يگانهای مرزبانی ايران مستقر در حاشیه سيردريا (رود سيحون) در يك جنگ يك روزه روی داد قوم آوار را كه در استپهای ميان آلتايی و تی ان شان بسر میبردند و قصد مهاجرت به منطقه فرارود ايران را داشتند شكست دادند و مسير آنان را به سوی اروپا (روسيه امروز و بالكان) منحرف ساختند. اين يگانهای معروف به مرزبان، يك ارتش كامل و يكی از چهار ارتش ايران بودند. دستهای از آوارها سال بعد تلاش كردند تا از دربند قفقاز (حاشيه غربی دريای مازندران و اینک شهری است در داغستان روسیه) بگذرند و از اين ناحيه وارد ايران شوند كه در اينجا هم از سپاهيان وطن به فرماندهی اسپهبد گيو شكست خوردند و متواری اروپا شدند.
📍درگذشت آمریگو وسپوچی، کاشف و نقشهنگار نامدار ایتالیایی، قاره غربی به افتخار وی آمریکا نامیده شده است - ۱۵۱۲ م
📍زادروز جورج واشينگتن، اولين رئيس جمهور و بانی استقلال آمريكا - ۱۷۳۲ م
📍زادروز آرتور شوپنهاور، فيلسوف معروف و بدبين آلمانی - ۱۷۸۸ م
📍دولت اسپانيا مهاجرنشين قديمی خود منطقه فلوريدا را به پنج ميليون دلار به دولت واشنگتن فروخت - ۱۸۲۱ م
📍زادروز هاینریش هرتز، فیزیکدان آلمانی، یکای هرتز در دستگاه SI به افتخار وی نامگذاری شده است - ۱۸۵۷ م
📍درگذشت فردینان دو سوسور، زبانشناس سوئیسی، معروف به پدر زبانشناسی نوین - ۱۹۱۳ م
📍زادروز بلندقد ترین مرد تاریخ بشر در شهر آلتون ایالت ایلینوی آمریکا به نام رابرت پرشینگ ودلو که قدش به دو متر و ۷۲ سانتیمتر رسید و به مرد سه متری شهرت یافت - ۱۹۱۸ م
📍زادروز ژان بِدِل بوكاسا، ديكتاتور خونآشام آفريقای مركزی - ۱۹۲۱ م
📍درگذشت ابوالکلام احمد آزاد، شاعر، عالم و خطيب هندی - ۱۹۵۸ م
📍به دنیا آمدن اولین موجود زنده شبیه سازی شده توسط انستیتوی اسکاتلندی راسلین - ۱۹۹۷ م
📍امضای توافقنامه همكاری هستهای از سوی آمريكا و اسرائیل - ۲۰۰۰ م
📍زادروز اديب و عارف نامی نورالدين عبدالرحمن جامی - ۸۱۷ ق
نورالدين عبدالرحمن بن احمد جامی در خراسان به دنيا آمد. تحصيلات او در هرات و سمرقند در علوم ادبی و دينی و عرفانی، با سير و سلوك در مراحل تصوف صورت گرفت تا به مرتبه ی ارشاد رسيد. بعدها در سلك رؤسای طريقه ی نقشبنديه درآمد و بعد از وفات سعدالدين كاشغری، خلافت نقشبنديان به او تعلق گرفت. جامی مشهورترين شاعر آخر عهد تيموری است كه بايد او را بزرگترين شاعر آن عهد و گويندهی نامدار ايران بعد از حافظ شمرد. جامی را خاتم شعرای بزرگ ايران گفتهاند. او شاعر، عارف، اديب و محقق بزرگ زمان خود و صاحب كتب نظم و نثر پارسی و عربی فراوانی است. در اشعار جامی، افكار صوفيانه، داستانها، حكمت، اندرز و تصورات غزلی به وفور ديده میشود. او همچنين در ابتكار مضامينِ تازه و قدرت و بيان و لطفِ معانی در اشعارش، استاد بود. هفت اورنگ، سلامان و آبسال، يوسف و زليخا و ديوان جامی از جمله مصنفات اوست. وفات جامی در سال ۸۹۸ ه.ق در هشتاد و يك سالگی روی داد.
🗓 @Tarikh_Fouri