MachineNews | ماشین نیوز @machinenews Channel on Telegram

MachineNews | ماشین نیوز

@machinenews


لحظه به لحظه با جدیدترین اخبار دنیای خودرو و صنعت
حمل و نقل همراه ما باشید.


اینستاگرام :
Instagram.com/machine.news
Instagram.com/machin.news


لینک کانال:
http://t.me/joinchat/Bp8TOz1Dafj0BkPvbc5gcw/Machin.news

ارتباط با ادمین :
@machine_news

MachineNews | ماشین نیوز (Persian)

MachineNews | ماشین نیوزnnآیا علاقه‌مند به آخرین اخبار دنیای خودرو و صنعت حمل و نقل هستید؟ اگر بله، کانال تلگرام MachineNews | ماشین نیوز منتظر حضور شماست! در این کانال شما می‌توانید لحظه به لحظه به جدیدترین اخبار این صنایع دسترسی پیدا کنید. از اطلاعات جدید در مورد خودروها، تکنولوژی‌های نوین، رویدادهای مهم صنعت حمل و نقل و بسیاری موضوعات دیگر خبر داشته باشید.

همراه با MachineNews | ماشین نیوز بمانید و هیجان ماجراهای این صنایع را تجربه کنید. برای دنبال کردن کانال ما، به اینستاگرام ما به آدرس Instagram.com/machine.
ews یا Instagram.com/machin.
ews مراجعه کنید. همچنین می‌توانید از لینک کانال زیر نیز استفاده کنید:nhttp://t.me/joinchat/Bp8TOz1Dafj0BkPvbc5gcw/Machin.
ewsnnدر صورت برخورد با هرگونه مشکل یا سوال، می‌توانید با ادمین کانال ارتباط برقرار کنید. برای این کار با @machine_news در تلگرام پیام بفرستید و از نظرات و پیشنهادات خود با ما به اشتراک بگذارید. ما همیشه منتظر شنیدن بازخوردهای شما هستیم. پس از این به بعد، هیچ اخبار مهمی را از دست ندهید و به جدیدترین اطلاعات صنایع خودرو و حمل و نقل دسترسی داشته باشید.

MachineNews | ماشین نیوز

18 Feb, 07:49


مدیرعامل هما: افزایش نرخ بلیت برای نوروز نداریم ( ولی داریم )

حسین خانلری، مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما):

نرخ بلیت پروازهای هما برای ایام نوروز افزایش نخواهد یافت و ثابت می ماند.

موافق افزایش نرخ بلیت پرواز نیستم و این موضوع را به طور رسمی به سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کردیم.

۳۵ درصد افزایش پروازهای هما در ایام نوروز پیش‌بینی شده است.

از حدود ۲۲ اسفندماه تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ با افزایش ناوگان و انجام تعمیرات برای سرخط آوردن هواپیماها، به تقاضاها در این زمینه پاسخ خواهیم داد.

اظهارات وی در حالیست که افزایش عجیب قیمت بلیط هواپیما این روزها در اکثریت سایتهای فروش بلیط بوضوح دیده میشود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Feb, 05:02


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Feb, 05:02


رصد تحولات سیاسی ایران توسط چینی ها
برزخ خودروسازان چینی در ایران

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، برخی خودروسازان معتبر جهانی همچون هیوندای بازگشت به روسیه را در دستور کار دارند،‌ اما در ایران به نظر می‌رسد خودروسازان چینی در برزخ قرار گرفته‌اند.

تحولات سیاسی بعد از بازگشت ترامپ به کاخ سفید دو کشور ایران و روسیه را در شرایط متفاوتی قرار داده است. با گمانه‌زنی درباره دیدار قریب‌الوقوع پوتین و ترامپ خودروسازانی که پیش از این در بازار روسیه حضور داشتند و همراه با جنگ اوکراین و تحریم های بین المللی مجبور به ترک این کشور شدند، حالا در اندیشه  بازگشت مجدد هستند.
یکی از این خودروسازان شرکت هیوندایی است که در حال ارزیابی شرایط، برای خرید مجدد کارخانه سن پترزبورگ است.

بر این اساس در حالی‌که زمینه‌های بازگشت خودروسازان به روسیه تا حدودی فراهم شده، اما در ایران ریسک حضور شرکای خارجی خودروسازی افزایش یافته است.

در حال حاضر تنها شرکای خارجی خودروسازی در کشورمان، تولید کنندگان چینی هستند که طی یک دهه گذشته با عرضه محصولات مونتاژی، سهم بیش از ۲۰ درصدی در بازار خودروی کشور را دارند. چینی‌ها که بیشتر با خودروسازان بخش خصوصی کشور وارد شراکت شدند، (بخصوص در پنج سال گذشته ) با استفاده از ارز حاصل از فروش نفت ایران به چین، اقدام به واردات گسترده قطعه برای محصولات مونتاژی کردند که همین امر منجر به افزایش سهم چینی‌ها در بازار خودروی کشورمان شده است.

آنچه مشخص است در این سال ها تولید محصولات مونتاژی بدون انتقال فناوری بوده و از توان قطعه سازان داخلی نیز استفاده نشده است .
بدین ترتیب شرایط مذکور موجب شده که چینی ها  تعهدی بر ادامه یا قطع رابطه با شرکای خارجی ایران نداشته باشند  و هر زمانی که جریانات و تحولات سیاسی کشورمان به ضرر فعالیت شرکت‌های چینی تمام شود، به راحتی  از شراکت با ایرانی ها خارج شوند.

اتفاقی که با خروج ترامپ از برجام رخ داد و بیتشر خودروسازان چینی همراه با شرکای اروپایی و آسیایی از خودروسازی ایران خارج شدند.
بدین ترتیب در شرایط کنونی نیز شدت تحریم‌ها، روابط سیاسی و اقتصادی بین ایران و چین، و استراتژی‌های شرکت‌های خودروسازی چینی در تداوم حضور چینی ها بسیار مؤثر است. همان‌طور که عنوان شد در گذشته، برخی شرکت‌های چینی به دلیل تحریم‌ها یا فشارهای بین‌المللی فعالیت‌های خود در ایران را کاهش داده یا متوقف کرده‌اند.

بر این اساس پیش بینی می شود که اگر تحریم‌ها تشدید شوند، ممکن است برخی خودروسازان چینی تصمیم به کاهش یا توقف فعالیت‌های خود در ایران بگیرند، به ویژه اگر ریسک‌های مالی و قانونی برای آنها افزایش یابد. با این حال، برخی شرکت‌ها ممکن است به دلیل اهمیت بازار ایران یا روابط استراتژیک با دولت ایران، به فعالیت خود ادامه دهند.
با این حساب در صورت تشدید تحریم‌ها، شرکت‌های مونتاژکار در ایران احتمالاً با چالش‌های متعددی مواجه خواهند شد. به‌طوری‌که بسیاری از قطعات مورد نیاز برای مونتاژ خودرو در ایران، از خارج وارد می‌شود؛ به ویژه از کشورهایی مانند چین.

تحریم‌ها می‌توانند دسترسی به این قطعات را دشوار یا حتی غیرممکن کنند، زیرا شرکت‌های خارجی ممکن است از فروش قطعات به ایران خودداری کنند تا تحت تأثیر تحریم‌ها قرار نگیرند.از سوی دیگر با تشدید تحریم‌ها هزینه واردات قطعات و مواد اولیه افزایش می‌یابد.

این موضوع می‌تواند به افزایش قیمت تمام‌شده خودروها و کاهش سودآوری شرکت‌های مونتاژکار منجر شود.محدودیت‌های مالی نیز مزید بر علت است چرا که  تحریم‌ها  دسترسی ایران به سیستم مالی بین‌المللی را محدود  یا غیرممکن می‌کند، که این امر می‌تواند انتقال پول و انجام معاملات بین‌المللی را برای شرکت‌های مونتاژکار دشوار کند. به‌این ترتیب وضعیت شرکت‌های مونتاژکار به شدت به تحولات سیاسی و اقتصادی آینده وابسته است و ممکن است با چالش‌های قابل توجهی روبه‌رو شوند. به‌هرحال خودروسازان چینی  این روزها در برزخ ماندن یا رفتن از ایران به سر می‌برند./دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Feb, 04:58


لحظه خروج دلهره‌آور مسافران از هواپیمای واژگون شده دلتا‌ایرلایز 

یکی از مسافران، ویدیویی از لحظات دلهره‌آوره داخل پرواز ۴۸۱۹ دلتا به اشتراک گذاشته است که پس از  واژگون شدن هواپیما در فرودگاه تورنتو امروز ضبط شده است. 

در این ویدیو، یکی از مهمانداران هواپیمای شرکت Endeavor Air دیده می‌شود که مسافران را به سمت درهای خروج اضطراری هدایت می‌کند، در حالی که افراد خارج از هواپیما نیز به تخلیه مسافران کمک میکنند. 

۱۵ نفر مصدوم شده‌اند که شامل یک کودک و دو بزرگسال در وضعیت بحرانی هستند.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Feb, 09:09


چینیها بیشتر چه خودروهایی میخرند؟؟

در ماه گذشته میلادی برابر با 1.794 میلیون دستگاه خودرو در بازار چین از طریق نمایندگی های برندهای مختلف تحویل مشتریان شده است که این شاخص رشد 12.1 درصدی در مقیاس سالانه و رشد 31.9 درصدی در مقیاس ماهانه را نشان می دهد.

برخلاف تصور بسیاری از ما، خرید خودروهای ساخت چین توسط مردم‌ این کشور، رشدی صعودی داشته است.

بازار خودرو چین همواره روی شاخص های مثبت و قابل اعتماد حرکت کرده به نحوی که اکنون پویاترین بازار خودرویی جهان محسوب می شود.
بسیاری از کارشناسان چین را غول بی رقیب معادلات جهانی خودرو در آینده نزدیک می دانند./عصرایران

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Feb, 05:40


رشد قیمت مونتاژی‌‌‌ها به بازار رسید

قیمت خودروهای مونتاژی در بازار همزمان با رشد قیمت رسمی سه شرکت خودروساز خصوصی افزایش یافت. بر این اساس بهای محصولات مونتاژی طی یک هفته گذشته به طور میانگین ۳.۱‌درصد افزایش را به خود می‌‌‌بیند.

«دنیای‌اقتصاد» برای بررسی بازار خودروهای مونتاژی بهای ۸ محصول پرتقاضا را از ۲۰ تا ۲۸ بهمن رصد کرده است. بر این اساس بهای این خودروها در بازه زمانی مذکور به طور میانگین ۶۲.۵ میلیون تومان معادل ۳.۱‌درصد رشد داشته است.

البته بهای خودروهای داخلی نیز طی یک هفته گذشته با رشد همراه بوده اما در اینجا بهای مونتاژی‌‌‌ها را زیر ذره‌‌‌بین قرار می‌‌‌دهیم. افزایش قیمت محصولات خودروسازان خصوصی را می‌توان در دو عامل موثر خلاصه کرد. یکی از این عوامل، تاثیرات افزایش نرخ ارز است. گرچه بازار خودرو دیرهنگام و بسیار کمرنگ به موج جدید رشد نرخ ارز واکنش نشان داد اما نمی‌توان از این فاکتور به عنوان یکی از عوامل رشد بهای خودروهای مونتاژی چشم‌‌‌پوشی کرد.

عامل دیگری که در این رشد قیمت تاثیرگذار بوده افزایش قیمت کارخانه‌‌‌ای سه شرکت خصوصی پرتیراژ است. بهمن موتور، مدیران خودرو و کرمان موتور هفته گذشته بهای رسمی برخی از محصولات خود را افزایش دادند که این موضوع تاثیر خود را روی بازار خودرو نیز گذاشت. در واقع پس از حذف ارز نیمایی و شناورسازی نرخ ارز تجاری، هزینه تامین ارز برای مونتاژکاران نیز افزایش یافت که این موضوع باعث شد هزینه تمام‌شده آنها افزایش پیدا کرده و به تبع آن قیمت محصولاتشان هم رشد کند. حالا ترکش این زنجیره اتفاقات به بازار خودرو رسیده است.

بین خودروهای مورد بررسی «دنیای‌اقتصاد» بیشترین رشد قیمت مربوط به فونیکس FX پریمیوم است. این محصول که ۲۰ بهمن ماه به بهای ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان معامله می‌‌‌شد روز گذشته در بازار ۲ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری شد تا رشد قیمت ۱۵۰ میلیون تومانی و ۶ درصدی را به خود ببیند.

رتبه دوم در این رده‌‌‌بندی نیز مربوط به دیگنیتی پرایم است. این محصول درحالی روز گذشته یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون تومان خرید و فروش شد که ۲۰ بهمن بهایی معادل یک میلیارد و ۸۴۰ میلیون تومان داشت. بنابراین در مدت زمان یادشده رشد قیمت این خودرو به ۱۱۰ میلیون تومان معادل ۵.۹‌درصد رسید.

رتبه سوم نیز متعلق به فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم است. این خودرو دیروز در بازار بهایی معادل ۲ میلیارد و ۳۳۰ میلیون تومان داشت. این در شرایطی است که در بازه زمانی مورد بررسی قیمت آن ۲ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان بود. بر این اساس رشد قیمت این خودرو به ۸۰ میلیون تومان معادل ۳.۵‌درصد می‌‌‌رسد.

در مقابل اما برخی محصولات رشد قیمت چندانی را به خود ندیدند. برای مثال چری آریزو ۵ از ۲۰ تا ۲۸ بهمن تنها ۱۰ میلیون تومان یعنی ۰.۷‌درصد رشد قیمت داشته است. این خودرو روز گذشته یک میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومان خرید و فروش شد و ۲۰ بهمن نیز بهایی معادل یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان داشت. باقی خودروهای مورد بررسی نیز در بازه زمانی مذکور رشد قیمت ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومانی داشته‌‌‌اند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Feb, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 17:16


ترکیبی کم نظیر از زوال عقل، اعتیاد به شوآفهای مسخره، عطش بیمارگونه دیده شدن و بی توجهی به قوانین رانندگی!!



@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 17:14


تأکید پزشکیان بر اتخاذ تدابیر پیشگیرانه از تصادفات جاده‌ای خودروها در آستانه نوروز

رئیس‌جمهور:

یکی از اقدامات برای کاهش تصادفات، اصلاح هندسی جاده‌ها و نصب دوربین‌های کنترل سرعت و ثبت تخلفات در جاده‌هاست که با توجه به نزدیکی ایام نوروز و افزایش سفرها لازم است توسط دستگاه‌ها مورد توجه ویژه قرار گیرد.
بهبود کیفیت و ارتقای‌ایمنی خودروهای تولیدی داخل و بهبود سیستم‌های ایربگ و ترمز خودروها رضروریست و  وزارت صمت باید در این باره اقدامات لازم را انجام دهد تا استحکام خودروها و سیستم‌های ترمز و ایربگ آنها به خوبی ارتقا یابد تا در این زمینه با کمترین نقص خودروها مواجه باشیم.
لازم است پویشی برای تشویق رانندگانی که درست رانندگی می‌کنند ایجاد شود و در مقابل رانندگانی که اقدامات پرخطری مانند تردد با سرعت غیرمجاز دارند، با تشدید جرائم نقره داغ شوند. راننده‌ای که پرخطر رانندگی می‌کند، اقداماتش نه تنها خودش را به خطر می‌اندازد بلکه دیگران را هم با خطر مواجه می‌کند و عملکردش به نوعی قتل غیرعمد محسوب می‌شود، لذا باید جریمه‌های سنگینی بپردازد./مهر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 06:42


واردات خودرو از گمرک خسروی و پرویزخان مجاز شد

گمرک جمهوری اسلامی ایران در بخشنامه‌ای مجوز ترخیص خودرو به گمرکات خسروی و پرویزخان در استان کرمانشاه را صادر کرد.

در این بخشنامه از مسئولان این دو گذرگاه مرزی خواسته شده است اقدامات لازم برای فراهم آوردن زیرساخت‌های فنی و آموزشی مرتبط با کارکنان را در دستور کار قرار دهند./ ایرنا

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 05:01


مونتاژ کنیم یا واردات؟؟

خودرو در میانه دو مسیر استراتژیک یعنی مونتاژ یا واردات سرگردان است.

مونتاژ اشتغال‌زا اما ارزبر و انحصاری است، درحالی‌ که واردات رقابت و کیفیت را افزایش می‌دهد، اما محدودیت ارزی دارد.
تجربه جهانی نشان می‌دهد ترکیب این دو روش، سیاستی کارآمدتر برای توسعه پایدار خودرو در کشور خواهد بود.

خودروی ایران با یک دوراهی استراتژیک روبه‌روست، ادامه مسیر مونتاژ یا حرکت به سمت واردات مستقیم. دوگانه مذکور موضوعی است که هنوز بعد از سال‌ها تجربه در هر دو مورد، محل اختلاف بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار خودروی ایران است، چرا که بسیاری معتقدند به دلیل هزینه زیاد مونتاژ خودرو در کشور و همچنین عدم‌انتقال فناوری، واردات مسیری است بی‌دردسر برای ساماندهی بازار خودرو.

با این حال این سوال به‌طور جدی مطرح است که کدام یک از این دو رویکرد می‌تواند به ساماندهی بازار خودروی کشور کمک کند؟

اختلاف‌نظر در مورد تمرکز روی واردات خودرو یا مونتاژ حتی چندی پیش به مجلس نیز کشیده شد تا جایی که مجلسی‌‌‌ها تاکید کردند سال آینده باید نیمی از ارزی که به مونتاژ تخصیص می‌‌‌یابد به واردات خودرو هم اختصاص پیدا کند.

گرچه انگیزه بیشتر اختلاف‌نظر‌‌‌ها بین دو روش مذکور ریشه در کمبود ارز دارد و بسیاری از این جهت وارد این نزاع می‌‌‌شوند که با محدودیت ارزی موجود بیشتر کدام روش می‌تواند مفید باشد اما شاید مساله اساسی‌‌‌تر این باشد که با یا بدون محدودیت‌های ارزی، سیاستگذاری صنعت خودروی کشور در این زمینه باید مشخص باشد.

در حال حاضر سیاستگذاری در مورد واردات یا مونتاژ کاملا مبهم است به‌طوری که برخی نهادها از جمله مجلس واردات خودرو را در اولویت خود می‌‌‌بینند اما آنچه در عمل رخ می‌دهد، تبعیض به نفع مونتاژی‌‌‌هاست.

اما واقعا کدام یک از این دو روش به نفع صنعت و بازار خودروی ایران است؟ تجربه کشورهایی مانند مالزی، مکزیک و ترکیه نیز این دوگانه را تایید می‌کند. مالزی با تمرکز بر مونتاژ و ایجاد برند پروتون، به‌رغم سرمایه‌گذاری گسترده نتوانست به موفقیت چشمگیری دست یابد. در مقابل، مکزیک با ترکیب هوشمندانه مونتاژ و واردات، به یکی از قطب‌‌‌های مهم صادرات خودرو تبدیل شد.

ترکیه نیز در دهه ۱۹۹۰ با آزادسازی واردات، صنعت مونتاژ خود را وادار به رقابت کرد. در ایران، مونتاژ که اکنون عمدتا در اختیار شرکت‌های چینی است، اگرچه اشتغال‌زایی دارد اما نتوانسته به هدف اصلی خود یعنی انتقال فناوری دست یابد. در مقابل، واردات مستقیم به دلیل تعرفه‌‌‌ها و هزینه‌‌‌های گمرکی قیمت نهایی بالاتری دارد و اشتغال مستقیم ایجاد نمی‌‌‌کند.

اما شاید راه سومی هم وجود داشته باشد که از ترکیب هر دو روش بهره ببرد. تجربه بین‌المللی نشان می‌دهد کشورهای موفق معمولا از هر دو ابزار مونتاژ و واردات به صورت مکمل استفاده کرده‌‌‌اند. برای مثال، ترکیه همزمان با حفظ خطوط مونتاژ رنو و فیات، با آزادسازی نسبی واردات، فضای رقابتی سالمی در بازار خودرو ایجاد کرد.

به این ترتیب، پرسش اصلی شاید این نباشد که کدام رویکرد بهتر است، بلکه می‌تواند این پرسش باشد که چگونه می‌توان از مزایای هر دو بهره برد: رشد کیفیت و افزایش رقابت از طریق واردات، در کنار حفظ اشتغال و زنجیره تامین از طریق مونتاژ. موفقیت در این مسیر مستلزم تنظیم یک سیاست کلی و تدوین برنامه و در انتها، پایبندی به آن است.

دوگانه‌‌‌سازی یا تعادل‌‌‌بخشی؟
شاید بهتر است برای بررسی دقیق‌‌‌تر واردات یا مونتاژ معایب و مزایای آنها را زیر ذره‌‌‌بین قرار دهیم. ابتدا به سراغ مونتاژی‌‌‌ها برویم. درواقع مونتاژکاران تاکنون توانسته‌‌‌اند هرچند محدود اما مزایایی برای کشور به همراه داشته باشند. فعالیت خودروسازان خصوصی به هر صورت توانسته از طریق مالیات یا تعرفه واردات قطعه درآمدهایی را برای دولت به همراه داشته باشد. آنها کارخانه‌‌‌هایی را در کشور ایجاد کرده‌‌‌اند که به‌رغم مابه‌‌‌ازایی که می‌تواند از طریق نقدینگی آنها در اقتصاد ایجاد شود، توانسته‌‌‌اند اشتغال‌زایی خوبی هم داشته باشند. همچنین در پروسه واردات قطعه علاوه بر حقوق گمرکی و ... که به دولت می‌رسد برخی نیز مشغول به کار شده و برخی نیز در این زنجیره سود می‌‌‌برند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Feb, 05:01


اما با همه اینها کفه معایب این ترازو نیز خالی نیست. یکی از این معایب ارزبری بالای خودروهای مونتاژی است. برای مثال در گزارشی که پیش از این توسط مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس منتشر شده بود ارزبری هایما اس۷ بیش از ۱۹هزار دلار و لاماری بیش از ۱۵هزار دلار است.

بیشتر خودروهای مربوط به مدیران‌‌‌خودرو نیز اغلب بیش از ۱۰هزار دلار مصرف ارزی دارند. این در شرایطی است که سقف ارزی واردات خودرو 20 هزار دلار است. بنابراین مونتاژی‌‌‌ها تقریبا پابه‌پای وارداتی‌‌‌ها ارزبری دارند اما این در شرایطی است که اساسا ارز بیشتری هم به آنها تخصیص می‌‌‌یابد. برای مثال طبق برآوردها در ۹ ماه سال‌جاری ارز تخصیصی به مونتاژ خودرو 5.8برابر ارز واردات بوده است. بنابراین در این مقایسه دست کم به این نتیجه می‌‌‌رسیم که فاصله قابل‌توجهی بین ارزبری دو گروه خودرویی وجود ندارد اما در تخصیص ارز بیشتر، به نفع مونتاژی‌‌‌ها قابل مشاهده است.

از طرف دیگر خودروهای مونتاژی قیمت بالایی هم دارند. در واقع در فرصت چهارساله‌ای که سیاستگذار با ممنوعیت واردات برای شرکت‌های مونتاژکار ایجاد کرد آنها توانستند بی‌‌‌چون و چرا و تقریبا به صورت انحصاری راس هرم تقاضای خودرو در کشور را که مربوط به خودروهای گران‌قیمت‌‌‌تر است به خود اختصاص دهند.

در آن چهارسال (که موجب توسعه این شرکت‌ها هم شد) آنها در راس هرم تقاضا هیچ رقیبی را برای خود نمی‌‌‌دیدند و به راحتی توانستند قیمت‌گذاری بالایی انجام دهند. بعد از شروع واردات نیز میزان آن در حدی نبود که بتواند مونتاژی‌‌‌ها را مجبور به رقابت کند. گرچه یک بار در اردیبهشت ماه سال 1402 شورای رقابت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان سعی کردند به صورت مصنوعی و دستوری قیمت آنها را کنترل کنند اما این پروژه با شکست مواجه شد؛ رقابت هم که روشی طبیعی برای کنترل قیمت است وجود نداشت.

گرچه با افزایش واردات در سال‌جاری، مونتاژی‌‌‌ها دیگر نمی‌توانستند جای وارداتی‌‌‌ها را پر کنند اما طی یک هفته گذشته سه مونتاژکار اعلام کردند که قیمت محصولات خود را افزایش خواهند داد، این تصمیم به دنبال حذف ارز نیمایی و بالا رفتن هزینه تامین ارز آنها گرفته شد. «دنیای‌اقتصاد» نیز روز گذشته در گزارشی تحت عنوان «ترکش ارزی بر قیمت مونتاژی‌‌‌‌‌ها» به این موضوع پرداخت. با رشد قیمت محصولات خودروسازان خصوصی‌‌‌، حالا قیمت مونتاژی‌‌‌ها به خودروهای وارداتی نزدیک شده است.

علاوه بر این مشکل دیگری که در مورد خودروهای مونتاژی وجود دارد، تامین قطعات آنهاست، به‌‌‌طوری که کمبود و گرانی حالا کابوس خریداران محصولات چینی شده است. دارندگان این خودروها معتقدند لوازم یدکی موردنیاز به سختی، آن هم با قیمت بالایی عرضه می‌شود.

همچنین عنوان می‌شود برای تولیدکنندگان، اولویت واردات قطعه با خطوط تولید است. مصرف‌کنندگان معتقدند که لوازم یدکی مورد‌‌‌نیاز آنها به‌‌‌سختی در بازار پیدا می‌شود و اگر هم محصول مورد‌‌‌نیاز یافت شود قیمت بسیار بالایی دارد، البته اگر تقلبی نباشد!!!

MachineNews | ماشین نیوز

15 Feb, 18:12


نقدی متفاوت و البته منطقی به طراحی نسل جدید خودروهای امروزی

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

15 Feb, 15:51


محبوب‌ترین رنگ‌ خودرو در جهان کدام است؟

براساس گزارش و تجزیه و تحلیل سالانه شرکت معروف شیمیایی BASF از رنگ‌های به کار رفته در صنعت خودرو، با نتایجی غیرقابل پیش‌بینی مواجه هستیم.

جالب است بدانیم در کنار خاکستری و مشکی معمول، شگفتی سال ۲۰۲۴ از رنگ‌های گرم مانند زرد بدست آمد. این رنگ سهم بازار جهانی خود را دو برابر کرد که توسط فیات برای معرفی گرند پاندا انتخاب شد. حتی رنگ سبز نیز پس از سال‌ها دوباره به بالای نمودارها بازگشته است. در واقع رنگ‌های روشن و گرم مانند زرد و سبز خود را به عنوان نمادهای مثبت‌اندیشی و تولد دوباره تثبیت کرده‌اند.

محبوب‌ترین رنگ‌ها خودروها در سال ۲۰۲۴

سفید ۳۴٪
مشکی ۲۲٪
خاکستری ۱۷٪
نقره‌ای ۸٪
آبی ۷٪
قرمز ۴٪
سبز ۲٪
زرد ۱.۵٪
قهوه‌ای ۱٪
بژ ۱٪
بنفش ۱٪

با نگاهی به قاره‌های مختلف، اروپا، خاورمیانه و آفریقا همچنان تحت سلطه رنگ‌های خنثی بوده و خاکستری و مشکی محبوب‌ترین رنگ‌ها بودند. در سال ۲۰۲۴، محبوب‌ترین رنگ در اروپا رنگ بژ بود که دوباره مد شده و سهم بازار خود را تقریباً دو برابر کرده است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

15 Feb, 08:51


شروع جذاب و پایانی تلخ و کوتاه برای مالک یکدستگاه فراری 296 در برزیل.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

15 Feb, 05:04


ترکش ارزی بر قیمت مونتاژی‌‏‌ها

طی یک هفته گذشته قیمت خودروهای مونتاژی توسط سه خودروساز خصوصی افزایش پیدا کرده است. تصمیمی که به نظر می‌رسد بعد از حذف ارز نیمایی و به تبع افزایش هزینه تمام‌شده این شرکت‌ها گرفته شده است.

۲۴ بهمن گروه بهمن در سامانه کدال اطلاعیه‌‌‌ای منتشر کرده و طی آن اعلام کرد که قیمت برخی از محصولات این شرکت با ۲ تا ۱۶‌درصد افزایش همراه خواهد بود.

همچنین پنج روز پیش مدیران‌خودرو نیز اعلام کرد که افزایش قیمت ۲۷ تا ۳۱۵ میلیون تومانی را روی برخی از محصولات خود اعمال خواهد کرد. سومین شرکتی هم که دست به افزایش قیمت‌ها زد، کرمان موتور بود که رشد ۳۰ تا ۱۸۰ میلیون تومانی را روی برخی از محصولات خود اعمال کرد.
البته بعد از شناورسازی ارز تجاری انتظار این رشد قیمت می‌‌‌رفت و حالا از میانه بهمن تاکنون شاهد تحقق این رشد قیمت هستیم.

پس‌انداز طلا فقط با ۱۰۰ هزارتومان (امن و راحت)
در واقع پیش از این واردات قطعات موردنیاز مونتاژکاران با ارز نیمایی انجام می‌‌‌شد اما  با حذف این شکل از ارز و شناورسازی ارز تجاری که موجب رشد قیمت آن شد، تامین قطعه برای آنها هزینه بیشتری را به همراه دارد و می‌توان گفت که هزینه تمام‌شده آنها احتمالا به میزان قابل‌توجهی افزایش پیدا کرده است.

بنابراین رشد قیمت اعمال‌شده برای پوشش این رشد هزینه‌‌‌ها انجام شده است.
در واقع رشد نرخ ارز تجاری از نرخ نیمایی تا توافقی، روی همه بخش‌‌‌های صنعت و بازار خودرو موثر بوده است. با وجود همه محاسنی که این تصمیم در میان‌‌‌مدت و بلند‌‌‌مدت می‌تواند روی صنعت خودروی کشور داشته باشد؛ از ابتدا نیز پیش‌بینی می‌‌‌شد در کوتاه‌مدت موجب رشد قیمت‌ها شود.

البته در مورد خودروهای داخلی با توجه به اینکه رشد قیمت رسمی در آبان ماه رخ داده به این زودی نمی‌تواند رشد قیمت دیگری اتفاق بیفتد و به نظر می‌رسد که سیاستگذار از طریق دیگری به دنبال کاهش هزینه تامین ارز آنهاست. در واقع وزارت صمت در تلاش است تا خودروسازان داخلی با صادرات محصولات معدنی ارز موردنیاز خود را تامین کنند. «دنیای‌اقتصاد» نیز پیش‌تر در گزارشی تحت عنوان «شغل جدید خودروسازان» به این موضوع پرداخته بود.

 در مورد خودروهای وارداتی نیز سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان باید تصمیم‌گیری کند اما هنوز خبری از رشد قیمت نیست. با وجود این قیمت‌گذاری خودروهای مونتاژی در اختیار خود شرکت‌هاست که هفته گذشته رشد قیمت را اعمال کردند. با توجه به اینکه هنوز خبری از افزایش بهای خودروهای وارداتی نیست تا تصمیم‌گیری سازمان حمایت انتظار می‌رود که در بازار،قیمت مونتاژی‌‌‌ها به خودروهای وارداتی نزدیک شود.

اما قیمت‌گذاری محصولات خودروسازان خصوصی نیز با تغییراتی همراه بوده است به‌طوری که اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ شورای رقابت در اقدامی بی‌‌‌سابقه با همکاری سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان قیمت پایه ۱۷خودروی مونتاژی را تعیین و نسبت به کاهش قیمت محصولات خودرویی بخش خصوصی اقدام کرد. کلیدواژه قیمت‌گذاری محصولات این بخش از خودروسازی «انحصار» عنوان شد. موضوعی که باعث چند ماه کشمکش شد و در نهایت خصوصی‌‌‌ها زیر بار قیمت‌گذاری نرفتند.

نتیجه اینکه در شرایطی که طی تصمیمات دولتی، هزینه تمام‌شده آنها افزایش پیدا کرده نیاز نیست مانند خودروسازان داخلی رو به صادرات مواد معدنی بیاورند یا مثل واردکنندگان منتظر تصمیم ‌سازمان حمایت بنشینند بلکه می‌توانند رشد هزینه‌‌‌ها را روی قیمت اعمال کرده و تولید خود را حفظ کنند.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

15 Feb, 05:04


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

13 Feb, 10:42


فراری بسازید، فیات بخرید

فراری در سال گذشته پس از تولید 13752 خودرو با رشد 0.7 درصد نسبت به سال 2023، رکورد فروش خود را شکست.

مهمتر از آن اینکه درآمد خالص این شرکت 11.8 درصد افزایش یافت و به 6.7 میلیارد یورو رسید.

به همین مناسبت این شرکت به کارمندان خود پاداشی قابل توجه داده است که بر اساس اعلام
خبرگزاری ANSA؛
این جایزه با نرخ ارز فعلی بالغ بر 14,400 یورو یا تقریباً 15,000 دلار است،
و این عدد یعنی کارمندان فراری میتواند با رقم پاداش دریافتی خود یک دستگاه فیات پاندا جدید در ساده ترین حد آپشن خریداری نمایند البته خریداران باید 100 یورو اضافی برای خودرو جدید خود هزینه کنند زیرا قیمت پاندا جدید از 14500 یورو شروع می‌شود.

پاداش‌های سالانه بخشی از مشوق های اجرایی فراری است، و این آخرین پاداش بسیار قابل توجه بوده زیرا اینبار کارمندان 13500 یورو پاداش به خانه میبرند.

بر اساس پیش بینیها و تعداد سفارشات ثبتی مشتریان به این شرکت ایتالیایی، رشد فروش در سال های 2025 و 2026 نیز کاملا مثبت و رو به رشد است.
در نتیجه عجیب نیست که قبول سفارش‌های جدید تا اوایل سال 2027 انجام نمی‌شوند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

13 Feb, 06:03


زمان اجرای طرح خط خودروهای پرسرنشین اعلام شد؛ میزان جریمه ورود غیرمجاز به طرح

سرهنگ فیروز کشیر، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ :

طرح HOV در راستای تشویق مردم به استفاده از حمل‌ونقل عمومی و پر سرنشین کردن خودروها برای کاهش ترافیک و آلودگی هوا است. این اقدام نه‌تنها به کاهش ترافیک کمک می‌کند، بلکه باعث استفاده بیشتر از وسایل نقلیه عمومی می‌شود.

اگر خودروهای تک‌سرنشین از این لاین عبور کنند، مشابه طرح معاینه فنی یا طرح ترافیک، دوربین‌ها تصویر خودرو را ثبت کرده و پس از شناسایی، پیامکی برای جریمه ارسال خواهد شد. این جریمه مشابه جریمه خطوط ویژه بوده و مبلغ آن ۲۵۰ هزار تومان است.

شهرداری امیدوار است این طرح را تا قبل از پایان سال جاری به‌طور کامل اجرایی کند، البته بستگی به مهیا شدن زیرساخت‌ها دارد. پیش‌بینی می‌شود که بعد از عید، طرح HOV به‌طور کامل اجرایی شود./مهر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

13 Feb, 05:37


چرا خودرو به افزایش شدید قیمت دلار واکنش خاصی نشان نداد

«دنیای اقتصاد»، روند قیمتی بازار خودرو پس از رشد قیمت دلار را بررسی کرد.

با وجود افزایش شدید قیمت ارز و عبور دلار در هفته جاری از 90 هزار تومان، بازار خودرو واکنش شدیدی نشان نداده و رشد قیمت آن بسیار کمتر از انتظارات بوده است.

این روند با فاکتور گرفتن از فرودین ماه، آغاز شده و برخلاف سال‌های قبل، وابستگی مستقیم قیمت خودرو به نرخ ارز کاهش یافته است.

بررسی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که طی هفته اخیر، میانگین افزایش قیمت خودرو کمتر از 2 درصد بوده، در حالی که نرخ دلار از ابتدای بهمن 8.6 درصد رشد کرده است.

برخی خودروها مانند پژو 207 اتومات، دنا پلاس توربو و تارا اتومات در مقایسه با قله قیمتی فروردین، حتی ارزان‌تر شده‌اند.

"کرختی"بازار خودرو ناشی از عوامل مختلفی است، از جمله کاهش انتظارات تورمی در این حوزه و تغییر الگوی عرضه و تقاضا.

با این حال اما مهمترین و عمده ترین دلیل کاهش وابستگی خودرو به نرخ ارز، باز شدن آب باریکه واردات خودرو در سال جاری است. هر چند امسال واردات به صورت قطره چکانی و کند بوده، اما همین میزان نیز توانسته تا حد زیادی به ساماندهی قیمت‌ها در بازار خودرو کمک کند.

بنابراین، واردات خودرو را می‌توان یکی از عوامل کلیدی در کنترل افزایش قیمت‌ها در این بازار دانست.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

13 Feb, 05:37


روزتون بخیر


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 09:33


فقط ۱۰۰ فروند هواپیما داریم که ۳۰ درصد آن همواره در حال تعمیر است!!!!


عليرضا نوین، کمیسیون عمران مجلس:
بعضی از شرکت‌های هواپیمایی فقط با ۶ فروند هواپیما فعالیت می‌کنند
فقط ۱۰۰ هواپیما داریم که ۳۰ درصد آن همواره در حال تعمیر است./شفقنا

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 08:31


رأی شورای رقابت علیه کروز به اجرای احکام قوه قضائیه رفت

سرانجام با تأخیر ۸ روزه، دیروز رأی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت ابلاغ شد.

در این مصوبه تأکید بر عدم‌اهلیت شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئت مدیره ایران‌خودرو شده است.

کسب اطلاع از وضعیت اجرای رأی شورای رقابت نشان می‌دهند در حال حاضر این مصوبه به اجرای احکام قوه قضائیه ارسال شده و باید طی روزهای آینده از سوی قوه قضائیه برگزاری مجمع فوق العاده ایران خودرو و حضور کروز در هیأت مدیره این شرکت تعیین تکلیف شود./تسنیم

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 08:29


سیستم ضد حریق در لامبورگینی ....


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 06:18


با وجود رشد تولید، اما فروش خودروسازان بهبود پیدا نکرده بلکه تنها از سرعت بدتر شدن آن کاسته شده است. طبق اطلاعات شامخ، فاکتور «میزان فروش محصولات» در آذرماه 39.8 واحد بود که باعث شد در این ماه این فاکتور به کف یکساله خود برسد اما در دی 48.8 واحد ثبت شد گرچه 8.6 واحد رشد در این شاخص رخ داده اما باید توجه کرد که این رقم هنوز زیر مرز 50 است. بنابراین وضعیت آن بهتر نشده بلکه سرعت بدتر شدن کمتر شده است. با وجود این «میزان سفارش‌های جدید» این صنعت افزایش یافته به طوری که این شاخص در ماه پایانی پاییز روی 48.2 واحد بود، اما در دی به 53.6 واحد رسیده تا ضمن عبور از مرز 50 رشد 5.4 واحدی را ثبت کند. «سرعت انجام و تحویل سفارش» اما با وجود رشد 11.3 واحدی و رسیدن به 48.2 واحد از 36.9 واحد همچنان زیر مرز 50 است که نشان می‌دهد وضعیت تحویل سفارشات چندان جالب به نظر نمی‌رسد.

 اما «قیمت خرید مواد اولیه» به بیشترین میزان خود در یکسال گذشته رسیده و رقم 87.9 واحد را ثبت کرده است. این در شرایطی است که این رقم در آذر 82 واحد بود. بنابراین در مدت زمان یاد‌شده این شاخص با رشد 5.9 واحدی همراه بوده است. جالب اینکه این فاکتور در آذرماه نیز بیشترین رقم یکساله را نشان می‌داد اما بازهم در دی افزایش یافته است. این موضوع نشان می‌دهد که رشد نرخ ارز و تورم موجود تاثیر بسیار زیادی روی صنعت خودرو گذاشته است. این مساله می‌تواند روی دیگر فاکتورها به‌خصوص فاکتور «موجودی مواد اولیه» تاثیرگذار باشد. 

«موجودی مواد اولیه» تنها فاکتور در شامخ دی ماه است که گرچه محدود اما با افت همراه بوده است. این شاخص که در آذر روی 42 واحد ایستاده بود در دی به 41.4 واحد رسید تا افت محدود 0.6 واحدی را ثبت کند. ارقام ثبت شده نشان می‌دهد که موجودی مواد اولیه در انبار خودروسازان و قطعه‌سازان با سرعت بیشتری رو به کاهش است. این موضوع می‌تواند به دلیل افزایش نرخ ارز و حذف ارز نیمایی باشد که تامین مواد اولیه را برای آنها با سختی همراه کرده است. طبق اظهار مدیران خودروساز «موجودی محصول نهایی در انبار» در آذرماه همچنان کاهشی بوده اما از سرعت افت آن کاسته شده است. این فاکتور از 40 واحد در آذر به 45.1 واحد در دی رسیده است. 

البته این فاکتور به محصول نهایی در انبار می‌‌‌پردازد و اگر خودروی ناقصی در انبار وجود داشته باشد در این فاکتور ذکر نمی‌شود.آمار کدال نیز حاکی از رشد تولید خودروهای ناقص داشت. به طوری که ایران‌خودرو در گزارش خود به سازمان بورس تاکید کرده که از ابتدای سال‌جاری تا انتهای دی ماه، ۹‌هزار و ۵۴۶ دستگاه خودروی ناقص تولید کرده که 5هزار و ۱۶۸ دستگاه آن تنها مربوط به دی ماه است. فاکتور «قیمت محصولات تولیدشده» در دی‌ماه تقریبا ثابت مانده، این شاخص که در آذرماه 60 واحد بود در دی ماه با تنها 0.3 رشد به 60.3 واحد رسیده است. البته در ماه ابتدایی زمستان خبری از رشد قیمت خودرو نبود و احتمال دارد که این رشد به محصولات برخی از مونتاژکاران یا قطعه‌سازان مربوط باشد.
اما یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در شامخ خودرو مورد بررسی قرار می‌گیرد «انتظارات تولید در ماه آینده» است که به نوعی چشم‌‌‌انداز خودروسازان و قطعه‌‌‌سازان نسبت به آینده را نشان می‌دهد. این شاخص از 42.4 واحد در آذر به 55.8 واحد در دی رسیده تا رشد قابل توجه 13.4 واحدی را ثبت کرده و از مرز 50 عبور کند.
«مصرف حامل‌‌‌های انرژی» نیز دیگر فاکتوری است که به‌رغم ثبت رشد هنوز زیر مرز 50 باقی مانده است.این شاخص در آذرماه روی 33.5واحد ایستاده بود که کمترین حد یکساله این فاکتور محسوب می‌شد، اما در دی با 13.7واحد رشد به 47.2 واحد رسید. با وجود این هنوز کمتر از 50 است که نشان می‌دهد گرچه مشکلات تامین برق برای فعالان این صنعت استراتژیک کمتر شده اما آنها همچنان در تامین انرژی با مشکل مواجه هستند.
«میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» نیز از فاکتورهایی در شامخ دی بود که با رشد همراه است. این شاخص 7.6 واحد افزایش را ثبت کرده و از 38.2 واحد در آذر به 45.8 واحد در دی رسیده است.البته استخدام‌ها می‌تواند با واگذاری ایران‌خودرو روند کاهشی بیابد.
«میزان صادرات» آخرین فاکتوری است که در شامخ دی آن را بررسی می‌‌‌کنیم. «میزان صادرات» در شامخ آذر 47.8 واحد بوده که این رقم در دی به 49.3 واحد رسیده است. البته این فاکتور همچنان زیر مرز 50 است که نشان می‌دهد وضعیت همچنان رو به نزول است اما سرعت آن کمتر شده است. البته اطلاعات دقیقی در دست نیست که این کاهش دقیقا از چه محلی نشأت گرفته است.

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 06:18


امید در زمستان سخت خودروسازان

شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته‌ در دی ماه حاکی از آن است که دهمین ماه از سال وضعیت صنعت خودرو توانسته سرعت حرکت خود را به سمت رکود کمتر کند با این حال همچنان در مرز رکود ایستاده است.

شامخ کل گروه خودرو در این ماه به ۵۰.۲ واحد رسیده که گرچه نسبت به آذرماه رشد ۹.۴ واحدی را نشان می‌دهد اما ایستادن روی مرز ۵۰ نشان می‌دهد وضعیت این صنعت تفاوت چندانی نکرده است.

در واقع رشد ۹.۴ واحدی شامخ کل گروه خودرو را بیش از آنکه بتوان به بهبود وضعیت صنعت در این ماه مرتبط دانست بیشتر باید آن را مربوط به وضعیت بسیار رکودی آذر دانست که در آن بیشتر شاخص‌های مورد بررسی در شامخ به کف یکساله خود رسیده بودند، بنابراین حتی افت سرعت بدتر شدن شاخص‌ها نیز می‌تواند تا حد زیادی موجب افزایش فاکتورهای شامخ شود.

 اما ثبت رقم ۵۰.۲ برای شامخ دی ماه نشان می‌دهد که وضعیت در دی نسبت به آذرماه تغییر چندانی نکرده است. رقم ۵۰ مرز مهمی در شامخ محسوب می‌شود. در واقع پایین‌‌‌تر از رقم ۵۰ در شامخ نشان از وضعیتی نامطلوب دارد. بر این اساس عدد محاسبه‌‌‌شده اگر زیر ۵۰ باشد، اما از عدد محاسبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده ماه قبل بیشتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بدترشدن وضعیت کاهش یافته است.

در مقابل، چنانچه عدد محاسبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده بالای ۵۰، از عدد ماه قبل کمتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بهبود وضعیت در مقایسه با ماه قبل کاهش یافته است و اگر روی ۵۰ بایستد نشان از عدم تغییر دارد.
با وجود این خودروسازان نسبت به آینده امیدوار شده‌اند. شاخص «انتظارات تولید در ماه آینده» در دی ماه به ۵۵.۸ واحد رسید این در شرایطی است که این رقم در آذرماه ۴۲.۴ واحد بود؛ بنابراین این فاکتور در شامخ ماه ابتدایی زمستان ۱۳.۴ واحد رشد داشته است. بر این اساس می‌توان گفت که فعالان صنعت خودرو  و  صنایع وابسته نسبت به تولید بهمن ماه امیدوارتر هستند.

احتمالا برخی زمزمه‌ها که از دی ماه آغاز شده بود بیشترین تاثیر را روی افزایش امید خودروسازان نسبت به آینده داشته است. یکی از این موارد امیدی بود که فعالان این صنعت نسبت به مذاکرات بین‌المللی و کاهش تحریم‌ها داشتند. در واقع این امید در دی ماه قوی‌تر بود اما در ماه جاری این احتمال چندان قوی به نظر نمی‌رسد.

همچنین زمزمه‌های واگذاری ایران خودرو از دی ماه اوج گرفته بود. با توجه به اینکه این شرکت سهم ۵۰درصدی از بازار خودرو دارد، واگذاری آن می‌تواند امید فعالان این صنعت به برخی از اصلاحات از جمله لغو قیمت‌گذاری دستوری را افزایش دهد.

همچنین شامخ دی نشان می‌دهد که خودروسازان شدیدا تحت‌تاثیر تورم بوده و افزایش نرخ ارز در این ماه آنها را در تامین مواد اولیه دچار مشکل کرده به طوری که شاخص قیمت خرید مواد اولیه در بیشترین میزان خود در یک سال گذشته قرار گرفته است.

اتاق بازرگانی ایران، به ‌‌‌‌‌‌‌‌‌عنوان مرجع انتشار شامخ، این شاخص اقتصادی را این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور توصیف می‌کند: «شامخ یکی از شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی است که مورد پذیرش بیشتر کشورهای توسعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یافته است. درحال‌‌‌‌‌‌‌‌‌حاضر شاخص شامخ برای حدود ۲۹هزار بنگاه بخش خصوصی در بیش از ۴۰کشور جهان محاسبه و منتشر می‌شود. این شاخص بر اساس پایش پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به دست می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید و بینش آنی و تصویر سریعی از شرایط اقتصاد کلان، به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ویژه وضعیت رونق و رکود در بخش‌های صنعت و خدمات ارائه می‌دهد. درواقع شامخ تصور تولیدکنندگان از وضعیت تولیدی بوده و به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نوعی نشان از میزان امید آنها به آینده دارد.»

فراز و فرود شامخ
از بین 13شاخصی که در شامخ دی ماه خودرو مورد بررسی قرار گرفته 12 فاکتور با رشد و تنها یک فاکتور با کمی کاهش همراه بوده است. در این بین بیشترین رشد مربوط به فاکتور «میزان تولید محصولات» است. این شاخص که در آذر روی 35.7 واحد ایستاده بود، در دی ماه به 54.4 واحد رسید تا ضمن عبور از مرز 50 افزایش 18.7 واحدی را ثبت کند. موضوعی که البته توسط آمار کدال نیز تایید می‌شود. طبق اطلاعاتی که خودروسازان بزرگ کشور به سازمان بورس ارائه داده‌اند، تولید خودروی سواری در دی با رشد 14.7درصدی نسبت به آذر مواجه بوده است. بر این اساس خودروسازان در آذر امسال 72هزار و 630 دستگاه محصول سواری را تولید کرده بودند، اما در دی ماه، تیراژ آنها به 83هزار و 291 دستگاه رسیده است. با وجود این، آمار تولید هم نشان داد که رشد محقق شده به خاطر بهبود وضعیت نیست، بلکه به خاطر افت قابل توجه تولید در آبان است، چراکه تولید در دی ماه هنوز کمتر از تولید مهر بوده است. 

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 06:18


به طور کلی صنعت خودرو در دی‌ماه وضعیت دوگانه‌ای را تجربه کرد. از یک‌سو، با چالش‌های جدی در زنجیره تامین، افزایش هزینه‌های تولید و انباشت خودروهای ناقص مواجه بود. از سوی دیگر، فعالان این صنعت نسبت به آینده امیدوار شده‌اند.این خوش‌بینی که از احتمال بهبود روابط بین‌المللی و واگذاری ایران‌خودرو نشأت می‌گرفت در دی ماه وجود داشت.گرچه بسیاری از شاخص‌ها نسبت به آذرماه بهبود نسبی داشته‌اند، اما این بهبود بیشتر نشان‌دهنده وضعیت بسیار ضعیف آذرماه است تا پیشرفت واقعی در دی‌ماه. در مجموع، صنعت خودرو همچنان در مرز رکود قرار دارد و برای خروج از این وضعیت نیازمند تحولات اساسی است/دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

12 Feb, 06:16


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

11 Feb, 14:23


حواشی فروش ایرانخودرو تمامی ندارد!!

رأی هیأت تجدیدنظر شورای رقابت علیه کروز ابلاغ شد


در این مصوبه بر عدم‌ اهلیت شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئت مدیره ایران‌ خودرو تاکید شده است.

اطلاعیه شركت صنایع تولیدی كروز در پاسخ به رای 305 هیات تجدیدنظر شورای رقابت

ایرادات فراوانی به رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت وارد است که برای حفظ اعتبار این شرکت به عنوان بزرگترین مجموعه قطعه سازی کشور یقینا نسبت به این رای در مرجع صالح اقدام قانونی لازم در راستای درخواست نقض تصمیم غیرقانونی انجام  می‌شود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

11 Feb, 10:13


امسال سهمیه بنزین نوروزی نداریم!

مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی:

سهمیه جداگانه‌ای برای نوروز در نظر گرفته نشده اما تمهیدات لازم برای تامین نیاز بنزین نوروزی در نظر گرفته شده است.

زمانی که خودرو به دوگانه‌سوز تبدیل می‌شود سهمیه بنزین آن خودرو کاهش می‌یابد و کارت آن به کارت دوگانه‌سوز تبدیل می‌شود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

11 Feb, 07:53


لاماری اکو با قیمای کمتر از ۲ میلیارد وارد بازار خواهد شد

غرویان، مدیر فروش برند لاماری گفت: طبق برنامه ریزی انجام شده لاماری اکو، داخلی سازی شده و با استفاده از توان قطعه سازان ایرانی به تولید انبوه میرسد.

قیمت لاماری اکو کمتر از 2 میلیارد تومان ( با توجه به افزایش قیمت ارز طی روزهای اخیر ) خواهد بود و عرضه این محصول در بهار 1404 پس از کسب مجوزهای لازم از سازمان های ذیربط شروع خواهد شد.

🔷 تولید لاماری اکو از فصل بهار 1404 آغاز و پس از تست های مربوطه و اخذ مجوزهای لازم از سازمان محیط زیست، استاندارد و شماره گذاری، در تابستان 1404 به مشتریان تحویل داده می شود.

لاماری اکو در واقع محصول جدید برند لاماری آرین موتور است که به گفته مدیران این شرکت، در یکی از پرتقاضاترین سگمنت های بازار خودرو یعنی سگمنت C عرضه می شود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

11 Feb, 06:53


چرا تراموا راننده چینی دارد؟

مهدی چمران:
تست تراموا نیاز به مجوز شورا ندارد.
تست یکبار یا دو بار نیست و تا نزدیک ایام عید باید استمرار داشته باشد.

آموزش در این زمینه ارائه می‌شود و خوشبختانه رانندگان ماهری داریم که می‌توانند به عنوان راننده تراموا فعالیت کنند.

امروز بحث بیشتر در مورد محل تردد ترامواست.

تراموا دو راننده در دو سمت دارد؛ چراکه نمی‌تواند دور بزند. لذا آموزش‌های لازم برای نحوه تردد آن ارائه خواهد شد.

@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 19:31


تست ART از فردا شب در تهران

معاون حمل ونقل شهرداری تهران:

🔹دو دستگاه ART  که نسل جدید تراموا محسوب می شوند واردتهران شده است.

🔹شورای ترافیک کشور شهرداری تهران را ملزم به راه‌اندازی دو خط ART  در دوخط کرد.

🔹تردد ART می‌تواند به بهبود کارکرد خط BRT میدان آزادی - پایانه شرق کمک کند.

🔹دستگاه ART برقی است و آلایندگی ندارد.

🔹از فردا شب (۲۲ بهمن ماه) تست ART آغاز می‌شود./ایسنا


@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 18:05


‏این کامیون مرسدس بنز معروف به "واگن هود" تولید شرکت معظم ایران خودرو دیزل است.

خودرویی که در حدود ۶۶ سال پیش متولد شده و علیرغم همه گونه ادعای سازنده داخلی با هیچ یک از استانداردهای امروزی صنعت خودروسازی سنگین دنیا مطابقت ندارد.

کافیست به گاردهای عرضی نصب شده در زیر سپر خودرو ( برای جلوگیری از زیرگرفتن خودروهای سواری بهنگام تصادف ) دقت کنید که در نهایت بی سلیقگی و احتمالا به منظور رفع تکلیف انجام شده است.

از فضای داخل خودرو که بر اساس استانداردهای نیم قرن پیش طراحی شده چیزی نمیگوییم.

اما همین کامیون فسیل و سنگواره نشان، امروز معادل ۵ میلیارد تومان قیمت دارد.

جای کامیون مرسدس بنز ۱۹۲۴ و وانت نیسان جونیور، دو ارابه مرگ واقعی، در موزه‌هاست نه جاده‌های کشور!!!!


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 12:33


تولید خودروهای برقی کمپانی فورد در سال ۲۰۲۵ با ضرر چند میلیارد دلاری همراه خواهد بود!!! این خبری است بشدت شوک برانگیز و تلخ اما واقعی.

حقیقت آنست که خودروهای الکتریکی هنوز برای بسیاری از خودروسازان سودآور نیستند؛ چرا که هزینه‌های تولید باتری به عنوان گران‌ترین بخش یک خودروی برقی بالا یا بعبارتی بسبار بالا است.

فورد اخیراً در گزارش مالی خود اعلام کرده که در سال ۲۰۲۴، زیان عملیاتی (EBIT) این شرکت در بخش خودروهای الکتریکی به ۵.۱ میلیارد دلار رسیده است.
اما این شرایط در سال ۲۰۲۵ حتی بدتر خواهد شد، زیرا این شرکت پیش‌بینی می‌کند که زیان این بخش بین ۵ تا ۵.۵ میلیارد دلار افزایش یابد.

با وجود این، فورد همچنان به سرمایه‌گذاری در این بخش ادامه می‌دهد و در سال گذشته موفق شد ۱.۴ میلیارد دلار در راستای بهینه‌سازی هزینه‌های تولید خودروهای برقی صرفه‌جویی کند.

اگرچه بخش تولید خودروهای برقی فورد همچنان با ضرر مالی روبه‌رو است، اما آمار فروش این محصولات در سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است. فورد در سال ۲۰۲۴ حدود ۹۷,۸۶۵ دستگاه خودروی برقی در بازار آمریکا به فروش رساند که افزایش ۳۴.۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ را نشان می‌دهد. همچنین فروش خودروهای هیبریدی این شرکت با رشد ۴۰.۱ درصدی به ۱۸۷,۴۲۶ دستگاه رسید. با این حال، خودروهای بنزینی همچنان نقش اصلی را در درآمدهای فورد ایفا می‌کنند، زیرا این شرکت در سال گذشته ۱,۷۹۳,۵۴۱ خودروی بنزینی فروخت که افزایش ۰.۲ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ را نشان می‌دهد.

جیم فارلی، مدیرعامل فورد، در کنفرانس مالی ۲۰۲۴ اعلام کرد که خودروهای الکتریکی بزرگ دارای مشکلات «غیرقابل حل» هستند. او گفت که این نوع خودروها برای یدک‌کشی (Towing) مناسب نیستند، چرا که باتری‌های آن‌ها بیش از حد بزرگ و سنگین هستند. به گفته فارلی، خودروهای برقی بزرگ نه تنها سنگین‌تر از مدل‌های بنزینی هستند، بلکه از نظر ایرودینامیکی نیز عملکرد ضعیف‌تری دارند.
این چالش‌ها باعث شده است که فورد روند توسعه خودروهای الکتریکی خود را کندتر کند. به عنوان مثال، فورد تصمیم گرفته که عرضه وانت برقی میان‌سایز جدید خود را تا پایان سال ۲۰۲۷ به تعویق بیندازد که حدود ۱۸ ماه دیرتر از برنامه‌ریزی اولیه خواهد شد.

در سال ۲۰۲۴، فورد تصمیم گرفت پروژه تولید یک SUV الکتریکی سه‌ردیفه را متوقف کند، زیرا هزینه‌های تولید آن بیش از حد بالا بود. این تصمیم باعث شد که فورد ۱.۹ میلیارد دلار ضرر کند. این خودرو قرار بود با برد تقریبی ۳۵۰ مایل در سال ۲۰۲۷ به بازار عرضه شود، اما در نهایت از برنامه‌های شرکت حذف شد.

جان لاولر، مدیر مالی فورد، درباره لغو این پروژه توضیح داد: «ما شرایط بازار و میزان رقابت را بررسی کردیم و متوجه شدیم که هزینه تولید یک خودروی الکتریکی با این مشخصات و اندازه، امکان دستیابی به سود در ۱۲ ماه اول عرضه را غیرممکن می‌سازد. بنابراین، تصمیم گرفتیم که پروژه را متوقف کنیم.»


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 11:37


زیان برقیهای فورد میلیاردی شد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 05:45


کدام جاده‌ها به علت برف و باران مسدود است؟

رئیس پلیس راه راهور فراجا:
جاده های استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، گیلان، مازندران، البرز، تهران، قزوین، زنجان، همدان، کرمانشاه، مرکزی، لرستان، قم، ایلام، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، سمنان، گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان و هرمزگان شاهد بارش برف و باران هستند.

جاده های زیر تا اطلاع ثانوی مسدود هستند:
🔹۱. مسیر جنوب به شمال آزادراه تهران-شمال
🔹۲. محور کرج-چالوس (در هر دو مسیر)
🔹۳. مسیر جنوب به شمال محور هراز
🔹۴. آزادراه قزوین-رشت و محور قدیم قزوین-رشت
🔹۵. آزادراه زنجان-قزوین
🔹۶. محور خرم‌آباد-پلدختر
🔹۷. محور پونل-خلخال
🔹۸. محور کلاردشت-عباس‌آباد
🔹۹. محور زنجان-بیجار
🔹۱۰. محور زنجان-قیدار
🔹۱۱. محور قیدار-ابهر
🔹۱۲. محور قیدار-همدان
🔹۱۳. محور قیدار-بیجار
🔹۱۴. آزادراه ابهر-تاکستان
🔹۱۵. جاده قدیم ابهر-تاکستان
🔹۱۶. محور زنجان-طارم
🔹۱۷. محور زنجان-دندی
🔹۱۸. جاده قدیم زنجان-قزوین
🔹۱۹. محور قزوین-همدان (گردنه آوج)
🔹۲۰. محور بوئین‌زهرا-ساوه
🔹۲۱. آزادراه قزوین-زنجان.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 05:13


بودجه ضد‌چینی واردات خودرو

بخش اعظم خودروهای وارداتی به کشور طی دو سال گذشته را در حالی مدل‌های چینی به خود اختصاص داده‌اند که ظاهرا قرار است سیاستگذاران با تخصیص بودجه ارزی جداگانه‌ای به غیر‌چینی‌ها، سهم آنها را در بازار افزایش دهند

یک منبع آگاه که نخواست نامی از وی برده شود، به «دنیای‌اقتصاد» گفت: به نظر می‌رسد حدود ۸۰‌درصد خودروهای وارد شده به کشور طی ۲سال گذشته (پس از ازسرگیری واردات) به مدل‌های چینی یا ساخت چین تعلق دارد.

وی با بیان اینکه مشتریان استقبال چندانی از خودروهای چینی نکرده‌اند، افزود: بخشی از خودروهای چینی وارد‌شده، روی دست واردکنندگان مانده و خریداری ندارد. این منبع آگاه تاکید کرد: سیاستگذاران تصمیم گرفته‌اند برای ایجاد تعادل در بازار خودرو (بین خودروهای چینی و غیر‌چینی) بودجه ارزی جداگانه‌ای را برای واردات مدل‌های اروپایی، کره‌ای، ژاپنی و... اختصاص دهد.

هرچند طی دو سال گذشته خودروهای غیر‌چینی نیز با تنوع بالایی وارد کشور شده‌اند، اما به لحاظ تعداد، چینی‌ها دست بالا را دارند. پس از آنکه ممنوعیت واردات خودرو در اردیبهشت ۱۴۰۱ برداشته شد، شهروندان امیدوار شدند مانند دوران قبل از ممنوعیت، وارداتی انبوه و متنوع از برندهای معتبر جهان را بار دیگر تجربه کنند. در آن دوران، خودروهای چینی اصلا سهمی در واردات مدل‌های سواری نداشتند، ضمن آنکه فروش و قیمت‌گذاری نیز آزاد و در اختیار واردکنندگان بود نه مانند حالا «دستوری».

پس  از ابلاغ آیین‌نامه واردات خودرو (چند ماه بعد از لغو ممنوعیت واردات)‌‌‌ مشخص شد مدل واردات تفاوت‌های زیادی با قبل از ممنوعیت واردات در بهار ۹۷ دارد. جدا از اینکه فروش، قیمت و سود خودروهای وارداتی دستوری شد، واردات با چینی‌ها کلید خورد تا مشخص شود بازار خودروی کشور با شکلی جدید از واردات مواجه است. 

هرچند آمار رسمی از تفکیک خودروهای وارد‌شده به کشور طی ۲ سال گذشته در دسترس نیست، اما آن طور که برخی فعالان عرصه واردات می‌گویند، بیشتر آنها (به نقل از منبع آگاه این گزارش، ۸۰ درصد) چینی یا ساخت چین محسوب می‌شوند. منظور از ساخت چین، خودروهای غیر‌چینی مانند تویوتاست که در چین تولید شده‌اند.
طی چند مرحله فروشی که تا به امروز برگزار شده، استقبال چندانی از چینی‌ها به عمل نیامده، تا جایی که گاهی به عنوان خودروهای مازاد به فروش گذاشته شده‌اند.

حالا طبق آنچه این منبع آگاه می‌گوید، بناست بودجه ارزی جداگانه‌ای به واردات خودروهای غیر‌چینی اختصاص داده شود. این البته در حالی است که سیاستگذاران تا به امروز به وعده‌های ارزی خود برای واردات خودرو عمل نکرده‌اند. مثلا در سال‌جاری قرار بود ۲ میلیارد یورو ارز به واردات اختصاص داده شود، اما کل ارز داده شده، یک میلیارد یورو هم نیست.

در سال آینده نیز بناست ۲میلیارد یورو ارز به واردات خودرو داده شود و باید منتظر ماند و دید چه میزان از آن صرف واردات مدل‌های غیر‌چینی خواهد شد؟


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

09 Feb, 05:12


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Feb, 04:57


مروری بر دعوا، کشمکش و حواشی عجیب پس از برگزاری مجمع خودروساز بزرگ کشور؛

ایران‌خودرو ۴۸ ساعت پس از واگذاری

مجمع عمومی عادی (به طور فوق‌العاده) ایران‌خودرو چهارشنبه هفدهم بهمن با تاخیری هفت‌ساعته آغاز شد و پس از کشمکش‌های فراوان، حدود ساعت ۱۹ به پایان رسید.  بلافاصله پس از پایان این مجمع پرحاشیه و جنجالی، خبری با مضمون «واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به بخش خصوصی» روی خروجی رسانه‌ها رفت. آنچه از دل این اخبار قابل دریافت بود، این بود که مدیریت بزرگ‌ترین خودروساز ایران پس از سال‌ها که در اختیار دولت قرار داشت، به بخش خصوصی واگذار شده است.

این در حالی است که کشمکش و جدال مدعیان صندلی مدیریتی ایران‌خودرو، پس از پایان مجمع نیز ادامه پیدا کرد. اتفاق اصلی در مجمع چهارشنبه ایران‌خودرو، موافقت سهامداران با عضویت شرکت‌های خدمات‌گستر صبا انرژی، سرمایه گنجینه ایرانیان، بهینه‌سازان بهمن، اعتبار‌آفرین و مدیریت سرمایه‌گذاری ملی ایران در هیات‌مدیره بود تا در پی آن، مدیریت این خودروساز به بخش خصوصی برسد. 

انتخاب اعضای جدید هیات‌مدیره این شرکت نیز اتفاق مهم دیگری بود که بر اساس آن، جمشید ایمانی، یوسف الهی‌شکیب، عادل پیرمحمدی و حامد نائیجی به عنوان اعضای جدید هیات‌مدیره این شرکت انتخاب شدند. روز پنج‌شنبه نیز اعضای هیات‌مدیره، عادل پیرمحمدی را به عنوان مدیرعامل جدید ایران‌خودرو انتخاب کردند. هرچند به نظر می‌رسید با انتخاب مدیرعامل جدید، حواشی به پایان برسد و ایران‌خودرو وارد لاین آرامش شود، اما در همان روز پنج‌شنبه اتفاقاتی رخ داد تا مشخص شود این قصه سر درازی خواهد داشت.

اتفاق نخست، ممانعت علیمردان عظیمی مدیرعامل (سابق) ایران خودرو از ورود مدیرعامل و اعضای جدید هیات‌مدیره به ساختمان شرکت بود. گفته می‌شود وی در اعتراض‌‌‌ به تصمیمات مجمع ایران‌خودرو، درب ساختمان مدیریت این شرکت را قفل کرده تا مانع از ورود اعضای جدید هیات‌مدیره به محل کارشان شود. با توجه به این اقدام عظیمی، اعضای جدید هیات‌مدیره ایران‌خودرو تصمیم به شکایت از مدیرعامل (سابق) این شرکت گرفتند و کار به پلیس کشیده شد. طبق گزارش دست‌نویس معاونت پیشگیری به کلانتری ۱۵۴ وردآورد، در ساعت ۱۳:۲۰ پنج‌شنبه ۱۸ بهمن، گزارشی مبنی بر وقوع درگیری در ایران‌خودرو (درب شماره یک شرکت) به ۱۱۰ اعلام می‌شود. 
با توجه به حساسیت موضوع، پلیس بلافاصله خود را به محل موردنظر می‌رساند، اما درگیری مشاهده نمی‌کند.

در گزارش پلیس آمده که درب ساختمان مدیریت ایران‌خودرو به دستور علیمردان عظیمی (مدیرعامل سابق) قفل شده و از ورود اعضای جدید هیات‌مدیره به این ساختمان ممانعت به عمل آمده است. ماجرا اما به اینجا ختم نشد، چه آنکه پنج‌شنبه شب مدیرعامل (سابق) ایران‌خودرو با حضور در برنامه‌ای تلویزیونی از روند برگزاری مجمع این شرکت و همچنین ابلاغ نشدن رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت درباره ترکیب سهامداری ایران‌خودرو انتقاد کرد. همچنین رئیس هیات تجدیدنظر شورای رقابت نیز در برنامه‌ای تلویزیونی، از انتشار غیر‌رسمی رای هیات درباره ترکیب سهامداری ایران‌خودرو انتقاد کرد. 

به گفته وی، روز دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ جلسه هیات تجدید نظر (درباره ترکیب سهامداری ایران‌خودرو) تشکیل شد اما بنا بر مستندات قانونی، برای ابلاغ این رای ۱۰ روز فرصت وجود دارد تا از طریق مراجع قانونی رای به دو طرف به طور رسمی اعلام شود.

به گفته صادقی‌شاهدانی، رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت همچنان در فرآیند بررسی است و باید انشا شده و تطبیق داده شود و پس از طی این مراحل، ابلاغ شود. وی در پاسخ به این پرسش که چه کسی تصویر رای هیات را به دادستانی ارسال کرده، گفت: ما این رای را به هیچ کس ارسال نکرده‌ایم و نمی‌دانیم چه کسی آن را به اطلاع معاون دادستانی رسانده است.  اتفاقات رخ‌داده در روز پنج‌شنبه به‌خصوص ممانعت مدیرعامل (سابق) ایران خودرو از ورود مدیرعامل و اعضای جدید هیات‌مدیره به ساختمان شرکت و همچنین اظهارات وی مبنی بر قانونی نبودن برگزاری مجمع اخیر در حالی است که سازمان بورس قانونی بودن مجمع را تایید کرد.

در اطلاعیه روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار که پنج‌شنبه منتشر شد، آمده «ناظر بورس در مجمع عمومی عادی به طور فوق‌‌‌العاده‌‌‌ شرکت ایران خودرو در تاریخ ۱۷ بهمن‌‌‌ماه ۱۴۰۳ که با حضور ۵۰.۱۱‌درصد از صاحبان سهام برای انتخاب اعضای هیات‌‌‌مدیره تشکیل شد، از ابتدا تا انتها حضور داشته است. با توجه به اینکه حضور نماینده‌‌‌ بورس، برای احراز اطمینان از رعایت مقررات و صیانت از حقوق تمام سهامداران است، فارغ از آنچه قبل از برگزاری مجمع رخ داده و حواشی مربوط به آن، که خارج از حیطه‌‌‌ نظارت است، نظر نماینده‌‌‌ بورس به موردی حاکی از اشکال، خدشه یا نقض قوانین و مقررات، نسبت به آنچه در مجمع مطرح و نتیجه‌‌‌گیری شده، جلب نشده و آنچه در مجمع اتفاق افتاده مطابق مقررات بوده است.» 

MachineNews | ماشین نیوز

08 Feb, 04:57


در نهایت، عظیمی روز گذشته با توجه به تایید مجمع ایران‌خودرو از سوی سازمان بورس و تاکید این نهاد بر روند اجرایی آن طبق قانون، پایان مدیرعاملی‌اش در ایران‌خودرو را پذیرفت و با انتشار نامه‌ای، از بزرگ‌ترین خودروساز ایران خداحافظی کرد. وی در این نامه با بیان اینکه تلاش کرده مجری و تابع قوانین و مقررات مربوطه باشد تا حقوق قانونی همه سهامداران حفظ شود، از ایران‌خودرویی‌ها خداحافظی کرده است. 

وی تاکید کرده «با توجه به اعلام موضع سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اینکه آنچه در مجمع [ایران‌خودرو] اتفاق افتاده، مطابق مقررات بوده است و ازآنجاکه خود را تابع قانون و مقررات می‌‌‌دانم، به جهت جلوگیری از بروز وقفه در امور جاری شرکت و متاثر نشدن روند تولید خودرو، به این طریق بار مسوولیت از دوش اینجانب برداشته شد و متوجه سازمان محترم بورس و اوراق بهادار و سایر نهادهای ذی‌ربط خواهد بود.» با توجه به اظهارات مدیرعامل سابق ایران‌خودرو، مدیرعامل و اعضای جدید هیات‌مدیره از صبح امروز می‌توانند کار خود را در این شرکت آغاز کنند.

اما آیا این به معنای پایان ماجرای واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به بخش خصوصی است؟ به نظر می‌رسد «نه»./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Feb, 04:57


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 18:31


جزئیات حادثه واژگونی اتوبوس دانش آموزان کرمانی

رئیس پلیس راه راهور فراجا:
یک دستگاه اتوبوس حامل ۳۸ دانش‌آموز دختر دبیرستانی که از سفر به منطقه گردشگری شهداد به کرمان بازمی‌گشت، به دلایل نامشخصی دچار سانحه شده و واژگون شد.
متأسفانه در این حادثه، ۶ نفر از دانش‌آموزان به دلیل شدت جراحات در محل جان باختند. سایر سرنشینان که دچار جراحات شده‌اند، بلافاصله توسط نیروهای امدادی به مراکز درمانی منتقل شده‌اند و وضعیت آن‌ها تحت بررسی قرار دارد.

نقص فنی ترمز علت واژگونی اتوبوس

هلال احمر اعلام کرد:
🔹️ نقص فنی ترمز علت واژگونی اتوبوس حامل دانش آموزان اعلام شد./تسنیم.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 16:29


شش لول بندی بنام عظیمی،درب ساختمان ایران خودرو را قفل کرد!

بر اساس گزارش پليس، عليمردان عظيمي اقدام به تصرف عدواني و مزاحمت و ممانعت از حق نموده و با قفل كردن درب ساختمان مديريت شركت ايران خودرو، مانع ورود اعضاي جديد هيات مديره شد و اعضاي هيات مديره جديد شركت ايران خودرو عليه اين شخص شكايت كردند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 09:33


شهردار تهران: آغاز فعالیت آزمایشی تراموا در تهران از ۲۲ بهمن/ هفته‌ آینده تاکسی‌های ( کراس‌اور ) برقی تهران رونمایی می‌شوند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 09:17


عادل پیرمحمدی، مدیرعامل ایران‌خودرو شد

اولین جلسه رسمی هیات مدیره ایران خودرو برگزار شد و عادل پیرمحمدی به عنوان مدیرعامل جدید ایران خودرو انتخاب شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 05:01


ایرانخودرو متحول میشود؟!

آشفته‌ترین و پر تنش‌ترین مجمع فوق‌العاده برای خصوصی‌سازی یک خودروساز؛

روز گذشته با چراغ سبز دستگاه‌های حاکمیتی برای واگذاری مدیریت دولتی به بخش خصوصی در شرکت ایران‌خودرو، مجمع عمومی فوق‌العاده این شرکت در محل ساپکو برگزار شد‌.

طبق برنامه ارائه شده قرار بود مجمع ساعت ۹ صبح برگزار شود که همراه با اعتراض و انتقاد بسیاری از سهامداران در نهایت با ۷ ساعت تاخیر فعالیت خود را آغاز کرد. تاخیر در برگزاری مجمع، قطعی برق سالن و میکروفن‌ها و در نهایت رای‌‌‌گیری به صورت دستی نه سیستمی به دلیل کارشکنی برگزارکنندگان، نمادی از دخالت و تصمیمات شخصی در واگذاری سهام و مدیریت دولتی بود‌.

پیام کارشکنی در واگذاری مدیریت دولتی ایران‌خودرو به بخش خصوصی، در اصل پیام کلی بود برای خصوصی‌سازی بنگاه‌های بزرگ دولتی  بدین معنا که اگر در واگذاری مدیریت و مالکیت دولت در شرکت‌های بزرگی همچون ایران‌خودرو، سران قوا هم به نتیجه واحد برسند و اگر مقام رهبری نیز تذکرات لازم را در این زمینه به دستگاه‌های دولتی بدهند، در نهایت آنچه باز هم ملاک عمل می‌شود، اعمال تصمیمات شخصی است که می‌تواند مثلا مجمع ایران‌خودرو را به اغتشاش بکشد.

اگر چه برنده میدان جنگ دیروز در نهایت بخش خصوصی بود با این حال کارشکنی‌ها در واگذاری مدیریت دولتی به بخش خصوصی نمادی شد از کارشکنی‌ها در روند خصوصی‌سازی.

با توجه به ناکارآمدی مدیریت دولتی که طی دهه‌های گذشته منجر به زیان انباشته و تولید خودروهایی با کیفیت پایین شده است، قرار بود دیروز به عنوان روز «پایان عصر مدیریت دولتی خودرو» خوانده شود با این حال کارشکنی‌ها از سوی شورای رقابت، برخی از نمایندگان مجلس، مسوولان صنعتی و در نهایت مدیران خودروساز، تصویر بدی از خصوصی‌سازی و واگذاری سهام و مالکیت دولت در اذهان ایجاد کرد.

با این حال با تمام کارشکنی‌ها و سنگ‌اندازی‌ها آنچه اکثریت آرا را به خود اختصاص داد، بخش خصوصی بود که پیروز این میدان شد.

برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت ایران‌خودرو همان‌طور که شرح آن رفت پر از حاشیه بود؛ حاشیه‌هایی که از هفته‌ها قبل بر سر مدیریت آن در فضای سیاسی و رسانه‌‌‌ای آغاز و ۷ ساعت مانع از تشکیل جلسه شد، اما در نهایت پافشاری سهامداران برای تعیین تکلیف جلسه به ثمر نشست و پس از ۷ ساعت معطلی ترکیب هیات‌مدیره جدید مشخص شد.

پس از ماراتن ۹ ساعته سهامداران صاحب رای در مجمع عمومی شرکت ایران‌خودرو، سهامداران با عضویت شرکت‌های خدمات گستر صبا انرژی،سرمایه گنجینه ایرانیان، بهینه‌سازان بهمن، اعتبارآفرین و مدیریت سرمایه‌گذاری ملی ایران در هیات‌مدیره بزرگ‌ترین خودروسازی کشور موافقت کردند و به ترتیب مدیریت این خودروسازی به بخش خصوصی رسید.

در هنگام رای‌گیری صاحبان ۵۱.۷۹درصد سهام در مجمع حضور داشتند. برگزاری این مجمع از هفته‌های گذشته با حاشیه‌های فراوانی همراه بود که حتی تا زمان اعلام نتایج انتخابات مجمع نیز ادامه یافت.جلسه ساعت ۸ صبح دیروز با حضور سهامداران بخش خصوصی و دولتی با وجود فضاسازی‌‌‌ها آغاز شد که تا حوالی ساعت ۱۶ برگزاری یا بی‌نتیجه بودن آن با چالش‌‌‌های رخ داده بین سهامداران، در هاله‌‌‌ای از ابهام قرار داشت.

این مجمع در سالن جلسات ساپکو آغاز شد؛ پیش از برگزاری جلسه تصاویر و فیلم‌‌‌هایی در فضای مجازی منتشر شد که از برخی شیطنت‌ها در توزیع برگه‌های رای بین سهامداران حکایت داشت و فیلم‌هایی از اعتراض سهامداران حقیقی در خصوص مدیریت شرکت ایران‌‌‌خودرو و زیان‌های انباشته آن دست به دست می‌شد.

با گذشت چندین ساعت از شروع جلسه و در عین حال رسمیت نیافتن آن، صاحبان سهام که اغلب سهامداران حقیقی بودند، خواستار دخالت سازمان بورس در برگزار نشدن جلسه شدند، زیرا معتقد بودند از آنجا که مجوز برگزاری مجمع از سوی بورس صادر شده، نماینده بورس نیز باید به موضوع ورود کند.

موضوعی که سرانجام حوالی ساعت ۱۵ واکنش بورس را در پی داشت و ولی‌الله جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: نماینده سازمان بورس از ساعت ۷ صبح تا هم اکنون با اعضای هیات‌مدیره و مدیران شرکت ایران‌خودرو و سهامداران عمده در جلسه پیش‌‌‌مجمع هستند. هیات‌مدیره شرکت باید تکلیف مجمع را مشخص کند. تلاش و پیگیری نماینده سازمان که در محل برگزاری مجمع حضور دارد برای شروع سریع‌تر جلسه در جریان است.

بخش خصوصی پیروز میدان شد
با تمام این حواشی اما بخش خصوصی پیروز این میدان بود. یکی از نمایندگان بخش خصوصی بعد از واگذاری مدیریت دولتی ایران‌خودرو، اصولی را به عنوان برنامه‌های بخش خصوصی برای آینده ایران‌خودرو تشریح کرد.

MachineNews | ماشین نیوز

06 Feb, 05:01


بر این اساس افزایش تولید، تغییر سبد محصولات و تنوع‌‌‌بخشی به آنها، ساخت خودروهای ایمن و کارآمد، افزایش گارانتی، استخدام مهندسان جوان و توسعه بخش تحقیق و توسعه، تولید خودروهایی با مصرف سوخت کمتر، بهبود تعامل با تولیدکنندگان داخلی و افزایش عمق ساخت داخل، ارتقای شبکه فروش و پس از فروش، بهبود وضعیت نیروی انسانی، رشد مشارکت خارجی و ارتقای سطح تکنولوژی و همچنین فروش دارایی‌‌‌های راکد و سهام‌‌‌های تودلی و بازگشت سرمایه به شرکت از برنامه‌های بخش خصوصی برای ایران‌خودرو است.

همچنین طبق اعلام وی، برنامه دقیق بخش خصوصی برای بزرگ‌ترین خودروساز کشور طی یک ماه آینده اعلام خواهد شد.
همچنین کنسرسیوم سهامداران بخش خصوصی شرکت ایران‌خودرو در بیانیه‌ای اعلام کردند که در یک زمان‌بندی مطلوب کیفیت محصولات تولیدی بزرگ‌ترین بنگاه خودروسازی ایران را ارتقا خواهند داد تا محصولاتی را در شأن مردم ایران راهی بازار کنند.

اما همزمان با نشست پرحاشیه مجمع فوق‌العاده ایران‌خودرو، واکنش‌‌‌هایی نیز نسبت به واگذاری سهام مدیریتی ایران‌خودرو شکل گرفت. با این وجود روز گذشته را می‌توان روز واکنش دولتی‌‌‌ها دانست. نمایندگان مجلس با وجود یک هفته گذشته که کاملا در اظهارنظر در مورد واگذاری ایران‌خودرو فعال بودند، دیروز کاملا سکوت کردند. مصاحبه‌ها و نطق‌‌‌های پیش از دستور برخی از نمایندگان در روزهای گذشته مملو از اظهارنظر در مورد این واگذاری بود و حتی از عبارات عجیب و توهین‌‌‌آمیزی مانند «گردن‌‌‌کلفت» برای بخش خصوصی استفاده کردند.

یکی از نمایندگان این واگذاری را به «دوربین مخفی» تشبیه کرد و اظهارنظرهای بعضا عجیب پشت هم انجام می‌شد، اما دیروز شاهد هیچ واکنشی از طرف مجلسی‌‌‌ها نبودیم. محمد اتابک، وزیر صمت که مجموعه تحت مدیریت وی یکی از مخالفان اصلی واگذاری ایران‌خودرو به کنسرسیوم بخش خصوصی محسوب می‌شد در حاشیه جلسه هفتگی هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد خصوصی‌‌‌سازی‌‌‌ شرکت‌های خودروساز گفت: «سیاست دولت خصوصی‌سازی است.»

 البته سیاستگذاران دولتی از ابتدای مطرح شدن واگذاری ایران‌خودرو به صورت آشکار و نهان با این موضوع مخالف بودند. برخی معتقدند که مدیریت دولتی خودروسازی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به سیاستگذاران امکان می‌دهد در تصمیم‌گیری‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کلان اقتصادی نقش داشته باشند، از طریق قیمت‌‌‌گذاری دستوری بر بازار تاثیر بگذارند و همین موضوع موجب می‌شود که روی خوشی به واگذاری خودروسازی‌‌‌ها نشان ندهند.

معاون اول رئیس‌جمهور نیز از افرادی بود که نسبت به این موضوع واکنش نشان داد. دیروز در حاشیه نشست هیات دولت وی خصوصی‌‌‌سازی را راهبرد دولت خواند، اما تاکید کرد که باید در شرایط کنونی برای آن صبر کرد. عارف در این رابطه گفت: «خصوصی‌‌‌سازی تکلیف قانونی و راهبرد دولت است. اما باید شرایط اصولی و منطقی خصوصی‌‌‌سازی فراهم شود و شروطی که برای خصوصی‌‌‌سازی وجود دارد ازجمله حفظ اشتغال، حفظ و ارتقای تولید و... رعایت شود. در مورد ایران‌خودرو و سایر خصوصی‌‌‌سازی‌‌‌ها در این چارچوب دنبال می‌شود و باید انجام شود، اما در چنین مرحله‌‌‌ای باید منتظر باشیم.»  از دیگر واکنش‌‌‌ها به این موضوع می‌توان به یادداشتی اشاره کرد که عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی و فعال اصلاح‌طلب منتشر کرده است.

او معتقد است شکست سیاست‌های خصوصی‌‌‌سازی در ایران ریشه در عدم توجه به دو عامل کلیدی دارد: اصلاح بازار فعالیت و بازسازی ساختاری بنگاه‌ها پیش از واگذاری./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

01 Feb, 05:00


پایان مدیریت دولتی ایرانخودرو و سایپا؟

 بنابر برخی شنیده‌ها، چهارشنبه هفته جاری واگذاری سهام مدیریتی بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی (غیرنفتی) کشور کلید خواهد خورد.

با برگزاری مجمع فوق‌العاده سهامداران ایران‌خودرو در چهارشنبه جاری (۱۷ بهمن ماه)، قرار است موضوع واگذاری مدیریت دولتی ایران خودرو به رای گذاشته شود. دولت ۵.۷‌درصد سهام در ایران‌خودرو دارد و طی سال‌های گذشته از حق رای ۲۴‌درصد سهام تودلی استفاده کرده که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این موضوع غیرقانونی بوده است اما حالا با توجه به احکام قضایی امکان ادامه این روند وجود ندارد.

بنابراین با هر ترکیب سهامداری، دولت امکان استفاده از سهام‌‏‌های تودلی را نخواهد داشت.

  تمامی نهادهای دولتی، از جمله بانک‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، تنها یک‌پنجم از سهام ایران خودرو را در اختیار دارند. در این بین یک کنسرسیوم از بخش خصوصی( زیرمجموعه گروه بهمن)، موفق شده طی ۱۳ سال گذشته ۲۳.۵‌درصد سهام ایران‌خودرو را مالک شود.

چرخش مهم دیگر در این میان، حذف قدرت رای‌‌‌دهی ۲۴‌درصد از سهام تودلی است که طی یک فرآیند حقوقی ۶ ساله اتفاق افتاده است. سهامداران خُرد نیز، که بخش قابل‌توجهی از مالکیت را تشکیل می‌دهند، به دلیل پراکندگی، عملا نقشی در تصمیم‌گیری‌‌‌ها ندارند.

این شطرنج پیچیده قدرت، می‌تواند به نفع بخش خصوصی رقم بخورد. آنها اکنون می‌توانند بدون نیاز به خرید حتی یک سهم جدید، اکثریت هیات‌مدیره را تعیین کرده و مدیرعامل منصوب کنند. چراکه با حذف حق رای سهام تودلی، سهام ۲۳.۵ درصدی این کنسرسیوم بیشتر از سهام ۲۰ درصدی دولت و زیرمجموعه‌‌‌های آن مانند بانک‌ها خواهد بود.

اما طی یک ماه اخیر و شدت گرفتن اخبار مربوط به واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به سهامدار عمده، صداهای مخالف هم اوج گرفته‌‌‌اند. برخی نمایندگان مجلس، مسوولان صنعتی و برخی رسانه‌‌‌های معتبر در صف اول مخالفان قرار دارند. این در شرایطی است که مقام رهبری در نمایشگاه پیشگامان صنعت بار دیگر گفته بودند: «در برخی از شرکت‌هایی که دولت و بخش خصوصی شریک هستند، با اینکه دولت سهم زیادی ندارد، مدیریت در اختیار دولت است.

این منطق ندارد، از شیوه‌‌‌های قانونی استفاده کنند و مدیریت را به خود مردم و سهامداران شرکت‌ها بسپارند ولی نظارت کنند.»

همچنین آن‌طور که رئیس اتاق بازرگانی تهران پیش از این اعلام کرده بود، ‌‌‌رئیس جمهور نیز از وزیر صمت قول گرفته تا پایان سال دولت از مدیریت خودرو خارج شود و تکلیف این موضوع را روشن کند. علاوه بر این برخی از نمایندگان مجلس با پیگیری مسائلی مانند واردات خودرو نشان داده‌‌‌اند که دغدغه مصرف‌کنندگان خودرو را دارند. این در شرایطی است که مدیریت دولتی طی سال‌های گذشته بیش از همه مصرف‌کنندگان را متضرر کرده است.

مدیریت دولتی در صنعت خودروی ایران از طریق مکانیزم‌‌‌های مختلف به زیان مصرف‌کنندگان عمل کرده است. انحصار دولتی در تولید خودرو و حمایت‌‌‌های غیراصولی از خودروسازان داخلی، رقابت سازنده را از این صنعت گرفته و باعث شده کیفیت محصولات پایین بماند. قیمت‌گذاری دستوری خودرو توسط دولت، علاوه بر ایجاد رانت و فساد در توزیع، باعث شده خودروسازان انگیزه‌‌‌ای برای بهبود کیفیت و نوآوری نداشته باشند.

همچنین، دسترسی به قطعات باکیفیت و فناوری‌‌‌های روز را دشوار کرده و این مساله مستقیما بر کیفیت و ایمنی خودروهای تولیدی تاثیر منفی گذاشته است.
عدم‌نظارت کافی بر استانداردهای کیفی و ایمنی، همراه با حمایت‌‌‌های بی‌‌‌قید و شرط دولت از خودروسازان، منجر به تولید خودروهایی شده که نه‌تنها از نظر کیفیت و ایمنی در سطح پایینی قرار دارند، بلکه هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات بالایی را نیز به مصرف‌کننده تحمیل می‌کنند.

در نهایت، سیاست‌‌‌های دولت در این صنعت باعث شده مصرف‌کنندگان ایرانی مجبور به پرداخت هزینه‌‌‌های گزاف برای خودروهایی شوند که از استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارند.
با این حال بخش خصوصی با تمرکز بر کارآیی و بهره‌‌‌وری، می‌تواند مدیریت منابع را بهینه کرده و از اتلاف سرمایه جلوگیری کند. همچنین، با حذف بوروکراسی‌‌‌های زائد و تصمیم‌گیری‌‌‌های سریع‌‌‌تر، امکان همکاری با شرکت‌های بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی افزایش می‌‌‌یابد که این امر به انتقال دانش فنی و فناوری‌‌‌های پیشرفته کمک می‌کند.

اگر قیمت‌گذاری بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود این امر به حذف رانت و شفافیت بیشتر در بازار می‌‌‌انجامد. مدیریت خصوصی با تمرکز بر رضایت مشتری و حفظ سهم بازار، مجبور به پاسخگویی به نیازهای مصرف‌کنندگان است و نمی‌تواند مانند مدیریت دولتی، کمیت تولید را بر کیفیت آن ارجح بداند.......

ادامه دارد
@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

01 Feb, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

30 Jan, 05:05


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

30 Jan, 05:05


سه سناریوی خودروی ۱۴۰۴

آنچه در بازار خودروی۱۴۰۳ همراه با افزایش واردات اتفاق افتاد، کمک به کنترل قیمت‌ها در بازار بود. با رشد ورود خارجی‌ها، قیمت خودرو کمتر تحت تاثیر نوسانات ارزی قرار گرفت.

با این شرایط سوالی که مطرح می‌شود این است که با توجه به مصوبات خودرویی بودجه۱۴۰۴ چه سرنوشتی در انتظار بازار خودرو است؟

در این زمینه دولت سه سناریو با محوریت وعده‌های وارداتی برای بازار خودرو پیش‌بینی کرده است. در یک سناریو تخصیص ۲میلیارد یورو، واردات ۱۰۰هزار خودرو را برای کنترل قیمت‌ها ممکن می‌سازد.

بازار خودروی ایران طی سال‌جاری در بیشتر مقاطع روزهای کم تنشی را پشت سر گذاشته است، اتفاقی که بدون تردید یکی از دلایل آن افزایش واردات نسبت به دو سال قبل بوده است.

با این پیش‌فرض -کنترل قیمت در بازار خودرو به واسطه واردات- سرنوشت بازار خودروی ۱۴۰۴ را می‌توان در سه سناریوی کلی بررسی کرد.

هر سه سناریو بر پایه تصمیم سیاستگذار درباره سقف ارزی و تعرفه واردات خودرو در سال آینده استوار است، به نحوی که سناریوی نخست براساس قانون فعلی - سقف ارزی ۲میلیارد دلاری و تعرفه ۱۰۰درصدی- مطرح است و دو سناریوی دیگر نیز با توجه به پس و پیش شدن این قانون، طرح می‌شوند. پیش از اینکه به مرور این سناریوها بپردازیم، ابتدا این موضوع را که چرا از رشد واردات، به عنوان عامل کنترل‌کننده قیمت در بازار خودرو یاد می‌شود، واکاوی می‌کنیم.

مرور روند بازار خودرو طی سال‌جاری نشان می‌دهد منحنی قیمت به جز دو، سه مقطع خاص که بیشتر به دلیل تشدید تنش بین ایران و اسرائیل بود، صعود چندان بلندی را تجربه نکرد.

گزارشی که مهر ماه روزنامه دنیای اقتصاد به چاپ رسید، عنوان شد بازدهی خودرو در نیمه نخست امسال (انتهای شهریور نسبت به ابتدای سال) بالغ بر ۱۳‌درصد افت کرده است.

اتفاق دیگری که طی سال‌جاری و از اواسط تابستان به بعد رخ داد، جدایی نسبی (نه مطلق) بازار خودرو از بازار ارز بود. تا پیش از آن، منحنی قیمت خودرو در بازار آزاد کاملا گوش به فرمان ارز بود، اما از مقطع موردنظر به بعد، شرایط به شکلی پیش رفت که اثرپذیری بازار خودرو از نوسان ارز کاهش یافت.نه اینکه منحنی قیمت در بازار خودرو هیچ تاثیری از افت و خیز قیمت ارز نپذیرد، مساله اینجاست که اثرپذیری مطلق تبدیل به اثرپذیری نسبی شده است.

به عبارت بهتر، در حال حاضر قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد تاثیر کمتری از قیمت ارز نسبت به گذشته می‌‌پذیرد. به عنوان مثال، در اواخر فروردین امسال و در اوج تنش بین ایران و اسرائیل، قیمت دلار در بازار آزاد ۶۴‌هزار و ۷۰۰ تومان بود و در همان مقطع، پژو ۲۰۷ دنده‌ای ۸۱۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شد.

از آن زمان تا به امروز، قیمت دلار حدود ۱۹‌هزار تومان معادل ۲۹‌درصد رشد کرده است. این در حالی است که رشد قیمت پژو ۲۰۷ دنده‌ای در بازه زمانی تحت بررسی، ۲۰میلیون تومان معادل کمتر از ۳درصد بوده است. در گذشته اما چنین نبود، به نحوی که بازار خودرو نوسانی بسیار نزدیک‌تر از مقطع فعلی نسبت به بازار ارز داشت.

به اعتقاد کارشناسان، اگر قرار بود بازار خودرو رابطه سال‌های قبل را با بازار ارز داشته باشد، حالا با توجه به دلار نزدیک به ۸۴‌هزار تومان، منحنی قیمت در این بازار ارتفاع بسیار بلندتری داشت.

برخی کارشناسان و فعالان بازار معتقدند یکی از عوامل کنترل قیمت خودرو (در بازار آزاد) افزایش عرضه از سمت واردات بوده است. هرچند بیش از 2 سال از لغو ممنوعیت واردات خودرو می‌گذرد، اما در سال‌های 1401 و 1402 آمار بسیار ضعیفی از ورود خودروهای خارجی ثبت شد. طبق آخرین آمار رسمی، تا پایان آذر امسال بیش از 35‌هزار دستگاه خودروی سواری وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بالغ بر 700‌درصد رشد را نشان می‌دهد.

بنابراین هرچند واردات 35‌هزار دستگاهی در طول 9 ماه، عدد چندان بالایی محسوب نمی‌شود، اما اولا در مقایسه با سال گذشته رشد بسیار زیادی کرده و ثانیا توانسته نقشی قابل‌توجه در کنترل قیمت داشته باشد. در واقع اگر نبود همین تعداد واردات، به احتمال فراوان منحنی قیمت خودرو به‌خصوص در بخش مونتاژی‌ها حالا ارتفاع بلندتری نسبت آنچه اکنون است، داشت.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

29 Jan, 06:10


بازنده دوئل خودرویی دولت و مجلس

تکلیف سقف ارزی و تعرفه واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ سرانجام و پس از آنکه مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان بر سر آن به توافق نرسیدند، با رای مجمع تشخیص مصلحت نظام مشخص شد، به‌طوری که در نهایت دولت برنده دوئل خودرویی با مجلس بود.

طبق مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام، سقف ارزی واردات خودروهای نو و کارکرده در سال آینده، دو میلیارد یورو تعیین شد. مجمع همچنین رای به تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ داد. این در حالی است که مجلسی‌ها در لایحه بودجه ۱۴۰۴، تعرفه ۶۰ درصدی و سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی را در مقابل پیشنهاد دولت در لایحه بودجه -سقف ارزی دو میلیارد یورویی و تعرفه ۱۰۰ درصدی-در نظر گرفتند.

با توجه به رای مجمع تشخیص که فصل‌الخطاب محسوب می‌شود، واردات خودرو در سال آینده ممکن است از ناحیه سقف ارزی دو میلیارد یورویی و در صورت تخصیص تمام و کمال این رقم از سوی بانک مرکزی، روندی افزایشی نسبت به سال‌جاری داشته باشد. این در حالی است که با توجه به افزایش تعرفه به ۱۰۰‌درصد و البته رشد قیمت ارز، قطعا قیمت تمام‌شده خودروهای وارداتی که در سال آینده ثبت‌سفارش می‌شوند، بسیار بالا خواهد رفت.

ماجرای واردات خودرو در سال آینده، پس از تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۴ از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی، کلید خورد. دولت در بودجه پیشنهادی خود، سقف ارزی واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ را دو میلیارد یورو در نظر گرفت. همچنین طبق تصمیم دولت، تعرفه واردات خودرو نیز از ۷۵‌درصد به ۱۰۰‌درصد افزایش یافت.

دولت انتظار داشت با توجه به محدودیت‌های ارزی کشور از یکسو و نیاز به درآمدزایی بیشتر از محل تعرفه‌ها از سوی دیگر، نمایندگان مجلس با سقف ارزی و تعرفه پیشنهادی موافقت کنند، با این حال، بهارستانی‌ها نه‌تنها پیشنهاد دولت را نپذیرفتند، سقف ارزی را تا ۳.۳ میلیارد یورو بالا بردند و تعرفه را هم به ۶۰‌درصد کاهش دادند.

هرچند از ابتدا نیز مشخص بود مجلسی‌ها زیر بار پیشنهادهای دولت به‌خصوص تعرفه ۱۰۰ درصدی نمی‌‌‌روند، اما در این بین اتفاقی رخ داد که عزم نمایندگان را برای رد این پیشنهادها بیشتر جزم کرد. در جریان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق بود که دولت مجوز افزایش میانگین ۳۰درصدی قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی را صادر کرد.

این اقدام دولت، واکنش مجلسی‌ها را برانگیخت، تا جایی که اعلام کردند دولت هرچه قیمت خودرو را بالا ببرد، آنها تعرفه واردات خودرو را پایین می‌آورند. نمایندگان قبل از صدور مجوز افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی، ضمن رد تعرفه پیشنهادی دولت -۱۰۰ درصد- رقم تعرفه را پنج‌درصد افزایش دادند و ۸۰‌درصد تعیین کردند، اما بعد از اقدام دولت -صدور مجوز افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی- کمیسیون تلفیق بودجه، تعرفه را به ۶۰‌درصد کاهش داد. همچنین سقف ارزی واردات خودروهای نو و کارکرده در سال ۱۴۰۴ نیز ۳.۳ میلیارد یورو تعیین شد.

این تغییرات، با رای مثبت نمایندگان مجلس در صحن علنی مواجه شد، اما شورای نگهبان آن را تایید نکرد. این شورا خود مخالفتی با مصوبات مربوط به واردات خودرو نداشت، اما چون هیات عالی نظارت به سقف ارزی و تعرفه ایراد گرفته بود، مصوبه را برای اصلاح به مجلس بازگرداند. مجلسی‌ها اما از مصوبه خود کوتاه نیامدند و بر سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی و تعرفه ۶۰ درصدی اصرار کردند.

در نهایت پس از آنکه مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان (به دلیل ایرادهای هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام) بر سر سقف ارزی و تعرفه واردات خودرو در سال آینده به توافق نرسیدند، کار به مجمع تشخیص کشید تا این نهاد بالادستی تکلیف را روشن کند.

این در حالی بود که سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه چندی پیش خبر از توافق مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام بر سر سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی واردات خودرو [و تعرفه ۶۰ درصدی] در سال ۱۴۰۴ داد تا این تصور شکل بگیرد که واردات خودرو در سال آینده جهشی بلند را تجربه خواهد کرد.

حالا اما با توجه به رای مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر سقف ارزی دو میلیارد یورویی و تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو (دقیقا همان پیشنهادهای دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴) رویای جهش واردات خودرو و کاهش قیمت تمام‌شده (از ناحیه پایین آمدن تعرفه) رنگ باخته است.

پس از پیشنهاد دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ مبنی بر سقف ارزی دو میلیارد یورویی و تعرفه ۱۰۰ درصدی برای واردات خودرو و در ادامه، مصوبه مجلس مبنی بر افزایش سقف ارزی به ۳.۳ میلیارد یورو و کاهش تعرفه به ۶۰‌درصد و اختلاف نظر طرفین، دو تصویر کلی از بازار خودروهای وارداتی کشور در ۱۴۰۴ شکل گرفت.

MachineNews | ماشین نیوز

29 Jan, 06:10


اما اگر پای مسائل پشت پرده را وسط بکشیم و این موضوع را در نظر بگیریم که دولت در تخصیص ارز به مونتاژکاران دست و دلبازی می‌کند، آنگاه ماجرا فرق می‌کند و نمی‌توان گفت فقط پای محدودیت منابع ارزی در میان است. اینجاست که باز هم شائبه مخالفت‌های پشت پرده با واردات گسترده خودرو و اعمال نفوذ مخالفان در این ماجرا مطرح می‌شود.

به هر حال با توجه به رای مجمع تشخیص مصلحت نظام -سقف ارزی دو میلیارد یورویی و تعرفه ۱۰۰ درصدی- سال آینده نهایتا ۱۰۰‌هزار دستگاه خودرو -با متوسط قیمت ۲۰‌هزار یورو- وارد می‌شود که از کل واردات خودرو پس از آزادسازی در سال ۱۴۰۱ تا به امروز، بیشتر خواهد بود. منتها این پرسش مطرح است که آیا بانک مرکزی که در حدود دو سال و نیم گذشته -پس از آزادسازی واردات- کمتر از یک میلیارد یورو ارز به واردات خودرو اختصاص داده، در سال آینده دو میلیارد یورو ارز برای خودروهای خارجی تخصیص خواهد داد؟
از طرفی، با توجه به افزایش تعرفه و همچنین رشد قیمت ارز، خودروهای ثبت‌سفارشی سال آینده قیمت تمام‌شده بالاتری خواهند داشت، از همین رو ممکن است تقاضا و به تبع آن عرضه خودروهای اروپایی، کره‌ای و ژاپنی کاهش پیدا کرده و باز هم چینی‌ها میدان‌داری کنند/دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

29 Jan, 06:10


تصویر نخست این بود که دولت با تثبیت سقف ارزی واردات خودرو -دو میلیارد یورو- برای ۱۴۰۴، همچنان دنبال مدیریت منابع ارزی و در نتیجه محدودیت ورود خودروهای خارجی است، اما از سوی دیگر به واسطه بالا بردن تعرفه، افزایش درآمد را هدف‌گذاری کرده است. بنابراین نگاه دولت به واردات خودرو در سال ۱۴۰۴، بیش از آنکه تنظیم بازاری باشد، درآمدزایی به نظر می‌رسد. این در حالی است که مجلسی‌ها به واسطه افزایش سقف ارزی و کاهش تعرفه، نگاه تنظیم بازاری به واردات خودرو در سال آینده داشتند، اما در نهایت مغلوب دوئل با دولت شدند.

بدون تردید اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظر مجلس مبنی بر سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی واردات خودرو را می‌پذیرفت، با فرض اختصاص تمام و کمال ارز موردنظر، سال آینده رکورد واردات خودرو به کشور شکسته می‌شد. از طرفی، با در نظر گرفتن تعرفه ۶۰ درصدی، احتمال کاهش قیمت تمام‌شده خودروهای وارداتی یا حداقل کاهش تاثیر رشد نرخ ارز بر قیمت تمام‌شده این خودروها در سال آینده، کم نبود.

با در نظر گرفتن دو پیش‌فرض –تخصیص تمام و کمال ۳.۳ میلیارد یورو ارز به واردات خودرو و متوسط قیمت ۲۰‌هزار یورویی هر خودرو- در سال آینده ۱۶۵‌هزار خودرو وارد کشور می‌‌‌شد، ۶۰‌هزار دستگاه بیش از رکورد واردات که در دهه ۹۰ ثبت شد. از طرفی، با توجه به تعرفه ۶۰درصدی، قیمت تمام‌شده خودروهای وارداتی (با در نظر گرفتن تعرفه قبلی یعنی ۷۵ درصد) ۱۵‌درصد از ناحیه تعرفه کاهش می‌‌‌یافت.

تحقق این سناریو می‌توانست دغدغه دولت مبنی بر افزایش درآمد از ناحیه واردات خودرو را نیز رفع کند. علاوه بر رفع این دغدغه، دولت می‌توانست به واسطه سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی و تعرفه ۶۰ درصدی، هدف تنظیم بازار خودرو را نیز جدی‌تر و قوی‌تر دنبال کند، زیرا هر چه میزان عرضه بالا رود، قیمت بیشتر کنترل خواهد شد.

اتفاقا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در توئیتی این موضوع را مورد تاکید قرار داده است. غلامرضا تاجگردون نوشته که «درآمد دولت از ‎واردات هر خودروى ۳۰‌هزار دلاری حداقل حدود ١٦ میلیارد ریال می‌شود. من جای ‎پزشکیان بودم، برای رفاه مردم و جلوگیری از فشار قیمتى بر خودرو و ایجاد رقابت، مطابق اختیاراتم اعلام می‌‌‌کردم تعرفه را به ٦٠‌درصد کاهش می‌‌‌دهم. این جزو اختیارات ‎دولت است.» اصل حرف وی در واقع این است که دولت می‌تواند با کاهش تعرفه به ۶۰‌درصد [و افزایش سقف ارزی به ۳.۳ میلیارد یورو] ضمن تنظیم هر‌چه بیشتر بازار خودرو به واسطه افزایش واردات، درآمد بالاتری نیز کسب کند.
این ادعای تاجگردون را یک محاسبه سرانگشتی نیز تایید می‌کند. برای انجام محاسبات البته متوسط قیمت خودروهای وارداتی را ۲۰‌هزار یورو -رقم مجاز در آیین‌نامه- در نظر می‌گیریم. نرخ ارز محاسباتی را نیز قیمت یوروی توافق تجاری -فعلا ۷۲‌هزار تومان- لحاظ می‌کنیم. با این پیش‌فرض و با در نظر گرفتن تعرفه ۱۰۰ درصدی و سقف ارزی دو میلیارد یورویی، دولت به ازای واردات هر دستگاه خودرو در سال آینده حدود یک میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان درآمد کسب می‌کند. با توجه به سقف ارزی دو میلیارد یورویی و متوسط قیمت ۲۰‌هزار یورویی، در سال آینده امکان واردات ۱۰۰‌هزار دستگاه خودرو وجود دارد. با ضرب این عدد در یک میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان، کل درآمد دولت از واردات خودرو در سال آینده نهایتا ۱۴۴‌هزار میلیارد تومان خواهد بود.

اما اگر دولت سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی و تعرفه ۶۰ درصدی را لحاظ کند، با وجود اختلاف ۴۰ درصدی با تعرفه فعلی -۱۰۰ درصد- باز هم تقریبا همان درآمد را از محل افزایش تعداد خودروهای وارداتی کسب خواهد کرد. با ۳.۳ میلیارد یورو می‌توان ۱۶۵‌هزار دستگاه خودروی ۲۰‌هزار یورویی وارد کرد. با توجه به تعرفه ۶۰ درصدی، درآمد دولت از واردات هر دستگاه خودروی ۲۰‌هزار یورویی حدودا ۸۶۵ میلیون تومان است. با ضرب این عدد در ۱۶۵‌هزار [دستگاه خودرویی که امکان واردات دارد] به رقم حدودا ۱۴۳‌هزار میلیارد تومان می‌رسیم. بنابراین تفاوت درآمد دولت از محل واردات خودرو با تعرفه ۱۰۰ درصدی و سقف ارزی دو میلیارد یورویی، در مقایسه با درآمد حاصل از تعرفه ۶۰ درصدی و سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی، ناچیز و قابل چشم‌پوشی است.

از همین رو این پرسش پیش می‌آید که با توجه به این اختلاف ناچیز، دولت چرا زیر بار سقف ارزی ۳.۳ میلیارد یورویی و تعرفه ۶۰ درصدی نرفت؟ اگر این وسط فقط دولت را در نظر بگیریم، مساله اصلی کمبود منابع ارزی کشور است. در واقع دولت در راستای مدیریت منابع ارزی، سقف ارزی واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ را دو میلیارد یورو در نظر گرفته و مجمع تشخیص با همین استدلال دولت قانع شده است.

MachineNews | ماشین نیوز

29 Jan, 04:44


واردات خودرو به تنظیمات قبلی بازگشت!!

شاید پر چالش‌ترین بخش بودجه ۱۴۰۴، میزان ارز تخصیصی به واردات خودرو و تعرفه ورود خارجی ها بود.

بودجه ۱۴۰۴، تصویرگر دو نگاه متفاوت مجلس و دولت به واردات خودرو است؛ به‌طوری‌که مجلس با کاهش تعرفه و افزایش ارز تخصیصی به واردات در پی رشد ورود خارجی ها به کشور بود تا به نوعی توقف ۵ ساله واردات خودرو جبران شود؛ این در حالی است که دولت با افزایش تعرفه و در نظر گرفتن دو میلیارد ارز تخصیصی بیشتر در پی درآمدزایی از واردات است.

در این تقابل وارداتی اما، دولت به پشتوانه رای مجمع تشخیص، پیروز میدان شد.

بر اساس رای مجمع تشخیص مصلحت نظام ، ارز تخصیصی به واردات از ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به 2 میلیارد یورود تقلیل و از سوی دیگر تعرفه ۶۰ درصدی نیز به ۱۰۰ درصد افزایش داد.

حالا به‌ نظر می‌رسد سرعت‌گیری واردات خودرو در سال جاری، تأثیرات مثبتی بر بازار خودرو داشته است؛ به‌طوری‌که با وجود افزایش قیمت ارز، رابطه سنتی بین نرخ ارز و قیمت خودروهای وارداتی در بازار آزاد تاحدود زیادی کاهش یافته است.

اما سال دیگر چه خواهد شد؟! ....

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

29 Jan, 04:37


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Jan, 06:07


خروج دلالان از لاتاری خودرو


طبق آمار منتشرشده،  در جدیدترین طرح فروش ایران‌خودرو بیش از ۹۱۱ هزار نفر ثبت نام کرده‌‌‌اند که این رقم نسبت به دوره‌‌‌های قبلی ثبت نام خودرو با کاهش شدید همراه بوده است. افت تعداد متقاضیان خرید خودرو به مرور انجام شده اما اگر آمار ثبت‌‌‌نام‌کنندگان برای خرید محصولات ایران‌خودرو را در این دوره (بهمن ماه ۱۴۰۳) با شهریور سال ۱۴۰۱ مقایسه کنیم،  شاهد افت ۸۶ درصدی تعداد متقاضیان خواهیم بود. اگر تعداد ثبت نام‌کنندگان در طرح جدید ایران خودرو را با دی ماه ۱۴۰۱ مقایسه کنیم که ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر ثبت نام کرده بودند،  افت تعداد  متقاضیان به ۹۰ درصد هم می‌‌‌رسد.

دو عامل عمده را می‌توان در افت تقاضا برای خرید خودرو موثر دانست. یکی از این عوامل الزام متقاضیان برای بلوکه کردن ۳۰۰ میلیون تومان در حساب‌‌‌های وکالتی است. البته فرآیند وکالتی کردن حساب بانکی برای ثبت نام در طرح‌‌‌های فروش از اسفند ماه سال ۱۴۰۱آغاز شده بود اما ابتدا مبلغ اعلام‌شده برای بلوکه کردن در این حساب‌‌‌ها ۱۰۰ میلیون تومان بود و بعد به تدریج افزایش یافته و آذر ماه امسال اعلام شد که این رقم به ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است.

از ابتدا نیز هدف اعلامی برای پیشبرد برنامه افتتاح حساب وکالتی،  کاهش تقاضای کاذب بود. در واقع سیاستگذاران از این روش استفاده کردند تا انگیزه افراد برای تقاضای کاذب خودرو کاهش پیدا کند. به این ترتیب تنها کافی بود  کسی در طرح‌‌‌های فروش یکپارچه ثبت نام کند تا در یک فرآیند شبه‌لاتاری،  سود کلانی به جیب بزند. حتی اگر برنده لاتاری،  پول کافی برای خرید خودرو نداشت می‌توانست نوبت یا حواله خودرو را به قیمت قابل توجهی به فروش برساند. اما الزام به افتتاح حساب وکالتی و افزایش میزان پولی که باید بلوکه شود،  توانست تا حدی از تب و تاب ثبت‌‌‌نام‌‌‌های خودرویی بکاهد.

عامل دیگری هم که در افت تقاضای خودرو موثر بوده را می‌توان افزایش قیمت کارخانه‌‌‌ای خودرو دانست. ۲۸ آبان ماه امسال قیمت جدید محصولات خودروسازان بعد از ۱۸ ماه فریز قیمتی اعلام شد که به طور میانگین حاکی از رشد ۳۰درصدی بهای کارخانه‌‌‌ای خودرو بود. اما بهای خودرو در بازار پابه‌پای رشد قیمت رسمی،  افزایش پیدا نکرد. در شرایطی بهای کارخانه‌‌‌ای خودرو حدود ۳۰ درصد رشد داشته که افزایش قیمت در بازار حدودا ۱۰ درصد بود. بنابراین اختلاف قیمت کارخانه و بازار به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد. به تبع آن انگیزه دلالان نیز برای خرید و فروش بین کارخانه و بازار کاهش یافت.

افت انگیزه دلالان برای کاهش فعالیت در بازار خودرو به خوبی در رکود بازار حواله‌‌‌های خودرو قابل مشاهده است. روز شنبه «دنیای اقتصاد» در گزارشی تحت عنوان «بازار کساد حواله خودرو» به جزئیات رکود در این بازار زیرزمینی پرداخته بود که نشان می‌‌‌داد بهای حواله‌‌‌های خودرو به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. بنابراین می‌توان گفت که بازار خودرو برای واسطه‌‌‌گران تاحد زیادی از سکه افتاده است. به عبارت دیگر بازدهی بازار خودرو برای دلالان دیگر قانع‌کننده نیست چراکه سوددهی آن از دیگر بازارهای سرمایه‌‌‌ای به شدت عقب افتاده است.

بر این اساس خروج نسبی دلالان از بازار خودرو موجب شده که تعداد متقاضیان در طرح‌‌‌های فروش به شدت کاهش بیابد و در نتیجه شانس خرید خودرو از کارخانه برای مصرف‌کنندگان واقعی بهبود بیابد.
اما اگر باریک شدن گسل قیمتی بین کارخانه و بازار توانسته حضور دلالان را تا این حد کاهش دهد،  حذف قیمت‌‌‌گذاری دستوری می‌تواند نتایج بسیار مثبتی روی بازار خودرو بگذارد. بنابراین اگر سیاستگذاران تصمیم بگیرند که بالاخره از این سیاست عقب‌‌‌نشینی کنند،  بازار خودرو می‌تواند به سمت ساماندهی حرکت کند. علاوه بر این اگر دولت دخالت‌‌‌های خود را در این صنعت کاهش داده،  تحریم‌‌‌های بین‌‌‌المللی هم رو به افت بروند و تولید خودرو نیز افزایش پیدا کند؛ می‌توان امیدوار بود که فرآیند خروج دلالان از بازار خودرو که از آذرماه و بعد از اعلام قیمت‌‌‌های جدید کلید خورده،  ادامه‌‌‌دار باشد.
 
جزئیات روند افت متقاضیان خودرو
رکورد بیشترین میزان ثبت نام برای خرید خودرو به دی ماه سال 1401 بازمی‌‌‌گردد. در این دور از فروش ایران‌خودرو 9 میلیون و 200 هزار نفرثبت نام کرده بودند. این موضوع در شرایطی اتفاق افتاد که تنها 20 هزار دستگاه در این مرحله از فروش عرضه شده بود بنابراین شانس خرید خودرو تنها 0.2 درصد بود.

به عبارت دیگر از هر 460 نفر ثبت‌نام‌کننده تنها یک نفر موفق به خرید خودرو می‌‌‌شد. تعداد متقاضیان برای آخرین طرح فروش ایران‌خودرو نسبت به دی 1401 حدود 90 درصد کاهش پیدا کرده است.  اما در شهریور ماه 1401 تعداد ثبت نام‌کنندگان خرید خودرو در سامانه یکپارچه  ۶ میلیون و ۶۸۴ هزار نفر بود.

MachineNews | ماشین نیوز

27 Jan, 06:07


امید قالیباف،  سخنگوی وقت وزارت صمت،  در آن زمان اعلام کرد که 97 درصد ثبت‌‌‌نام‌کنندگان برای این دور فروش سامانه یکپارچه متقاضی خرید محصولات ایران‌خودرو هستند.

بنابراین تعداد ثبت‌‌‌نام‌کنندگان برای خرید محصولات ایران خودرو در شهریور سال 1401 را می‌توان حدود 6 میلیون و 484 هزار نفر در نظر گرفت. بنابراین تعداد متقاضیان آخرین دور فروش ایران خودرو 86 درصد نسبت به شهریور 1401 کاهش داشته است. سال 1402 خودروسازان بیشتر به ایفای تعهدات خود مشغول بودند.

اما از ابتدای سال 1403 که قیمت خودرو در بازار دیگر تابع مستقیمی از قیمت ارز نبود و پابه‌پای بهای دلار افزایش پیدا نکرد و از طرف دیگر ماهیت سرمایه‌‌‌ای آن نیز تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کرد،  تعداد متقاضیان نیز رو به کاهش رفت. تا جایی که در  مرداد ماه امسال 1.5 میلیون نفر برای خرید خودرو ثبت نام کردند. اما در شهریور ماه امسال  و با اولین فروش ایران‌خودرو خارج از سامانه یکپارچه اوضاع متفاوت شد. 

در طی طرح پیش‌‌‌فروش و فروش فوق‌‌‌العاده ایران‌‌‌خودرو،  تبلیغات زیادی از طرف بانک‌‌‌های مختلف برای افتتاح حساب وکالتی انجام شد؛ کار تا جایی پیش رفت که آنها در رقابت با یکدیگر دست به تامین اعتبار برای مشتریان نیز زدند. برای مثال برای ثبت‌‌‌نام در طرح فروش مرداد‌‌‌ماه ایران‌‌‌خودرو نیاز به بلوکه کردن ۲۳۰میلیون تومان در حساب‌‌‌های وکالتی بود،  این در شرایطی است که برخی بانک‌‌‌ها بین ۱۰۰تا ۱۵۰میلیون تومان اعتبار برای متقاضیان در نظر گرفتند و افراد می‌توانستند با مقدار کمتری (مثلا ۱۰۰ یا ۱۳۰میلیون تومان) اقدام به ثبت‌‌‌نام در این طرح‌‌‌ها کنند.  

نتیجه اینکه بسیاری از افراد دست به ثبت نام خودرو زدند و برای خرید تنها ۱۱۵هزار دستگاه (با احتساب مادران و خودروهای فرسوده) سه‌‌‌ میلیون نفر ثبت ‌‌‌نام کردند. 

با‌‌‌این‌‌‌حال ۱۹شهریور بانک مرکزی در بخشنامه‌‌‌ای ممنوعیت اعطای هر گونه تسهیلات قرض‌‌‌الحسنه یا ارائه اعتبار به مشتریان با نرخ سود ترجیحی به منظور وکالتی کردن حساب‌‌‌های بانکی را ابلاغ کرد و تذکر داد که اگر در این مورد تخلفی صورت بگیرد،  «اقدامات انضباطی و نظارتی مقتضی علیه آن بانک / موسسه اعتباری و اعضای هیات‌‌‌مدیره ذی‌ربط اعمال خواهد شد». در واقع از ابتدا نیز هدف از اجرای طرح لزوم افتتاح حساب‌‌‌های وکالتی این بود که از ایجاد تقاضای کاذب در عرضه‌‌‌های رسمی خودرو جلوگیری شود،  اما اقدام شهریورماه بانک‌‌‌ها و اعطای اعتبار دوباره به تشدید این تقاضای کاذب کمک کرد.

با ممنوعیت ایجاد‌شده از سوی بانک مرکزی این بدعت در همان نقطه متوقف ماند. بنابراین در طرح فروش دی ماه امسال تعداد متقاضیان دوباره کمتر شده و به یک میلیون و 98 هزار نفر رسید. البته علاوه بر همراهی نکردن بانک‌‌‌ها برای تخصیص اعتبار حساب وکالتی،  افزایش مبلغ پول حساب‌‌‌های وکالتی به 300میلیون تومان و رشد قیمت رسمی خودرو در اواخر آبان ماه نیز روی این موضوع اثرگذار بود. حالا اما در طرح جدید ایران‌خودرو تنها 911 هزار و 246 نفر ثبت نام کرده‌‌‌اند که حکایت از افت قابل توجه تقاضای کاذب در این بازار دارد.

برای رسیدن به یک بازار متعادل خودرو،  ادامه سیاست‌‌‌های فعلی مانند حساب‌‌‌های وکالتی و واقعی‌‌‌سازی قیمت‌‌‌ها گام مهمی است که نتایج مثبتی داشته است‌. تجربه چند ماه گذشته نشان داده که این سیاست‌‌‌ها توانسته‌‌‌اند تا حد زیادی به کاهش تقاضای کاذب و خروج دلالان از بازار کمک کنند. با این حال،  برای تداوم این روند مثبت و دستیابی به نتایج پایدار،  نیاز به اقدامات تکمیلی است.

یکی از مهم‌‌‌ترین این اقدامات،  اصلاح فرآیند قیمت‌‌‌گذاری است. این امر می‌تواند به کاهش بیشتر فاصله قیمت کارخانه و بازار کمک کند و انگیزه‌‌‌های سوداگری را کاهش دهد. نکته مهم دیگر،  افزایش توان تولید داخلی است.

خودروسازان باید بتوانند با بهره‌‌‌گیری از ظرفیت‌‌‌های موجود و برنامه‌‌‌ریزی دقیق،  میزان تولید را افزایش دهند. عرضه بیشتر خودرو به بازار می‌تواند به تعادل قیمت‌‌‌ها کمک کرده و دسترسی مصرف‌کنندگان واقعی را تسهیل کند.در کنار این موارد،  حرکت تدریجی به سمت کاهش دخالت دولت در بازار خودرو نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Jan, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Jan, 05:00


اعلام فهرست برندهای خودرویی مجاز به واردات از مناطق آزاد

وزارت صنعت، معدن و تجارت فهرست برندهای مجاز وارداتی خودرو از مبدأ مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به سرزمین اصلی را اعلام کرد، فهرستی که در آن علاوه بر خودروهای وارد شده قبل از ممنوعیت واردات، نام برندهای وارد شده جدید نیز در آن دیده می‌شود.

در نامه وزارت صمت به سازمان توسعه تجارت، لیست برندهای خودرویی دارای خدمات پس از فروش و شناسنامه گارانتی، در قالب مدل‌های سواری بنزینی و برقی، اعلام شده و تنها این برندها امکان ورود به سرزمین اصلی – از مبدأ مناطق آزاد و ویژه اقتصادی- را دارند.در لیست مربوطه، نام ۳۹ برند خودرویی از بنز، بی ام و، تویوتا، مینی، مزدا، هوندا، سوزوکی، فولکس واگن و نیسان گرفته تا مدل‌های چینی به چشم می‌آید و علاوه بر خودروهایی که قبلا (پیش از ممنوعیت واردات در اردیبهشت ۹۷) وارد مناطق آزاد شده بودند، مدل‌های وارداتی جدید نیز مجوز ورود به سرزمین اصلی را گرفته‌اند.

بهمن پارسال بود که حجت عبدالملکی دبیر وقت شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خبر از مصوبه هیات وزیران مبنی بر واردات خودرو از مناطق آزاد به سرزمین اصلی داد. وی گفت: طبق این مصوبه، امکان واردات خودروهای پلاک مناطق آزاد به سرزمین اصلی با پرداخت عوارض قانونی فراهم شده و این خودروها می‌‌‌توانند پلاک ملی دریافت کنند. اواسط اسفند پارسال نیز سامانه جامع تجارت اعلام کرد که امکان ثبت‌‌‌سفارش خودروهای وارد شده به مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی قبل از ۱۹ دی ۱۴۰۲ به سرزمین اصلی در سامانه جامع تجارت فراهم شده است.

تا پیش از این مصوبه، خودروهای موجود در مناطق آزاد تنها به صورت مقطعی می‌توانستند وارد سرزمین اصلی شوند و پلاک ملی به آنها تعلق نمی‌گرفت. در دور جدید واردات (پس از لغو ممنوعیت ۴ساله واردات) خودروهای موجود در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی امکان دریافت پلاک ملی و ورود قطعی به سرزمین اصلی را پیدا کردند.

حالا نیز وزارت صمت لیست برندهای مجاز به واردات از مناطق آزاد و تجاری به سرزمین اصلی را اعلام کرده که مشخصه مشترک آنها، دارا بودن خدمات پس از فروش است.

این در حالی است که وزارت صمت در لیست موردنظر، علاوه بر برندها، مدل‌های موجود برای واردات را نیز اعلام کرده است. به عنوان مثال، در ستون مربوط به بنز، مدل‌هایی از جمله کلاس ای، کلاس بی، کلاس سی و همچنین CLS و CLA دیده می‌شود.

یا مثلا در ستون مربوط به نیسان، نام مدل‌های جوک، پاترول، قشقایی و آلتیما به چشم می‌آید.
در این لیست اما برندهای چینی نیز که در دور جدید واردات –پس از لغو ممنوعیت ۴ساله- وارد شده‌اند، وجود دارند، از جمله بی وای دی، ام جی، هونگچی، ونوسیا و جتا.

در ستون مربوط به برخی از این خودروها تنها نام یک مدل به چشم می‌آید. به عنوان مثال، هونگچی تنها مدل H۵ را دارد و ام جی نیز مدل MG۵ را.
این در حالی است که این لیست امکان به‌روزرسانی را در صورت واردات مدل‌های جدید دارد، زیرا ملاک وزارت صمت برای صدور مجوز واردات از مناطق آزاد به سرزمین اصلی، علاوه بر شرایط کلی، دارا بودن خدمات پس از فروش است و برندهای اعلامی، دارای این ویژگی هستند./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 13:53


بنظر میرسد پس از چینی ها حال باید هندیها را‌ نیز بعنوان یکی دیگر از مدعیان جدید، جدی و قوی خودروسازی دنیا به حساب آورد.

ویدئویی از جدیدترین کراس‌اور الکتریکی ماهیندرا BE 6e هند حین انجام تستهای رانندگی در پیست.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 13:47


عصرتون بخیر


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 13:46


نگاهی به سیستم امتیازدهی به مسافران در اسنپ و تپسی؛ از مدال خوش‌رفتاری تا غیرفعال شدن حساب کاربری

«ممنون می‌شم اگه بهم امتیاز کامل بدید»؛ احتمالاً این جمله را از رانندگان تاکسی‌های اینترنتی هنگام رسیدن به مقصد شنیده‌اید. درباره امتیاز مسافر به راننده بارها صحبت شده اما می‌دانستید راننده هم به مسافر امتیاز می‌دهد؟

به گزارش دیجیاتو، «سیمین» کاربر ۳۹ ساله‌ای که خبر نداشته راننده‌ها هم به مسافران امتیاز می‌دهند. او درباره تجربه خود به دیجیاتو می‌گوید:
«چند هفته پیش تپسی گرفتم و مسیر به‌خاطر ترافیک، بیش از یک ساعت طول کشید برای همین در خودرو گفتگویی تقریباً طولانی با دوستم داشتم. برخلاف همیشه که مخالف صحبت با همسفر هستم؛ چون معتقدم راننده چه گناهی کرده که باید در طول روز، شنونده مکالمه این‌همه مسافر باشد. نزدیک به مقصد با عذرخواهی از راننده به‌شوخی گفتم لطفاً امتیازم را کم ندهید. راننده گفت اتفاقاً چند دقیقه پیش بالاترین امتیاز را دادم؛ چون از اطلاعاتی که دادید، من هم استفاده کردم. تعجب کردم، فکر نمی‌کردم راننده هم به مسافر امتیاز می‌دهد.»

روابط‌عمومی اسنپ‌ در متنی که در اختیار دیجیاتو قرار داده، نوشته:
«قرار است طبق امتیازها و مدال‌هایی که راننده‌ها به مسافران می‌دهند، مسافران از مزایایی برخوردار یا با محدودیت‌هایی مواجه شوند.»

در تپسی هم سیستم امتیازدهی سفیر به مسافر «نسبتاً جدید و درحال تکمیل» است. معاونت پشتیبانی تپسی دراین‌باره به دیجیاتو می‌گوید:
«اگر مسافری امتیاز پایین‌تر از ۹ داشته باشد و بیش از ۲ بار گزارش پرداخت‌نکردن کرایه داشته باشد، حساب کاربری او غیرفعال می‌شود. درحال‌حاضر هم مزایای ویژه‌ای برای مسافرانی که امتیاز بالا می‌گیرند، در نظر گرفته نشده.»/دیجیاتو

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 05:01


صمتی‌ها برای رفع این اتهام، سریع دست به کار شدند و قیمت مبدأ ۱۰ مدل خودروی وارداتی (همگی متعلق به تویوتا) را کاهش دادند. طبق اعلام مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت، این ماجرا ادامه دارد و در آینده، ارزش گمرکی خودروهای دیگری نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
این موضوع نشان می‌دهد تخلف بیش‌اظهاری، محدود به واردکنندگان تویوتا نبوده و برخی دیگر از شرکت‌های واردکننده را نیز در بر می‌گیرد.

یکی از فعالان عرصه واردات خودرو که نخواست نامی از وی برده شود، در این مورد به «دنیای‌اقتصاد» گفت: علاوه بر برخی شرکت‌های واردکننده تویوتا، واردکنندگان دیگری نیز تخلف بیش‌اظهاری داشته و قیمت مبدأ خودروهای وارداتی‌شان را بالاتر از آنچه بوده، اعلام کرده‌اند.
به گفته وی، برخی واردکنندگان خودروهای برقی نیز قیمت محصولات وارداتی خود را خلاف واقع اعلام کرده‌اند. به عنوان مثال قیمت یکی از هونداهای برقی وارداتی، ۲۸‌هزار یورو اظهار شده، در حالی که قیمت واقعی آن ۱۸‌هزار یورو است.

این فعال عرصه واردات تاکید کرد: تحقیقات وزارت صمت برای کشف تخلف‌های احتمالی دیگر ادامه دارد و ممکن است در آینده، نام خودروها و شرکت‌های واردکننده دیگری در این پرونده ثبت شود. به گفته وی، در حال حاضر برای چند شرکت واردکننده متهم به بیش‌اظهاری، پرونده تشکیل و مجوز دو واردکننده تویوتا نیز تعلیق شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تمام اختلاف‌های موجود بین قیمت مبدأ و قیمت اظهارشده به گمرک کشور، نشان از تخلف واردکنندگان دارد، گفت: در برخی موارد، این اختلاف قیمت طبیعی است و تخلفی رخ نداده است. به عنوان مثال، قیمت خودروهایی که از غیر از مبدأ اصلی و از بازارهای منطقه وارد می‌شوند، ۳۰ تا ۴۰‌درصد بیشتر است، بنابراین با وجود تفاوت قیمت با مبدأ اصلی، بیش‌اظهاری نشده و وارد‌کننده تخلف نکرده است.

تکلیف مشتریان متضرر چیست؟
برملا شدن تخلف بیش‌اظهاری برخی واردکنندگان خودرو، این پرسش را نیز در ذهن افکار عمومی ایجاد کرده که حالا تکلیف مشتریان متضرر چیست؟ خودروهای موردنظر با قیمتی بالاتر از قیمت تمام‌شده واقعی، به مشتریان فروخته شده‌اند، بنابراین خریداران رسمی این خودروها (آنها که خودروی خود را از طریق ثبت‌نام در سامانه یکپارچه خریده‌اند) متضرر شده‌اند، چون قیمتی بالاتر از نرخ واقعی، به واردکنندگان پرداخته‌اند.

وزارت صمت فعلا در مورد احقاق حق این دسته از مشتریان اظهارنظر خاصی انجام نداده، بنابراین مشخص نیست آیا پول اضافه‌ای که واردکنندگان از آنها دریافت کرده‌اند، عودت خواهد شد؟ مهدی ضیغمی مدیر طرح خودروهای وارداتی در آخرین نشست خود در مورد جبران زیان مصرف‌کنندگان اظهارنظری نکرد و ظاهرا سازوکاری نیز در این زمینه تعریف نشده است.

تخلف رخ داده در واردات خودرو را بسیاری از کارشناسان و فعالان این عرصه، نتیجه دخالت مستقیم دولت در واردات خودرو می‌دانند.
در اردیبهشت ۱۴۰۱ ممنوعیت چهار ساله واردات خودرو لغو شد تا ورود خودروهای خارجی از سر گرفته شود. با این حال، سیاستگذار، مدل دستوری را برای دور جدید واردات لحاظ کرد تا مثلا از این راه به تنظیم بازار کمک کرده و مانع رانت شود. سیاستگذار تصمیم گرفت قیمت، فروش و سود خودروهای وارداتی را به صورت دستوری تعیین کند و به اعتقاد کارشناسان و فعالان عرصه واردات، ریشه تخلف بیش‌اظهاری را باید در همین مساله جست‌و‌جو کرد.

به گفته آنها، برخی واردکنندگان وقتی با محدودیت قیمت‌گذاری و سود از سوی سیاستگذار مواجه شدند، تصمیم گرفتند از مسیری دیگر سود از دست رفته خود را جبران کنند و از همین رو دچار تخلف بیش‌اظهاری شدند. این در حالی است که با وجود آشکار شدن تبعات منفی دستوری کردن واردات خودرو، سیاستگذار همچنان بر این روند اصرار دارد و حرفی از اصلاح نمی‌زند.
اما از دیگر نتایج دولتی شدن واردات خودرو، ارزپاشی برای برخی از شرکت‌های خاص وارد‌کننده خودرو است.

از سال گذشته در شرایطی تخصیص بی‌رویه ارز، برای برخی شرکت‌های وارد‌کننده خودرو شبهه‌برانگیز بود که حالا دولت همراه با تخلفات وارداتی، اقدام به لغو مجوز واردات همین شرکت‌ها کرده است. ارزپاشی وزارت صمت برای برخی درنهایت به ورود سازمان بازرسی به این موضوع منجر شد./دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Jan, 05:01


فساد ارزی واردات خودرو

کشف تخلف بیش‌اظهاری در واردات خودرو، حالا انتقاداتی را متوجه عملکرد سیاستگذار و دستگاه‌های نظارتی بر نحوه تخصیص ارز و نظارت بر ارزش‌گذاری خودروهای وارداتی کرده است.

ماجرا از جایی آغاز شد که قیمت برخی خودروهای وارداتی، بیش از قیمت واقعی اعلام شد و به تایید کمیته ارزش‌گذاری وزارت صمت نیز رسید. این تخلف که منابع ارزی زیادی را در اختیار واردکننده قرار داد، نه‌تنها موجب زیان مشتریان شده، بلکه پرسش‌هایی درباره ضعف نظارت و نقش سیاست‌های دستوری دولت در ایجاد این بحران ایجاد کرده است.

بیش‌اظهاری قیمت خودروهای وارداتی توسط برخی واردکنندگان خودرو، رسما از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مورد تایید قرار گرفت و حالا افکار عمومی به دنبال پاسخ این دو پرسش است که اولا این «تخلف» چگونه و از چه مسیری کشف شد و ثانیا تکلیف مشتریان متضرر چیست؟
هفته گذشته بود که مدیر طرح واردات خودرو خبر از کاهش ارزش گمرکی ۱۰ مدل خودروی وارداتی داد.

مهدی ضیغمی گفت: خروجی چند ماه پیگیری مداوم و همکاری شرکت‌ها در گرفتن قیمت از مبدأ (نه از منطقه)، این شد که در حال حاضر ارزش گمرکی ١٠ مدل خودرو از برند تویوتا کاهش یافته است. وی اعلام کرد که «به عنوان مثال، قیمت تویوتا لوین از حدود ١٩‌‌‌هزار یورو به ١٣‌‌‌هزار و ۵٠٠ یورو کاهش پیدا کرده است. یا مثلا قیمت کرولا کراس که حدود ١٩‌‌‌هزار و ٨٠٠ یورو [اعلام شده] بود به ١۶‌‌‌هزار یورو کاهش پیدا کرده است. مدیر طرح واردات خودرو در حالی این اقدام را «واقعی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی قیمت» دانست که در اظهارات خود هیچ صحبتی مبنی بر وقوع تخلف در این ماجرا به میان نیاورد.

داستان بیش‌اظهاری برخی واردکنندگان خودرو از حدود دو ماه پیش آغاز شد. اصل ماجرا این است که برخی واردکنندگان خودرو ارزش دلاری مدل‌های وارداتی خود را بیش از آنچه بوده، اعلام کرده و کمیته ارزش‌گذاری خودرو نیز قیمت‌های اعلامی را مورد تایید قرار داده است.

به عنوان مثال، یکی از واردکنندگان اصلی برند تویوتا، قیمت مدل لوین را نزدیک به ۱۹‌هزار یورو اعلام کرده و کمیته ارزش‌گذاری نیز مهر تایید بر آن زده است. حالا اما کاشف به عمل آمده که خودروی موردنظر، نهایتا ۱۳‌هزار و ۵۰۰ یورو قیمت در مبدأ دارد. بنابراین شرکت موردنظر، قیمت مبدأ این این خودرو را غیر‌واقعی و ۵.۵‌هزار یورو بالاتر از آنچه بوده، اعلام کرده و کمیته ارزش‌گذاری وزارت صمت نیز آن را پذیرفته است.

این در شرایطی است که اکثر قریب به اتفاق تویوتاهای وارداتی به کشور، ساخت چین هستند و طبعا قیمت پایین‌تری نسبت به مدل‌های تولیدی در ژاپن دارند. در واقع تویوتاهایی که ارزش گمرکی آنها بیش‌اظهاری شده، از نظر قیمت و کیفیت، پایین‌تر از مدل‌هایی هستند که در سایت‌های غیر‌چینی تویوتا تولید می‌شوند.
به هر حال، به نظر می‌رسد تخلف بیش‌اظهاری، از ابتدای ازسرگیری واردات خودرو در سال ۱۴۰۱ کم و بیش رخ داده، اما بعد از دو سال برملا شده است. از همین رو برای افکار عمومی جای سوال دارد که چرا کشف چنین تخلف بزرگی اینقدر طول کشیده و اصلا چگونه آشکار شده است؟ آیا سیاستگذار از وقوع این تخلف اطلاع داشته اما چشم خود را بر آن بسته است؟

پیگیری‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد ورود خودروسازان وابسته به دولت به واردات مدل‌های غیر‌چینی، سبب برملا شدن این تخلف شده است.
اخیرا یکی از دو خودروساز بزرگ کشور اقدام به واردات تویوتا کرده و در جریان ثبت‌سفارش متوجه اختلاف قیمت دلاری خودروی موردنظر با خودروهای وارداتی قبلی شده است. به عبارت بهتر، این خودروساز که به دلیل وابستگی به دولت و حضور در بورس، مجبور به ارائه اطلاعات قیمتی شفاف است، قیمت مبدأ خودروی وارداتی خود را واقعی اعلام کرده، بنابراین متوجه اختلاف زیاد آن با قیمت‌های اظهار‌شده توسط واردکنندگان بخش خصوصی شده است.

ظاهرا همین اتفاق، رونمایی از این تخلف را رقم زده و سبب شده وزارت صمت به ماجرا ورود کند (البته با فرض اینکه وزارت صمت از ابتدا در جریان تخلف موردنظر قرار نداشته است).

پس از آشکار شدن این تخلف، پیکان انتقادها به سمت گمرک نشانه رفت، اما گمرک اعلام کرد، ارزش‌‌‌گذاری خودروهای وارداتی از سال گذشته توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین می‌شود. گمرک اعلام کرد «طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی، ارزش‌‌‌گذاری خودروهای وارداتی در کمیته ارزش‌‌‌گذاری خودرو توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و با هماهنگی گمرک تعیین می‌شود.»
پس از این اطلاعیه گمرک، وزارت صمت به سهل‌انگاری در تعیین ارزش واقعی خودروهای وارداتی متهم شد.

MachineNews | ماشین نیوز

25 Jan, 07:19


کوتاه: کوئیک خودرو پلیس ونزوئلا شد!!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Jan, 05:52


انتقاد سخنگوی سازمان تعزیرات از اوضاع قیمت‌گذاری بلیت هواپیما

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی:
مشخص نیست  متولی قیمت‌گذاری بلیت هواپیما کدام مرجع است؟
در خصوص قیمت‌گذاری نرخ بلیت هواپیما، تشتت وجود دارد.
این تشتت آسیب زننده است و  آسیبش به مردم می‌رسد.
طبق قانون، فروش بلیت چارتر در پروازهای داخلی ممنوع است.
گرانفروشی و کم فروشی و  تقلب در صدر بیشترین تخلفات بوده است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Jan, 05:01


بازار کساد حواله خودرو

 تا چند ماه پیش کافی بود در یکی از پلتفرم‌‌‌های ثبت آگهی واژه «حواله خودروی داخلی» را جست‌وجو کنید تا انبوهی از آگهی‌‌‌ها را که قیمت‌های نجومی برای حواله پیشنهاد داده‌‌‌اند ببینید اما حالا اگر این کار را کنید تعداد کمتری آگهی می‌‌‌بینید و حتی قیمتی که برای حواله پیشنهاد می‌دهند نیز به طور محسوسی کمتر شده است.

به نظر می‌رسد افزایش قیمت کارخانه‌‌‌ای خودرو که به کاهش فاصله قیمت بین کارخانه و بازار منجر شده، باعث شده است که بازار غیرقانونی خرید و فروش حواله خودروهای داخلی به نوعی رکود برسد و برخی از دلالان از این بازار خارج شوند. اما اگر در این پلتفرم‌‌‌ها واژه «حواله خودروی وارداتی» را جست‌وجو کنید خواهید دید که بخشی از دلالانی که از بازار حواله محصولات داخلی خارج شده‌‌‌اند حالا سر از بازار حواله خودروهای وارداتی درآورده‌‌‌اند.

تعداد آگهی‌‌‌های مربوط به این خودروها همچنان بالاست و قیمت آنها نیز کماکان قابل‌توجه است.

منظور از حواله خودرو، قراردادی است که بین شرکت خودروسازی و خریدار نوشته می‌شود و بنابر آن شرکت سازنده موظف می‌شود با پرداخت وجه توسط خریدار، در زمان مشخصی خودرو را به او تحویل دهد. درحقیقت حواله خودرو به‌‌‌نوعی نشان‌‌‌دهنده مالکیت خودرو است و فروش حواله به عنوان یکی از راه‌‌‌های نقل و انتقال خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اما برخی از افرادی که اقدام به خرید خودروی صفر از کارخانه می‌کنند، به دلایلی پیش از تحویل خودرو، حواله آن را به شخص دیگری می‌‌‌فروشند. این در شرایطی است که بارها اعلام شده خرید و فروش حواله خودرو، اقدامی غیرقانونی است.

البته تا پیش از افزایش رسمی قیمت خودروهای داخلی وضعیت به این منوال نبود. ۲۸ آبان ماه بود که قیمت‌های جدید خودروهای داخلی اعلام شد که به طور میانگین از رشد ۳۰ درصدی آنها حکایت داشت.

اما بازار پا به پای این افزایش قیمت پیش نرفت و به‌رغم اینکه بهای دلار در بازار آزاد نیز به طور قابل‌توجهی افزایش یافت قیمت خودرو در بازار بیش از ۱۰‌درصد رشد را به خود ندید، بنابراین اختلاف قیمت خودروهای داخلی بین بازار و کارخانه به طور محسوسی کاهش یافت. به طوری که بهای حواله سورن پلاس از ۱۵۰ میلیون تومان به ۸۰ میلیون تومان رسیده است. این در شرایطی است که به دلیل تورم عمومی کشور ارزش این مبلغ برای سوداگران نیز افت کرده است.

بنابراین انگیزه دلالان نیز برای فعالیت در بازار حواله خودرو کاهش پیدا کرده‌‌‌ است. موضوعی که دستاورد آن از ده‌‌‌ها مصاحبه و اعلام غیرقانونی بودن خرید و فروش حواله بیشتر بوده است.

پیش از این بارها وزارت صمت و پلیس در مورد غیرقانونی بودن خرید و فروش حواله اخطار داده‌‌‌اند اما تا پیش از کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودرو شاهد بودیم که این دست از اخطارها تاثیری بر بازار زیرزمینی حواله خودرو نگذاشته بود چراکه اختلاف قیمتی که وجود داشت سود بادآورده‌‌‌ای را برای دلالان ایجاد می‌‌‌کرد که به هرحال مسیر خود را برای کسب آن پیدا می‌‌‌کردند. برای مثال خرید و فروش حواله یک دستگاه هایما برای آنها ۱۵۰ میلیون تومان سود داشت.

این سود به میزانی بود که برای کسب آن دست به ریسک یا زحمت دور زدن قانون بزنند اما با کاهش حاشیه سود حواله خودرو دیگر این صرفه اقتصادی در میان نیست یا بسیار کمرنگ‌‌‌تر شده‌‌‌ است.
البته با افزایش عرضه خودروهای وارداتی بهای حواله‌‌‌های این دست خودروها نیز حدودا کاهش پیدا کرده است اما این کاهش قیمت محدودتر از افت قیمت حواله خودروهای داخلی است.

با این حال، همچنان شاهد فعالیت گسترده دلالان در بازار حواله خودروهای وارداتی هستیم. دلیل اصلی این موضوع، حاشیه سود بالاتر نسبت به خودروهای داخلی است. به عنوان مثال، سود خرید و فروش حواله برخی مدل‌‌‌های وارداتی همچنان بالای ۵۰۰ میلیون تومان است. همچنین حواله خودروهایی که با امتیاز جانبازی وارد شده‌‌‌اند همچنان قیمت بالایی داشته و تعداد قابل‌توجهی از آگهی‌‌‌ها را نیز به خود اختصاص داده‌‌‌اند.

مجموع اتفاقاتی که در بازار حواله خودرو رخ داده حاوی دو درس مهم برای سیاستگذاران است.

اول اینکه تنها برخورد قهری برای کاهش دلالی در بازار خودرو کافی نیست بلکه سیاستگذاران باید به سمتی بروند که انگیزه دلالی کاملا از بین برود. وقتی کاهش حاشیه سود خرید حواله برای دلالان توانسته چنین تاثیری بر بازار حواله بگذارد، حذف حاشیه سود می‌تواند به کلی پای واسطه‌‌‌گران را از این بازار خارج کند.

درس دیگر اینکه افزایش عرضه و تسهیل‌‌‌گری در دسترسی متقاضیان به خرید خودرو می‌تواند از دلالی در بازار خودرو بکاهد. کمااینکه برای خودروهای وارد‌شده با سهمیه جانبازی که عرضه آنها بسیار محدود است شاهد فعالیت شدید دلالان هستیم.

MachineNews | ماشین نیوز

25 Jan, 05:01


خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» برای بررسی بازار سیاه خرید و فروش حواله خودرو با چند نفر از کسانی که در پلتفرم‌‌‌های ثبت آگهی اقدام به انتشار آگهی خرید حواله خودرو کرده‌‌‌ بودند تماس گرفت. از یکی از آگهی‌‌‌دهندگان قیمت حواله سورن‌‌‌پلاس را پرسیدیم. در پاسخ می‌‌‌گوید: «اگر حواله سورن پلاس XU۷ است، نمی‌‌‌خریم، چون بعد از افزایش قیمت‌ها، قیمت کارخانه‌‌‌ای آن تقریبا مثل بازار است و حاشیه سودی ندارد. اما اگر سورن پلاس EF۷ است حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیون تومان بسته به موعد تحویل آن را خریداری می‌‌‌کنیم.» از وی پرسیدیم چرا نسبت به گذشته قیمت کمتری را پیشنهاد می‌دهد؟

می‌‌‌گوید: «قیمت این حواله قبلا تا ۱۵۰ میلیون تومان می‌‌‌رسید اما با نزدیک شدن قیمت کارخانه‌‌‌ای به قیمت بازار سود آن خیلی کمتر شده است. مثلا هایما قبلا در کارخانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان نسبت به بازار ارزان‌‌‌تر فروخته می‌‌‌شد، بنابراین اگر کسی حواله آن را می‌‌‌خرید، پول خودرو را هم پرداخت می‌‌‌کرد و در بازار می‌‌‌فروخت حداقل ۱۵۰ میلیون تومان «خیر» می‌‌‌کرد، اما حالا سود خریدار حواله همین خودرو به حدود ۵۰ میلیون تومان رسیده و پیشنهاد قیمت بالاتر برای خریدار نمی‌‌‌صرفد. قیمت حواله بعضی خودروهای ارزان‌قیمت‌‌‌تر حتی به ۳ تا ۴ میلیون تومان رسیده است که به زحمت خرید و فروش آن نمی‌‌‌ارزد.»

با آگهی‌‌‌دهنده دیگری تماس می‌‌‌گیریم، در متن آگهی نوشته: «خرید حواله خودرو، کاملا قانونی» این در شرایطی است که از همان ابتدا خرید و فروش حواله‌‌‌های خودرو ممنوع بود و حتی در برهه‌‌‌ای سند خودروها یک‌سال در رهن شرکت باقی می‌‌‌ماند تا امکان فروش نداشته باشد که البته کارساز هم نبود.

از این آگهی‌‌‌دهنده در مورد قیمت حواله پژو ۲۰۷ پرسیدیم، قیمت ۱۰۰ میلیون تومان را پیشنهاد می‌دهد، این در حالی است که بهای حواله پژو ۲۰۷ در تابستان امسال حدود ۲۰۰ میلیون تومان بود. این موضوع را با آگهی‌‌‌دهنده در میان می‌‌‌گذاریم. همان جواب تکراری را می‌دهد: «قیمت کارخانه‌‌‌ای خودرو زیاد شده و حواله از ارزش افتاده است.»
اما در مورد خودروهای وارداتی گرچه شاهد کاهش نسبتی قیمت حواله هستیم اما تعداد آگهی‌‌‌های مربوط به این دست از خودروها افزایش داشته است. چراکه همچنان سود قابل‌توجهی در خرید و فروش حواله این خودروها وجود دارد. برای مثال بهای حواله یک دستگاه تویوتا کرولا کراس به ۳۶۰ میلیون تومان می‌‌‌رسد.

تفاوت قیمت نمایندگی و بازار برای این محصول بسیار قابل‌توجه بوده و به حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان هم می‌رسد چراکه بهای نهایی این خودرو در سامانه یکپارچه حدود ۲میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده و در بازار حدودا  ۳میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود بنابراین خریدار این حواله اگر قصد خرید و فروش خودرو در بازار را داشته باشد حدود یک میلیارد تومان سود می‌کند. حواله سوزوکی جیمنی نیز حدود ۴۰۰ میلیون تومان است. این خودرو از طریق سامانه یکپارچه به بهای ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است. بهای این خودرو در بازار به حدود ۳میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان می‌‌‌رسد.

بنابراین اختلاف قیمت ۶۰۰ میلیون تومانی برای این محصول وجود دارد و خریدار حواله با احتساب قیمت حواله و خودرو و فروش آن در بازار ۲۰۰ میلیون تومان سود می‌کند. گرچه این سود برای برخی از محصولات نسبت به گذشته کمتر شده اما همچنان آنقدری سود دارد که بتواند انگیزه دلالان برای حضور پررنگ در این بازار را تقویت کند.

اما بیشترین آگهی‌‌‌های ثبت‌شده در بخش حواله خودروهای وارداتی مربوط به محصولاتی است که با سهمیه جانبازان وارد شده، از آنجا که خودروهایی که با این سهمیه وارد شده‌‌‌اند، نسبت به دیگر خودروهای وارداتی متفاوت هستند، بهای حواله آنها هم بالاست. برای مثال قیمت حواله تویوتا راوفور کلیوس با سهمیه جانبازی به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان می‌‌‌رسد. بنابراین دلالان در خرید و فروش این دست از حواله‌‌‌ها بسیار فعال هستند.
بنابراین در بخش خودروهای وارداتی با امتیاز جانبازی، بازار همچنان داغ است. حواله بنز C۲۰۰ با امتیاز جانبازی حدود ۴ میلیارد تومان معامله می‌شود، چرا که قیمت بازار آن به بیش از ۲۴ میلیارد تومان می‌‌‌رسد.

تجربه اخیر بازار حواله خودرو نشان می‌دهد که کلید اصلی مقابله با دلالی، کاهش حاشیه سود دلالی از طریق واقعی‌‌‌سازی قیمت‌ها و افزایش عرضه است. در بخش خودروهای داخلی، افزایش نسبی قیمت رسمی خودرو به خوبی تاثیر خود را گذاشته و بازار حواله را به رکود کشانده است. اما در بخش خودروهای وارداتی، به دلیل محدودیت عرضه و اختلاف قیمت قابل‌توجه با بازار آزاد، همچنان شاهد فعالیت گسترده دلالان هستیم. این تجربه می‌تواند چراغ راهی برای اصلاح سیاست‌‌‌های بازار خودرو باشد./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Jan, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 15:04


بازگشت ژیان

کمپانی سیتروئن از طراحی نسل جدید مدل آیکونیک و خاطره ساز 2CV ( که در ایران با نام ژیان مشهور است ) خبر داد.

بر این اساس، احتنال میرود نسخه جدید سیتروئن 2CV در قالب یک خودرو مدرن برقی با طراحی و استایلی مُلهِم از نسخه کلاسیک و قدیمی اش در آینده بسیار نزدیک روانه بازار‌خواهد شد، البته نباید فراموش کرد که سیتروئن این اتفاق را چندان محتمل نمیداند ولی شواهد و اطلاعات درز کرده خلاف این را نشان میدهد.

توضیح: تصویر بالا یک رندر دیجیتالی غیر رسمی منتشره توسط مجله AutoCar میباشد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 14:13


ویدئویی پر بازدید در فضای مجازی از تیم‌ اسکورت رئیس جمهور پزشکیان در خوزستان که نشان میدهد خودروی ویژه رئیس جمهور یک دستگاه مرسدس جی کلاس میباشد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 12:40


معضل قد بلند و سواری با لمبورگینی

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 12:31


چگونه خودروی شخصی وارد کنیم؟

واردات خودرو به ایران یکی از مباحث داغ در سال‌های اخیر بوده است. با توجه به تغییرات جدید در قوانین واردات، آگاهی از شرایط و مراحل به‌روزرسانی‌شده این فرایند بسیار مهم است. در این مقاله، به بررسی گام‌به‌گام مراحل واردات خودرو و شرایط قانونی آن خواهیم پرداخت تا شما بتوانید واردات خود را به درستی و با رعایت اصول انجام دهید.

۱. ثبت سفارش واردات خودرو

اولین قدم برای واردات خودرو به ایران، ثبت سفارش است که باید از طریق سامانه جامع تجارت انجام شود. طبق قوانین جدید، هر کد ملی تنها اجازه واردات یک دستگاه خودرو را دارد. این محدودیت به‌منظور جلوگیری از واردات تجاری و عمده خودرو توسط افراد حقیقی اعمال شده است.

۲. دریافت مجوز واردات خودرو

پس از ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت، باید مجوز واردات خود را دریافت کنید. این مجوز پس از تأیید هویت شما از طریق کد ملی و استعلام از ثبت احوال صادر می‌شود.

۳. محدودیت‌های قیمت فوب

قیمت فوب خودرو برای واردات باید طبق موارد زیر باشد:

خودروهای نو: قیمت فوب نباید بیشتر از ۴۲،۰۰۱ یورو باشد.

خودروهای دست دوم: قیمت فوب نباید از ۲۱،۵۰۰ یورو بیشتر باشد.


این محدودیت‌ها به‌منظور جلوگیری از واردات خودروهای دست دوم با قیمت‌های غیرواقعی وضع شده است.

۴. تأمین ارز از طریق یورو

تمامی پرداخت‌ها برای واردات باید با ارز بانکی رسمی و یورو انجام شود. استفاده از ارزهای غیررسمی یا دلالی مجاز نیست.

۵. محدودیت‌های سنی خودرو

خودروهای نو: سال ساخت آن‌ها باید ۲۰۲۴ یا بعد از آن باشد.

خودروهای دست دوم: عمر خودرو نباید بیشتر از ۵ سال باشد و باید کمتر از ۸۰ هزار کیلومتر کارکرد داشته باشد.


۶. خدمات پس از فروش در ایران

برای واردات خودروهای نو، باید نمایندگی خدمات پس از فروش آن برند در ایران موجود باشد تا قطعات یدکی و خدمات تعمیراتی به‌راحتی در دسترس باشد.

۷. تأییدیه از سازمان حفاظت محیط زیست

تمامی خودروهای وارداتی باید تأییدیه از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت کنند. تنها خودروهای برقی از این قاعده مستثنی هستند.

۸. واردات به مناطق آزاد

برای واردات خودرو به مناطق آزاد، نیاز است که از دبیرخانه مناطق آزاد مجوز مخصوص دریافت کنید.

۹. محدودیت در تعداد دفعات واردات

هر فرد حقیقی تنها یک‌بار در سال می‌تواند خودرو وارد کند تا از واردات تجاری آن جلوگیری شود.

۱۰. واردات خودروهای با موتور بالای ۲۵۰۰ سی‌سی

واردات خودروهایی با حجم موتور بیشتر از ۲۵۰۰ سی‌سی مجاز نیست. این محدودیت به‌منظور کاهش مصرف سوخت و آلایندگی بالای این خودروها است.

۱۱. مجوزهای ضروری برای واردات

علاوه بر مجوز از سامانه جامع تجارت، باید مجوز از دفتر صنایع خودرو و تأییدیه سازمان حفاظت محیط زیست نیز دریافت کنید./اقتصادنیوز

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 07:33


سه خودروی پرفروش اروپا در سال 2024، شاسی بلند نبودند
داچیا ساندرو با غلبه بر رنو کلیو و فولکس واگن گلف در جایگاه نخست قرار گرفت.

منتخب های اروپا در ۲۰۲۴ شاید عجیب بودند، هرچند انواع شاسی‌بلندهای درشت اندام در آمریکا و برخی مناطق دیگر جاده ها و خیابانها را تسخیر کرده‌اند، اما اروپایی‌ها همچنان عاشق خودروهای هاچ‌بک کوچک خود هستند خودروهای نظیر داچیا ساندرو، رنو کلیو، و فولکس واگن گلف....

بر اساس تحقیقات موسسه آلمانی آنالیز بازار خودرو DataForce ، هچ بک اقتصادی رومانیایی-فرانسوی ساندرو و ساندرو استپ وی با 270111 فروش در کشورهای اتحادیه اروپا، EFTA و بریتانیا به مقام نخست پرفروشترین خودروی سال اروپا برگزیده شد.


بر اساس داده های آماری دیتافورس خودروهای ذیل به عنوان پرفروشترین مدلها انتخاب شدند:

Dacia Sandero270,111 +14.3%

Renault Clio216569 +6.5%

Volkswagen Golf216549 +17.5%


بنظر میرسد روزهایی که فولکس‌واگن گلف در صدر نمودارهای فروش در اروپا قرار داشت، گذشته است و این هاچ‌بک/واگن آلمانی جذاب باید با فروش 216549 خودرو (+ 17.5 رشد درصد نسبت به سال قبل) قانع شود.

اما با اندکی تحقیق به راحتی می توان فهمید که چرا ساندرو سال گذشته شماره 1 این بازار بود، مانند همه مدل های داچیا، این خودرو یک مدل کم استهلاک و اصطلاحا بی آزار با قیمت پایین، تجهیزات ایمنی و رفاهی مناسب و استایلی جذاب ( در سگمنت قیمتی خود ) است، هرچند مطمئناً موتورهای سه سیلندر آن هیجان‌انگیز نبوده اما پیشرانه 1.0 لیتری تنفس طبیعی و توربوشارژ برای افرادی که به دنبال یک خودروی ارزان قیمت و البته شیک هستند، مناسب است.

البته در برخی کشورها، ساندرو با موتور گازسوز مایع (LPG) به فروش می‌رسد و در شرایطی که در بازار داخلی داچیا یعنی رومانی، قیمت گاز مایع تقریباً نصف بنزین استاندارد است حتی اگر شرکت داچیا رنو از موتورهای دیزلی نسل قبلی در این خودرو استفاده کرده بود، فروش قطعا بیشتر از این هم بود.

بر اساس سیاست بازاریابی داچیا، این‌شرکت برای پایین نگه داشتن قیمت محصولاتش ، ساندرو برقی را فعبا در سبد محصولاتش ندارد با این حال، دنیس لو ووت، مدیر عامل داچیا به Automotive News Europe گفت که در سال 2027 نسخه برقی ساندرو نیز روانه بازار خواهد شد.

داچیا و در صدر آن مدب ساندرو با توجه به موفقیت چشمگیرش در بخش خودروهای کلاس B ، اکنون بعنوان یک بازیگر مهم در اتحادیه اروپا + EFTA + انگلستان محسوب میشود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 07:15


پرفروشترین خودروهای اروپا در سال 2024 مشخص شدند.
در غیاب شاسی بلندها، داچیا/رنو ساندرو در جایگاه نخست قرار گرفت.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 06:33


توقیف بنز گذرموقت با تخلفات پرخطر توسط پلیس راهور

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران:
این خودرو پس از بررسی و رصد فضای مجازی شناسایی شد.
راننده این خودروی لوکس با پلاک گذر موقت، مرتکب تخلفات پرخطری از جمله سرعت غیرمجاز، حرکات مارپیچ و رفتارهای خطرناک در معابر شده بود.
این خودرو با هماهنگی و دستور مقام قضایی توقیف و برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل داده شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 05:02


روزتون بخیر


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Jan, 05:02


قیمت 10 خودروی وارداتی کاهش یافت

٢١ آذر ماه بود که مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت از اقدام و تلاش جهت کاهش جدی ارزش گمرکی خودروها خبر داد و اعلام کرد: در ابتدا برای برخی خودروها قیمت نهایی کاهش پیدا می‌کند، اما در آینده نزدیک اکثر قریب به اتفاق قیمت‌های ارزی در سامانه گمرک اصلاح خواهد شد و قیمت‌ پایین خواهد آمد.

پس از گذشت کمتر از یک ماه و نیم از اعلام این موضوع، امروز مهدی ضیغمی، در نشست خبری با خبرنگاران، از به ثمر نشستن اولین اقدام مهم دولت در حوزه واقعی‌سازی قیمت خودروهای وارداتی خبر داد و گفت:
خروجی چند ماه پیگیری مداوم و همکاری شرکت‌ها در گرفتن قیمت از مبدأ (نه از منطقه)، این شد که در حال حاضر ارزش گمرکی ١٠ مدل خودرو از برند تویوتا کاهش یافت.

براساس گزارش ایسنا، او با ذکر مثالی بیان کرد: بطور مثال تویوتا لِوین از حدود ١٩ هزار به ١٣ هزار و ۵٠٠ یورو یا کرولا کراس از حدود ١٩ هزار و ٨٠٠ به ١۶ هزار یورو کاهش پیدا کرده است.

ضیغمی تصریح کرد: این روند حتماً ادامه‌دار خواهد بود و درخواست سایر شرکت‌ها برای کاهش قیمت‌ ارزش‌های گمرکی، به‌زودی در کمیته ارزش مصوب خواهد شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Jan, 05:27


ماجرای حذف آزمون آیین‌نامه رانندگی چه بود؟

پلیس راهور
:

حذف آزمون آیین‌نامه از مراحل دریافت گواهینامه رانندگی تنها برای افرادی امکان‌پذیر است که پیش‌تر در آزمون آیین‌نامه قبول شده و یک بار گواهینامه دریافت کرده‌اند.

به عبارتی، این تسهیل فقط شامل حال کسانی می‌شود که پیش از این گواهینامه‌ای داشته‌اند و یک بار آزمون آیین‌نامه را با موفقیت گذرانده‌اند.

این قانون شامل افرادی که برای اولین بار قصد دریافت گواهینامه دارند، چه برای موتورسیکلت و چه برای خودرو (گواهینامه پایه ۳ و ۲)، نمی‌شود و آنان ملزم به شرکت در آزمون آیین‌نامه خواهند بود. همچنین، برای دریافت گواهینامه پایه ۱ نیز، حتی در صورتی که افراد گواهینامه پایه ۳ یا ۲ را دارا باشند، آزمون آیین‌نامه الزامی است.

خبر حذف کلی آزمون آیین‌نامه صحت ندارد.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Jan, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Jan, 05:00


با بازگشت ترامپ، چه بر سر خودروسازی ایران خواهد آمد؟
راه و بیراهه خودروسازی با ترامپ

دونالد ترامپ پس از ۴سال دوری، به کاخ سفید بازگشت تا این پرسش در ذهن شهروندان ایرانی شکل بگیرد که سرنوشت اقتصاد کشور با بازگشت وی چه خواهد شد؟

در این بین، آینده صنعت و بازار خودرو به عنوان یکی از بخش‌های مهم اقتصاد کشور، بدون تردید متاثر از توافق یا عدم توافق ایران و آمریکا خواهد بود، مخصوصا اینکه ترامپ وقتی از برجام خارج شد، نخستین تیر تحریم را بر پیکر خودروسازی ایران زد. در واقع عقبه رفتار ترامپ با صنعت خودروی ایران، این پرسش مهم را ایجاد کرده که با بازگشت وی به راس قدرت در آمریکا، صنعت و بازار خودروی کشور چه تحولاتی را تجربه خواهد کرد.

بازگشت ترامپ به قدرت، به دلیل سابقه تحریم‌‌‌‌های شدید او علیه ایران و به‌‌‌‌ویژه صنعت خودرو، نگرانی‌‌‌‌های جدی در خصوص وضعیت آتی این صنعت را برجسته می‌‌‌‌کند ، به طوری که گزاف نیست اگر بگوییم صنعت و بازار خودروی ایران دو دوره کاملا متفاوت را قبل و پس از حضور نخست ترامپ در کاخ سفید تجربه کرد.

دور نخست ریاست جمهوری ترامپ، همزمان با دوران توافق هسته‌ای و برجام بود و در آن مقطع، بخش‌های مختلف اقتصاد ایران از جمله خودرو به ریل رشد بازگشته بودند و قرار بود به واسطه ارتباط با جهان، اتفاقات بزرگ‌تری رخ دهد. هرچند امضای آمریکا (در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما) نیز پای برجام بود، اما ترامپ این سند بین‌المللی را قبول نداشت و می‌گفت ایران باید با وی توافق کند. سرانجام نیز در اردیبهشت ۹۷ تهدیدهای خود علیه برجام را عملی کرد و با خروج از آن، اقتصاد ایران دورانی بسیار سخت را به واسطه بازگشت تحریم‌ها تجربه کرد (و هنوز می‌کند).

ترامپ وقتی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و برجام را اعلام کرد، خبر از بازگشت تحریم‌ها علیه ایران داد. وی در اولین قدم، خودروسازی ایران را به عنوان صنعتی با سهم قابل توجه در تولید ناخالص ملی و اشتغال، تحریم کرد. به اعتقاد برخی کارشناسان، خودروسازی به دلیل نقش مهم در تولید ناخالص و اشتغال، به عنوان اولین بخش از اقتصاد ایران تحریم شد و ترامپ می‌خواست به واسطه زمین زدن این صنعت، نارضایتی اجتماعی را رقم بزند.

با تحریم خودروسازی ایران در مرداد ۹۷، تقریبا همه قول و قرارها و قراردادها و تفاهم‌نامه‌های خودروسازان و قطعه‌سازان کشور با شرکت‌های خارجی، به کنار رفت تا این صنعت حالتی به اصطلاح جزیره‌ای به خود گیرد و از جهان خودرو دور شود.

پس از آغاز تحریم، به جز شرکت‌های چینی، تقریبا هیچ شرکت خودروساز و قطعه‌ساز خارجی دیگری در ایران نماند، ضمن آنکه تامین مواد اولیه و قطعات موردنیاز از منابع  بین‌المللی اصلی نیز تقریبا قطع شد. افت ۴۰درصدی تولید در سال ۹۷ نسبت به ۹۶، تنها یکی از تبعات تحریم‌های ترامپ علیه ایران بود.

نزولی شدن تولید خودرو در حالی اتفاق افتاد که صنعت خودروی ایران پس از توافق هسته‌ای و به خصوص بعد از امضای برجام، روزهای خوشی را تجربه کرد.

از رشد تولید گرفته تا حضور شرکت‌های خارجی در ایران، اتفاقاتی بودند که به واسطه برجام رخ دادند و صنعت خودرو در نتیجه آنها در مسیر توسعه قرار گرفت. شرایط به شکلی پیش رفت که خودروسازی کشور در سال ۹۶ از تیراژ یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاهی عبور کرد تا به رکورد سال ۹۰ (یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه) نزدیک شود. به نظر می‌رسد اگر خودروسازی ایران تحریم نمی‌شد، رکورد تولید در این صنعت در سال ۱۳۹۷ شکسته می‌شد، زیرا اولا مانعی سر راه تامین قطعات از خارج وجود نداشت و ثانیا برخی خودروسازان جهانی نیز یا تولید در ایران را آغاز کرده بودند یا در مسیر شروع تولید قرار داشتند.

تحریم اما شرایط را به شدت تغییر داد و خودروسازی رو به‌ رشد ایران را به مسیری نزولی سوق داد، به نحوی که با گذشت 6سال از نقض برجام توسط ترامپ، این صنعت با وجود عبور‌نسبی از شوک‌های ابتدایی تحریم، هنوز شرایط قابل قبولی در بخش‌های مختلف از جمله تولید، کیفیت، صادرات، توسعه محصول و... ندارد.

وقتی ترامپ در سال 2020 نتوانست برای دومین دوره متوالی راهی کاخ سفید شود، این امیدواری به وجود آمد که جو بایدن رئیس جمهور منتخب در آن سال، برجام را احیا کند. اتفاقا مذاکراتی نیز بین ایران و آمریکا برای احیای برجام انجام شد، اما در نهایت این اتفاق رخ نداد. دولت بایدن البته اندکی از فشارهای دوران ترامپ بر ایران را به خصوص در بخش فروش نفت برداشت، اما موفق به احیای برجام نشد.

در دوران ریاست جمهوری بایدن –دوران غیبت ترامپ در کاخ سفید- خودروسازی ایران هرچند به دوران طلایی برجام بازنگشت، اما تعطیل هم نشد و حتی توانست از افت تولید نجات پیدا کند. البته در سال جاری به دلایلی که بیشتر ریشه داخلی دارند –مانند چالش کمبود انرژی و ضعف نقدینگی- تولید باز هم در مسیر نزولی قرار گرفته است.

MachineNews | ماشین نیوز

22 Jan, 05:00


حالا این پرسش مطرح است که با بازگشت ترامپ، خودروسازی ایران دچار چه سرنوشتی خواهد شد؟

در مجموع دو سناریوی کلی برای پاسخ به این پرسش مطرح است که هر دو بر مبنای نتیجه مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا استوار هستند. در واقع یک سناریو بر اساس «توافق» ایران و آمریکا و دیگری بر مبنای عدم «توافق» طرفین مطرح است.

طبق سناریوی نخست، ایران و آمریکا وارد مذاکره با یکدیگر خواهند شد و در نهایت به توافق می‌رسند. نتیجه اصلی این توافق، لغو تحریم های دوران ترامپ علیه ایران است که یکی از آنها به خودروسازی مربوط می‌شود. تصور کلی از توافق ایران و آمریکا، پایان نسبی تحریم اقتصادی کشور است که تاثیر آن در بخش خودرو بسیار قابل توجه خواهد بود. در فضای غیر‌تحریمی فرضی، چند اتفاق بزرگ در خودروسازی کشور رخ می‌دهد.

نخست اینکه خودروسازان و قطعه‌سازان کشور می‌توانند قطعات و مواد اولیه موردنیاز خود را بدون محدودیتی خاص و بدون نیاز به هزینه اضافی –بابت دور زدن تحریم- از منابع اصلی تامین کنند. بنابراین تولید وارد روندی صعودی خواهد شد و این امکان وجود دارد که رکورد سال 90 شکسته شود.

اتفاق مهم دیگر، حضور خودروسازان خارجی در ایران است که کمک بزرگی به رشد کمی و کیفی تولید و حتی صادرات خودروی کشور خواهد کرد. در دوران برجام نیز قرار بود چنین اتفاقاتی رخ دهد و حتی برخی خودروسازان مانند رنوی فرانسه دنبال تولید مستقل، تاسیس مرکز تحقیقات و تبدیل ایران به پایگاه صادراتی در منطقه بودند.
اما توافق ایران و آمریکا نه تنها در بخش صنعت خودرو بلکه در بازار نیز اثرگذار خواهد بود، همان طور که تحریم، بازار خودروی کشور را به هم ریخت.
تحریم‌های ترامپ علیه ایران، رشد انتظارات تورمی و قیمت ارز را به دنبال داشت و منحنی قیمت در بازار خودرو نیز تحت تاثیر این دو عامل و عوامل دیگر –از جمله افت تولید و ایجاد تقاضای کاذب شدید- صعود کرد. 

ازآنجاکه «توافق» لغو تحریم را به دنبال خواهد داشت و لغو تحریم نیز انتظارات تورمی و قیمت ارز را کاهش می‌دهد –یا حداقل کنترل می کند- انتظار می‌رود بازار خودرو نیز روندی نزولی در قیمت به خود بگیرد. حداقل این است که در فضای «توافق» و بدون تحریم، بسیار بعید است شوک‌های قیمتی در بازار خودرو رخ دهد، زیرا تورم کنترل خواهد شد. حالا سراغ سناریوی دوم برویم: عدم توافق و احتمالا تشدید تحریم. طبق این سناریو، یا اصلا مذاکره‌ای انجام نمی‌شود یا می‌شود و توافق صورت نمی‌گیرد.

در هر دو حال، تحریم‌ها به قوت خود باقی خواهند ماند و حتی امکان تشدید وجود دارد. رخ دادن این سناریو به معنای رشد انتظارات تورمی و صعود قیمت در بازارهای مختلف از جمله خودرو است. با فرض عدم توافق و با در نظر گرفتن روحیه ترامپ، امکان تشدید تحریم وجود دارد. در چنین فضایی، افت کمی و کیفی تولید در خودروسازی ایران اتفاقی محتمل به نظر می‌رسد، تا حدی که طبق برخی پیش‌بینی‌ها، ممکن است تولید در حد سال نخست تحریم‌های ترامپ-سال 97- نزولی شود.

برای درک بهتر تاثیر تحریم‌های ترامپ علیه ایران، نگاهی می‌اندازیم به آمار تولید خودرو در سه دوره «تحریم‌های هسته‌ای»، «برجام» و «تحریم‌های ترامپ».

طبق آمار موجود، خودروسازی ایران حدفاصل سال‌های 91 تا 93 و تا قبل از امضای برجام، نتوانست حتی به تیراژ سالانه یک میلیون و 100 هزار دستگاه برسد. در سال 91 –سال نخست تحریم‌های هسته‌ای- تولید خودرو در کشور 773هزار دستگاه بود که این رقم در سال 92 به 689 هزار دستگاه تنزل یافت.

در سال 93 که توافق هسته‌ای برقرار اما برجام هنوز امضا نشده بود، تولید خودرو در کشور به بالای یک میلیون دستگاه رسید. این موضوع نشان می‌دهد رخدادی سیاسی –توافق هسته‌ای- تا چه اندازه بر عملکرد خودروسازان کشور اثرگذار است. پس از امضای برجام در سال 94 و تا انتهای سال 96، خودروسازی ایران روندی رو به رشد را در تولید تجربه کرد. طبق آمار، تولید خودرو در کشور طی سال 94 حدود 916 هزار دستگاه بود که در سال 1395 به یک میلیون و 320هزار دستگاه رسید.

در سال 96 نیز تولید خودرو از یک میلیون و 500هزار دستگاه عبور کرد. با خروج آمریکا از برجام و تحریم ایران در سال 97، تولید خودرو با افتی سنگین به زیر یک‌میلیون دستگاه تنزل یافت. در سال 98 اوضاع بدتر شد، به نحوی که تولید تا زیر 800هزار دستگاه پایین آمد. سال 99 اما تولید به بالای 900هزار دستگاه صعود کرد، با این حال در سال 1400 باز هم نزولی شد.

در سال‌های 1401 و 1402 تولید خودرو در کشور ارقام بالای یک میلیون و 1.1 میلیون دستگاه را تجربه کرد. با توجه به وضعیت فعلی خودروسازی کشور، پیش‌بینی می‌شود تولید خودرو در سال جاری نیز بالای یک میلیون دستگاه اما کمتر از سال 1402 باشد./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Jan, 18:13


رئیس‌کمیسیون برنامه‌و‌بودجه: معلوم نیست در مملکت چه خبر است

بانک مرکزی ۴ میلیارد یورو برای واردات موبایل، ۸ میلیارد یورو برای قطعات خودرو، ۴ میلیارد برای واردات طلا تخصیص داده اما حاضر نیست ۳ میلیارد یورو برای واردات خودرو اختصاص دهد!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Jan, 10:45


آزمون آیین‌نامه رانندگی حذف شد

رئیس پلیس راهور فراجا:

طبق آخرین اصلاح آیین‌نامه که ابلاغ شده به استثنا گواهینامه پایه ۱ برای گرفتن گواهینامه سایر پایه‌ها، دیگر نیازی به شرکت در آزمون نیست.

حذف آزمون آیین‌نامه شامل گواهینامه‌های ویژه از جمله تراکتور و لودر هم می‌شود./مهر


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Jan, 05:08


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Jan, 05:08


روزهای سخت خودرو

بازوی پژوهشی مجلس در گزارشی از افت تولید و فروش نقطه به نقطه خودرو و قطعه خبر داد


به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، بازوی پژوهشی مجلس، گزارش مربوط به پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آذرماه سال جاری را با تمرکز بر بخش صنعت و معدن منتشر کرد.

اطلاعات ارائه‌شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس، نشان‌دهنده دو روند متفاوت در صنعت خودرو و قطعات در آذرماه ۱۴۰۳ است؛ به‌طوری‌که این آمار از افت تولید و فروش خودرو در آذرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته حکایت دارد حال آنکه تولید و فروش خودرو در آذرماه نسبت به آبان ماه رشد پیدا کرده است.

این آمار نشان می‌دهد که صنعت خودرو در بازه یک‌ساله با چالش‌های اساسی روبه‌رو بوده، اما در مقیاس ماهانه روند رو به بهبودی داشته است. طبق گزارش مرکز  پژوهش‌های مجلس در آذرماه سال  ١٤٠٣شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش  ۱۷.۴  و ۱۸.۸ درصدی داشته است، همچنین نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش افزایش ۹ و ۲.۴ درصدی را به خود می‌بیند.

در گزارش مذکور تاکید شده که شاخص تولید  خودرو و قطعات در کنار محصولات فلزی و کاشی و سرامیک  بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید شرکت‌های صنعتی بورسی در آذرماه داشته اند.

در این گزارش دو نمودار از وضعیت تولید و فروش خودرو(سواری و سنگین ) و همچنین قطعه ارائه شده است. در نمودار اول شاهد رشد شاخص تولید خودرو سواری و خودرو سنگین در آذرماه امسال نسبت به ماه قبل هستیم، حال آنکه تنها شاخص فروش زیربخش خودرو سنگین افزایش یافته است، همچنین مطابق نمودار دیگر در ماه مشابه سال قبل، تنها شاخص فروش خودروی سنگین افزایش یافته است.

بنابراین، رشد شاخص تولید و فروش خودرو و قطعات به‌صورت نقطه به نقطه و ماهانه  تنها با خودرو سنگین رقم خورده است، این در حالی است  که در نمودار رشد شاخص تولید و فروش زیربخشهای خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل، خودروی سواری و قطعات و همچنین خودروی سنگین با افت همراه بودهاند.

آنچه در این نمودارها جلب توجه می‌کند، افت تولید و فروش قطعات خودرویی و به موازات آن افت و تولید خودروهای سواری به‌ صورت نقطه به نقطه و ماهانه است؛ هر چند بسیاری از صنایع همچون خودروسازی و واحدهای تولیدی قطعه، بعد از روزهای سخت تابستان که با بی‌برقی همراه بود با افت تولید روبه‌رو بودند؛ اما این امیدواری وجود داشت که در ۶ ماهه دوم سال با رفع ناترازی برق، افت تولید خودرو و قطعه جبران شود.

این در شرایطی است که در پاییز نیز به دلیل کمبود گاز، وضعیت مشابه فصل تابستان رخ داد و تمام شاخصهای تولید و فروش خودرو و قطعه نزولی شد. همچنین قطعهسازان کشور که این روزها چشم به بسته حمایتی دولت داشتند و جواب منفی نیز دریافت کردند، با توجه به حذف ارز نیمایی (که هزینه تولید را افزایش داده)  تولید را کاهش داده اند.

از سوی دیگر، تولید قطعات به شدت به میزان تولید خودرو وابسته است. اگر تولید خودرو کاهش یابد، تقاضا برای قطعات نیز کاهش پیدا می‌کند؛ موضوعی که در آمار ۹ ماهه تولید رخ داد به‌طوری‌که تولید محصولات سواری کاهش ۶.۵ درصدی را نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته، تجربه کرد./دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 18:28


پارک اشتباه خودرو در حاشیه بزرگراه و حادثه ای که بنظر بخیر گذشت.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 14:07


خبر جدید درباره تغییر شیوه سهمیه‌بندی و قیمت بنزین/ کارت‌های بانکی از چه زمانی، جای کارت سوخت را می‌گیرد؟

رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاهداران کشور:


بر اساس مصوبه مجلس در قانون بودجه، پیش بینی می شود مساله حذف کارت سوخت خودرو و اختصاص یارانه به کارت بانکی اشخاص در سه ماهه اول ۱۴۰۴ تعیین تکلیف شود.

بر اساس بررسی های فنی و طرح‌های قبلی اجرای شده به صورت آزمایشی، مجلس به این نتیجه رسیده است که بایستی برای مدیریت یارانه سوخت، از کارت بانکی افراد استفاده شود و نیازی به کارت سوخت نیست.

ساختار فعلی سال های قبل ایجاد شده و در مقاطع زمانی موفقیت هایی هم داشته است ولی در شرایط فعلی کشور، نیازمند تغییرات و به روز رسانی است بنابراین طرح استفاده از کارت بانکی مطرح شده است.

در بحث حذف کارت سوخت و جایگزینی کارت بانکی، فعلا تغییر شیوه سهمیه بندی یا قیمت سوخت مطرح نیست./خبرآنلاین

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 11:19


تصاویری از نسخه لیموزین شده ( لانگ ) مرسدس کلاس ایی ساخت کمپانی BINZ آلمان که مراحل تست فنی خود را میگذراند.

بنظر‌ میرسد این مدل که بلندترین کلاس لیموزین ( از نظر طولی ) محسوب میشود در نسخه ۶ در نیز تولید و روانه بازار خواهد شد.


@machineneww

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 06:40


اتوبان امام علی قفل شد

با بارش برف در بخش شمالی اتوبان امام علی، این اتوبان مسدود شده است.

منتظر توضیحات یا بهتر بگوییم توجیهات شهردار خادم و محبوب تهران باشید!!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 05:11


ابلاغ نمایشی آیین‌‌‌نامه واردات برقی‌‌‌ها؟

آیین‌‌‌نامه واردات خودروهای برقی و هیبریدی نو و کارکرده، به تازگی به گمرکات کشور ابلاغ شده است. این در شرایطی است که این آیین‌‌‌نامه مربوط به قانون بودجه سال ۱۴۰۳ است که تنها دوماه از آن باقی مانده است. در واقع آیین‌‌‌نامه مذکور در فاصله ۴ ماه تا پایان سال تصویب شد و در فاصله ۲ماه تا پایان یافتن ۱۴۰۳ به گمرکات ابلاغ شده است. «دنیای اقتصاد» نیز پیش از این در گزارشی تحت عنوان «مجوز ۴ ماهه واردات خودرو؟» به این موضوع پرداخته بود

آیین‌‌‌نامه مذکور مربوط به بند ث تبصره ۹ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور است در این بند از قانون بودجه آمده است که در اجرای ماده ٩ قانون هوای پاک به منظور کاهش آلایندگی شهرها، واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده با عمر کمتر از ۵سال برقی و برقی- بنزینی (هیبریدی) به داخل کشور مجاز است.

حالا در شرایطی این آیین‌‌‌نامه به گمرکات ابلاغ شده که تنها دو ماه به پایان سال ۱۴۰۳ باقی مانده و پیش‌بینی می‌شود در صورتی که دوباره برای ۱۴۰۴تمدید نشود، اعتبار آیین‌‌‌نامه مذکور به پایان می‌‌‌رسد. در بودجه سال آینده هم به طور مشخص به خودروهای برقی پرداخته نشده و به شکلی کلی از واردات خودروهای نو و کارکرده یاد شده و ۳‌میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو برای آن اختصاص داده است. بنابراین تخصیص بخشی از این مبلغ به واردات خودروهای نو و کارکرده برقی احتمالا منوط به تصمیم دولت خواهد بود.

با توجه به اینکه وزارت صمت دولت چهاردهم از زمان روی کار آمدن، نشان داده که علاقه‌‌‌ای به واردات خودروهای برقی ندارد و در دو ماه باقی مانده هم بعید به نظر می‌‌‌رسد که این آیین‌‌‌نامه منجر به واردات خودرو شود.

چراکه بعد از ابلاغ به گمرکات باید ثبت‌سفارش برای خودرو انجام شود، ارز تخصیص یابد.  پلیس، سازمان حفاظت از محیط‌زیست و سازمان ملی استاندارد نیز باید مجوزهای لازم را صادر کنند، که با توجه به سرعت بوروکراسی حاکم که در واردات خودروهای بنزینی هم شاهد آن بودیم، کل این فرآیند شاید به زمانی در حدود یک سال نیاز داشته باشد بنابراین طی دو ماه آینده احتمالا خبری از خودروهای برقی و هیبریدی وارداتی نخواهد بود.

  از طرف دیگر ابهام در مورد تخصیص ارز به واردات خودروهای برقی و هیبریدی در سال آینده و اینکه آیا آیین‌‌‌نامه مذکور در سال ۱۴۰۴ نیز اجرایی خواهد شد یا نه، باعث می‌شود که اساسا واردکنندگان برای واردات این دست از خودروها ریسک نکنند.

باید در نظر داشت که واردکنندگان برای برنامه‌‌‌ریزی و عقد قرارداد با شرکت‌های خارجی نیاز به زمان و چشم‌‌‌انداز روشنی از سیاست‌‌‌های دولت دارند. عدم قطعیت در مورد تمدید این آیین‌‌‌نامه در سال آینده، می‌تواند منجر به از دست رفتن فرصت‌‌‌های تجاری و قراردادهای مناسب با تولیدکنندگان خارجی شود؛ بنابراین صرف زمان و انرژی‌ برای واردات خودرو در قالب آیین‌‌‌نامه‌‌‌ای که از تاریخ مصرف آن تنها دو ماه (آن هم دو ماه آخر سال) باقی مانده است، چندان برای واردکنندگان منطقی به نظر نمی‌‌‌رسد.

کما اینکه عدم تمایل دولت چهاردهم به واردات خودروهای برقی نیز این پیام را برای واردکنندگان دارد که سرمایه‌‌‌گذاری در این حوزه برای آنها ریسک زیادی دارد. بنابراین می‌توان گفت که اگر این آیین‌‌‌نامه برای سال آینده تمدید نشود، تمامی این ابلاغیه‌ها و دیگر اقدامات، ماهیت کاملا نمایشی به خود می‌‌‌گیرند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

18 Jan, 05:10


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Jan, 06:15


بررسی قیمت خودروهای مونتاژی در بازه زمانی موردنظر، از رشد حدودا سه درصدی میانگین قیمت این محصولات حکایت دارد.

با توجه به اینکه بازار ارز در این بازه زمانی –اول تا ۲۶ دی ماه- روندی صعودی در قیمت داشته، مشخص می‌شود منحنی قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد، در این ماه نیز مسیری متفاوت را طی کرده است. با این حال، مونتاژی‌ها رفتاری متناسب با بازار ارز داشته و رشد قیمت را تجربه کرده‌اند. محاسبات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد قیمت ارز -دلار- از ۷۶‌هزار و ۷۵۰ تومان روز نخست دی، به ۸۱‌هزار و ۱۷۰ تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) رسیده است. بنابراین قیمت ارز در این بازه زمانی ۲۶ روزه حدود ۵.۸‌درصد رشد کرده است.

با توجه به میزان‌ درصد افزایش قیمت ارز و خودروهای مونتاژی در بازه زمانی تحت بررسی، مشخص می‌شود مونتاژی‌ها عکس خودروهای داخلی، رفتاری مشابه با ارز داشته‌اند. این البته در حالی است که افزایش قیمت خودروهای مونتاژی در نمایندگی‌ها نیز بر رشد قیمت آنها در بازار آزاد بی‌تاثیر نبوده است.

در واقع منحنی قیمت خودروهای مونتاژی از دو جهت تحریک شده است، یکی ارز و دیگری افزایش قیمت در مبدأ. مونتاژکاران با آزادی نسبی قیمت‌گذاری مواجه‌اند، از همین رو با تغییر هزینه نهاده‌های تولید، قیمت محصولاتشان را تغییر می‌دهند.

اخیرا نیز پس از آنکه وزارت صمت مجوز افزایش میانگین 30 درصدی قیمت خودروهای داخلی را صادر کرد، برخی مونتاژکاران هم بر قیمت خودروهای خود افزودند. در کنار این موضوع، رشد قیمت ارز هم بر روند صعودی قیمت خودروهای مونتاژی تاثیرگذار بوده است. این در حالی است که خودروهای داخلی از چند ماه پیش مسیر خود را از بازار ارز به نوعی جدا کردند. این جدایی البته نسبی است، به این معنی که نمی‌توان ادعا کرد نوسان قیمت در بازار ارز هیچ تاثیری بر بازار خودرو ندارد.

تا قبل از این جدایی نسبی، بازار خودرو تاثیر مستقیم و آنی از تغییرات قیمتی در بازار ارز می‌پذیرفت، اما بعد از اردیبهشت امسال که شاهد رشد ناگهانی قیمت ارز و به دنبال آن خودرو بودیم، شرایط تغییر کرده و بازار خودرو به نوعی راه خود را رفته است. این اما به معنی عدم‌اثرپذیری مطلق بازار خودرو از ارز نیست، چه آنکه تنها میزان تاثیرپذیری کم شده است.

به عنوان مثال، اگر نوسان قیمت در بازار ارز به طور آنی و کاملا متناسب، بازار خودرو را درگیر می‌کرد، از چند ماه پیش تا به امروز این روند تغییر کرده و بازار خودرو بلافاصله و به همان میزان، از بازار ارز تاثیر نمی‌پذیرد.

این موضوع که با وجود رشد قیمت ارز در بازه زمانی تحت بررسی، میانگین قیمت خودروهای داخلی افت کرده، ریشه در همین مساله دارد. البته این نکته را نباید فراموش کرد که اجرای طرح‌های فروش خودرو در دی ماه نیز به بازار خودرو کمک کرده تا به جدایی نسبی از بازار ارز ادامه دهد.
در دی ماه، علاوه بر طرح‌های فروش دو خودروساز بزرگ کشور، دور پنجم عرضه خودروهای وارداتی نیز برگزار شد. این فروش‌ها بدون تردید در کنترل قیمت خودرو در بازار آزاد تاثیر داشته‌اند، به‌ویژه فروش خودروهای داخلی.

اثرگذاری طرح‌های فروش بر بازار خودرو آنجاست که این طرح‌ها فشار تقاضا بر بازار آزاد را کاهش می‌دهند و طبعا سبب کاهش قیمت -در بازار- یا حداقل کنترل منحنی قیمت می‌شوند.
وقتی طرح فروش برگزار می‌شود، حجمی از تقاضا که مستعد روانه شدن به سمت بازار آزاد است، پشت سد این طرح‌ها می‌ماند. طبعا هرچه نسبت تقاضا به عرضه متعادل‌تر شود، منحنی قیمت نیز بیشتر کنترل خواهد شد و می‌تواند روند نزولی نیز پیش بگیرد.

به هر حال بازار خودروهای داخلی در بازه زمانی تحت بررسی تحت‌تاثیر جدایی نسبی از بازار ارز و طرح‌های فروش، نه تنها صعود قیمت را با وجود رشد نرخ ارز تجربه نکرده، بلکه رو به افت نیز رفته است.

این در حالی است که با توجه به آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ از هفته آینده، خیلی‌ها  به دنبال پاسخ به این پرسش هستند که با حضور دوباره وی در کاخ سفید، چه اتفاقی در بازارهای مختلف از جمله خودرو رخ خواهد داد؟
در واقع مواضع ترامپ در مقابل ایران، تاثیری غیر‌قابل انکار بر بازارهای کشور دارد و می‌تواند آنها را صعودی یا نزولی کند.

اگر ترامپ سیاست‌های تهاجمی را در قبال ایران پیش بگیرد، این موضوع سبب رشد انتظارات تورمی و قیمت ارز خواهد شد. در این صورت، بازار خودرو نیز به هر حال متاثر از این دو فاکتور خواهد بود و ممکن است با رشد قیمت مواجه شود. منتها این تاثیرپذیری با توجه به جدایی نسبی خودرو از ارز، کمتر از گذشته خواهد بود.از آن سو اگر ایران و آمریکا به سمت توافق بروند، شاهد کاهش انتظارات تورمی و قیمت ارز خواهیم بود که قطعا این موضوع می‌تواند سبب کاهش قیمت در بازار خودرو - تحت فضای کلی که شکل خواهد گرفت- شود.

MachineNews | ماشین نیوز

16 Jan, 06:15


در کنار مساله ترامپ، میزان تقاضا در بازار خودرو در شب عید نیز دیگر فاکتور اثرگذار بر منحنی قیمت است. اگر تقاضا در شب عید بالا برود و عرضه‌کنندگان خودرو نتوانند به خوبی پاسخ دهند، احتمال افزایش قیمت در بازار آزاد وجود دارد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Jan, 06:12


فراز و فرود قیمت در بازار خودرو


در بازار رکودزده خودرو، قیمت‌ها همچنان با افت‌وخیز نسبی همراه بوده است.

در نخستین ماه زمستان، با وجود روند صعودی نرخ ارز، بازار خودروی داخلی اما از این روند عقب مانده؛ به‌گونه‌ای‌که قیمت محصولات دو خودروساز بزرگ کشور کاهش یافته، با این حال خودروهای مونتاژی رشد نسبی را تجربه کرده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد اجرای طرح‌های فروش خودرو از سوی خودروسازان و واردکنندگان، کاهش قیمت خودروهای داخلی را به همراه داشته، درحالی‌که بازار مونتاژی‌ها تحت تاثیر افزایش نرخ ارز با رشد قیمت مواجه بوده است.
با این حال بسیاری از دست‌اندرکاران خودرویی معتقدند که بازار در رکود به سر می‌برد.طبق محاسبات «دنیای‌اقتصاد» که با بررسی رفتار قیمتی چند خودروی داخلی و مونتاژی انجام شده، میانگین قیمت خودروهای تولید داخل در انتهای دی نسبت به ابتدای این ماه، زیر دو درصد افت کرده است


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Jan, 06:09


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

15 Jan, 18:15


خودروی چینی در کشور عربی ۷۰۰ میلیون، در ایران ۲/۵ میلیارد!

مجتبی یوسفی، نماینده مجلس در برنامه سلام صبح بخیر:
خودروسازان ۵/۵ میلیارد دلار ارز از دولت گرفته‌اند و ۳ برابر قیمت خودروی مونتاژی به مردم فروخته‌اند.
قطعه‌ساز خودش سهامدار شرکت خودروساز شده و چگونه قرار است بر کیفیت خودرو نظارت کند
؟


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Jan, 07:04


مسیر غیر ایمن و راننده نابلد و جَو گیر منجر به وقوع چنین حادثه ای شدند.
خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشت اما به خودرو خسارت زیادی وارد شد.

@machinensws

MachineNews | ماشین نیوز

06 Jan, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

06 Jan, 05:00


ارز می‌گیرند و خودرو تحویل نمی‌دهند؛
مونتاژکاران بدعهد

شرکت‌های خودروساز بخش خصوصی کشور یا همان مونتاژکاران در حالی بستر همواری برای تولید دارند که عملکرد ضعیف آنها در تحویل خودروهای ثبت‌نامی، سبب اعتراض بسیاری از مشتریان شده است.

طی به‌خصوص چند ماه گذشته، موجی از اعتراض و تجمع مشتریان شرکت‌های مونتاژکار در واکنش به عدم‌تحویل خودروهای ثبت‌نامی شکل گرفته و همچنان ادامه دارد.

ماجرا از این قرار است که مونتاژکاران، خودروهای ثبت‌نامی را در موعد مقرر و حتی پس از گذشت هفته‌ها و گاه ماه‌ها پس از آن، تحویل نمی‌دهند و مشتریان را بلاتکلیف گذاشته‌‌‌اند.
طی چند ماه گذشته، بسیاری از مشتریان بلاتکلیف شرکت‌های مونتاژکار طی تماس با روزنامه از بدعهدی مونتاژکاران گلایه و انتقاد کرده‌اند.

به گفته آنها، مونتاژکاران با وجود دریافت تمام و کمال مبالغ خودروهای ثبت‌نامی، از تحویل در موعد مقرر و حتی پس از آن، طفره می‌روند. یکی از مشتریان شرکت‌های مونتاژکار، به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: شرکت طرف قرارداد با وجود دریافت مبلغ کامل و حتی ارسال دعوت‌نامه، خودروی فروخته‌شده را تحویل نمی‌دهد.

به گفته وی، این در حالی است که شرکت موردنظر اخیرا طرح فروش جدیدی را به اجرا گذاشته و اعلام کرده به ثبت‌نام‌کنندگان، ۱۲۰روزه خودرو تحویل می‌دهد. از طرفی، در نمایندگی‌های این شرکت، خودروها با قیمت بازار آزاد به فروش می‌رسند.

وی می‌گوید: سوال ما این است که شرکت موردنظر چرا خودروهای ثبت‌‌‌نامی قبلی را با وجود گذشت چند ماه از موعد مقرر، تحویل نمی‌دهد، اما فروش ۱۲۰ روزه می‌گذارد؟

از طرفی، چرا خودروها به جای تحویل به مشتریان ثبت‌نام کرده و بلاتکلیف، سر از نمایندگی‌های شرکت درآورده‌اند؟
اظهارات وی را برخی مشتریان دیگر شرکت‌های مونتاژکار نیز تکرار می‌کنند، از همین رو به نظر می‌رسد جذب نقدینگی از مشتریان و عدم‌تحویل خودروهای ثبت‌نامی در موعد مقرر، به یک رویه مشترک بین آنها تبدیل شده است.

در واقع مونتاژکاران تا جایی که می‌توانند، طرح فروش می‌گذارند و از این طریق جذب نقدینگی می‌کنند، اما وقتی موعد تحویل خودروها می‌رسد، به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. حتی به نظر می‌رسد مونتاژکاران بیش از ظرفیت تولید خود، می‌فروشند و یکی از دلایل بدعهدی آنها در تحویل خودروهای ثبت‌نامی تامین همین مساله است.

این در شرایطی است که مونتاژکاران بستر همواری برای فعالیت خود (حداقل نسبت به شرکت‌های خودروساز وابسته به دولت) دارند. در واقع این بستر امن را به نوعی سیاستگذار برای مونتاژکاران فراهم کرده، به‌خصوص از جنبه ارزی و قیمت‌گذاری.

مونتاژکاران مانند شرکت‌های خودروساز وابسته به دولت، درگیر قیمت‌گذاری دستوری نیستند، بنابراین نه تنها زیان نمی‌دهند، اتفاقا سود هنگفتی نیز نصیب‌شان می‌شود. بنابراین، مونتاژکاران از جنبه نقدینگی ریالی با چالش خاصی مواجه نیستند.
در بخش تامین ارز نیز مونتاژکاران حکم سوگلی را دارند، زیرا بخش اعظم ارز تخصیص‌یافته به «خودرو»، به سمت آنها هدایت می‌شود.

با این حساب، مونتاژکاران در بخش نقدینگی ارزی نیز چالش خاصی ندارند. اتفاقا همین دو ویژگی به آنها کمک کرد در سال گذشته از مرز مونتاژ ۲۵۰‌هزار دستگاه عبور کنند و در نیمسال نخست ۱۴۰۳ نیز خودروی بیشتری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مونتاژ کردند.

با همه اینها، مونتاژکاران با کلی تعهد معوق مواجهند و مشخص نیست این ماجرا تا چه زمانی ادامه خواهد داشت...

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

05 Jan, 16:24


بدون شرح!!


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

05 Jan, 05:41


افزایش قیمت گازوئیل تکذیب شد

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی:

هرگونه گمانه‌زنی و شایعه افزایش قیمت نفتگاز به نقل از هر دستگاه اجرایی یا مسئولین غیرمرتبط مورد تایید نیست و بنا نیست قیمت نفت‌گاز افزایش یابد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

05 Jan, 05:02


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

05 Jan, 05:02


تک‌‌‌آپشن عرضه وارداتی‌‌‌ها

ثبت‌نام دور جدید عرضه خودروهای وارداتی درحالی از روز شنبه ۱۵ دی ماه آغاز شده که در این مرحله از فروش، تنها چانگان‌‌‌های وارداتی سایپا عرضه خواهد شد.

این در شرایطی است که از ۱۱ دی فرآیند افتتاح حساب‌‌‌های وکالتی آغاز شده و افراد بدون اطلاع از مدل خودروهایی که عرضه می‌‌‌شوند، اقدام به بلوکه کردن ۵۰۰ میلیون تومان در حساب‌‌‌های وکالتی کرده‌‌‌اند. پیش از این عنوان می‌شد که چانگان‌های وارد شده توسط دومین خودروساز بزرگ کشور نسبت به خودروهای اروپایی و ژاپنی چندان خریداری ندارد.

نهم دی ماه سال‌جاری مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت از شروع طرح جدید فروش خودروهای وارداتی خبر داد. آن هم در شرایطی که قرعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشی دور قبلی فروش خودروهای وارداتی تنها ۱۲ روز پیش از آن انجام شده بود.

ضیغمی اعلام کرد که از اواخر هفته گذشته (۱۱ دی) فرآیند افتتاح حساب‌‌‌های وکالتی آغاز می‌شد اما مشکل این بود که هیچ اطلاعات دیگری در مورد این مرحله از عرضه داده نشد. در واقع تنها به متقاضیان گفته شد که ۵۰۰میلیون تومان را در بانک‌ها بلوکه کرده و حساب وکالتی باز کنند. اما متقاضیان حتی نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌دانستند چه خودروهایی با چه بازه قیمتی قرار است به فروش برسند.

روز گذشته اما ضیغمی اعلام کرد که تنها چانگان‌‌‌های وارداتی قرار است در این مرحله عرضه شوند. متقاضیان برای شرکت در این دوره می‌توانند تا روز دوشنبه (۱۷ دی‌‌‌ماه) اقدام به بلوکه کردن یکی از حساب‌‌‌های بانکی به ارزش ۵۰۰ میلیون تومان کنند. مرحله ثبت‌نام خودروها از اوایل این هفته آغاز می‌شود و تا اواخر هفته آینده ادامه خواهد داشت.

این در حالی است که در دوره‌‌‌‌‌‌های قبلی فروش وارداتی‌ها با تنوع قابل‌توجهی در خودروهایی که به فروش می‌‌‌رسیدند همراه بود. برای مثال در فروش آذرماه، ۲۰ مدل خودرو از ۹ برند یعنی نیسان قشقایی، نیسان سیلفی، سوزوکی جیمنی پنج درب، اشکودا کاروک، نیسان کیکس، اوپل موکا، بایک بیجینگ X۵۵ تک‌‌‌رنگ، تویوتا کرولا ۱۲۰۰، کیا ۳، مزدا۳۰- CX، اشکودا اوکتاویا، ‌ام جی ۵، بایک بیجینگ X۵۵ دو رنگ، کیا اسپورتیج، مزدا ۳ و ‌ام جیGT، عرضه شده بودند. احتمالا بسیاری از افراد نیز با چنین تصوری برای افتتاح حساب‌‌‌های وکالتی و بلوکه کردن ۵۰۰ میلیون تومان اقدام کرده‌‌‌اند اما حالا تنها گزینه روی میز برای آنها، چانگان است.

کاهش استقبال از وارداتی‌ها؟

نکته قابل‌توجه اینکه، تاکنون بین خودروهای وارداتی که عرضه شده‌‌‌اند، محصولات چینی به‌خصوص چانگان از کمترین محبوبیت برخوردار بوده‌‌‌اند. این موضوع به‌ویژه در سال گذشته مشهود بود، جایی که برخی از خودروهای چینی وارداتی، به دلیل عدم‌استقبال کافی، به صورت «مازاد» در اختیار مشتریان قرار گرفتند. حالا نیز به نظر می‌رسد که محدود شدن عرضه به چانگان، احتمال تکرار این وضعیت را افزایش دهد. در واقع ترجیح بیشتر مشتریان خودروهای وارداتی این بود که برای عرضه محصولات ژاپنی یا اروپایی صبر کنند.

تصمیم سیاستگذاران برای محدود کردن عرضه خودروهای وارداتی به چانگان، آن هم بدون اطلاع‌‌‌رسانی شفاف از ابتدا، به طور جدی می‌تواند اعتماد عمومی را نسبت به سیاست‌‌‌های فروش خودروهای وارداتی خدشه‌‌‌دار کند. بسیاری از متقاضیان با امید دسترسی به خودروهای متنوع‌‌‌تر و با کیفیت بالاتر، مبلغ قابل‌توجهی را در حساب‌‌‌های وکالتی خود بلوکه کرده‌‌‌اند. حالا مشخص شده تنها گزینه موجود چانگان است.

با این اوصاف گرچه در این دوره نیز مانند فروش قبلی ۸‌هزار خودرو عرضه می‌شود اما انتظار می‌رود که استقبال از این طرح بسیار محدودتر از عرضه آذرماه باشد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

04 Jan, 18:43


سازمان خصوصی‌سازی به واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو مکلف شد

🔹وزیر امور اقتصادی و دارایی مصوبات هیات عالی واگذاری را ابلاغ کرد.
🔹چهارصد و بیست و هفتمین نشست هیات عالی واگذاری روز دوشنبه هفته قبل برگزار شد و در این نشست درباره واگذاری سهام شرکت های ایران خودرو و سایپا تصمیم گیری و سازمان خصوصی‌سازی به واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو مکلف شد.
🔹در این نشست با پیشنهاد واگذاری مجموعه های فرهنگی ورزشی آزادی، انقلاب، ‌شهید شیرودی، ‌ کبکانیان، کشوری، اردوگاه تیم های ملی امام رضا(ع) رامسر و مجموعه سوار کاری نوروز آباد، موافقت و قرار شد تا نام این مجموعه ها وارد فهرست واگذاری‌ها شود.
🔹همچنین درباره قیمت پایه بلوک های سهام فولاد مبارکه اصفهان و ملی صنایع مس تصمیم گیری شد.
@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

04 Jan, 13:23


یک تست متفاوت از مقاومت تریم داخلی تسلا سایبرتراک در اثر ضربه شدید!!!!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Jan, 05:57


لحظه آتش گرفتن و انفجار خودرو سایبرتراک تسلا در مقابل هتل دونالد ترامپ در لاس وگاس.

بر اثر شدت انفجار، شخصی که‌ در‌ داخل‌ خودرو حضور داشت کشته شد.

ایلان ماسک از اعزام گروهی از کارشناسان تسلا برای بررسی علت وقوع این حادثه خبر داد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Jan, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Jan, 05:00


در کنار اینها اما احتمالا رکود بازار نیز بر نزولی شدن قیمت خودروهای خارجی بی‌تاثیر نبوده است. در حال حاضر بسیاری از بازارهای کشور در رکود به سر می‌برد که این موضوع یا مانع رشد شدید قیمت می‌شود یا حتی در مواردی نزولی شدن قیمت را در پی دارد. از همین رو ممکن است مالکان خودروهای وارداتی جدید (خودروهایی که پس از لغو ممنوعیت وارد شدند) برای فروش در این بازار راکد ناچار به کاهش قیمت شده باشند.

به هر حال با توجه به روندی که بازار خودروهای خارجی در 100 روز گذشته طی کرده، به نظر می‌رسد روند نزولی قیمت در صورت تداوم رشد بالای واردات، ادامه خواهد یافت. تا پایان آذر بالای 35‌هزار دستگاه خودرو وارد کشور شده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال تعداد بیشتری خودرو وارد کشور شود.

تصمیم نهایی درباره سقف ارزی و تعرفه واردات خودرو در سال بعد (که فعلا به محل اختلاف بین مجلس شورای اسلامی و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام تبدیل شده است) نقش مهمی در آینده قیمتی خودروهای خارجی کشور خواهد داشت. طبعا اگر طبق نظر مجلس، 3.3 میلیارد یورو ارز به واردات خودرو اختصاص یابد و تعرفه 60 درصدی نیز اجرا شود، سال آینده با وفور خودروهای وارداتی مواجه خواهیم بود. با 3.3 میلیارد یورو می‌توان حداقل 165‌هزار دستگاه خودرو به متوسط قیمت 20‌هزار یورو وارد کرد، اتفاقی که اگر رخ دهد، رکورد سالانه ورود خودرو به کشور (که فعلا 104‌هزار دستگاه است) شکسته خواهد شد.

همچنین با توجه به کاهش تعرفه، امکان افت قیمت تمام شده خودروهای وارداتی وجود دارد، هرچند البته این موضوع بستگی مستقیم به قیمت ارز در سال آینده نیز دارد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Jan, 05:00


تورم منفی در بازار خودرو

بازار خودروهای وارداتی کشور طی سه ماه و نیم گذشته با وجود رشد نرخ ارز، روند نسبتا متفاوتی را پشت سر گذاشته است، به نحوی که منحنی کلی قیمت روندی نزولی را به خود دیده است.

هرچند برخی خودروهای وارداتی در بازه زمانی تحت بررسی با رشد قیمت مواجه شده‌اند، اما اولا تعداد آنها چندان زیاد نیست و ثانیا به نظر نمی‌رسد دلیل صعود قیمت آنها هم‌نوایی با بازار ارز باشد.«دنیای‌اقتصاد» پیش‌تر در گزارشی به موضوع جدایی نسبی راه بازار خودروهای داخلی از ارز پرداخت و حالا با بررسی بازار وارداتی‌ها مشخص می‌شود خودروهای خارجی نیز مانند گذشته از نوسان نرخ ارز پیروی نمی‌کنند.

در این گزارش، روند قیمت چند خودروی وارداتی از ابتدای پاییز تا حدودا نیمه دی ماه مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن نشان می‌دهد با وجود رشد قیمت ارز در این بازه زمانی ۱۰۰ روزه، منحنی کلی قیمت خودروهای خارجی روندی نزولی داشته است.

بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد قیمت دلار از ۵۹‌هزار و ۳۰۰ تومان ابتدای مهر ماه سال‌جاری به حدود ۸۱‌هزار و ۲۰۰ تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) رسیده است. بنابراین قیمت دلار در بازه زمانی بیش از ۱۰۰ روزه حدود ۳۷‌درصد رشد کرده است.

این در حالی است که منحنی قیمت ۱۵ خودروی وارداتی منتخب (در این گزارش) در بازه زمانی موردنظر چیزی حدود ۱۰‌درصد افت را نشان می‌دهد. هرچند برخی از خودروهای وارداتی در این ۱۰۰ روز ثبات نسبی قیمت داشته یا با رشد قیمت مواجه شده‌اند، با این حال، آنها نیز متناسب با دلار پیشروی نکرده‌اند. برخی از این خودروها مدل‌های سال ۲۰۲۴ هستند که طی سال‌جاری وارد شده و هنوز هیجان قیمتی‌شان تخلیه نشده است.

اما اتفاق اصلی در بازار خودروهای وارداتی طی ۱۰۰ روز گذشته، نزول قیمت بیشتر خودروها و پیروی نکردن منحنی قیمت در این بازار از بازار ارز است.

این اتفاق از چند ماه پیش در بازار خودروهای داخلی نیز رخ داد، به نحوی که منحنی قیمت در این بازار، دیگر مانند گذشته تمام و کمال از نوسان نرخ ارز پیروی نمی‌کند. به نظر می‌رسد با توجه به قدرت خرید مشتریان، بازار خودرو فعلا کشش رشد قیمت به اندازه نوسان بازار ارز را ندارد. این به آن معنا نیست که بازار خودرو به طور کامل راه خود را از ارز جدا کرده (چه آنکه هنوز هم از این بازار خط می‌گیرد) اما مانند گذشته وابستگی کامل به ارز ندارد.

در مورد خودروهای وارداتی نیز این موضوع کم و بیش صدق می‌کند. وارداتی‌ها نیز در گذشته وابستگی زیادی به بازار ارز داشتند، اما این وابستگی از چند ماه قبل تا به امروز کاهش یافته است. حالا این پرسش پیش می‌آید که چرا با وجود رشد قیمت ارز، خودروهای وارداتی (در کل و به جز مواردی استثنا) روندی نزولی داشته‌اند؟

به نظر می‌رسد این ماجرا دلایل مختلفی دارد. یکی از این دلایل، رشد عرضه خودروهای وارداتی است. طی سال‌جاری روند واردات خودرو به کشور سرعت بالاتری نسبت به گذشته گرفته و بنابراین عرضه زیاد شده است. در کل سال گذشته کمتر از 12‌هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد که عدد بسیار کمی محسوب می‌شود. این در حالی است که طی 9 ماه امسال بالغ بر 35‌هزار دستگاه خودرو وارد کشور شده است، یعنی حدودا سه برابر پارسال.

طبیعی است که با افزایش عرضه، قیمت کاهشی شود و این اتفاق در مورد خودروهای وارداتی نیز رخ داده است. البته واردات خودرو به کشور همچنان از برنامه‌ریزی‌های اولیه بسیار عقب است، اما به هر حال در سال‌جاری نسبت به پارسال واردات رشد حدودا 200 درصدی داشته و این موضوع تاثیر خود را بر بازار گذاشته و روند قیمت را نزولی کرده است.

نکته دیگر اینجاست که واردات خودرو به کشور چیزی حدود پنج سال متوقف بود، بنابراین طبیعی است که ازسرگیری ورود خودروهای خارجی، توام با هیجان قیمتی باشد، مخصوصا اینکه واردات در تعداد اندک و بسیار کند از سر گرفته شد. حالا به نظر می‌رسد تا حد قابل‌توجهی از هیجان قیمتی اولیه خودروهای وارداتی کاسته شده و این موضوع نیز یکی از دلایل نزولی شدن منحنی قیمت در این بازار به شمار می‌رود.

MachineNews | ماشین نیوز

01 Jan, 08:42


بدون شرح....



@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

01 Jan, 07:26


🔴 خودرو دیگر گزینه جذابی برای سرمایه‌گذاری نیست

نایب رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران:

حذف ارز نیمایی تاثیر چندانی بر قیمت بازار خودرو ندارد.

این بار مانند گذشته افزایش نرخ ارز نتوانسته بر بازار اثر متناسب داشته باشد.

خودرو از دو سال گذشته، گرانی را پیش‌خور کرده است.

مردم دیگر خودرو را به عنوان گزینه سرمایه‌گذاری انتخاب نمی‌کنند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

01 Jan, 05:01


تحول در صنعت خودروی چشم‌آبی‌ها؛
دوراهی خودروهای برقی در اروپا

صنعت خودروی اروپا در آستانه تحولی بزرگ قرار دارد. قوانین جدید اتحادیه اروپا که از ابتدای سال ۲۰۲۴ اجرایی می‌‌‌‌شوند، خودروسازان را ملزم می‌کنند تا سهم بیشتری از تولید و فروش خود را به خودروهای برقی اختصاص دهند.

هدف این قوانین کاهش انتشار کربن و تسریع‌ گذار به خودروهای پاک است. اما کاهش تقاضا، حذف یارانه‌‌‌‌ها و فشارهای اقتصادی چالش‌‌‌‌های بزرگی برای این صنعت ایجاد کرده است.

به گزارش گاردین، در سال‌های گذشته، خودروهای برقی خانوادگی با قیمت مقرون‌‌‌‌به‌‌‌‌صرفه در اروپا کمیاب بودند. در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، هیچ مدل برقی تولید داخل با قیمتی کمتر از ۲۵‌هزار یورو عرضه نشد.

اما اکنون مدل‌‌‌‌هایی مانند فیات گرنده پاندا، سیتروئن e-C۳ و رنو ۵ وارد بازار شده‌‌‌‌اند که می‌توانند دسترسی به خودروهای برقی را برای قشر گسترده‌‌‌‌تری فراهم کنند. بااین‌‌‌‌حال، حذف یارانه‌‌‌‌های دولتی در بازارهای بزرگی مانند آلمان و فرانسه، که از اصلی‌‌‌‌ترین محرک‌‌‌‌های فروش خودروهای برقی بودند، باعث کاهش تقاضا و افت فروش این خودروها شده است.

برخی خودروسازان مانند ب‌‌‌‌ام‌‌‌‌و و استلانتیس اعلام کرده‌‌‌‌اند که توانایی انطباق با قوانین جدید را دارند. برندهایی مانند تسلا و پولستار نیز عملکردی فراتر از اهداف تعیین‌‌‌‌شده داشته و حتی از فروش «اعتبار کربنی» به دیگر شرکت‌ها سود می‌‌‌‌برند. اما همه شرکت‌ها شرایط مشابهی ندارند. فولکس‌‌‌‌واگن به دلیل کاهش تقاضا برنامه تعطیلی سه کارخانه در آلمان را اعلام کرده و فورد نیز در حال کاهش چهار‌هزار شغل در اروپاست.

در این میان، انجمن تولیدکنندگان خودروی اروپا (Acea) هشدار داده است که فشار بیش‌‌‌‌ازحد قوانین می‌تواند به از دست رفتن مشاغل و کاهش سرمایه‌گذاری‌‌‌‌ها منجر شود.

این انجمن خواستار دوره‌‌‌‌های‌ گذار طولانی‌‌‌‌تر و سیاست‌‌‌‌های حمایتی بیشتر برای تولیدکنندگان شده است. در مقابل، فعالان محیط‌‌‌‌زیست معتقدند که این قوانین برای مقابله با تغییرات اقلیمی ضروری است و هرگونه تاخیر در اجرای آنها، آسیب‌‌‌‌های زیست‌‌‌‌محیطی بیشتری به همراه خواهد داشت.

کمیسیون اروپا قرار است در ژانویه ۲۰۲۴ نشست‌‌‌‌هایی برای بررسی آینده صنعت خودرو برگزار کند. این صنعت اکنون در یک نقطه عطف قرار دارد: از یک سو، ‌گذار به خودروهای برقی برای مقابله با بحران اقلیمی امری حیاتی است و از سوی دیگر، بدون سیاستگذاری‌‌‌‌های دقیق و حمایت‌‌‌‌های مالی، این‌ گذار می‌تواند به بحران‌های اقتصادی گسترده‌‌‌‌ای منجر شود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

01 Jan, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

31 Dec, 13:30


افزایش ۵۰ درصدی نرخ کرایه تاکسی‌های تهران در زمان ترافیک

شادی مالکی مدیرعامل تاکسیرانی تهران:
▫️ما سیستم هوشمندی را در تاکسیرانی راه اندازی کردیم، برای اولین بار تمام تاکسی‌های تهران در یک سیستم ABL و در یک بستر هوشمند، عملکردشان پایش می‌شود

▫️اگر در ساعت اوج ترافیک باشد افزایش نرخ تا سقف ۵٠ درصد خواهد بود، که البته نرخ بستگی به شرایط ترافیکی دارد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

31 Dec, 13:26


آلبوم تصویری

پنجاهمین سالگرد تولد فولکس واگن پولو، هچ بک اقتصادی و محبوب اروپایی

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

31 Dec, 05:45


دلیل اصلی عدم‌رشد قابل‌‌‌توجه قیمت‌ها در بازار خودرو را بیش از هر چیز می‌توان به رکود حاکم در این بازار نسبت داد. به عبارت دیگر به دلیل بی‌‌‌ثباتی‌‌‌هایی که از ابتدای سال تاکنون بر بازار خودروی کشور حاکم بوده و هر چند وقت یک بار قیمت خودرو افزایش یا کاهش پیدا کرده است، ظاهرا دیگر اطمینانی به شرایط حاکم برای خرید یا فروش خودرو نیست.

در واقع فعالان بازار خودرو منتظر هستند که تکلیف بی‌‌‌ثباتی سیاسی منطقه‌‌‌ای و همچنین نوسانات نرخ ارز مشخص شود و سپس برای خرید یا فروش خودرو اقدام کنند.

همچنین سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به جای بازار خودرو به سمت دیگر بازارهای سرمایه‌‌‌ای حرکت کنند تا ریسک کمتری را متحمل شوند. علاوه بر این رشد واردات خودرو، اخبار مربوط به آیین‌‌‌نامه‌‌‌های واردات خودروهای کارکرده و برقی و... ممکن است از نظر روانی روی بازار تاثیرگذار بوده باشد. همچنین به نظر می‌رسد قرار گرفتن خودرو در اوج قیمتی موجب شده که تغییرات بهای خودرو حتی به میزان اندکی باعث رکود معاملات شود؛ بنابراین خودرو نمی‌تواند پا‌به‌پای دلار مسیر رشد قیمت را طی کند.

اما در میان خودروهای مورد بررسی کدام محصولات بیشترین رشد قیمتی را از سال گذشته تاکنون به خود دیده‌‌‌اند؟ از بین محصولات داخلی که تغییرات قیمتی آنها را زیر ذره‌‌‌بین قرار دادیم، بیشترین ‌درصد رشد قیمت مربوط به پژو پارس سال است. این خودروی محبوب که ایران‌خودرو در سال‌جاری خط تولید آن را نیز بست، دهم دی ماه سال گذشته به بهای ۵۶۴ میلیون تومان خرید و فروش می‌‌‌شد، همین محصول روز گذشته در بازار ۷۷۵ میلیون تومان قیمت‌گذاری شد تا در مدت زمان مذکور رشد بهای ۲۱۱ میلیون تومانی و ۳۷ درصدی را ثبت کند.

همچنین راناپلاس نیز در بازه زمانی ذکر‌شده رشد ۳۶‌درصد معادل ۱۸۴ میلیون تومان در بهای خود داشته است. این محصول که دی ماه سال ۱۴۰۲ قیمتی معادل ۵۱۶ میلیون تومان داشت اما روز گذشته ۷۰۰ میلیون تومان معامله شد. مقام سوم در این بین نیز به پژو ۲۰۷ دنده‌‌‌ای می‌رسد که بهای آن از ۶۱۶ میلیون تومان در دی ماه پارسال به ۸۲۰ میلیون تومان در روز گذشته رسیده و رشد قیمت۳۳ درصدی و ۲۰۴ میلیون تومانی را ثبت کرده است.

اما کمترین رشد قیمت بین خودروهای داخلی که تغییرات آن را رصد کردیم مربوط به دناپلاس اتوماتیک توربو است. این خودرو که دی ماه سال گذشته قیمت آن ۸۰۹ میلیون تومان بود، روز گذشته در بازار یک میلیارد و ۶۵ میلیون تومان قیمت‌گذاری شد تا رشد ۲۰‌درصدی را ثبت کند. همچنین بهای ساینا S نیز در مدت زمان یاد‌شده از ۳۸۰ میلیون تومان به ۴۶۵ میلیون تومان رسیده تا افزایش قیمت ۲۲ درصدی و ۸۵ میلیون تومانی داشته باشد.

اما بهای خودروهای مونتاژی چندان نسبت به دی ماه سال گذشته تغییرات جدی را ثبت نکرده و بیشتر محصولات خودروسازان خصوصی تغییر قیمتی زیر ۱۰‌درصد را ثبت کرده‌‌‌اند. تنها خودروی فردا T۵ بوده که رشد قیمت آن به ۲۵۰ میلیون تومان معادل ۱۷‌درصد رسیده است. این خودرو دی ماه سال گذشته بهایی معادل یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان داشت اما روز گذشته قیمت آن به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان رسید.

کمترین رشد قیمت ثبت‌شده بین خودروهای مونتاژی نیز مربوط به فیدلیتی پرایم ۷ نفره است که بهای آن از یک میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان به یک میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان رسیده تا رشد آن تنها ۶۰ میلیون تومان معادل ۳.۳‌درصد باشد.

مرور تمام این آمار و ارقام نشان می‌دهد که سیاستگذار باید به جای تمرکز بر راه‌‌‌حل‌‌‌های کوتاه‌‌‌مدت و دستوری، به دنبال اصلاحات ساختاری در صنعت خودرو باشد. از جمله این اصلاحات می‌توان به حذف قیمت‌گذاری دستوری، ایجاد شفافیت در فرآیند عرضه و تقاضا، تسهیل واردات خودرو برای ایجاد رقابت سالم و حمایت از خودروسازان داخلی برای افزایش بهره‌‌‌وری و کاهش هزینه‌‌‌های تولید اشاره کرد. تنها از طریق این اقدامات است که می‌توان امیدوار بود بازار خودرو از تلاطم‌‌‌های کنونی خارج شود و تورم این بخش کنترل شود.

در نهایت، تجربه سال‌های اخیر نشان داده است که دخالت‌‌‌های غیرکارشناسی و سرکوب قیمتی نه‌تنها به نفع مصرف‌کننده نبوده، بلکه به افزایش مشکلات این صنعت و فشار بیشتر بر خریداران منجر شده است. بنابراین، بازنگری در سیاست‌‌‌ها و حرکت به سمت کاهش دخالت دولت و رقابتی‌‌‌تر کردن بازار خودرو، گامی ضروری برای خروج از این بحران خواهد بود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

31 Dec, 05:45


اطلاعات تورم مصرف‌کننده که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده نشان می‌دهد وضعیت رشد قیمت خودرو در بازار یکی از پیشران‌‌‌های تورم در آذرماه بوده است.

در حالی که تورم ماهانه کل کشور در آذرماه ۲‌درصد گزارش شده، تورم ماهانه خرید خودرو با ۵.۱ درصد، بیش از دو و نیم برابر میانگین کشوری است. این اختلاف معنادار نشان می‌دهد بازار خودرو در مقایسه با سایر بخش‌‌‌های اقتصادی، با تلاطم‌‌‌های شدیدتری مواجه بوده است. تورم نقطه به نقطه خرید خودرو نیز با ۳۱.۱درصد، بالاتر از تورم نقطه به نقطه کل کشور است. این ارقام تایید می‌کنند که افزایش قیمت خودرو یکی از عوامل فشار بر شاخص کل تورم در کشور بوده است.

اما چرا تورم خودرو جلوتر از تورم عمومی حرکت کرده و این رشد قابل‌توجه در تورم مصرف‌کننده حوزه خودرو، از کدام بخش نشات می‌گیرد؟ «دنیای‌اقتصاد» برای پاسخ به این پرسش بهای ۱۵ خودروی داخلی و مونتاژی پرطرفدار را از ۱۰ دی ماه سال گذشته تا دیروز بررسی کرده است. جالب اینکه خودروهای مونتاژی تغییرات قیمتی شدیدی را تجربه نکرده‌‌‌اند، این در حالی است که بازار خودروهای داخلی شدیدا درگیر نوسانات قیمتی بوده است.

۱۰ خودروی داخلی که تغییرات قیمتی آن را رصد کردیم، به طور میانگین ۱۸۳.۶ میلیون تومان معادل ۳۰‌درصد رشد قیمت از دی سال گذشته تا مدت مشابه سال‌جاری داشته‌‌‌اند. این در شرایطی است که در همین بازه زمانی رشد قیمتی پنج خودروی مونتاژی مورد بررسی، ۱۱۸ میلیون تومان معادل تنها ۷‌درصد بوده است. این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که مداخلات دولت در صنعت خودروی کشور تا چه اندازه بازار محصولات داخلی را تحت تاثیر قرارداده است.

خودروسازان خصوصی طی سال گذشته با قیمت‌گذاری دستوری بیگانه بودند و از طرف دیگر به اندازه کافی ارز برای مونتاژ در اختیار داشته‌‌‌اند. به عبارت کلی‌‌‌تر دولت دخالت چندانی در نحوه فروش و قیمت و دیگر جزئیات کار این شرکت‌ها نداشته و تنها به عنوان یک تسهیل گر عمل کرده است، نتیجه اینکه محصولات این شرکت‌ها در بازار دچار نوسانات زیادی نشده است و به طور عجیبی از دی ماه سال گذشته تاکنون تنها ۷‌درصد افزایش قیمت را ثبت کرده است.

از طرف دیگر اما وضعیت برای خودروسازان داخلی کاملا متفاوت بوده است. دولت در بیشتر شئون و ارکان خودروسازی‌‌‌های داخلی دخالت دارد، نه‌تنها قیمت‌گذاری دستوری همچنان بر این صنعت حکم می‌‌‌راند بلکه تا پیش از ۲۸ آبان، خودروسازان با ۱۸ ماه فریز قیمتی مواجه بودند.

دولت حتی برای آنها مشخص می‌کند که باید تیراژ خود را به چه میزان برسانند. طنز تلخ ماجرا اینکه همه این اقدامات به نام حمایت از مصرف‌کننده انجام می‌شود، مصرف‌کننده‌‌‌ای که حالا آمار و ارقام تورم خودروهای داخلی و تفاوت آن با خودروهای مونتاژی نشان می‌دهد که کاملا از این اقدامات متضرر شده است.

مشخص است که تاکید سیاستگذار بر سرکوب قیمتی باعث شده که بازار خودرو تنها به یک بازار جذاب برای دلالان و واسطه‌‌‌گران تبدیل شود. نتیجه دخالت‌‌‌های سیاستگذار این بوده که دلالان خودرو را به قیمت کمتر از کارخانه می‌‌‌خرند و به قیمت بیشتر در بازار می‌‌‌فروشند.

دست مصرف‌کنندگان واقعی هم به خرید خودرو از کارخانه نمی‌‌‌رسد. طبق آمار ۶۰‌درصد از خودروهایی که درب کارخانه فروخته می‌‌‌شوند، تا رسیدن به مصرف‌کننده واقعی چند دست جابه‌جا می‌‌‌شوند. نتیجه اینکه تورم خودرو از تورم عمومی کشور نیز پیشی می‌گیرد و بیشتر بار افزایش قیمت در بازار بر دوش خودروهای داخلی است که سیاستگذار سعی می‌‌‌کرد با تصمیمات نادرستی که می‌‌‌گرفت بهای آن را به نفع مصرف‌کننده پایین نگه دارد.

نرخ ارز نیز به عنوان یکی از مولفه‌‌‌های کلیدی در تعیین قیمت خودرو، نقش مهمی در افزایش تورم خودروهای داخلی داشته است. هرچند خودروسازان مونتاژی نیز به واردات قطعات وابسته هستند، اما به دلیل مدیریت بهتر و عدم‌دخالت‌‌‌های دولتی، توانسته‌‌‌اند تاثیر نوسانات ارزی را کنترل کنند. در مقابل، خودروسازان داخلی که به شدت تحت‌تاثیر سیاست‌‌‌های دستوری و محدودیت‌های ارزی قرار دارند، با افزایش هزینه‌‌‌های تولید مواجه شده‌‌‌اند که این موضوع در نهایت به افزایش قیمت تمام‌‌‌شده خودروها منجر شده است.

اما بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که بهای دلار در بازار آزاد جلوتر از قیمت خودرو حرکت کرده است. برای مثال ۲۱ آذر سال گذشته بهای دلار در بازار آزاد ۵۰‌هزار و ۴۵۰ تومان بود اما ۲۱ آذر امسال این رقم به ۷۲‌هزار و ۷۰۰ تومان رسیده بود. بنابراین قیمت دلار در این مدت زمان حدود ۴۴‌درصد افزایش داشت اما همان‌طور که اشاره شد طبق اطلاعات مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه خرید وسایل نقلیه در آذر ماه۳۱.۱‌درصد بوده است. بنابراین برخلاف گذشته تاثیر نرخ دلار بر بازار خودرو به شدت کاهش یافته است.

MachineNews | ماشین نیوز

31 Dec, 05:01


رنکینگ تورمی ۱۰ خودرو

ماشین نیوز به نقل از دنیای اقتصاد : طبق گزارش مرکز آمار، در حالی تورم عمومی در آذرماه سال جاری کاهشی بوده که تورم مصرف‌کننده خودرو روند صعودی داشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بهای خودروهای داخلی به‌دلیل قیمت‌گذاری دستوری نسبت به مونتاژی‌ها با رشد قابل توجهی روبه‌رو بوده که همین امر تورم خودرو نوسان در بازار را رقم زده است.

طبق آخرین اطلاعات منتشر‌شده از مرکز آمار ایران، تورم خرید وسایل نقلیه در آذرماه امسال تورم عمومی را پشت سر گذاشته است.

به طوری که تورم نقطه به نقطه خرید وسایل نقلیه در آذرماه امسال به ۳۱‌درصد رسید، این در شرایطی است که این رقم در آبان ماه ۲۲‌درصد بود. در حالی که آمار رسمی از کاهش تورم عمومی درآذرماه سال‌جاری حکایت دارد، اما تورم خودرو در ماه‌‌‌های اخیر روند کاملا متفاوتی را طی کرده است و تورم خرید وسایل نقلیه به صورت تصاعدی رشد کرده است.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Dec, 06:52


خودرو‌ها عامل ۷۰ درصد آلودگی هوا هستند

دبیر اولین نشست ملی چالش‌های پایداری تولید در صنعت پالایش نفت و گاز:
درخصوص عرضه فرآورده‌های نفتی چالش اساسی نداریم.
۷۰ درصد آلودگی‌ها متوجه خودروهاست و باید در رابطه با خودرو‌ها یک تصمیم جدی بگیریم.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 14:09


فایرفلای به عنوان یک زیربرند جدید در گروه نیو و همچنین اولین محصول این برند تازه متولد از نیو معرفی شده است.

این هاچ بک جمع و جور چینی حاصل تلاش سرطراح کمپانی Nio ، کریس توماسون و تیم همراهش است که شاید در اولین نگاه شما را به یاد یکی از محصولات هوندا می اندازد.

در خصوص کریس توماسون بد نیست بدانیم که پیش از پیوستن به گروه NIO، سوابق کاری درخشانی در ب ام و، گولف استریم و حتی کوکاکولا و فورد داشته،.
او در سال ۲۰۱۵ به استارت آپ نیو که اکنون یکی از مطرح ترین خودروسازان کشور چین است بعنوان مدیر طراحی ملحق شد.

به گفته توماسون خلق یک هویت و زبان طراحی خاص و یونیک برای برندی که تا ۱۰ سال قبل وجود نداشته یکی از جذابترین چالشها در NIO بوده.

وی تاکید میکند که همین نکته اصلی ترین و مهم ترین هدف در گروه نیو بوده و پس از آن توجه به کیفیت و ایمنی محصولات برای مجموعه مهم بوده است.

توماسون طراحی را چیزی فراتر‌ از زیبایی ظاهری یک خودرو یا محصول میداند و در واقع از طراحی به عنوان یک فرآیند جامع در صنعت یاد میکند.

وی تجربه های قبلی خود در شرکتهای نظیر فورد و ب ام و را متفاوت از نیو توصیف میکند و تاکید میکند:
ب ام و یک کمپانی جاافتاده است، در ب ام و همه اعضای هیات مدیره، ارزش و کاربرد طراحی را بوضوح درک کرده اند پس طراح با چالشهای سختی روبرو نیست.

اما در NIO یک تیم تازه نفس در حال ساخت هویت، زبان طراحی، زیرساختهای مهندسی و جزییاتی هستند که مجموعه ای بنام یک شرکت خودرویی را شکل‌ میدهند.

ضمن اینکه در نیو توجه به طراحی و استایل حتی در سطح مدیران ارشد مجموعه بسیار زیاد است.

به گفته توماسون در برند فایرفلایِ نیو تاکید اول در پایبندی به یک زبان طراحی مینیمال و ساده بوده و با توجه به اینکه NIO یک برند پیشرفته و پیشرو محسوب میشود سعی شده تا در زیربرند فایرفلای تمام این حساسیتها در قالب یک محصول کوچک خودنمایی کند.

توماسون در توصیف تفاوتهای دو برند نیو و فایرفلای ، نیو را برندی بیزنس محور می داند در حالیکه در فایرفلای با یک برند لایف استایل محور روبرو هستیم هرچند تشابهات زیادی دارند.

به گفته وی در طراحی فایرفلای شما با یک هچ بک جمع و جور با استایلی بشدت مینیمال و ساده روبرو هستیم که دغدغه استفاده حداکثری از فضای کابین ، صندلیهایی با حداقل ضخامت اما راحت و ایمن، جانمایی درست و دقیق تمامی ادوات داشبورد و....برای طراحان بسیار پر رنگ بوده است ضمن اینکه سایز تایر بعنوان یکی‌از بنیادی ترین عوامل تاثیرگذار در تناسبات زیبا متفاوت با همه همکلاسهایش میباشد.

وی با اشاره به طراحی چراغهای جلو و عقب فایرفلای میگوید؛ ما به این سبک چیدمان چراغها در جلو و عقب خودرو عنوان چراغهای سه گانه TRIO میدهیم.
شاید در نگاه اول عجیب باشند و حتی از دید برخی شبیه دوربین گوشیهای اپل اما در واقع هارمونی خوبی با تمامی جزییات و پیکره کلی خودرو دارد.

ضمن اینکه فراموش نکنید همین سبک خاص
طراحی چراغها، باعث ایجاد یک تمایز چشمگیر بین فایرفلای و دیگر خودروها شده که برای ما نیز حائز‌اهمیت است.

در‌خصوص یکسان بودن فرم و چینش چراغهای جلو و عقب ، توماسون میگوید؛ گاهی باید قوانین را بشکنید و ما در طراحی فایرفلای اینکار را کردیم.

"بعنوان مثال در طراحی چراغها من همیشه از خودم میپرسیدم که چرا باید چراغهای جلو و عقب فرمی متفاوت داشته باشند‌؟

مگر غیر از اینست که عملکرد آنها تقریبا یکسان است"
همین نگاه باعث ایجاد یا خلق یک زبان طراحی خاص و یونیک گردید.



اما بد نیست بدانید این هچ بک مینیمال و جمع و جور چینی ارزن ترین و کوچک ترین خودرو تولیدی نیو است.

از تصاویر خودرو می توان به ویژگی هایی مانند دستگیره های مخفی درب ها، 9 ایربگ، صندوق جلو با ظرفیت 92 لیترف صندوق عقب با صندلی های خوابیده ردیف دوم به ظرفیت 1250 لیتر و طول 4700 میلیمتری بدنه اشاره کرد.
همچنین دستیار پارک خودکار و رانندگی هوشمند نیو در فایرفلای حضور دارند.

کمپانی نیو تلاش دارد طی سال 2025 حضور خود را بازار خودرو 25 کشور جهان قطعی کند.

در کابین فایرفلای از دو نمایشگر ال سی دی استفاده شده و در مجموع با یک طراحی مینیمال روبرو می شویم. نمایشگر تنظیمات سیستم سرگرمی در اندازه 12.8 اینچی انتخاب شده است.
قیمت پیش فروش فایرفلای 20400 دلار در نظر گرفته شده است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 08:00


آشنایی با نیو فایرفلای از زبان کریس توماسون

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 05:09


امکان‌سنجی ادغام خودرویی‌ها

پرونده ادغام خودروسازان بزرگ جهان این روزها بار دیگر و با اعلام برنامه دو خودروساز بزرگ ژاپن برای یکی شدن، باز شده است. طبق اعلام مدیران نیسان و هوندا، این دو خودروساز مذاکره برای ادغام را آغاز کرده‌اند و قرار است در سال ۲۰۲۶، با تشکیل شرکتی مشترک، عملا وارد ائتلاف با یکدیگر شوند. با توجه به تداوم ادغام شرکت‌های خودروسازی در جهان، حالا این پرسش ایجاد شده که آیا ادغام نسخه مناسبی برای خودروسازان ایرانی نیز می‌تواند باشد؟

این پرسش در شرایطی مطرح است که در میانه دهه ۸۰ و وقتی هنوز برخی ادغام‌های بزرگ فعلی مانند یکی شدن فیات-کرایسلر و پژوسیتروئن و تشکیل شرکتی بسیار عظیم به نام استلانتیس، رخ نداده بود، ایده ادغام ایران خودرو و سایپا توسط مدیرعامل وقت پارس خودرو مطرح شد.

مهرداد بذرپاش که آن روزها در شمار مدیران  دولت نهم (دولت نخست محمود احمدی‌نژاد) بود، پیشنهاد داد که ایران خودرو و سایپا با یکدیگر ادغام شوند. با وجود اینکه بذرپاش اصرار زیادی روی ادغام داشت و نفوذش در دولت نیز کم نبود، کمتر کسی با پیشنهاد وی اعلام موافقت کرد.در نهایت نیز با اعلام علی اکبر محرابیان وزیر وقت صنایع و معادن که گفت «دیگر نمی‌خواهد حرفی از ادغام بشنود»، پرونده این ماجرا بسته شد. در سال‌های بعد هرچند بحث ادغام باز هم به صورت جسته و گریخته مطرح شد، اما هرگز به جدیت میانه دهه ۸۰ نبود و طبعا باز هم کسی وقعی به آن ننهاد.

این در حالی است که در این سال‌ها ادغام‌های مختلفی در خودروسازی جهان رخ داده و به نظر می‌رسد ادغام به یک استراتژی برای کاهش هزینه‌ها و رشد تولید و فروش تبدیل شده است. از جمله ادغام‌های مهمی که در این سال‌ها رخ داده، ادغام رنو-نیسان با میتسوبیشی و ادغام فیات-کرایسلر و پژوسیتروئن (تشکیل شرکت استلانتیس) است.با این حال، ادغام در خودروسازی ایران هنوز بحثی جدی به شمار نمی‌رود و بیشتر در حد یک ایده مطرح است.
این در شرایطی است که بالغ بر ۳۵ خودروساز در ایران وجود دارند که به جز ایران خودرو و سایپا، تقریبا بقیه آنها از تیراژ اقتصادی برخوردار نیستند.

از طرفی، ایران خودرو و سایپا را که به عنوان شرکت‌های دارای مراکز تحقیق و توسعه و تامین قطعات، کنار بگذاریم، دیگر شرکت‌های فعال در حوزه خودرو، بیشتر مونتاژکار هستند و بسیاری از آنها تیراژ بسیار اندکی –در حد چند صد یا چند‌هزار دستگاه- دارند. برخی از این شرکت‌ها حتی نیمه تعطیل به حساب می‌آیند و فعالیت خاصی ندارند.
تعدد خودروساز و مونتاژکار در کشور، از دو منظر قابل بررسی است. یکی اینکه برخی معتقدند با وجود این تعداد شرکت فعال در بخش خودرو، بازار در انحصار نیست. برخی دیگر اما می‌گویند رقابت خاصی بین این شرکت‌ها چه خودروسازان و چه مونتاژکاران به چشم نمی‌آید، بنابراین کشور نیازی به این همه شرکت فعال در بخش خودرو ندارد.
از دید گروه نخست، ادغام نسخه مناسبی نیست، چون اندک رقابت موجود در بازار خودرو را از بین خواهد برد.
به اعتقاد آنها، اگر مثلا ایران خودرو و سایپا یکی شوند، با تشکیل شرکتی بسیار بزرگ، شاید دیگر فضا برای فعالیت خودروسازان خصوصی نباشد، بنابراین کشور در نهایت با یک غول خودروساز انحصارگر مواجه خواهد بود.

گروه دوم اما بر این باور است که چون عملا رقابتی بین ایران خودرو و سایپا با یکدیگر و این دو خودروساز با شرکت‌های بخش خصوصی وجود ندارد، ادغام آنها (ایران‌خودرو و سایپا) انحصار جدیدی ایجاد نخواهد کرد. به اعتقاد آنها، ادغام مشروط غول‌های خودروسازی ایران می‌تواند به کاهش هزینه، رشد تولید و شاید صادرات منجر شود.
خودروسازان چرا ادغام می‌شوند

برای پاسخ به این پرسش که آیا ادغام می‌تواند نسخه مناسبی برای خودروسازی ایران باشد یا نباشد، ابتدا باید به این پرسش پاسخ دهیم که اساسا خودروسازان دنیا چرا با یکدیگر ادغام می‌شوند؟
مرور ادغام‌های رخ داده در خودروسازی جهان تا به امروز، نشان می‌دهد این ادغام‌ها پیش‌تر به سه دلیل اصلی انجام می‌شد و حالا دلیل چهارمی نیز اضافه شده است. اصلی‌ترین انگیزه و علت ادغام خودروسازان، کاهش هزینه هاست. در واقع هدف اصلی خودروسازان از ادغام، پایین آوردن هزینه‌های تحقیق و توسعه و طراحی به واسطه استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر است. آنها ادغام می‌شوند تا در نهایت قیمت تمام شده محصولات آینده‌شان را پایین بیاورند.

دلیل دوم، استفاده از زیرساخت‌ها و امکانات یکدیگر است که آن نیز بی‌ارتباط با مساله هزینه و قیمت تمام شده نیست، اما در عین حال به خودروسازان کمک می‌کند سطح کیفی خود را نیز افزایش داده و از ظرفیت‌هایی مانند پلتفرم و بازارهای صادراتی استفاده ببرند.

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 05:09


کریمی می‌افزاید: ممکن است برخی بگویند با ادغام ایران خودرو و سایپا، رقابت از بین می‌رود و انحصار بزرگی شکل می‌گیرد، در حالی که به اعتقاد من، این دو خودروساز اصلا رقابتی با یکدیگر ندارند و تحت سیاست‌های دولتی و دستوری اداره می‌شوند.

وی با بیان اینکه شرکت‌های بخش خصوصی نیز تولیدکننده به حساب نمی‌آیند، می‌گوید: تولیدکننده به شرکتی می‌گویند که مراکز تحقیق و توسعه و زنجیره تامین داشته باشد و در خودروسازی ایران، فقط ایران‌خودرو و سایپا از این شرایط برخوردارند. کریمی تاکید می‌کند: در مرحله نخست ادغام، باید بخش‌های مهندسی و تحقیق و توسعه ایران‌خودرو و سایپا ادغام شوند، به نحوی که دو خودروساز از پلتفرم‌های یکدیگر استفاده کنند. مثلا می‌توان در شاهین و تارا از یک موتور استفاده کرد.

به گفته وی، مرحله بعدی، ادغام زنجیره تامین خودروسازان است، به نحوی که دیگر چیزی به نام ساپکو و سازه گستر وجود نخواهد داشت.  این کارشناس تاکید می‌کند: با ادغام این بخش‌ها، ایران خودرو و سایپا عملا یکی می‌شوند، هرچند می‌توانند ده‌ها خط تولید متعلق به خود داشته باشند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 05:09


دلیل سوم اما بالا بردن هرچه بیشتر تیراژ است. با ادغام خودروسازان، تیراژ ائتلاف ایجاد شده، تجمیع می‌شود و به خودروسازان ادغام شده کمک می‌کند در عرصه تولید وارد رقابت با دیگر خودروسازان شوند. به عنوان مثال، با ادغام نیسان و هوندا، عملا سومین خودروساز بزرگ جهان تشکیل خواهد شد.

اما دلیل جدیدی که این روزها خودروسازان را به سمت ادغام می‌برد، بالا بردن توان رقابت و مقابله با خودروسازان چینی است. چینی‌ها در این سال‌ها قدرت زیادی در صنعت خودرو گرفته‌اند و به‌خصوص در عرصه خودروهای برقی و با توجه به قیمت پایین‌تر محصولاتشان، به یک تهدید عظیم علیه خودروسازان بزرگ جهان تبدیل شده‌اند. از همین رو، علاوه بر دلایل سنتی، خطر چین نیز خودروسازان را به سمت ادغام سوق می‌دهد و اتفاقا مدیران نیسان و هوندا نیز بر این موضوع تاکید کرده‌اند.

ادغام خودروسازان ایرانی؟

برای پاسخ به این پرسش، با سعید مدنی مدیرعامل اسبق سایپا و حسن کریمی سنجری کارشناس خودرو، گفت‌وگو کرده‌ایم.

مدنی که مخالف ادغام ایران خودرو و سایپا در شرایط فعلی است، می‌گوید: ادغام خودروسازان ریشه اقتصادی و کیفی دارد؛ خودروسازان با یکدیگر ادغام می‌شوند تا اولا هزینه‌های خود به‌خصوص در عرصه تحقیق و توسعه را پایین بیاورند و هم کیفیت محصولاتشان را به واسطه استفاده از ظرفیت‌ها و امکانات یکدیگر بالا ببرند.

وی با بیان اینکه خودروسازان دنیا معمولا حاشیه سود اندکی دارند و سه تا چهار‌درصد درآمد خود را صرف تحقیق و توسعه می‌کنند، می‌افزاید: ادغام، سبب کاهش هزینه تحقیق و توسعه خودروسازان می‌شود و آنها فناوری و دانش خود را با دیگر خودروسازان در قالب ادغام به اشتراک می‌گذارند تا هزینه تحقیقات و طراحی خود را کاهش دهند. آنها حتی از قطعات و پلتفرم‌های مشترک استفاده می‌کنند تا قیمت تمام شده محصولات خود را پایین بیاورند.

مدنی در پاسخ به این پرسش که آیا ادغام نسخه مناسبی برای خودروسازی ایران نیز هست، تاکید می‌کند: در ایران چون توان مدیریت بنگاه‌های بزرگ را نداریم و با اقتصادی شکننده مواجه هستیم و نظام دولتی در خودروسازی دخالت می‌کند، ادغام گزینه مناسبی نیست.
وی با بیان اینکه در ایران برای مدیریت بنگاه‌های بزرگ، مدیر تربیت نشده، می‌گوید: ما توان اداره مجتمع‌های بزرگ مانند شرکت حاصل از ادغام ایران‌خودرو و سایپا را نداریم، چون علاوه بر کمبود مدیران  کارآمد، با زیرساخت اقتصادی ناکارآمد نیز مواجه هستیم.

مدیرعامل اسبق سایپا با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی بهتر است ایران خودرو و سایپا فعالیتی
جداگانه داشته باشند، می‌افزاید: این دو خودروساز نه تنها نباید ادغام شوند، بلکه باید به واسطه واگذاری زیرمجموعه هایشان، سبک‌تر نیز شوند.
به گفته مدنی، اگر روزی برسد که خودروسازان کشور ضمن همکاری با شرکت‌های معتبر دنیا، از مراکز تحقیق و توسعه قوی و صادرات مناسب برخوردار باشند و بتوانند در سطح جهان رقابت کنند، آن زمان می‌توان به ادغام آنها فکر کرد.

اظهارات مدنی در حالی است که کریمی‌سنجری به عنوان موافق ادغام خودروسازان، می‌گوید: استراتژی ادغام خودروسازان در دنیا وقتی شروع شد که قیمت و رقابت در فروش، اهمیت بسیار زیادی پیدا کرد. در واقع خودروسازان ادغام را راه انداختند تا اولا قیمت تمام شده را پایین بیاورند و ثانیا با استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر زمان رسیدن به نقطه اقتصادی تولید را کاهش دهند.

وی می‌افزاید: به عنوان مثال، رنو که به داشتن پلتفرم‌های ارزان و متنوع معروف است، با نیسان ادغام شد و هدف طرفین این بود که ضمن پایین آوردن هزینه‌های خود، از بازارهای مشترک و تنوع پلتفرم یکدیگر استفاده کنند. آنها بعدا میتسوبیشی را نیز خریدند تا از پلتفرم‌های اقتصادی این شرکت استفاده کنند و هزینه‌ها را پایین‌تر بیاورند.

این کارشناس با بیان اینکه ادغام سبب اشتراک‌گذاری ظرفیت‌ها می‌شود و از موازی‌کاری کم می‌کند، می‌گوید: نتیجه این فرآیند این است که خودروسازان در زمان و تیراژ کمتری به نقطه اقتصادی می‌رسند. مثلا اگر فلان خودروساز به تنهایی در تیراژ یک میلیون دستگاهی به نقطه اقتصادی و سوددهی می‌رسد، با ادغام می‌تواند در تیراژ ۵۰۰‌هزار دستگاهی به این نقطه دست پیدا کند.
به گفته کریمی، استفاده از پلتفرم دیگری، یکی از دلایل مهم ادغام خودروسازان است، چون با وجود پلتفرم‌های مشترک، می‌توان با سرمایه‌گذاری کمتر به تیراژ بالاتر رسید.

این کارشناس در پاسخ به این پرسش که  آیا ادغام نسخه مناسبی برای خودروسازی ایران است، می‌گوید: خودروسازی ایران، نه صادرات دارد، نه از مشارکت خارجی بهره می‌برد و نه از حجم بازار  چندان بزرگی برخوردار است، اما تنوع زیادی در آن دیده می‌شود. در این شرایط، ادغام نسخه مناسبی است.

MachineNews | ماشین نیوز

25 Dec, 05:05


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

04 Dec, 08:52


دبیری: بحث تغییر قیمت بنزین مطرح نیست/ دولت موافق دادن سهمیه بنزین به کد ملی است

معاون پارلمانی رییس جمهور پس از جلسه هیات دولت:

اگر کسی بخواهد بنزین زیاد بزند یا بنزین سوپر بزند باید قیمت واقعی آن را بپردازد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

04 Dec, 05:44


انتقاد پلیس از کیفیت خودروهای داخلی

به گزارش راهور، سردار سید‌تیمور حسینی با ابراز نگرانی عمیق از وضع ایمنی خودروهای تولید داخل، هشدار داد که بدنه، ستون‌ها، شاسی و اتاق این خودروها از استحکام کافی برای مقابله با تصادفات برخوردار نیستند.

وی همچنین به تحقق نیافتن وعده‌ها برای راه‌اندازی «مرکز آزمون تصادف» اشاره و اظهار کرد: این مرکز که قرار بود تا نیمه اول سال جاری افتتاح شود، همچنان از پیشرفت فیزیکی قابل‌توجهی برخوردار نبوده و هیچ تحولی در روند اجرای آن مشاهده نمی‌شود.

رئیس پلیس راهور فراجا افزود: مرکز آزمون تصادف می‌تواند به صورت تخصصی میزان استحکام بدنه خودروها در زمان برخورد را ارزیابی کند و این ارزیابی‌ها می‌تواند راهگشای اصلاحات ضروری در صنعت خودروسازی کشور باشد.

سردار حسینی همچنین به موضوع افزایش قیمت خودروها در ماه‌های اخیر اشاره کرد و گفت: با وجود افزایش قیمت‌ها به بهانه رشد هزینه‌های مواد اولیه، بعید به نظر می‌رسد که این تغییرات منجر به بهبود کیفیت خودروها و ارتقای ایمنی آنها شود.

وی تاکید کرد: مسوولیت ارتقای ایمنی خودروها بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و سازمان ملی استاندارد است و از این دستگاه‌ها درخواست می‌شود که در این زمینه اقدام فوری انجام دهند.

به گفته سردار حسینی، پلیس همچنان پیگیر مطالبه جدی خود در خصوص ارتقای ایمنی خودروهای داخلی است و از مسوولان درخواست دارد که نسبت به این مساله پاسخگو باشند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

04 Dec, 05:43


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 14:39


کارت سوخت با نرخ آزاد برای خودروهای وارداتی

بنابر شنیده ها، از سال آینده خودروهای وارداتی کارت سوخت مخصوص به خود را خواهند داشت و بنزین برای این خودروها با نرخ بنزین وارداتی و درصدی از فوب خلیج فارس خواهد بود بر این اساس به دارندگان این خودروها این امکان را می‌دهند که تنها سوخت با قیمت آزاد دریافت کنند و دیگر نمی‌توانند از سهمیه‌های سوختی که برای خودروهای داخلی اختصاص داده شده بهره‌مند شوند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 10:31


دولت مجاز به واردات بنزین شد

مجلس شورای اسلامی در مصوبه‌ای به ‏وزارت نفت اجازه داد تا نسبت به واردات، خرید و تهاتر فرآورده‌های نفتی اقدام کند.

نمایندگان مجلس در جلسه علنی نوبت دوم امروز و در ادامه بررسی جزئيات لایحه بودجه ۱۴۰۴، جز ۱ بند (ت) تبصره ۳ این لایحه را تصویب کردند.

بر این اساس، به منظور تأمین فرآورده‌های نفتی مورد نیاز کشور، به شرکت‌های دولتی تابعه ذی‌ربط ‏وزارت نفت اجازه داده می‌شود با رعایت اصل پنجاه و سوم (۵۳) قانون اساسی ‏جمهوری اسلامی ایران ضمن به‌کارگیری راهکارهای بهینه‌سازی و کاهش مصرف نسبت به واردات، خرید و تهاتر فرآورده‌های نفتی تا سقف ردیف‌های در نظر گرفته شده اقدام کنند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 10:19


تاجگردون: هرچقدر ماشین را گران کنند تعرفه واردات را کمتر میکنیم

در صورتی که مجدداً قیمت خودروهای داخلی افزایش یابد ما هم در مجلس تعرفه واردات خودرو را دوباره کاهش می‌دهیم و این روند ادامه دارد تا زمانی که خودروساز داخلی بداند باید در بازار رقابتی فعالیت کند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 07:32


شب گذشته جگوار از کانسپت جدید خود با نام Type 00 رونمایی کرد.

ایده جدید جگوار، پیش نمایشی از زبان نوین طراحی این کمپانی بحران زدهِ لوکس سازِ انگلیسی است.

اینکه جگوار میتواند در دوره جدید ریبرندینگ خود، شرایط بحرانی موجود را بهبود ببخشد یا خیر، سوالی است که بنظر پاسخ به آن به این سادگی و زودی مشخص نخواهد شد .

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 07:22


همتی با اشاره به قیمت بنزین: وقت اصلاحات رسیده

وزیر اقتصاد:

تا حرف می‌زنیم می‌گویند می‌خواهید بنزین‌ را‌گران کنید؛ هیچ منطقی قبول نمی‌کند ‌این حجم ‌قاچاق وحشتناک بنزین داشته باشیم بعد‌خودمان مجبور به واردات بنزین شویم!

تا وقتی وزیر اقتصاد دولت چهاردهم هستم و حمایت‌های اقای دکتر پزشکیان را دارم تمام تلاشم را می‌کنم جلوی این رانت‌ها را بگیرم.

دیگر وقت اصلاحات رسیده است، یک بار برای همیشه باید به سمت اصلاح ناترازی‌ها برویم


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

03 Dec, 05:00


مجوز واردات خودرو به مزایده گذاشته می‌شود؟

بخش مربوط به واردات خودرو در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با تصمیم رئیس مجلس، برای بررسی مجدد به کمیسیون تلفیق بودجه بازگشت.

این بند در جلسه علنی نوبت صبح دیروز در جریان بررسی جزئیات بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ مورد بررسی نمایندگان خانه ملت قرار گرفت. بر این اساس سه ایراد از طرف نمایندگان مجلس در مورد این بند وجود داشت.

یکی از این ابهامات موضوع مزایده مجوز واردات خودرو و تاثیر آن بر تعرفه است.
در بند مذکور آمده است: «دولت مکلف است نسبت به برگزاری مزایده عمومی برای صدور مجوز واردات خودرو از طریق سامانه تدارکات الکترونیک دولت یا از طریق بهابازار اقدام و منابع حاصل از مزایده مجوز واردات را به ردیف درآمدی (نامشخص) واریز نماید.»

این بدان معناست که قرار است مجوز واردات خودرو به‌نوعی به فروش برود. برای مثال ممکن است یک نهاد دولتی مجوز واردات تعداد مشخصی خودرو را داشته باشد، می‌تواند آن را به مزایده گذاشته و این مجوز را به فروش برساند. البته این بند دارای ابهامات زیادی است، اما آنچه مشخص است، این است که لایحه بودجه اجازه مزایده برای فروش مجوز واردات خودرو را داده است.

این موضوع می‌تواند تاثیر زیادی روی قیمت نهایی خودرو بگذارد، موضوعی که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، نیز به آن اشاره کرده است. وی در مورد ابهامات بند مربوط به واردات خودرو گفت: «دولت تعرفه واردات خودرو را صددرصد تعیین کرده بود که کمیسیون تلفیق آن را به ۶۰درصد کاهش داد. بعد در لایحه اوراق مزایده گذاشته شده که این یعنی تعرفه ۱۰۰درصدی به ۱۱۰درصد رسیده اما از طرف دیگر این مسیر از قرعه‌کشی و لاتاری فعلی در بازار خودرو جلوگیری می‌کند.»

منظور قالیباف از اینکه مزایده مجوز واردات جلوی قرعه‌کشی را می‌گیرد این است که دیگر شرکت‌ها برای دریافت مجوز باید بتوانند این مجوز را خریداری کنند و دیگر مبتنی بر شانس نیست، اما تعرفه ۶۰درصدی با این اقدام دیگر بی‌معنا می‌شود چراکه واردکننده باید بهای مجزایی را برای خرید مجوز واردات پرداخت کند. موضوع دیگری که موجب شد نمایندگان مجلس این بند از لایحه بودجه را به کمیسیون تلفیق بازگردانند، جای خالی خودروهای کارکرده در این لایحه بود.

در مصوبات کمیسیون تلفیق خبری از واردات خودروهای کارکرده (احتراقی و برقی) نبود. این در حالی است که تیرماه امسال دولت واردات این خودروها را تصویب کرده و شهریور ماه نیز وزیر صمت اعلام کرد که آیین‌نامه واردات این دست از خودروها اصلاح خواهد شد، اما شاهد هستیم که در لایحه بودجه سال آینده واردات برقی‌ها و کارکرده‌ها کاملا نادیده گرفته شده است.

این ایراد از طرف رئیس مجلس نیز به مصوبه کمیسیون تلفیق وارد شد. وی در این رابطه گفت‌: «این بند از گزارش تلفیق دارای اشکالاتی است؛ اول اینکه واردات خودروهای کارکرده حذف شده، حال اینکه ما قبلا این موضوع را تصویب کرده بودیم که نتیجه آن ارزبری کمتر و واردات تعداد بیشتری خودرو است.»

ایراد سومی که مجلسی‌ها در صحن علنی به این بند وارد کرده‌اند مربوط به واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از کشور خارج از سقف تعیین‌شده ارزی است. در لایحه بودجه آمده است: «واردات خودرو توسط اشخاص و ایرانیان ساکن خارج از کشور، خارج از سقف مذکور، بدون انتقال ارز و از محل ارز در اختیار با نرخ ۶۰درصد حقوق ورودی مجاز است.»

اما مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی که از این مصوبه کمیسیون تلفیق تهیه کرده به این بخش ایراد گرفته بود. بازوی پژوهشی مجلس اعتقاد داشت در صورت تصویب و اجرای این بند، نرخ ارز در بازار آزاد افزایش خواهد داشت، چراکه در عمل همه ارز از بازار غیررسمی تهیه خواهد شد. زیرا اگر واقعا شخصی در خارج از کشور ارز داشته باشد و از آن محل خودرو وارد کند، مجدد از بازار غیررسمی ارز خواهد خرید و به حساب خود بازخواهد گرداند.

مرکز پژوهش‌های مجلس برای رفع این ایراد پیشنهاد داده بود که سقف ۲۰۰میلیون دلاری برای مشمولان این تبصره در نظر گرفته شود. قالیباف نیز در شرح دلایل بازگشت این بند به کمیسیون تلفیق، تعریف نکردن چنین سقفی را یکی از عوامل موثر در این تصمیم برشمرده بود./دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 12:09


برای علاقمندان به طراحی و رندرینگ خودرو

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 09:40


ارجاع کاهش تعرفه واردات خودرو از ۶۰ به ۴۵ درصد به کمیسیون تلفیق

رئیس مجلس کاهش تعرفه واردات خودرو از ۶۰ به ۴۵ درصد در بودجه ۱۴۰۴ را به کمیسیون تلفیق ارجاع کرد./باشگاه خبرنگاران

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 07:06


تاوارس روز گذشته بطور ناگهانی استعفا داد.
وی بعنوان مدیر عامل گروه استیلانتیس مدتهاست زیر سایه انتقادات تند و تیزی قرار داشته و بنظر میرسد استعفا را بعنوان بهترین راه رهایی از زیر فشارهای شدید برگزید.

بر اساس اخبار رسیده، روند جایگزینی مدیر عامل جدید با تاوارس ۶۶ ساله در گروه استیلانتیس در جریان است و گفته میشود در نیمه اول سال ۲۰۲۵ مدیرعامل جدید معرفی خواهد شد و تا آنزمان جان الکان عهده دار این مسئولیت خواهد بود.

شیوه مدیریت تاوارس در ماههای اخیر حواشی زیادی بدنبال داشته، وی اخیرا به بازاریابی ضعیف مازراتی نقدی تند داشت و بر مشکلات کنترل کیفی در خط تولید سایت استرلینگ هایتز بارها تاکید کرده بود، همانجایی که تراکهای RAM پس از خروج از خط تولید با ایرادات متعدد فنی ناچار به مراجعه به نمایندگیها میشوند.

در این بین افت فروش یا توقف موقت تولید بسیاری از مدلهای تولیدی گروه، نکته ای نگران کننده بوده تا آنجا که از فیات پانصد برقی تا دوج دورانگو و مازراتی تا فیات پاندا همگی افت فروشی جدی را تجربه کرده اند.

جیپ در سه ماه سوم سال ۸ درصد، رم و دوج ۲۴ درصد و کرایسلر ۲۱ درصد افت فروش داشته اند.
حتی آلفارومئو با کراس اور توناله خود نیز شرایط ایده آلی ندارد.

در ماه سپتامبر انجمن نمایندگان ایالات متحده گروه استیلانتیس طی نامه ای سرگشاده به تاوارس، وی را به تخریب جدی برندهای جیپ، رام،دوج و کرایسلر متهم نمودند.

آنها در این نامه بر کاهش سهم بازار برندهای گروه به نصف، سقوط ارزش سهام استیلانتیس، تعطیلی کارخانجات مجموعه، خروج مدیران کلیدی و اخراجهای گسترده اعتراض جدی داشتند.

البته چندین هفته قبل از کناره‌گیری، تاوارس در مصاحبه ای تاکید کرده بود که برندهای مشکل دار و ضررده گروه تا سال ۲۰۲۶ زیر چتر حمایتی گروه قرار خواهند داشت اما میبایست هر چه سریعتر اقدام به ترمیم و اصلاح ساختار خود نمایند.

حال مشخص نیست که با رفتن تاوارس آیا گروه استیلانتیس روی آرامش را خواهد دید یا همچنان شرایط بحرانی در گروه ادامه دار خواهد بود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 06:48


استعفای ناگهانی کارلوس تاوارس،مدیرعامل استیلانتیس!!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 06:24


خودروهای گذر موقت به هیچ عنوان به پلاک ملی تبدیل نخواهند شد

حسینی رئیس پلیس راهور فراجا:
خودروهای گذر موقت قابل خرید و فروش نیستند و هرگونه اقدام در این زمینه غیرقانونی است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 04:53


درآمد خودروسازان از رشد ۳۰ درصدی قیمت خودرو چقدر است؟

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد،  دو خودروساز بزرگ کشور ۲۷ آبان ماه به طور رسمی از افزایش ۳۰ درصدی قیمت محصولات تولیدی خبر دادند. این دو خودروساز همچنین برآوردی از میزان درآمد خود در چهار ماه پایانی سال نیز ارائه کرده اند.

بر این اساس ایران خودرو از برآورد افزایش ۶ هزار میلیارد تومانی درآمد فروش محصولات بابت مجوز جدید در چهار ماه پایان سال نسبت به نرخ های قبلی خبر داده و شرکت سایپا با انتشار گزارش افشا در کدال، اثر افزایش قیمت محصولات در چهارماه انتهای سال جاری را، حدود ۲.۴ همت برآورد کرده است.

شرکت ایران‌خودرو با انتشار گزارش افشا در کدال تاکید کرده با عنایت به آنکه اعمال قیمت‌ها از ۲۸ آبان صورت می گیرد و از طرفی اثر تعهدات معوق و تکمیل وجه شده با قیمت‌های قبلی و همچنین مصوبه ۴۷۳ شورای رقابت و اثر آن بر محصولات پیش فروش شده نیز باید در نظر گرفته شود، افزایش درآمد فروش محصولات این شرکت از بابت مجوز مربوطه در چهار ماه انتهای سال نسبت به قیمت‌های قبلی حدود ۶ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

حالا این سوال مطرح است که درآمدهای پیش بینی شده توسط دو خودروساز در چه مسیری هزینه خواهد شد؟
درآمد افزایش ۳۰ درصدی قیمت  خودرور،  کجا هزینه خواهد شد؟

در پاسخ به این سوال باید اظهارات مدیران عامل دو شرکت خودروساز در جمع قطعه سازان را مرور کنیم. در این  جلسه که دو هفته پیش برگزار شد،  قطعه سازان خواستار پرداخت مطالبات خود از دو شرکت خودروساز شدند.

در گزارشی که اخیرا قطعه سازی کشور اقدام به انتشار آن کرده ، بدهی جاری دوشرکت خودروساز به زنجیره تامین ساخت خودرو به ۴۵۰ همت رسیده است.مدیران دو شرکت خودروساز در جلسه ای با قطعه سازان کشور وعده دادند که منابع حاصل از افزایش قیمت خودرو را صرف پرداخت بدهی خود به قطعه سازان خواهند کرد.
در این زمینه مدیرعامل ایران خودرو به درآمد ۶ هزار میلیارد تومانی از طریق افزایش قیمت خودرو و تامین از بانک‌ها در ۲۰ روز آینده اشاره و اظهار کرده که از این میزان ۳ همت از افزایش قیمت و ۲ همت از بانک‌ها تامین شده و یک ریال از این افزایش را هیچ جایی به جز زنجیره تامین هزینه نخواهد  کرد.

از سوی دیگر مدیرعامل سایپا نیز تعهدی مبنی بر پرداخت بدهی قطعه سازان از درآمد رشد ۳۰ درصدی قیمت  ها داده است .

اظهارات مدیران دو شرکت ایران خودرو و سایپا در شرایطی مطرح می شود که به گفته برخی از قطعه سازان، به دلیل رشد بدهی تولید کنندگان خودرو به زنجیره تامین ساخت خودرو، عرضه قطعه به خط تولید با کاهش چشمگیری مواجه بوده است و ترجیح قطعه سازان به فروش قطعات به بازار آزاد است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

02 Dec, 04:52


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

30 Nov, 07:20


نیکزاد: بنزین یکی از ابزار های استکبار برای ملت ایران است /اجازه گران شدن بنزین را به دولت نمی دهیم

علی نیکزاد نایب رئیس مجلس :

ما تولید مان بیش از مصرف مان است

برای من سخت است رای بدهم 6 میلیلارد دلار برای واردات بنزین بگذاریم

مجلس اجازه ای برای گران شدن بنزین نداده و نخواهد داد

دولت و رئیس دولت با موضوع بنزین با اعصاب مردم بازی نکنند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

30 Nov, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

30 Nov, 05:00


نتیجه فروش دستوری خودروی خارجی

پیامدهای دستوری کردن فروش خودروهای وارداتی، این روزها خود را بیش از پیش نشان می‌دهد، چه آنکه در جدیدترین مورد، افزایش قیمت خودروهای خارجی ثبت‌نامی، سبب نارضایتی مشتریان شده است.

طبق گزارش تسنیم، ماجرا از این قرار است که برخی شرکت‌های واردکننده خودرو با وجود افزایش حداقل ۲۵۰میلیون تومانی قیمت تمام‌شده محصولاتشان (برای عرضه به متقاضیانی که پیش‌خرید انجام داده‌اند)، مهلت پرداخت ما‌به‌التفاوت را تمدید نکرده‌اند.

با افزایش نرخ ارز و تغییرات در هزینه‌های واردات، قیمت تمام‌شده خودروهای وارداتی حداقل ۲۵۰میلیون تومان بالا رفته است. با توجه به رشد قیمت رخ‌داده، متقاضیانی که مبلغی را برای ثبت‌نام خودروی خارجی (در سامانه یکپارچه) واریز کرده‌اند، برای تکمیل وجه باید مبلغ بالاتری بپردازند.
به عنوان مثال، متقاضی یک خودروی دومیلیارد تومانی، هنگام ثبت‌نام یک‌میلیارد تومان به عنوان پیش‌پرداخت به حساب واردکننده واریز کرده و ذهنیتش این بوده که بابت تکمیل وجه باید یک میلیارد دیگر بپردازد.

حالا اما حداقل ۲۵۰میلیون تومان به قیمت این خودرو اضافه شده، بنابراین متقاضی ثبت‌نام‌کننده باید به جای یک‌میلیارد تومان، یک‌میلیارد و ۲۵۰میلیون تومان بپردازد تا خودروی خود را تحویل بگیرد. مشتریان مشمول این افزیش قیمت، انتظار داشتند با توجه به افزایش قیمت تمام‌شده خودروهای ثبت‌نامی‌شان، مهلت بیشتری نسبت به آنچه تعیین شده، برای واریز وجه در نظر گرفته شود.

با‌این‌حال در گزارشی که خبرگزاری تسنیم نیز به آن اشاره کرده، برخی شرکت‌های واردکننده اقدام به تمدید مهلت واریز وجه نکرده‌اند، بنابراین ممکن است امتیاز بخشی از ثبت‌نام‌کنندگان بسوزد و خودرویی تحویل آنها داده نشود. عدم تمدید مهلت تکمیل وجه خودروهای وارداتی ممکن است به دلیل ناهمخوانی عرضه و تقاضا در برخی شرکت‌های واردکننده باشد. در واقع ممکن است برخی واردکنندگان به دلیل ناتوانی در عمل به تعهدات، عمدا مهلت تکمیل وجه را تمدید نکرده باشند تا نوبت بخشی از متقاضیان بسوزد و تعهدات معوق گریبانشان را نگیرد.

هرچه هست، تبعات منفی دستوری کردن فروش خودروهای وارداتی، این روزها خود را بیشتر نشان می‌دهد، به نحوی که مشکلاتی که پیش‌تر مخصوص خودروهای داخلی بود (از جمله حواشی افزایش قیمت خودرهای پیش‌فروشی) حالا گریبان وارداتی‌ها را هم گرفته است.

این در حالی است که در گذشته (قبل از ممنوعیت واردات خودرو در سال ۹۷) خرید و فروش خودروهای وارداتی حاشیه خاصی نداشت و اصلا کمتر کسی جز واردکننده و مصرف‌کننده در جریان معاملات طرفین قرار داشت.
در واقع بازار خودروهای وارداتی حول محور عرضه و تقاضای آزاد می‌چرخید و رضایت نسبی در آن برقرار بود.

اما سیاستگذاران این روند را با دستوری کردن فروش وارداتی‌ها (در دور جدید واردات پس از لغو ممنوعیت) بر هم زدند و نتیجه‌اش، نارضایتی توامان عرضه‌کننده و مصرف‌کننده است.به نظر می‌رسد اگر فروش خودروهای وارداتی که شامل مسائلی مانند قیمت، سود و بستر عرضه می‌شود، از حالت دستوری خارج شود، حواشی رخ‌داده به حداقل ممکن خواهد رسید/دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Nov, 09:24


ماجرای «سهمیه کارت آزاد جایگاه تمام شده است» چیست؟

سخنگوی صنف جایگاه‌داران:
باتوجه به اینکه کارت سوخت هر جایگاه به میزان ۷۰۰۰ لیتر در روز شارژ می‌شود ممکن است تا انتهای شب به پایان برسد، اما مجدد ساعت ۱۲ شب شارژ می‌شود و این شارژ نامحدود نیست.

@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Nov, 06:02


روزهای سخت برای نیسان!

بر اساس اخبار چند ماهه اخیر، اوضاع در کمپانی نیسان به هیچ عنوان خوب بنظر نمیرسد.
فروشندگان، خودروها را با ضرر می فروشند، تولید کند شده و اخیراً این شرکت مجبور به تعدیل هزاران نفر نیروی کار خود شده همچنین نیسان یک سوم سهام خود را در میتسوبیشی فروخته است!!!

بدیهی است که روزهای خوش این خودروساز به شماره افتاده است تا آنجا که در مصاحبه ای با روزنامه فایننشال تایمز، دو تن از مدیران نیسان که نامشان فاش نشده، گفته اند:

《 این شرکت تنها 12 تا 14 ماه زمان برای ادامه حیات دارد 》!!!

همچنین تاکید کرده اند که: "شرایط به شدت سخت خواهد بود و در نهایت چشم امید ما به بازار ژاپن و ایالات متحده است."

طبق گزارشهای منتشره این شرکت به دنبال یک سرمایه گذار بلندمدت جدید، مانند یک بانک یا هولدینگ بیمه‌ای بزرگ، برای جایگزینی بخشی از سهام رنو است.

همچنین این شرکت احتمال فروش بخشی از سهامش به رقیب دیرینه خود هوندا را نیز رد نکرده و گفته است که "همه گزینه ها" روی میز هستند.

بد نیست بدانید نیسان اخیراً برای برنامه توسعه بلندمدت خودروهای برقی خود یک قرارداد همکاری با شرکتهای هوندا (و میتسوبیشی) امضا نموده است.

در این بین رنو نیز در نظر دارد بخشی از سهام خود را به هوندا بفروشد. طبق گزارش ها، این خودروساز فرانسوی به دنبال بازسازی اتحاد 25 ساله خود با نیسان است. همچنین یک منبع ناشناس در داخل نیسان گفته؛ مشارکت بیشتر و قویتر هوندا-نیسان "تنها نکته مثبت" برای این خودروساز فرانسوی خواهد بود.

فروش کند و آرام نیسان در ایالات متحده و ژاپن باعث شد که این شرکت در اوایل ماه جاری بیش از 9000 نفر از پرسنل خود را تعدیل کند و به طور همزمان تیراژ تولید خودرو‌اش را نزدیک به 20 درصد کاهش داده است.

بر همین اساس سود عملیاتی نیسان در سه ماهه سوم 85 درصد کاهش یافت و شرکت زیان خالص 9.3 میلیارد ین را اعلام کرده است.
هرچند این شرکت تخمین می زند که با کاهش نیروی انسانی و تولید، 3 میلیارد دلار صرفه جویی خواهد داشت.

حال باید منتظر ماند و دید سرنوشت نیسان، این برند معروف و محبوب ژاپنی طی دو سال آینده سرانجام چه‌ خواهد شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Nov, 05:15


چه در انتظار بازار خودرو است؟

آرامش فعلی بازار خودرو در شرایطی است که احتمال افت‌و‌خیز منحنی قیمت در بازار آزاد در روزهای مانده تا انتهای سال تحت عوامل خودرویی و غیرخودرویی وجود دارد.

معمولا عوامل موثر بر منحنی قیمت در بازار خودرو شامل انتظارات تورمی، نوسان قیمت ارز، افت‌و‌خیز عرضه و اخبار و مصوبات مرتبط با خودرو می‌شود. بنابراین هر یک از این عوامل می‌توانند منحنی قیمت خودرو در بازار آزاد را به سمت بالا یا پایین تحریک کنند.

در این بین، وعده اخیر مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور مبنی بر افزایش تولید و عرضه در ماه‌های باقیمانده از سال، می‌تواند به کنترل یا حتی کاهش قیمت در بازار آزاد کمک کند. تا انتهای مهر‌ماه امسال، تولید خودروهای داخلی نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهشی بوده است. حالا اما خودروسازان وعده بهبود تولید و عرضه را داده‌اند که اگر رقم قابل‌توجهی باشد و اتفاقاتی مانند جهش قیمت ارز و رشد انتظارات تورمی رخ ندهد، منحنی قیمت در بازار افت خواهد کرد.

این در شرایطی است که اگر قرار بر رشد انتظارات تورمی و جهش قیمت ارز باشد، اثر افزایش عرضه از سوی خودروسازان بر منحنی قیمت در بازار، تا حد زیادی خنثی خواهد شد. البته نوسان جزئی قیمت ارز نمی‌تواند شوک خاصی به بازار خودرو وارد کند، اما رشد مثلا چند هزار تومانی قیمت ارز چیزی نیست که بازار خودرو به آن بی‌تفاوت بماند.

با توجه به نقش اتفاقات سیاسی در نوسان قیمت ارز در ایران، آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است به بازار ارز شوک وارد کند، شوکی که شاید سبب تحریک بازار خودرو نیز بشود.

البته فعلا فضای سیاسی کشور حول بازگشت ایران و غرب به میز مذاکرات است و مشخص نیست تا زمان آغاز رسمی ریاست‌جمهوری ترامپ (در بهمن امسال) چه اتفاقاتی در عرصه سیاسی رخ خواهد داد. در حالت کلی، توافقی جدید، از انتظارات تورمی و قیمت ارز می‌کاهد و دور شدن طرفین این فضا و رفتن به سمت تقابل بیش از پیش، جهش انتظارات و قیمت ارز را در پی خواهد داشت.

بازار خودرو نیز متاثر از آنچه در عرصه سیاسی و اقتصادی رخ می‌دهد، دچار نوسان خواهد شد، البته مشروط بر اینکه مثلا قیمت ارز افت و خیز بلندی را تجربه کند یا ایران و غرب به سمت توافق یا تقابلی جدی بروند.

عامل اثرگذار دیگر بر بازار خودرو در ماه‌های پیش رو، تصمیم‌های خودرویی به‌خصوص در حوزه واردات است. به عنوان مثال اگر آیین‌نامه واردات خودروهای برقی و هیبریدی کارکرده واقعا اجرا شود و ورود این خودروها به بازار کلید بخورد، حتما اثر کاهشی بر منحنی قیمت خواهد داشت.

اتفاق بزرگ‌تر این است که واردات خودروهای کارکرده بنزینی وارد فاز اجرا شود. در این صورت، افت قیمت قابل‌توجهی در بازار خودرو رخ خواهد داد، مخصوصا اگر سایر عوامل مانند انتظارات تورمی و قیمت ارز نیز یاری کنند.

به‌هر‌حال، فعلا بازار خودرو از شوک افزایش قیمت در مبدا رها شده و روزهای آرامی را سپری می‌کند؛ هرچند به گفته فعالان بازار، خرید و فروش چندانی انجام نمی‌شود و رکود در جریان است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Nov, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Nov, 05:00


بازار خودرو تخفیف داد

بازار خودرو پس از حدود یک هفته التهاب نسبی ناشی از اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی، آرام گرفت و به ثبات رسید.

حدودا 10روز پیش بود که خودروسازان رسما از افزایش میانگین 30درصدی قیمت کارخانه‌ای محصولاتشان با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر دادند. با توجه به اعمال این مجوز، مشخص بود منحنی قیمت در بازار خودرو نیز در واکنش به رشد 30درصدی قیمت‌ها در مبدا، روندی صعودی پیش خواهد گرفت.
در آن مقطع، دو سناریو مطرح بود. یکی اینکه منحنی قیمت در بازار خودرو حول‌و‌حوش 30درصد اضافه‌شده به قیمت پایه خودروها، رشد خواهد کرد. این سناریو البته طرفداران زیادی نداشت و سناریوی محتمل‌تر، افزایش قیمت خودرو در بازار با نرخی بسیار کمتر از 30درصد بود. در نهایت آنچه اتفاق افتاد، سناریوی دوم بود، چه آنکه قیمت خودروها بسیار کمتر از میزانی که در مبدا اضافه شد، بالا رفت.
در هر صورت طی 10 روز گذشته، یعنی از مقطعی که قیمت خودرو 30درصد افزایش یافت، تا روز گذشته، بازار با تغییراتی همراه بوده؛ به‌طوری‌که در ابتدا، ‌قیمت‌ها روند افزایشی داشت اما در اواسط هفته جاری به ثبات رسید.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Nov, 14:49


قالیباف: در زمان فرماندهی نیروی انتظامی پژو ۱۳ میلیون بود اما بنزی که من آوردم با نرخ ارز آن روز بدون تعرفه ۱۵ میلیون تومان شد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Nov, 05:10


پلیس راهور: تردد موتورسیکلت در روزهای بارانی ممنوع است!


@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Nov, 05:00


روزتون بخیر


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Nov, 05:00


رویافروشی خودروهای وارداتی این بار با 500 میلیون/ لُپ لُپ یا دور جدید ثبت‌نام وارداتی‌ها بدون اعلام مشخصات و زمان تحویل

وزارت صمت از طرح جدید عرضه خودروهای وارداتی در هفته آینده خبر داده، اما بدون اعلام هیچ جزئیاتی، تنها از متقاضیان خواسته شده که از فردا ۵۰۰ میلیون تومان وجه نزد بانک‌هایی که هنوز اسامی آن‌ها نیز مشخص نیست، بلوکه کنند!!!!

مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با اعلام خبر مربوط به ثبت نام جدید وارداتی‌ها اظهار کرد که علاقه‌مندان به ثبت‌نام در این طرح، برای کسب اطلاعات بیشتر به سامانه یکپارچه عرضه این خودروها مراجعه کنند.

اظهارات مدیر طرح واردات خودرو در شرایطی است که مراجعه خبرنگار دنیای اقتصاد به سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی نشان می‌دهد که آخرین اطلاعیه سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی بنزین‌سوز، مربوط به ۲۹ آبان‌ماه و آخرین اطلاعیه مربوط به خودروهای برقی نیز متعلق به اردیبهشت ماه بوده است؛ بنابراین مشخص نیست که اظهارات وی در مورد کدام اطلاعیه ثبت‌نام خرید وارداتی‌ها مطرح شده است.

بر اساس این گزارش، آخرین دوره ثبت نام خودروهای وارداتی در هفتم آبان ماه انجام شد که در آن دوره ۲۱ مدل خودرو عرضه شد. حالا نیز مشخص نیست عرضه‌ای که وزارت صمت وعده آن را داده مربوط به خودروهای برقی است یا بنزینی؟ تحویل آن چه زمانی است؟

اصلا چه خودروهایی قرار است عرضه شود؟؟؟

در حال حاضر بسیاری از خودروهای وارداتی با وجود ثبت سفارش، به دلیل عدم تخصیص ارز و همچنین ایرادات استانداری در گمرک دپو شده و از دسترس متقاضیان و ثبت‌نام‌کنندگان خارج شده است که همین مساله منجر به انتقادات و اعتراضات زیادی به عملکرد وزارت صمت در ثبت‌نام ها و همچنین تحویل خودرو شده است.

طبق آخرین آماری که گمرک از ترخیص خودروهای وارداتی اعلام کرده در هفت ماه گذشته بیش از ۲۵ هزار خودرو وارد کشور شده است این در حالی است که به گفته برخی از وارد کنندگان از ابتدای سال تاکنون سایت ثبت سفارش تنها در مقاطع خاصی اقدام به ثبت خودروهای وارداتی کرده و بیشتر خودروهایی که هم اکنون وارد شده متعلق به ثبت سفارش های سال گذشته است.

با چنین وضعیتی روز گذشته هیات دولت آیین نامه واردات خودروهای کارکرده و نو برقی و هیبریدی را نیز به منظور اجرا ابلاغ کرد که با توجه به روند ورود خودروهای وارداتی، بعید به نظر می‌رسد که این آیین نامه تا پایان سال منجر به واردات برقی‌های نو و دست دوم شود.

نکته دیگر اینکه ضیغمی همزمان با دور قبلی فروش خودروهای وارداتی گفته بود: «حداکثر زمان تحویل این خودرو‌ها به متقاضیان چهار ماه است.» حال این پرسش مطرح است که اگر خودرو برای تحویل به مشتریان موجود است؛ چرا تحویل آن باید چهار ماه به طول بینجامد؟ اگر هم موجود نیست، چرا سیاستگذار دوباره برای طرح فروش جدید اقدام کرده است؟/دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Nov, 14:03


خودروسازان: دیگر ضرر نمی‌دهیم!،

این جمله مهم را بیاد داشته باشید.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Nov, 09:13


توقیف تویوتا با ۵۹ میلیون تومان جریمه

رئیس عملیات ویژه پلیس راه راهور فراجا:
یک دستگاه سواری تویوتا که در حال تردد با رفتارهای پرخطر و سرعت‌های غیرمجاز در محورهای مواصلاتی کشور بود؛ شناسایی شد.

این خودرو در آزادراه اصفهان-کاشان توسط تیم گشتی پلیس راه نطنز - درود توقیف و به پارکینگ منتقل شد.

خودروی موردنظر به دلیل ارتکاب ۵۲۵ تخلف حادثه‌ساز و سرعت غیرمجاز، دارای جریمه‌ای بالغ بر ۵۹ میلیون تومان بود./ایسنا


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Nov, 05:01


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

26 Nov, 05:01


واردات خودروی کارکرده از چین، ممنوع!!!

آیین نامه اجرایی واردات خودروهای کارکرده برقی و هیبریدی نو و کارکرده که  در ۲۳ آبان ماه سال جاری در هیات دولت تصویب شد ، دیشب از سوی دولت ابلاغ شد. این آیین نامه مربوط به بند ث تبصره ۹ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور است که در آن ورود خودروهای برقی و هیبریدی دست دوم و نو مورد تاکید قرار گرفته شده است.

در این بند از قانون بودجه آمده است که در اجرای ماده ٩قانون هوای پاک به منظور کاهش آلایندگی شهرها، واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده باعمر کمتر از پنج سال برقی و برقی- بنزینی(هیبریدی) به داخل کشور مجاز بوده و حقوق ورودی خودروی برقی برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی شهرها در سال  ١٤٠٣معادل نیم واحد درصد و برای سایر متقاضیان چهار واحد درصد و حقوق ورودی خودروهای برقی- بنزینی (هیبریدی) پانزده واحد درصد تعیین می شود.

به این ترتیب بر اساس ابلاغیه دیشب هیات دولت، شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده با عمر کمتر از پنج سال برقی و برقی-بنزینی( هیبریدی ) به داخل کشور اعلام شده است.

سخنگوی هیات دولت ۲۳ آبان ماه ضمن اعلام تصویب آیین نامه اجرایی خودروهای کارکرده و نو برقی و هیبریدی اعلام کرده بود که منافع حاصل از حقوق ورودی این خودروها صرف توسعه زیرساخت‌های آن و تسهیلات مشوق‌های خرید این نوع خودروها در داخل خواهد شد.

در آیین نامه مذکور تاکید شده که منابع ارزی مورد نیاز این آیین نامه از محل ارز حاصل از صادرات اعم از کالا و خدمات ، سرمایه گذاری خارجی با اولویت حمل و نقل عمومی و سایر منابع مورد تایید بانک مرکزی از جمله منابع ارزی با منشا خارجی تامین خواهد شد .

در مورد ضوابط فنی این خودرو ها نیز تاکید شده که سن خودرو در زمان ورود به کشور کمتر از ۵ سال و با کارکرد کمتر از ۸۰ هزار کیلومتر باشد.
همچنین این خودروها باید با استناندارهای مورد تایید سازمان ملی استاندارد منطبق و یکی از شروط، تاییدیه کشور چین ( سی سی سی ) و یا تاییدیه اوراسیا را داشته باشد؛ اما این خودروها نمی توانند از کشور چین وارد شوند؛ چرا که در تصویب نامه هیات وزیران تاکید شده که محصولات باید از برندهای معتبر کشورهای اتحادیه اروپا ، ژاپن و کره جنوبی باید باشد.

خودروهای برقی و هیبرید کارکرده و نو توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در این تصویب نامه مجاز شناخته شده است؛ به نحوی که واردات خودروهای برقی و هیبرید دست دوم  و نو توسط اشخاص حقوقی منوط به اخذ تاییدیه تامین قطعات یدکی و ارایه خدمات پس از فروش است.

همچنین ورود این نوع خودروها با حجم موتور احتراقی بالای ۲۵۰۰ سی سی ممنوع است؛ کما اینکه حداکثر حجم موتوراحتراقی  این خودروها باید ۱۵۰۰ سی سی باشد؛ همچنین وارد کنندگان حقوقی مکلف به گارانتی باطری های خودروهای مذکور به مدت حداقل ۵ سال یا کارکرد ۱۰۰ هزار کیلومتر باشند.

در ماده ۵ این تصویب نامه همچنین تاکید شده که شرکت های وارد کننده ، وارد کنندگان حقیقی و شرکت های حمل و نقل قادر به واردات خودرو هستند.علاوه بر اینکه اشخاص حقیقی به منظور استفاده شخصی و مشروط به عدم امکان واگذاری خودروی وارداتی تا ۵ سال می توانند از طریق ثبت آماری یک دستگاه خودرو وارد کنند.

واردات این خودروها به مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی بلامانع است و از سوی دیگر، در این تصویب نامه اولویت هایی برای ثبت سفارش و ترخیص ارز خودروهای مورد نیز برای متقاضیان تعریف شده است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 13:47


هیوندای از جدیدترین محصول خود با نام آیونیک ۹ رونمایی کرد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 11:00


مصرف بنزین تا ۱۴۰۸به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد

مدیر اتحادیه سوختهای جایگزین کشور گفت:
طبق گزارش ها روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین و ۸ میلیارد لیتر گازوییل قاچاق می شود که از این بابت کشور سالانه ۶ میلیارد دلار دچار چالش می‌شود./ایلنا

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 05:11


در طول سال‌های گذشته بازار خودرو همواره به‌عنوان تابع بازار ارز ایفای نقش می‌کرد و هرگونه فرازوفرود در نرخ ارز، بازار خودرو را نیز دچار التهاب می‌کرد؛
این در حالی است که از اردیبهشت‌ماه امسال این تاثیرپذیری تا حد زیادی کم شده، تا جایی که برخی نا‌آرامی‌های منطقه‌ای نیز منجر به آن نشد که بازار خودرو دچار تغییرات جدی شود.

اما عامل دومی که همیشه روی بازار خودرو موثر بود اعلام قیمت‌های کارخانه‌ای جدید بود. حالا گویا این موضوع دیگر تاثیرگذاری سابق را ندارد. از ابتدای هفته جاری که اولین خبرها از رشد رسمی قیمت خودرو به میزان میانگین ۳۰درصد اعلام شد، انتظار بر این بود که این اتفاق حدود ۱۰درصد بهای خودرو را در بازار افزایش دهد، اما با گذشت چند روز از این تصمیم، بهای خودروهای داخلی طی ۴روز گذشته به‌طور میانگین ۳۷میلیون تومان، معادل ۵.۱درصد، رشد داشته است که تقریبا نصف پیش‌بینی‌های انجام‌شده است.

«دنیای اقتصاد» برای رصد بازار خودرو بهای ۱۵محصول داخلی و مونتاژی را در سه بازه زمانی یک آبان، ۲۶ آبان و ۳۰آبان زیر ذره‌بین قرار داده است. بر این اساس بهای خودروهای داخلی از ابتدای آبان تا روز گذشته ۴۲.۷میلیون تومان، معادل ۶.۱۲درصد و از ۲۶آبان تا دیروز ۳۷میلیون تومان، معادل ۵.۱درصد، رشد را ثبت کرده است.

بیشترین افزایش قیمت رخ‌داده مربوط به راناپلاس است که از ابتدای آبان تاکنون رشد ۸۰میلیون تومانی و ۱۲.۴درصدی را ثبت کرده است.

البته تصمیم مجلس برای کاهش تعرفه واردات خودرو را می‌توان در بحبوبه رشد ۳۰درصدی قیمت کارخانه، سرعت‌گیر رشد قیمت خودرو در بازار خواند.
در لایحه بودجه‌ای که دولت به مجلس تحویل داده بود تعرفه ۱۰۰درصدی برای ورود خودرو به کشور منظور شده بود، اما مجلس ابتدا آن را به ۷۰درصد رساند و روز سه‌شنبه کمیسیون تلفیق در واکنش به رشد قیمت کارخانه‌ای خودرو، تعرفه واردات را به ۶۰درصد کاهش داد. این تصمیمات موجب شد از سرعت رشد قیمت خودرو در بازار کاسته شود.

اگر مجلس روی این تصمیم خود بماند و تعرفه را به ۶۰درصد کاهش دهد (که این میزان حتی از تعرفه جاری هم کمتر است)، می‌تواند همچنان به عنوان سرعت‌گیر قیمت خودرو در بازار ایفای نقش کند؛
چراکه با کاهش تعرفه به طور طبیعی واردات خودرو نیز افزایش پیدا می‌کند (البته در کنار تامین ارز ورود خارجی‌ها). رشد سرعت واردات نیز بازار خودرو را تحت تاثیر قرار داده و می‌تواند موجب ایجاد ثبات در بازار شود.

عامل دیگری که در صورت تحقق می‌تواند در آینده قیمت خودرو در بازار را کاهش دهد، ابلاغ آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده است. تحقق این امر بیشتر از واردات خودروهای نو، بازار خودرو را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ چراکه وارداتی‌های نو بازه قیمتی بالاتری دارند و از حیث قیمتی با خودروهای داخلی رقابت نمی‌کنند.

اما در صورت ورود کارکرده‌ها به بازار طبعا آنها بازه قیمتی کمتری خواهند داشت و می‌توانند با رقابت با داخلی‌ها و مونتاژی‌ها بازار خودرو را به آرامش نسبی برسانند.

خودروهای داخلی از ابتدای آبان تاکنون بین 15 تا 80میلیون تومان رشد قیمت را ثبت کرده‌‌اند. همان‌طور که اشاره شد بیشترین افزایش قیمت مربوط به رانا پلاس با رشد 80میلیون تومانی و 12.4درصدی است.
این محصول که اول آبان‌ماه با قیمت 645میلیون تومان قیمت داشت، 26آبان‌ماه 655 میلیون تومان معامله شد. روز گذشته نیز بهای آن به 725میلیون تومان رسید.

پس از آن تارا اتوماتیک بیشترین افزایش قیمت را داشته است. این خودرو که روز گذشته در بازار یک‌میلیارد و 50میلیون تومان قیمت‌گذاری شد، ابتدای آبان‌ماه قیمتی معادل 980میلیون تومان داشت. 26آبان نیز که رشد قیمت خودرو کلید خورد بهای این محصول به 990میلیون تومان رسیده بود. بنابراین تارا اتوماتیک از ابتدای آبان تاکنون رشد قیمت 70میلیون تومانی و 7.1درصدی داشته است.

شاهین دنده‌ای نیز که در رتبه سوم بیشترین افزایش قیمت قرار دارد، از ابتدای آبان تا 26 ماه گذشته روی بهای 740میلیون تومان ثابت بود؛ اما از آن زمان تاکنون 60میلیون تومان معادل 8.1درصد افزایش قیمت را ثبت کرد تا بهای آن روز گذشته به 800میلیون تومان رسید.

کمترین افزایش قیمت بین خودروهای داخلی مربوط به کوئیک دنده‌ای است. این محصول سایپا که ابتدای ماه گذشته 430میلیون تومان خرید و فروش می‌شد، روز گذشته به قیمت 445میلیون تومان رسید تا افزایش قیمت 15میلیون تومانی و 3.5درصدی داشته باشد. کوئیک اتوماتیک پلاس نیز 20میلیون تومان، معادل 3.7درصد، رشد قیمت داشت و دیروز در بازار 565میلیون تومان معامله شد.

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 05:11


به‌رغم رشد قیمت خودروهای داخلی در بازار، بهای محصولات مونتاژی از ابتدای آبان تاکنون تقریبا ثبات داشته است؛ به طوری که طی یک ماه گذشته بهای این خودروها به‌طور میانگین رشد 37.5میلیون تومانی و 2.15درصدی را ثبت کرده است. از 26آبان که بازار خودرو کمی دچار التهاب شد هم مونتاژی‌ها چندان تحت‌تاثیر قرار نگرفتند.

محصولات خودروسازان خصوصی که تغییرات قیمتی آنها را بررسی کردیم، در بازه زمانی مورد اشاره به‌طور میانگین 16.25میلیون تومان و یک‌درصد رشد قیمت داشته‌اند. بیشترین رشد قیمت بین خودروهای مونتاژی مربوط به فونیکس تیگو 7 است. این محصول که ابتدای آبان‌ماه بهایی معادل یک‌میلیارد و 900میلیون تومان داشت، 26 آبان قیمت آن با 20میلیون تومان افزایش، به یک‌میلیارد و 920میلیون تومان رسید.

این خودرو روز گذشته در بازار یک‌میلیارد و 960میلیون تومان معامله شد تا مجموع رشد قیمت آن طی آبان‌ماه به 60میلیون تومان معادل 3.1درصد برسد.

همچنین دیگنیتی پرایم طی آبان‌ ماه 40میلیون تومان معادل 2.2درصد رشد قیمت داشت. این خودرو ابتدای آبان روی قیمت یک‌میلیارد و 790میلیون تومان بود اما 26 آبان بهای آن به یک‌میلیارد و 830میلیون تومان رسید. قیمت این خودرو از 26 آبان تا دیروز ثابت بوده است.

فیدلیتی هفت‌نفره نیز مسیر مشابهی را طی کرد. این خودرو که ابتدای ماه گذشته یک میلیارد و 830میلیون تومان قیمت داشت، تا 26آبان 30میلیون تومان، معادل 1.6درصد، رشد قیمت را ثبت کرد و پس از آن قیمت این محصول ثابت بود. جک S3 نیز در آبان‌ماه 20میلیون تومان، معادل 1.7درصد، رشد قیمت داشته و روز گذشته در بازار به بهای یک‌میلیارد و 160میلیون تومان خرید و فروش شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 05:06


بازار از رشد رسمی قیمت عقب ماند

بررسی بازار خودرو طی آبان‌ماه نشان می‌دهد که تا پیش از افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو بازار با ثبات نسبی همراه بود؛ این در شرایطی است که در چهار روز گذشته شاهد رشد قیمت‌ها در بازار خودرو بوده‌ایم. بررسی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد بازدهی ماهانه خودروهای داخلی به ۶.۱۲درصد رسیده؛ این بدان‌معناست که در ماه جاری به طور میانگین ۴۲.۷میلیون تومان رشد قیمت به ثبت رسیده است اما بعد از رشد ۳۰درصدی قیمت کارخانه‌ای خودرو، قیمت‌ها روند صعودی به خود گرفته‌اند اما این روند چندان قابل‌توجه نیست


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Nov, 05:06


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

20 Nov, 08:08


توئیت جالب توجه پدرام‌ سلطانی در خصوص قیمتگذاری جدید محصولات سایپا-ایران خودرو

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

20 Nov, 08:04


مالکین اوتلندر به دنبال سودهای فضایی

به تازگی تحویل اولین سری از اوتلندرهای جدید آغاز شده و حالا می توان آگهی های فروش این خودرو را در پلتفرم های خرید و فروش خودرو دید.

نکته عجیب این است که مالکین قیمت 9 تا 10 میلیارد را برای این کراس اوور در نظر گرفته اند! این در حالی است که قیمت تمام شده برای مشتریان این کراس اوور 2.7 میلیارد تومان بوده است!

قطعا این خودرو با چنین قیمتی معامله نخواهد شد و احتمالا ادامه روند تحویل ها و رکود بازار خودرو قیمت این محصول را در بازار تعدیل می کند.

از نظر منطقی، قیمت این خودرو در بازار آزاد نمی تواند بیشتر از 4.5 میلیارد تومان در حالت حداکثری باشد هرچند برخی اخبار از فروش ۶.۲۰۰ میلیاردی این خودرو حکایت دارد.

شکی نیست که پرداخت چنین ارقام نجومی برای یک خودرو چندان منطقی نیست اما بازار عجیب خودرو ایران همواره اینچنین بوده است.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

20 Nov, 07:06


تغییر لوگو و برندینگ جگوار از سال آینده با تاکید بر تولید خودروهای فوق لوکس کلید خورد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

20 Nov, 05:05


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

20 Nov, 05:05


واکنش مجلسی‌ها به افزایش قیمت خودرو

برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در واکنش به مصوبه افزایش ۳۰درصدی قیمت خودرو، ضمن انتقاد از این مصوبه، خواستار ابطال آن شدند.

در این بین، نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید ابلاغیه افزایش قیمت خودرو ابطال شود، گفت: افزایش قیمت پی‌در‌پی خودرو را در مجلس پیگیری می‌کنیم.

علی خضریان، با انتقاد از افزایش قیمت خودروهای داخلی، گفت: متاسفانه خودروسازان داخلی هر چند وقت یک بار به بهانه نزدیک شدن قیمت کارخانه و بازار، خودرو را گران می‌کنند اما شکاف قیمتی همچنان پابرجاست؛ دو شرکت خودروسازی باید از این تجربه شکست‌خورده دست برداشته و بهای تمام‌شده تولید را مدیریت کنند.

وی افزود: چگونه است که دستمزد کارگران و اهم هزینه‌های خودروسازان داخلی ریالی پرداخت می‌شود اما وقتی نوبت به قیمت فروش محصولات می‌رسد، دلاری محاسبه می‌شود؟

عضو کمیسیون اصل نود قانون اساسی با انتقاد از رهاشدگی قیمت خودروهای داخلی، گفت: در بازارهای جهانی، سهم قطعات در قیمت خودرو کمتر از ۶۰درصد است اما در خودروهای داخلی این سهم به ۸۵درصد رسیده است.

این موضوع نشان می‌دهد خودروسازان بزرگ کشور قطعات را گران‌تر از نرخ واقعی خریداری می‌کنند. وی ادامه داد: برخی قطعه‌سازان با نفوذ در هیات‌مدیره خودروسازی‌های بزرگ باعث تعارض منافع شده‌اند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اظهارات وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه نمی‌توانیم به قیمت‌ها دستور دهیم ثابت بمانند، گفت: مردم هم می‌گویند چگونه دولت به حقوق‌ها می‌گوید ثابت بمانند؟

خضریان افزود: برخی مشتریان باید در بهار و تابستان ١۴٠٣ خودروی خود را دریافت می‌کردند، اما هنوز پیامک واریز وجه برای آنها ارسال نشده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد «غِشّ در معامله» صورت گرفته و خودروسازان برای اینکه قیمت خودروها را در پاییز افزایش دهند، از ارسال پیامک واریز وجه و تحویل خودرو خودداری کرده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه باید ابلاغیه افزایش قیمت خودرو ابطال شود، گفت: باید دولت و وزارت صمت پیگیری کند تا تمام افرادی که اولویت دریافت خودرو تا پاییز ١۴٠٣ بوده‌اند، با همان قیمت قبلی کارخانه، خودروی خود را دریافت کنند.

اما نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی نیز در مورد افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو گفت: در موضوع خودروهای داخلی تمامی ضررها متوجه مصرف‌کنندگان است، زیرا خودروهای ایرانی امنیت بالایی ندارند و از سوی دیگر قیمت آنها نیز بی‌دلیل بالاست. حسن نتاج صلحدار، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایسنا درباره افزایش قیمت خودروهای داخلی عنوان کرد: اینکه دولت در مواقعی ندای حمایت از مصرف‌کننده و در جای دیگر ندای حمایت از تولیدکننده را سر می‌دهد، درست نیست.

در حقیقت سیاست یک بام و دو هوا جواب نخواهد داد. وی ادامه داد: چرا دولت از مصرف‌کننده در موضوع برنج حمایت می‌کند و برنجی را که امنیت غذایی ندارد وارد می‌کند، اما در موضوع خودرو شعار حمایت از تولیدکننده را سر می‌دهد و به ضرر مصرف‌کنندگان اهمیتی نمی‌دهد؟

نتاج تاکید کرد:‌ واردات خودرو باید آزاد باشد تا به اندازه لازم، خودرو وارد کشور شود. این نماینده مجلس یادآور شد:‌ مردم نباید قربانی ضرر و زیان خودروسازان شوند. اینکه خودروسازان دائم از ضرر و زیان خود صحبت می‌کنند، نشان می‌دهد انضباط مالی آنان بسیار ضعیف است و این مردم هستند که در نهایت باید زیان خودروسازان را از جیب خود پرداخت کنند./دنیای اقتصاد

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

19 Nov, 15:46


اصلاح قیمت خودرو؛ به زیان «کدام» مردم؟
سه دلیل برای آنکه خودرو گران نمی شود


پیش از هر چیز، ‌توجه به یک نکته ضروی است؛ بسیاری از مردم، قیمت خودرو در بازار را بهای ایران خودرویی یا سایپایی آن می دانند.

به همین دلیل در باورشان نمی گنجد که تا چند روز پیش پژو۲۰۷ به قیمت ۳۷۰میلیون تومان در این کشور فاکتور می شده است؛ چرا که آنان این قیمت را برای پراید مدل ۹۸ با ۱۴۰هزار کیلومتر پیمایش می پردازند.

«بخشی» از لعن و نفرین های روزانه به خودروسازان، در سطح عمومی جامعه با همین ذهنیت اشتباه روانه جاده مخصوص می شود!

از آنجا که تاختن به صنعت خودرو یکی از فراگیرترین رویدادهای دهه اخیر به شمار می رود و همواره از بی.بی.سی تا بیست و سی، جاده مخصوص را مسیر منتهی به همه مشکلات ایرانیان معرفی می کنند، همزمان با گزارش های تحلیلی شبکه های فارسی زبان و اینترنشنال (بین المللی) ماهواره ای، جریان های داخلی و در راس آنها بهارستان نیز فریاد وامصیبتا سرداده و به خون خواهی «مردم» برخاستند.

دسترسی به معاندین خارج از مرزها که نه میسر است،‌ نه ضروری، اما پرسش از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دغدغه داران داخلی این است که نگران کدام «مردم» هستید؟‌

آنچه اتفاق افتاده،‌ افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا در وب سایت های فروش و نمایندگی های رسمی است؛ بنابراین تکمیل کننده پرسش قبلی این است که آیا آن مردمی که شایستگی نگرانی دارند، به این خودروها دسترسی داشته اند؟

پاسخ این پرسش، صریح و واضح، «خیر» است!!

در واقع،‌ امکان خرید خودرو سال هاست از دسترس «مردم» و مصرف کننده اصلی خارج شده و مشتری برای خرید خودرو به هر جایی می تواند مراجعه کند،‌ به جز ایران خودرو و سایپا!

بنابراین نمایندگان محترم و دیگر کسانی که دغدغه این «مردم» را دارند نمی توانند بگویند که اصلاح قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا سطح عمومی جامعه را ملتهب می کند؛ چرا که اولا، خودروهای ایران خودرو و سایپا آخرین کالا و خدماتی است که در چند سال گذشته گران شده.

از سوی دیگر، این خودروها، محصولاتی نبوده اند که «مردم» آنها را بخرند. «مردم» خودروهایی را می خریدند که فروشندگان آن واسطه ها و دلال ها بوده اند و قیمت شان هم بین 50 تا 500میلیون تومان بیشتر از بهای این خودروها بوده است.

با این تفاسیر، گزینه نگرانی برای «مردم» با تعریفی که ما در ذهن داریم، منتفی است،‌ مگر اینکه «مردم» را عده کمی از جامعه بدانیم که به هر شکل ممکن، خودرویی را از ایران خودرو یا سایپا خریده اند و با قیمت بازار آزاد به مصرف کننده نهایی می فروشند.

آنچه که پس از اصلاح قیمت های اخیر به مخاطره افتاده، سود کلان این واسطه گری هاست و آنچه که ملتهب شده، ذهن دلالان بازار سیاه است.

در انتها یک تحلیل نخ نما باقی می ماند، مبنی بر اینکه افزایش قیمت کارخانه،‌ قیمت بازار آزاد را نیز بالا می برد که این تعبیر تکراری نیز به چند دلیل منتفی است؛
نخست، توان مالی سطح متوسط جامعه،‌ به خرید خودروهای داخلی بالاتر از قیمت های کنونی نمی رسد، بنابراین بازار از این سطح قیمت بالاتر نمی رود، چون خریدار خود را از دست می دهد.

دوم، کمی بالاتر از قیمت های کنونی بازار آزاد، ‌جولانگاه خودروهای چینی و مونتاژی با آپشن های بالاتر است و خریداری برای خودروهای داخلی در آنجا یافت نمی شود.

سوم آنکه به شرط مدیریت صحیح، با گشایش مالی خودروسازان و خروج قطعه سازان از بحران نقدینگی، عرضه بیشتر،‌ عطش تقاضا را خنثی می کند و چه بسا، طی چندماه آینده،‌ قیمت ها در بازار آزاد به نسبت امروز کاهشی نیز باشد./ حکمه

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

19 Nov, 13:10


کاهش تعرفه واردات خودرو از ۸۰ به ۶۰ درصد تصویب شد

مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس:
کمیسیون تلفیق در پاسخ به مطالبه افکارعمومی، در جلسه عصر امروز پس از اصلاح آیین‌نامه داخلی خود، مجددا پیشنهاد کاهش تعرفه واردات خودرو به ۶۰٪ را بررسی و تصویب کرد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

19 Nov, 13:08


تحقیقات پلیس پیرامون فوت عجیب سه پرسنل هیوندای هنگام تست خودرو در کره جنوبی

پلیس کره جنوبی از آغاز تحقیقات دقیق در خصوص کشته شدن سه نفر از کارشناسان شرکت هیوندای حین تست یک خودرو در این شرکت خبر دادند.

بگفته سخنگوی پلیس شهر اولسان کره جنوبی، سه نفر از جمله دو متخصص و پژوهشگر شرکت هیوندای حین تست یک خودرو در کارخانه شمار 4 این شرکت حوالی ساعت 3 بعد از ظهر فوت کرده‌اند.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

19 Nov, 07:35


دو نظر در خصوص افزایش قیمت خودروهای داخلی

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

19 Nov, 06:32


اتوبوسهای چینی خریداری شده با تاخیری طولانی سرانجام به تهران میرسند!!

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران:
هزینه‌های گمرکی ۱۰ دستگاه اتوبوس پرداخت شده و امیدواریم این هفته اتوبوس‌ها وارد تهران شود.

بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته تا ۱۰ روز آینده در (آذرماه) ۷۹ دستگاه اتوبوس دیگر و دو دستگاه ART (نوعی تراموا) نیز به کشور می رسد./ایسنا


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 19:06


سازمان محیط زیست: بنزین‌های تهران استاندارد نیست!
@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 17:46


مکانیزمی جالب در نسل‌ جدید هوندا پاسپورت، امکان تبدیل شید صندوق عقب به یک میز کمپر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 17:39


اختلال کارتخوان جایگاه‌های سوخت برطرف شد

🔹طبق اعلام بانک ملت، اختلال فنی که در برخی کارتخوان‌های بانک ملت در جایگاه‌های سوخت ساعاتی پیش ایجاد شده بود، برطرف شده است./ایسنا


@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 05:45


چرا وزارت صمت با رشد قیمت‌ها موافقت کرد؟

اما بعد از 18 ماه فریز قیمتی، این پرسش به میان می‌آید که چه عواملی باعث شد وزارت صمت بالاخره با افزایش قیمت رسمی خودرو موافقت کند؟ سه عامل را می‌توان در این تصمیم تاثیرگذار دانست.

شاید مهم‌ترین این عوامل فشار موافقان عرضه خودرو در بورس کالا باشد. طی دو ماه اخیر فشارها برای بازگشت خودرو به تالار نقره‌ای اوج گرفت. رئیس سازمان بورس و وزیر امور اقتصادی و دارایی صراحتا موافقت خود را با عرضه خودرو در بورس اعلام کردند.

برخی نمایندگان خانه ملت نیز طی مصاحبه‌هایی اعلام کردند که به دنبال تحقق این برنامه هستند. اما سید‌محمد اتابک، وزیر صمت، مخالفت خود را با این شیوه فروش اعلام کرد. وی در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت: «شورای رقابت در مورد عرضه خودرو در بورس درست می‌گوید و نباید خودرو در بورس عرضه شود. در کجای دنیا خودرو در بورس عرضه می‌شود؟» حالا اما تصمیم به رشد محدود قیمت کارخانه‌ای خودرو می‌تواند آلترناتیو وزارت صمت برای این ایده باشد تا فشارها به این وزارتخانه برای تغییر شیوه فروش خودرو، فروکش کند.

پیش از این حسین عبده‌تبریزی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، در حاشیه نشستی با حضور دیگر اقتصاددانان و ریاست جمهور عنوان کرده بود که خودرو یا باید در بورس عرضه شود یا قیمت آن واقعی شود. بنابراین به نظر می‌رسد اصلاح قیمت نصفه‌و‌نیمه در دستورکار وزارت صمت قرار گرفته است.

عامل دومی که می‌تواند در این تصمیم اثرگذار باشد، افت تولید خودروسازان است. گرچه تولیدکنندگان خودرو در مهر نسبت به شهریور بیشتر تولید کرده بودند اما کل تولید هفت ماه آنها نسبت به مدت مشابه سال گذشته با بیش از 5درصد کاهش همراه بوده است.

بدون شک یکی از مهم‌ترین علل این افت تولید را می‌توان فریز قیمتی طولانی مدت خودرو دانست که نقدینگی خودروسازان را به‌شدت کاهش داده و باعث رشد زیان انباشته آنها شده است. بنابراین وزارت صمت چاره‌ای نمی‌بیند جز اینکه اگر می‌خواهد وضعیت تولید را بهبود ببخشد کمی قیمت دستوری خودرو را افزایش دهد. البته افزایشی که گویا وزارت صمت با آن موافقت کرده نمی‌تواند این مشکل را حل کند، بلکه شاید تنها بتواند به عنوان یک آرام‌بخش موقتی عمل کند.

عامل سومی هم که می‌توان گفت در این تصمیم تاثیرگذار بوده، بلاتکلیفی 18ماهه خودروسازان است.

با اینکه قرار بر این بود که اصلاح قیمت فصلی صورت گرفته و هر سه ماه یک بار بهای جدیدی برای خودرو اعلام شود، اما حالا یک سال و نیم است که خودروسازان کاملا بلاتکلیف‌اند. ابتدای امسال آنها انتظار داشتند که با شروع سال جدید قیمت‌ کارخانه‌ای خودرو اصلاح شود، اما دولت سیزدهم زیر بار این تغییر نرفت. حالا اما این بلاتکلیفی بسیار طولانی شده است. در واقع صنعت خودروی کشور طی 18ماه اخیر دیگر تنها با قیمت‌گذاری دستوری دست‌و‌پنجه نرم نمی‌کرده بلکه فریز قیمتی نیز در همدستی با قیمت‌گذاری دستوری بحران‌های زیادی برای این صنعت ایجاد کرد.
به نوعی دولت دیگر نمی‌تواند چنین وضعیتی را ادامه دهد و مجبور بوده که ولو بسیار محدود، با رشد قیمت رسمی خودرو موافقت کند.

آیا تصمیم وزارت صمت مبنی بر اینکه قیمت کارخانه‌ای خودرو را به طور میانگین 30درصد افزایش دهد، می‌تواند مشکلات خودروسازی کشور را حل کند؟ به نظر می‌رسد پاسخ این پرسش «خیر» است. بعد از 18 ماه فریز قیمتی که زیان آن به خودروساز و مصرف‌کننده واقعی رسیده و سود آن در جیب دلالان رفته است، اصلاح تنها 30درصدی بهای خودرو تنها می‌تواند برخی از بحران‌های صنعت خودرو را به صورت موقف تسکین دهد ولی تاثیری روی حل مشکلات خودروسازان نخواهد داشت.

در شرایطی وزارت صمت با رشد تنها 30درصدی بهای رسمی خودرو (به طور میانگین) موافقت کرده که خودروسازان رشد 70 تا 80درصدی بهای محصولات خود را مدنظر داشتند. حالا اما به نظر نمی‌رسد این تصمیم سیاستگذار خودرو، بتواند رضایت تولیدکنندگان را به همراه داشته باشد. خودروسازان می‌گویند رشد 70 تا 80درصدی قیمت رسمی خودرو تنها می‌تواند قیمت فروش را به میزان قیمت تمام‌شده برساند.

بنابراین اگر این ادعای تولیدکنندگان خودرو درست باشد، تصمیم وزارت صمت نمی‌تواند حتی موقتا روند زیان‌دهی خودروسازان را متوقف کند بلکه تنها می‌تواند کمی از سرعت آن کم کند.

این در شرایطی است که اگر سیاستگذار یک‌جانبه به موضوع اصلاح قیمت خودرو نگاه نمی‌کرد و اصلاح فصلی بهای خودرو به صورت محدود را در دستور کار خود داشت، امروز برای رسیدن به کف نیاز صنعت خودرو لازم نبود که صحبت از رشد قیمت 80درصدی به میان آید و افزایش بهای 30درصدی نتواند تاثیر قابل‌توجهی روی وضعیت این صنعت داشته باشد.

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 05:45


رویه سیاستگذار و تصمیمی که بعد از یک سال و نیم فریز قیمت خودرو گرفت نشان می‌دهد دولت چهاردهم نیز قصد ندارد روی اصلاح رویه قیمت‌گذاری ریسک کند و به‌نوعی می‌خواهد شرایط فعلی را امتداد دهد تا با مخالفت‌های اجتماعی کمتری مواجه شود.

این در شرایطی است که رویه فعلی، یعنی ترکیب قیمت‌گذاری دستوری و فریز قیمتی، سودی برای مصرف‌کننده نیز ندارد. شکاف قیمتی عمیقی که بین بازار و کارخانه به وجود آمده (که گهگاه تا 100درصد اختلاف می‌رسد) دست مصرف‌کنندگان واقعی را از خرید از کارخانه کوتاه کرده و این واسطه‌گران هستند که با خرید و فروش بین کارخانه و بازار، به سودهای کلان دست پیدا می‌کنند. بنابراین شاید نگرانی سیاستگذار از مخالفت‌های اجتماعی در برابر اصلاح قیمت خودرو در میان‌مدت و بلندمدت درست نباشد.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 05:04


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

17 Nov, 05:04


تغییر قیمت خودروهای داخلی؟

شنیده‌ها حاکی از آن است که وزارت صمت با افزایش میانگین 30درصدی قیمت کارخانه‌ای خودرو موافقت کرده است.

البته این رقم به طور میانگین بوده و ممکن است برخی محصولات تا 50درصد و برخی دیگر تنها تا 10درصد بر مبنای محاسبات سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان افزایش قیمت را تجربه کرده باشند. شنیده شده که ممکن است تا آخر وقت امشب این خبر به طور رسمی اعلام شود.

آخرین قیمت‌گذاری رسمی خودرو اواخر فروردین‌ماه سال 1402 اتفاق افتاد که طی آن قیمت انواع خودرو بین 10 تا 49درصد افزایش داشت و حالا بعد از 18ماه فریز قیمتی‌، منابع آگاه از رشد بهای کارخانه‌ای خودرو به میزان 30درصد خبر می‌دهند. البته برخی خودروها تحت عنوان «محصول ارتقایافته» در مهرماه سال گذشته توانستند مجوز رشد قیمت بگیرند. حالا مشخص نیست آیا تمامی محصولات خودروسازان مشمول رشد قیمتی 30درصدی می‌شوند یا آنهایی که در مهرماه مجوز گرفتند، این بار تغییر قیمتی نخواهند داشت.

18 ماه پیش که آخرین قیمت‌گذاری انجام شد، مسوولیت تعیین قیمت با شورای رقابت بود. دی‌ماه سال گذشته اما بر اساس دستورالعمل 543 شورای رقابت، این شورا از قیمت‌گذاری خودرو کنار رفت و این مسوولیت به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان که زیرمجموعه وزارت صمت است، سپرده شد.

هر چند سازمان حمایت پس از ابلاغ دستورالعمل شورای رقابت، به آنالیز قیمتی محصولات خودروسازان پرداخت و قیمت‌ها را مشخص کرد، با‌این‌حال دولت سیزدهم هیچ اقدامی برای رشد بهای کارخانه‌ای خودروها انجام نداد. اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم، خودروسازان برای توقف فریز قیمتی تلاش کردند.

اواخر مهرماه امسال وزیر صمت پیشین در نامه‌ای به محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌‌جمهور، از وی خواست که برای رشد قیمت کارخانه‌ای خودرو اقداماتی انجام دهد. تولیدکنندگان خودرو مدعی شده بودند که اگر 70 تا 80درصد رشد قیمت نیز محقق شود، قیمت فروش، تازه به قیمت تمام‌شده می‌رسد. عارف نیز نامه را به کمیسیون اقتصادی دولت ارجاع داد. اما همچنان پرونده اصلاح قیمت خودرو که از دولت سیزدهم در دستور کار قوه مجریه بود در دولت ماند و خبری از عملیاتی شدن آن نبود.

حال اخبار رسیده حاکی از آن است که فریز قیمتی 18ماهه خودرو به‌زودی به پایان می‌رسد، اما با میانگین 30درصد رشد قیمت که عملا دردی از خودروسازان دوا نمی‌کند. فریز قیمتی 18ماهه‌ای که شاهد آن بودیم ضربات سنگینی به صنعت خودروی کشور وارد کرد و شورای رقابت نیز نارضایتی‌هایی در این باب داشت. دی‌ماه 1402 که قیمت‌گذاری خودرو به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان سپرده شد، شورای رقابت برای خود نوعی نقش نظارتی نیز تعریف کرد.

در مصوبه این شورا آمده بود: «براساس این اصلاحات از این پس نظارت شورا در خصوص محاسبه و ابلاغ محاسبه، پسینی بوده و وزارت صمت مکلف است قیمت‌های محاسبه‌شده توسط سازمان حمایت را راسا ابلاغ کند و چنانچه در نحوه اجرا شاهد ایراد باشیم، شورا ورود خواهد کرد.» با‌این‌حال فریز قیمتی 18ماهه خودرو موجب نشد شورای رقابت به موضوع قیمت خودرو ورود کند. در این زمینه حتی گمانه‌زنی‌هایی در مورد احتمال شکایت شورای رقابت از وزارت صمت مطرح بود.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Nov, 14:44


پلیس کالیفرنیا از جدیدترین خودرو عملیاتی خود رونمایی کرد.

لوسید Air جدیدترین عضو خانواده موتوری پلیس کالیفرنیا است که بنظر میرسد به جز تفاوتهای گرافیکی و استیکرهای بدنه، گارد جلو و چراغ فلاشر سقفی تفاوت خاصی با نسخه معمولی خود ندارد.

البته‌ گفته شده که نسخه گشت پلیس لوسید Air برقی از سیستم تعلیق تقویت شده بهره میبرد.

پلیس کالیفرنیا امیدوار است چالشهای بکارگیری لوسید در ناوگان پلیس کمتر از رقیبش تسلا باشد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Nov, 13:21


بخشنامه جدید گمرک برای واردات خودرو جانبازان

بخشنامه گمرک در لزوم تأیید نهایی و ترخیص خودرو جانبازان بر مبنای اطلاعات سامانه جامع تجارت طی نامه شماره ۱۴۰۳/۱۲۳۶۳۴۲ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۲۳ توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد.


@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

16 Nov, 13:15


یک روز کاری با تاکسی برقی در تهران

یک مستند جالب از مصائب دارندگان تاکسی برقی / اکوایران

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Nov, 13:00


تویوتا لندکروزر فضایی معرفی شد

تیم تیونر شرکت Modellista، که ساخت نسخه های سفارشی تویوتا در ژاپن را عهده دار است، در نمایشگاه تیونینگ و آپشن SEMA 2024 لاس‌وگاس حضور دارد تا محصولات جدید خود را برای بازار آمریکا معرفی کند.

این شرکت یک دستگاه تویوتا لندکروزر پرادو جدید را با چهره ای متفاوت و مجموعه‌ای از لوازم جانبی آفرودی آینده‌نگرانه مجهز کرده و از یک شاسی‌بلند نرمال یک خودروی آفرود فضایی را خلق کرده است.

این تیون خاص لندکروزر که "Modellista Overland Vision Concept" نام دارد، دارای پدهای زرهی بدنه خارجی و محافظ‌هایی در برابر ضربه، فرورفتگی و خراشیدگی، همراه با محافظ چراغ جلو و عناصر مشکی‌رنگ است.

در نمای جانبی خودرو، Modellista محفظه‌های چندضلعی را برای این مدل نصب کرده که شکل آن‌ها هماهنگ با شیشه‌های عقب است.

این شرکت همچنین از LED هایی برای هر چه‌ متمایز کردن ظاهر این SUV استفاده می‌کند. این خودرو دارای یک نوار نوری عریض در امتداد کاپوت و بالای جلوپنجره است و همانطور که‌در‌تصاویر مشاهده میکنید شمایل کلی خودرو آن چیزی نسیت که‌ مورد پسند همگان باشد.

قیمت این نسخه خاص و تیون شده از پرادو هنوز اعلام نشده اما بنظر‌ میرسد عدد بالایی را برای خرید آن باید هزینه‌ کنید.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Nov, 12:54


لندکروزری برای جنگ ستارگان


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Nov, 09:14


توقیف آمبولانس‌های بدون مجوز با دستور قضایی

معاون اورژانس استان تهران :

ما در کشور دو مجموعه آمبولانس ۱۱۵ (دولتی) و خصوصی داریم.

این دو مجموعه کاملا قانونی هستند و مجوز دارند.

گروه دیگری از آمبولانس‌ها هستند که کاملا غیرقانونی و بدون مجوزاند.

این آمبولانس‌ها در فضای مجازی تبلیغ می‌کنند و مشتری دارند که توسط بازرسی اورژانس شناسایی شده‌اند.

شهروندان حتما از طریق سایت‌ها و دفاتر معتبر اقدام به استفاده از آمبولانس‌های خصوصی کنند.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

08 Nov, 09:09


تصاویری از تصادف پریشب جاده جم سیراف که چندین کشته و مجروح برجای گذاشت

@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Oct, 15:41


ترسناک ترین کابوس برقی سوارها، اتمام شارژ باتریهای خودرو و نبود ایستگاه شارژ!

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Oct, 05:26


شانس ۷.۵درصدی متقاضیان برای خرید وارداتی‌ها

در حالیکه ۸۰هزار نفر برای خرید خودروهای وارداتی در دور دوم فروش این دست از خودروها ثبت‌نام کرده‌اند، اما تعداد محصولات عرضه‌شده تنها ۶هزار دستگاه است.

بنابراین شانس برنده شدن هر متقاضی تنها ۷.۵درصد است؛ به عبارت دیگر از هر ۱۳ نفری که برای خرید خودروهای وارداتی ثبت‌نام کرده‌اند تنها یک نفر موفق به خرید این خودروها خواهد شد.

ضیغمی همچنین اعلام کرده حداکثر زمان تحویل این خودرو‌ها به متقاضیان ۴ ماه است. این در حالی است که هفته گذشته مهدی تقدسی، مدیر سامانه یکپارچه خودروها، گفته بود: «بالغ بر شش‌هزار خودرویی که در این مرحله عرضه خواهند شد، همگی وارد گمرک کشور شده‌اند و اگر مشکل خاصی پیش نیاید، به‌سرعت قابل ترخیص خواهند بود و طی بازه‌ای کوتاه به مشتریان تحویل داده می‌شوند.» بنابراین مشخص نیست چرا تحویل این محصولات ۴ ماه به طول می‌انجامد.

نکته قابل‌توجه در این دور از فروش وارداتی‌ها، غیبت برخی از واردکنندگانی است که پیش از این بیشترین محصولات عرضه‌شده را به خود اختصاص داده بودند.

در دوره‌‌‌های قبل عرضه خودروهای خارجی شرکت‌هایی مانند معین‌خودرو، سایپا، کرمان‌موتور، بهمن‌موتور و مدیران‌خودرو سهم قابل‌توجهی از محصولات عرضه‌شده در لیست وزارت صمت را به خود اختصاص داده بودند و به‌تعبیری در سر‌لیست وارد‌کنندگان خودرو به کشور قرار گرفته بودند، اما در دور جدید از میان این شرکت‌ها تنها نام سایپا دیده می‌شود. علاوه بر این حضور پررنگ ایران‌خودرو در این دور فروش نیز قابل‌توجه است. همچنین در لیست بارگذاری‌شده در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی، نام مدل Song Plus PHEV شرکت BYD دیده می‌شود. این اولین حضور مشهورترین خودروساز چینی در بازار ایران است.
گرچه این اولین دور فروش خودروهای خارجی در نیمه دوم سال است اما انتظار می‌رود تا پایان سال طرح‌های فروش دیگری هم گذاشته شود.

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، ۲۵شهریور سال جاری گفته بود: «یک میلیارد دلار به واردات خودرو اختصاص داده شده است و این به عنوان یک سیاست مستمر که تا پایان سال ادامه دارد.» این در حالی است که در نیمه نخست امسال با ورود بیش از ۲۲هزار خودرو، تنها ۴۳۸میلیون و ۶۶۸هزار دلار خودرو وارد شده بود. بنابراین احتمالا در شش ماه دوم میزان خودروی بیشتری وارد شده و فروش بیشتری هم انجام شود.

همچنین دولت برای سال آینده نگاه ویژه‌ای به کسب درآمد از واردات خودرو دارد. آن‌طور که در لایحه بودجه سال آینده آمده، دومیلیارد یورو (معادل دو‌میلیارد و ۱۶۰میلیون دلار) در سال ۱۴۰۴ برای واردات خودرو اختصاص پیدا خواهد کرد.

بنابراین طرح‌های فروش خودرو در سال آینده احتمالا با اوج‌گیری همراه خواهد بود. البته مشخص نیست سال آتی استقبال از خرید این خودرو به همین میزان داغ باشد، چراکه در لایحه بودجه سال آینده حقوق ورودی ۱۰۰درصدی برای واردات خودرو در نظر گرفته شده است. این در شرایطی است که بعد از رفع ممنوعیت واردات، این رقم روی ۷۰درصد بوده و البته حقوق ورودی هم با دلار ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی بود.

حالا اما دلار محاسباتی برای تعرفه واردات «نرخ مرکز مبادله طلا و ارز» در نظر گرفته شده که روز گذشته ۴۹هزار تومان قرار داشت. بنابراین در صورت تصویب همین لایحه قیمت خودروهای وارداتی به‌شدت افزایش پیدا می‌کند. تصمیمات اتخاذشده برای واردات خودرو در سال آینده این انتظار را ایجاد می‌کند که در سال ۱۴۰۴ استقبال کمتری از خرید این خودروها شود.دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Oct, 04:51


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

28 Oct, 04:51


پاسخ وزارت اقتصاد به تعرفه ۱۰۰درصدی واردات خودرو

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب روزنامه «دنیای اقتصاد» با عنوان «نجات بودجه با واردات خودرو؟» توضیح داد:

«به موجب ماده (۸) آیین‌نامه واردات خودروهای نو، پیشنهادهای مربوط به سود بازرگانی واردات خودرو در کارگروهی متشکل از وزیر صنعت، معدن و تجارت (رئیس کارگروه)، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه می‌شود و اجرای این پیشنهادها پس از نهایی‌سازی در کارگروه مزبور، مستلزم تصویب هیات وزیران است و اساسا تصمیم‌گیری در این خصوص راسا توسط وزارت اقتصاد امکان‌پذیر نیست.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Oct, 14:26


تلفظ اسامی برندهای خودرویی چین به زبان چینی 😉

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Oct, 13:23


توقیف نیسانی که بارش وانت‌‌پیکان بود!

این نیسان که به مقصد یزد در حرکت بود توسط پلیس راه شهربابک کرمان توقیف و روانه پارکینگ شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

27 Oct, 13:10


جزییات واژگونی اتوبوس در میدان شهدا ؛ یک نفر جان باخت

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از وقوع تصادف یک دستگاه اتوبوس با ۳ دستگاه خودرو و ۴ دستگاه موتورسیکلت در میدان شهدا تهران خبر داد.

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، گفت: ساعت 15:06 حادثه تصادف یک دستگاه اتوبوس شرکت واحد در میدان شهدا به سازمان آتش‌نشانی اعلام شد.

وی گفت: سه ایستگاه آتش‌نشانی طی چهار دقیقه به محل حادثه رسیدند و آتش‌نشانان مشاهده کردند که یک دستگاه اتوبوس بخش خصوصی شرکت واحد، به دلیل نقص فنی، با چهار دستگاه موتورسیکلت و 3 خودرو به شدت تصادف کرده است و 6 نفر از سرنشینان خودرو و موتورسیکلت‌ها درگیر این حادثه بودند.

ملکی افزود: در پی این حادثه، یک نفر جان باخت و پنج نفر مصدوم‌شده حادثه به عوامل اورژانس تحویل داده شدند. در ادامه نیز محل ایمن‌سازی و به عوامل انتظامی تحویل داده شد.

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

24 Oct, 05:00


«اژدها» در مسیر بلعیدن خودروسازی اروپا

آلمان برای دهه‌ها با شعارهایی مانند «پیشرفت از طریق فناوری» که به‌ عنوان نمادی از قدرت و جایگاه سیاسی و صنعتی این کشور شناخته می‌شد، به پایتخت تولید خودرو جهان تبدیل شده بود.

به گزارش روزنامه گاردین، بروز مشکلاتی که دامنگیر شرکت فولکس واگن شد، از جمله درگیری با اتحادیه‌ها در مورد تعدیل کارکنان و تعطیلی کارخانه‌ها، پرسش‌هایی جدی نسبت به آینده این شرکت و در سطح وسیع‌تر، آینده خودروسازی اروپا مطرح کرده است.

این نگرانی‌ها به دنبال تلاش‌های چین برای حضور پرقدرت در این عرصه و عرض‌اندام در اتحادیه اروپا با معرفی خودروهای برقی ارزان‌قیمت و پایان تدریجی عصر خودروهای احتراقی ایجاد شده است.

اتحادیه اروپا، ایالات متحده و کانادا اعلام کرده‌اند که قصد دارند فروش خودروهای برقی ساخت چین را با وضع تعرفه‌های جدید محدود کنند، اما برخی از خودروسازان اروپایی هشدار می‌دهند که این اقدامات می‌تواند تاثیرات مخربی بر این بخش که دیرزمانی مورد غبطه جهانیان بود، گذاشته و تعطیلی کارخانه‌ها در نقاطی از جمله در آلمان را به همراه داشته باشد.

این «حس اضطرار» در میان بخش اعظم فعالان این صنعت در جریان نمایشگاه اخیر اتومبیل پاریس به ‌وضوح قابل‌‌مشاهده بود، جایی که تولیدکنندگان چینی بر عزم خود برای ورود به بازار اروپا، یعنی بزرگ‌ترین بازاری که پس از اعمال تعرفه‌های ۱۰۰درصدی آمریکا بر واردات خودروهای برقی، پیش روی آنها قرار دارد، تاکید کردند.

در جریان نمایشگاه پاریس، ۹ شرکت چینی از خودروهای جدید و طرح‌های استراتژیک خود برای نفوذ بیشتر به اروپا رونمایی کردند.

الیور زیپس، مدیر اجرایی شرکت بی‌ام‌و که در رقابت‌ در حوزه خودروهای برقی از رقیبان عقب ‌مانده است، خواستار بازنگری در برنامه اتحادیه اروپا برای ممنوعیت تولید خودروهای موتور احتراقی از سال ۲۰۳۵ شده است.

سخنگوی کمیسیون اروپا روز پنج‌شنبه اعلام کرد که این نهاد به طور مستمر با فعالان این صنعت در ارتباط است، اما تاکید کرد مهلت یازده سال تعیین‌شده برای اعمال ممنوعیت کامل تولید خودروهای بنزینی و دیزلی، به این صنعت فرصت می‌دهد تا خود را برای شرایط جدید آماده کند.

بی‌وای‌دی، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های خودروساز چینی، در بیانیه‌ای که بخش خودروسازی اروپا را به وحشت انداخته، اعلام کرده است که قصد دارد تمام خودروهایی را که در اروپا به فروش می‌رساند، به ‌صورت محلی تولید کند و باتری‌ها را که گران‌ترین بخش هر خودروی برقی محسوب می‌شوند در مجارستان و ترکیه مونتاژ کند.

در همین حال شرکت جیلی (مالک برند ولوو)، پل استار و لوتوس، به دنبال مکان‌یابی مناطق مناسب برای احداث کارخانه در اروپا از جمله لهستان هستند. این در حالی است که شرکت‌های چینی دیگر مانند دانگ‌فنگ و فاو نیز مدل‌های جدید خود را با این هدف که با فروش خودروهای برقی خارج از کشور بتوانند مشکلات ناشی از ضعف بازار داخلی و رقابت سرسختانه قیمتی را جبران کنند، در اروپا به نمایش می‌گذارند. همچنین، برخی از برندهای خودروسازی اروپایی اکنون برای همکاری با رقبای چینی که آینده آنها را تهدید می‌کنند، به تکاپو افتاده‌اند.

شرکت لیپ موتور، که با استلانتیس شراکت دارد، آماده است پذیرش سفارش برای یک خودروی شهری مونتاژشده در لهستان را آغاز کند. در همین حال، بر اساس گزارش‌های اخیر از پاریس، جیلی و اسپات لایت اتوموتیو، شرکت سرمایه‌گذاری مشترک ب‌ام‌و و گریت وال چین، نیز در تلاش برای امضای قراردادهای سرمایه‌گذاری در اتحادیه اروپا هستند.

کمیسیون اروپا می‌گوید سرمایه‌گذاری در اروپا می‌تواند یکی از راه‌های اجتناب چینی‌ها از تعرفه‌های جدید باشد. اما «کاپیتان‌های» صنعت خودرو اروپا از این هراس دارند که این رویکرد به رقبای جدید اجازه ورود به «حیاط ‌خلوت» آنها را بدهد.

فیل دان، مدیرعامل مشاور استراتژی استراکس می‌گوید، زنگ خطر جدی برای اروپایی‌ها به صدا در آمده است. آنها متوجه شده‌اند که باید اقدامی اساسی انجام دهند و تنها چند سال برای انجام آن فرصت دارند.

تعرفه‌های ضدچینی با واکنش‌های متفاوتی از سوی مدیران شرکت‌های خودروسازی در قاره اروپا مواجه شده است. کارلوس تاوارس، رئیس شرکت استلانتیس، مالک برندهای سیتروئن، فیات، واکسول و جیپ، معتقد است اثر تجمیعی تعرفه‌های اتحادیه اروپا منجر به فرسایش بیشتر صنعت اروپا خواهد شد.
او بر این باور است که خودروسازان چینی، مانند بی‌وای‌دی، برای اجتناب از این تعرفه‌ها، برنامه‌های خود برای ساخت خودرو در داخل خاک اروپا را تسریع خواهند کرد.

تاوارس پیش‌بینی می‌کند برندهای چینی به آلمان، فرانسه یا ایتالیا که خانه قدیمی‌ترین خودروسازان اروپا هستند، وارد نشوند، بلکه به دنبال گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه‌تر در کشورهای اروپای شرقی مانند مجارستان هستند، جایی که هزینه‌های نیروی کار کمتر است.

MachineNews | ماشین نیوز

24 Oct, 05:00


به گفته او، اجرای این سیاست به معنای «تسریع نیاز به تعطیلی کارخانه‌ها» در سایر نقاط اروپاست، مساله‌ای که می‌تواند به شکست سیاست اعمال تعرفه‌های حمایت‌گرایانه، که قرار است از ابتدای نوامبر اجرایی شوند، بینجامد.

این اظهارات حاکی از شکاف‌های گسترده در قلب اتحادیه اروپا بر سر این سیاست است. فرانسه و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور آن کشور که نمایشگاه پاریس را افتتاح کرد، به‌ شدت از تعرفه‌های جدید حمایت کرده‌اند. در مقابل، آلمان در میان اقلیت کشورهای اروپایی بود که دو هفته پیش به این تعرفه‌ها رای منفی دادند. در سال‌های گذشته، بزرگ‌ترین اقتصاد اتحادیه اروپا این توانایی را داشت تا دیگران از جمله فرانسه را به اتخاذ یک موضع واحد تشویق کند، اما توان هدایت و رهبری اتحادیه اروپا از جمله نقاط قوت اولاف شولتز، صدراعظم فعلی آلمان، نبوده است.

بنابراین، در این خلأ رهبری، صنعت خودرو مستقلا مبارزه برای حفظ منافع خود را آغاز کرده است. با وجود رویارویی با مشکلات اقتصادی، از جمله کاهش تقاضای مصرف‌کنندگان برای خودروهای برقی که با رشد حضور چینی‌ها در حوزه نفوذ آنها وخیم‌تر شده است، کاپیتان‌های این صنعت در آلمان حتی پا را از استلانتیس فراتر گذاشته و تمایلی به بهره‌گیری از سیاست‌های حمایتگرایانه اتحادیه اروپا از طریق وضع تعرفه‌ها ندارند. آنها تنها زمان بیشتری می‌خواهند تا بتوانند خود را با دنیای جدید خودروهای برقی تطبیق دهند./دنیای اقتصاد


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

24 Oct, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Oct, 16:27


گفت:
بنظرم ما آدمها تو دنیای حقیقی
نه به اندازه ی اینستاگراممون خوشحالیم
نه به اندازه ی توئیترمون فهمیده...

چند روز پیش این پراید رو دیدم و واقعاً دلم سوخت ، اون حتی جلوی درِ پارکینگ کسی نبود ، فقط یه جای پارک رو گرفته بود
چه به احوال ما مردم اومده ؟؟؟!
بنظرم ما مردم هیچ زمانی اینقدر تلخ نبودیم !!


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Oct, 10:33


شهردار از خودروهای برقی اش میگوید....

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Oct, 05:00


کیف پول خودرویی دولت

عرفه ۱۰۰درصدی، تخصیص ۲میلیارد یورو به واردات خودرو، عرضه در بورس و در نهایت کسب درآمد ۱۱۰همتی از ورود خارجی‌ها توسط دولت نکات مهم خودرویی لایحه بودجه سال۱۴۰۴ است.

آنچه مشخص است نگاه دولت به واردات خودرو در لایحه سال آینده، کسب درآمد بیشتر است، ولو این امر هزینه زیادی را بر مصرف‌کننده خودرو تحمیل کند. پیش از این هدف اصلی از بازگشایی دوباره ورود خارجی‌ها، تنظیم بازار عنوان می‌شد حال آنکه تعرفه ۱۰۰درصدی اگرچه منجر به افزایش درآمد دولت می‌شود، اما خودروی خارجی را با هزینه زیاد وارد بازار می‌کند.

مســـــعـــود پــــزشــکـیان، رئیس‌جمهور، روز گذشته لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس تحویل داد. این لایحه حاوی دو بند خودرویی قابل‌توجه پیرامون واردات خودرو و مالیات بر خودروهای لوکس است. در بخش درآمدهای لایحه بودجه سال آینده که دولت دیروز آن را به مجلس تحویل داد، بخشی به درآمد دولت از واردات خودرو می‌پردازد. این بند حاوی پنج نکته اساسی است. ابتدا اینکه ارز تخصیصی به واردات خودرو در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ دوبرابر شده و به دومیلیارد یورو رسیده است.

در بخشی از لایحه آمده است: «صادرکنندگان یا زیرمجموعه ایشان مجازند با رعایت شرط مربوط به اطمینان از تامین خدمات پس از فروش و بندهای ۱ و ۲ ماده چهار و مواد ۶، ۱۰ و ۱۳ قانون ساماندهی صنعت خودرو (مصوب ۱۴۰۰) تا سقف دومیلیارد یورو از منابع ارزی حاصل از صادرات خود با پرداخت کلیه عوارض و حقوق قانونی نسبت به واردات خودروی سواری نو اقدام کنند.»

این در حالی است که در آیین‌نامه واردات خودرو، ارز تخصیصی به واردات یک میلیارد یورو در نظر گرفته شده بود اما این میزان ارز نیز تخصیص پیدا نکرده است؛ به طوری که در نیمه نخست سال جاری ۴۳۸میلیون و ۶۶۸هزار دلار خودرو وارد کشور شده و سال گذشته این رقم تنها ۳۶میلیون و ۵۶۵هزار دلار بوده است.

۲۵ شهریورماه امسال عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در صفحه شخصی خود در ایکس (توییتر سابق) نوشت:

«گره کور واردات خودرو باز شد.» در همان بازه زمانی، محمدرضا فرزین در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کرد: «یک میلیارد دلار برای واردات خودرو اختصاص دادیم. این یک سیاست مستمر است و تا پایان سال ادامه‌اش خواهیم داد.» البته این یک‌میلیارد دلار که فرزین از آن یاد کرده مربوط به سال جاری است که در محقق شدن آن شک‌و‌شبهه‌های زیادی وجود دارد.

اما در چنین شرایطی است که دولت در لایحه بودجه پیشنهادی خود، ارز تخصیصی به واردات خودرو را بیش از دوبرابر در نظر گرفته و آن را به دومیلیارد یورو رسانده است.

نکته دوم در بخش واردات خودرو لایحه بودجه ۱۴۰۴، تاکید دولت بر عرضه محصولات وارداتی در بورس کالاست. در بخشی از این لایحه آمده است: «متقاضیان مجازند نسبت به بهره‌برداری از بازار سرمایه جهت عرضه خودرو در داخل کشور با رعایت مقررات بازار سرمایه اقدام کنند.» بنابراین دولت راه بورس کالا را برای عرضه وارداتی‌ها باز می‌بیند.

نکته حائز اهمیت دیگری که در بندهای خودرویی لایحه بودجه دیده می‌شود، درآمد ۱۱۰همتی دولت است که از محل واردات خودرو در سال آینده پیش‌بینی شده است؛ رقمی بسیار عجیب که هیچ تناسبی با درآمد سال‌های گذشته تعرفه‌های خودرویی ندارد. برای مثال سال ۱۴۰۲پیش‌بینی دولت از خودرو ۴۳ همت بود که تنها سه همت از این میزان محقق شد. همچنین بیشترین میزان درآمد دولت از این محل در یک دهه گذشته مربوط به سال ۹۵بود که ۱۸هزار میلیارد تومان از محل واردات خودرو درآمد کسب کرد. حالا اما پیش‌بینی دولت برای سال آینده حدود ۶برابر بیشینه درآمد واردات خودرو در یک دهه گذشته است.

اما برای تحقق این درآمد دولت یک تصمیم عجیب‌تر گرفته است که نکته چهارم بخش مربوط به واردات خودرو در لایحه بودجه ۱۴۰۴ است. در بخشی از لایحه مذکور آمده است: «حقوق ورودی خودروهای مذکور صددرصد تعیین می‌شود و نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی و مالیات نیز برابر نرخ ارز بازار مرکز مبادله طلا و ارز است.» این بند تاییدکننده خبری است که هفته گذشته «دنیای اقتصاد» از تلاش همتی برای افزایش تعرفه واردات از ۷۰درصد به ۱۰۰درصد داده بود. همچنین این تعرفه که تاکنون با دلار ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی محاسبه می‌شد حالا بر اساس ارز مرکز مبادله که ۴۸هزار و ۸۰۰تومان است، اخذ خواهد شد که این موضوع قیمت خودروهای وارداتی را به‌شدت افزایش می‌دهد. »

نکته نهایی بخش مربوط به واردات خودرو سهمیه‌بندی واردات بین متقاضیان است. در بخشی از این بند آمده است: «تفکیک سهمیه هر یک از متقاضیان توسط شورای اقتصاد تعیین و حداکثر ظرف یک ماه ابلاغ می‌شود.» بنابراین در صورت اجرایی شدن شرکت‌های متقاضی باید تنها به اندازه سهمیه خود واردات انجام دهند.

MachineNews | ماشین نیوز

23 Oct, 05:00


بند خودرویی دیگری که در لایحه بودجه دارای اهمیت بوده، تغییرات قانون مالیات بر خودروهای لوکس است.

طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴، «انواع خودروی سواری و وانت دوکابین دارای شماره ‌انتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و ‌حقوقی غیردولتی که قیمت روز خودروی آنها بیش از پنج‌میلیارد تومان است نسبت به مازاد بر این ‌مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک‌درصد می‌شوند.» بنابراین سال‌ آینده خودروهایی لوکس محسوب می‌شوند که قیمتی بیش از پنج میلیارد تومان داشته باشند.

پیش از این در قانون بودجه سال ۱۴۰۳، خودروهای لوکسی که ارزش آنها بیشتر از ۳.۵میلیارد تومان بود، مشمول یک‌درصد مالیات می‌شدند. این درحالی است که در سال گذشته تنها ۱۰درصد از مشمولان این قانون نسبت به پرداخت مالیات لوکس‌ها اقدام کرده بودند که این تعداد تنها در زمان تعویض پلاک شناسایی شده بودند.

به نظر می‌رسد رشد حقوق ورودی خودرو به ۱۰۰درصد و افزایش مبنای نرخ ارز محاسباتی آن با هدف جبران بخشی از کسری بودجه صورت گرفته باشد. پیش‌بینی می‌شود در سال جاری ۸۵۰همت کسری بودجه برای دولت ایجاد شود. سال آینده نیز با توجه به رشد هزینه‌ها و نبود چشم‌انداز مثبتی برای رفع تحریم‌ها و افزایش درآمدهای نفتی، این کسری بودجه افزایش هم پیدا می‌کند. بنابراین دولت و به‌خصوص وزارت اقتصاد به دنبال آن هستند که از محل واردات خودرو بخشی از این کسری بودجه را جبران کنند.

«دنیای اقتصاد» هفته گذشته در گزارشی تحت عنوان «نجات بودجه با واردات خودرو؟» این احتمال را پیش‌بینی کرده و آن را مورد بررسی قرار داده بود.

حقوق ورودی ۱۰۰درصدی در شرایطی برای واردات خودرو در نظر گرفته شده که بعد از رفع ممنوعیت واردات، این رقم روی ۷۰درصد بوده و البته حقوق ورودی هم با دلار ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی بود. حالا اما دلار محاسباتی برای تعرفه واردات «نرخ مرکز مبادله طلا و ارز» در نظر گرفته شده که روز گذشته روی ۴۸هزار و ۸۰۰تومان قرار داشت. این تصمیم می‌تواند قیمت خودروهای وارداتی را به‌شدت افزایش دهد. برای مثال حداکثر قیمت چانگان CS۳۵ پلاس در بازارهای جهانی ۱۵هزار دلار است.

با تعرفه ۱۰۰درصد قیمت آن برای واردکننده ۳۰هزار دلار خواهد بود که با احتساب نرخ دلار ۴۸هزار و ۸۰۰تومانی، بهای تمام‌شده خام آن به یک‌میلیارد و ۴۶۴میلیارد تومان می‌رسد. این در شرایطی است که قیمت کنونی این خودرو یک‌میلیارد و ۴۰میلیون تومان است. البته عوارض قانونی دیگر مانند بیمه شخص ثالث، مالیات ارزش افزوده، هزینه‌های شماره‌گذاری، اسقاط خودروی فرسوده، کرایه حمل و غیره در این محاسبه مدنظر قرار نگرفته است که قیمت سامانه یکپارچه هم بدون مدنظر قرار دادن آن ثبت شده است. بنابراین تنها در یک مورد ۴۰درصد افزایش قیمت رخ خواهد داد.

با این وجود به نظر نمی‌‌رسد که درآمد ۱۱۰همتی پیش‌بینی‌شده برای واردات خودرو محقق شود. تنها مقایسه‌ای با سال‌های قبل نشان می‌دهد که این رقم کاملا دور از انتظار است. در سال ۱۴۰۲ هم از ۴۳همت درآمد پیش‌بینی‌شده برای حقوق ورودی خودرو، تنها حدود ۳‌همت، معادل ۷درصد آن، وصول شده است.

در سال‌های گذشته و پیش از ممنوعیت واردات خودرو نیز تحقق درآمد دولت از واردات خودرو افت‌و‌خیزهای جدی داشت. دولت در سال ۹۲ باید درآمد ۲.۲همتی را کسب می‌کرد اما تنها توانست ۶۹درصد از برنامه خود را محقق کند. درآمد دولت از محل مالیات واردات خودرو در سال ۹۲ به میزان هزار و ۴۸۴میلیارد تومان بوده است. چون دولت در این سال موفق به تحقق درآمدهای خود نشد در سال ۹۳ درآمد مالیاتی دولت از واردات خودرو در بودجه هزار و ۱۶۴میلیارد تومان در نظر گرفته شد.

در این سال اما به ‌واسطه افزایش واردات خودرو دولت توانست ۲هزار و ۶۱۳میلیارد تومان درآمد از این محل کسب کند و در واقع افزایش ۲۲۴درصدی درآمد نسبت به پیش‌بینی‌ها در لایحه بودجه داشته باشد. آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد درآمد دولت در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ با افت مواجه شده بود؛ در لایحه بودجه سال ۹۴مصوب شده بود که دولت درآمد مالیاتی هزار و ۳۶۸میلیارد تومان از محل واردات خودرو داشته باشد، اما دولت بار دیگر بیش از تحقق از محل واردات خودرو درآمد کسب کرد. در سال ۹۴ درآمد دولت از محل مالیات واردات خودرو هزار و ۶۵۶میلیارد تومان بود.

درآمد مالیاتی محقق‌شده دولت در این سال ۱.۲برابر رقم مصوب در بودجه بوده است. سال ۹۵ هم که بیشترین میزان درآمد دولت از واردات خودرو بود این رقم به ۱۸همت رسید که حالا پیش‌بینی دولت از درآمد واردات خودرو در سال آینده ۶برابر ماکسیمم درآمدی سال‌های گذشته است

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

23 Oct, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 15:11


تبعات بحران مالی در استیلانتیس

استیلانتیس پیست و شهرک‌ آزمایش فنی خود در منطقه یوکا آریزونا را میفروشد.
البته پیست دوم این گروه واقع در چلسی، میشیگان همچنان فعال خواهد ماند.

هنوز مشخص نیست که آیا خریداری برای این مجموعه بزرگ 4000 هکتاری وجود دارد یا خیر؟!!!

تقریبا همه میدانند که گروه Stellantis سال خوبی را پشت سر نمی گذارد و برندهای آمریکای شمالیِ زیر نظر این گروه (خودروهای فیات - کرایسلر ) برای تغییر شرایط و بهبود اوضاع بشدت تحت فشار قرار دارند.
و حال آنها باید بخشی از آزمایشات و تستهای مربوطه را بدون داشتن پیست Arizona Proving Grounds به انجام برسانند.

هنوز مشخص نیست که آیا خریداری پر و پا قرص برای چنین مراکز آزمایش عظیمی که ویژه انجام تستهای مربوط در آب و هوای گرم است وجود دارد یا خیر اما خبرگزاری سی ان بی سی به نقل از، Stellantis میگوید که برنامه فروش قطعی است و این هلدینگ بزرگ خودرویی تا پایان سال به فعالیت در این تاسیسات پایان خواهد داد‌.

از سوی دیگر، کارمندان شاغل در این محل می توانند از مجموعه جدا شده که پرداخت حقوق و مزایا به مدت دو سال را استیلانتیس تضمین کرده است.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 12:32


چرا تمام سرنشینان خودرو باید از کمربند ایمنی استفاده کنند؟

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 07:15


مالیات خودروهای بالای ۵ میلیارد ۱ درصد افزایش یافت

براساس لایحه بودجه ۱۴۰۴ اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی که قیمت روز خودروی آنها بیش از ۵ میلیارد تومان است نسبت به مازاد براین مبلغ مشمول مالیات سالیانه خودرو به نرخ ۱ درصد هستند./تسنیم


@Machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 05:59


پزشکیان: قیمت تمام شده بنزین ۸ هزار تومان است

میزان مصرف بنزین در سال جاری ۴۰ درصد بیشتر از سال ۹۸ است.

هر لیتر بنزین وارداتی ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان است.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 05:00


روزتون بخیر

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

22 Oct, 05:00


فروش جدید خودروهای وارداتی کلید خورد
۵نکته دور دوم فروش وارداتی‌‌‌ها



طبق اطلاعیه سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی، دور جدید عرضه این دست خودروها از دوم آبان‌ماه سال‌جاری آغاز خواهد شد.

آنطور که مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت اعلام کرده، در این دور(غیربرقی‌ها) ۶‌هزار دستگاه خودروی وارداتی عرضه خواهد شد و متقاضیان تا هفتم آبان مهلت دارند در سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی ثبت‌نام کنند.

همچنین متقاضیان خرید این محصولات باید تا پنجم آبان‌‌‌ماه نسبت به بلوکه‌کردن ۵۰۰میلیون تومان در حساب‌‌‌های وکالتی اقدام کنند. بر این اساس در این دور از فروش وارداتی‌‌‌ها ۱۹مدل خودرو عرضه خواهد شد. از این بین ۱۱مدل دارای قیمت قطعی هستند و ۸مدل قیمت علی‌‌‌الحساب دارند. قیمت محصولات عرضه‌شده نیز بین یک‌میلیارد و ۴۰میلیون تومان برای چانگان CS۳۵ تا ۲میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان برای GWM TANK۳۰۰ است.

اما دور جدید فروش وارداتی‌‌‌ها حائز چند نکته است. نکته اول، زمان در نظر گرفته‌شده برای عرضه خودروهای خارجی است؛ آن هم در شرایطی که تیرماه امسال یک دور عرضه خودروهای وارداتی نیز انجام شده بود.

شاید بتوان گفت یکی از انگیزه‌‌‌های دور جدید عرضه این خودروها در شرایط کنونی هدایت نقدینگی از دیگر بازارهای سرمایه‌‌‌ای به سمت حساب‌‌‌های وکالتی است. طی یک‌هفته اخیر قیمت ارز و طلا در بازار صعودی بوده است. شاید اقدام به دور جدید فروش وارداتی‌‌‌ها به این دلیل صورت گرفته باشد که بخشی از نقدینگی از دیگر بازارهای سرمایه‌‌‌ای خارج شده و با کاهش تقاضا قیمت آنها را تحت‌تاثیر قرار دهد. پیش از این نیز شاهد بودیم که هر طرح فروشی برای خودرو توانست بخشی از نقدینگی را از بازارهای سرمایه‌‌‌ای دیگر جمع کند و نرخ‌ها را در آنها تا حدی تحت‌تاثیر قرار دهد.

نکته قابل‌توجه دیگر، غیبت برخی از واردکنندگانی است که پیش از این بیشترین محصولات عرضه‌شده را به خود اختصاص داده بودند.

در دوره‌‌‌های قبل خودروهای خارجی شرکت‌هایی مانند معین‌خودرو، سایپا، کرمان‌موتور، بهمن‌موتور و مدیران‌خودرو سهم قابل‌توجهی از محصولات عرضه‌شده در لیست وزارت صمت را به خود اختصاص داده بودند و به تعبیری در سر لیست وارد‌کنندگان خودرو به کشور قرار گرفته بودند، اما در دور جدید از میان این شرکت‌ها تنها نام سایپا دیده می‌شود. علاوه بر این حضور پررنگ ایران‌خودرو در این دور فروش نیز قابل‌توجه است. همچنین به نظر می‌رسد سایپا تغییراتی در ترکیب خودروهای وارداتی خود داشته‌‌‌ است. دومین خودروساز بزرگ کشور پیش از این در حوزه واردات تنها بر ورود خودروی چانگان‌‌‌ تکیه داشت، اما در لیست جدید خودروهای وارداتی عرضه‌شده توسط سایپا نام تویوتا کرولا نیز دیده می‌شود.

نکته قابل‌توجه دیگر این است که بالاخره پای BYD به بازار خودروی ایران باز شده است. در لیست بارگذاری‌شده در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی، نام مدل Song Plus PHEV شرکت BYD دیده می‌شود.

این خودرو قرار است با قیمت ۲میلیارد و ۲۳۱میلیون تومان به فروش برسد. البته باید توجه داشت که تمامی قیمت‌های بارگذاری‌شده در این لیست «قیمت در مبادی ورودی» است و هزینه‌‌‌ها و عوارض قانونی پس از ترخیص از قبیل بیمه شخص ثالث، مالیات ارزش‌افزوده، هزینه‌‌‌های شماره‌‌‌گذاری، اسقاط خودروی فرسوده، کرایه حمل و... به آن اضافه خواهد شد که عموما چیزی حدود ۱۵‌درصد قیمت اعلام‌شده را افزایش می‌دهد.

بنابراین احتمالا BYD واردشده با قیمتی حدود ۲میلیارد و ۷۰۰میلیون تومان به دست مشتریان خواهد رسید. گرچه پیش از این چینی‌‌‌ها حضور پررنگی در بازار خودروی ایران داشتند، اما این اولین حضور مشهورترین خودروساز چینی در بازار کشور است.


@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Oct, 11:49


تصادفی وحشتناک در کسری از ثانیه...

@machinenews

MachineNews | ماشین نیوز

21 Oct, 09:38


راهکار عجیب شهرداری تهران؛ تبدیل اتوبوس هیبریدی به دیزلی!!!

اتوبوس‌های سه‌کابین همچنان در انبار خاک می‌خورد. این اتوبوس‌ها که ظرفیت جابه‌جایی ۳۰۰ مسافر را دارد سال گذشته چند روزی به خیابان‌های تهران بازگشتند اما دوباره به دلیل نقص فنی به پارکینگ رفتند .

به گفته مدیران شهری این اتوبوس‌ها از سال ۹۶ به دلیل نواقص فنی متعدد متوقف‌شده بودند .قرار بود مهر سال گذشته این اتوبوس ها در خط ۲ اتوبوس‌های تندرو حدفاصل پایانه خاوران به پایانه آزادی فعال شوند که این گونه نشد .

علیرضا زاکانی شهردار تهران هم در حاشیه هفتاد و چهارمین پویش امید در جمع خبرنگاران به ورود اتوبوس‌های سه کابین (متروباس) اشاره کرده و گفته بود چهار دستگاه از این اتوبوس‌ها درگذشته فعال بودند، اما به دلایلی در دوره پنجم مورد استفاده قرار نگرفتند و ما در این دوره از مدیریت شهری ۲دستگاه از این اتوبوس‌ها را بازسازی و وارد چرخه حمل‌ونقل کردیم و به‌زودی با توجه به تفاهم‌نامه‌ای که منعقد شده ۱۰۰ دستگاه دیگر نیز وارد چرخه حمل‌ونقل خواهد شد.

@machinenews