مرکز اسناد انقلاب اسلامی @irdc_ir Channel on Telegram

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

@irdc_ir


ارتباط با ما:
@Irdc_info



کد شامد:1-2-695129-61-3-1

مرکز اسناد انقلاب اسلامی (Persian)

با خوش آمدگویی به همه علاقمندان به اسناد تاریخی و انقلاب اسلامی، ما را در کانال تلگرامی مرکز اسناد انقلاب اسلامی دنبال کنید. این کانال با نام کاربری @irdc_ir در تلگرام فعالیت می‌کند و جهت ارتباط با ما می‌توانید به آیدی @Irdc_info مراجعه کنید. در این کانال شما قادر خواهید بود به اسناد مهم و تاریخی مربوط به انقلاب اسلامی دسترسی پیدا کنید و اطلاعات جالبی را درباره یادگارهای تاریخی این دوران کسب کنید. همچنین در کانال ما می‌توانید از آخرین اخبار و رویدادهای مرتبط با مرکز اسناد انقلاب اسلامی مطلع شوید. از طریق کد شامد 1-2-695129-61-3-1 نیز می‌توانید اعتبار این کانال را تأیید کنید. پس از تأیید اعتبار، شما به راحتی می‌توانید از تمامی خدمات و اطلاعات مفید این کانال بهره‌مند شوید. پس دیگر وقت را تلف نکنید و به ما بپیوندید تا به دنیای هیجان انگیز تاریخی انقلاب اسلامی سفری داشته باشید.

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Dec, 16:13




📌۱۹ آذر | تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی

🔻اولین اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی چه کسانی بودند؟


📝شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی، نهادی که در سال‌های نخستین پس از انقلاب اسلامی ایران تأسیس شد، نمونه‌ای از همگرایی اندیشه‌هایی بود که بعدها هر کدام فرسنگ ها از یکدیگر فاصله گرفتند. در این شورا، چهره‌هایی با گرایش‌های فکری و سیاسی متفاوت حضور داشتند؛ از آیت‌الله مهدوی کنی، یکی از شخصیت‌های برجسته روحانیت انقلابی، تا دکتر عبدالکریم سروش، نظریه‌پرداز و نواندیش دینی.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WT



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Dec, 12:01




📌۱۹ آذر | رحلت آیت الله محمد یزدی

🔻تهدید حسین علاء روی سیگار اشنو


📝در خاطرات آیت الله محمد یزدی درباره نواب صفوی آمده است که او حسین علاء را با یادداشتی بر روی یک پاکت سیگار اشنو اینچنین تهدید به قتل کرده بود: «هر چه زودتر كنار برو وگرنه مغزت را متلاشى مى‌كنيم».

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WS



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Dec, 10:26




#روزنامه_گردی | ۱۹ آذر

🔻سخنرانی مخاصمه‌جویانه وزير دفاع آمریکا و ابراز نگرانی از قدرت ایران


📝سخنان مخاصمه جویانه وزير دفاع آمریکا و ابراز نگرانی از قدرت ایران یکی از تیترهای این شماره کیهان امروز است که متن این خبر که در صفحه دوم نشریه چاپ شده به شرح زیر است؛


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WM



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Dec, 09:56




📌۱۹ آذر | خاطرات

🔻خاطره حسن خامنه‌ای از دکتر شریعتی در زندان


📝محمدحسن حسینی خامنه ای برادر آیت الله سید علی خامنه ای(مدظله العالی) به دلیل مبارزات انقلابی خود به زندان کمیته مشترک می افتد. در این زمان دکتر علی شریعتی نیز در یکی از سلول های زندان کمیته مشترک در بند بود. حسن خامنه ای روایت جالب توجهی از فضای زندان و حالات روحی و شخصیتی دکتر شریعتی در زندان بیان می کند.

#خاطرات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WQ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

08 Dec, 16:36




📌آیت‌الله گلپایگانی و تغییر تاریخ هجری به شاهنشاهی

🔻سانسور تلگراف آیت‌الله توسط ساواک + اسناد


📝وقتی که رژیم پهلوی در صدد برآمد تا با اهانت به مقام پیامبر اسلام (ص) رسمیت تاریخ هجری شمسی را ملغی نماید، رسماً دست به معارضه با اسلام زد و به محو نشانه‌های تجلی فرهنگ اسلامی مبادرت نمود. تصور شاه این بود که اگر پایگاه‌های معنوی اسلامی را از اذهان خارج سازد به همه قدرت‌های مقاوم مسلط شده و نهضتی با عنوان اسلامی به وجود نخواهد آمد. یکی از مخالفین سرسخت و جدی تغییر تاریخ هجری به شاهنشاهی، آیت‌الله العظمی سید محمدرضا گلپایگانی بود. وی در تصویب طرح تغییر تاریخ از شمسی به شاهنشاهی، مجلس سنا را مقصر می‌دید. به همین علت با  ارسال تلگرافی به روسای مجلسین سنا مخالفت خود را با تغییر تقویم مطرح کرد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WP



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

08 Dec, 15:50




📌۱۸ آذر | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻وقایع محرم سال ۱۳۵۷ از زبان سفیر آمریکا


📝نیمه‌های آذر ماه سال ۱۳۵۷ مصادف بود با ایام عزاداری دهه اول ماه محرم. در این ایام تظاهرات انقلابی بالا گرفته بود و شور و حال دهه ابتدایی ماه محرم و همبستگی اجتماعی ناشی از آن بر شدت تظاهرات به طور چشمگیری می افزود. در چنین شرایطی سالیوان سفیر وقت آمریکا در تهران از بازگرداندن آمریکایی های ساکن در ایران و کمیت تظاهرکنندگان در خیابان های تهران روایت می‌کند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WN



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

08 Dec, 14:12




📌به روایت اسناد خارجی

🔻ماجرای قتل آیت‌الله شمس‌آبادی در نیویورک تایمز + سند

📝روزنامه نیویورک تایمز در تاریخ 18 مه 1976 (1355) مطلبی به قلم اریک پِیس منتشر کرده و به ماجرای قتل آیت‌الله ابوالحسن شمس‌آبادی پرداخته است. متأسفانه نیمی از بخش انتهایی این مطلب مفقود شده که نمی‌توان نیم دیگر را به‌درستی خواند. اما کل مطلب حاوی نکات جالبی است.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WJ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

08 Dec, 12:11



#روزنامه‌گردی | ۱۸ آذر

🔻راه‌کارهای عملی هشتمین اجلاس سران کشورهای اسلامی


📝تیتر یک روزنامه‌ی جمهوری اسلامی روز سه شنبه ۱۸ آذر سال ۱۳۷۶ به افتتاح اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران با سخنرانی رهبر معظم انقلاب اختصاص دارد. در همین زمینه آقای سید محسن حکیم رئیس مجلس اعلای شیعیان انقلاب اسلامی عراق با چاپ‌ یادداشتی در ستون "دیدگاه سیاسی" در صفحه آخر روزنامه به - راه کارهای عملی هشتمین اجلاس سران کشورهای اسلامی - اشاره داشته که متن این یادداشت به شرح زیر است؛


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WI



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

08 Dec, 10:32




📌به بهانه سقوط خاندان أسد در سوریه

🔻سوریه بعد از سقوط أسد از نگاه سیا


📝این مطلب برآمده از یک یادداشت اطلاعاتی از سیا به تاریخ 7 نوامبر 1978 است که پیامدها و سناریوهای احتمالی پس از برکناری فرضی رئیس جمهور حافظ اسد از قدرت را مورد بحث قرار می دهد. لازم به ذکر است که این سند در سال 2006 مجاز به انتشار می شود.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WL



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

07 Dec, 15:59




📌|آلیستر کروک| حزب‌الله لبنان جزو عالم تشیع


📝آقای آلیستر کروک، نویسنده مقاله حاضر به مدت سی سال در سازمان امنیتی انگلستان MI6 کار کرده و پس از بازنشسته شدن عمر خود را در جهت صلح در خاورمیانه گذرانده است. وی مشاغل مختلف زیادی داشته که مورد تأیید کارشناسان سیاسی-راهبردی می‌باشد. رسانه‌های غرب تلاش دارند که لبنان را نیابتی ایران به شمار آورند، ولی آلیستر کروک نظر دیگر و مغایر با رسانه‌ها دارد. به نظر می رسد این مقاله مکمل و در راستای گفت‌وگوی پرفسور جان میرشایمر با تلویزیون Global Peace TV درباره بحث آتش‎‌بس میان لبنان و اسرائیل با عنوان «شکست اسرائیل در مقابل حزب‌الله لبنان؛ درخواست آتش‌بس» است.

#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WG



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

07 Dec, 13:53




📌۱۷ آذر | سالگرد غائله نان در سال ۱۳۲۱

🔻دانش آموزان؛ پیشتازان هجوم به مجلس در غائله نان


📝حسن اسفندیاری (محتشم السلطنه) که ریاست سیزدهمین دوره مجلس شورای ملی را بر عهده داشت نسبت به پیشتازی دانش آموزان در یورش به مجلس گله مند بود. به عقیده او دانش آموزان که از خانواده های محترم بودند و امرار معاش آن ها به عهده پدران آن هاست نباید رسالت اصلی خود یعنی درس خواندن را کنار می گذاشتند و پیشتاز حمله به مجلس می شدند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WH



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

07 Dec, 11:10




📌قماربازان + سند


📝قمار بازی سران برجسته نظامی و سیاسی کشور و برد و باخت مبالغ بسیار هنگفت در میان آن ها و گاهی کدورت هایی که از نپرداختن مبالغ حاصل از شرط بندی به وجود می آمد به اندازه ای بالا گرفت که توجه نهادهای امنیتی وقت را به خود جلب کرد. این جلسات هفته ای دو بار در منزل سپهبد پرویز خسروانی برگزار می شد و افراد بلند مرتبه سیاسی و نظامی کشور در این جلسات حاضر می شدند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WF



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

07 Dec, 09:50




#روزنامه‌گردی | ۱۷ آذر

📌اسرائیل موفقیت روند سازش را مشروط به خلع سلاح کشورهای اسلامی دانست


📝تهران‌ - خبرگزاری جمهوری اسلامی؛ آریل شارون وزير مسکن رژیم صهیونیستی روز شنبه از تجهیزات و سلاحهای انبوه کشورهای عربی و تاثیر منفی آن بر روند باصطلاح صلح ابراز نگرانی کرد. وی فرماندهی نیروهای رژیم صهیونیستی را در تجاوز به جنوب لبنان بعهده داشت.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WD



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

06 Dec, 16:56




📌روایت سقوط ۱۲ | محمد باهری؛ به بهانه روز دانشجو

🔻عصبانیت شاه از گاردِ دانشگاه در برابر گاردِ دانشگاهی


📝جنبش دانشجویی در ایران پدیده‌ای است که دربیش از نیم قرن اخیر نقش مؤثری در تحولات سیاسی – اجتماعی ایران به ویژه در دهه پنجاه داشته است. تاثیرگزاری و رستاخیز دانشجویان در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی را در حالی می‌توان روایت کرد که رژیم پهلوی از تمامی تدابیر امنیتی در دانشگاه‌ها استفاده می‌کرد. وجود گارد دانشگاهی در دانشگاه‌ها، از یک طرف نشان از اوج نگرانی رژیم پهلوی از تحرکات دانشجویان و از طرفی دیگر حاکی از فعالیت بالای ضد حکومتی توسط دانشجویان دارد.

#خاطرات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W3



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

06 Dec, 16:21




📌به روایت اسناد خارجی

🔻هزینه‌ی ۵۰ هزار دلاری فرح برای خواننده‌ی مشهور یونانی + سند


📝دمیس روسُس، خواننده معروف یونانی، در سال ۱۳۵۵ به ایران سفر می‌کند. دلیل سفرش گویا علاقه شدید فرح پهلوی به او بوده که شخصاً دعوتش می‌کند به ایران بیاید. در زیر بریده روزنامه نیویورک تایمز در مورد این رویداد را می‌بینیم.
 
#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WA



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

05 Dec, 17:44




📌فاطمیه در کمیته مشترک ساواک

🔻توسل به حضرت فاطمه(س) زیر شکنجه ساواک


📝اسداله تجریشی از جمله  مبارزانی است كه از همان ابتدا به ندای امام‌خمینی (ره) در مبارزه علیه طاغوت لبیك گفت و در این راه شكنجه‌های فراوانی متحمل شد. همكاری وی با بسیاری از مبارزان دهه‌ی چهل و پنجاه و همچنین همكاری با سازمان مجاهدین خلق ـ پیش از انحراف آن ـ و نیز آشنایی با برخی از روحانیون سرشناس مانند آقای لاهوتی و جریانات سیاسی و نظامی قبل از انقلاب اسلامی در تهران، به جذابیت خاطرات وی افزوده است. آنچه در ادامه می آید روایت او از توسل به حضرت فاطمه(س) زیر شکنجه و واکنش جالب شکنجه گر ساواک است که تاکنون کمتر شنیده شده است.

#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی فیلم کامل در:
https://irdc.ir/0002WE



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

05 Dec, 14:40




📌 #هر_استان_یک_روایت | شهر ری

🔻نطق تند فلسفی در ایام فاطمیه: مگر روحانیت از یهود کمتر است؟


📝پس از تبعید امام خمینی در سال 1343 و به منظور تداوم راه ایشان، طرفداران و پیروان ایشان در سخنرانی­های خود به اقدامات خلاف قانون و شرع هیئت حاکمه حمله می­کردند. معمولاً سخنرانی­های تند علیه رژیم در مساجد، حسینیه ­ها و مراکز مذهبی صورت می­گرفت. غالباً این وعاظ و سخنوران مذهبی سعی داشتند از منبر به‌عنوان ابزار اصلی پیام‌رسانی بهره گیرند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WB



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

05 Dec, 13:06




#روزنامه‌گردی | ۱۵ آذر

📌بازخوانی اولین مراسم بزرگداشت روز ۱۶ آذر (دانشجو) پس از انقلاب


📝روز دانشجوی سال‌های پس از انقلاب و در دولت‌های گوناگونی که سر کار آمدند  هر کدام حال و هوای خاصی داشته،  اما بزرگداشت اولین مراسم روز ۱۶ آذر (دانشجو) قطعا با شور و حال دیگری برگزار شد. بطوریکه در ایام منتهی به این روز خاص، احزاب و گروه‌های متنوع با سلایق و نظرات متفاوت سیاسی با انتشاراعلامیه هایی به پیشواز آن رفتند و با انجام مراسم های گوناگون در تهران و بسیاری از شهرها این روز را گرامی داشتند‌.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002WC



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Dec, 14:01


‌‌

📌به روایت اسناد خارجی

🔻نامه‌ی چامسکی و جمعی از نویسندگان آمریکایی برای آزادی ۱۲ هنرمند ایرانی + سند


📝در سال ۱۹۷۴ (۱۳۵۲) برخی از روشنفکران آمریکایی در روزنامه‌ی نیویورک تایمز نامه‌ای منتشر کردند که طی آن از رژیم پهلوی خواسته بودند ۱۲ روشنفکر ایرانی را آزاد کند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W9



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Dec, 10:38




📌روایت سقوط ۱۱| استوارت راکول وزیر مختار امریکا در ایران

🔻انقلاب ایران؛ تراژدی شاه و آمریکا


📝تاریخچهٔ رابطهٔ امریکا با شاه بستگی زیادی به شخصیت او داشت که به تغییرش از یک جوان بی‌تجربه، بداخلاق و ناامن از زمانی که به سلطنت رسید تا زمانی که به تدریج رشد کرد، برمی گردد. در این ارتباط، به ویژه این که کشور او ثروتمندتر و بانفوذتر شد و وی به یک رئیس کشور با اعتماد به نفس عالی و دارای بی‌اعتنایی متکبرانه نسبت به نظرات دیگران تبدیل شد، اهمیت داشت. بنابراین، سیاست کلی شاه و مشکلات اصلی ما با او برای ما که قبلاً به ایران رفته بودیم، کاملاً شناخته شده بود. مسائل اساساً تغییر نکرده بودند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W7



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Dec, 10:10




#روزنامه‌گردی | ۱۴ آذر

📌حادثه‌ی فروریختن سقف فرودگاه مهرآباد تهران


📝پنجاه سال قبل در چنین روزی پنجشنبه ۱۴ آذر سال ۱۳۵۳ حادثه ای در فرودگاه مهرآباد تهران رخ داد که هیچکس انتظارش را نداشت و آن فرو ریختن سقف فرودگاه بر سر کسانی بود که در محل حضور داشتند.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W2



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Dec, 17:43




📌حذف و تخریب تأسیسات و تجهیزات نفتی در خاورمیانه

🔻طرح سیا برای نابودی صنایع نفتی ایران و عراق با سلاح هسته‌ای + اسناد


📝75 سال از زمانی که رئیس جمهور هری ترومن طرح «حذف و تخریب تأسیسات و تجهیزات نفتی در خاورمیانه»( NSC 26/2) را تصویب کرد تا ارتش شوروی در صورت حمله به منطقه از استفاده از نفت خاورمیانه ناکام بماند، می گذرد. این سیاست از شرکت‌های نفتی آمریکایی و انگلیسی در خاورمیانه می‌خواست که تأسیسات و تجهیزات نفتی را از کار بیاندازند یا تخریب کنند و چاه‌های نفت منطقه را مسدود کنند. این سیاست در دوران ریاست جمهوری آیزنهاور تکامل یافت و با پیشنهاد انگلستان استفاده از سلاح های هسته ای برای تخریب سریع تجهیزات استخراج نفت در خاورمیانه(از جمله ایران) در دستور کار قرار گرفت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W5



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Dec, 16:14




📌پشت پرده روابط صهیونیست‌ها با تروریست‌ها

🔻اسناد حمایت رژیم صهیونیستی از گروه‌های تروریستی در سوریه/ ماجرای عذرخواهی داعش از اسرائیل


📝واقعیت‌های میدانی و اسناد موجود تأیید می‌کنند که همکاری پنهانی میان بخش مهمی از گروه‌های مسلّحانه و اسرائیل وجود دارد که الآن دیگر آشکار شده است. رژیم صهیونیستی کمک‌های نظامی، تسلیحاتی، سخت‌افزاری، فرماندهی عملیات فریب رسانه‌ای و تأمین امنیت را به این گروه‌ها عرضه می‌کند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W6



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Dec, 12:21




📌مدرس چند کرسی در مجلس دارد؟



📝مدرس همزمان چندین ویژگی بارز داشته است که دیگران گاه فقط با یک یا دوتا از این ویژگی‌ها محبوب امام و مردم شده‌اند. ویژگی‌هایی چون ساده‌زیستی، آزادگی، شجاعت در برابر ظلم و استبداد، هوشمندی و کیاست، سواد علمی، رسیدگی به محرومان، دوری از عوام‌زدگی و تحمیق مردم؛ مواردی که همه آنها با هم در وجود این شخصیت تأثیرگذار کشورمان جمع شده بود. جالب اینکه برخی از این ویژگی‌ها نتیجه ویژگی دیگر است. مثلاً ساده‌زیستی و دوری از تجملات باعث شده بود که او به دلیل همین دلبستگی‌نداشتن به دنیا آزاده باشد؛ و همه اینها باعث شده بود که در سیاست‌ورزی شجاعتی تا آن درجه بالا داشته باشد که رضاخان مستبد و درباریان او را به چیزی نگیرد و از آنها نترسد؛ و بالتبع از دول استعمارگر روس و انگلیس هم ذره‌ای بیم و خوف نداشته باشد و بتواند در مجلس در مقابل آنها بایستد و از حقوق ملت دفاع کند.

#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vx



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Dec, 09:53




🔻انتشار برای نخستین‌بار؛ به روایت سیدحسن خامنه‌ای

📌عروسی پسر و جهیزیه دختر آیت‌الله خامنه‌ای چگونه بود؟


📝سید محمدحسن خامنه‌ای برادر کوچکتر مقام معظم رهبری از مبارزان سیاسی دوره پهلوی و فعال در عرصه آموزش و پرورش، در خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده مطالب جالب توجهی از سبک زندگی رهبر انقلاب و جوانبی از ساده زیستی ایشان بیان کرده است

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W4



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Dec, 09:38




#روزنامه‌گردی | ۱۳ آذر

🔻آمریکا، یاغی بین‌المللی

📝بیست و پنج سال قبل در چنین روزی، شنبه ۱۳ آذر سال ۱۳۷۸ روزنامه ی جمهوری اسلامی در ستون تفسیر سیاسی صفحه آخر خود با چاپ یادداشتی بدون نام نویسنده و با عنوان تیتر "آمریکا، یاغی بین المللی" در ابتدای مقاله به جدیدترین سخنان وزیر دفاع آمریکا در نشست وزيران دفاع کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)‌ که جمهوری اسلامی ایران را یاغی خوانده و اینکه همچنان به طرح های ساخت سلاح های کشتار جمعی ادامه می دهد و طی ۱۰ سال آینده قادر خواهد بود اروپا و آمریکا را در تیر رس حملات موشکی خود قرار دهد، پاسخ داده که به شرح زیر است.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vw



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Dec, 15:53




📌از نهضت آزادی تا حزب توده

🔻موضع احزاب و گروه‌های سیاسی بعد از تصویب قانون اساسی چه بود؟


📝پس از تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در ۱۲ آذر سال ۱۳۵۸، واکنش‌های مختلفی از سوی احزاب و گروه‌های سیاسی نسبت به آن ابراز شد. در حالی که نهضت آزادی ایران آن را دستاوردی ملی دانسته و بر اجرای کامل اصول آن تأکید داشت، گروه‌هایی نظیر جبهه ملی، حزب جمهوری خلق مسلمان و حزب توده نظرات متفاوتی درباره آن داشتند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002W1


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Dec, 15:35




📌به روایت اسناد

🔻ورود تروریست‌های ترکیه به ایران + سند


📝گروه‌های مسلحانه چریکی در دهه پنجاه در غرب آسیا فعالیت‌های متعددی داشتند. این گروه‌ها که اغلب معارضین دولت‌های مختلف محسوب می‌شدند گاه در همکاری و همراهی با یکدیگر دست به اقدامات مشترک می‌زدند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vz



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Dec, 15:25




📌ناطق‌نوری: در روزنامه‌ها نوشتند خانه‌اش این‌قدر بزرگ است که هلیکوپتر در آن می‌نشیند


📝با آقای هاشمی رفسنجانی مشورت كردم و گفتم: «آقای موسوی از من خواسته است كه وزارت كشور را قبول كنم. درحالی‌که من هيچ سابقه‌ی فرمانداری و استانداری و یا وزارت ندارم.» آقای هاشمی فرمودند: «مگر بنده سابقه‌ی وزارت کشوری داشتم که مسئولیت آن را در یک دوره در دولت موقت پذیرفتم.»

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vl



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Dec, 15:14




📌۱۲ آذر | ممنوعیت اعطای امتیازات نفتی

🔻نفت و ممنوعیت اعطای امتياز آن به كمپانی‌های خارج

📝در هفتاد و نهمین نشست از چهاردهمین دوره قانون‌گذاری مجلس شورای ملی (آذر ماه ۱۳۲۳)، دکتر محمد مصدق با معرفی طرحی درصدد تصویب قوانینی برآمد که هدف آن صیانت از منافع ملی در حوزه نفت بود. این طرح شامل ممنوعیت مذاکرات یا عقد قراردادهای نفتی توسط مقامات دولتی با نمایندگان کشورهای خارجی و شرکت‌ها، الزام اطلاع‌رسانی به مجلس درباره هرگونه مذاکره مرتبط با استخراج و فروش نفت، و تعیین مجازات‌ برای متخلفین بود.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vy



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Dec, 08:15




#روزنامه_گردی | ۱۲ آذر

🔻دبیرکل سازمان ملل خواستار اجرای کامل تمامی بندهای قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت شد

📝این تیتر که در صفحه نخست شماره امروز سه شنبه ۱۲ آذر سال ۱۳۷۰ روزنامه ی اطلاعات دیده میشود به آخرین گزارش خاویر پرز دکوئیار دبیر کل سازمان ملل درباره آخرین نتایج از اجرای قطعنامه صلح ۵۹۸ اشاره دارد که متن خبر فوق به شرح زیر می باشد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vu



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Dec, 17:54




📌به بهانه تجاوز مجدد به خاک سوریه

🔻چرا ترکیه به دنبال ضربه زدن به سوریه و رفتن بشار اسد بود؟

📝از جنگ سرد تا بحران‌های منطقه‌ای اخیر، روابط سوریه و ترکیه همیشه آمیخته با تنش و بحران بوده است. درحالی‌که ترکیه با برخی پروژه‌ها و هم‌پیمانی با اسرائیل بر سوریه فشار وارد کرد، دمشق نیز با حمایت از گروه‌های مخالف ترکیه به این تهدیدها پاسخ داد. باوجود تلاش‌هایی برای همکاری اقتصادی و دیپلماتیک، تضادهای عمیق استراتژیک همواره این رابطه را تیره کرده است.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vt



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Dec, 15:26




📌۱۱ آذر | شهادت میرزا کوچک خان جنگلی

🔻انتقادات جنبش جنگل به روس‌ها بر اساس روزنامه جنگل


📝برخلاف تصور رایج، نگرش جنبش جنگل به روسیه تزاری بسیار منفی و انتقادی بود و این حکومت را به دلیل کارشکنی‌های متعددی در ایران مورد نقد قرار می‌داد. با وقوع انقلاب بلشویکی در روسیه اما جنبش جنگل مطابق با وعده‌های حکومت تازه تأسیسِ روس در ابتدا امیدوار گشت که سیاست‌های پیشینی متوقف خواهد شد. با گذشت زمان اما چنین نشد و این بار جنبش جنگل روسیه بلشویکی را هم به دلیل استمرار سیاست های سابق به باد نقد می‌گرفت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vv



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Dec, 13:57




#روزنامه‌گردی | ۱۱ آذر

🔻ریشه‌های هیاهوی تازه غرب علیه ایران


📝روزنامه‌ی کیهان روز یکشنبه ۱۱ آذر سال ۱۳۷۱ در صفحه مقالات خود و در ستون تفسیر سیاسی با چاپ یادداشتی با عنوان " هیاهوی تازه غرب علیه ایران " به قلم سعید خاکرند، از اوجگیری تهاجم تبلیغاتی غرب و استکبار جهانی علیه ایران در موضوعات گوناگون به بهانه های واهی اشاره داشته و نقطه نظراتی ابراز داشته است که به شرح زیر است.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vp



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Dec, 07:38




📌|غلامعلی رجبی یزدی| قرارداد دارسی در آینه اسناد وزارت امور خارجه ایران


📝امتیاز نفتی دارسی از جنبه‌های مختلف مورد تحقیق قرار گرفته است. این مطالعه بر اساس اسناد موجود در مرکز اسناد وزارت امور خارجه ایران به بررسی امتیاز دارسی می‌پردازد. مرکز اسناد وزارت امور خارجه مجموعه‌ای از ۵۰ میلیون سند دارد که گنجینه‌ای برای محققان فراهم کرده است. جستجوی واژه «دارسی» در آرشیو مرکز اسناد ۱۱۹ نتیجه به همراه دارد. در ادامه، سند موجود در مرکز اسناد وزارت امور خارجه مورد تحلیل قرار می‌گیرد.

#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vm



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Dec, 07:18




📌۱۱ آذر | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻شاه و دو راهی تسلیم و سرکوب


📝در نیمه‌ی آذرماه ۱۳۵۷ شاه با اوج تظاهرات انقلابی مردم مواجه شد. او که به دنبال یافتن راه‌حلی برای خاتمه‌دادن به چنین وضعیتی بود راهبردهای مختلفی را در سر می‌پرورانید. بر همین اساس دیداری با اپوزیسیون سکولار(شاپور بختیار و غلامحسین صدیقی) داشت و خواست از در مصالحه وارد شود اما بازخوردی بسیار منفی از این جریان گرفت. این در حالی است که گزینه سرکوب نظامی نیز برایش روی میز بود.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vr



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Nov, 16:12




📌تاریخ و تجربه| گفتگو با دکتر مینو محرز به بهانه روز جهانی ایدز

🔻ایران در یک قدمی درمان قطعی ایدز


📝محققان کشورمان در برهه‌ای توانسته بودند دارویی برای درمان ایدز بیابند که در آزمایش‌های اولیه موفقیت‌آمیز بوده است. اسم این دارو، آیمود است که طبق اخبار منتشره، در اواخر دولت دهم به ثبت جهانی نیز می‌رسد. دکتر مینو محرز که به‌علت تخصصش در بیماری‌های عفونی، نامش با درمان ایدز نیز پیوند خورده، یکی از افرادی بود که در این پروژهٔ علمی حضور داشت. به‌همین‌خاطر به سراغ دکتر محرز رفتیم و دربارهٔ این دارو، که اتفاق مهمی در کل دنیا و دستاورد ارزشمندی برای جمهوری اسلامی ایران است، گفتگو کردیم.

#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی فیلم کامل در:
https://irdc.ir/0002Vs



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Nov, 15:40




📌۱۰ آذر | شهادت آیت الله مدرس

🔻ماجرای درگیری آیت الله مدرس با رضاخان در بالکن مجلس

📝اختلاف شدید میان سید حسن مدرس و رضاخان که در مخالفت با سیاست‌های استبدادی سردار سپه و نقض میراث مشروطه ریشه داشت، با استیضاح رضاخان به اوج خود رسید. این کشمکش که از ابتدای فرایند استیضاح رضاخان توسط مدرس آغاز شد، به نزاعی لفظی و سپس فیزیکی در بالکن مجلس انجامید.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vq



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Nov, 13:59




📌به روایت آیت‌الله یزدی

🔻پیغام مهدی حائری یزدی برای حل قضیه گروگان‌های آمریکایی/ ترجیح دادم خودم را سبک نکنم


📝يكى از بازاريان... به من اطلاع داد كه دكتر مهدى حائری... در آن ايام در آمريكا اقامت داشت، براى من پيغام داده كه اگر شما حضرت امام را راضى كنى، من (مهدى حائرى) به ايران می‌آيم و قضيه گروگان‌ها را حل می‌كنم.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vn



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Nov, 13:10




📌۷ آذر| روز نیروی دریایی

🔻دریادلان آسمانی؛ جزئیاتی از عملیات مراورید در ۷ آذر ۱۳۵۹


📝دریادلان ارتش ایران که با پیروزی در عملیات مروارید توانسته بودند اسکله‌­های نفتی عراق را منهدم سازند و برتری خود را در آب­ها به رخ ارتش عراق بکشند در سرور پیروزی بودند که ناگهان موشکی به ناوچه آن­ها موسوم به پیکان اصابت کرد و روایتی تراژیک از این حماسه ساخته شد. 

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vh


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Nov, 10:32




#روزنامه‌گردی | ۱۰ آذر

🔻صدور قطعنامه شورای حکام درباره فعالیت هسته ای ایران


📝روزنامه‌ی ایران روز سه شنبه ۱۰ آذر سال ۱۳۸۳ سخنان مقام‌ معظم رهبری در دیدار با هوگو چاوز رئیس جمهوری ونزوئلا را تیتر یک خود کرده است که گفته اند، مذاکرات هسته ای با رعایت خط قرمز ایران انجام شده است و اینکه جمهوری اسلامی ایران فعالیت هسته ای خود را مطلقا تعطیل نخواهد کرد این خط قرمز ماست و انتظار از آژانس این است که در قبال کشورهای مختلف، برخورد یکسان، عادلانه و بی‌طرفانه داشته باشد.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vo



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

29 Nov, 14:56




📌۹ آذر | سالگرد شهادت دکتر مجید شهریاری

🔻استادی که از جیبش برای ساخت دانشکده هسته‌­ای خرج کرد


📝مجید شهریاری از نوابغ و شهدای هسته­‌ای کشور به­ دلیل اعتقاد به کار و رسالت علمی خود با صرف هزینه شخصی برخی از مخارج ساخت دانشکده مهندسی هسته‌­ای دانشگاه شهید بهشتی را متقبل شد. او هم­چنین با نبوغ و پشتکارش اساتید خود در این حوزه را حیرت زده کرده بود.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vi



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

28 Nov, 17:33




📌#هر_استان_یک_روایت | چهارمحال و بختیاری

🔻حمله چماقداران به شهرکرد


📝با اعلام رژیم در روز یازدهم محرم به‌عنوان روز «جاوید شاه»، نیروهای انقلابی و مذهبی شهرکرد تمام تلاش خود را برای جلوگیری از وقوع این اقدام به کار گرفتند. متأثر از این اقدام، در روز پنج‌شنبه، سیزدهم محرم، برابر با ۲۳ آذر ۱۳۵۷، عده‌ای از طرفداران رژیم پهلوی در حالی که چماق به­دست بودند به شهرکرد آمدند و به نیروهای انقلابی حمله کردند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vg



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

28 Nov, 12:25


‌‌

📌۸ آذر ۱۳۶۰

🔻عملیات موفق طریق القدس؛ غلبه بر رمل‌های شنی بستان و غافلگیری دشمن


📝حدود دو ماه بعد از عملیات ثامن ­الائمه، عملیات طریق‌القدس در ۸ آذر ۱۳۶۰، به‌منظور وارد کردن دومین ضربۀ اساسی به دشمن متجاوز انجام گرفت. هدف از اجرای این عملیات یکی شکافتن جبهه دشمن در منطقه خوزستان و قطع پیوستگی و ارتباط بین جبهه شمالی و جنوبی سپاه دشمن به طول ۳۰۰ کیلومتر در خوزستان بود و دیگر آزادسازی سوسنگرد و مناطق غربی آن به همراه شهر بستان بود. همچنین ایران در پی آن بود که علاوه بر آزادسازی این شهرها، اهواز را از تهدیدات ارتش متجاوز عراق برهاند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vd



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

28 Nov, 11:42




#روزنامه‌گردی| ۸ آذر

🔻نمایندگان تروریست آلمان


📝روزنامه‌ی رسالت روز پنجشنبه ۸ آذر سال ۱۳۷۵ در ادامه حواشی و رویدادهای مربوط به رای دادگاه میکونوس آلمان علیه برخی مسئولان کشورمان و تظاهرات جمعی از منافقین در آن کشور به حمایت از این رای، در سرمقاله امروز خود با عنوان‌ تیتر - نمایندگان تروریست آلمان- که توسط بخش سیاسی خارجی روزنامه به رشته تحریر درآمده است واکنش نشان داد.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ve



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Nov, 17:53




📌برگی از تاریخ جنگ سی و سه روزه

🔻واکنش سید حسن نصرالله به بازگشت مردم لبنان پس از آتش‌بس


📝پس از آتش‌بس لبنان و رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه، یکی از اقداماتی که بازتاب گسترده‌ای داشت، بازگشت بدون وقفه مردم لبنان به مناطق جنگی در جنوب لبنان بود. این صحنه‌ها احساس پیروزی مقاومت را به سراسر جهان مخابره می‌کرد. علی حسن خلیل از مشاوران نبیه برَی در یادداشت‌های خود از آن دوران که در کتاب ناگفته‌های جنگ 33 روزه توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است، صحنه‌های بازگشت آوارگان را به خوبی روایت کرده است.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vf



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Nov, 17:10




🔻مشروح آئین رونمایی از مجموعه کتاب‌های تاریخ شفاهی زندگی شهدای هسته‌ای

📝آیین رونمایی از مجموعه کتاب «تاریخ شفاهی زندگی شهدای هسته‌ای» در مرکز اسناد انقلاب اسلامی برگزار شد. در این مراسم با حضور خانواده شهدای هسته‌ای، امیر سرتیپ حاتمی، معاون ستاد کل نیروهای مسلح و حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمود علوی، دستیار رئیس‌جمهور در امور اقوام، ادیان و مذاهب و حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی از کتاب تاریخ شفاهی زندگی شهدای هسته‌ای رونمایی شد.

#اخبارمرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vj



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Nov, 15:37




📌۷ آذر | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻خیمه‌شب‌بازی


📝دولتمردان آمریکایی هر کدام نظر متفاوتی برای مقابله با برهم خوردن نظام سیاسی سلطنت پهلوی داشتند. این به معنای به راه افتادن نمایشی بود که تا حدود زیادی دولتمردان آمریکایی خود را صحنه گردان آن می­دانستند. در این میان بین صاحب­نظران عرصه امنیت و سیاست خارجی آمریکا اختلاف بود اما آن­ها نمی­دانستند تحولات انقلاب چیزی فراتر از سناریوهای خیمه شب بازی آن­ها برای مقابله با آن است.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Vb



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Nov, 11:55




📌به بهانه سالروز شهادت دانشمند هسته‌ای و دفاعی کشور

🔻نظر حاج قاسم سلیمانی درباره شهید فخری‌زاده


📝مجموعه تاریخ شفاهی شهدای هسته‌ای توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد. در این مجموعه کتاب «از مهاباد تا مهاباد» به تاریخ شفاهی زندگی شهید محسن فخری‌زاده می‌پردازد. در بخشی از این اثر درباره علاقه شهید فخری‌زاده به زیارت کربلا و نظر شهید سلیمانی در این رابطه اشاره شده است.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Va



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Nov, 08:31




📌انتشار برای نخستین‌بار| برگی از خاطرات حسین نوروزیان

🔻اولین جایزه موسیقی به قم رسید! + فیلم


📝حسین نوروزیان از اساتید برجسته هنر استان قم دار فانی را وداع گفت. مرحوم نوروزیان خاطرات خود از فعالیت‌های هنری را طی پروژه تاریخ شفاهی هنر انقلاب در مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم به ثبت و ضبط رسانده است. روایت او از اولین جایزه موسیقی انقلاب در ادامه از نظر می‌گذرد.

#چندرسانه‌ای


🔗این‌جا ببینید:
https://irdc.ir/0002VZ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 21:12




🔻آئین رونمایی از مجموعه تاریخ شفاهی شهدای هسته‌ای+ تصاویر

📝آئین رونمایی از مجموعه کتاب‌های تاریخ شفاهی شهدای هسته‌ای روز دوشنبه ۵ آذر در مرکز اسناد انقلاب اسلامی برگزار شد.


#اخبار_مرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VY



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 16:11




🔻التهابات حاکم بر فضای مجلس اول شورای اسلامی از زبان مرحوم شوشتری


📝حجت الاسلام و المسلمین شوشتری که در تاریخ ۱۴۰۳/۹/۱ دار فانی را وداع گفت در سال ۱۳۲۸ در شهر قوچان متولد شد او پس از گذراندن دوره دبیرستان در سال ۱۳۴۲ وارد حوزه علمیه مشهد شد و سپس در قم و نجف تا سطوح عالی علوم دینی پیش رفت. حجت الاسلام شوشتری در عرصه سیاسی نمایندگی دو دوره نخست مجلس شورای اسلامی و ۱۶ سال وزارت دادگستری دولت‌های مرحوم هاشمی و محمد خاتمی را در کارنامه دارد.

#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی فیلم کامل در:
https://irdc.ir/0002VJ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 14:59




📌از خیانت داخلی تا نفاق انگلیسی

🔻ماجرای تحقیر ایران در کنفرانس پاریس چه بود؟


📝پس از جنگ جهانی اول کنفرانس صلح پاریس در ورسای فرانسه برگزار شد که طی آن قدرت‌هایی چون فرانسه، انگلیس، آمریکا و ایتالیا بازیگران اصلی آن بودند. در اواخر سال 1918 میلادی همه کشورهای دخیل در جنگ گرد هم آمده بودند تا درباره وضعیت غنایم جنگی و روابط آینده دولت‌های پیروز با کشور شکست‌خورده آلمان و متحدانش به مذاکره بنشینند. آن‌ها پس از سال‌ها جنگ و خونریزی در جستجوی صلح بودند؛ صلحی که همه صلح‌ها را بر باد داد. اگر چه ایران در این جنگ اعلام بی‌طرفی کرده بود اما با اشغال کشور توسط روس و انگلیس عملا جزو متضررین این جنگ بود. به همین دلیل در آذر 1297 شمسی هیأتی را به فرانسه روانه کرد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VX



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 13:50




📌۶ آذر| انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻مرد شماره‌ی ۳ سیا و شاهِ مأیوس


📝در ماه‌های پایانی حیات سیاسی رژیم پهلوی، آمریکا برای نشان‌دادن حمایت خودش از شاه فرستادگان اقتصادی، دیپلماتیک و امنیتیِ مهمی را به ایران فرستاد. باب بووی مرد شماره 3 سیا از جمله این افراد بود که برای ارائه برخی گزارش‌های امنیتی به ایران آمده بود اما بنا بر روایت سالیوان شاه که وضعیت سیاسی آشفته رژیمش مأیوس شده بود، بر خلاف گذشته دیگر هیچ وقعی بر گزارش‌های باب بووی نمی‌گذاشت.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VW



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 10:21




📌۶ آذر | آغاز کنفرانس تهران

🔻شبح شوروی بر ایران؛ از کنفرانس تهران تا انقلاب


📝گزارشی در تاریخ 16 دسامبر 1979 در روزنامه واشینگتن پست با عنوان (Iran: In the Historical Middle) موجود است که در فضای تحولات انقلابی ایران نوشته شده است. این مطلب می خواهد به نوعی اهمیت ژئوپلوتیک ایران را برای ابر قدرت ها گوش زد کند و برای آن به مرور تاریخ از کنفرانس تهران تا همان سال 1979 می پردازد. نویسنده معتقد است اگرچه استالین دیری است مرده است اما روح حاکم بر مناسبات شوروری با ایران از دوره کنفرانس تهران و اشغال آذربایجان هنوز پا برجاست و آمریکا می خواهد با آن مقابله کند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VU



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Nov, 09:40




#روزنامه‌گردی| ۶ آذر

🔻اقتصاد بازار و رشد بی رویه صنایع مصرفی


📝روزنامه‌ی رسالت روز شنبه، ۶ آذر سال ۱۳۷۲ در صفحه اقتصادی خود با چاپ‌ یادداشتی با عنوان - اقتصاد بازار و رشد بی رویه صنایع مصرفی - به قلم محمد رضا فراز با اشاره به سخنان نعمت زاده وزير صنایع در مصاحبه ای مطبوعاتی نوشته است؛


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VR


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Nov, 15:44




📌۱ آذر | انقلاب ایرانی در خاطرات دولت مردان آمریکایی

🔻رؤیای سایروس ونس؛ بازگشت آرام سلطنت مشروطه

📝سایروس ونس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا، در بحبوحه بحران‌های سیاسی ایران معتقد بود که حمایت از شاه باید ادامه یابد تا او بتواند از طریق گفت‌وگو با مخالفان، آ ن ها را به پذیرش سلطنت مشروطه ای که از آن با دیکتاوری عدول کرده بود متقاعد کند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VC



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Nov, 14:21




📌۳۰ آبان | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻انزوای ملوکانه


📝جیمی کارتر رئیس‌جمهور آمریکا در واپسین ماه های مبارزات انقلابی ایران در برآیند خود از رژیم شاه معتقد است که او هیچ گونه پایگاه بروکراتیک، نخبگانی و مردمی برای خود به وجود نیاورده بود و تنها بر خودمحوری و ارتش اتکا داشت. همین هم باعث انزوای سیاسی و بسته شدن تمام راه ها بر رویش در ماه‌های آخر سلطنتش شد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002VB



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Nov, 14:17




#تاریخ_و_تجربه| جام‌جهانی ۲۰۲۲ در گفت‌وگو با حمید دهقانی سفیر پیشین ایران در قطر

🔻مدیریت ایرانی در سخت‌ترین جام جهانی؛ شکست پروژه انزوای ورزشی ایران


▪️یکی از بازی های تیم ملی فوتبال ایران در ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۱ در مقابل تیم فوتبال انگلیس بود که حواشی متعددی به همراه داشت.

▫️روایت آنچه بر تیم ملی در جام‌جهانی قطر گذشت گفته‌ها و ناگفته‌های فراوانی دارد. از این رو پیرامون شرایط حاکم بر جام‌جهانی ۲۰۲۲ و تلاش‌های دیپلماتیک ایران در آن دوره با دکتر حمید دهقانی سفیر وقت ایران در قطر به گفت‌وگو پرداخته‌ایم که در ادامه از نظر می‌گذرد.


🔗مشاهده‌ی فیلم کامل در:
https://irdc.ir/0002V5

📌متن کامل گفت‌وگوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی با دکتر حمید دهقانی سفیر سابق ایران در قطر در مجله‌ی گواه شماره‌ی تابستان ۱۴۰۳ منتشر شده است که علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه‌ی آن از این‌جا اقدام کنند.



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Nov, 09:29




📌به مناسبت انتشار تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب ایستگاه خیابان روزولت

🔻دوئل نفت و دلار در ایستگاه خیابان روزولت


📝پس از تسخیر لانه جاسوسی، آمریکا باهدف اعمال فشار، واردات نفت از ایران را متوقف کرد. ایران که می‌خواست در اقدامی متقابل این ترفند آمریکایی‌ها را خنثی کند تصمیم بر استرداد انبوهِ دلارهای ایران در بانک های آمریکایی گرفت. وزارت خزانه داری آمریکا اما به دستور کارتر مانع شد و دلارهای ایرانی را بلوکه کرد. این ماجرا در کتاب ایستگاه خیابان روزولت که مزین به تقریظ رهبر معظم انقلاب شد روایت گردیده است.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002V7



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Nov, 07:23




#روزنامه‌گردی | ۳۰ آبان

🔻گزارش البرادعی و پاسخ ایران


📝گزارش البرادعی و پاسخ ایران، عنوان تیتر اصلی صفحه نخست روزنامه کارگزاران روز پنجشنبه ۳۰ آبان سال ۱۳۸۷ است که اختصاص دارد به جدیدترین گزارش البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران که در آن اعلام‌ کرده، هیچ مدرک محکم و مستدلی در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران با کاربرد نظامی وجود ندارد گرچه همچنان ابهاماتی درباره برخی فعالیت‌های هسته‌ای ایران به چشم می‌خورد.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002V6



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Nov, 18:02


▪️دکتر داود هرمیداس باوند، استاد مشهور و برجستهٔ علوم سیاسی و روابط بین‌الملل، از دیپلمات‌های ایران‌گرا و رئیس هیئت رهبری و سخن‌گوی جبههٔ ملی ایران بود. این دیپلمات کهنه‌کار بیش از هر فعالیتی در عرصهٔ سیاست، به ایران‌گرایی و تخصصش در موضوع جزایر سه‌گانه شُهره بود، آنقدر که حتی در دههٔ ۶۰، مقامات جمهوری اسلامی وجههٔ سیاسی او را نادیده انگاشتند و از او یاری جستند. مرحوم باوند که در آبان ۱۴۰۲ درگذشت، سه جلسه تاریخ شفاهی با مرکز اسناد انقلاب اسلامی دارد که در این شماره مروری کوتاه داشته‌ایم بر برشی از این مصاحبه دربارهٔ مسئلهٔ جزایر سه‌گانهٔ ایرانی و جدایی بحرین از ایران.

▫️برای خواندن متن کامل این گفت‌وگو و پرونده‌های دیگر می‌توانید فصلنامهٔ گواه، شمارهٔ صفر را از طریق لینک زیر تهیه فرمایید:
https://irdc.ir/fa/publications/book/1339


▫️@govah_magazine

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Nov, 13:41




📌۲۹ آبان | صدور تلگراف اعتراضی آیت الله گلپایگانی به دولت نظامی ازهاری

🔻من به شما اتمام حجت میکنم...


📝آیت‌الله سید محمدرضا گلپایگانی، یکی از مراجع برجسته تقلید شیعه در قرن بیستم، به عنوان یکی از شخصیت‌های مؤثر در تاریخ معاصر ایران شناخته می‌شود. وی در دوران حکومت پهلوی، مواضع روشن و قاطعی علیه سیاست‌های این رژیم اتخاذ کرد و در جنبش‌های اسلامی و انقلابی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش داشت. به بهانه صدور تلگراف اعتراضی مشهور ایشان در نقد سیاست های دولت نظامی ازهاری بر سابقه مبارزاتی این مرجع تقلید مروری خواهیم داشت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002V4



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Nov, 11:58




📌روایت سقوط ۹ | علینقی عالیخانی

🔻اصرار شاه بر کشت مجدد تریاک در ایران


📝کشت رسمی و قانونی خشخاش و تریاک از دوران ناصرالدین شاه در ایران، و در آمدزایی از طریق صادرات آن در دوران قاجار و پهلوی موجب رشد بی‌رویه قهوه‌خانه‌ها و شیره کش‌خانه‌ها شد. به‌طوریکه برخی از سیاستمداران وقت، در تلاش برآمدند تا کشت مواد تخدیری را متوقف کنند. در سال ۱۳۲۹ طرح ممنوعیت کشت خشخاش و تولید تریاک توسط جهانشاه صالح وزیر بهداری به مجلس سنا ارائه شد. اما این لایحه مسکوت ماند تا آن‌که بار دیگر وی به وزارت رسید. در سوم تیر ۱۳۳۴ لایحه ممنوعیت کشت خشخاش و تریاک دوباره احیا و تقدیم سنا شد و در آخر تصویب گشت. اما، عمر توقف کشت این ماده مضره به دو دهه نرسید.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002V1



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Nov, 09:57




📌۲۸ آبان | انتشار خبر سفر انور سادات به اسرائیل

🔻سفر سادات به اسرائیل؛ آتشی در خرمن اعراب


📝کشورهای عربی که در پی رؤیای هویت عربی با رمز اتحاد جهان عربی – اسلامی بودند و دشمن مشترک خود را در این مسیر اسرائیل می دانستند با صلح سادات و سفر او به این رژیم بسیار برآشفته شدند. برآشفتگی کشورهای عربی و حتی برخی جریانات داخلی خود مصر تا حدی بود که روزنامه اطلاعات در تاریخ 28 آبان 1356 به بازتاب جزئیاتی از آن پرداخت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002V0



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 17:36




📌خاطرات مریم بهروزی

🔻هدیه‌های درخشان؛ روایتی از ابتکار طلایی بانوان ایران


📝در دوران انقلاب اسلامی ایران، زنان نقش برجسته‌ای در حمایت از جنبش انقلابی ایفا کردند. یکی از جلوه‌های بارز این مشارکت، ابتکار بی‌نظیر اهدای طلای زنان ایرانی به هدف تأمین مالی انقلاب بود. مریم بهروزی از بانوان فعال انقلاب اسلامی در خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسیده است، روایت قابل تاملی از ابتکار بانوان ایرانی در اهدای طلای خود به امام خمینی در جهت حمایت از انقلاب اسلامی دارد.

#چندرسانه‌ای


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uq



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 17:05




📌۲۸ آبان | سالگرد نبرد قادسیه

🔻قوس النصر؛ نمادی از بازتولید ایدئولوژیک تاریخ اسلام در جنگ ایران و عراق


📝«قوس النصر» که با نام «شمشیرهای قادسیه» نیز شناخته می‌شود بنای یادبودی‌ست که در مرکز شهر بغداد به دستور صدام برای نشان‌دادن پیروزی بر ایران بر اساس تجربه نبرد قادسیه ساخته شد. ساخت این بنا در سال ۱۳۶۵ توسط پیمانکار انگلیسی و آلمانی انجام شد و شامل دودست بود که از خاک بیرون‌آمده و شمشیر ظفر و پیروزی اعراب صدر اسلام را یادآوری می‌کند. صدام حسین در طول جنگ تحمیلی ۸ساله بارها از ادبیات تاریخ اسلام برای توجیه اعمال تجاوزکارانه خود علیه ملت ایران استفاده کرد که به‌صورت گسترده از طریق رسانه‌های دولتی عراق منعکس می‌شد. به این بهانه مروری بر جنبه‌های مهم هجمه‌های رسانه‌ای صدام خواهیم داشت که با سوءاستفاده از بازنمایی تحولات تاریخی صدر اسلام به کار گرفته می‌شد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ux


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 16:31




📌برگی از خاطرات مریم بهروزی

🔻هدیه‌های درخشان؛ روایتی از ابتکار طلایی بانوان ایران


📝در دوران انقلاب اسلامی ایران، زنان نقش برجسته‌ای در حمایت از جنبش انقلابی ایفا کردند. یکی از جلوه‌های بارز این مشارکت، ابتکار بی‌نظیر اهدای طلای زنان ایرانی به هدف تأمین مالی انقلاب بود. مریم بهروزی از بانوان فعال انقلاب اسلامی در خاطرات خود روایت قابل تاملی از ابتکار بانوان ایرانی در اهدای طلای خود به امام خمینی در جهت حمایت از انقلاب اسلامی دارد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uz



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 14:23




📌۲۸ آبان | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻اخطار سرخ


📝حمایت‌های بی‌دریغ آمریکا از شاه از جمله پس از استقرار دولت نظامی ازهاری، حساسیت شوروی را نسبت به این اقدامات بر انگیخت. لئونید برژنف آمریکا را به دخالت نظامی در ایران محکوم کرد و اخطار داد که شوروی اقدامات حمایت‌گرانه آمریکا را تهدید امنیتی بر علیه خود تلقی می‌کند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uv



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 13:45




📌۲۸ آبان | سالگرد کشته شدن بهرام آرام

🔻تنگه خرد کنی؛ ترفندهای روانی و اصطلاحات تشکیلاتی


📝«تنگه خرد کنی» جزو اصطلاحات درون‌سازمانی و تشکیلاتی مجاهدین خلق است که باهدف سیطره روانی و شخصیتی بر افراد زیردستی در سازمان توسط افرادی مانند تقی شهرام و بهرام آرام ساخته‌وپرداخته می شد. بهرام آرام در مسیر تشکیلاتی خود از جمله در سرشاخه «گسترش و تصفیه» چنین ترفندهایی را بر زیردستان خود به-شدت اعمال می کرد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ut



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Nov, 08:36




📌به مناسبت سالروز درگذشت آیت‌الله غلامحسین جعفری همدانی

🔻عالمی که می‌خواست کفن‌پوش با اسرائیل مبارزه کند + سند


📝جعفری همدانی علاوه بر ایران به مسائل جهان اسلام نیز توجه داشت وی به تشکیل رژیم صهیونیستی در قلب کشورهای اسلامی توجه خاصی داشت و در سخنرانی‌های خود از روابط پنهانی دولت ایران با اسرائیل پرده بر‌می‌داشت. ایشان به تبعیت از امام خمینی تشکیل دولت یهودی اسرائیل، در سرزمین فلسطین را محکوم و آن را غیرقانونی می‌دانست. چنانکه پس از تهاجم رژیم اسرائیل به چهار کشور عربی از ملت مسلمان ایران خواست تا با هم متحد شوند و تنفر خود را از اعمال رژیم اسرائیل ابراز نمایند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uu



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Nov, 15:18




📌انتشار برای نخستین‌بار؛ ماجرای دیدار رئیس جمهور ایران با قذافی

🔻سوال سخت آیت‌الله خامنه‌ای از قذافی چه بود؟


📝سفر آیت‌الله خامنه‌ای به لیبی در شهریور ماه ۱۳۶۳ یکی از ماندگارترین سفرهای دیپلماتیک در آن سال‌ها بود. جواد مادرشاهی مشاور امنیتی رئیس‌جمهور در آن دوران در خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسیده است ناگفته‌های قابل تاملی را از این سفر روایت می‌کند که برای نخستین‌بار منتشر می‌شود.

#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002Um



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Nov, 14:52




📌۲۷ آبان | فرمان امام به آزادی سیاه‌پوستان از لانه‌ی جاسوسی

🔻مانور رسانه‌ای؛ آزادسازی سیاه‌پوستانِ لانه‌ی جاسوسی


📝روزنامه اخبار ایران در تاریخ ۲۸ آبان ۱۳۵۸ می‌نویسد که پس از آزادسازی سیاه‌پوستانِ لانه‌ی جاسوسی حدود دویست نفر خبرنگار داخلی و خارجی حاضر شدند تا ابعادی از این ماجرا را برای اذهان عمومی آشکار سازند. سیاه پوستان در آن دوره جزو ستم دیده ترین اقشار بشری بودند و جنبش هایی برای احقاق حقوق خود رقم زدند. آزادسازی آن‌ها می‌توانست بار ذهنی مثبت و جو رسانه‌ای مطلوبی در اذهان عمومی برای انقلاب اسلامی به راه اندازد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Us



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Nov, 13:43




📌۲۷ آبان | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻سناریوهای شاه برای فرار


📝شاه با روی کار آوردن دولت ازهاری خواست متعاقب با کنترل اوضاع در ماهیت رژیم سیاسی خود بازاندیشی کند. بر این اساس با افرادی مانند علی امینی نخست وزیر سابق به مشورت پرداخت و وی را برای مذاکره با انقلابیون به پاریس فرستاد اما این کارها نیز جواب نداد. شاه که مبهوت مانده بود سناریوهایی برای فرار از تهران به دلیل آماج چالش هایی سیاسی در نظر گرفت.

#خاطرات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Up



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Nov, 10:27




📌۲۷ آبان | ساگرد درگذشت مرضیه حدیدچی (دباغ)

🔻نخستین زن فرمانده سپاه پاسداران


📝مرضیه حدیدچی (دباغ) نخستین زن فرمانده سپاه پاسداران بود که با شجاعت و توانمندی، نقشی کلیدی در ساماندهی و حفاظت از انقلاب در غرب کشور و استان همدان ایفا کرد. او با تحمل شکنجه‌های ساواک و آموزش مبارزات چریکی در خارج از کشور به یکی از ظرفیت‌های اساسی حلقه اولیه مؤسس سپاه پاسداران برای مدیریت اوضاع متلاطم کشور در سال‌های نخستین پیروزی انقلاب تبدیل شد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uo



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Nov, 08:37




📌تاریخ و تجربه| دستاوردهای ایران پس از انقلاب اسلامی

🔻قرارگیری ایران در رتبه هفتم پلیمر دنیا، نتیجه سی سال تلاش است در گفت‌وگو با حمید میرزاده

📝اولین قسمت از مجموعه برنامه‌های «تاریخ و تجربه» به داستان پلیمری شدن ایران و فراز و نشیب‌های این حوزه مهم می‌پردازد.


#تاریخ‌وتجربه

🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002U5


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Nov, 15:21




📌انتشار برای نخستین‌بار | برگی از خاطرات ناصر تکمیل‌همایون

🔻چه کسی بنی‌صدر را مخفی کرد؟


📝یك‌ تاكسی‌ قرمز قراضه‌ هم‌ بود كه‌ یك‌ خانم‌ نسبتاً چاق با یك‌ عینك‌ دودی‌ جلو نشسته‌ چادر سیاه‌ و یك‌ بچه‌ هم‌ بغل‌ اوست‌. به‌ بنی‌صدر گفتند باید این‌ را سوار شوی‌. داخل‌ تاكسی‌، راننده‌ مجاهد بود آن‌ خانم‌ هم‌ خانم‌ ربیعی‌ بود. صورت‌ بنی‌صدر را پانسمان‌ کردند و بعد بچه‌ را هم بغل‌ او دادند. یك‌ بادكنك‌ را هم‌ باد كردند دست‌ بچه‌ دادند كه‌ بازی‌ كند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/00028N



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Nov, 14:37




📌#روزنامه‌گردی | ۲۶ آبان

🔻شورای همکاری، بیانیه‌ای دیکته شده و تکراری


📝روزنامه‌ی جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۲۶ آبان سال ۱۳۷۱ در صفحه ۱۴ خود که به تفسیر مطالب سیاسی روز اختصاص دارد، با چاپ یادداشتی بدون نام با عنوان "شورای همکاری، بیانیه‌های دیکته‌شده و تکراری" به بیانیه جدید وزرای دفاع کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که ادعاهای واهی خود درباره جزاير سه‌گانه ایرانی را مطرح کرده‌اند پاسخ داده است.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ui



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Nov, 13:49




📌۲۶ آبان | درگذشت علامه محمدتقی جعفری

🔻«وفادار به خمینی»؛ گزارش ساواک درباره علامه محمدتقی جعفری + اسناد


📝در قسمتی از اسناد ساواک از زبان آیت­‌الله فلسفی درباره علامه محمدتقی جعفری نوشته شده است: «از وی(فلسفی) سؤالاتی نمودند لذا پاسخ داده این دو نفر [یحیی نوری و محمدتقی جعفری] واقعا افرادی که وفادار به خمینی[هستند] و اکثر منبر و صحبت­هایشان به­ نفع خمینی می­باشد.»

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uj



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Nov, 13:02




📌۲۶ آبان | تأسیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق

🔻پارلمان در تبعید


📝مجلس اعلای اسلامی عراق، که در دهه ۱۹۸۰ به‌عنوان یک تشکل سیاسی و نظامی در تبعید برای ترویج گرایشات شیعی و  مقابله با رژیم صدام حسین شکل گرفت، از مهم‌ترین نهادهای سیاسی شیعیان عراق است. این مجلس، ابتدا به‌عنوان پارلمان شیعیان عراقی تأسیس شد و پس از سقوط صدام به یکی از تأثیرگذارترین احزاب سیاسی عراق تبدیل گردید و همچنان در صحنه سیاسی این کشور نقش دارد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uf



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Nov, 11:42




📌با همکاری مرکز اسناد انقلاب اسلامی

🔻رونمایی از کتاب مرد علم و سیاست و بزرگداشت آیت‌الله روح‌الله کمالوند


📝رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در مراسم بزرگداشت آیت‌الله کمالوند بیان کرد: نیازمند شناخت تاریخ و چهره‌های معاصر هستیم. ایران را بشناسیم. نمی‌دانیم چه سرمایه مادی و معنوی داریم و نمی‌دانیم از کجا داریم حرف می‌زنیم. آیزنهاور در جنگ جهانی دوم، چند ماه قبل از کودتای ۲۸ مرداد به ریاست جمهوری رسید و مصاحبه کرد و گفت، یکی از مهم‌ترین مکان‌های جهان ایران است. حواستان باشد اگر ایرانی‌ها با پیشینه‌ای که دارند، قدرت نظامی پیدا کنند، کسی حریف آنها نیست.

#اخبارمرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ul



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

15 Nov, 14:05




📌به بهانه سالروز رحلت صاحب تفسیر المیزان

🔻گزارش ساواک از حساب بانکی علامه طباطبایی برای کمک به فلسطین + اسناد


📝مسئله فلسطین همواره مورد توجه همه علمای اسلام بوده است. علامه سید محمدحسین طباطبایی نیز از این قاعده مستثنی نبود. توجه به فلسطین بعد دیگری از شخصیت علامه طباطبایی را نشان می‌دهد. او به همراه آیت الله شهید مطهری و سید ابوالفضل موسوی زنجانی با انتشار اعلامیه‌ای از مردم خواستند تا به منظور کمک به آوارگان و مبارزان فلسطینی و سازمان چریکی الفتح کمک‌های نقدی خود را به حساب‌هایی که از طرف آنان افتتاح شده بود واریز کنند. همین موضوع نیز باعث حساسیت هرچه بیشتر ساواک شد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uh



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

15 Nov, 06:55


‌‌

📌گزارش تصویری از آیین رونمایی از
کتاب مرد علم و سیاست

🔻سفیر نهضت


📝مراسم بزرگداشت آیت‌الله روح الله کمالوند لرستانی عصر چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ با حضور آیت الله سید مصطفی محقق داماد و حجج اسلام والمسلمین احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری سید احمدرضا شاهرخی نماینده‌ی ولی فقیه در خرم‌آباد و مصطفی پورمحمدی رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی و جمعی از علما، بزرگان و چهره‌های مذهبی و فرهنگی کشور در سالن داوری اردکانی فرهنگستان علوم برگزار شد.

#اخبارمرکز


🔗این‌جا ببینید:
https://irdc.ir/0002Uk



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

14 Nov, 15:24




📌#هر_استان_یک_روایت | گیلان

🔻واکنش گیلانی‌ها به جنگ اعراب و اسرائیل


📝رژیم صهیونیستی بارها با فلسطینیان و کشورهای مسلمانِ همسایه مانند مصر، سوریه و لبنان جنگیده و باعث کشته و آواره شدن تعداد بسیاری از مسلمانان شده است. مردم ایران که خود را جزئی از پیکره جهان اسلام می‌دانستند در قبال جنایات آن رژیم بی‌تفاوت نبودند و پیوسته مخالفت خود را با جنگ‌افروزی اسرائیل اعلام می‌کردند. مواضع آشکار مردم و روحانیون گیلان در سال ۱۳۴۶ در قبال جنگ سوم اعراب و اسرائیل جالب توجه است.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ub



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

14 Nov, 10:12




📌سلسله نشست‌های مقاومت و انقلاب اسلامی؛

🔻گزارش تصویری نشست «نسبت دو جریان جهاد اسلامی و حماس با انقلاب اسلامی»


📝اولین نشست از سلسله نشست‌های مقاومت و انقلاب اسلامی با موضوع «نسبت دو جریان سیاسی مقاومت جهاد اسلامی و حماس با انقلاب اسلامی» چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ با سخنرانی دکتر امیرزاده قاسمی و با حضور جمعی از پژوهشگران  در سالن اجتماعات مرکز اسناد انقلاب اسلامی برگزار شد.

#اخبارمرکز


🔗این‌جا ببینید:
https://irdc.ir/0002Ue




مرکز اسناد انقلاب اسلامی

14 Nov, 06:10




📌۲۳ آبان | سالگرد دیدار شاه و کارتر در سال ۱۳۵۶

🔻کمونیسم؛ هراس مشترک شاه و کارتر


📝در آبان­ ماه سال ۱۳۵۶ شاه و کارتر در کاخ سفید با یکدیگر دیدار کردند. کارتر که می­‌خواست شاه توجه بیشتری به رعایت حقوق بشر داشته باشد و نگران از بدنامی خود به ­دلیل حمایت از شاه بود خواست تا او با مخالفین سیاسی با تساهل رفتار کند. شاه اما خطر کمونیسم را پیش کشید و این هراس مشترک بهانه‌­ای برای استمرار مسیر اختناق در ایران شد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ud



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

13 Nov, 17:58




📌روایت سقوط ۸ | غلامعلی فریور

🔻اصلاحات ارضی؛ آغازی بر پایان محمدرضا پهلوی


📝با گسترش اندیشه‌ی کمونیسم پس از پیروزی شوروی در جنگ جهانی دوم، آمریکا به این نتیجه رسید که برای جلوگیری از رشد کمونیسم میان دهقانان و جلوگیری از جنبش‌های ضد استبدادی و حفظ منافع و نفوذ خود در جهان، دست به اصلاحاتی بنیادی بزند. در این راستا، انجام اصلاحات ارضی برای رسیدن به این هدف یک ضرورت بود تا همبستگی بین دهقانان از بین برود.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ua



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

13 Nov, 15:30




📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻خودزنی شاه


📝استمپل (دیپلمات و وابسته سیاسی واشنگتن در تهران) روایت می­کند در نیمه­‌های آبان 1357 بود که شاه دولت نظامی ازهاری مستقر کرد و خواست به‌واسطة آن سامانی به اوضاع نابسامان کشور بدهد. او که نمی­خواست به دلیل مستقر ساختن یک دولت نظامی موج انتقاداتی که او را یک دیکتاتور می­خواند تشدید کند، باهدف حفظ ظاهر، برخی چهره­‌های وفادار به خود درگذشته اما بدنام در عرصه سیاسی و اجتماعی را دستگیر و روانه زندان کرد. شاه با این کار دست به­‌نوعی خود زنی سیاسی کرد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Uc



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 16:18





📌|داوود دشتبانی| از دشمنی تا همکاری


📝رابطه با شوروی همراه با سابقه تاریخی رفتار سلطه‌جویانه و تجاوزگرانه روسیه تزاری در دوران پهلوی همراه با بیم و احتیاط بود اما در دهه چهل و پنجاه خورشیدی حکومت پهلوی دریافت که می‌تواند این خطر را به فرصتی برای خود تبدیل کند. محمدرضاشاه که پس از کودتای ۲۸ مرداد بیش از گذشته به آمریکا وابسته شد و روابط نظامی و امنیتی با غرب را گسترش داد، در عین حال دریافت که غربی‌ها حاضر به انتقال تکنولوژی و توسعه صنعتی ایران نیستند و بر همین اساس از عامل شوروی برای امتیازگیری از کشورهای غربی بهره گرفت و روابط صنعتی و اقتصادی را با شوروی گسترش داد.

#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UY



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 15:18




📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻استمپل: آمریکا به شاه تجهیزات ضد شورش می فروشد


📝جان دی استمپل، دیپلمات و وابسته سیاسی آمریکا در تهران که حوادث انقلابی ایران در سال 1357 را مشاهده کرده بود در خاطرات خود بیان می دارد که در روزهای نیمه دوم آبان ماه 1357 دولت آمریکا شاه را برای سرکوب تظاهر کنندگان به ابزار و وسایل ضدشورش مجهز کرد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UW



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 14:42




📌نفوذ بهائیان در رژیم پهلوی

🔻ماجرای اخراج کارکنان شرکت نفت؛ سندی بر بهائی بودن هویدا+ سند


📝تا کنون مصادیق بسیاری از بهائی بودن امیر عباس هویدا نخست وزیر شاه طی سال های 1343 تا 1356 شمسی مشاهده شده است. یکی از برجسته ترین این مصادیق وجود سندی درباره جلوگیری از اخراج کارکنان بهائی شرکت نفت به پیشنهاد چند تن از سران بهائیت به هویدا و همچنین اذعان صریح به بهائی بودن او در این سند است.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UV



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 11:19




📌به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی

🔻منشورات مرکز اسناد انقلاب اسلامی را با ۳۵ درصد تخفیف بخرید


📝همزمان با فرارسیدن هفته کتاب و کتابخوانی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی 50 عنوان از منشورات خود را با تخفیف 35 درصدی در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد.

#اخبارمرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UX



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 10:29




📌۲۲ آبان | سالگرد درگذشت آیت الله مرتضی پسندیده

🔻هشدار آیت‌الله پسندیده به امام از آشوب حزب خلق مسلمان+ سند


📝آیت‌الله سید مرتضی پسندیده (1275- 1375 شمسی) برادر بزرگتر امام خمینی(ره) و از روحانیون برجسته و مبارز بود. ایشان که در دوران رژیم پهلوی علاوه بر تربیت طلاب به فعالیت های سیاسی مهمی نیز مشغول بودند و نقش برجسته ای در مدیریت امور بیت امام خمینی از جمله در دوران تبعید ایشان داشتند پس از پیروزی انقلابی در حالی که از هیاهوی سیاسی دور بودند طی نامه ای از آشوب خلق مسلمان در برخی شهرها به امام هشدار دادند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UP



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

12 Nov, 06:37


▪️بخش قابل توجهی از قصهٔ پر غصهٔ فلسطین، از روزی است که سازمان ملل در مجمع عمومی مورخ ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷، قطعنامهٔ ۱۸۱ دربارهٔ فلسطین را به رأی گذاشت؛ در این جلسه انتظام، رئیس وقت نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل، بعد از نمایندهٔ آمریکا نطقی ایراد کرد و اظهار داشت نقشهٔ تقسیم فلسطین با منشور ملل متحد مخالفت داشته و احتمال دارد اجرای اين طرح کشورهای خاورمیانه را به میدان آتش و آهن و خون تبدیل نماید و برای جلوگیری از این پیش‌آمد، رعایت حقوق اعراب را خواستار شد و اظهار داشت ایران علیه طرح تقسیم فلسطین رأی خواهد داد.

▫️در نتیجهٔ نطق او، کلیهٔ دول عرب از رویهٔ ايران تمجید و تعریف نموده و مراتب تشکر خود را رسماً به وزارت امور خارجهٔ ایران ابلاغ کردند. لیکن هر چه اعراب کوشیدند، فایده نبخشيد. از ۵۷ نفر اعضای آن روز سازمان ملل متحد، ۳۳ عضو رأی به تقسیم سرزمین فلسطین، ۱۳ عضو رأی مخالف و ۱۱ عضو رأی ممتنع دادند و طرح تقسیم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002EE


▫️@govah_magazine

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

11 Nov, 17:10




📌۲۱ آبان | سالگرد تأسیس جبهه ملی ایران

🔻سرنوشت اعضای جبهه ملی بعد از کودتای ۲۸ مرداد


📝جبهه ملی ایران نخستین و مهم‌ترین گروه سیاسی در حکومت محمدرضا شاه پهلوی بود که بر مبنای ملی‌گرایی، به رهبری دکتر محمد مصدق در تاریخ ۲۱ آبان ۱۳۲۸، تاسیس شد. اعضای این حزب، بعد از کودتای 28 مرداد تا زمان پیروزی انقلاب 57، همراه با فراز و فرودهای سیاسی، سرنوشت‌ متفاوتی داشتند. در همین راستا به بهانه هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس حزب جبهه ملی ایران مروری بر فرجام کار اعضای آن داریم.


#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002US



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

11 Nov, 14:36




📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻آتشی که دامان سفارت انگلیس را هم گرفت


📝نیمه‌های آبان ۱۳۵۷ بود که تهران را شعله‌های آتش تظاهرات‌کنندگان فراگرفت. سالیوان (سفیر وقت آمریکا در ایران)، که به دیدار شاه رفته بود، نقل می‌کند که سفارت انگلیس را هم آتش زده بودند و سفیر انگلیس نیز همراه او در کاخ شاه حاضر شد. شاه که از وضعیت پیش‌آمده مستأصل و هراسناک شده بود، از سفیر انگلیس دلجویی کرد و همچنین گفت می‌خواهد بلافاصله دولت نظامی ازهاری را برای کنترل اوضاع مستقر کند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UR


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

11 Nov, 09:56




📌|ابراهیم اصغر زاده| امام خمینی یک نابغه سیاسی بود


📝با اینکه دولت آقای بازرگان مورد تایید امام خمینی بود، اما آقای قطب‌زاده و آقای بنی‌صدر خودشان را رقیب دولت موقت می‌دانستند. آقای بازرگان به شدت اصولگرا و اخلاق‌گرا بود؛ به عبارتی حاضر نبود از اصولش عدول کند؛ از جمله نمونه‌های آن، استعفای اوست. چیزی که آقای بنی‌اسدی می‌فرماید این است که دولت بازرگان نسبت به هم روحانیت و هم سیستم حاکم یا هسته سخت حکومت آسیب‌پذیر بوده است.


#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UL



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 15:46




📌روایتی از لطف‌الله فروزنده

🔻پالیزدار همه را متهم می‌کرد!


📝لطف‌الله فروزنده قائم‌مقام وقت مرکز پژوهش‌های مجلس در بخشی از خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است ماجرای اتهامات بدون سند و مدرک پالیزدار را روایت می‌کند.


#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002UQ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 14:41




📌۱۶ آبان | برقراری دولت نظامی ازهاری

🔻شریک دزد و رفیق قافله: طرح کودتای آمریکا بر ضد شاه سه ماه قبل از انقلاب


📝از ابتدای پاییز 1357 که تحولات انقلابی صورت عریان خود را بیش از پیش نمایان ساخت دولت آمریکا مطابق با گفته¬های سایروس ونس(وزیر امور خارجه) و سالیوان(سفیر آمریکا در ایران) حمایت بی چون و چرای خود را از شاه حتی در برقراری دولت نظامی ژنرال ازهاری اعلام کرد. این در حالی بود که منصور رفیع زاده آخرین رئیس شعبه ساواک در آمریکا می گوید سیا و دولت آمریکا با همکاری برژینسکی و زاهدی قصد داشتند در سکوت اطلاعاتی با اتکاء بر ژنرال اویسی کودتایی بر ضد شاه در داخل کشور راه بیندازند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UN



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 14:10




📌روایتی از بذل و بخشش محمدرضا پهلوی از جیب مردم

🔻حاتم بخشی ملوکانه


📝محمدرضا پهلوی، دوران مختلف زندگی‌اش چندین بار به سوئیس سفر کرده و بخش‌هایی از زندگی خود را در آنجا گذرانده است. مهم‌ترین دوره‌ای که او در سوئیس زندگی کرد، دوران تحصیل او در مدرسه‌ی شبانه‌روزی «له‌روزه» (Le Rosey) بود. مدرسه له‌روزه یکی از معتبرترین مدارس شبانه‌روزی سوئیس است و در میان خانواده‌های ثروتمند و اشرافی شهرت دارد. محمدرضا پهلوی در آنجا، در کنار دیگر دانش‌آموزان برجسته، دروس مختلفی از جمله زبان، تاریخ، و علوم را آموخت و این دوران تاثیر مهمی بر زندگی و دیدگاه‌های او داشت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UM



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 13:47




📌همزمان با رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» برگزار می‌شود؛

🔻«سفیر نهضت»؛ بزرگداشت آیت‌الله حاج‌آقا روح‌الله کمالوند


📝آئین رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» بزرگداشت آیت‌الله حاج آقا روح‌الله کمالوند(لرستانی) با عنوان «سفیر نهضت» با حضور جمعی از علماء، بزرگان و چهره‌های مذهبی و فرهنگی کشور برگزار می‌گردد.

#اخبار_مرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UK


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 12:33




📌۱۹ آبان | به رسمیت شناخته شدن فلسطین در سازمان ملل

🔻یاسر عرفات: نگذارید شاخه زیتون از دستم بیفتد


📝در نوامبر سال 1974 آن گاه که سازمان ملل قصد داشت تا قطعنامه 3236 را مبنی بر به رسمیت شناختن فلسطین تصویب کند یاسر عرفات جمله ای پرآوازه در سخنرانی خود در این سازمان گفت: «من با یک شاخه زیتون [نماد صلح] و سلاح یک جنگجوی آزادی به اینجا آمده‌ام. نگذارید شاخه زیتون از دست من بیفتد.» این جمله نشان دهنده تمایل عرفات به صلح بود اما با تأکید بر این نکته که درصورت عدم احقاق حقوق فلسطین ادامه جنگ و نزاع اجتناب ناپذیر است.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UJ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

10 Nov, 12:31




📌روایت سقوط 7 | محمد یگانه

🔻قرارداد ترکمان‌چایی که بانک جهانی تحمیل کرد


📝محمد یگانه (معاون وزیر اقتصاد، وزیر مسکن و آبادانی، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس بانک مرکزی 1327- 1355) قرارداد سد دز با شرایط تحمیلی را توجیه‌ناپذیر و مخالف مصالح کشور می‌دانست.


#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002UA



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Nov, 16:46




📌انتشار برای نخستین‌بار| روایتی از اکبر کبیری، از نیروهای کمیته‌ی انقلاب اسلامی

🔻واکنش امام خمینی به تسخیر سفارت انگلیس چه بود؟


📝پس از تسخیر سفارت آمریکا در 13 آبان 1358 دومینوی تسخیر سفارت‌ها می‌رفت تا فضای جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان سفارت انگلیس یکی از مواردی بود که مورد هجوم واقع شد. اما واکنش امام خمینی به این اقدامات چه بود؟


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002UF



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Nov, 12:12




📌برگی از اسناد لانه جاسوسی

🔻بدبینی اسرائیل نسبت به آمریکا + سند


📝مطابق با اسناد لانه جاسوسی، از واشتنگتن به مجمع گردآوری خلاصه¬های اطلاعاتی این چنین گزارش شده است: «تحولات گوناگونی در هفته های اخیر شک و تردید اسرائیل از مقاصد آمریکا را دوباره بیدار نموده است. این دیدگاه ها بر دو مطلب تمرکز دارد.[ نخست] آمریکا سعی می کند تا ساف را وارد مذاکرات خود مختاری بکند. [دوم این که] آمریکا سعی می کند تا مقدمات خودمختاری را فراهم بکند تا به مرور زمان به یک کشور فلسطینی مستقل تغییر شکل بدهد.»

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002U8



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

09 Nov, 11:51




📌۱۶ آبان | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻سایروس ونس خطاب به شاه: بی هیچ قید و شرطی از تو حمایت می‌کنیم


📝مقامات خارجی آمریکا خیلی زود به این نتیجه رسیدند که دولت شریف امامی نمی تواند برای انتظام امور مملکت چاره اندیشی کند و لگامی به وضعیت انقلابی به وجود آمده بزند. آن ها که در وضعیت خاصی به لحاظ تصمیم گری قرار داشتند ناچار به حمایت همه جانبه از شاه بودند از این رو موافقت و همراهی خود را با روی کار آمدن دولت نظامی ازهاری اعلام کردند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002U9


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

06 Nov, 13:54




📌۱۳ آبان | تسخیر سفارت آمریکا در تهران

🔻سفارت آمریکا بر سر دوراهی همکاری اطلاعاتی با دولت موقت+سند


📝طبق اسناد به دست آمده از لانه جاسوسی دولت موقت در پی اشراف اطلاعاتی بر اوضاع داخلی و خارجی بود و از بابت خرابکاری از سمت عراقِ صدام و لیبیِ قذافی و حتی برخی جریانات خاص مدعی احقاق حق مردم فلسطین(به رهبری جرج حبش) نگران بود. از این رو از سفارت آمریکا در تهران خواست تا برای کنترل بهتر اوضاع با او همکاری اطلاعاتی داشته باشد. اسنادی که در ادامه می آید نشان دهنده سردرگمی مسئولین آمریکایی برای همکاری با دولت موقت است؛ آنها تردید داشتند که خطر برملاکردن اسنادی که از این خرابکاری ها در دست دارند به بهبود روابط با دولت ایران منجر می شود یا نتیجه عکس می دهد؟

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002U0



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

06 Nov, 09:35




📌به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم برگزار شد؛

🔻آئین رونمایی از کتاب «بعرض عالی می‌رساند»


📝مراسم رونمایی از کتاب «بعرض عالی می‌رساند» چهارشنبه 9 آبان ماه 1403 با حضور محققان و پژوهشگران تاریخ در سالن حضرت خدیجه(سلام الله علیها) کتابخانه حرم حضرت معصومه سلام الله علیها برگزار شد. 


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002U2


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Nov, 16:02




📌حجت‌الاسلام پورمحمدی در دانشگاه شهید بهشتی مطرح کرد؛

🔻۱۳ آبان مظهر تحقیر آمریکا شد/ غربی‌ها از قدرت نرم ما می‌ترسند


📝نتانیاهو می گوید نقشه خاورمیانه تغییر می کند؛ در حالی که این نقشه وقتی تو خواب بودی تغییر کرده است؛ با آدم کشی، خونخواری و کشتن این تغییر شدنی نیست. 

#اخبارمرکز


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tx



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Nov, 15:03




📌۱۳ آبان | مقدمات گشایش اولین مجلس مؤسسان

🔻مهندسی انتخابات برای قدرت گیری رضاشاه + سند


📝پس از خلع قاجار و نقشی که رضاشاه و حامیان او در مجلس و فضای سیاسی کشور ایفا کردند، این بار در گامی فراتر می خواستند مقدمات سلطنت پهلوی را از طریق مجلس مؤسسان فراهم کنند. بر این اساس دست به مهندسی، دخل و تصرف و برنامه ریزی انتخابات برای کنار زدن مخالفان خود زدند به حدی که صدای اعتراض برخی ولایات در آمد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tv



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

04 Nov, 14:21




📌۱۳ آبان | انقلاب ایران در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻دراماتیک‌ترین دیدارها با شاه


📝دیدار چهارم نوامبر 1978(13 آبان 1357) در خاطرات آنتونی پارسونز یکی از دراماتیک ترین دیدار ها با شاه توصیف شده است. اگرچه او سفیر انگلیس بود اما همراهی سالیوان(سفیر وقت آمریکا در ایران) با او در این دیدار می تواند به مثابه نگریستن به این رویداد از پنجره ای مشترک باشد. در این دیدار شاه که در وضعیت استیصال قرار گرفته بود از سفرای دولت های آمریکا و انگلیس درخصوص واکنش دولت متبوعشان به وضعیت ایران سؤال می پرسد.


#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tt



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Nov, 18:05




📌مفهوم‌شناسی وقایع ۱۳ آبان در گفت‌وگو با جواد منصوری

🔻علیهِ سلطه‌طلبیِ امریکایی


📝۱۳ آبان در تاریخ معاصر ایران مقارن با سه واقعه بسیار مهم و تاثیرگذار در انقلاب اسلامی است. ۱۳ آبان ۱۳۴۳ تبعید امام خمینی به ترکیه به دلیل اعتراض به لایحه کاپیتولاسیون، ۱۳ آبان ۱۳۵۷ کشتار دانش‌آموزان در مقابل دانشگاه تهران توسط رژیم پهلوی و ۱۳ آبان ۱۳۵۸ تسخیر سفارت امریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام. هر سه این وقایع محورها و خطوط اشتراک بسیاری داشتند. واکاوی و بازخوانی سیر تحولات ۱۳ آبان از سال ۴۳ تا ۵۸ بدون شک نگاه جامع و کاملی را برای نسل امروز فراهم می‌کند.


#گفت‌وگو


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002To



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Nov, 15:45




📌۱۳ آبان | سالروز تسخیر سفارت آمریکا در تهران

🔻از ملاقات در الجزایر تا استعفا در تهران؛ داستان تسخیر سفارت و استعفای مهندس بازرگان


📝در مورد زمینه ها، علل و انگیزه‌های اشغال سفارت آمریکا در تهران، ناگفته های بسیاری است به طوری که هر جناح و گروه سیاسی در این باره نظر خاص خود را دارد. چنانچه ابراهیم اصغرزاده از طراحان اصلی اشغال سفارت آمریکا در این ارتباط اعلام می­‌کند: «فکر اشغال سفارت آمریکا، یک عکس‌العمل بود، یعنی ایجاد یک برنامه سیاسی برای عکس‌العمل در مقابل اقدام آمریکا.» آقای هاشمی رفسنجانی نیز در این باره به دیدگاه‌های ضد آمریکایی امام خمینی و فضای موجود در جامعه ایران و همچنین پذیرفتن شاه بیمار از سوی دولت آمریکا در تاریخ اشاره می‌کند و اساساً این مسائل را بهانه عینی برای اتفاق مهم گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی می‌داند.


#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tb



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Nov, 14:01




📌قاب‌های تاریخی پس از ۱۳ آبان ۱۳۵۸

🔻حمایت مردمی از تسخیر به روایت تصویر


📝تسخیر سفارت امریکا توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام در 13 آبان 1358 اقدامی مردمی برخواسته از روح انقلاب اسلامی بود.
تصاویر تاریخی نشان از آن دارد که تسخیر لانه جاسوسی با حمایت‌های گسترده اقشار مختلف مردم همراه بود. حمایت مردمی از تسخیر به روایت تصاویر در ادامه از نظر می‌گذرد.


🔗مشاهده‌ی تصاویر در:
https://irdc.ir/0002Tu



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Nov, 10:28




📌۱۳ آبان | سالگرد تبعید امام خمینی (ره)

🔻امام نگذاشت نان طلبه هتاک آجر شود


📝فضای خشک و بسیار سنتی حاکم بر حوزه علمیه نجف در دوران تبعید امام به گونه ای بود که بسیاری از نظریات سیاسی و دینی ایشان مورد قبول آن ها واقع نمی شد و نسبت به آن معترض بودند. در چنین فضایی، طلبه ای در نجف بود که نسبت به امام شدیداً هتاکی می کرد. برخی تصمیم به قطع شهریه این طلبه گرفتند اما امام گفت: شما بیخود شهریه اش را قطع کردید. گناه زن و بچه اش چیست؟

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ts


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

03 Nov, 07:53




📌در گفتگو با دکتر ابراهیم متقی

🔻بررسی تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا در ایران و منطقه: ترامپ یا هریس ؟

📝کمتر از دو روز به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باقی مانده است و دو رقیب اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، شانه به شانه همدیگر در نظرسنجی‌ها پیش می‌روند. سرنوشت این انتخابات چه تاثیری در تعاملات آمریکا و ایران خواهد داشت؟


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/fa/news/9538



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Nov, 17:37




📌۱۱ آبان | اعدام طیب و حاج اسماعیل توسط رژیم پهلوی

🔻اطلاعات: هیچ­ انگیزه مادی برای محکومین پرونده ۱۵ خرداد وجود ندارد


📝شنبه 11 آبان ماه 1342 خبر اعدام طیب حاج رضایی و حاج اسماعیل رضایی از محکومان قیام 15 خرداد در مطبوعات منتشر شد. اما شهادت طیب و حاج اسماعیل واکنش‌های مختلفی را در بر داشت.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ti



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Nov, 16:38




📌روایت پدافند ایرانی در گفتگو با سرهنگ ابهری – بخش سوم

🔻از آموزش پدافندی در چین تا خرید اس 300 از روسیه/ رکوردی که به نام پدافند ایران در جهان ثبت شد


📝به ما گفته بودند اگر موشک از زمین بلند شود به هوا برود نفری یک سکه بهار آزادی جایزه خواهید گرفت. اگر می‌گفتند هدف را بزند جایزه دارید قابل درک بود! موشک مگر می‌شود از زمین بلند نشود و ما هم شک کردیم و بعد متوجه شدیم کشور لیبی که این سامانه را داشت هیچ یک از موشک‌هایش از زمین بلند نشده! 25 بهمن 1365 یک جنگنده از ناصریه پرواز کرد. در 120 کیلومتری هدف را مشخص کردیم و اطلاعات را به اپراتور تعقیب هدف دادیم. اولین موشک را شلیک کردیم، موشک اول روی هوا بود که موشک دوم را شلیک کردیم و دومی هنوز نرسیده بود سومی را شلیک کردیم و این موشک سوم بود که به هدف اصابت کرد. این تنها هواپیمای میگ 25 بود که در دنیا توسط سامانه‌های زمین به هوا منهدم شد.

#گفت‌وگو


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Te



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Nov, 15:41





🔻آینده خاورمیانه از نگاه محمدجواد لاریجانی

📝مساله فلسطین بصورت یک مساله اسلامی طرح‌ شده است و این آغاز دوره جدیدی در تاريخ اشغال صهیونی است و دقیقا این دوره است که سرنوشت ساز است و این دوره است که مساله محل حقیقی خود را یافته است‌. از ابتدای کار هم‌ می بایست مساله در سطح اسلامی مطرح می شد و به راه حلی که اسلام نشان‌می دهد عمل شود. 

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tl



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

02 Nov, 11:48


📌روایتی از حسین علایی

🔻چگونگی تاسیس قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء

📝بومی‌سازی و توانمندسازی پدافند هوایی کشور فرآیندی بود که از دوران دفاع مقدس و با تاسیس قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا آغاز شد.
حسین علایی از فرماندهان با سابقه سپاه در خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسیده است؛ چگونگی تاسیس قرارگاه پدافند هوایی را روایت می‌کند.


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002Tn



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

01 Nov, 12:37




📌۱۰ آبان | شهادت آیت الله محمدعلی قاضی طباطبایی

🔻مروری بر مواضع ضد صهیونیستی اولین شهید محراب


📝آیت الله سید محمدعلی قاضی طباطبایی، از مبارزان پیش از انقلاب و امام جمعه و نماینده امام در تبریز پس از انقلاب در ۱۱ آبان ماه ۱۳۵۸ پس از برگزاری نماز عید قربان توسط گروه فرقان به شهادت رسید. در آستانه‌ی چهل و پنجمین سالگرد شهادت این عالم مجاهد نگاهی کوتاه بر نگرش و فعالیت وی در مخالفت با رژیم جعلی اسراییل داریم.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ta



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

31 Oct, 18:09




📌۱۰ آبان | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻حمله به رولزرویس سفیر


📝در روزهای منتهی به 13 آبان 1357 خیابان‌های تهران شاهد ناآرامی ها و تظاهرات انقلابی بود. در این حین، سالیوان سفیر آمریکا در ایران که قصد داشت همراه با سفیر انگلیس و با خودروی رولزرویس او به سفارت انگلیس بروند در مسیر با جمعیتی از تظاهرکنددگان چوب و چماق به دست مواجه شدند.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tf


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

31 Oct, 12:35




📌9 آبان | سالگرد صدور قطعنامه 540

🔻قطعنامه 540 و واکنش سران کشورهای اسلامی


📝تقریبا یک ماه پس از صدور قطعنامه 540 که در آن محکومیتی برای عراق درخصوص بمباران و حمله به مناطق مسکونی کشورمان و تجاوز عراق صادر نشده بود، سران کشورهای اسلامی در کنفرانس خود از ایران خواستند که صلح را بپذیرد و در پی تطهیر چهره صدام بودند. سران آمریکا نیز از این جلسه ابراز رضایت کردند و گفتند کشورهای عربی باید در این زمینه بیشتر کمک کنند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tj



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Oct, 10:54




📌۹ آبان | سالگرد انقراض سلسله قاجاریه

🔻اختلاف دو حقوقدان بر سر خلع قاجار


📝اختلاف علی‌اکبر داور (موافق) و دکتر محمد مصدق (مخالف) در مجلس پنجم شورای ملی بر سر انقراض قاجاریه یکی از نقاط مهم و تاریخی در فرآیند انتقال قدرت از سلسله قاجار به پهلوی بود. این اختلاف، نمایانگر تقابل دو دیدگاه متفاوت در سیاست ایران آن دوره بود و نقش مهمی در مسیر انتقال حکومت به رضاخان و به قدرت رسیدن وی داشت.


#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Td



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

30 Oct, 09:14




📌برگزاری هزارمین نماز جمعه تهران

📝هزارمین نماز جمعه تهران به امامت حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۲۶ سال قبل روز جمعه ۸ آبان سال ۱۳۷۷ در دانشگاه تهران اقامه گرديد که خبر آن در تمامی روزنامه های فردای آنروز یعنی شنبه ۹ آبان، بازتاب یافته بود.

#روزنامه‌گردی

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TZ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

29 Oct, 18:38




📌به بهانه انتخاب دبیرکل جدید حزب‌الله لبنان

🔻گذری بر خاطرات و مواضع شیخ نعیم قاسم


📝پس از گذشت یک ماه از شهادت رهبران و فرماندهان مقاومت اسلامی در لبنان به خصوص شهید سید حسن نصرالله، حزب‌الله لبنان شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل جدید خود معرفی کرد. شیخ نعیم قاسم از اعضای موسس و هسته اولیه تشکیل حزب‌الله لبنان است که از ابتدای تاسیس؛ قائم‌مقامی دبیرکل را بر عهده داشت.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Tc



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

28 Oct, 19:09




📌۷ آبان | امضاء قرارداد کنسرسیوم نفتی

🔻کنسرسیوم نفت به روایت تصاویر


📝پس از کودتای 28 مرداد 1332، امریکایی‌ها آخرین مرحله از نقشه کودتا و اولین گام‌های استعمار نوین ایران را اجرایی کردند. در شهریور 1333 قرارداد استعماری کنسرسیوم نفتی ایران شد. به تعبیر غلامرضا نجاتی «قرارداد کنسرسیوم یک قرارداد استعماری بود که پس از کودتای 28 مرداد 1332 از سوی رژیم دست نشانده شاه–زاهدی به ایران تحمیل شد و مفاد آن مغایر با قانون ملی شدن صنعت نفت بود.

#چندرسانه‌ای


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TO



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

28 Oct, 13:43




📌۷ آبان| تأسیس جامعه اسلامی دانشجویان

🔻هاشمی رفسنجانی در دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به نماینده جامعه اسلامی چه گفت؟


📝پرسش نماینده جامعه اسلامی از هاشمی به‌مثابه یک استفهام تأکیدی است که دقیقاً به خاستگاه جامعه اسلامی دانشجویان و روند تشکیل آن باز می گردد. تشکلی که پس از اتمام جنگ و انحلال حزب جمهوری اسلامی به عنوان جناح راست و در مقابل دفتر تحکیم وحدت به عنوان جناح چپ قرار می گیرد. این رویارویی به مثابه تابعی از جریان های کلان سیاسی کشور در دهه هفتاد است. پرسشی که از هاشمی می شود دقیقاً در پی یافتن پاسخ و یا تأییدی برای برقراری نسبت خود به عنوان تابعی از یک کلان گفتمان سیاسی در کشور با سایر کلان گفتمان های سیاسی و تجلی و تجسد آن در صحنه دانشگاه است. هاشمی هم متناسب با روحیات خود به هم‌زیستی سفارش می‌کند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TW



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Oct, 17:55




📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی

🔻بلاتکلیفی شاه؛ بمانم یا بروم؟


📝ماه های واپسین حیات سیاسی رژیم پهلوی در تب‌وتاب مواجهه با شئون مختلف تحولات انقلابی گذشت. خاطرات آمریکایی ها به عنوان متحد شاه می تواند یکی از مهم‌ترین منابع برای شناخت وقایع آن ماه ها باشد. بخشی از این جریان به خاطرات جیمی کارتر رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده (1977-1981)در کشاکش انقلاب ایران باز می گردد که از بلاتکلیفی شاه از کناره گرفتن از سلطنت تا ایجاد حکومت‌نظامی خبر می دهد.

#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TP


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

27 Oct, 14:46




📌۶ آبان | سالروز انعقاد قرارداد کنسسیوم نفتی

🔻وقتی که شاه رفیقش را هم قربانی کنسرسیوم نفت کرد


📝سید مصطفی کاشانی، پسر آیت الله کاشانی و جوان‌ترین نماینده‌ی مجلس هجدهم، روابط دوستانه‌ای با شاه داشت؛ به گونه‌ای که همیشه او را در شنا، اسب‌سواری و تنیس همراهی می‌کرد. این روابط علی‌رغم تنش‌های آیت الله کاشانی با شاه و دولت مردان او به تیرگی نینجامید تا این که شخص مصطفی کاشانی طی نطقی بسیار مفصل در مجلس با قرارداد کنسرسیوم نفتی مخالفت کرد. مخالفتی که بنابر ادعای خواهرزاده‌اش – دکتر محمدحسن سالمی- پایانی بر رفاقت با شاه بود و حتی اسباب مرگ او را فراهم نمود.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TN



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Oct, 19:24




📌به مناسبت سالروز درگذشت بانوی شهیر شعر و ترجمه

🔻دستور ساواک برای اخراج طاهره صفارزاده از دانشگاه + اسناد


📝طاهره صفارزاده از جمله استادانی بود که در دوران رژیم پهلوی با تیغ حذف ساواک از دانشگاه اخراج شد. صفارزاده به دلیل مواضع سیاسی خود مورد تعقیب ساواک بود. در دی ماه 1356 پرویز ثابتی دستوراخراج او از دانشگاه ملی را صادر کرد: « نامبرده بالا صلاحیت خدمت در دانشگاه مذکور و مراکز عالی آموزشی را ندارد خواهشمند است دستور فرمائید اقدامات لازم معمول نتیجه را باین اداره کل اعلام دارند.»

#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TM



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Oct, 18:15




📌۵ آبان| سالروز درگذشت آیت الله خاتمی

🔻آیت‌الله سید روح الله خاتمی؛ محبوبیت اجتماعی و مبارزات + سند


📝آیت‌الله سید روح‌الله خاتمی (۱۲۸۵-۱۳۶۷ خورشیدی) از روحانیون انقلابی برجسته و پدر سید محمد خاتمی پنجمین رئیس جمهور ایران بود. فعالیت ها و مبارزات انقلابی او موجب محبوبیت اجتماعی بسیاری در میان مردم یزد و شهرستان اردکان برای ایشان شد. ایشان پس از انقلاب به نمایندگی امام خمینی در استان یزد منصوب شدند و هم چنین به عضویت مجلس خبرگان نیز درآمدند.

#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TL



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Oct, 16:29




📌۵ آبان | ورود رئیس موساد به ایران

🔻هشدار موساد و بی توجهی ساواک

📝اسحق هوفی رئیس وقت سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی(موساد) در ۵ آبان ماه ۱۳۵۷ با ریاست ساواک ناصر مقدم دیدار نمود. او در این دیدار از اوضاع ایران ابراز نگرانی کرد و در این خصوص خواستار توضیح شد. طی این ملاقات، مقدم از جواب دادن درخصوص اوضاع حاکم بر کشور طفره رفت و با مطرح کردن موضوع خطر شوروی بحث را به جای دیگری کشاند.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TJ



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Oct, 15:36




📌۴ آبان | تولد محمدرضا پهلوی

🔻عِرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری


📝محمدرضا پهلوی در تاریخ 4 آبان 1298 دیده به جهان گشود. همه ساله در تمام اقصی نقاط کشور جشن های پرهزینه ای جهت گرامی داشت این روز از سوی دستگاه حاکمه برگزار می شد که همواره با انتقاد و آزار مردم همراه بود. رژیم پهلوی هرچه به سالهای پایانی عمر خود نزدیک می شد، جدّ و جهد بیشتری در برگزاری پرزرق و برق تر این مراسم صرف می کرد و به همین میزان نارضایتی و اعتراض مردم را بر می انگیخت. در ادامه مجموعه ای از اسناد مربوط به این رویداد اعم از اعتراضات دانشجویان خارج از کشور مقابل سفارت ایران در آمریکا تا اعتراض مرحوم آیت الله گلپایگانی نسبت به اشاعه فحشا و بی بند و باری در شهر قم ارائه می گردد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T8



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

26 Oct, 13:31




📌۵ آبان | سالروز ارسال گزارش ویلیام سالیوان به آمریکا

🔻انقلابی در سکوت


📝در 5 آبان 1357 سالیوان سفیر آمریکا در ایران که به تازگی از تعطیلات خود بازگشته بود وضعیت ایران را تثبیت شده و افسار امور نظامی و سیاسی را در دست شاه گزارش کرد. چند روز بعد اما در 12 آبان با مشاهده تحولات انقلابی ایران هراسی بر سالیوان حاکم گردید تا حدی که خواستار تشکیل کمسیون امنیتی ویژه در کاخ سفید برای بررسی وضعیت وخیم ایران شد. این قضیه، بررسی ریشه های نادیده انگاشته شدن تحولات منتج به انقلاب اسلامی در نظرگاه سفارت آمریکا تا واپسین ماه های نزدیک به انقلاب اسلامی را ضروری می سازد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TF



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

25 Oct, 19:11




📌انتشار برای نخستین‌بار

🔻فیلم دیده نشده از عملیات تروریستی منافقین در شیراز

📝در 25 مهرماه 1360 همزمان با عید غدیر خم، منافقین طی یک عملیات تروریستی با به آتش کشیدن یک دستگاه اتوبوس شرکت واحد در شیراز جنایت دگیری را رقم زدند. به گزارش مطبوعات در این فاجعه دو کودک در آتش سوختند که از پیکر یکی از آن‌ها قطعه ذغالی باقی مانده بود. علاوه بر این 15 نفر از  30 مسافر اتوبوس مجروح شدند.

#چندرسانه‌ای


🔗مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:
https://irdc.ir/0002TE



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

24 Oct, 18:40




#هر_استان_یک_روایت | مرکزی

📌همراهی مردم خمین با امام در اعتراض به کاپیتولاسیون


📝امام خمینی طی سخنرانی که در 4 آبان 1343 در قم بزرگترین مخالفت را با تصویب کاپیتولاسیون به عمل آوردند. گزارش های داخلی ساواک مورخ سوم آبان مبنی بر این که امام قصد دارد در 4 آبان در رابطه با لایحۀ تصویب شده در خصوص مصونیت اتباع خارجی سخنرانی کند نشان از اهمیت این سخنرانی داشت.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TH



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

24 Oct, 15:13




📌برای این‌که عرب‌ها فراموش نکنند

📝روزنامهٔ جمهوری اسلامی در ۲۷ سال قبل چنین روزی، شنبه ۳ آبان سال ۱۳۷۶ در صفحه مربوط به مقالات خود و در آستانه برگزاری کنفرانس اقتصادی دوحه، با چاپ‌ متن ترجمه شده‌ای از نشریه الحیات نوشته خالد بن سلطان‌ بن عبدالعزیز، با تیتر " برای اینکه عرب‌ها فراموش نکنند" به این قضیه ورود کرده است با ذکر این نکته که در آن زمان هم بنیامین‌ نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بود.

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TD



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

24 Oct, 13:44




📌۲ آبان | زادروز شهید آیت‌الله سید محمد حسینی بهشتی

🔻حسینیان: محبوبیت شهید بهشتی عام بود هر چند طرز تفکرش خاص بود


📝روایت‌هایی از اختلاف‌نظر میان شهید بهشتی و آیت الله مصباح علی رغم مشترکات مستحکم اسلامی و انقلابی میان ایشان وجود دارد. این روایت های وقتی در ابهام قرار می گیرند ذهن را ناخواسته به سمت گمانه زنی های نادرست هدایت می کنند. یکی از این گمانه زنی ها این است که حتماً می بایست اختلاف عمیق و بنیادینی میان این دو چهره فکری - اجرایی برجسته انقلاب وجود داشته باشد. بررسی جزئیات اما می تواند ما را به دریافتی واقعی‌تر از این ماجرا برساند و سطح اختلاف را اندک تر از آنی که به ذهن متبادر می شود پیش رو قرار دهد.


#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TI


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

23 Oct, 12:58




📌۱ آبان | سالروز رحلت آیت‌الله سید مصطفی خمینی

🔻مجلس یادبود نیروهای مقاومت لبنان برای فرزند امام خمینی + سند

📝در پی رحلت اسرارآمیز فرزند ارشد امام خمینی در اول آبان 1356 مجالس مختلفی در بزرگداشت حاج آقا مصطفی خمینی برگزار شد. اما مجلس یادبود فرزند امام در لبنان که توسط نیروهای مقاومت برگزار شد رنگ و بوی دیگری داشت. در سندی با قید «خیلی محرمانه» وزارت امور خارجه برگزاری «مراسم سوگواری برای سید مصطفی خمینی» از طرف سازمان امل زیر نظر سید موسی صدر و گروهی از روحانیون لبنانی را به سازمان اطلاعات و امنیت کشور گزارش کرده است.

#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002TB


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

23 Oct, 11:46




📌مروری بر ادعاهای گزاف امارات بر جزایر سه‌گانه‌ی ایرانی

🔻امارات کوچک، خواب‌های بزرگ!


📝سی و دو سال قبل، در ماه مهر سال ۱۳۷۱، همانند همین روزها که سپری می کنیم، امارات متحده عربی بر سر جزاير ایرانی ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک جنجال‌هایی به پا کرد که مثل همیشه چه در گذشته و چه آینده بدون داشتن دلایل متقن، کافی و قانع کننده، شکست را پذیرا شد. در این شماره روزنامه گردی سری به روزنامه ی کیهان روز ۸ مهر سال ۱۳۷۱ زده ایم و سرمقاله این روز کیهان در همین زمینه و درباره جزاير سه گانه و رفتار ناپسند اماراتی ها را بازخوانی کرده ایم.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sx



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

23 Oct, 07:57




📌دست­‌نوشته‌­ای از آیت‌­الله مصطفی خمینی: دست همه‌ی خلق‌­های ستمکش را می‌­بوسم


📝حاج آقا مصطفی خمینی (۱۳۰۹-۱۳۵۶)، فرزند ارشد امام خمینی شخصیتی جامع‌الاطراف بودند که علی­رغم توانمندی‌­های شگرف علمی در دانش­‌های حوزوی و فلسفه­­ اسلامی، دیدگاهی مسئله­ شناس، سنجیده و نافذ در مسائل سیاسی و اجتماعی داشتند. بررسی یکی از دست­نوشته­‌های برجای مانده از ایشان به­ خوبی مؤید این امر است. ایشان در این نوشته با توجه به ضرورت مبارزه با رژیم شاهنشاهی به­ عنوان علت اصلی خلل­‌ها و بحران­‌ها، به صراحت اعلام می­دارند دست تمامی خلق­های ستمکشی را که در این زمینه به فعالیت مشغولند می‌­بوسد.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T6



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

22 Oct, 17:27




📌آیت‌الله مطهری خبر درگذشت دکتر شریعتی را در کجا می‌شنود؟


📝اختلاف دیدگاه آیت‌الله مطهری با دکتر علی شریعتی موضوعی است که کمتر درباره آن تردید وجود دارد هرچند اين اختلاف نظر هرگز از ديدگاه شهید مطهری موجب قهر و اختلاف شديد همه‌جانبه نمی‌شد.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T3


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

22 Oct, 15:25




📌پیش‌بینی سرنگونی اسرائیل در سال ۱۳۴۸ شمسی

🔻من از تکرار تاریخ می‌ترسم


📝در شماره مهرماه سال ۱۳۴۸، سر مقاله نشریه پرتیراژ یغما، مقاله ای تحت عنوان «من از تکرار تاریخ می ترسم» به قلم عبدالرحمن فرامرزی منتشر شد که می توان آنرا روایت مستقلی از دادخواهی مردم ایران در برابر ظلم تاریخی که به مردم فلسطین از سوی صهیونیست ها وارد می شد انگاشت. مرور این یادداشت که در قالب مناظره کلامی نویسنده با یک یهودی ایرانی تنظیم شده پس از نیم قرن هنوز هم خالی از لطف نیست.


#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T4



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

22 Oct, 12:41




📌ماجرای دستگيرى شیخ محمد یزدی در چالوس چه بود؟

📝آیت‌الله محمد یزدی پیش از انقلاب اسلامی، پس از سخنرانی در شهر چالوس دستگیر شده و در نهایت با وساطت یک بازرگان بعد از چند روز، آزاد می‌شود.

#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T1


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

22 Oct, 11:31




📌|ابوالفضل فاتح| ضرورت تدبیر فوری درباره‌ی جزایر سه‌گانه‌ی ایرانی


📝موضوع جزایر سه گانه‌ی ایرانی هر دم پیچیده‌تر می‌شود. متاسفانه، اقدامات وزارت خارجه در کنترل تهاجم سیاسی و حقوقی به تمامیت ارضی کشورمان نتیجه بخش نبوده است و هر چه می‌گذرد، امارات گام‌هایی به پیش می‌گذارد که در مغایرت کامل با ملیت و غرور ملی ایرانیان است و چه بسا اگر بیم از قدرت نظامی ایران و پیامدهای آن نبود پیشتر هم می‌آمد. نگاهی به همپیمانی قدرت‌های جهان و ادبیات عجیب و غیر حقوقی اخیر کشورهای اروپایی، و حتی همراهی روسیه و چین نگرانی ها را دو چندان می‌سازد. بعید نیست، توطئه‌ها و یا پیش بینی‌هایی ورای استفاده از اتهام بزرگ «اشغال» وجود داشته باشد.

#دیدگاه

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T0



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Oct, 17:46




📌۳۰ آبان | فوت فتح­‌الله گولن

🔻مروری بر عمکلرد و اهداف جنبش  فتح الله گولن در ترکیه


📝فتح‌الله گولن (1914-2024) روحانیِ نظریه پرداز و از شخصیت‌های پرنفوذ سیاسی و اجتماعی ترکیه و رهبر جنبش گولن بود. او توانست جنبشی گسترده با تمرکز بر شبکه سازی از طریق آموزش و پرورش ایجاد کند. جنبش او به یکی از بحث‌برانگیزترین جریان‌های اجتماعی و سیاسی با رویکرد دولت لائیک تبدیل شد. نفوذ گسترده پیروان گولن در نهادهای دولتی و متهم شدن او به نقش داشتن در کودتای ۲۰۱۶، تأثیرات عظیمی بر سیاست و جامعه ترکیه گذاشت و همچنان موضوعی حساس و پیچیده باقی مانده است.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002T5



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Oct, 16:58




🔻شروط چهارگانه‌ی امام خمینی برای استفاده از کامیون‌های مردم در جنگ


📝محسن رفیق‌دوست خاطره‌ای از انتقال نیروهای رزمنده از غرب کشور به جنوب را مطرح کرده است که برای انجام آن، ناگزیر می‌شود از امام خمینی (ره) حکم بگیرد.


#خاطرات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002SP


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Oct, 15:42




📌۳۰ مهر | آغاز محاکمه‌ی سران نهضت آزادی در دادگاه نظامی سال ۱۳۴۲

🔻دومین دادگاه نظامی پر هیاهویِ دوره‌ی پهلوی


📝پس از دادگاهی که به محاکمه ی دکتر مصدق پرداخت، دومین دادگاه نظامی پر هیاهو و طولانی دوره‌ی پهلوی به محاکمه ی سران نهضت آزادی در مهرماه ۱۳۴۲ و در فضای تحولات پس از ۱۵ خرداد اختصاص دارد. این دادگاه که تا دی ماه همان سال و ۳۱ جلسه به طول انجامید، در حکم بدوی سران نهضت آزادی را به جرم «اقدام ضد امنیت کشور» به تحمل زندان در بازه زمانی ۴ تا ۱۰ سال به فراخور هر فرد محکوم کرد.


#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sz



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

21 Oct, 14:59




📌۳۰مهر | سالروز حمایت دولت انگلیس از رژیم شاه پس از کشتار ۱۷ شهریور

🔻تاریخ روابط ایران و انگلستان در دوران محمدرضا شاه پهلوی


📝موقعیت جغرافیایی ایران و قرار گرفتن آن بین روسیه و هندوستان، اهمیت زیادی برای انگلستان داشت، زیرا هندوستان بزرگ‌ترین مستعمره‌ی انگلستان و گلوگاه حیاتی آن به شمار می‌رفت. از این منظر، ایران از اهمیت ویژه‌ای برای انگلستان برخوردار بود. به همین دلیل، انگلیس بر آن بود تا بر ایران تسلط كامل داشته باشد تا گزندی به مستعمره‌ی بزرگ خود یعنی هندوستان نرسد و رقیبان توان نفوذ در آن را نداشته باشند. وجود منابع نفتی در ایران و اهمیتی كه این ماده در صنعت و به خصوص نیروی دریایی بریتانیا داشت، از دیگر دلایل توجه انگلیس به ایران بوده است. بر همین اساس در صد سال اخیر، انگلیس از مهم‌ترین بازیگران بین‌المللی در عرصه‌ی تحولات ایران بوده است. از این رو، در این مقاله ابتدا اشاره‌ای به روابط ایران و انگلستان در دوران محمدرضا شاه می‌شود و سپس مواضع این كشور در قبال انقلاب اسلامی‌ایران مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

#مقالات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sy


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Oct, 17:26




📌|محمد علی بهمنی| شیخ زاید بن سلطان آل نهیان  بنیانگذار امارات و مساله جزایر سه گانه


📝شیخ زاید پیش از تاسیس امارات بارها تلاش کرد به ایران ثابت نماید که درصدد تامین نظرات ایران درباره جزایر سه گانه است ، شیخ زاید اولا تاکید می کند که در مساله جزایر دخالتی ندارد و افزون بر این نیز اصرار دارد که ایران ، شیوخ راس الخیمه و شارجه را نیز طرف خود قرار ندهد  چون آن ها در سیاست بین الملل وارد نیستند.

#دیدگاه


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sw



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Oct, 13:42


‌‌

📌۲۹ مهر | درگذشت آیت‌الله محمدرضا مهدوی کنی

🔻انشعاب در جامعه‌ی روحانیت به روایت مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی


📝آیت الله محمدرضا مهدوی کنی (۱۴ مرداد ۱۳۱۰ – ۲۹ مهر ۱۳۹۳) از مبارزین اولیه انقلاب اسلامی، عضو حلقه اولیه شورای انقلاب، نخست‌وزیر پس از ترور شهید رجایی و سومین رئیس مجلس خبرگان رهبری بود. او دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز بود و هم‌زمان ریاست دانشگاه امام صادق(ع) را نیز بر عهده داشت. وی در ۲۹ مهرماه ۱۳۹۳ پس از ۸۳ سال عمر بابرکت، دیده از جهان فروبست.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sv



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

20 Oct, 11:43




📌پاسخ خسروشاهی به صحبت‌های محمد هاشمی در انتقاد از بنی‌صدر؛

🔻كارِ ما به جايی رسيده كه يک بچه می‌خواهد ما را ارشاد‌ كند!


📝محمد هاشمی رفسنجانی روایتی از تلاشش برای منصرف‌کردن گروه‌های سیاسی مختلف در حمایت از بنی‌صدر در اولین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران پس از انقلاب اسلامی مطرح کرده است.


#خاطرات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002SO


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Oct, 11:28




🔻از «فتحی شقاقی» تا «اسماعیل هنیه» و «یحیی السنوار»؛ دیدگاه‌ رهبران فلسطینی درباره دوگانه سازش و مقاومت

📝شهادت یحیی السنوار رئیس دفتر سیاسی حماس و طراح عملیات طوفان الاقصی در صفوف مقدم درگیری با رژیم صهیونیستی بار دیگر مبارزه الهام‌بخش رهبران مقاومت فلسطین را آشکار ساخت. مقاومتی که نه تنها در انفعال، انزوا و دستورات اداری رهبران خلاصه نمی‌شود بلکه بیشتر و پیشتر از مجاهدان و رزمندگان در عرصه میدان جلوه می‌نماید. اما این فرآیند محصول سال‌ها آزمون و خطای رهبران فلسطینی در دوگانه سازش و مقاومت است؛ تا جایی که پیشگامان این عرصه انتفاضه‌های فلسطینیان را پیش‌برنده‌تر از مذاکرات سیاسی بی‌حاصل و ساده‌اندیشانه می‌دانند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Su



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

19 Oct, 10:40




🔻رهبر انقلاب: زمان تصمیم‌گیری و حرکت قطعی برای آزادی فلسطین فرا رسیده است


📝دیدار شرکت کنندگان در کنفرانس بین المللی حمایت از انقلاب اسلامی فلسطین با مقام‌ معظم رهبری و سخنان مهم ایشان درباره قضیه فلسطین، تیتر یک روزنامه‌ی اطلاعات روز یکشنبه ۲۸ مهر سال ۱۳۷۰ است. 


#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002St



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Oct, 17:15




📌«کد ۶۶» گزارش‌های ساواک

🔻وقتی همه ادارات عکس‌های کد ۶۶ را پایین آوردند


📝در گزارش‌های ساواک «کد ۶۶» یکی از رمزهایی بود که بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفت. کد ۶۶ رمزی بود که به محمدرضا پهلوی تعلق داشت. در ادامه مجموعه اسناد «کد ۶۶ گزارش‌های ساواک» به سندی از اقدامات دانش‌آموزان شاندیز مشهد اشاره می‌شود.


#اسناد

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ss



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Oct, 13:40




📌روایتی از مجاهدت‌های شهید نورعلی شوشتری در سیستان و بلوچستان

🔻طرح شهید شوشتری برای تامین امنیت سیستان و بلوچستان چه بود؟


📝تلاش‌های شبانه‌روزی شهید شوشتری در ساماندهی امنیت مردم‌پایه‌ی منطقه سیستان یکی از ابعاد مهم مجاهدت‌های اوست. در همین رابطه سردار بهرام نوروزی از فرماندهان فراجا در آن استان خاطرات خود را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است.

#خاطرات

🔗این‌جا ببینید:
https://irdc.ir/0002Sq


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

18 Oct, 11:59




📌۲۶ مهر | سالروز ورود جدی جنبش دانش‌‌آموزی به مبارزات انقلابی

🔻اعتراض به قیمت بلیت اتوبوس تا وضعیت امتحانات نهایی/ بهانه‌هایی برای تظاهرات انقلابی دانش‌‌آموزان


📝با ورود به دهه‌‌ی 1340 شمسی مبارزات انقلابی متأثر از فضای سیاسی و اجتماعی کشور قوت گرفت. در این دوره اقشار مختلفی از جامعه‌‌ی ایران متناسب با خطی‌‌مشی فکری و سیاسی خود دست به اقدامات اعتراضی علیه رژیم شاهنشاهی زدند. یکی از این اقشار دانش‌‌آموزان بودند. آن‌‌ها در طول این دهه با مستمسک قرار دادن مطالبات صنفی و قواعد آزار دهنده‌‌ی اداری و گره زدن آن به تظاهرات انقلابی سعی در اتخاذ روشی خاصِ خود برای مبارزه داشتند.


#مقالات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002So


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Oct, 16:22




▪️در شماره‌ی تابستان ۱۴۰۳ گواه بخوانید:

📌به روایت داوود هرمیداس باوند

🔻اعتراف انگلیسی‌ها به ایرانی بودن جزایر خلیج فارس


📝دکتر داود هرمیداس باوند، استاد مشهور و برجستهٔ علوم سیاسی و روابط بین‌الملل بود که به‌عنوان یک دیپلمات ایران‌گرا شناخته می‌شد و رئیس هیأت رهبری و سخنگوی جبههٔ ملی ایران بود. این دیپلمات کهنه‌کار بیش از هر فعالیتی در عرصهٔ سیاست، به ایران‌گرایی و تخصصش جزایر سه‌گانه شهره بود، آنقدر که حتی در دههٔ شصت، مقامات جمهوری اسلامی وجههٔ سیاسی او را نادیده انگاشتند و از او یاری جستند. مرحوم باوند که در ۲۱ آبان‌ماه ۱۴۰۲ درگذشت، ۳ جلسه تاریخ شفاهی با مرکز اسناد انقلاب اسلامی داشته است که بخشی از این مصاحبه دربارهٔ مسألهٔ جزایر سه‌گانهٔ ایرانی و جدایی بحرین از ایران در فصلنامه گواه منتشر شده است.


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sp


🔗 برای خرید فصلنامه‌ی گواه از طریق لینک زیر اقدام فرمایید:
https://irdc.ir/fa/publications/book/1339



مرکز اسناد انقلاب اسلامی

17 Oct, 14:17




#هر_استان_یک_روایت | البرز

🔻باغات کرج؛ آشیانه‌‌ی مبارزان با پهلوی


📝در سال‌‌های منتهی به انقلاب اسلامی، کرج منطقه‌‌ای سر سبز و خوش و آب‌‌وهوا در مجاورت تهران بود. کم هیاهویی و طبیعیت این منطقه آن‌‌جا را به مکانی برای تفرج و رهایی از رهایی از مشکلات شهری تبدیل کرده بود. انقلابیون هم چنین ظرفیتی را مغتنم شمردند و از طبیعت کرج برای برگزاری جلسات فکری و سیاسی، دیدارها و حتی مخفی شدن استفاده می‌‌کردند.

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sn


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Oct, 18:53




🔻روایت شهید قاسم سلیمانی از فاجعه‌ی مسجد جامع کرمان در سال ۵۷ + فیلم

📝آتش زدن مسجد جامع کرمان در سراسر کشور پیچید و تظاهرات های متعددی را منجر شد. در شهر کرمان تظاهرات بسیار سنگینی به وقوع پیوست مردم شعار می دادند: «مسجد کرمان را، کتاب قرآن را، مردم مسلمان را شاه به آتش کشید.»


#خاطرات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sm


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Oct, 17:12




📌به مناسبت وفات حضرت معصومه

🔻تصاویر تاریخی از حرم حضرت معصومه(س)


📝حرم مطهر حضرت معصومه(س) در طول تاریخ حوادث مختلفی را به خود دیده است. به عبارت دیگر حرم مطهر در حیات سیاسی اجتماعی مردم قم به خصوص اقدامات مراجع، روحانیون و حوزه‌های علمیه محوریت دارد. در تاریخ معاصر نیز شخصیت‌های مختلفی به فراخور حوادث سیاسی و مذهبی به این مکان رفت و آمد کردند. از این رو به مناسبت سالروز وفات حضرت معصومه(س) تصاویری تاریخی از حرم آن حضرت منتشر می‌شود.

#آلبوم_تصاویر


🔗این‌جا ببینید:
https://irdc.ir/0002Sl


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Oct, 13:42




📌۲۴ مهر | موافقت دولت فرانسه با حضور امام خمینی در نوفل لوشاتو

🔻تاریخ روابط ایران و فرانسه در عصر پهلوی


📝روز ۱۵ اكتبر ۱۹۷۸م. (۲۴ مهرماه ۱۳۵۷هـ .ش) سفیر فرانسه طی تلگرافی به كشور متبوع خود گزارش داد كه با نخست وزیر ایران ملاقات و وی تأكید كرده است كه هیچ‌گونه مخالفتی با اقامت امام‌خمینی در فرانسه ندارد و هرگونه شرایطی را كه فرانسه در نظر بگیرد، می‌پذیرد. نخست وزیر ایران تنها از فرانسه خواسته بود تا هرگونه اطلاعاتی از فعالیت‌های امام‌خمینی را كه دولت فرانسه به دست می‌آورد، در اختیار دولت ایران قرار دهد. 

#مقالات


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sk


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

16 Oct, 11:27




🔻شناسایی دانه های درشت، ضرورت کنترل نقدینگی و مهار تورم‌

📝سی سال قبل در چنین روزهایی در دومين سال کاری دولت دوم سازندگی، تورم لجام گسیخته اجناس و کالاها و مواد غذایی خبر اول کشور بود. روزی نبود که خبر، گزارش یا یادداشتی در این زمینه، در جراید کشور منتشر نشود. 

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sj


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

15 Oct, 12:22




📌۲۳ مهر ۱۳۵۸ | تأسیس سازمان عقیدتی‌‌ ـ سیاسی نیروهای مسلح

🔻فرمان تأسیس سازمان عقیدتی‌‌ ـ سیاسی نیروهای مسلح


📝پس از پیروزی انقلاب اسلامی حفظ امنیت داخلی و خارجی کشور به مسئله‌‌ای اساسی تبدیل شد. در این دوره نقصان‌‌های بزرگی در بدنه‌‌ی فکری و فرهنگی نیروهای مسلح وجود داشت. بر این اساس پیشنهاد تأسیس سازمان عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح به ابتکار آیت‌‌الله خامنه‌ای (مد ظله ‌‌العالی)  برای رفع این نقصان‌‌ها در ساختار نظامی کشور ارائه شد.

#مقالات

🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sg


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

15 Oct, 10:52




🔻مبارزات فکری و سیاسی آیت‌‌الله انواری در زندان + سند


📝آیت‌‌الله محی‌‌الدین انواری، یکی از اعضای حزب ملل اسلامی، با همراهی دیگر فعالان مذهبی، به مقابله با نفوذ اندیشه‌‌های مارکسیستی و ترویج اسلام سیاسی و انقلابی در میان زندانیان پرداخت. این اقدامات نه‌‌تنها به تقویت تفکر دینی انجامید، بلکه به مبارزه‌‌ای فکری علیه جریان‌‌های انحرافی در زندان‌‌های رژیم پهلوی تبدیل شد.

#اسناد


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sf


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

15 Oct, 09:55




🔻اوج‌گیری انتفاضه بخش جداافتاده‌ی سرزمين اسلام‌


📝روزنامه‌ی کیهان در ۲۴ سال قبل چنین روزی، یکشنبه ۲۴ مهر سال ۱۳۷۹ در صفحه هفتم که به یادداشت‌های سیاسی و تحلیل مسائل روز اختصاص دارد، در يادداشتی به قلم علی اکبر باقری ارومی به تجزیه و تحلیل انتفاضه اخیر فلسطین و دلیل اینکه مسلمانان و حتی دولت‌های اسلامی باید به حمایت از این خیزش بپردازند پرداخته و در رد جمله‌ای که می‌گوید نباید از فلسطینی‌ها، فلسطینی‌تر بود با دلایلی متقن پاسخ داده است.

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Se


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

14 Oct, 07:17




🔻مظلومیت زن در افغانستان

📝"مظلومیت زن در افغانستان" یکی از یادداشت‌های صفحه اول رسالت امروز است که در آن مریم بهروزی نماینده مردم در مجلس پنجم شورای اسلامی به شرایط سخت این روزهای زنان افغانی اشاره داشته و نوشته است؛ امروز در اثر توطئه های شوم استکبار جهانی به سرکردگی آمریکای جنایتکار، آتش جنگ در افغانستان شعله‌ور است و به خاک و خون غلتیدن مردم بی‌گناه ادامه دارد. 

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sb


مرکز اسناد انقلاب اسلامی

13 Oct, 17:06




🔻 استراتژی نفوذ صهیونیسم در آسیای میانه

📝روزنامه کیهان در ۲۲ مهرماه ۱۳۷۱ طی گزارشی به نفوذ صهیونیسم در آسیای‌‌ میانه پرداخت. سوژه‌‌ی امروز روزنامه گردی درباره گزارش دقیق و با جزئیات روزنامه‌‌ی کیهان با تیر «تلاش صهیونیزم برای نفوذ در آسیای میانه» است. گزارشی که زاییده جو حاکم بر معادلات منطقه‌‌ای در ابتدای دهه هفتاد شمسی است و ذهنِ سیاست خارجی جمهوری اسلامی را در ارتباط با موضوع اسرائیل به خود مشغول داشته است.

#روزنامه‌گردی


🔗این‌جا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sc