از زندانی کردن خبرنگار تا داستان اسفناک کارخانه چوکا؛ مشکل کجاست!؟
▫️زیان انباشته کارخانه چوکا ۷۶۰ میلیارد تومان است
✍محمدحسن یاری- روزنامهنگار
🌐پونل خبر: طبق آخرین گزارش حسابرس مستقل صنایع چوب و کاغذ ایران که در تاریخ ۹ مهر ۱۴۰۳ در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران منتشر شده است، این کارخانه ارزشمند که زمانی عنوان بزرگترین کارخانه چوب و کاغذ ایران و خاورمیانه را داشت، با زیان انباشته ۷۶۰ میلیارد تومانی روبرو است. این زیان منهای صورت سود و زیان ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳ تنظیم شده است.
🔹این زیان، طی سرپرستی باقر کاظمی از نزدیکان حسن و بهمن محمد یاری نمایندگان ادوار مجلس این حوزه انتخابیه که بدون تجربه و تخصص لازم بر مدیریت این کارخانه گماشته شد، رقم خورده است، تا جایی که حتی بعد از مهلت قانونی، گزارشی از تبدیل وضعیت سرپرستی وی به مدیرعاملی توسط سهامدار عمده تا لحظه ای که سکانداری چوکا را برعهده داشت، منتشر نشد.
🔸بر طبق گزارش، چوکا «روز به روز در بحران عمیق تر فرو می رود و کماکان در روند کاهش تولید و افزایش زیان دهی قرار داشته و در تاریخ صورت وضعیت مالی، زیان انباشته بیش از سرمایه ثبت شده می باشد. »با این وجود، چوکا مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت است.
ماده ۱۴۱ قانون تجارت به چه معنا است؟
🔹وقتی زیان انباشته یک شرکت به بیش از نصف سرمایه ثبت شده آن شرکت برسد، به عبارتی، بر اثر زیان های وارده نیمی از سرمایه شرکت از بین برود، شرکت مشمول این ماده قانونی می شود و قانون گذار برای انحلال یا بقا راهکارهایی ارایه نموده است.
🔹در نظر داشته باشید، آخرین سرمایه ثبت شده چوکا طبق صورت های مالی منتهی به پایان اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۶۲۰ میلیارد تومان است؛ با یک نگاه اجمالی، مشخص است که زیان انباشته چوکا نه تنها از نصف سرمایه اش بلکه از کل سرمایه چوکا نیز فراتر رفته است!!!
🔸البته که ارزش فقط زمین های چوکا دهها برابر بیشتر از این زیان و سرمایه کنونی است که احتمالا با افزایش سرمایه در آینده نزدیک از محل همین دارایی زمین از مشمولیت این ماده قانونی خارج می شود، اما نگرانی جای دیگری است، که سهامدار عمده که قانونا باید از بنگاه داری خارج شود، با این شرکت چه خواهد کرد؟
آیا چوکا را تعمدا در وضعیت بحرانی قرار داده اند؟
🔸اگر قرار باشد سهامدار اصلی چوکا را به فروش برساند، خریداران احتمالی چه کسانی خواهند بود و در واقع، سوال اساسی و آنچه که بر ابهام وضعیت خصوصا چند سال گذشته می افزاید، آیا دست هایی در میان بوده که این شرکت روز به روز بصورت تعمدی در بحران فرو رود، تا در زمان مناسب با کمترین قیمت از سهامدار اصلی خریداری شود، به عبارتی « بُزخری» شود؟ نمونه هایی از این موارد در گذشته که موجب بحرانهای مختلف اجتماعی و حتی سیاسی شد، کم نیستند، که آشناترین آن واگذاری های مسله دار برمیگردد به شرکت « نیشکر هفته تپه» که بازتاب زیادی داشت.
دخالت های نابجا، مدیریت های پرسش بر انگیز، هزینه کردهای ناشفاف، سوءمدیریت، جذب نیروهای مسله دار و دهها سوال دیگر باقی است، تا این نگرانی از آینده این شرکت افزایش یابد و اینکه چه افرادی و چگونه چنین جنایت اقتصادی به این کارخانه ارزشمند و نوستالژیک منطقه وارد کردند تا جایی که چوکای بزرگ حتی نای ایستادن بر نام خود را هم ندارد!
🔹اتفاقا، یکی از مسایلی که سعید حسینی نژاد مسول پونل خبر که به آن می پرداخت و صدای برخی از کارکنان دلسوز و شهروندان دغدغه مند را نیز بازتاب می داد که گویا مایه آزار و عصبانیت برخی شده بود، همین وضعیت اسفناک و مدیریت سرشار از ابهام چوکا بود!
🔸این در حالی است که، طبق گزارشات قبلی، صدها میلیارد تومان کمک مالی از طرف سهامداران اصلی به چوکا تزریق شده بود که مشخص نیست به چه نحوی از این نقدینگی و کمک های مالی استفاده شده است!
🔹از آنجا که سهامدار اصلی چوکا برمیگردد نهایتا به شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی( شستا)، و این شرکت نیز از زیرمجموعه های «سازمان تامین اجتماعی» است، در واقع، طرف مقابل مطالبه گری باید خود سازمان تامین اجتماعی باشد؛ سازمانی که یکی از منابع درآمدی اصلی آن دریافت «حق بیمه» است و نزدیک به پنجاه میلیون نفر از جمعیت کشور تحت پوشش بیمه این سازمان قرار دارند. به عبارتی، چوکا متعلق به کل مردم ایران است و این زیان و این سوءمدیریت و دخالتهای غیرقانونی در واقع دست درازی و خیانت به بیت المال و ضایع کردن حق نه تنها مردم رضوانشهر بلکه کل مردم ایران به شمار می رود.
اینکه چگونه مسولان شهرستانی و استانی طی چند سال گذشته با وجود گزارشات مستمر قانونی، مانع پیشروی بحران چوکا نشدند و حتی برخی از مسولان به نحوی از این سومدیریت حمایت کردند را باید در جای دیگری جستجو کرد، چرا که پاسخ بر طبق اسناد، آشکار است!!!!
🌐 @spounel