כותב זאב גינזבורג:
פוסט של מילואימניק יקר (וכותב מוכשר) לפיו ׳אנחנו בקריסה׳ וממילא ׳צריך לסיים את המלחמה׳ - קיבל אלפי לייקים ושיתופים. אין לי סיכוי להגיע לויראליות הזו, אבל מרגיש חובה להגיב (כותב מסבב ג׳ בצפון, קפצנו ב-25/9 מהיום להיום).
א. זה פוסט מסוכן, לא פחות. בהחלט ייתכן שהוא הגיע לחיזבאללונים בצד השני, נותן להם רוח גבית להמשיך ולהילחם - ובכך מסכן חיים, ובוודאי לא מקצר את המלחמה. סבבה, אנחנו מדינה חופשית ומותר להתבטא וכנות זה ערך עליון - אבל מותר גם לחשוב על ההשלכות של המילים שלנו ולקחת אחריות.
ב. זה לא פוסט אישי, שאומר ׳קשה לי, אני קורס׳, אלא אמירה כללית ונחרצת - *אנחנו בקריסה*. ובכן, אנחנו לא. קשה לנו, לחלקנו קשה מאד, לחלקנו קשה מנשוא - אבל אנחנו לא בקריסה. אני רואה את המצב אצלנו - אחוזי הגיוס אכן נמוכים יותר, וכולנו שחוקים במידה כזו או אחרת - אבל בסך הכול החבר׳ה עם מוטיבציה גבוהה ומוכנות למשימה. אמנם עשינו פחות ימים מהכותב, אבל אני מכיר הרבה חברים בגדודים אחרים, בחי״ר או בשריון - גם כאלה שהיו בעזה תקופות ארוכות של מלחמה. קשה - כן, לפעמים מאד. קריסה? ממש לא.
ג. פרופורציות - אחרי מלחמת יום הכיפורים לא מעט חיילים נשארו חודשים רבים ברצף במילואים, לפעמים חצי שנה, וזה אחרי מלחמת ההתשה שקדמה שגם דרשה כוחות. במשך עשורים אחר כך, הסטנדרט של ימי המילואים בשנה נמדד בחודשים. אני זוכר את אבא שלי בשנות ה-90 יוצא למילואים של חודש ויותר. התרגלנו בשנים האחרונות שהמילואים הצטמצמו - ורמת החיים עלתה. חו״ל זה סטנדרט, מילואים של יותר מחמישה ימים בשנה זה כבר הרבה. אבל המצב הזה התבסס, במידה רבה - על תודעה כוזבת של ׳מזרם תיכון חדש׳ וקונספציה של ׳צבא קטן׳ ואנחנו עכשיו משלמים את המחיר.
ד. פרופורציות 2 - אולי מיהרנו לשכוח, אבל התרחיש המקובל של מלחמה מול חיזבאללה כלל מאות חיילים הרוגים ועשרות אלפי טילים לעורף - כולל קריסה אפשרית של כיפת ברזל, ופגיעה המונית באזרחים ובתשתיות חיוניות. בינתיים אנחנו במצב בו חיזבאללה נסוג וצהל משמיד את התשתיות שלו, כאשר הנפגעים מצידנו בודדים (כל נפגע שובר את הלב וכל אחד עולם ומלואו, כמובן) והעורף בגדול ממשיך בשגרה.
ה. כשאדם בוגר קורא לשינוי מדיניות, הוא אמור לפחות במידה מסוימת לשקול אלטרנטיבות ולבחון את ההשלכות. (זו גם במידה מסוימת טענת בעל הפוסט - אתם מדברים על מלחמה ממושכת, תבינו את ההשלכות על ציבור המשרתים). אבל מה בעצם הוא מציע בקריאה ל׳סיים המלחמה׳? באופן פשוט - להשאיר את חיזבאללה ולתת לו הזדמנות להשתקם, ובכך להביא, בסיכוי גבוה, למלחמה נוספת בעתיד הקרוב, ואולי לטבח נוסף בו נופתע מחדש ולכל הפחות - להמשך המצב בו הצפון מפונה מיושביו. המחיר של זה, גם בחיי לוחמים, גם בפגיעה באזרחים, וגם בכלכלה וגם ביממים - צפוי להיות הרבה יותר גבוה מהחלופה בה אנחנו ממשיכים בנחישות עד הכרעת חיזבאללה והשגת הסדר שמבוסס על הניצחון.
ו. ואם אלו האלטרנטיבות, אז גם אם אנחנו מרגישים על סף שבירה, אנחנו מוכרחים לנשוך שפתיים ולהמשיך.
ז. הגשם יורד גם על האויב, וכרגע הוא יורד בעיקר על האויב. אנחנו מתלוננים על יממים, אצלם הכפרים נהרסים, התשתיות מושמדות והאוכלוסייה נמלטה בהמוניה. נסראללה ובכיריו חוסלו, הארגון נפגע קשות במתקפות הביפרים, ויש כבר שבויים בידינו. זה הזמן לרדוף אויבינו ולהשמידם, ולא לשוב עד כלותם. זו האחריות שלנו כלפי עצמנו וכלפי הדורות הבאים.
ח. כל זה לא אומר שאין אנשים שקורסים או קרובים לזה. אפשר לצעוק על קריסה כללית, ואפשר להסתכל מסביב ולראות איזה חבר צריך חיבוק וחיזוק, איפה אפשר לעזור כלכלית, את מי אפשר להחליף כדי שהוא יצא יותר וכו׳.
ט. זה שהציבור החרדי לא התגייס למערכה זו חרפה וכתם בל ימחה, הפרת ברית. זה שנציגיו יושבים בממשלה ששולחת אותנו למלחמה - זו בושה כפולה.
האם אפשר היה לנהל את המערכה טוב יותר וקצר יותר? אולי כן. האם ניהול כוח האדם בצה״ל סובל מבעיות וכשלים שגורמים (בין היתר) למצב בו חלק נטחנים וחלק פחות? גם כנראה שכן. כל זה נכון, אבל לא רלוונטי לטענה עצמה.
י. טוב סיימתי את המשמרת אני הולך לישון קצת.
(תמונה מסבב ב׳ של הצלם הנפלא והחבר הגזור מהסוללה אלישע גרוסברג)