کانال دکتر علی فاخر @alifakherchannel Channel on Telegram

کانال دکتر علی فاخر

@alifakherchannel


مباحث حرفه ای در مهندسی ژئوتکنیک و سازه های دریایی و گاهی مباحث عمومی مهندسی

کانال دکتر علی فاخر (Persian)

کانال دکتر علی فاخر یک پلتفرم بسیار مفید برای علاقمندان به حوزه مهندسی ژئوتکنیک و سازه های دریایی است. این کانال توسط دکتر علی فاخر، یک متخصص و پیشرو در این حوزه، اداره می‌شود. در این کانال، علاقه‌مندان به مهندسی می‌توانند با مباحث حرفه‌ای در این زمینه آشنا شوند و از تجربیات و دانش دکتر علی فاخر بهره‌مند شوند. علاوه بر مباحث تخصصی، در این کانال گاهی نیز مباحث عمومی مهندسی مطرح می‌شود تا افرادی که به این حوزه علاقه‌مند هستند، بتوانند دایره دانش خود را گسترش دهند. اگر شما یک دانشجو، شغل‌های مهندسی ژئوتکنیک و سازه های دریایی دارید یا حتی به عنوان یک علاقه‌مند به این حوزه فعالیت می‌کنید، کانال دکتر علی فاخر مناسب ترین جای برای شماست. پیوستن به این کانال به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید به روز با جدیدترین مباحث و تکنولوژی‌های مهندسی ژئوتکنیک و سازه های دریایی باشید.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:57


🫥 کنداکتور نهایی دومین "همایش صنعت و مهندسی عمران دانشگاه تهران"

✔️برای آگاهی و اطلاعات بیشتر از همایش مارا دنبال کنید.
https://t.me/addlist/KxToRP6asB1hNGJk


📱UTICEF

📱UTICEF

👤ADMIN

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:56


.
ناگفته نماند که سخنرانی بالا در چارچوب همایش دو روزه ارتباط صنعت و دانشگاه صورت می‌گیرد که برنامه کامل آن به شرح زیر است.

♦️ امروز و فردا ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:55


.
آقای دکتر سجاد شاکری قبلا در این کانال معرفی شده اند. ایشان در زمینه های مختلف بهسازی زمین و اجرای شمع و دیوار جداکننده در این کانال مشارکت های ارزنده ای داشته اند.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:52


.
موضوع شمع در اهواز را ادامه خواهیم داد. از آنجا که بحث شمع شد، مایلم سخنرانی زیر را در مورد شمع اطلاع رسانی کنم.

♦️ این سخنرانی عصر امروز برگزار میشود. ⬇️

احتمالا توفیق حضور ندارم و پوزش میخواهم.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:50



کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:48


.
نظر یکی از مسئولین:

♦️ اخیرا اغلب ساختمان های اهواز شمع می‌خواهند. این موضوع باعث افزایش هزینه ها شده است.

♦️ تا جایی که من یادم می‌آید تا گذشته ساختمان ۶ طبقه شمع هم در اهواز شمع نمیخواست. حالا چطوری شده که از ساختمان ۳ یا ۴ طبقه به بالا شمع میخواهد؟

♦️ محاسبات دستی اصلا انجام نمی‌شود و فقط بر اساس آنالیز کامپیوتری میگویند که شمع میخواهد.

♦️ ساختمان ۳ یا ۴ طبقه در اهواز برای چه شمع میخواهد؟ البته برخی جاهای اهواز خاک ضعیف دارد و شمع میخواهد.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:45


مطالبی که در ادامه می آید به نقل از یک مقام مسئول مطلع و دلسوز در اهواز است که تمایل نداشتند اسم شان فاش شود. ایشان از جامعه فنی اهواز می‌خواهند که موضوع افزایش شمع در سال‌های اخیر در اهواز به صورت تخصصی بررسی شود.

جملات به منظور نقل مضمون از بنده است. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:14


.
موضوع افزایش احتمالی استفاده از شمع در سال های اخیر در اهواز برای اولین بار توسط مهندس حمیدی زاده (مهندس عمران، پایه ارشد طراحی نظارت اجرا و دارای شرکت مهندسی) با بنده برای طرح در این کانال مطرح شد‌. از این جهت از ایشان متشکرم.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:06


.
همکاران ژیوتکنیکی بسیار دانشمند و با تجربه ای در اهواز داریم که امیدوارم در این بحث مشارکت کنند. همچنین تعدادی از همکاران در این کانال حضور دارند که پروژه های ژیوتکنیکی بسیار جالبی در اهواز داشته اند. قطعا از نظرات آنان هم استفاده می‌شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Feb, 03:02


سلام و درود بر شما

امروز سه شنبه ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ است. عرض کرده بودم که به پیشنهاد برخی همکاران ساکن اهواز میخواهیم در مورد بیشتر شدن استفاده از شمع در اهواز در سالهای اخیر صحبت کنیم.

🔹1. آیا واقعا استفاده از شمع در سال‌های اخیر در اهواز زیاد شده است؟ چرا؟

🔹2. خاک اهواز چگونه است که نیاز به شمع یا بهسازی زمین میشود؟

🔹3. آیا میتوان به تقریب گفت که در چه مواقعی نیاز به شمع در اهواز وجود دارد؟

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 09:53



کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 09:43


دکتر حمید زعفرانی استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله و در تمام مقاطع تحصیلی (دکتری ، کارشناسی ارشد و کارشناسی) فارغ التحصیل دانشکده عمران دانشگاه تهران هستند.

دکتر زعفرانی را یکی از نوابغ کشور میدانم که در حوزه تخصصی خود در سطح ملی و بین المللی درخشیده اند. دکتر زعفرانی بسیار پرتلاش هستند و صادقانه خدمات علمی زیادی انجام داده اند. ایشان نقش مهمی در تهیه آیین نامه طراحی لرزه ای تاسیسات و سازه های وزارت نفت (نشریه 038) داشته اند و همچنین هم اکنون مشارکت مهمی در تهیه ویرایش جدید استاندارد ۲۸۰۰ دارند.

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 09:22


فایل اسلایدها ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 09:20


.
فایل سخنرانی دکتر حمید زعفرانی نیز دریافت شد.

وقتی ساختگاه پروژه در نزدیکی گسل باشد، افزون بر جابجایی احتمالی ناشی از گسلش باید سازه در مقابل تکان های شدید ناشی از امواج زلزله نیز مقاوم باشد.

دکتر زعفرانی به نکات جالبی در این خصوص از جمله اثر فرادیواره، اثر جهت پذیری، اثر تغییر مکان ماندگار و اثر روی شتاب قائم در نزدیکی گسل اشاره کردند. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 09:12



کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 03:20


.
♦️ فایل ارائه دکتر علی شفیعی ارسال میگردد: ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Feb, 03:16


.
فایل اسلایدهای خانم مهندس صفایی قبلا ارسال شد. ⬆️

.

کانال دکتر علی فاخر

24 Jan, 16:32


.
1. 3. 4. تحقیقات در سایر دانشگاه‌های ایران

1. 3. 4. 1. از جمله سایر محققان ایرانی در زمینه گسلش میتوان به دکتر محمد بازیار  و دکتر علیرضا سعیدی عزیزکندی در دانشگاه علم و صنعت،  دکتر محمد حاذقیان در دانشگاه یزد،  دکتر حمید  علی-الهی در دانشگاه آزاد زنجان، مهندس میلاد صبوری و دکتر علیرضا طبرسا در دانشگاه گلستان،  مهندس مرتضی سالاری و دکتر اختر پور در دانشگاه مشهد و مهندس امیر حسین اقلیدس در دانشگاه یاسوج اشاره کرد.

1. 3. 4. 2. مرور تحقیقات و اسامی محققان  در این جا کامل نیست و فقط به برخی مثال ها اکتفا شده است.  اگر از سایر دانشگاه‌ها و همکاران ایران نام برده نشده است، به خاطر کمبود اطلاعات نویسنده است.

1. 3. 4. 3. توضیحات مختصر بالا نشان می‌دهد نیروی انسانی متخصص برای مطالعات گسلش سطحی در پروژه های مختلف در کشور وجود دارد.

1. 4. تحقیقات در ایران درباره موضوعات وابسته به گسلش سطحی

1. 4. 1. زمین شناسی گسل

تحقیقات شناسایی گسل ها در ایران و امکان بروز گسلش سطحی از قدیم با زمین شناسان شروع شده است.  برای مثال دکتر حسامی و همکاران نقشه گسل های ایران و دکتر عباسی و همکاران نقشه پهنه های گسلی تهران را تهیه کرده اند. ناگفته نماند که سازمان زمین شناسی قطعا از مجموعه های پیشرو در این زمینه در کشور هستند. مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی هم سابقه ممتد در این زمینه دارد.

1. 4. 2. طیف ویژه ساختگاه در نزدیکی گسل

در مناطق مستعد گسلش سطحی، افزون بر بررسی اثر برخورد مستقیم گسلش بر سازه لازم است بررسی آثار حوزه نزدیک برای تصحیح طیف طرح استاندارد انجام گیرد. در این زمینه هم تحقیقات خوبی انجام شده است برای مثال می‌توان به تحقیقات دکتر جلیلی در پژوهشگاه زلزله اشاره کرد.

1. 4. 3. اثر گسلش بر خطوط لوله و تونل
افزون بر ساختمان، خطوط لوله و تونل هم موضوعات مهمی هستند.  در مورد تاثیر گسلش بر خطوط لوله و تونل نیز تحقیقات خوبی  در ایران  داریم. برای مثال کار دکتری دکتر یگانه خاکسار و دکتر رجحانی ذکر میشود.

1. 4. 4. شهرسازی در پهنه های گسلی

این زمینه نیازمند تحقیقات بیشتر است.  گزارش "ضوابط شهرسازی در مناطق گسلی" زیر نظر خانم دکتر مهتا مقتدایی در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تهیه و منتشر شده است که آغاز بسیار خوبی برای شروع تحقیقات در این زمینه در کشور است ولی باید ادامه یابد.

1. 5. نگاه کلان مدیریتی به موضوع

1. 5. 1. با نگاه کلان به موضوع ساخت و ساز در جوار گسل مشخص می‌شود که دانش فراوانی در این زمینه در داخل و خارج کشور در دسترس است که باید در ویرایش های بعدی دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی ایران استفاده شود.

1. 5. 2. تحقیقات انجام شده در ایران و تعداد محققان تربیت شده در زمینه ساخت و ساز در جوار گسل و تعداد فارغ التحصیلان چنان است که پتانسیل انجام مطالعات حرفه ای گسلش سطحی در پروژه های مختلف وجود دارد.

. 5. 2. برخی ادعا می‌کنند که تحلیل اثر گسلش بر سازه ها خیلی پیچیده است و نمی‌توان آن را به عهده مهندسان در ایران گذاشت. بنابراین بهتر است وارد این نوع تحلیل ها در ضوابط ایران نشویم و نقشه های پهنه بندی داشته باشیم که اثر گسلش و تعداد طبقات و مشخصات ضروری سازه را تعیین کنند. اما تحقیقات انجام شده در ایران و تعداد محققان تربیت شده در ایران چنان است که این ادعا را مردود می‌کند. کافی است پهنه هایی داشته باشیم که نیاز به بررسی تخصصی را مشخص کنند. بقیه را باید به عهده مهندسان یا طرح تفصیلی شهرها گذاشت.

1. 6.  موارد اشاره شده در این جمع بندی مختصر،  به تفصیل در کانال آمده است. با جستجوی کلمات در این کانال می‌توانید اطلاعات بیشتر از جمله متن کامل مقالات و برخی پایان نامه ها و دستورالعمل ها را بیابید.

موفق باشید
علی فاخر
۵ بهمن ۱۴۰۳

- سایر بندهای این جمع بندی در پیام های بعدی می آید.

.

کانال دکتر علی فاخر

24 Jan, 16:26


.con.
بند اول جمع بندی


1. پیشرفت های علمی در ایران و جهان در خصوص ساخت و ساز در مجاور گسل

1. 1. مبانی

1. 1. 1. گسیختگی گسل در سنگ بستر موجب تکان های شدید میشود ولی گاهی موجب برش سطح زمین هم می شود که به آن "گسلش سطحی" می‌گویند. مواجهه با گسلش سطحی در ساخت و ساز موضوع اصلی این بحث است.

1. 1. 2. این جمع بندی مرور ادبیات فنی در این زمینه نیست بلکه با نگاه کلان مشخص میکند که دانش جهانی در زمینه ساخت و ساز در مجاور گسل پیشرفت خوبی داشته است.

1. 1. 3. اگرچه شناخت گسل دانشی دیرینه در "رشته زمین شناسی" است و البته هر روزه یافته های جدید هم به دست می آید ولی  ساخت و ساز روی گسل یا مجاور آن دانشی بسیار جدید است.

1. 2. تحقیقات شاخص جهانی
 
1. 2. 1.  تحقیقات پروفسور جورج گزتاس از دانشگاه ملی صنعتی آتن شامل روش های مختلف مواجهه با گسلش سطحی برای ساختمان های واقع بر گسل است.

1. 2. 2. تحقیقات پروفسور جاناتان بری  از دانشگاه برکلی نیز به انواع روش های مواجهه با گسلش در ساخت سازه روی گسل اختصاص دارد.

1. 2. 3. تحقیقات دکتر آناستاپولوس از دانشگاه ETH زوريخ هم بسیار شاخص است. در سال ٢٠١٩ او در كنفرانس جهاني ژيوتكنيك لرزه اي در رم جمع بندي كاملي را از روشهاي كاهش مخاطرات گسلش سطحي ارائه كرد.

1. 2. 4. برخی پروژه های بزرگ تحقیقاتی هم در دنیا انجام شده است. برای مثال پروژه  Quaker اتحادیه اروپا با همکاری دانشگاه های داندی اسکاتلند،  پلی تکنیک میلان و فنی آتن انجام شد و منجر به انتشار  یک سری توصیه شده است.

1. 3. تحقیقات در ایران

1. 3. 1. تحقیقات انجام شده در ایران در خصوص ساخت و ساز در مجاور گسلش از نظر کمی و کیفی در تراز یک جهانی قرار دارد. پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و دانشکده عمران دانشگاه تهران در این زمینه پیشرو بوده اند.

1. 3. 2. تحقیقات دکتر محمد کاظم جعفری  و همکارانشان  در پژوهشگاه بین المللی زلزله

1. 3. 2. 1. پس از زمین لرزه های سال ۹۹ میلادی ترکیه و تایوان و بازدید از مناطق زلزله زده ترکیه از ابتدای دهه هشتاد شمسی موضوع مورد توجه دکتر محمد کاظم جعفری قرار می گیرد. ارتباط ایشان با سازمان مديريت بحران شهرداري تهران و آگاهی از مشكلات ساخت و ساز بر روي گسل ها موجب شروع تحقیق در این زمینه می شود.

1. 3. 2. 2. دکتر جعفری با همفکری سایر همکاران، تحقیقی ازمايشگاهي به عنوان پایان نامه اقاي دکتر مجتبي موسوي در سال ١٣٨٥ در پژوهشگاه زلزله تعريف كردند. دكتر موسوي هم اكنون هيات علمي پژوهشگاه هستند.

1. 3. 2. 3. بعد از دكتر مجتبی موسوي ، اقاي دکتر ميثم فدايي با ايده ترانشه نرم براي انحراف خط گسل، دكترای خود را شروع كردند. فرصت مطالعاتی ایشان نزد پروفسور گزتاس انجام شد.

1. 3. 2. 4. در ادامه خانم دکتر آزاده سلاجقه، دکتر محمد احمدی و دکتر حمید توحیدی فر هم در زمینه گسلش تحقیق کردند. در دو دهه گذشته، گسلش سطحی موضوع تحقیقات پایان نامه های دکتری و کارشناسی ارشد متعدد در پژوهشگاه بوده است.

1. 3. 3. تحقیقات دکتر قلندرزاده و همکارانشان در دانشکده عمران دانشگاه تهران

1. 3. 3. 1. به دنبال بازدیدهای میدانی دکتر قلندرزاده از زلزله های قائنات (1376)، چنگوره (1381)، بم (1382) و زرند (1383) موضوع گسلش مورد توجه ایشان قرار گرفت. در این بازدیدها  متخصصانی از ژاپن  حضور داشتند که فقط پیگیر شناسایی گسلش سطحی بودند.

1. 3. 3. 2. پس از مراجعت دکتر اسدالله نورزاد از  فرصت مطالعاتی در ژاپن و همکاری با پروفسور کوناگایی،  در سال ۸۵ دکتر قلندرزاده و دکتر نورزاد با حمایت دکتر سعید هاشمی طباطبایی،  پروپوزالی جهت تحقیق در این زمینه به مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ارائه کردند که مورد موافقت قرار نگرفت.

1. 3. 3. 3. مطالعات در دانشگاه تهران روی پدیده گسلش با رویکرد مدلسازی فیزیکی با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ و تحلیلهای عددی آغاز شد که هنوز ادامه دارد.

1. 3. 3. 4. در سطح دکتری، پایان نامه های دکتر رضا یگانه خاکسار (لوله‌های مدفون تحت اثر تغییر شکل‌های گسلش)، دکتر مهدی رجحانی ( لوله های مدفون پیوسته تحت اثر گسلش)، دکتر مهدی آشتیانی (روشهای کاهش اثرات گسلش بر پی های سطحی)، دکتر مجید کیانی (رفتار تونل های قطعه یی در گسلش)، دکتر مهدی صباغ (تونل های کم عمق تحت تاثیر گسلش)، دکتر ناصر تالی (تاثیر لایه بندی خاک بر الگوی گسترش گسلش) در دانشگاه تهران انجام شد.

ادامه بند اول جمع بندی در پیام بعدی می آید.

.

کانال دکتر علی فاخر

24 Jan, 16:09


con.

🔴جمع بندی بحث ساخت و ساز در پهنه های گسلی

این بحث از ۱۴ مهر ۱۴۰۳ در کانال تلگرامی شروع شد و حدود ۳.۵ ماه طول کشید. لینک شروع بحث در کانال:
https://t.me/alifakherchannel/9608

🔹مشارکت همراهان گرامی در این بحث بسیار عالی بود. بنابراین در جمع بندی تلاش شد به تمام نکات توجه شود.
🔹در سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ هم بحث های مشابه در کانال انجام شده بود که مطالب آن ها هم در جمع بندی جدید وارد گردید.


🔹رئوس مطالب در ۵ بند به شرح زیر تقسیم بندی شد:

1. پیشرفت های علمی در ایران و جهان در خصوص ساخت و ساز در مجاور گسل

2. پیشنهادات اصلاحی برای دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی ایران و تهیه  نقشه پهنه های گسلی

3. دستورالعمل های خارجی مواجهه با گسلش در ساخت و ساز

4. تعریف حریم گسل و اصطلاحات مرتبط

5. پیشنهاداتی برای ویرایش پنجم استاندارد ۲۸۰۰


نکات مربوط به هر یک از  بندهای بالا در چند پیام ارسال می شود. با اینکه نکات مثبت این جمع بندی حاصل مشارکت همراهان گرامی است، مسئولیت‌ های قانونی هرگونه اشتباه به عهده نویسنده است‌.

علی فاخر
۵ بهمن ۱۴۰۳
.

کانال دکتر علی فاخر

24 Jan, 16:05


.
سلام و درود بر همگی

الان غروب جمعه پنجم بهمن است. بحث گسلش در هفته پیش تمام شد. یک هفته اخیر صرف جمع بندی و خلاصه کردن تمام مباحث شد. جمع بندی ها کمی طولانی شد چون بحث هم طولانی بود. از امشب به تدریج ارسال میشود. امیدوارم ذیل هر پیام شاهد پیشنهادات و تذکرات اصلاحی شما باشیم.

.

کانال دکتر علی فاخر

24 Jan, 15:59



کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 17:11


.

🔴 خاتمه بحث جاری این کانال در مورد گسلش

بحث در مورد گسلش سطحی که در نیمه مهرماه امسال آغاز شد، در اینجا به اتمام می‌رسد. بنده پیام جدیدی در این خصوص نمی‌گذارم ولی از نقدها و نظرات دوستان برای جمع بندی استقبال میکنم.

برخی همراهان عزیز مطالب بسیار مفیدی ارسال کردند ولی فرصت طرح تمام آنها در کانال فراهم نشد لذا پوزش میخواهم.

بحث انجام شده در 3.5 ماه اخیر طولانی ترین بحث ما در این کانال است لذا برای جمع بندی کمی زمان نیاز دارم.

اوقات خوشی برایتان نیازمندم.
فعلا خداحافظ تا بحث گسلش جمع بندی شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 17:01



کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 17:00


.
♦️ اگر مشکلی در فایل بالا وجود داشت، می‌توانید آن را در یوتیوب ببینید. ⬇️

https://youtu.be/KOaUELfm2l0

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:58


🎞 وبینار با موضوع مروری بر پارامترهای هندسی گسل؛ تاکیدی بر ویژگی‌های عمومی گسل‌های فعال ایران
👨🏻‍🏫
دکتر خالد حسامی آذر - عضو هیأت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله
📆 ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳
📌
دانشکده مهندسی و معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه زنجان

#وبینار
🆔@StructurallEngineering

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:58


.
♦️بلافاصله پس از این سخنرانی میخواستم فایل های آن را در کانال به اشتراک بگذارم ولی به دلیل تراکم مطالب میسر نشد.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:53


.
آقای دکتر حسامی آذر از جمله زمین شناسان برجسته ای است که همیشه از نوشته ها و سخنرانی های ایشان استفاده میکنم. هر وقت پای صحبت ایشان در خصوص مکانیزم گسیختگی گسل ها نشسته ام، واقعا از بیان شیوای ایشان لذت برده ام. هر بار بیشتر فهمیده ام که مدلسازی گسلش و درک اثر آن بر سازه و پی چقدر پیچیده است.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:49


.
🟢 بار دیگر تاکید می‌شود که "تعیین حریم گسل برای ساخت و ساز" باید با همکاری مهندس عمران و زمین شناس تعیین شود.

🟢 باید محل گسل و مکانیزم گسیختگی آن را شناخت بنابراین حضور زمین شناس در تعیین حریم گسل انکارناپذیر است.

🟢 از طرف دیگر باید "سازه و پی" و همچنین "نقش لایه های خاک" را شناخت لذا حضور مهندس عمران ضروری است. آشنایی با راه حل های ساده کاهش خطر گسلش نیز برای تعیین حریم ضروری می باشد.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:26



کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:26


چند تن از همراهان گرامی کتاب مکانیک، ساختار و گسترش نواحی گسلی را معرفی کرده اند، لذا در انتهای بحث به ارسال آن پرداخته می‌شود.

Mechanics, Structures and Evolution of Fault Zones

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:13



کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:12


.
🟢 گزارش مرکز پژوهش های مجلس در همان صفحه ۲۸ به مشکل تهیه نقشه پهنه های گسلی اشاره می‌کند.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:09


.
♦️گزارش مرکز پژوهش های مجلس در ص ۲۸ به مشکل دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی اشاره میکند و بر لزوم بازنگری فوری آن تاکید می نماید.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:07


.
ایکاش این تصویر عامیانه در گزارش مجلس وجود نداشت.

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 16:06


مرکز پژوهش های مجلس این گزارش جالب را  منتشر کرده است.  گزارش از نظر اصول گزارش نویسی بسیار خوب است. اگرچه حریم گسل در آن به اشتباه آمده است ولی نکات بسیار خوبی در آن وجود دارد.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 15:58


.
به اواخر بحث نزدیک شده ایم.  توضیحات زیادی در مورد گزارش زیر دارم ولی فعلا به ارسال آن بسنده میشود.  ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

16 Jan, 15:58



کانال دکتر علی فاخر

15 Jan, 02:06


.
جناب مهندس سلحشور

در برداسکن بعید است سازمان زمین شناسی "پهنه گسلی" را مطابق تعریف دستورالعمل ایران به کار برده و مشخص کرده باشد. بنابراین توجه به پهنه یا set back نشده است.

اگرچه به گزارش سازمان زمین شناسی دسترسی نداریم ولی حدس میزنیم روش سازمان زمین شناسی منطبق بر روش های متداول همکاران محترم زمین شناس برای تعیین حریم گسل است.

گسل را سازمان زمین شناسی شناسایی کرده و سپس با توجه به دقت شناسایی و همچنین برخی روابط یا قضاوت های کارشناسی به پیشنهاد عددی به عنوان حریم گسل رسیده است.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:47


.
تناقض تعریف پهنه های گسلی در دستورالعمل ایران و نقشه پهنه های گسلی تهران

🔴 تعریف پهنه گسلی توسط دکتر عباسی و کتاب پهنه های گسلی تهران با تعریف مندرج در دستورالعمل ایران فرق دارد.

🔴 دکتر عباسی و کتاب پهنه های گسلی تهران، پهنه گسلی را به معنی منطقه خرد شده می‌دانند ولی دستورالعمل ایران پهنه گسلی را به معنی محدوده محتمل برای گسلش سطحی می‌خواند.

🔴 پهنه گسلی در دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی ایران از یک طرف با دستورالعمل های شناخته شده مثل کالیفرنیا و نیوزیلند فرق دارد و از طرف دیگر با تهیه کنندگان نقشه پهنه های گسلی تهران متناقض است.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:39


.

تفاوت پهنه های گسلی در دستوالعمل های ایران و کالیفرنیا

با این که تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل ایران با دستورالعمل کالیفرنیا یا نیوزیلند یکسان است و در هر دو به معنی منطقه ای می باشد که احتمال گسلش سطحی در آن وجود دارد، تفاوت زیر جالب است:

🔴 با اینکه تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل های مذکور مشابه است ولی دستورالعمل ایران محدودیت های تعداد طبقه و درز انقطاع و ... را برای تمام پهنه گسلی ضروری میداند. در حالیکه دستورالعمل های کالیفرنیا و نیوزیلند فقط می‌گویند در پهنه گسلی باید مطالعات بیشتر از جمله تحلیل گسلش سطحی انجام شود. آنگاه ساخت و ساز با رعایت فاصله عقب نشینی از گسل یا setback انجام گیرد.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:28


.
معادل انگلیسی "پهنه های گسلی"

🔴 تنها معادلی که برای "پهنه های گسلی" مندرج در دستورالعمل ساخت و ساز در مناطق گسلی ایران پیدا کرده ام عبارت fault zones است.


تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل ایران با دستورالعمل کالیفرنیا یا نیوزیلند مشترک است و در هر دو به معنی منطقه ای است که احتمال گسلش سطحی وجود دارد.

متاسفانه عبارت fault zone به معنی fault rupture zone یعنی محدوده گسیختگی گسلی هم هست و گاهی با آن اشتباه میشود. 

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:24


.
تعبیر مهندس سلحشور منطبق بر دستورالعمل ساخت و ساز در مناطق گسلی است و ممکن است مورد نظر بسیاری از همراهان گرامی باشد. در اینجا چند توضیح ضروری مقدماتی به شرح زیر لازم است. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:21


در حال حاضر مطلبی که من متوجه شدم اعدادی که به عنوان حریم گسل در شهرهایی مثل تهران و کرج و بعضی دیگرعنوان میشه  صرفا منظور محدوده ساخت و ساز متناسب با پهنه گسلی هستش که در جدول دوم صفحه هشتم دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه گسلی ویرایش پاییز ۱۴۰۰هستش و حریم اجتناب از ساخت و ساز در حال حاضر تقریبا فقط روی گسل اونم برای سازه های جدید هستش مثل هتل اسپیناس به عبارتی اگه ناپایداری ثانویه ژیوتکنیکی وجود نداشته باشه محدوده حریم اجتناب از ساخت و ساز یا setback در حد همون بیست متر باشه البته با توجه به مطالبی که من تا الان خوندم این استنباط رو دارم

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:20


.
مهندس سلحشور تعریف حریم گسل را به نقل از دستورالعمل ساخت و ساز در مناطق گسلی به شرح زیر ارسال کردند. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:16



کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:04


.
با پوزش از جناب دکتر عباسی، فرمایش ایشان را تکمیل میکنم که avoidance zone برابر با مجموع محدوده خرد شده و set back در دو طرف است.

کلمه حریم را بهتر است برای فاصله set back یا منطقه حایل buffer zone به کار ببریم. البته مخالفت جدی هم ندارم که کلمه حریم را برای کل محدوده اجتناب از گسل یا avoidance zone به کار ببریم ولی مخالف محاورات متداول در زبان فارسی برای حریم است.

برای مثال حريم راه آهن عبارت است از آن مقدار از اراضي اطراف خط آهن است كه به منظور بهره برداري موثر از راه آهن مورد نياز مي باشد. ميزان حريم راه آهن 17 متر فاصله از دو طرف محور خط تعيين شده است. توجه کنید که به 17 متر، حریم می‌گویند و نه 34 متر.

مثال دیگر حریم دریا و رودخانه است. این حریم فاصله ای است که باید از مرز رودخانه یا دریا عقب نشینی کنیم.
.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 20:00


.
دکتر محمدرضا عباسی در این پیام قدیمی ⬆️فرمودند:

واژه حریم از حرام می آید و به انگلیسی avoidence zone ترجمه شده است. یعنی اجازه ساخت و ساز ندارد.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:52


.
به یاد برخی مکاتبات گذشته با دکتر موسوی افتادم که از قضا پیام دکتر عباسی را داشتیم ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:51


.
موافقم که set back به معنی عقب نشینی از گسل برای ساخت و ساز، عبارتی روشن است.

هر چه فکر میکنم کلمه ای بهتر از "حریم" یا "عقب نشینی" برای معادل set back وجود ندارد.

مصدر to set back به معنی تاخیر کردن یا عقب نشستن است. این فعل بی قاعده در زبان انگلیسی است و گذشته یا حالت کامل آن ed نمی گیرد و همان set back است. بنابراین set back به معنی فاصله عقب نشینی شده نیز می باشد.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:37


سلام و وقت بخیر دکتر فاخر عزیز
ضمن تشکر از تلاش های ارزنده جنابعالی، در ارتباط با حریم نکته ای که در سال گذشته مطرح نمودم مجددا منعکس می کنم و البته ناظر به بحث هتل اسپیناس نیست و در خصوص آن چند هفته پیش پیامی خدمت تان فرستاده ام.
"به گمانم برابرنهی حریم گسل با set back صحیح به نظر نمی رسد. آنچه از حریم گسل در عمده مواردی که در متون فارسی از گذشته تاکنون دیده ام مراد می شده است دریافت مغشوشی و البته تا حدودی مشابه با پهنه گسلی -پهنه ای که امکان رخداد گسلش سطحی در آن وجود دارد- بوده است. البته در سالهای اخیر این نزدیکی و اختلاط در کاربرد به سبب ... عده ای هم بوده است که برای فرار از نقدهای دقت پهنه گسلی مشخص شده از سوی آنها در شهرهای مورد مطالعه و چگونگی هزینه های صورت گرفته و ایجاد شده در این ارتباط، حریم گسل و تعیین حرایم را بکار می برند!
اما set back برای عقب نشینی ساخت و ساز از گسل مطالعه و مشخص شده در ادبیات فنی آمده است و اساسا ابهام و فسادی که اکنون حریم گسل در کشورمان یافته است را ندارد."
با مهر و ارادت
موسوی

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:36


.
پیام دکتر مجتبی موسوی عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:10


.
با توجه به تعاریف و معادل های بالا به نکات همراهان گرامی توجه میکنیم.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:10



کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 19:03


.
♦️تشریح تصویری محدوده اجتناب از گسل که شامل محدوده تغییر شکل (محدوده خرد شده) و فاصله عقب نشینی در دو طرف است.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 18:52


در تعاریف بالا به نکات زیر توجه فرمایید:

فاصله عقب نشینی از گسل یا حریم گسل fault setback و منطقه حایل گسل fault buffer به یک مفهوم اشاره دارند.

محدوده اجتناب از گسل یا محدوده اجتناب از ساخت شامل مجموع محدوده گسیختگی گسلی و فاصله عقب نشینی از گسل در دو طرف آن است.

عبارت fault zone هم به معنی fault rupture zone یعنی محدوده گسیختگی گسلی و همچنین به معنی پهنه گسلی است که احتمال گسلش سطحی در آن وجود دارد. تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل ایران یا کالیفرنیا وجود دارد.

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 18:47


بنده پیشنهادات زیر را برای اصطلاحات مرتبط با حریم گسل عرض میکنم:


🔴 Fault setback
فاصله عقب نشینی از گسل یا حریم گسل

- Fault setback  means an area on either side of a fault within which construction of structures for human occupancy or critical facilities is not permitted.


🔴 Fault zone (fault rupture zone or deformation zone)
محدوده گسلی
(محدوه گسیختگی گسلی، محدوده خرد شده یا محدوده تغییر شکل)

A fault zone is a cluster of parallel faults. However, the term is also used for the zone of crushed rock along a single fault.


🔴 Fault avoidance zone
محدوده اجتناب از گسل
یا محدوده اجتناب از ساخت

A fault avoidance zone is an area created by establishing a buffer zone either side of the known fault trace (or the identified likely fault rupture zone). It is recommended a minimum buffer zone of 20 metres either side of the known fault trace or likely fault rupture zone.

(Fault avoidance zone)= (fault rupture zone) + (setback distance on two sides of the fault)


🔴 Fault buffer zone منطقه حایل گسل

A fault avoidance zone is an area created by establishing a "buffer zone" either side of the known fault trace or fault rupture zone.


🔴 Fault Zones: (مقرراتی ) پهنه گسلی

Regulatory zones that encompass traces active faults to address hazards associated with surface fault rupture. Earthquake Fault Zones are delineated by the State Geologist and implemented by lead agencies through permitting, inspection and land-use planning activities.

کانال دکتر علی فاخر

14 Jan, 18:46



کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:49



کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:49


.
قبلا هم به نقل از پروفسور کوناگایی آوردیم که در ژاپن و مناطق پرجمعیت نمی‌توان توسعه در اطراف گسل ها را محدود کرد.

.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:45


.
🔴 نگاه متفاوت

قدر مسلم این است که مقاله بالا نشان دهنده یک نگاه متفاوت به گسلش سطحی و ساخت و ساز است که از سالها پیش در ژاپن وجود دارد.

.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


ま た実際に横須賀市や西宮市では行政指導による建築制限も 行われている (例えば照本 中林、 2001).

In fact, Yokosuka City and Nishinomiya City are actually restricting construction under administrative guidance (for example, Terumoto Nakabayashi, 2001).

در واقع، شهر یوکوسوکا و شهر نیشینومیا در واقع ساخت و ساز را تحت راهنمای اداری محدود می کنند (به عنوان مثال، تروموتو ناکابایاشی، 2001).

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


在している 従って殆どの建物は活断層 と正面から向き 合った減災対策を立てざるを得ないのが現状である
Therefore, most buildings have no choice but to take measures to mitigate the disaster by facing the active fault head-on.

بنابراین، اکثر ساختمان‌ها چاره‌ای جز اتخاذ تدابیری برای کاهش فاجعه با مواجهه با گسل فعال ندارند.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


集集地震の被害例などから活断層の真上に 建つ建物でも、活断層の場所とすべりの大きさが予測でき れば様々な減災対策が行えると考えている。
Based on the damage caused by the earthquake collection, it is believed that various disaster mitigation measures can be taken even in buildings built directly above the active fault if the location of the active fault and the size of the slide can be predicted.

بر اساس خسارات ناشی از مجموعه زلزله، اعتقاد بر این است که اگر بتوان محل گسل فعال و اندازه لغزش را پیش‌بینی کرد، حتی در ساختمان‌هایی که مستقیماً بالای گسل فعال ساخته شده‌اند، می‌توان اقدامات مختلفی برای کاهش بلایا انجام داد.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


想定地震が横ずれ断層であれば建物基礎 を丈夫なべた基礎とし、断層すべりを基礎版の下で滑らせ たり、 地盤を塑性化することで地盤変形の影響を遮断でき る。
If the expected earthquake is a lateral deviation fault, the building foundation is a strong foundation, and the influence of ground deformation can be blocked by sliding the fault slide under the foundation plate or plasticizing the ground.

اگر زمین لرزه پیش بینی شده یک گسل امتداد لغز باشد، اثرات تغییر شکل زمین را می توان با ساخت پی ساختمان به صورت یک دال محکم و اجازه دادن به گسل در زیر صفحه فونداسیون یا با پلاستیک سازی زمین مسدود کرد.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


建物の基礎版が丈夫な耐震建 築であれば写真6-2のように大き く傾斜してもジャッキ などで戻せば復旧は可能である。
If the foundation of the building is a strong earthquake-resistant building, it can be restored by returning it with a jack even if it is slanted large as shown in Photo 6-2.

اگر فونداسیون ساختمان محکم و مقاوم در برابر زلزله باشد، حتی اگر به طور قابل توجهی مانند عکس 6-2 کج شود، می توان با استفاده از جک ها آن را به حالت اولیه بازگرداند.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


一方 建物が集中し、 厚い堆積層の覆 う平野部では正確な活断層の位置を特定することは困難で あると思われ、 現実に活断層ゾーンに既に多く の建物が存 在している。
On the other hand, it seems difficult to accurately determine the location of the active fault in the plains where buildings are concentrated and covered by thick sedimentary layers, and in reality, many buildings already exist in the active fault zone.

از سوی دیگر، تعیین دقیق محل گسل فعال در دشت‌هایی که ساختمان‌ها در آن متمرکز شده‌اند و توسط لایه‌های رسوبی ضخیم پوشیده شده‌اند، دشوار به نظر می‌رسد و در واقع، ساختمان‌های زیادی در حال حاضر در پهنه گسل فعال وجود دارند.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


その際 ガス管や水 などのライフライン施設フレキシブル配管などで地盤変 形への十分な対策を行う必要がある。

In this case, it is necessary to take sufficient measures against ground deformation with flexible piping of lifeline facilities such as gas pipes and water.

در این صورت لازم است با لوله کشی منعطف تاسیسات حیاتی مانند لوله های گاز و آب اقدامات کافی در برابر تغییر شکل زمین انجام شود.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


しかしながら多数の活断層が存在するわが国では,それを前提とした減災対策が必要であり,実際に強震動予測による地域の入力地震動の策定例(例えばJll瀬,2001;福和,2003)や,活断層を想定して基準法を超える安全を確保している耐震・免震建築の事例(例えば松田市庁舎など;注4)もある.

با این حال، در ژاپن، جایی که گسل‌های فعال زیادی وجود دارد، اقدامات کاهش بلایا بر اساس این فرض ضروری است. همچنین نمونه‌هایی از ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله و ایزوله‌شده در برابر زلزله هستند که با فرض وجود گسل‌های فعال، ایمن‌تر از استانداردهای قانونی استاندارد طراحی شده‌اند (مانند شهرداری ماتسودا، تبصره 4).

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:35


細長い建物やL字形 など複雑な平面形状をした建物の場合は、 エキスパンショ シ ジョイントなどで構造的に分割し、 個々で独立した耐 震建築とすれば、 やはり それぞれ傾斜を戻せば復旧は可能 である。
In the case of buildings with complex planar shapes such as elongated buildings and L-shapes, if they are structurally divided by expansions and jointes and are independent seismic resistance buildings, restoration is possible by returning the slope.

در مورد ساختمان‌هایی با شکل‌های مسطح پیچیده مانند ساختمان‌های کشیده و ال‌شکل، اگر از نظر سازه‌ای به‌وسیله انبساط‌ها و درزها تقسیم شوند و ساختمان‌های مستقل لرزه‌ای باشند، مرمت با برگرداندن شیب امکان‌پذیر است.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:30


最後にわが国では避けられない活断層 とともに生きるために、 建築分野における減災対策の現状 と将来展望を述べたい。
در نهایت، من می خواهم وضعیت فعلی و چشم انداز آینده اقدامات کاهش بلایا در زمینه ساخت و ساز را به منظور زندگی با گسل های فعال، که در ژاپن اجتناب ناپذیر هستند، مورد بحث قرار دهم.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:26


活断層と建築の減災対策
گسل های فعال و اقدامات کاهش فاجعه ساختمان

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:23


🔴 مهندس هادی حسینی دانشجوی اسبق کارشناسی ارشد ژیوتکنیک دانشگاه تهران که هم اکنون در مهندسین مشاور هندسه پارس مشغول به کار هستند، برخی منابع ژاپنی را ترجمه کردند. جهت پرهیز از طولانی شدن پیام ها بخش کوچکی از برخی ترجمه ها را ارسال میکنم. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:18


🔴 مدتی پیش به همراه مهندس علی نیکخواه دانشجوی کارشناسی ارشد ژیوتکنیک دانشگاه تهران، جستجوی مشترکی در اینترنت انجام دادیم و با کمک نرم افزارهایی که ایشان استفاده میکرد، کوتاهی مراجع ژاپنی را برای ضوابط مواجهه با گسلش جستجو کردیم. دو مرجع زیر برای مطالعه قابل توصیه است. ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

09 Jan, 11:06


.
سلام مجدد.

از لطف دوستان ممنونم. حال فرصت هست که مطلب را ادامه دهیم.

با اطلاع از اینکه جستجوی ضوابط ژاپن باید به ژاپنی انجام شود، تعدادی مرجع معرفی می‌شود و برخی ترجمه ها ارائه می‌گردد. فکر کنم این سرنخ ها کافی است که علاقمندان به جستجوی بیشتر بپردازند.
.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:54


.
🟢 از فردا بحث "مواجهه با گسلش در ژاپن" در این کانال مطرح میشود.

شب بخیر

.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:54


.
🔴 در این مدت ۲ ماهه، مقالات و مراجع متعدد برای مواجهه با گسلش در این کانال معرفی شد.

🔴 همچنین از متخصصان مختلف ایرانی نام برده شد و تحقیقاتشان در زمینه مواجهه با گسلش در ساخت و ساز معرفی گردید.

🔴 امید است در پروژه های آتی که بحث گسلش مطرح میشود، هرچه بیشتر از دانش روز استفاده کنیم.

.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:50



کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:47


.
♦️ آقای دکتر روزبه رضانژاد مقاله مفیدی در خصوص مرور مراجع مختلف برای محدوده اجتناب از ساخت و حریم گسل معرفی کرده اند.

.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:44



کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:44


سلام وقت بخیر آقای دکتر
ویرایش جدید (۲۰۲۵) کتاب ژیوتکنیک لرزه ای کرامر که بخشی در خصوص گسلش اضافه کرده و نکات جالبی داره

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:44


آقای مهندس مرتضی سالاری ویرایش جدید کتاب کرامر را معرفی کرده اند.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:39



کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:35


.
♦️یک مقاله جالب در مورد عملکرد یک پی کیسونی در مقابله گسیختگی ناشی از گسل نرمال⬆️

.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:32



کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:32


بخش انتهایی مقاله شامل تشریح یک مثال از ارزیابی و به کارگیری روش های کاهش خطر گسلش است.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:11


.
♦️مقاله پروفسور بری در خصوص توسعه روش های مواجهه با خطر ناشی از گسلش سطحی در زلزله

.

کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:08



کانال دکتر علی فاخر

29 Dec, 16:07


.
♦️ این مقاله به بررسی اثر دینامیکی گسلش می پردازد و نتیجه میگیرد که این اثر در اغلب حالت ها قابل صرفنظر است.

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 16:21


.
🔹 این تصاویر مربوط به قبل از شروع عملیات گودبرداری است‌. خطی قرمز در شکل بالا به نشانه گسلش ترسیم شده است ولی شکل زیر نشان می‌دهد که لایه ها شیب دار است و تغییر رنگ ناشی از هوازدگی می باشد.

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 15:57


.
🔹 این دو شکل مربوط به قبل گودبرداری است‌. شکل بالا توسط یک زمین شناس با خط های قرمز به عنوان محل های شکستگی های احتمالی در لایه ها خوانده شده است. شکل پایین همان شکل بالا ولی بدون خطوط قرمز است. تیم پروژه اعتقادی به وجود گسلش در این رخنمون ندارد.

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 15:57


.
♦️ این جدول برای یادآوری مشخصات سازندهای نوع A تا D تهران است. نوع سازند در پروژه هتل اسپیناس ولنجک از نوع A است که شیب لایه ها طبق این جدول می‌تواند خیلی زیاد باشد. بنابراین لایه های شیب دار در رخنمون های این پروژه به چشم میخورد.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 15:44


.
🔹این عکس مربوط به اوایل گودبرداری است. وجود خاک دستی در آن مشهود میباشد‌. اگر محدوده خاک دستی را به اشتباه با خط چین سفید نشان دهیم آنگاه ممکن است تصور شود که خط گسلش در محل فلش های قرمز وجود دارد. بررسی محلی و حتی دقت در همین عکس نشان می‌دهد که محدوده خاک دستی عمیق تر از محدوده نشان داده شده با خط چین سفید است. حتی محدوده های نشان داده شده با فلش های قرمز نیز در محدوده خاک دستی است‌

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 15:35


.
♦️ بازدید گود توسط سازمان های نظارتی

دیشب عرض شد که زمین پروژه در هنگام گودبرداری نه تنها توسط تیم پروژه رصد میشد بلکه توسط سازمان های نظارتی مختلف مورد بازدید قرار میگرفت.

برخی سازمان های نظارتی  تصاویری از دیواره خاکی در هنگام گودبرداری تهیه میکردند که گزارش ها یا تحلیل های آنان به اطلاع تیم پروژه نمی رسید. فقط در یک مورد، عکس های تهیه شده توسط سازمان نظارتی جهت تبادل نظر کارشناسی با تیم پروژه به اشتراک گذاشته شد. نمونه هایی از آن ها به کانال ارسال میشود تا مورد قضاوت جمع قرار گیرد. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 15:01


.
دیشب عکس هایی از دیواره چاهک ها و گالری های حفر شده در ساختگاه پروژه هتل اسپیناس به منظور رویت گسلش احتمالی ارائه شد. عرض گردید که شواهدی از وجود گسلش مشاهده نشد.

در گزارش های پروژه قبل از شروع عملیات اجرایی به همین حد بسنده شد ولی برنامه ریزی گردید دیواره گود در مرحله حفاری گود مورد ملاحظه مستمر تیم پروژه برای مشاهده گسلش احتمالی باشد.

برخی عکس های تهیه شده توسط تیم پروژه در ادامه می آید.
.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 14:55


عجب نابغه ای بود دکتر "هانا آرنت" که گفت " تا پانزده دقیقه قبل از سقوط دیکتاتور، همه چیز عادی است."

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 14:46


.
سلام

الان عصر یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ است. از ساعت حدود ۱۶ میخواهم بحث دیشب را ادامه دهم ولی اخبار اتفاقات سوریه چنان مبهوت کننده است که هوش از سر ما برد. فقط از دیشب تا الان اخبار را ندیده بودم. 😳

.

کانال دکتر علی فاخر

08 Dec, 14:41



کانال دکتر علی فاخر

07 Dec, 18:50


.
فردا تصاویر برداشت شده از زمین پروژه در هنگام گودبرداری ارائه میشود.

زمین پروژه در هنگام گودبرداری نه تنها توسط تیم پروژه رصد میشد بلکه زیر ذره بین سازمان های نظارتی مختلف قرار داشت. برخی سازمان های نظارتی تصاویری از دیواره خاکی در هنگام گودبرداری تهیه کردند که از برخی از آنها اطلاع داریم. نمونه هایی از آن ها به کانال ارسال میشود تا مورد قضاوت جمع قرار گیرد.

فعلا شب بخیر

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Dec, 18:47


.
🔹 گام بعدی برای مشاهده عینی گسلش احتمالی در زمین پروژه هتل اسپیناس ولنجک، این بود که دیواره گودبرداری مورد بررسی قرارگیرد.

🔹 گودبرداری زمانی انجام میگیرد که مجوز ساخت صادر گردد. بنابراین فقط مشاهدات انجام شده در دیواره چاهک ها و گالری ها تا آن زمان به سازمان های نظارتی و شهرداری ارائه گردید.

🔹 برای مشاهدات آتی هنگام گودبرداری برنامه ریزی گردید که متعاقبا انجام شد.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Dec, 18:36


.
🟢 مطالعات ژیوالکتریک نشان داده بود که گسلش در زیرساختمان فعلی جامعه مهندسان مشاور وجود دارد. متاسفانه میسر نبود که چاهک ها و گالری های مناسب در این نقطه حفر شود تا گسل به صورت عینی مشاهده گردد.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Dec, 18:28


.
🔹 در نهایت مشاهدات مبتنی بر وجود گسل در داخل این زمین حاصل نگردید.

🔹 استفاده از چاهک و گالری در عمق زیاد به جای ترانشه برای رویت گسلش عملی است.

🔹 ایراد روش استفاده از چاهک، گالری یا ترانشه این است که امکان حفاری در خارج از زمین مورد نظر به سادگی میسر نیست.
.

کانال دکتر علی فاخر

07 Dec, 18:24


.
♦️ نمونه ای دیگر از مشاهدات

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 11:05



کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 11:03


.

پیام ها و مطالب زنگ تفریحی 🔔 تقریبا تمام شد. چند تا بحث هست که بعدها مطرح می‌شوند. نظرات خود در مورد پیام های بالا را می‌توانید کامنت کنید.

🌺 پنجشنبه و جمعه خوبی را برایتان آرزومندم.

هفته آینده، بحث گسلش و هتل اسپیناس را ادامه میدهیم.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 11:00


🔔

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 11:00


.

🔹 نرم افزارهای مهندس ژئوتکنیک (بخش ب)

در پست قبلی ۳ نرم افزار ضروری ژئوتکنیک رو پیشنهاد دادم.  باید تاکید کنم که (اولا) قطعا ژئوتکنیک در استفاده از تعدادی نرم افزار خلاصه نمیشه. درک مفاهیم ژیوتکنیکی خیلی مهمه. (ثانیا) هر مهندس ژئوتکنیک نیاز به نرم افزارهای تخصصی نداره به خصوص اگه فقط در کارهای اجرایی و پیمانکاری باشه. البته چون موضوع این پست به نرم افزارها مربوط میشه، فعلا بیش از به مفاهیم و مشاغل نمی پردازم.

(نرم افزار های عمومی):
دو نرم افزار عمومی اتوکد و اکسل رو هم باید برای کارهای تخصصی ژیوتکنیکی نام ببرم.  کار کردن حرفه ای با این دو نرم افزار واقعا ضروریه. خیلی از محاسبات دستی ژیوتکنیکی رو با اکسل و ترسیم لایه بندی ها رو با اتوکد انجام میدیم. اتوکد در طرح هندسی شیب ها، نقشه خاکبرداری ها و همچنین گریدینگ و ترازبندی سایت مفیده. قطعا هر مهندس ژئوتکنیک باید اکسل و اتوکد رو خیلی خوب بلد باشه.

(سایر نرم افزارهای ژیوتکنیکی):
یه سری نرم‌افزار هم هست که محیط خیلی ساده‌ای دارن و شاید مثل قبلی‌ها پرکاربرد و عمومی نیستن ولی تو بعضی کارا می‌تونن مفید باشن. اینا نیاز به آموزش مفصل ندارن. خوبه با اسم و فضاشون آشنا باشین تا اگر لازم شد، بکار ببرین:
- AllPile ( تحلیل شمع تکی و گروهی)
- Wallap (تحلیل سپر و ابنیه نگهبان )
- Settle 3d (نشست زمین)
کارهای سه نرم افزار بالا رو میشه با پلاکسیس هم انجام داد ولی کارکردن با این سه نرم افزار خیلی ساده هست. وارد کردن داده ها و نتایج تصویری خوبی ارائه میکنن.

نرم افزار برای کارهای خاص در ژیوتکنیک زیاده.   مثلا Rockworks برای ترسیم نیمرخ زمین با توجه به نیمرخ گمانه ها خیلی مناسبه. اگر تعداد گمانه ها در یک پروژه زیاد و لایه بندی پیچیده باشه، حتما از Rockworks برای لایه بندی کمک میگیریم.

(تحلیل دینامیکی)
تحلیل دینامیکی ابنیه ژیوتکنیکی در شرایط زلزله با یک نرم افزار مثل پلاکسیس انجام میشه و شتابنگاشت زلزله به عنوان ورودی به کار میره.  برای تبدیل شتابنگاشت سطح زمین به سنگ بستر  یا برعکس از نرم افزار  Deepsoil استفاده میشه.  در ضمن نرم افزار Sisemosignal  فرکانس های نامناسب رو از شتابنگاشت حذف میکنه. البته نرم افزارهای دیگری هم برای این کارها هست ولی در سال گذشته از این دو تا در پروژه های آب شیرین کن لیان، توسعه بندر فراسکو و بندر تنبک استفاده کردیم و تجربه خوبی داریم. این دو نرم افزار مکمل پلکسیس برای تحلیل های لرزه ای هستن.

اینها برداشت ساده من از تجربیات کاری بود.  لطفا شما هم تجربیات عملی خودتون رو بفرمایید.

۳۰ فروردین ۱۴۰۱
https://www.instagram.com/p/CciCMBvDeqR/?igsh=c2E0cngxdDN5aDM5

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 10:59


.
🔔 برای کار حرفه ای،  سه نرم افزار بر اساس پست بالا انتخاب کنید.  سپس  پیام بعدی را ملاحظه نمایید.  ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 10:58


.

♦️ نرم افزارهای مهندس ژئوتکنیک (بخش الف)

مهندس جوانی از من پرسید که چه نرم افزارهایی برای کار حرفه ای در ژئوتکنیک مورد نیازه.  این سوال خیلی تکراریه ولی جواب ها میتونه خیلی متفاوت باشه. در اینجا فقط بر اساس تجربیات عملی خود و همکارانم در ایران، پاسخی روشن و کوتاه میدم.

(نرم افزار ۱)
یک نرم افزار مبتی بر مکانیک محیط های پیوسته برای محاسبه تنش و تغییر شکل در توده ژیوتکنیکی نیازه.  پلکسیس PLAXIS در این خانواده در ایران خیلی پرکاربرده.  یادگیری اش کمی طول میکشه چون به کارگیری این نرم افزار نکات زیادی داره که می‌تونه روی نتایج تاثیر بگذاره. باید با مبانی این نرم افزار یعنی اجزای محدود و معادلات رفتاری هم آشنا شد.  نرم افزارهایی مثل "فلک"  و "میداس"  و "سیگما دبلیو" و حتی ABAQUS در همین خانواده هستن ولی  به اندازه پلکسیس  محبوب نیستن.  بعضی کارها رو میشه با اینها بهتر انجام داد ولی فکر کنم فقط پلاکسیس رو میشه برای کار در اغلب شرکت های ایرانی"ضروری" دانست.

(نرم افزار ۲)
در ژئوتکنیک به یک نرم افزار برای تحلیل پایداری شیروانی ها نیاز داریم. امروزه دو نرم‌افزار زیر که ساده و ضروری هستن، در ایران رواج زیادی دارن.  خیلی هم سریع میشه اونها رو یاد گرفت. یکی از این دو تا رو یاد بگیرین چون فقط یکی از اینها ضروریه.
(i)Slide  یا (ii)Geostudio(Slope/w)
مبانی و نتایج هر دو مشابه هست. برخی تفاوت ها در ورود داده و فرمت خروجی ها وجود داره. برخی از همکارام هر دو تا رو بلد هستند و با توجه به موضوع و سایر محاسبات مورد نیاز در هر پروژه، یکی رو به کار میبرن.

(نرم افزار ۳)
 برای تحلیل تراوش در خاک میتونین از پلکسیس استفاده کنین ولی خوبه که یک نرم افزار خاص تراوش هم بلد باشین. نرم افزار Seep یا بهتر بگم  Geostudio(Seep/w)  خیلی در ایران تجربه شده. دو بعدی و سه بعدی اش در دسترس هست. تجربه نشون میده که گاهی ترکیبی از Seep و پلکسیس ضروری میشه. برای مثال، سال گذشته از هر دو نرم افزار در طرح آبکشی برای یک پروژه گودبرداری زیر سطح آب در کیش استفاده کردیم. تحلیل تعداد زیادی گزینه های مختلف طراحی با پلاکسیس خیلی وقتگیره ولی با Seep میشه حالت های مختلف رو سریع تحلیل کرد. طرح بهینه آبکشی رو با Seep به دست آوردیم و تغییر شکل ساختمون مجاور  بر اثر آبکشی رو با پلکسیس برای طرح بهینه تعیین کردیم.

تا اینجا ۳ نرم افزار رو "ضروری" توصیف کردم. همین ۳ تا کافیه. از اینجا به بعد میتونم ادامه ندم اما پست بعدی رو هم طی چند روز آتی مینویسم.  خوشحال میشم تجربیات شما رو هم بدونم.

۲۹ فروردین ۱۴۰۱
https://www.instagram.com/p/CcfhuaRNrMw/?igsh=OThxdWUxajZ5MjJu

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 10:34


.
🔔 در اوایل سال ۱۴۰۱، مهندس جوانی در یک گردهمایی از من پرسید که چه نرم افزارهایی برای کار حرفه ای در ژئوتکنیک مورد نیاز است.

🔔 این سوال خیلی تکراری است و بسیاری از مهندسان جوان یا دانشجویان تحصیلات تکمیلی ‌عین این سوال را می پرسند. بنابراین برای پاسخ دقیق به این عزیزان، دو پست در اینستاگرام بر اساس تجربیات واقعی خود و همکارانم در ایران، گذاشتم.

🔔 در این پست ها، فقط 3 نرم افزار ضروری ژیوتکنیکی معرفی شد.

🔔 در ضمن به نرم افزارهای عمومی مثل اکسل و اتوکد و چند نرم افزار تخصصی ژیوتکنیکی اشاره شد. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:47


.
🔔 قطعا انجمن ژیوتکنیک به کارهای مهم تر هم می پردازد و "آموزش نرم افزار" یک فعالیت جنبی محسوب می‌شود ولی این نوع نظر سنجی ها اهمیت دارد تا نیازهای آموزشی مشخص شود.

🔔 انجمن می‌تواند نرم افزارهای مناسب را بر اساس نظرسنجی های عمومی و همچنین نظرات خبرگان حرفه ای توصیه کند تا دوره های آموزشی مربوط به آنها توسط انجمن یا مراکز آموزشی برگزار شود.

🌺 مهم است که
در این نظرسنجی شرکت کنید. 🌺

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:43


در نظرسنجی انجمن ژئوتکنیک ایران شرکت کنید و به ما در انتخاب دوره‌های نرم‌افزاری مورد نیازتون که با نظر شما برگزار میشود یاری رسانید .
جهت کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در دوره‌ها ، به لینک زیر مراجعه کنید
https://survey.porsline.ir/s/RLCaBn3I

#انجمن #ژئوتکنیک #ایران را از طریق سایت و کانال تلگرام دنبال کنید. 🔻
🌐www.igs.ir
Telegram : @igs_ir
Instagram : @www_igs_ir

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:42


.
🔔 نظر سنجی انجمن ژئوتکنیک 🔔

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:12


.
یک موضوع متفرقه دیگر ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:12


🔔

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:07


.
🔔 با تشکر از جناب آقای دکتر رسول عالی پور

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:06


اجرای میکروپایل در فضای محدود بین لوله ها
بدون استفاده از اسکفولد و با اجراازفاصله 7.5متری
دکتررسول عالی پور

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:06


اجرای میکروپایل بین فضای بسیار کم لوله ها برای اولین بار درایران به صورت بازوی افقی و بدون داربست بندی.
بین لوله ها ودرزیرخاک ابتداسونداژ شد زیرا درکنار برخی میکروپایل ها کابلهای برق قراردارند.
دکتررسول عالی پور

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:06


وضعیت اجرای میکروپایل خودحفارR32s بین لوله ها و تجهیزات با بازوی دسترسی 7.5متری می تواند از اجرای اسکفولد وصرف زمان زیاد صرفه جویی نمود.
دکتررسول عالی پور

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:04


.
🔔 اجرای میکروپایل خودحفار بین لوله ها بدون نیاز به اسکفولد بندی (داربست)

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Dec, 08:01


.
🔔 ایجاد تغییرات دریک دستگاه حفاری به منظور اجرای میکروپایل خودحفار در فضای محدود بین لوله ها
(دکتررسول عالی پور)

.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 17:29


🔔

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 17:24


.
🔔 جمع بندی بحث های گذشته در این کانال در مورد برخی قسمت های مبحث هفتم مقررات ملی

🔹اشتباهات مبحث هفتم (۱۴۰۰) در فصل پی های سطحی
https://t.me/alifakherchannel/151

🔹مشکلات مبحث ۷ (ویرایش ۱۴۰۰) در توصیه نشست مجاز پی
https://t.me/alifakherchannel/136

🔹مشکلات اصلی مبحث هفتم جدید (ویرایش ۱۴۰۰) در مواجهه با مدل وینکلر
https://t.me/alifakherchannel/133

🔹واکاوی کنترل تنش زیرپی در مبحث هفت جدید (۱۴۰۰)
https://t.me/alifakherchannel/108

🔹اشتباهات مبحث هفتم (۱۴۰۰) در مورد خروج از مرکزیت مجاز و به کشش افتادن پی
https://t.me/alifakherchannel/93

🔹لزوم بازبینی ضرایب در مبحث هفتم جدید 
https://t.me/alifakherchannel/83

🔹مشکلات مبحث هفتم (ویرایش۱۴۰۰) در خصوص گودبرداری
https://t.me/alifakherchannel/57

🔹مشکلات تعیین  "تعداد گمانه" طبق مبحث هفتم جدید (ویرایش ۱۴۰۰)
https://t.me/alifakherchannel/48

🔹جمع بندی "فاصله گمانه ها" برای شناسایی زمین
https://t.me/alifakherchannel/34

🔹اشتباهات تعیین "عمق گمانه" در مبحث هفتم جدید (۱۴۰۰)
https://t.me/alifakherchannel/11



.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:41


.
.
🔔 بسیار متعجب هستم که چطور بر اساس مبحث هفت که پر از ایرادات اساسی به خصوص در فصل گودبرداری است، این همه سال آزمون تعیین صلاحیت برگزار می‌شود.

🔔 ولی به هر حال اگر درگیر تعیین صلاحیت باشید، چاره ای ندارید که آن را امتحان دهید.

🔔

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:39


کتابخانه
در بخش comments می توانید کتابها را مشاهده نمائید.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:38


https://t.me/Excavation_Sertificate_Answers

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:31


.
🔔 آقای دکتر شهام آتش بند کانال تلگرامی به منظور پاسخ دهی تشریحی به سوالات آزمون صلاحیت گود، راه اندازی کرده اند که امکان به اشتراک گذاری نظرات اعضا در زیر هر سوال به صورت کامنت فراهم می باشد.

تلاش مفیدی در راستای اطلاع رسانی فنی است. دیدم برخی همراهان کانال ما نیز در آن کانال فعالیت دارند.

.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:22


🔔

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 16:06


.
🔔 من از طریق دکتر سیامک ایپکچی استاد دانشگاه امیرکبیر با آقای دکتر علیرضا امینی مدرس این دوره آشنا شدم.

🔔 دکتر امینی دانش آموخته دکترای سازه در دانشگاه ماساچوست امهرست است. ایشان مقطع کارشناسی را در دانشگاه‌ ما و کارشناسی ارشد را در دانشگاه‌ صنعتی شریف تحصیل کرده اند.

🔔 دکتر امینی از سال ۲۰۱۴ به طور پیوسته در زمینه طراحی پل‌ها و سازه‌های وابسته در شرکت‌های مختلف آمریکایی مشغول به کار بوده است.
.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 15:59


انجمن سازه‌های فولادی ایران برگزار می‌کند:

کارگاه آموزشی آنلاین با موضوع مبانی طراحی پل‌های فولادی و بتنی بر اساس آئین‌نامه AASHTO

🗣 مدرس: دکتر علیرضا امینی
● دکتری سازه از دانشگاه ماساچوست امهرست.
● همکاری با شرکت Gannett Fleming در ایالت نیوجرسی.
● طراحی، ارزیابی و بازرسی پل در چندین ایالت آمریکا از جمله نیوجرسی، نیویورک، پنسیلوانیا، کنتیکت، ماساچوست و ایلینوی.
● دارای پروانه مهندسی حرفه‌ای سازه در چهار ایالت مختلف آمریکا

📍 به همراه اعطای گواهینامه رسمی دو زبانه از طرف انجمن سازه‌های فولادی ایران

📅 شروع کارگاه‌های آموزشی آنلاین از شنبه ۳ آذرماه (به مدت ۵ هفته از ساعت ۱۷:۳۰ الی ۱۹)

💰 هزینه ثبت‌نام در این کارگاه آموزشی ۷.۵ ساعته: ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان.

📍 لینک جهت ثبت‌نام:
https://www.isss.ir/services/detail/2

انجمن سازه‌های فولادی ایران

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 15:59


.
🔔 دوره آموزشی طراحی پل بر اساس اشتو

باخبر شدم که دوره آموزشی طراحی پل بر اساس اشتو توسط انجمن سازه های فولادی برگزار خواهد شد. دوره از امروز شروع شد.

🔔 راستش را بخواهید من اشتو را در مقایسه با سایر مراجع بین المللی خیلی می پسندم چون کتابچه پشتیبان بسیار عالی دارد. این کتابچه به خوبی تشریح می‌کند که هر بند آیین نامه اصلی بر چه اساسی نوشته شده است.

🔔 امیدواریم این روش آیین نامه نویسی در ایران هم مورد توجه قرارگیرد. کتابچه پشتیبان باید مثل آیین نامه اصلی در اختیار عموم قرار گیرد.

.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 14:04


🔔

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 14:04


همراهان عزیز و گرامی سلام.
بزودی، فصلنامه علمی، صنفی و خبری انجمن ژئوتکنیک ایران، (پاییز ۱۴۰۳) با نگاهی به رویدادها و فعالیت های عرصه ژئوتکنیک منتشر خواهد شد.

شما می توانید از طریق کانال تلگرام و سایت انجمن، این فصلنامه را تهیه و دانلود نمایید.

#اخبار به روزِ #انجمن #ژئوتکنیک #ایران را از طریق سایت و کانال تلگرام دنبال کنید. 🔻
🌐www.igs.ir
Telegram : @igs_ir
Instagram : @www_igs_ir

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 14:03


.
🔔 فصلنامه انجمن ژیوتکنیک مدتها بود که منظم منتشر نمیشد. خوشبختانه اخیرا منظم تر شده است. روح و نشاط بالا در تهیه مطالب آن امید بخش است. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 14:01


.
🔔 سلام 🔔

چند تا خبر زنگ تفریحی (خارج از موضوع بحث جاری) میگذارم.

.

کانال دکتر علی فاخر

23 Nov, 14:00


🔔

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:19


.
بحث در مورد گزارش ژیوفیزیک ارسال را تمام نمیکنیم. کلیه همراهان گرامی کماکان میتوانند کامنت بدهند.

قبل از اینکه به مباحث بعدی مرتبط با پروژه هتل اسپیناس بپردازیم، بد نیست یادآوری شود که در ممالک پیشرفته همچون کالیفرنیا و نیوزیلند، که دستورالعمل دارند، اطلاعات خوبی در مورد محل گسل توسط سازمان های دولتی مطالعه میشود و در اختیار عموم قرار میگیرد. حتی مالک زمین میتواند اطلاعات و مطالعات گسل در زمین های همسایه را از شهرداری اخذ کند.

ما باید روش های ساده ای برای شناسایی محل ‌گسل داشته باشیم که توسط مالکین در ترکیب با اطلاعات بزرگ مقیاس سازمان های دولتی به کار رود.

نگاهی به اطلاعات تهیه شده توسط سازمان های دولتی برای منطقه این پروژه خواهیم داشت.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:06



کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


سلام آقای دکتر
ممنون از پیگیری و توضیحات شما و همکاران محترم
دیتای خام رو نگاه میکنم
متوجه محدودیتها و سطح دقت مورد نظر مطالعه شدم
🙏

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


.
در فایل اکسل ارسال شده، دو شیت وجود دارد:

🔹 در شیت اول، جدول مختصات محل سونداژهای ژیوالکتریک به ترتیب از s1 تا s10 آورده شده است.

🔹 در شیت دوم، جدول مختصات نقاط بر اساس پروفیل های عمودی و افقی , فاصله سونداژها dis و طول پروفیل ها dis-sum میباشد. در شیت contor سطر اول طول جریان ab/2 یا به عبارتی برگه سونداژ صحرایی است و از سطر دوم به بعد مختصات و شماره سونداژ به همراه مقاومت ظاهری یا همان داده های خام برداشت صحرایی می باشد.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


فایل اکسل داده های خام ژیوالکتریک ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


اقای دکتر
امکانش هست مقطع خروجی برداشت ژئوالکتریک p2 رو ارایه کنید ؟ 🙏

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


.
گزارش کامل ژیوالکتریک خدمت شما و سایر همراهان گرامی قرار می‌گیرد. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


.
🔴 گزارش مطالعات ژیوالکتریک هتل اسپیناس ولنجک

متن گزارش ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


.
اگر اطلاعات بیشتر نیاز باشد، بفرمایید که از همکاران متخصص ژیوفیزیک در این پروژه اخذ شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


دکتر الهی عزیز
خوشحالم که گزارش را ملاحظه کردید. امیدوارم امشب توضیح بدهم.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


آقای دکتر
راستش من نتونستم از دیتای ارایه شده در گزارش درست استفاده کنم.
شاید دلیلش اینه که چشمم عادت به کانتورهای خام مقاطع عمودی ژئوالکتریک داره درحالیکه تو این گزارش مقاطع افقی (در چند عمق) و مقاطع عمودی ساده سازی یا نتیجه‌گیری شده، ارایه شده است.
بهرحال فک کنم یکی از مهمترین مراحل بررسی تاثیر گسل در پروژه مورد نظر، همین مرحله شناساییست. شاید بد نباشه یکی از دوستان ژئوفیزیکی کمی توضیحات جزییتر در خصوص موارد زیر در این گزارش ارایه دهد :
۱- از دیتای خام ژئوالکتریک چگونه ساده‌سازیهایی نظیر ۳ شکل آخر گزارش استخراج شده است (پروفیلهای اصلی برداشت شده ژئوالکتریک ارایه شود)
۲- آیا جابجاییهایی درحدود ۱۰ تا ۲۰ متر (مطابق شکلهای مقاطع p1,2,3) در مرز لایه‌ها (که معرف محل گسل است)، منطقی و موجه است؟
۳- اگر از دیتاهای دیگری، نظیر رخنمون سطحی گسلش یا برونزد لایه های زمین شناسی یا ... در کنار دیتای ژئوالکتریک استفاده شده، آیا آنها هم با شکل و تصویر مناسب، تشریح شده‌اند؟
۴- آیا پس از شناسایی محدوده برخورد به گسل در پروفیلهای اولیه ژئوالکتریک، امکان برداشتهای تکمیلی در پروفیلهایی با تمرکز بیشتر در محدوده گسل و با زوایای مختلف در پلان برای شناسایی دقیقتر محل و بویزه شیب آن در عمق وجود نداشته (ندارد)؟

با سپاس فراوان 🙏

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


جناب دکتر الهی
با سلام

ضمن تشکر مجدد از بررسی گزارش به اطلاع می‌رسانم که:

(اولا) همکاران ژیوفیزیک پروژه داده ها و سوابق را پیدا کرده و توضیحاتی ارسال خواهند کرد.

(ثانیا) بنده سوالات شما را در زیر تکرار کرده و توضیح مختصری میدهم

♦️ ۱- از دیتای خام ژئوالکتریک چگونه ساده‌سازیهایی نظیر سه شکل آخر گزارش استخراج شده است (پروفیلهای اصلی برداشت شده ژئوالکتریک ارایه شود)

ج ۱. همکاران ژیوفیزیک پروژه پروفیل های اصلی برداشت شده را ارسال خواهند کرد.


♦️ ۲- آیا جابجاییهایی درحدود ۱۰ تا ۲۰ متر (مطابق شکلهای مقاطع p1,2,3) در مرز لایه‌ها (که معرف محل گسل است)، منطقی و موجه است؟

ج ۲. مقدار جابجایی در مرز دقیق نیست زیرا سطح توپوگرافی مفروض برای سطح زمین دقیق نیست. این تصاویر فقط برای شناخت محل گسل مناسب است.


♦️ ۳- اگر از دیتاهای دیگری، نظیر رخنمون سطحی گسلش یا برونزد لایه های زمین شناسی یا ... در کنار دیتای ژئوالکتریک استفاده شده، آیا آنها هم با شکل و تصویر مناسب، تشریح شده‌اند؟

ج ۳. رخنمون سطحی در پروژه مشاهده نشد. البته از مطالعات زمین شناسی و اطلاعات کتابخانه ای استفاده شد‌. در نهایت نیمرخ طراحی با استفاده از نتایج ژیوالکتریک در ترکیب با اطلاعات زمین شناسی تهیه گردید.


♦️ ۴- آیا پس از شناسایی محدوده برخورد به گسل در پروفیلهای اولیه ژئوالکتریک، امکان برداشتهای تکمیلی در پروفیلهایی با تمرکز بیشتر در محدوده گسل و با زوایای مختلف در پلان برای شناسایی دقیقتر محل و بویزه شیب آن در عمق وجود نداشته (ندارد)؟

ج ۴. همیشه امکان مطالعات تکمیلی وجود دارد ولی (اولا) گسل در خارج زمین و در فاصله بیش از setback تشخیص داده شد (ثانیا) شناسایی در خارج زمین با محدودیت های اجرایی مواجه است.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 18:01


.
♦️ توضیحات کارشناس ژیوفیزیک ⬇️

با سلام به دوستان و اساتید محترم

لازم به توضیح است در پروژه اسپیناس با توجه به حفرگمانه، چاهک و گالری در اعماق مختلف در داخل زمین پروژه و آنومالی هایی که توسط کارشناسان محترم تکتونیک و زمین شناسی رویت شده بود، با برگزاری جلسات متعدد و همفکری کارشناسان ژئوفیزیک تصمیم به اجرای راهکاری عملی و قابل اجرا جهت آشکار سازی ناپیوستگی ها گردید.

با در نظر گرفتن محدودیت ها از جمله (i) توپوگرافی محل، (ii) وجود دکل برق فشار قوی، (ii) وجود ساختمان ها و (iv) وجود راه های آسفالته و تردد اتومبیل ها، از بین روش های "ژئورادار" ، "لرزه" ، "توموگرافی دوبعدی" و "سونداژ قائم ژیوالکتریک" اقدام به برداشت سونداژ به صورت محدود مورد نیاز در پروژه گردید.

تفسیر داده ها به صورت سونداژ به سونداژ و جهت آشکار سازی ناپیوستگی و رفتار منحنی بر روی گسل میباشد که در  مقاطع به صورت شماتیک نمایش داده شده است.

متذکر میشوم که هدف از این پروژه با این روش و تعداد محدود سونداژها، صرفا آشکار سازی ناپیوستگی و اثرات آن در محدوده پروژه بوده و تعیین شیب و ابعاد گسل و تعیین فرادیواره و فرودیواره در قالب این مطالعه نمیگنجید.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:52


.
آقای دکتر حمیدرضا الهی نیز گزارش ژیوفیزیک ارسالی را بررسی کردند. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:31



کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:31


.
قطعا از پیشنهادات خانم دکتر ابطحی برای ارائه داده ها استقبال میشود. همانطور که قبلا عرض شد ما نیاز به یک روش ساده و قابل اجرا در پروژه های شهری داریم. نه تنها انجام این آزمایش ها باید ساده و ارزان باشد بلکه ارائه داده ها باید بگونه ای انجام شود که توسط طیف گسترده تری از مهندسان (غیر ژیوفیزیک) استفاده گردد.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:30


.

🔹 در ضمن خانم دکتر ابطحی اضافه کردند:

در تکمیل این مشاهده،  بهتر است مقاطع هم مقاومت ویژه ظاهری تهیه شود. در مقاطع ژئوالکتریک مقادیر مقاومت ویژه حقیقی، بعد از تفسیر، در زیر هر سونداژ در داخل لایه های مشخص شده، آورده شود. جدول مقاومت حقیقی برای تفکیک لایه ها، در این منطقه خاص ارایه شود. بعد از موارد فوق، تفکیک دقیق تر لایه بندی ها و گسل احتمالی بهتر میسر خواهد بود.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:27


.
🔹 خانم دکتر ابطحی
از شرکت صحراکاو نوشته اند:

گزارش را به همراه یکی از همکاران بررسی کردیم. با توجه به روند نمودارهای سونداژهای برداشت شده، حضور گسل احتمالی دیده میشود.

.

کانال دکتر علی فاخر

22 Nov, 17:25


عرض کردم که این روزها در حال همکاری نزدیک با شرکت صحرا کاو در یک کار شناسایی ژیوفیزیکی دقیق و پیچیده هستیم. در نتیجه خواهش کردیم خانم دکتر مهشید ابطحی نجف آبادی از مدیران شرکت صحراکاو گزارش ژیوفیزیک پروژه هتل اسپیناس را مرور کرده و در مورد محل گسل نظر دهند. اظهار نظر ایشان را ببینید. ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

14 Nov, 00:19


.
مواجهه با گسلش
در طراحی هتل اسپیناس ولنجک ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

14 Nov, 00:17


.
دیشب اختلال در تلگرام داشتم لذا پیام بالا ارسال نشد. من هم خیلی زود خوابم برد، لذا الان ادامه می‌دهم.

.

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 23:43


سلام و درود بر شما

الان آخر شب روز چهارشنبه ۲۳ آبان است. شرح روش مواجهه با گسلش در طراحی پروژه هتل اسپیناس ولنجک آغاز می‌شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 04:01


🔔

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 04:01


.
🔔 شروع جاده پیاده روی در پارکینگ ولنجک

.

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 03:54


🔔

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 03:52


.
🔔 درود بر همگی شما

هفته پیش، گفتگوی ساده ای ذیل یکی از پیام ها در مورد مزیت پیاده روی 🚶‍♂شکل گرفت. آقایان دکتر الهی و مهندس خلیل پاشا که کامنت گذاشتند، هر دو از فعالین ارشد صنف ژیوتکنیک و انجمن هستند لذا شوخی شوخی لازم شد برنامه مشترک پیاده روی بگذاریم و دوستان را هم دعوت کنیم.

قرار اولیه برای فردا صبح بود که به دلیل بارندگی کنسل گردید. انشالله پنجشنبه هفته بعد در خدمتیم.

🔔زمان: پنجشنبه اول آذر ۱۴۰۴ ساعت ۷.۳۰ صبح

🔔 محل شروع: پارکینگ ولنجک (بام تهران)

🔔 برنامه: پیاده روی سبک و گفتگوی دوستانه تا ایستگاه تله کابین، کمی توقف در ایستگاه اول و بازگشت.
.

کانال دکتر علی فاخر

13 Nov, 03:37


🔔

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:44


.
🔹از فردا روش مواجهه با گسلش در طراحی پروژه هتل اسپیناس ولنجک در کانال مطرح می‌شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:38


.

🔴 فقط تکمیل موضوعات 4 و 5 ⬆️ باقی مانده است.

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:37


.

🔴 سرفصل مطالب بحث گسلش و  درصد تکمیل هر عنوان در حد مورد نظر
.

1.  یادآوری دستورالعمل هایی مثل کالیفرنیا و نیوزیلند ( 100%)

2.  یادآوری دستورالعمل ایران برای ساخت و ساز در مناطق گسلی و نقشه ها و بررسی تکمیل (حدود 100٪)

3. برخی تحقیقات کاربردی روز در خصوص ساخت و ساز در مجاور گسل (حدود 100%)

4. آشنایی با روال مواجهه با گسل در ژاپن (شاید 3%)

5.  روش مواجهه با گسلش سطحی در پروژه هتل اسپیناس ولنجک  (شاید 4٪)

6- رویکرد احتمالی استاندارد ۲۸۰۰ (ویرایش پنجم) در خصوص ساخت و ساز در حریم گسل ها (حدود 100%)

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:34


.
وضعیت فعلی را ببینیم 😂

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:29


.
بحث ما در مورد گسلش در این کانال به کجا رسید؟

فکر میکنم مرور خوبی روی منابع تحقیقاتی کاربردی داشتیم. دستورالعمل های کالیفرنیا و نیوزیلند را هم تشریح کردیم.

به نظرم می‌رسد ایرادات اصلی دستورالعمل ساخت و ساز در مناطق گسلی ایران را هم در حد امکان تشریح کردیم. پیشنهادهایی هم مطرح شد که ویرایش جدید ۲۸۰۰ به این دستورالعمل با ایرادات اساسی فعلی ارجاع ندهد.

بحث های انجام شده در خصوص موارد بالا به صورت خلاصه در جمع بندی نهایی بحث خواهد آمد.

دو موضوع هنوز مطرح نشده است. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:15



کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 15:11


حتی دکتر اصغری معتقد بودند که دو نیمه شدن درخت در امتداد طولی می‌تواند بر اثر لغزش رخ دهد. بنابراین نیروی استاتیکی هم میتواند موجب بروز این پدیده شود.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 14:48


.
همچنین این تصاویر ⬆️

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 14:46


.
یادآور می‌شوم که قبلا هم عکس هایی از قطع درختان در زلزله قائنات در کانال ارسال شده بود. ⬆️

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 14:33


.
در ضمن مهندس سالاری کلیپی از یک کلیپ احتمالا امتداد لغز در ترکیه ارسال کردند. ⬇️

ایشان این سوال را مطرح کردند که اگر در محاسبات از اثرات اینرسی صرفنظر کنیم آنگاه آیا می شود عوارض رخداده در این ویدیو را توجیه کرد؟

درختی در این کلیپ مشاده میشود که به دو نیمه تقسیم شده است. قطع درخت میتواند در اثر پدیده های کند هم رخ دهد و لازم نیست که حتما بارگذاری دینامیکی داشته باشیم. بنده نمی توانم به این سوال تخصصی در مورد گسل امتدادلغز پاسخ دهم لذا عین سوال ایشان را در جمع همراهان گرامی مطرح کردم.

.

کانال دکتر علی فاخر

12 Nov, 14:32


بله آقای دکتر در خصوص گسلش نرمال و معکوس ایشان نشان داده اند که اثرات اینرسی ناشی از نرخ لغزش روی سازه( فونداسیون) بسیار ناچیز هست اما مدعی ایشان برای گسل امتداد لغز باید به شیوه مشابه بررسی شود. به عبارتی شبیه سازی شبه استاتیکی جابه جایی گسلش معکوس و نرمال را معقول و مهندسی میدانند.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 20:17


.
لطفا پیام های دکتر حاذقیان را ملاحظه کنید تا متعاقبا خلاصه و جمع بندی آن ارسال شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:34


در آخر مقاله هم به محدودیت های آن اشاره شده است که توضیحات جالبی است.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:34


براساس این توضیحات، وضعیت یک سازه سبک داخل حریم گسل میتواند از یک سازه سنگین داخل حریم گسل از نظر مواجهه با گسل بدتر باشد. علاوه بر این، وضعیت یک سازه سنگین خارج از حریم گسل در شرایطی میتواند بدتر از یک سازه سنگین داخل حریم گسل باشد. بنابراین بنظر میرسد مطالعه دقیق سازه از نظر مواجهه با گسلش در پهنه گسلی، راه حل مهندسی برای ساخت و ساز در این پهنه باشد نه محدود کردن تعداد طبقات و داخل یا خارج بودن از حریم گسل. البته منظورم از حریم گسل در اینجا، ناحیه است که براساس معیار در نظر گرفته شده در این مقاله محاسبه شده است.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:34


A blind fault is a hidden fault that runs beneath the Earth's surface and doesn't break the ground

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:34


یک نکته دیگر را هم توجه داشته باشید که مسیرگسلش با نزدیک شدن به سطح زمین منحرف میشود. من و دکتر سروش در مقاله خودمان نشان دادیم که این مسیر تابع چرخش جهات کرنشهای اصلی و زاویه اتساع مصالح آبرفت هست که منطبق بر تئوری روسکو هست. بنابراین اگر مثلا ما در عمق 10 متری از سطح زمین گسلی را مشاهده کردیم و توانستیم تا حدودی زاویه آن را تخمین بزنیم، این بدین معنی نیست که گسلش در ادامه مسیر خود به سطح زمین به موازات زاویه برآورد شده حرکت میکند. اگر ضخامت آبرفت روی محل گسل مشاهده شده قابل توجه باشد، میزان این انحراف هم میتواند قابل توجه باشد. بنابراین تعیین رخنمون گسل در سطح زمین و تعیین یک فاصله 5 تا 20 متری از آن بعنوان حریم گسل کار بسیار دشواری است مخصوصا اگر با blind fault، مواجه باشیم.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:33



کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:33


در مقدمه این مقاله نکات جالبی در مورد set-back ارائه شده است.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:33


دو نتیجه مهم این مقاله در مورد h0/H و setback

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:30


مقادیر h0/H که در این مقاله با d0/H نشان داده شده است

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:30


مقادیر نرمالیزه شده عرض حریم گسل نسبت به ضخامت آبرفت که براساس مقدار چرخش مجاز 0.2% بدست آمده است.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:30


چهار نوع خاک در نظر گرفته شده

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:29


در این مقاله خوب هم با روش FEM برای چهار نوع خاک مقدار h0/H، حداقل جابجایی برای رسیدن گسیختگی به سطح زمین و L/H، ناحیه حریم گسل نرمالیزه شده به ضخامت آبرفت محاسبه شده است.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:29



کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:29


عکسهای بالا از مقاله ای بود که من و آقای دکتر سروش چند سال پیش در این زمینه در مجله Soil Dynamics and Earthquake Engineering چاپ کردیم.

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:29


مقاله من و آقای دکتر سروش

کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:27



کانال دکتر علی فاخر

10 Nov, 18:27


البته باید توجه داشته باشیم که حریم گسل هم میتواند تابع ضخامت آبرفت، H، و زاویه گسلش، ۱۵، ۳۰، ... و نوع خاک، متراکم، D، یا شل، L، باشد. بعنوان مثال در برخی از تحقیقات مرتبط با گسلش، نمودارهایی مشابه شکل بالا ارائه شده است. در این مطالعات که بدون حضور ساختمان انجام شده، براساس یک معیار نشست تفاضلی، مثلا شیب مجاز 0.2 درصد، ناحیه ای از اطراف رخنمون گسیختگی در سطح زمین که شیب سطح زمین در اثر گسلش از مقدار مجاز تجاوز کرده بعنوان عرض ناحیه حریم گسل محاسبه شده است که تابع ضخامت آبرفت، تراکم خاک و زاویه گسلش هست. همچنین پیشروی این ناحیه در بلوک متحرک، hanging wall، و بلوک ثابت، footwall، متفاوت است.
البته حضور ساختمان بر مسیر گسلش بسیار تاثیرگذار است که در این دسته از مطالعات دیده نشده است.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:35


.
نکات اصلی پاسخ دکتر رضانژاد:

🔹 پهنه بندی در استانداردهای بین المللی بر اساس "فعال" یا "غیرفعال" بودن گسل و "دقت شناخت" از گسل است.

🔹 غیر از دستورالعمل ایران، پهنه بندی خطر گسلش بر اساس مقدار جابجایی گسل وجود ندارد.

🔹 تغییرشکل ناشی از گسلش سطحی تنها مساحت محدودی از زمین را تحت تاثیر قرار می دهد. فواصلی مثل ۱۵ تا ۲۰ متر از رد گسل می تواند در نحوه عملکرد ساختمان موثر باشد. پهنه بندی با این مقیاس بسیار دشوار است.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:26


سلام
در استانداردهای بین المللی تا جایی که من مشاهده کردم پهنه بندی هایی بر اساس فعال یا غیرفعال بودن گسل و شناخت از گسل وجود دارد ولی پهنه بندی بر اساس جابجایی گسل و گسل طرح که بر پایه آن در خصوص نحوه ساخت و ساز تصمیم گیری شود و یا میزان خطر آن تعیین شود وجود ندارد. شاید به دلیل اینکه تغییرشکل حاصل از گسلش تنها مساحت محدودی از زمین را تحت تاثیر قرار خواهد داد. فواصل ۱۵ تا ۲۰ متر از رد گسل می تواند در نحوه عملکرد ساختمان موثر باشد و پهنه بندی با این مقیاس بسیار دشوار خواهد بود و مستلزم در نظر گرفتن پارامترهای مختلفی از قبیل جنس آبرفت و ضخامت آن می باشد. از این رو این استانداردها توصیه به تحلیل گسیختگی ناشی از گسل کرده اند.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:25


.
دکتر روزبه رضانژاد ملکشاه تمام مقاطع تحصیلی از کارشناسی تا کارشناسی ارشد و دکتری را در دانشگاه‌ تهران گذرانده اند.  در ضمن سالهاست که در کارهای حرفه ای همکاری نزدیک داریم.

دکتر روزبه رضانژاد ملکشاه به سوال و فراخوان مطرح شده با نگاه دستورالعمل های کالیفرنیا و نیوزیلند پاسخ داده اند. ⬇️
.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:18



کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:13


.
ادامه

🟣 مشکل پهنه بندی خطر گسلش سطحی این است که این خطر می‌تواند برای یک زمین شهری "کم" ولی برای زمین همسایه "خیلی زیاد" باشد. یادآور می‌گردد که setback در مراجع خیلی کوچک (مثلا ۲۰ متر) است یعنی خطر گسلش در فاصله ۲۰ متر از خیلی زیاد تا ناچیز تغییر میکند. بنابراین نقشه ها برای ساخت و ساز شهری باید در این حد دقیق باشند.

به دلایلی که ذکر شد تهیه چنین نقشه هایی برای ساخت و ساز شهری عملی به نظر نمی رسد. به همین دلیل خارجی ها تاکنون چنین نقشه هایی را تهیه نکرده اند و فقط به تهیه یک پهنه گسلی بسنده کرده اند.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 14:05


🟣 پاسخ این است که

(اولا) فقط یکی از موانع اصلی، کمبود اطلاعات ژیوتکنیکی در مقیاس زمین های شهری است. برای هر زمین باید تحلیل گسلش سطحی انجام شود. نتیجه نه فقط به اطلاعات ژیوتکنیکی بلکه به زاویه گسل، نوع گسل و عوامل دیگر برمی‌گردد.

(ثانیا) اطلاعات حاصل از حفر چاه‌های عمیق معمولا خارج از شهرها است. در ضمن نوع اطلاعات حاصل از آنها برای تحلیل های ژیوتکنیکی کافی نیست.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:58


.
خلاصه سوال این است که اگر اصلی ترین مانع برای تهیه نقشه پهنه بندی خطر گسلش، کمبود اطلاعات ژیوتکنیکی است چرا از اطلاعات یک میلیون حلقه چاه عمیق استفاده نمی شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:54


جناب آقای دکتر فاخر
با سلام و احترام

من آنطوریکه از فرمایشات جنابعالی و آقای دکتر احمدی و خانم مهندس صفایی دستگیرم شد،  اصلی‌ترین مانع بر سر راهِ تهیه نقشه پهنه‌بندی خطر گسلش سطحی و تعیین پهنه‌های با خطر کم تا بسیار زیاد،  عدم وجودِ اطلاعات و شرایطِ خاک بر روی سنگ مادر و بسیار پُر هزینه بودنِ تعیین آن است.

در این ارتباط به استحضارتان می رسانم که:
قریب به یک میلیون حلقه چاه عمیق آب در کشور وجود دارد. یعنی بطور متوسط در هر 1.65 کیلومترمربع یک چاه یا در هر 1.3 کیلومتر یک چاه وجود دارد. همه این چاه‌ها لوگ حفاری دارند و اطلاعات بسیار با ارزشی از لوگ‌ها قابل استخراج است. همه این لوگ‌ها در بانک اطلاعاتی وزارت نیرو موجود است. اضافه بر چاههای آب، چاه‌های شناسایی زیادی هم توسط وزارت نیرو، برای شناسایی‌های تحت‌الارضی آبخوان‌ها، در همه دشت‌های کشور تا سنگ کف حفاری شده‌اند که لوگ همه آنها هم وجود دارند. ضمن اینکه حفاری‌های شناسایی، مطالعات ژئوفیزیک و ژئوالکتریک زیادی هم برای پروژه‌های عمرانی در سرتاسر کشور انجام شده‌اند که اطلاعات همه آنها هم موجود هستند.

بنابراین از نظر شناسایی خاک واقع در روی سنگ‌کف اطلاعات بسیار با ارزشی در سراسر کشور وجود دارد و به‌نظرم از این جهت مانعی بر سر راه تهیه نقشه‌های پهنه‌بندی وجود نداشته باشد و شاید هم مقررات ملی ساختمان در تهیه نقشه‌های پهنه‌بندی از این اطلاعات استفاده کرده‌اند.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:53


.
🟢 سوال یکی از همراهان گرامی ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:52



کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:44


.
برگردیم سر سوال و فراخوانی که مطرح شده بود. سوال این بود که آیا طبقه بندی خطر گسلش در شهرها به کم، متوسط، زیاد و بسیاز زیاد عملی است؟

پاسخ های آقای دکتر احمدی و خانم مهندس صفایی در بالا ارسال شد. از پاسخ این عزیزان استنباط میشد که چنین طبقه بندی نیازمند تعیین تغییر مکان گسلش در سطح زمین برای نقاط شهر است. این کار غیرممکن نیست ولی و به دلیل نیاز به زمان و بودجه زیاد عملی نیست.

چند پاسخ دیگر خدمت شما ارسال میشود ولی نخست به سوالی پاسخ داده می‌شود که یکی از همراهان گرامی مطرح کرده است.
.

کانال دکتر علی فاخر

07 Nov, 13:37


.
♦️پیشنهاد میکنم مقایسه این دو تا ⬆️
و نقش هر کدام را علاقمندان مبحث انجام دهند.

.

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 19:27



کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 19:27


در مورد ژاپن بعدا بیشتر صحبت خواهیم کرد.

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 18:15


جناب مهندس سلیمی
سلام و عرض ارادت

امیدوارم خوب باشید. فکر کنم از شما شنیدم که بازدیدی از ژاپن داشتید و آنها کوچه هایی بین خانه ها داشتند که محل گسلش باشد؟

درست شنیده ام؟ کدام شهر بود؟

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 18:14


.
مهندس اسماعیل سلیمی معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران

.

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 18:11


.
در برخی مناطق شهری ژاپن که پر از گسل های متعدد و بعضا متقاطع هستند، کوچه های باریکی در شهرسازی این نواحی دیده می‌شود که محل مناسب برای انحراف گسلش از زیر ساختمان ها و بروز سطحی در کوچه ها است.

مکاتبه کوتاه من را با مهندس اسماعیل سلیمی ملاحظه کنید.

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 18:01


.
در اطلاع رسانی بالا خواستم کرج را به عنوان مثال مطرح کنم که مواجهه مهندسان موجب اعتراض و اصلاح دستورالعمل شده است. الان نسخه ۱۴۰۰ دستورالعمل به تمام استانداران و ظاهرا نسخه ۱۴۰۲ ضوابط شهرسازی شاید فقط به استاندار البرز ابلاغ شده است. انطباق دستورالعمل با ضوابط هم جای بحث دارد.

درز انقطاع پیش بینی شده در دستورالعمل ایران که عرض آن تابع تغییر مکان گسل طرح است، بین ساختمان ها و در تمام پهنه گسلی عملی نیست و بدیهی است که موجب اعتراض میشود.

.

کانال دکتر علی فاخر

06 Nov, 15:29


.
♦️ دومین ستون از چپ نشان دهنده حداقل فاصله از خاک یا ساختمان مجاور است. ملاحظه می‌کنید که این فاصله بر حسب تغییر مکان گسل طرح داده شده است.
.
به نقل از نسخه ۱۴۰۰ دستورالعمل

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:57



کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:57


.

🌑 اگر در کالیفرنیا در طول سال ها نتوانستند پس چطور ما در زمان کوتاه توانستیم؟

قانون Alquist-Priolo Earthquake Fault در کالیفرنیا نسبتا قدیمی است. آنها نتوانسته اند پهنه های گسلی را پس از سال ها به خطر کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد طبقه بندی کنند چون نیاز به بودجه و زمان بسیار زیاد بود.

بنابراین آنچه در دستورالعمل ایران و نقشه های تهیه شده برای کلان شهرها بر اساس تغییر مکان گسل ها آمده است نمی‌تواند قابل دفاع باشد. این نوع طبقه بندی نیازمند تحلیل های بسیار زیاد ژیوتکنیکی در تمام سطح شهرها برای تخمین تغییر مکان ناشی از گسلش در سطح زمین است. نه زمان کافی برای این کار در ایران وجود داشته و نه حتی اطلاعات ژیوتکنیکی در تمام شهرها در دسترس بوده است.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:47


.
از فرمایشات خانم مهندس صفایی استنباط میکنم که پاسخ تمام سوالات بالا، "خیر" است.

در عمل امکان تهیه نقشه پهنه بندی خطر گسلش سطحی و تعیین پهنه های با خطر کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد وجود ندارد زیرا بسیار پرهزینه و وقتگیر است.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:29


.
🔹در Alquist-Priolo Earthquake Fault Act پهنه های محتمل برای خطر گسلش وجود دارد ولی این پهنه ها طبقه بندی خطر ندارند.

🔹 قانون گذار فقط پهنه های نگران کننده از نظر گسلش سطحی را مشخص کرده است. از این مرحله به بعد، متخصصین ژئوتکنیک و زمین شناسی مهندسی تصمیم می گیرند که آیا گسل یا شعب فرعی در ساختگاهی وجود دارد یا خیر. اگر نداشته باشد،  بدون اعمال محدودیت ولی با در نظر گرفتن ملاحظات نزدیکی به گسل، ساخت و ساز صورت می گیرد.

🔹 اگر گسل به طور قطعی در زمین وجود داشته باشد، تا حدود ۵۰ فوتی این مکان  (با روابط متغیر این فاصله متفاوته) احتمال ساخت و ساز برای human occupancy نیست.

🔹 با توجه به پیچیدگی عوامل متعدد در گسلش سطحی  به خصوص نوع خاک ساختگاه و کلاس طبقه بندی آن بر اساس سرعت موج برشی و منبع زلزله و خصوصیات آن به هزار و یک دلیل امکان ارایه پهنه بندی خطر به قدری زمان بر و پر هزینه است که انجام آن عملی نیست.

🔹 بر خلاف نقشه پهنه های گسلی، نقشه پهنه بندی برای خطر زمین لغزش ها با شدت صفر یا کم تا خیلی زیاد وجود دارد ولی حتی این نقشه ها را می توان با مطالعات ژیوتکنیک  و زمین شناسی مهندسی خاص یک زمین به چالش کشید.

🔹 داشتن ‌ پهنه محتمل برای گسلش ضروری  است  تا مطالعات در ان صورت گیرد ولی درجه بندی خطر آن در واقعیت، پول و زمان  صرف  شده برای آن نمی تواند  پاسخگوی پیچیدگی های مساله باشد. این نوع درجه بندی خطر فقط  تولید هزینه بی فایده و دردسر است. با مطالعات در مورد هر ساختگاه بهتر است تصمیم گیری بشود.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:12


.
تلاش میکنم فرمایشات خانم مهندس را به شرح زیر خلاصه کنم. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:10


امیدوارم سوال شما را پاسخ داده باشم
روز خوش
ما بریم به انتخابات ریاست جمهوری برسیم:)

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:10


چرا چنین ادعایی می کنم چون بر خلاف Fault rupture zone ها
ها و همچنین روانگرایی، نقشه های پهنه بندی برای خطر زمین لغزش ها
با رنگ و شدت صفر یا کم تا خیلی زیاد وجود دارد.
خوشبختانه این نقشه ها را می توان با مطالعات ژیوتکنیک و زمین شناسی مهندسی به چالش کشید
ما به طور هفتگی داریم به حکمرانی های محلی نامه می نویسیم که مثلا در فلان قطعه که خطر زمین لغزش x یا سیاه بالاترین خطر ارزیابی شده است اصلا خطر زمین لغزش وجود ندارد بنا به مطالعات گسترده!
پس نتیجه گیری: هر چند داشتن ‌ پهنه خطر ضروری است تا مطالعات در ان صورت گیرد! ولی درجه بندی آن وقتی در واقعیت پول و زمان صرف شده براش پاسخگوی پیچیدگی هاش نیست! فقط تولید هزینه بی فایده و دردسره!
همان بهتر که به طور موردی و با مطالعات در مورد هر ساختگاه تصمیم گیری بشود

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:10


آقای دکتر در کالیفرنیا و طبق
Alquist-Priolo Earthquake Fault Act
زون خطر طبقه
بندی شده ندارند که شدت خطر را mapped کنند. قانون گذار صرفا پهنه هایی که برای گسلش سطحی نگران کننده هستند را بر اساس فعالیت های گسل های هولوسن مشخص کرده است و ازین مرحله به بعد تمام تصمیم گیری های فنی و حقوقی بر دوش متخصصین هست که در نهایت متخصصین ژئوتکنیک و زمین شناسی مهندسی تصمیم می گیرند آیا گسل یا شعب فرعی در ساختگاهی وجود دارد یا خیر. اگر نداشته باشد، بدون اعمال محدودیت ولی با در نظر گرفتن ملاحظات ژیوتکنیکی نزدیکی به گسل، ساخت و ساز صورت می گیرد. اگر گسل به طور قطعی وجود داشته باشد تا ۵۰ فوتی این مکان ( با روابط متغیر این فاصله متفاوته) احتمال ساخت و ساز برای human occupancy نیست که طبق قانون هم این تعریف ش هست
A "structure for human occupancy" is any structure used or intended for supporting or sheltering any use or occupancy, which is expected to have a human occupancy rate of more than 2,000 person-hours per year.
که بسیار محدود کننده هست ولی صفر نیست

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:10


در مورد سوال دوم با توجه به پیچیدگی عوامل متعدد در گسلش سطحی از نوع و انشعاب و جهت و عملکرد گسل در یک زلزله بخصوص گرفته تا نوع خاک ساختگاه و کلاس طبقه بندی آن بر اساس سرعت موج برشی و منبع زلزله و خصوصیات آن خلاصه به هزار و یک دلیل :) امکان ارایه چنین ارزیابی بقدری زمان بر و پر هزینه است که ندید می شود گفت وجود چنین نقشه هایی فقط یک دست و‌پاگیری تمایز گذار حقوقی است! نه یک ابزار در دست مهندسان برای حفظ جان ها در هنگام زلزله

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 15:09


.
خانم مهندس صدف صفایی هم لطف کردند و به سوال بالا پاسخ دادند. ایشان قبلا در این کانال معرفی شده اند. از آنجا که خانم مهندس صفایی به صورت حرفه ای در آمریکا کار fault rupture analysis انجام می‌دهند، توضیحات ایشان مغتنم است. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:42



کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:36


.
♦️ همچنین از مطالب ارسالی دکتر احمدی استنباط میشود که:

- طبقه بندی خطر گسلش سطحی بر اساس تغییر مکان گسل در سنگ بستر فقط وقتی مقدور است که خواص ژیوتکنیکی لایه های خاکی در هر نقطه مشخص باشد و تحلیل دقیق ژیوتکنیکی انجام گیرد تا تغییر مکان سطح زمین به دست آید.

- خواننده گرامی تشخیص میدهد که داشتن اطلاعات ژیوتکنیکی خاک تا سنگ بشتر در نقاط مختلف شهر و انجام این همه تحلیل های ژیوتکنیکی به سادگی عملی نیست.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:34


.

نکات اصلی توضیحات دکتر احمدی:

🔹 "مقدار جابجایی لازم در سنگ بستر برای رسیدن گسلش به سطح زمین" به شدت به نوع و خواص ژیوتکنیکی خاک و زاویه گسلش وابسته است.

🔹 برای مثال بر اساس پژوهش های مدل فیزیکی، اگر یک لایه خاک 30 متری بر بستر سنگی فرض شود و بقیه متغیرها یکسان فرض گردد، جابجایی 1.5 متری در سنگ بستر تقریباً به سطح زمین نمی رسد.

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:25


عرض سلام و احترام
در حوزه مطالعاتی گسلش سطحی و انتشار آن در لایه های خاکی و آبرفتی، پارامتری تعریف می شود تحت عنوان مقدار جابجایی لازم در سنگ بستر برای رسیدن گسیختگی به سطح زمین که معمولاً این مقدار به ضخامت آبرفت نرمال می شود (h0/H). مقادیر مذکور به شدت به نوع خاک و زاویه گسلش وابسته بوده و در تحقیقات گوناگون متفاوت بیان شده است. با این حال اصل مساله این است که تا یک جابجایی مشخص ایجاد شده در سنگ بستر و به دلیل ماهیت خاک، گسیختگی ناشی از گسلش عملاً به سطح زمین نمی رسد. به عنوان تنها یک نمونه مقادیر مذکور برای خاک ماسه ای مرطوب و ماسه رس دار با درصد رس های مختلف بر اساس آزمایش های مدلسازی فیزیکی در سانتریفیوژ برای یک گسل شیب لغز با زوایه 90 درجه آورده شده است.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:25


با فرض دقت مناسب این مقادیر، اگر یک لایه خاک 30 متری بر بستر سنگی فرض شده و باقی متغیرها نیز یکسان فرض گردد، انتظار می رود جابجایی 1.5 متری در سنگ بستر تقریباً به سطح زمین نرسد. فعلاً بحث بر سر خود این مقادیر نیست. اصل مساله این است که آبرفت به شدت می تواند بر میزان جابجایی گسل مشاهده شده در سطح زمین اثرگذار باشد.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:24


.
دکتر محمد احمدی در گذشته در این کانال معرفی شده اند. ایشان دکترای مهندسی زلزله (ژئوتکنیک) از پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با موضوع رساله «بررسی روند توسعه گسلش شیب لغز در خاک های چسبنده» هستند.

دکتر احمدی یکی از متخصصان کشور در زمینه گسلش سطحی هستند. لطفا پاسخ ایشان را ملاحظه بفرمایید. ⬇️



.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:15


.
سوالی در بالا ⬆️ مطرح شد.

به تدریج پاسخ های دریافتی برای شما ارسال می شود. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 11:14



کانال دکتر علی فاخر

05 Nov, 06:02


.
🔹 پهنه بندی خطر زلزله بر حسب شتاب طرح (روش قدیمی) یا شتاب طیفی (روش جدید) سال ها است که دنیا انجام میشود و در استاندارد ۲۸۰۰ هم آمده است.

سوال و فراخوان بالا در مورد پهنه بندی "خطر زلزله" نیست بلکه در مورد پهنه بندی "خطر گسلش سطحی" است.

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔔

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔴کفشک شمع سانتریفیوژ از نوع:

X-POINTED SHOE

🔴کفشک‌های مختلفی هست که نوع آن، بر اساس نتایج گزارش مکانیک خاک، طراحی می‌شود.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔴فیلم کامل رانش شمع سانتریفیوژ.

🔴از مزایای عالی دستگاه شمع‌ران هیدرولیک استاتیکی، رانش بدون ارتعاش، مخصوصا برای نواحی درمجاورت تأسیسات صنعتی حساس به ارتعاشات، می‌باشد.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔴فیلم ترازکردن دو سرشمع کوبیده‌شده و جدید به‌منظور جوشکاری وصله‌ی بین دو شمع سانتریفیوژ.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔴فیلم بلندکردن شمع سانتریفیوژ جدید برای جایگذاری در دستگاه شمع‌ران.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:22


🔴جوشکاری نصب کفشک به نوک شمع سانتریفیوژ

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:21


🔔 شروع عملیات رانش شمع سانتریفیوژ به‌قطر ۶۰ سانتی‌متر توسط دستگاه شمع‌ران هیدرولیک‌استاتیکی در یک پروژه‌ی صنعتی در استان خوزستان.

🔔 محاسبات طراحی شمع‌ها:
آقای مهندس فرزاد فروزان‌فرد

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:18


🔔

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:18


.
بحث گسلش را ادامه خواهیم داد.

یک زنگ تفریح کوچک در مورد خبر اجرای شمع بتنی سانتریفوژ با رانش (نه کوبش) در خوزستان داشته باشیم. 🔔

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 15:17



کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 09:03


تعریف پهنه گسلی در کتاب پهنه های گسلی شهر تهران ⬆️ که با تعریف دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی تناقض دارد.

پهنه گسلی در این کتاب ⬆️ در واقع محدوده مشاهده گسلش های سطحی ریز و درشت مشاهده شده در سطح تهران است.

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 09:00


🔹 کتاب پهنه های گسلی شهر تهران یک کار بسیار ارزشمند و ماندگار برای شهر تهران است.

🔹 پهنه های پیشنهادی در این کتاب به عنوان منظم دستورالعمل، توسط شورای عالی شهرسازی ابلاغ شده است.

🔹 محتویات کتاب مشکلی ندارد، ارتباط دادن آن به ساخت و ساز در دستورالعمل مشکل آفرین است زیرا تعریف پهنه گسلی در این کتاب و دستورالعمل متفاوت است.

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:41


.
نه تنها بخش های مختلف دستورالعمل ایران از نظر تعریف پهنه گسلی و توصیه ها برای این پهنه ها تناقض دارد بلکه تناقض آشکار بین دستورالعمل و نقشه پهنه های گسلی وجود دارد.

برای مثال تعریف پهنه گسلی در گزارش مربوط به تهران را ملاحظه کنید. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:37


.
تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل ایران عین تعریف دستورالعمل کالیفرنیا و نیوزیلند است ولی توصیه هایی که در دستورالعمل ایران برای ساختمان سازی در پهنه گسلی میشود (مثل پی گسترده، درز انقطاع و ..‌.) مشابه توصیه های مقالات برای ساخت روی گسلش یعنی داخل محدوده setback است. دستورالعمل کالیفرنیا و نیوزیلند برای داخل setback تقریبا اجازه ساخت نمی‌دهند.

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:29


در مقدمه دستورالعمل ایران به دستورالعمل کالیفرنیا اشاره شده است. تعریف پهنه گسلی در دستورالعمل ایران مشابه کالیفرنیا و نیوزیلند است.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:12



کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:10


🔹 هر دو دستورالعمل (کالیفرنیا و نیوزیلند) شبیه هستند.

🔹 پهنه گسلی در هر دو دستورالعمل معرفی می‌شود. پهنه گسلی محدوده محتمل برای بروز گسلش سطحی است.

نقشه های مرتبط با هر دو دستورالعمل برای پهنه های گسلی منتشر شده است که پهنه ها عرض زیادی مثل ۵۰۰ متر دارند  و نقشه ها در اینترنت دسترس است.

اگر زمین پروژه در پهنه گسلی قرار گرفت آنگاه لازم است خطر گسلش سطحی مطالعه گردد و محل دقیق آن مشخص گردد.

در نهایت به اندازه حریم (set back) از محل گسلش سطحی یا زون خردشده فاصله میگیریم و ساختمان ساخته می‌شود.

.

کانال دکتر علی فاخر

30 Oct, 08:02


.
🔴 نیوزیلند ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:50


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:49


شرکت آرمه

شرکت آرمه یکی از بزرگترین شرکتهای پیمانکاری تاریخ ایرانه. پروژه های زیادي مثل ترمینال فرودگاه مهرآباد، استادیوم آزادی، دهکده المپیک، برج های پارک پرنس، برج های ونک پارک، راه کوهین به رشت، پل های سوم و چهارم کارون در اهواز، سردرب دانشگاه تهران، اتوبان کرج به قزوین، دریاچه استادیوم آزادی  را اجرا کرده.  کتاب "نیم قرن تلاش" تالیف زنده یاد  امیر  ملک زاده یزدی  بنیانگذار شرکت آرمه هست. 

مهندس ملک زاده در نوجوانی با کشتی از طریق انزلی به باکو میره تا از اونجا با قطار راهی آلمان بشه.  تحصیل و کمی تجربه کاری در خارج کشور باعث میشه که با دانش خوبی به ایران برگرده. وی در اداره دولتی آبیاری مشغول کار میشه ولی پس از یکسال به این نتیجه شخصی می‌رسه که کار دولتی ایشون رو تنبل و فاسد میکنه پس کار در بخش خصوصی رو آغاز می‌کنه.

شرکت آرمه از پروژه های کوچیک شروع میکنه و به تدریج پروژه هاش بزرگتر میشه. کیفیت در هر پروژه رو پشتوانه خودش برای گرفتن پروژه های بزرگتر می‌دونسته.

(۱) برنامه ریزی برای تامین نیروی انسانی و امکانات، (۲) پیگیری روزانه پیشرفت کار،  (۳) پیش بینی پاداش برای پرسنل و (۴) شریک کردن مدیران در پیشرفت کار از قواعد کاری او بوده. 

فصل بندی کتاب خیلی ساده هست. نویسنده پس از ذکر دوران جوانی و ازدواج خود،   پروژه ها رو یکی پس از دیگری شرح میده و نکات جالب اونها رو ذکر میکنه.

مهندس ملک زاده از مشکلات اجرای پروژه ها و اداره شرکت میگه.  به قیمت پایین در مناقصه، تامین نیروی انسانی و تجهیزات، اثرات بد جدا شدن یا کم کاری شرکا خیلی ساده اشاره می‌کنه. آنچه ایشون نوشته حتی امروز هم کاملا آشناست. برخی شرکت آرمه رو وابسته به حکومت پهلوی ذکر کردن. من اطلاعاتی در این زمینه ندارم ولی بیان ملموس ایشون از مشکلات اجرای پروژه ها ثابت می‌کنه که درگیر تلاش های بسیار زیاد برای انجام کارها بوده.

پیمانکاران بخش خصوصی سرنترسی دارن و شغل شون خیلی پرریسک هست. امروزه  کارشون به مراتب سخت تر از گذشته هست چون تورم افسارگسیخته باعث شده که قیمت ها در مدت اجرای پیمان بسیار بالا بره.

با احترام به مدیران شرکت های پیمانکار و مشاور بزرگ پیشنهاد میکنم کتابی مشابه کتاب مهندس ملک زاده یزدی بنویسن و تجربیات خود رو به نسل بعد هدیه کنن.

به جوان های مشغول در شرکت های مجرب توصیه میکنم  که نوشتن تجربیات رو تسهیل کنن.  شاید مهندسان با تجربه وقت و حوصله کافی برای نوشتن نداشته باشن ولی حضور یک جوان در کنار اونها موجب تسهیل در تالیف میشه.

چند مثال در کامنت ها گذاشم

علی فاخر
۲۶ فروردین ۱۴۰۰
https://www.instagram.com/p/CNpeLWNg_fu/?igsh=eHV3cXB1OXAwbDl3

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:48


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:48


🔔 کتاب نیم قرن تلاش شرح سرگذشت و تجربیات مهندس ملک زاده یزدی و شرکت آرمه ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:45


🔔 فراهم کردن بسترهای مختلف برای انتقال تجربه بسیار مفید است. چندی پیش کتاب را در اینستاگرام معرفی کردم. به جوان های شاغل در شرکت های با سابقه توصیه کردم، فعالیت های مشابهی را انجام دهند.

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:42


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:42


البته باید بگم پادکست فایلهای صوتی هستند که توسط بعضی برنامه های موبایلی منتشر میشود و قابل استفاده میشود

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:42


با سلام
بنده هم همین برنامه ای داشتم و در نظر دارم با تولید پادکست برای مهندسین عمران و دست اندرکاران صنعت ساخت بتوانم تجارب افراد مختلف را برای دیگران منتشر کنم لذا در صورت تمایل به همکاری پیام دهید

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:41


استفاده از پادکست، برنامه ای است که مهندس علی عبادی برای انتقال تجربیات افراد باتجربه در نظر دارند. پیام ایشان و درخواست همکاری را ملاحظه بفرمایید. ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:18


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:16


سلام جناب دکتر فاخر عزیز
شب شما بخیر

من مدتی بود که به فکر برگزاری برنامه‌ای بودم که موارد زیر در آن گنجانده شده باشد (شاید نزدیک ترین برنامه به آن، Ted Talks است):

انتقال تجربه به‌صورت رو در رو و حضوری.
شنیدن زندگی‌نامه پر فراز و نشیب افراد موفق در حوزه مهندسی عمران از زبان خود آن‌ها.
بررسی فاکتورهای مهم و اساسی جهت انتخاب افراد مورد انتظار جهت همکاری با دو قشر از دانشگاه و صنعت در حوزه مهندسی عمران (چه در قالب تحصیلات تکمیلی و چه در قالب بازار کار).
بررسی علل عدم تعامل موثر و مناسب بین صنعت و دانشگاه.
در کنار یکدیگر قرار دادن افراد مطرح بازار کار در کنار اساتید مطرح دانشگاهی و نحوه همفکری آن‌ها برای رفع مشکلات.

● سعی کردم که در "سلسله گفتمان صنعت و دانشگاه" تمامی این موارد را به نحوی پوشش دهم که "سانسور و خود سانسوری" هم تا حداقل ممکن کاهش پیدا کند. در نتیجه دانشگاه تهران که نماد آزادی بیان است، جهت برگزاری انتخاب شد.

● همچنین دانشجویان و فارغ‌التحصیلانی که این رشته را انتخاب کرده‌اند و ممکن است کمی سردرگم باشند، با حضور در این برنامه در کنار استفاده از بیانات سخنران‌ها، مشکلاتشان را مطرح کنند تا هر دو نماینده که نمایندگانی از صنعت و دانشگاه هستند، از نزدیک این مشکلات را بشنوند و ارتباط نزدیک و صمیمی برقرار شود. در ضمن میهمانانی نیز از هر دو بخش، دعوت می‌شوند و حضور دارند تا بتوانند افراد را راهنمایی صحیح‌تری کنند.

● به عنوان مورد آخر هم سعی کردم theme این برنامه، در فضایی کاملا صمیمی و دوستانه باشد و هیچ ارائه علمی در قالب مرسوم پاورپوینت و ... در کار نباشد تا افراد بتوانند احساس راحتی کنند و با لذت، صحبت‌ها و دیالوگ‌های برقرار شده را بشنوند و با دید بازتر، مسیر خود را پیدا و انتخاب کنند.

امیدوارم که برنامه‌ای کارآمد از آب در آمده باشد. بازخورد قسمت اول که خیلی خوب بود. امیدوارم قسمت دوم هم به خوبی برگزار شود.

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:15


.
مهندس علیرضا مقدم نژاد میزبان جلسه بالا هستند. ایشان در مورد انگیزه ها و اهداف برنامه بالا توضیح دادند. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:11


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:11


سلسله گفتمان صنعت و دانشگاه (قسمت دوم)

سخنرانان:
📍دکتر علیرضا بدیعی (مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه تهران)

📍دکتر حسین تقدس (عضو هیأت علمی و معاون پژوهشی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران)

📍دکتر نادر فنائی (عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی)

📍مهندس شمس‌الدین صدر (رئیس هیأت مدیره شرکت پایبند صدر سازه)

میزبانان:
📍دکتر امیررضا قیامی آزاد (عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران)

📍مهندس علیرضا مقدم‌نژاد (کارشناسی ارشد گرایش مهندسی زلزله دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی)

📆 تاریخ و زمان برگزاری:
سه‌شنبه ۸ آبان‌ماه ۱۴۰۳ - ساعت ۱۵ الی ۱۷:۳۰

📍لینک ثبت‌نام رایگان جهت شرکت به‌صورت حضوری:
https://thesetosa.com/event_02_attendance_ut/

📍محل برگزاری:
میدان انقلاب، خیابان شانزده آذر، دانشکده فنی دانشگاه تهران، سالن شهید رجب‌بیگی

🔻 حضور در این رویداد، تنها به‌صورت حضوری و از طریق ثبت‌نام، امکان‌پذیر می‌باشد

@Earthquake_Engineering1
@ACSI_UT
@sacesfanni

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:11


🔔

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:11


.
🔔 اطلاع رسانی ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

25 Oct, 16:10


🔔

کانال دکتر علی فاخر

24 Oct, 10:20


.
ممنون می‌شوم همراهان عزیز در پاسخ به سوال بالا، در ذیل آن کامنت بگذارند.

اتفاقا گسل شمال تهران که بزرگ‌ترین گسل تهران است، یک گسل امتداد لغز و معکوس است. این گسل از شرق تا غرب در  شمال  شهر  تهران  قرار دارد. در مطالعه موردی هتل اسپیناس ولنجک یشتر به آن توجه خواهیم کرد.

.

کانال دکتر علی فاخر

24 Oct, 10:19


سلام و عرض ادب

برای یک گسلش امتداد لغز
در خصوص نحوه توسعه و ضخامت زون برشی در داخل آبرفت از سنگ پی تا سطح آبرفت آیا تحقیقی انجام شده است؟ ممنون میشوم اگر در این خصوص دوستان منابعی دارند در اختیار بنده قرار دهند🙏

کانال دکتر علی فاخر

24 Oct, 10:18


.
یکی از همراهان گرامی  سوالی به شرح زیر را در خصوص گسل امتدادلغز مطرح کردند.  ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 18:15


🔔

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 18:12


.
🔔 چنانچه چسبندگی خاک کاهش یابد یا زلزله اتفاق بیفتد، امکان اعمال فشار جانبی بزرگ بر ساختمان و گسیختگی مشابه کلیپ وجود دارد.

🔔 فشار جانبی خاک در شرایط استاتیکی ‌و زلزله بر ساختمان را باید در نظر گرفت.

🔔 نمی‌توان روی چسبندگی ظاهری خاک بطور کامل حساب کرد. اثر رطوبت یا دست خوردگی خاک بر چسبندگی باید مورد توجه باشد.

🔔 فاصله خاکی بین ساختمان و خاک پشت را باید همزمان با ساخت با مصالح مناسب پر کرد.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:51


.
.
🔔 ساختمانی که در جلوی دیواره خاکی ساخته اند، حتی تماس با خاک ندارد.

.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:49


.
🔔 خاک چسبندگی بالایی دارد.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:47


.
🔔 مشابه این شرایط را آخر هفته در آهار (اطراف تهران) عکاسی کردم. البته بدون گسیختگی. ⬇️

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:46


.
🔔 خاک پشت ساختمان چسبندگی بالایی دارد و حتی بدون ابنیه نگهبان پایدار مانده است. این شرایط ممکن است موجب عدم توجه به ابنیه نگهبان مناسب یا نادیده گرفتن فشار جانبی خاک شود. وقتی چسبندگی به دلیل جذب رطوبت یا دلایل دیگر از دست برود، یا اینکه زلزله اتفاق بیفتد، فشار زیادی به ساختمان وارد میگردد.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:41


در فیلم می بینید که خاک پشت ساختمان چسبندگی بالایی دارد.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:36


👷🏻‍♀️👷🏻 زمین‌لغزش یکی از پدیده‌های طبیعی است که در شیب‌های خاکی و سنگی احتمال وقوع دارد.

زمین‌لغزش به دلایل مختلفی رخ می‌دهد، اما نکته مهم در احداث هر گونه بنا در مجاورت شیب‌های سنگی یا خاکی، بررسی احتمال وقوع زمین لغزش است و برای جلوگیری از آن روش‌های مختلفی وجود دارد. تمامی این روش‌ها بر مبنای پایدارسازی شیروانی سنگی یا خاکی قرار دارد.

اجرای میکروپایل، شمع‌های بتنی یا فولادی، نیلینگ یا انکراژ، و بسیاری روش‌های دیگر در افزایش ضریب اطمینان در برابر لغزش شیروانی می‌توانند به‌کار روند.

یکی از وظایف مهندسان ژئوتکنیک ارائه شرایط توپوگرافی و هشدارهای لازم در خصوص وجود شیروانی سنگی یا خاکی در مجاورت سازه در گزارش‌های مطالعات ژئوتکنیک است و از طرف دیگران مهندسان سازه موظفند از سایت پروژه بازدید و با آگاهی از شرایط همجواری سازه اقدام به طراحی نمایند.

در صورت وجود شیب سنگی یا خاکی مشاور سازه باید از مشاور ژئوتکنیک در طرح سازه خود کمک بگیرد.

🔸️ صدای شکستن سازه در فیلم قابل توجه است.

🔁
@TopDownConstruction

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:35


.
در کانال تلگرامی TopDownConstructoion کلیپ جالب زیر را دیدم. ⬇️

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:34


.
یادآوری میشود که علامت زنگ 🔔 به معنی شروع یا خاتمه و حتی میانه یک بحث متفرقه (غیر مرتبط با بحث اصلی) و به عنوان زنگ تفریح است.

.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:32


🔔

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:32


سلام و درود بر شما

بحث ساخت و ساز در مجاور گسل ها را هفته آتی ادامه خواهیم داد. دوست عزیز جناب دکتر قنبری و برخی دوستان دیگر کامنت هایی ارسال کرده اند که با جمع مطرح خواهیم کرد.

کانال دکتر علی فاخر

18 Oct, 17:30



کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:50


.
🔴به نظر میرسد محدودیت طبقات در این دستورالعمل به ۶، ۸ یا ۱۲ طبقه  نه از هیچ مرجع بین المللی دیگر درآمده است و نه متکی بر هیچگونه تحقیقات جدید است‌.

در مراجع بین المللی اگر زمین در پهنه گسلی بود، مطالعه خاص آن زمین انجام میشود. اگر زمین در حریم گسل (set back) بود، ساخت و ساز مهم در آن انجام نمیشود. در خارج از حریم، محدودیتی برای تعداد طبقه اعلام نمی‌گردد.

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:49


.
🟢 تناقض تعریف پهنه گسلی و محدودیت طبقات

پهنه گسلی در دستورالعمل ساخت و ساز در مناطق گسلی ایران به درستی مطابق بالا تعریف شده است، ولی بعدا تعداد طبقات در پهنه های گسلی پرخطر به ۶ الی ۱۲ طبقه محدود می‌گردد که ابهام برانگیز است.

پهنه گسلی طبق تمام مراجع بین المللی محدوده لازم برای مطالعه بیشتر است نه محدوده موردنظر برای محدود کردن تعداد طبقات ساختمان.

عرض متداول پهنه های گسلی در نقشه های تهیه شده برای ایران در حدود ۳۰۰ یا ۵۰۰ متر است. به جز موارد استثنایی، مراجع بین المللی در چنین عرض بزرگی محدودیت ایجاد نمی‌کنند.



.

کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:42



کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:33


.
♦️ تعریف "پهنه گسلی" در دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی که صحیح است.

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:30


.
گاهی برخی از همکاران، حریم گسل را به اشتباه برای محدوده ای به کار می‌روند که احتمال گسلش سطحی وجود دارد. چنین محدوده ای را باید پهنه گسلی نامید.

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:22


.
🔴 مثال:
فرض کنید ساختمانی در یک زمین شیب دار ساخته می‌شود. بخش هاشورخورده در شکل بالا مقطع گودبرداری را نشان میدهد. عمق گودبرداری در یک طرف ۵۰ متر و در طرف دیگر ۲۶ متر است.

خط گسلش توسط رنگ سبز نشان داده شده است. این خط در فاصله ۳۸ متری از ساختمان به سطح زمین می‌رسد.

خط گسلش در تراز پی از فاصله ۲۹ متری ساختمان عبور میکند که باید ملاک بررسی قرارگیری ساختمان در حریم گسل باشد.

فاصله ۲۰ متری در عمق زیاد در این شکل نشان دهنده محل شناسایی گسلش در عمق است.

.

کانال دکتر علی فاخر

17 Oct, 02:03


.
🟢 مبنای اصلی تعیین حریم گسل در مبحث ساخت و ساز، خرابی ساختمان ها در زلزله های گذشته بوده است. وقتی این محدوده ها را در زلزله های گذشته بررسی کردند، متوجه شدند ساختمان ها به شدت تخریب شده اند لذا آن را محدوده توصیه شده برای اجتناب از ساخت (set back) خواندند.

🟢 گاهی گسلش سطحی در یک پروژه موجب ناپایداری های ثانویه مثل لغزش و ناپایداری های ژیوتکنیکی هم میشود، آنگاه باید این محدوده های ناپایداری را هم به حریم گسل اضافه کرد.

🟢 حریم گسل یا setback نسبت به صفحه گسلش در "سطح زمین" برای ساختمان های سطحی سنجیده می شود. مثلا اگر حریم گسل را مطابق مبحث هفتم مقررات ملی ایران برابر با ۲۰ متر فرض کنیم، یعنی از هر طرف ۲۰ متر (مجموع ۴۰ متر) محدوده اجتناب از ساخت است.

🟢 اگر ساختمان دارای زیرزمین عمیق باشد و در عمق زیاد بنا گردد، آنگاه باید فاصله از خط گسلش در تراز پی مورد نظر باشد.

.

6,540

subscribers

3,011

photos

201

videos