🌻 الفبا @alefbaaa Channel on Telegram

🌻 الفبا

@alefbaaa


مجله الفبا روزنه ای برای اشتراک گذاری مطالبی در زمینه ‌فرهنگ، تربیت و آموزش است.
الفبا متعلق به معلمان، مادران و پدرانی است که عاشقانه در تربیت فرزندان این مرز و بوم و اعتلای فرهنگ جامعه می کوشند.

با ما در ارتباط باشید:
@forcontactt

🌻 الفبا (Persian)

🌻 الفبا یک مجله آنلاین است که به اشتراک گذاری مطالب مختلف در زمینه فرهنگ، تربیت و آموزش می پردازد. این مجله برای معلمان، مادران و پدرانی است که به عشق و علاقه خود به تربیت فرزندان و ارتقاء فرهنگ جامعه پرداخته و به این امور اهمیت می دهند. با عضویت در این کانال می توانید از مقالات و مطالب مفید و آموزشی در این حوزه بهره مند شوید و با دیگر اعضای این انجمن ارتباط برقرار کنید. برای ارتباط با ما و ارسال مطالب و پیشنهادات خود می توانید به ما در آیدی زیر پیام دهید: @forcontactt

🌻 الفبا

01 Feb, 08:14


🟢 چاپ دوم منتشر شد

"لذت ندانستن: فلسفه تربیتی برای تحول در تدریس، تفکر، یادگیری و رهبری مدرسه"

مؤلف: مارسلو استاریکوف
مترجمان: محمود مهرمحمدی، نامدار ابراهیمی 

ناشر: مرکز نشر دانشگاهی
گروه علوم اجتماعی (علوم تربیتی و روان شناسی)  

تعداد صفحات: ۳۱۶
شابک: ۶-۱۶۹۰-۰۱-۹۶۴-۹۷۸

🔸می توانید کتاب را از سایت مرکز نشر دانشگاهی از طریق لینک پایین یا تماس با بخش فروش با شماره های زیر تهیه کنید:

‌۰۲۱-۶۶۴۰۴۰۱۱
۰۲۱-۴۶۴۰۸۸۹۱

https://iup.ac.ir/product/%d9%84%d8%b0%d8%aa-%d9%86%d8%af%d8%a7%d9%86%d8%b3%d8%aa%d9%86-%d9%81%d9%84%d8%b3%d9%81%d9%87-%d8%aa%d8%b1

🌻 الفبا

25 Jan, 18:49


🔸 آزمون تیمز ۲۰۲۳

آزمون بین‌المللی تیمز (درس‌های علوم و ریاضی در پایه‌های چهارم و هشتم) از سال ۱۹۹۵ توسط مؤسسۀ بین‌المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی اجرا می‌شود.

اخیراً گزارش آزمون ۲۰۲۳ منتشر شده است. در این دوره بیش از ۱۲۳۰۰ دانش‌آموز از ایران شرکت داشته‌اند. در آزمون تیمز نمرۀ ۴۰۰ به‌عنوان معیار عملکرد پایین لحاظ می‌شود.

در این دوره در ریاضی پایۀ چهارم و هشتم و علوم پایۀ هشتم ۵۹ درصد دانش‌آموزان ایرانی موفق به کسب نمرۀ ۴۰۰ به بالا شده‌اند که بین ۲۰ تا ۳۰ واحد درصد پایین‌تر از میانگین است. در دورۀ قبلی ۳۲ درصد دانش‌آموزان ایرانی موفق به کسب این معیار نشده بودند که در این دوره این درصد بیشتر شده و به ۴۱ درصد رسیده است (۹ درصد افت نسبت به دوره قبل).

در پایۀ هشتم حدود ۸ درصد دانش‌آموزان موفق به کسب نمرۀ ۵۵۰ به بالا شده‌اند (دورۀ قبل حدود ۱۳ درصد، ۵ درصد افت نسبت به دوره قبل). میانگین کشورها حدود ۲۸ درصد (تقریباً مشابه دورۀ قبل) بوده است.

در علوم پایۀ چهارم ۱۴ درصد از دانش‌آموزان ایران موفق به کسب نمرۀ ۵۵۰ به بالا شده‌اند (دورۀ قبل ۱۱ درصد، ۳ درصد رشد نسبت به دوره قبل) که این نسبت برای میانگین کشورها حدود ۳۱ درصد (مشابه دورۀ قبل) بوده است.  

داده‌های تیمز 2023


عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

11 Jan, 15:46


🔶 تربیت واقعی به چه معناست؟

🔹نوام چامسکی فیلسوف، زبان شناس و دانشمند علوم شناختی در این باره می گوید:

🔸اصل بنیادی و شرط لازم برای رسیدن به شخصیت انسانی کامل توانایی پرسشگری و آفرینش سازنده و مستقل به دور از هرگونه کنترل بیرونی است.

🔸شما در جریان خودآموزی و پرسشگری و پژوهش با همکاری دیگران است که پیشرفت می‌کنید. این همان چیزی است که نظام تعلیم و تربیت باید از پیش دبستانی تا تحصیلات عالی دانشگاهی بپروراند.

#پرسشگری

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

11 Jan, 15:11


سخنی با رییس جمهور و وزیر آموزش و پرورش

نقطه‌ی آغاز اصلاحات

چند روز پیش شنونده تجربه دوستی بودم که همراه با گروهی از آموزگاران در روستاهای مختلف خراسان‌ رضوی با دانش‌آموزان «فلسفه برای کودکان» کار کرده بودند و به این نتیجه رسیده بودند مشکل اصلی ناتوانی دانش‌آموزان در «خواندن» است. آنان به تجربه دریافته بودند که هیچ چیزی مانند «خواندن کتاب‌های خوب غیردرسی» مهارت خواندن را تقویت نمی‌کند و دانش‌آموزان پس از خواندن ۱۰ کتاب به طور چشمگیری در مهارت خواندن رشد می‌کنند.
….

این روزها مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، نیز از ضرورت اصلاح آموزش‌و‌پرورش می‌گوید و سخنانش در باب آموزش‌و‌پرورش نسبت به دیگر مدیران تازگی دارد.
اگر به مطالعات پرلز و تیمز نگاهی بیندازیم، راه‌حل‌ها درون همین مطالعات آشکار است. چندی پیش یکی از معاونان وزارت آموزش‌وپرورش احتمالا با استناد به همین مطالعات به‌درستی گفته بود: «با بررسی انجام‌شده به این نکته رسیدیم که میان منابع مالی و بهبود عملکرد دانش‌آموزان در آزمون‌ها، رابطه معناداری وجود دارد».
اصلاح آموزش‌و‌پرورش با چنین نگاهی به دلایل گوناگونی تقریبا ناممکن شده است؛ زیرا هر نوع تحول در آموزش‌و‌پرورش نیازمند هزینه‌های سنگینی است که در شرایط فعلی تأمین آن برای دولت ناممکن است. افزون بر اینف تعارض منافع‌ها و ساختارهای حاکمیتی دیگر با اهداف و اولویت‌هایی متفاوت در هر برنامه تحولی اثرگذارند.
تلقی از آموزش‌و‌پرورش به‌مثابه دستگاه ایدئولوژیک پرورش‌دهنده پیروان و علاقه‌مندان دیدگاه‌های رسمی که عمری ۱۰۰‌ساله دارد، جز در برش‌های کوتاه زمانی شکست خورده است.
در هر حال به نظر نمی‌رسد که وزارتخانه و دولت اراده و توان تغییر این رویکرد را داشته باشند.
در چنین شرایطی چگونه می‌توان آموزش‌و‌پرورش را نجات داد؟


https://www.sharghdaily.com/بخش-روزنامه-100/958928-نقطه-آغاز-اصلاح-آموزش-پرورش

🌻 الفبا

06 Jan, 18:22


یک معلم/یک نخست وزیر

ديدار محمد بهمن بيگی و هویدا ﺩﺭ ﺷﯿﺮﺍﺯ

ﺍﻭﻟﯿﻦ ﺳﺎﻝ ﻣﺪﯾﺮ ﮐﻞ ﺷﺪﻥ ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ مقارن ميشه ﺑﺎ ﺣﻀﻮﺭ ﻧﺨﺴﺖ ﻭﺯﯾﺮ ﺩﺭ شيراز...

ﻫﻤﻪ ﻣﺪﯾﺮﺍﻥ ﻭ ﻣﺴﺌﻮﻻﻥ ﺍﺳﺘﺎﻥ ﻭ ﻓﺮﻣﺎﻧﺪﺍﺭﯾﻬﺎﯼ ﺑﻮﺷﻬﺮ ﻭ ﮐﻬﮕﯿﻠﻮﯾﻪ ﺩﺭ ﻣﻬﻤﺎﻧﺴﺮﺍﯼ ﻓﺮﻣﺎﻧﺪﺍﺭﯼ ﺩﺭ ﮐﻨﺎﺭ ﭘﻞ ﺑﺎﻍ ﺻﻔﺎﯼ ﺷﯿﺮﺍﺯ  به خدﻣﺖ ﻧﺨﺴﺖ ﻭﺯﯾﺮ ميرسند و ﺧﻮﺩﺷﻮﻥ ﺭﺍ ﻣﻌﺮﻓﯽ ﻭ ﺍﻗﺪﺍﻣﺎﺕ ﻭ ﻧﯿﺎﺯﻫﺎﯼ ﺣﻮﺯﻩ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﯿﺎﻥ ﻭ ﻣﻮﺭﺩ ﻟﻄﻒ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﯿﮕﯿﺮﻧﺪ.

ﻧﻮﺑﺖ ﺑﻪ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﺑﻨﯿﺎﻧﮕﺬﺍﺭ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻋﺸﺎﯾﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻣﯽ ﺭﺳﺪ،
ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻫﻮﯾﺪﺍ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﯿﮕﯿﺮﺩ، ﺧﻮﺩﺷﻮﻥ ﺭﺍ معرفي ميكنند:
‏ﻣﺤﻤﺪﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﻫﺴﺘﻢ و به ﺗﺎﺯﮔﯽ ﻣﺪﯾﺮ ﮐﻞ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻋﺸﺎﯾﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ‏ﺷﺪﻡ ...

ﻫﻮﯾﺪﺍ ﻣﯿﮕﻮﯾﺪ: ﺑﻪ ﺑﻪ... ﭼﻪ ﻣﯽ ﺧﻮﺍﻫﯽ؟!

ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﻣﯿﮕﻮﯾﺪ:
ﻗﺮﺑﺎﻥ ﻫﯿﭽﯽ ﻧﯿﺎﺯ ﻧﺪﺍﺭﻡ، ﻓﻘﻂ ﻧﺎﺭﺍﺣﺖ ﺟﺎﻧﺸﯿﻦ ﺷﻤﺎ ﻫﺴﺘﻢ!

ﺣﺎﺿﺮﯾﻦ ﭼﻬﺎﺭ ﭼﺸﻢ...!
و ﻫﻮﯾﺪﺍ ﺑﺮﺍﻓﺮﻭﺧﺘﻪ ﻣﯿﺸﻮﺩ و ﻣﯿﮕﻮﯾﺪ:
ﭘﺴﺮ ﻣﮕﻪ ﻣﻦ ﭼﯽ ﺷﺪﻡ ﮐﻪ ﺟﺎﻧﺸﯿﻨﻢ ﻣﺸﮑﻞ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷد؟!

ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﺁﺭﺍﻡ ﻭﻣﺘﯿﻦ ﺟﻮﺍﺏ ﻣﯿﺪﻫﺪ: ﻗﺮﺑﺎﻥ ﺍﺟﺎﺯﻩ ﺑﺪﻫﯿﺪ ﺗﺎ ﺗﻮﺿﯿﺢ ﺩﻫﻢ.

ﺑﺎ ﻋﺼﺒﺎﻧﯿﺖ ﻣﯿﮕﻪ: ﺯﻭﺩ ﺑﮕﻮ ﺑﺒﯿﻨﻢ ﭼﯽ ﺷﺪﻩ...!

ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﻣﯿﮕﻮﯾﺪ: ﻗﺮﺑﺎﻥ ﻣﯿﺪﻭﻧﯿﺪ ﮐﻪ ﻣﺪﺍﺭﺱ ﻣﻦ ﻫﻤﮕﯽ ﺳﯿﺎﺭ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﭼﻨﺪ ﺭﻭﺯ ﭘﯿﺶ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺗﯿﺮﻩ ﻫﺎﯼ ﺍﯾﻞ ﺑﺎﺻﺮﯼ ﺩﺭ ﻧﺰﺩﯾﮑﯽ ﺧﺮﺍﻣﻪ ﺑﻮﺩﻧﺪ، ﺑﺮﺍﯼ ﺑﺎﺯﺩﯾﺪ ﺭﻓﺘﻢ؛ ﺩﺭﺱ ﺑﭽﻪ ﻫﺎ ﻋﺎﻟﯽ ﺑﻮﺩ، ﻫﻤﻪ ﺑﺎﺳﻮﺍﺩ ﺷﺪﻧﺪ، ﯾﮏ ﺑﭽﻪ ﮐﻼﺱ ﺍﻭﻟﯽ ﺑﻮﺩ ﭘﺎﻫﺎﺵ ﺑﺮﻫﻨﻪ ... ﭘﯿﺮﺍﻫﻦ ﭼﺎﮎ ﭼﺎﮎ ... ﺷﻠﻮﺍﺭﺵ ﻭﺻﻠﻪ ﺩﺍﺭ ...
ﺍﺯ ﺍﻭ ﭘﺮﺳﯿﺪﻡ:
ﺣﺎﻻ ﮐﻪ ﺩﺭﺱ ﻣﯽ ﺧﻮﺍﻧﯽ، ﻣﯽ ﺧﻮﺍﻫﯽ ﺩﺭ ﺁﯾﻨﺪﻩ ﭼﻪ ﺑﺸﻮﯼ؟

ﺑﺎ ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﻣﻄﻤﺌﻦ ﺟﻮﺍﺏ ﺩﺍﺩ:
ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﻢ ﻧﺨﺴﺖ ﻭﺯﯾﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺷﻮﻡ...!

ﻫﻮﯾﺪﺍ ﻧﻔﺲ ﺭﺍﺣﺘﯽ می کشد.
ﺣﺎﺿﺮﯾﻦ ﺍﺯ ﺗﻪ ﺩﻝ ﻣﯽ ﺧﻨﺪﻧﺪ.

ﻫﻮﯾﺪﺍ می گوید: ﺣﺎﻻ ﺍﺯ ﺩﺳﺖ ﻣﻦ ﭼﯽ ﺑﺮ ﻣﯽﺁید؟!!

ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ، ﺍﺳﺘﺎﺩ ﻣﻮﻗﻌﯿﺘﻬﺎ، ﺟﻮﺍﺏ ﻣﯿﺪﻫﺪ: ﺷﻤﺎ ﺩﻭﺳﺖ ﻧﺪﺍﺭﯾﺪ ﺟﺎﻧﺸﯿﻦ ﺧﻮﺩﺗﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﺒﯿﻨﯿﺪ؟

ﻫﻮﯾﺪﺍ ﺑﺎ ﺧﻮﺷﺤﺎﻟﯽ ﻣﯿ ﮕﻮﯾﺪ: ﺣﺘﻤﺎ ﻋﺼﺮ ﺳﺎﻋﺖ ﭼﻬﺎﺭ ﺑﺮﺍﯼ ﺩﯾﺪﻥ ﺟﺎﻧﺸﯿﻨﻢ ﻣﯿﺎﯾﻢ ...

ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺗﻨﻮﺭ ﺭﺍ ﺩﺍﻍ ﻣﯽ ﺑﯿﻨﺪ.
ﺳﺮﯾﻊ ﺗﺮﺗﯿﺐ ﮐﺎﺭ ﺭﺍ می دﻫﺪ.
ﺧﻮﺩ ﺭﺍ به مدﺭﺳﻪ مي رﺳﺎﻧﺪ ﻭ ﻣﻘﺪﻣﺎﺕ ﮔﻔﺘﮕﻮ و ﻗﻀﯿﻪ ﺷﻮﺧﯽ ﻭ ﻃﻨﺰ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎ ﻭ ﻣﻌﻠﻢ ﺩﺭ ﻣﯿﺎﻥ می گذﺍﺭﺩ.

ﻫﻮﯾﺪﺍ ﺑﺎ ﻫﻠﯽ ﮐﻮﭘﺘﺮ ﻭﺍﺭﺩ می شوﺩ و ﻧﻤﺎﯾﺶ ﻧﺨﺴﺖ ﻭﺯﯾﺮ ﺁﯾﻨﺪﻩ ﺍﺟﺮﺍ ﻣﯿﺸﻮﺩ.
ﻫﻮﯾﺪﺍ ﺳﺮﻣﺴﺖ ﺍﺯ ﺩﺭﺱ ﺑﭽﻪ ﻫﺎ ﻭ ﺑﯽ ﺧﺒﺮ ﺍﺯ ﻃﻨﺰ ﮔﺮﺍﻧﺒﻬﺎﯼ ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ، ﺑﺮﺍﯼ ﺍﻭﻟﯿﻦ ﺑﺎﺭ ﺩﺳﺘﻮﺭ ﺑﻮﺩﺟﻪ ﺍﯼ ﻗﻠﻤﺒﻪ ﺑﺮﺍﯼ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﺩﺍﻧﺸﺴﺮﺍﯼ ﺁب باﺭﯾﮏ ﻭ ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻮﺳﺴﺎﺕ ﻭ ﺧﺮﯾﺪ ۱۸ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺟﯿﭗ ﺭﺍ ﺍﺑﻼﻍ می کند.

ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﻣﯽ گوید: ﺑﺎ ﯾﮏ ﻃﻨﺰ
ﺗﻮﺍﻧﺴﺘﻢ ﻧﺨﺴﺖ ﻭﺯﯾﺮ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺩﺑﺴﺘﺎﻥ ﻋﺸﺎﯾﺮﯼ ﺑﺒﺮﻡ ﻭ ﺣﻖ ﻭ ﺣﻘﻮﻕ ﻣﺮﺩﻡ ﻋﺸﺎﯾﺮ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺍﻭ ﺑﺴﺘﺎﻧﻢ...

عضویت در کانال الفبا👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

04 Jan, 07:25


کتاب نسل مضطرب اثر جانتان هیت روان‌شناس اجتماعی درباره پدیده‌ی روبه‌رشد گذار از کودکی متکی بر بازی به کودکی متکی بر تلفن هوشمند است.

The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness 

خلاصه کتاب را می توانید در پادکست بی پلاس در لینک زیر:

https://bpluspodcast.com/podcast/seventh-season/%d9%86%d8%b3%d9%84-%d9%85%d8%b6%d8%b7%d8%b1%d8%a8/

یا از طریق پادکست بی پلاس در کست باکس گوش کنید.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

01 Jan, 19:34


🔷 تقسیم‌بندی نسلی از سال ۱۸۸۳ تا کنون: تغییرات اجتماعی و فرهنگی در گذر زمان

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

01 Jan, 19:32


🔷 تقسیم‌بندی نسلی از سال ۱۸۸۳ تا کنون: تغییرات اجتماعی و فرهنگی در گذر زمان

تاریخ‌نگاری نسل‌ها نه‌تنها درک بهتری از تحولات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هر دوره به ما می‌دهد، بلکه به روشن‌سازی فرآیندهای تکاملی در جوامع بشری کمک می‌کند. تغییرات عظیم در عرصه‌های مختلف زندگی، از جنگ‌ها و بحران‌ها گرفته تا نوآوری‌های فناورانه و تحولات اجتماعی، باعث شده است که هر نسل به‌طور متفاوتی با شرایط زمان خود مواجه شود.
این تقسیم‌بندی نه‌تنها به ما این امکان را می‌دهد که درک بهتری از گذشته داشته باشیم، بلکه می‌تواند راهگشای فهم روندهای آینده جوامع و تحولاتی باشد که نسل‌های آتی با آن روبرو خواهند شد.
نسل‌های مختلف از سال ۱۸۸۳ تا کنون و ویژگی‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آنها را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:


🔶 نسل گمشده – متولدین ۱۸۸۳ تا ۱۹۰۰
این نسل در دوران جنگ جهانی اول و بحران‌های اقتصادی شدید رشد کرد. آنها به دلیل تجارب دشوار جنگ و تغییرات اجتماعی عمیق، به‌عنوان نسلی با احساس ناامیدی و بی‌اعتمادی به آینده شناخته می‌شوند.

🔶 نسل بزرگ – متولدین ۱۹۰۱ تا ۱۹۲۷
نسل بزرگ در دوران جنگ جهانی دوم و رکود اقتصادی بزرگ زندگی کردند و به‌عنوان نسلی مقاوم، فداکار و کارآمد شناخته می‌شوند. آنها در زمانی دشوار با تلاش‌هایشان کمک کردند تا جوامع خود بازسازی شوند.

🔶 نسل خاموش – متولدین ۱۹۲۸ تا ۱۹۴۵
این نسل در دوران جنگ جهانی دوم و بحران‌های اقتصادی زندگی کردند. آنها بیشتر با ارزش‌های سنتی و اخلاق کاری سخت شناخته می‌شوند و در مقایسه با نسل‌های بعدی تمایل کمتری به ابراز نظرات خود داشتند.

🔶 نسل انفجار جمعیت – متولدین ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴
پس از جنگ جهانی دوم، شاهد افزایش چشم‌گیر تولد در بسیاری از کشورها بودیم. این نسل در دوران رونق اقتصادی و تغییرات اجتماعی و فرهنگی بزرگ رشد کرد و تأثیر زیادی بر سیاست‌ها و فرهنگ جوامع خود داشت.

🔶 نسل ایکس – متولدین ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰
نسل ایکس در دوران تغییرات اجتماعی و اقتصادی شدید به دنیا آمدند. آنها شاهد ورود به دنیای دیجیتال و تغییرات تکنولوژیکی بودند و بیشتر به‌عنوان نسلی مستقل و مقاوم در برابر چالش‌ها شناخته می‌شوند.

🔶 نسل وای یا هزاره – متولدین ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶
این نسل با گسترش اینترنت و رسانه‌های اجتماعی رشد کرد و تغییرات چشم‌گیری در ارتباطات، آموزش و فرهنگ به وجود آورد. نسل هزاره به مسائل اجتماعی و زیست‌محیطی توجه زیادی دارد و از فناوری‌های نوین به‌طور گسترده استفاده می‌کند.

🔶 نسل زد – متولدین ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۲
نسل زد کاملاً در دنیای دیجیتال رشد کرده و از همان ابتدا با رسانه‌های اجتماعی و تکنولوژی‌های پیشرفته آشنا شدند. این نسل به‌طور طبیعی با اینترنت، گوشی‌های هوشمند و سایر فناوری‌های نوین زندگی می‌کند.

🔶 نسل آلفا – متولدین ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴
نسل آلفا در دنیای دیجیتال، با تکنولوژی‌های پیشرفته مانند هوش مصنوعی و رباتیک به دنیا آمده‌اند. آنها در دنیایی رشد می‌کنند که فناوری‌های نوین به‌طور روزمره در زندگی آنها حضور دارند و ممکن است اولین نسلی باشند که به‌طور کامل از این فناوری‌ها بهره می‌برند.

🔶 نسل بتا – متولدین ۲۰۲۵ به بعد
نسل بتا در دنیای پیشرفته‌تری از تکنولوژی‌های هوش مصنوعی، واقعیت افزوده و رباتیک به دنیا خواهند آمد. آنها در محیطی کاملاً دیجیتال رشد کرده و با تغییرات سریع در علوم و تکنولوژی روبه‌رو خواهند شد.

🔶 نسل گاما – متولدین از ۲۰۳۵ به بعد
نسل گاما احتمالاً در دنیای کاملاً دیجیتال و مبتنی بر هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، و اینترنت اشیاء رشد خواهند کرد. آنها در دنیایی پیشرفته زندگی خواهند کرد که فناوری‌های نوین به بخش‌های جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره تبدیل شده است. ارتباطات و تعاملات اجتماعی این نسل ممکن است بیشتر از هر نسل دیگری از طریق پلتفرم‌های دیجیتال و سیستم‌های هوش مصنوعی باشد. مسائل زیست‌محیطی، پایداری و پیشرفت‌های علمی در زمینه سلامت و زندگی طولانی‌تر نیز برای آنها اهمیت بیشتری خواهد داشت.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

23 Dec, 17:51


معلمان خوب درس می‌دهند، اما معلمان بزرگ تفاوت ایجاد می‌کنند.
معلمان بزرگ با دقت می‌بینند، می‌شنوند و مسیر یادگیری را با نیازهای دانش‌آموزان هماهنگ می‌کنند.

سخنرانی کن رابینسون، نویسنده کتاب مدارس خلاق

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

15 Dec, 10:57


باورتان می شود روزگاری کسانی بودند که می خواستند با تغییر شاخص آلودگی، هوا را تمیز کنند.

🌻 الفبا

10 Dec, 10:04


کودکانی که در محیطی امن و حمایتگر رشد می‌کنند، بیشتر قادرند با اعتماد به نفس با دنیای اطراف خود تعامل کنند. ایجاد رابطه‌ای عاطفی و پایدار با فرزند، به او کمک می‌کند تا احساس امنیت کرده و بتواند در موقعیت‌های مختلف با اطمینان بیشتری عمل کند.

#تربیت_فرزند #اعتماد_به_نفس #امنیت_عاطفی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

30 Nov, 16:26


🔹آزمون اکسیژن کلاس را می‌مکد!

«آموزش و ذهنیت تجاری» عنوان کتابی است از ساموئل آبرامز؛ مدیر مرکز مطالعات خصوصی‌سازی آموزش در دانشگاه کلمبیا- آمریکا که سال‌ها سابقۀ تدریس در دبیرستان بیکن در نیویورک را دارد. کتاب در سال ۲۰۱۶ از سوی انتشارات دانشگاه هاروارد منتشر شده است. او در این کتاب با استفاده از داده‌ها و اسناد بسیار روند خصوصی‌سازی آموزش در آمریکا را نقد می‌کند و توضیح می‌دهد که چرا گونه‌های مختلف خصوصی‌سازی ایدۀ بسیار بدی برای آموزش است. به باور او، آموزش برخلاف آموزه‌های طرفداران بازار آزاد حوزه‌ای نیست که مکانیزم بازار بتواند منابع را به‌طور بهینه تخصیص دهد.

🔸بعد از فروپاشی دیوار برلین به غلط این تصور ایجاد شد که می‌توان همۀ خدمات را به بخش خصوصی سپرد. این‌ها از تفاوت بین خدمات گسسته (که به‌راحتی قابل اندازه‌گیری هستند) و خدمات پیچیده غافل‌اند. مصرف‌کنندۀ اصلی مدرسه، کودک است که توانایی محدودی برای ارزیابی خدمات دارد و والدین (به‌عنوان مالیات‌دهنده) با فاصله از این خدمات قرار دارند. آزمون‌های استاندارد هم به‌علت انواعی از دستکاری‌ها راهکار مناسبی برای ارزیابی نیستند و اساساً اتکای زیاد به آزمون به ازبین‌رفتن آموزش در حوزه‌هایی شده که قابل آزمون نیستند. وال‌استریت در دهۀ ۱۹۹۰ پیش‌بینی می‌کرد که مدیران انتفاعی می‌توانند عملکرد به‌مراتب بهتری در مدارس داشته باشند و برآورد می‌کردند که تا سال ۲۰۱۰ حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد مدارس آمریکا (۱۰ تا ۲۰ هزار مدرسه) برون‌سپاری خواهد شد. اما آنچه در عمل رخ داد تنها حدود ۰.۷ مدرسه واگذار شد که اغلب هم با چالش‌های جدی مواجه شدند. نمونۀ بارز آن مدارس ادیسون بودند که در سال ۱۹۹۲ راه‌اندازی شدند و به‌سرعت رشد کردند، اما در اوایل دهۀ ۲۰۰۰ با نتایج علمی و مالی مأیوس‌کننده به حاشیه رفتند. مهم‌ترین سازوکار این مدارس این بود که با دامن‌زدن به آزمون‌ها، تمایز خود را به والدین نشان دهند.

🔸بخشی از بحث کتاب این است که چرا این ایدۀ وال استریت غلط از آب در آمد و چرا در آمریکایی که ذهنیت تجاری جزیی از دی.ان.ای مردم است، بازار در آموزش شکست خورد؟ جدای از پنهانکاری‌های گستردۀ مالی و مالیاتی که رخ داد، اتمیزه‌کردن مدارس در منطقه (تفکیک مدارس به خوب و بد) موجب کاهش تعداد مدارس در منطقه و چالش ایاب‌وذهاب دانش‌آموزان برای والدین شد. هرچند «مدارس خوب» فرصت‌هایی را برای برخی دانش‌آموزانِ غربال‌شده ایجاد می‌کنند، اما سایر دانش‌آموزان را پشت در می‌گذارند. این وضعیت نشان داد که گونه‌های مختلف خصوصی‌سازی پاسخ مناسبی برای مسائل آموزش از جمله شکست دولت نیستند. باید پذیرفت که در آمریکا این باور شکل گرفته که برخی خانواده‌ها لیاقت داشتن بهترین‌ها را برای فرزندان‌شان ندارند، زیرا ممکن است آن‌را هدر دهند یا از آن استفاده نکنند، پس بهتر است خدمات ارزان‌تری بگیرند!

🔸آبرامز توضیح می‌دهد که مدافعان چنین روندی تکنیک‌های غلطی را برای بهبود کسب‌وکار مدارس در پیش گرفته‌اند. برای مثال، توضیح می‌دهد که پرداخت براساس عملکرد معلمان چگونه موجب ناهماهنگی و انحراف در انگیزۀ معلمان می‌شود، خلاقیت و نوآوری آموزش را محدود می‌کند، به محافظه‌کاری در بین معلمان دامن می‌زند، و معلمان به رقبای همدیگر تبدیل می‌شوند و از کار گروهی کنار می‌کشند. او تأکید می‌کند که جذاب‌تر کردن تجربۀ کاری معلمان و ارتقای احترام حرفۀ معلمی بیشترین تأثیر را در عملکرد معلمان خواهد داشت. 

🔸او ادامه می‌دهد که ما بیش از هر زمان دیگری به خیر عمومی نیاز داریم. ما به مدارس عمومی باکیفیت نیاز داریم که اعتماد عمومی و احساس تعلق و سرنوشت مشترک را تقویت کند. ضروری است که منابع کافی برای همۀ مدارس تأمین شود و معلمان با درآمد خوب و شرایط کاری مناسب و در کلاس‌های با تراکم کمتر آموزش دهند. علاوه‌براین باید روی گسترش پیش‌دبستانی‌های باکیفیت و خدمات پزشکی و دندانپزشکی و مشاورۀ مرتبط با مدرسه سرمایه‌گذاری کرد. این سرمایه‌گذاری‌ها ممکن است در کوتاه‌مدت پرهزینه تلقی شوند، اما در بلندمدت بسیار کارا و اثرگذار هستند. زمانی آرن دانکن؛ وزیر سابق آموزش آمریکا، در سال ۲۰۱۴ گفت: «آزمون‌ها، اکسیژن کلاس را می‌مکند». ما با این آزمون‌ها داریم نقش مدرسه و آموزش را به محاق می‌بریم. این حجم از آزمون، زمان آموزش را در مدارس کاهش می‌دهد. ما به جای اینکه همۀ دانش‌آموزان و نظام آموزش را درگیر آزمون‌های استاندارد کنیم، باید تنها نمونه‌ای از دانش‌آموزان را ارزیابی کنیم و هدف آزمون در وهلۀ اول ارزیابی نظام آموزشی باشد.

از کانال سیاست گذاری اجتماعی ( @omidi_reza )

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

22 Nov, 11:06


چطور استونی فنلاند را پشت سر گذاشت و صاحب بهترین مدارس اروپا شد؟

نویسنده: امینه سانر/مترجم: نیره احمدی

تحقیقات متعددی در سال‌های اخیر، خبر از افول نظام‌های آموزشی در جای جای دنیا می‌دهند. دانش‌آموزان بی‌انگیزه و افسرده‌تر از گذشته‌اند و در آزمون‌های استاندارد عملکرد خوبی ندارند. تا حدی که برخی گفته‌اند بچه‌ها در همه‌جا دارند خنگ‌تر می‌شوند. در این بین، کشوری کوچک و فقیر، در شرق اروپا توانسته‌ است به شکلی استثنایی خلاف جریان عمل کند و مدارسی کارامد و شاد بسازد. راز موفقیت استونی در آموزش چیست؟ روزنامه‌نگار بریتانیایی، امینه سانر، برای پاسخ به این سوال به چند مدرسه در این کشور سر زده است.

متن کامل مقاله را اینجا مطالعه کنید.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

21 Nov, 18:46


زنگ #کاردستی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

31 Oct, 18:11


🔸‌کلاس هنر در مدارس چین

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

26 Oct, 07:15


🔶 بدون شرح

#الفبای_مهربانی ❤️

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

10 Oct, 06:17


جبار عسگرزاده ملقب به جبار باغچه‌بان (۱۹ اردیبهشت ۱۲۶۴، ایروان – ۴ آذر ۱۳۴۵، تهران) بنیان‌گذار نخستین کودکستان در شهرستان مرند و نخستین مدرسه ناشنوایان ایران در تبریز بود. او همچنین اولین مؤلف و ناشر کتاب کودک در ایران بود.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

09 Oct, 06:09


نکته تربیتی: آشنایی با احساسات

هدف:
شناسایی و نام‌گذاری احساسات مختلف.

فعالیت‌ها:

۱. معرفی احساسات
   - یک لیست از احساسات اصلی تهیه کنید: شادی، غم، خشم، ترس، تعجب، و ناامیدی.
   - از کودک بخواهید هر احساس را با کلمات ساده توضیح دهد.

۲. بازی شناسایی احساسات
- احساسات مختلف را با استفاده از چهره‌های متنوع (لبخند، اخم، اشک) به تصویر بکشید.
   - از کودک بخواهید احساسات را با چهره‌های خود نشان دهد.

۳. کتاب‌خوانی
   - کتابی درباره احساسات (مثل "احساسات من") بخوانید و در حین خواندن از کودک بخواهید احساسات شخصیت‌ها را شناسایی کند.

۴. بحث و گفت‌وگو
از کودک بپرسید: "چند وقت پیش چه احساسی داشتی و چرا؟" این کار به کودک کمک می‌کند احساساتش را بهتر درک کند.

روش‌های عملی:

کارت‌های احساسات: کارت‌هایی با تصاویری از چهره‌های مختلف درست کنید و از کودک بخواهید نام احساسات را بگوید.

نقاشی احساسات: از کودک بخواهید یک نقاشی از خودش در حالتی که احساس خاصی دارد بکشد و در مورد آن توضیح دهد.

روزنامه احساسات: یک دفترچه به کودک بدهید تا هر روز احساساتش را در آن بنویسد یا نقاشی کند.

بازی «احساسات من»: در این بازی کودک باید یک احساس خاص را نشان دهد و دیگران آن را حدس بزنند.

این فعالیت‌ها به کودک کمک می‌کند احساسات را بهتر شناسایی و نام‌گذاری کند و به او در بیان احساساتش یاری می‌رساند.

#هزار_نکته_تربیتی
#تربیت_عاطفی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

08 Oct, 07:56


نکته تربیتی: اهمیت شناسایی احساسات در کودکان

درک و شناسایی احساسات، اولین گام در مدیریت آن‌هاست. به کودک کمک کنید احساساتش را بشناسد و نامگذاری کند. این کار به او کمک می‌کند تا:

احساساتش را بیان کند: وقتی کودک بتواند بگوید «من عصبانی‌ام» یا «من خوشحالم»، ارتباط بهتری با دیگران برقرار می‌کند.

احساسات خود را مدیریت کند: با شناسایی احساسات، کودک می‌تواند تکنیک‌های مدیریت آن‌ها را یاد بگیرد، مثل تنفس عمیق یا گفت‌وگو با یک بزرگ‌تر.

احساس ارزشمندی کند: وقتی کودک احساساتش را می‌شناسد و به آن‌ها اهمیت می‌دهد، احساس ارزشمندی بیشتری می‌کند.

روش‌های عملی:

گفت‌وگو: هر روز زمانی را به گفتگو درباره احساسات و وقایع روز اختصاص دهید.

داستان‌خوانی: از داستان‌های کودکانه استفاده کنید که احساسات مختلف را به تصویر می‌کشند و درباره آن‌ها بحث کنید.
این رویکرد به کودک کمک می‌کند تا در آینده، بهتر با چالش‌های عاطفی خود کنار بیاید.

#هزار_نکته_تربیتی
#تربیت_عاطفی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

07 Oct, 16:01


به مناسبت روز ملی کودک

امروز ۱۶ مهر روز ملی کودک است

حق هر کودکی است که در محیطی امن و حمایت‌گر زندگی کند، جایی که بتواند بدون ترس و نگرانی به یادگیری و کشف دنیای اطرافش بپردازد، بازی کند، خلاقیت خود را نشان دهد و شادی را تجربه کند.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

05 Oct, 08:06


امروز چهارم اکتبر روز جهانی معلم است.

شعار امسال برای این روز «بها دادن به صدای معلمان» است.

قدردان مهرورزی ها و فداکاری های معلمان گرانقدر هستیم ❤️

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

03 Oct, 06:06


مراقبت از کودکان و نوجوانان در برابر اخبار ناگوار

این روزها رسانه‌ها پر از خبرهای ناراحت‌کننده، خشونت‌بار، ترسناک و نگران‌کننده است؛ از اخبار مربوط به جنگ و تروریسم تا سقوط هواپیما و تغییرات اقلیمی و فجایع طبیعی. آن‌چه در رسانه‌ها بازتاب می‌یابد نه‌تنها روی زندگی آدم‌بزرگ‌ها اثر می‌گذارد، که بر دنیای کودکان و نوجوانان هم سایه می‌اندازد، سایه‌ای به مراتب تیره‌تر از آن‌چه دنیای بزرگ‌سالان را فرا گرفته است.

اگر فکر می‌کنید فرزندان و دانش‌آموزان‌تان از اخبار سر در نمی‌آورند یا می‌توانید با مشغول کردن‌شان به درس و بازی و سرگرمی حواس‌شان را پرت کنید، در اشتباهید. دکتر دیوید شانفِلد (David Schonfeld)، پزشک متخصص رشد کودکان، محقق و استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی می‌گوید: «آن‌چه از پژوهش‌ها فهمیده‌ایم این است که بچه‌ها اغلب درباره‌ی چیزهایی نگران هستند که بزرگترها فکرش را هم نمی‌کنند. بزرگترها به مواجهه با اخبار ناراحت‌کننده عادت می‌کنند، اما کودکان از این مکانیسم دفاعی بی‌بهره‌اند. این وظیفه‌ی بزرگترها است که درباره‌ی نگرانی‌های برآمده از اخبار ناخوشایند با آن‌ها حرف بزنند و در مدیریت تعارض‌ها و نگرانی‌ها به آن‌ها کمک کنند»...

🌼 @alefbaaa

برای خواندن ادامه متن روی INSTANT VIEW کلیک کنید 👇

🌻 الفبا

26 Jul, 05:14


🔸نابرابری آموزشی در استان‌ها

این اطلاعات مربوط به خرداد ۱۴۰۳ است، که برابری آموزشی را با معیار تفاوت معدل بر حسب شهرستان نشان می‌دهد. یعنی هرچه اختلاف معدل بین شهرستان‌های یک استان بیشتر باشد نابرابری بالاتر و هرچه کمتر باشد، نابرابری کمتر است.

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

23 Jul, 13:46


۱۰ معیار اساسی در انتخاب وزیر آموزش و پرورش/نامدار ابراهیمی

۱. جوان، با انگیزه و دارای توانایی ارتباط با نسل جدید
۲. دارای تحصیلات مرتبط با تعلیم و تربیت
۳. آشنا به مسائل و چالش های آموزش و پرورش (تربیت نیروی انسانی، پایین بودن کیفیت آموزش، فضای آموزشی نامناسب، بی انگیزه‌گی معلمان، چالش‌ها و مسائل مرتبط با نسل جدید، بی‌عدالتی آموزشی، عدم انطباق برنامه های درسی با نیازهای دانش آموزان و دنیای واقعی و مسائل روز و ...)
۴. دارای تجربه آموزشی و مدیریت در مدرسه
۵. آشنا با نوآوری های آموزشی و تربیتی روز دنیا
۶. توانایی تعامل و جلب همکاری صاحبنظران، اندیشمندان حوزه تعلیم و تربیت
۷. دارای توانایی متقاعدسازی و اقناع برای حل مسائل بودجه ای و مالی آموزش و پرورش
۸. دارای عزم و اراده برای افزایش کیفیت آموزشی مدارس
۹. دارای برنامه مشخص برای توسعه فضاهای آموزشی استاندارد
۱۰ باور به عدالت آموزشی و تلاش برای رفع تبعیض و توسعه عادلانه امکانات آموزشی در کشور

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

13 Jul, 06:38


یک معلم برای انگیزه‌دادن به دانش‌آموزان، با AI (هوش مصنوعی) تصویر آنها را در شغلی که دوست دارند در آینده داشته باشند ساخته است.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

18 Jun, 07:12


خطر شبکه های اجتماعی برای کودکان

یک مقام ارشد بهداشت عمومی در ایالات متحده آمریکا پیشنهاد کرده است که برچسب‌های هشدار دهنده باید در رسانه‌های اجتماعی قرار داده شود تا به والدین یادآوری کند که استفاده از این شبکه‌ها می‌تواند به سلامت روان جوانان آسیب برساند.

ویوک مورتی جراح کل ایالات‌متحده در مقاله‌ای در نیویورک‌تایمز، نسبت به استفاده بی‌رویه کودکان و نوجوانان آمریکایی از رسانه‌های اجتماعی هشدار داد و آن را برای سلامت روان این گروه سنی زیانبار ارزیابی کرد.

به نوشته او تاثیر رسانه های اجتماعی بر کودکان و نوجوانان خطری برای سلامت عمومی است که با تصادفات جاده ای یا مواد غذایی آلوده قابل مقایسه است.

او معتقد است کودکانی که بیش از سه ساعت در روز را در شبکه های اجتماعی بیشتر در معرض مشکلات روانی هستند/بی بی سی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

09 Jun, 17:46


🔶 آیا هشت دقیقه وقت دارید؟

اگر می پسندید با دوستانتان به اشتراک بگذارید.


عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

07 Jun, 13:40


قاب زندگی

اگر می پسندید با دوستانتان به اشتراک بگذارید ... ❤️

#الفبای_زندگی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

31 May, 20:13


🔶 آفت نفهمیدن

#احمد_شهدادی

گاهی فکر می‌کنم چرا ما بعضی چیزها را نمی‌فهمیم؟ نفهمیدن چیست؟ ما چگونه نمی‌فهمیم؟ به گمان، همان طور که فهمیدن، به عنوان فعل ایجابی، علل و زمینه‌ها و فرایند دارد، نفهمیدن هم به واقع فعلی (در سیاق ترک فعل) است که همه این‌ها را دارد. لطفاً فکر کنید که چرا چیزی را نمی‌فهمیم. برخی علل و زمینه‌ها را می‌شمارم.

۱. نمی‌فهمیم چون اطلاعات پایه نداریم. کسی که نمی‌داند عالم از عناصر ساخته شده، هنوز عناصر اربعه را مهم و اتم سازنده جهان می‌داند.

۲. نمی‌فهمیم چون لبریز از اطلاعات مرده و پوسیده هستیم. اطلاعات جدید به ما نمی‌رسد. نمی‌دانیم پرس سرد نمی‌تواند سموم کنجد و زیتون را بگیرد. بعد خوشحالیم که مغازه‌دار می‌گوید: روغن‌گیری در حضور شما.

۳. نمی‌فهمیم چون تعصب داریم، فلان عنوان، مدرک از فلان دانشگاه گرفته‌ایم.

۴. نمی‌فهمیم چون شهوت خودنمایی و حرف زدن داریم، نه بردباری شنیدن و پرسیدن و سنجیدن.

۵. نمی‌فهمیم چون منطق بلد نیستیم و فریب مغالطات را می خوریم. ذهنمان را به روی حرف‌های تازه بسته‌ایم، در همان دماغ عفونی بی‌گشایش، در بن‌بست معرفت‌های نازل قرار گرفته‌ایم.

۶. نمی‌فهمیم چون برای نفهمیدن از جایی پول یا اعتبار یا اهمیت یا هویت می‌گیریم.

۷. نمی‌فهمیم چون در معرض آرای جدید و اندیشه‌های نو قرار نمی‌گیریم. به «دیگری» بی‌توجهیم و تره هم برایش خرد نمی‌کنیم.

۸. نمی‌فهمیم چون رذائل اخلاق مهمی مثل تعصب، خودمحوری ، کینه، جهل مرکب، حسد، ناگشودگی، تکبر، استکبار و استبداد فکری و ذهنی و دلی داریم.

۹. نمی‌فهمیم چون هویت ما در گرو نفهمیدن ماست. اگر بفهمیم هویت خود را گم می‌کنیم و حس گم‌شدگی داریم.

۱۰. نمی‌فهمیم چون پرسش و طلب فهم در ما نیست. به نفهمیدن عادت کرده‌ایم و به آنچه داریم دلخوشیم.

۱۱. نمی‌فهمیم چون عقایدمان را مطلق می‌دانیم و فکر می‌کنیم حقیقت فقط نزد ماست.

۱۲. نمی‌فهمیم چون اهل خطر کردن در دریای پرآشوب فهمیدن نیستیم.

۱۳. نمی‌فهمیم چون امواج دریاها را ندیده‌ایم و آب گندیده چاله کنار خیمه خود را بهترین و گواراترین آب می‌دانیم.

۱۴. نمی‌فهمیم چون مسخر گفتمان‌های مسلط دینی، سیاسی، اجتماعی، تاریخی و حتی خانوادگی هستیم.

۱۵. نمی‌فهمیم چون به قول کانت جرئت دانستن نداریم و در عهد صغارت به سر می‌بریم. آدم صغیر همیشه گوشش به دهان مرجع اقتدار بیرونی است، تا ارباب بگوید و او اطاعت کند.

۱۶. نمی‌فهمیم چون از سنت گذر نکرده‌ایم. درجا زدن با سنت ذهن ما را اخته می‌کند.

۱۷. نمی‌فهمیم چون با دیگری گفت‌وگو نمی‌کنیم. راه نقد و گفت‌وگو را بسته‌ایم و نیازی به آن نمی‌بینیم. خودمان را عقل کل می‌دانیم.

۱۸. نمی‌فهمیم چون پروازمان زودهنگام است. هنوز سر از تخم بیرون نیاورده‌ایم، اما می‌خواهیم به قله‌ها بپریم.

۱۹. نمی‌فهمیم چون کتاب‌هایی می‌خوانیم که فقط اطلاعات ما را افزایش می‌دهد. کتابی نمی‌خوانیم که به قول کافکا جمجمه ما را بترکاند. به باسواد بودن فکر می‌کنیم نه به تغییر کردن و عوض شدن.

۲۰. نمی‌فهمیم چون درد فهمیدن نداریم.

۲۱. نمی‌فهمیم چون می‌خواهیم با فهمیدن فقط مهم‌تر جلوه کنیم.

۲۲. نمی‌فهمیم چون تاریخ نمی‌خوانیم. اگر تاریخ بخوانیم هم فهم به ما می‌بخشد و هم سرنوشت نفهم‌ها را نشانمان می‌دهد.

۲۳. نمی‌فهمیم چون کسانی یا کتاب‌هایی نمی‌گذارند بفهمیم.

۲۴. نمی‌فهمیم چون ایدئولوژیک می‌فهمیم، یعنی در قفس بسته‌ای از ایده‌هایی گیر افتاده ایم که به ما تحمیل شده‌اند و راهی برای فرار از این قفس مقدس نداریم.

۲۵. نمی‌فهمیم چون نفهمیدن را مقدس می‌دانیم.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

16 May, 06:34


ویدئویی از معلم دبستان پسرانه شهید میراب طرقی در حاشیه شهر مشهد در بارندگی و سیل دیروز ۱۴۰۳/۲/۲۶

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

12 May, 16:42


وقتی تو به من نثار می‌کنی، من پذیرشم را به تو می‌دهم.
وقتی تو از من می‌پذیری، احساس می‌کنم که دریافت می‌کنم.

از کتاب ارتباط بدون خشونت/مارشال روزنبرگ/ترجمه کامران رحیمیان

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

11 May, 19:06


▫️هرچه تلاش کردم نتوانستم برای این کلیپ زیبا عنوانی شایسته انتخاب کنم.

عنوان پیشنهادی با شما

#الفبای_زندگی

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

07 May, 17:44


🔸سواد و دموکراسی

#نعمت_الله_فاضلی

▫️سواد دموکراسی می آورد. باورتان می شود؟ این گزاره ساده و عجیب حاصل ده سال پژوهش ژوزف هنریچ انسان شناس بلندآوازه دانشگاه بریتیش کلمبیا در ونکوور است.

▫️قصه روشن است. بی سوادی سیستمی ناکارآمدی و نادانی سیستمی میزاید و این سیستم ها هم برای حفظ قدرت چاره ای جز خودکامگی و استبداد و زورگویی ندارند. همچنین این سیستم ها به دلیل ناکارِآمدی و نادانی، نظام آموزشی را هم ناکارآمد می کنند و موجب گسترش بی سوادی همگانی می شوند. برآیند این وضعیت تقویت و بازتولید خودکامگی و استبداد است.

▫️مشکل اصلی کجاست؟ این هم روشن است. ساختار شناختی و مغزی انسان بی سواد فاقد ذهن تحلیلی و انتقادی است و نمی تواند پیچیدگی ها را تجزیه و تحلیل نماید. اجازه دهید به نتایج پژوهش هنریچ نگاهی کنیم.

▫️هنریچ و همکارش ابتدا در ۲۰۱۰ نتایج تحقیق شان درباره راز توسعه دموکراسی در جوامع غربی را در مجله نیچر منتشر کردند. آنها گفتند مردمان غربی با دیگران تفاوت دارند و گونه ای انسان متمایز از دیگر مردمان خردمند هستند که توانسته اند سامان دموکراتیک در کشورهای شان تاسیس کنند. نام این گونه را انسان کژدیس نهادند.

▫️انتشار این مقاله سر و صدا کرد و هنریچ پژوهش هایش را ادامه داد و در ۲۰۲۰ کتاب" انسان کژگونه؛ دمکراسی، برآیند پانزده قرن کژدیسی جوامع غربی" (۱۴۰۱) را منتشر کرد.

▫️پرسش هنریچ معمای جهان امروز است: جوامع غربی دموکراتیک چگونه از دولت های پیشامدرن به دولت های مدرن دموکراتیک رسیدند اما سایر کشورها نرسیدند؟

▫️این معمای بزرگ را بسیاری از محققان و متفکران بزرگ کاویده اند، اما پاسخ هنریچ کاملا متفاوت از بقیه است.

▫️هنریچ نشان می دهد جوامع دموکراتیک از سال ۵۰۰ میلادی تحولات شان را آغاز کردند و نه از رنسانس در پانصد سال پیش. همچنین هنریچ نشان می دهد دولت ها و سامان سیاسی دموکراتیک حاصل دو تحول ساختاری است: ۱) ظهور سواد همگانی؛ ۲) تحول نهاد خویشاوندی.

▫️بحث تحول نهاد خویشاوندی را که از هزار و پانصد سال پیش آغاز شد فعلا کنار می گذارم و جدا بیان می کنم. اما بحث سواد و دموکراسی مختصر می گویم. البته کتاب او ۸۷۸ صفحه است و فقط نتیجه اش را می گویم.

▫️ اروپا از قرن شانزدهم سوادآموزی همگانی را آغاز کرد و تا ۱۹۵۰ تمام جمعیت باسواد شدند. به قول هنریچ "در قرن شانزدهم مهارت خواندن و نوشتن همچون آتش به پنبه زار اروپا افتاد"(۴۴).

▫️هنریچ در دیباچه اش می نویسد سوادآموزی همگانی مغز انسان کژگون را تغییر داد و باعث شد " مداربندی های عصبی آن از نو سیم پیچی شد" و " لب پیشانی به ویژه در ناحیه بروکا که نقش مهمی در تکلم دارد تغییر کرد" و در نتیجه این تغییر " پردازش گفتار و تفکر درباره اذهان دیگران" هم متحول شد. (۳۷).

▫️”خواندن" حتی بیش از نوشتن نقش مهمی در این تحول داشت. خوانایی و نویسایی قلمرو واژگانی ما  را گسترش می دهد، تفکر مفهومی و انتزاعی را ایجاد می کند، باعث ذخیره و انباشت تجربه ها و دانش ها می شود، شیوه تفکر تحلیلی و انتقادی را جایگزین شیوه تفکر کلی می سازد، درک همدلانه را تقویت می کند، موجب تقویت تفکر مستقل می گردد، و شکل تازه ای از تعاملات اجتماعی را می آفریند.

▫️هنریچ اینها را نشان می دهد و بیان می کند که اینها لازمه دموکراسی اند. میزان پیشرفت دموکراسی تابعی از میزان خوانایی و نویسایی مردم هر جامعه است.

▫️ در کتابم "الفبای زندگی"(۱۴۰۳) همین قصه را درباره بحران دموکراسی در ایران شرح داده ام. می دانم باسواد کردن ۲۱ میلیون نفر جمعیت بی سواد کنونی کار ساده ای نیست. سخت تر از آن میلیون ها نفری هستند که دیپلم و حتی مدرک دانشگاهی دارند اما خوانا و نویسا نیستند.

▫️در "الفبای زندگی" نشان داده ام محتاج مدرسه ایم اما مدرسه ای با کیفیت که بتواند انسان توانمند خوانا و نویسا تربیت کند. این راه تحقق دموکراسی در ایران است. اگرچه این راهی نیست و نباشد که یک شبه طی شود.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

03 May, 13:18


🔶 دانش آموز اخراجی علامه حلی، نابغه البرز

🖌 #علیرضا_شیری

از دبيرستان تيزهوشان، علامه حلى معروف اخراج شد، با الفاظى شبيه به اينكه "هيچى نمي‌شوى، كودن ..."

پدر و مادر يك هفته پشت در مدير مدرسه البرز نشستند تا آقاى دزفوليان رخصت داد تا نوجوان را ببيند:

-معدل ١١ نشان مي‌دهد كه درس را كه رها كرده‌اى، واضحا هم اعلام كرده اى كه مي‌خواهى شاگرد مكانيك بشوى تو ميكانيكى محل، چرا؟

-درس را دوست ندارم.
- جاى درس تو اين ماهها چه كرده‌اى؟
-برنامه نويسى
-آقاى مسگرى! يك مساله برايش طرح كنيد كه برايش كدنويسى كند.
يك ربع بعد:

-آقاى مدير! من برگه اين پسر را كه تصحيح مي‌كنم، ميبينم كه اين بچه نابغه است، ثبت نامش كنيد (عليرغم اينكه مدرسه البرز شرط معدل ١٧ داشت).

-پسرجان! من به اعتبار خودم ثبت نام مشروط می‌كنم تو را، آبروى من را نبرى پسر اخراجى علامه حلى، با رتبه دورقمى، مكانيك دانشگاه صنعتى شريف قبول ميشود و رتبه يك كنكور ارشد همانجا به رشته ام بى اى مي‌رود.

"روزى در اوج موفقيت هاى تحصيلى دانشگاهى، برگه برنامه نويسى را پيدا كردم كه آقاى مسگرى به عنوان آزمون ورودى از من گرفته بود، سوال درباره حركت مهره اسب شطرنج از نقطه آ به نقطه ب بود ولى در نهايت تعجب فهميدم كاملا غلط حل كرده بودم! به هر زحمتى بود مسگرى را پيدا كردم؛ ازش پرسيدم با اينكه اين مساله را اشتباه كد زده بودم ولى شما اعلام كرديد اين بچه نابغه است، چرا؟

من را به ياد آورد و خنديد و گفت: آقاى دزفوليان بهم گفته بود اين بچه غرورش شكسته شده در مدرسه قبلى، هر طور برگه اش بود مهم نيست، تو بلند جلوى خودش و پدر و مادرش بگو كه "نابغه" است"؛ او نياز دارد دوباره برخيزد وگرنه شاگرد ميكانيك مي‌شود.

پی نوشت:
من این خاطره را در یک مبارک سحری، شخصا از محمدرضا شعبانعلى شنیده بودم، وقتی به انتهای خاطره رسید، بغض کرد و گریست و من نیز گریستم؛ به یاد تمام کسانی که بزرگوارانه پای رویای کودکان و نوجوانان سرزمینشان ایستادند.

عضویت در کانال الفبا 👇

🌼 @alefbaaa

🌻 الفبا

01 May, 03:49


نیمکت های چوبی بیشتر از درختان جنگل میوه می دهند اگر ریشه در وجود معلم داشته باشند.

🍀 روز معلم مبارک

🌼 @alefbaaa