شکلگیری حباب معلول انتظارات فعالان بازار از روند آتی یک دارایی است؛ به این معنی که اگر عمده افراد انتظار داشته باشند که رشد قیمت یک دارایی ادامهدار خواهد بود، تمایل دارند که مبلغی بیش از ارزش ذاتی برای آن دارایی بپردازند. نمودار فوق حباب سکه امامی از ابتدای سال ۱۳۹۹ تاکنون را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید از نیمه سال ۹۹ تا نیمه ۱۴۰۱، حباب سکه به بازه صفر تا ۱۰ درصد سقوط کرده است و پس از آن مجدد به کانال ۱۰ تا ۲۵ درصد بازگشته است. در حال حاضر حباب سکه به کف کانال اخیر رسیده است. در این حالت تحلیل ما از آینده طلا و سکه چیست؟!
آیا حباب سکه به کانال قبل برمیگردد؟
بررسی تاریخی حباب سکه در بازه سالهای ۹۹ تا ۱۴۰۱ نشان میدهد، پارامترهای بنیادی اجازه چنین کاهشی را دادهاند. در آبانماه ۱۳۹۹ و با روی کار آمدن دولت بایدن، دلار روند کاهشی گرفت و از محدوده ۳۳ هزار تومان به ۲۱ هزار تومان کاهش پیدا کرد! و تا مهرماه ۱۴۰۱ نتوانست به ۳۲ هزار تومان برسد. این مساله باعث شده بود حباب سکه نیز رفته رفته کاهش یابد. به عبارتی تقارن دو دولت میانهرو در ایران و آمریکا و از سرگیری مذاکرات باعث شده بود ریسکهای سیاسی که منجر به ایجاد حباب سکه میشوند کاهش یابند.
آیا خبری در راه است؟
به صورت سنتی اینگونه بیان میشود که فعالان بازار طلا هوشمندتر از فعالان بازار دلار هستند. افزایش قیمت دلار در ماههای اخیر و عدم همراهی کامل طلا از آن، این گمانه را ایجاد میکند که فعالان طلا هنوز باور ندارند که از دو هفته دیگر که ترامپ بر مسند قدرت بنشیند، اوضاع وخیمتر از این شود و نااطمینانیهای سیاسی افزایش یابد(به عبارتی نرخ دلار را چندان صعودی نمیبینند). کاهش بیشتر حباب سکه (ورود به کانال زیر ۱۰ درصد) این فرضیه را تقویت میکند که شاید خبری نهانی وجود داشته باشد که هنوز ما بیخبریم!
استراتژی ما چه باشد؟
توصیه همیشگی من به عنوان یک انسان عادی که مناسبات سیاسی را تعیین نمیکند و به ماورا و اطلاعات نهانی دسترسی ندارد این بوده که تحت هر شرایطی طلا را در سبد سرمایهگذاری خود داشته باشید. نه برای کسب سود، که برای دفع ریسکهای احتمالی. به هر حال محل زندگی ما آبستن تحولات بزرگ سیاسی و نظامی است و باید دید در ادامه، روزگار چه بر سرمان خواهد آورد. هر چند کاهش حباب سکه تا همینجا هم عجیب بوده و بعید هم نیست کاهش بیشتر آن حاوی اطلاعات نهانی باشد، اما با افق میانمدت من ترجیح میدهم نقاب خوشبینی را از صورت بردارم و جانب احتیاط را رعایت کنم. از دید من محدودههای فعلی برای ورود میتواند مناسب باشد.
کلام آخر
حباب سکه در چندین سال اخیر تنها زمانی به زیر ۱۰ درصد رسیده که شوکهای سیاسی- اقتصادی کاهش یافته است و چشمانداز نرخ دلار چندانی صعودی نبوده است. امروز که این مطلب را مینویسم حباب سکه دقیقا در این محدوده ایساده و باید تکلیف خودش را برای ادامه کاهش یا شروع افزایش مشخص کند. رسالت این مطلب همین بود که این مساله را شفاف کند. از اینکه سیاست چه قرار است در کاسه ما بگذارد بیاطلاعم، اما بر اساس این تحلیلِ داده، حالا هر کس بر اساس سناریوی ذهنی خود (خوشبینانه یا بدبینانه) میتواند تصمیم بگیرد کدام سمت داستان میخواهد بایستد.
➖➖➖➖➖
علی رئوفی - دکتری اقتصاد مالی
اینستاگرام | تلگرام | وبسایت