وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن @vatanyolii Channel on Telegram

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

@vatanyolii


نشریۀ وطن‌یولی (راه وطن) تلاش دارد در جهت معرفی فرهنگ و تاریخِ ایران‌زمین و تقویت همبستگی ملی حرکت کند.
وطن‌یولی به هیچ فرد و گروهی وابسته نیست و مواضع و نگاه مستقل خود را در موضوعات ملی و قومی دارد.

صاحب امتیاز و مدیرمسئول: داود دشتبانی

@dashtbanii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن (Persian)

وطن یولی یک نشریه آنلاین است که با هدف معرفی فرهنگ و تاریخ اصیل ایران زمین و تقویت همبستگی ملی فعالیت می‌کند. این نشریه به وسیله داود دشتبانی تأسیس شده است و دارای مواضع و نگاه مستقل خود در موضوعات ملی و قومی می‌باشد. وطن یولی هیچ‌گونه وابستگی به فرد یا گروهی ندارد و تنها به منظور انتقال دقیق و صادق اطلاعات و معرفی فرهنگ ایرانی به جامعه فعالیت می‌کند. اگر شما به دنبال یک منبع معتبر برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ کشور خود هستید، وطن یولی بهترین گزینه برای شماست. بپیوندید و از مطالب متنوع و جذاب این نشریه لذت ببرید. پیوند به کانال: @vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

08 Feb, 20:50


‌‌
📌 زنوزی کیست و چگونه ثروتمند شد؟!

✍️ روزنامۀ اینترنتی فراز

محمدرضا زنوزی مطلق این روزها یک چهرۀ شناخته شده به‌ویژه بین علاقه‌مندان فوتبال است که او را به‌عنوان مالکِ متعصبِ باشگاه فوتبال تراکتور تبریز می‌شناسند؛‌ کسی که بی‌دریغ برای تیمِ شهرشان هزینه می‌کند و نه تنها حامی تیم فوتبال تراکتور است، تمام قد از حق و حقوق بازیکنان و حتی تماشاگران و هواداران حمایت می‌کند.
او بخشِ عمدۀ شهرتِ خود را پس از خریدِ باشگاه تراکتورسازی تبریز به دست آورد؛ تراکتور و فوتبال برای زنوزی مطلق فقط نام‌آوری نداشت، مهم‌تر این‌که باعث شد عناوینی مانند بدهکار بانکی، مه‌آفرید شماره ۲، م.ز متهم اختلاس ۳ هزار میلیاردی و... در صفحه‌های گوگل عقب برود و کم‌کم از خاطر جامعه هم پاک شود. حالا با جستجوی نامش بیش از هر چیزی حرف‌های جنجالی دربارۀ فوتبال،‌ تراکتور و هواداران تیم به چشم می‌آید.


■ دنبالۀ یادداشت را در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

08 Feb, 12:19


‍ ‌
📌 «ابن‌سینا ترک یا عرب؟ آیا ابن‌سینا ایرانی نبود؟

✍️ کاری از تیم رسانه‌ای «آتروپاتن» ارومیه

امروزه کشورهای ترکیه و ازبکستان مدعی هستند که ابن‌سینا ترک است! برای مثال کشور ترکیه در مجسمه دانشکده پزشکی آنکارا و در سریال معروف خود «کوچوک داهی ایبن‌سینا»، به معنی «نابغه کوچک ابن‌سینا»، هویت ابن‌سینا را ترک معرفی کرده است. این در‌حالی‌ست که ابن‌سینا در جایی از کتابش می‌نویسد: «... و انسان‌هایی باید خدمتکار انسان‌های دیگر باشند در مدینه‌ی فاضله. آن‌ها باید در خدمت مردم مدینه‌ی فاضله باشند. چنین مردمی که از فضلیت دور هستند طبعاً باید بنده باشند، مثل ترک‌ها و زنگی‌ها. چون آن‌ها در سرزمین‌های شریف رشد نکرده‌اند.»

با احترام به اقوام و نژادها، اما نکته‌ی قابل توجه این‌جاست: فردی که چنین گفتاری درباره ترکان دارد، آیا خودش می‌تواند ترک باشد؟!
این دانشمند بزرگ در شهر بخارا متولد شده و در زمان حکومت سامانیان زندگی می‌کرد. امروزه نیز مردم بخارا هم‌چنان فارسی‌زبان هستند. جالب است بدانید تا برهه‌ی زمانیِ ابن‌سینا هنوز ترکان به آن شهر نتاخته بودند. دیگر آن‌که ابن‌سینا اصلاً کتابی به زبان ترکی ندارد. عمده آثار ابن‌سینا به زبان عربی می‌‌باشد. دلیل آن نیز این می‌باشد که زبان علم در آن زمان عمدتاً عربی بود. بااین‌حال، یکی از مهم‌ترین کتاب‌های ابن‌سینا دانشنامه علائی به زبان فارسی نوشته شده است. هیچ مدرک و سند معتبری برای اثبات نوشته‌ای به ترکی از این‌سینا وجود ندارد.»

■ بُن‌مایه:
منتشره در شمارۀ ۶۹ ماهنامۀ وطن‌یولی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

08 Feb, 12:08


‍ ‌
📌 ایران‌مدارِ ایران‌شناس

[به بهانۀ درگذشت دکتر جلال متینی]

✍️ میلاد عظیمی

دکتر جلال متینی، دوستِ ایران، دلسوزِ ایران، مدافعِ ایران، استادِ اصول‌مدارِ دانشگاه، محققِ برجسته، مصحح باکفایت چند متنِ مهم پارسی، شاهنامه‌شناس و پژوهندۀ ادبِ حماسی، متخصص متتبع مباحثِ رسم‌الخط نسخه‌های کهن و شناسندۀ استادِ خصیصه‌های دستوری، لغوی و سبکیِ متونِ منثورِ ادوارِ اولیۀ نثر فارسی، مدیرِ مجلاتِ ممتازِ ایران‌نامه و ایران‌شناسی و رئیس پیشینِ دانشگاه فردوسی مشهد روی به خاک فرو پوشید؛ در غربت و «به دور از ایرانِ اهورایی که آن را تا حدِّ پرستش، دوست می‌داشت و ارج می‌نهاد». دیر بماند و به فرهنگ ایران و زبان و ادب فارسی فایدتها رساند. نامِ نیک ببُرد. یادش زنده بماناد.

ایران‌نامه و ایران‌شناسیِ متینی در دورانی که ملیتِ ایرانی، خوار شمرده می‌شد، پشتیبانِ هویتِ ملّی ایران و آداب و مناسکِ ملّی از راه نشر مطالبِ علمی و تحقیقی بود. ایران را در قلمرو تاریخی و فرهنگی و تمدنی آن به جا می‌آورد. هر شماره، مقاله‌ای دربارۀ شاهنامه و ادبیاتِ حماسی ایران داشت؛ شاهنامه به مثابت وطن؛ شاهنامه به مثابت دژ؛ شاهنامه به مثابت چراغ.

در تاریخ مطبوعاتِ ایران، ایران‌نامه و ایران‌شناسیِ متینی در صفِ اولِّ نشریاتی قرار دارد که بی‌لکنت و بی‌دریغ از زبان فارسی با توجهی هوشیارانه به تأثیر آن بر وحدت و انسجامِ ملی، پشتیبانی علمی کرده‌اند.

متینی را با عشقِ شگرفش به ایران به یاد خواهم آورد. او را با مقالاتش دربارۀ آذربایجان و اران و ایران در گذر روزگاران و مویه‌اش بر فتح ایران بر دست تازیان به یاد خواهم آورد؛ به عشقش به نوروز، به نگاهش به روستاها به عنوان کانونی برای حفظِ فرهنگِ ملی، به اهتمامش به قلمرو تاریخی و تمدنی ایران، به غیرتش به زبان فارسی و به شیفتگی‌اش به شاهنامه.
مکتوباتش دلم را گرم می‌کند.

روانش از بارانِ آرامش ایزدی سیراب باد که در دفاع از منافع ملی ایران، مردی با اصول بود. وقتی سخن از دفاع از حقوقِ ایران و بخصوص تمامیتِ ارضی به میان بود به قول خودش در برج عاج نمی‌نشست و ملاحظه‌کار و محافظه‌کار نمی‌شد. به میدان می‌آمد و حرف خود را شجاعانه می‌زد. از مستشرقِ فرنگی تا روشنفکر چپ تا حواری مصدق تا فلانی پان‌ترک تا دیگری و دیگری، آماجِ نقدهای صریحِ «دشمن‌تراشانه‌اش» بودند.

متبرک باد، آن مقالات روشنی که دربارۀ نجات آذربایجان از چنگِ فرقۀ پیشه‌وری نوشته است. متبرک باد، عشق او به ایران و غیرت او به تمامیت ارضی ایران.  متبرک باد نام او.


■ بُن‌مایه:
منتشره در شمارۀ ۶۹ ماهنامۀ وطن‌یولی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

08 Feb, 10:47



📌 برخورد ریشه‌ای با نفرت‌پراکنی/ دربارۀ حواشی بازی پرسپولیس و تراکتورسازی و مسیری که به این نقطه رسید

✍️ احسان هوشمند


گزیده‌ای از یادداشت:

با هر تحلیلی که به پیش‌آمد ناگوار بازی پرسپولیس و تراکتور نگریسته شود، تردیدی نیست که روز بسیار ناخوشایندی در این بازی در خاطره‌ها ماند و برخورد ریشه‌ای با اوباشی‌گری و قوم‌گرایی و نفرت‌پراکنی در ورزش باید به‌سرعت هم توسط فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش و هم توسط نهادهای قضایی و سیاسی در دستور کار قرار گیرد.

ورود نمایندگان مجلس، هرچند این ورود، دیر روی داد، اما اقدام بجایی است و می‌تواند مسئولین ورزشی و دیگر مسئولین کشور را متوجه حساسیت موضوع کند. اینکه حاشیۀ مسابقات فوتبال و به تازگی والیبال به واسطۀ بی‌توجهی مسئولین امر به محلّی برای اوباشی‌گری و حرمت‌شکنی و حتی بی‌حرمتی به دیگر هموطنان و نفرت‌پراکنی و نیز تجزیه‌طلبی و بر افراشتن پلاکاردهای ضدِّ ایرانی توسط عده‌ای محدود مبدّل شده نباید عادی‌سازی شود و برای برخورد ریشه‌ای با این پدیده شوم باید به ریشه‌یابی و بررسی عوامل مؤثر در بروز آن و نقش نیروهای سیاسی و مافیای اقتصادی در آن پرداخته شده و سپس برای رفع آن به برنامه‌ریزی پرداخت. نمایندگان مجلس به واسطۀ جایگاه حقوقی و قانونی مجلس می‌توانند برای مدیریتِ موضوع، ایفاگر نقش مؤثری باشند. البته اگر این اراده وجود داشته باشد و تمام جوانب موضوع مورد توجه قرار گیرد و نمایندگان خود به عنوان یک طرف موضوع به تقلیل‌گرایی موضوع و گرفتن موضعِ محلّی‌گرایانه دچار نشوند.

در جریان بازی پرسپولیس و تراکتورسازی گروهی از تماشگران هر دو تیم رفتارهای غیرقابل‌قبول و ضدِّ ورزشی و تحریک‌کننده‌ای به نمایش گذاردند. فیلم‌های پرشمار موجود نشانگر ابعاد و حجمِ بی‌اخلاقی صورت گرفته توسط هر دو گروه است و در بررسی موضوع نباید تنها به یک طرف مسئله اشاره کرد. برخی از فیلم‌های منتشرشده حاوی رفتارهای شرم‌آور و مشمئزکننده است که حتی تا استفاده از «گَمیز و چُر» پیش رفت. نباید هیچ بخشی از این رفتارهای مهوّع نادیده گرفته شود و با بی‌تفاوتی از کنار آن رد شد.

در همین زمینه، این موضوع هم باید بررسی شود که آیا برنامه‌ریزی و سازمان‌یافتگی در بروز این حواشی وجود داشت یا خیر؟ همچنین، بررسی دقیقی صورت گیرد که آیا عواملی از تیم‌ها یا تماشاچیان تیم‌ها در لباسِ تیم رقیب اقدامات تهییج‌کننده‌ای داشته‌اند یا خیر؟

اگر به‌درستی نباید صداوسیما به‌عنوان طرفدار یکی از تیم‌ها برنامه و گزارش تهیه کند؛ این رویه شامل صداوسیمای محلی استان آذربایجان شرقی هم می‌شود و باید به این موضوع هم رسیدگی شود که نقش صداوسیمای محلی و حتی دیگر سازمان‌های دولتی و عمومی که با استفاده از تلویزیون‌های شهری و مانند آن به طرفداری از یک تیم می‌پردازند، در تحریک افکارعمومی چیست؟

همچنین، نقش برخی چهره‌های سیاسی و دولتی و شورای شهر و نمایندگان مجلس و مانند آن در تحریکِ هیجاناتِ طرفداران تیم‌ها چیست؟ با هر تحلیلی که به پیش‌آمد ناگوار بازی پرسپولیس و تراکتور نگریسته شود، تردیدی نیست که روز بسیار ناخوشایندی در این بازی در خاطره‌ها ماند و برخورد ریشه‌ای با اوباشی‌گری و قوم‌گرایی و نفرت‌پراکنی در ورزش باید به‌سرعت هم توسط فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش و هم توسط نهادهای قضایی و سیاسی در دستور کار قرار گیرد.

یک موضوع اساسی هم در بررسی‌های پیش رو باید مورد نظر قرار گیرد. این نخستین باری نیست که در حواشی بازی‌های فوتبال چنین اتفاقات شرم‌آور و توهین‌های زشت و بی‌احترامی به کشور و حتی تهدید به قوم‌گرایی و تجزیه‌طلبی به چشم می‌خورد. در بررسی‌های چندجانبه باید بدون هیچ‌گونه لاپوشانی مشخص شود چرا تاکنون درباره این اتفاقاتِ دردناک، برخورد ریشه‌ای صورت نگرفته است؟

به سخن دیگر، به‌دقت بررسی شود که مشخص شود تا چه میزان حواشی روی‌داده در سال‌های اخیر برآمده از رقابت‌ها و مسابقات ورزشی است و چه میزان دستپخت دیگر جریان‌ها و نیروهای ذی‌نفوذ خارج از میدان ورزشی برای پیشبرد منافع و اهداف خود؟ تجارب بین‌المللی نشان می‌دهد بی‌توجهی به برخی موضوعات حساس چون حواشی بازی‌های فوتبال و والیبال می‌تواند به گسترش ضدِّ فرهنگ نفرت‌پراکنی و حتی تنش‌های قومی و تباری منجر شود؛ تا دیر نشده باید برای مدیریت فضاهای ورزشی کوشید و اجازه نداد که تیم‌های ورزشی به محلّی برای پیشبرد برنامه‌های عده‌ای مغرض و بی‌وطن، مبدل شود.


■ این یادداشت را بطور کامل در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

08 Feb, 06:45



📌 بنیاد فرهنگی ایران و انیران باستان برگزار می‌کند:
«ایرانشهر، انیرانشهر و جهانشهر ساسانی»


مهمان:
بهرام روشن‌ضمیر؛ دانشجوی دکترای تاریخ شرق نزدیک در دورۀ پسین‌باستان، مدرسه مطالعات عالی پاریس.

میزبان:
اسماعیل سنگاری؛ دکترای زبان‌ها، تاریخ و تمدن‌های دنیای باستان از دانشگاه لومی‌یرلیون‌دو؛ عضو هیأت‌علمی دانشگاه اصفهان.

زمان:
یکشنبه ۲۱ بهمن‌ ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت هجده


■ نشست بصورتِ مجازی و برخط در بستر «اسکای‌روم» برگزار خواهد شد و در زمانِ برگزاری نشست، از «اینجا» و با انتخاب گزینۀ «ورود به عنوان مهمان»، در نشستِ مجازی، شرکت کنید.


#اطلاع_رسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

07 Feb, 14:41


‍ ‌
📌 شمارۀ ۶۹ ماه‌نامۀ وطن‌یولی (راه وطن) منتشر شد

شمارۀ بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی




■ در این شماره می‌خوانید:

زندگی و اندیشۀ ستارخان،‌ سردار ملّی ایران و قهرمان مشروطه:
«می‌خواهم هفت دولت، زیر پرچمِ ایران باشد. زیر پرچمِ بیگانه نمی‌روم.»

یادکردی از «جلال متینی» که در غربتِ غرب، دوم بهمن در ۹۶ سالگی در گذشت:
جلالِ متین
(به قلمِ حمیدرضا محمدی)

جلال متینی؛ ایران‌مدارِ ایران‌شناس
(به قلمِ میلاد عظیمی)

اگر ما آذربایجانی‌ها نبودیم، چه کسی از زبانِ فارسی دفاع می‌کرد:
انتشارِ مصاحبه‌ای از چنگیز مولایی، استاد دانشگاه تبریز به بهانۀ عضویتِ ایشان در فرهنگستان زبان و ادب فارسی

گزارشِ شب فردوسی و شاهنامه با حضور استادان محمدرضا شفیعی‌کدکنی، ژاله آموزگار و حسن انوری:
شاهنامه، وطن است / ایران را تنها نگذارید

پیش‌زمینه‌های اشغال سیونیک و خفگی ژئوپلتیکِ ایران در قفقاز:
راهزنی اردوغان از رانندگانِ ایرانی
(به قلمِ نیما عظیمی)

زبانِ فارسی و حکومتِ ترکان
(بازنشر مقاله‌ای از زنده‌یاد دکتر جلال متینی)

جشنِ سده و شادی زمستانی
(به قلمِ لیلا محمدی)

محمدامین رسول‌زاده، نخستین رئیس‌جمهورِ آن‌سوی ارس:
سیاووشِ زمانه
(به قلمِ میلاد امیدوار)

پاسخ به تحریفات ترکیه در مورد ابن‌سینا


■ برای مطالعۀ ماه‌نامۀ وطن‌یولی، به «اینجا» مراجعه کنید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

07 Feb, 14:39



📌 شمارۀ ۶۹ ماه‌نامۀ وطن‌یولی (راه وطن) منتشر شد

شمارۀ بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی




■ در این شماره می‌خوانید:

زندگی و اندیشۀ ستارخان،‌ سردار ملّی ایران و قهرمان مشروطه:
«می‌خواهم هفت دولت، زیر پرچمِ ایران باشد. زیر پرچمِ بیگانه نمی‌روم.»

یادکردی از «جلال متینی» که در غربتِ غرب، دوم بهمن در ۹۶ سالگی در گذشت:
جلالِ متین
(به قلمِ حمیدرضا محمدی)

جلال متینی؛ ایران‌مدار ایران‌شناس
(به قلمِ میلاد عظیمی)

اگر ما آذربایجانی‌ها نبودیم، چه کسی از زبانِ فارسی دفاع می‌کرد:
انتشار مصاحبه‌ای از دکتر چنگیز مولایی، استاد دانشگاه تبریز به بهانۀ عضویت ایشان در فرهنگستان زبان و ادب فارسی

گزارشِ شب فردوسی و شاهنامه با حضور استادان محمدرضا شفیعی‌کدکنی، ژاله آموزگار و حسن انوری:
شاهنامه، وطن است / ایران را تنها نگذارید

پیش‌زمینه‌های اشغال سیونیک و خفگی ژئوپلتیکِ ایران در قفقاز:
راهزنی اردوغان از رانندگانِ ایرانی
(به قلمِ نیما عظیمی)

زبانِ فارسی و حکومتِ ترکان
(بازنشر مقاله‌ای از زنده‌یاد دکتر جلال متینی)

جشنِ سده و شادی زمستانی
(به قلمِ لیلا محمدی)

محمدامین رسول‌زاده، نخستین رئیس‌جمهورِ آن‌سوی ارس:
سیاووشِ زمانه
(به قلمِ میلاد امیدوار)

پاسخ به تحریفات ترکیه در مورد ابن‌سینا


■ برای مطالعۀ ماه‌نامۀ وطن‌یولی، می‌توانید به PDF پیوست، مراجعه کنید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

07 Feb, 09:29


🎥 ایران ستیزی نظام‌مند در سیستم آموزشی جمهوری باکو

کاری از گروه رسانه‌ای آتروپاتن از ارومیه
عضو شوید و از این گروه حمایت کنید:

instagram.com/atropaten_iran


🆔 @vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

05 Feb, 09:50


🔹هفتمین همایش ملی زبان‌ها و گویش‌های ایران (گذشته و حال) با درجه علمی ISC برگزار می‌شود.

🔸به نقل از مدیر علمی این همایش (محمود جعفری دهقی) این همایش می‌تواند در تحکیم زبان فارسی و مبانی هویت ملی و فرهنگی ایران نقش چشمگیری ایفا کند. برگزارکنندگان همایش امیدوارند که با شرکت استادان و صاحب‌نظران و پژوهشگران زبانها و گویش‌های این سرزمین، به غنای علمی آن بیافزایند.

📍 این همایش در اسفندماه امسال در محل مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار می‌گردد که جزئیات آن متعاقباً به اطلاع عموم خواهد رسید.
@vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

04 Feb, 13:53



📌 کارگاه شاهنامه‌خوانی تبریز (بصورت برخط و مجازی)

نشست صد و نوزدهم



زمان:
چهارشنبه هفدهم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعتِ بیست

سخنران: یامان حکمت تقی‌آبادی، دکترای زبان و ادبیات فارسی

[موضوع سخنرانی: اهمیت جغرافیای تاریخیِ شاهنامه در تحلیلِ روایی آن]

آموزگار: جواد رنجبر درخشی‌لر، دکترای علوم سیاسی و شاهنامه‌پژوه

[دستور کار: شرح داستان گیومرت]

شاهنامه‌خوان: مهتاب حاجی‌محمدی

[خوانشِ داستان گیومرت]


با همکاری:
انجمن علمی مطالعات صلح ایران
خانۀ اندیشمندان علوم انسانی
خِرَدسرای فردوسی
بنیاد فردوسی توس
کانون شاهنامۀ فردوسی توس
باشگاه شاهنامه‌پژوهان
رادیو شاهنامه
انجمن دوست‌داران شاهنامۀ البرز (اشا)
انجمن افراز


■ کارگاه شاهنامه‌خوانی تبریز، بصورت مجازی و برخط، در بسترِ «گوگل‌میت» برگزار خواهد شد.
برای ورود به کارگاه، روز چهارشنبه هفدهم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۲۰ از «اینجا» وارد شوید.


#اطلاع_رسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

03 Feb, 06:21



📌 مسئولیت‌های وزارت ورزش، وزارت کشور و فدراسیون‌ها در‌این‌باره چیست؟

✍️ احسان هوشمند
[روزنامۀ شرق، شمارۀ ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ خورشیدی]


گزیده‌هایی از یادداشت:

هفتۀ گذشته،‌ فوتبال کشور باز هم شاهدِ حاشیه‌های زننده و زشتی بود. در جریان مسابقۀ میان تراکتورسازی تبریز و پرسپولیس تهران، با برنامه‌ریزی قبلی، گروهی صحنه‌های بسیار ناخوشایندی به وجود آوردند. فحاشی‌های رکیک، توهینِ خانوادگی، تحقیر و نیز بی‌احترامی به پرچم کشور از‌جمله حواشی پیش‌آمده بود که صحنه‌های شرم‌آوری را در ورزشگاه ساخت.
تصاویر ویدئویی فراوانی از این حوادث بسیار زشت و شرم‌آور در فضای مجازی منتشر شد. پس از این رویدادهای غیراخلاقی و هشداردهنده، برخی از مسئولان ورزشی کشور فقط به بررسی موضوع و جریمۀ احتمالی تیم‌های خاطی اکتفا کردند. شاید اگر سال‌ها پیش دربارۀ چنین اقدامات نفرت‌برانگیزی در فوتبال تصمیم‌گیری می‌شد و قوانین سخت‌گیرانه فیفا در‌بارۀ چنین تخلفاتی اعمال می‌شد و زد‌و‌بندهای خارج از محیط ورزشی و سیاسی اجازه می‌داد، شاهد این رویدادهای تیره‌وتار ضد‌ ورزشی در ورزشگاه‌های کشور نبودیم.

اخلاق‌گریزی در فوتبال، تاریخی هم‌پای ظهور این رشتۀ ورزشی دارد. مقابله با بی‌اخلاقی در فوتبال نیز دارای مقررات و قوانینِ سخت‌گیرانه‌ای است. متأسفانه در‌این‌باره فدراسیون فوتبال در ۱۴ سال گذشته به وظایف خود به درستی و با دقت و وسواس عمل نکرده است. اما نوع دیگری از اخلاق‌گریزی در فوتبال ظهور کرده که حاوی مباحثِ ناخوشایند "نژادی، تباری و قومی" است که مخاطراتِ بسیار بیشتری دارد و می‌تواند هزینه‌هایی دوچندان در پی داشته باشد.

اگر رفتار‌های قوم‌گرایانه ‌مهار نشود، در قالب‌های دیگری ‌خود را نمایان می‌کند و به دیگر مناطق نیز سرایت می‌کند. ابتدا باید با یک بررسی عمیق و همه‌جانبه، به شناسایی ریشه‌های رفتارهای منفی قوم‌گرایانه در فوتبال پرداخت و سپس ابعاد، جوانب و عوامل مؤثر در بروز این پدیده و سازمان‌دهندگان آن را شناخت. سرآغاز ظهور افراطی‌گری قومی در فوتبال کشور به سال ۱۳۸۸ [خورشیدی] بر‌می‌گردد. در آن دوره برخی بر آن بودند تا با گسترش قوم‌گرایی در فضاهای ورزشی، به اهداف سیاسی خود برسند. اینکه در آن دوره، مالکان و مدیران باشگاه تراکتورسازی چه مواجهه‌ای با اخلاق‌‌گریزی‌های قوم‌گرایانه در حاشیۀ مسابقات این تیم داشتند، نیازمند بررسی عمیق و همه‌جانبه‌‌ است. در سال‌های بعد، این پدیده دوباره گاه‌و‌بیگاه در حاشیه مسابقات فوتبال این تیم روی داد، اما مشخص نیست چرا فدراسیون فوتبال و مسئولان کشوری و استانی درباره این رویدادهای حساسیت‌برانگیز، با بررسی عمیق و چند‌جانبه، چاره‌جویی نکردند و به بررسی ریشه‌ای نپرداختند و از مقررات موجود برای مواجهه با موضوع طفره رفتند. اگر هم مقررات موجود جوابگو نبود، چرا با تدوین مقررات جدید به مقابله با این پدیده مخاطره‌انگیز نپرداختند؟
آیا این دورۀ طولانی، یعنی از سال ۱۳۸۸ [خورشیدی]، بررسی شد تا مشخص شود چه کسانی سازمان‌دهندۀ این تحرکات هستند؟ نقش برخی نمایندگان مجلس و شورا و نیز رسانه‌های محلی از‌جمله صداو‌سیمای محلی، در تحریک هیجاناتِ محلی چیست؟ نقش مسئولان تیم در جلب همکاری گروهی برای لیدری تیم، بدون آموزش‌های لازم یا طراحی شعارهای جذاب اما هم‌گرایانه چیست؟ نقش و سهم مسئولان محلی در رده‌های مختلف در‌این‌باره چیست؟ در این زمینه پیشنهاد می‌کنم یک نظرسنجی در سطح شهر تبریز انجام شود و از شهروندان تبریزی پرسیده ‌شود‌ چه کسانی طراح چنین فعالیت‌های مخرب قوم‌گرایانه‌ای هستند؟ احتمالاً نتایج خیلی‌ها را شگفت‌زده خواهد کرد! در بررسی‌های میدانی راقم این سطور در تبریز و در گفت‌وگو با بسیاری از شهروندان در نقاط مختلف شهر، بسیاری معتقدند دست‌هایی در فضای رسمی در کار است. این فرضیه، جدا‌ از آنکه دقیق و درست است یا خیر، حاوی یک نکتۀ اساسی است؛ اینکه تلقی افکار عمومی آن است که دولت به معنای عامِّ کلمه، به وظایف خود در‌این‌باره به درستی عمل نکرده است. حتی برخی از شهروندان تبریزی می‌گفتند کار تحریک هر دو سوی میدان از یک‌جا سرچشمه می‌گیرد؛ یعنی گروهی سازمان‌یافته ابتدا در قالب هواداری تیم رقیب، اقدام تحریک‌آمیزی یا شعار‌ و توهینی را سازمان‌دهی می‌کنند و سپس برای مقابلۀ ظاهری با آن توهین، همین گروه سازمان‌یافته از طریقِ هواداری تیم به‌ظاهر خودی، اقدام به واکنش می‌کنند؛ یعنی هر دو گروه تحریک‌کننده از یک سرچشمه آب می‌خورند. اگر چنین ادعایی ‌درست باشد، نشان از سازمان‌یافتگی جدی ماجرا دارد.



■ این یادداشت مهم را بطور کامل در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

02 Feb, 20:10



📌 آتش جشن سده برای نخستین بار در زنجان روشن شد

✍️ آرین ارفعی

آیین دیرین جشن سده که با هشتمین سالگرد چاپ و پراکنش روزنامه‌ی فرهنگی و اجتماعی زنگان امروز برابر شد، در روز تیرشید، دهم بهمن ماه برابر جشن سده با باشندگی جمعی از هنرمندان‌، استادان دانشگاه و دوست‌داران فرهنگ و ادب فارسی در زنجان برگزار شد. در این آیین که نخستین گردهمایی برای بزرگداشت جشن سده در زنجان به شمار می‌آید، مصطفی ارفعی صاحب امتیاز و مدیر مسئول روزنامه‌ی زنگان امروز در آغاز برنامه، با خوش‌آمدگویی به باشندگان در این انجمن و سپاسمندی از ایشان به خاطر پذیرش دعوت، گفت ؛ پیشینیان ما به درستی برای پویایی و سلامت توده‌ی مردم، جشن‌های بسیاری را برگزار می‌کردند تا روان آنها برای ساختن جامعه‌ای توسعه‌مدار سالم و بدور از هر گونه کسالت و افسردگی باشد و چه نیکو دریافته بودند که نمی‌توان با توده‌ای ناسالم و افسرده، کشوری توسعه‌مند و پیشرفته ساخت. همین بود که دولت شکوهمند ایران از چین تا مصر و آناتولی و کناره‌های مدیترانه گسترده بود و چند صد سال زیر یک پرچم اداره می‌شد.


■ متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

01 Feb, 07:04



📌 گذشتۀ پرافتخارِ فرهنگیِ ایران، مسئولیتی برای امروز است

✍️ جلیل سازگارنژاد

هفتۀ قبل هنرمند گرانمایه و چهرۀ ماندگار فرهنگی کشور آقای ابراهیم حقیقی در برنامۀ فاخر اکنون، میهمان سروش صحت بود. این استاد برجستۀ دانشگاه که خالق بیش از پنج هزار اثر نفیس گرافیکی و تصویرگری بر پوسترها و متن و جلد کتاب‌ها و به‌ویژه طراح اثر زیبای سیمرغ بلورین فیلم فجر است، در میانۀ گفت‌وگو با نقل مطلبی از کتاب «با آخرین نفس‌هایم» از خاطرات لوئیس بونوئل، جملۀ درخشانی را با این مضمون بیان کرد که «یک ملت با حافظۀ فرهنگی‌اش زنده است و اگر این حافظه را از او بگیری، رو به نابودی می‌گذارد و نه‌تنها فرهنگش، بلکه خودش هم از جهان محو می‌شود».

این گفته هوشمندانه و ارزشمند من را بر آن داشت که با نگاهی گذرا به گذشتۀ پرافتخار فرهنگی و تمدّنی ایران، مسئولیت امروزمان را بررسی و یادآوری کنیم. بدون‌تردید پیدایش و مانایی هر تمدّنی مستلزم برخورداری از فرهنگ غنی و حکیمان و دانشمندان و فرهنگ‌وران و هنرمندانی با دانش و معرفت گسترده و علوم و فنون گوناگون است. اگرچه در‌این‌میان بن‌مایۀ اصلی هر تمدّنی را فرهنگ پویا، آفریننده و خلاق آن رقم می‌زند، ایران نیز به‌عنوان مهد یکی از چهار تمدن کهن و بزرگ جهان از این قاعده مستثنا نیست.



■ دنبالۀ یادداشت را در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

30 Jan, 10:44


‌‌
📌 از «قاضی محمّدِ ما و ایران» تا «قاضی محمّدِ دیگران»!


📌 آیا جریانِ وابسته به شوروی قابل دفاع است؟

✍️ حسین نوری‌نیا


برش‌هایی از یادداشت:

آقای صالح‌نیک بخت، وکیل دادگستری، در کانال تلگرامی خود یادداشتی با عنوان «مقاومت، میراث درایت و تدبیر پیشوا» به مناسبت دوم بهمن، هفتاد‌و‌هشتمین سالروز اعلام جمهوری مهاباد منتشر کرد و به ستایش از قاضی محمد و اعلام جمهوری مهاباد پرداخته است. او در این یادداشت با اشاراتی غیرحرفه‌ای و برخی خطاهای آشکار تاریخی و به دور از واقعیتِ اجتماعی و فرهنگی و نادیده‌گرفتن مناسباتِ اجتماعی آن دوران در مناطقِ کُردنشین ایران و چشم‌بستن بر اسناد و مدارک متقن تاریخی، تلاش کرده قاضی محمد را رهبر و پیشوای کُردهای ایران، خطاب کند!

یادداشت صالح نیکبخت به نحوی تنظیم شده که گویی با سقوط حکومت پهلوی اول با آغاز جنگ جهانی دوم و بروز هرج‌ومرج در نقاط مختلف کشور، «ژ کاف» در همان سال برای ایجاد نظم شکل گرفت. در‌صورتی‌که «ژ کاف» یک سال بعد یعنی در سال ۱۳۲۱ و با حضور تعدادی از اعضای حزب هیوا از کُردهای عراق – نه به صورت خودجوش و برآمده از ارادۀ مردم مهاباد – و بدون حضور و نقش‌آفرینی قاضی محمد، فعالیتش را شروع کرد.

همدلی صالح نیک‌بخت با تأسیس حزب دموکرات کردستان و قاضی محمد و خطاب‌کردن او به‌عنوان رهبر و پیشوای کُردهای ایران، گویی حکایت از علاقۀ شخصی دارد؛ نوعی علاقه که به تعمیمِ ناروا انجامیده است! بخش بزرگی از کُردهای ایران در آن دوره، قاضی محمد را نمی‌شناختند و بسیاری نیز اقدامات او را ادامۀ سیاست حزب توده در راستای پیگیری منافع شوروی استالینی می‌دانستند.
فراموش نکنیم که فرقۀ دموکرات آذربایجان با تبدیل کمیتۀ ایالتی حزب توده در تبریز به آن فرقه شکل گرفت و نیز این حزب (توده) در همان ابتدا از حرکت قاضی محمد حمایت جدی و همه‌جانبه کرد. مشخص نیست که آقای نیک‌بخت براساس کدام مطالعات تاریخی و اسناد موجود – به غیر از اسناد حزبی – قاضی محمد را پیشوای کُردهای ایران می‌نامد؟! از یک سو، جمهوری قاضی محمد تنها بر بخش‌هایی از منطقۀ مکریان (مهاباد و بوکان) که زیر چکمه‌های ارتش سرخ استالین بود، سلطه یافت و از سوی دیگر، او حتی نتوانست بر سردشت و پیرانشهر تسلط پیدا کند.
در آن زمان دو شهر مهاباد و بوکان کمتر از ۲۰ هزار نفر جمعیت داشتند. در سنندج که بزرگ‌ترین شهر سنی‌نشین کُردهای ایران است، شخصیت‌های ذی‌نفوذی مانند آیت‌الله شیخ محمد مردوخ و آصف و دیگران، قاضی محمد را محکوم کردند و جمهوری او را نپذیرفتند. علاوه بر اینکه هم در آن تاریخ و هم در دوره‌های بعد، اکثریت کُردهای ایران همواره در مقابل جریان‌های تجزیه‌طلب، مقاومت کردند و جان‌فشانی‌ها داشتند. تعداد کشته‌شده‌های کُرد از حملات احزابِ دموکرات و کومله بیش از کشته‌های دیگر نقاطِ ایران است.

صالح نیک‌بخت به دلیل تسلط‌نداشتن به منابع تاریخی مدعی است که معتمدان مهاباد برای جلوگیری از اعدام قاضی محمد، نامه‌ای به محمدرضا شاه نوشتند، در‌حالی‌که اسناد منتشر‌شده، عکس این را نشان می‌دهد و افراد شاخصی از معتمدان مهاباد در نامه‌های پرشمار و پر امضا خواهان اعدام قاضی‌ها بودند.

ما با دو قاضی محمد مواجه هستیم: نخست آنکه او از خاندانی محترم در مهاباد برخاسته بود. تبار آنها گرجستانی و از مسیحیانِ مهاجرِ گرجستان بود که در دورۀ شاه تهماسب به مکریان کوچ کرده و در مهاباد ساکن شده بودند. پس از آن با خوش‌نامی در این منطقه زیستند و روابط نزدیکی با حکومت داشتند. قاضی محمد به جز نقش مشهودی که خاندان او در انقلاب مشروطه و ترویح ایده‌های مشروطه‌خواهی و مبارزه با استبداد داشت و بعدها نیز تعدادی از نزدیکانش به دست اسماعیل آقای سیمیکو کشته شدند، یکی از معتمدان رضا شاه به شمار می‌رفت. انتخاب او به ریاست آموزش و معارف مهاباد و سپس جمعیت شیر و خورشید تصادفی نبود. اختصاص بودجه و حقوق فوق‌العاده از طرف دولت و ژاندارمری برای قاضی محمد تا روز آخر زندگی و نیز بخشیدن زمین‌های فراوان به این خانواده از طرف رضا شاه و تبدیل آنها به یکی از زمین‌داران بزرگ منطقه بر اهالی مهاباد پوشیده نیست. اگر عکس سفر رضاشاه به مهاباد را دیده باشید، شخص قاضی محمد چند متر پیشاپیش جمعیت استقبال‌کننده از رضا شاه حضور دارد؛ به عبارتی او مهم‌ترین شخصیت مورد تأیید حکومت رضا شاه در منطقه بود. حتی انتخاب صدر قاضی برای مجلس چهاردهم در سال ۱۳۲۲ به‌واسطۀ نظر دولت در تهران بود. تا اینجا قاضی محمد، «قاضی محمّدِ ما و ایران» است. اما پس از سفر او به شوروی و پوشیدن لباس نظامیان ارتش سرخ شوروی نشان داد از دوم بهمن ۱۳۲۴ به «قاضی محمّدِ دیگران»، تبدیل شده است. ای کاش چنین نمی‌شد و قاضی محمّد همچنان برای ایران می‌ماند.



■ این یادداشت را بطور کامل در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

29 Jan, 19:33


نسب نامه نویسی در فرهنگ و تمدن ایرانیان
رونمایی کتاب شجره الاتراک
تبارنامه مغولان و ترکان

دوشنبه ۱۵ بهمن ساعت ۹ تا ۱۳
کتابخانه ملی
🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

29 Jan, 16:04


هوالحکیم

اندیشکده ذکــر با همکاری حوزه هنری اردبیل برگزار می‌کند

نشست علمی
شکل‌گیری "ایران" در پرتو" فرّه و فرهنگ"

(گزارشی از "انسجام، ساختار و تباهی هویت در ایران در نسبت با انگاره فره ایزدی" بر اساس یک بررسی درون‌متنی در شاهنامه حکیم فردوسی)

با حضور:

دکتر زهیر توکلی
شاعر، منتقد، مدرس و پژوهشگر ادبیات


چهارشنبه ۱۰بهمن‌ماه ساعت ۱۶
اردبیل - خانه‌ تاریخی صادقی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

29 Jan, 15:24


📌 درگذشتِ جبار آیدنلو، شاعر، ادیب و دبیر ارومیه‌ای

استاد جبار آیدنلو، شاعر، ادیب و دبیر ارومیه‌ای هشتم بهمن ۱۴۰۳ خورشیدی در سن نود سالگی به رحمت ایزدی پیوست و پیکر ایشان در قطعۀ هنرمندانِ آرامگاه شهر ارومیه به خاک سپرده شد.

دکتر سجاد آیدنلو، شاهنامه‌شناس ارومیه‌ای و برادرزادۀ زنده‌یاد جبار آیدنلو، بر مزار ایشان طی سخنانی بیان داشت:
«بنا بر وصیت عمویم، هیچ‌گونه مراسمی -موکداً هیچ‌گونه مراسمی - از طرف خانوادۀ آیدنلو برای مرحوم برگزار نخواهد شد و تمامی هزینه‌های آن صرف امور خیریه خواهد شد.»

زنده‌یاد جبار آیدنلو، بیش از ۶۰ سال در دو حوزۀ زبان و ادب فارسی و تُرکی آذربایجانی شعرسرایی کردند و نخستین اثر ایشان در دهۀ ۱۳۳۰ خورشیدی منتشر شده است. از آثار چاپ‌شده ایشان می‌توان به «آئینه حق‌نما»، «ارمغان بعثت» و «سروده‌های سرمست (گزیده‌ای از اشعار فارسی و ترکی آذربایجانی)» اشاره کرد.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

29 Jan, 14:30


🎥 یاشاسین ایران؛
یاشاسین آذربایجان
ِِ ایران

نمایش ستّارخان، سردار ملّی ایران در تالار رودکی تهران با استقبال شهروندانِ ایرانی بویژه شهروندانِ ایرانیِ آذری اجرا شد و تماشاگران با ندای «بیز ایرانلیلار» ستارخان به وجد آمده و با فریاد «یاشاسین ایران» بی‌وقفه، به تشویق پرداختند. همچنین جلوه‌گری درفشِ ملّی سه‌رنگ ایران، به این نمایش، زیبایی دیگری داده بود.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

28 Jan, 20:33



📌 بزرگداشت زنده‌یاد استاد دکتر عباس زریاب خویی

همزمان با سی‌امین سالِ درگذشتِ استاد


با حضور:
تقی پورنامداریان
علی بهرامیان
مهران اسماعیلی
مرتضی هاشمی‌پور
بهرام پروین گنابادی


زمان:
شنبه سیزدهم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت شانزده

محل:
تهران، خیابان نجات‌الهی (ویلا)، بوستان ورشو، خانۀ اندیشمندان علوم انسانی، تالارِ فردوسی


برنامه به صورت حضوری برگزار می‌گردد و شرکت برای همگان، آزاد و رایگان است.


#اطلاع_رسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

28 Jan, 19:05



📌 کارگاه شاهنامه‌خوانی تبریز (بصورت برخط و مجازی)

نشست صد و هجدهم
و همزمان با شبِ جشنِ ملّی سده، جشن به یادگار مانده از هوشنگ پیشدادی، پادشاه اساطیری ایران



زمان:
چهارشنبه دهم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعتِ بیست

سخنران: ماندانا تیشه‌یار، دکترای روابط بین‌الملل

[موضوع سخنرانی: قفقاز در شاهنامه]

آموزگار: جواد رنجبر درخشی‌لر، دکترای علوم سیاسی و شاهنامه‌پژوه

[دستور کار: شرح بیت‌های دیباچه]

شاهنامه‌خوان: طاهره بهرامی، نقال شاهنامه

[خوانشِ دیباچۀ شاهنامه]


با همکاری:
انجمن علمی مطالعات صلح ایران
خانۀ اندیشمندان علوم انسانی
خِرَدسرای فردوسی
بنیاد فردوسی توس
کانون شاهنامۀ فردوسی توس
باشگاه شاهنامه‌پژوهان
رادیو شاهنامه
انجمن دوست‌داران شاهنامۀ البرز (اشا)
انجمن افراز


■ کارگاه شاهنامه‌خوانی تبریز، بصورت مجازی و برخط، در بسترِ «گوگل‌میت» برگزار خواهد شد.
برای ورود به کارگاه، روز چهارشنبه دهم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۲۰ از «اینجا» وارد شوید.


#اطلاع_رسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

28 Jan, 10:07



📌 هشتم بهمن‌ماه سالروز درگذشت سید حسن تقی‌زاده تبریزی

در اهمیت وحدت ملّی


ادارۀ روزنامۀ کاوه
برلن ۱۹۲۲/۲/۲۲

دوست عزیز، مرقومۀ شریفۀ مورخۀ ۲۴ ژانویه که از نیس مرقوم داشته بودید چند روز پیش زیارت کردم و بسیار خوشوقت شدم. آنچه در باب مقالۀ اساسی کاوه مرقوم رفته بود با دقت و امتنان خواندم. ملاحظات عالی تماماً صحیح است و هیچ اختلافی در بین نیست. یقین وحدت ملی و تمدن ایران اس اساس و بالاترین مقاصد ملی باید باشد. لکن امروز مانع وصول به هر مقصدی چیست؟ آیا غیر از جهل عمومی است؟ فقط عدم انتشار تعلیم عمومی و جهل اکثریت ملت است که افسون هر مارگیر قفقازی و هر شیطان اسلامبولی در آذربایجان ایران می‌گردد و اکراد با اینکه از نژاد ایرانی هستند فریفتۀ دعاة استقلال کردستان، سیاستمداران عراق عرب و حکام اروپایی آن قطعه یا مجذوب تلقینات اتحاد اسلام‌بازی عثمانی مغولی می‌شوند. به تجربۀ عمر من که این‌طور نتیجه حاصل شده که فقط عوام‌ بازاری است که متاع هر شیاد ترهات‌گوی را باعث رواج است. یک مشهد الله‌وردی باکویی بی‌سواد می‌آید به تبریز و مشتی حرف آسمان و ریسمان قالب زده در چند روزی چند هزار نفر دور خود جمع می‌کند، ولی در مملکت باعلم این فقره غیرممکن است. به نظر من اخلال وحدت ملی در میان قوم بی‌علم و عوام خیلی آسان‌تر از آن است که میان قوم تربیت‌شده.
به هر صورت ابداً میان ما اختلافی نیست و نمی‌تواند هم باشد. وحدت ملّی ایران اغرّ مقاصد روح من است و از بیست سال به این‌طرف با زبان و قلم در آن راه به قدر مقدور کوشیده‌ام. جلوگیری از فساد عثمانی‌های جاهل عمده‌ترین مطمح نظر سیاسیون ما باید باشد، ولی باید با کمال پختگی و استادی و به قول فرنگی‌ها با Tacte باید کار کرد نه خامی، ولی صدی نود و نه قدرت و پشت کار و کوشش خود را باید پس از امنیت در مملکت صرف نشر تعلیم عمومی بکنیم.

ارادتمند حقیقی
حسن تقی‌زاده


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

26 Jan, 16:17


🟢 قدمت نام ایران از زبان دشمنان

🔴 از نامه بایزید دوم به شاه‌اسماعیل صفوی

"هرگاه ایرانیان از حکومت اتراک بایندریه (قراقویونلو) خشنود می‌بودند آن سیادت مآب آنقدر ممالک را نمی‌توانست به آسانی فتح نماید. ایران مملکتی است که چندین سلاله از حکم‌ دارا معتبر قبل از اسلام در آن اقلیم توسن سلطنت رانده و بعضی از حکم‌داران آنها نیز در اغلب آبادی‌های ممالک روی زمین به یاری همان ایرانیان فتح‌های بسیار ممدوح کرده و بین السلاطین به نام نیکی تفرد نموده‌اند."

منبع: شاه اسماعیل اول. منوچهر پارسا دوست. ص،۸۱۵-۸۱۶
@vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

22 Jan, 21:32


📌 بنیاد ایران‌شناسی استان آذربایجان شرقی برگزار می‌کند:
شب بزرگداشتِ خاقانی شروانی در تبریز



سخنرانان:
سعیدالله قره‌بیگلو
احمد گلی
ابراهیم پوردرگاهی
سعید طرزمی
محمد طاهری خسروشاهی


زمان
پنج‌شنبه چهارم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۱۶


محل:
تبریز، خیابان ثقه‌الاسلام‌، کوی سرخاب، خانۀ تاریخی شربت‌اوغلی، بنیاد ایران‌شناسی استان آذربایجان شرقی



#اطلاع_رسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

21 Jan, 10:52


🪕🎻 کنسرت موسیقی سنتی شمس الحق

🎤 سرپرست گروه و آهنگساز و تار و سه تار: جواد شیروانی
خواننده: محمد دیده بانی
گروه موسیقی شمس تبریز

تبریز پنجم بهمن ماه
سالن پتروشیمی

خرید بلیت: ebilit.com

@vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

20 Jan, 12:26


‍ ‌
📌 پرسش‌هایی دربارۀ نشست ائمۀ جمعه شمالغرب

✍️ احسان هوشمند

در روزهای گذشته نشست چهار نفر از ائمۀ جمعه مراکز استان‌های شمال‌غرب در تبریز برگزار شد‌. این نخستین بار‌ نیست که جلسۀ ائمۀ جمعه چهار استان شمال‌غرب برگزار می‌شود. در جلسۀ اخیر ائمۀ جمعه شمال‌غرب، افزون بر توصیۀ برخی مسائل اجرائی در مورد استان‌های شمال‌غرب، در‌بارۀ تحولات اخیر مرتبط با "جمهوری آذربایجان" نیز مطالبی مطرح شده بود. بنا بر گزارش‌های منتشر‌شده، در این نشست در زمینۀ سیاست خارجی و مناسبات با "جمهوری آذربایجان‌"، «روابط جمهوری اسلامی ایران و "جمهوری آذربایجان" فراتر از روابط سیاسی و مبتنی بر پیوند‌های عمیق فرهنگی، تاریخی و مذهبی دو ملت دانسته شد که تلاش برخی کشور‌های بیگانه و عوامل سرویس‌های خارجی برای ایجاد اخلال در روابط دو کشور نتیجه نداشته و پس از این هم نخواهد داشت». در‌این‌باره تذکر چند نکته ضروری است:

۱- مهم‌ترین‌ نشانۀ هماهنگی ارکان ادارۀ کشور، تعریف وظایف و حیطۀ کاری نهادهای مختلف و گوناگون کشور است تا مشخص باشد چه نهادی و سازمانی متولی پیشبرد اهداف و وظایف قانونی است و در صورت عدم کامیابی، چه نهاد یا اشخاصی باید پاسخ‌گوی مسائل پیش‌آمده باشند. به سخن دیگر، مسئولیت‌پذیری دو وجه و شاخص عمده دارد؛ یکی اجرای وظایف و برآوردن انتظارات است و دیگری پاسخ‌گویی در برابر مسئولیت. بر اساس چنین رویکردی، تداخل فعالیت نهادهای متنوع و پرشمار کشور در مسائل اجرائی، ضمن آنکه مخل تفکیک قواست، مغایر با پذیرش مسئولیت‌ها و در نتیجه ناکارآمدسازی نهادهای قانونی است. هر نوع ورود به وظایف سازمانی دیگر سازمان‌ها و نهادها می‌تواند به هرج‌و‌‌مرج و نابسامانی بیشتر در فضای رسمی کشور منجر شود. در حوزۀ سیاست خارجی نیز ورود نهادها، سازمان‌ها و افراد گوناگون می‌تواند به تداخل سازمانی منجر شود و به این ترتیب برای منافع و مصالح ملی چالش‌ساز باشد. از این منظر، ورود ائمۀ جمعه شمال‌غرب در موضوع سیاست خارجی نه‌تنها هیچ کمکی به تنظیم سیاست خارجی نمی‌کند، بلکه گاه به پیچیده‌ترشدن مسائل کشور نیز منجر می‌شود. اتفاقی که در حضور امام‌جمعه اردبیل در هفته‌های گذشته روی داد، نمونه‌ای از آسیب‌های واردشده به کشور است که کسی هم بابت آن به‌صورت رسمی و علنی مورد پرسش قرار نگرفت، اما اثرات خود را بر جای گذاشت. در‌این‌باره باید متذکر شد که مناسبات ایران با کشور همسایه در شمال غرب دارای ظرایف، پیچیدگی‌ها و ابعاد نهان و آشکاری است که مدیریت آن نیازمند مهارت‌ها، تخصص و هدف‌گذاری‌های سازمانی با کمک متخصصان امر است و ورود غیر‌کارشناسی نهادهایی همچون ائمۀ جمعه به ازهم‌گسیختگی در ارکان سیاست خارجی دامن‌ می‌زند.

۲- دستگاه سیاست خارجی متولی تنظیم مناسبات با همسایه‌های ایران و دیگر کشورها و نهادهای بین‌المللی است.
اگر ائمۀ جمعه محترم شمال‌غرب نسبت به عملکرد دستگاه سیاست خارجی در قبال کشور "جمهوری آذربایجان" گلایه یا انتقادی دارند، بهتر آن است که با استفاده از ظرفیت‌های قانونی مانند مشورت با نمایندگان مجلس حوزۀ انتخابیه، برای تذکر یا طرح سؤال و استیضاح استفاده کنند تا خود به‌صورت مستقیم و علنی وارد موضوع شده و سیاست خارجی کشور را درگیر مباحث و چالش‌هایی تازه کنند. به عبارت دیگر، اگر ائمۀ جمعه محترم شمال‌غرب ‌به وزارت خارجه اعتماد ندارند، بهتر است از راه‌های قانونی اقدام‌کنند تا اینکه خود نقشی در سیاست خارجی بر عهده گیرند. ورود نهادهای دیگر به عرصه سیاست خارجی، دردسرساز و‌ موجب وهن دستگاه سیاست خارجی است تا فرصت‌سازی.

۳- در صورت سرایت رویکرد ائمۀ جمعه به دیگر استان‌ها، دستگاه سیاست خارجی با چالش‌های بزرگ‌تری مواجه می‌شود. به این معنا که اگر قرار باشد در هر استان مرزی، ائمۀ جمعه به بهانۀ مشترکات تاریخی و فرهنگی با آن سوی مرز خود وارد موضوعات مرتبط با سیاست خارجی شوند، هرج‌ومرجی گسترده بر کشور حاکم می‌شود. تصور کنیم که ائمۀ جمعه غرب کشور مانند سنندج، مهاباد و پاوه برای تحولات "کُردستان عراق"، احساس وظیفۀ شرعی کنند و به دخالت در سیاست خارجی بپردازند یا ائمۀ جمعه جنوب و جنوب شرق هم در‌بارۀ عربستان و یمن و اهل سنت، چنین رویکردی در پیش گیرند. در این صورت آیا امنیت ملی به‌شدت تحت تأثیر این اقدمات قرار نخواهد گرفت.

■ بُن‌مایه:
روزنامۀ شرق، شمارۀ یکم بهمن ماه ۱۴۰۳ خورشیدی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

20 Jan, 11:03


📌به فراخور عضویت پیوسته‌ی دکتر چنگیز مولایی در فرهنگستان زبان و ادب پارسی

استادمولایی، مرد خرد و مهربانی

✍️بهمن دمشقی خیابانی

📎روزنامه سرخاب تبریز/ یکم بهمن ۱۴٠۳


به نام خداوند جان و خرد
دانشگاه تبریز از زمان تأسیس خود بزرگانی زیادی را در آغوش خود دیده و پرورده است. از زمان تأسیس دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی آن، بزرگانی زیادی در آن دانشکده حضور داشته و دارند. بزرگانی چون دکتر خیام‌پور، دکتر مرتضوی، استاد قاضی طباطبایی، دکتر مرتضوی، دکتر‌سرکاراتی و امروز اساتید بزرگواری چون دکتر صدری‌نیا، دکتر جلالیان و استاد دکتر چنگیز مولایی.
دربارهٔ دکتر مولایی سخن گفتن کار آسانی نیست، زیرا که باید با احتیاط کامل دربارهٔ ایشان سخن گفت و نوشت؛ تا مبادا خدای ناکرده یکی از سجایای اخلاقی و علمی ایشان فراموش شود.
استاد چنگیز مولایی را شاید بیش از ۱۷-۱۸ سال که می‌شناسم و ایشان علاوه بر این که حق استادی (معنوی) بر‌گردنم دارند، دوستی بسیار با ارزش و محترم نیز برای من هستند و این مایه مباهات و فخر بنده است.
هر باری که به دفتر ایشان در دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه تبریز مراجعه می‌کنم، همواره با آغوش باز و لطف همیشگی‌ خود که نسبت به بنده دارند به سراغم می‌آیند.  و وقتی در محضرشان هستم زمان از دستم می‌رود، از بس که این دانشی‌مردِ خردمندِ بزرگوار، دریای علم و دانش هستند و لذت آموختن از محضر پر فیضشان باعث می‌شود به زمان نیندیشی.
آقای دکتر مولایی علاوه بر اینکه استادی به تمام معنا دانشمند و فاضل هستند، بسیار هم خونگرم و مهربان می‌باشند. اما این مهربانی در برابر کسانی که بویی از عشق و علاقه به ایران ندارند معنایی ندارد. ایشان با اینکه رشتهٔ تخصصی‌شان فرهنگ و زبان‌های باستانی است، اما عشق و علاقه به شاهنامه و حماسهٔ ملی ما ایرانیان باعث شده است که اغلب پژوهش‌های خود را به سمت شاهنامه‌پژوهی سوق بدهند.
در حال حاضر باید بی‌هیچ اغراقی گفت که استاد دکتر مولایی جزو چندتن اساتید ممتاز دانشگاه تبریز و دانشکدهٔ ادبیات آن دانشگاه هستند؛ و همین هم باعث شده است که پس از مرحوم استاد دکتر سرکاراتی ایشان به عنوان عضویت پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزیده شوند و پس از ایشان فعلاً تنها یک تن از اساتید دانشگاه تبریز و‌ دانشگاه ادبیات جزو اعضاء فرهنگستان هستند (اعضاء وابسته) و آن فرد هم کسی نیست جز استاد دکتر باقر صدری‌نیا. امید که هرچه زودتر فرهنگستان زبان و ادب فارسی دکتر صدری‌نیای عزیز را هم به عضویت پیوسته آن مؤسسه ارزشمند دربیا‌رند.
(البته لازم به توضیح است که خانم دکتر مهری باقری همسر مرحوم استاد دکتر سرکاراتی که بازنشسته گروه فرهنگ و زیان‌های باستانی دانشگاه تبریز هستند نیز عضو وابسته فرهنگستان می‌باشند، ولی ایشان دیگر از دانشگاه تبریز بازنشسته شده و در حال حاضر رئیس شعبه تبریز فرهنگستان زبان و ادب فارسی تحت عنوان بنیاد پژوهشی شهریار هستند).
هر خواننده و پژوهشگری که به سراغ کتاب و یا مقاله‌ای از استاد دکتر مولایی می‌رود باید بداند که هنگام خواندن آثار ایشان زمان از دستش درخواهد رفت. زیرا که آثار ایشان علاوه بر اینکه با قلم بسیار شیوا و دلنشین استاد به نگارش درآمده است. از بس نکته و مطالب نو و بدیعی دارد که شگفت زده خواهد شد. و محال است که تا مقاله و یا کتاب را تمام کند آنرا بخواهد به گوشه‌ای بگذارد و سراغ کار دیگری برود.
باید به فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز تبریک ویژه‌ای گفت که استادی چون دکتر مولایی را به عضویت پیوسته خود درآورده است.

عمرشان افزون باد و دیر زیاد آن دانشیِ مردِ خردمند.

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

20 Jan, 10:57


📌اهداف نوشتنِ کتاب «وضعیت اقلیت ها در جمهوری آذربایجان از منظر حقوق بین الملل» از زبان نویسنده 

🔹دکتر احمد کاظمی نویسنده این کتاب در سخنانی با تاکید بر اینکه مهمترین چالش پژوهش در حوزه اقلیت‌ها در جمهوری آذربایجان به عنوان یک کشور کثیرالمله، قِلّت منابع می‌باشد و اطلاعات منتشره در مورد اقلیت‌ها در این کشور متأثر از سنت تاریخ‌نویسی شوروی و تزارها، برجعلیات و نفرت‌پراکنی استوار است، افزود: این کتاب دو هدف عمده را توامان دنبال می کند: 
اول؛ شناخت اقلیت های متعدد قومی، مذهبی، زبانی و ملی در جمهوری آذربایجان در قالب یک کتاب مرجع. دوم؛ بررسی وضعیت حقوقی این اقلیت ها، فارغ از رویکردهای سیاسی و در چارچوب موازین و اسناد حقوق بین الملل اقلیت ها بویژه «اعلامیه سازمان ملل درباره حقوق اشخاص متعلق به اقلیت های ملی یا قومی، مذهبی و زبانی» مصوب 1992 -به عنوان مترقی ترین سند خاص حقوق اقلیت ها- که در آن ده عنوان حقوق سنتی و مدرن برای اقلیت های عرفی چهارگانه پیش بینی شده است».

@vatanyolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Jan, 12:19



📌 گزارشِ دومین نشست «شاهنامه‌پژوهی» در «بنیاد ایران‌شناسی آذربایجان‌شرقی»

فردوسی خود قهرمانِ شاهنامه است

✍️ نیما عظیمی

بنیاد ایران‌شناسی آذربایجان شرقی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ، شعبه آذربایجان شرقی، دومین نشست شاهنامه‌پژوهی را با سرنویس «توصیف و تصویرگری در شاهنامه» برگزار کرد.

این نشست از ساعت ۱۶ چهارشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۳ خورشیدی با سخنان فاطمه اروجی، رئیس انجمن ایرانی تاریخ شعبه آذربایجان شرقی آغاز شد. سخنران این نشست مهناز سمندری دکترای ادبیات حماسی و مدرس شاهنامه بود. همچنین دبیر علمی این نشست، بهمن دمشقی خیابانی بود.


■ این گزارش را در آذرپژوه بخوانید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Jan, 11:32



📌بوی جوی موليان آيد همی

✍️ سیدرضا صالحی امیری
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

در طول سال‌های حضورم در دولت به كشورهای زیادی سفر كرده‌ام. سفر به تاجیكستان اما به دلایل فراوان متفاوت و بسیار شیرین بود.
از همان لحظه ورود به این كشور، از عشق بی‌دریغ مردمان این سرزمین به ایران و زبان فارسی هم من و هم دیگر همراهان احساس غرور كردیم. از گویش زیبای فارسی این مردم تا نام خیابان‌ها و تندیس‌هایی كه از مفاخر ایرانِ فرهنگی بزرگ در هر كوی و برزنی نصب شده، هر كسی را كه دل در گرو فرهنگ و تمدنِ ایران بزرگ دارد، به وجد می‌آورد. در میانۀ این سفر فهمیدم بی‌دلیل نیست كه حدود و ثغور یک سرزمین را در فارسی «قلمرو» می‌خوانیم. آری، برخلاف دیگر كشورها و تمدن‌ها، ما فارسی‌زبانان مرزهای تمدن خود را نه تا بدانجا كه حكم می‌رانیم، بلكه تا جایی می‌دانیم كه زبانمان در آنجا به گوش می‌رسد و در لحظه لحظۀ زندگی اهالی آن ساری و جاری است. اگر این نكته را‌ درک كنیم، می‌فهمیم كه چرا در میانۀ اخبار ناگوار از جنگ‌ها و منازعات گوناگون جهان، یكباره رویداد شعرخوانی رؤسای‌جمهوری ایران و تاجیكستان در خلال همین سفر اخیر توجه میلیون‌ها فارسی‌زبان با گرایش‌های فكری و سیاسی مختلف را در شبكه‌های اجتماعی به خود جلب كرده است.
بر همین اساس معتقدم كه علی‌رغم چالش‌های چندسال اخیر، این تاریخ و هویت مشترک، ما كشورهای فارسی‌زبان را در كنار هم نگاه داشته. و این سرمایۀ فرهنگی و تاریخی غنی فرصتی بی‌مانند است كه ما مسئولین می‌توانیم بر مبنای آن روابط میان دو ملت را گسترش دهیم و‌ از تمام ظرفیت‌های هم برای افزایش ارتباط پایدار اقتصادی و تقویت یكدیگر استفاده كنیم. در مقابل نیز بی‌توجهی ما به این تاریخ و هویت مشترک منجر به دوری دو ملت از هم خواهد شد كه علاوه بر خسارت‌های فرهنگی، انبوهی از فرصت‌های اقتصادی را نیز از ملت‌ ما می‌گیرد.  
بنا بر همین راهبرد، شخص رئیس‌جمهوری و هیأت دولت پیش از انجام این سفر تصمیم به لغو روادید همه جانبه اتباع تاجیكستان گرفت تا زمینه‌های گسترش روابط دوطرفه فراهم شود. اقدام سازنده‌ای كه بسیار مورد توجه دولت تاجیكستان نیز قرار گرفت و جناب رحمان، رئیس‌جمهوری تاجیكستان نیز در حضور دكتر پزشكیان از تصمیم دولت خود برای لغو روادید ایرانیان خبر داد و از همه مردم ایران دعوت كرد به تاجیكستان سفر كنند.  
من‌ و‌ همكارانم در وزارت میراث با علم به این دستاورد مهم، اهدافی را جهت پیگیری در این سفر تنظیم و بر مبنای آن‌ بنده در دیدار با وزرای فرهنگ و گردشگری تاجیكستان تفاهم‌نامه‌هایی جهت افزایش گردشگران دو‌ كشور از هشت هزار به صد هزار نفر امضا كردیم.
علاوه بر این در دو‌ دیدار با وزیر فرهنگ تاجیكستان بر سر اجرای جشنواره‌های مشترک بر پایه آیین و رسوم تاریخی خود همچون نوروز به توافق رسیدیم و مقرر شد كه در زمینه‌ مرمت و بازسازی آثار تاریخی و باستانی تاجیكستان با آنان همكاری کنیم.
 اتفاق مثبت‌ دیگر این سفر، بازگشایی پژوهشگاه زبان فارسی در تاجیكستان بود كه متأسفانه به دلایل سیاسی به مدت هفت سال تعطیل شده بود و بسیاری از پژوهشگران ممتاز دو‌ كشور از تعطیلی آن عمیقاً متأسف بودند.
 كلام آخر اینكه تجربه‌های شیرین این سفر خاطره‌انگیز چنان فراوان است كه به قول حافظ عزیز «در یكی نامه محال است كه تقریر كنم». در پایان اما از شما خوانندگان ‌این یادداشت استدعا می‌كنم كه با نگاه فرهنگی متفاوت از گزارش‌های‌ مرسوم اداری به آن بنگرید. چرا كه همان‌طور كه در ابتدای یادداشت گفتم، دستاوردهای این سفر را بسیار متفاوت می‌بینم و‌ یقین دارم كه در صورت پیگیری تفاهمنامه‌های امضا شده، افقی تازه در مقابل دو ملت ایران و تاجیكستان گشوده خواهد شد و ما ساكنان قلمرو زبان فارسی می‌توانیم بار دیگر‌ در كنار هم به گسترشِ تاریخِ سراسرِ فرهنگی خود ببالیم.


■ منبع:
روزنامۀ ایران، شمارۀ سی دی ماه ۱۴۰۳ خورشیدی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Jan, 11:27


🎙 صوتِ سخنرانی داود دشتبانی
با موضوعِ "پاسخ به شبهات در انتساب دیوان و ترجمۀ منظوم اشعار شاه اسماعیل صفوی: خطایی
"

همایش ایران و میراث شاه اسماعیل؛ پانصدمین سالمرگ شاه اسماعیل اول صفوی

۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ خورشیدی
سالن فردوسی، خانۀ اندیشمندان علوم انسانی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Jan, 09:52


📌 سومین نشست شاهنامه پژوهی؛ بررسی داستان رستم و اسفندیار در شاهنامه و طومارهای نقالی

سخنران:
بهمن دمشقی خیابانی، شاهنامه‌پژوه و دکترای ادبیات حماسی

زمان:
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۱۶

محل:
تبریز، خیابان ثقه‌الاسلام، کوی سرخاب، خانه‌ تاریخی شربت‌اوغلی، بنیاد ایران‌شناسی استان آذربایجان شرقی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Jan, 08:56


نخستین نشست گروه میراث فرهنگی
انجمن ایران‌شناسی ایران

منظر باستان‌شناسی فراموش‌شدهٔ
کوه کافره (کاهن) دهق

🗓 سه‌شنبه ۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۳
🕰 ساعت ۱۷

🗓 خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی
🏢 تالار فردوسی



انجمن ایران‌شناسی ایران
تلگرام . اینستاگرام . آپارات

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

17 Jan, 21:58


‍ ‍ ‌
📌 شاهنامه مصادره‌پذیر نیست

✍️ نیما عظیمی

آذربایجان و شاهنامه پیوندی چنان استوار با هم دارند که در گذارِ این بیش‌از یک‌هزار سال که از سرایش شاهنامه سپری شده، همواره از قلب این خطۀ ایران‌خواه، استادان و پژوهش‌گران و دانشجویان و دانش‌آموزانی عاشق برخاسته‌اند و پرچم این سند و شناسنامۀ هویت ملی ایران را بالا نگاه داشته‌اند. عاشقانی که جانانه از شاهنامه پشتیبانی کرده و نگذاشته‌اند که این شعلۀ فروزان همبستگی ملی ایرانیان کم‌فروغ شود. همه از ایران و شاهنامه ارج گرفته‌اند و به پاس زحمات خود از سوی مردم آذربایجان و ملت ایران ارج دیده‌اند.
درختِ کهن‌سال شاهنامه چنان استوار در خاک ایرانی آذربایجان ایستاده است که، هرآن‌کس یا کسان و ناکسانی که خیال خام تیشه‌زنی به این درختِ نامیرای ایران‌زمین را در سر پرورانیده‌اند، هرچه محکم‌تر خواسته‌اند تیشه بزنند، ضربه، به همان اندازه محکم‌تر به خودشان بازگشته و بر زمین‌شان کوبیده است!

عده‌ای مغرضانه می‌کوشند تا شاهنامه را اثری نژادپرستانه و ضدِّ آذربایجان معرفی کنند. درحالی‌که به تعبیر تمام ایران‌شناسان، شاهنامه‌پژوهان و نیز تئودور نلدکه آلمانی، «شاهنامه حماسۀ ملی ایران و متعلق به همه ایرانیان است».
کسانی عامدانه با هدف خدشه‌دار کردن وحدت ملی ایرانیان از حربه شاهنامه‌ستیزی استفاده می‌کنند. درحالی‌که در واقعیت، آذربایجان در شاهنامه دارای چنان جایگاه بزرگی‌ست که رسالت کی‌خسرو پادشاه بزرگ شاهنامه در این سرزمین مورد تأیید یزدان قرار می‌گیرد. از این دریچه، فردوسی سرزمین آذربایجان را نماد پیروزی اهورامزدا بر نیروهای اهریمنی قرار می‌دهد.
آذربایجان همان جایی‌ست که فردوسی از آن با نام «جای بزرگان و آزادگان» نام برده است (البته شگفت‌انگیز است که در تمام شاهنامه، آزادگان صفتی برای ایرانیان است).
شاهنامه پرچمدار زبان فارسی؛ شناسنامۀ ملی و سند هویت فرهنگی همه اقوام ایران زمین، در حوزۀ بزرگ فرهنگی و تمدنی است. آنان که فروتنانه کنارش ایستاده‌اند و خویشکاری ملی خود را انجام داده‌اند، توانسته‌اند نامی نیکو از خود بر جای بگذارند؛ و تاریخ گواه است که همۀ آنان که با شاهنامه گستاخانه و با تفرعن برخورد کرده‌اند، بین مردم آذربایجان و در واقع بین ملت بزرگ ایران با یک هیچ بزرگ روبه‌رو گشته‌اند. این ویژگی بزرگ ایرانیان است که در امر ملی، ناسره را از سره خوب تشخیص می‌دهند. بنابراین؛ نه سایۀ شاهنامه از سر آذربایجان کم می‌شود و نه فردوسی و زبان فارسی در این خطه احساس غربت می‌کنند. شاهنامه را با همۀ مردم تبریز و آذربایجان و ملت ایران باید شناخت. شاهنامه برای همۀ مردم آذربایجان و هموطنان آذری‌ در جای‌جای این سرزمین اهورایی‌ست. بنابراین شاهنامۀ فردوسی، نه مصادره‌پذیر است، نه معاوضه‌پذیر!


■ بُن‌مایه:
روزنامۀ زنگان‌امروز، شمارۀ ۲۹ دی ۱۴۰۳ خورشیدی


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

16 Jan, 10:15


✳️معرفی مستند "جهان ایرانی در قفقاز"

🔹️مستند ۱۰ قسمتی جهان ایرانی در قفقاز، اثری پژوهشی و ارزشمند است که به بررسی تاثیرات ارتباطات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایران و قفقاز می‌پردازد. این مستند با نظارت علمی استاد کاوه بیات ساخته شده است.

🔹️جهان ایرانی در قفقاز با نگاهی تاریخی، فرهنگی و اجتماعی، تأثیرات عمیق فرهنگ و تمدن ایرانی را در مناطقی همچون داغستان، چچن، اوستیا، تفلیس و ایروان مورد تحلیل قرار می‌دهد.

🔹️این مجموعه با بهره‌گیری از مصاحبه با کارشناسان و اساتید بومی و بازدید از مکان‌های تاریخی، تصویری جذاب و جامع از تعاملات و تأثیرات ایران در این منطقه ارائه می‌دهد.

🔹️پژوهشگران این مستند عبارت‌اند از: مهدی حسینی تقی‌آباد، احسان هوشمند، علی کالیراد، علی علی‌بابایی درمنی، سیدسعید جلالی و حسین نوری‌نیا.

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 01 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=uKEDtX6cLLc

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 02 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=9nC5J-qMTvE

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 03 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=zksWcnninHg#searching

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 04 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=T7PJ_Uwb-mI

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 05 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=WJZ-LGgrXnQ


جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 06 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=3iw5NTzMzTs

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 07 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=kA2UyfC39Lk

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 08 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=y5jq0XS6Rn0

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 09 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Ske9xEeDtOM

جهان ایرانی در قفقاز - قسمت 10 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Ske9xEeDtOM


🆔️ @vatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

15 Jan, 11:09


بنیاد ایرانشناسی استان آذربایجان شرقی برگزار می نماید:

سومین نشست شاهنامه پژوهی
بررسی داستان رستم و اسفندیار در شاهنامه و طومارهای نقالی



سخنران دکتر بهمن خیابانی
شاهنامه پژوه و دکترای ادبیات حماسی

دوشنبه ۱ بهمن ساعت ۱۶
خیابان ثقه‌الاسلام،  کوی سرخاب، خانه‌ تاریخی شربت‌اوغلی

  بنیاد ایرانشناسی استان آذربایجان شرقی


https://t.me/Iranshenasi_tabriz

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

13 Jan, 07:18



📌 نام تاریخی سرزمین‌های آن سوی ارس در شاهنامه

اَران در شاهنامه

✍️ محبوبه غلامی

«آذربایجان که در شاهنامه به‌خاطر وزن، به‌شکل ‹آذرآبادگان› آمده» نزد ایرانیان دارای جایگاه بسیار ارجمندی بوده است؛ چنان‌که در شاهنامه، نمودی از «پایتخت معنوی» ایرانیان است. ازاین‌رو بخشی از نمادهای معنوی ایرانیان که دربرگیرندۀ «آتشکده آذرگشسب» و «دریاچه چیچست» می‌باشد، در آذربایجان جای دارند. این درحالی‌ست که فردوسی از بالادست ارس سخن گفته، اما «هرگز» نام آذربایجان را برای آن مناطقِ تماماً ایرانی به‌کار نبرده است؛ که این نشان‌دهندۀ آن است که سرزمین‌های آن‌سوی ارس، هرگز با نام آذربایجان شناخته نمی‌شده‌اند.

اکنون بر آن هستیم تا در پی این باشیم که بدانیم آیا از شهر یا روستایی از جمهوری باکو [کنونی] در آن‌سوی ارس هم در شاهنامه نام آمده است؟


■ دنبالۀ یادداشت را در بخشِ «مشاهدۀ فوری» بخوانید.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

10 Jan, 13:03


‌‌
📌هولیگانیسم قومی یا هولیگانیسم ورزشی؟

پاسخ به یک واکنشِ قوم‌گرایانه!


✍️ نیما عظیمی

پس‌از دیدار تیم‌های پرسپولیس و هوادار در هفتۀ پانزدهم از لیگ برتر فوتبال ایران، یادداشتی در یکی از پایگاه‌های خبری - تحلیلی تبریز با سرنویسِ «هولگوگانیسم پرسپولیس، سکوت آقا کریم و عزت همیشگی تراکتور!» هم‌رسانی شد.

سوا از این‌که ناآشنایی نویسندۀ این یادداشت با ابتدایی‌ترین و پرکاربردترین اصطلاحات اجتماعی - ورزشی، با به‌کار گرفتنِ واژه‌ی نادرستِ «هولگوگانیسم(؟!)» به‌جای واژۀ درستِ «هولیگانیسم» در همان سرنویسِ یادداشت آشکار است، درون‌مایۀ سست این یادداشت نیز ما را به نتایج جالب‌توجهی می‌رساند.

چنان‌چه نویسندۀ یادداشت مذکور، واقعا نگرانِ گسترش ناهنجاری‌های اجتماعی ناشی از فضای خشونت‌بار و به قول خودش «هولگوگانیسم(؟!)» ورزشی‌ست؛ اصول حرفه‌ای و درستِ یادداشت‌نویسی ایجاب می‌کرد که احساسات و غرض‌های شخصی خود را کنار گذارد. اما از سرنویس این یادداشت، روشن است که درون‌مایۀ یادداشت، نه برای برداشتنِ گامی مؤثر و سودمند برای فوتبال و جامعه، بلکه برای تخلیۀ نفرتی شخصی نگاشته شده است.

پر واضح است که فحاشی و توهین به هر تیمی در هر ورزشگاهی و در هر شهری از شهرهای ایران عزیزمان، امری ناپسند و ضدِّ روح پاکِ ورزش است.

توهین و فحاشی و به‌کارگیری الفاظ رکیک، شوربختانه تبدیل به کنشِ اصلی «بخشی از سکوهای همه‌ی ورزشگاه‌های کشور» شده است؛ اما داستان سکوهای ورزشگاه‌های تبریز، فراتر از این حرف‌هاست! و «بخشی از سکوها» صرفاً با هدف پیش‌برد پروژۀ پانتُرکیسم و اهداف تجزیه‌طلبانه‌ وارد ورزشگاه می‌شوند.

شگفت‌آور است که نویسندۀ یادداشت مذکور در بند دوم مدعی شده: «تراکتوری‌ها هیچ وقت آتش‌بیار معرکۀ دوقطبی‌سازی‌های فوتبالی در استادیوم‌ها نبوده‌اند!» و در ادامه، برای تخلیۀ نفرت شخصی خود از پرسپولیس، جملاتی را نوشته که دقیقاً در آتشِ دوقطبی‌سازی‌های فوتبالی می‌دمد!
باید برخی از رفتارهای بخشی از سکوهای ورزشگاه یادگار امام تبریز را به نویسندۀ یادداشت مذکور یادآور شویم: فحاشی به روح هادی نوروزی، کاپیتان درگذشتۀ پرسپولیس، رفتاری تفرقه‌آمیز و دقیقاً دوقطبی‌‌زا است. سر دادن شعارهای ایران‌ستیزانه از جمله بیانِ شعارِ «خلیج ع ر ب ی»، کُنشی علیه تمامیتِ ارضی ایران است. بدمستی کردن با جولانِ بنرنوشته‌های تجزیه‌طلبانه و تکرار شعارهای ضدِّ ملی در چهارچوب مطالبات زبانیِ استالینیستی، تفرقه‌زاست. افزون بر این‌ها توهین‌ به زبانِ فارسی، زبانِ ملّی و رسمی کشور، توهین به فرهنگ ایرانیِ آذربایجان و... تنها بخشی از رفتارهای پلیدِ همان بخش از سکوهای ورزشگاه یادگار امام تبریز است؛ که از آمدن به ورزشگاه، هدفی جز تحریک گسل‌های قومی و آوردن لبخند رضایت بر لبان الهام علی‌اف و اردوغان ندارند! این تماشاگرنماها  تابع و ترویج دهنده‌ی یک «هولیگانیسم قومی» هستند نه ورزشی!

بد نیست برای نویسندۀ یادداشت مذکور که توهین به پرچم تراکتور را توهین به دین و مذهب دانسته، یادآور شوم که در همین ورزشگاه یادگار امام تبریز، «بخشی از سکوهای ورزشگاه» مرتب و هماهنگ در رفتاری غیرانسانی و غیردینی، هنگام پخش آیات قرآن در ورزشگاه به جای سکوت و احترام که روال معمول است، در رفتاری غیردینی و غیرانسانی، از خود صدای زوزۀ گرگ صادر می‌کنند!

این نویسنده در جایی از یادداشت خود، از عدم‌ ورود کریم باقری به ماجرا دچار تعجب شده که نوشته: کریم باقری «تو*رک تبریزی و تراکتوری» است! که البته، به نظر می‌رسد این جملات، بیشتر ناشی از یک ذهنیتِ قومیّت‌گراست تا نگاهی حرفه‌ای و ملّی.

با تکرار دوباره‌ براین موضوع که فحاشی و توهین به هر تیمی در هر ورزشگاهی و در هر شهری از شهرهای ایرانِ عزیزمان، امری ناپسند و ضدِّ روح پاکِ ورزش است؛ استثنائاً با یک مورد از موارد نویسندۀ یادداشت مذکور هم‌دل و موافقم. بله! «ورود و برخوردِ جدّی دولت و نهادهای نظارتی».

امید آن‌که این نهادها ورود کنند، تا هم «هولگوگانیسم(؟!)» مورد نظر او را از فوتبال پاک کنند، هم «هولیگانیسم» مورد نظرِ نگارندۀ این سطور را.  مهم‌تر این‌که سکوهای ورزشگاه‌های تبریز را خالی از ژنده‌پاره‌های جمهوری باکو و ترکیه کنند! چرا که تبریز، مهدِ مدنیت و قلبِ تپندۀ مشروطۀ ایران است؛ آذربایجان، دیارِ شهید باکری و باکری‌هاست که برای حفاظت از خاک و ناموس ایران، غیورانه و عاشقانه برابر مهاجمان و متجاوزان ایستادند. آذربایجان، فرزند ایران است. «آذربایجان»، خودِ «ایران» است.

بنابراین باید حساب آذربایجانی‌های ایران‌پرست را که - از قضا بخشی از آن‌ها نیز بیشتر سکوهای ورزشگاه یادگار امام تبریز را پوشش می‌دهند - جُدا از آن اوباشِ خودباخته بدانیم.

این یادداشت در راستای هواداری از باشگاه پرسپولیس یا در راستای سوگیری علیه باشگاه تراکتور نگاشته نشده؛ بلکه صدایی‌ست که باید شنیده شود.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Jan, 21:19


‌‌
📌منطق تحلیل سیاسی پیرامون فرقه دموکرات پس‌از هفت دهه؛
مجازات یا عفو


✍️ سالار سیف‌الدینی

هفت دهه پس‌از ظهور و سقوط فرقه دموکرات، حوادث آذربایجان را چگونه می توان توضیح داد؟
شاید بتوان از زاویه روشن‌فکرانه با حالت بی‌مسئولیتی به آن نگریست یا مانند یرواند آبراهامیان در مقام تاریخ‌نویس توده، سوگیرانه به آن پرداخت و حتی اطلاعات غلطی به خواننده داد. شاید بتوان با نگاه سرسری آن را یک واقعه در گذشته دید. 
اما اگر از نگاه یک «دولت» یا کارگزار «امر عام» و مطلق این مسئله را توضیح دهیم، بیش از یک زاویه دید پیشِ‌رو نداریم.
تحلیل کلی درباره حوادث آذربایجان در فاصله ۱۳۲۴ تا ۱۳۲۵ از دیدگاه دولت و دولت‌مرد، تابع یک منطق کلی است و آن چیزی نیست جز «منطق جنگ» و همکاری فرقه با قوای نظامی دشمن، حین اشغال کشور. 
دولت نه روشن‌فکر است، نه شاعر و نه عارف؛ بلکه نماینده مصلحت عمومی است و نمی‌تواند جز از زاویه مصحلت ملی به چنین چشم‌اندازهایی که حین بزرگ‌ترین تضاد ژئواستراتژیک تاریخ بشر ظاهر شده بود، بنگرد. 
ایران از شهریور ۱۳۲٠ تا فروردین ۱۳۲۴ تحت اشغال متفقین بود، فرقه دموکرات نیز با ارتش خارجی در حین اشغال کشور همکاری کرد و حتی اعضایش یونیفورم ارتش سرخ را بر تن داشتند. بحران خلیل ملکی در حزب توده، بر سر مخالفت او با نصب تصویر استالین (رئیس دولت اشغالگر) در مراکز فرقه بود! که نشان می‌دهد این دو گروه صرفا پراکسی شوروی بودند نه بیشتر.
اکنون باید پرسید: پس‌از جنگ دوم جهانی، با نیروهای بومی که با ارتش اشغالگر همکاری کرده بودند، از فرانسه تا هلند چه برخوردی صورت گرفت و اصولا حکم یا جنس داوری درباره چنین نیروی سیاسی‌ای باید تابع چه منطقی باشد؟ به جز منطق جنگ!؟
مجازات اعضای حکومت ویشی در فرانسه تحت اشغال نازی و سپس مشابه همان نیروها در هلند، به جرم همکاری با نازی‌ها، دیگر نمونه‌ی روشن حرکت‌هایی ازاین‌دست است.
ولی مجلس و دولت ایران با تصویب دو قانون عفو عمومی، رفتار مرحمت‌آمیزی با گروه‌هایی داشتند که علی‌الاصول و طبق هر قانونی، چه قانون کیفری عادی و چه قانون زمان جنگ، خائن به‌شمار می‌رفتند. همین امروز در امریکا مجازات جرم خیانت به کشور تا مرز اعدام دامنه دارد و این جرم در قانون امریکا، تعریف بسیار موسعی دارد که شامل همکاری یا سکوت در مقابل توطئه خیانت‌آمیز نیز می‌شود.

نوع رفتار مهربانانه دولت ایران با فرقه، شاید امروز مقدار زیادی قابل انتقاد باشد و بسیاری بر این باور باشند که «آن‌ها مستحق این تخفیف نبودند». از یاد نبریم که نیمی از اعضای کابینه پیشه‌وری در ایران ماندند و به راحتی زیستند. حتی سلام‌الله جاوید و میرزاعلی شبستری به زندگی عادی ادامه دادند و به مرگ طبیعی مردند. اما بسیاری از کسانی که گریختند (مانند خود پیشه‌وری) یا به قتل رسیدند یا مانند «بی ریا» به سیبری تبعید شدند. 
در داخل، مردم آذربایجان در فاصله فرار پیشه‌وری و رسیدن ارتش، صدها تن از فرقه‌ای‌ها را اعدام صحرایی کردند، با ورود ارتش مجازات‌های صحرایی مردم متوقف شد و دادگاه نظامی برای محاکمات آغاز شد. دادگاه و اجرای حکم فریدون ابراهیمی که به جلاد فرقه شهرت داشت یک‌سال طول کشید.
اگرچه در ساحت نظر، «منطق جنگ» چشم‌انداز وقایع چند ماهه آذربایجان را مشخص کرد، اما متاسفانه یا خوشبختانه، دولت ایران در ۱۳۲۵ عملا با این منطق به موضوع نزدیک نشد. از طرف دیگر این رویکرد نسل‌های بعدی را وارث برخی از مشکلات ناشی از بقایای فرقه کرده و بسیاری را به زحمت انداخت.
بقایای فرقه نیز پس‌از فروپاشی شوروی، فورا صاحب عوض کردند و از نوکری اردوگاه سوسیالیسم به خدمت اربابان کاپیتالیست درآمده، علیه کشور شوریدند و رفتار پدرانه دولت ایران را نه‌تنها فراموش کردند، بلکه منکر آن نیز شدند و اکنون با وقاحت مدعی قتل عام ۲۵٠٠٠ تن هستند که نه نامی از آن‌ها باقی است و نه قبرستانی!
قضاوت قطعی درخصوص رفتار دولت دشوار است؛ و تاریخ داور نهایی است، اما مسلم این است اگر همان حوادث یک‌بار دیگر تکرار شود، با توجه به تجربه ناسپاسی فرقه‌ای‌ها، احتمالا این بار رفتار سنجیده‌تر و آینده‌نگرانه‌تری با نیرویی که حین اشغال مملکت با ارتش خارجی متحد می‌شود، صورت خواهد گرفت. 
تاریخ نشان داد که رفتار مردم آذربایجان با فرقه‌ای‌ها دقیق‌تر و ناشی از شناخت بومی از ذات آنان بود.
درس تاریخ برای ما پیروی بی قید و شرط از الزامات منطق جنگ، در شرایط جنگی است، زیرا سیاست اصولا حوزه اضطرار و داوری در باب وضع استثنایی است. دولت نهادی است که در باب وضع اضطراری تصمیم می‌گیرد وگرنه پیوسته در شرایط عادی، منطق مدنی یا غیرنظامی حکم‌فرماست.
بدیهی است که سرشت این منطق با احساسات شاعرانه متفاوت باشد زیرا سیاست حوزه «مصلحت عمومی» است نه اخلاق خصوصی یا عرفان. پس دولت/حاکم کسی‌ست که قدرت تصمیمات دشوار را نیز دارد.

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Jan, 20:17


‍ ‌
📌 نقد سخنان معاون اول رئیس جمهور

✍️ تیرداد بنکدار

معاون اول قوه مجریه در تشریح سخنانی که پیش‌تر راجع‌به رئیس‌جمهور و پارلمان استانی (یعنی قوای اجرایی و مقننه محلی) کرده بود، امروز هم در مقام توضیح حرفی زده که بیانگر این مهم است که درک و شناخت درستی از تمایز دو نظام سیاسی تک‌بافت و فدرال ندارد. وی درحالی‌که در یک نظام سیاسی تک‌بافت سال‌ها واجد عالی‌ترین مسئولیت اجرایی بوده است، براساس آن‌چه روز گذشته گفته بود، مشخصاً هنوز نمی‌داند که حاکمیت در این نوع نظام، یک‌پارچه بوده و غیرقابل‌تجزیه به اجزای محلی است؛ که بتواند قوای مستقل اجرایی و تقنینی داشته باشد. حال در مقام توضیح سخنان نادرست قبلی، سخنان نادرست دیگری هم می‌گوید؛ مبنی‌بر این‌که صرفاً موارد سیاسی و امنیتی و دفاعی در حیطه اختیار چیزی که دولت وفاق ملی نامیده (که در واقع قوه اجرایی حکومت کارگزار دولت تک‌بافت ایران است) می‌باشد و در سایر موارد استان خودش تصمیم می‌گیرد! منظور آقای معاون از تصمیم، اگر قانون باشد که این باز هم تکرار همان سخن نادرست قبلی‌ست! چون در نظام تک‌بافت، برخلاف نظام‌های فدرال، قانون‌گذاری، امری ملی و سراسری است نه محدود و محلی! در نظام‌ تک‌بافت البته تمرکززدایی امکان‌پذیر است که این هم چیزی بیش از تفویض اختیارات اجرایی به استان‌ها نیست و تصمیمات دولت تک‌بافت را برخلاف دولت فدرال محدود به گزینه‌های سیاسی و دفاعی نمی‌کند. بنابراین به نظر می‌رسد که معاون اول قوه‌ی مجریه هنوز به‌درستی توجیه نشده است که دولت‌مردِ یک دولت تک‌بافت است و نه دولت فدرال! اگرچه با طرح ناکامی که  در زمان ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی برای ایالتی کردن ایران ارائه شد، یا سخنان چند سال پیش خاتمی که صراحتاً نظام فدرال را برای کشور ایران تجویز کرده بود و نیز برخی سخنان و رفتارهای رئیس کنونی قوه مجریه، می‌توان نگران بود که این سخنان نه صرفاً بیاناتی جاهلانه، بلکه تلاشی عامدانه برای به حاشیه راندن مطالبات ملی و شهروندی، به بهای تسهیل مسیر فروپاشاندن یک‌پارچگی کشور، یعنی فدرالیسم باشد!


■ بُن‌مایه: شمارۀ ۶۸ ماهنامۀ وطن‌یولی

🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Jan, 16:09



📌 شمارۀ ۶۸ (دی ماه ۱۴۰۳ خورشیدی) ماه‌نامۀ وطن‌یولی منتشر شد


■ در این شماره می‌خوانید:

✍️ پروژۀ قومی استالین
ظهور و افولِ فرقۀ دموکرات آذربایجان

✍️ رسول بابایی: زبانِ فارسی ستونِ هویت ملّی ایران

✍️ محمدرضا ربانی: در تئاتر «ستارخان» خبری از سردارِ ملّی نیست؛
تنزل سردارِ ملّی به سردارِ قومی

✍️ محمد مظلوم‌چیلک: چگونه یک مأمور بریتانیایی، «ایدۀ پانتورانیسم» را خلق کرد؟

✍️ احسان مفیدی‌کیا و میلاد امیدوار: نقد و بررسی مستندِ تاریخی «آذرآبادگان»

✍️ سالار سیف‌الدینی: منطقِ تحلیلِ سیاسی پیرامونِ فرقۀ دموکرات پس از هفت دهه؛
عفو یا مجازات

✍️ پوریا خلیلی: ادعای دروغین نابود کردن کتاب‌های تُرکی

گزارشِ آرنولد توین‌بی، مورّخ و پژوهشگرِ معروف از پیدایشِ جنبشِ پان‌تورانیستی: ایدۀ تصنّعی و غیرواقعی

✍️ محبوبه غلامی: نامِ تاریخی سرزمین‌های آن‌سوی ارس در شاهنامه

✍️ برهان حشمتی: یادی از روزهای همبستگی مردمِ نخجوان با ایران

✍️ تیرداد بنکدار: نقدی بر سخنان معاون اول رئیس‌جمهور

✍️ نیما عظیمی: خشمِ پانترکیست‌ها از کشفِ ۳۶۰۰ سال زیستِ آریایی در اطراف مسجد کبود تبریز


■ ماهنامه را از اینجا دریافت کنید.


🆔️ @VatanYolii

وطن‌یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Jan, 15:33


‍ ‍ ‌
📌 خشم پانترکیست‌ها از کشفِ ۳۶٠٠ سال زیست آریایی در اطراف مسجد کبود تبریز

✍️ نیما عظیمی

محمد بهشتی رئیس پیشین سازمان میراث فرهنگی کشور، در گفت‌وگویی تازه، با اشاره به «نشانه‌های زیست آریایی در اطراف مسجد کبود تبریز» و «خشم پانترکیست‌ها» از این موضوع پرده برداشت.
بنابر گفتۀ او: «در حفاری باستان‌شناسی مسجد کبود تبریز، آثار زیست آریایی‌ها پیدا شد. درواقع آن‌چیزی که تحت عنوان سفال خاکستری یاد می‌کنند. که نشانۀ ۳۶٠٠ سال زیست آریایی در این منطقه است.»
جملات محمد بهشتی و مستندات کشف شدۀ باستان‌شناسی در آن منطقه، بیان‌گر این موضوع‌ست که تبریزی‌ها آریایی هستند. همین امر تاریخی، حقیقتی آزاردهنده برای پانترکیست‌هاست.
چنان که محمد بهشتی در ادامۀ سخنان خود آورد: «پانترک‌ها بابت این حفاری که کردیم، دشمن ما بودند! پانترک‌ها اعتراض داشتند که چرا حفاری کردید؟!»
بهشتی جملاتش را این‌گونه تشریح نمود: «پانترک‌ها معترض بودند؛ چرا که این حفاری، ایده‌های ایرانستیزانۀ پانترکیست‌ها (غیریت‌سازی در آذربایجان) را باطل می‌کرد. اساس پانترک‌ها مبتنی بر تاریکی است. پان‌ترک‌ها صدای بلندی دارند و از ناحیۀ یک نیروی بیگانه که از دشمنی با ایران سود می‌برد، تغذیه و حمایت می‌شوند.»
اما قصد ما از بازنشر سخنان محمد بهشتی، آشنا نمودن هرچه بیشتر مخاطبان با خوی وحشی پانترکیست‌هاست.
باری!
سخنان محمد بهشتی، تنها مُشتی بود از خروارها کنش و واکنش وحشیانۀ پانترکیست‌ها در مواجه با مستندات مسلم تاریخ پرشکوه ایران زمین و مشاهیر ملی ایران.
ذات پانترکیسم مبتنی بر شیادی و دروغ و وحشی‌گری علیه موجودیت ایران است که در این مسیر، نمونه‌های فراوانی را در ایران‌زدایی از هویت شهری و استانی از خود برجای گذاشته‌اند.
در تأیید وحشیگری‌‌ها و خشم پانترک‌ها از همبستگی ملی ایرانیان، از تخریب مجسمۀ فردوسی در شهرک توریستی گردنۀ حیران بگوییم؟! یا از حملات تاتارگونه‌شان در نوروز ۱۴٠۲ به اِلِمان‌های شهری پاساژی در تبریز؟!..!؟
در نیمۀ نخست تیرماه ۱۳۹۹ خورشیدی، تندیس فردوسی بزرگ با آرمان پاس‌داشت هویت ایرانی و شناساندن نامداران ایران‌زمین به گردشگران خارجی، در دهکدۀ گردشگری حیران (در آستارا) برپا شد. آستارا شمالی‌ترین نقطۀ استان گیلان و در مرز ایران با جمهوری باکو می‌باشد و آن‌چه خشم پانترک‌ها را دوچندان می‌کند، این که آن تندیس فردوسی در منطقۀ حیرانِ آستارا با دستان یک هنرمند مشهدی ساخته شده است.
ضمن این‌که بی‌حرمتی مسئولان شهری سلماس به تندیس فردوسی در سال ۹۳ نیز از ذهن ملت ایران پاک نشده و نخواهدشد، پانترک‌ها با سوء استفاده از خواب غفلت مسئولان شهری تبریز نیز، در نوروز ۱۴٠۲ به سربازان هخامنشی و شیردالِ آریایی - هخامنشی داخل یک اِلِمان ملی در یکی از پاساژهای تبریز حمله بردند!
به هر روی، نمونه‌هایی از این دست وحشی‌گری‌های کهنه و تازۀ ضدِّ ایرانی پانترکیست‌ها پرشمار است.
کوتاه‌سخن این‌که پانترک‌ها خود نیز می‌دانند که در برابر هیبت و شکوه تاریخ‌ملی ایران، «از هر طرف که رفته‌اند، جز وحشت‌شان نیفزوده»؛ بنابراین وقتی خود را در برابر موجودیت تاریخی و علمی ایران تسلیم محض دیده‌اند، و خود را در جایگاه همان «مگس» دیده‌اند که حضرت حافظ فرمود: «ای مگس! عرصۀ سیمرغ نه جولانگه توست!» در نتیجه، متحمل خشم درونی خود در رویارویی با واقعیت‌های تاریخی و زیستی ایرانیان نشده و از حجم بالای تناقض دچار سرسام‌های روحی و هذیان‌های گفتاری شده‌اند و برای رهایی از این بیماری و - صد البته برای پیش‌برد پروژه‌های ایرانستیزانۀ خود - تا توانسته‌اند دست به دامانِ جعل و تحریف و دروغ و دزدی شده‌اند.

■ بُن‌مایه: شمارۀ ۶۸ ماهنامۀ وطن‌یولی

🆔️ @VatanYolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

31 Dec, 11:25


قلمرو «ایران‌زمین» از دیدگاه حمداللّه مستوفی، نویسنده و صاحب‌منصب عصر ایلخانی (قرن چهاردهم میلادی)

«پارسیان گویند حکیم هرمس زمین را به هفت بخش کرده است، یکی در میان و شش در حوالی: اوّل از طرف جنوب کشور هندوان است؛ دویّم کشور تازیان و یمن و حبش؛ سیّم کشور شام و مصر و مغرب؛ چهارم که وسط است کشور ایران‌زمین، پنجم کشور روم و فرنگ و صقلاب؛ ششم کشور ترک و خزر؛ هفتم کشور چین و ماچین و ختای و ختن و تبّت.
به همه قولی مُلک ایران‌زمین میانه‌ی ربع مسکون است و خلاصه‌ی دیار و اکناف و امصار و اطراف آن. طولش از قونیه‌ی روم است تا جیحون بلخ و عرضش از عبادان بصره است تا باب الابواب تمورقپو (دروازه‌ی آهنین قفقاز).
حدود ایران‌زمین را حدّ شرقی، ولایات سند و کابل و صغانیان (چغانیان) و ماوراءالنهر و خوارزم تا حدود سقسین و بلغار است و حدّ غربی، ولایات اوجاب روم و نیکسار (شمال سیواس) و سپس شام و حدّ شمال، ولایات آس و روس و مگبر و چرکس و برطاس و دشت خزر که آن را نیز دشت قبچاق خوانند و الان و فرنگ است و فارق میان این ولایات و ایران‌زمین بحر خزر است که آن را بحر جیلان و مازندران نیز گویند و حدّ جنوبی از بیابان نجد است که به راه مکه است و آن بیابان را طرف یمین با ولایت شام و طرف یسار با دریای فارس که متّصل دریای هند است پیوسته است و تا ولایت هند می‌رسد. و اگر چه از این ولایات بیرونی (خارج از این ولایات) بعضی احیاناً در تصرف حکّام ایران بوده است اما از این حدود، غرض شرح ایران بود.»

نزهة القلوب، تصحیح گای لسترنج و محمد دبیرسیاقی، انتشارات طهوری، صفحه‌ی ۱۹ تا ۲۳.

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

30 Dec, 18:12


🎥 رجزخوانی جوان اردبیلی علیه اردوغان و علی‌اف و مستکبرین جهان در مراسم «از عاشورا تا چالدران، از چالدران تا ظهور»

🔹قماربازی که با اردوغان و یهودیان می‌نشیند و می‌سازد بشنود: ما پیروان شاه اسماعیل، اردبیلی‌های غیور هستیم!

📌 مکان: مسجد اعظم اردبیل
📆 زمان: یک‌شنبه ۹ دی‌ماه (روز بصیرت) ۱۴۰۳

🔸@farsighafghaz

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

15 Dec, 15:34


📢دوره‌ی مجازی آموزش عروض و قافیه
( به روش عروض شنیداری)


🎙️استاد:دکتر محمدامیر جلالی
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی


سه‌شنبه‌‌ها ساعت ۱۹ به وقت ایران

📢📢📢شروع دوره: دي ماه ۱۴۰۳


🔸دوستداران می توانند برای اطلاعات بيشتر با شماره09127370885 در تلگرام يا واتساپ پيام ارسال فرمايند.

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

14 Dec, 14:05



❇️ پوشۀ PDF روزنامۀ زنگان امروز،‌ شمارۀ شنبه (کیوان‌شید) ۲۴ آذر ماه ۱۴۰۳ خورشیدی


روزنامۀ زنگان امروز، روزنامۀ فرهنگی و مردمیِ صبحِ استانِ زنجان


🆔️ @vatanyoli

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

13 Dec, 20:33


🔹کانون ایران‌شناسی دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار می‌کند:

🔻«غائله‌ی آذربایجان، بررسی ظهور و افول فرقه دموکرات آذربایجان»

🔸سخنرانان:
دکتر عباس جوادی
دکتر تورج اتابکی
استاد احسان هوشمند

🔹دبیر نشست:
آقای داود دشتبانی

🔻آنلاین در بستر اسکای‌روم
https://www.skyroom.online/ch/iranianstudies/iranshenasi
(در زمان نشست لینک فعال می‌شود و به عنوان مهمان می‌توانید وارد شوید.)
🔻زمان: شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳، ساعت ۲۰

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

12 Dec, 20:06


http://bit.ly/2JuHsTg

فهرست جلسات کلاس شاهنامه شاهرخ مسکوب:

مقدمه

🔹گفتار ۱، حماسه

بخش یک


🔹گفتار ۲، زمان

بخش یک

بخش دو


🔹گفتار ۳، تاریخ

بخش یک

بخش دو

بخش سه

بخش چهار

بخش پنج

بخش شش


🔹گفتار ۴، جهانداری و پادشاهی

بخش یک

بخش دو

بخش سه

بخش چهار

بخش پنج


🔹میان‌گفتار: از گاتها تا حافظ ، از زئوس تا نیچه

از گاتها تا حافظ ، از زئوس تا نیچه


🔹گفتار ۵، آفرینش

بخش یک

بخش دو

بخش سه

بخش چهار

بخش پنج

بخش شش

بخش هفت

بخش هشت

بخش نه

بخش ده


🔹گفتار ۶، سخن

بخش یک

بخش دو

بخش سه

بخش چهار

بخش پنج

بخش شش

بخش هفتم


🎧 @Meskoob_Shahnameh

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

12 Dec, 20:01


میزگرد #ایرانشناسی دانشگاه جورج تاون
آثار تاریخی ایران در دیگر سرزمین‌ها: طاق کسری در عراق، دژ دربند در داغستان و آتشگاه در گرجستان

سخنرانان: پژمان اکبرزاده، حامد کاظم زاده، علی مظفری،
آدینه 23 آذر - 13 دسامبر ساعت 22:30 به وقت تهران - 14:00 به وقت واشینگتن

برنامه:
https://lnkd.in/gyBkaP8W
تالار مجازی:
https://lnkd.in/gstP6h4p

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 17:55


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را از کانال وطن یولی بارگیری کنید 👇👇
@vatanyolii

پان‌ترکیسم از دروغ تا واقعیت در گفتگوی سیدجواد میری و داود دشتبانی:
🟢 دشتبانی: هدف پان‌ترکیسم دستیابی به کل ایران است
🔴 پروژه میری تخریب هویت ملی است

🟢 میری: پانترکیسم توهم قرن نوزدهمی است
🔴من پوششی نیستم
🔴 ارتباطی با هویت طلبی ندارم


@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 17:52


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را از کانال وطن یولی بارگیری کنید 👇👇
@vatanyolii

🟢 نقد سیاسی‌سازی نظامی‌گنجوی در دوران مدرن توسط
کاوه بیات
مسعود عرفانیان
علی کالیراد 
🔴 میراث استالین در ترکی‌سازی نظامی
ایران‌زدایی از شاعر همه عالم تن است و ایران دل

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 17:51


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را از کانال وطن یولی بارگیری کنید 👇👇
@vatanyolii

🟢 محمدجعفری قنواتی مردم‌شناس و عضو دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
🔴فرهنگ مردم ایران را نمی شود تکه تکه دید


@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 16:19


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را از کانال وطن یولی بارگیری کنید 👇👇
@vatanyolii

🟢 نقش شوروی در شکل گیری فرقه دموکرات آذربایجان و تلاش برای تجزیه ایران
با
دکتر گودرز رشتیانی
دکتر جهانگیر کرمی
دکتر محمدعلی بهمنی قاجار

🔴 استالین به دنبال تسخیر کل ایران بود
فرقه دموکرات از ابتدا تا آخر وابسته به مسکو بود
 

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 16:16


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را از کانال وطن یولی بارگیری کنید 👇👇
@vatanyolii

پان‌ترکیسم از دروغ تا واقعیت در گفتگوی سیدجواد میری و داود دشتبانی:
🟢 دشتبانی: هدف پان‌ترکیسم دستیابی به کل ایران است
🔴 پروژه میری تخریب هویت ملی است
🟢 میری: پانترکیسم توهم قرن نوزدهمی است
🔴من پوششی نیستم

🟢 محمدجعفری قنواتی مردم‌شناس و عضو دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
🔴فرهنگ مردم ایران را نمی شود تکه تکه دید

🟢 نقش شوروی در شکل گیری فرقه دموکرات آذربایجان و تلاش برای تجزیه ایران
🔴 استالین به دنبال تسخیر کل ایران بود
فرقه دموکرات از ابتدا تا آخر وابسته به مسکو بود


🟢 نقد سیاسی‌سازی نظامی‌گنجوی در دوران مدرن توسط کاوه بیات و مسعود عرفانیان و علی کالیراد
🔴 میراث استالین در ترکی‌سازی نظامی
ایران‌زدایی از شاعر همه عالم تن است و ایران دل

🟢 بانی سلسله قاجار، ناجی کتاب‌های سلطنتی ایران

🟢 نسبت سیاست و زبان در ایران

🟢 مفهوم قوم در قانون اساسی

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

09 Dec, 15:17


🔴 شماره ۶۷ وطن یولی منتشر شد. فایل pdf را بارگیری کنید

پان‌ترکیسم از دروغ تا واقعیت در گفتگوی سیدجواد میری و داود دشتبانی:
🟢 دشتبانی: هدف پان‌ترکیسم دستیابی به کل ایران است
🔴 پروژه میری تخریب هویت ملی است
🟢 میری: پانترکیسم توهم قرن نوزدهمی است
🔴من پوششی نیستم

🟢 محمدجعفری قنواتی مردم‌شناس و عضو دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
🔴فرهنگ مردم ایران را نمی شود تکه تکه دید

🟢 نقش شوروی در شکل گیری فرقه دموکرات آذربایجان و تلاش برای تجزیه ایران
🔴 استالین به دنبال تسخیر کل ایران بود
فرقه دموکرات از ابتدا تا آخر وابسته به مسکو بود


🟢 نقد سیاسی‌سازی نظامی‌گنجوی در دوران مدرن توسط کاوه بیات و مسعود عرفانیان و علی کالیراد
🔴 میراث استالین در ترکی‌سازی نظامی
ایران‌زدایی از شاعر همه عالم تن است و ایران دل


🟢 بانی سلسله قاجار، ناجی کتاب‌های سلطنتی ایران

🟢 نسبت سیاست و زبان در ایران

🟢 مفهوم قوم در قانون اساسی

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

05 Dec, 18:06


نخستین همایش بین‌المللی
انجمن ایران‌شناسی ایران

(مطالعات ایران شرقی)

دانشگاه بیرجند
🗓 ۹-۴ اسفند ۱۴۰۳

🗓 مهلت فرستادن اصل مقالات: ۲۰ دی ۱۴۰۳
🗓 اعلام نتایج داوری: ۱۵ بهمن ۱۴۰۳

وبگاه همایش: 
conf.birjand.ac.ir/iranianstudies
ایمیل همایش:
[email protected]

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

04 Dec, 07:04


۱۲ آذر زادروز فرهیخته گرامی سرکار خانم ژاله آموزگار گرامی باد
تحریریه وطن‌یولی

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

03 Dec, 07:07


به مناسبت هفته کتاب، آیین رونمایی از کتاب اشتهارد؛ تاریخ، طبیعت و فرهنگ مردم به همت انجمن ایران‌شناسی در محل پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد. این نشست تخصصی با حضور اساتیدی همچون دکتر بهرام امیراحمدیان، محمد جعفری قنواتی، محمود جعفری دهقی، حسین عسکری، علیرضا کریمی و رضا امینی برگزار گردید.
سخنرانی‌های نشست:
دکتر محمود جعفری دهقی، رئیس انجمن ایران‌شناسی، در آغاز نشست ضمن خوش‌آمدگویی به مهمانان، به بررسی تاریخچه زبان‌های ایرانی و تقسیم بندی آن به سه دوره زبانهای ایرانی باستان، زبان های ایرانی میانه و زبان های ایرانی نو پرداخت. وی گویش اشتهاردی را شاخه ای از زبان تاتی معرفی کرد و به خاطر ویژگی های آن از جمله ساخت کنایی فعل و وجود جنس دستوری در اسم و صفت و نیز وجود واژه های کهن آن به عنوان زبانی کهن و دارای جایگاهی ویژه در پیکره زبان‌های ایرانی معرفی کرد. به گفته جعفری دهقی اشتهارد به واسطه ویژگی گویش آن و نیز کشف آثار باستانی کهن در شمار سرزمین های باستانی ایران به شمار می رود.
دکتر بهرام امیراحمدیان با تأکید بر اهمیت انتشار کتاب‌هایی مانند اشتهارد، این اقدام را کاری سترگ توصیف کرد. وی افزود: «تاریخ بدون جغرافیا مانند یک روح سرگردان است.» دکتر امیراحمدیان با اشاره به ضرورت افزودن پرسشنامه‌های تحقیقاتی به کتاب در چاپ‌های آینده، این امر را برای ایجاد ساختار منسجم‌تر در تحقیقات آتی مهم ارزیابی کرد.
دکتر محمد جعفری قنواتی به اهمیت این کتاب در دسترسی به منابع جدید در زمینه دانشنامه‌نویسی و مردم‌نگاری اشاره کرد و داستان‌های درج‌شده در آن را منبعی ارزشمند برای مطالعات بعدی برشمرد.
دکتر حسین عسکری تک‌نگاری ارائه‌شده در این کتاب را ستود و پیشنهاد کرد در چاپ‌های بعدی به معرفی شخصیت‌های تاریخی، علما، و بزرگان اشتهارد نیز مفصل تر پرداخته شود تا بر غنای اثر افزوده گردد.
دکتر علیرضا کریمی به نقش مهم این کتاب در حفظ روایت‌های تاریخی و ثبت نام و هویت بناها و آثار تاریخی پرداخت. وی گفت که انتشار چنین کتاب‌هایی می‌تواند از میان رفتن نشانه‌های تاریخی، به‌ویژه در بافت قدیمی اشتهارد، را جبران کند.
دکتر رضا امینی نیز با تحلیل کتاب از نظر ساختار و اهمیت موضوعی، انتشار اثری در مورد زبان تاتی را گامی ارزشمند در بازسازی زبان‌های ایرانی توصیف کرد. او استفاده از سیستم آوانگاری بین‌المللی را برای علمی‌تر شدن اثر در چاپ‌های بعدی ضروری برشمرد.
سخنان مولف:
در پایان نشست، دکتر پارسانسب، مولف کتاب، با تأکید بر اهمیت مستندسازی تاریخی درباره اشتهارد، اظهار داشت که کمبود منابع معتبر در این زمینه، گردآوری چنین اثری را به پروژه‌ای زمان‌بر تبدیل کرده است. او همچنین بیان کرد که از تکرار مطالبی که پیش‌تر در سایر کتاب‌ها آمده، پرهیز شده است.

این مراسم که با مدیریت خانم نظرزاده برگزار شد فرصتی بود برای تبادل نظر میان اساتید و پژوهشگران، و گامی در جهت شناخت بهتر تاریخ، طبیعت، و فرهنگ مردم اشتهارد.

https://t.me/vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

03 Dec, 07:07


به مناسبت هفته کتاب، آیین رونمایی از کتاب اشتهارد؛ تاریخ، طبیعت و فرهنگ مردم به همت انجمن ایران‌شناسی در محل پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد. این نشست تخصصی با حضور اساتیدی همچون دکتر بهرام امیراحمدیان، محمد جعفری قنواتی، محمود جعفری دهقی، حسین عسکری، علیرضا کریمی و رضا امینی برگزار گردید.
⭕️ در ادامه درباره این گزاش بیشتر بخوانید👇

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

21 Nov, 19:43


مناظره‌ی اول:
پانترکیسم از دروغ تا واقعیت

مهمانان: جناب اقای دکتر سیدجواد میری - جناب آقای دشتبانی

مجری: آقای سجاد کاشانی

ضبط:
پنجشنبه، ۱ آذر ۱۴۰۳

@vatanyolii

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

21 Nov, 04:50


🔵 کانون جهان ایرانی دانشگاه تهران با همکاری گروه تاریخ خانه اندیشمندان علوم انسانی و موسسهٔ آتوسا برگزار می‌کند:

🔹#نشست شوروی و غائلهٔ آذربایجان در سال های 26-1325
🔹سخنرانان:
دکتر جهانگیر کرمی، استاد گروه مطالعات روسیه دانشگاه تهران
دکتر گودرز رشتیانی، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران
دکتر محمدعلی بهمنی قاجار، پژوهشگر حقوق بین‌الملل
🔹دبیر نشست:
دکتر محمدامین معتقدی فرد، پزشک و پژوهشگر تاریخ ایران دوره اسلامی
🔹زمان:
دوشنبه 5 آذرماه 1403 _ ساعت 15:30
🔹مکان:
تالار استاد عباس اقبال آشتیانی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران
🔴 ورود برای عموم آزاد می‌باشد.

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

02 Nov, 11:39


👈عصر دوشنبه‌های بخارا

🏷به مناسبت انتشار کتاب "امر ملی و تمامیت ارضی: واقعیت مؤثر در کشورداری"  نوشته حسین سیف الدینی، بیست و هشتمین عصر دوشنبه‌های بخارا با همکاری مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و انتشارات نگارستان اندیشه به نقد و بررسی این کتاب اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر دوشنبه چهاردهم آبان ماه ۱۴۰۳ با حضور حمید احمدی، محمدرضا پاسبان، حسین سیف الدینی و علی دهباشی برگزار می‌شود.
کتاب حاضر سعی دارد با تکیه بر مفهوم واقعیت مؤثر، به بررسی برخی از مهم‌ترین مسائل نظری در زمینه کشورداری و دولت بپردازد. نویسنده، «امر ملّی» را به عنوان یک مفهوم «سیاسی» برونداد تداوم طبیعی امر ایرانی به عنوان یک مفهوم «تاریخی» می‌داند. از نظر او امر ملّی چیزی نیست که با چشم سر دیده شود بلکه مفهومی است که در مصداق‌های عمل سیاسی در طول تاریخ جاری است.
این نشست روز دوشنبه چهاردهم آبان ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۷ در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه برگزار می‌شود و حضور علاقه‌مندان در آن بلامانع است.

🏛 مکان: تهران، بلوار کشاورز ، خ نادری، پلاک هشت.
.
نگارستان اندیشه: ناشر تخصصی علوم انسانی
👆

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

20 Oct, 14:29


🔹️بیانیه کانون وکلای دادگستری مرکز در محکومیت تهدید تمامیت ارضی ایران به وسیله اتحادیه اروپا


🔹️اتحادیه اروپا با صدور بیانیه ای مشترک با شورای همکاری خلیج فارس،  ضمن حمایت یک طرفه و یک جانبه از ادعای واهی امارات متحده عربی علیه حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابوموسی و تنب بزرگ و تنب کوچک ، این جزایر را بخشی از خاک امارات متحده عربی دانسته و از ایران درخواست کرده که به‌ اشغال این جزایر پایان دهد!حال آنکه جزایر سه گانه ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک ، بخشی جدایی ناپذیر از خاک ایران بوده و خواهدبودو موضع گیری ثالث یعنی اتحادیه اروپا در این باره،  تهدید علیه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران و مغایر با قاعده آمره حقوق بین الملل در احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها و نقض منشور ملل متحد و به طور خاص نقض بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد است .بی شک موضع گیری و بیانیه اتحادیه اروپا  فاقد شان و آثار حقوقی است و نمی تواند خدشه ای بر حق حاکمیت مسلم ایران بر جزایر وارد نماید .

🔹️در این راستا کانون وکلای دادگستری مرکز ضمن محکومیت تهدید تمامیت ارضی ایران به وسیله اتحادیه اروپا ،  بر موارد ذیل تاکید می نماید:

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

20 Oct, 14:29


۱. تا پیش از سده بیستم میلادی،  تنها دولت مستقل  موجود در خلیج فارس دولت ایران بوده و شیخ نشین های خلیج فارس از منظر حقوق بین الملل،  دولت نبوده و فاقد شخصیت حقوقی بین المللی بودند تا بتوانند بر سرزمینی حاکمیت داشته باشند .
۲. شیخ نشین های راس الخیمه و شارجه که بعدها با تحریک بریتانیایی ها مدعی حاکمیت بر جزایر سه گانه شدند هیچ گاه دولت مستقل و دارای حاکمیت سرزمینی نبودند و به عنوان‌ واحدهای ایلیاتی و عشیره ای فاقد مرزهای ملی و مشخص بودند، تا بتوانند بر جزایر سه گانه اعمال حاکمیت نمایند .
۳. حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه تا ۱۹۰۴ میلادی بلامنازع استمرار داشته و دولت های ثالث از جمله بریتانیا در اسناد و نقشه های رسمی به این حاکمیت اذعان داشته اند وجزایر سه گانه جزئی از شهرستان بندر لنگه بود و به وسیله فرمانداران بندر لنگه که تابع دولت ایران بودند اداره می شد.
۴. اشغال جزایر به وسیله بریتانیایی ها با اعتراض مستمر و بی وفقه ایران مواجه شد و ایران هیچ گاه از حق حاکمیت خود بر این جزایر صرفنظر نکرد و بیش از ۴۰ یادداشت اعتراض به دولت بریتانیا در این باره در سال‌های متمادی ارسال کرد .
۵. آزادسازی جزایر سه گانه در سال ۱۹۷۱ با تمکین عملی بریتانیا به حاکمیت ایران همراه بود .
۶. شیخ نشین شارجه به عنوان طرفی که از سوی بریتانیایی ها مدعی حاکمیت بر جزیره ابوموسی مطرح شده بود با امضای یادداشت تفاهم ۱۹۷۱ با ایران و پذیرش ضمایم این یادداشت ، اعمال حاکمیت ایران بر جزیره ابوموسی را مورد پذیرش عملی قرار داده و با استقرار مظاهر حاکمیت ایران بر جزیره از جمله ارتش ایران و انحصار حضور نیرو نظامی در ابوموسی به ارتش ایران و نیز اهتزاز پرچم ایران در ابوموسی در قبال شریک شدن در بخشی از درآمد حوزه نفتی مبارک و استمرار حضور اتباع شارجه در نزدیک به یک پنجم جزیره ،‌موافقت کرده است.
۷. جامعه جهانی در زمان اعمال حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ، این اقدام را به عنوان عملی مشروع و قانونی مورد پذیرش قرار داده و جز ۴  کشور تندرو عربی، هیچ کشوری به این موضوع اعتراض نکرده و در هنگام مطرح شدن مساله جزایر در شورای امنیت ملل متحد  خود دولت امارات متحده عربی هم با مسکوت گذاشتن این موضوع و حل مساله ادعایی از طریق مذاکره دوجانبه و بدون دخالت هیچ طرف ثالثی مخالفت نکرد ،  اعضای دائم شورای امنیت نیز هیچ گونه نظری درباره اشغالگرانه یا تجاوزکارانه بودن اقدام ایران ابراز نداشتند.
۸.موضع گیری اتحادیه اروپا علیه حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه و حمایت کامل این اتحادیه  از ادعای امارات و اشغالگر دانستن ایران و درخواست رفع اشغال جزایر ، یک اقدام بی سابقه و نامشروع و غیر قانونی و مغایر با حقوق بین الملل و اصل احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها به عنوان قاعده آمره حقوق بین الملل است .ایالات متحده آمریکا و روسیه و چین اگرچه با اعلام موضع مبنی بر درخواست از ایران جهت ارجاع مساله جزایر به دیوان بین المللی دادگستری،  در عمل علیه ایران موضع گرفتند اما هیچ گاه نه امارات را مالک این جزایر دانستند و نه ایران را اشغالگر ،در سابقه اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی نیز هیچ پیشینه ای مبنی بر چنین حمایت یک طرفه ای از ادعای امارات وجود ندارد،حداکثر موضع کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا و فرانسه و ایتالیا درباره مساله جزایر ، درخواست از ایران برای گفتگو دوجانبه جهت رفع اختلاف و یا احاله موضوع به دیوان بین المللی دادگستری بوده است. افزون بر این اصولا در روابط بین الملل ، حمایت یک طرفه از یک ادعا آن هم ادعایی که به تمامیت ارضی کشورها مرتبط است ، متعارف و متداول نیست،  بسیاری از کشورها با یکدیگر اختلاف ارضی دارند اما کشورهای ثالث از ورود به این اختلافات و اعلام موضع درباره آن خودداری می ورزند .موضع گیری  اروپایی ها  قطعا سیاسی و غیر حقوقی است وگرنه اروپایی ها با چه ساز وکاری توانسته اند،  در موضوع اختلافی به این‌ درجه حساسی و با ابعاد تاریخی و حقوقی گسترده به چنین نتیجه گیری برسند؟  آیا آنان مرجع قضایی یا داوری هستند که ابراز نظر قضایی کرده و ایران را اشغالگر می دانند یا اینکه بانقض اصول حقوقی رفتار سیاسی در قبال سرزمین ایران در پیش گرفته اند !

🔹️در پایان کانون وکلای دادگستری مرکز باردیگر اعلام می نماید که این نوع بیانیه ها هیچ خدشه ای بر حق حاکمیت مسلم ایران بر جزایر سه گانه ابوموسی و تنب بزرگ و تنب کوچک وارد نخواهد کرد ودفاع از حاکمیت ملی ایران بر این جزایر یک بایسته ملی و مورد تاکید همه ایرانیان از هر گروه و جمعیتی است وایران از حق حاکمیت خود بر این جزایر به هر ترتیبی دفاع خواهدکرد و هیچ مرجع بین المللی نیز صلاحیت ورود به این مساله را که ناقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران است رانداشته و نخواهد داشت.

اداره روابط عمومی کانون وکلای دادگستری مرکز

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

19 Oct, 02:47


💠 رمز جاودانگی سرود ای ایران

از میان آهنگ‌ها و سرودهایی که برای ایران ساخته شده، هیچ‌کدام محبوبیت «ای ایران ای مرز پرگهر» را ندارند؛ به گونه‌ای که می‌توان آن را سرود ملی غیررسمی یا بهتر بگوییم غیرحکومتی و مردمی ایران دانست. چنین می‌نماید که افزون بر آهنگ زیبا و حماسی این سرود که از ساخته‌های روح‌الله خالقی است، سه ویژگی مهم در شعر «ای ایران» تأثیر بسزایی در فراگیری و محبوبیت آن داشته است.

در این شعر که سروده حسین گل گلاب است، هیچ نشانه‌ای از هیچ مذهب، ایدئولوژی و قومیت یا هر نوع گرایش فکری و سیاسی دیده نمی‌شود. این شعر، بیان احساسات یک ایرانی نسبت به ایران است. ایرانی به معنای کسی که زاده و پروده این سرزمین است و بدان عشق می‌ورزد؛ نه ایرانی مسلمان یا زرتشتی یا مسیحی یا بی‌دین؛ کرد یا ترک یا بلوچ یا گیلک؛ مشروطه‌خواه یا جمهوری‌خواه؛ و طرفدار یا مخالف حکومت مستقر؛ بلکه همه این‌ها صرفا از آن‌رو که ایرانی‌اند.

ویژگی دوم که برآمده از ویژگی اول است، آن است که شعر «ای ایران» ورای زمان است؛ یعنی در همه روزگاران تا زمانی که ایران باقی است، دارای ارزش و اعتبار است. در حالی که وقتی در سرودهای مشابه، اشاره‌ای به نام یا آرمان‌های رژیم سیاسی خاصی می‌شود؛ آن سرود تا وقتی مصرف دارد که آن رژیم برقرار باشد.

ویژگی سوم شعر «ای ایران» این است که زبانی به غایت ساده و همه‌فهم دارد؛ به گونه‌ای که درک آن نیازمند هیچ آگاهی پیشینی نیست. برای مثال، اگر در شعری ایران را سرزمین آرش و پرچم آن را پرچم کاوه آهنگر خوانده باشند یا دشمنانش را به ضحاک تشبیه کرده باشند، فهم این شعر نیازمند شناخت آرش، کاوه و ضحاک و دانستنِ داستان آن‌هاست؛ در حالی‌که در سرود «ای ایران» چنین تشبیهات و استعاراتی به چشم نمی‌خورد.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroonn

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

17 Oct, 18:08


http://www.irna.ir/xjRRBz

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

17 Oct, 05:34


🔸 اقدام غیرقانونی شرکت هواپیمایی آتا؛ در خدمت قومگرایی یا وحدت ملی؟

شرکت آتا که متعلق به مالک تیم پرحاشیۀ تراکتور است، همان تیمی که بارها در حاشیۀ آن پرچمهای برخی دولت‌های صهیونیستی همجوار برافراشته شده و علامت بزقورد ( کرم یا گرگ خاکستری!) از نشانه‌های پانترکیسم ضدایرانی توسط هواداران آن نشان داده‌می‌شود، اخیرا در اقدامی مشکوک، در خوشامدگویی هواپیماهای آتا- که تاخیرهای آن معروف است- زبان ترکی را هم استعمال کرده است.
پس از انتشار خبر آن، توسط برخی فعالان قومگرای مجازی و ماهی‌گیران انتخاباتی به مسئله دامن زده می‌شود. افرادی مانند رسول برگی (عضو شورای شهر)، روح الله متفکر آزاد، نوین (نمایندگان مجلس از تبریز)، حسین حاتمی (مسئول اسبق سپاه کلیبر) در موضع‌گیری، کار شرکت آتا (زنوزی) را محکم تایید کرده‌اند و رسول برگی هم‌ با ادبیاتی که با لباس او همخوان نیست، مخالفان موضع خود را «کثیف و‌کوروش پرست» نامیده است.
موضع‌گیری این افراد که در مورد مسائل فرهنگ و ادب و زبان هیچ تخصصی ندارند، به مخاطبان القا می‌کند که گویی مخالفت با خوشامدگویی در هواپیما به زبان ترکی، یعنی مخالفت با ترکها (تورکها؟). آیا به واقع چنین است؟؟

۱- طبق قوانین بین‌المللی هواپیمایی، در هواپیما به یک زبان بین المللی (انگلیسی) و زبان رسمی هر کشور (در ایران، زبان فارسی) به مسافران خوشآمد گفته می‌شود. در ایران نیز همین قانون اجرا می‌شود.

۲- مخالفت با قانون، چه از سوی شرکت یک سرمایه‌دار که سابقا به عنوان بزرگترین بدهکار بانکی معرفی می‌شد، و چه از سوی افرادی مانند عضو شورا و نمایندۀ مجلس که باید بیش از همه در مقابل قانون خاضع و تسلیم باشند، کاری غیرقانونی و قبیح است.

۳- متاسفانه نمایندگان به علت موضع‌گیریهای غیرقانونی مورد پیگرد قضایی قرار نمی‌گیرند!

۴- در کشور بزرگ ما ایران، اقوام مختلفی زندگی می‌کنند: آذری، کرد، بلوچ، عرب، لر، تالش، قشقایی، ترکمن، تات، گیلک و دهها زبان و گویش محلی دیگر از شیرازی و اصفهانی و حتی گرجی و بندری و...
حال اگر قرار باشد، به زبانها و‌گویشهای قومی مناطق مختلف ایران در هواپیماها خوشآمد گفته شود، چه وضعی پیش می‌آید؟

۵- شرکت هواپیمایی آتا اقدامی خودسرانه و غیرقانونی مرتکب شده و برخی نماینده‌های غیرمتخصص و گردانندگان صفحات مجازی، به جای روشنگری در راستای وحدت ملی و دفاع از قانون‌ و‌ حریم زبان ملی کشور، این‌موضوع را به دستمایۀ تحریک قومیتی قرار داده‌اند. واقع این است که این تحریکات به زیان کشور و ملت و به سود کسانی است که در انتخابات پا به دوش عوام‌ نهاده و بالا می‌روند!
خبری از واکنش مسئولان امنیتی و قضایی هم شنیده نشده است!
@Engelabi60

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

13 Oct, 19:57


رییس تلویزیون دولتی ترکیه تی آر تی می گوید باید ایران را آشفته کنیم. این در شرایطی ست که ایران در جنگ با دشمن اول اسلام یعنی صهیونیسم به سر می برد. این نگاه ترک ها به ایران است. یعنی ترکیه خائن به ایران و اسلام و مسلمین است...

این را بگذارید کنار کار عده ای جوانک خام و خود متفکر پندار و التقاطی در آذربایجان که با اغراض قومگرایانه و رسوبات پانترکی_اخوانی_امتی در ذهن، مستند برای مرحوم اربکان می سازند و بی سر و صدا اردوغان و حاکمیت فعلی ترکیه را لای زرورقی از نام نیک مرحوم اربکان می پیچند و به خورد بچه حزب اللهی های ترکزبان می دهند. من ته و توی این ها را شناخته ام. اسم خودشان را حزب اللهی گذاشته اند و در خدمت ناسیونالیسم ترکی و منافع ترکیه و باکو هستند.

یک خیانت فرهنگی و یک موریانگی با جمهوری اسلامی ایران در مناطق شمالغرب کشور با بودجه های فرهنگی جمهوری اسلامی در حال روی دادن است.

@zahrdaroo

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

28 Sep, 11:45


▪️گزارش تصویری از نشست «بررسی ابعاد حقوقی، سیاسی، اقتصادی و ژئوپلتیک دالان زنگزور»

با حضور:

▫️عبّاس آخوندی
▫️امین ترفع
▫️محمّدعلی بهمنی قاجار
▫️احمد کاظمی
▫️مدیر نشست: داود دشتبانی



https://t.me/imessiran

وطن یولی 🇮🇷 راه وطن

27 Sep, 06:10


My دکتر امین ترفع کریدور زنگزور.m4a