روی این کره خاکی بیش از ۸ میلیارد ادم زندگی میکنن که کار میکنن پول در میارن و هزینه میکنن. وقتی به کلیات زندگی ادما مینگریم میبینیم اصولا ادم خودش یه زمانی میکاشت و میخورد و طبیعت بود منبع زندگیش. نه بدهکار بود نه وسیله خاصی میخرید. تولید میکرد و با مایحتاجش تهاتر میکرد. خانه هم زمین خدا بود و چوب و خاک و سنگ. حتی پدر بزرگای برخیامون هم این زندگی بی دردسر رو تجربه کردن. تا اینکه بساط اقتصاد مدرن اومد. مردم دنیا شدن کارمند و کارگر، اسبمون شد ماشین، خونه ۱۰۰۰ متری مجانی تو دشتمون شد ۴۵ متری طبقه بیستم. کلا از برده داری قدیم در اومدیم شدیم برده جدید کارخونه ها و بانکها. برده های سیر و شیکی شدیم.😁
بگذریم بریم سراغ این قضیه که دوتا اقتصاد چند ده تریلیون دلاری دنیا یعنی امریکا و چین که بیشترین تولیدات دنیا رو دارن چقدر بهم نزدیکن
سال ۲۰۲۴ تموم شد و چون امار ۲۰۲۴ در اومده گفتیم بر اساس امار یه سری مقایسه کنیم ببینیم دوتا غول کجای کارن.
امار مازاد تجارت (تفاوت صادرات و واردات)
چین اعلام کرده که سال ۲۰۲۴ یک تریلیون دلار مازاد تجاری داشته یعنی تفاوت صادرات و وارداتش یک تریلیون دلار مثبت بوده که عدد وحشتناک بزرگ و دلخواهی واسه چینیاست . صادرات چین سال قبل ۳.۵ تریلیون دلار بوده و در مقابل ۲.۵ تریلیون واردات داشتن. وقتی امار امریکا رو در این مورد نگاه میکنیم با اعداد منفی روبرو میشیم. امریکا در سال ۲۰۲۳ (۲۰۲۴ امارشو جایی ندیدم ولی بعیده تفاوت معناداری داشته باشه با ۲۰۲۴ مخصوصا تفاوت صادرات و واردات) ۳ تریلیون صادرات داشتن و حدود ۳.۷ تریلیون واردات. یعنی عدد منفی ۷۰۰ میلیارد دلار در مقابل مثبت ۱ تریلیون دلار چین.
امار gdp (تولید ناخالص)
وقتی صحبت از gdp میشه امریکا همیشه نامبر وان بوده. سال ۲۰۲۴ امریکا ۲۹ تریلیون دلار تولید ناخالص کشورش بوده در مقابل ۱۹ تریلیون دلار تولید چین. یعنی یک تفاوت ۱۰ تریلیون دلاری.
اما یک نکته اینجا هست. در اقتصاد وقتی دوتا کشور رو باهم مقایسه میکنن میگن این اعداد باید ضرب در یک ضریب بشه در جهت مقایسه کردن. یک دلار در چین و امریکا قدرت خرید متفاوتی دارن. در هر کشوری با کشور دیگه یک دلار ارزش متفاوتی داره. در امریکا قدرت خرید یک دلار به مراتب از چین کمتره و اگر بخوایم ضریب رو اعمال کنیم به gdp ppp میرسیم که در دنیا واسه مقایسه استفاده میشه و قدرت خرید دلار رو نیز در اون کشور حساب میکنه و gdp ppp چین ۳۷ تریلیون در مقابل ۳۰ تریلیون امریکا قرار میگیره.
که چین رو رتبه اول قرار میده.
اما بازهم باید به این نکته دقت کرد که ۳۷ تریلیون دلار باز هم واسه بیش از ۱ تریلیون انسان هست ولی در امریکا جمعیت بیش از ۴۰۰ میلیون نفری داره. پس امریکا همچنان مردم ثروتمند تری داره...
درامد و هزینه و میزان بدهی
دولتها در جهت اداره کشور هزینه هایی دارن و از طرفی درامدهایی نیز چون مالیات بدست میارن. تفاوت درامد و هزینه دولت واسه هر کشوری مهم هست. دولت امریکا در این قضیه بسیار عملکرد وحشتناکی در سالهای اخیر داشته مخصوصا بعد از کرونا و هزینه های دولت بسیار افزایش پیدا کرده. در سال ۲۰۲۴ دولت امریکا ۶.۷ تریلیون هزینه داشته و در قبالش فقط ۴.۹ تریلیون دلار درامد ایجاد کرده که منجر به ایجاد بدهی ۱.۸ تریلیون دلاری شده و بدهی کلی دولت به بالای ۳۵ تریلیون دلار رسیده. دولت چین در مقابل حدود ۴ تریلیون دلار هزینه کرده و ۳.۵ تریلیون دلار درامد داشته که پونصد میلیارد دلار کسری و بدهی ایجاد کرده. بدهی کلی خالص چین هم طبق گزارشها حدود ۵ تریلیون دلار میباشد. الن ماسک اخیرا دپارتمانی ایجاد کرده واسه کاهش هزینه های دولت و کاهش این کسری و در نهایت بدهی ، باید دید ایا انجام پذیره یا خیر.
با این امار شما چه فکر میکنید؟؟ از دید من امریکا همچنان قدرت اول اقتصادی در چند سال اینده خواهد بود. ولی درصد سهمش از تجارت جهانی رو به کاهش هست. چین و هند، چند کشور در خاورمیانه، برزیل و مکزیک و ارژانتین در امریکای جنوبی، سنگاپور، اندونزی، مالزی و چنتایی دیگه در اسیای شرقی در حال افزایش سهمشون میباشند.
🖋آریو
@tahlil_eqtesadi