🟢 طبق نظر قانونگذار, آیا مراجع دیگری بجز <<وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی>> و <<سازمان نظام پزشکی>>, صالح به تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرف پزشکی و وابسته به آن می باشند؟
🔷️ ۱) نظر به ماده واحده <<قانون چگونگی تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته به آن>> مصوب ۱۳۷۶/۷/۲۷ مجلس شورای اسلامی, وظایف و صلاحیت شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته به آن, براساس <<قانون تشکیل وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی>>, و <<قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی>> و <<سایر قوانین مربوطه>>, مطابق آیین نامه هایی خواهد بود که توسط <<سازمان نظام پزشکی>> تهیه و به <<تصویب وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی>> می رسد.
🔷️ مطابق تبصره۱ این ماده, چنانچه <<سازمان نظام پزشکی>>, ظرف مدت ۶ ماه از تصویب این قانون اقدام به تهیه آیین نامه های موضوع ماده واحده بالا ننماید, <<وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی>>, موظف است پس از کسب نظر از <<سازمان نظام پزشکی>>, اقدام به تهیه یا اصلاح آیین نامه های لازم نماید.
🔷️ 👈 لذا مطابق نظر صریح قانونگذار، تنها مراجعی که صلاحیت ذاتی تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرف پزشکی و وابسته به آن را دارند, وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی می باشند.
🔷️ به عبارت دیگر تنها این دو نهاد قانونی صلاحیت دارند تا تعیین نمایند چه کسانی صلاحیت اشتغال به حرف پزشکی و وابسته به آن را دارند و شرح وظایف هر یک از آنها کدام است, لذا هیچ نهاد و سازمان دیگری صلاحیت انجام این امور را ندارند.
🔷️ الف) مطابق ماده۸ قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصوب ۱۳۶۴/۷/۹، کلیه مؤسسات و واحدهای بهداشتی و درمانی و پزشکی کشور که از طریق بخش خصوصی و غیردولتی <<در امر بهداشت و درمان فعالیت دارند>>, از تاریخ تصویب این قانون باید تحت نظارت و کنترول و برنامه ریزی این وزارتخانه قرار گیرند. <<آیین نامه اجرایی مربوطه>>، ظرف مدت یکسال توسط این وزارت تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
🔷️ ب) مطابق بند "ن" ماده۳ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مصوب ۱۳۸۳/۱/۲۵, <<صدور پروانه اشتغال مطبهای پزشکی و حرف وابسته و تمدید آنها>> و مشارکت در صدور پروانه مؤسسات پزشکی، براساس مقررات و ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از جمله وظایف و اختیارات سازمان نظام پزشکی می باشد.
🔷️ همچنین ناظر به تبصره۲ ماده۴ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی، <<برای پرداختن به حرفه پزشکی>>، پس از اخذ پروانه اشتغال, عضویت در سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.
🔷️ ۲) براساس تبصره۲ این ماده واحده، شاغلان حرف وابسته به گروه پزشکی درصورتی که از حدود وظایف تعیین شده تجاوز نمایند، مشمول <<قانون اصلاح ماده۳ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارو و مواد خوراکی و آشامیدنی>> مصوب ۱۳۷۴/۱/۲۹ خواهند شد.
🔷️ مطابق ماده۳ قانون مذکور, هرکس <<بدون داشتن پروانه رسمی>> به امور پزشکی, داروسازی, دندانپزشکی, آزمایشگاهی, فیزیوتراپی و مامایی و سایر رشته هایی که به تصویب وزارت بهداشت, <<جزء حرف پزشکی و پروانه دار محسوب می شوند>>, اشتغال ورزد یا <<بدون اخذ پروانه>> از وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی, اقدام به تاسیس یکی از مؤسسات پزشکی مصرح در ماده۱ (این قانون) نماید یا <<پروانه خود را به دیگری واگذار یا پروانه دیگری را مورد استفاده قرار دهد>>, بلافاصله محل کار آنها توسط وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی, تعطیل و به پرداخت جریمه نقدی... محکوم خواهد شد و درصورت تکرار به پرداخت جریمه.... یا دوبرابر قیمت داروهای مکشوفه (هرکدام که بیشتر باشد) محکوم خواهد شد.
🔷️ ۳) ناظر به تبصره۳ ماده واحده مذکور, گروههایی که به موجب <<قوانین خاص>>, مجاز به فعالیت شده اند نیز مشمول مقررات این قانون خواهند بود.
🔷️ لذا مطابق نظر قانونگذار, اگر گروههایی نیز به موجب <<قوانین خاص>> مجاز به فعالیت در امور پزشکی شوند, مطابق قانون مزبور حدود صلاحیت اشتغال آنها به حرف پزشکی و وابسته و شرح وظایف آنها, توسط وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی تعیین خواهد شد.
مآخذ: کانال تلگرامی حقوق پزشکی در ایران
@pharmacyiran