سواد اعظم @mazhabe_hanafi Channel on Telegram

سواد اعظم

@mazhabe_hanafi


👌کانالی در جهت تبیین عقیده اهل سنت وجماعت و مذهب حنفی و رد بر شبهات مخالفین


🌼 آدرس:
📶 @mazhabe_hanafi


🌸اولین پست:
📶 https://t.me/mazhabe_hanafi/3


🌺صفحه اینستاگرام ما:
👉https://www.instagram.com/savadazam/


https://t.me/Habiborahman_Tagik

سواد اعظم (Persian)

سواد اعظم یک کانال تلگرامی است که به تبیین عقیده اهل سنت و جماعت و مذهب حنفی می‌پردازد و شبهات مخالفین را رد می‌کند. این کانال منبعی برای دسترسی به اطلاعات صحیح و دقیق در مورد اعتقادات دینی می‌باشد. با پیوستن به این کانال، شما می‌توانید از تحلیل‌ها و تفسیرهای معتبر درباره اصول و عقاید دینی بهره‌مند شوید. برای عضویت در این کانال و مشارکت در بحث‌ها از آدرس @mazhabe_hanafi استفاده کنید. اولین پست کانال را از اینجا مشاهده کنید: https://t.me/mazhabe_hanafi/3. همچنین می‌توانید از صفحه اینستاگرام ما با آدرس https://www.instagram.com/savadazam/ دیدن فعالیت‌های ما نیز اطلاع پیدا کنید. به دنبال بررسی و تبادل نظر درباره مذهب حنفی و اعتقادات اهل سنت و جماعت هستید؟ پس حتما به این کانال ملحق شوید و از اطلاعات مفید و کاربردی آن بهره‌مند شوید.

سواد اعظم

22 Jan, 15:16


👆
🖼عقیده صحیح، کلید رضایت الله متعال و بهشت برین


🌟 مولانا #محمد_الیاس_گهمن حفظه الله در بیان تعریف عقیده و فوائد آن بیان داشتند:


🌼 تعریف عقیده:
عقاید، جمعِ کلمه‌ی «عقیده» است. عقیده به معنای نظریه یا باوری است که بر اساس آن رضایت یا نارضایتی الله متعال، و همچنین تصمیم درباره بهشت و جهنم مشخص می‌شود.

🌸 فایده اول:
عقاید صحیح را «عقاید اسلامی» می‌گویند.

🌺 فایده دوم:
بر اساس عقیده صحیح، رضایت الله تعالی و بهشت نصیب فرد می‌شود، در حالی که عقیده باطل و فاسد موجب نارضایتی الله تعالی و جهنم خواهد شد.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

21 Jan, 14:03


👆
🖼 اهل سنت و جماعت در عقائد همان پیروان مذاهب چهارگانه فقهی هستند


🌸 #اهل_سنت_و_جماعت در باورهای اعتقادی، بخش عمده‌ و سواد اعظم مسلمانان هستند که از مذاهب فقهی چهارگانه پیروی می‌کنند که در بیان مسائل اعتقادی، سه گرایش اصلی در میان آنها وجود دارد:

👌 ۱. مذهب حنفی: این مذهب به ماتریدی نیز معروف است و منسوب به امام ابومنصور ماتریدی رحمه الله است.

👌 ۲. مذهب مالکی، شافعی و بیشتر حنبلی‌ها: این مذهب به اشعری معروف است و منسوب به امام ابوالحسن اشعری رحمه الله است.

👌 ۳. مذهب فضلای حنبلی یا برخی از اهل حدیث: این مذهب به حنبلی، اهل حدیث یا اثری نیز شناخته می‌شود.

🌺 اکثر علمای مسلمان در طول تاریخ اسلام، از #اشاعره و #ماتریدیه بوده‌اند. به گونه‌ای که به ندرت می‌توان فردی از اهل علم، اعم از مفسران، محدثان، فقیهان، اصولیان، متکلمان، اهل زبان و تاریخ، مورخان، رهبران و مصلحان را یافت که #اشعری یا #ماتریدی نباشند.


📚 پی‎نوشت:
مقدمه محمد النجار بر کتاب «أسس العقيدة الإسلامية»، ص12-14.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

20 Jan, 13:30


👆
🖼 تفسیر قاعده اهل سنت در تفسیر آیات صفات: «طریق السلف أسلم وطريق الخلف أحكم»


🌟 نور الدین صابونی ماتریدی رحمه الله (580ق) در بیان قاعده اهل سنت و جماعت در تفسیر آیات صفات فرمودند: «طریق السلف أسلم وطريق الخلف أحكم؛ طریق سلف [در فهم کتاب و سنت] سالم‌تر است و راه خلف محکم‌تر است».

🌼 شيخ نضال آله رشي حنفی ماتریدی حفظه الله در تفسیر این کتاب صابونی بیان داشتند: ممکن است برای برخی این توهم پیش بیاید که در این عبارت، تأویل مورد سرزنش قرار گرفته است. اما این شخصِ دچار توهم، توجه نکرده که مسئله‌ی #تأویل یک امر اعتباری است و دو جنبه‌ی مثبت دارد:

👌 جنبه‌ی اول «أسلمیت» است، یعنی تأویل امری است که شخص مجبور به ورود به آن نیست، زیرا احتمال خطا در آن وجود دارد. تأویل یک مسئله‌ی اجتهادی است و فرد مجتهد، چه درست بگوید و چه اشتباه کند، پاداش می‌گیرد: اگر درست بگوید دو پاداش می‌گیرد و اگر اشتباه کند، یک پاداش. اما کسی که از تأویل دوری کند و وارد اجتهاد در آن نشود، تنها از خطا در امان می‌ماند و چیزی بیش از این به دست نمی‌آورد.

👌 جنبه‌ی دوم «أحکمیت» است، یعنی تأویل راهی بزرگ برای دفاع از دین، حفظ عقیده، و رد گمراهی‌های گمراه‌کنندگان و بدعت‌های گمراهان است. بنابراین، تأویل در هر حال خیر و فایده دارد.

🌸 نباید این توهم به ذهن‌تان خطور کند که این سخن به معنای کوتاهی سلف صالح (رضی الله عنهم) در تأویل است، در حالی که آن‌ها در طلب آنچه پاداش دارد، تلاش می‌کردند. ترک تأویل توسط آن‌ها تنها به دلیل عدم نیاز به آن یا عدم نیاز به بیان آن بود.

🌺 این مطلب با گفته‌ی امام اعظم ابوحنیفه تأیید می‌شود که می‌گوید: «بل يسعني ما وسعهم؛ - أي: الصحابة - لو كنت بمنزلتهم وليس بحضرتي مثل ما كان بحضرتهم، وقد ابتلينا بمن يطعن علينا، ويستحل الدماء منا، فلا يسعنا أن لا نعلم من المخطئ منا والمصيب، وأن لا نذب عن أنفسنا وحرمنا، فمثل أصحاب النبيﷺ كقوم ليس بحضرتهم من يقاتلهم، فلا يتكلفون السلاح؛ برای من همان کافی است که برای صحابه کافی بود؛ اگر من در جایگاه آن‌ها بودم و در اطرافم کسانی نبودند که با من بجنگند، همان‌طور که در اطراف آن‌ها نبود. اما ما امروز با کسانی مواجه هستیم که به ما حمله می‌کنند و خون‌مان را حلال می‌دانند. بنابراین، بر ما واجب است که بدانیم چه کسی از ما خطا کرده و چه کسی درست گفته است، و از خود و حریم‌مان دفاع کنیم. اصحاب پیامبرﷺ مانند گروهی بودند که کسی برای جنگ با آن‌ها حاضر نبود، بنابراین نیازی به حمل سلاح نداشتند.»


📚 پی‎نوشت:
نضال آله رشي، الهداية شرح البداية في أصول الدين، ص38-39.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

19 Jan, 13:23


👆
🖼 آراء و نظرات امام ابوحنیفه رحمه الله بنیان مذهب حنفی و عقیده ماتریدی


🌟 امام ابومعین میمون نسفی ماتریدی (متوفای سنه 508) بیان داشتند درباره رابطه عقیده ماتریدی با امام ابوحنیفه رحمه الله بیان داشت:


🌺 كان أصحابنا أخذوا المذهب عن أبي حنيفة رضي الله عنه؛
اصحاب ما از علمای احناف ماتریدی مذهب خود (در فقه و عقیده را) از امام ابوحنیفه رضی الله عنه اخذ کرده‎اند.


📚پی نوشت:
أبو المعين ميمون النسفي، تبصرة الأدلة في أصول الدين، ج1، ص498.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

18 Jan, 11:14


👆
🖼 تفاوت رویکرد اهل سنت و مشبهه در تفسیر آیات صفات الهی


🌟 علت و تفاوت بین اهل سنت و مشبهه از حشویه، محل درک در متشابهات است:

🌼 نزد اهل سنت، محل درک #متشابهات، #عقل است؛ به همین دلیل، #تشبیه و #تجسیم از آنها منتفی شده است؛ زیرا مدار عقل بر معانی کلی است.

🌸 اما محل درک متشابهات نزد #حشویه، وهم است و مدار آن بر معانی جزئی حسی است. بنابراین، ظواهر متشابهات با آنها سازگار است.

🌺 پس فهم اهل سنت به آنچه فراتر از ظواهر متشابهات است، #تفویض و #تأویل می‌کند، در حالی که وهم حشویه در ظواهر متشابهات متوقف می‌ماند و در نتیجه، در تشبیه و تجسیم غرق می‌شوند.


📚 پی‎نوشت:
نضال آله رشي، الهداية شرح البداية في أصول الدين، ص37.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

15 Jan, 13:46


👆
🎬 لزوم توجه مسلمانان و حاکمان کشورهای اسلامی نسبت به مسئله فلسطین


🌟مولانا #محمد_تقی_عثمانی حفظه الله در ابتدای سخنرانی بیان داشتند که مجاهدان فلسطینی از جان خود و خانواده خود برای اسلام گذشتند، و رضایت خود از تقدیرشان را اظهار داشتند. بطوریکه مجاهد فلسطینی گفت: از خداوند می‎خواهد اگر چیزی دیگر نیز نیاز است، آماده است تا آن را نیز فدای راه الله کند.

🌼 ایشان فرمودند: بارها ذکر کرده‌ام که از زمانی که مسئله فلسطین آغاز شده، هر مسلمان وظیفه دارد که هرگونه کمکی که از دستش برمی‌آید برای کمک به مسلمانان فلسطین انجام دهد.

🌸 وظیفه اصلی بر دوش حکمران‌ها است که به جای ایستادن به عنوان تماشاگر خاموش و تنها اظهار حمایت لفظی، باید به طور عملی اقدام کنند و جلوی ظلم و تعدی بر کودکان، زنان، مساجد، بیمارستان‌ها را بگیرند.

🌺 برای ما که به طور مستقیم سلاح نداریم و در موقعیت جنگیدن نیستیم، وظیفه ما است که با جان و مال خود به یاری آنها بشتابیم. ان‌شاءالله روزی شما خواهید دید که ما مسجد الاقصی را آزاد خواهیم دید، آزاد از چنگال اسرائیل. و در این پیروزی، شما نیز سهم خواهید داشت.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

12 Jan, 05:59


👆
🖼 عبادی بودن سجده در کلام امام ابومنصور ماتریدی رحمه الله


🌟امام ابومنصور ماتریدی رحمه الله در بیان عبادی بودن سجده فرمودند:

🌺 وفي ذلك أن السجود ليس بنفسه عبادة؛ إذ قد يجوز السجود لأحد من الخلق كما أمر به لآدم عليه السلام: (وإذ قلنا للملائكة اسجدوا لآدم)، ولم يجز الأمر بالعبادة لآدم، ولله اسم المعبود، ولو جاز لأحد ذلك لكان غير الله إله؛

🌸 «در اینجا این نکته بیان می‌شود که #سجده به خودی خود عبادت نیست؛ زیرا ممکن است سجده برای یکی از مخلوقات نیز مجاز باشد، چنان‌که برای آدم علیه‌السلام فرمان داده شد: (و وقتی به فرشتگان گفتیم برای آدم سجده کنید). اما دستور عبادت برای آدم داده نشد، زیرا تنها الله متعال سزاوار عبادت است. اگر این امر برای کسی جز الله تعالى ممکن بود، آن فرد نیز به نوعی إله می‌شد.»


📚پی‎نوشت:
ابومنصور ماتریدی، تفسیر الماتریدی، ج1، ص419.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

31 Dec, 15:01


👆
🖼 مجالست امام اعظم ابوحنیفه رحمه الله با عبد الله بن الحارث الزبیدی رضی الله عنه


🌟 #امام_ابوحنیفه در نقلی درباره سفر به حجی که همراه پدر بزرگوارشان انجام داده بودند، از مجالست خود با صحابی بزرگوار عبد الله بن الحارث صحابی رضی الله عنه چنین گفتند:

🌸 ولدت سنة ثمانين وحججت مع أبي سنة ست وتسعين وأنا ابن تسعة عشرة سنة، فلما دخلت المسجد الحرام، رأيت حلقة عظيمة فقلت لأبي: حلقة من هذا؟ فقال حلقة عبد الله بن الحارث بن جز الزبيدي، صاحب النبي فتقدّمت فسمعته يقول: سمعت رسول الله ﷺ يقول: «من تفقّه في دين الله كفاه الله همّه»؛

🌺 در سال هشتاد متولد شدم، در سال نود و شش در حالیکه نوزده ساله بودم همراه پدر عازم حج شدم، هنگامی که وارد مسجد الحرام شدم، حلقه بزرگی را دیدم، از پدر پرسیدم این حلقه درس کیست؟ او گفت: حلقه عبد الله بن حارث صحابی پیامبرﷺ است، نزدیکشان شدم دیدم که می‎گفت: شنیدم رسول الله ﷺ فرمودند: هر کس فقیه در دین گردد الله متعال متکفل امور او می‎گردد.


📚 پی‎نوشت:
شرح مسند أبي حنيفة لملا علي القاري، ص585.


◾️پیوند:
👌((22))💢((23))💢((24))💢((25))💢((26))ـ


📶
@mazhabe_hanafi

سواد اعظم

29 Dec, 14:16


👆
🖼 ضرورت تعلیم علم کلام نزد طلاب علوم دینی و عموم مردم در عصر حاضر

#احمد_سعد_الدمنهوری درباره نیاز امروز ما به علم کلام بیان داشتند:

🌸 در حال حاضر طلاب علوم دینی وبلکه عموم مردم بیش از هر وقت دیگر به #علم_کلام احتیاج دارند، بدان جهت که امت اسلام مطالب غیر استدلالی را برخود حرام کرده و عقل جوانان آن بیش از آن که تسليم باشد و پذیرش سخن داشته باشد، ذهن او پر از سؤال و شبهه شده است.

🌺 از این رو دیده می‎شود که مردم از هر چه سؤال می‎کنند، اهل دنیا که مطلع از دنیا هستند و از آخرت غافلند، همه چیز را با عقل می‎سنجند، اینجاست که نیاز فوری به علم کلام برای مسلمان نسبت به دیگران مبرم نشان می‎دهد؛ زیرا جهان مملو از افکار انحرافی و هوای نفسانی است و قواعد یکپارچه عقل را زیر پا گذاشته است، سفسطه در کسوت مدرن باز گشته است، اصول ثابت فکری را متزلل شده، هوای و هوس عقل انسان ها را به بازی گرفته است. وضعیت بگونه‎ای شده است که خردمندان را سرگردان کرده است و اینجا است که آنچه علمای در علم کلام برای ما بجای گذاشته‎اند، گره بسیاری از این مسائل را برای ما باز کنند.


📚 پی‎نوشت:
کتاب التوحید ت الدمنهوری، ص8.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

15 Oct, 07:20


🔴♨️♦️ فتوای جهاد و لزوم حفظ اتحاد اسلامی در برابر یهود (صهیونیسم)

🔻علمای تونس با صدور بیانیه‌ای مهم، جهاد در فلسطین را مورد حمایت قرار داده و حمایت از آن و کمک به مجاهدان فلسطینی را «فرض عین» واجب عینی بر همه مسلمانان اعلام کردند.

🔻 از همه داعیان و صاحبان منبر نیز خواسته شده است که بر اتحاد اسلامی در برابر صهیونیست‌ها تأکید ورزند.

🆔  @almaalem_qotb

سواد اعظم

14 Oct, 09:52


🔴📃♨️ بیانیه امارت اسلامی افغانستان در حمایت از غزه و مردم مظلوم فلسطین

امارت اسلامی افغانستان

شماره: 541
🔸اعلامیه امارت اسلامی درباره بمباران و محاصره وحشیانه در نوار غزه در فلسطین🔸

چند روزی است که مردم مظلوم و فقیر فلسطین مورد بمباران و حمله غاصبان اسرائیل قرار گرفته اند.
مردم آواره شده اند و هنوز هم گفته می شود که بیش از یک میلیون فلسطینی باید خانه های خود را ترک کنند، صدها زن، کودک و سالمند.
بسیاری شهید شده‌اند و خانه های زیادی ویران شده است.
به همین ترتیب محدودیت های اعمال شده توسط اسرائیل متجاوز علیه غزه تشدید شده و رهبران اسرائیل رسماً اعلام کردند که مواد غذایی، کالا، آب، دارو و نفت که همگی از منابع انسانی ضروری و اساسی هستند، به غزه اجازه ورود ندارند.
امارت اسلامی این قساوت بزرگ انسانی را به شدت محکوم می کند. بار دیگر با مردم مظلوم فلسطین ابراز همدردی و حمایت می کند و از بقیه جهان اسلام می خواهد که از مظلوم فلسطین حمایت کنند.
مراقب باشید و در این امتحان بزرگ الهی بی تفاوت نمانید.
همچنین، آن دسته از کشورها و سازمان هایی که در سایر کشورهای مستقل برای حمایت از حقوق بشر، به‌ویژه زنان و... مداخله می کنند و از موضوع حقوق کودکان برای دخالت در این کشورها استفاده می‌کنند، اما امروز در برابر خشونتی که بر زنان، مردان و کودکان فلسطینی تحمیل می‌شود چه می‌کنند؟
آیا سکوت کرده اند یا از غاصبین حمایت می کنند؟
از اینجا معلوم می شود که در واقعیت موضوع حقوق بشر برای آنها مهم نیست، بلکه این شعار تنها زمانی به کار می رود که به اهداف سیاسی و اطلاعاتی آنان گره بخورد وگرنه طبق نظر این سازمان‌های بین‌المللی، مردم فلسطین (کودکان، زنان و سفیدپوستان) انسان نیستند!
در این موضوع، جایگاه و اثربخشی سازمان ملل متحد و شورای امنیت نیز متاثر از کل جامعه بشری است.
تلاش برای آوارگی اجباری بیش از 1.2 میلیون فلسطینی از مناطق شمالی نوار غزه و الحاق برنامه ریزی شده سرزمین های فلسطینی جنایت جنگی است و موضع ناکارآمد ساختارهای بین المللی در این زمینه نشان از شکست بی سابقه نظم بین المللی کنونی دارد.
امارت اسلامی افغانستان از همه جهان به ویژه کشورهای اسلامی و سازمان همکاری اسلامی می خواهد که موضوع فلسطین را هر چه زودتر حل کنند.
باید بررسی شود و برای جلوگیری از اقدامات وحشیانه و ناشایست اسراییل سریعاً همه چیز انجام شود، در غیر این صورت در نتیجه وضعیت کنونی آنجا، هر نوع اقدام بشردوستانه صورت می گیرد.
مسئولیت فاجعه بر عهده همه خواهد بود. والسلام
امارت اسلامی افغانستان
1445/3/29 ق
1402/7/22 ق.
14/10/2023

🆔 @almaalem_qotb

سواد اعظم

06 May, 07:17


👆
🖼 تنزیه الله متعال از تمام نشانه‎های نقص و زوال


🌟 امام #شاه_ولی_الله_دهلویؒ در توصیف الله متعال فرمودند:


🌸 منزه من جميع سمات النقص والزوال من الجسمية والتحيّز والعرضية والجهة والألوان والأشكال.

🌺 وأما ما ورد من الاستواء على العرش والضحك وإثبات اليدين فنؤمن به على الجملة ثمّ نكل تفصيله إلى الله تعالى ونعلم ألبتة أنّه ليس مثل اتّصافنا بالتحيّز وغيره بل ليس مثله شيء وهو السميع البصير ونعلم أنّه شيء ثابت لله تعالى ما أثبت في محكم كتابه؛

🌸 الله متعال از هر نوع علایم نقصان و زوال از داشتن جسم، مکان، عرض بودن، جهت و رنگ، شکل پاک و بی نیاز است.

🌺 و اما آنچه در مورد #استواء بر عرش و خندیدن و اثبات دو دست آمده است، پس ما بر همه‎شان به طور اجمال ایمان داریم و تفصیلشان را به الله واگذار میکنیم و میدانیم که این صفات مثل صفات ما که نیاز به جا گرفتن و غیره داشته باشد نبوده بلکه مانند الله هیچ چیزی وجود ندارد و او شنوا و بینا است و به خوبی میدانیم برای او ثابت است؛ چنانچه در کتاب محکم خود آن را ثابت کرده است.


📚پی‎نوشت:
امام ولی الله دهلوی، شفاء العلیل ترجمه القول الجمیل، ص43.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

03 May, 07:00


👆
🖼 هیچ حد و مرزی برای ذات و صفات الله متعال قابل تصور نیست


🌟
قاری #محمد_طیب_نانوتوی رحمه الله در بیان نامحدود بودن الله متعال فرمودند:

🌸 ذات الله متعال غیر محدود به حدی است و همان طور صفات ایشان هیچ حدی بر آن قابل تصور نیست، و اگر چنین نباشد لازم می آید که خالق به همراه مخلوقاتش در تساوی باشند. و این امر محال است به دلیل اجتماع ضدین؛ به طوری که یک چیز واحدی هم خالق باشد و هم مخلوق، هم محدود باشد و هم غیر محدود و این محال عقلی است.

🌺 افزون بر آن که دو آیه کریمه {وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ} [الحجر: 21] و آیه {إِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ} [القمر: 49] الله سبحانه وتعالی بلند مرتبه از آن هستند که محدود در نظر گرفته شوند. الله تعالی به حسب ذات و صفات از ازل تا ابد هیچ حد و مرزی برای ابتدا، انتها، وسعت و احاطه او نیست، فعل الله تعالی بر تمام موجودات و قدرت ایشان بر معدومات احاطه دارد و الله متعال با علم و قدرت خود آن را ایجاد می کند.


📚پی‎نوشت:
قاری محمد طیب نانوتویؒ، شرح العقيدة الطحاوية، ص65.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

01 May, 08:18


👆
🖼 مصون ماندن امت از عذاب عمومی به برکت زنده ماندن پیامبر اکرمﷺ در روضه مبارکه خویش و برقراری رسالت ایشان تا قیامت


🌟
مفتی #محمد_شفیع_عثمانی رحمه الله در تفسیر آیه {وما كان الله ليعذّبهم وأنت فيهم وما كان الله معذّبهم وهم يستغفرون} [الأنفال: 33] فرمودند:

🌸 آثار برکت حضور آن حضرتﷺ در این جهان تا قیامت باقی است؛ زیرا رسالت آن جناب تا قیامت است، به عبارتی دیگر آن حضرتﷺ اکنون هم زنده هستند. اگرچه صورت این زندگی مخالف با زندگی سابق است. و بحث در این که میان این دو زندگی چه فرقی هست بحثی بیهوده است؛ زیرا هیچ کاری از امّت، نه دینی و نه دنیوی بر آن موقوف نیست و نه رسول کریمﷺ و اصحاب او این چنین مباحث را تأیید فرموده، بلکه از آنها منع فرموده اند.

🌺 خلاصه این که زنده ماندن آن حضرتﷺ در روضه مبارکه خویش و برقراری رسالت آن حضرتﷺ تا قیامت دلیلی است مبنی بر این که آن حضرتﷺ تا قیامت در این جهان هستند و از وجود پربرکت مبارکش، این امت تا قیامت از عذاب عمومی که بر امم گذشته آمده، مصون و محفوظ خواهد بود.


📚پی‎نوشت:
محمد شفیع عثمانی، معارف القرآن، ج6، ص84.


◾️پیوند:
👌((56))💢((57))💢((58))💢((59))💢((60))ـ


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

29 Apr, 08:20


👆
🖼 اعتبار حدیث «من صلی علی عند قبری سمعته» نزد حافظ سیوطی رح


🌟امام حافظ جلال‎الدین سیوطی رح فرمودند:

🌸حياة النبيﷺ في قبره هو وسائر الأنبياء معلومة عندنا علما قطعيا لما قام عندنا من الأدلة في ذلك وتواترت به الأخبار، وقد ألف البيهقي جزءا في حياة الأنبياء في قبورهم.

🌺فمن الأخبار الدالة على ذلك ... وأخرج البيهقي في شعب الإيمان، والأصبهاني في الترغيب عن أبي هريرة قال: قال رسول اللهﷺ: «من صلى علي عند قبري سمعته ومن صلى علي نائيا بلغته»؛

🌸حیات پیامبرﷺ و سائر انبیاء نزد ما به علم قطعی معلوم است؛ زیرا دلائل متعددی بر آن است و اخبار بر آن تواتر اخبار دارد. امام بیهقی رح جزء حدیثی در دلالت بر حیات انبیاء در قبورشان دارند.

🌺از اخباری که دلالت بر حیات انبیاء در قبر دارد ... حدیثی است که امام بیهقی رح در شعب الإیمان وابوالشیخ الاصبهانی در کتاب الترغیب از ابوهریره رض نقل کردند که پیامبرﷺ فرمودند: «کسی که نزدیک قبرم بر من درود گوید، خودم آن را می‎شنوم وکسی که از دور بر من دورد بفرستد، به من رسانده می‎شود».


📚پی‎نوشت:
جلال‎الدین سیوطی، الحاوی للفتاوی، ج2، ص147.


◾️پیوند:
👌
⟪⓬⟫💢⟪⓭⟫💢⟪⓮⟫💢⟪⓯⟫💢⟪⓰⟫ـ


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

25 Mar, 11:23


👆
🖼 ارتباط معبودیت با ربوبیت در کلام شیخ الهند محمود حسن دیوبندی رحمه الله


🌟 شیخ الهند مولانا محمود حسن دیوبندی رحمه الله در تفسیر آیه {وَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ} [البقرة: 163] فرمودند:

🌸 اگر جز حضرت او معبودی وجود می داشت از او توقع منفعت جایز بود، این مسئله چون آقائی و فرماندهی، استاذی و پیری نیست که اگر به یکجا موافقت نشود انسان به دیگر جا توسل می جوید، این معبودیت و خداوندی است، کسی را مجال آن نیست که جز ذات مقدس وی معبودی به دست آرد و یا جز بارگاه احدیت او از دیگری امیدوار باشد.

🌺 چون آیه ﴿وَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ﴾ فرود آمد کافران مکه در تعجب شدند که چگونه و به چه دلیل تنها ذات واحدی بتواند خدای جهانیان شود و کارخانه تکوین را نظام بخشد آیه کریمه ﴿إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ...﴾ نازل شد و خداوند علامات قدرت خویش را بر جهانیان بیان فرمود.


📚پی‎نوشت:
محمود حسن دیوبندی، تفسیر کابلی، ج1، ص132.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

11 Mar, 08:51


👆
🖼 تفسیر علمای دیوبند از اهل سنت و جماعت


🌟 فخر المحدثین مولانا خلیل احمد سهارنپوری رحمه الله در پاسخ به سؤال بیست و پنجم علمای حجاز و در تفسیر #اهل_سنت_و_جماعت، #اشاعره و #ماتریدیه را به عنوان اهل سنت و جماعت معرفی کردند و فرمودند: «أهل السنة والجماعة من الأشاعرة والماتریدیة» (1).

🌺 این سخن صرفا مختص جناب مولانا خلیل احمد رحمه الله نیست بلکه بسیاری از علمای هندوستان همچون مولانا شیخ الهند محمود حسن دیوبندی، مولانا اشرف علی تهانوی، مولانا عزیز الرحمن دیوبندی، مفتی کفایت الله دهلوی و ... و دیگر علمای حرمین شریفین است که در تقریظ خود بر این کتاب، نه تنها بر متن کتاب خرده نگرفتند و بلکه محتوای آن را مورد تأیید قرار دادند.


📚 پی‎نوشت:
مباحث فی عقائد أهل السنة المسمی المهند علی المفند، ص84.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

27 Feb, 07:12


👆
🖼 سلاسل اولیاء الله در امت رسول اللهﷺ، وابسته و منتهی به ائمه اهل بیت نبویﷺ است


🌟
شاه #عبد_العزیز_دهلوی رحمه الله در تفسیر عزیزی فرمودند:


🌼 بعضی #مواضع_متبرکه که مورد نعمت و رحمت الهی گشته‎اند یا بعضی خاندان های قدیم اهل صلاح و تقوی خاصیتی پیدا می‎کنند که در آنها احداث توبه نمودن و طاعت بجا آوردن موجب سرعت قبول و ثمرات نیک می‎باشد.

🌸 و از همین جا است که ابن مردویه از ابو سعید خدری حکایت کرده که ما روزی همراه آن جنابﷺ شب هنگام در غزوه یا در سفری می‎رفتیم چون آخر شب شد در پشته کوهی گذشتیم که آن را دار الحنظل می‎گفتند. آن حضرتﷺ فرمودند: «مَا مِثْلُ هَذِهِ الثَّنِيَّةِ إِلا كَمَثَلِ الْبَابِ الَّذِي دَخَلَ فِيهِ بَنُو إِسْرَائِيلَ، قِيلَ لَهُمْ: {ادْخُلُوا الْبَابَ سُجَّدًا وَقُولُوا حِطَّةٌ نَغْفِرْ لَكُمْ خَطَايَاكُمْ}» و ابوبکر بن ابی شیبه به روایت صحیح از حضرت مرتضی علی کرم الله وجهه آورده که: «إِنَّمَا مَثَلُنَا فِي هَذِهِ الْأُمَّةِ كَسَفِينَةِ نُوحٍ وَكِتَابِ حِطَّةٍ فِي بَنِي إِسْرَائِيلَ».

🌺 یعنی مثال #ائمه_اهل_بیت_نبویﷺ که قیم خاندان نبوت و حامل اسرار ولایت و معرفت‎اند؛ در این امت مثال سفینه نوح و باب حط است؛ زیرا که نجات از طوفان نفس و شیطان و تصحیح توبه و تکفیر گناهان به سبب دخول در سلاسل اولیاء الله در این امت وابسته و منتهی به این بزرگواران است چنانچه در این زمان ظاهر و باهر است که سلاسل سلوک راه خدا و بیعت و توبه و انابت به همین خاندان علیهم الرحمة می‎رسد.


📚پی‎نوشت:
عبد العزیز دهلوی، تفسیر عزیزی، ج1، ص255.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

20 Feb, 12:11


👆
🖼 اعتبار روایت «من صلی علي عند قبري سمعته» نزد اکابر علمای دیوبند


🌟 مفتی سید #عبد_الشکور_ترمذی رحمه الله در کتاب عقائد أهل السنة والجماعة معروف به عقائد علمای دیوبند در بیان عقیده علمای دیوبند در سماع اموات به روایت «من صلی علي عند قبري سمعته» اشاره کردند و درباره سند و دلالت حدیث چنین فرمودند:


🌼 «من صلى علي عند قبري سمعته» ففي هذا الحديث أنه عليه السلام يسمع الصلاة والسلام كل شخص يقرأ عند قبره؛

🌸 ویقول الشیخ ابن حجر في فتح الباري (6/ 379) والحافظ السخاوي في القول البديع (ص116) والعلامة علي القاري في المرقاة (2/ 10) والعلامة شبير أحمد العثماني في فتح الملهم (1/ 320):

🌺 سند هذا الحديث جيد، ولا يوجد أي كلام على حجية مثل هذا السند عند المحدثين الكرام، وخاصة حينما يؤيده إجماع الأمة المسلمة وتعاملها عليه؛

👇
🌼 «هر کسی نزد قبر من صلوات بفرستد من آن را می شنوم».این حدیث دلالت دارد که پیامبر اکرم ص صلوات و سلام هر کس نزد قبر خود را می شنود.

🌸 شیخ ابن حجر عسقلانی رحمه الله در فتح الباری (6/ 379) و حافظ سخاوی در القول البدیع (ص116) و علامه ملاعلی قاری در مرقاة المفاتیح (2/ 10) و علامه شبیر احمد عثمانی در فتح الملهم (1/ 320) فرمودند:

🌺 «سند این حدیث جید است و هیچ اشکالی در حجیّیت چنین حدیثی نزد محدثین کرام است و خصوصا هنگامی که اجماع امت مسلمان و عمل آنها چنین است».


👌 لازم به تذکر است که این مطلب به همراه مطالب دیگر کتاب مورد تأیید 35 تن از علمای دیوبند هند و پاکستان همچون مولانا قاری محمد طیب قاسمی مدیر دار العلوم دیوبند، مفتی اعظم پاکستان مولانا محمد شفیع عثمانی، مولانا ظفر احمد عثمانی، مولانا محمد یوسف بنوری، مولانا خیر محمد جالندهری، مفتی محمود و دیگران بزرگان رسیده است.


📚پی‎نوشت:
عبد الشکور ترمذی، عقائد أهل السنة والجماعة، ص115.


◾️پیوند:
👌
⟪⓬⟫💢⟪⓭⟫💢⟪⓮⟫💢⟪⓯⟫💢⟪⓰⟫ـ


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

13 Feb, 08:21


👆
🖼 تأویل نزد اشاعره؛ به جهت منزه دانستن، و عدم تشبیه الله متعال به مخلوقات است


🌟 مفتی #محمد_تقی_عثمانی حفظه الله فرمودند:


🌼 شیخ محمدبن علوی مالکی رح مؤلف كتاب «مفاهیم یجب أن تصحح» سخن از #اشاعره و مسلک آنها در #تأویل صفات سخن به میان آوردند. شکی نیست که موقف اسلم در صفات الهی همان چیزی است که علمای محدث بیان کردند که «امرّوها بلا کیف» بدون اثبات کیف از این صفات عبور کنید.

🌸 #تأویل رویکردی است که اجتهاد اشاعره به جهت محافظت از تنزیه الله متعال و مخالفتی که با #تشبیه الله متعال با صفات مخلوقین دارند صورت گرفته و بزرگان اشعری از شدت تمسکشان به عقیده #توحید و حفاظت از نسبت شائبه های #تجسیم بر الله متعال چنین دیدگاهی را پذیرفتند. و بسیاری از علمای متقدم (که هیچ کسی جز انسان جاهل یا معاند کسی منکر فضلیت آنان نیستند) این دیدگاه را پذیرفته‎اند.

🌺 حال چگونه می‎شود که #اشاعره را به #کفر و ضلالت نسبت داد و آنان را از دائره #اهل_سنت خارج دانست!! و آنان را در صف معتزله و جهمیه قرار داد!!! (اعاذنا الله)


📚پی‎نوشت:
محمد تقی عثمانی، مقالات العثماني، ج1، ص81.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

08 Feb, 07:19


👆
🖼 کسی که خود را سنی بداند ولی مخالفت با پیامبرﷺ و امام مذهب کند؛ چیزی جز جهل و نادانی نیست


🌟
شاه #عبد_العزیز_دهلوی رحمه الله ضابطه سنی بودن هر فرد را عدم مخالفت با پیغمبر خدا و امام مذهب بیان کردند و در این باره فرمودند:


🌺 به دلیل یا ظن کسی مخالف پیغمبر خداﷺ کردن و خلاف امام مذهب رفتن و با وجود این خود را سنی پنداشتن جز جهل و نادانی نفسانی چیزی دیگر نباشد.


📚پی‎نوشت:
عبد العزیز دهلوی، فتاوی عزیزی، ج1، ص5.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

05 Feb, 12:52


👆
🖼 توسل به حق پیامبر اکرمﷺ و بیان تفسیر کلام فقهاء در حکم به کراهت دعا به حق انبیاء و اولیاء


🌟
شاه #عبد_العزیز_دهلوی رحمه الله در بیان حکم #توسل_به_حق_پیامبر_اکرمﷺ فرمودند:


🌼 طبرانی در معجم صغیر و حاکم و ابونعیم و بیهقی از حضرت امیر المؤمنین عمر بن الخطاب رضی الله عنه روایت کرده‎اند که آن حضرتﷺ فرمودند: که چون حضرت آدم علیه السلام ارتکاب گناه کردند و معاتب شدند در قبول توبه خود حیران بودند ایشان را یاد آمد که مرا هرگاه حق تعالی پیدا کرده بود و روح خاص در من دمیده من در آن وقت سر خود را به سوی عرش برداشتم دیدم که در آنجا نوشته اند: (لا إله إلا الله محمّد رسول الله) از اینجا معلوم می شود که قدر هیچ کس نزد خدا برابر این شخص نیست که نام او را با نام خود برابر کرده است تدبیر این است که به حق همین شخص سؤال مغفرت نمایم پس در دعای خود گفتند: (أسألک بحق محمّد إلا غفرت لي) حق تعالی ایشان را آمرزش کرد و وحی فرستاد که محمدﷺ را از کجا دانستی؟ ایشان تمام ماجرا را عرض کردند، فرمان رسید که ای آدم! محمدﷺ آخر پیغمبران است از ذریت تو و اگر او نمی بود ترا پیدا نمی کردم.

🌸 در اینجا باید دانست که در کتب فقه مذکور است که دعا کردن به حق کسی مکروه است؛ زیرا که کسی را بر خدا حقی نمی باشد. و تفصیل مقام آن است که نزد معتزله که افعال عباد را مخلوق عباد می‎دانند جزای آن افعال حق حقیقی بندگان است. و بر مذهب اهل سنت و جماعت : افعال عباد مخلوق خدا اند پس عباد را به سبب آن افعال حقی ثابت نیست حقیقةً بلکه وعدًا و جعلًا چنانچه در حدیث صحیح آمده است که: (من آمن بالله وبرسوله وأقام الصلاة وصام رمضان کان حقًا علی الله أن یدخله الجنة، هاجر في سبیل الله أو جلس في أرضه التي ولد فيها). و نیز در حدیث صحیح از معاذ بن جبل آمده: (هل تدري ما حق العباد علی الله) الی آخره.

🌺 پس آنچه در روایت توبه حضرت آدم علیه السلام است محمول بر همان حق جعلی و تفضلی است و آنچه در کتب فقه ممنوع است حق حقیقی است و از بس که در زمان سابق مذهب معتزله رواج بسیار داشت و استعمال این لفظ موهم نسبت ایشان می شد فقها مطلقا از استعمال این لفظ منع نموده اند تا خیال کسی به آن مذهب نرود. این است آن چه در این مقام موافق قرار داد علمای ظاهر است و اهل تحقیق چنین گفته اند که هر یک از کمل بنی آدم را به اعتبار صورت کمالیه او اسمی است از اسمای الهی که تربیت او می فرماید پس سؤال به حق کاملی از کاملان اشاره به آن اسم است اگر شخصی در وقت استعمال این لفظ ملاحظه این معنی نماید قطعا ملام و معاقب نیست.


📚پی‎نوشت:
عبد العزیز دهلوی، تفسیر عزیزی، ج1، ص183.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

01 Feb, 06:53


👆
🖼 علماء کسانی هستند که در کسب علم خود، سند متصل به پیامبر اکرمﷺ داشته باشند


🌟 قاری #محمد_طیب_نانوتویؒ ضابطه و راه شناخت علماء از عالم نمایان را چنین بیان کردند:


🌸 برای شناخت بزرگی یا کوچک است به قوت و یا ضعف شخصیت علمی و داشتن سطح تعلیم و تربیتی است. به طوری که به شیوخی که از آنها علم را فرا گرفته، و سندی که از مشایخ خود علم را اخذ کرده و به میزان علم و تقوایی که دارد. به اسناد و روایات و اجازات که از مشایخ دارد نظر انداخته می‎شود که آیا به پیامبر اکرمﷺ متصل می‎شود یا خیر؟

🌺 پس اگر چنانچه سندی نداشته باشد و یا زنجیره سند او در میان راه قطع شود، این چنین افراد، عالمهای بی‎ریشه‎ای هستند که فقط با مطالعه کتابها به دانش رسیده است، ولی به علت غیر مستند بودن و تربیت نیافتن نمی توان او را «علماء» را برای آنها نام نهاد. بنابراین سخن و عمل این افراد برای ما در مسائل دینی حجت و قابل التفات نیست.


📚پی‎نوشت:
قاری محمد طیب نانوتویؒ، علماء دیوبند عقیدة ومنهجا، ص80.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

28 Jan, 11:57


👆
🖼 استناد مولانا ظفر احمد عثمانیؒ به حدیث «من صلی علي عند قبري سمعته» بر سماع رسول اللهﷺ


🌟مولانا #ظفر_احمد_عثمانی تهانویؒ (1394 هجری) در اعلاء السنن با تمسک به روایت «من صلی علي عند قبری» تأکید داشتند که پیامبر اکرمﷺ کلمات و سلام و صلوات زائر را می شنوند:

🌸 يقف بالحرمة ناظرا إلى الأرض غاض البصر مطرقا، ويضع يمينه على شماله كما في الصلاة، ويمثل صورته الكريمة في عينه أنه موضوع في اللحد ما زال كالنائم وأنه عالم بحضوره وقيامه وزيارته وأنه يسمع كلامه وسلامه وصلاته لقوله صلى الله عليه وسلم: «من صلى علي عند قبري سمعته ومن صلى نائيا بلغته»؛


🌺 هنگام زیارت حضرت رسول اکرمﷺ با توجه به حرمت پیامبر بایستد و سر را به زمین انداخته و چشمانش را ببندد، همانند آنکه نماز می خوانند دست راست را بر روی دست چپ گذارد، و صورت کریمانه ای از حضرت در چشمانش نقش ببندد به گونه ای که حضرت را در لحد همانند شخصی خفته ببیند به گونه ای که حضرت عالم به حضور او و قیام و زیارتش باشد و بداند که حضرت کلام و سلام و صلوات او را می شنود به دلیل آن که رسول اکرمﷺ فرمودند: «هر کسی نزد قبر من صلوات بفرستد من آن را می شنوم و کسی که از راه دور بر من صلوات بفرستد به من رسانده می شود».


📚پی‎نوشت:
ظفر احمد عثمانی، إعلاء السنن، ج10، ص344.


◾️پیوند:
👌
⟪⓬⟫💢⟪⓭⟫💢⟪⓮⟫💢⟪⓯⟫💢⟪⓰⟫ـ


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

24 Jan, 12:37


👆
🖼 اقسام سجده و حکم آن نزد شاه عبد العزیز دهلوی رحمة الله علیه


🌟
شاه #عبد_العزیز_دهلوی رحمه الله در بیان معنای سجده و حکم اقسام آن فرمودند:


🌸 حقیقت #سجده پیشانی را بر زمین رسانیدن است و این معنی در شرع برای غیر خدا جائز نیست و در اینجا فرشتگان را به ادای این فعل برای حضرت آدم علیه السلام امر فرموده اند، وجه این امر چیست؟

🌺 جوابش آن که پیشانی را بر زمین رسانیدن به دو طریق واقع می شود:

👌 یکی: آن که برای ادای حق معبودیت باشد و این قسم در جمیع ادیان و جمیع ملل برای غیر خدا حرام و ممنوع است و هیچگاه جائز نشده زیرا که از محرمات عقلی است و محرمات عقلیه به تبدل ادیان و ملل متبدل نمی شوند و دلیلش آن که این نوع تعظیم مشعر به غایت تذلل است و غایت تذلل برای کسی سزاوار است که در غایت عظمت باشد و غایت عظمت آن است که ذاتی باشد و وعظمت ذاتی خاص به حضرت حق است در هیچ مخلوقی یافته نمی شود.

👌 دوم آن که برای تکریم و تحیه باشد مانند سلام و سر خم کردن و این معنی به اختلاف رسوم و عادات و تبدل ازمنه و اوقات مختلف است گاهی جائز است و گاهی حرام. در امتهای سابقه جائز بود چنانچه در قصه حضرت یوسف علیه السلام و اخوان ایشان واقع شده که ﴿وَخَرُّوا لَهُ سُجَّدًا و در شریعت ما این طریق هم فیما بین مخلوقات حرام و ممنوع است به دلیل احادیث متواتره که در این باب وارد شده. و سجود فرشتگان برای حضرت آدم علیه السلام به همین طریق بود؛ زیرا که به سبب تعلیم اسماء حضرت آدم علیه السلام را احسانی و تفوقی بر فرشتگان حاصل شده بود و از فرشتگان قبل از پیدایش نسبت به ایشان سوء ادبی وقوع یافته بود، برای مکافات آن احسان و کفارت آن بی ادبی ملائکه را مأمور به این نوع تعظیم و تکریم ساختند.


📚پی‎نوشت:
عبد العزیز دهلوی، تفسیر عزیزی، ج1، ص177.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

22 Jan, 06:44


👆
📖 تفویض معنای حقیقی اخبار صفات به الله تعالی، در کلام حکیم الامت تهانوی رحمه الله


🌟 حکیم الأمت مولانا #اشرف_علی_تهانوی رحمه الله در #تفویض اخبار صفات فرمودند:

🌼 خدای متعالی صفات مخلوقات پاک و مبراست و آنچه از این گونه صفات که در بعضی جاهای قرآن و حدیث آمده، معنای حقیقی آنها را به خدا می‎سپاریم که تنها او حقیقت آنها را می داند و ما بدون چون و چرا و غور و فکر در آنها بر آنها ایمان می آوریم و یقین می نمائیم که هر چه مراد آن است همان حق است، این طرز بهتر است. و در صورت ضرورت، معنای مناسبی برای آنها بیان خواهیم کرد تا به فهم بیایند.


📚پی‎نوشت:
اشرفعلی تهانوی، زیور بهشتی، ج1، ص80.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

21 Jan, 07:50


👆
🖼 مقدور بودن غیر الله در امور عادی و غیر عادی در کلام امام شاه ولی الله دهلوی رحمه الله


🌟 امام شاه #ولی_الله_دهلوی حنفی رحمه الله (متوفی1176 هجری) در حجة الله البالغة درباره مقدور بودن غیر الله در امور عادی و غیر عادی چنین فرمودند:


🌼 وإذا تهيأت أسباب هذا الشر اقتضت رحمة الله بعباده ولطفه بهم وعموم قدرته على الكل وشمول علمه بالكل أن يتصرف في تلك القوى والأمور الحاملة لها بالقبض والبسط والإحالة والإلهام، حتى تفضى تلك الجملة إلى الأمر المطلوب.

🌸 أما القبض فمثاله ما ورد في الحديث أن الدجال يريد أن يقتل العبد المؤمن في المرة الثانية، فلا يقدر الله عليه مع صحة داعية القتل وسلامة أدواته.

🌺 وأما البسط فمثاله أن الله تعالى أنبع عينا لأيوب (صلوات الله عليه) بركضه الأرض وليس بالعادة أن تقضي الركضة إلى نبوع الماء، وأقدر بعض المخلصين من عباده في الجهاد على ما لا يتصوره العقل من مثل تلك الأبدان ولا من أضعافها؛


🌼 و هرگاه اسباب این شر مهیا گردند، رحمت و لطف خداوند نسبت به بندگان، و عموم قدرت و شمول علمش به همه، تقاضا می‌کند که در آن نیروها و انگیزة آنها، تصرفی به قبض و بسط، و احاله و الهام، بفرماید تا این که همة آنها به امری منجر گردند که مطلوب باشد.

🌸 مثال قبض آن است که در حدیث آمده است که دجال می‌خواهد که مرد مؤمن را بار دوم به قتل برساند، اما خداوند با وجود تهیه داعیة قتل، او را بر آن توانایی نمی‌دهد.

🌺 مثال بسط آن است که خداوند چشمه‌ای را برای حضرت ایوب (صلوات الله علیه) پدید آورد، به محض این که او پایش را به زمین زد. در صورتی که بظاهر با پازدن بر زمین، چشمه بیرون نمی‌آید، و مانند آن که به بعضی از بندگان مخلص خویش در میدان جهاد چنان نیرویی بخشید که عقل آن را نمی‌تواند از چنان بدن‌ها و یا چندین برابر آنها تصور نماید.


📚پی‎نوشت:
شاه ولی الله دهلوی، حجة الله البالغة، دار ابن کثیر، ج1، ص69.


📶 @mazhabe_hanafi

سواد اعظم

18 Jan, 08:10


👆
🖼 اسباب مشروعه را ترک دادن، توکل نیست؛ بلکه تعطل است


🌟 مولانا #شبیر_احمد_عثمانی رحمه الله در تفسیر آیه {وَعَلَى اللَّهِ فَتَوَكَّلُوا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ} [المائدة: 23] درباره معنای صحیح توکل به الله متعال فرمودند:


🌸 ترک اسباب مشروعه توکل گفته نمی شود، بلکه توکل آن است که برای حصول مقصد نیکو جهد و کوشش انتهایی بعمل آرد، و برای مثمر و منتج شدن آن بر خدا توکل کند، و به کوشش خود مغرور و نازان نشود؛ زیرا به واسطه اوهام و پختن طمع خام اسباب مشروعه را ترک دادن، توکل نی؛ بلکه تعطل است.


📚پی‎نوشت:
شبیر احمد عثمانی، تفسیر کابلی، ج1، ص644.


📶 @mazhabe_hanafi

1,735

subscribers

528

photos

221

videos