این جمله هم یکی ازون جملات بیمعنیه که باش بزرگ شدیم، فقط به این جرم که بچه مسلمان بودیم.
اوائل افتتاح مترو تهران، که انگار مردم تازه داشتند همدیگر رو از نزدیک میدیدند و از همدیگه بهتزده بودند، وبلاگنویسی، زن ِبه ظاهر متجددی رو دیده بود در مترو که تسبیح به دست داشت و ذکر میگفت، و از همین یه مثنوی درآورده بود که «به به، درسته مردم سکولار شدهاند ولی معنویت زندهست هنوز». بچه مومن سکولار یه حظی میبرد از «زن غیرمقید ولی معتقد» که حس میکردی به شکل شوگر مامی معنوی بش نگاه میکنه. شاید از مادر و خواهر فسیلمغز خودش خسته بود. دوست داشت زن جذاب ببینه، ولی جذابیت اون زن در تضاد با محدودیتهای اعتقادی نباشه.
اما از بیماریهایی که بر ما تحمیل کردند که بگذریم، در اسلام چیزی با عنوان «جامعه معنوی» نداشتیم. هیچجای قرآن دستور نداده که برید دنبال معنویت. در اسلام فقط جهاد داریم، که یه سری کارهای فیزیکی مربوط به اتفاقات مادی دنیاست؛ و عبادت، و ازون عبادت نود درصدش مربوط به کسب روزی حلاله، که باز مربوط به امورات دنیاست. قرآن از مسلمین خروجی مادی میخواد. که دزدی نکنند، و بچه یتیم رو به سرپرستی بگیرند، و ارث رو درست تقسیم کنند، و لازم شد بجنگند، و همدیگر رو سر هیچ و پوچ پاره نکنند. اتفاقا این فضای قبل از اسلام، که بش گفتن دوران جاهلیت، بود که یک جامعه معنوی وجود داشت. همه دنبال معنای جهان بودند! یکی مشغول جادو جنبل بود، یکی با مواد مخدر دنبال کشف حقیقت بود، یکی جنبازی میکرد. و هیچ خروجیای هم نداشتند، و امپراتوری وقت آدم هم حسابشون نمیکرد، و حق هم داشت. تو اون فضا اگه میگفتی جهان فقط مادهست، اگه بت سنگ نمیزدند، حتما بت میخندیدند.
جامعه معنوی دقیقا جامعه خلوضعهاست. جامعهای که در به در دنبال معناست، اما جلوی پای خودش رو هم نمیبینه، چه برسه آینده مملکت و نسلهای بعد خودش رو.
خیلی آشناست؟ بله، چون ما دقیقا در چنین جامعهای هستیم. جامعهای که وقتی پول داره، هوس معنابازی میکنه، وقتی سقوط اقتصادی میکنه بازم از معنویت آویزان میشه. وقتی در اوجه فکر میکنه از مادیات خفه شده و بهتره برگرده به معنویت، و وقتی در قعره فکر میکنه چون از معنویت فاصله گرفته به این وضع دچار شده. بله ما هم مثل هند (که با فرهنگ نافذش اسلام رو هم آلوده کرد)، یک جامعه معنوی هستیم. اینجا حتی آتئیستها هم معناگران. و برای همین خروجی نداریم، که شکل دنیای مادیمون رو تغییر بده.
ما فقط داستان تولید میکنیم، و داستانهای قبلیمون هم بازیافت میکنیم و دوباره همونها رو میبلعیم. و گرنه در سال ۲۰۲۵ هنوز به کاوه آهنگر فکر نمیکردیم.
@forrhino