⭕️پرونده های قطور همکاری روی میز پزشکیان-پوتین/ تهران و دوشنبه به رابطه راهبردی فکر کنند
✍️عبدالرضا فرجی راد
🔹مسعود پزشکیان، رئیس جمهور طبق برنامه ریزی های اعلام شده تا کمتر از ده روز دیگر عازم مسکو، پایتخت روسیه می شود. رئیس جمهور قبل از رسیدن به روسیه اقامت و گفتگوی دو روزه در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان خواهد داشت و با امامعلی رحمان، رییس جمهور این کشور ملاقات خواهد کرد. ایران و تاجیکستان دو کشور همزبان با فرهنگ مشترک و مردمانی علاقمند به یکدیگر هستند که میبایستی تا کنون روابطی را در سطح عالی تجربه میکردند ولی عوامل مختلفی باعث شده که انتظارات مردمان دو کشور برآورده نشود. هرچند جای شکرش باقی است که اخیرا با تلاش های سفارت جمهوری اسلامی و دستگاه دیپلماسی، روابط رونق گرفته و اعتماد سازی در حال شکل گیری است.
🔹خوب است که با توجه به تحولات ناخوشایند در غرب کشور و بهبود تدریجی روابط با تاجیکستان قبل از سفر به این کشور طرح نوعی رابطه راهبردی با تاجیکستان نیز مورد بررسی قرار گیرد که در گفتگوهای صورت گرفته دوشنبه در صورت تایید طرف تاجیکی مطرح و در آینده بر روی این طرح نیز کار شود. باید تلاش کرد روزنه های بسته شده در غرب کشور را با ایجاد روزنه های جدید در بخش دیگر حوزه تمدنی تا حدی جبران کرد بویژه آنکه تحولات سوریه بر امنیت شرق احتمالا بی تاثیر نخواهد بود و آثار اولیه آن نیز پدیدار گشته است. لذا اولویت همکاری با کشورهایی همچون تاجیکستان، ازبکستان و حتی پاکستان هم باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
🔹سفر مسعود پزشکیان به مسکو از این جهت قابل اهمیت است که قرار است موافقتنامه جامع همکاریهای دو کشور به امضا برسد. در واقع این اولین بار نیست که در دوران جمهوری اسلامی بین ایران و روسیه قرارداد راهبردی به امضا میرسد بلکه اولین اقدام در این زمینه در دولت سازندگی صورت گرفت و مرحوم هاشمی رفسنجانی در سفری به مسکو چنین قراردادی را با رییس جمهور فعلی روسیه به امضا رساند.
🔹میتوان گفت که قرارداد اول بیشتر بر همکاریهای دفاعی متمرکز بود و به نظر میرسد مدت زمان آن به سر آمده است. میتوان گفت که قرارداد راهبردی جدید بر پایه همان قرار داد قبلی نوشته شده و در واقع مکمل قرار داد گذشته است که البته علاوه بر بندهای مربوط به همکاری های دفاعی، بندهای دیگری در زمینه های دیگر و از جمله اقتصادی به آن افزوده شده است. احتمالا این قرارداد باید جامع تر از قرارداد راهبردی قبلی باشد.
🔹علاوه بر امضای قرارداد راهبردی اهمیت این سفر دلایل دیگری هم میتواند داشته باشد. رخدادهای مهم سوریه که به سقوط نظام بشار اسد منتهی و منجر به تحولات ژئوپلیتیکی در منطقه شد از جمله مسائل مورد گفتگو خواهد بود. ضمن اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا چند روز بعد از سفر رییس جمهور ایران به مسکو وارد کاخ سفید خواهد شد و ریاست جمهوری او تاثیرات قابل توجهی بر روسیه و جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت./ایرنا
⬇️متن کامل را در لینک زیر بخوانید:
www.irna.ir/xjSBqL
@samassoumi