שבוע טוב יהודים יקרים,
לאחר חג שמיני עצרת בו ציינו גם את סיום התורה בשמחת תורה, השבת התחלנו את התורה מחדש בבית הכנסת עם פרשת בראשית.
מכאן 👆 ואילך, תמצאו חמישה פרקים רק על פרשת בראשית המדברים על נושאים רבים ומרתקים, כגון:
▪️"מעשה בראשית" הוא מהנושאים העמוקים והמסועפים במסורת היהודית (רמב"ם, רמב"ן ודוגמא מספר תקוני-זהר).
▪️"האמונה בקדמות העולם חותרת תחת כל מוסר, כופרת בכל חירות ומקדמת שהכרח עיוור ונטול תקווה ישלוט בעולם" (רש"ר הירש).
▪️הבריאה היא תוצאה של יחס של אהבה, סימפטיה, בין הבורא לנבראים, בשונה מהתפיסות האליליות, בהן האלים שונאים את בני האדם (גילוי האש במיתולוגיה היוונית לעומת המסורת היהודית, כדוגמא).
▪️התפיסה המתוארת בתורה, של א-ל אחד, שאינו חומרי ומוגבל, שמשגיח על בני אדם ושהקריטריון שלו הוא מוסרי – הינה תפיסה חריגה, יחידאית והטרונומית בעולם העתיק, שתיתכן רק דרך נבואה. תפיסה זו שונה גם מהמונותאיזם (בתקופה קצרה) במצרים (פולחן אחנתון) ב– 4 היבטים. יתירה מזאת, המונותאיזם המצרי צמח בדיוק לאחר יציאת מצרים (ספר ישראל והמקרא).
▪️ההבנה שברירת המחדל של העולם היא כאוס, מלמדת אותנו לאן העולם עלול לשוב אם הוא ינטוש את אנושיותו, כמו שקרה לדור המבול (כלי יקר).
▪️*האדם נברא בנפרד מבעלי החיים בשל מעלתו היחודית (רמב"ן). יש כאן אמירה עקרונית של התורה: האדם איננו בעל חיים. איננו רק אוסף נוירונים ודחפים מכניים ודטרמניסטיים, כטענת המטריאליסטים.
▪️"פרו ורבו ומילאו את הארץ וכבשוה" – אנטיתזה לניאו-מלטוזיאנים, ל-אהוריים, לאקו-פאשיסטים ולניאו-פגאנים המטיפים להתאבדות, סירוס, עקרות, רווקות והימנעות מהולדה בשל דאגה ל"מחסור במשאבים", "הגשמה עצמית", "דאגה לכדור הארץ ולפליטת גזי החממה" וסגידה לגאיה, "אמא אדמה", "האלה הגדולה".
▪️מסקנת השכל היא שא-להים ברא את הטוב שבעולמות, אך החויה הקיומית היא שהחיים מלאי סבל. התשובה לסתירה הזו היא ההבנה שרוב הרעות בעולם הן תוצאה של מעשי האדם, כמו שכתב הרמב"ם (מלבי"ם).
▪️באדם קיימות בו-זמנית שתי נטיות: נטיה של יצירה וכיבוש תועלתני, ונטיה של ענווה, תפילה וגאולה. התאור הכפול של האדם בתורה, מבטא את זה שהאדם לא יוכל למצוא את שלמותו בהשתקעות בנטיה אחת בלבד (רי"ד סולוביצ'יק, ר"מ ברויאר).
▪️ הצווי לא לאכול מעץ הדעת היה נסיון: האם האדם יקבל את סמכות הא-ל לקבוע מה טוב ורע, עולם של מוסר א-להי, הטרונומי, או שהאדם יתפתה לעצת הנחש, "והייתם כא-להים יודעי טוב ורע", לעשות מעצמו א-ל ולקבוע בעצמו מה טוב ומה רע, עולם של מוסר אנושי, אוטונומי (דעת מקרא).
▪️ "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד" - היפך מלחמת המינים הנפוצה היום, לצערנו, בה אנשים רעים מנסים לטפח מלחמה בין גברים ונשים ומשאירים את שניהם בודדים, עצובים ומפוחדים. הפמיניזם וה"אינסלים" נדמים כשני קצוות, אך בעומק הענין הם דומים מאוד – שניהם מובילים את מלחמת המינים הזו. בעומק הענין, המלחמה נגד המשפחה היא ניאו-מרקסיזם - ישום חדש של מלחמת מעמדות.
▪️ 4 הנהרות הגדולים רומזים שלבני האדם יש 4 מגמות לחייהם: מרדף אחר עושר, מרדף אחר משגל, מרדף אחר כבוד ומרדף אחר חכמה ויראת א-להים (מלבי"ם).
▪️*טענת הנחש כקומוניזם: א-להים לא ברא את האדם כאקט מוסרי-אלטרואיסטי, אלא כאקט של דיכוי וניצול ועליכם להתחרות בו, "...והייתם כא-להים..."
▪️טענת הנחש כפגאניזם: א-להים איננו טרנסדנטי אלא אימננטי בלבד, הוא רק כח בעולם, מתוך כחות רבים, לכן אם תפעלו נכון תשיגו כח זהה לשלו, "...והייתם כא-להים...", שהרי אין בינכם הבדל מהותי.
▪️טענת הנחש כגנוסטיקה: הנחש הוא הא-ל הטוב, המעניק לאדם את השכל ואת הרוחניות, וי-ה-ו-ה הוא הא-ל הרע, שמנסה לכלוא את נשמת האדם בחומריות.
סגידה זו נמשכה באחוות הסודיות, כפי שכתבו הוגיהם המאוחרים, רודולף שטיינר, אלבט פייק והלנה בלבצקי.
"והתברר לי מפי מגידי אמת שכת המאסונים עובדים תנין, והוא נחש זקן... ונותנים אותו בהיכל הלישכה שלהם ומכבדים אותו ועובדים אותו..." (ספר שארית יעקב לר' יעקב שאול דוויק הכהן).
▪️אין שום פרשנות במסורת היהודית, שמפרשת שלהשם היה גוף בגן עדן. זה אנטיתזה לזרם המורמוני שסובר שבגן עדן לא רק ל"בן" היה גוף, אלא גם ל"אב" ול"רוח הקודש" (ול"אם").
▪️ קריאה זו לאדם, "אַיֶּֽכָּה", מהדהדת עד היום, לכל אדם, בכל מקום ובכל דור: איפה אתה נמצא? מה מצבך הנוכחי ביחס ליעודך? האם אתה שם לב לפער בין ה"רצוי" ל"מצוי" בך?
▪️ 28 צטוטים ממקורות שונים המסבירים, במבט כללי, את משמעות חטאם של אדם וחוה. העולה מכולם:
א. המציאות כולה השתנתה בצורה עמוקה בעקבות חטאם, ומאז תפקיד האדם לתקן את המציאות כולה ע"י מעשיו ובחירתו עד שהמציאות תשוב לקדמותה.
ב. האדם היה יצור מושלם ויהיה יצור מושלם אך עתה אינו יצור מושלם אלא פגום וחסר.