طبق اصل 171 #قانون_اساسی، هرگاه در اثر تقصیر یا اشتباه #قاضی در موضوع، یا در حکم، یا در تطبیق حکم بر مورد خاص، ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی گردد، در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارت به وسیله #دولت جبران میشود و در هر حال از متهم اعاده حیثیت میگردد.
بر اساس ماده 697 #قانون_مجازات_اسلامی، هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه ها یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگری به کسی امری را صریحا نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب میشود ولی نتواند صحت آن مطالب را ثابت نماید، به مجازات محکوم می شود. این جرم را معمولا تحت عنوان جرم #افترا نامگذاری می کنند.
در ماده 698 قانون مجازات اسلامی جرم دیگری تحت عنوان جرم #نشر_اکاذیب مطرح شده است که در صورت وقوع این جرم نیز می توان علیه شخص شکایت کرد . بر اساس ماده مذکور، هر کسی که به قصد ضرر رساندن به دیگری یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی، به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا، اکاذیب و مطالب دروغی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقیت راسا یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحا یا تلویحا نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق این جرم ضرر مادی یا ضرر معنوی به دیگری وارد شود یا نه، مشمول مجازات خواهد بود؛ ضمن اینکه در صورت امکان، باید اعاده حیثیت صورت گیرد.
#وکیل #قانون #دادگاه