نوشتاری از : ناصرالدین گرامی
✅ اقتصادآلمان به عنوان پایدارترین وقدرتمندترین اقتصاد اروپا درسها وآموزه های کلیدی ومجربی برای اقتصادهای توسعه نیافته خصوصا ایران عزیز دارد.
✅ اقتصادآلمان متاثر ازمکتب تاریخی آلمان که درمقابل نظریات آدام اسمیت انگلیسی قرار داشت و با الهام ازمکتب مارکسیسم به نازیسم دردوران هیتلرانجامید
پس از پایان جنگ جهانی دوم، به شدت وخیم شد. نابودی ۲۰ درصد از ساختمانهای مسکونی ، نابودی اکثر زیرساختها ، کاهش 51 درصدی تولیدسرانه غذا در سال ۱۹۴۷ به نسبت سال ۱۹۳۸ وکاهش میزان تولیدات صنعتی نیز در سال ۱۹۴۷ به تنها یک سوم از حجم تولیدات در سال ۱۹۳۸ وهمچنین تلفات جانی زیاد مردان وکاهش نیروی کار درجنگ وکمبودشدید موادغذایی وجیره بندی ، شرایطی فاجعه آمیزبوجودآورده بود.
لکن به رغم این وضعیت نگرانکننده، قیمتها در این دوره تحت کنترل قرار داشتند و نرخ تورم تقریباً زیر ۳۰ درصد باقی مانده بود.(قیمت گذاری دستوری وسرکوب نرخها ومجازات شدید گرانفروشی دردوران هیتلر)
👌منجی اقتصادآلمان اودویگ ویلهلم #ارهارد سیاستمداربرجسته المانی بود که دردوران جنگ وپس ازآن ، مشاور و بعد وزیر اقتصاد ودرسالهای 1963 تا1966 صدراعظم آلمان شد.
ارهارد متاثراز از نظرات هایک و میزس که ازبنیانگذاران وطرفداران آزادی ونظام اقتصاد بازار بودند (مکتب لیبرالیسم ) باعث شکل گیری مفهوم به نام “اوردوپولیتیک” شد که اوردوپولیتیک در سال ۱۹۵۷، زمانی که ارهارد دو قانون کلیدی را تصویب کرد، به اوج خود رسید: یکی از این قوانین مربوط به استقلال بانک مرکزی آلمان بود و دیگری در مورد کاهش محدودیتهای رقابتی.
🔺 این دو قانون باعث استحکام پایداری ارزش پولی و رقابت واقعی در آلمان شد وی علیرغم مخالفت امریکاییها پس ازجنگ ونگرانی ازنارضایتی و شورش مردم درصورت اجرای سیاستهای آزادسازی اقتصاد(قیمتها) ، دریک روزیکشنبه (تعطیلی ) آزادسازی قیمتها رااعلام کرد.
جسارت وریسک پذیری ومقاومت وی در برابر اعتراضات باعث شد پس ازگذشت چندماه کالاهای احتکارشده به بازارامده وقیمتها متعادل شودو تنها یکسال بعد ، در سخنرانیش آثار مثبت ثبات قیمتها ورونق تولید را اعلام نماید.
✅ بطورخلاصه ترکیب سه عامل یعنی رفرم پولی، حذف کنترلهای قیمتی و کاهش نرخهای مالیاتی، منجر به ایجاد پدیده معجزه و بهبود وضعیت اقتصادی و کمبود مواد غذایی وتوسعه سرمایه گذاری در آلمان شد.
در دیدگاه لودویگ ارهارد، هدف اصلی سیاست اقتصادی، برقرار کردن قوانین و مقرراتی است که برای فعالان اقتصادی لازم و ضروریست و دولت در نظام اقتصادی بازار، حافظ اصل حیاتی برقراری و حفظ رقابت در بازاراست.
ارهارد در کتاب خود با نام “رفاه برای همه” توضیح میدهد: “مانند داور در بازی فوتبال که صرفاً نظارت میکند و دخالت مستقیم در بازی را ندارد، دولت نیز در اقتصاد صرفاً حق نظارت دارد و مجاز به دخالت مستقیم در فعالیتهای اقتصادی نیست. این به معنای برقراری یک سیاست اقتصادی مناسب است.”
این دیدگاه نشاندهنده اعتقاد او به نقش محدود دولت در اقتصاد بود و تأکید بر نقش زیاد رقابت در فرآیند اقتصادی داشت.
از دیدگاه او، “مشتری در بازار مانند شاه است” و مفهوم “رفاه برای همه” و “رفاه از طریق رقابت” به یکدیگر وابستهاند و جدا پذیر نیستند.
ارهارد با اعتقاد به این مفهوم، معتقد بود که حقوق آزادی و دموکراتیک همراه با حقوق آزادی مصرف و آزادی تولید باید ارتباط تنگاتنگی داشته باشند.
در دیدگاه ارهارد، #کارتلها همواره به عنوان دشمن مصرفکنندهها در نظام اقتصادی شناخته میشدند. به همین دلیل، او به منظور جلوگیری از تشکیل کارتلها، وظیفه مهم دولت را در برقراری رقابت در بازار و حفظ ومفهوم #آزادی بعنوان هدف غایی درشؤنات اقتصادی واجتماعی میدانست .
اقتصاد آلمان علیرغم نگرش امریکاییها ودیگر کشورهای اروپایی که تجویزات #کینزیون رابرای دخالت دولتها بصورت جزیی قبول کردند، برمبنای پایه گذاری ارهارد وطرح مارشال همچنان بر آزادی کامل دربازار وحفاظت از بازار رقابتی تاکنون ادامه یافته والگویی مجرب و قدرتمند وبی بدیل درجهان امروز است ؛ به نوعی که تعدادی ازکشورهای اروپایی نیز نظیر سوییس وسوئد و...برهمین مبنای اقتصادبازار عمل میکنند.
نتیجه آنکه کشور آلمان باجمعیتی حدودا برابر با #ایران عزیز بدون نفت و گاز و ذخایرعظیم معدنی وموقعیت جغرافیایی خاص و...درسال 2022 باحدود بیش از 4تریلیون دلار تولیدناخالص داخلی حدود 10 برابر ایران عزیز بعدازامریکا وچین سومین اقتصادبزرگ جهان را بااجرای سیاستهای اقتصادبازار داراست .
#اقتصادی #لیبرالیسم
❤️ کانال دوستداران دکترهلاکویی ❤️
@drholakouie