تامین مالی و سرمایه‌گذاری @tajrishiamir Channel on Telegram

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

@tajrishiamir


این کانال در ابتدا برای دانشجویان مدیریت مالی و سرمایه‌‏گذاری تشکیل شد. در حال حاضر، با توجه به شرایط بازار سرمایه کشور، عموم علاقه‏‌مندان به حوزه سرمایه‌گذاری و بورس می‌توانند به کانال مدیریت مالی و سرمایه‌گذاری بپیوندند.

امیر تقی‌خان تجریشی

تامین مالی و سرمایه‌گذاری (Persian)

با خوشامدگویی به کانال تامین مالی و سرمایه‌گذاری خوش آمدید! این کانال در ابتدا برای دانشجویان مدیریت مالی و سرمایه‌گذاری تشکیل شد، اما در حال حاضر، با توجه به شرایط بازار سرمایه کشور، عموم علاقه‌مندان به حوزه سرمایه‌گذاری و بورس می‌توانند به کانال مدیریت مالی و سرمایه‌گذاری بپیوندند. این کانال به شما اطلاعات، تحلیل‌ها و راهنمایی‌های لازم برای افزایش دانش و مهارت‌های شما در زمینه مالی و سرمایه‌گذاری ارائه می‌دهد. از اخبار بازار سرمایه گرفته تا راهنمایی‌های سرمایه‌گذاری، همه چیز در اینجاست. با پیوستن به کانال تامین مالی و سرمایه‌گذاری، از تجربیات و دانش ارزشمند دیگر اعضای کانال بهره‌مند شوید. برای دستیابی به موفقیت در زمینه مالی و سرمایه‌گذاری، این کانال بهترین منبع معلوماتی برای شماست. پس عجله کنید و به جمع اعضای ارزشمند کانال تامین مالی و سرمایه‌گذاری بپیوندید. امیر تقی‌خان تجریشی

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

15 Nov, 09:22


نگاه متفاوت و شورش گونه طالب در کتاب هایش موج میزنه، … چه برسه به اکس هاش!

https://x.com/nntaleb/status/1857192861743333883?s=52&t=BfBqDuGzIrBK6aYqKMSNjw

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

26 Sep, 04:45


… ما وارثان دردهای بی شماریم

https://youtu.be/S9jG5h5tVqI

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

12 Sep, 05:19


منشا اوارق دولتی (اراد) ۳۳ درصدی کجاست

یک سال اخیر از پرنوسان‌ترین سال‌های نرخ بهره در اقتصاد ایران بوده است. شاید تا پیش از تا به این اندازه تحلیل نرخ سود مهم نبود. حالا اما عموم فعالان اقتصادی با متغیر جدیدی در تصمیم‌گیری‌های خود مواجه شده‌اند. این موضوع صرفا مختص فعالان بخش خصوصی نیست دولت و شرکت‌های زیرمجموعه دولت و پیمانکارانی که با دولت کار می‌کنند نیز به واسطه اوراق‌ مرابحه عام دولت (اراد) و همچنین اسناد خزانه اسلامی (اخزا) با این موضوع درگیر شده‌اند.

سازمان برنامه بودجه در جهت اجرای تعهدات خود بعضا اقدام به واگذاری اوراق‌های دولتی به بخش‌های مختلف دولت می‌کند و این اوراق‌ها برای نقد شدن عموما به روی تابلوی بورس آمده و مشتریان خرد و کلانی را دارند. صندوق‌های درآمد ثابت از جمله متقاضیان اصلی این اوراق هستند. با این حال نکته عجیب ماجرا این است که گرچه نرخ همین اوراق در تابلوی رسمی بورس به کمتر از ۳۰ درصد رسیده است اما نرخ اوراق که به صورت غیررسمی معامله می‌شود تا نزدیکی ۳۴ درصد نیز رشد داشته است. این نرخ بالا نه مستقیما روی تابلو بلکه از طریق سودها و پرداخت‌های ترجیحی تا نرخ تابلو (حوالی ۲۸ درصد) تامین می‌شود. اما قسمت دردناک ماجرا این است که دوباره برای حل یک مسئله شاهد پاک کردن صورت مسئله بودیم و در این میان دوباره و مثل همیشه ذینفعان اصلی مانند پیمانکاران دولت با بالا رفت ریسک معاملات و پرداخت‌ها بیشترین آسیب را می‌بینند.

نرخ سود بالا از کجا آمد؟

ریشه نرخ‌های عجیب و غیررسمی اوراق دولتی را باید در همان یک سال قبل جستجو کرد. سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی و اعمال محدودیت بر ترازنامه بانک‌ها تلاطم عجیبی در نرخ سود در اقتصاد کشور رقم زد. در ادامه نیز فشار عرضه همین اوراق بدون برنامه قبلی (عرضه اخزا در بهار سال جاری) شوک سنگینی وارد کرد و نرخ اخزا را تا ۳۷ درصد و نرخ اراد را تا نزدیک ۳۵ درصد بالا برد. در ادامه اما رویکرد تکراری و اشتباه سیاست‌گذار در قبال رخدادی خلاف میل خود را شاهد بودیم. این بار نیز به جای تلاش برای حل مسئله جهش بی‌امان نرخ سود که می‌تواند تولید کشور را فلج کند مانع از معاملات رسمی اوراق دولتی در سطوح بالا شدند.


معاملات غیرشفاف همراه با رانت

جلوگیری از معاملات شفاف در تابلو بورس با نرخ‌های واقعی باعث شده که رانت عظیمی پشت پرده شکل بگیرد و در واقع در یک نابازار نرخ‌ها بالاتر از مقدار واقعی بوده و در این میان پیمانکاران مجبور به نقد کردن اوراق خود با نرخ نزدیک ۳۴ درصد شده‌اند. در حالی‌که اگر دوباره بازار شکل می‌گرفت احتمالا نرخ اوراق سطوح پایین‌تر به خود می‌دید و مهمتر از همه در این میان سود رانت و دلالی کاهش پیدا می‌کرد.

پیمانکاران به درآمد ثابت‌ها مراجعه کنند

حالا هم اگر اطلاع دقیقی به پیمانکاران و دولتی‌ها و سایر دارندگان اوراق دولتی در خصوص ابزار موجود در بازار سرمایه برسد این امکان وجود دارد که اوراق مستقیما و بدون واسطه به مصرف‌کنندگان اصلی مانند صندوق‌های درآمد ثابت برسد.

«دستور» در اقتصاد شکست می‌خورد

اما بار دیگر در برخورد « دستوری » با بازارها از سمت سیاست‌گذار باید گفت که نرخ یا قیمت در هر بازاری صرفا نقش دماسنج را دارد و اگر شما دماسنج را بشکنید باعث کاهش دمای هوا و افت نرخ و قیمت‌ها نمی‌شود. تجربه چنین مواردی در بازار ارز و سکه و آتی سکه را پیش از این در اقتصاد کشور دیده‌ایم و به صورت کلی رویکرد دستوری بلای جان اقتصاد ایران شده است.

پ ن ۱: نباید خاطره سخاب را هم فراموش کنیم، که چگونه شفافیت باعث کاهش چشمگیر نرخ آن شد.

پ ن ۲: مدیریت صحیح نرخ بهره، همیشه در رونق اقتصادی نقش کلیدی داشته است. (۹ مورد دیگر هم در این نوشتار فهرست شده است)Sena.ir/news/86398

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

03 Sep, 15:59


بورس ، همتی و انتخابات آمریکا

امیر تقی خان تجریشی، کارشناس بازار سرمایه:
🔹تصمیمات آقای همتی در زمانی که سکان‌دار بانک ملی و بانک مرکزی بودند نشان دهنده شناخت او از وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور است؛ مصاحبه اخیر اقای همتی نیز بسیار امیدوار کننده بود مخصوصا اهمیتی که به طور خواص به بازارسرمایه دادند.
🔹تاکیدی که اقای همتی روی کاهش فاصله دلار آزاد و نیما داشتند یکی از میوه های سهل الوصول دولت است که امیدواریم برای آن تصمیم گیری شود .
🔹با توجه به اینکه تا انتهای سال شاهد اتفاقات زیادی در بازاری های جهانی خواهیم بود در نتیجه بازار سرمایه نیز بسیار تاثیر پذیرخواهد بود.
🔹انتخابات آمریکا فقط از جهت محکم تر شدن پیچ های تحریمی می‌تواند روی اقتصاد ما تاثیر گذار باشد ولی با توجه به بحران انرژی که در دنیا هست امکان تاثیر گذاری کمرنگ تر شده است.
🔹حفظ چابکی سرمایه گذاران در بورس موضوعی است که می‌تواند در این بحران ها نجات بخش باشد و توصیه می‌شود که سرمایه گذاران از روس هاش غبر مستقیم سرمایه گذاری در بورس استفاده کنند.

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

04 Aug, 08:38


به مناسبت ۱۴ مرداد
سالروز صدور فرمان مشروطه

*کیفیت امضاء فرمان مشروطیت*

مرحوم هدایت کیفیت امضای قانون را چنین می نویسد:

«... مرض کلیۀ شاه شدت کرد، نه شاه حال مسافرت فرنگ را داشت، نه وضعیت اجازه می داد، دکتر دامش آلمانی را که متخصص بود خواستند.

آنچه کردند از علاج و از دوا
رنج افزون گشت و حاجت ناروا

چهل شب من مجاور گلستان بودم و جهنم می گذشت، یک شب تا صبح پای رختخواب شاه نشسته ام و از ژاپن حکایت کرده ام. بیشتر هم حسب الامر از درختها صحبت کرده ام، در صورتی که در علم نبات شناسی جنبۀ من ضعیف است، سرم را پایین کرده ام چشمم را به قالی دوخته ام، خانمها در چادر نماز دور رختخواب نشسته اند، گاهی تصور می رفت شاه خوابش برده باشد، سکوت می کردم و آرزوی فرار، این طور نبود، می فرمودند بگو.

روز بروز حال شاه بدتر می شود و رقت آور است. *دکتر دامش اظهار کرد که شاه هفته ای بیشتر دوام نخواهد کرد و قانون اساسی حاضر نبود*.

دکتر را حاضر کردم که شاه را به هر تدبیر نگاه بدارد. قانون حاضر شد، وثوق الدوله نزد صنیع الدوله آورد، فرمودند من نگاه بکنم، ماده ای را تغییر دادم: نوشته شده بود که وزراء حق ندارند دستخط صادر کنند. *ولو این که سعی شده بود در قانون چیزی زننده نباشد باز برای هر شاهی سلب اختیارات از خود تلخ است.*

گرفتن امضا را به وزیر همایون واگذار کردیم که به مزاج قانون را به عرض برساند، دغدغه از اطراف بسیار می شد، قانون به امضا رسید.


#تکرار_تاریخ

https://t.me/tajrishiamir

📚منبع: باستانی پاریزی، محمد ابراهیم، تلاش آزادی، نشر علم، چاپ نهم، ۱۳۹۱، ص ۱۰۷ به نقل از خاطرات و خطرات، ص ۱۴۴

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

03 Aug, 09:18


« بورس تهران » نماگری برای سنجش « امنیت سرمایه‌گذاری » اقتصاد ایران


ریزش بورس تهران در روزهای گذشته به دنبال ترور تلخ رخ‌داده در پایتخت کشور نکات بسیار مهمی را به همراه دارد. مهمترین نکته شاید درس‌های عبرت برای سیاست‌گذار اقتصادی است. در این چند سال اهمیت اقتصاد و معیشت مردم بیش از گذشته در نگاه حاکمیت پررنگ شده است و اما از این نکته بعضا غافل می‌شوند که اصل اول رونق اقتصاد کشور و بهبود اقتصاد و معیشت مردم سرمایه و سرمایه‌گذاری است.

چه بسا که حتی در این وادی، حقایق به دلایلی برعکس جلوه داده می‌شده است و عده‌ای سرمایه‌ و سرمایه‌گذاری در اقتصاد کشور را می‌کوبیدند. مگر می‌شود تولیدی در اقتصاد کشور بدون حضور سرمایه و سرمایه‌گذار ایجاد شود و مگر بدون رشد تولید، رشد اقتصادی و بهبود معیشت مردم ممکن است. همین مثال یک سال گذشته در جذب سرمایه ۲ هزار میلیارد تومانی برای راه‌اندازی طرح نیمه‌تمام گسترش سوخت سبز زاگرس را در بورس تهران ببینید. اگر سرمایه عمومی نبود مگر این طرح به سرانجام می‌رسید که حالا به فکر انجام فاز دوم طرح باشیم؟

سرمایه است که شغل ایجاد می‌کند. سرمایه است که معیشت مردم را بهبود می‌بخشد و هر حکمی اگر در جدال با تشکیل سرمایه در کشور وجود دارد در واقع در مخالفت با امنیت معیشتی مردم است.

اما همین سرمایه و سرمایه‌گذار نیازمند امنیت است. اصلا اصل اول حضور سرمایه، « امنیت سرمایه‌گذاری » است. در همین روزهای گذشته اثر ریسک‌های سیستماتیک بر ریزش دسته‌جمعی بازار سهام مشخص است. در نقطه مقابل رشد قیمت طلا برای فرار از ریسک‌ها را شاهد هستیم. بازار سهام و بورس تهران نماگری است برای سنجش وضعیت امنیت سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران. این موضوع مختص به ایران نیست و همه جای دنیا اگر بازار سرمایه به عنوان مکانی برای جذب سرمایه سرمایه‌گذاران در حال سقوط ناشی از ریسک‌های سیستماتیک است نشان می‌دهد که امنیت سرمایه‌گذاری در آن اقتصاد با خطر جدی مواجه شده است.

فارغِ از تصمیمات در سطح کلان کشور در خصوص موارد مختلف امنیتی لازم است در کنار سایر موارد « امنیت سرمایه‌گذاری » در اولویت قرار گیرد؛ البته اگر معیشت و اقتصاد مردم در اولویت است. باید تاکید کرد به دولت جدید و ریس جمهور منتخب، جناب آقای پزشکیان که بدون سرمایه و سرمایه‌گذار تصور رونق اقتصادی رویایی بیش نیست. منظور قطعا حمایت‌های مصنوعی از بورس تهران نیست و اتفاقا هشدار نگارنده در این خصوص است که به شاخص بورس تهران و نماگرهای بازار سهام به عنوان دماسنج بنگرید. همان‌طور که نرخ دلار حکم دماسنج وضعیت کلان کشور را دارد. اگر بورس تهران به چنین سرخی گرایش پیدا کرده است نشان می‌دهد که امنیت سرمایه‌گذاری با تهدید جدی در اقتصاد کشور مواجه شده است.

#امنیت_سرمایه‌گذاری

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

29 Jul, 14:19


درباره اهرمی‌ها


گرفتن اهرم در هر بازاری همان‌طور که احتمال بازدهی را بالاتر می‌برد احتمال زیان و ریسک را هم بالا می‌برد. بر این اساس صندوق‌های اهرمی که ابتکار زیبایی در بورس تهران بوده‌اند را برای اینکه ریسک زیادی به دارندگان واحد خود تحمیل می‌کنند سرزنش نکنیم چون اصلا اهرمی‌ها برای افرادی که دوست دارند ریسک بیشتری کنند به وجود آمده‌اند. همان‌طور که صندوق‌های درآمد‌ ثابت برای آن‌ها به دنبال سود با ربسک کم ولی بازدهی ثابت می‌خواهند تعبیه شده است. این عادت بد بعضا اهالی بورس تهران که هر موقع دنیا به کام‌شان نیست شروع می‌کنند مسیر توسعه بازار را می‌کوبند تا ویران کنند، در نهایت به زیان همین اهالی بازار و من و شما تمام می‌شود.


در خصوص نرخ واحدهای عادی اهرمی‌ها


شاید انتقاد به نرخ بالای واحدهای عادی صندوق‌ اهرمی تا حدودی به‌جا باشد. اما بازار ما سریع فراموش می‌کند که این نرخ‌ها در زمانی ایجاد شدند که نرخ بازدهی اخزا تا ۳۷ درصد رشد داشت. حالا شما بگویید نرخ اسناد خزانه دولتی با تضمین دولت به ۳۷ درصد رسیده بود اهرمی‌ها با چه نرخی می‌توانستند در بخش عادی خود منابع جذب کنند. الان هم نرخ‌ها بالا است و اما سه ماه دیگر دوباره اتفاق بزرگ دیگری در راه است آیا ضمانتی وجود دارد که نرخ سایر ابزارها در این چند ماه دوباره به سطوح چند ماه قبل رشد نکند؟ آیا می‌دانید که اگر اهرمی‌ها با ابطال واحد عادی مواجه شوند باید سهام بفروشند و فشار فروش سهام همین اهالی معترض باژار را دو چندان خشمگین می‌کند که چرا اهرمی‌ها سهام می‌فروشند؟ پس آیا ریسک فشار فروش سهام از سمت اهرمی‌ها قبال تحمل است؛ از نگاه نگارنده خیر.


در خصوص وجه نقد اهرمی‌ها

در چند هفته گذشته این نقد به اهرمی‌ها وارد شده است که چرا میانگین حدود ۱۵ درصد دارایی اهرمی‌ها به نقد اختصاص پیدا کرده است و سهم نمی‌خرند. نکته نخست صندوق اهرمی هم مثل صندوق سهامی است و می‌تواند بخشی از منابع خود را در نقد و سایر دارایی غیر از سهام نگه دارد به دلایل مختلف که یکی از آن‌ها زمان‌بندی خرید سهام است و شاید مهمترین موضوع جلوگیری از فشار فروش سهام بر پرتفو خود صندوق در پی ابطال احتمالی. در خصوص موضوع دوم به این معنی است که شما اگر نقد در صندوق نداشته باشید اگر ابطالی به سمت صندوق روانه شود دوباره مجبور به فروش خواهید شد اینکه فکر کنیم چند صد میلیارد تومان منابع در آنی دسترس است که ما هر زمان خواستیم جایگزین کنیم فرض درستی نیست و دوباره ریسک بالایی را داریم به به این صندوق‌ها و کل بازار تحمیل می‌کنیم. هر مجموعه بنا به صلاحدید خود بخشی را در نقد نگه می‌دارد و شما به عنوان اهالی بازار می‌توانید در چند ماه آینده عملکرد آن‌ها را قضاوت کنید و در نهایت گزینه بهتر را انتخاب کنید.


آیا اهرمی‌ها برای بازار مفید هستند؟

میزان فایده اهرمی‌ها به طور قابل توجهی از ضرر آن‌ها بیشتر است. میزان منابع تزریق شده به بازار سهام در چند ماه گذشته از سمت اهرمی‌ها را کمی مشاهده کنید اگر این منابع نبودند به نظر شما شاخص بازار سهام در چه سطوحی بود؟ پیش از ادامه این مطلب، باید گفت اینکه اصلا از منابع اهرمی‌ها برای حمایت از سهام با این تفکر استفاده شود کاملا اشتباه است. اما در واقع اهرمی‌ها به نوعی نجات‌بخش بازار در این ماه‌ها بوده‌اند. طبیعتا نرخ بالای واحد می‌تواند آسیب‌زا باشد و اما اگر فضا به سمت آرامش کامل بخش پولی حرکت کند و نرخ‌ سود به صورت واقعی و دائمی کاهش پیدا کند مدیران صندوق‌های اهرمی از شما برای کاهش این نرخ‌ها مشتاق‌تر هستند چون کارمزدهای عملکرد را از دست می‌دهند و مهمتر از آن در میان‌مدت اعتبار آن‌ها خدشه‌دار می‌شود.



آیا اهرمی‌ها صفر می‌شوند؟

صفر شدن اهرمی‌ها غیرممکن نیست اما مثل این است بگوییم شاخص بورس تهران از فردا تا یک هفته آینده ۵۰ درصد افت می‌کند آیا ممکن است؟! تمام این افرادی که به اهرمی‌ها نقد وارد می‌کنند کافی است در سناریوهای ماه‌های آتی یک رشد قیمت سهام را ببینند همین افراد در صف خرید به دنبال خرید واحدهای ممتاز اهرمی‌ها خواهند رفت. مگر بعد از انتخاب پزشکیان صف‌های میلیونی خرید اهرمی با وجود همین نرخ‌های بهره بالا را ندیده بودیم. نکته دیگر مگر بازار در یک سال گذشته بازدهی خاصی داده است پس چرا اهرمی‌ها با افت شدید قیمت مواجه نشده‌اند؟ و نکته پایانی مگر پرتفوی همه اهرمی‌ها یکسان است که به یک میزان ریسک برای آن‌ها متصور هستیم. به نظر می‌رسد اندکی آگاهی بیشتری نسبت به این موارد نیاز است.

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

23 Jul, 08:39


مارجین کال؛ روایت پراضطراب از سقوط یک بانک

ماه گذشته در نشستی به میزبانی امین آذریان، در کنار امید معلم، سردبیر دنیای تصویر به بررسی  #Margin_Call پرداختیم.

این فیلم داستانی پراضطراب از لحظه‌های سقوط یک بانک در بحران اقتصادی آمریکاست. در این فیلم شاهد هستیم که چگونه رفتارها، بحران را رقم می‌زند؛ در سازمانی که نقطه نقل قصه فیلم است، کوچک‌ترین و غیرضروری‌ترین موضوعات مورد توجه قرار دارند، اما موضوع اصلی نادیده گرفته شده است؛ در نتیجه شاهد هستیم چگونه مدیر بحران به راحتی اخراج و شرکت به ورطه بحران کشیده می‌شود.

یکی از ویژگی‌های مهم این فیلم، ورود سینما به حوزه‌های تخصصی است که شاید در حالت عادی برای مردم ملموس نیست: به تصویر کشیدن سقوط یک بورس! در اینجا سینما به کمک کتاب، دانش یا علم و هر چیز دیگری که به درک عمیق‌تر از موضوعات می‌انجامد، می‌شتابد تا به شکل ساده آنها را مطرح کند تا از تکرارشان جلوگیری کند و این یکی از ویژگی‌های سینمای پویاست. ما در کشورمان، مسائل را به‌جای مطرح کردن و درس گرفتن با تبدیل کردن به مسائل امنیتی پنهان کنیم.

پ ن: فیلم نقد در آپارات و فیلیمو بارگذاری شده‌


https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

08 Jul, 06:29


اثر وضعیت دلار برابری قدرت خرید بر خروج سرمایه

من در این پست و در پستم در لینکدین (https://shorturl.at/bDuDg) توضیحاتی دادم در رابطه به این نموداری که در نگاه فیروزه ارائه کرده بودم. اینجا به نکته مهم دیگه ای رو میخوام اشاره کنم.

در لینکهای قبلی من به اثر تحریم بر خروج سرمایه و دلار برابری قدرت خرید اشاره کردم اما اگر به سالهای برجام یعنی 95 و 96 و همینطور به سالهای اواخر دهه 80 نگاه کنیم، می‌بینیم که این سالهای هم خروج سرمایه کم نبوده. در این سالها نه بلوکه شدن درآمد نفتی خیلی موضوعیت داشته و نظام چند نرخی ارز یعنی دو موردی که در پستهای قبلی بهش اشاره کردم.

حالا دقیق به این سالها نگاه کنیم یعنی 95 و 96 و اواخر دهه 80
وضعیت دلار برابری قدرت خرید چطوره؟
پایینترین مقادیر دلار برابری قدرت خرید در این دو دوره است!
نکته همینه. هر وقتی که با فشار و به بهای تخلیه ذخایر، دلار رو پایین نگه داشتیم، با خروج سرمایه مواجه شدیم. چون عوامل اقتصادی همواره متوجه هستن که سیاستگذار ارزی در چه وضعیتی هست.

#قیمت_واقعی_دلار

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

07 Jul, 19:17


اثر تنگاتنگ وضعیت ترازپرداختها با قدرت خرید مردم

این نمودار نگاه فیروزه رو خیلی دوست داشتم، به نظرم پاسخ همه دعواهای مربوط به اثر تحریم بر قدرت خرید مردم را در یک قاب میده، نمودار رو نگاه کنید:
- دو ستون رنگی داریم که ستون سمت چپ وضعیت عرضه ارز ما رو مشخص میکنه: رنگ سبز صادرات نفتی و رنگ فیروزه ای صادرات غیر نفتی
- در مقابل ستون سمت راست وضعیت تقاضای ارز (هزینه کرد ارزی) را مشخص میکنه، یعنی سه عامل واردات، تراز خدمات و تراز سرمایه (خروج سرمایه)
- خط آبی هم دلار برابری قدرت خرید است. هر زمانی که دلار برابری قدرت خرید افزایش قابل داشته، زمانی بوده که مردم در فشار اقتصادی شدید قرار گرفتند و قدرت خریدشون هم کاهش پیدا کرده.


حالا نکات:
نکته اول مربوط به رابطه اندازه دو ستون (به ویژه ستون چپ که عرضه ارز است) در هر سال با دلار برابری قدرت خریده:

با بالا رفتن ستونها، دلار برابری قدرت خرید کم میشه و با پایین اومدنش زیاد: کف دلار برابری قدرت خرید در سال 90 با بیشترین میزان درآمدهای نفتیه،
و ماکسیمم دلار برابری قدرت خرید در سال 99 و حداقل درآمدهای نفتی. خب مسلما ستونهای ما وقتی افزایشی میشن که بتونیم به راحتی نفت بفروشیم.

نکته دوم مربوط به رابطه وضعیت دو ستون نسبت به هم (یعنی وضعیت عرضه و تقاضای ارز) و دلار برابری قدرت خریده:
1- در بیشتر سالهایی که "صادرات نفتی و غیرنفتی" برای مدت طولانی بیشتر از "واردات، و تراز خدمات و سرمایه" بوده، دلار برابری قدرت خرید کاهشی بوده است و قدرت خرید مردم بیشتر شده و بالعکس.
اما چه عواملی باعث میشه که صادرات نفتی و غیرنفتی کمتر از ستون چپ بشه؟
به بخش قرمز در ستون دوم نگاه کنید:
طی سالهای تحریم مدام این بخش باعث شده عرضه ارز، تقاضای ارز رو نپوشونه.
مثلا در سال 1402 ستونها تا حد زیادی بالا اومدن ولی اون بخش قرمز که خروج سرمایه است، اجازه نداد که ستون صادرات نفتی و غیرنفتی بالاتر بمونه.
چرا؟
سه دلیل:
وقتی تحریم هستیم حتی اگر نفت بفروشیم نمیتونیم منابع رو وارد کنیم که در قالب خروج سرمایه خودش رو نشون میده.
وقتی تحریم هستیم نظام چند نرخی ارز راه میندازیم که انگیزه صادر کننده غیرنفتی برای وارد کردن ارز کاهش پیدا میکنه که خودش رو در خروج سرمایه نشون میده
وقتی تحریم هستیم، عدم قطعیت و در نتیجه انتظارات تورمی مردم بالاست که خودش رو در خروج سرمایه نشون میده.

پس در واقع انگار خیلی فرقی نمیکنه که بیشتر فروختیم حالا با تخفیف یا بدون تخفیف.

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

02 Jun, 07:22


بانک مرکزی پس از 6 سال نرخ 4200 تومانی را تغییر داد و در وب‌سایت خود عدد 37 هزار تومان را جایگزین کرد و نوشت: «این نرخ اعلامی، صرفاً یک نرخ محاسباتی و نمایه‌ای است و نرخ معاملاتی محسوب نمی‌شود.»

در حال حاضر در کشور، سه نرخ ارز رسمی داریم که مبادلات بر اساس آنها صورت می‌گیرد: نرخ اسکناس (حدود 45 هزار) و نرخ حواله (حدود 42 هزار)، این دو نرخ، نرخ‌هایی‌اند که صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای مجاز با آن معامله می‌کنند. و نرخ سوم، نرخ حواله کالاهای ضروری و اساسی (28500 تومانی) است که عرضه آن بر اساس منابع نفت و گاز و میعانات و پتروشیمی است و به واردکنندگان کالاهای اساسی تعلق می‌گیرد (مشاهده نرخ‌‌های ارز).
نرخ 37 هزار اعلام شده در واقع میانگین وزنی این سه بازار است.

به دلیل اینکه، نرخ‌های اعلامی در بانک مرکزی در بسیاری از امور اداری بین المللی و همچنین در امور پژوهشی مورد استفاده قرار می‌گیرد، مهم است که این نرخ دقیق باشد. و برای دقیق‌تر شدن بهتر است بانک مرکزی در محاسبه میانگین وزنی خود، بازار آزاد را نیز وارد می‌کرد.

هر چند دیر، ولی گامی به پیش بود؛
بیش باد...

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

30 May, 06:06


در کنفرانس بین‌المللی مدیریت پروژه (که به همت دوستان عزیزم در #آریانا برگزار شد) به ابزارهای تامین مالی از طریق بازار سرمایه پرداختم و در هر روش نمونه‌های موفق از شرکت #تجلی توسعه معادن و فلزات با تامین مالی هشت همتی تا صندوق پروژه آرمان پرند #مپنا به عنوان نخستین صندوق پروژه سخن گفتم.

از آنجا که کشور ما در حال توسعه است و پروژه‌های متعددی در حال اجرا دارد، #تامین_مالی این پروژه‌ها دغدغه اصلی است.

مروری بر آمارها از سال ۹۲ نشان می‌دهد اقبال از بازار سرمایه برای تامین مالی افزایش یافته و از سال ۱۴۰۱ به دلیل مشکلات بازار پول در ارائه تسهیلات، تامین مالی مبتنی بر بدهی نسبت به سال‌های گذشته رشد قابل توجهی داشته است.

به نظر می‌رسد شرکت‌های سهامی عام پروژه به دلیل برطرف شدن ایرادهایی که در ارکان نظارتی و هزینه‌های صندوق‌های پروژه وجود داشت، نسل بعدی تامین مالی مالکانه پروژه‌ها باشند.


https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

11 May, 12:01


روز گذشته، تفاهم‌نامه همکاری بین گروه مالی فیروزه و انجمن نفت ایران را با حضور دکتر محمدعلی عمادی و دکتر فرشید شکرخدایی امضا کردیم.

#تامین_مالی و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های پایین‌دستی صنعت نفت، یکی از اهداف این تفاهم‌نامه بوده و امیدوارم این #تفاهم_نامه فرصت خوبی برای همکاری و اشتراک‌گذاری فرصت‌های تجاری، دانش و خلق ارزش برای طرفین ایجاد کند.

اگرچه جای خالی سرمایه‌گذارهای خارجی در حوزه انرژی محسوس بود، اما جنگ غزه و انتخابات امریکا پنجره فرصتی را ایجاد کرده که می‌تواند یک راهگشای تاریخی برای ما باشد.

#نمایشگاه_بین_المللی_نفت_تهران

مشاهده خبر شانا

https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

27 Apr, 07:20


تاثیر دیجیتالی شدن بر محیط اقتصادی

#انقلاب_صنعتی_چهارم به دلیل ماهیت متفاوتش با سه انقلاب پیشین، به صورت گسترده‌تری بر اقتصاد، صنعت، اجتماع و فرهنگ تاثیرگذار بوده و #بازارهای_مالی را نیز تحت‌تاثیر قرار داده؛ #هوش_مصنوعی و #معاملات_هوشمند به عنوان یکی از جلوه‌های #انقلاب_دیجیتالی فصل تازه‌ای را به‌روی بازارهای مالی دنیا گشوده است.

پیش‌تر از «بازارهای مالی زیر سایه انقلاب صنعتی چهارم» نوشتم و به‌تازگی نیز در گفت‌وگویی به تاثیر دیجیتالی شدن بر محیط اقتصادی پرداختم.

#اقتصاد_دیجیتال با ایجاد بستر مناسب برای شخصی‌سازی محصولات و داده‌ها، یک محرک قوی برای رشد و توسعه کسب‌وکارهاست. نمونه این شخصى‌سازى کاربرد گسترده هوش مصنوعی در بازارهای مالی به منظور ارائه راهکار بر مبنای نیازهای خاص هر مشتری، افزایش دقت پیش‌بینی‌ها و مدیریت ریسک بر مبنای نیاز و تقاضای نهادهای مالی است.

مشاهده متن کامل


https://t.me/tajrishiamir

تامین مالی و سرمایه‌گذاری

08 Apr, 15:58


در هیاهوی آخر سال، در نشستی که به همت گروه رسانه‌ای #دنیای_اقتصاد در 30 بهمن‌ماه برگزار شد، در کنار #بهروز_خدارحمی عزیزم و #حمیدرضا_آذرمند و #سید_جلال_سیدی به فرصت‌ها و چالش‌های #تامین_مالی برای شرکت‌ها در سال جدید پرداختم.

برآیند کلی نظرات در این میزگرد براین بود #بنگاه‌_های_اقتصادی در سال جدید با چالش‌های زیادی در حوزه تامین مالی مواجه خواهند شد، و به هدف کنترل نرخ ارز هم صرفن ایجاد تاخیر در رشد است.

افزایش میانگین وزنی نرخ #تامین_مالی، کاهش #حاشیه_سود و کاهش بازدهی سرمایه برای شرکت‌ها را در پی دارد. با افزایش هزینه تامین، بازدهی سرمایه و تشکیل سرمایه به همان میزان کاهش می‌یابد.

نتایج پیش‌بینی شده، درست بود و سریع‌تر از آنچه گفته شد، بود.

مشاهده ویدئوی کامل میزگرد


https://t.me/tajrishiamir

1,758

subscribers

514

photos

40

videos