik Çağ'da mitolojik inançların terk edilip tek tanrılı dinlere geçilmesi ve bölgede Hristiyanlığın egemen olmasıyla mitolojik ve geçmiş dönemin bronz heykelleri parçalanmış. Henüz bu iddiayı...

View original post

arkeolojihaber

16 Jan, 14:24


arkeolojihaber

📍 Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yer alan 3000 yıllık geçmişe sahip Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarla Güney surları gün yüzüne çıkarıldı.

Roma dönemine ait askeri yerleşim olarak kullanılan kalede, çalışmalar devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, bu yıl ilk etapta Güney kule ve kilise ile kazı çalışmalarına başladıklarını, gelecekte ise Arsenal, yeraltı kilisesi, Mithras kutsal alanı ile birçok yapının restorasyon ve kazı çalışmalarına devam edileceğini söyledi. 5 yıllık planlama ile alanın %30'unun kazılmasının hedeflendiği açıklandı. Zerzevan Kalesi, Roma arkeolojisi açısından büyük öneme sahip eserler ve yapılar barındırıyor. Şu ana kadar binlerce önemli bulgu ortaya çıkarıldı, bu eserler tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almakta ve her yıl artan ilgi ile daha fazla ziyaretçi çekiyor. Kaynak: AA (10.01.2025)

arkeolojihaber

15 Jan, 18:40


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 123. yayını başladı.

#123 Dr. Sevgi Gürdal - Başlangıcından Günümüze Seyitömer Höyük Kazıları @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

15 Jan, 10:20


arkeolojihaber

📍 Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yer alan İnönü Mağarası’nda Eski Anadolu’nun kayıp bir topluluğu olan Kaşkalar’a ait izler bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazının Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, Zonguldak Kömür Jeoparkı'nın 28 no.lu jeositi olan İnönü Mağarası’ndaki 3’üncü kültür tabakasında, Hitit dönemine ait eşyaların bulunduğunu söyledi.n Zonguldak çevresinde hüküm sürmediğini, mağaradaki yaşam tarzının da Hitit uygarlığına benzemediğini fakat metinlerde Kaşkalar’ın yaşam alanı olarak tarif edilen alanın İnönü Mağarası’na benzediğini söyleyen Ekmen, “Bu buluntular, böylesine bir mağara yerleşiminde yaşayan toplulukların üreteceği bulgulara benzemiyor. Ama bir yandan da bu bulguları, özellikle metal eşyaları çağdaş dönemdeki Hitit bulgularıyla karşılaştırdığımızda neredeyse Hitit objeleriyle bire bir benzerlikler gösterdiğini görüyoruz. Bunlara karşın, İnönü Mağarası yerleşim alanı...

View original post

arkeolojihaber

13 Jan, 14:27


arkeolojihaber

📍 Elazığ'da sergilenen 4 ton ağırlığındaki 4000 yıllık Harput kabartması, tarihe ışık tutuyor.

2016 yılında Harput Kalesi yakınlarında tesadüfen bulunan bu eşsiz kabartma, yerel kalker taşından yapılmış ve nehir kıyasında gerçekleşen bir kale kuşatmasını anlatıyor. Askerler, kuşatma kuleleri ve esir kabul sahneleri gibi detaylarla dolu bu tarihi eser, Elazığ Kent Müzesinde ziyaretçilere sunuluyor. Kaynak: İHA (11.01.2025)

arkeolojihaber

08 Jan, 14:42


arkeolojihaber

📍 Muğla'nın Milas ilçesindeki Herakleia Antik Kenti'ndeki tuğlalarda pati izleri keşfedildi!

Kazılarda ortaya çıkan figürlü mozaikler, kandiller, pati izleri olan tuğlalar ve insan yanına gömülü hayvan iskeletleri, Herakleialıların 2000 yıl önce doğaya ve hayvanlara olan sevgilerini gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, bu buluntuların antik halkın doğa ile iç içe yaşadığını ve hayvanları yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul ettiklerini vurguluyor. Ayrıca, kazılarda tuğlalar üzerine basan pati izleri, Herakleialıların evcil hayvanlarına ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Kaynak: AA (08.01.2025)

arkeolojihaber

08 Jan, 06:45


arkeolojihaber

📍 Büyük İskender'in en önemli savaşlarından Granikos Savaşı’nın yapıldığı alanın keşfi için 2024 yılında yapılan yüzey araştırmaları sırasında Çanakkale'nin Biga ilçesi Hisarlı köyü yakınlarında Hermaion Antik Kenti'nin yeri tespit edildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, "150 yıldır keşfedilmeye çalışan Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilki olan Granikos Savaşı alanını bulmak için çalışmalara başladık. Burada yaptığımız yüzey araştırmalarında yüzeyde çok sayıda antik döneme ait çanak çömlek ve mimari kalıntı tespit ettik. Bu yerleşimin MÖ 7'nci yüzyılda kurulmuş olduğunu ve yine yerleşimin İskender zamanında da burada var olduğunu kanıtlamakta. Büyük İskender'in o zamanlarda buradan geçtiğinde kentin var olduğunu bize söylüyor" dedi. Kaynak: DHA (07.01.2025)

arkeolojihaber

07 Jan, 11:53


arkeolojihaber

📍 Muğla'nın Milas ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Menteşeoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış Beçin Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında seramik fırınları bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan akazılarda seramik fırınların bulunduğunu belirterek, "Böylece beylikler döneminde Anadolu'da çini ve seramik üretiminin yapıldığı yerler arasında Beçin'in de bulunduğu kanıtlanmış oldu. Menteşeoğulları'nın başkentliğini yapan ve Osmanlı döneminde yerleşimin devam ettiği Beçin'de ortaya çıkarılan seramik fırınları koruma altına alındı" dedi. Kaynak: DHA (06.01.2025)

arkeolojihaber

07 Jan, 07:05


arkeolojihaber

📍 Çanakkale'nin Behramkale köyünde yer alan Assos Antik Kenti'ndeki kazılarda, 14. yüzyıla tarihlenen erken Osmanlı dönemine ait bir hamam bulundu.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, hamamın küçük ama oldukça iyi korunmuş olduğunu belirterek, "Cehennem dediğimiz alttan ısıtma sistemi ve su kullanımı gibi teknikler, erken Osmanlı mimarisi için eşsiz bilgiler sunuyor" dedi. Nurettin Arslan, hamamda özellikle soyunma bölümü denilen bölümdeki zeminde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası için ayrı bir önem taşıdığına işaret etti. Bu mimari parçada yer alan yazıt, MS 480 yılına tarihleniyor ve dönemin mali, adli ve kentsel düzenlemeleri hakkında önemli bilgiler içeriyor. Ayrıca 1. Murat dönemine ait sikkeler ve seramik parçaları da keşfedildi. Kaynak: AA (06.01.2025)

arkeolojihaber

06 Jan, 15:31


arkeolojihaber

📍 Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sırasında, üzerinde Anadolu parsı figürü olduğu tahmin edilen 800 yıllık bir seramik kap parçası gün yüzüne çıkarıldı.

Artuklular dönemine ait olduğu belirlenen kap parçasında, hayvan mücadelesini tasvir eden bir sahne bulunuyor. Detaylı incelemeler sonucu, vahşi bir hayvan figürünün Anadolu parsına ait olabileceği değerlendirildi. Bu keşif, 1200'lü yıllarda Anadolu parsının bölgede yaşadığına ve bu hayvanın kullanım eşyalarında ve sanat eserlerinde resmedildiğine işaret ediyor. Kazılarda ayrıca Geç Roma dönemine ait iki koku şişesi gibi önemli eserler de bulundu. Kaynak: AA (06.01.2025)

arkeolojihaber

05 Jan, 16:39


arkeolojihaber

📍 Edirne’de restorasyon çalışmalarının sürdüğü Makedon Kulesi’ndeki kazırlarda şapel, seramik ocakları, buzhane bulundu.

Edirne'de Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait 3 medeniyetin izlerini taşıyan Makedon Kulesi’nde yapılan yenileme ve kazı çalışmaları devam ediyor. 2'nci etap kazı çalışmalarında 10'ncu yüzyıla ait 3 bölümden oluşan şapelinde aralarında bulunduğu seramik fırını ile birçok kalıntı ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan şapel ve seramik fırını gibi eserler olduğu yerde korumaya alındı. Kazı çalışmaları tamamlandığında arkeolojik alan turizme açılması hedefleniyor. Kaynak: AA (03.01.2025)

arkeolojihaber

04 Jan, 11:17


arkeolojihaber

📸 devamı.

arkeolojihaber

04 Jan, 11:17


arkeolojihaber

📍 Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen yapılarından Ayasofya’nın tüneller, mahzenler, dehlizler ve üç odalı mezarının da olduğu yer altı yapıları temizlik çalışmasının ardından ziyarete açılacak.

Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık 5 yıl önce Ayasofya'nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmasını yürüttüklerini söyledi. Ayasofya'yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğunda, içerisinde tünellerin, mahzenlerin ve mezarın olduğu yer altı yapıların bulunduğunu ifade eden Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürmesi planlanan çalışmayla temizleneceğini aktardı. Diker, revaklı avlunun altında yer alan bölümlerin Ayasofya ile yaşıt yani bin 500 yıllık olduğunu aktararak, mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olduğunun değerlendirildiğini belirtti. Kaynak: AA (03.01.2025)

arkeolojihaber

03 Jan, 16:38


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 122. konuğu Prof. Dr. Halil Tekin oluyor. 08 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Mezopotamya'nın Tarihöncesinde Emperyalizm ve Üçüncü Üretim Devrimi’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın linki: https://invidious.poast.org/watch?v=Npm2zqHdu2k

arkeolojihaber

03 Jan, 08:23


arkeolojihaber

📍 Denizli’de yer alan Laodikya Antik Kenti'ndeki yazıtlar, 2200 yıllık Batı Tiyatrosu ile 1884 yıllık Kuzey Tiyatrosu'nun kullanım amaçlarını ortaya çıkardı.

MÖ 2. yüzyılda yapılan 15.000 kişi kapasiteli Batı Tiyatrosu, MS 3. yüzyıldaki depremin ardından restorasyon geçirdi, 7. yüzyıldaki depreme kadar kullanıldı. Kuzey Tiyatrosu ise artan kent nüfusuna Batı Tiyatrosu cevap veremeyince, tamamen mermerden ikinci tiyatro olarak MS 2. yüzyılda yapıldı. Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı desteğiyle 2019 yılında Batı Tiyatrosu'nda başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı. Oturma basamaklarının neredeyse orijinal halde toprak altından çıkarılmasıyla seyircilerini 1600 yıl sonra ağırlamaya başlayan tiyatro, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kalıntılar arasında tiyatro hakkında yazıtların da...

View original post

arkeolojihaber

02 Jan, 13:04


arkeolojihaber

📍 Muğla’nın Milas ilçesinde köylülerin yıllarca ahır olarak kullandığı Roma hamamından timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı betimlemeli mozaikler çıktı.

Latmos ve Herakleia Kazı Başkanı, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer antik kentteki Roma hamamında 2024 yılında çalışmaya başladıklarını söyledi. Büyüközer, “Neredeyse çatı seviyesine kadar ayakta olan ve iyi korunmuş yapının mekanlarını açtık. İki metreden fazla dolguyu kazdık. Bu mekanların hem işlevlerini hem de kullanım evrelerini belirledik. Bu yönden de çok önemli arkeolojik veriler elde ettik. Birbirine yönlendirilmiş altı timsah betimi açığa çıktı. Bu mozaik oldukça ilgi uyandırdı. Görenler bu coğrafyada timsahların yaşamış olabileceğini düşünebilir. Bu coğrafya timsahın yaşaması için çok uygun değil ama bu mozaiği yapana mutlaka timsahı görmüş ki tüm detaylarıyla bunu resmedebilmiş, mozaiğe aktarabilmiş. O nedenle bu mekanda çalışananın gezici bir...

View original post

arkeolojihaber

01 Jan, 14:07


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri Ocak 2025 takvimi yayında. Prof. Dr. Halil Tekin, Dr. Sevgi Gürdal, Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ve Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru’yu ağırlayacağız.

Söyleşi takvimini paylaşmayı ve #YouTube kanalımıza “Abone” olmayı unutmayın!

▶️ https://invidious.poast.org/@arkeolojihaber?si=XIBEcnSIcjvECGpC

arkeolojihaber

01 Jan, 08:25


arkeolojihaber

📍 Çanakkale’deki Alexandria Troas Antik Kenti'nde süren kazılarda, Helenistik döneme ait 2200 yıllık çarşı yapısı ortaya çıkarılıyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, Bu yıl yapılan çalışmalarda çarşı yapısının belirgin noktalarının ortaya çıkarıldığını belirtti. Öztepe, "Çarşı yapısının 2020'den bu yana özellikle kuzey tarafındaki mekanlarının gün ışığına çıkarılmasına çalışıyoruz. 2020-2021'de yapılan çalışmalarla ilk mekanı caddenin yan tarafından çıkardık. Bu bir dükkandan ziyade bir geçiş mekanıydı. Geçen yıl, hemen güneye doğru devamındaki komşu mekanı kısmen gün ışığına çıkardık. Bu yıl, geçtiğimiz yıl sadece yürüme zemininin hemen altında sınırlarını ya da izlerini gördüğümüz bir mekanı kazdık. O mekanda şu ana kadar 4 metre civarında dolgu temizledik. Mekanın dört kenarının sınırları ortaya çıktı ama diğerlerindeki gibi kapı, doğu duvarındaki kapının lentosunu (yatay...

View original post

arkeolojihaber

31 Dec, 09:56


arkeolojihaber

Yeni yılın tüm takipçilerimize mutluluk getirmesini diliyoruz. 🎉🎄

📍 2024 yılında sizin en çok heyecanlandıran arkeoloji olayı nedir? ve 2025 yılından beklentileriniz neler? Düşüncelerinizi bu tweet’in altına bekliyoruz.

arkeolojihaber

31 Dec, 07:00


arkeolojihaber

📍 Samsun’un Atakum ilçesindeki kazılarda 2009'da bulunan, arkaik ve klasik dönemlere ait adak amaçlı olduğu düşünülen Kybele tanrıça heykelcikleri, kentin antik dönemdeki tarihi hakkında önemli bilgiler veriyor.

Müzede görevli arkeolog Orhan Alper Şirin, kazılarda ortaya çıkan buluntuların Miletli yerleşimcilerin dini inançlarını sürdürdüklerini gösterdiğini belirtti. Şirin, "Buradaki kazı, Amisos Antik Kenti'nin MÖ 550'lerdeki ilk kolonizasyonuna ışık yakmakta. Miletli kolonistler tarafından bölgede yerleşimin hafiften başlaması, yerli halkla kaynaşmayla kentin temellerinin atılmış olduğunu gösteriyor. Kylix (bir tür kadeh) üzerine yazılı 'Kybele için' anlamına gelen Grekçe metinler bulduk.​​​​​​ Bunlar aslında adak malzemeleri. Belli bir amaç için açılmış bir nevi seramik çöplüğü ya da adak çukuru içinde toplu olarak ortaya çıkmış. Poloslu ve başı örtülü Kybele tanrıçaları, Miletli kolonistlerin dinsel inançlarını bu bölgede devam ettirdiğini, Kybele'ye...

View original post

arkeolojihaber

29 Dec, 18:35


arkeolojihaber

Kibyra Antik Kenti karlar altında. ❄️
📹 @moagetes

arkeolojihaber

29 Dec, 15:17


arkeolojihaber

📍 Zeugma Antik Kenti’nin Doğu Konut Sektörü'nde yer alan ve zengin mozaik süslemeleriyle dikkat çeken Muzalar Evi'nin 2025 yılında ziyarete açılması hedefleniyor.

Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kutalmış Görkay, "Kazılar 2007 yılında başladı. Muzalar Roma Evi'ndeki nihai restorasyon ve konservasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülmektedir. 2012'den itibaren İş Bankası, 2014'te ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi projeye destek verdi. İş Bankası'nın büyük katkılarıyla kazı ve koruma çalışmaları bu noktaya geldi. Şu anda korugan çatı inşaatı sürüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla Muzalar Evi'nin en kısa sürede ziyarete açılmasını bekliyoruz" diye konuştu. Kaynak: İHA, DHA (28.12.2024)

arkeolojihaber

29 Dec, 09:11


arkeolojihaber

1 Ocak 2025 Çarşamba günü #ArkeolojiSöyleşileri programımız olmayacak. 8 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 21.00’de görüşmek üzere.

Bu kısacık arada geçmiş bölümlere bakmak isterseniz bağlantıya tıklamanız yeterli.

🔗 https://invidious.poast.org/playlist?list=PLzt6rQFeAg1ltkAq0GxF3NBmmonr5qFT3&si=v_0AI_4J4EAccr1l

arkeolojihaber

26 Dec, 16:12


arkeolojihaber

📍 Efes Antik Kenti'ndeki kazılarda içerisinde gymnasium ve spor alanı yer alan Roma dönemine ait Liman Hamamı gün yüzüne çıkıyor.

Geleceğe Miras Proje koordinatörü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek, yaklaşık 570 metrelik Liman Caddesi'nde çalıştıklarını belirtti. Aybek, "Daha önce açılmamış bölümlerin açılmasına yönelik çalışmalar sürdürüyoruz ve artık sona gelmiş durumdayız. Yeni ve çok iyi korunmuş bölümler ortaya çıkıyor. Bundan sonraki süreçte rölöve ile eş zamanlı olarak zemin kotlarının düzeltilmesine, yerini bildiğimiz sütunların yerlerine dikilmesine yönelik çalışmalarımız devam edecek. Liman Caddesi çalışmaları sırasında, 1895'ten beri konumu bilinen ve Roma'nın en yapılarından biri olan Liman Hamamı'nın oval salonunu, avlusunu, tuvaletini ve havuzlarını ortaya çıkardık. Zamanın vermiş olduğu birtakım tahribatlar vardı. Onların temizlenmesine yönelik çalıştık. Bundan sonraki süreçte, Roma'nın en...

View original post

arkeolojihaber

25 Dec, 18:13


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 121. yayını başladı.

#121 Doç. Dr. Berkay Dinçer - Bursa’da Paleolitik Çağ @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

25 Dec, 08:58


arkeolojihaber

📍 Şanlıurfa’da yer alan Harran Ören Yeri'ndeki katedral yapısının süslemelerinde kullanılan mozaikler ve vitraylar bulundu.

Harran Ulu Camisi'nin 200 metre kuzeyinde yer alan katedral kalıntılarındaki kazılara yoğunlaştıklarını ifade eden Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, daha önceki kazılarda katedralin duvarlarını, sütun başlıklarını ve kuzey nefinin (ana koridor) büyük kısmını ortaya çıkardıklarını söyledi. Önal, kazılarda katedral mimarisinde enderörülen kuzeye açılan 3 kapıya rastladıklarını belirterek, "Buna artık sıradan bazilikal kilise demiyoruz, onun da bir üstü büyüğü baş kilise olan Harran'ın katedrali diyoruz çünkü 50 metre uzunluğundan daha fazla normal kilise ebadından oldukça büyük. Dolayısıyla bölgenin en büyük katedrallerinden birisi şu an Harran'da. Çalışmalarımızda da birkaç tane buluntuya ulaştık, zaten onlar bu alanın mimarisini de bizeösteriyor. Altın yaldızlı cam mozaik tesseralarıöre...

View original post

arkeolojihaber

24 Dec, 11:09


arkeolojihaber

📍 Amasya’daki Oluz Höyük’te kuş şeklinde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış 2100 yıllık asker düdüğü bulundu.

Üflenmesiyle birlikte çalışır haldeki düdüğün iki önemli özelliğinin olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “İlki basit bir ses çıkarma aleti olmayıp üzerinde bulunan 4 delikle beraber melodi oluşturma özelliğine sahip. İkinci önemi ise düdükler genelde asker düdüğü olarak Roma kültürüne mal edilen aletler. Fakat burada çıkan düdük M.Ö 1. yüzyıla ait.6. Mithridates Dönemi’ne ait. Bu düdükleri Roma’dan önce Anadolu’ya özgün krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz” diye konuştu. Kaynak: İHA (23.12.2024)

arkeolojihaber

23 Dec, 15:39


arkeolojihaber

📍 Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde, içerisinde heykel kaidesi ve sarnıç olan açık hava kült alanı bulundu.

OKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, kazıların geçen yıl Arkaik Dönem'e ait tapınak kalıntılarının bulunduğu alanın çevresinde yoğunlaştığını söyledi. Demir, "Kazılarda, tapınaktan daha eski olan açık hava kült alanı tespit edildi. Bu alan, tapınağın altında ve yanında yer alıyor. Açık hava kült alanında 1 heykel kaidesi ve 2 adet sarnıç bulundu. Bu alan geçmişte taş kesim alanı olarak kullanılmış. Burada kesilen taşlar, tapınağın yapımında kullanılmış. Pirwaşua'nın kelime kökü olan 'Pirwa', kayalık alan ve kaya tapınağı anlamına geliyor. Burada ortaya çıkardığımız kalıntılar, bulduğumuz yazıtlarla örtüşmektedir. Efsaneler ve gerçekliğin karışımı olan Kastabala Antik Kenti, birçok gizemi barındıran önemli bir arkeolojik alan olduğunu kanıtlamıştır. Bu yılki kazı çalışmalarında birçok veriye ve Anadolu tarihini...

View original post

arkeolojihaber

21 Dec, 11:02


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 121. konuğu Doç. Dr. Berkay Dinçer oluyor. 25 Aralık 2024 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Bursa’da Paleolitik Çağ’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın: https://invidious.poast.org/live/xt_4U_s-rwA?si=gKEckJhogDxIzUGO

arkeolojihaber

21 Dec, 07:54


arkeolojihaber

📍 Yunanistan, Lidyalılara ait 1055 sikkeyi Türkiye'ye teslim etti.

Yunanistan'ın Kipi Sınır Kapısı'nda Yunan makamlarınca şüphe üzerine yapılan bir aramada bulunan ve Türkiye'ye ait olduğu tespit edilen M.Ö. 7'nci yüzyıldan M.Ö. 5'inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında basılmış 1055 sikke Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a Yunanistan'ın başkenti Atina'da teslim edildi. Ersoy, "Bu gümüş sikke grubu, tarihte ilk madeni parayı basan Anadolu uygarlığı Lidyalılara ait olan; ayrıca Tarsus, Side, Aspendos ve Soli-Pompeiopolis gibi şehirlerde basılan örnekleri içeriyor ve şimdi bu güzel işbirliği sayesinde ait oldukları topraklara dönüyorlar." dedi. Kaynak: AA (19.12.2024)

arkeolojihaber

20 Dec, 14:38


arkeolojihaber

Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ile I. Haçlı Seferindeki insan davranışlarını ve Anadolu'daki Yamyamlık (Kanibalizm) izlerini konuştuk. Devamı #YouTube kanalımızda. #ArkeolojiSöyleşileri

🔗 https://invidious.poast.org/watch?v=w0GRwuT-A7k&t=337s

arkeolojihaber

20 Dec, 10:21


arkeolojihaber

📍 Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki Roma dönemine ait 2000 kişilik tiyatroda devam eden kazı çalışmalarında bulunan iki Afrodit heykeli parçası bulundu.

Heykellerin restorasyon ve korunma çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında yapılacak. Pompeiopolis Antik Kenti, Batı Karadeniz bölgesindeki Roma dönemine ait en büyük kentlerinden biri olup, kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında devam ediyor. Kazıların devam ettiği alanda, Afrodit heykellerinin yanı sıra önemli yapısal keşifler de yapıldı. Tiyatro ve odeon gibi yapılarla, Pompeiopolis Antik Kenti, Türkiye'nin kültürel mirasına önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Kaynak: İHA (20.12.2024)

arkeolojihaber

04 Dec, 19:04


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 118. yayını başladı.

#118 Prof. Dr. Reyhan Körpe - Yeni Bulgular Işığında Granikos Savaş Alan... @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

04 Dec, 08:42


arkeolojihaber

Arkeolojihaber’e özel açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan, Mayıs ayından bu yana sürdürdükleri kazılarda, 400’e yakın buluntu içerisinde fayanstan silindir mühürler ve kemikten kaplama levhası gibi ticaretle ilişkili buluntuların Tavşanlı Höyük’ün Tunç Çağı’ndaki zenginliğini gösterir nitelikte olduğunu belirtti. Kazılardaki esas amaçlarının buradaki insan hayatını araştırmak ve anlamak üzerine kurgulandığını belirten Fidan, “Evlerin ve atölyelerin içine girdiğimizde, insanların günlük hayatlarında kullandıkları ya da dini anlamları olan eşyaları ve süs objelerini de bulmaya başladık. Tavşanlı Höyük tüm Tunç Çağı boyunca yangınlara ve buna bağlı olarak yıkımlara sahne olmuş bir yerleşim. Ancak bu sayede binlerce yıllık eserler, yangın molozu altında korunarak sanki 20-30 yıl önce üretilmişçesine sağlam bir şekilde günümüze kadar ulaşabiliyor” dedi.
Söz konusu eserler, yapımı tamamlanmak üzere olan yeni Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeyi...

View original post

arkeolojihaber

04 Dec, 08:42


arkeolojihaber

📍 Prof. Dr. Erkan Fidan'dan arkeolojihaber'e özel açıklamalar.

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yer alan ve ilçeylenı adı taşıyan höyükte binlerce yıl önce üretilmiş eserler, yangın tabakalarında korunarak günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde ulaşıyor. 2024 yılı kazılarında bulunan 3200 yıllık delici alet (bız), taştan yapılmış boğa biçimli bir kolye ucu ve tunçtan cımbız bunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor.
Tavşanlı Höyük’te kazılar,Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan tarafından yürütülüyor. Kasımında Hitit İmparatorluk Dönemi ile çağdaş olan Son Tunç Çağı tabakalarında gerçekleştirilen çalışmalarda, bir atölye içerisinde deri işlemede kullanılan, tunçtan yapılmış, kemik sapı da korunmuş olan 3200 yıllık delici alet (bız) bütün halde ele geçirildi. Tavşanlı Höyük buluntusu, korunma durumuyla Anadolu’daki benzer örneklerindenrılıyor. Yine...

View original post

arkeolojihaber

03 Dec, 09:16


arkeolojihaber

İsmail Gezgin, Ephesus'lu Ressam Parrhasius'un hikayesini anlatıyor. #ArkeolojiSöyleşileri @gezgin_ismail

Tamamı: https://invidious.poast.org/live/t8VWfcD_m3E?si=3mcS2aMw5Ap4snAf

arkeolojihaber

02 Dec, 08:51


arkeolojihaber

📍 Düzce'de Konuralp bölgesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti tiyatrosunda Roma dönemine ait pişmişpraktan yapılmış tiyatro bileti, Afrodit betimlemeli heykelcik ve Thyrsus figürü bulundu.

MÖ 3. yüzyıla uzanan antik kentteki kazı çalışmaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve Düzce Belediyesinin desteğiyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığınca 5 yıldır 12 ay kesintisiz sürdürülüyor. Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, “Çapı 2,3 santim, kalınlığı ise 0,3 santim olan bu tiyatro biletinin ön yüzünde siyah firniş üzerinde kazıma tekniğinde gül motifi işlendiği görülmektedir. Arka yüzeyinde oturma sıra alanını işareti 5 olarak göstermektedir. Pişmişpraktan yapılmış yuvarlak para formundaki tiyatro biletinin Erken Roma Dönemi’ne ait olduğu, burada oyunların oynandığını ve oyunlarda bilet kesildiğini gösteriyor. Yine bir Afrodit heykelciği ile karşılaştık. Arles tipindeki gibi vücut alt bölümünün bir himationla sarılı, himationun göbek bölgesinde...

View original post

arkeolojihaber

30 Nov, 19:28


arkeolojihaber

📍 Şanlıurfa’daki Kızılkoyun Nekropolü’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Jesus Christ monogramlı mezar odasının ön tarafında Grek ve Arami dilinde yazıtların yer aldığı çift dilli tabula ansata (kulplu çerçeve biçiminde betimlenmiş kitabe) bulundu.

Ortadan kırık olarak bulunan kitabe restorasyonun tamamlanmasının ardından ait olduğu mezar odası cephesine yerleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri bölümünden Prof. Dr. Mustafa Adak tarafından çözümlenen kitabede şu ifade yer alıyor; “Bu anıt Kineas çocukları Zooras, Bias ve Boethos’a ve de onların çocuklarına aittir”. Adak, “Zooras dışındaki isimler Yunan kökenli olup yazıt M.S. 3. yüzyıla aittir. Bu çift dilli yazıt, Edessa’nın kozmopolit yapısını ve kültürler arası etkileşimlerini yansıtan değerli bir buluntudur” diye belirtti. Kaynak: sanliurfa.bel.tr (28.11.2024)

arkeolojihaber

30 Nov, 15:17


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 118. konuğu Prof. Dr. Reyhan Körpe oluyor. 04 Aralık 2024 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Yeni Bulgular Işığında Granikos Savaş Alanı Araştırmaları’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Canlı yayın linki: https://invidious.poast.org/watch?v=2kmuuL73Osc

arkeolojihaber

29 Nov, 16:09


arkeolojihaber

📍 Bursa'nın İznik ilçesindeki Roma Tiyatrosu’nda merkezi girişin doğusunda yer alan ve 2005'te tespit edilmesine rağmen korunması ve gerekli çalışmaların yapılması amacıyla kapatılan "Meryem ve çocuk İsa" freski restore edildi.

Beyaz fonlu ve süslü, kıymetli renkli taşlarla işlenmiş, yüksek bir tahtta oturur şekilde Meryem ile kucağında İsa'nın yer aldığı, 1,42 metre yükseklik ve 78 santimetre genişliğindeki freskin hemen yan tarafında 1,5 metre yükseklik, 3,15 metre genişliğindeki freskte de İsa sol tarafta oturur şekilde boyun kısmının sağa, Meryem'e doğru eğilmiş olduğu görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygün Ekin Meriç, "İznik'te 325 yılında ekümenik konsil toplanıyor; Hristiyanlığın çok önemli kararlarının alındığı bir toplantı. Bu dönemden sonra yavaş yavaş buralarda artık dini kullanım evresi oluşmaya başlıyor. Tiyatro özellikle 4. ila 6. yüzyıllarda dini kullanım evresi geçirmiş.nla...

View original post

arkeolojihaber

29 Nov, 12:21


arkeolojihaber

📍 Antalya’daki Phaselis Antik Kenti'nde Apollon'a adandığıüşünülen bir altar yapısı ve içerisinde insan, aslan, at, binicili süvari gibi figürlerin yer aldığı küçük adak heykelleri bulundu.

Prof. Dr. Erdoğan Aslan'ın başkanlığında yürütülen kazılarda, gün yüzüne çıkan buluntular MÖ 620'lere tarihleniyor ve Phaselis'in erkenönemine ışık tutuyor. Prof. Dr. Erdoğan Aslan, “Arkaiköneme tarihlediğimiz bir altar yapısı yani bir kutsal alan ve bunun içerisinde küçük adak heykelcikleri bulundu. Bunlar MÖ 620'lereenk gelen bir tarihi yansıtıyor. Kentin erkenönem tarihini aydınlatması açısındana muazzameğerli. Çukurda bulduğumuz heykellerin tamamı kırıkurumda ele geçti, nedenie oönemde adak olarak kırılıp, konulmuş. Yapının hemen antik limanın yanı başında olmasıa ayrı bir önem taşıyor. Burada olasılıkla ilk kent kurulduğunda bu liman kullanılıyor ve limana gelen giden gemilerin yolcuları, sahipleri muhtemelen burada adak adayıp, öyle çıkıyorlardıenize”edi. Heykellerin Kıbrıs ve...

View original post

arkeolojihaber

16 Nov, 14:24


arkeolojihaber

📍 Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Kef Kalesi'nde 7 fil ayağı, ok uçları, ağırşak ile Asur İmparatorluğu'ndan geldiği ve bir soyluya ait olduğu değerlendirilen mühür bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun, Bu yıl yukarı salon olarak adlandırılan kısmın yan tarafındaki 6 açmada çalıştıklarını, bu açmalarda geçen yıl ki 3 fil ayağına ek olarak yeni 7 fil ayağı daha tespit ettiklerini belirtti. Coşkun, “Bu odaların içinde ok uçları, tekstilde kullanılan ağırşak ve alabesterden yapılmış mühür bulduk. Düğme şeklindeki bu mührün iki yüzünde figürler bulunuyor. Figürlerin içeriğine baktığımızda mührün yerli değil, ithal olduğunu düşünüyoruz. Mührün, Urartu'nun komşusu olan Asur İmparatorluğu'ndan geldiğini düşünmekteyiz. Özelliklerine baktığımızda alabasterin bölgede az bulunması ve önemli bir materyal olmasından dolayı bu mührün bir soyluya ait olduğunu değerlendiriyoruz” dedi, Kaynak: AA (16.11.2024)

arkeolojihaber

16 Nov, 10:17


arkeolojihaber

📍 Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Pteria Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, Keykavus Kalesi'ne ait surların yanı sıra bir 'Haç' sembolü ve 'Hayvan başı kabartması' figürleri bulundu.

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şevket Dönmez, kazılarda Roma, erken Bizans ve Selçuklu izlerine rastlandığını belirtti. Ayrıca, konargöçer Türkmenlere ait çadır duvarları da keşfedildi. Kazı ekibi, bu buluntularla bölgenin tarihi ve kültürel mirasını daha da aydınlatmayı amaçlıyor. Kaynak: İHA (14.11.2024)

arkeolojihaber

16 Nov, 06:35


arkeolojihaber

📍 Kütahya'nın Seyitömer Höyüğü'nde Tunç Çağı'ndan kalma haşhaş ve nohut taneleri bulundu.

Kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan buğday, mercimek, nohut ve haşhaş gibi tarım ürünleri, bölgenin 5000 yıllık tarım ve beslenme alışkanlıklarına ışık tutuyor. Bu yıl kazı sezonunda İlk ve Orta Tunç Çağı tabakalarında çalıştıklarını belirten Kütahya Müze Müdürü Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal, "Ağırlıklı olarak Erken Tunç Çağı'nın en erken tabakalarında, yani höyüğün ilk yerleşimlerine ağırlık verdik. Bu çalışmalar esnasında höyüğün mimarisi, günlük yaşam ve tarım ürünleriyle ilgili çeşitli bilgiler elde ettik." dedi. Kazılarda birbirine bitişik iki odadan oluşan dikdörtgen planlı evlere rastladıklarını ifade eden Gürdal, bu evlerde ilginç olanın daha üst tabakalarda evlerin bitişik olmasına rağmen ortak duvarlar kullanıldığını, daha alt tabakalarda ise her evin kendi duvarı olduğunu tespit ettiklerini vurguladı. Bu seneki en önemli buluntuların 5000 yıllık haşhaş ve olduğunu...

View original post

arkeolojihaber

15 Nov, 15:14


arkeolojihaber

📍 Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki kalede Hristiyan din adamlarına ait olduğu değerlendirilen 2 mezar tespit edildi.

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya, bu yıl çalışmaları duvarlarında çok sayıda haç işaretinin bulunduğu yaklaşık 1900 yıllık kaya kilisenin çevresinde yoğunlaştırdıklarını dile getirdi. Özkaya, "Çalışmalarımızda alanın sadece bir kaya kilise olmadığını aynı zamanda kilise ile bağlantılı olarak bir kilise kompleksi haline dönüştürüldüğünü gördük. Alanın alt tarafında etrafı dini mimariye uygun şekilde inşa edilmiş 2 mağara tespit ettik. Kaya kilisesindeki mezarın Hristiyan azizlerinden birine ait olma ihtimali bizi bu alana yoğunlaştırdı. Yaptığımız araştırmalar, MS 1. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında söz konusu kilisenin bölge ve tüm Hristiyan dünyası için önemli bir merkez olduğunu ortaya koydu. Bu konudaki öngörülerimizi doğrulayan verilere de ulaştık. Kilisede gömülü azizin Ermeni kayıtlarına göre MS 50...

View original post

arkeolojihaber

15 Nov, 11:33


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 116. konuğu Dr. Yahya Coşkun oluyor. 20 Kasım 2024 Çarşamba günü saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz ‘Esir Şehirlerin Eserleri’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere. @myahyacoskun

Canlı yayın linki: https://invidious.poast.org/live/qg2kx1ISNIc?si=TQPNG91OgYUsqkfM

arkeolojihaber

15 Nov, 07:19


arkeolojihaber

📍 Denizli’de yer alan Laodikeia Antik Kenti’nde bir tuğla üzerinde ayak izi bulundu

Pamukkale Üniversitesi’nden Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Laodikeia’da kazılar Bakanlığımızın Geleceğe Miras Programı kapsamında devam ediyor. Bouleuterion’da tuğla üzerinde uzunluğu 23,5 cm olan kadın ayak izi (38 numara) aile işletmesinin kanıtını gösteriyor” dedi.

arkeolojihaber

14 Nov, 13:39


arkeolojihaber

📍 Van’ın Erciş ilçesinde Zernaki Tepe'de, 3 Aramice kitabe, oval şekilli kale burcu ve suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları keşfedildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Geçen yıl yaptığımız kazılar sırasında ortaya çıkardığımız burca benzer bir burç daha tespit ettik. Aynı zamanda Aramice yazılmış 3 yazıtla karşılaştık. Bu yıl drenaj kanallarını da çalışmalar sırasında ortaya çıkardık. Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı. Surların daha dayanıklı olması için yapılan bir sistem bu. Urartu döneminde doğan ve Anadolu bölgesinde bildiğimiz bir sistemin aynı şekilde Zernaki Tepe'de de uygulandığını gördük” dedi. Ayrıca, Aramice yazılmış kitabelerin belgelenmesi için “estampaj” yöntemiyle kopyalama çalışmaları yapılıyor. Kaynak: AA (13.11.2024)

arkeolojihaber

13 Nov, 19:02


‌arkeolojihaber

🔴 [CANLI YAYIN] Arkeoloji Söyleşileri'nin 115. yayını başladı.

#115 Prof. Dr. Sevil Gülçur - Köylerden Kentlere Geçiş: Anadolu'da Kalkolitik Çağ @YouTube aracılığıyla

arkeolojihaber

12 Nov, 15:32


arkeolojihaber

📍 Düzce'nin Konuralp bölgesindeki Prusias ad Hypium Antik Kenti’ndeki Roma tiyatrosunda yapılan kazılarda kilise olduğu düşünülen bir yapı, su depolama havuzu ile birlikte altyapı sistemleri açığa çıkarıldı.

Düzce Belediyesi'nin desteği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen çalışmalarda, kilise yapısının yanı başında, suyun muhafaza edilip dağıtıldığı büyük bir depolama havuzu dikkat çeken bulgular arasında. Depolamanın, kilise ve çevresinde yer alan, muhtemelen atölye olarak kullanılmış yapılarda su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı Kazılar sırasında, pişmiş topraktan yapılmış künklerden oluşan altyapı sistemleri de bulundu. Bu sistemin, tiyatro çevresindeki yeni yapılaşmalar için inşa edildiği değerlendiriliyor. Bulguların tamamı tiyatronun işlevini yitirmesinin ardından Hristiyanlaşmayla birlikte kentteki yeni imar faaliyetleri sırasında, Bizans Dönemi’nde yapıldığı...

View original post

arkeolojihaber

12 Nov, 09:53


arkeolojihaber

📍 Hadrianopolis'te 1600 yıllık Hazreti Süleyman betimli kolye ucu bulundu.

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, yaklaşık 1600 yıllık Hazreti Süleyman betimli kolye ucu gün yüzüne çıkarıldı. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, ”SDJ-3' olarak adlandırdığımız yapının içerisinde gerçekleştirilen kazılar esnasında ortaya çıkardık. Anadolu arkeolojisi için önemli bir eser olduğunu düşünüyoruz. Çünkü daha önce benzer örneklerine hiç bu coğrafyada rastlanılmamıştı. Aslında bu amulet dediğimiz muska olarak kullanılan bir kolye ucu. Üzerindeki betimde Hazreti Süleyman bir at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızraklarken resmedilmiş. Peki neden böyle bir betim var? Çünkü 3 kutsal dinde de Hazreti Süleyman önemlidir. Yahudilik'te ve Kitab-ı Mukaddes'te hükümdar olarak belirtilirken, İslam dininde ise hükümdarlığının yanında peygamber olarak da...

View original post

arkeolojihaber

12 Nov, 08:25


arkeolojihaber

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek "1. Arkeoloji Günü" yarın başlıyor.

Detaylar 👇👇👇

arkeolojihaber

11 Nov, 15:35


arkeolojihaber

📍 Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepeye inşa edilen Ayanis Kalesi, taş işçiliği ve deprem dayanıklılığı açısından büyük bir mühendislik harikası olarak görülüyor.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “Bu seneki çalışmalarda kent sitadelinin (yukarı şehir) 200 metrelik kısmı ana kayayla birlikte açıldı. Doğu ve kuzey surda büyük boyutlu şekilsiz taşlar kullanılmış. Güney surda ve anıtsal kapıda ise tamamen farklı ve Urartu taş işçiliğinin belki de zirvesini gösteren bir teknikle karşı karşıyayız. Surlar, her yerde çok ustaca işlenmiş ve ana kayaya oturtulmuş. Ana kayaya bu derece başarılı işlenmesi, Urartulu taş işçilerini üstün bir başarısını gösteriyor. Dünyada en iyi korunmuş anıtsal Urartu surlarının burada olduğunu söyleyebiliriz. Hatta güney surda 5 metrelik kısmın tamamen korunarak günümüze gelmiş olması hayranlık verici. Amacımız, kalenin çevresini saran surların devamını ortayararak...

View original post

arkeolojihaber

11 Nov, 13:22


arkeolojihaber

📍 Çakmaktepe'deki kamusal yapılar Göbeklitepe'den000 yıl daha eski.

Şanlıurfa'da 'Taş Tepeler' projesi kapsamında Göbeklitepe'den yaklaşık000 yıl daha önce inşa edildiği düşünülen Çakmaktepe’deki kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor. Doç. Dr. Fatma Şahin, 2021'de Çakmaktepe’de kazılara başladıklarını ifade ederek, "Çakmaktepe’nin, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası olduğunu söyleyebiliriz. Çakmaktepe’de 'konut' olarak nitelendirilebilecek yapıların yanı sıra kamusal yapıları da açığa çıkardık. Göbeklitepe’de tapınak olarak tanımlanan yapılara ‘özel’ veya ‘kamusal yapı’ diyoruz. Burada yaklaşık6 metre çapında, ana kayaya oyularak yapılmış büyük bir kamusal yapı bulduk. Bu yapının içinde, dışarıda yakılıp yapı içine konulmuş yanmış hayvan başları tespit ettik. Bu hayvan başları arasında yabani sığır, koyun, keçi, atgiller ve ceylan gibi türler bulunuyor. Henüz Karbon-14 testi olmamakla birlikte, ele geçen yontma taş malzemelere dayanarak Çakmaktepe yerleşiminin MÖ000 yıl...

View original post

arkeolojihaber

11 Nov, 09:58


arkeolojihaber

📍 Nevşehir’de yer alan Karayazı Tümülüsü’ndeki mezar odasının dış sıvasında 2200 yıllık parmak izlerine rastlandı.

Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar, “İlk olarak 2023 yılında Karayazı Tümülüsü’nde çalışmalara başladık. Bu çalışma bölgede yapılan ilk bilimsel tümülüs kazısı niteliğini taşımakta. Kazılarda bir mezar odası ile karşılaştık. Söz konusu yapı kare ve piramidal forma sahip. Yapının dış cephesinin sıvalı olduğunu fark ettik. Burada günümüzden 200 yıl önce bu sıvayı yapan ustanın parmak izlerine rastladık” dedi. Kaynak: DHA (09.11.2024)

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

09 Nov, 19:18


arkeolojihaber

Vefatının 86’ncı yıl dönümünde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

📷: Atatürk Edirne Müzesi’ni ziyaret ediyor.

arkeolojihaber

09 Nov, 08:14


arkeolojihaber

📍 Şanlıurfa'daki Karahantepe'de çok sayıda taş kaplar ve tabaklar, kurt çenesi, leopar, akbaba ve tilki kemiği ile ateş yeri bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, kazıların 2024 yılında tamamlandığını ve bu yıl özellikle kamusal yapılara yoğunlaştıklarını belirtti. Karul, “Daha önce büyük ölçüde açığa çıkardığımız kamusal yapı kompleksinde çalışmalara devam ediyoruz. Burada merkezi bir yapı var ve ona eklenmemiş daha küçük boyutlarda yine kamusal amaçlarla inşa edilmiş binalar olduğunu biliyorduk. Bunlardan bir tanesinde geçtiğimiz yıl kazıya başlamıştık, bu sene de devam ettik. Yapının taban seviyesine geldiğimizde bir sekinin üzerinde dikili taşlarla ayrılmış oda gibi bir alanla karşılaştık. Bu alanın içerisinin kırmızı steril toprakla doldurulduğunu ve bu doldurma işlemine paralel olarak odanın içerisine taş kaplar ve tabaklar bırakıldığını gördük. Kaplar siyah renkli klorit taştan yapılmış ve üzerleri tümüyle geometri ve hayvan desenleriyle bezenmiş. Aynı...

View original post

arkeolojihaber

08 Nov, 17:37


arkeolojihaber

📍 Muğla’nın Milas ilçesinde Geleceğe Miras Projesi kapsamında süren kazılarda, Herakleia Antik Kenti’nin Roma dönemine ait tek yapısı olan hamam yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in başkanlık ettiği kazılar, antik kentin hem Roma hem de Geç Antik Çağ’da önemini büyük oranda koruduğunu gösteriyor. Kazı ekibi şu ana kadar hamamın yedi mekanını ortaya çıkardı. Ayrıca, sıcak oda olarak bilinen "caldarium" kısmında mozaikler gün yüzüne çıkmaya başladı. Prof. Dr. Büyüközer, kazılardan elde edilen verilerin, Herakleia’nın Roma dönemini daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını belirtiyor. Kaynak: AA (07.11.2024)

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

08 Nov, 08:20


arkeolojihaber

📍 Sivas Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait yaklaşık 2000 yıllık olduğu düşünülen bir mezar steli bulundu.

2019 yılında başlayan kazılarda, bugüne dek Hitit, Roma, Geç Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok önemli buluntu gün ışığına çıkarıldı. Uzman Sanat Tarihçisi Onur Aydın, buluntunun Roma dönemine ait, insan figürlü bir mezar steli olduğunu söyledi. Aydın, “Bir insan gövdesi var ama ne yazık ki baş kısmı tahrip olmuş. Kıyafetleri, eli ve gövdesi belli” dedi. Kaynak: İHA (07.11.2024)

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

07 Nov, 16:03


arkeolojihaber

Prof. Dr. Mahmut Göktuğ Drahor, “Depremlerin yerleşim yerlerine ve insan davranışları üzerindeki etkilerini ortaya koymaya çalışıyoruz”.

#DünyaNeolitikKongresi #Neolitik #WNC2024 @WNC2024

arkeolojihaber

07 Nov, 12:41


arkeolojihaber

📍 Van’da yer alan Erek Dağı’ndaki kalede, Urartulara ait yağ, tahıl ve içeceklerin muhafaza edildiği çivi yazılı 42 pithos (küp) gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında Iğdır Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Kuvanç'ın bilimsel danışmanlığında yapılan kazı, ilk etapta kale kalıntısının güneydoğu kısmında yoğunlaştırıldı. Doç. Dr. Rıfat Kuvanç, “Bu yıl yaptığımız kazılarda önemli bir mekanı gün yüzüne çıkardık. Bu mekanda 42 pithos dediğimiz depo kaplarını bulduk. Urartu mekanlarında buna benzer depo alanları söz konusu fakat Van'a ve ovaya hakim noktada ilk kez bu denli büyük ölçekli bir depo mekanı bulduk. "Urartular tarım toplumuydu. Elde edilen tarımsal ürünlerin depolanması söz konusu. Burda çivi yazıları ve farklı işaret grupları var. Bu işaretler, saklanan ürünler hakkında bilgi de veriyor. Özellikle susam yağı ve şarapların muhafaza edildiği anlaşılıyor. Yine çivi yazılarında...

View original post

arkeolojihaber

07 Nov, 06:10


arkeolojihaber

📍 Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, şehre girişi sağlayan anıtsal kapı yapısı ile 2000 yıllık pişmiş topraktan yapılmış tiyatro maskı bulundu.

Kazı başkanlığını yürüten DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon mayıs ayından itibaren ağırlıklı olarak agora (çarşı) ve stadyum yapılarında çalıştıklarını söyledi. Coşkun, “Podyumların birinin içindeki dolgu toprakta çeşitli sikkeler, fil dişi bir figürün parçası ve beklemediğimiz şekilde iyi korunmuş pişmiş topraktan bir tiyatro maskı bulundu. Bu tiyatro maskı, Aizanoi'nun Dionysos kültüne dair yeni veriler, katkılar sunuyor. Biz burada bu kültün çok baskın bir kült olduğunu biliyoruz. Nitekim, dünyada eşi benzeri olmayan stadyum ve tiyatro yapımız olması da bunun göstergesi” dedi. Kaynak: AA (06.11.2024)

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

06 Nov, 08:39


arkeolojihaber

📍 Adana'da Tatarlı Höyük'te yürütülen kazılarda, Orta Tunç Çağı'na ait tabanı sıvalı vetsal olduğu düşünülen bir yapı bulundu.

8 metre uzunluğunda dış duvarı bulunan mimari bir yapının iki mekanı ortaya çıkarıldı. Mekanlardan birinin sıvalı tabanında, önemli bir tanrıça kültünü sembolize edenzey Suriye etkisini taşıyan pişmiş toprak kadın figürü ele geçti. Figürün bulunduğu mekanın üst seviyelerinde de yüksek sivri başlığı,laklarında küpesi, boynunda kolyesi ve belinde kemeri olan bronzdan bir adak çivisi açığa çıkarıldı. Adak çivisinin yapıyı kötülüklerden korumak amacıyla yerleştirildiği düşünülüyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kazım Serdar Girginer, “Mimari anlamda da tabanlarının özenle sıvanması, diğer buluntularla beraber bu yapınıntsal özellikte olduğunu öğrenebiliyoruz. Tatarlı Höyük'te, ilk defa Orta Tunç Çağı'na ait tabanı korunmuş böyle bir yapı açığa çıkardık. Tabiitsal yapıyla...

View original post

arkeolojihaber

04 Nov, 19:01


arkeolojihaber

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, “Dünya Neolitik Kongresi, ezberimizi bozan sonuçları hazmetmemiz için yeni bir başlangıç”.

@WNC2024 #WNC2024

arkeolojihaber

02 Nov, 07:24


arkeolojihaber

📍 Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde Nehir Tanrısı betimi yer alan MS 2'nci yüzyıla ait sikke ile MS 5'inci yüzyıla ait fibula bulundu.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, güney nekropoldeki mezarlarda Roma Dönemi'ne ait ölü gömme geleneklerine dair veriler elde edildiğini ifade ederek, "Bunlardan en dikkat çekici olanı, Roma Dönemi'nde Hadrianopolis'te basılmış bir sikke. Bu sikkede, Hadrianopolis'e ait olduğunu gösteren bir etnikonun yanı sıra Nehir Tanrısı betimi yer alıyor ve altında 'Kezios' yazısı bulunuyor. Bu yazıt, antik dönemde Eskipazar Çayı'nın adının Kezios olduğunu göstermesi açısından çok değerli bir bilgi sunuyor. Bu bilgi, gerçekten literatürde olmayan bir bilgi. Mezarın içerisinde bu sikkenin ortaya çıkması da bunun biron sikkesi' olarak mezar içerisinde bırakıldığını da gösteriyor. Demek ki Hadrianapolis'te 2'nci yüzyılda da yine Roma İmparatorluğu'nda...

View original post

arkeolojihaber

01 Nov, 17:46


arkeolojihaber

Dünya Neolitik Kongresi 4 Kasım’da Şanlıurfa’da başlıyor.

📍 Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) destekleriyle, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nin 4-8 Kasım tarihleri arasında ortaklaşa gerçekleştireceği ‘Dünya Neolitik Kongresi’ne 64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen katılacak.

📍 Dünya Neolitik Kongresi, neolitik döneme ilişkin geleneksel teorileri, yerleşik yaşam biçimleri, sosyal hiyerarşi ve kimlikler, inançlar ve çevresel faktörlerin yanı sıra biyoarkeoloji, tarihleme yöntemleri, fiziksel antropoloji ve jeoarkeoloji gibi çalışmalara da odaklanacak. Kongrenin uzun vadede, dünya çapında neolitik araştırmalara yön vermesi de bekleniyor.

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

01 Nov, 09:37


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri’nin 6. sezonu 13 Kasım 2024 Çarşamba saat 21.00’de başlıyor. İlk konuğumuz Prof. Dr. Sevil Gülçur. ‘Köylerden Kentlere Geçiş: Anadolu'da Kalkolitik Çağ’ başlıklı çevrim içi söyleşide buluşmak üzere.

Hatırlatıcı kurmak için: https://invidious.poast.org/watch?v=K0QiPrE1yIE

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

31 Oct, 15:48


arkeolojihaber

📍 Aydın’daki Tralleis Antik Kenti’nde bulunan tiyatro ve stadyumpısında çalışmalar gelecek yıllarda başlayacak.

ADÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralleis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, tiyatro ve stadyumunnna olmasının antik çağda çok nadir görülen bir özellik olduğuna ve bu açıdan da önemli bir bölge olduğuna dikkat çekti. Çekilmez, “Önümüzdeki senelerde tiyatro ve stadyum bölgesinde çalışma gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 1888 yılında ilk defa Alman Orient Komitesi tarafından Tralleis Tiyatrosu’nda kazı çalışmaları başladı. Bizler de gelecek yıla yön vermesi açısından Tralleis Antik Kenti Tiyatrosu’nda tekrar bir keşifptık. Tiyatroklaşık 5000 ila 10000 kişilik bir boyutta. Çanağı,ni o seyircilerin oturduğu alanla birlikte çevresindeki duvarlar oldukça iyi korunmuş durumda. Tiyatronun hemenkınında ise aslında antik çağda çok nadir görülen bir özellik var. O da tiyatrolarla stadyumlarınnna...

View original post

arkeolojihaber

31 Oct, 11:57


arkeolojihaber

📍 Van'ın Tuşba ilçesindeki Garibin Tepe'de Urartular’a ait bazalt taşından yapılmış bir ton ağırlığında heykel bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı. Daha önce anıtsal yapı grubunun gün yüzüne çıkarıldığı alanda, 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde bazalt taştan yapılan bir heykel gün yüzüne çıktı. Boyun bölgesi kırık olan ve anıtsal olduğu değerlendirilen yaklaşık bir ton ağırlığındaki heykel, restore edilmek üzere Van Müzesi'ne taşındı. Urartu arkeolojisinde en az bilgi sahibi oldukları alanlardan birinin heykel ürünleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Işıklı, "Urartularda plastik sanatlar yani heykel ürünleriyle ilgili çok sınırlı eser var. Birkaç örnek üzerinden konuşuyoruz. Metal olsun, taş olsun heykel sanatı konusunda elimizde çok yok....

View original post

arkeolojihaber

31 Oct, 06:09


arkeolojihaber

📍 Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde kanser hastalığına karşı yapılmış tılsımlı amulet bulundu.

2024 yılı kazı çalışmalarının en dikkat çekici buluntusu, 10. yüzyılda kullanılmış amulet olarak kayıtlara geçti. Amuletin bir yüzünde yengeç, diğer yüzünde ise kanser hastalığından kurtulmak için yazılmış sözler yer alıyor. Antik dönemin en büyük hekimi Galen’in açıklamalarıyla, bu buluntu kanserin tarihsel kökenlerine ışık tutuyor. Pisidia Antiokheia Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “2024 yılının en ilginç buluntusu ise amulet (kolye) olarak kullanılan 1 adet gemmaydı. Bu amulet Antiokheia kazılarında bu güne kadar bulunmuş en ünik eserlerden birisidir. Kızı hastalanan bir babanın, kızının iyileşmesi için yaptırıp, boynuna amulet olarak taktırmış olduğu kolyenin bir yüzünde; yengeç, diğer yüzünde ise, bu hastalıktan kurtulması için yazılmış sözler yer almaktadır” dedi. Helenistik Dönem’den itibaren kullanılan bu tür tılsımlı...

View original post

arkeolojihaber

30 Oct, 11:21


arkeolojihaber

📍 Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde bulunan tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları sürüyor.

Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, 6. sezonlarında ilk kez tiyatroda çalışmalara başladıklarını belirtti. Ertuğ Ergürer, "Kentin tiyatrosunu da hava fotoğraflarına baktığımızda o yarım daire şeklindeki duvarları biliyor ve görüyorduk. Bu sene kapsamlı bir temizlik çalışması yaptık. Çevresindeki bitkilerden tamamen arındırdık ve yapıyı açığa çıkardık." dedi. Tiyatronun gezi yoluyla bağlantısını sağladıklarını vurgulayan Ergürer, tiyatroda dolgu çalışmalarına yoğunlaştıklarını ifade etti. Tiyatroda çalışmaların belirli bir seviyeye geldiğini kaydeden Ergürer, "Yaklaşık 4-5 bin kişilik büyüklüğe sahip tiyatromuz, ziyaretçilerin gezmek istediği bir noktaydı. Önümüzdeki yıllarda daha yoğun çalışma yaparak, oturma sıraları ve sahne bölümlerine ulaşacağız" diye...

View original post

arkeolojihaber

25 Oct, 15:37


arkeolojihaber

Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sissi'nin mega inşaat kampanyası çerçevesinde yapılan çalışmalara karşı çıkanlar, yeşil alanların ve tarihi yapıların yok olmasına yönelik artan endişeleri dile getiriyor. Son dönemde yapılan yıkımlar, Mısır'ın 1800'lerin sonları ve 1900'lerin başlarındaki önemli ailelerine ait türbeleri de kapsıyor.

Ayrıca, birçok aktivist, bu yıkımları kınayarak hükümete alternatif güzergahlar önerdiklerini, ancak taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti. Şu an için mezarların yıkımına geçici bir süreliğine ara verildiği bildiriliyor. Ölüler Şehri olarak bilinen nekropol alanı, UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilmiş ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor. Ancak, planlanan otoyollar ve inşaat projeleri, bu eşsiz bölgenin sonunu getirebilir. Kaynak: Associated Press

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

25 Oct, 15:37


arkeolojihaber

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu Abdülhalim Paşa tarafından annesi Nam Şah Kadın için Kahire'de yaptırılan Memlük stilindeki türbe, Mısır hükümeti tarafından otopark inşaatı bahanesiyle yıkıldı. Kahire yönetimi, Osmanlı mirası olan bu eseri tarihi eser olarak görmediğini duyurdu.

Mısır'daki mezarlıklar 2023'ten bu yana benzer bir tehdit altında

Kahire'nin belirli bölgelerine ulaşım sağlanması amacıyla çok şeritli otoyollar inşa etmeyi planlanıyor. Ancak bu plan, bölgedeki yüzlerce mezar ve mozoleyi yerle bir edilerek hayata geçiriliyor. Koruma uzmanları, inşaatın, önde gelen İslâmî şahsiyetlerin ve Mısırlı tarihî figürlerin anıtlarının yok olmasına neden olduğunu belirtiyor.

arkeolojihaber

25 Oct, 14:12


arkeolojihaber

📍 Tunç Çağı’nın Antik Paleontologları

Yunan mitolojisindeki devasa tek gözlü Kiklop gibi canavar yaratıklar, Yunanistan'da bol miktarda bulunan ve soyu tükenmiş hayvanların fosillerinden esinlenerek yaratılmış olabilir. Bilim insanları, fosil avcılığının Geç Tunç Çağı'nda (yaklaşık MÖ 1600-1050) başlamış olabileceğini tahmin etse de, günümüze değin bu iddiaların kanıtları yetersizdi. Kuzey Florida Üniversitesi'nden Zooarkeolog Jacqueline Meier ve meslektaşları ise şimdi Tunç Çağı kenti Mycenae eser koleksiyonunda bulunan ve 1974'te Mycenae kalesindeki Geç Tunç Çağı bodrum katı depolama odasından çıkarılan 10 cm genişliğinde fosilleşmiş bir astragalus veya ayak bileği kemiği bulduklarını açıkladılar. Fosilleşmiş ayak bileği kemiği 100.000 yıl içinde nesli tükenmeden önce Avrasya'da yaygın olarak yaşayan iki boynuzlu bir gergedan türüne ait duruyor.
Fosil, antik bir oyunun parçaları olabileceği düşünülen 545 adet deniz salyangozu kabuğu ve birkaç kurşun obje ile...

View original post

arkeolojihaber

25 Oct, 07:52


arkeolojihaber

#ArkeolojiSöyleşileri 13 Kasım 2024 Çarşamba saat 21.00’de başlıyor. 6. sezon açılışında konuğumuz Prof. Dr. Sevil Gülçur olacak. Sonrasında Dr. Yahya Coşkun ve İsmail Gezgin’i, Aralık ayında ise Prof. Dr. Reyhan Körpe, Özlem Ertan, Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ve Doç. Dr. Berkay Dinçer’i ağırlayacağız.

Bu yayın döneminde söyleşilerimizin size ulaşmasında bizlere destek olan SSA Kimya’ya ve kurumsal kimlik çalışması gerçekleştiren @pubblicatasarim'a teşekkür ederiz.

Söyleşi takvimini paylaşmayı ve #YouTube kanalımıza “Abone” olmayı unutmayın! Link bio’da.

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

24 Oct, 14:50


arkeolojihaber

📍 Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde yer alan Boncuklu Tarla’nın tarihi bilinenden daha eskiye gidebilir.

Yapılan yüzey araştırmalarında alanın MÖ 10.000-8000 arasındaki Çanak Çömleksiz Neolitik döneme tarihlenebileceğinin tahmin edildiğini söyleyen Kazı Başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "Yapılan kazılar bunun 1000 yıl kadar daha eskiye gittiğini, sadece Neolitik Çağ değil, onun hemen öncesinde yaşanan Geç Epipaleolitik dönemde de Boncuklu Tarla'nınn görmüş olduğu anlaşıldı. Boncuklu Tarla'da geniş bir alanda çalışma şansı bulduk. Bunun nedeni kazının 8. sezonunun olması, ikinci nedeni de yüzeye çok yakın buluntuların gelmesi. Çok sayıda tapınak diye anılan kamu binası, 200'ün üzerinde iskelet ve 200.000’nin üzerinde boncuk ele geçti. Bunun yanında taş bastonlar, taş kaplar ve kemikler gibi döneme özgü çok sayıda buluntu çıktı" dedi. Kazılar sürdükçe daha erken döneme gitme ihtimalinin de bulunduğunu anlatan Kodaş, Boncuklu Tarla'nın henüz ilk...

View original post

arkeolojihaber

24 Oct, 12:44


arkeolojihaber

🇹🇷🇹🇷🇹🇷

arkeolojihaber

23 Oct, 12:05


arkeolojihaber

📍 Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hititlerin kutsal kenti Oymaağaç Höyük/Nerik'te kazı çalışmalarında ortaya çıkan çivi yazılı tabletlerde ‘Nerik’ savını destekleyen belgelere ulaşılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izin ve destekleriyle Uşak Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin adına yürütülen kazıların ayrıca Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Vezirköprü Kaymakamlığı ile Vezirköprü Belediyesi'nin destekleriyle devam ettiğini kaydetti. Bu yıl Temmuz ayında başlayan çalışmaların Kasım ayına kadar devam etmesinin planlandığını ifade eden Yılmaz, “Höyüğün kuzey batısında bulunan geniş düzlükte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Burada Demir Çağı’na tarihlenen ahşap mimariden söz etmemiz mümkün. Bu bölgenin bilinen bir mimari sitili. Çantı tekniğinde...

View original post

arkeolojihaber

23 Oct, 10:38


arkeolojihaber

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hititlerin kutsal kenti Oymaağaç Höyük/Nerik'te kazı çalışmalarında ortaya çıkan çiviazılı tabletlerde ‘Nerik’ savını destekleyen belgelere ulaşılıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izin ve destekleriyle Uşak Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin adınaürütülen kazıların ayrıca Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Vezirköprü Kaymakamlığı ile Vezirköprü Belediyesi'nin destekleriyle devam ettiğini kaydetti. Buıl Temmuz ayında başlayan çalışmaların Kasım ayına kadar devam etmesinin planlandığını ifade eden Yılmaz, “Höyüğün kuzey batısında bulunan geniş düzlükte çalışmalarımızıürütüyoruz. Burada Demir Çağı’na tarihlenen ahşap mimariden söz etmemiz mümkün. Bu bölgenin bilinen bir mimari sitili. Çantı tekniğindeapılarıner aldığı ıl...

View original post

arkeolojihaber

22 Oct, 15:49


arkeolojihaber

📍 Diyarbakır’da Amida Höyük kazılarında Uruk Dönemi’ne ait MÖ 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlendirilen silindirik mühür bulundu.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Bu mührün benzeri daha önce Diyarbakır Bismil Müslüman Tepe kazılarında da çıkmıştı. Orada tam çıkmıştı, bizimki kırık olarak geldi. Mührün üzerinde baklava dilimi şeklinde geometrik süslemeler bulunmaktadır. Bu tür mühürler genelde belgelere, çuvalların ağzını kapatmak, çömleklerin ağzını kapatmak için kullanılmaktadır. Mührün bulunuşu o dönem güçlü bir ticaret ağının olduğunun göstergesidir. Daha öncede kalkolitik döneme ait bir mühür bulunmuştu. Hem o mühür, hem bu mühür içerisine ip geçirilerek boyna asılan mühürlerdendir” dedi. Kaynak: İHA (22.10.2024)

#arkeolojihaber #arkeoloji #DahaFazlaArkeoloji

arkeolojihaber

22 Oct, 11:54


arkeolojihaber

📍 Hatay'da Roma Dönemi'nde inşa edilen Antakya Antik Hipodrom'un çevresinde yürütülen kazılarda kalıntılarına ulaşılan sarayın, yıkıldıktan sonra yeniden inşa edildiği belirlendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir liderliğindeki 20 kişilik ekip, hipodrom ile yakınındaki saray vepınak alanında yoğun kazı çalışmaları yürütüyor. Prof. Dr. Pamir, "Antakya'nın depremle iç içe olan hayatını anlatan saray büyük bir yıkım geçirdikten sonra tekrar inşa edilmiş," dedi. Ayrıca, kazılarda 4. yüzyıla ait önemli bulgular elde edildiğini ve yapıda 3 farklı döneme ait izlerin bulunduğunu belirtti. Hipodromun M.S. 115 yılında inşa edildiğine dair verilere ulaşıldı ve yüzeyinin havuzlarla kaplı olduğuna dair sistemler keşfedildi. Bu önemli bulgular, hipodromu 3 boyutlu canlandırmak için önemli bilgiler sağlıyor. Prof. Dr. Pamir, elde edilen bulguların gelecekteki araştırmalara da ışık tutacağını ifade etti. Arkeolojik çalışmalar...

View original post