کانال علوم سیاسی @politicalsciencce Channel on Telegram

کانال علوم سیاسی

@politicalsciencce


مدرسه ی علوم سیاسی
👇🏻👇🏻👇🏻

آموزش علم سیاست


معرفی کتاب و مقاله

تحلیل های سیاسی

کانال علوم سیاسی (Persian)

با خوش آمد گویی به کانال علوم سیاسی! اینجا یک مدرسه ی علوم سیاسی مجازی برای علاقمندان به علم سیاست است. در این کانال شما می توانید آموزش های متنوع در زمینه علم سیاست دریافت کنید. همچنین با معرفی کتاب ها و مقالات جدید، می توانید دانش خود را گسترش دهید. تحلیل های سیاسی نیز از جمله موضوعاتی است که در این کانال پوشش داده می شود. پس به جمع ما بپیوندید و از فرصت یادگیری و تبادل دانش در زمینه علوم سیاسی بهره مند شوید. 📚🔍📈

کانال علوم سیاسی

12 Jan, 15:13


⭕️ برنامه‌ریزی برای سناریوهای خوش‌بینانه
🔵 برای ایران ۲۰۲۵ فقط بدبینانه‌ترین نتایج را در نظر نگیریم

✍️ دیو شرودر - دیپلمات پیشین ایالات متحده آمریکا

🔹 حتی بدبین‌ترین سیاستگذاران هم باید برای طیف وسیعی از نتایج بالقوه، از جمله موفقیت (هر اندازه هم که غیرمحتمل به نظر برسد) برنامه‌ریزی کنند.

🔹 در صورتی که مشوق‌های درستی به ایران پیشنهاد شود، ایران می‌تواند بدون رفتن به سلاح اتمی، نقش موثری به عنوان همکار ضامن امنیت منطقه بازی کند. برای رسیدن به چنین نتیجه‌ای ما باید مجموعه‌ای از ابزارهای قابل اتکای دیپلماتیک و اقتصادی را برای دستیابی به دو هدف به کار بگیریم. نخستین هدف کاهش احتمال اتمی شدن ایران بعد از سال ۲۰۲۵ است و دومین هدف به صورت همزمان تشویق ایران به همکاری مسوولانه در ترویج ثبات منطقه‌ای در یک بازه دست کم پنج ساله.

🔹 ویژگی‌های تاریخی، اقتصادی و جمعیتی ایران جایگاه این کشور را به عنوان یک رهبر جهانی و منطقه‌ای قرار می‌دهد. با این حال شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد امکان اقناع تهران به این موضوع وجود دارد که عواملی که تهران را وادار به انتخاب این سیاست‌های ناخوشایند کرده‌است، از بین رفته‌اند و رویکردهای بهتری وجود دارد که بتواند امنیت داخلی و خارجی ایران را تامین کند.

🔹 افزایش پیوندها و درهم‌تنیدگی اقتصاد ایران با جهان می‌تواند به حرکت این کشور به سمت سیاست‌های مسوولانه‌تر شتاب دهد.

🔹 با ایران در سال ۲۰۲۵ ما باید برای بهترین‌ها، بدترین‌ها و هر چیزی میانه این دو طیف آماده باشیم.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

11 Jan, 18:47


فوبیاکراسی (ترس‌سالاری)

فوبیاکراسی (Phobiocracy) یا ترس‌سالاری، نوعی نظام حکومتی یا مدیریتی است که در آن تصمیم‌گیری‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و کنترل‌ها بر پایه ترس، وحشت و تهدید صورت می‌گیرد. در این نظام، رهبران به جای تکیه بر منطق، شایستگی و آینده‌نگری، از ترس به عنوان ابزاری برای کنترل، حفظ قدرت، و پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کنند.

🔰ویژگی‌های اصلی فوبیاکراسی:

القای ترس در افراد و ایجاد ناامنی روانی: رهبران با بزرگ‌نمایی تهدیدها و خطرات خارجی یا داخلی، فضایی از ناامنی روانی ایجاد می‌کنند تا افراد را وادار به اطاعت و پیروی کرده و توجه آن‌ها را از مشکلات واقعی منحرف کنند.
ضعف شفافیت و اعتماد: در این سیستم، اطلاعات دستکاری یا محدود می‌شود و فضای اعتماد میان مردم یا کارکنان و مدیران از بین می‌رود.
ممانعت از نوآوری و رشد: ترس محیطی ایجاد می‌کند که در آن افراد از بیان نظرات، خلاقیت و ریسک‌پذیری خودداری می‌کنند، و این امر منجر به رکود سازمان یا جامعه می‌شود.
وابستگی به تصمیم‌گیری‌های کوتاه‌مدت: به جای برنامه‌ریزی برای آینده، تمرکز بر حل بحران‌های ساختگی و حفظ بقای کوتاه‌مدت است.

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

11 Jan, 13:40


دسترسی رايگان به به بیش از ۵،۷۰۰،۰۰۰ مقاله دانشگاهی:
https://www.oalib.com/

کانال علوم سیاسی

10 Jan, 15:00


📄در گزارشی از مسکو تایمز بررسی شد؛

🔴معنای مشارکت‌های جدید ایران و روسیه برای جهان

🔹مسکو تایمز در گزارشی ضمن بررسی توافقنامه مشارکت راهبردی جامع میان ایران و روسیه، چالش های این توافق در آینده را ارزیابی کرد و نوشت: کلید موفقیت اتحاد تهران و مسکو در نهایت در ایجاد تعادل بین اولویت‌های متنوع و اغلب متضاد، غلبه بر موانع داخلی و خارجی و تمرکز بر اهداف استراتژیک بلندمدت نهفته است.
ایران و روسیه شراکت خود را در بحبوحه بی‌ثباتی ژئوپلیتیک جهانی مستحکم کرده‌اند که نشان دهنده اهمیت بیش از پیش همکاری آن‌ها در سال های آتی است. توافقنامه مشارکت راهبردی جامع که قرار است در جریان سفر رسمی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به مسکو در ۱۷ ژانویه رسمیت یابد، گامی مهم در اتحاد در حال تحول بین دو ملت است.

🔹با توجه به اینکه هر دو کشور با چالش‌های مشترک روبرو می‌شوند، این مشارکت پیامدهای گسترده‌ای به‌ویژه برای دفاع، تجارت و انرژی دارد. زمینه‌های کلیدی همکاری، از جمله حمل و نقل، بخش انرژی، دفاع و امنیت منطقه ای، در مرکز این توافق تاریخی خواهد بود. روابط تهران و مسکو فراتر از مبادلات اقتصادی صرف است زیرا به یک مشارکت استراتژیک جامع تبدیل شده است که نشان دهنده منافع مشترک آنها در ثبات منطقه ای و مقابله با نفوذ غرب است.

🔹چشم انداز اقتصادی ایران و روسیه با وابستگی مشترک آنها به صادرات انرژی و تجربه آنها تحت تحریم‌های بین المللی غرب شکل گرفته است. همسویی رو به رشد بین دو کشور فرصتی کاملاً منحصر به فرد برای غلبه بر این چالش ها و گشودن راه های جدید برای رشد اقتصادی ارائه کرده است. یکی از ارکان مرکزی این مشارکت، کریدور حمل و نقل شمال به جنوب است که یک پروژه زیرساختی حیاتی است که تجارت بین ایران، روسیه و چندین شریک منطقه‌ای و بین‌المللی را تسهیل می‌کند. این سرمایه گذاری استراتژیک در شبکه های حمل و نقل به وضوح نشان دهنده قصد مسکو و تهران برای تقویت روابط تجاری و تامین منافع متقابل در سال های آتی و مقابله موثر با تحریم های غرب است.

🔹علاوه بر حمل و نقل، انرژی هسته اصلی مشارکت ایران و روسیه است. با تحریم ها که دسترسی آنها به بازارهای غربی را محدود کرده است، هر دو کشور به دنبال راه های جایگزین برای تقویت بخش انرژی خود هستند. روسیه با ذخایر عظیم نفت و گاز طبیعی خود، توسعه صنعت انرژی ایران، حمایت از اکتشاف، حفاری و زیرساخت ها را تقویت کرده است. به عنوان بخشی از توافق جدید، انتظار می‌رود چندین شرکت روسی سرمایه‌گذاری هنگفتی در بخش انرژی ایران داشته باشند که به مدرن‌سازی و گسترش قابلیت‌های ایران کمک می‌کند. مقامات ایرانی نسبت به چشم انداز این سرمایه گذاری ها به ویژه در زمینه افزایش تقاضای انرژی در آسیا ابراز خوش بینی کرده اند.

🔹علیرغم وعده تعمیق همکاری، روابط ایران و روسیه بدون چالش نیست. اختلافات سیاسی داخلی در هر دو طرف، مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و جنگ و تفاوت در برنامه های بلندمدت ژئوپلیتیکی موانعی را برای پتانسیل کامل این مشارکت ایجاد کرده است. به عنوان مثال، اقدام موازنه روسیه با قدرت‌های غربی به ویژه ایالات متحده، از نظر تاریخی باعث تنش با ایران، به ویژه در دوره های نزدیک شدن بین مسکو و واشنگتن شده است.

🔹در گذشته، روابط دو کشور در مواقع چرخش‌های سیاسی، مانند دوران ریاست جمهوری دمیتری مدودف، زمانی که روسیه از تحریم های سازمان ملل متحد علیه ایران حمایت کرد، سرد شد. علاوه بر این، شکست روسیه در تحویل سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران، روابط با تهران را تا زمانی که پوتین توافق را در سال ۲۰۱۵ تکمیل کرد، تیره‌تر کرد. این تنش‌های تاریخی نمونه‌های فراوانی را نشان می‌دهد که چرا هر دو دولت و هر دو ملت نسبت به موفقیت‌آمیز بودن چنین مشارکتی محتاط هستند./ ایرنا

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

09 Jan, 02:22


#معرفی_سایت

معرفی چند سایت کاربردی برای ترجمه کردن دقیق مقالات و متنون مختلف 


1. MACHINETRANSLATION.COM
استفاده از ابزار های مختلف ترجمه

2. SMARTCAT.COM
ترجمه دقیق و بدون بهم ریختگی

3. TRANSLATE.YANDEX.COM
ترجمه متن، مقاله و وبسایت

4. QUILLBOT.COM
ترجمه و پارافریز دقیق و رایگان



کانال علوم سیاسی

https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

08 Jan, 11:31


⭕️نخست وزیر عراق با پرونده‌های حساس به ایران می‌آید

🔺از هشدار آمریکا تا تحولات امنیتی، محور گفت‌وگوهای السودانی در تهران

✍️نویسنده: علی موسوی خلخالی

🔹محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، روز چهارشنبه ۱۹ دی وارد تهران شد. سفری که اگرچه اعلام شده که به دعوت مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان انجام شده، اما به نظر می‌رسد تنظیم زمانی آن به نوعی با تحولات عراق، سوریه و کل منطقه مرتبط باشد.

🔹قبل از انجام این سفر، بغداد تحرکات دیپلماتیک گسترده ای را در سطح منطقه ای و بین‌المللی آغاز کرده بود. از طرفی تماس‌های دولت فرانسه با بغداد بود که بر برگزاری نشست بغداد در آینده نزدیک تأکید می‌کرد و گفته شد که در این نشست مقامات جدید حکومت سوریه نیز شرکت خواهند کرد. از نگاه بغداد اگر بنا باشد مقامات جدید سوریه در نشست بغداد حضور یابند باید با رضایت و موافقت حضور طرف ایرانی که هر ساله در این نشست حضور داشته است، انجام شود. برای همین یکی از موضوعاتی که در سفر السودانی به تهران بررسی خواهد شد موضوع نشست بغداد خواهد بود که دولت عراق تصمیم دارد در نیمه های فوریه آن را برگزار کند.

🔹جدای از نشست بغداد، اما تماس های مکرر دولت عراق با کشورهای عربی منطقه به‌ویژه اردن و عربستان سعودی نیز نشان می‌دهد که تحرکات دولت عراق فراتر از نشست بغداد است. محمد شیاع السودانی در ماه گذشته دو سفر پیاپی و فوری به اردن و ریاض داشت و به گزارش رسانه‌های عراقی با مقامات ارشد این دو کشور گفت‌وگوهای مهمی انجام داد. همچنین با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفت وگوهای تلفنی انجام داد و با نخست وزیر انگلیس نیز تماس تلفنی داشت که گفته شد این تماس حدود یک ساعت به طول انجامیده بود.

🔹در این چارچوب وزیر امور خارجه عراق نیز تماس های تلفنی با همتای اماراتی و انگلیسی و فرانسوی خود داشت. همه این تحرکات ظرف دو تا سه هفته اخیر و بعد از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه انجام شده است. البته پیش از آن هم تماس‌های مکرری با مقامات امریکایی انجام شده بود و وزیر امور خارجه امریکا، معاون او و فرماندهی سنتکام سفرهای جداگانه‌ای را به بغداد و اقلیم کردستان انجام داده بودند که گزارش شد بیشتر جنبه هشدار و پیام‌رسانی بوده است./ جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

07 Jan, 15:04


نگرانی اوکراین از پایانی کابوس‌‏وارتر از آغاز جنگ / روسیه زمان را به نفع خود می‌بیند

محمدحسین لطف‌الهی

🔹در شرایطی که اوکراینی‌ها تمایل خود را به «جنگ تا پیروزی نهایی» از دست داده و خواهان «پایان هرچه سریع‌تر جنگ با مذاکره» هستند، مقام‌های ارشد این کشور می‌گویند جنگ تنها زمانی پایان می‌یابد که قدرت نظامی اوکراین افزایش یابد و روسیه مجبور به پذیرش مذاکره شود؛ سناریویی که تحقق آن در سال ۲۰۲۵ بعید به نظر می‌رسد.

🔹نزدیک به ۳ سال پس از آغاز حمله نظامی تمام‌عیار روسیه به اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور این کشور در سخنرانی سال جدید میلادی گفت که هیچ‌گاه از تلاش برای دستیابی به هدف متحد کردن دوباره اوکراین دست برنخواهد داشت و افزود: «یک روز، اوکراین دوباره متحد خواهد بود.»

🔹برخلاف صحبت‌های امیدوارانه زلنسکی، اوکراین در حال حاضر نه در میدان نبرد و نه در عرصه دیپلماسی وضعیت مناسبی ندارد. براساس آخرین نظرسنجی گالوپ که اواخر نوامبر ۲۰۲۴ نتایج آن منتشر شده، بیش از نیمی از اوکراینی‌ها معتقدند که جنگ در این کشور باید هرچه سریع‌تر از طریق مذاکره پایان یابد. در مقابل تنها ۳۸ درصد از شهروندان اوکراینی باور دارند که جنگ باید تا زمان کسب پیروزی نهایی کشورشان ادامه پیدا کند.

🔹نتایج این نظرسنجی نشانگر تغییر جدی در نگاه شهروندان اوکراینی به موضوع جنگ است. در نخستین ماه‌های شروع حمله تمام‌عیار روسیه اکثریت قاطع مردم اوکراین (۷۳ درصد) بر این باور بودند که اوکراین باید تا زمان پیروزی بر روسیه به جنگ ادامه دهد. در سال ۲۰۲۳ از تعداد حامیان این ایده کاسته شد اما همچنان تعداد کسانی که خواهان ادامه جنگ بودند (۶۳ درصد) با اختلاف از کسانی که مذاکره برای صلح را ترجیح می‌دادند (۲۷ درصد) بیشتر بود.

🔹مسکو معتقد است که زمان به نفع روسیه سپری می‌شود. برخی داده‌ها هم این فرض مسکو را تأیید می‌کنند.

🔹براساس داده‌های وب‌سایت موسسه مطالعات جنگ مستقر در واشنگتن، روسیه در سال ۲۰۲۴ میلادی موفق شد حدود ۴۱۶۸ کیلومترمربع از خاک اوکراین را اشغال کند. همچنین در شرایطی که برخی از کشورهای غربی انتظار داشتند اوکراین مجدداً بتواند در فصل پاییز ضدحمله‌ای علیه نیروهای روسیه ترتیب دهد، آمارها نشان می‌دهد ۵۶.۵ درصد از تصرفات ارضی روسیه در سال ۲۰۲۴ در سه ماه سپتامبر، اکتبر و نوامبر به دست آمده است.

🔹یکی دیگر از چالش‌های اوکراین این است که این کشور برخلاف روسیه توان جایگزینی نیروی انسانی زبده را که در جنگ از دست می‌دهد ندارد. دمیتری مدودف، رئیس‌جمهور پیشین و معاون کنونی شورای امنیت ملی روسیه روز ۲۴ دسامبر اعلام کرد که نیروهای مسلح روسیه در سال ۲۰۲۴ با ۴۴۰ هزار نیروی جدید برای حضور در ارتش قرارداد امضا کردند. /هم‌میهن

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

05 Jan, 12:53


سوریه هم پریدن آموخت

سوریه به زودی به هاب ،کانون و محور صدور نفت و گاز کشورهای خلیج فارس تبدیل خواهد شد. احتمال فعال شدن ۳ تا ۵ خط زیر زیاد شده است:

۱- فعال شدن خط لوله قطر- سوریه-ترکیه؛
۲-فعال شدن خط لوله عراق- لاذقیه یا طرطوس؛
۳- فعال شدن خط لوله سعودی- طرطوس یا لاذقیه در جهت صدور هیدروژن؛
۴- احتمال تکوین خط لوله کویت- سعودی- سوریه؛
۵- احتمال تکوین خط لوله امارات-سعودی-سوریه.

با آغاز بکار تنها سه خط نخست از ۵ خط، به ویژه انتقال هیدروژن عربستان به اروپا، در آمد ترانزیتی سوریه بین ۷۰۰ تا ۱۲۰۰ درصد به نسبت کنونی افزایش خواهد یافت.به اغلب احتمال تا دسامبر ۲۰۲۵، رشد اقتصادی سوریه از همه ۱۶ کشور تشکیل دهنده خاورمیانه بیشتر خواهد بود. سوری ها به زندگی، نشاط و شادابی آری گفتند.
در واقع دمشق با دوری جستن از استراتژی انکار و پیوستن به استراتژی تعامل راه خود را از محور مقاومت با استراتژی رزم مستقیم با اسرائیل جدا کرد. در واقع دمشق راه خیز و پریدن آموخت. حرکت سوریه زود بازده ترین نتیجه تغییر استراتژی در جهان قلمداد خواهد شد.
#یدالله_کریمی‌_پور
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

02 Jan, 16:13


❇️✴️ نادیده گرفتن تجارب و واقعیت‌ها و مسیرهای رفته بر خطا!

حبیب رمضانخانی


یکی از انتقاداتی که همواره متوجه حکمرانی دولتمردان و حاکمان فعلی ایران هست، عدم الگوپذیری و استفاده از تجارب جهانی بوده که باعث شده هر مشی و مسیری را با صرف کلی هزینه و وقت خودشان آزموده و تجربه کنند!

در این راستا، این روزها که بحث مذاکره مستقیم با آمریکا در زمینه هسته‌ای و مسایل دیگر مطرح است، یادآوری چگونگی رسیدن به این تصمیم، خود بهترین مثال از نبود واقع بینی و نادیده انگاشتن تجارب دیگران است.

در این راستا، زمانی که در دهه هشتاد، مسأله هسته‌ای تبدیل به یک چالش برای ایران و نیازمند مذاکره شد، حاکمیت برای اینکه نشان دهد قدرت‌های جهانی محلی از اعتبار و توجه نیستند، ابتدا به سر وقت کشورهایی چون ترکیه و برزیل برای مذاکره و توافق رفتند!

وقتی نتیجه نداد و بی‌اعتباری و عدم اثرگذاری این کشورها با صدور قطعنامه‌های مکرر مشخص شد، اینبار سمت پنج قدرت جهانی، منهای آمریکا رفتند و چون آنجا هم توفیقی حاصل نشد و پرونده ایران ذیل منشور هفت سازمان ملل رفت، اینبار دنبال پنج به علاوه یک رفتند و نهایت توافق برجام حاصل شد.

ولی با آمدن ترامپ که نهایت به خروج او از برجام منتهی شد، چندین سال تلاش برای پیشبرد این توافق با پنج قدرت‌ دیگر، عملا ره به جایی نبرد و رسید به مرحله حساس امروز که حاکمیت بعد از دو دهه آزمایش و خطا، ناگزیر متوجه شده که اگر دنبال مذاکره و تعیین تکلیف پرونده هسته‌ای هست، چاره ای جز حل این مشکل با آمریکا، و آن هم نه از طریق واسطه عمان و قطر، بلکه رودرو و مستقیم با این کشور است.

تصمیمی که همان ابتدا برخی به حاکمیت پیشنهاد دادند، ولی چنان مورد عتاب واقع شدند که حتی در حد هاشمی رفسنجانی نیز جرات پافشاری بر پیشنهاد خود نکردند، که حالا بعد از دو دهه و صرف آن همه هزینه، به آن نقطه رسیده‌ایم!

چکیده کلام: برای حاکمیت، دو دهه آزمایش و تجربه، به هزینه صدها میلیارد دلار و ستاندن عمر، جوانی و‌ توسعه ملتی نیاز بود تا به واقعیت و تصمیمی برسد که سایرینی چون ویتنام، چین و ... در همان مرحله اول و نقطه شروع  به آن رسیده بودند!


به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

31 Dec, 13:36


اسرائیل در برابر ترکیه

تنش و بلکه مشاجره بین اسرائیل-ترکیه از ماه های آغازین ۲۰۲۵ هویدا خواهد شد.  اسراییل بدین نتیجه دست یافته که ترکیه در جایگاه رهبری جهان‌اسلام با وجود شرایط و توانمندی متفاوت می تواند بسیار بهتر از ایران جبهه حمایت از فلسطین را ساماندهی کند. چرا؟!

۱- اسلام سنی
گرچه ترکیه جمهوری لائیک است، ولی ملت ش سنی است؛ آن هم حنفی که در برگیرنده بیش از ۸۰٪ اهل تسنن منطقه است. به ویژه این اردوغان و حزبش دارای تمایلات و رویکرد اسلامگرایانه اند. برخلاف ایران که به دلیل شیعی بودن نمی توانست رهبری ملت های منطقه را کسب کند، این بار اسرائیل با کشوری روبرو است که همرنگ اکثریت مردم‌ و رهبران و احزاب مذهبی است. همین ویژگی درهای دیگر دولت ها و ملت های منطقه را بر روی ترکیه می گشاید؛

۲-غربگرایی
ترکیه نه تنها غربگرا و دارای سیستم لائیسیته  است، که عضو ناتو به شمار می رود. در عین حال در حال تبدیل شدن به هاب انرژی اروپا است. چنین صبغه ای بر خلاف جمهوری اسلامی منزوی و در خود فرو رفته است؛

۳- توسعه یافته
پس از اسرائیل، جمهوری ترکیه از هر منظری و در مجموع و کلیت، توسعه یافته ترین کشور منطقه به شمار می رود. ترکیه در میزان های تولید ناخالص داخلی،  سرمایه گذاری خارجی، پیشرفت در بخش دفاعی، سیستم‌ اطلاعاتی، تحقیق و توسعه و گردشگری و نفوذ نظامی منطقه ای، پا از  مرزهای منطقه فراتر رفت نهاده است. درک قدرت بالای ملی از نظر تل آویو دور نمانده است. بی گمان‌ اسرائیل در حال رصد تحولات و توسعه طلبی ترکیه‌ بوده است.

۴- پیوندها
تنها کمبود ترکیه در کانون‌ قرار گرفتن تجمیع ملت های منطقه است. با محور قرار گرفتن ترکیه در خاورمیانه، قفقاز، آسیای مرکزی و حتی شمال‌آفریقا و ایضا غرب شبه قاره(پاکستان)‌ و افغانستان، اسرائیل در شرایط محاصره، بلکه استیصال قرار خواهد گرفت.

کوتاه آن که از ۲۰۲۵ تضاد ترکیه- اسرائیل درلبه های گسل های منطقه ای آشکار خواهد شد.
#یدالله_کریمی‌_پور

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

29 Dec, 14:37


🔺سوریه جدید؛ از امنیت تا اقتصاد!

حدود سه هفته از سقوط نظام سابق سوریه می‌گذرد و هر چند هنوز زود است که درباره آینده این کشور قضاوت کرد؛ اما تحولات این 20 روز را می‌توان به عنوان اماره و نشانه‌ای در این باره در نظر گرفت.

حکام جدید سوریه را هر چه بنامید - چه «تروریست»، چه «القاعده»، چه «داعشی»، چه «عمله»، چه «انقلابی»، چه «اخوانی» چه «دولتمرد» - اما «فعلا و تا این لحظه» در چند عرصه موفقیت‌های نسبی به دست آورده‌اند که بی‌توجهی به آن‌ها می‌تواند موجب شناختی وارونه از سوریه شود.
ناگفته نماند که نگارنده بر قید «تا این لحظه» تاکید دارد.

1ـ ثبات نسبی
معمولا با سقوط نظام به ویژه در کشورهایی مثل سوریه که شاهد جنگ داخلی ویرانگری بوده و سلاح به وفور یافت می‌شود و صدها گروه مسلح وجود دارند، امنیت مهم‌ترین چالش فراروی نظام جدید است.
با این حال، اما حاکمان جدید سوریه در حوزه امنیت تاکنون توانسته‌اند ثباتی نسبی و قابل قبول را محقق کنند. در چند روز اخیر هم اعتراضات و درگیری‌هایی در برخی مناطق علوی‌نشین رخ داده که رو به کاهش است؛ اما به احتمال زیاد این درگیری‌ها فعلا جسته و گریخته ادامه یابد.
2ـ روایت و مشروعیت
کلید این ثبات نسبی در وهله نخست روایت منسجم، سریع و مستمر تحریرالشام و رهبرش احمدالشرع(جولانی) است. این روایت با ادبیاتی «دولتی» و نه «تشکیلاتی و انقلابی» با کنترل حلب با پیوست‌های مختلفی شروع شد. بن‌مایه آن هم استراتژی اعتمادسازی و مشروعیت‌سازی در داخل و خارج سوریه است که از طریق بیانیه‌های مختلف اداره سیاسی و اداره نظامی و مصاحبه‌های متعدد خود جولانی با هدف رفع نگرانی‌ها و دغدغه‌های برآمده از برساخت‌های قبلی دنبال شده و می‌شود.
به عنوان مثال، در عرصه داخلی سریعا اعلام کردند که به دنبال تحمیل احکام شرعی و به ویژه حجاب نیستند و سربازی اجباری را لغو کردند. البته لغو سربازی می‌تواند حامل پیامی «اطمینان‌بخش» به خارج هم باشد؛ به این معنا که اولویت آن‌ها نظامی‌گری نیست؛ بلکه اقتصاد است.
در سطح خارجی نیز با چنین ادبیاتی فعلا توانسته‌اند «مقبولیتی» و لو نسبی و سطحی از «مشروعیت» را کسب کنند و این را می‌توان از ترافیک دیپلماتیک در دمشق دید؛ از سفر هیئت‌های آمریکایی، اروپایی و سازمان ملل تا عربستان، اردن، لیبی، بحرین و احتمالا در آینده از مصر.
اما در حال حاضر محور سیاست خارجی سوریه جدید نخست کسب اعتماد محور عربی مخالف حضور اسلامگرایان در قدرت و دوم اطمینان‌بخشی به آمریکا و غرب در مورد اسرائیل است.
در این باره جدا از سخنان اطمینان‌بخش مقامات جدید خطاب به عربستان، مصر و اردن، اما ترکیه نیز به شدت فعال است و سفر چند روز قبل هاکان فیدان به امارات به عنوان راهبر «انقلاب‌های معکوس» قابل تامل است. احتمالا آنکارا نگران تحرکات ابوظبی بوده و برای رفع نگرانی‌های آن و همراه ساختنش با سیاست ترکیه در سوریه این سفر انجام شده است.
در مورد اسرائیل نیز تاکنون تلاش کرده‌اند که خود را «ضداسرائیلی» نشان ندهند و تاکید کنند که با آن سر دعوا و جنگ را ندارند.

به نظر می‌رسد که چنین سیاستی برونداد این باور هیئت حاکمه جدید است که اولا سوریه با اقتصادی ورشکسته و امنیتی شکننده به گفته الشرع «توان» ورود به جنگی را ندارد و ثانیا ظاهرا نگران تبعات ضداسرائیلی کردن سیاست سوریه در غرب هستند که در نتیجه در تثبیت قدرت و نجات اقتصاد و امنیت شکست بخورند و این وضع به مرور زمان مردم سوریه را علیه آنها بشوراند.

البته خود اسرائیل نیز ظاهرا ابراز نگرانی می‌کند و پس از حملات گسترده برای نابودی توان نظامی ارتش، وزیر خارجه‌اش هم امروز بار دیگر نظام جدید دمشق را «یک باند و غیر مشروع» توصیف کرد.
اما گویا فعلا سیاست بین‌الملل متمایل به ثبات در سطحی مشخص در سوریه است.

3ـ اقتصاد
در حوزه اقتصاد نیز هیئت حاکمه جدید سریعا تدابیر و تصمیماتی را احتمالا با هماهنگی ترکیه اتخاذ کرده که «تاکنون» برای بازار اطمینان بخش بوده است و این را می‌توان در افزایش ارزش لیره و کاهشی شدن قیمت اقلام اساسی دید.

گویا دولت موقت سوریه تصمیم گرفته است که به اقتصاد دولتی پایان دهد و به سمت اقتصاد بازار و آزاد حرکت کند. در این باره هم تصمیماتی گرفته است؛ مثل لغو نظام توزیع کارتی نان و سوخت محدود، لغو تعرفه گمرکی از ده کالا مثل خودرو و موبایل، اعلام افزایش 300 تا 400 درصدی حقوق، حذف سامانه «سوا» برای تامین اعتبار ارزی کالاهای اساسی که به محملی برای فساد و رانت تبدیل شده بود، تلاش فشرده برای ترمیم سریع خطوط برق با کمک ترکیه. گفته می‌شود که تا یک ماه آینده برق بیشتر مناطق سوریه از یکی دو ساعت در روز دستکم به ده ساعت افزایش می‌یابد.

اما واقعیت این است که سوریه علی رغم این اقدامات با چالش‌های بسیار بزرگی مواجه است و باید دید تا کجا این روند می‌تواند ادامه یابد.
صابر گل عنبری
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

27 Dec, 18:46


✴️✴️ فارن پالسی: خاورمیانه در آشوب است؛ ایران بر حجاب تمرکز کرده است


ایران با چالش‌های متعدد منطقه‌ای و بین‌المللی سقوط از جمله رژیم بشار اسد در سوریه، تضعیف هم‌پیمانان محور مقاومت و تشدید دشمنی ایالات متحده تحت دوم ترامپ مواجه است، از جمله: با این حال، سیاست داخلی ایران به‌شدت درگیر اختلافات پیرامون قانون اجباری حجاب است.

دولت اصلاح‌طلب مسعود پزشکیان، که با حمایت کم‌رنگ مردم و تنها برای جلوگیری از قدرت گرفتن جناح اصولگرا پیروز شد، اکنون در برابر فشارهای داخلی و قانونی قرار دارد.

قانون جدید که "حمایت از خانواده از طریق ترویج عفت و حجاب" نام دارد، اجرای فیزیکی حجاب توسط گشت ارشاد را حذف می‌کند. اما مجازات‌های سخت‌گیرانه‌تری مانند جریمه مالی (100 تا 4000 دلار)، محرومیت از خدمات اساسی، و نظارت گسترده با دوربین‌ها و هوش مصنوعی را جایگزین می‌کند. این قانون با اعتراضات گسترده از سوی جامعه و حتی برخی مقامات مواجه شده است.

فعالان حقوق زنان، سیاستمداران اصلاح‌طلب، و حتی برخی روحانیون این قانون را "غیر اسلامی" و ناقض کرامت انسانی می‌دانند. اعتراضات مردمی گسترده، از جمله جمع‌آوری ده‌ها هزار امضا در پلتفرم‌های آنلاین، به قانون اعتراض کرده‌اند. زهرا رهنورد و نسرین ستوده این قانون را "قرون وسطایی" و عاملی برای تشدید شکاف‌های اجتماعی توصیف کرده‌اند. برخی مقامات مانند علی لاریجانی نیز هشدار داده‌اند که این قانون فاقد حمایت عمومی است.

اصولگرایان این قانون را به‌عنوان ابزاری برای حفظ کنترل داخلی و مقابله با اصلاح‌طلبان مانند محمدجواد ظریف (معاون رئیس‌جمهور و نماینده استراتژیک پزشکیان) می‌بینند.

تصویب این قانون بدون تأیید پزشکیان ممکن است به تضعیف دولت وی و اصلاحات وعده‌داده‌شده‌اش مانند لغو حجاب اجباری، کاهش محدودیت‌های اینترنتی و تعامل با جهان منجر شود. شکست در جلوگیری از اجرای قانون می‌تواند اعتبار سیاسی او را نابود کند و راه را برای قدرت گرفتن بیشتر اصولگرایان باز کند.

پیش بینی می شود  اجرای قانون منجر به تشدید اعتراضات داخلی، تعمیق شکاف‌های اجتماعی، و افزایش فشارهای بین‌المللی شود. برخی مخالفان اصلاح‌طلب هشدار داده‌اند که ادامه فشارهای ایالات متحده و عدم تعامل دیپلماتیک می‌تواند موقعیت اصولگرایان را تقویت کرده و فضا را برای سرکوب بیشتر فراهم کند. در مقابل، تعامل دیپلماتیک غرب با ایران می‌تواند اصلاح‌طلبان را تقویت و امکان تحقق اصلاحات را افزایش دهد.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

27 Dec, 15:59


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

25 Dec, 19:04


❇️✴️ وقتی هر چهار چرخ توسعه پنچر است

حسین عباسی / اقتصاددان و استاد دانشگاه مریلند



🔻دنی رادریک،‌ اقتصاددان و استاد دانشگاه هاروارد، به‌طور خلاصه چهار اصل را در حوزه اقتصاد توسعه برمی‌شمارد که برای دستیابی به توسعه لازمند:

«ثبات اقتصاد کلان»
«حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد»
«روابط بین‌الملل»
«اعتماد عمومی به نهادها»

این چهار اصل هستند هر کدام را کمی بیشتر توضیح می دهیم.

📌برای بهبود شرایط وجود ثبات نسبی در اقتصاد کلان ضروری است. در اقتصاد ایران مهم‌ترین مشکل در همین حوزه است، یعنی تورم که ناشی از کسری بودجه دولت است. دولت کسری بودجه‌اش را از طریق چاپ پول تامین کرده و می‌کند. هر زمان که شرایط برای صادرات نفت مهیا و قیمت آن در بازارهای جهانی بالا بوده، چاپ پول برای تامین کسری کمتر و تورم هم حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد در نوسان بود. این تعادل بد برای نزدیک به نیم‌قرن از اوایل دهه ۵۰ تا همین چند سال اخیر شکل گرفته و پابرجا بود. وقتی تحریم‌ها شدت گرفت و درآمدهای نفتی از این معادله حذف شد، چاپ پول بالا رفت و تورم را هم به حوزه بالای ۴۰ درصد کشاند.

📌 ترجمه ساده مساله حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد این است که اگر دولت از فعال اقتصادی انتظاری دارد و برای کسب‌وکارها تعیین تکلیف می‌کند، باید توجیهی از جایی غیر از دولت برای صاحب کسب‌وکار وجود داشته باشد که مثلاً نظام مجوزدهی، استانداردگذاری و سایر مداخلات ریز و درشت دولت را بپذیرد. در عین وجود این توجیه، باید حق شکایت برای او محفوظ باشد. ببینید دولت چه حقی دارد که یک روز صادرات مرغ و تخم‌مرغ را ممنوع و یک روز آزاد کند؟ اگر مصرف‌کننده از افزایش قیمت در بازار داخلی ناراحت است، حقی برای دولت ایجاد نمی‌شود که در کار تولیدکننده مداخله کند. تولیدکننده با طرف خارجی قرارداد بسته و موظف به ایفای تعهداتش در برابر اوست و دولت نمی‌تواند با ایجاد ممنوعیت صادرات به دلیل تنظیم بازار داخل، تولیدکننده و صادرکننده را از حق خودشان محروم کند. این مصداق بی‌توجهی و به رسمیت نشناختن حق مالکیت و نفوذ قرارداد است.

📌 هیچ اقتصادی بدون ارتباط تجاری با دنیا نمی‌تواند در دنیای امروز توسعه پیدا کند. در چند ماه گذشته و با روی کار آمدن دولت بایدن، از سختی تحریم‌ها اندکی کاسته شده و همین موجب رشد تجارت خارجی، بهبود فروش نفت و رشد اقتصاد شده. همین رخداد خود حجتی است بر اینکه ماندگاری این تحریم‌ها طی سال‌های گذشته تا امروز شرایط اقتصاد را سخت کرده و شواهد آن هم مشخص است. حتی اگر بهترین سیاست‌های اقتصادی در داخل کشور پیاده شود اما روابط خارجی بد باشد و تحریم پابرجا بماند، باز هم اقتصاد از توسعه باز می‌ماند. روابط خارجی صرفاً فروش کالا به خارج یا وارد کردن کالا از خارج نیست؛ مهم‌تر از آن مساله «یادگیری» است که طی این بده‌بستان‌ها حاصل می‌شود و تقریباً یک دهه است که در اقتصاد ایران اندک بوده و به سمت صفر میل کرده است. یعنی در یک بازه ۱۰ساله رشد اقتصادی ایران نزدیک به صفر بوده اما ترکیه تولیدش دو برابر و چین ۲.۵ برابر شده است.

📌اصل چهارم مربوط به چفت‌وبست اجتماعی و سیاسی و مجموعه مبهمی از عواملی مانند اعتماد، اطمینان، خوش‌بینی به حاکمیت، امید به بهبود شرایط در آینده و... است. وقتی میزان نومیدی مردم از آینده بالا برود، رفتار آنها تغییر می‌کند. این ناامیدی را با تبلیغات تلویزیونی و شعاردرمانی و سخنرانی نمی‌توان درمان کرد. اگر مردم احساس بی‌پناهی در برابر نهادهای حاکم داشته باشند، انتظاری به بهبود نخواهند داشت. در این شرایط باید سیستم تامین اجتماعی فعال‌تر شود، امنیت جانی و مالی و روانی مردم تامین شود و پوشش گسترده‌تری داده شود. خارج کردن مردم از شرایط بی‌اعتمادی و نومیدی و اقناع آنها به اینکه اقتصاد در مسیر درستی قرار گرفته، کاری است که دولت باید انجام دهد. نظام حکمرانی کشور باید اقدامات خود را در راستایی قرار دهد که ریسک زندگی مردم کمتر و کمتر شود.

🔰 تجویز راهبردی

اگر در جستجوی پیشرفت و عدالت باید حواسمان به هر چهار چرخ توسعه باشد باید:

پیش بینی پذیری را به اقتصاد و اجتماع برگردانیم با بودن در شرایط حساس کنونی به توسعه نمی رسیم.

فعالان اقتصادی (از صادرکننده محصولات پتروشیمی یا خانمی که بوتیک شال و روسری دارد) باید مطمئن باشد که منافع فعالیت اقتصادی اش محترم است و به او می رسد.

به جای گفتار درمانی برویم به سمت واقعیت درمانی. با گفتار نمی شود مشکل امید را برطرف کرد، مردم بر اساس واقعیت ها قضاوت می کنند نه گفتارها و سخنرانی ها و وعده های تکراری ما

درهای کشور را باز کنیم. بگذاریم جهان ایران را کشف کند و ایران نیز جهان را. روابط بین الملل باید حداقل دو دهه در خدمت تام و تمام اقتصاد باشد.
به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

23 Dec, 17:40


⛔️ آیا ماه عسل ایران و روسیه در سوریه به پایان رسید؟

🖊 نصرت الله تاجیک، دیپلمات بازنشسته و سفیر پیشین ایران در اردن در یادداشتی برای جماران نوشت:

❗️نخستین نکته مورد اشاره در این یادداشت این است که شاید این هم از بدبختی های سیاست خارجی ایران است که اگر الان بشار اسد، رئیس جمهور پیشین سوریه در ایران بود کل دنیا علیه ما بسیج می شد، اما چون در روسیه است ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور در تازه ترین سخنانش و با ارسال کدهائی در صدد امتیاز گیری از غرب است.

❗️اگر یک دیپلمات ایرانی با فردی از هیأت تحریر الشام ملاقات می کرد چه کت هایی که از تن در نمی آمد، اما چون دیپلمات مدنظر آمریکائی بوده این دیدار برای درک مواضع این گروه است و ضروری به نظر می رسد.

🚨اما آنچه که بلای سیاست خارجی کشور است و زمینه را برای جهت دهی افکار عمومی علیه ایران آماده می کند، سنگین شدن وزنه رویکرد نظامی در تعاملات خارجی ایران است.

🚨من با یک سابقه پنجاه ساله در مطالعه و فعالیت سیاسی، رویکرد و حضور پررنگ نظامی در سیاست خارجی را مطابق الگوی رفتاری، توسعه و حکمرانی تاریخی ایرانی نمی دانم. در سوریه فرصت بی نظیری نصیب ایران شد که امتداد حضورش را در کنار مدیترانه بکشاند، اما متأسفانه اهمیت آن به خوبی درک و در نهایت هم از این موقعیت محافظت نشد.

👈دومین نکته مورد اشاره این است که سوریه به هیچ وجه و به دو دلیل، مهم ترین زمین حضور و بازی نظامی ایران نبو
د: ۱- جدال بین مردم و حکومت سوریه و تلاش ایران برای حفظ حکومت قانونی که مردم تلقی درستی از آن نداشتند. زیرا خود بشار اسد هم تلاشی برای جذب مردمش نکرد.

👈 ۲- دست بلند و مسلط اسرائیل بر تمام اراضی سوریه با حمایتی که از غرب و مخصوصا آمریکا می گیرد و آسیب پذیر بودن نیروهای ایرانی. امید آنکه ایران با تغییر رویکردها و اصلاح سیاست ها با حفظ اصول، فرصت دیگری و مخصوصا در ابعاد همکاریهای اقتصادی در سوریه پیدا کند.

اما از سوی دیگر روسیه از ورود به صحنه سوریه دو هدف داشت: 1- ایمن کردن و حفظ پایگاه هوائی در حمیمیم در جنوب شرقی لاذقیه و پایگاه دریائی در طرطوس در جنوب غربی سوریه. 2- دغدغه در زمینه حضور نیروهای جهادی و تندروهای بنیادگرا از جنوب روسیه و آسیای مرکزی در سوریه و اثرات آن از جمله بازگشت آنها به روسیه.

با این ترتیب، بخشی از حرف ولادیمیر پوتین درست است و اگر الان هم در گفت و گو با هیأت حاکمه جدید-هر که باشد- بتواند آن دو پایگاه را حفظ کند، پس به اهداف تعریف شده از سوی مسکو رسیده است. نکته ای که برای من مبهم است این است که آیا این اهداف، هنگامی که ایران از روسیه درخواست کرد که با امکانات هوائی اش برای مبارزه با داعش نیروهای ایرانی در سوریه را کمک کند، مورد توجه دیپلمات های ایرانی قرار گرفت یا نه؟!

سوم: جنگ اوکراین یک درگیری مرزی و ارضی ساده برای روسیه نیست، بلکه مرگ و زندگی سیاسی ولادیمیر پوتین هم هست. بلکه تغییر ابعاد ژئوپلیتیکی منطقه و توازن جدید بین روسیه و اروپا نیز هست و اگر جنگی که میرود تا جنگ جهانی سوم را رقم بزند، ختم به خیر شود و به صلح بیانجامد، یقینا با پیروزی پوتین خواهد بود و او را به قهرمان ملی روسیه تبدیل خواهد کرد.

♨️ اگر چه راهی که آمریکا بعد از حمله روسیه به اوکراین، در پیش گرفت و با فرستادن پیشرفته ترین تجهیزات نظامی به اوکراین آنرا به روسیه تحمیل کرد، اما پوتین سعی می کند از اثرات دومینوئی تضعیف روسیه و کاهش اقتدارش بکاهد.

♨️ تسلیحاتی که به نیابت از ناتو شرایط جنگ را تا حدی به نفع اوکراین عوض و جنگ را طولانی کرد و روسیه به جای اینکه ناتو را با عضویت اوکراین در همسایگی خود داشته باشد الان تسلیحات ناتو را در کنار گوش خود دارد. در حال حاضر منطقه از جهت آلودگی تسلیحاتی در بالاترین سطح قرار دارد و حتی با پیروزی روسیه بر اوکراین و برقراری صلح از این جهت به وضع سابق برنمیگردد

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

22 Dec, 08:13


📃الجزیره بررسی کرد؛

🔴ایران و محور مقاومت در چه شرایطی قرار دارند؟

🔹یکی از مهمترین پرسش هایی که چه در رسانه های بین المللی و چه در محافل کارشناسی در داخل ایران مطرح بوده و همچنان هم جای بحث بسیار دارد تاثیر این تحولات بر جایگاه و نقش جمهوری اسلامی ایران است. الجزیره در تازه‌ترین گزارش از تهران به سراغ پاسخ این پرسش رفته و البته با پیش فرض هایی هم به آن پرداخته است.

🔹در بخش هایی از این گزارش کوتاه آمده است: «برای دهه‌ها، مقامات جمهوری اسلامی ایران به طور دقیق در حال ساختن «محور مقاومت» از گروه‌های هم نظر و هم رای برای مقابله با رژیم اسرائیل و ایالات متحده در سراسر منطقه بوده‌اند. این اتحاد شامل نهادهای مسلح و بازیگران دولتی در عراق، لبنان، سوریه و یمن، به همراه گروه‌های فلسطینی بوده است. با سقوط بشار اسد در سوریه، تهران نه تنها یک اتحاد چهار دهه‌ای با خانواده حاکم در دمشق را از دست داد بلکه خطوط ارتباطی مهم محور نیز قطع شد.»

🔹نویسنده این مطلب در ادامه با اشاره به تاریخچه تاسیس حزب الله لبنان می نویسد: «با کمک ایران از اوایل دهه ۱۹۸۰، حزب‌الله به یک نیروی سیاسی عمده در لبنان تبدیل شد که نیروی نظامی آن از ارتش سنتی این کشور قوی‌تر است. این گروه در سال گذشته متحمل ضربات سنگینی از جمله ترور رهبر آن (شهید) سید حسن نصرالله و فرماندهان ارشد آن شد. با وجود این فضاسازی ها پیامی که از تهران ارسال شده تاکید دارد که حزب‌الله زنده است و رهبر ایران نیز در سخنرانی های خود به این موضوع اشاره کرده که تداوم مقاومت نیروهای لبنانی و فلسطینی یعنی شکست رژیم اسرائیل.»

🔹در ادامه این گزارش الجزیره به نقل از علی‌اکبر دارینی، پژوهشگر و نویسنده مستقر در تهران می نویسد که «این موضوع غیرقابل انکار است که با سقوط بشار اسد، تهران یک متحد استراتژیک خود را در سوریه از دست داده و این امر بر نفوذ منطقه‌ای آن در کوتاه‌مدت تاثیر خواهد گذاشت.» این پژوهشگر سیاست خارجی معتقد است که «قطع ارتباط زمینی با لبنان از طریق سوریه، ضربه مهمی به محور مقاومت است.»

🔹این دیدگاه که شرایط به وجود آمده در سوریه می تواند به تشدید فشار بر حزب الله لبنان از سوی رژیم اسرائیل منتهی شود در میان بسیاری از کارشناسان منطقه مشترک است و دارینی نیز در این باره به الجزیره می گوید: «سقوط دولت اسد به طور قابل توجهی چشم‌اندازهای بازسازی و تجهیز شبکه مقاومت، به ویژه حزب‌الله را به چالش می‌کشد. اسرائیل اکنون حتی برای تشدید حملات به حزب الله لبنان علیرغم آتش بس شکننده ای که وجود دارد جسورتر خواهد شد.»
پس از سقوط بشار اسد در سوریه، اسرائیل به دنبال بهره برداری حداکثری از خلا قدرت در این کشور برآمده و بخش‌های وسیعی از خاک سوریه در جنوب را اشغال کرده و صدها حمله هوایی به سراسر سوریه انجام داده است.

🔹الجزیره در ادامه این گزارش به نگاه های متفاوت میان دولت موقت جدید در سوریه و جمهوری اسلامی ایران نسبت به ضرورت مبارزه با اشغالگری رژیم اسرائیل پرداخته و می نویسد: «در حالی که ایران گفته می‌خواهد روابط خود را با سوریه حفظ کند و فاصله گروه حکومتی جدید از اسرائیل عامل تصمیم‌گیری مهمی برای تهران خواهد بود، احمد الشرع، معروف به محمد الجولانی که رهبری تحریر الشام را برعهده دارد در تازه ترین اظهاراتش می گوید که سوریه از جنگ‌ها خسته است و نمی‌خواهد دشمن اسرائیل باشد. البته حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هفته جاری گفت که حضور سربازان اسرائیلی در چند کیلومتری دمشق تحمل ناپذیر است و افزود که آنها در آینده در سوریه دفن خواهند شد.»

🔹ولی نصر، استاد امور بین‌الملل و مطالعات خاورمیانه در مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جانز هاپکینز در گفت و گو با الجزیره ادعا می کند که «محور مقاومت دیگر نمی‌تواند به عنوان یک شبکه منسجم از دولت‌ها و (گروه های نظامی) از خط مستقیمی از ایران تا شام عمل کند. این محور پایگاه‌های خود را در شام از دست داده است. اگرچه هنوز در عراق و یمن حضور دارد.»

🔽متن کامل گزارش :
www.irna.ir/xjSr5g
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

20 Dec, 13:06


⭕️چشم انداز ایران در سوریه جدید

✍️علیرضا حجتی

🔺پرسش‌های زیادی در مورد سوریه پسااسد و آینده مبهم معارضین تحریرالشامی در توانایی تشکیل دولت مطرح است، برای ایران اما چه فرصت‌ها و دورنمایی از بازیگری در شام جدید وجود خواهد داشت؟

🔹کسانی در سوریه قدرت را به دست گرفته اند که همچنان تگ گروه تروریستی را با خود همراه دارند و فعلا تنها چیزی که تغییر کرده است تغییر نام جبهة النصره به تحریرالشام و ابومحمدالجولانی به «احمد الشرع» بوده است.
🔹معارضین با انتصاب محمد البشیر به عنوان نخست وزیر موقت، الگوی دولتی شبیه به خودمختاری ادلب را در دمشق پیاده کرده است اما همچنان برای جهان تردیدهای جدی وجود دارد که گروهی که در گذشته‌ای نه چندان دور جریانی تکفیری بوده بتواند یک دولت مدرن در سوریه تشکیل دهد.
🔹بر این اساس تشکیل دولت جدید در سوریه که‌ در گذشته‌ هم چندان از بنیان‌های محکم دولت-ملت ( Nation-state) برخوردار نبوده، یکی از دیگر ابهام‌هایی است که پر شدن خلا قدرت و جلوگیری از «بی‌دولتی» در شام را با علامت سوال بزرگی روبرو می‌کند.
🔹ضمن اینکه ماهیت متکثر گروه‌های معارض و مسلح که به بیش از ۲۰ گروه می‌رسد احتمال این که آنها را به نیروهایی «گریز از مرکز» تبدیل کند، دور از ذهن نیست. گذشت زمان مشخص می‌کند که تحریرالشام واقعا تغییر کرده یا صرفا از این گروه به عنوان ری‌برندینگ تروریسم استفاده شده است.
🔹ابو محمد الجولانی و معارضین مسلح احتمالا بی آنکه بدانند معماری امنیتی در منطقه را دگرگون کردند اما حامیان تحریرالشام در شمال سوریه می‌دانستند دقیقا دارند چه کاری انجام می‌دهند!
🔹از همان ابتدای حرکت شورشیان تحریرالشام از ادلب، چند موضع سفت و سخت و خصومت آمیز درباره ایران و محور مقاومت از سوی الجولانی سابق و احمد الشرع امروز اتخاذ شد، اما هربار که فرمانده تحریرالشام اظهاراتی تند و تیز علیه ایران انجام داد یا مقامات ترکیه این اظهارات جولانی را تعدیل کردند یا خود او را وادار به این کار کردند.
🔹احمد الشرع در یکی از اولین مواضعش در ارتباط با ایران در گفت‌وگو با شبکه «سی‌ان‌ان» آمریکا طی روزهای منتهی به سقوط دمشق، با اتخاذ رویکردی دوپهلو اظهار داشت: معتقدم ایران باید در رابطه با سوریه بازنگری کند و در ازای باقی ماندن برخی منافع، در کنار مردم باشد و می تواند با سوریه روابط راهبردی برقرار کند.
🔹او همچنین در اولین حضور عمومی و سخنرانی خود در مسجد تاریخی اموی در روز ۲۰ آذر، در اظهاراتی تند علیه ایران، اظهار کرد: اسد سوریه را «به مزرعه‌ای برای طمع‌ورزی ایران» تبدیل کرده است. الجولانی در این سخنان، ایران را به‌عنوان منبع تفرقه‌افکنی و فساد محکوم کرده و این پیروزی را به‌عنوان نقطه عطفی برای منطقه معرفی کرد
🔹رهبر معارضین حاکم بر دمشق، ۲۵ آذر در گفت‌وگوی دیگری با «سوریا تی‌وی»، از «پروژه توسعه طلبانه» ایران در منطقه انتقاد کرد و آن را تهدیدی برای کشورهای همسایه خلیج فارس توصیف کرد. او در این زمینه گفت: ما موفق شدیم به حضور ایران در سوریه پایان دهیم. اما با مردم ایران دشمنی نداریم. مشکل ما با سیاست‌هایی است که به کشور ما آسیب می رساند.
🔹الجولانی در ادامه تور رسانه‌ای بین‌المللی خود ۲۶ آذر در مصاحبه با روزنامه تایمز لندن گفت: «توجیه اسرائیل حضور حزب‌الله و نیروهای شبه‌نظامی ایران بود، بنابراین آن توجیه دیگر وجود ندارد.
🔹وی همچنین در گفت و گو با اسکای نیوز در واکنش به حملات اسرائیل به زیرساخت‌های نظامی سوریه گفت: کشور به سمت توسعه و بازسازی حرکت می‌کند و به سمت ثبات پیش می‌رود، کشور آمادگی جنگ دیگری را ندارد و درگیر جنگ دیگری نخواهد شد. منبع اصلی ترس ما از شبه نظامیان ایران، حزب الله و رژیم (سوریه) بود./ ایرنا

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

19 Dec, 15:17


موسسه مطالعات جهان معاصر منتشر کرد:
نشریه ره نگاشت

🌐بحران در شام؛ پیامدهای سقوط دولت اسد در سوریه


سقوط دولت بشار اسد در سوریه یکی از مهم‌ترین تحولات سیاسی و اجتماعی در خاورمیانه در دو دهه اخیر به شمار می‌رود. این سقوط نه تنها بر وضعیت داخلی سوریه تأثی دارد، بلکه تبعات گسترده‌ای برای منطقه و حتی جهان خواهد داشت. این در حالیست که کشور سوریه برای سالیان متمادی نماد امنیت و ثبات در جهان عرب بود. به قدرت رسیدن حافظ اسد در سال ۱۹۷۰، تغییری اساسی در روند تاریخ سوریه ایجاد کرد. حکومت اسد، ثباتی سیاسی را به ارمغان آورد که سوریه را به کشوری امن و آرام تبدیل کرد. پس از وفات حافظ اسد در سال ۲۰۰۰ و روی کار آمدن فرزندش بشار اسد، روند جدید اصلاحات آغاز شد که به «بهار دمشق» معروف شد.‌ بشار اسد سعی داشت فضای سیاسی و اقتصادی سوریه را باز کند، اما از یک‌سو شرایط داخلی برای اصلاحات سریع مهیا نبود و از سوی دیگر، طرح اصلاحات بشار اسد هم‌زمان با تحولات مهم جهانی‌ و منطقه‌ای مانند انتفاضه فلسطین در سال ۲۰۰۰، حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا، حمله آمریکا و متحدانش به عراق در سال ۲۰۰۳ و ترور رفیق حریری ‌نخست‌وزیر لبنان در سال ۲۰۰۵ بود. این تحولات ‌تأثیرات مستقیم در سوریه برجای نهاد و روند اصلاحات را با دشواری مواجه کرد.
پس از بروز انقلاب‌های مردمی در برخی از کشورهای عربی، سوریه نیز دچار ناآرامی شد. با گسترش این ناآرامی‌ها و دخالت کشورهای خارجی، دیری نپایید که سوریه گرفتار بحران امنیتی ‌نسبتاً فراگیری ‌شد. به دنبال موج خیزش مردمی در منطقه، شهرهای مختلف سوریه از درعا در جنوب تا حمص و حما و حلب در شمال، شاهد ناآرامی‌ها و درگیری‌های متعددی شد که به کشته شدن شماری از معترضان و نیز نیروهای امنیتی سوریه منجر شد. محافل غربی که از دیرباز با سوریه مشکل داشتند، از همان ابتدا تلاش زیادی کردند تا مقوله «بهار عربی» را در سوریه تکرار کنند و در همین راستا به ترویج بحران مشروعیت نظام بشار اسد و لزوم سرنگونی او پرداختند و با اتکا به ناآرامی‌های داخلی، فشارهای مختلف تبلیغاتی و سیاسی و اقتصادی و حتی تهدید نظامی را علیه حکومت دمشق اعمال کردند.

در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران به دلایل مختلف به حمایت و پشتیبانی از دولت قانونی سوریه پرداخت و پس از فراز و نشیب‌های بسیار در این امر موفق شد. اکنون که سوریه دوباره آماج حملات رعدآسای گروه‌های تروریستی قرار گرفته، نگاه‌ها به جمهوری اسلامی ایران دوخته شده است تا همانند گذشته اقدامی عاجل انجام دهد. با این حال، به نظر می‌رسد شرایط نسبت به گذشته دارای تفاوت‌های اساسی است و بدون در نظر گرفتن این تفاوت‌ها، نمی‌توان برآورد دقیقی از وضعیت فعلی و نوع کنش جمهوری اسلامی ایران ارائه داد.

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

18 Dec, 16:35


⭕️زمین بازی ایران و روسیه در سوریه چه تغییری کرد؟

⭕️تهران و مسکو از ادامه سرمایه گذاری بر روی بشار اسد منصرف شدند

⭕️شاید تهران نسبت به توانمندی مسکو در حمایت از متحدانش مردد شده باشد

⭕️روسیه باید دیپلماسی را جایگزین عملیات نظامی در سوریه کند

⭕️آینده سیاسی تحریر الشام در ابهام کامل است

🔹فروپاشی سریع دولت بشار اسد در سوریه به حکومت پنجاه ساله خانواده اسد در این کشور پایان داد اما همچنین باعث حملات و بمباران‌هایی از سوی رژیم اسرائیل شد. در کشورهای منطقه و فرامنطقه همه نگران این هستند که در روزگار خلا قدرت در سوریه چه رخ خواهد داد؟ چرا جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه این بار به کمک بشار اسد نیامدند؟ تاثیر سقوط دولت بشار بر جایگاه منطقه ای این دو کشور و البته تغییر سطح نفوذ و زمین بازی ترکیه چه خواهد بود؟ گروهی از کارشناسان موسسه RANDبا تخصص در حوزه های علوم سیاسی و مسائل استراتژیک به پرسش های رایج درباره سوریه پسابشار اسد و تغییرات ناشی از آن در دو حوزه منطقه ای و بین المللی پاسخ دادند.

▪️رافائل کوهن، پروفسور علوم سیاسی: هم مسکو و هم تهران ترجیح می‌دادند که اسد در قدرت بماند. سقوط اسد آینده پایگاه‌های نظامی روسیه در سوریه را به خطر می‌اندازد و هیات تحریر الشام به‌طور صریح ادعا کرده که می‌خواهد سوریه دیگر آنچه که او «محل بازی برای جاه‌طلبی‌های ایران» خوانده، نباشد. در مورد اینکه چرا این دو کشور این بار در مسیر سقوط اسد دخالت نکردند، بیشتر این موضوع به این برمی‌گردد که روسیه و ایران هر دو درگیر جنگ در اوکراین و جنگ‌های گسترده‌تر در خاورمیانه بودند.

▪️کارن سودکامپ، پروفسور علوم سیاسی : یک محاسبه صورت گرفته در جانب تهران و مسکو می‌تواند این باشد که حفاظت از حکومت بشار اسد دیگر ارزش سرمایه‌گذاری را نداشت. علاوه بر حمایت از گروه‌های نیابتی، نیروهای ایرانی سال‌ها ارتش سوریه را آموزش داده بودند. در حین پیشروی هیات تحریر الشام از استان ادلب، ارتش اغلب تمایلی به مبارزه با نیروهای تحریر الشام یا حفاظت از رژیم اسد نشان نمی‌داد. روسیه و ایران احتمالاً به توانایی‌ها و تلاش‌های رژیم اسد و ناتوانی آن در حفاظت از خود توجه کرده و محاسبه استراتژیک انجام دادند.

▪️آن ماری دیلی، استراتژیست در حوزه ژئوپولیتیک با تخصص در روسیه: این نشانه‌ای از کاهش توانایی‌های ارتش روسیه است. ممکن است اگر ایران تصمیم به اعزام نیرو می‌گرفت، روسیه کمک‌های بیشتری ارائه می‌کرد. اما ایران در وضعیت جاری ادامه عملیات‌های اسرائیل علیه حماس، تغییر در وضعیت حزب‌الله در سوریه و تنش با اسرائیل قرار داشت. تهران در موقعیتی نبود که بتواند کمک کند و این وضعیت برای روسیه غیرقابل تحمل شد. در دو دهه گذشته، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، تلاش کرده است که خود را به عنوان رهبر دنیای اسلام و ترکیه را به عنوان یک بازیگر قدرت منطقه‌ای معرفی کند. او تلاش خواهد کرد تا از این وضعیت برای تقویت نفوذ ترکیه در منطقه، کاهش نفوذ ایران و شاید استفاده از این وضعیت به عنوان اهرم در مذاکرات با روسیه در زمینه‌های دیگر منافع مشترک بهره ببرد.

▪️رافائل کوهن: این اولین باری نیست که گروه‌های تروریستی کنترل یک کشور را به دست می‌آورند و به حکومت تبدیل می‌شوند. در برخی موارد، ایالات متحده این دولت‌ها و رهبران آن‌ها را به رسمیت شناخته است؛ در برخی دیگر نه. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب نیز رویکرد غیرمعمولی به دیپلماسی داشته است، از جمله تعامل با دشمنان ایالات متحده (مانند دیپلماسی با کره شمالی یا طالبان در دوران ریاست‌جمهوری اول). این غیرقابل تصور نیست که او رویکرد غیرمعمولی در اینجا اتخاذ کند. به نظر من، بیشتر بستگی دارد به اینکه تحریر الشام اکنون که در قدرت است چگونه رفتار خواهد کرد.

▪️سود کمپ: تعیین شدن به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی (FTO) عمدتاً "حمایت مادی یا منابع" را از گروه‌های تعیین‌شده محدود می‌کند. بنابراین، اگر تحریر الشام رهبر اصلی یک انتقال یا دولت جدید سوریه باشد، این ممکن است بر تعامل دیپلماتیک ایالات متحده یا ارائه کمک‌های خارجی تأثیر بگذارد. بریتانیا در ۹ دسامبر به طور عمومی اعلام کرد که در نظر دارد نام‌گذاری تروریستی HTS را بر اساس اقدامات این گروه در ماه‌های آینده بررسی کند. سابقه‌ای برای ایالات متحده وجود دارد که از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی یک گروه را حذف کند، اما بررسی این موضوع احتمالاً به رفتار HTS در ماه‌های آینده بستگی خواهد داشت./ ایرنا

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

17 Dec, 06:45


✴️✴️ بیانیه‌ی جدید بشار اسد؛
آیا بشار قصد ماندن داشت؟

داوود حشمتی


یک هفته بعد از سقوط اسد در سوریه، متنی در یک کانال تلگرامی منتسب به او منتشر شد که ترجمه آن را رجانیوز در ایران منتشر کرده است.
براساس آنچه منتشر شده بشار اسد تلاش کرده تا عنوان کند که پروژه ای برای فرار از سوریه نداشته و خروجش از دمشق ناگهانی صورت گرفته است.

این ادعا از یک طرف تایید کننده جرئیاتی است که اخیرا توسط رویترز و نیویورک تایمز منتشر شده بود اما در عین حال تناقضاتی هم در این ادعا دیده میشود.

بشار اسد در این بیانیه کوتاه نوشته است که «در جریان حوادث سوریه حتی یک بار هم به احتمال استعفا و فرار فکر نکرده است.» او تاکید کرده که «تا ساعات اولیه صبح روز یکشنبه 8 دسامبر در دمشق ماندم و مسئولیت‌هایم را پیگیری کردم. اما با گسترش تروریسم به داخل دمشق، با هماهنگی دوستان روس به لاذقیه رفتم تا از آنجا نبرد را پیگیری کنم. صبح هنگام ورود به پایگاه حمیمیم، مشخص شد که همه نیروها از تمامی خطوط نبرد عقب‌نشینی کرده‌اند و آخرین مواضع سقوط کرده است».

واقعیت این است که نه در یک پایگاه بلکه در تمام پایگاه های متعلق به ارتش سوریه، مقاومتی در حمایت از اسد صورت نگرفت.
از سوی دیگر با توجه به اطلاعاتی که وزیر خارجه ترکیه در اختیار رسانه ها قرار داد، مشخص میکرد که حتی ایران و روسیه هم قانع شده بودند که اسد به پایان خود رسیده و از همین رو آنها هم وارد درگیری نشدند. همچنین خروج کامل نیروهای ایرانی به سرعت از سوریه نشان از یک توافق و برنامه ریزی دارد. در غیر این صورت احتمالا باید شاهد دستگیری نیروهای ایرانی به دست تسخیر کنندگان دمشق بودیم. اما از سوی دیگر حرفهای اسد با اطلاعاتی که قبلا منتشر شده بود از یک جنبه قابل تطبیق است.

آنهم از این جنبه بود که اسد تا آخرین لحظات در دفتر کار خود حاضر بود. اسد به کارمندان گفته بود که به منزل میرود، اما مستقیم به فرودگاه رفت.

گزارش رویترز مدعی است اسد قبل از خروج از دفتر کارش به مشاور رسانه ای خود گفته بود که به منزل او بیاد تا روی سخنرانی او کار کنند. اما مشاور رسانه ای وقتی به منزل اسد دیده بود که خانه خالی و حتی غذا دست نخورده باقی مانده و آلبوم های عکس هم رها شده است.

همچنین محمد جلالی، آخرین نخست وزیر اسد، خبر داده بود که شنبه شب ساعت 10:30 شب با رئیس جمهور وقتش تلفنی صحبت کرده است.

او به تلویزیون العربیه گفته بود: «در آخرین تماسمان، به او گفتم که وضعیت چقدر سخت است و جابه‌جایی عظیمی (مردم) از حمص به سمت لاذقیه وجود دارد... وحشت و وحشت در خیابان‌ها وجود دارد». جلالی افزوده بود: «اسد پاسخ داد: فردا خواهیم دید. "فردا، فردا" آخرین چیزی بود که به من گفت.»

با این حال به نظر میرسد اسد یاران نزدیک خود را رها کرده بود. سه دستیار اسد به رویترز گفته بودند که حتی ماهر اسد برادر کوچکتر اسد و فرمانده لشکر زرهی زرهی نخبه ارتش هم از برنامه فرار اسد بی خبر بود.
به گفته یکی از این منابع، برادر اسد وقتی از فرار او مطلع میشود با یک هلی کوپتر به عراق و از آنجا به روسیه می رود.

همچنین گزارشها حکایت از آن دارد که «اسما» همسر اسد و سه فرزند او از قبل در مسکو مانده بودند و منتظر او بودند.

هادی البحرا، رئیس اپوزیسیون اصلی سوریه در خارج از کشور، به نقل از یک منبع در حلقه نزدیک اسد و یک مقام منطقه ای، گفته بود که اسد واقعیت وضعیت را به دستیاران خود در کشور منتقل نکرده بود.

البحرا گفته بود که حتی اسد «پس از سفر اول به مسکو به فرماندهان و همکارانش گفت که پشتیبانی نظامی در راه است.» این درحالی بود که او رسما به آنها دروغ گفته بود چون مسکو به او جواب منفی داده بود.

به نظر میرسد اسد تلاش می کند تا به نیروهایی که در داخل سوریه باقی ماندند اعلام کند که آنها را رها نکرده اما دلیل قانع کننده ای برای خود ندارد.

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

16 Dec, 03:53


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

14 Dec, 14:15


سوریه به کجا می رود؟

عبدالرضا فرجی راد

🔹کمتر از یک هفته از سقوط نظام بعثی در سوریه می گذرد و هنوز یک تصویر اولیه از آینده این کشور به دست نیامده است، بخش بزرگی از جمعیت این کشور خوشحال از آنچه که در کشورشان رخ داده و دسته کوچکتر دیگری نگران از آینده و برخورد گروههای پیروز هستند.

🔹به همین جهت جمعیت زیادی از آوارگان از مرزهای لبنان، اردن و ترکیه وارد شهرهای خود میشوند تا بتوانند به طور دائمی در کشور خود سر و سامانی پیدا کنند و دسته کوچکتری که به نظام سابق نزدیک تر بوده اند موقتا به لبنان کوچ میکنند تا روند پیشروی تحولات در آینده را به نظاره بنشینند.

🔹در کنار این شادی ها و نگرانی های موجود ، محمد الجولانی رهبر گروه هیات تحریر الشام، محمد بشیر فردی نزدیک به خود و ترکیه را که در ادلب با هم همکاری داشته اند به عنوان نخست وزیر موقت انتخاب کرده تا زمینه تشکیل یک دولت با دوام را فراهم کند.

🔹امریکا به عنوان قدرت برتر و بسیار تاثیر گذار در حوادث ۱۵ ماه گذشته خاورمیانه از رخدادهای سوریه راضی است و احتمال اینکه این کشور نقش مهمی در آنچه که در سوریه اتفاق افتاده داشته، بسیار قوی است. سخنگوی دولت امریکا اعلام کرده از آنچه که اسرائیل در سوریه انجام میدهد حمایت میکند به شرط آنکه دائمی نباشد.

🔹واقعیت این است که آمریکا نیز از سیاست اسرائیل مبنی بر غیر نظامی کردن سوریه که نتواند تهدید مستقیمی برای اسراییل در آینده و یا تهدید غیر مستقیمی از طریق تبدیل شدن به مسیری برای انتقال تجهیزات نظامی به لبنان باشد، حمایت می کند.

🔹اسراییل به سرعت در تلاش است هر چه زودتر تهدیدات امنیتی سوریه را برای آینده دراز مدت خود از بین ببرد. برای اسرائیل فرصت مغتنمی پیش آمده که دو هدف را دنبال کند. یکی دفع خطرات مستقیم که به نظر میرسد با اقدامات تخریبی روزهای گذشته به موفقیت دست یافته و دیگری رفع خطر غیرمستقیم و آن ارسال تجهیزات در آینده به لبنان و حزب الله که علی رغم تخریب ها و بمبارانهای مرزی هنوز نگران آن است.

🔹روسیه یکی از بازندگان اصلی سقوط نظام بشار اسد است. دشمنی امریکا و غرب با روسیه در رابطه با حمله به اوکراین و احتمال پایان این جنگ در دوره ترامپ به نفع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه قطعا در این اتفاق بی تاثیر نبوده است.

🔹ایران در روزهای اخیر از سوی مخالفین اسد تحت فشار بوده ولی این امکان را دارد که با کاهش این التهابات روی بعضی گروههای حاضر در قدرت برای رقابت با رقبای ژئوپلیتیکی منطقه ای خود تاثیر گذار باشد.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

12 Dec, 17:38


❇️✴️ اجرای طرح "خاورمیانه جدید" تازه آغاز شده

🔰 در خاورمیانه جدید دشمنان اسرائیل محو شده یا به شدت ضعیف خواهند بود.

#محسن_زینلی‌پور

همزمان با شروع تحرکات اخیر تحریرالشام در سوریه در این یادداشت، این حرکت را بخشی مقدماتی از طرح خاورمیانه جدید قلمداد کرده و منطبق شدن منافع کشورهایی مانند آمریکا، اسرائیل، اروپایی‌ها، ترکیه و حتی روسیه در سوریه‌ی پس از اسد و احتمال تکرار نسخه‌ی قدرت‌یابی سریع طالبان، درباره‌ی تحریرالشام را یادآور شدم. اکنون که سقوط اسد به شکل حیرت‌آور و برق‌آسا و بدون مقاومت جدی روسیه اتفاق افتاد، بهتر می‌توان دریافت که اجرای طرح "خاورمیانه‌ جدید" قطعا آغاز شده و سیر تحولات باورنکردنی در خاورمیانه در ماههای پیش رو، همچنان ادامه خواهد یافت. توجه به چند نکته در این‌باره خالی از فایده نخواهد بود.
البته این به معنای عدم تاثیر دیکتاتوری وحشتناک حاکم بر سوریه و جنایتکار نبودن اسد نیست و دقیقا بدین دلیل است که خاورمیانه جدید باید چهره‌ی دموکراتیک داشته باشد و دیکتاتوری را برنمی‌تابد.

🔰به نظر میرسد که:

اول: در خاورمیانه جدید دشمن جدی برای اسرائیل وجود نخواهد داشت. بدین معنی که برخی دشمنان اسرائیل حذف شده و یا اینکه تا حد بی‌خطریِ کامل و بلندمدت، تضعیف خواهند شد.
دوم: به نظر می‌رسد سقوط حکومت اسد با هماهنگی کامل آمریکا و اسرائیل، ترکیه و روسیه ( با اطمینان کامل آنها به عدم مشروعیت رژیم اسد نزد مردم سوریه و اطلاع از دیکتاتوری خشن و وحشتناکی که بر سوریه حاکم بود) صورت گرفت چرا که روسیه قبل از وخیم شدن اوضاع و آزادسازی دمشق، اماکن و پایگاه‌های خود در طرسوس و لاذقیه را به کلی تخلیه نمود.
سوم: از تغییرات ظاهری در چهره‌ی فرمانده و اعضای تحریرالشام تا فاصله‌گیری آنها از بنیادگرایی اسلامی، به ویژه القاعده و داعش و نیز رفتارها و اقدامات متمدنانه و عقلانی این روزهای تحریرالشام، همگی بخشی از توافقات این گروه با آمریکا و اسرائیل بوده و در واقع غرب این اقدامات را به تحریرالشام دیکته نموده و رعایت آنها را شرط سقوط اسد کرده‌ است.
چهارم: روسیه و ترکیه هر یک با سودای خاص خود، همراهی و بلکه همکاری با غرب به ویژه آمریکا را در اجرای این طرح پذیرفته‌اند.
پنجم: به کشورهای عرب منطقه نیز تضمین‌ها و تذکرات لازم داده شده و نگرانی‌های آنان از عملی شدن این طرح، برطرف شده است.
ششم: برهم‌زدن بازی غرب و اسرائیل در خاورمیانه البته امکان‌پذیر است و بدون تردید، قوی شدن پشتوانه مردمی حکومت‌ها در خاورمیانه، درک الزامات توسعه‌یافتگی و تقویت بنیه‌ی اقتصادی کشورها و یافتن اهرم‌های جدید صنعتی و مالی برای کسب قدرت حقیقی در عرصه‌ی بین‌الملل به گونه‌ای‌ که جایگزین مناسبی برای نفت باشد، همگی از جمله راهکارهای فائق آمدن بر اراده‌ی غرب پیرامون خاورمیانه است که با شروع تلاش‌های جدی در این زمینه، شاید دهه‌ها زمان ببرد.
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

11 Dec, 19:50


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

11 Dec, 18:13


🔴 تحلیل اندیشکده کارنگی/ چرا ایران سقوط بشار اسد را به نظاره نشست؟ اسد نادیده گرفتن منافع تهران و مسکو را آغاز کرده بود!

♨️اندیشکده کارنگی در گزارشی تحلیلی مدعی شد: تا اوایل سال ۲۰۲۴، ایران و روسیه رویکرد خود نسبت به رئیس‌جمهور سوریه را تغییر داده بودند. روسیه به‌ویژه از نقض‌های مکرر توافق کاهش تنش در ادلب توسط اسد و مقاومت او در برابر هرگونه مصالحه مذاکره‌شده خشمگین بود.

♨️از سوی دیگر، ایران شاهد کاهش نفوذ خود بر دمشق بود، زیرا اسد به‌طور فزاینده‌ای مسیر مستقلی را دنبال می‌کرد که اغلب با اهداف منطقه‌ای تهران در تضاد بود.

♨️در این گزارش ادعا شده است: مشکلات ایران با اسد پس از فاش شدن مجموعه‌ای از اطلاعات که حرکت‌های مقامات سپاه پاسداران را نشان می‌داد، به اوج خود رسید. این اطلاعات منجر به حملات اسرائیل به این مقامات در سوریه شد.

♨️ نویسنده این یادداشت مدعی است: نیروی قدس سپاه که روزگاری در سوریه دست بازتری داشت، اکنون شاهد محدود شدن حرکات خود توسط مقامات سوریه بود، به‌طوری که اسد از استفاده از بلندی‌های جولان به‌عنوان جبهه‌ای احتمالی علیه اسرائیل خودداری می‌کرد. شاید جالب‌ترین نکته، محدود کردن فعالیت‌های مذهبی شیعه در سوریه توسط دمشق بود، که چالشی مستقیم برای تلاش‌های ایران در گسترش نفوذ ایدئولوژیکی و فرهنگی‌اش در منطقه به حساب می‌آمد.

♨️هنگامی که حمله شورشیان آغاز شد، نه ایران و نه روسیه منابع کافی برای حمایت از اسد نداشتند. برخلاف سال ۲۰۱۶، زمانی که نیروهای ایرانی از حمایت هوایی روسیه برای محاصره حلب استفاده می‌کردند، هیچ‌یک از این دو کشور اراده یا توانایی انجام یک ضدحمله مشابه را نداشتند./ جماران
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

10 Dec, 08:44


⭕️ تحولات ژئوپلیتیکی بعد از سقوط دمشق

🔴 این احتمال بالاست که اسرائیل پروژه بعدی خود را برای تضعیف بیشتر ایران به اجرا درآورد

🔴 ایران ملاحظات خود را دارد و در حال آمادگی و مقابله با بحران های احتمالی است

🔴 اگر ایران بتواند مذاکرات خود را با اروپا و آمریکا با موفقیت به پایان برساند بسیاری از ضعف های ژئوپلیتیکی به وجود آمده اخیر برطرف می شود


🖊 عبدالرضا فرجی راد، کارشناس ارشد سیاست خارجی در یادداشت اختصاصی برای جماران نوشت:

🔸قدرتهای منطقه ای چه اسراییل، کشورهای عربی، ترکیه و حتی امریکا که در نیروهایش در سوریه حضور دارند از اینکه با اتفاقات سوریه جبهه مقاومت تضعیف شده و ارتباط سوریه با حزب الله قطع شده خوشحال هستند. ولی بعد از سقوط اسد این نگرانی را دارند که این گروههای متفاوت و بیشتر تندرو و حتی تروریست سابق در مقابل کشورهای همسایه چه عکس العملی نشان خواهند داد.

🔸باید گفت که ایران همچون روسیه از سقوط دولت اسد نگران است؛ هر چند که روسیه هنوز جا پایی در سوریه برای خود و در دریا حفظ کرده است. شاید بتوان گفت که سقوط دولت اسد آنچنان برای ایران اهمیت ندارد تا اینکه مسیر ارتباطی ایران به لبنان قطع شده است. بدان معنا که دلیل بیشتر حمایت های ایران از اسد بدین جهت بود که بتواند ارتباط با لبنان را حفظ کند و به حزب الله کمک برساند.

🔸به همین جهت ایران با یک آینده نگری سعی کرده که مواضع تندی در مقابل این گروههای حاکم در دمشق در پیش نگیرد
. تلاش ایران این است که در درجه اول بتواند رابطه سیاسی را با دولت جدید در سوریه حفظ کند و بعد منتظر بماند که این گروهها و دولت جدید چه موضعی در قبال لبنان و اسرائیل در پیش می گیرند.

🔸از طرفی ایران نگران تسلط ترکیه بر سوریه است. تسلط ترکیه بر سوریه وزن ژئوپلیتیکی ترکیه در منطقه را افزایش می دهد و منجر به این می شود که ترکیه در دیگر مناطق حوزه پیرامونی توسط عوامل خود در مناطقی همچون قفقاز و عراق دخالت کند و ژئوپلیتیک ایران را به خاطر سقوط اسد بیشتر تحت تأثیر قرار دهد.

🔸به همین جهت نگرانی از عملیات بیشتر نظامی ترکیه در شمال عراق و نگرانی از حمله آذربایجان به استان سیونیک ارمنستان با حمایت ترکیه و اسراییل از باکو جهت ایجاد دالان زنگزور از آن جمله اند. همچنین به خاطر استقبالی که طالبان از پیروزی گروههای تندرو در سوریه کرده و همراه با این توهم که مخالفین اسد در سوریه از طالبان الگو گرفته اند می تواند مساله ساز و تحریک پذیر باشد.

🚨علاوه بر نگرانی های فوق بخاطر سقوط اسد و خروج ایران از سوریه این احتمال بالاست که اسرائیل پروژه بعدی خود را برای تضعیف بیشتر ایران به اجرا درآورد و با کمک امریکا بازوی دیگر مقاومت یعنی حوثی های یمن را به طور مستمر بمباران و ضعیف کند که احتمال آن کم ‌نیست.

🚨البته ایران ملاحظات خود را دارد و در حال آمادگی و مقابله با بحران های احتمالی است. حتی این احتمال وجود دارد که همچون بعضی کشورهای عربی با گروههایی در سوریه چه عرب و کرد بتواند در تماس باشد و در جریانات اثر گذار باشد. اسرائیل نیز از این احتمال نگران است.

ضمن اینکه اگر ایران بتواند مذاکرات خود را با اروپا و آمریکا با موفقیت به پایان برساند طبیعی است که بسیاری از ضعف های ژئوپلیتیکی به وجود آمده اخیر برطرف شده و اتفاقا نگرانی هایی برای رقبای منطقه ای از اسرائیل گرفته تا ترکیه و شاید بعضی کشورهای عربی ایجاد شود.

صحنه ژئوپلیتیکی خاورمیانه در حال تغییر است و قدرت های منطقه ای هر کدام سعی می کنند با کوشش خود در آن تأثیر گذار باشند./ جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

02 Dec, 17:29


⭕️ گزارش جماران از آغاز تحرکات دیپلماتیک فشرده ایران برای تاثیرگذاری بر تحولات سوریه

♨️ پایگاه خبری جماران:
دیپلماسی منطقه ای ایران ساعاتی پس از گسترده شدن تنش در خاک حلب سوریه آغاز شد. نخستین تماس وزیر خارجه ایران در این رابطه با بسام الصباغ، همتای سوری بود که کمتر از یک ماه پیش مهمان سیدعباس عراقچی در تهران بود.

♨️
یک روز پس از تماس تلفنی میان وزرای خارجه ایران و سوریه، نوبت به رایزنی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه رسید.

♨️ همزمان با رایزنی های تلفنی وزیر خارجه ایران پیرامون این پرونده بود که خبر رسید سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب مورد تعرض برخی از گروه های شورشی مسلح قرار گرفته است.

♨️ پیگیری تحولات جاری در سوریه در وزارتخارجه جمهوری اسلامی ایران محدود به این تماس های تلفنی و موضع گیری ها نشد و غروب شنبه دهم آذرماه بود که اسماعیل بقایی خبر از سفر وزیر امور خارجه به سوریه و پس از آن ترکیه داد،
ایستگاه های اول و دوم تور منطقه ای جدیدی که سخنگوی وزارت خارجه می گوید مقاصد دیگری را هم شامل خواهدشد.

✔️ طبق گزارش وزارت امور خارجه، «تحرکات اخیر تروریست ها در سوریه و مقابله با آنها، مبارزه با تروریسم و حمایت از دولت و ملت سوریه و صلح و ثبات در این کشور» از جمله محورهای مورد بحث در رایزنی های وزیر خارجه در دمشق با مقام های سوری خواهد بود.

✔️ سید عباس عراقچی پیش از عزیمت به دمشق در گفت و گو با خبرنگاران در این باره گفت
: «امروز عازم دمشق هستم تا حامل پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه باشم؛ ما قاطعانه از ارتش و دولت سوریه حمایت می‌کنیم.هیچ فرقی بین رژیم ‌صهیونیستی و تروریست‌های تکفیری قائل نیستیم و معتقدیم که دشمن پس از ناکامی رژیم صهیونیستی از طریق همین گروه‌های تروریستی در تلاش برای پیاده سازی اهداف شوم خود در ناامن سازی منطقه است. ارتش سوریه بار دیگر همچون گذشته بر این گروه‌های تروریستی پیروز خواهد شد.» وی در ادامه با بیان‌ اینکه میدان و دیپلماسی مکمل یکدیگر هستند، اضافه کرد: دیپلمات‌ها به پشتوانه قدرت‌های میدانی حرکت می‌کنند.

⭕️ سوریه؛ محور تحرکات دیپلماتیک در منطقه

🚨 گسترش دامنه فعالیت گروه های مخالف بشار اسد و شورشی در سوریه بلافاصله زنگ خطر را در منطقه غرب آسیا به صدا درآورد و مجموعه ای از تحرکات منطقه ای و فرامنطقه ای برای کنترل شرایط در سوریه آغاز شد. در حالی که مقام های ارشد سیاسی کشورهایی چون روسیه، ایران، اردن، عراق و البته گی‌یر پدرسن، فرستاده سازمان ملل به سوریه نسبت به وضعیت جاری در این کشور هشدار می دهند به نظر می رسد که رژیم اسرائیل که همچنان بر ادامه بمباران نوار غزه اصرار دارد نتوانسته رضایت خود از وضعیت پیش آمده در سوریه را پنهان کند.

🚨طبق گزارش شبکه «الجزیره مباشر»، ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم اسرائیل در مصاحبه با رادیو ارتش این رژیم در خصوص تحولات تجاری سوریه گفته: «باید از چنین رویدادهایی استقبال کنیم. زمان تغییر چهره خاورمیانه فرا رسیده است.»

🚨بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل نیز عصر یکشنبه گفت: «از نزدیک تحولات در سوریه را دنبال می‌کنیم. از اهداف حیاتی خود و دستاوردهای به‌دست آمده در جنگ حفاظت خواهیم کرد.»/ جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

01 Dec, 06:39


❇️✴️ ذی‌نفعان رویدادهای این روزهای سوریه

🔰 تحولات اخیر سوریه بخشی از "طرح خاورمیانه جدید" است

#محسن_زینلی‌پور

اول: یکی از مهم‌ترین برندگان تحولات اخیر سوریه اسرائیل است چرا که با کوتاه شدن دست اسد از مناطق شمالی سوریه، شاهراه حیاتی تغذیه و حمایت لجستیکی و تسلیحاتی حزب‌الله و تا حدودی کرانه‌ی باختری و حماس مسدود و امکان بازسازی این دو را بسیار ضعیف و حتی ناشدنی می‌نماید.
همچنین پایان حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه برای اسرائیل موهبت بزرگی است، حتی به قیمت سقوط سوریه در ورطه‌ی اسلام افراطی رادیکال، چرا که حکومت جدید در سوریه به احتمال فراوان تا سالهای سال درگیر مشکلات و مسائل داخلی سوریه بوده و حتی اگر مخالف اسرائیل هم باشد، خطر خاصی برایش ندارد و ادعایی درباره بلندی‌های جولان نخواهد داشت.

دوم: آمریکا نیز از تشدید وضعیت فعلی سوریه ناراضی نیست چرا که تضعیف هرچه بیشتر گروه‌هایی مانند حزب‌الله و حماس را به منزله‌ی ضعیف‌تر شدن موضع منطقه‌ای و بین‌المللی جمهوری اسلامی قلمداد کرده و خیالش از بابت تهدیدهای رویاروی شریک پردردسرش یعنی اسرائیل، قدری آسوده‌تر خواهد شد. علاوه بر آن اگر بپذیریم که آمریکا و اسرائیل طرحی بزرگ را برای تغییرات اساسی در خاورمیانه، آغاز کرده و توانسته‌اند نظر مثبت و همراهی اروپا را نیز جلب کرده و احتمالا با روسیه هم معامله‌ای در این راستا انجام داده باشند، تغییر رژیم در سوریه بخش مهمی از این طرح خواهد بود.

سوم: کشورهای عربی نیز هر چند دوباره اسد را با اکراه در جمع خود پذیرفته‌ بودند اما هرگز گذشته‌ی رفاقت او با جمهوری اسلامی را فراموش نکرده و در آینده نیز  آن را محتمل می‌دانند، بنابراین ترجیح می‌دهند اگر قرار است مشارکتی در بازسازی سوریه داشته باشند، سرمایه‌ی خود را در جهت کمک به حکومت جدید سوریه بگذارند تا از ابتدا وامدار و مدیون آنها و به تبع آن، همراه و متحد آنها باشد.

چهارم: ترکیه نیز از دیرباز حامی و هوادار تحریرالشام و برخی دیگر از گروههای معارض سوری است و تضعیف یا سقوط اسد و قدرت گرفتن این گروهها در سوریه از یک سو و کمرنگ شدن یا پایان یافتن حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه را از سوی دیگر، مساوی با تبدیل شدن سوریه به حیات خلوت و حوزه‌ی نفوذ خود می‌داند و موقعیت فعلی را بهترین فرصت برای رسیدن به چنین هدفی می‌داند چرا که روسیه و حزب الله توان حمایت سابق خود از رژیم اسد را ندارند.
همچنین نفوذ ترکیه در سوریه باعث کنترل YPG از سوی ترکیه و از بین رفتن کامل تاب و توان آنها در تهدید ترکیه و ادعای خودمختاری‌شان خواهد بود.

پنجم: کردهای سوریه نیز دو دشمن خود (تحریر‌الشام و رژیم اسد) را در حال مبارزه می‌بینند که از هر طرف کشته شود به سود آنهاست، بنابراین تا این لحظه سیاست بی‌طرفی را پیشه کرده‌اند.

ششم: روسیه هرگز با هیچ شریکی برای همیشه دوست وفادار باقی نمانده و اصلا بعید نیست که از دست رفتن سوریه و سقوط اسد را به بهای متمرکز شدن بیشتر جامعه‌ی بین‌المللی بر خاورمیانه و کمتر شدن فشارها بر خود در جبهه‌ی اوکراین را پذیرفته باشد. همچنین افتادن سوریه در حوزه‌ی نفوذ ترکیه را نیز به زیان خود نمی‌بیند. همان‌گونه که تضعیف موضع جمهوری اسلامی در منطقه با از دست دادن نفوذ در سوریه را نیز به نفع خود می‌پندارد.

نکته پایانی: از آنجا که به نظر می‌رسد به گونه‌ای برنامه‌ریزی‌شده و دقیق، منافع آمریکا، اسرائیل، ترکیه و روسیه به طور مستقیم و منافع کشورهای عربی منطقه به ویژه اردن و عربستان و اروپایی‌ها به طور غیرمستقیم در تضعیف بیشتر اسد و چه بسا سقوط او در سوریه، در یک راستا بر هم منطیق شده‌اند، جنگ سوریه این بار جدی‌تر از همیشه خواهد بود و بسیار محتمل است که مانند روند قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان، تحریرالشام هم به سرعت کل سوریه را تصرف و حکومت اسد را سرنگون نماید. بخشی از رویدادهای شگفت‌انگیز ماه‌های آینده در خاورمیانه...
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

29 Nov, 16:33


🔴 روایت رویترز از گفت‌و‌گوهای ژنو؛ اروپایی‌ها به دنبال محک کارت‌های قابل واگذاری ایران در مذاکرات هسته‌ای هستند

🔹 رویترز از قول «سه مقام ایرانی» ادعا کرد که هدف اصلی تهران پیدا کردن راه‌هایی برای رفع تحریم‌ها است که از سال ۲۰۱۸ به دلیل عدم پایبندی رئیس‌جمهور وقت ترامپ به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ میان ایران و شش قدرت جهانی اعمال شده است.

🔹 یکی از این سه مقام گفت: «نظام سیاسی در ایران تصمیم گرفته است تا بر بن‌بست هسته‌ای غلبه کند. هدف این است که از جلسه ژنو برای یافتن زمینه‌های مشترک استفاده کنیم و اگر پیشرفت کنیم، واشنگتن می‌تواند در مرحله‌ای بعدی به این مذاکرات بپیوندد.»

🔹یک مقام اروپایی هم گفت که هدف اصلی از این دور گفت و گوها در ژنو، تلاش برای توافق بر روی یک زمان‌بندی و چارچوب مشخص برای آغاز مذاکرات صادقانه است تا تعهد روشنی از سوی طرف ایرانی برای شروع مذاکره بر روی چیزی مشخص قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید وجود داشته باشد.

🔹کلسی داونپورت از کارشناسان مسائل هسته ای در این باره به رویترز می گوید: «هیچ توافقی یا هیچ گفت‌وگوی جدی درباره جزئیات یک توافق تا زمانی که ترامپ به قدرت برسد وجود نخواهد داشت. اما اروپایی‌ها باید ایران را تحت فشار قرار دهند تا مشخص کنند آماده مذاکره درباره کدام جنبه‌های برنامه هسته‌ای‌ خود است و چه شرایط امنیتی در منطقه باید تغییر کند تا ایران بتواند در زمینه هسته‌ای امتیازهایی بدهد.»

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1651258

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

28 Nov, 18:34


🔺آزادی عمل بعد از آتش‌بس؟!

یک روز پس از شروع آتش‌بس در جنگ لبنان، اسرائیل امروز چندین بار آن را نقض کرد که به زخمی شدن دو نفر انجامید و به گفته نجیب میقاتی نخست وزیر این کشور خسارت مادی زیادی نیز بر جای گذاشته است.

ارتش اسرائیل با توپخانه شهرک‌های طیبه، خیام و مرجعیون را هدف قرار داد، اما مهم‌تر از آن‌ها حمله هوایی به یک سایت نظامی حزب‌الله بود. جالب هم اینجاست که خود ارتش اسرائیل رسما طی بیانیه‌‌ای از این حمله خبر داد و اعلام کرد که از این سایت برای انبار کردن موشک‌های میان برد استفاده می‌شد و پس از مشاهده فعالیت حزب‌الله در آن مورد حمله قرار گرفته است.

این حمله هوایی در نزدیکی صیدا با هماهنگی آمریکا هم بوده است؛ به نحوی که باراک راوید خبرنگار معروف اسرائیلی می‌گوید که ارتش اسرائیل قبل از حمله به آمریکا اطلاع داده که حزب‌الله در این سایت موشکی مشغول فعالیت است و می‌خواهد با انجام حمله‌ای، این تهدید را از بین ببرد.

این هماهنگی و موافقت آمریکا با حمله بر وجود تضمین‌های این کشور به اسرائیل برای آزادی عمل صحه می‌گذارد. یکی از اختلافات جدی در مذاکرات آتش‌بس این بود که اسرائیل اصرار داشت توافق متضمن آزادی عمل آن پس از آتش‌بس باشد؛ به این معنا که هر جا و هر هدفی را خواست به هر بهانه‌ای بزند. اما طرف لبنانی به شدت با آن مخالفت کرد و از پیش‌نویس توافق حذف شد، اما همان زمان برخی منابع اسرائیلی تاکید داشتند که آمریکا طی توافقی دو جانبه به اسرائیل تضمین داده است که آزادی عمل او محفوظ خواهد بود.

در واقع، حملات امروز هم عملا ترجمان همان «آزادی عملی» است که اسرائیل، تضمین آن را از آمریکا گرفته است و عدم ذکر آن در متن توافق با لبنان مانع اسرائیل نشد.

در کنار آن، در بند 4 توافق آمده است که تعهدات طرفین مانع اعمال حق دفاع از خود مطابق حقوق بین‌الملل نمی‌شود. اما مشکل اینجاست که اسرائیل از اصطلاحات حقوقی تفسیر خاص خود را دارد؛ به عنوان مثال، اینجا تعریفش از «دفاع از خود» این نیست که اگر مورد حمله‌ و تهدیدی بالفعل قرار گرفت، حق پاسخگویی داشته باشد، بلکه تفسیرش این است که برای خود حق دفاع در مقابل تهدیدهای بالقوه نیز قائل است.

حملات امروز و بیانیه رسمی ارتش اسرائیل نشان می‌دهد که تفسیر آن از توقف جنگ، صرفا علیه اهداف غیر نظامی و بمباران ساختمان‌های مسکونی و غیره است، اما شامل خود اهداف نظامی حزب‌الله نمی‌شود.

واقعیت این است که اگر از هم اکنون از شکل‌گیری این معادله جلوگیری نشود، وضعیتی شبیه سوریه در لبنان شکل خواهد کرد که اسرائیل هر وقت خواست به هر بهانه‌ای برای دفع تهدید بالقوه حملاتی انجام دهد.

ظاهرا دولت لبنان تحرکاتی را برای ممانعت از این دست حملات اسرائیل شروع کرده است، اما چندان محتمل نیست که این حملات متوقف شود.
اکنون باید دید خود حزب‌الله با این مساله چگونه کنار می‌آید. مقابله با این «آزادی عمل» اسرائیل نیز ممکن است که موجب از سرگیری جنگ شود و اگر اقدامی هم علیه آن صورت نگیرد، دیگر چنین حملاتی به امری روتین تبدیل خواهد شد.

صابر گل عنبری
به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

28 Nov, 15:01


درباره رویکرد دولت آینده ترامپ در برابر۵ چالش مهم آمریکا در صحنه بین‌‏الملل

صلح یـا تنش؟


✍️ محمدحسین لطف‌الهی

🔹دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده در حال چینش کابینه خود و معرفی چهره‌هایی است که از نگاه منتقدان چهره‌هایی رادیکال و بعضاً جنگ‌طلب محسوب می‌شوند. با این حال، هنوز برخی تحلیلگران معتقدند که شخص ترامپ همچنان دوست دارد همان ترامپِ «هنر معامله‌» باشد؛ رئیس‌جمهوری که دوست دارد قراردادهای تجاری جدید و سودآور امضا کند، به جنگ‌ها پایان دهد و با کشورهایی که به دشمنی با ایالات متحده مشهورند توافق صلح امضا کند. حتی اگر این فرض پذیرفته شود که ترامپ شخصا صلح‌طلب است، این تحلیل که دولت آینده آمریکا در بسیاری از حوزه‌ها از جنگ اوکراین گرفته تا چین، کره شمالی و ایران در عمل صلح را به تنش ترجیح می‌دهد، یک فرض خام است.

🔹رابرت اوبرایان، آخرین مشاور امنیت ملی ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری او روز یکشنبه ۲۴ نوامبر به پولیتیکو گفت: «در روزهای آغازین کارم به رئیس‌جمهور گفتم که شما به عنوان یک صلح‌ساز شناخته خواهید شد.» اوبرایان تصریح کرد: «فکر می‌کنم او هنوز هم همان دیدگاه را دارد.»

🔹مشکل اظهارات اوبرایان فقط این نیست که آیا هنوز هم ترامپ دیدگاهی صلح‌طلبانه دارد و می‌خواهد با امضای توافق‌ با دشمنان آمریکا مشکلات را حل کند یا نه. مسئله این است که ترامپ حتی در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود نیز نتوانست در این زمینه موفق باشد. تلاش‌ها و سیاست‌های او برای اعمال فشار یا دعوت به گفت‌وگو برای حصول توافق با چین، ایران و کره‌شمالی شکست خورد و مذاکرات با روسیه در بسیاری از زمینه‌ها یا شروع نشد یا بی‌نتیجه باقی ماند.

🔹علاوه بر این، طی چهار سالی که ترامپ از کاخ سفید رفته، فضای بین‌المللی تغییرات زیادی داشته و این تغییرات به این معناست که چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده ژانویه ۲۰۲۵ در شرایط بسیار سخت‌تری نسبت به گذشته کار خود را آغاز خواهد کرد.

🔹یکی از چالش‌های مهم ترامپ در سال‌های پیش رو مسئله ایران خواهد بود. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در دور نخست ریاست‌جمهوری خود تلاش کرد با خروج از برجام و به راه انداختن کارزار «فشار حداکثری» ایران را مجبور به پذیرش خواسته‌های خود کند اما در نهایت موفق نشد.

🔹این بار هم گرچه زمزمه‌هایی در خصوص ارسال پیام به طور غیرمستقیم میان ایران و آمریکا وجود دارد اما واقعیت این است که تیم سیاست خارجی ترامپ را چهره‌هایی تشکیل می‌دهند که مواضع‌شان علیه ایران حتی تندتر از تیم سیاست خارجی دولت نخست‌ او است.

🔹ترامپ، مارکو روبیو را به عنوان وزیر خارجه دولت بعدی پیشنهاد کرده و به احتمال قوی او مورد تأیید سنا قرار می‌گیرد. روبیو یکی از تندروترین چهره‌های سیاسی در آمریکا در موضوع مواجهه واشنگتن با تهران به حساب می‌آید. به باور او، محور ایران، روسیه و چین «مهم‌ترین تهدید ژئوپلیتیکی» علیه آمریکا است. این سناتور آمریکایی در بیانیه‌ای که ۱ اکتبر پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل (عملیات وعده صادق ۲) به حمایت از اسرائیل منتشر کرد، نوشت: «اسرائیل حق دارد بدون در نظر گرفتن تناسب به این حمله پاسخ دهد و این تهدید را متوقف کند.»

🔹او همچنین، ایران را عامل وجود مقاومت علیه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل در منطقه می‌داند: «بدون ایران، حماس وجود نداشت، حزب‌الله وجود نداشت و گروه شبه‌نظامی شیعه‌ای در عراق یا سوریه نبود که به ما حمله کند.»

🔹علاوه بر نگاه رادیکال دولتمردان آینده آمریکا به مسئله ایران، چالش دیگر ترامپ این است که درگیری‌ها و تنش‌های منطقه‌ای به‌ویژه تقابل ایران با اسرائیل شرایط خاورمیانه را تا حد زیادی پیچیده‌ کرده و حتی در صورت وجود اراده سیاسی در واشنگتن دستیابی به یک توافق کار بسیار سختی به نظر می‌رسد. / هم‌میهن

متن کامل:
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-27339

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

27 Nov, 17:53


⚠️ بایدها و نبایدهای ایران در مذاکره با اروپا و دولت دونالد ترامپ

🖊عبدالرضا فرجی راد، کارشناس ارشد سیاست خارجی در یادداشتی برای جماران نوشت:


🔸این روزها اتفاقات نسبتا امید بخشی را در رابطه با گفت , گوهای ایران و غرب شاهد هستیم که باید آن را به فال نیک گرفت.

☢️ قبل از اعلام ملاقات ایرانی - اروپایی در روز جمعه، ملاقاتهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را در تهران داشتیم که در پایان دو طرف اعلام کردند دستور کاری را برای همکاری روی میز قرار داده اند. هر چند با قطعنامه ای که به کوشش اروپایی ها در شورای حکام آژانس به تصویب رسید، این همکاری هم اکنون زیر سوال رفته است.

☢️ ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران در تلافی به این قطعنامه اعلام کرده سانتریفیوژهای بیشتری را به کار می گیرد که بر میزان غنی سازی و ذخایر اورانیوم اضافه خواهد کرد. تأکید قطعنامه تصویب شده عمدتا بر مساله پادمانی و آلودگی دو مکان غیراعلام شده هسته ای به ذرات اورانیوم با درصد غنی سازی بسیار پایین بوده که طرف های مقابل معتقدند پاسخ ایران، غرب و آژانس را درباره علل وجود این ذرات و محل مصرف آنها قانع نکرده است.

👈البته در قطعنامه تاکید شده تا نشست بعدی شورای حکام، ضروری است جمهوری اسلامی ایران با پاسخ قانع کننده خود علت آلودگی را بیان کند. موضوعی که قطعا در نشست روز جمعه ایرانی-اروپایی دوباره مطرح خواهد شد و به نظر می رسد که اروپا علاوه بر طرح موضوع فوق موارد دیگری همچون کاهش تعداد سانتریفیوژها و نیز کاهش میزان غنی سازی و همکاری نزدیک با آژانس را درخواست کند.

🔻علاوه بر گفت و گو با رییس آژانس انرژی اتمی که در هفته قبل صورت گرفت و نیز‌ گفت و گو با سه کشور اروپایی که در روزهای آینده صورت می پذیرد، گفت و گو با ایالات متحده آمریکا یعنی دولت دونالد ترامپ که حدود ۸ هفته دیگر قدرت را به دست خواهد گرفت مورد توجه جدی رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفته است
. از سویی ملاقات ایلان ماسک با نماینده و سفیر جمهوری اسلامی در نیویورک در رسانه ها مطرح شد که از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تکذیب شد، ولی طرف امریکایی ترجیح داد که با سکوت خود ظن و گمانها در رابطه با این ملاقات باقی بماند.

🔻به دنبال تکذیب ها از سوی ایران و عدم تکذیب از سوی ایلان ماسک و سکوت ترامپ، سخنان دکتر علی لاریجانی مشاور رهبری مبنی بر آمادگی جهت گفت و گو با دولت جدید آمریکا نیز قابل توجه بود. این تمایلات نشان داد رییس جمهور پزشکیان بر شعار خود مبنی بر نوعی تعادل بین شرق و غرب در سیاست خارجی و گفت و گو با غرب جهت رسیدن به توافق و رفع تحریم ها پایبند است و توانسته نظر مثبت مجموعه حاکمیت را برای مذاکرات با غرب به دست آورد.

👈 نکته قابل توجه اینکه برای اولین بار اعلام می شود در گفت و گو با اروپا علاوه بر موضوع هسته ای مسائل منطقه نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت که به احتمال قوی در مذاکره احتمالی با آمریکا هم می تواند مورد توجه و درخواست باشد.

♨️ این نکته قابل ذکر است که مسائل منطقه ای مورد نظر اروپا با امریکا انطباق کامل ندارد، هر چند که موارد مشترک بین اروپا و آمریکا هم میتواند وجود داشته باشد.

♨️ با توجه به مراتب فوق الذکر چند نکته قابل توجه هم می تواند مورد اشاره واقع شود که جمهوری اسلامی قبل از گفت و گو با غرب بهتر است رای هر کدام از آنها طرح و برنامه ای خاص داشته باشد تا دستاورد بهتری حاصل شود و در میانه مذاکرات هم با موانع کمتری برخورد کند.

⭕️ ۱- در مذاکرات روز جمعه با اروپا که احتمالا ادامه دار خواهد بود تمرکز اصلی بر مسائل هسته ای خواهد بود؛ هر چند که اروپایی ها مشتاقند که توسعه فعالیت های موشکی جمهوری اسلامی را به آن پیوند بزنند. طبیعی است که طرف ایرانی زیر بار گفت و گو در مورد برنامه موشکی نخواهد رفت.

⭕️ ۲-گفت و گو با امریکا در این مقطع باید بصورت دو جانبه و محرمانه صورت پذیرد. حتی الامکان باید از گفت و گوهای سه جانبه به اتفاق اروپا پرهیز کرد.

⭕️ ۳-در اینجا از دو کشور چین و روسیه به عنوان دو عضو برجام و دائم شورای امنیت نیز نباید غفلت کرد. اگر قرار باشد که از ابتدای مذاکرات و در چارچوب چیزی شبیه به برجام مذاکره بین ایران، امریکا و اروپا صورت پذیرد نمی توان دو کشور فوق را کنار گذاشت.

🔸در یک جمع بندی ضروری است جمهوری اسلامی قبل از هر مذاکره ای بر اساس سه بند فوق چندین طرح و برنامه مجزا برای گفت و گو داشته باشد تا مشخص شود که از هر کدام از این کشورها و بلوک ها چه خواسته هایی دارد و چه موضوعاتی را باید در اولویت مذاکرات خود قرار دهد.

🔆 مشروح این یادداشت را در جماران بخوانید:

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1650934

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

26 Nov, 06:30


❇️✴️ آخر بازی ما با غرب کجاست؟

محمود سریع‌القلم


🔻پهلوی اول با تصورِ اینکه آلمان نازی در جنگ جهانی دوم، فاتح نهایی خواهد بود فعالیتِ گستردۀ آلمانها در ایران را تسهیل کرد. پهلوی اول تصور نمی­کرد که انگلستان و شوروی علیه آلمان متحد شوند و با همراهی آمریکا، آلمانِ نازی را شکست دهند. این تحلیل بدانجا انجامید که لندن و مسکو در عرض چهار ساعت ایران را اشغال کردند و به پهلوی اول خاتمه دادند. طی سال های ۱۳۳۲-۱۳۳۰، براساس این تحلیل که نظام بین ­الملل بر عدالت و انصاف بنا شده رویارویی دیگری میان ایران از یک طرف و انگلستان و آمریکا از طرف دیگر بدانجا انجامید که لندن و واشنگتن در مدت چند روز، سرنوشت دیگری بر ایران رقم زدند. از ۱۳۹۰ مواجهۀ دیگری در حال تکامل است. دستگاه دیپلماسی کشور بر این پایۀ تئوریک پیش می­رود که حقوق بین ­الملل بر سیاست و اقتصاد ارجحیت دارد و بنابراین، قدرت­ های بزرگ را به انسانیت، اخلاق، برابری و انصاف دعوت کرده و آنها را نصیحت می­کند.


🔻متأسفانه مناسبات جهانی صرفاً بر محور سودِ اقتصادی و زورِ نظامی می­چرخند. هیچ ملتی و حکومتی دوست ندارد به او زور بگویند و بر او مسلط شوند. هیچ ملتی. حتی زیمبابوه. اما برای اینکه زور و نفوذ و سلطۀ خارجی زمینه پیدا نکنند، توجه به دو نکته، جهت­‌گیری و سرنوشت را روشن­‌تر می­کند:
🔺اول، فهم واقعی از اینکه اقتصاد و سیاست بین ­الملل چگونه عمل می­کنند
🔺دوم، اهتمام جهت بارورسازی نظام داخلی به منظور کسب مصونیتِ و حاکمیت ملی.

چه فردی از ضررهای محتملِ محیطی در امان است؟ فردی که با فکر تصمیم بگیرد؛ در تصمیم­ گیری مشورت کند؛ در هزینه ­ها مراقبت کند؛ مواظب زبان خود باشد؛ تا می­تواند توانایی کسب کند تا در بازار کار و تخصص ارجحیت داشته باشد؛ هر کاری انجام می­دهد به فکر ده، بیست، سی سال و پیری خود باشد.

🔻مطالعۀ علمی، مقایسه­ ای و دور از تعصبِ تاریخ ۱۵۰ سالۀ کشور به وضوح نشان می­دهد که شناخت ما از بازیگران جهانی و محیط بین­ المللی بسیار ناقص و مبتنی بر آرزو بوده است تا واقعیت. اسناد تاریخی نشان می­دهد که روی آوردن پهلوی اول به آلمانها از ۱۳۱۰ به بعد بیشتر براساس تنفر نسبت به انگلیسی ­ها و روس ها بوده نه فهمِ دقیق از ماهیتِ نظم اروپایی و مناسبت­ هایِ میان قدرت های بزرگ. اگر ژاپنی­ ها حکمرانی خود را بعد از ۱۹۴۵ براساسِ عصبانیت و انتقام، تنظیم کرده بودند نمی­ توانستند برای ۵۵ سال اقتصادِ دوم جهان بشوند. ژاپنی­ ها برخود،توان­مندی­ های خود و شناخت عینی از واقعیات متمرکز شدند و به یک کشور پیشرفته و محترم جهانی تبدیل شدند.

🔻در حالی که در سال ۱۳۵۴، ۵۵ درصد زنانِ ایرانی بی­سواد بودند، پهلوی دوم، کشور را در زمرۀ پنج قدرت صنعتی جهان می­شمارد! شاید اگر کشور برنامه­ ریزی می­کرد ، درون را بارور می­کرد، سیستم می­ساخت، مشارکت مدنی ایجاد می­کرد، از جهان می­ آموخت، طبعاً طی چندین دهه، جایگاهی کمتر از ژاپن در صحنۀ جهانی پیدا نمی­کرد.

🔻پهلوی اول و دوم با غرب درگیر شدند تا امتیازات نفتی وغیرنفتی بگیرند، آیا باعث تضعیف و افول غرب شدند؟ غرب یک واقعیت و جریان تاریخی است که از قرن شانزدهم آغاز شده و احتمالاً تا آخر قرن بیست و یکم، سلطۀ جهانی خود را حفظ خواهد کرد. حتی کمونیسم و ظهور مشترک دو قدرت جهانی مانند شوروی و چین، باعث افول غرب نشدند.

🔻نزدیک به یک و نیم قرن است که اندیشمندان و سیاست­مداران ما با جغرافیا و فکر غربی درگیر هستند و به نوعی “مشغولیت” تبدیل شده است. اصولاً آخر این تقابل چیست؟ با مطالعۀ دقیق اندیشه در غرب نسبتاً روشن است که افول تدریجی غرب از درون خودش خواهد بود و نه از بیرون.اگر ما ثروت تولید نکنیم، حتی درحفظ نظم داخلی مشکل خواهیم داشت.امروز غرب می­تواند با هند همکاری کند ولی نمی­تواند بر آن سلطۀ سیاسی پیدا کند چون هندی ها در درون خود به اجماع رسیده اند درحدّی که این اجماعِ نخبگان به قرارداد اجتماعی تبدیل شده است. آمریکایی ­ها لابلای این هیاهویِ روزانه، ۵/۸ میلیارد دلار به اضافۀ حدود ۴ میلیارد دلار هزینه ­های نگهداری و مدیریت، اسلحه فروختند و حدود ۲ میلیون شغلِ موقت در اقتصاد خود ایجاد کردند چون تمرکز آنها بر تولیدِ ثروت و سلطه بر جزیره­ العرب است.اگر به عملکرد بدون هیاهوی خانم مرکل در یک دهۀ گذشته توجه کنیم متوجه می­شویم که او از هر سخن و بحثی که توجهش را از اهداف درازمدت آلمان منحرف کند، پرهیز کرده است.او برخلافِ میلِ آمریکایی­ ها،ائتلافِ اقتصادی آرامی را با چین شکل داد و با ضعیف شدن اتحادیه اروپا،ضمن حفظ روابطِ استراتژیک با آمریکا، آیندۀ دو دهۀ آلمان را با شرق آسیا و مخزنِ عظیمِ مالی و فن­آوری آن منطقه قفل کرد.آنها حتی با مسکو مدارا می­کنند چون فقط یک هدف مهم است: آلمان و آیندۀ مردم آلمان.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Nov, 12:17


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

24 Nov, 12:25


♦️بقائی: مذاکرات ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس جمعه برگزار می‌شود

گفتگو با سه کشور اروپایی ادامه گفتگوهای نیویورک خواهد بود

🔹اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد.
🔹بقائی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: در این دور از گفتگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

24 Nov, 11:17


🎙حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان:

⭕️تنها راه مهار بحران، ورود ایران به مذاکرات جامع ، موازی و مستقیم با اروپا و ایالات متحده است

⭕️ حل و فصل مسئله هسته ای، بدون حضور آمریکا امکان پذیر نیست

⭕️درباره دونالد ترامپ ، دیپلماسی کم هزینه ترین مسیر است

⭕️روند فرسایشی مذاکره با آژانس باید تمام شود

⭕️«زمان» در موضوع هسته ای ایران از هر چیزی مهم تر است

✍️سارا معصومی

🔹اروپا به دنبال ابزارسازی از «گزارش جامع» برای فعالسازی اسنپ بک است
🔹اروپا نگران یکجانبه گرایی ترامپ در مذاکره با تهران است
🔹اروپا از ایران تعهد کتبی درباره کمک های نظامی به روسیه می خواهد
🔹اروپا و آمریکا با محور قرار دادن بحث پادمان در قطعنامه، به دنبال خلع سلاح ایران بودند
🔹تداوم بی اعتمادی بی سابقه میان ایران و اروپا، دو طرف را نقطه غیرقابل بازگشت می رساند

🔹در زمین اختلاف پادمانی با آژانس، به لحاظ فنی توپ در زمین ایران است
🔹ایران باید با شفافیت کامل در مسائل پادمانی، اختلاف ها را به فضای برجام کاهش دهد
🔹درست یا نادرست این ادراک در برخی به وجود آمده که تاسیسات هسته ای ایران آسیب پذیر است

🔹نسبت به دوره اول ترامپ شرایط برای یک توافق احتمالی با ایران مهیاتر است
🔹برخورد با ایران نباید به نقطه اشتراک اروپا و آمریکای ترامپ تبدیل شود
🔹اولویت های غیربرجامی آمریکا و اروپا با هم متفاوت هستند
🔹حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین، ایران را به تهدید ژئوپلتیکی برای اروپا تبدیل کرد

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1650599
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

23 Nov, 07:40


🔵 چرا گفت‏ وگوهای منطقه‏ ای برای ایران یک الزام است؟
⭕️ منطقه همسو و یک‏صدا

✍️ داود غرایاق‌‏زندی، استاد روابط بین‌الملل

🔹 درحالی وزیر خارجه جمهوری اسلامی به‌تازگی در سفر به عربستان سعودی تاکید کرد که گفت‌وگوهای منطقه‌ای نه یک انتخاب، بلکه یک الزام است که به نظر می‌رسد بعد از مدت‌ها زمینه گفت‌وگوهای جامع منطقه‌ای میان ایران و همسایگان عربی‌اش فراهم شده‌است.

🔹 اگر سه اصل اساسی را یعنی پذیرش وضعیت موجود (Status quo)، آمادگی برای شنیدن نظر طرف‌های دیگر و ضرورت جلوگیری از وخامت بیشتر اوضاع، بپذیریم آنگاه زمینه برای گفت‌وگوهای جامع منطقه‌ای، به‌ویژه میان ایران و کشورهای عربی فراهم می‌شود.

🔹 استمرار این وضعیت برای هیچ‌یک از کشورهای منطقه دیگر قابل تحمل نیست. خاورمیانه دیگر ظرفیت بحران‌های جدید را ندارد و بسیاری از کشورهای منطقه به این نتیجه رسیده‌اند که باید شرایط آرامی برای رشد و توسعه در منطقه ایجاد شود و از افزایش تنش‌ها و تکرار وضعیت گذشته اجتناب شود.

🔹 قرار گرفتن منطقه در لبه پرتگاه جنگ منطقه‌ای و تهدید رقابت تسلیحاتی و اشاعه هسته‌ای، مسئله‌ای است که باعث می‌شود همانطور که وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد، گفت‌وگوهای منطقه‌ای نه یک انتخاب، بلکه یک الزام و ضرورت ناگزیر باشد.

🔹 آنچه در ۱۳ ماه گذشته در منطقه رخ داد، به همگان نشان داد که انتخاب فرآیندهای غیردیپلماتیک چه نتایج فاجعه‌باری در پی دارد و چه عواقبی را بر جای گذاشته‌است. کشورهای غربی می‌توانند مشاهده کنند که در ۶ سال گذشته کنار گذاشتن برجام و امتناع یا بن‌بست دیپلماسی چقدر وضعیت منطقه را وخیم‌تر کرده‌است و چه چشم‌انداز خطرناکی را در منطقه بر جای گذاشته‌است.

🔹 تجربه یک دهه گذشته نشان داد که بدون وارد شدن به موضوع مذاکرات منطقه‌ای و بدون برطرف کردن نگرانی‌های بالقوه در مورد برنامه دفاعی ایران، امکان حفظ برجام و تثبیت مرتفع شدن تحریم‌ها وجود ندارد.

🔹 اشاره به گفت‌وگوهای منطقه‌ای و دفاعی به معنای تایید اظهارات مقام‌های آمریکایی و غربی نیست. تردیدی وجود ندارد که اصل برنامه دفاعی و موشکی ایران، به‌هیچ‌عنوان قابل مذاکره و معامله نیست.

🔹 پذیرش راهکار دودولتی یا دست‌کم تعهد به عدم ممانعت در مقابل این راهکار، یک پیش‌شرط برای همکاری ایران و کشورهای عربی در مسئله فلسطین محسوب می‌شود. تردیدی نیست که امروز کشورهای عربی در سیاست‌های اعلانی در محکومیت عملکرد اسرائیل، کاملاً با ما همسو هستند. اما اگر روزگاری قرار باشد همکاری منطقه‌ای برای حل مسئله فلسطین و مقابله با جنایات اسرائیل شکل بگیرد، ایران بدون پذیرش راهکار دودولتی نمی‌تواند وارد همکاری با دیگر کشورهای موثر منطقه شود.

🔹 به همین سبب ضروری است که ایران بتواند نظرات خود را تا جایی که می‌تواند به مجموعه کشورهای منطقه نزدیک‌تر کند، تا بتواند در مذاکراتی که مسائل مرتبط با منطقه در آن مطرح می‌شود، مستقیماً حضور داشته‌باشد و نظرات خود را بیان کند.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

22 Nov, 09:19


🔺شورای حکام چیست و قطعنامه‌های آن چه کارکردی دارند؟

شورای حکام یکی از ارکان اصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) است که وظیفه نظارت بر اجرای مأموریت‌ها و سیاست‌های آژانس را بر عهده دارد. این شورا متشکل از ۳۵ کشور عضو است که هر سال بر اساس معیارهای جغرافیایی و اهمیت فعالیت‌های هسته‌ای کشورهای عضو، انتخاب می‌شوند.

وظایف اصلی شورای حکام عبارتند از:

۱- بررسی گزارش‌های مدیرکل آژانس و تصمیم‌گیری درباره آن‌ها.
۲- تصویب بودجه سالانه آژانس.
۳- ارائه توصیه به کنفرانس عمومی آژانس.
۴- نظارت بر پایبندی کشورها به تعهدات هسته‌ای و معاهدات پادمانی.

وضعیت قطعنامه‌های شورای حکام

الف) ماهیت قطعنامه‌ها:
قطعنامه‌های شورای حکام به‌طور کلی الزام‌آور نیستند، مگر اینکه به یک معاهده یا تصمیم‌نامه الزام‌آور سازمان ملل مرتبط باشند. این قطعنامه‌ها معمولاً جنبه توصیه‌ای دارند و هدف از آن‌ها، ارسال پیام یا ارائه موضع‌گیری آژانس درباره موضوعات مهم است.

ب) تصویب قطعنامه‌ها:
تصویب قطعنامه‌ها نیازمند رأی‌گیری است و اکثراً با اکثریت ساده آرای کشورهای عضو صورت می‌گیرد. گاهی اوقات مسائل حساس باعث ایجاد شکاف میان اعضا می‌شود، به‌ویژه در مواردی که با مسائل سیاسی و امنیتی مرتبط هستند.

پ) اهمیت سیاسی قطعنامه‌ها:
هرچند که قطعنامه‌ها از نظر حقوقی الزام‌آور نیستند، اما پیام سیاسی قوی‌ای به کشورها و جامعه بین‌المللی ارسال می‌کنند. به عنوان مثال، صدور قطعنامه علیه یک کشور می‌تواند فشار دیپلماتیک قابل‌توجهی ایجاد کند.

ت) ارائه به شورای امنیت سازمان ملل:
در صورتی که شورای حکام به این نتیجه برسد که یک کشور به تعهدات خود پایبند نیست، می‌تواند موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد. این ارجاع ممکن است به تحریم‌ها یا اقدامات تنبیهی بین‌المللی منجر شود.

نمونه‌های قابل ذکر

قطعنامه‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران، که برخی از آن‌ها به دلیل نقض تعهدات یا اختلافات فنی، موجب ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت شده‌اند.
قطعنامه‌هایی که از کشورها خواسته‌اند همکاری بیشتری با آژانس داشته باشند یا اجازه دسترسی به بازرسان را فراهم کنند.
قطعنامه‌های شورای حکام به دلیل ترکیب فنی و سیاسی این شورا، اهمیت زیادی در دیپلماسی هسته‌ای دارند.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

21 Nov, 19:57


🗒لیست بلندبالای درخواست های برجامی از ایران

🎙بیانیه مشترک سه کشور اروپایی در شورای حکام:

🔴ایران تولید و انباشت اورانیوم ۶۰درصدی را متوقف کند

🔴سخنان مقام‌‌های ایرانی درباره تغییر دکترین هسته‌ای، خلاف ان.پی.تی است

🔹فرانسه، آلمان و انگلیس (E3) بیانیه مشترکی به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره اجرای تعهدات هسته‌ای ایران در چارچوب برجام ارائه کردند. در عمده این بیانیه، سه کشور اروپایی عضو برجام لیستی از درخواست ها را از ایران مطرح کرده اند که از تعهدات برجامی ایران به حساب می آید و این در حالی است که پس از خروج آمریکا از برجام در نوامبر 2018 هیچکدام از اعضای باقیمانده در برجام در مقابل ایران به تعهدات خود عمل نکردند.

🔹در بخش هایی از این بیانیه آمده است: انتخاب‌ها و تصمیم‌های ایران در مورد فعالیت‌های هسته‌ای‌اش منشأ این بحران طولانی مدت اشاعه است. این ایران است که با خروج بیشتر از تعهدات برجامی خود، این وضعیت را تشدید کرده است. بنابراین ما از ایران می خواهیم که:

• توسعه برنامه اتمی خود را متوقف و معکوس کند و از تهدید برای تولید سلاح هسته ای خودداری کند.
• به محدودیت‌های مشخص ‌شده توسط برجام، به‌ویژه محدودیت‌های مربوط به غنی‌سازی بازگردد.
• بیانیه مشترک مارس 2023 با آژانس بین المللی انرژی اتمی و تعهداتی که در خصوص شفافیت و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی اتخاذ کرده، از جمله اعمال مجدد تمامی اقدامات شفافیتی که در فوریه 2021 متوقف کرده، را اجرا کند.
• به آژانس اجازه دهد تا تجهیزات نظارتی را در صورت درخواست نصب کند.
• اجرای مجدد و تصویب سریع پروتکل الحاقی را در دستور کار قرار دهد.
• تصمیم سپتامبر 2023 خود مبنی بر لغو مجوز برای بازرسان با تجربه را تغییر دهد.

🔹در ادامه این بیانیه سه کشور اروپایی ادعا کردند که:رفتار ایران در حوزه هسته ای تهدیدی برای امنیت بین المللی است و سیستم جهانی منع اشاعه را تضعیف می کند. به یاد می آوریم که در سال 2022، ایران دو بار از حصول توافق برای احیای برجام امتناع ورزید و به جای آن تصمیم گرفت که برنامه هسته ای خود را افزایش داده و به سطوح هشدار دهنده برساند.جامعه بین‌الملل باید بر عزم خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای ثابت قدم بماند و ما آماده استفاده از تمام اهرم‌های دیپلماتیک برای دستیابی به این هدف هستیم.


🔹آخرین اظهارات، از جمله مقامات بلندپایه، درباره توان فنی ادعایی ایران برای تولید سلاح هسته‌ای و احتمال تغییر دکترین هسته‌ای ایران مغایر با تعهدات ایران ذیل برجام و مقدمه آن است و با وضعیت ایران به عنوان یک کشور کشور غیر هسته ای تحت معاهده NPT ناسازگار است.»

🔹از مدیرکل می‌خواهیم تا شورای حکام را با گزارش‌های دوره‌ای و در صورت لزوم، گزارش‌های فوق‌العاده در جریان وضعیت برنامه هسته‌ای ایران قرار دهد. ما خواهان انتشار عمومی این گزارش هستیم.

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1650479

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

21 Nov, 12:15


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

21 Nov, 11:14


❇️✴️ مکانیسم ماشه چیست؟

▫️ مکانیسم ماشه (Trigger mechanism) در راستای حل‌اختلاف پیش بینی شده در برجام، فرآیندی است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. سازوکار ماشه یا سازوکار رسیدگی به اختلاف در برجام با اصرار آمریکایی‌ها در این توافق‌نامه گنجانده شده، تا به ادعای آنها، اگر ایران از برجام سرپیچی کرد، تحریم‌هایی بین‌المللی که با برجام، برچیده‌شده، دوباره بتوان بازگرداند یا بازگشت خودکار سریع اسنپ‌پک (Snapback) اتفاق می‌افتد.

▫️سازوکار ماشه، که در بند‌های ۳۶ و ۳۷ برجام پیش‌بینی‌شده، هنگامی فعال می‌شود که یکی از طرف‌های برجام، اعتراض کند که طرف مقابل، به برجام متعهد نمانده است و باید این شکایت در کمیسیونی که در چارچوب برجام و با هدف نظارت بر اجرای آن تاسیس شده است بررسی شود. اگر در بازه زمانی ۳۵ روزه، موضوع شکایت آنگونه که شاکی می‌خواهد حل و بررسی نشود، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد. همچنین شاکی می‌تواند با آگاه‌سازی شورای امنیت سازمان ملل درباره حل نشدن موضوع شکایت، عدم اجرای چشمگیر آن را متضمن شود.

▫️پس از آن، شورای امنیت نیز ۳۰ روز فرصت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آنها قطعنامه صادر کند. اگر در این مدت، شورای امنیت نتواند در این زمینه قطعنامه صادر کند، تمام تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام برقرار شده بودند، به طور اتوماتیک بازمی‌گردند.

▫️به این ساز و کار، مکانیسم ماشه یا بازگشت سریع تحریم‌ها هم می‌گویند. نکته مهم این ساز و کار، این است که بازگشت تحریم‌ها، قابل وتو نیست بلکه «عدم بازگشت تحریم‌ها» قابلیت وتو دارد. یعنی رای گیری برای «بازگشت تحریم ها» انجام نمی‌شود بلکه برای «ادامه تعلیق تحریم ها» انجام می‌شود که حتی اگر شورا به آن رای ندهد، یک عضو دارای حق وتو می‌تواند رای را وتو کرده و عملا تحریم‌ها بازگردند.

▫️به کار افتادن سازوکار حل اختلاف، یا مکانیسم ماشه، می‌تواند تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را بازگرداند و همه قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت بار دیگر برای همه کشور‌های عضو سازمان لازم‌الاجرا شود.

🔰 آیا آمریکا می‌تواند به لحاظ قانونی مکانیسم ماشه را فعال کند؟

▫️در متن قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که هر کشور «شرکت‌کننده» در توافق هسته‌ای می‌تواند در صورتی که کشور دیگر را ناقض تعهد تشخیص داد، این مکانیسم را فعال کند. با این حال آمریکا و اروپا بر سر کشور «شرکت‌کننده» اختلاف نظر دارند. اروپا استدلال می‌کند که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شده و به لحاظ قانونی دیگر «شرکت‌کننده» محسوب نمی‌شود. در نتیجه نمی‌تواند «ماشه» را فعال کند.

▫️در سوی مقابل آمریکا می‌گوید که از برجام خارج شده است و نه از قطعنامه شورای امنیت. مقامات ایالات متحده و آمریکایی‌ها استدلال می‌کنند که در تصویب قطعنامه شورای امنیت به عنوان «شرکت‌کننده» حاضر بوده‌اند و از آن‌جا که این قطعنامه همچنان اجرایی تلقی می‌شود، می‌توانند مکانیسم ماشه را فعال کنند.

🔰 مکانیسم ماشه چه تحریم‌هایی را بازمی‌گرداند؟

▫️با این مکانیسم تمامی قطعنامه‌های تحریم شورای امنیت علیه ایران که از سال ۲۰۰۶ وضع شده و با برجام معلق شده بودند، بازمی‌گردند. در نتیجه این قطعنامه‌ها تمامی فعالیت‌های مرتبط با صنعت هسته‌ای ایران، شامل برنامه‌های تحقیق و توسعه، باید متوقف شوند. انتقال یا صادرات هرگونه اقلام مرتبط با سلاح هسته‌ای به ایران ممنوع خواهد شد، افراد و نهاد‌های درگیر در برنامه موشکی و هسته‌ای ایران در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت و تحریم تسلیحاتی ایران از نو برقرار خواهد شد.

▫️این قطعنامه‌ها همچنین از کشور‌های جهان می‌خواهند کشتی‌های باری از ایران یا به مقصد ایران را بازرسی کنند و محموله‌های غیرقانونی را ضبط کنند.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

20 Nov, 10:45


❇️✴️ پزشکیان و حکومت، چالش‌ها و فواره‌ها بحران‌ها

✍️حمید آصفی

از نظر حاکمیت سه نیروی مزاحم در برابرش قرار دارند، نیروی اول اقشار ناراضی و نیز مخالفان جدی مردمی که حکومت سعی می‌کند  ناراضیان را از آنانی که مخالفت جدی دارند جدا کند. نیروی جدی دیگر عبارت است از مخالفان و نحله‌های مختلف اپوزیسیون متشکل _متشدد. حاکمیت در این نیروهاباسیاست نفوذ سعی در خنثی سازی برنامه هایشان دارد بعد بادستور کار سیاسی فرعی ایجاد کردن وازهمه مهمتر تقویت طیف هایی که سبب اختلاف در میان مخالفین اند و مانع شکل‌گیری یک جبهه متحد میشوند. نیروهای دیگری که حاکمیت در کنترل و سیطره داشتن بر آنان فراتر رفته و  حذف از گردنه قدرت را در پیش گرفته است:اصلاح طلبان  تا میانه روها،وراست سنتی است.فعلاً دو جناح را در عرصه سیاسی نگه داشته است، جریان اصولگرای پایداری و جریان اصولگرای عملگرا،این دو جناح هم تاریخ مصرف دارند و فقط در آینده نه چندان دور نوبت به حذف آنهامیرسد.

⬇️ با ورود پزشکیان دولت پنهان به روی صحنه آمده!؟

آینده مانده گاری درقدرت فقط شامل جناح و چهره‌های سیاسی است که درون حلقه میلیاردریستی-امنیتی حکومت قرار دارند و به همین دلیل میتوان حدس زد که دولت پزشکیان باحذف دوگانه اصولگر_اصلاح طلب ،دولت پنهان راتاحدودزیادی مضمحل خواهدکرد.چرا حکومت اجازه رقابت های واقعی بین  نیروهای را دیگر نمی‌تواند بدهد و دولت پنهان مجبوراست بیشتربیشتر درصحنه حضورپیداکند؟ زیرا آستانه تحمل طیف اکثریت ناراضی و مخالف حکومت به شدت پایین آمده و مترصد اعتراضات گسترده خیابانی هستند. لذا برای حفظ وحدت و انسجام در هسته سخت قدرت،هر نیرو، چهره  که احتمال ایجاد اختلاف و تولید پارازیت سیاسی و شکستن انسجام دارد، تسویه و مجبوراست حلقه اصلی خودرا همیشه در حالت  خالص سازی قرار دهد!،حال یکباربارئیسی که جواب نداد واین برای آخرین بار با مسعود پزشکیان.

⬇️ چرا حاکمیت فکر می‌کند ثبات کامل دارد؟

زیرا به تمام شاخص‌های اقتصادی خودش که نشان دهنده ثروت هنگفت است مینگرد. از منظر حکومت اسلامی به غیراز  تهران، چهار پایتخت دیگر در ید اختیار دارد (بیروت یمن دمشق بغداد)واین خودیک حس قدرقدرتی است!، وازطرفی میبیندکه نشانه‌ای از ضعف جدی در ساختارش به چشم نمی‌خورد!وباید این وضعیت را حفظ کردزیرا بقای رژیم مهمتر از هر چیزی میبباشد ودرصورت لزوم ایدئولوژی را هم دچار نرمش بسیار زیادمیکند. جنگ حماس و اسرائیل نشان داد که مسئله بقا بر هر چیز دیگری چربش دارد و اگر لازم باشد ۱۸۰ درجه چرخش می‌کند. به نظر می‌رسد که دیر یا زود مسئله حجاب اجباری را بدون لغو قوانین ضد حجاب تا حدود زیادی بلا اجرا کند.دعوت پی در پی و لابیگری برای کشاندن هنرمندان و خوانندگان لس آنجلسی در همین راستا میتوان ارزیابی کرد.امااین حرکات تاکتیکی حکومت را از تله جنبش های خیابانی-اعتصابات، نجات میدهد؟خیر،زیرا اکثر شاخص های زندگی مردم به نقطه شکست و آژیرهای قرمز به صدا درآمده است.

⬇️ سرمشق سیاست بن سلمان

حکومت ایران سعی می‌کند مدل‌های اجرایی بن سلمانی را به طور دقیق رصدکندو اگر این سیاست‌ها موفق بودند باملاحظات ویژه ای که ایدئوژی اش خسران جدی نبیند، در ایران اجرایی نمایدامااین برنامه ها در ایران شدنی نیست و مشکلات بزرگی برسرراه دارد

⬇️تفاوت عربستان و ایران

عربستان سعودی کشور ثروتمندی است و منابع مالی وسیعی دارد و در عین حال با نظم جهانی کاملاً هماهنگ است و شرایط ورود سرمایه‌گذاری‌های کلان را به عربستان مهیا نموده است. اما جمهوری اسلامی ازهمه سو درتحریم های بین المللی است ،سیاست‌های ضد نظم جهانی و آمریکا ستیزی، اسرائیل ستیزی  تبدیل به ماهیت وجودی نظام شده، و به این اعتبار فقط زمانی دست به عقب می‌شینی می‌زند که سمبه بسیار پرزور باشد.با این اوصاف، حکومت ایران نمیتواند خود را با نظم جهانی تطبیق سیستمی دهد و راه ورود سرمایه را به کشور فراهم کند. نظام حکمرانی در عربستان به طور کامل از وهابیت جدا شده، دیگر به دنبال رقابت‌های گفتمانی سنی نیست. ولی جمهوری اسلامی شیعه گری بخش جدایی ناپذیرش است. شاید در موضوعی که بداند بخشی ناراضیان به مخالفین می‌پیوندند مثل موضوع حجاب، دست به عقب نشینی تاکتیکی بزند. درمقایسه عربستان با تزریق آزادی‌های اجتماعی و رفع سختگیری‌های مذهبی به سیاست اصلی حکمرانی سعودی‌ها تبدیل شده است. جمهوری اسلامی تا این لحظه نتوانسته با نظم جهانی کنار بیاید، نتوانسته ونمیتواند آزادی‌های اجتماعی را از بالا تزریق کند و فضای اجتماعی را باز نماید و هیچ گونه برنامه توسعه اقتصادی در پیش نگرفته است. بنابراین سیاست جدایی ناراضیان از مخالفان فعلا قابل اجرا نیست. به همین دلایل هر آن احتمال فواره جنبش‌های اجتماعی_اقتصادی و  سیاسی خواهد بود
پزشکیان میخواهد باآمریکا وغرب مذاکره کند تا تحریم های فلج کننده برطرف نماید،اما نمی‌تواند
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

19 Nov, 17:20


⭕️ تهران هشدار داد، اروپا تحریم کرد

⭕️ ترمز تشدید تنش در رابطه ایران و اروپا باید کشیده شود


✍️پایگاه خبری جماران – سارا معصومی

🔸ساعاتی پیش اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای شرکت کشتیرانی ایران و همچنین کشتی‌ها و بنادری را که به روسیه در جنگ با اوکراین کمک نظامی می‌کنند تحریم کرد. بریتانیا نیز از مسدود شدن اموال شرکت هواپیمایی ایران ایر و تحریم شرکت کشتیرانی ایران خبر داده است. با توافق تمام ۲۷ عضو اتحادیه اروپا، هرگونه معامله با کشتی‌ یا بنادری که برای انتقال پهپاد، موشک، فناوری و تجهیزات ساخت ایران به روسیه استفاده ‌شوند، ممنوع می‌شود.

🔸اتحادیه اروپا همچنین در تحریم‌های جدید خود شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و مدیر عامل آن، محمدرضا خیابانی، را تحریم کرده است. در متن منتشر شده اتحادیه اروپا آمده است که هرگونه معامله با این بنادر، از جمله بندر امیرآباد و بندر انزلی، به دلیل نقش‌شان در انتقال پهپادها و موشک‌ها و قطعات ایرانی این تسلیحات ممنوع است. اگرچه این تحریم‌ها شامل شرایط اضطراری مرتبط با ایمنی دریانوردی یا موارد بشردوستانه نمی‌شود.

🔸این دور از تحریم های جدید اتحادیه اروپا در میانه زنجیره ای از تشدید تنش میان ایران و کشورهای اروپایی وضع شده است. مسیر پرتنشی که به نظر نمی رسد قرار باشد در کوتاه مدت دو طرف را به ایستگاه توقف تنش و گفت و گو درباره مسائل اختلافی نزدیک کند.

🚨موج جدید تحریم های اروپا علیه ایران که با تحریم کشتیرانی معروف شده در حالی صورت گرفت که وزیر خارجه ایران در سخنانی نسبت به حرکت کردن بیشتر اروپا در تعمیق تنش با تهران هشدار داده بود.

☢️ مسئله وضع تحریم جدید اتحادیه اروپا علیه ایران به بهانه کمک های نظامی تهران به مسکو در میانه تلاش های سه گانه بریتانیا، آلمان و فرانسه برای تصویب قطعنامه جدید علیه برنامه هسته ای ایران در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت می گیرد
.

☢️ قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی،‌ آلمان، فرانسه و بریتانیا به رای گذاشته می شود و به نظر می‌رسد بر خلاف قطعنامه پیشین که گفته می‌شد آمریکا مایل به طرح آن نبود، این بار واشنگتن کاملا همسو با شرکای اروپایی‌اش از ابتدا از قطعنامه حمایت می‌کند: قطعنامه‌ای که از عدم همکاری کافی تهران و آژانس ابراز نگرانی می‌کند و خواهان قدم‌های جدی‌تر است.

🚨در چنین فضایی ، تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام در حالی که دولت جدید در ایران بنای همکاری جدید با آژانس بین المللی انرژی اتمی را گذاشته و وزیر خارجه ایران هم در آخرین گفت و گوی تلویزیونی تاکید کرده که مذاکرات با کشورهای اروپایی برای رفع اختلاف ها و قرار گرفتن در مسیر احیای برجام به زودی آغاز می شود می تواند اجرای نقشه راه پیش روی ایران را با سختی روبه رو کند.

☑️ به نظر می رسد که در چنین فضایی تهران باید از فضای صرف واکنش فاصله گرفته و ابتکار عمل را به دست بگیرد. از آنجا که رابطه ایران و اروپا در سخت ترین روزهای خود در چند سال اخیر قرار دارد و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز که به نوعی مبتکر سیاست فشار حداکثری ادعایی علیه ایران بود برای بازگشت به کاخ سفید آماده می شود ایران باید برای آغاز مسیر احتمالا سخت و طولانی گفت و گو با اروپا آماده شود.

☑️ در شرایطی که ترامپ و تیم او عزم خود را برای برقراری آتش بس در اوکراین جزم کرده اند جمهوری اسلامی ایران باید مراقب باشد که در مسیر آشتی بازیگران بزرگ در این معادله قربانی نشود و البته میتواند از این فضا فرصتی برای گفت و گو با اروپایی بسازد که درست یا نادرست ، تهران را شریک جرم مسکو در جنگ با اروپا می داند.

☑️ از سرگیری گفت و گوها با تروئیکای اروپایی هرچند بعید است در کوتاه مدت طرفین را به نتیجه برساند اما می تواند ترمزی بر تشدید تنش باشد./ جماران

🔆 مشروح این گزارش را در جماران بخوانید:

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1650248

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

19 Nov, 05:52


⭕️ آیا سیاست های ضدایرانی دولت ترامپ به سد کشورهای حاشیه خلیج فارس برخورد می کند؟

⭕️ تاثیر گرمی روابط ایران و عربستان سعودی بر مهار تندروی دونالد ترامپ

🔸پایگاه خبری جماران: «دیپلمات‌ها و کارشناسان هشدار می‌دهند که سیاست «فشار حداکثری» دونالد ترامپ بر ایران با چالشی از سوی شرکای خاورمیانه‌ای آمریکا مواجه است که ایمان خود را به آمریکا از دست داده و با کمک چین در حال ایجاد روابط جدید هستند.»

🔸به گزارش جماران، «تلگراف» با بیان این مطلب، در گزارشی تفصیلی در این باره می نویسد:

🔻در حالی که دونالد ترامپ پس از یک وقفه چهار ساله آماده باز پس گیری قدرت می شود، چشم انداز سیاسی در خاورمیانه به طور قابل توجهی تغییر کرده و دیدگاه رئیس جمهور منتخب و دوستانش در خلیج فارس درباره ایران و اسرائیل دیگر در تطابق کامل با هم قرار ندارد.

🔻منابعی به تلگراف گفتند که اکنون ممکن است برای ترامپ سخت‌تر باشد که حمایت منطقه‌ای از موضع تند خود علیه تهران را به دست آورد؛
به خصوص اگر این سیاست با سیاست کم یا بدون فشار بر اسرائیل همراه باشد.

👈یکی از دیپلمات‌های غربی در این باره می گوید: «من فکر می‌کنم آنچه در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ایجاد حیرت می‌کند این است که ترامپ افراد زیادی را انتخاب کرده که به نظر می‌رسد بیش از آنکه به باور او درباره اول امریکا معتقد باشند به ایده اول اسرائیل پایبند هستند.»

عربستان سعودی در دوران ریاست جمهوری جو بایدن به تدریج از واشنگتن دور شد و سال گذشته توافقی را با میانجیگری چین برای بازگرداندن روابط دیپلماتیک با ایران امضاء کرد. از آن زمان رابطه فقط گرم شده است.

ماه گذشته، وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس برای اولین بار به صورت گروهی با عباس عراقچی، همتای ایرانی خود دیدار کردند. آخر هفته گذشته ایران میزبان افسر ارشد نظامی عربستان سعودی بود و ایده برگزاری رزمایش مشترک دریایی در سال آینده را مطرح کرد.همزمان، عربستان سعودی انتقادات خود را از بنیامین نتانیاهو افزایش داده و محمد بن سلمان، ولیعهد، رهبر واقعی این کشور، نخست وزیر اسرائیل را به «نسل کشی دسته جمعی» در غزه متهم کرد.

🔻در حال حاضر ترس بیشتری در منطقه نسبت به احتمال حملات گسترده اسرائیل علیه ایران وجود دارد تا نگرانی در مورد سرنوشت، که سیاستمداران در خاورمیانه برخلاف افکار عمومی خود نسبت به آن بی تفاوت هستند. در یک گردهمایی مبارزات انتخاباتی در کارولینای شمالی در ماه اکتبر، پس از اینکه ایران حملات موشکی به اسرائیل را انجام داد، ترامپ از اسرائیل خواست که «ابتدا به تاسیسات هسته‌ای ایران ضربه بزند و بعد به فکر نقاط دیگری برای حمله باشد.»

🔻احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای یا زیرساخت‌های انرژی ایران باعث ایجاد نگرانی عمیق در عربستان سعودی و امارات می‌شود که نگران هستند تهران با حمله به تأسیسات نفتی در خلیج‌فارس انتقام بگیرد.

🔻با این حال، ترس از تشویق آمریکا به تشدید تنش اسرائیل ممکن است بیش از حد باشد. ترامپ که غرایزش ضد مداخله گرانه است و از تمایل به برقراری صلح در سراسر جهان صحبت می کند، ممکن است علیرغم لفاظی هایش، بیشتر از آنچه نتانیاهو روی آن سرمایه گذاری می کند، بر اسرائیل فشار وارد کند./ جماران

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

18 Nov, 07:06


اسرائیل، جمهوری اسلامی و ایران

برداشت حکومت از استراتژی اسرائیل(اشغالگر)  درست است، او دشمن جمهوری‌اسلامی بوده و برخلاف دیدگاه ترامپ‌ در پی تغییر آن است. ولی چنین می نماید که نابودی و از هم پاشیدگی ایران، به مثابه یک ملت-دولت در دستور کار تل آویو نبوده است.

چون‌ سرشت پرسش استراتژیک است، نمی شود به پیام کوتاه بنیامین نتانیاهو به ایرانیان، مبنی بر دوست بودن اسرائیل بسنده کرد  و بنیاد گزاره را بر آن نهاد. هم چنین نتوان مناسبات ابن دولت را با فرزند پهلوی دوم ملاک قرار داد؛ یا مواضع این دولت را مبنای چنین گزاره ای به حساب آورد.

درست یا نادرست، پایه های برهانم بر رویکرد برخاسته از ژئوپولیتیک استوار است. یا در واقع استراتژی نشات گرفته از ژئوپلیتیک. چگونه؟!

۱- تا کنون غرب(آمریکا، اروپا و ناتو)‌ پاسدار بقای اسرائیل بوده و در قالبی همه جانبه از موجودیتش جانانه دفاع کرده است. ولی هیچ تضمین عقلانی بر دائمی بودن چنین حمایتی نیست. چنان که تا ریاست جمهوری جان، اف، کندی نیز چنین نبود؛ و چنان‌ که طی ۵ ماهه اخیر، بیشتر ملت-دولت های غربی، گرایش شگفت اخلاق مدار به سمت به رسمیت شناختن فلسطین داشته و از حق تکوین دولت مستقل فلسطینی دفاع کرده اند. از کجا معلوم که در آینده چک های غرب در وجه کمک به اسرائیل برگشت نخورد؟!

۲- درست است که امروزه روز دولت های عرب نسبت به اسرائیل در مسیر صلح و سازش قرار گرفته اند، ولی بس بعید است که با فرض توانمندتر شدن این  ملت-دولت ها و ارتقای نفوذ و پرستیژ بین المللی و جا افتادگی منطقه ای و جهانی آنها، باز هم این ملت ها در برابر نخوت اسرائیل تسلیم شده و هر گونه تحقیری را پذیرا باشند. سهل است که هیچ بعید نیست طی دهه های آتی، گونه ای پیوند و بلکه اتحاد استراتژیک حول محور حمایت از فلسطین بین ۲۲ کشور اتحادیه عرب شکل گرفته و در صدد رویارویی با اسراییل برآیند؛

۳- اسرائیل شناخته شده ترین دولتی است که  طرح و برنامه های درازمدت مثلا ۲۰ ساله را در قالب چشم انداز و با شناسایی تهدیدها و فرصت ها دارد.‌ این دولت با دوفرض نامبرده در بالا، یعنی تضمینی نبودن‌ اتحاد و همکاری غرب برای حفظ موجودیتش و نیز تنهایی بارز ژئوپلیتیک در خارج نزدیک خود و نیز منطقه، در صدد برون‌رفت از انزوای منطقه ای است. در این ارتباط به گمانم دولت اسرائیل پنداشته است هیچ ملت-دولتی مناسب تر از ایران در خاورمیانه برای تضمین بقایش نخواهد بود. چرا؟

الف- از دیدگاه ارتدکس های کلیمی و بر پایه نصوص دینی، ایرانیان منجی یهودیان از اسارت اول(اسارت بابلی)‌ بوده اند. این برداشتی فراگیر و بلکه بین کلیمیان همگانی است؛
ب- بین ۱۶ کشور تشکیل دهنده خاورمیانه و ۲۲ کشور تشکیل دهنده هسته جهان اسلام، تنها ایران، ترکیه و اسرائیل عرب تبار نیستند و در حوزه فرهنگ‌ عربی قرار ندارند. ولی تصور اسرائیل آن است که روح چیره بر جامعه ترکیه، بر خلاف ایرانیان، ضد صهیونیستی و بلکه ضد اسرائیلی است. در حالی که بین ایرانیان گرایشات ضد عرب، فراگیر است.
بنابراین به گمانم دولت اسرائیل، ایران و ایرانیان را متحد استراتژیک درازمدت خود پنداشته و به هر گونه تلاشی در جهت مستحکم تر کردن این پیوند پنداری دست می زند. بر عکس از هر گونه تحرکی مبنی بر واگرا کردن مردم‌ ایران نسبت به خود، محتاط است.
#یدالله_کریمی_پور
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

17 Nov, 12:38


❇️✴️ نظام سیاسی در جامعه‌ی فروپاشیده، "دغدغه‌مندی" افراد را تبدیل به "غر زدن" می‌کند. چرا؟

… بدترین حالت برای جامعه‌ی ما، روی آوردن اعضای جامعه به غرزدن و منفی‌بافی است که نشان از «فروپاشی اجتماعی» در جامعه‌ی ما دارد … «منفی‌بافی» پی‌آمد «غر زدن»‌های بی‌حاصلی است که وقتی افراد در یک جامعه نسبت به «دغدغه‌مندی»های‌شان پاسخ نگیرند اتفاق می‌افتد …

… «غر زدن» دارای چهار عنصر مفهومی است:

نارضایتی
اعتراض
خشم
آهسته سخن‌گفتن

بنابراین «غر زدن» پی‌آمد نارضایتی اجتماعی است که در آن «سرمایه اجتماعی» به بازی گرفته شده است یعنی از سرمایه‌ی اجتماعی به عنوان «ابزار»، و نه «هدف» توسط نظام سیاسی استفاده می‌شود …«دغدغه‌مندی» که ناشی از اذهان معطوف به لزوم اصلاحات در جامعه به نفع همگان است وقتی به «مطالبه‌گری» تبدیل می‌شود اما پاسخ نمی‌گیرد و گاه در نطفه خفه می‌شود آرام‌آرام تبدیل به «غر زدن» می‌شود …

... آدم‌های دغدغه‌مند،«فردیت‌گرا» هستند نه «فردگرا»، یعنی با خود گفت‌و‌شنود می‌کنند در ضمن این‌که در جمع حضور دارند. فردیت‌گرایی یکی از حلقه‌های مفقوده در جامعه‌ی ما در مسیر تحولات و تغییرات اجتماعی است.... در «سطح خرد»، اگر دغدغه‌مندی یک زن از سوی شوهرش فهم نشود تبدیل به غر زدن می‌شود. در «سطح میانه»، اگر تربیت و فضای لازم برای بروز و ظهور دغدغه‌مندی دانش‌آموزان یا دانش‌جویان از سوی نهادهای آموزشی تدارک دیده نشود، اثر منفی‌اش در سطح خرد بازتولید می‌شود. در «سطح کلان»، ساختارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که در مصداق‌بخشیدن و تحقق «دغدغه‌مندی» بر اساس رویکرد «برساخت‌گرایی» (Reconstructionism) مسئولند اگر به ذهن‌ها و گروه‌ها و نهادها اجازه‌ی بروز دغدغه‌های‌شان را ندهند این آفت از طریق سطح میانی به سطح خرد منتقل می‌شود و می‌بینید که صدای زن به گوش شوهر در خانه و نیز صدای پدر و مادر به فرزندان‌شان نمی‌رسد …

… ساختارها نقش کلیدی دارند. اگر در نظام سیاسی، مشارکت واقعی اعضای جامعه (نه به صورت بسیج توده‌ای و نه به صورت گله‌ی گوسفند با هدایت چوپان) به صورت دیالکتیکی و سنتز‌آفرین شکل نگیرد الگوهای رفتاری قبلی بازتولید می‌شوند و جامعه به سمت فروپاشی بیش‌تر سوق پیدا می‌کند …نظام سیاسی در ایران مانع شکل‌گیری «زبان»ی مبتنی بر جملات کوتاه و قابل فهم برای همه شده است زیرا زبان‌های غنایی و حماسی و هیجانی را می‌پسندد …


▪️ گزارش روزنامه‌ی آفتاب یزد درباره‌ی سطح دغدغه‌مندی شهروندان در گفت‌وگو با احمد بخارایی و سید جواد میری | منتشرشده در شماره‌ی ۵۹۴۲، شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۹

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

16 Nov, 10:14


واکنش سخنگوی وزارت خارجه به خبر دیدار ایلان ماسک و سفیر ایران در نیویورک:

🔹 از فضاسازی گسترده رسانه‌های آمریکایی در این خصوص تعجب می کنم

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعای مطرح شده در برخی رسانه های آمریکایی درباره دیدار ایلان ماسک با نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک، ضمن تکذیب قاطع انجام چنین دیداری، از فضاسازی‌ گسترده رسانه‌های آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

16 Nov, 06:55


ایران‌به کدام سو می رود؟

لازم نیست خیلی باهوش بود تا تلاش ها در جهت سمت و سو دادن به آینده ایران را تمیز داد:
۱- تغییر جمهوری اسلامی
نتانیاهو قدرت یابی ترامپ را موهبتی برای اسرائیل(اشغالگر) در جهت تغییر رژیم جمهوری اسلامی پنداشته و قصد دارد با زدن سر مار، از راه استفاده از نارضایتی درونی، افزایش تاثیرگذاری تحریم ها و پیش کشیدن احیای شاهنشاهی پهلوی، بدین هدف دست یابد؛
۲-رفرم بزرگ
در برابر سناریوی تغییر رژیم، اراده هایی برای انجام دادن رفرم درونی سر بر آورده اند. دیدار نماینده ایران در ملل متحد با ایلان ماسک، گرایش ظریف-عراقچی و نیز سر بر آوردن و افزایش قدرت مانور نیروهای اصلاح طلب از درون حکومت، شاید نشانه های بارزی در جهت تمایل به توافق بزرگ‌ با آمریکای ترامپ باشند.

ترسیم هر سناریوی دیگری برای شرایط کنونی ایران‌ دشوار است. امروزه روز به هر روی ایرانیان با مشاهده از دور، چشم به راه داد و ستد و تصمیم سازی های بزرگ‌ از بالا مانده اند. زیرا نسل جوان‌ به هر دلیل در پی راه اندازی انقلاب نیست و شرایط آن نیز میسور نمی نماید. نسل میانسال و بزرگسال نیز قصد تکرار تجارب گذشته را ندارد.
در این شرایط دو رویکرد کلان تعیین کننده خواهند بود: تشدید درگیری ها بین ایران- اسرائیل و تبدیل آن به جنگی گسترده و ویرانگر؛ دوم‌ آشتی و معامله بزرگ ایلان ماسک‌گونه، همزمان با ایجاد تغییرات بزرگ در سطوح تصمیم سازی کلان دو کشور.
#یدالله_کریمی_پور

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

15 Nov, 14:08


🔴 سرمقاله روزنامه الریاض: نزدیک شدن ایران و عربستان سعودی عامل اساسی توسعه و شکوفایی منطقه است

🔴 دعوت ولیعهد عربستان به الزام اسراییل برای احترام به حاکمیت ایران، تحکیم کننده رابطه با تهران است


♨️ روزنامه الریاض به قلم جمیل البلوی می نویسد: نزدیک شدن ایران و عربستان سعودی به یکدیگر از طریق دیدارهای متقابل و پیام‌های مثبت دو کشور به یکدیگر، عامل اساسی توسعه و شکوفایی منطقه است.

♨️همچنان که بر موضوع استراتژیکی چون امنیت منطقه‌ای تاثیرگذار خواهد بود تا منطقه‌ای امن و عاری از تنش و درگیری را شکل دهد. بدون شک، صلح در بهبود کیفیت زندگی ثبات اجتماعی و فرهنگی موثر است که رهاورد آن، محیطی امن است که همزیستی مسالمت آمیز و مبادلات فرهنگی را میان ملت‌ها رقم خواهد زد.

♨️دعوت ولیعهد به الزام اسراییل برای احترام به حاکمیت ایران و پرهیز از حمله به خاک این کشور در سخنرانی افتتاحیه نشست فوق العاده سران اسلامی-عربی ریاض، این نزدیکی را تحکیم می‌کند و نویدبخش روابط پایداری است که امنیت و ثبات منطقه را پاس می‌دارد./ جماران
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

14 Nov, 11:51


❇️ پیام دکتر عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شبکه ایکس:

امروز صبح گفت‌وگوهای مهم و صریحی با آقای رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشتیم.

به عنوان یک عضو متعهد به ان.پی.تی، ما به همکاری کامل خود با آژانس ادامه می‌دهیم. اختلافات را می‌توان از طریق همکاری و گفت‌وگو حل و فصل کرد. ما توافق کردیم که با اراده قوی و حسن نیت پیش برویم.

ایران هرگز میز مذاکره درباره برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود را ترک نکرده است.

اکنون نوبت اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی است. آماده‌ مذاکره بر اساس منافع ملی و حقوق غیر قابل‌انکار خود هستیم، اما تحت فشار و ارعاب حاضر به مذاکره نیستیم.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

14 Nov, 07:03


*ترامپ از نگاه آدام اسمیت*

*✍️عرفان ثابتی*

بنیان‌گذار اقتصاد مدرن عقیده داشت که به هیچ وجه نباید مسئولیت‌های سیاسی را به تاجران سپرد.

بر خلاف تصور رایج، او اصطلاح «دست نامرئی» را نه صرفاً در اشاره به خطر «مداخلۀ» دولت بلکه در اصل به منزلۀ هشداری دربارۀ فشارهای تاجران به دولت و تلاش برای «تسخیر» دولت مطرح کرد.

به نظر آدام اسمیت، مهم‌ترین خطری که آزادی و رفاه را تهدید می‌کند نه از طرف دولت به‌تنهایی، بلکه از طرف دولتی است که به تسخیر تاجرانِ بزرگ و تحت نفوذ آنان درآمده و به نمایندۀ آنان تبدیل شده است.

آدام اسمیت هشدار می‌داد که تاجران ممکن است برای حفظ بازارهای داخلی یا چنگ انداختن بر بازارهای خارجی، در آتش تعصبات و وطن‌پرستیِ افراطی بدمند و حتی سیاستمداران را به سوی جنگ هل دهند.

در یک کلام، آدام اسمیت مدافع وضع قیدوبند و محدودیت بر تاجران به منظور جلوگیری از اِعمال نفوذ آنان بر سیاستمداران بود زیرا عقیده داشت که در غیر این صورت، تاجران سودِ خود را به زیانِ مردم افزایش خواهند داد.

به روشنی می‌توان دید که در عصر «واژگونی ارزش‌ها» حتی نظرات آدام اسمیت هم نادیده گرفته می‌شود. در چند دهۀ اخیر، هر دو حزب بزرگ آمریکا بیش از پیش تحت نفوذ شرکت‌های تجاریِ بزرگ و ابرثروتمندانی قرار گرفته‌اند که سودِ خود را به بهای آسیب رساندن به خیر جمعی تعقیب می‌کنند.

طرفه اینکه، یکی از همان نوع تاجرانِ بزرگی که آدام اسمیت به‌شدت به آنها بدبین بود، برای دومین بار به ریاست‌جمهوری رسیده است اما بسیاری از تحلیل‌گرانِ سیاسی با بی‌اعتناییِ محض به هشدارهای بنیان‌گذار اقتصاد سیاسی، می‌گویند به قدرت رسیدن یک سیاستمدارِ تاجرمسلک مایۀ نگرانی نیست!

اما هزار بادۀ ناخورده در رگِ تاک است.

تمام ارجاعات به آثار آدام اسمیت برگرفته از کتاب زیر است:

پل ساگار، بازنگریِ آدام اسمیت، انتشارات دانشگاه پرینستون، ۲۰۲۲

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

13 Nov, 17:31


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

13 Nov, 10:13


🎙مسعود پزشکیان، رئیس جمهور :
⭕️بهتر است مدیریت عرصه رابطه با آمریکا در دست خودمان باشد
⭕️با دوستان مروت و با دشمنان مدارا، شعار دولت در سیاست خارجی است
⭕️باید روابط بین المللی کشور را سر و سامان بدهیم
⭕️دولت کلیت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی و رویکردهای کلان نظام پیش خواهد برد


⬇️مسعود پزشکیان، در نشستی با جمعی از وزرای سابق امور خارجه، ضمن ارائه تحلیلی از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه سیاست خارجی گفت:

🔷ما در مدت کوتاهی که دولت چهاردهم سر کار آمده تلاش‌های زیادی کردیم که برخی مسائل و مشکلات سیاست خارجی را حل کنیم. در حال حاضر ارتباط ما با همسایگان مطلوب است و توافقاتی هم در جلسات و دیدارها داشته‌ایم.

🔷تبادل هیئت‌ها میان ایران با چین و روسیه در جریان است و تلاش داریم موانع پیش‌روی اجرای توافقات با این دو کشور را برطرف کنیم. چینی‌ها علاقمند هستند در اجرای پروژه‌هایی زیربنایی و عمرانی در ایران فعال‌تر شوند و در ارتباط با روسیه نیز گسترش و تکمیل خطوط ترانزیتی و نیز خط انتقال گاز به شکل جدی در حال پیگیری است.

🔷علاوه بر اصرار هندی‌ها برای فعال شدن مسیر بندر چابهار، کشورهای جنوب خلیج فارس نیز به دنبال گسترش روابط و به خصوص فعال شدن مسیرهای ترانزیتی با ایران هستند.

🔷مذاکره با کشورهای اروپایی در حال انجام است، اما رژیم صهیونیستی با شیطنت‌های اخیرش سعی در ایجاد اخلال و پیچیده کردن مسائل در این مسیر دارد.

🔷در آغاز فعالیت رسمی به عنوان رئیس جمهور هم گفتم که باور دارم باید با دوستان مروت و با دشمنان مدارا داشته باشیم و امروز بیش از گذشته به این نظر اعتقاد دارم. ما برای رسیدگی به مشکلات داخلی و توسعه کشور علاوه بر سامان دادن امور داخلی، باید روابط بین‌المللی کشور را سامان داده، تنش‌ها را رفع و زمینه را برای تعاملات و مراودات با کشورهای منطقه و جهان نیز بهبود ببخشیم.

🔷به نظرم حتی در رابطه با آمریکا نیز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم؛ البته دولت در نهایت، کلیت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی و رویکردهای کلان نظام پیش خواهد برد.

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

12 Nov, 11:21


❇️ اهمیت زمان در پیشرفت ایران

محمود سریع القلم

📌 یک ویژگی مشترکِ حکمرانی میانِ چهار قدرتِ اول جهان، (آلمان، چین، آمریکا و ژاپن)، نگاه های دراز مدت در واکنش ها و تصمیم سازی هاست. اصولاً وقتی حکمرانان، اولویت اول خود را رشد و توسعۀ اقتصادی تعریف کنند، بر اساس بازه های زمانی طولانی مدت تصمیم می گیرند. آلمانی ها برای آنکه بیهوده نگران ناامنی از ناحیۀ روس ها نشوند، پروژه ای چند میلیارد دلاری برای انتقال گاز طبیعی روسیه به آلمان تعریف کردند تا با ایجاد نوعی وابستگی متقابل، هم در تامین امنیت و هم تامین منابع گاز و انرژی برای دراز مدت برنامه ریزی کنند. این پروژه علیرغم مخالفت آمریکا در حال تکمیل است.

📌ژاپنی ها که برتری اقتصادی چین را نهایی می دانند با نادیده گرفتن اختلافات عمیق تاریخی، به روابطِ گسترده ای با چینی ها به خصوص در دهۀ اخیر اهتمام ورزیدهاند.برای آنکه انگیزۀ مهاجرت ازآفریقا به اتحادیه اروپا به تدریج کاسته شود، این اتحادیه تصمیم گرفته سرمایه گذاری و فعالیت های گسترده ای را در اقتصاد کشورهای آفریقایی شروع کند تا در یک بازۀ زمانی 10 ساله که پیش بینی می شود200 میلیون نفر به جمعیت آفریقا اضافه شود، مهاجرت آفریقا یی ها به اروپا را به حداقل برساند.آمریکا برای آنکه برتری خود را نسبت به چین در چند دهۀ آینده حفظ کند، به دنبالِ روابطِ استراتژیک با کشورهایی است که یکی از این ویژگی ها را داشته باشد: بازار مصرفی و سرمایه (برزیل و هند)، سرمایه (عربستان، آلمان، کانادا و انگلیس) و فناوری (سنگاپور، هند، اسراییل و کرۀ جنوبی). عموم این کشورها به تثبیتِ موقعیت خود در حدودِ سال 2050 فکر و برنامه ریزی می کنند.

📌عربستان که 80 سال به درآمدهای نفتی وابسته بوده، در تلاشی همه جانبه در پی عملیاتی کردن چندین استراتژی موازی برای کسب درآمد های غیرنفتی است.اگر کاهشِ تقاضایِ انرژی در جهان را مبنا قرار دهیم، کیفیتِ حیات اقتصادی در ایران که عمدتاً به صادرات انرژیهای فسیلی وابسته است، تابع کدام درآمدهای ارزی خواهد بود؟ در میان عمومِ متغیرهای موفقیتِ اقتصادی، «عنصر زمان» علیه ماست. هرچند ناکارآمدی داخلی بخشی ازمشکل است ولی درعین حال، بیش از 15 سال است که تبعاتِ ناشی از مسائل خارجی و مذاکرات هستهای، رشد اقتصادی را به صفر و در دورِۀ کرونا به زیر صفر رسانده است.

🔻تامین امنیت اقتصادی نه به سمینار نیاز دارد و نه جلسات طولانی و سخنرانی. تابع 10 اصل زیر است:

● اجماعِ عمومِ جریان های سیاسی حولِ اولویتِ رشد و توسعۀ اقتصادی؛
● تبدیل دستگاهِ دیپلماسی به وزارت خانه ای جهت تسهیل تجارت و سرمایه گذاری اقتصادی؛
● سیاستِ خارجی یعنی روابط اقتصادی خارجی؛
ثباتِ سیاسی؛
● تمرکز بر چندین مزیت نسبی برای کسبِ سهم بازارِ منطقه ای و جهانی؛
● پیوستن به سازمانِ تجارت جهانی؛
● روابطِ عادی و قابل پیش بینی با عموم همسایگان؛
● اندونزیایی کردن سیاست خارجی(روابطِ متعادل با ژاپن، هند، روسیه، چین، آمریکا، استرالیا و اتحادیۀ اروپا)؛
● نظامِ حقوقی و بوروکراتیک شفاف؛
● مصونیت کاملِ رسانه ها در مبارزه با فساد اقتصادی.

📌این ده اصل تابع 5 مفروض بنیادی زیر هستند: بدون ارتباطات بین المللی نمی توان به رشد اقتصادی و مازاد دست یافت؛بدون روابط عادی و امن با همسایگان نمیتوان به رشد اقتصادی و مازاد دست یافت؛ امنیت داخلی، امنیت ملی، انسجام اجتماعی و وفاداری به کشورعمدتاً تابع امنیتِ اقتصادی و مازاد هستند؛
ثبات اقتصادی به ثبات سیاسی می انجامد؛با توجه به واقعیت های منظومه جهانِ فعلی، مادامی که نخبگان سیاسی به اولویت 80 % رشد و توسعه اقتصادی در نظام فکری و استنباطی خود دست نیابند، از یک بحران به بحرانی دیگر حرکت خواهند کرد.

📌یکی از خطاهای تحلیلی درمحافلِ علوم انسانی کشور این است که ایران را یک «مورد خاص» می بیند در حالی که مطالعۀ مقایسه ای نشان می دهد که: کشورهای چند قومی هم پیشرفت کرده اند (مالزی)؛ کشورهای مستقر در مناطق  ژئوپلیتیک هم پیشرفت کرده اند (کرۀ جنوبی)؛ کشورهایی که با استعمار مبارزه کرده اند هم پیشرفت کرده اند (ویتنام)؛ کشورهایی که همسایۀ قدرتمند دارند هم پیشرفت کرده اند (مکزیک)؛ کشورهایی که سوابق ایدئولوژیک دارند هم پیشرفت کرده اند (چین)؛ کشورهایی که به آنها حمله شده و مستعمره شده اند هم پیشرفت کرده اند (هند).

💎 هیچ کشوری بدون بین المللی شدن اندیشه و عملکرد نخبگان سیاسی آن نتوانسته است پیشرفت کند.

📌بعضی با مطالعه و تشخیص بین المللی می شوند (سنگاپور و مالزی)؛ بعضی با تعددِ بحران ها بین المللی می شوند (چین) و بعضی ها بدون بین المللی شدن، نسل های آیندۀ خود را فقیرتر می کنند (بولیوی، کوبا و کرۀ شمالی).

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

11 Nov, 12:17


❇️✴️ ۸ سیاست که مانع رشد اقتصاد ایران شد

✍️ مسعود نیلی

🌐 رشد اقتصادی سالانه ایران از سال ۱۳۶۰ تا الان به طور متوسط حدود ۳٫۱٪ و تولید ناخالص سرانه حدود ۲٪ می‌شود. تورم مزمن بالا، بیکاری، فقر، توزیع نابرابر درآمد و مشکلات محیط زیستی در این کارنامه قرار گرفته‌اند. در واقع می‌توان گفت فارغ از نوسانات کوتاه‌مدت، عملکرد بلندمدت راضی‌کننده نیست. عملکرد بلندمدت را اصولاً سیاست‌های بلندمدت می‌سازند، نه منابع طبیعی یا شوک‌های مقطعی یا موضوعات دیگر. در اقتصاد ایران هم سیاست‌های بلندمدتی مقصر اصلی هستند که از هویت نظام حکمرانی نشأت می‌گیرند. این هشت سیاست عبارتند از:

1️⃣ درگیری با تنش‌های خارجی است که طی دهه‌های گذشته تبدیل شده به جزء پایداری از زندگی اقتصادی و سیاسی ایرانیان.

2️⃣ کسری بودجه مزمن و پایدار دولت بوده که از دهه چهل برقرار بوده. این کسری بودجه هم با روش اشتباه پولی کردن کسری بودجه تأمین می‌شود.

3️⃣ تعیین دستوری نرخ بهره بانکی (معمولاً پایین‌تر از تورم) که از برداشت اشتباه سیاستگذاران از اقتصاد اسلامی تأثیر گرفته.

4️⃣  نظام ارزی چند نرخی است. در واقع در ۴۵ سال اخیر، در ۳۵ سال نظام چندنرخی ارز برقرار بوده و اکثر سال‌های نظام تک‌نرخی هم صرفاً تحت تأثیر وفور ارز نفتی در دست دولت بوده است.

5️⃣ قیمت‌گذاری دستوری دولت. در ایران اگر دولتی دست به قیمت‌گذاری قاطعانه نزند، بی‌عرضه تلقی می‌شود و این نگاه اشتباه وجود دارد که دولت برای مقابله با افزایش قیمت‌ها باید به مقابله با کسبه «متخلف» و قیمت‌ها بپردازد.

6️⃣ نظام تعرفه‌ای خاص اقتصاد ایران. در واقع واردات کالا به ایران با تعرفه‌های بالا و بسیار پیچیده همراه است. علاوه بر این، موانع غیرتعرفه‌ای هم زیاد است (مثل ممنوعیت کلی واردات لوازم خانگی).

7️⃣ عرضه ارزان قیمت انرژی که جزو خاصیت حکمرانی اقتصادی ایران این بوده و هست.

8️⃣ نظام بنگاه‌داری عظیم غیرخصوصی و غیررقابتی در ایران است. غیر از بخش خصوصی، انواع مالکیت‌های حاکمیتی، بخش عمومی، بخش نظامی و بخش دولتی وجود دارند.

چرا این سیاست ها با آنکه غلط هستند دوام می آورند؟
نشان پایدار و بلندمدت بودن این موارد این است که سیاست‌های اصلاحی گاه به گاه در این موارد نتوانسته آن‌ها را به کلی از اقتصاد ایران حذف کند. مثلاً اصلاحاتی مانند حذف موانع غیرتعرفه‌ای تجارت یا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی مدنظر بوده، اما این اقدامات کوتاه‌مدت نتوانسته به موفقیت برسد. این موارد نشان‌دهنده ریشه داری این هشت سیاست و گره خوردن آن‌ها به ماهیت نظام حکمرانی کشور است.

سیاست‌های مخرب هشت‌گانه از چه طریقی به نظام حکمرانی ما راه پیدا کرد؟
ریشه برخی از این سیاست‌ها، به باورهای ایدئولوژیک ابتدای انقلاب برمی گردد. برای نمونه، فهم سیاستگذاران اولیه از شعار استقلال، تقابل با غرب بوده. این موضوع باعث شده دولت به نقش مسلط در روابط خارجه اقتصاد و «خودکفایی» به عنوان شعاری راهبردی تبدیل شود.
شعار عدالت هم تحت تأثیر یک برداشت خاص قرار داشته که از دهه چهل از مارکسیسم تأثیر پذیرفته؛ این نگاه عدالت را عرضه ارزان کالا و خدمات به مردم می‌داند. بنابراین در تعیین نقش دولت، حرف از تأمین کالای عمومی نبوده بلکه عملاً دولت ورود خود به تأمین کالاهای خصوصی (که از آن به عنوان «سفره مردم» یاد می‌شود») را مسلم می‌دانسته. این باور عملاً سازوکار بازار را ضد ارزش‌های انقلاب فرض می‌کرده. این وضعیت باعث شده دولت مالکیت واحدهای تولیدی را برعهده بگیرد و منابع طبیعی و مالی و انرژی را ارزان عرضه کند. [ریشه های دیگر هم وجود دارد]

☑️ هشت سیاست غلط چگونه به هم پاس می دهند؟
[این هشت سیاست تبعات جدی دارند. به عنوان نمونه به هم افزایی سه سیاست اول می پردازیم] وقتی هم‌زمان تنش در روابط خارجی و کسری بودجه دولت وجود دارد و نظام بانکی هم به دلیل نرخ بهره دستوری دچار ناترازی است، عوامل دوم و سوم باعث رشد نقدینگی می‌شود و عامل اول منجر به افزایش هزینه مبادله با خارج و در نتیجه فشار به بازار ارز می‌شود. هم‌زمانی این‌ها با تحت فشار قرار گرفتن منابع ارزی کشور باعث می‌شود نقدینگی به سمت بازار ارز حرکت کند و باعث افزایش نرخ شود. چون سیاستگذار نمی‌خواهد به عامل تنش خارجی دست بزند، به تعیین نرخ‌های اداری متفاوت با نرخ بازار دست می‌زند و واردات انواع کالاها را به نرخ‌های متفاوت ارز گره می‌زند. در این زمان، استمرار کسری بودجه و تنش‌های خارجی باعث افزایش فاصله نرخ ارز بازار و نرخ اداری می‌شود و به انوع فساد دامن می‌زند.

ترکیب این هشت سیاست منجر به فساد ارزی، قاچاق کالا، تضعیف تجارت خارجی، بی عدالتی، بحران آب و برق و گاز و ... می شود.  (تلخیص و بازنویسی از سخنرانی دکتر نیلی). اقتصاد ایران گروگان این هشت سیاست است.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

10 Nov, 07:11


🔴 ‌فرانسیس فوکویاما: اکنون ترامپ در حال آغاز عصر جدیدی در سیاست‌های ایالات متحده و شاید برای کل جهان است

🔴 آمریکایی‌ها با آگاهی کامل از اینکه ترامپ چه کسی است و چه چیزی را نمایندگی می‌کند، به او رأی داده‌اند

🔴 اوکراین قطعاً بزرگ‌ترین بازنده است/ هیچ قهرمان اروپایی وجود ندارد که بتواند جای آمریکا را به عنوان رهبر ناتو بگیرد؛ توانایی ناتو در مقابله با روسیه و چین به شدت در معرض تردید قرار دارد

🔴 گستردگی پیروزی جمهوری‌خواهان به ترامپ اجازه می‌دهد هرطور که دلش بخواهد عمل کند

🔴 تنها امیدواریم که برخی از نگهبان‌های نهادی باقی‌مانده هنگام ورود او به مقام، همچنان در جای خود باقی بمانند/ ممکن است برای بهبود اوضاع، قبل از آن بدتر شدن آن‌ها لازم باشد


✍️ فرانسیس فوکویاما استاد ارشد در مرکز دموکراسی دانشگاه استنفورد

🔸دونالد ترامپ نه تنها می‌خواهد نئولیبرالیسم و لیبرالیسم بیدار را حذف کند، بلکه تهدیدی اساسی برای لیبرالیسم کلاسیک نیز هست. این تهدید در هر زمینه سیاستی قابل مشاهده است؛ ریاست‌جمهوری جدید ترامپ هیچ شباهتی به دوره اول نخواهد داشت.

🔸سؤال اصلی در این مرحله نه خباثت نیت او، بلکه توانایی او در اجرای آنچه که تهدید می‌کند است. بسیاری از رأی‌دهندگان صرفاً به رتوریک او جدی نمی‌گیرند، در حالی که جمهوری‌خواهان اصلی استدلال می‌کنند که کنترل‌های تعادل در سیستم آمریکایی از بدترین اقدامات او جلوگیری خواهد کرد. این اشتباه است: ما باید به نیات اعلام شده او بسیار جدی بنگریم.

🔸ترامپ یک حمایت‌گرای خودخوانده است که می‌گوید "تعرفه" زیباترین کلمه در زبان انگلیسی است. او پیشنهاد کرده است که 10 یا 20 درصد تعرفه بر تمام کالاهای تولید شده در خارج، توسط دوستان و دشمنان، اعمال کند و برای انجام این کار به اختیارات کنگره نیاز ندارد.

🔸برخی از مهم‌ترین تغییرات در سیاست خارجی و ماهیت نظم بین‌المللی خواهد بود. اوکراین قطعاً بزرگ‌ترین بازنده است؛ مبارزه نظامی آن علیه روسیه حتی قبل از انتخابات نیز رو به افول بود، و ترامپ می‌تواند با عدم تحویل تسلیحات، که مجلس نمایندگان جمهوری‌خواه در طول زمستان گذشته برای شش ماه انجام داد، موجب شود تا اوکراین به شرایط روسیه تسلیم شود. ترامپ به طور خصوصی تهدید کرده است که از ناتو خارج شود، اما حتی اگر چنین نکند، می‌تواند پیمان دفاع متقابل ماده 5 آن را به شدت تضعیف کند. هیچ قهرمان اروپایی وجود ندارد که بتواند جای آمریکا را به عنوان رهبر این پیمان بگیرد، بنابراین توانایی آن در مقابله با روسیه و چین به شدت در معرض تردید قرار دارد. بر خلاف این، پیروزی ترامپ سایر پوپولیست‌های اروپایی مانند حزب جایگزین آلمان و جبهه ملی فرانسه را نیز الهام خواهد بخشید.

🚨 متحدان و دوستان آسیای شرقی ایالات متحده در وضعیت بهتری قرار ندارند. در حالی که ترامپ در مورد چین صحبت‌های تندی کرده است، به ویژگی‌های مقتدرانه رهبری شی جین‌پینگ نیز احترام بسیاری می‌گذارد و ممکن است حاضر باشد بر سر تایوان با او به توافق برسد. ترامپ به طور مادرزادی از استفاده از قدرت نظامی اجتناب می‌کند و به راحتی فریب داده می‌شود، اما یک استثنا ممکن است خاورمیانه باشد، جایی که احتمالاً به طور تمام و کمال از جنگ‌های بنیامین نتانیاهو علیه حماس، حزب‌الله و ایران حمایت خواهد کرد./ جماران

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

09 Nov, 06:01


🔺هفت بازندەی بزرگ بازگشت ترامپ

صلاح الدین خدیو

یک روزنامەی روسی با اشاره به پیش بینی ناپذیری ترامپ نوشته: او مانند یک موشک هدایت نشده است و می تواند به هر سویی روانه شود!
اگر توصیف درست موسکوسکی را با این ملاحظه همراه کنیم که ترامپ مانند پرتابەهای ابتدایی حماس است که بالاخره به سوی جایی هدف گیری می شود، می توان موارد ذیل را پیش بینی کرد:
1⃣ ایران باید خود را برای راند دوم مشت زنی با ترامپ آماده کند. به احتمال غالب ترامپ نه تنها به سیاست تحریم و فشار حداکثری علیه تهران بر می گردد، بلکه دست دوقلوی سیاسی اش در اسرائیل را هم بازتر می کند.
این به معنای بیش تر شدن احتمال یک جنگ گسترده و فراگیر میان تهران و تل آویو خواهد بود.
2⃣ به احتمال زیاد اوکراین خنجری بزرگ از پشت خواهد خورد.
پوتین که از انتخاب ترامپ دست از سر نمی شناسد برای گفت و گو با ترامپ به قصد خلل در جبهەی متحد غرب علیه خود بی تابی می کند.
دور از ذهن نیست که ترامپ راه حلی غیرمنصفانه برای جنگ اوکراین با محوریت در اشغال ماندن بخشی از خاک آن را در ذهن داشته باشد.
چیزی که آرزوی روسیه و طناب نجات آن از باتلاق کنونی است.
3⃣ اروپا سومین بازندەی بزرگ بازگشت تاریخی ترامپ است.
سیاست اول آمریکا بعد جهان، در درجەی نخست علیه ناتو و اتحادیەی اروپاست.
کاهش تعهدات واشنگتن برای دفاع از اروپا در کنار پایان بدفرجام احتمالی جنگ اوکراین، ستون های امنیتی و نظامی این اتحادیه را به لرزه در می آورد.
جنگ تجاری با چین هم می تواند به تضعیف توان اقتصادی کشورهایی چون آلمان، فرانسه و بریتانیا بینجامد.
در یک جنگ اقتصادی فرضی افزایش هزینەی تمام شدەی ‌کالاهای چینی با وجود عقب ماندن کشورهای مزبور از تولید فناوری های نوین که عمدتا در اختیار آمریکا و چین است، به رکودی مضاعف در اروپا منجر می شود.
4⃣ تایوان که چندین سال است با بیم و هراس چشم از تنگەی مقابل خود با چین بر نمی دارد، وارد یک دورەی چهار سالەی وحشت مضاعف خواهد شد.
جنگ تجاری ترامپ با پکن به معنای سرسختی سیاسی بیشتر در قبال آن نیست. بلکه نشانەی معاملاتی تر شدن روندهای سیاسی و کاهش توجه آمریکا به هنجارهای لیبرالی و دمکراتیک است.
تایوان از حالا می تواند خود را در فهرست قربانی های بعدی ببیند.
5⃣ کردهای سوریه که با رنج و فداکاری بسیار توانستند از آب گل آلود خاورمیانه در دورەی جنگ های داخلی سوریه و عراق، یک شاه ماهی بزرگ صید کنند، با نگرانی به بازگشت ترامپ می نگرند.
تاجری بزرگ با انباشته ای اندک از تاریخ و سیاست، زبان رجب طیب اردوغان را بهتر می فهمد تا سیاستمداران پارتیزان چون الهام احمد و مظلوم کوبانی.
6⃣ کرەی زمین دیگر بازندەی بازگشت ترامپ است.
کسی که گرمایش زمین را نمی پذیرد و پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس را ترفندی علیه اقتصاد آمریکا می بیند.
ترامپ در این چهار سال هیچ فرصتی را برای مخالفت با تعهدات دولت بایدن در این باره از دست نداده.
با انتخاب ترامپ بلافاصله  ارزش سهام شرکت های فعال در آب و هوای پاک و انرژی های تجدید پذیر کاهش یافت، به عبارتی ترامپ یعنی گرم شدن سیاره با سرعتی بیشتر.
7⃣ یک بازندەی احتمالی دیگر سیستم دولت - ملت است. وجود ایلان ماسک و پیتر تیل دو کارآفرین میلیاردر در کمپین ترامپ لحظەای سرنوشت ساز در تاریخ جهان است.
افزایش سریع و خیره کنندەی نرخ سهام شرکت های آنان پس از پیروزی ترامپ بیانگر اهمیت این رخداد است:
لحظەای کە مترادف عناوینی چون ازدواج قدرت و ثروت، اتحاد اوباش و نخبگان و پیروزی سرمایه داری نظارتی بر اشکال کلاسیک آن است.
تیل و ماسک به عنوان کارآفرینان آزادی خواه و پیشتاز در فن آوری های نوین اکنون فرصتی بی نظیر یافته اند که امپراتوری های مالی جهانی خود را فراتر از مرزها و اختیارات دولت ها گسترش دهند.
گسترش و کاربرد  مواردی چون ارز دیجیتال، شبکه های اجتماعی و هوش مصنوعی با سرعتی بیشتر فراگیر و از قوانین داخلی کشورها هم کاری بر نخواهد آمد.
به زودی به مرحله ای می رسیم که باید بپرسیم ایلان ماسک مهم تر است یا رئیس جمهور آمریکا؟
پوتین و شی و دبیرکل اتحادیەی اروپا که جای خود دارند!

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

08 Nov, 05:44


🌎 جمهوری‌خواهان همه جا را فتح کردند

جمهوریخواهان در مجلس صدنفره سنا، کرسی پنجاه و سوم را فتح کردند و به احتمال بسیار قریب مجلس نمایندگان (تصویر سمت راست) را هم تحت کنترل خواهند کرد.

با توجه به پیروزی ترامپ و اینکه شش نفر از نه عضو دادگاه عالی فدرال از محافظه‌کاران جمهوریخواه هستند، حزب ترامپ همه نهادهای قدرت را فتح کرده است: ریاست‌جمهوری، کنگره (مجلس سنا و مجلس نمایندگان) و دادگاه عالی. دموکراتها در عرصه قدرت فقط تماشاگر خواهند بود!

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

07 Nov, 15:56


❇️✴️ ایران و پیروزی ترامپ

✍️ احمدرضا احمدپور

ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا و تکان بزرگ سیاسی و اقتصادی به جهان وارد شد!
    به‌نظر می‌رسد با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، بخش‌هایی از سیاست‌ها و روابط بین‌الملل دگرگون خواهند شد.

    ۱. در جنگ میان اوکراین و روسیه کمک نظامی به اوکراین ازسوی آمریکا به‌پایان رسیده و شرایط به‌نفع پوتین پیش خواهد رفت. پوتین اما معلوم نیست که به‌نفع ایران حرکتی سودمند بردارد و چه‌بسا بر نگاه از بالابه‌پایین به ایران بیفزاید!
   
    ۲. فشارهای اقتصادی آمریکا علیه چین افزایش خواهد یافت و چه‌بسا روابط چین با ایران نیز در پی این فشار دستخوش تغییرات شود؛

    ۳. در شرایط و روند موجود، باتوجه به رفاقت ترامپ و نتانیاهو، رویکرد اسرائیل علیه ایران خصمانه‌تر و عملیاتی‌تر ‌می‌شود و ایران نیز در دنیا، منزوی‌تر خواهد شد؛

۴. روابط اتحادیه اروپا با آمریکا نیز دچار لرزش و احتمالا در پاره‌ای از سیاست‌ها مانند محیط زیست و حقوق بشر بازنگری یا دچار تنش می‌شود؛

    ۵. بسته به نوع و میزان تغییرات احتمالی سیاست‌های ایران در روابط و ارتباطات بین‌الملل، باتوجه به رابطه دوستانه آمریکا با عربستان و امارات، نگاه اتحادیه اروپا به جزایر سه‌گانه ایران در خلیج فارس و تغییروتحولات مهم اقتصادی در منطقه [ایجاد راه‌ها و گذرگاه‌ها و مناطق تجاری راهبردی تازه اقتصادی پیرامون ایران]، چه‌بسا تمایل و سیاست کشورهای عربی و برخی همسایه‌ها به روابط حسنه با ایران دستخوش تغییر شده و روابط تنش‌زایی رقم بخورد.

    با وجود همه اتفاقات ناگواری که در پی پیروزی ترامپ و جمهوری‌خواهان آمریکا برای ایران
محتمل است، می‌توان جوری دیگر نیز به رویداد نگریست که دراین‌صورت نیاز است تا به سه ویژگی شخصیتی ترامپ توجه کرد:

    ۱. ترامپ همان‌گونه که خود گفته است آغازکننده جنگی نخواهد بود بلکه به جنگ‌ها پایان می‌دهد؛

    ۲. ترامپ شاید سیاستمدار ماهری نباشد؛ اما معامله‌گر قهاری است؛

    ۳. ترامپ زود تصمیم می‌گیرد و زود عمل می‌کند و کلا مرد عمل‌گرایی است تا آرامانگرا.


   باتوجه به این سه ویژگیِ ترامپ، شرایط برای نظام ج.ا.ا می‌تواند بسیار تهدیدآمیز باشد یا بسیار عالی رقم بخورد؛ ازاین‌رو سه فرض در پی را می‌توان درنظر گرفت.

    الف. جمهوری اسلامی ایران بر روند کنونی خود در نگاه به منطقه به‌ویژه در نگاه به روابط و تنش‌ها میان اسرائیل با فلسطینیان و حزب‌الله لبنان و سوریه و یمن و روابط با روسیه که عمدتا به نفع پوتین است، فعالیت‌های هسته‌ای تنش‌زا، سیاست حذف اسرائیل و تنش با غرب پافشاری کند که دراین‌صورت باوجود ریاست‌ ترامپ بر دولت آمریکا، تنش میان ایران با آمریکا و اسرائیل شدیدتر شده و سرنوشتی بسیار بدتر از سرنوشت پرتنش کنونی در انتظار ج.ا.ا و مردم خواهد بود و حتما آمریکای ترامپی با حاکمیت ایران، رویکردی رودررو و بسیار گزنده خواهد داشت؛

    ب. نظام [رهبری]، سیاست نه جنگ نه صلح را دنبال کند اما تنش را در ظاهر کاسته ولی نامحسوس و به‌واسطه قدرت‌های نیابتی خود، بازهم رویکرد خود را نگه‌دارد که در این‌صورت شاید جنگ نشود و شاید شرایط بدتر از این نشود، ولی نظام در درازمدت گرفتار خودسایگی و با تداوم تورم و نابه‌سامانی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دچار بحران‌های فرسایشی شده و نارضایتی‌های اجتماعی افزون و آشوب‌های گسترده و درگیری‌های خشونت‌آمیز خیابانی کشور را فرا گرفته و ایران در گردابی مهلک فرو خواهد رفت؛

    پ. نظام [رهبر] با توجه به سه ویژگی ترامپ، سیاست تبدیل بحران به فرصت را پیش گرفته، بر کاهش تنش‌های داخلی و منطقه‌ای خود همت گمارد و برای تنش‌زدایی با غرب به‌ویژه با آمریکا، به دولت دستور مذاکره مستقیم [نه با واسطه] بدهد که با توجه به تمایل ترامپ به ایجاد رابطه با ایران، وی نیز استقبال کرده و باتوجه به حکم شرعی رهبر در منع استفاده از سلاح هسته‌ای، می‌توان هم فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای را ادامه داد، هم با رفع تحریم‌ها در مسیر ثبات اقتصادی و اجتماعی حرکت کرد و این‌گونه جان تازه‌ای به اقتصاد و جامعه بخشید و پس از ده‌هاسال، مردم نیز بتوانند هوای تازه‌ای تنفس کنند.
    اگر رویکرد سوم [پ] دنبال و عملی شود بخش مهمی از شکاف عمیق میان نظام با مردم نیز ترمیم خواهد شد و سرمایه اجتماعی، روند بهتری را طی خواهد کرد و در یک بازه زمانی تاریخی، حکمرانی خوبی برای مردم به یادگار خواهد ماند.
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

06 Nov, 20:09


❇️✴️ دوباره ترامپ و جهان پس از این

✍️
#سهند_ایرانمهر

🔻دونالد ترامپ چهل و هفتمین رییس‌جمهور آمریکا شد. ترامپ معمولاً سیاست خارجی خود را با محوریت منافع اقتصادی و توافق‌های دوطرفه صورتبندی می‌کند و دل خوشی از تعهدات بین‌المللی چندجانبه ندارد. تشدید رقابت‌های جهانی و تداوم سیاست‌های ملی‌گرایانه و توده‌ای او بسیاری از چالش‌های دور قبلی ریاست‌جمهوری او را عمیق‌تر خواهد کرد. نگاه ترامپ به اروپا نه نگاه به یک متحد استراتژیک که قلمداد کردن آن به عنوان یک رقیب تجاری است. ترامپ پیشتر هم خواهان حمایت مالی بیشتر اروپا از ناتو و منتقد نوع روابط تجاری ان با ایالات متحده بود بنابراین پیروزی مجدد او برای اروپایی که به شدت نگران توسعه‌طلبی روسیه و در تقلای تقویت ناتو و روابط فراآتلانتیکی است، خبری به شدت نامبارک است.

🔻اگرچه رویکرد ترامپ در قبال روسیه دوگانه و متناقض به نظر می‌رسد اما پوتین به احتمال زیاد امروز را روز خوبی می‌داند زیرا ترامپ، زلنسکی را شارلاتانی می‌داند که به بهانه حمله روسیه در حال سرکیسه کردن آمریکایی‌هاست درحالیکه همواره از ضرورت بهبود روابط با روسیه و ایجاد توافق صلح سخن گفته است. اروپا اینجا هم بازنده بازی انتخابات آمریکاست و اوکراین هم به میزان زیادی از حمایت‌هایی که در دوران بایدن از آن برخوردار بود محروم خواهد شد. این مساله هم، دردسر تازه‌ای است که گریبان اروپا را خواهد گرفت.

🔻عربستان و امارات در دوره اول ترامپ شرکای خوبی برای او بودند و در فاصله میان دور قبلی ریاست جمهوری او تا امروز، پروژه‌های خوب و سودآوری را برای شرکت‌های او تدارک دیدند. آنها این‌بار هم یا عقد قراردادهای نظامی و تجاری رابطه نزدیک‌تری با آمریکا خواهند داشت و همچنانکه توافق ابراهیم را با همراهی با یکدیگر آغاز کردند احتمالا پس از پایان دور اخیر بحران غزه، کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا با مشارکت اسراییل و حمایت آمریکا به عنوان مکمل توافق ابراهیم در صدر اولویت‌های‌شان خواهد بود.

🔻ترامپ در حمایت از اسراییل همیشه مصمم و جدی بوده و آرزوهای اسراییل در معادلات سیاسی، اقتصادی منطقه‌ای را خیلی زود برآورده کرده با این حال بعید است که در دوران او، نتانیاهو بتواند همچنان برطبل گزینه تداوم رویکرد نظامی پرهزینه بکوبد.

🔻پیروزی ترامپ برای ایران هم چالش‌برانگیز خواهد بود. ترامپ در دوره قبل از برجام خارج شد و سخت‌تریم تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کرد. رویکرد او در قبال ایران کمتر نظامی و بیشتر اقتصادی و سیاسی است. با درنظرگرفتن تحولات مهم پس از جنگ غزه، ایران دوران ترامپ دوم در مقایسه با ایران دوران ترامپ اول، وضعیت به مراتب دشوارتری خواهد داشت بالاخص آنکه ترامپ نشان داده که مواجهه با او مستلزم ریسک‌پذیری‌های ملموس و غیرقابل پیش‌بینی است.

 🔻چینی‌ها چندان از پیروزی ترامپ خشنود نیستند زیرا ترامپی که در خاطره دارند مواضع تند و سختگیرانه‌ای علیه چین داشت و به منزله جرقه‌ای در انبار باروتی بود که عملا به جنگ تجاری میان این کشور و امریکا تبدیل شد. دوران ترامپ برای چین دوران محدودیت‌های تجاری و تکنولوژی و مواضع سرسختانه و حمایتی از تایوان، کره‌جنوبی و ژاپن خواهد بود اگرچه این صدای آشنای ترامپ دوباره در گوش این سه کشور طنین‌انداز خواهد شد  که:«هزینه‌های امنیتی‌تان را خودتان باید بپردازید».

🔻قدرت گرفتن دوباره ترامپ زمینه را برای برآمدن رهبران اقتدارگرا و کاهش همکاری‌های بین‌المللی در مسایل جهانی و قطبی شدن بیشتر جهان و افزایش چالش‌ها در مسیر تجارت و امنیت  فراهم خواهد کرد هرچند ائتلاف‌های منطقه‌ای دوباره رونق خواهند گرفت.

🔻آمریکای دوران ترامپ هم در دوران جدید قدرت گرفتن او، چندان برکنار از چالش‌ها نخواهد بود. پیروزی ترامپ به میزان زیادی ناشی از زبان عامی و ادبیات ضد نخبه‌گرایی بود که به شدت برای  توده‌های ناراضی از ساختارهای سنتی دموکراسی و ارزش‌های لیبرال، جذاب بود این همان پیش‌بینی بود که  «کریستوفر لش» در کتاب «فرهنگ خودشیفتگی» و «شانتال موف» در کتاب «درباره امر سیاسی» نسبت به وقوع آن هشدار داده بودند و یاشا مونک، تعبیر«مردم علیه دموکراسی» را برای آن بکار برده بود. وضعیتی بغرنج که ناشی از ناامیدی توده مردم از نخبگان و ساختارهای قانونی است و در آن میان دموکراسی (حکومت توده ها) و لیبرالیسم (حکمیت قانون و حقوق فردی) فاصله‌ای چالش برانگیز می‌افتد آن هم به نفع رهبرانی که به نام مردم علیه نخبگان برمیخیزند. اینجاست که طبق توصیف کارل اشمیت، متفکرسیاسی آلمانی، احساس ناامنی در توده‌ها آنها را به سمت رهبران مقتدری سوق می‌دهد که با طرح ایدئولوژی‌های ملی و برجسته کردن تهدیدهای داخلی و خارجی، یک «ما»ی ملی را علیه رقبای داخلی و خارجی خود ایجاد می‌کنند و لیبرال دموکراسی را به چالش می‌کشند.

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

06 Nov, 11:05


جمهوری اسلامی و ترامپ

ترامپ‌ در سیاست خارجی سه وعده کلان به ملتش و جهانیان داده است: پایان دادن به جنگ های اوکراین، خاورمیانه و آرام سازی تنش در دریای چین جنوبی.

روسیه، اسراییل، دولت های عرب، فلسطینی ها و چین به تحقق چنین وعده هایی دل بسته اند.

تا جایی که به ولادیمیر پوتین و شی جی پینگ بر می گردد، آنان در جهت پاسداشت منافع ملی خود و نیز دستیابی به صلح و آرامش و پایان دادن‌ به جنگ، تنش و مشاجره حداکثر تلاش خود را در جهت همراهی و همکاری با خواسته های کاخ سفید و ترامپ به عمل خواهند آورد.

در این ارتباط تا جایی که به خاورمیانه بر می گردد، هدف وعده داده شده ترامپ، پایان دادن به جنگ‌ های غزه، لبنان، تنگه باب المندب و نبرد پینگ‌پنگی ایران- اسرائیل است.
به نظر می رسد زین پس و حتی پیش از ورود رسمی دوباره ترامپ به کاخ سفید، فشار بر جمهوری اسلامی از سوی پکن و مسکو آغاز خواهد شد. باید دید این فشارها تا کجا تهران را به نرمش وادار خواهد کرد.
#یدالله_کریمی_پور

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

06 Nov, 06:50


♦️فاکس‌نیوز: ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شد/ایسنا
#ترامپ #انتخابات_آمریکا

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

06 Nov, 06:20


🗳️انتخابات ایالات متحده

🔴‌ نتایج اعلامی چه دورنمایی از نتیجه نهایی ارائه می‌دهند؟

🔹اگر به طور خلاصه و کوتاه می‌خواهید بدانید آرایی که تاکنون شمرده شده چه معنایی دارند و چه دورنمایی از نتیجه انتخابات ارائه می‌دهند:

شانس پیروزی ترامپ: ۷۸ درصد
نتیجه احتمالی ارای الکترال: ۲۹۳ به ۲۴۵ به نفع ترامپ
آرای مردمی: ۰.۴ درصد به نفع ترامپ

منبع: نیویورک تایمز
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

05 Nov, 05:08


❇️✴️ «جنگِ گرم‌تر یا جنگِ سردتر؛ مسئله این است»

🔰 پرسش: آیا زدوخورد با اسرائیل به جنگی بزرگ‌تر تبدیل می‌شود؟

جنگ لفظی قدیمی میان ایران و اسرائیل سرانجام به مرحله‌ای رسید که دو طرف همیشه از آن پروا داشتند ــ اما چه جای انکار که دو طرف همیشه در مسیر آن بودند. جمهوری اسلامی چند مرکز هوایی اسرائیل را موشک‌باران کرد و اسرائیل نیز عملیاتی گسترده علیه مراکز پدافندی ایران انجام داد. این جنگ در سطح زبان از سال ۵۷ آغاز شده بود؛ حتی پیش از آن. روابط بخشی از نیروهای انقلابی با سازمان‌های فلسطینی به سال‌ها پیش از انقلاب برمی‌گردد. چریک‌های ایرانی در ظاهر امر در کمپ‌های فلسطینی برای کمک به فلسطین آموزش می‌دیدند، اما در عمل اینان همان کسانی بودند که برای انقلابی چپ یا اسلامی در ایران می‌کوشیدند. اسرائیل که پانعربیسم را دشمن مشترک خود و ایران می‌دید، گاه اطلاعات مفیدی به ساواک می‌داد؛ برای مثال اسرائیلی‌ها یک حلقۀ جدایی‌طلب جدی را در خوزستان شناسایی کردند که از عراق کمک می‌گرفت ــ جدای از اینکه موساد در خط مرزی ایران با کشورهای عرب، نیروهای اطلاعاتی ایران را تجهیز کرده بود.

سرانجام، این مسیر بیش از پنجاه‌ساله به جنگ رودررو کشیده است. حال پرسش همه این است که این جنگ تا کجا ادامه می‌یابد؟ آیا این زدوخورد پینگ‌پنگی ادامه می‌یابد؟ دست‌کم بخشی از پاسخ را باید در انتخابات آمریکا جستجو کرد. این مناقشه دیرینه است، اما دلیل مستقیمِ آن زنجیره‌ حوادثی بود که با هفتم اکتبر آغاز شد؛ و هیچ تردیدی نیست که اسرائیل سال‌ها خود را برای یک درگیری طولی از غزه تا تهران آماده کرده بود. پس نتیجه‌گیری اول: تا زمانی که این درگیری ادامه دارد، احتمال شعله‌ورتر شدن جنگ مستقیم با اسرائیل هم هست.

همین امروز ارتش اسرائیل حمله به بعلبک را آغاز کرد که در نیمۀ شمالی لبنان واقع است؛ یعنی جنگ اسرائیل و حزب‌الله ممکن است تمام لبنان را شامل شود و ابعاد و مدت آن اصلاً معلوم نیست. هدف اسرائیل تضعیف حداکثری حزب‌الله است و مجبور کردن آن به اینکه اسلحه را کنار بگذارد؛ چیزی که پذیرش آن محال به نظر می‌رسد. پس این قصه سر دراز دارد و چه‌بسا پس از اتمام درگیری در غزه جنگ در لبنان ادامه یابد.

دولت نتانیاهو برای درگیری با ایران مشکل داخلی ندارد. دست‌کم بخشی از شخصیت‌های سیاسیِ بیرون از دولت حتی به نتانیاهو تاختند که چرا به تأسیسات نفتی ایران حمله نکرده است. این حرف‌ها به نظر مصرف داخلی داشت تا چندان هم قافیه را به نتانیاهو که بر محبوبیت خود می‌افزاید نبازند. اما همین مواضع دماسنجی است برای تشخیص آمادگی جامعۀ اسرائیل برای جنگ مستقیم با ایران.

نتانیاهو سطح تنش با ایران را تا لبۀ جنگ رساند و نگه داشت تا ادامۀ تصمیم‌گیری را به نتیجۀ انتخابات آمریکا واگذار کند. اگر هریس در کاخ سفید بماند، بعید نیست نرم‌نرم دریچه‌هایی برای مذاکره میان ایران و آمریکا گشوده شود و فشارهای اقتصادی بر ایران کاهش یابد و تنفسی حاصل شود. اما اگر ترامپ به کاخ سفید برگردد نیازی به حدس و گمان نیست که برخورد او با مسائل خاورمیانه چگونه است: فشار بر جمهوری اسلامی، پروبال دادن به عربستان و سخاوت فراوان برای اسرائیل. پس اگر هریس پیروز انتخابات باشد، سطح تنش با جمهوری اسلامی حتی بالاتر می‌رود و چه‎بسا اسرائیل می‌کوشد پای آمریکا را به درگیری با ایران باز کند. اروپایی‌ها هم که گویا به دلیل جنگ اوکراین دل خوشی از ایران ندارند. پس سطح تنش بالا می‌ماند تا تحولی سیاسی پدید نیاید و جمهوری اسلامی از زیر فشار خارج نشود.

اما اگر ترامپ پیروز شود، خیال اسرائیل از رویکرد واشنگتن به تهران مطمئن‌تر است و نیاز کمتری دارد به اینکه خود در آتش بدمد. از طرفی ترامپ رویکردهای انزواطلبانه‌ای هم دارد و نمی‌خواهد مستقیم درگیر جنگ شود. به این ترتیب توافقی میان اسرائیل و ترامپ شکل می‌گیرد مبنی بر اینکه پیچ تحریم‌ها و فشارها بر ایران را تا می‌تواند بالا ببرد. اسرائیل هم در مقابل، زنجیرۀ آخر آتش، یعنی درگیری مستقیم با ایران را کنار می‌گذارد و اجازه می‌دهد خود آمریکا بر ایران فشار آورد.

پس جواب من به پرسش امروز این است: افزایش تنش در صورت پیروزی هریس و تثبیت یا کاهش سطح تنش در صورت پیروزی ترامپ. در نهایت، هر دو چشم‌انداز برای وضعیت داخلی ایران روشن نیست. کلاف سردرگم اقتصاد ایران را بدون حل مسائل خارجی نمی‌توان باز کرد. وقتی حتی چین و روسیه حاضر نیستند حملۀ اسرائیل به ایران را صراحتاً محکوم کنند، وزن‌کشی دیپلماتیک هم روشن است. مذاکره با دولت ترامپ به خاطر رویکرد خود ترامپ محال به نظر می‌رسد و مذاکره با دولت هریس هم با مداخلات اسرائیل نامحتمل به نظر می‌رسد. دو گزینۀ موجود یکی افزایش جنگ گرم و دیگری افزایش جنگ سرد است. هر دو برای اقتصاد مبتلا درد مضاعف است.

#مهدی_تدینی
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

03 Nov, 17:54


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

03 Nov, 14:10


ورق به سود ترامپ بر می گردد؟!!

سه روز مانده به پایان یافتن برگزاری انتخابات آمریکا، بیشتر کارشناسان زبده مطمئن شده اند کامالا هریس برنده قطعی بوده و جانشین بایدن خواهد شد. بزرگترین و در دسترس ترین رخدادی که ممکن‌ است این برتری روشن را به سود ترامپ‌ تغییر دهد، حمله بزرگ موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل(اشغالگر)‌ خواهد بود.

چنین حمله ای نه تنها ترامپ و جمهوری خواهان را خشنود خواهد کرد، بلکه ظاهرا موجبات آسودگی ولادیمیر پوتین نیز هست. آیا ممکن‌است ایران به زودی اسراییل را مورد حمله قرار دهد؟!!!، آیا بدین وسیله ورق به نفع ترامپ برخواهد گشت؟!! آیا در چنین صورتی افکار عمومی نخواهند پرسید چرا تاریخ چنین تصمیمی به ۶-۷ نوامبر منتقل نشد؟!

هر چند به گمانم‌ با وجود انجام‌ چنین حمله ای، باز هم‌ بس بعید است ترامپ‌ به کاخ راه یابد. یعنی رای دهندگان آمریکایی به چنین‌ حد از آگاهی دست نیافته اند؟!!
#یدالله_کریمی_پور
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

02 Nov, 04:59


🔴 ادعای نیوزویک: حمله اسرائیل به ایران در چند مرحله و با هدف کاستن از قدرت دفاع بعدی ایران بود/ سامانه اس 300 روسیه به کمک دفاع ایران نیامد

🔸پایگاه خبری جماران: «حمله صبح روز شنبه اسرائیل به ایران یک لحظه تاریخی بود، نه تنها به این دلیل که اولین حمله هوایی آشکار اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران بود، بلکه به این دلیل که نشان داد هدف احتمالی بعدی اسرائیل ممکن است چیست: برنامه هسته‌ای ایران.»

🔸به گزارش جماران، نیوزویک با این مقدمه در تحلیلی درباره پیام های حمله اخیر اسرائیل به چند نقطه در داخل خاک ایران می نویسد:


🔻این عملیات سه هدف مشخص داشت؛ اولین مورد ارسال پیامی روشن پس از حملات بی سابقه ایران به اسرائیل در اوایل سال جاری بود. از ماه آوریل، ایران مستقیماً بیش از 500 موشک و پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرده است. اسرائیل به دنبال پاسخ قاطعانه ای بود تا به ایران بفهماند که حمله به اسرائیل بهایی دارد و باید قبل از بررسی مجدد چنین حملاتی دو بار فکر کند. رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل دریافتند که یک اقدام تلافی جویانه برای نشان دادن اینکه اسرائیل از اقدام نمی ترسد و از سوی ایالات متحده مهار نمی شود، ضروری است. این احساس قوی در اسرائیل وجود دارد که حمله روز شنبه در رساندن این پیام موفق بود، حتی اگر ایران با تهدید به انتقام پاسخ داده باشد. این عملیات هشداری بود که به دقت طراحی شده بود و نشان می داد که اسرائیل واقعاً می تواند به حریم هوایی ایران نفوذ کند و اهداف مهمی را هدف قرار دهد.

🔻هدف دوم نشان دادن گستره نظامی اسرائیل بود و به ایران و جهان ثابت کرد که نیروی هوایی اسرائیل می تواند عملیات جنگی پایدار را در فاصله 1200 مایلی انجام دهد. این عملیات شامل بیش از 100 هواپیما از جمله F-35، F-15، F-16 و هواپیماهای بدون سرنشین بود که در توالی حملات دقیق و در چند موج سازماندهی شدند.

🔻در موج اول، جت‌های اسرائیلی سامانه‌های راداری و پدافند هوایی را در سوریه و عراق خنثی کردند و یک کریدور امن را برای مرحله بعدی پاکسازی کردند. پس از ورود به ایران، نیروی هوایی برای از بین بردن سایت‌های رادار و سامانه های اضافی حرکت کرد و راه را برای حمله نهایی که به تأسیسات تولید موشک‌های بالستیک ایران منجر شد، هموار کرد. این رویکرد مرحله‌ای، توانایی اسرائیل را برای نقض حریم هوایی ایران برای از بین بردن قابلیت‌های دفاعی ایران و اجازه دادن به خلبانان اسرائیلی برای رسیدن به اهداف خود بدون چالش نشان داد.

🔻همچنین انتخاب دقیق اهداف کلیدی بود. اسرائیل با هدف قرار دادن تأسیسات تولید موشک های بالستیک، به توانایی ایران برای جایگزینی موشک های مورد استفاده در حملات قبلی ضربه زد. ایران بدون توانایی پر کردن آسان زرادخانه خود با چالش‌های بزرگ‌تری در صورتی که به دنبال تشدید تنش باشد، مواجه است. به همان اندازه مهم، از بین بردن رادار و سیستم های SAM بود. این یک «آسمان باز» موقت بر فراز ایران را برای اسرائیل فراهم می کند که اگر در ماه های آینده تصمیم به حمله به اهداف با ارزشی مانند پالایشگاه های نفت یا تأسیسات هسته ای بگیرد، یک مزیت استراتژیک خواهد بود.

🔻مهم‌ترین سامانه‌ای که ساقط شد، سامانه موشکی زمین به هوای اس-300 ساخت روسیه بود که به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین سامانه‌های جهان شناخته می‌شود. ایران در قراردادی به ارزش 800 میلیون دلار که در سال 2007 امضا شد، چهار باتری اس-300 خریداری کرد. در حالی که روسیه در ابتدا به دلیل فشار اسرائیل و آمریکا تحویل را به تأخیر انداخت، این سامانه ها تا سال 2016 به ایران ارسال شد.

🔻پس از اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل در ماه آوریل، نیروی هوایی ارتش عملیاتی نمادین را آغاز کرد و یک واحد رادار اس-300 را در نزدیکی اصفهان، در جنوب تهران هدف قرار داد. حداقل سه سامانه اس-300 دیگر این بار منهدم شد.

🔻در حالی که سایت‌های هسته‌ای در این عملیات هدف قرار نگرفتند، مقام های ایران اکنون می‌دانند که نیروی هوایی اسرائیل می‌تواند بدون ترس از مقاومت، حریم هوایی آنها را نقض کرده و حملات گسترده‌ای را انجام دهد. این دستاورد را نباید دست کم گرفت: اگر این دفاع های پیشرفته نمی تواند اسرائیل را متوقف کند، چه چیزی می تواند؟

🔻حمله اسرائیل ضربه ای دوگانه وارد کرد و هم دفاع ایران و هم شهرت تجهیزات نظامی ساخت روسیه را تضعیف کرد. اوکراین در خنثی کردن سامانه‌های جدیدتر اس-400 روسیه موفق بوده و اکنون با حمله اسرائیل، سخت‌افزار روسیه دچار شکست اعتبار بیشتری شده است. اکنون سؤالات واقعی در مورد قابلیت اطمینان این سیستم های «پیشرفته» وجود دارد. / جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

01 Nov, 04:25


❇️✴️ بنیادی‌ترین نقصان سیاست خارجی ایران

#محمود_سریع‌_القلم

یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متونِ سیاستِ خارجی و روابطِ بین‌الملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریتِ کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامه ریزی و آینده نگری، این مفهوم را به کار گرفته‌اند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموماً مفهوم Hedging[پوشش، مصونیت] را کانونِ حکمرانی قرار داده‌اند.

🔺به عبارت دیگر: در این جهانِ چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه در حال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصت‌ها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایه گذاری، تنوعِ منابعِ تامینِ اسلحه، کاهشِ ریسک و مخاطرات، تنوعِ استراتژی‌های تامین منافع و امنیت ملی و وسیع تر کردن دوایرِ تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.

︎عربستان هم زمان با آمریکا، روسیه و چین روابطِ تودرتو ایجاد کرده است.
︎مکزیک، هم با آمریکا روابط استراتژیک برقرار کرده و هم با چین.
︎ویتنام هم به صورت گسترده با چین مراوده دارد و هم با آمریکا و اتحادیه اروپا.
︎هند، هم افزایش حضور سیاسی و اقتصادی در آسیا را دنبال می‌کند و هم در غرب اروپا و آمریکای شمالی.
︎اندونزی با فکر و برنامه ریزی و اندیشۀ درازمدت، توازنی میان روابط غرب و شرق خود بنا کرده است.

🔰 چرا امارات متحده عربی نمونه یک کشور موفق است؟

اگر مقیاسِ کوچک و بزرگ را در نظر نگیریم، و به کیفیت و عمق توجه کنیم، موفق ترین کشور غیر غربی جهان در Hedging امارات متحده عربی است. نه دیپلماسی انرژی با مسکو را فراموش کرده، و نه خرید سهام قابل توجه از صنعت باطری‌سازی چین را، نه ابتیاع یک کارخانۀ تولید تسلیحاتی برزیلی را، نه سرمایه‌گذاری مالی در غرب اروپا را و نه Silicon Valley [دره سیلیکون]را. مانند آنها که وقتی در بورس سرمایه گذاری می‌کنند به صورت Portfolio investment[سرمایه گذاری پورتفولیو] عمل می‌کنند.

اگر دانشجویی در یکی از دانشگاه‌های مهمِ دولتی، لیسانس در مهندسی یا علوم انسانی بگیرد، یک سطح از توانایی، فرصت و Hedging را به دست آورده است. اگر در رزومۀ خود بنویسد: تسلط به زبان‌های انگلیسی و چینی، سطح Hedging افزایش پیدا می‌کند. اگر در سه کنفرانس مهم بین المللی، مقاله ارائه کند، Hedging چند برابر می‌شود. ریسک بیکاری را اینگونه کاهش می‌دهد و در پیدا کردن کار در short list[فهرست کوتاه، لیست منتخبان] قرار می‌گیرد و سپس می‌تواند انتخاب کند. با افزایش توانایی، دانش و مزیت، ریسک های زندگی خود را جنبۀ نزولی می بخشد. اگر در شغلی که انتخاب می کند رضایت نداشت، فرصت‌ها برای او فراوان است.

در این جهان متکثر و متنوع، چه فرد، چه بنگاه اقتصادی، چه نهادها و چه دولت‌ها عموماً در حال کاهش ریسک، حفاظتِ از خود و افزایشِ فرصت‌ها هستند.

◀️ معلوم نیست سیاست خارجی ایران در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی، Hedging دارد یا خیر؟ کدام کالا، فرآورده و یا خدماتِ ایران، در اقتصادِ منطقه‌ای یا بین‌المللی، خاص و ممتاز است و مصرف‌کنندگان خارجی به آن‌ها وابسته‌اند؟ زعفران اسپانیا، پتروشیمی عربستان، خاویار روسیه، نفت عراق، پستۀ آمریکا، فرش هند و گاز قطر به وفور یافت می شوند و سهم ایران از بازار جهانی را کاهش داده‌اند.

در جهان امروز، شرکت ها و کشورها تلاش می‌کنند دیگران را در مزیتی که در اختیار دارند به خود وابسته کنند: کارگر ارزان در ویتنام، پیچیده‌ترین تشکیلات تولید تراشه در تایوان، سوبسید انرژی و اجاره در چین، مالیات بسیار پایین شرکت‌ها در تگزاس، فضای کسب و کار مساعد در امارات نسبت به دیگر کشورهای عربی خلیج فارس، فرصت سرمایه گذاری‌های فراوان در ترکیه، همکاری های فن‌آوری در کره جنوبی و ژاپن.

عموماً همه در حال ایجاد آلترناتیو و بهره برداری از فرصت‌های ممکن و افزایش Leverage و یا اهرم هستند. اقتصادِ ایران تاکنون چنین استراتژی درازمدتی را با توجه به سرمایه ها و مزیت‌های فراوان کشور ایجاد نکرده است. اقتصادِ ایران در کورانِ راهروهای تولید، سرمایه‌گذاری و فن‌آوری جهان نیست چون به نظر می‌رسد تلقی از مدیریت اقتصادی، عمدتاً تامین ارزاق عمومی است. پرسش کلیدی این است که ایران خود را در این شبکه بهم تنیدۀ جهانی چگونه تعریف می‌کند؟

⭐️در عرصۀ سیاسی نیز، Hedging ایران بسیار محدود است. شاید بشود ادعای علمی کرد که ایران با هیچ کشوری، روابط دوجانبۀ به‌هم تنیدۀ دراز مدتِ متقابلِ همه جانبۀ با دوامِ استراتژیک ندارد. با تعدادی کشور دوست است و رفت و آمد دارد ولی وفاداری و پایبندی آن‌ها هنگام بحران یا خطر، قابل اطمینان نیست. به نظر می‌رسد در عرصۀ سیاسی، آن‌هایی که با ایران دوست هستند بیشتر سنت «دوری و دوستی» را برگزیده‌اند.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

31 Oct, 07:28


🔴 رقابت نامزدهای دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در نظرسنجی‌ها؛ #ترامپ در مهاجرت و اقتصاد دست بالا را دارد

🔻 درحالی‌که تنها یک هفته تا روز انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده باقی مانده است، جدیدترین نظرسنجی سی‌ان‌ان نشان می‌دهد که در ایالت‌های حساسی چون کارولینای شمالی، جورجیا، آریزونا و نوادا که در مجموع ۴۹ رای الکتورال دارند، دونالد ترامپ و کامالا هریس در شرایط بسیار نزدیکی قرار دارند.

در سیستم انتخاباتی آمریکا، هر نامزدی که بتواند دست‌کم ۲۷۰ رای الکتورال را به خود اختصاص دهد، پیروز انتخابات است.

در شرایط کنون نامزدها تلاش خواهند کرد که در یک هفته باقی مانده، تمرکز کارزار انتخاباتی خود را بر جذب رای‌دهندگان از این ایالت‌ها کنند. از سوی دیگر ۴۸ میلیون رای‌دهنده آمریکایی در مراحل زودرس انتخابات رای خود را به صورت حضوری یا از طریق پست به صندوق انداخته‌اند و از جمعیت هدف تبلیغات این کارزارها خارج شده‌اند.

♦️نظرسنجی اخیر رویترز/ایپسوس در فاصله یک هفته مانده به انتخابات آمریکا نشان می‌دهد، دونالد ترامپ توانسته در برخی از موضوعات کلیدی که برای رای‌دهندگان اهمیت زیادی دارد، به‌خصوص در زمینه اقتصاد، بیکاری و اشتغال، امتیاز بیشتری نسبت به هریس کسب کند. در این نظرسنجی، ۴۷ درصد از رای‌دهندگان معتقدند ترامپ در قبال اقتصاد رویکرد بهتری دارد، در حالی که فقط ۳۷ درصد از عملکرد هریس در این زمینه حمایت می‌کنند.
ترامپ همچنین در زمینه مهاجرت برتری قابل‌توجهی نسبت به هریس دارد. حدود ۴۸ درصد از رای‌دهندگان رویکرد مهاجرتی ترامپ را می‌پسندند، در حالی که فقط ۳۳ درصد از رویکرد هریس حمایت می‌کنند.
از زمان ورود هریس به عرصه رقابت در ماه ژوئیه، او در تمامی نظرسنجی‌های رویترز/ایپسوس از ترامپ جلوتر بود اما این فاصله از اواخر سپتامبر رو به کاهش گذاشت. در نظرسنجی پیشین، که از ۱۶ تا ۲۱ اکتبر انجام شد، هریس دو درصد از ترامپ جلوتر بود، اما نتایج جدید نشان از کاهش این برتری دارد.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

31 Oct, 03:44


#کتاب
ترجمه فارسی کتاب «نفت و کشورهای بزرگ جهان».
نویسنده: پیتر. ر. اودل.
مترجم: امیرحسین جهانبگلو.                                                                                                                                                                       



کانال علوم سیاسی

👇🏼

https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

30 Oct, 16:27


فهم نظریه های سیاسی
نوشته : توماس اسپریگنز
ترجمه : فرهنگ رجایی






کانال علوم سیاسی
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

29 Oct, 18:14


❇️✴️ چرا اسرائیل پدافند هوایی و سیستم راداری ایران را هدف قرار داد؟/

🔰نباید فریب این حمله محدود اسرائیل را خورد


🔸نیویورک تایمز با این مقدمه می نویسد:
این اولین باری بود که اسرائیل پس از سال‌ها سکوت راهبردی درباره ترورها و اقدامات خرابکارانه خود در خاک ایران، علناً به انجام یک عملیات نظامی در داخل ایران اعتراف کرد. همچنین از زمان جنگ با عراق در دهه 1980، این یک حمله نادر توسط نیروی هوایی خارجی در ایران بود. اگرچه لحظه مهمی بود، اما این حمله بلافاصله تهدید ایران را برای انتقام به دنبال نداشت و همین موضوع این نگرانی را کاهش داد که دو تن از قدرتمندترین بازیگران خاورمیانه در نقطه درگیری غیرقابل کنترل قرار دارند.

🔸«الی گرانمایه»، کارشناس مسائل ایران در شورای روابط خارجی اروپا، یک گروه تحقیقاتی مستقر در برلین، گفت: اکنون سال‌ها جنگ در سایه به طور کامل وارد درگیری آشکار شده است؛ البته در حال حاضر یک درگیری مدیریت شده. تهران می‌تواند این حملات علیه تأسیسات نظامی را هضم کند، بدون اینکه به گونه‌ای تلافی کند که اسرائیل را به اقدام بیشتر دعوت کند.

🔸پس از هفته‌ها فشار از سوی ایالات متحده برای کاهش دامنه حمله، اسرائیل از حمله به سایت‌های حساس غنی‌سازی هسته‌ای و تأسیسات تولید نفت خودداری کرد.

🔸به گفته مقامات اسرائیلی، روز شنبه، جت‌های جنگنده اسرائیل بر روی تقریباً 20 تأسیسات نظامی از جمله سامانه های دفاع هوایی، ایستگاه‌های رادار و سایت‌های تولید موشک متمرکز شدند. تمرکز نسبتاً محدود آن حملات به نهادهای نظامی ایرانی این امکان را داد که ایران در صبح شنبه احساس عادی بودن را به نمایش بگذارند. سازمان هوانوردی حریم هوایی ایران را بازگشایی کرد و خبرگزاری های دولتی تصاویر و فیلم هایی از بازگشت زندگی به روال عادی پخش کردند - تحلیلگران گفتند که همه این نشانه ها نشان می دهد که رهبری ایران در تلاش است اهمیت حمله اسرائیل را کم اهمیت جلوه دهد و انتظارات داخلی برای پاسخ به یک حمله بزرگ را کاهش دهد.

🔸یوئل گوزانسکی، کارشناس اسرائیلی در مورد ایران در موسسه مطالعات امنیت ملی، یک گروه تحقیقاتی مستقر در تل آویو، گفت: «این آغاز مرحله جدیدی است؛ مرحله خطرناک، با حساسیت های بسیار بیشتر. البته صدایی که از ایران می شنویم این است که اتفاق خاصی رخ نداده است. در نتیجه این امکان وجود دارد که دو طرف حداقل این دور از تنش را پایان دهند. شاید اگر هم شاهد پاسخ ایران باشیم در مقیاس کوچک باشد.

🔸با این حال، تحلیلگران هشدار دادند که حتی اگر تشدید تنش اخیر کاهش یابد، ایران و اسرائیل را در مسیری به سمت یک درگیری غیرقابل کنترل قرار داده است.

🔸برای سال‌ها، ایران و اسرائیل جنگی مخفیانه داشتند که در آن هر یک از طرفین منافع طرف مقابل را تضعیف کرد و از مخالفان طرف مقابل حمایت کرد، در حالی که به ندرت مسئولیت حملات خود را بر عهده می‌گرفت. این درگیری مخفی زمانی که سال گذشته جنگ بین اسرائیل و حماس، متحد ایران در غزه آغاز شد، به رویارویی آشکار تبدیل شد.

🔸پس از حمله  رهبری حماس به اسرائیل در اکتبر گذشته که جنگ ویرانگر اسرائیل در غزه را آغاز کرد، دیگر نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه، از جمله حزب‌الله، در همبستگی با متحد فلسطینی خود، حمله به اسرائیل را آغاز کردند. به نوبه خود، اسرائیل حملات خود را علیه منافع ایران در منطقه افزایش داد که منجر به تبادل مستقیم آتش بین تهران و تل آویو شد، ابتدا در آوریل و اکنون در اکتبر.

🔸برخی از تحلیلگران نگرانند که حمله اسرائیل اگرچه در روز شنبه نسبتاً محدود بود، زمینه را برای یک حمله بزرگتر پس از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در اوایل نوامبر فراهم کند. در دوره انتخابات به دلیل شرایط حاکم بر ایالات متحده، نفوذ این کشور بر اسرائیل برای کنترل حملاتش به ایران کاهش پیدا می کند.

🔸در ادامه این یادداشت ادعا شده است: اسرائیل با آسیب رساندن به پدافند هوایی و سیستم راداری ایران، حمله جنگنده‌های خود به ایران را در آینده آسان‌تر کرده است، اقدامی که ممکن است تهران را از پاسخ قاطع باز دارد، یا اسرائیل را برای انجام حملات بیشتر یا هر دو تشویق کند./بلومبرگ فارسی

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

28 Oct, 11:42


🎙عباس عراقچی، وزیر خارجه :
⭕️برای تبادل پیام با آمریکا احتیاجی به کشورهای واسطه نداریم و سفارت سوئیس این کار را انجام می دهد
🔹 ما از عصر قبل از حمله نشانه‌هایی را مبنی بر احتمال حمله دریافت کرده بودیم که باعث شد از موضوع مطمئن شویم و نشانه ها و اخبار را به طور مرتب با دوستان خود در بخش نظامی تبادل می کردیم.

🔹پیام هایی هم با طرف های مختلف رد و بدل شد و تا زمان حمله نیز اقداماتی که باید انجام می‌دادیم را پیگیریی کردیم و به وظیفه خود در این باره پرداختیم.

🔹تلاش های جمهوری اسلامی در همه ابعاد خود با هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی است و دشمنان را مجبور می کند در سیاست های خود تجدید نظر کنند، در طول چند هفته گذشته همانطور که نیروهای نظامی ما فعال بودند، سیاست خارجی ما هم فعالانه عمل کرده است و این موضوع کشور را در مقابل تهدیدات دشمنان مقاوم کرد و ضربات وارده آنگونه که تبلیغات انجام شد، نبود و مقاومت خوبی توسط نیروهای نظامی ما انجام گرفت و در این مسیر تعدادی از پرسنل نظامی به شهادت رسیدند.

🔹ما از خون شهیدان خود نخواهیم گذشت و حق پاسخ به به اقدام رژیم صهیونیستی برای ما محفوظ است و در زمان مقتضی انجام خواهد شد.

🔹ما برای تبادل پیام با آمریکا احتیاجی به کشورهای واسطه نداریم و سفارت سوئیس این کار را انجام می دهد. تماس های کشورها با ما در خصوص ابراز همبستگی با ایران و محکومیت اقدام رژیم صهیونیستی بود. وزرای خارجه ای که با ما پس از حمله رژیم صهیونیستی تماس گرفتند در خصوص مسائل جاری منطقه مشورت و تبادل نظر شد چرا که وضعیت منطقه کماکان بحرانی است و تداوم این مشورت های کاملا طبیعی است.

🔹اروپایی ها مثل آمریکا که کمک های مالی، تسلیحاتی، سیاسی و حقوقی به رژیم صهیونیستی داشته است با این رژیم همکاری کردند و در خیلی از جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه شریک هستند لذا اتخاذ موضع دو پهلو درباره حمله به ایران از سوی آنها قابل پیش بینی بود و نباید باعث تعجب شود.

🔹جزایر سه‌گانه متعلق به ایران است و تا ابد هم خواهد بود و در این خصوص تعارفی با کسی نداریم.
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

27 Oct, 19:24


#کتاب
متن کامل ترجمه فارسی کتاب «آشنایی با علوم سیاسی».
نویسنده: پیر جویس.                                                                                                                                  

کانال علوم سیاسی

27 Oct, 13:07


❇️✴️ واکنش جهان به حمله بامداد شنبه تل‌آویو به تهران چه بود؟

🔰 از محکومیت شدیدالحن تهاجم اسرائیل توسط عربستان، ترکیه و دیگر همسایگان تهران تا دعوت آمریکا و غرب از ایران برای خویشتنداری!/ مسکو، تجاوز تل‌آویو را محکوم نکرد!

بامداد شنبه حوالی ساعات ۲ و ۵ صبح بود که جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش اسرائیل، اقدام به حملاتی در ۲۰ مرکز نظامی در استان‌های تهران، خوزستان و ایلام کردند. در پی این حملات شبانه، شمار زیادی از دولت‌ها و بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی به این اقدام تل‌آویو واکنش نشان داده و ضمن محکوم کردن این اقدام، خواستار خویشتن‌داری طرفین برای جلوگیری از افزایش سطح تخاصم در منطقه شدند.

⬇️آمریکا: در این حملات مشارکت نداشتیم

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای، ضمن واکنش به حملات شبانه اسرائیل به ایران، تصریح کرد: واشنگتن در حمله نظامی علیه ایران مشارکت نداشته و از ایران خواست که به این اقدام پاسخ نداده و حملاتش علیه اسرائیل را متوقف کند.

⬇️عربستان: حمله اسرائیل، نقض حاکمیت ایران و محکوم است

ریاض، یکی از نخستین بازیگران تاثیرگذار منطقه بود که حمله تل‌آویو به ایران واکنش نشان داده و آن را محکوم کرد. دولت عربستان سعودی در واکنش به حملات شبانه اسرائیل به ایران، آن را بر خلاف قوانین و عرف بین‌الملل و ناقض حاکمیت ارضی ایران دانسته و محکوم کرد.

✴️امتناع روسیه از محکومیت تجاوز اسرائیل

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به حمله اسرائیل علیه ایران، ضمن امتناع از محکوم کردن آن، گفت: «ما به شدت نسبت به تشدید پرشتاب تنش میان اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران که تهدیدی واقعی علیه ثبات و امنیت در منطقه است، نگران هستیم.»

⬇️ترکیه: پایان دادن به ترور اسرائیل در منطقه به یک وظیفه تاریخی بدل شده

وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه‌ای ضمن محکومیت شدید حمله اسرائیل به ایران؛ تصریح کرد: اسرائیل با این حمله منطقه ما را در آستانه یک جنگ گسترده‌تر قرار داده است. اکنون واضح است که پایان دادن به ترور اسرائیل در منطقه به یک وظیفه تاریخی برای تضمین امنیت و صلح بین المللی تبدیل شده است.

⬇️پاکستان: این حملات نقض فاحش منشور سازمان ملل است


وزارت خارجه پاکستان با صدور بیانیه‌ای در واکنش به این حملات، تاکید داشت: حمله نظامی اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران نقض فاحش منشور سازمان ملل محد و قوانین بین‌المللی است.

⬇️امارات متحده: این حمله را به شدت محکوم می‌کنیم

امارات متحده عربی، دیگر کشوری بود که در پی این حملات، ضمن محکومیت شدید آن، طرفین را به بکارگیری نهایت خویشتنداری دعوت کرده و تدوام آن را تهدیدکننده بزرگ امنیت و ثبات در منطقه و جهان دانست.

⬇️عمان: حمله اسرائیل، نقض صریح حاکمیت ایران است

عمان نیز در بیانیه‌ای شدیدالحن، حملات هوایی اسرائیل به ایران را به شدت محکوم کرده و آن را نقض آشکار حاکمیت ایران دانست. در بیانیه این کشور آمده؛ سلطنت عمان این اقدامات مداوم اسرائیل را محکوم می کند؛ اقداماتی که منطقه را به سمت بی ثباتی های بیشتر می‌کشاند.

⬇️انگلیس: تهران، خویشتن‌داری کند

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا نیز در واکنش به این حملات، طرفین را به خویشتن‌داری دعوت کرده و از تهران خواست تا از پاسخ مجدد و متقابل به تل‌آویو امتناع کند.

⬇️عراق: با شدیدترین عبارت‌های واضح، این تجاوز را محکوم می‌کنیم

سخنگوی دولت عراق با صدور بیانیه‌ای، تجاوز اسرائیل به ایران را محکوم کرد و تاکید داشت: رژیم غاصب صهیونیستی به سیاست‌های خصمانه و گسترش جنگ در منطقه و تعرضات آشکار خود بدون هیچ مانعی ادامه می‌دهد.

⬇️قطر: اقدام اسرائیل، نقض آشکار حاکمیت ایران و قوانین بین‌المللی است

وزارت خارجه قطر نیز در بیانیه‌ای تجاوز هوایی اسرائیل به ایران را به شدت محکوم و آن را نقض آشکار حاکمیت ایران و قوانین بین المللی دانست.

⬇️فرانسه: دو طرف را دعوت به خویشتنداری می‌کنیم

وزارت امور خارجه فرانسه، خواستار خویشتنداری دو طرف شده و با صدور بیانیه‌ای، عنوان کرد: فرانسه از دو طرف می‌خواهد که از هرگونه تشدید تنش و اقدامی که می‌تواند زمینه افزایش تنش‌ها در منطقه را تشدید کند، خودداری کنند.

⬇️مصر: تجاوز اسرائیل را با نگرانی دنبال می‌کنیم

وزارت خارجه مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد: تنش‌های به وجود آمده در خاورمیانه را که تازه ترین آن، تجاوز اسرائیل به ایران است، با نگرانی زیاد دنبال می کنیم. هر اقدامی که امنیت و ثبات منطقه را تهدید کند و درگیری ها را گسترش دهد، محکوم است./امتداد

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

27 Oct, 06:13


🔴 واشنگتن پست: اسرائیل دامنه حمله به ایران را با هدف کاهش تنش محدود کرد/ ایران بر سر یک دو راهی قرار گرفته است

♨️ رژیم اسرائیل و جهان روز شنبه منتظر ماندند تا ببینند آیا حملات هوایی که این رژیم علیه ایران انجام داد، آخرین دور حملاتی را که میان دو تن از قدرتمندترین بازیگران نظامیان منطقه رد و بدل شده بود، به پایان خواهد رساند یا این که گامی دیگر در راهپیمایی به سوی جنگ گسترده‌تر است.

🔸 به گزارش جماران، واشنگتن پست در گزارشی در این باره می نویسد: دامنه دقیق موج چهار ساعته حملات هواپیماهای جنگی اسرائیل هنوز در حال ارزیابی است. هنوز خبری از تلفات جمعی منتشر نشده و گزارش‌ها حاکی از آن است که سایت‌های نظامی تنها اهداف بوده‌اند نه میادین نفتی یا آزمایشگاه‌های تحقیقات هسته‌ای ایران که نشان می‌دهد اسرائیل برای رگبار موشک‌های تهران در 1 اکتبر، انتقام سنجیده‌ای را انتخاب کرده است.

🔸به گفته دنی سیترینوویچ، محقق ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی مستقر در تل آویو، این حملات یک معضل پیچیده برای تهران ایجاد می کند، که قول داده است به هر حمله اساسی پاسخ دهد. او گفت: اکنون توپ در زمین رهبری ایران است. در حالی که اسرائیل تأسیسات هسته ای یا نفتی را هدف قرار نداد، حمله گسترده و مهمی انجام داد که وجهه ایران را به چالش می کشد.

🔸اما برخی از کارشناسان نظامی اسرائیل گفتند که حملات احتمالاً به دلیل فشارهای سیاسی ایالات متحده پیش از انتخابات 5 نوامبر محدود شده است و پس از آن اسرائیل می تواند تصمیم بگیرد قاطعانه تر عمل کند.

🔸امیر آویوی، سرتیپ ذخیره ارتش اسرائیل و معاون سابق لشگری که بر آمادگی ارتش نظارت می کند، گفت: «جنگ علیه ایران ماه ها طول خواهد کشید. چه اتفاقی و چه زمانی رخ خواهد داد، ارتباط زیادی با آنچه قرار است در ایالات متحده رخ دهد، دارد.

🔸او گفت که فرصت تاریخی برای حملات عمیق تر در ایران در ماه های آینده، فرصتی نیست که اسرائیل از دست بدهد. هدف راهبردی در پایان روز، ایجاد این واقعیت است که ایران هیچ تهدیدی را نه در حال حاضر و نه در آینده برای اسرائیل ایجاد نخواهد کرد.

🔸به گفته این مقام آمریکایی، اسرائیل قبل از شروع حملات روز شنبه به کاخ سفید اطلاع داد. به گفته این مقام، در طول ساعات حمله، جو بایدن، رئیس جمهور جو بایدن از سوی جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و دیگر مقامات ارشد، مطلع شد و لوید آستین، وزیر دفاع، گفتگوی مستقیمی با یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل داشت.

🔸ارتش ایالات متحده در این حملات شرکت نکرد، اما مقامات گفتند که واشنگتن آماده کمک مستقیم در مورد ضدحمله ایران است. نیروهای آمریکایی در سرنگونی تسلیحات ایرانی در ماه آوریل نقش داشتند و اخیراً بایدن واحدهای دفاع هوایی پیشرفته را به اسرائیل اعزام کرده است.

با این حال، دامنه محدود حملات توسط اسرائیلی‌هایی که خواستار حمله قاطع‌تر بودند، محکوم شد. بسیاری از تندروها، از جمله نفتالی بنت، نخست وزیر سابق، از دولت خواسته بودند که از حملات مورد انتظار برای نابودی برنامه تحقیقاتی در حال گسترش تسلیحات هسته ای ایران استفاده کند. برخی از این چهره های تندرو گفتند که حمله نکردن به تاسیسات هسته ای و ذخایر نفت ایران اشتباهی جدی است. برخی دیگر گفتند که حملات باید بیشتر برای ضربه زدن به زیرساخت های نفتی و اقتصادی ایران انجام می شد. یایر لاپید، رهبر مخالفان در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «ما می‌توانستیم و باید بهای بسیار سنگین‌تری از ایران می‌گرفتیم.»

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع سابق و رئیس یکی دیگر از احزاب اپوزیسیون، گفت: «متأسفانه به نظر می‌رسد که دولت اسرائیل به‌جای تعیین هزینه واقعی حمله به اسرائیل برای ایران، بار دیگر به اقدامات نمایشی و روابط عمومی بسنده کرده است.»

💢میری آیسین، افسر ارشد سابق اطلاعاتی در ارتش اسرائیل، گفت که یکی از عناصر کلیدی این است که آیا حزب‌الله، که توسط ایران حمایت می‌شود، توانایی یا اراده پاسخگویی به نمایندگی از تهران را دارد یا خیر./ جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

26 Oct, 17:02


❇️✴️ درباره حمله اسرائیل

#صابر_گل‌عنبری

▫️ بالاخره اسرائیل به حمله موشکی ایران واکنش نشان و حملاتی انجام داد که نخستین حمله مستقیم و آشکار اسرائیل در پاسخ به دومین حمله مستقیم و آشکار ایران به شمار می‌رود.

▫️هنوز مشخص نیست که حملات به چه شکلی انجام شده؛ از راه دور بوده است یا خیر. منابع اسرائیلی گفتند که حدود 100 جنگنده در این حملات مشارکت داشتند، به فرض مشارکت این تعداد جنگنده، از کدام مسیر عبور و از کجا شلیک کردند؟ فعلا نمی‌توان پاسخی به این پرسش‌ها داد.

▫️اسرائیل از حمله به 20 هدف خبر داده است اما منابع ایرانی آن را تکذیب کرده و از اهمیت حمله می‌کاهند.

▫️هنوز حجم خسارت احتمالی روشن نیست و اطلاع دقیقی از آن وجود ندارد، اما حمله با موج رسانه‌ای سنگین اسرائیل همخوانی خاصی نداشت.

▫️مدت زمان حمله نسبتا طولانی بود و حدود 4 ساعت به طول کشید.

▫️به نظر نگارنده، گرچه نمی‌توان با قطعیت بیان داشت که همه چیز تمام شده است، اما به احتمال زیاد اسرائیل بعد از این حمله در آینده به سراغ اقداماتی غیر مستقیم از خرابکاری گرفته تا ترور خواهد رفت؛ به ویژه اگر احساس کند که تصویری که به دنبال آن بوده است، شکل نگرفته است.

▫️به نظر می‌رسد که بیشتر از خود حمله آنچه برای اسرائیل اهمیت فراوانی داشته است تصویرسازی درباره آن بود و جنگ روانی گسترده‌ای که طی این سه هفته به راه انداخت، معطوف به این تصویرسازی بود. اما هنوز ساعاتی از حمله نگذشته است که قسمی از نارضایتی در لابلای تحلیل‌ها و اظهارنظرها در اسرائیل مشهود است.

▫️به نظر می‌رسد که حمله امروز اسرائیل به این شکل را می‌توان به نوعی نشانه‌ای از قسمی از تاثیر حمله موشکی دوم ایران بر ادراک اسرائیل و همچنین پرهیز واشنگتن و تل آویو از تشدید تنش به دلایل مختلف پنداشت. البته حملات «کیفی» و «دقیق» حزب‌الله در دو هفته اخیر را نیز می‌توان واجد قسمی تاثیر در شکل حمله اسرائیل دانست.

▪️▪️اما درباره پیش‌بینی‌ها:
لحظاتی بعد از حملات موشکی دوم ایران طی یک یادداشت و سپس یادداشت‌های بعدی در این سه هفته ضمن برشمردن سناریوهای مختلف، پیش‌بینی‌هایی با قید «به احتمال زیاد» یا «غالبا» و غیره درباره ماهیت حمله اسرائیل مطرح شد که غالبا درست از آب درآمد.
بر این اساس هم گفته شد که حملات به احتمال زیاد «محدود» و علیه اهداف نظامی خواهد بود و بعید است که اهداف هسته‌ای یا نفتی مورد حمله قرار گیرد.

هر چند اطلاع دقیقی وجود ندارد، اما حمله‌ای که بنا به نوشته سایت آمریکایی اکسیوس، اسرائیل به دلایلی قبل از آن به ایران اطلاع داده و حتی اهدافی را که مورد حمله قرار می‌دهد نیز بیان کرده است، نمی‌تواند گسترده و بزرگ باشد. اما هنوز نتایج این حمله محدود روشن نیست؛ این که ضربات در چه سطحی بوده است.

در واقع همان دلایلی که اسرائیل را بر آن داشته است که قبل از حمله به ایران اطلاع دهد تا اوضاع از کنترل خارج نشود، می‌تواند موجب تحدید خود حمله هم شده باشد.

همچنین در پیش‌‍‌بینی‌ها تاکید شد که تله جنگی وجود ندارد، چون تصمیمی پیشینی برای جنگ در کار نیست و حملات اسرائیل نیز به احتمال زیاد به جنگی ختم نمی‌شود و حداکثر اتفاق ممکن در این وضعیت حملاتی رفت و برگشتی است.

همچنین تاکید شد که گرچه اسرائیل به دنبال کلاسیک کردن جنگ و وارد آوردن ضربات موثر و معنادار به ایران است، اما از وقوع جنگ بیم دارد و همین خود می‌تواند ترمز اسرائیل را بکشد.

اخیرا هم بیان شد که سفر بلینکن به منطقه برای «چک آخر» توافق آمریکا درباره زمان و اهداف حمله بوده است و این سفر در کنار بالا گرفتن دیپلماسی در روزهای اخیر در خصوص دو جنگ غزه و لبنان به عنوان نشانه‌های نزدیک بودن حمله اسرائیل تحلیل شد.

▫️▫️اما واکنش ایران چه خواهد بود؟

ایران به احتمال زیاد سریعا واکنشی نشان ندهد اما تهدید به پاسخ در زمان و مکان مناسب خواهد کرد. اگر هم بخواهد بعد از این حملات واکنش سریعی نشان دهد احتمالا بسیار محدود باشد.

چه بسا ایران به دلیل تمرکز حمله بر پایتخت و حومه، نوعی پاسخ به حمله اسرائیل را ضروری بداند، اما نباید از نظر دور داشت که حدود ده روز به انتخابات آمریکا باقی مانده است و احتمالا این متغیر و تاثیر احتمالی بالا گرفتن تنش بر شانس پیروزی ترامپ هم در نظر گرفته ‌شود.

به نظر می‌رسد که ثقل حکومت ایران در تقابل با اسرائیل بیشتر از قبل بر جبهه لبنان متمرکز خواهد بود.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

26 Oct, 14:48


⭕️ اتحادیه اروپا: حق اسرائیل برای دفاع از خود را به رسمیت می‌شناسیم / خویشتن‌داری کنید

🔹 سخنگوی اداره اقدام خارجی اتحادیه اروپا به صدور بیانیه‌ای تصریح کرد: «حمله تلافی‌جویانه اسرائیل علیه ایران، همانطور که توسط نیروهای دفاعی اسرائیل تأیید شده است، در میان تنش‌های شدید و رو به افزایش منطقه‌ای رخ داده است.»

🔹 در این بیانیه آمده‌است: «چرخه خطرناک حملات و تلافی‌جویی‌ها خطر گسترش بیشتر درگیری‌های منطقه‌ای را به همراه دارد. در حالی که حق اسرائیل برای دفاع از خود را به رسمیت می‌شناسیم، اتحادیه اروپا از همه طرف‌ها می‌خواهد که نهایت خویشتن‌داری را به کار گیرند تا از تشدید غیرقابل کنترل که به نفع هیچ‌کس نیست، جلوگیری کنند.»

🔹 این بیانیه می‌افزاید: «اتحادیه اروپا همچنان به کاهش تنش‌ها و کمک به کاهش تنش‌ها متعهد است و به این منظور، در تماس نزدیک با همه بازیگران مرتبط باقی می‌ماند.»

👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

26 Oct, 09:28


❇️✴️ بازی پینگ‌ پینگی موشک-جنگنده، تا کی و کجا ادامه می یابد؟ با کدام‌ هدف؟.

تا جایی که به موجودیت اسرائیل(اشغالگر) بر می گردد، چنین کنش و واکنش هایی کم‌ تاثیر خواهند بود.‌ این بازی پینگ‌پنگی از نقطه نظر نظامی جز اتلاف منابع و ظرفیت ها، دستاورد قابل لمسی در بر ندارد.
طی دو یادداشت توپ کجا خواهد نشست؟(۵ اکتبر) و حمله به تاسیسات اتمی؟ (۱۰ اکتبر)، توضیح داده شد که هدف اسرائیل در جهت واکنش عملیات صادق ۲، صرفا هدفگیری سیستم راداری-پدافندی و موشکی ایران خواهد بود و لاغیر.‌ یعنی تمرکزی بر تاسیسات هسته ای نخواهد بود.
در کوته نوشت زیر برآنم که نتیجه هماورد جویی نبرد پینگ‌ پنگی دو دولت  را تشریح کنم:
۱- در هیچ شرایطی امکان‌ نبرد مستقیم‌ زمینی بین دو طرف وجود ندارد؛
۲- سیستم پدافند کنونی ایران‌ فاقد توانایی کنترل، رهگیری و هدف قراردادن‌ جنگنده های رادارگریز آمریکایی است؛
۳- دولت های اردن، سوریه و عراق که بین ایران-اسراییل قرار دارند، حتی اگر بخواهند، توانایی کنترل آسمان خود را در جهت عبور ندادن‌ جنگنده های اسرائیلی ندارند؛
۴- ظرفیت و قابلیت موشکی جمهوری اسلامی در منطقه کم مانند است، ولی سیستم‌ پنجگانه دفاع موشکی مستقر در اسرائیل برای خنثی سازی موشک های ایران ساماندهی شده است؛
۵- درک این گزاره که جنگ جمهوری اسلامی نه با اسرائیل، که با امریکا، ۳۲ عضو ناتو و بلکه جهان غرب است، نیازمند فراست و بهره هوشی بالایی نیست. در واقع جمهوری اسلامی طی جنگ با اسراییل، باید خود را برای پیکار با جهان مهیا کند؛
۶- کمترین گمانی نیست که اسرائیل با بیشتر دولت های عرب همسایه در کنش و واکنش به جمهوری اسلامی، هماهنگ بوده و بلکه موافقت آنها را جلب کرده است؛
۷- درک این گزاره که جمهوری اسلامی در مواجهه با اسرائیل فاقد متحد استراتژیک همتراز با غرب است(مانند چین و روسیه)، بس ساده و حل شده است؛
۸- هم‌چنین با وجود حمایت آمریکا، ناتو و کلیت غرب و تنهایی جمهوری‌اسلامی، تداوم نبردهای پینگ‌پنگی، با وجود معادلات موجود، به نفع ایران نخواهد بود، سهل است که بعید نیست حکومت از درون به دلیل ورود به این جنگ‌ نابرابر زیر سوال برود؛
۹- کسانی که در بوق ادامه این جنگ‌ نابرابر می دمند، خیرخواه ایران و بلکه جمهوری اسلامی نیستند.‌

نتیجه آن که چنان چه تصمیم سازان جمهوری‌اسلامی به نابرابری فاحش قوا در آسمان و پدافند تا کنون پی نبرده اند، که صد وای بر من. یا به اغلب احتمال این نابرابری را  درک‌ کرده اند، ولی عاشورایی به میدان می نگرند، که دچار یک اشتباه تاریخی می شوند. زیرا جمهوری‌اسلامی حکومتی مستقر بوده و در شرایط علوی است و نه حسینی. زیرا به دلیل استقرار دولت و حکومت، باید پاسخگوی ۹۰ میلیون‌ شهروند بوده و خواست آنها را مدنظر قرار دهد.
بر پایه عقلانیت استراتژیک، بعید نیست پس از عملیات دیشب، سمت و سوی آتش معرکه خاورمیانه کاهشی شده و رو به نشیب نهد.
#یدالله_کریمی_پور

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

26 Oct, 05:27


⭕️رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل ترس از جنگ منطقه‌ای را افزایش می‌دهد

🎙فواد ایزدی: اسرائیلی ها در حال برنامه ریزی یک جنگ بزرگ علیه ایران هستند

🔹«اکنون درگیری مستقیم بین اسرائیل و ایران در جریان است.این چیزی نیست که قبلا اتفاق می افتاد.» الجزیره در گزارشی در این باره می نویسد: آنچه میان ایران و اسرائیل تا پیش از این جاری بود یک میدان جنگ نیابتی بود. حالا شما درگیری مستقیم دارید. این چیزی است که برای بازیگران بین المللی، ایالات متحده و بسیاری از مردم منطقه نگران کننده است.نگرانی در مورد آتش سوزی منطقه ای گسترده تر در زمانی شکل گرفته که تنش ها به اوج خود رسیده است.

🔹فواد ایزدی، دانشیار دانشگاه تهران، به الجزیره گفته است که تحلیلگران ایرانی بر این باورند که اسرائیل هنوز برای یک جنگ تمام عیار با ایران آماده نیست.

🔹ایزدی گفت: من فکر می کنم اسرائیلی ها در حال برنامه ریزی یک جنگ بزرگ علیه ایران هستند، اما نه در حال حاضر. به یاد داشته باشید که این اتفاق برای لبنان افتاد. اسرائیلی ها پس از یک سال آمادگی به لبنان حمله کردند. آنها ابتدا نسل کشی را در غزه آغاز کردند. آنها به همین منوال ادامه دادند و پس از 11 ماه از شروع نسل کشی در غزه، شروع به حمله به لبنان کردند.آنها تصمیم گرفتند آن حمله را به تعویق بیاندازند زیرا برای برنامه ریزی آن حمله به زمان نیاز داشتند. تحلیلی که در ایران وجود دارد این است که اسرائیلی ها در حال حاضر برای یک رویارویی نظامی بزرگ با ایران آماده نیستند. آنها ممکن است بعد از یک یا دو سال این کار را انجام دهند. من فکر می‌کنم اسرائیلی‌ها می‌خواهند در جنگ دائمی و مداوم باشند./ جماران
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 23:55


⭕️ سخنگوی ارتش صهیونیستی: در پاسخ به حملات ایران به اهداف نظامی حمله کردیم

دانیل هاگاریِ، سخنگوی ارتش صهیونیستی:
🔺در پاسخ به چندین ماه حملات مستمر از رژیم ایران علیه کشور اسرائیل، هم‌اکنون ارتش اسرائیل در حال انجام حملات دقیق به اهداف نظامی در ایران است.

🔺رژیم مستقر در ایران و نائبانش در منطقه از ۷ اکتبر به صورت بی‌امان، از ۷ جبهه به اسرائیل حمله کرده‌اند و از جمله، به صورت مستقیم از خاک ایران ما را هدف حمله قرار داده‌اند.

🔺اسرائیل همانند هر کشور دارای حاکمیت ارضی دیگر در دنیا حق و وظیفه پاسخ دادن دارد. ما هر اقدام لازم را برای دفاع از کشور اسرائیل و مردم اسرائیل را انجام خواهیم داد.

https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 23:46


🔴المانیتور: اسرائیل پاسخ عملیات وعده صادق ۲ ایران را داد

🔹اسرائیل بامداد روز شنبه به‌طور تلافی‌جویانه به حملات موشکی ایران در تاریخ ۱ اکتبر پاسخ داده است.

🔹رسانه‌های رسمی اسرائیل، از جمله کان و آکسیوس، گزارش دادند که اسرائیل حملات هوایی در داخل ایران انجام داده است.

🔹در ساعات اولیه صبح شنبه به وقت محلی، خبرهایی از وقوع انفجارهایی در تهران منتشر شد که نگرانی‌ها درباره‌ی تلافی‌جویی اسرائیل نسبت به حملات موشکی ۱ اکتبر ایران علیه اسرائیل را افزایش داد.

🔹خبرگزاری نیمه‌رسمی مهر ایران گزارش داد که انفجارهایی در نزدیکی پایتخت تهران در حوالی ساعت ۲:۳۰ بامداد به وقت محلی (۷:۰۰ عصر به وقت شرق آمریکا) شنیده شده است. منبع این انفجارها در حال بررسی است.

🔹خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، گزارش داد که سیستم‌های دفاع هوایی سوریه با اهداف متخاصم در منطقه دمشق مقابله کرده‌اند. این رسانه قبلاً صدای انفجارهایی در این منطقه را گزارش کرده بود.

🔹به گزارش المانیتور، اسرائیل پیشتر وعده داده بود که به حمله موشکی بالستیک ایران در ۱ اکتبر پاسخ خواهد داد. ایران به‌عنوان واکنشی به ترور حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله، و عباس نیلفروشان، فرمانده سپاه پاسداران، در ۲۷ سپتامبر به اسرائیل حمله کرد.

🔹نخست‌وزیر اسرائیل، نتانیاهو، وعده داد که ایران "بهای" حملات حدود ۱۸۰ موشکی خود به اسرائیل را که منجر به دو زخمی و خسارت جزئی به زیرساخت‌های غیرنظامی و تأسیسات نظامی اسرائیل شد، خواهد داد.

https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 22:56


🔴 گزارش های تایید نشده از شنیده شدن صدای انفجار در سرتاسر تهران و کرج

https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 20:28


♦️ایران در «لیست سیاه» FATF باقی ماند

🔸سنگال از لیست خاکستری خارج شد
🔸کره شمالی و میانمار در کنار ایران در «لیست سیاه» ماندند


🔹گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، یک سازمان بین دولتی که با پولشویی و تامین مالی تروریسم مبارزه می کند، چهار کشور الجزایر، آنگولا، ساحل عاج و لبنان را به فهرست به اصطلاح خاکستری خود اضافه کرده است. این فهرست شامل حوزه های قضایی است که تحت نظارت بیشتر سازمان قرار دارند.
🔹این تصمیم در جریان جلسات عمومی FATF که از ۲۱ تا ۲۵ اکتبر در پاریس فرانسه برگزار شد، اتخاذ شد.
در همین حال، عضویت روسیه در FATF همچنان معلق مانده است. نکته مثبت این است که سنگال از لیست خاکستری حذف شد.
🔹فهرست خاکستری اکنون شامل ۲۴ حوزه قضایی است: الجزایر، آنگولا، بلغارستان، بورکینافاسو، ویتنام، ونزوئلا، هائیتی، جمهوری دموکراتیک کنگو، یمن، کامرون، کنیا، ساحل عاج، لبنان، مالی، موزامبیک، موناکو، نامیبیا. نیجریه، سودان جنوبی، سوریه، تانزانیا، فیلیپین، کرواسی و آفریقای جنوبی.
🔹اف‌ای تی اف همچنین "لیست سیاه" خود را حفظ کرد که شامل کره شمالی، ایران و میانمار است./ جماران
به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 09:15


🔸ادامه مطلب:

ب) سرمایه‌گذاری خارجی: بی‌ثباتی سیاسی ممکن است سرمایه‌گذاران خارجی را از ورود به اقتصاد ایران منصرف کند، زیرا نگران هستند که تحریم‌ها یا درگیری‌ها، سرمایه‌گذاری‌های آن‌ها را با خطر مواجه کند. کاهش سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند باعث کند شدن رشد اقتصادی، آسیب به نرخ اشتغال و افزایش فشار مالی بر دولت شود.

پ) اختلال احتمالی در صادرات نفت: ایران یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت است و هر گونه درگیری نظامی یا تحریم‌های اضافی می‌تواند بر توانایی این کشور در صادرات نفت تأثیر بگذارد. اگرچه در این گزارش به قیمت نفت اشاره نشده، اما بازارهای جهانی ممکن است با افزایش قیمت نفت مواجه شوند اگر درگیری تولید نفت ایران را مختل کند یا تنگه هرمز، که یک مسیر کلیدی حمل و نقل نفت است، مورد تهدید قرار گیرد.

🔹۵- زمینه ژئوپلیتیکی (قیمت‌های جهانی کالا)
در حالی که این گزارش بر بازار داخلی تمرکز دارد، پیامدهای ژئوپلیتیکی درگیری بین اسرائیل و ایران می‌تواند بر بازارهای جهانی نیز تأثیر بگذارد. به عنوان مثال:

الف) قیمت نفت: یک درگیری که ایران را، به عنوان یکی از صادرکنندگان بزرگ نفت، درگیر کند، ممکن است باعث اختلال در عرضه جهانی نفت شود. این امر می‌تواند قیمت نفت را افزایش دهد که اثرات آن بر بازارهای انرژی در سراسر جهان خواهد بود. افزایش قیمت نفت همچنین می‌تواند بر نرخ تورم جهانی، به ویژه در اقتصادهای وابسته به نفت، فشار وارد کند.

ب) احساس سرمایه‌گذاران جهانی: بی‌ثباتی سیاسی در خاورمیانه اغلب باعث ایجاد اثرات زنجیره‌ای در بازارهای جهانی می‌شود و سرمایه‌گذاران را وادار به عقب‌نشینی از دارایی‌های پرریسک‌تر می‌کند. بازارهای نوظهور به ویژه ممکن است شاهد افزایش نوسانات باشند، زیرا سرمایه‌گذاران پرتفوی‌های خود را به دارایی‌های ایمن‌تر منتقل می‌کنند که به نوسانات بیشتر بازار دامن می‌زند.


من حیث المجموع باید گفت افزایش قیمت ارزهای خارجی و طلا در تهران نشان‌دهنده واکنش مستقیم به بحران‌های سیاسی است، به ویژه زمانی که تهدیدات نظامی یا تحریم‌های اقتصادی در میان باشد. سرمایه‌گذاران در مواجهه با عدم قطعیت و خطر، به دنبال پناهگاه‌های امن در ارزهای خارجی پایدار و ذخایر سنتی ارزش مانند طلا هستند. در همین حال، ارز محلی تضعیف می‌شود زیرا اعتماد به اقتصاد کاهش می‌یابد. این رفتار بازار نشان‌دهنده خطرات گسترده‌تر اقتصادی و مالی ناشی از بی‌ثباتی سیاسی و درگیری نظامی است که می‌تواند بر همه چیز از تورم و سرمایه‌گذاری گرفته تا قیمت‌های جهانی کالا تأثیر بگذارد.

❇️کانال #علوم_سیاسی
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

25 Oct, 09:15


🔺 چرایی و چگونگی وکنش بازار ایران به افزایش تنش‌های میان ایران و اسرائیل

✍️ امیرحسین عسکری

افزایش اخیر قیمت ارزهای خارجی و طلا در بازار تهران واکنشی مستقیم به تشدید تنش‌های سیاسی بین اسرائیل و ایران است. در این حالت، ترس از درگیری گسترده‌تر، به ویژه حملات اسرائیل به مواضع داخل ایران، پیامدهای اقتصادی و مالی قابل توجهی داشته است. در ادامه جزئیات واکنش بازار به این تحولات توضیح داده می‌شوند.

🔹۱- کاهش ارزش ارز (تضعیف ریال)
افزایش قیمت دلار آمریکا به ۶۹ هزار تومان و افزایش مشابه قیمت یورو (۷۴.۷۰۰ تومان) و پوند انگلیس (۸۹.۵۰۰ تومان) نشان‌دهنده کاهش شدید ارزش ریال ایران است. این کاهش به دلایل زیر اتفاق افتاده است؛

الف) عدم قطعیت ناشی از درگیری نگرانی از یک تقابل نظامی بین اسرائیل و ایران باعث ایجاد عدم قطعیت اقتصادی شده است. سرمایه‌گذاران نگران اختلالات اقتصادی، تحریم‌های احتمالی یا کاهش سرمایه‌گذاری خارجی هستند. برای کاهش این خطر، افراد دارایی‌های خود را به ارزهای پایدارتر مانند دلار، یورو یا پوند تبدیل می‌کنند.

ب) فرار سرمایه: در مواقع بحران سیاسی، هم سرمایه‌گذاران داخلی و هم عموم مردم تلاش می‌کنند تا دارایی‌های خود را از ارزهای محلی به دارایی‌های ایمن‌تر مانند ارزهای خارجی منتقل کنند. این تقاضای ناگهانی برای ارزهای خارجی باعث افزایش نرخ ارز و در نتیجه تضعیف بیشتر ریال می‌شود.

پ) احتمال تحریم‌ها: اگر درگیری تشدید شود، نگرانی از افزایش تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران وجود دارد که می‌تواند اقتصاد کشور را بیشتر منزوی کند. در پیش‌بینی این تحریم‌ها، فعالان بازار برای محافظت از خود به ذخیره ارز خارجی می‌پردازند که به تضعیف ریال دامن می‌زند.

🔹۲- هجوم به دارایی‌های امن (افزایش قیمت طلا)
الف) افزایش قیمت طلا: با فروش سکه طرح جدید به ۵۵ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان و معامله هر گرم طلا با بیش از ۴ میلیون و ۵۷۶ هزار تومان، نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران به دنبال دارایی‌های امن هستند. این واکنش کلاسیک بازار به بی‌ثباتی سیاسی به دلایل زیر است:

طلا به عنوان پناهگاهی در برابر عدم قطعیت: در زمان‌های بحران سیاسی یا بی‌ثباتی اقتصادی، سرمایه‌گذاران به طلا به عنوان یک ذخیره قابل اعتماد ارزش روی می‌آورند. افزایش قیمت طلا، که در یک روز بیش از ۸۰ هزار تومان افزایش یافت، نشان‌دهنده هجوم برای خرید طلا در مواجهه با ترس از بی‌ثباتی مالی است.

ب) نگرانی از تورم: تضعیف ارز محلی، مانند ریال، معمولاً به تورم منجر می‌شود زیرا هزینه واردات افزایش می‌یابد. با افزایش انتظارات تورمی، سرمایه‌گذاران ممکن است برای حفظ ارزش دارایی‌های خود در برابر کاهش قدرت خرید به خرید طلا روی بیاورند، چرا که قیمت طلا معمولاً در این شرایط افزایش می‌یابد.

پ) محدودیت گزینه‌های جایگزین: با توجه به محدودیت دسترسی به بازارها و سیستم‌های بانکی بین‌المللی، بسیاری از ایرانیان گزینه‌های کمتری برای محافظت از دارایی‌های خود دارند و طلا در مقایسه با سهام یا اوراق قرضه محلی که در شرایط فعلی خطرناک‌تر به نظر می‌رسند، جذاب‌تر است.

🔹۳- نوسانات بازار (نوسان نرخ ارز)
در گزارش‌ها آمده است که قیمت دلار آمریکا پس از رسیدن به ۶۹ هزار تومان «در این محدوده نوسان کرده است». این نوسانات نشان‌دهنده افزایش شدید نوسانات بازار است که در محیط‌های سیاسی بی‌ثبات امری معمول است. عواملی که به این نوسانات کمک می‌کنند عبارتند از:

الف) واکنش به تحولات روزانه خبری: با توجه به تغییرات سریع وضعیت بین ایران و اسرائیل، فعالان بازار به سرعت به اطلاعات جدید واکنش نشان می‌دهند. اگر به نظر برسد که تنش‌ها کاهش یافته است، ممکن است ارزش دلار تثبیت شود یا کمی کاهش یابد. با این حال، هر گونه خبری که نشان‌دهنده تشدید تنش باشد، می‌تواند باعث افزایش سریع تقاضا برای ارزهای خارجی و طلا شود.

ب) انتظارات ناپایدار: سرمایه‌گذاران درباره روند آینده وضعیت اطمینان ندارند، که این به نوسانات شدید بازار دامن می‌زند. این‌ عدم ثبات، پیش‌بینی روندهای بلندمدت را دشوار می‌کند و احتمالاً بازار تا زمانی که خطرات ژئوپلیتیکی ادامه داشته باشد، بی‌ثبات خواهد ماند.

🔹۴- تأثیر بر اقتصاد کلان (خطرات بخشی)
اگرچه تمرکز اصلی بر ارز و طلا است، این بحران سیاسی پیامدهای وسیع‌تری برای اقتصاد کلان ایران دارد:

الف) تورم و هزینه‌های زندگی: تضعیف ریال باعث گران‌تر شدن واردات می‌شود و هزینه کالاها و خدمات در ایران افزایش می‌یابد. این امر می‌تواند منجر به افزایش نرخ تورم شود و قدرت خرید ایرانیان را تحت تأثیر قرار دهد، به ویژه در بخش‌هایی مانند مواد غذایی، بهداشت و فناوری که وابستگی زیادی به واردات دارند.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

24 Oct, 19:36


چرا اسرائیل نمی تواند به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند؟

✍🏻 دکتر صلاح الدین هرسنی 
کارشناس مسائل بین الملل و عضو انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا

🔺بعد از حمله موشکی اول اکتبر ایران به اسرائیل این فرضیه قوت گرفته است که در صورت پاسخ متقابل اسرائیل در قالب «ضربه دوم» تاسیسات هسته ای ایران  یکی از اهداف حمله اسرائیل خواهد بود.
حمله به تاسیسات هسته ای در قیاس با اهداف دیگری چون حمله به مراکز انرژی یا ترور فرماندهان تراز اول ایران از اهمیت کمتری برخوردار است و مبتنی با واکنش «کمینه»  است.

🔺به عبارت دیگر، تاسیسات هسته ای ایران در قیاس با مراکز انرژی، پاشنه آشیل و نقطه ضربه پذیر ایران نیست. کلیدی‌ترین کانون حمله اسرائیل یا همان چشم اسفندیار ایران مراکز تولید انرژی مانند پالایشگاه ها و پایانه های انرژی است که می تواند با خلق آشوب و تحرک گسل های اجتماعی، موجب آنومیزه شدن کشور  و در نتیجه قرار دادن مردم در مقابل حاکمیت و نظام سیاسی شود.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

24 Oct, 05:15


⭕️ سی ان ان: عضویت ایران در بریکس آن را به روسیه نزدیک تر کرد

⭕️ نشست بریکس در کازان نشانه شکست سیاست غرب در منزوی کردن پوتین است

♨️ «نزدیک به سه سال پس از حمله روسیه به اوکراین که توسط کشورهای جهان محکوم شد، ولادیمیر پوتین رهبر این کشور نشستی را با بیش از ده‌ها رهبر جهان برگزار می‌کند. برگزاری این نشست یک سیگنال واضح به غرب است که روسیه و شخص پوتین تنها نیستند و ائتلافی از کشورها در حال ظهور پشت سر آن ایستاده‌اند.»

♨️ سی ان ان با این مقدمه نوشت: اجلاس سه روزه بریکس که از روز سه شنبه در شهر کازان در جنوب غربی روسیه آغاز شد، اولین نشست گروه اقتصادهای نوظهور بزرگ برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی از زمانی است که در اوایل سال جاری تعداد اعضا گسترش یافت و شامل مصر، امارات، اتیوپی و ایران شد.

♨️قرار گرفتن ایران-که سی‌ان‌ان گزارش داده صدها پهپاد و همچنین موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را در اختیار روسیه قرار داده- در جمع بریکس، یک شریک نزدیک روسیه را حتی بیشتر به دامان مسکو می‌آورد./ جماران

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

23 Oct, 16:39


🌐ضرورت رویکردی مستمر در مواجهه با ادعاهای بی‌اساس درباره خلیج فارس و جزایر سه‌گانه

یادداشت اختصاص دکتر بهمن ایرانی


خلیج فارس، نه‌تنها یک محدوده جغرافیایی، بلکه نمادی از هویت تاریخی و فرهنگی ایران است. متأسفانه، برخی کشورهای همسایه به‌طور مستمر ادعاهای بی‌اساس و نادرستی در مورد این خلیج و جزایر سه‌گانه ایرانی مطرح می‌کنند. این وضعیت، نیاز به اتخاذ رویکردی قاطع و مستمر از سوی دیپلماسی کشورمان را به‌ وضوح نمایان می‌سازد.

ضرورت اجتناب از برخورد مقطعی
رویکرد مقطعی به این ادعاها، به معنای واکنش‌های کوتاه‌مدت و سطحی است که نمی‌تواند حقانیت ایران را تثبیت کند. چنین برخوردهایی نه‌تنها موضوع را حل نمی‌کنند، بلکه ممکن است به تقویت ادعاهای نادرست آن‌ها بینجامد.

لزوم رویکردی مستمر و جامع
برای مقابله مؤثر با این ادعاها، دستگاه دیپلماسی کشورمان باید به اتخاذ یک استراتژی مستمر و جامع روی آورد. این رویکرد شامل اقدامات زیر خواهد بود:

🔸 تقویت دیپلماسی فعال: ایران باید با تعامل مؤثر با کشورهای دوست، حقانیت خود را در مجامع بین‌المللی مطرح کند.
🔸 استفاده از ابزارهای حقوقی و بین‌المللی: بهره‌گیری از اسناد تاریخی و حقوقی برای اثبات مالکیت ایران بر خلیج فارس و جزایر سه‌گانه.
🔸 ارتباطات عمومی مؤثر: اطلاع‌رسانی مستمر و اثربخش به افکار عمومی جهانی درباره حقانیت ایران در این زمینه.
🔸همکاری با نهادهای بین‌المللی: استفاده از ظرفیت نهادهای بین‌المللی برای ترویج حقانیت ایران و مقابله با ادعاهای بی‌اساس.

نتیجه‌گیری
خلیج فارس و جزایر سه‌گانه، اجزای جدایی‌ناپذیر از هویت فرهنگی و تاریخی ایران هستند. دیپلماسی کشور باید با رویکردی مداوم و جامع، در برابر هرگونه ادعای بی‌اساس مقاومت کند. با اجتناب از واکنش‌های سطحی و تمرکز بر تقویت دیپلماسی فعال، استفاده از ابزارهای حقوقی و بین‌المللی، و ارتباطات عمومی مؤثر، می‌توان حقانیت ایران را در این عرصه تثبیت کرد.

به کانال #علوم سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

23 Oct, 05:57


🎙المانیتور: تفاهم بی سر و صدای آمریکا و اسرائیل درمورد ایران در روزهای اخیر

⭕️ قرار است به تل آویو در ازای عدم حمله به تاسیسات نفتی و اتمی ایران، پاداش هایی داده شود

🔹چندین منبع امنیتی اسرائیلی و آمریکایی در روزهای اخیر به المانیتور گفته‌اند که تفاهمی بی‌سر و صدا میان ایالات متحده و اسرائیل شکل گرفته است که در ازای خودداری اسرائیل از هدف قرار دادن صنعت نفت و زیرساخت‌های هسته‌ای ایران، پاداش‌هایی به اسرائیل وعده داده شده تا خطر جنگ تمام‌عیار یک یا دو هفته پیش از انتخابات ایالات متحده کاهش یابد.

🔹 در ادامه این مطلب آمده است: در حال حاضر هیچ چیز مکتوبی وجود ندارد و چیزی به‌طور مستقیم بیان نشده، اما به نظر می‌رسد این تفاهم وجود دارد.

🔹بر اساس گفته این منابع، این پاداش‌ها شامل لغو تعلیق ارسال برخی تسلیحات و مهمات به اسرائیل توسط ایالات متحده و تسریع در تحویل آن‌هاست. همچنین ارسال تجهیزات سنگین مهندسی مانند بولدوزرهای D9 نیز بخشی از این بسته پیشنهادی است. این توافق همچنین شامل افزایش حملات آمریکا به انبارهای تسلیحات حوثی‌ها در یمن و دیگر اهداف استراتژیک می‌شود.

🔹 با این حال، نوع این توافق در اسرائیل به شدت مورد بحث و مناقشه است. جناح راست تندرو، با پایگاه سیاسی قوی خود، تسلط قاطعی بر بسیاری از تصمیمات نتانیاهو دارد، حتی در مواردی که نظرات شخصی او متفاوت است.

🔹 گفته می‌شود که پنتاگون در حال بررسی همکاری عملیاتی تقویت‌شده و استقرار یک سامانه دوم پدافند موشکی THAAD در اسرائیل است. هم مقامات اسرائیلی و هم مقامات آمریکایی احتمال می‌دهند که ایران به حمله پیش‌بینی شده اسرائیل پاسخ دهد.

🔹یک منبع امنیتی ارشد اسرائیلی به شرط ناشناس ماندن به المانیتور گفت: «نقش آمریکایی‌ها در دور بعدی — که نوبت اسرائیل برای حمله به ایران خواهد بود — حیاتی خواهد بود. آنها باید برای ایران به شکلی قانع‌کننده و خلاقانه روشن کنند تا چرخه واکنش‌ها شکسته شود و یک جنگ تمام‌عیار آغاز نشود.»

🔹آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، صبح سه‌شنبه به اسرائیل رسید تا بر آمادگی‌های اسرائیل برای حمله احتمالی نظارت کند و تلاش کند تا دامنه آن را محدود کند.

🔹بلینکن انتظار می‌رود که استدلال کند که با [شهادت] رهبران حماس و حزب الله، راه برای اسرائیل هموار است تا به توافقاتی دست یابد که به جنگ در هر دو جبهه پایان دهد./انتخاب
به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce

کانال علوم سیاسی

21 Oct, 20:10


🔅دوستان علوم سیاسی  در تمام مقاطع  از کارشناسی  تا دکتری  جهت:


نگارش مقاله


نگارش  پایان نامه

چاپ کتاب

ترجمه ی متون تخصصی علوم سیاسی

تبدیل پایان نامه به کتاب



میتوانند با ایدی و شماره تماس   اینجانب  #مرضیه_محمدی،مدیر آکادمی سیاست  و آکادمی زبان تخصصی علوم سیاسی در ارتباط باشند


👇🏼👇🏼👇🏼

🔅جهت ارتباط و مشاوره:



👇👇👇

@Avant_grade_98

09189021885

کانال علوم سیاسی

21 Oct, 19:24


🔷دیپلماسی به زانو در می آید؟

احمد زیدآبادی

سیدعباس عراقچی، وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی، پایتخت اغلب کشورهای خاورمیانه را زیر پا گذاشته است تا از خطری که به گفتۀ او، «منطقه را در آستانۀ فاجعۀ تمام‌عیار» قرار داده است، بکاهد و راهی به سمت حل بحران از طریق دیپلماتیک باز کند. آقای عراقچی پی در پی به پایتخت کشورهای عربستان، قطر، عمان، عراق، لبنان، سوریه، اردن، مصر و ترکیه سفر کرده و با مقام‌های بلندپایۀ این کشورها دیدار و گفت‌وگو داشته است.

اینکه در این سفرها، وزیر خارجه به مقام‌های کشورهای میزبان خود چه گفته و از آنها چه شنیده، به جز برخی حرف‌های کلی، جزئیات آن به رسانه‌ها درز پیدا نکرده است. جمهوری اسلامی به طور رسمی خواستار اعلام آتش‌بس در جنگ نوارغزه و لبنان و پیشگیری از حملۀ اسرائیل به خاک ایران است. آقای عراقچی در جریان سفرهایش، بارها نسبت به ادامۀ جنگِ غزه و لبنان و به‌خصوص پیامدهای هرگونه حملۀ نظامی اسرائیل به ایران هشدار داده است.

در واقع عموم کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی دخیل در بحران جاری، خواهان اعلام آتش‌بس فوری در جنگ اسرائیل با لبنان و نوار غزه هستند، اما آنچه سبب می‌شود که به‌رغم درخواست آنان جنگ همچنان ادامه پیدا کند، تفاوت نگاه عمیق آنان در مورد شرایط آتش‌بس است. در حقیقت، تا هنگامی که تمام طرف‌های ذیربط در دو جنگ جاری در منطقه نه‌فقط دربارۀ ضرورت آتش‌بس بلکه دربارۀ شرایط مشخص و تعریف‌شدۀ آتش‌بس به توافق دست نیابند، امیدی به خاموش شدن سلاح‌ها نمی‌توان داشت.

اسرائیل به عنوان طرف اصلی جنگ، شرایط خود را برای پذیرش آتش‌بس اعلام کرده است. در جبهۀ جنگ غزه، آنها خواهان توقف کوتاه‌مدت جنگ، در ازای مبادلۀ شماری از زندانیان فلسطینی با اسیران خود در نزد حماس هستند و آتش‌بس دائمی را به حذف ساختار نظامی و مدیریتی حماس و باز بودن دست خود در ادارۀ امنیتی نوارغزه مشروط می‌کنند.

طبعاً حماس این شرایط را نمی‌پذیرد و سایر کشورها هم راه‌های میانه‌ای را مطرح می‌کنند که قادر به پل زدن بین خواست‌های دو طرف نیست. به همین دلیل، آتش‌بس در نوار غزه به کلافی سردرگم تبدیل شده است و حتی پس از کشته شدن یحیی سنوار نیز، چشم‌اندازی برای پایان سریع جنگ گشوده نشده است. در جبهۀ لبنان، طرف اسرائیلی برای اعلام آتش‌بس دائمی خواهان ایجاد یک منطقۀ حائل تا سه کیلومتری مرز و عقب‌نشینی نیروهای حزب‌الله به شمال رودخانۀ لیطانی و استقرار ارتش لبنان به جای آنهاست.

دیگر کشورها و بسیاری از احزاب لبنانی از اجرای قطعنامۀ ۱۷۰۱ شورای امنیت به عنوان فصل‌الخطاب درگیری با اسرائیل حمایت می‌کنند؛ موضعی که به جز ایجاد منطقۀ حائل، شرایط اسرائیل برای آتش‌بس را تأمین می‌کند. با این حال، روند اجرای قطعنامه خود موضوع اختلافی عمیقی بین اسرائیل و برخی دیگر از طرف‌هاست. اسرائیل اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ یعنی عقب‌نشینی نیروهای حزب‌الله به شمال رودخانۀ لیطانی را فقط «زیر آتش» می‌پذیرد و تا تحقق عینی مفاد قطعنامه حاضر به دست کشیدن از جنگ نیست.

آمریکا و برخی از متحدان آن در خاورمیانه و لبنان نیز تاکنون با اجرای قطعنامۀ ۱۷۰۱ در «زیر آتش» مخالفتی از خود نشان نداده‌اند و ظاهراً نظرشان بر این است که در صورت آتش‌بس فوری، دلیلی برای پذیرش اجرای قطعنامه از طرف حزب‌الله و ایران وجود ندارد. بدین ترتیب، آنان تداوم ضربه به ساختار و امکانات نظامی حزب‌الله را ضمانتی برای اجرای قطعنامۀ ۱۷۰۱ می‌پندارند. در این میان اما جمهوری اسلامی عمدتاً بر اعلام آتش‌بس فوری بدون ارائۀ توضیحی دربارۀ شرایط آن تکیه دارد. روشن است که بدون روشن شدن شرایط آتش‌بس، شعلۀ جنگ فرو نخواهد نشست.

ظاهراً منظور جمهوری اسلامی از آتش‌بس، بازگشت به شرایط پیش از جنگ، در هر دو جبهۀ لبنان و نوارغزه است. این ایده در بین قدرت‌های غربی و حتی کشورهای عرب منطقه طرفداری ندارد. آنها به نوعی از نظم برای آینده منطقه چشم دوخته‌اند که گرچه با نگاه دولت راستگرا و افراطی حاکم بر اسرائیل هماهنگ نیست، اما با مواضع جمهوری اسلامی فاصلۀ بیشتری دارد.

به کانال #علوم_سیاسی بپیوندید
👇
https://t.me/politicalsciencce