ArazPress @arazxeberyeni Channel on Telegram

ArazPress

@arazxeberyeni


🌿🔖ارتباط با ادمین و ارسال خبر ، تصاویر و نظرات:

ArazPress (Persian)

خوش آمدید به کانال ArazPress! این کانال یک منبع جذاب و معتبر برای اخبار، تصاویر و نظرات مختلف است. با عضویت در این کانال، شما به روزترین اخبار روزانه از سراسر جهان و ایران را دریافت خواهید کرد. علاوه بتصاویر و فیلم‌های جذاب و آموزنده ارسال شده توسط اعضای دیگر کانال. همچنین، امکان ارتباط مستقیم با ادمین کانال را دارید تا نظرات، پیشنهادات و اخبار خود را ارسال کنید. بنابراین، با پیوستن به این کانال، به جمع اعضای خبرنگاران و علاقمندان به اخبار می‌پیوندید!

ArazPress

14 Jan, 18:10


❇️ جناب کوچک زاده من هم راضی نیستم ...!

📝جناب کوچک زاده من هم چون شما راضی نیستم پولی را که بعنوان مالیات از بنده اخذ می شود خرج و هزینه برای بسیاری جاها و اشخاص شود .
من راضی نیستم مالیاتی را که پرداخت می کنم صرف بسط و گسترش زبان فارسی در خارج از کشور شود در حالیکه فرزند من در این کشور حق ندارد به زبان مادری خود تحصیل کند .
من نمی خواهم پولی را که بعنوان مالیات از من گرفته می شود صرف فرهنگستان زبان فارسی شود تا یک عده از دست رنج من برای زبان ناقص فارسی واژه سازی کنند .
من نمی خواهم پولی که بعنوان مالیات پرداخت می کنم صرف باز سازی و توسعه آثار تاریخی اصفهان و شیراز و یزد و کرمان شود در حالیکه در شهر خودم مراغه معبد مهر ، رصد خانه مراغه ، گنبد های تاریخی شهرم ، بازار سرپوشیده آغ مچید ، مسجد ماللا رستم و دیگر مساجد قدیمی و بناهای تاریخی با بهانه عدم بودجه کافی یکی یکی تخریب می شوند و باز بدین بهانه آثار تاریخی کشف شده در این شهر از جمله فسیل ها چند میلیون ساله جهت نگهداری به دیگر شهرها و تهران فرستاده شود .
جناب کوچک زاده من نمی خواهم از مالیاتی که پرداخت می کنم اصفهان ، شیراز و کرمان و دو استان شمالی گیلان و مازندران قطب گردشگری شده ولی شهر زیبای مراغه که به اذعان بسیاری بهشت آذربایجان می باشد با وجود پتانسیل های بی نظیر طبیعی و تاریخی ، بی بهره از گردشگران باشد .
من نمی خواهم از حداقل توریست خارجی که به ایران می آیند فقط استان‌های فارس نشین مقصد گردشگری و توریستی معرفی شده و آذربایجان و شهر مراغه از آن سهمی برابر صفر داشته باشند .
من نمی خواهم از مالیاتی که پرداخت می کنم روز به روز صنایع استان‌های مرکزی ایران و تهران توسعه یابد در حالیکه صنعت در آذربایجان هر روز در حال کوچک شدن و نابودی است .
من راضی نیستم با پولی که بعنوان مالیات از من گرفته می شود در چیتگر تهران دریاچه مصنوعی احداث شود در حالیکه دریاچه اورمیه (اورمو گولو) با مرگ دست و پنجه نرم می کند .
آری جناب کوچک زاده من هم راضی نیستم پولی را که بعنوان مالیات از من اخذ می شود صرف بسیاری از مسائل به درد نخور بشود در حالیکه من ، شهرم و آذربایجانم نیازی مبرم به آن پول ها و مالیاتی که پرداخت می کنیم ، داریم .

✍️ حامد یگانه‌پور

#تبعیض #آنادیلی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

14 Jan, 18:10


🌀#دانیشان_رسیم_لر: دریاچه اورمیه[شما بخوانید صحرای نمک اورمیه] نماد ناشایستگی مقامات امر و بی عدالتی در حق آذربایجان است.

✍️طرح؛ «آراز قیزی» هنرمند آزربایجانی

#اورمو_گولو #مدیریت_جهادی #محیط_زیست #دریاچه_اورمیه
🆔 @Erdemaz

ArazPress

14 Jan, 15:40


▫️عرب لر کیمی ناغیل یازان، فارس لار کیمی ناغیل دانیشان، تورک لر کیمی ناغیلا قولاق آسانین دونیادا میثیلی برابری یوخدور.

▪️مثل و همتا ندارد کسی که مثل اعراب داستان می نویسد، مثل فارس ها داستان می گوید و مثل ترک ها داستان می شنود.

👤میرزا فتحعلی آخوندوف (آخوندزاده)

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #میرزا_فتحعلی_آخوندوف
🆔 @Erdemaz

ArazPress

13 Jan, 19:20


🎥 نلخاص؛ روستایی تُرک نشین در استان لرستان ...

🔻البته اطلاعاتی که مبنی بر تنها روستای ترک در استان لرستان ذکر می‌شود صحیح نیست و یک شهر و ده ها روستای دیگر در سه شهرستان دیگر این استان ترک هستند.
به نظر می رسد نلخاص شکل تغییر یافته نیلقاز/لانیکاز باشد که یکی از قبایل کنفدراسیون کیمک در قزاقستان امروزین بودند.
این روستا در مرز دو استان لرستان و مرکزی قرار دارد و روستاهای ترک نشین زیادی در نزدیکی آن وجود دارد که البته همه آنها جزء استان مرکزی هستند؛ به همین دلیل ساکنان آن توانسته‌اند زبان خود را حفظ کنند.

#آذربایجان_یئر_آدلاری #شوونیسم_فارس #تورکجه
#تاریخ #آزربایجان_یئر_آدلاری #استعمار
🆔 @Erdemaz

ArazPress

13 Jan, 14:40


▫️جاهیل‌لیک و بیلگی‌سیزلیک بیلیجی‌لیکدن داها چوخ اؤز گووه‌نه ندن اولور.
بیلگی‌‌سی آز چوخ شخص‌لر واردیر آنجاق هر زامان بورنولاری هاوادا دیر و کیمسه اونلارین قاباغین آلا بیلمز.

▪️جهل و نادانی بیشتر از دانایی موجب اعتماد به نفس می‌شود.
افراد زیادی هستند که اطلاعات کمی دارند اما همیشه به خودشان مغرور هستند و هیچ کس نمی‌تواند جلودار آن ها باشد.

👤چارلز داروین

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #چارلز_داروین
🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 19:20


✳️ آیا انقراض قاجاریه یک کودتا نبود؟

📝در خاطرات عین‌السلطنه، مرداد ۱۳۰۴، می‌خوانیم: «رضاخان [رئیس‌الوزرا] مسجد شاه آمد، مردم ابداً جنبش نکردند. قدری گذشت والاحضرت ولیعهد محمدحسن میرزا آمد. مردم همه جلو رفتند، صف کشیدند، صلوات فرستادند. در اواخر مجلس یک روحانی گفت: بارالها، شاه و ولیعهد را مستدام بدار! و کل جمعیت از ته دل الهی آمین گفتند. سپس گفت: بارالها، رئیس‌الوزرا را مستدام بدار! ولی جز چند نفری، که اطراف نشسته بودند، کسی آمین نگفت. که همین سبب شد رضاخان از مسجد بیرون بزند.»

[در محرم سال ۱۳۰۴ ] «مردم در روضهٔ دربار خیلی احساسات شاه‌طلبی بروز داده بودند، خُلق رضاخان به درجه‌ای تنگ شده که فحش و ناسزا مثل باران باریدن گرفته بود. به احمدشاه و ولیعهد که دعا می‌کنند مردم آمین را به قدری بلند می‌گویند که تا خارج ارک و خیابان ناصریه صدا می‌رود.»

#قاجار #رضاپالانی #تاریخ #پهلوی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 18:42


🎥 زنگان دنس گروهو سلطانیه‌ده چلبی‌اوغلو مقبره‌سینده

#آزربایجان_رقصی #میراث_فرهنگی #رقص #رقص_آذربایجانی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 18:42


🔲 دریاچه اورمیه خشک شود زندگی ۱۰ میلیون مختل می‌شود /از اقدام پزشکیان تعجب کردم /تکمیل نشدن پروژه زاب در دولت سیزدهم برایم ابهام‌انگیز بود

⚪️ اردم - جهانگیری معاون اول دولت روحانی:

"درباره دریاچه اورمیه باید بپذیریم که یک موضوع ملی است، این را هم باید بدانیم که اگر خدایی نکرده دریاچه اورمیه خشک شود حداقل زندگی ۱۰ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد، و چون آن دریاچه نمکی است ممکن است امکان زندگی را از مردم بگیرد.

من الان تعجب کردم که پزشکیان گفتند که مسئله دریاچه اورمیه را به استانداری واگذار کردند، دریاچه اورمیه موضوع ملی است و باید بالاترین مقام کشور آن را پیگیری کرد، لذا یا رئیس‌جمهور یا معاون اول باید رئیس ستاد باشند.

نمی‌دانم چرا، واقعا تعجب کردم که دولت رئیسی به موقع کار (بهره‌برداری از تونل زاب) را تمام نکردند، واقعاً برایم ابهام انگیز بود، البته بعد هم به منطقه نرفتم که متوجه دلیل راه نیفتادن تونل شوم، اما فکر می‌کنم که دریاچه اورمیه باید جزو اولویت‌های اول بحث‌های زیست محیطی کشور باشد".

🔻در ایام انتخابات هم گفتم پزشکیان اقدام خاصی برای نجات دریاچه انجام نخواهد داد زیرا او سرباز تهران میباشد و تابع سیاستهای حضرات، اما برخی‌ از همزبانانمان این توهم شیرین را دوست داشتند. پزشکیان بجای اقدامات نمایشی و گفتمان پوپولیستی اش ای کاش حداقل اقدامی برای جلوگیری از مرگ کامل دریاچه انجام دهد.

🔻یکی از افرادی که برای احداث تونل زاب کارشکنی کرد معتمدیان استاندار وقت آذربایجان غربی بود، او همزمان رئیس ستاد احیای دریاچه اورمیه بوده و وظیفه داشت احداث تونل زاب را پیگیری کند اما این پیگیری را انجام نداد. پزشکیان همین فرد خائن به آذربایجان را بعنوان استاندار تهران منصوب کرد!

#اورمو_گولو #محیط_زیست #دریاچه_اورمیه #مدیریت_جهادی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 15:05


☸️ سالدیرار

📝بو گون موغانین کندلرینین بیرینده بیر کیشی ایله دانیشیردیق،
قارشی تپه‌ده بیر چوبان قویون اوتاریردی،
چوبانین بیر ایتی ده وار ایدی‌.
من سوروشدوم؛ بورالاردا قورد دا اولور‌.
کیشی دئدی؛
هه، بیز یایلاقدان قیشلاغا ائننده، قوردلار دا دالیمیز سوره گلیر‌.
قورد قویون سورولرینی ایزله‌یر، ایته ده، چوبانا دا گؤز قویار،
ایتین گوجونو، هوشونو گئندن بیلر.
چوبانی پاپاغیندان تانییار!!!
نئجه یانی، پاپاغیندان تانییار؟
دئیرلر: باجاریقلی اوغولون پاپاغی شیش دورار،
قورد بونو بیلیر،
چوبانی دا، ایتی ده تانییاندان سونرا سورویه سالدیرار.

"سالدیرار" سؤزو منه ایلگینج گلدی، "سالدیرماق"(هجوم، حمله)
بو سؤزو من یازیلاریمدا یازسام، چوخ احتمال ارشادچی‌لار تورکیه کلمه‌سی‌دیر، گرک آذری ایرانی یازاسان دئیه‌رک منی ارشاد ائده‌جکلر!!!

✍️سؤز

⚪️ اردم: بو یازینی بَیندینیزسه، باشقا یولداشلارینیزلا دا پایلاشین لوطفا.

#تورکولوژی #آنادیلی #تورکجه

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 15:05


▫️ائله گؤزه‌ گلیم باشاری‌لاریم یوخدور آنجاق دیری چیخدیغیم یئنیلگی‌لریمله سنی غفیلله‌یه بیله‌رم.

▪️پیروزی های چشمگیری ندارم ولی می‌توانم با شکست هایی که زنده از آن ها بیرون آمدم، غافلگیرت کنم.

👤آنتون چخوف (آنتوان چخوف)

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #آنتون_چخوف
🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 15:05


🎥 دومانلی زنگان (زنجان جعلی)

۱۴۰۳/۱۰/۲۱
👤عکس: مهدی

🔖ادیت: اردم

در مسیر کوه ائل داغی زنگان به تندیس آهوی بزرگی برمی‌خورید که به خاطر اندازه و ارتفاعش از ابهت خاصی برخوردار است. تندیسی فولادین به ارتفاع ۲۱ متر که معمولا همه بازدیدکنندگان عکسی یادگاری از این مجسمه دارند. این تندیس در واقع به شکل نمادین آنجا نصب شده و به این خاطر است دشت سهرین زنگان تنها زیستگاه آهوهای آذربایجان و شمال غرب ایران به حساب می آید.

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

12 Jan, 15:05


🔲 برای اولین بار سهم آمریکا در صادرات ترکیه از آلمان پیشی گرفت

🔹برای اولین بار سهم آمریکا در صادرات ترکیه از آلمان پیشی گرفت. همزمان، آمریکا درحال حرکت به سمت جایگاه مهمی در واردات انرژی ترکیه با LNG است.

🔹یکی‌از موفقیت‌های مهم دولت ترکیه این است که ترکیه برای اولین‌بار نقش خود را در صنعت نظامی آمریکا افزایش داد. ترکیه سهم خود را در صادرات گلوله و چندین قطعه مورد نیاز برای توپخانه به آمریکا افزایش داده است.

#اقتصاد
🆔 @Erdemaz

ArazPress

12 Jan, 15:05


🎥 اظهارات جنجال برانگیز امام جمعه قزوین بر علیه رئیس جمهور آذربایجان: خشم مردم غیور آذربایجان و جبهۀ مقاومت علی‌ اف‌ را به سراشیبی سقوط می‌کشاند!

⚪️ اردم - آیت الله عبدالکریم عابدینی دیروز در خطبه‌های این هفته نماز جمعه شهر قزوین اظهارداشت: "علی‌اف خائن سقوط خواهد کرد؛اظهارات صهیونیست پسند «الهام علی اف» بی پاسخ نمی ماند.
نماینده رهبری نیاز نیست، امام جماعت یک مسجد برای پاسخ‌گویی به یاوه‌گویی‌های تو کافی است.
آتشفشان خشم مردم غیور آذربایجان و همراه با آن جبهه مقاومت، بیش از پیش فوران می‌کند و آن حاکم مستبد سقوط خواهد کرد".

🔻بصورت کاملا خودجوش دیروز اکثر امامان جمعه در ایران، رئیس جمهور آذربایجان را تهدید کردند.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 19:50


🎥📸 سالن دورنالار یوواسی قبل و پس از برد شهرداری آذربایجان و رقص و شادی هواداران در بیرون ورزشگاه

🔻نکته تامل و تاسف برانگیز سوت زدن برخی‌ها به هنگام سردادن شعارهای هویت طلبانه تماشاگران بود، بهرحال آنها مامور بودند و معذور!

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 19:06


🗓 نوزدهم دیماه سالگرد سقوط هواپیمای پرواز شماره ۲۷۷ ایران‌ایر

📝تنها پنج سال بعد از آنکه در نوزده دیماه سال ۱۳۸۴ هواپیمای فالکن حامل فرمانده نیروی زمینی سپاه ج.ا به همراه سیزده تن از مسافران دیگر در نزدیکی فرودگاه اورمیه سقوط کرد، نوزدهم دیماه سال ۱۳۸۹ در فاجعه ای به مراتب بزرگتر خبر سقوط هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۲۷ هواپیمایی ایران ایر در نزدیکی همان منطقه، همه را بهت زده کرد. در این حادثه راز آلود که هنوز هم که هنوز است، بسیاری از ابعاد آن مخصوصا در بعد بررسی هواشناسی و فنی وضعیت مقصد پیش از آغاز پرواز معلوم نیست، ۷۸ نفر به مقصد نهایی رسیدند و تعداد اندکی نیز به شکل معجزه آسایی جان سالم به در بردند.

شاید شنیدن اتفاقات عجیب و غریبی که در خلال این حادثه و یا در سالهای بعد برای بازماندگار روی داده است کمتر از ماجرای سقوط های روز نوزدهم برای خوانندگان عجیب و تعجب آور نباشد. از ماجرای فردی که برای بازگرداندن جسم نیمه جان برادر سرطانی خود به تهران میرود و در مسیر بازگشت و در جریان سقوط هواپیما کشته می‌شود، اما برادر بیمارش بعد از سقوط بهبود میابد و هم اکنون در قید حیات است، تا ماجرای زنی که برای عیادت از خواهر شوهر به کما رفته خود بعد از حادثه سقوط به سفر میرود و در جاده به خاطر یک حادثه رانندگی جان خود را از دست میدهد اما فرد به کما رفته بهبود میابد؛ یا ماجرای تماس تلفنی یکی از اعجوبه های طراحی ایران که پس از سقوط با پدر خود تماس میگیرد و از زنده بودن خود بعد از سقوط خبر میدهد اما جنازه اش یک روز بعد از سانحه پیدا میشود. یا ماجرای خودکشی چندین باره برخی از بازماندگان حادثه سقوط که ابعاد عجیب این سانحه را بیشتر پیچیده تر میکند.

🎥ویدیو: لاشه این هواپیما و صحبتهای شاهدین محلی.

#رخداد_روز #پرواز_شماره_۲۷۷ایران‌ایر #تقویم_تاریخ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 18:12


🌱من تُرکم و سر مستم تُرکانه قلج بستم

شعر :
حضرت‌مولانا
خط :
ریحان

#قلج نوعی شمشیر تک لبه با اندکی خمیدگی است که از نوعی فولاد با کربن بالا ساخته می شد و از صدها سال پیش توسط تورکان به کار گرفته می شد‌. قلج شمشیر مخصوص سواره نظام تورکان بوده است.

🔻پانوشت :

این مصرع از حضرت مولانا در سال های اخیر مورد جعل و تحریف قرار گرفته و در نسخه های جدید مثنوی به جای ‌کلمه قلج کلمه سلح به کار گرفته شده است.

این تحریف توسط مرحوم بدیع الزمان فروزان‌فر انجام شده است.

#شوونیسم_فارس #تورکولوژی #شعر
🆔 @Erdemaz
🆔 @ReyhanK1990

ArazPress

08 Jan, 18:12


✳️ دیگر برای امتیاز دادن خیلی دیر شده است...

📝اریش هونکر ،رهبر کمونیست آلمان شرقی،موقعی که با اولین موج مخالفت‌های عمومی در کشورش روبرو شد ،به همکارانش در کادر رهبری حزب کمونیست گفت"فقط کافی است یک اینچ عقب‌نشینی کنیم تا کار همگی‌مان ساخته شود."کاملا درست می‌گفت.رژیم‌های مستبد کمونیستی مثل دوچرخه سوارانی بودند که برای سقوط نکردن مدام باید رکاب می‌زدند.آنها مدام باید سیاست‌های تندروانه‌تری اتخاذ می‌کردند وگرنه سقوط می‌کردند.این رژیم‌ها پایه‌هایشان سست شده بود و دیگر هیچ اقدام اصلاحی‌ای برایشان سودمند نبود.آنها زمانی را برای اصلاحات انتخاب کردند که دیگر خیلی دیر شده بود.مردم به درستی اقدامات اصلاحی آنها را به حساب ضعف آنها گذاشتند و در نتیجه با جسارت و اعتماد به نفس بیشتری به مخالفت علیه آنها رو آوردند و عاقبت نیز کلک آنها را کندند.. برای نمونه مردم شوروی سیاست تنش زدایی گورباچف با آمریکا و دیگر سیاست های اصلاحی او را به حساب ضعف کلی رژیم شوروی گذاشتند ، بر شدت مخالفت های خود علیه کلیت رژیم افزودند و عاقبت نیز رژیم را ساقط کردند.اما دنگ شیائو پینگ در چین به موقع ،در زمانی که رژیمش در موضع ضعف قرار نداشت،اقدامات اصلاحی را آغاز کرد و در نتیجه هم باعث استحکام رژیم چین شد و هم رفاه و آزادی های نسبتا بیشتری برای مردم کشورش به ارمغان آورد.رژیم کمونیستی ویتنام هم در زمانی که قدرتمند بود دست به اصلاحات اقتصادی و سیاسی زد و نتایج بسیار مثبتی هم گرفت.پس بی دلیل نیست که می‌گویند بدترین زمان برای اصلاحات در یک رژیم مستبد موقعی است که آن رژیم در موضع ضعف قرار دارد.با این حال رکاب زدن دائمی هم نتوانست بقای یک رژیم در معرض ضعف را تضمین کند.نمونه‌اش چائوشسکو در رومانی که تا لحظه آخر رکاب زد و البته سرنوشت پایانی او را هم دیدیم.رژیم هایی مثل رژیم چائوشسکو چه رکاب می‌زدند چه نمی‌زدند، در هر حال محکوم به سقوط بودند ،تفاوت فقط در شیوه سقوطشان بود. رهبران آن رژیم‌های کمونیستی‌ای که داوطلبانه به رکاب زدنشان خاتمه دادند از خشم ملت هایشان رهیدند و یک بازنشستگی آرام و محترمانه را تجربه کردند اما آنهایی که تا به آخر به رکاب زدن ادامه دادند آماج خشم ملت هایشان قرار گرفتند و سرنوشت‌های ناگواری پیدا کردند.

بیژن اشتری

#تاریخ #استبداد #کمونیسم

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 18:12


💬سعید مالکی (فعال رسانه) نزدیک به جناح اصلاحات (اصلاح طلبان: شما بخوانید فرصت طلبان):

‏آیا می‌دانستید آتش بیار معرکه‌ی موضوع کامیون‌های ‎ایران و ‎ترکیه که الان در ‎دولت چهاردهم استاندار پایتخت است در دولت قبلی هم استاندار بود و همان دوره این آش را پخته است!؟


🔻چرا پزشکیان معتمدیان آنتی تورک را که حتی برخلاف منافع ملی ایران اقدام کرده است را به سمت استانداری تهران منصوب کرد؟

#توییتر_ایکس #معتمدیان
🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 16:52


🔲 مخالفت اداره ثبت احوال قزوین از صدور شناسنامه برای یک کودک تُرک

⚪️ اردم - مسئولان اداره ثبت احوال از صدور شناسنامه برای یک کودک تُرک خلج اهل قزوین با نام ترکی آتاکان خودداری می‌کنند و ۳۰ ماه است این کودک را بدون شناسنامه نگه داشته‌اند.

علیرضا افشار پدر آتاکان در این باره به کمپین #بالامین_آدی گفت: «پسرمان ۲ سال و ۶ ماه پیش در استانبول ترکیه به دنیا آمد و ما نام آتاکان را برای او برگزیدیم. آتاکان در ترکی به معنای جسور، شجاع و کسی است که خون پدری در او جریان دارد.

زمانی که پسرمان به دنیا آمد ما در استانبول مشغول به کار بودیم و بنا به خواسته ما، بیمارستان برای وی گواهی تولد با نام آتاکان صادر کرد و دولت ترکیه نیز با همین نام برایش پاسپورت جلد قرمز داد. وقتی برای دریافت شناسنامه به کنسولگری ایران در استانبول مراجعه کردیم، مسئولان گفتند «آتاکان نام خارجی است، نمی‌توانید آن را انتخاب کنید، بروید نام ایرانی انتخاب کنید!» هر چه گفتیم ما ترک قزوین هستیم و این نام ترکی است قبول نکردند.

در نهایت برای پسرمان پاساوان(جواز عبور) دادند و به ایران آمدیم. مسئولان اداره ثبت احوال قزوین هم گفتند «این نام "ترکیه‌ای" و ممنوعه است؛ برای آن شناسنامه صادر نمی‌کنیم، بروید نام "آذری" انتخاب کنید!» گفتم ما آذری نیستیم ما ترک خلج هستیم و این نام ترکی را برگزیده‌ایم. اما گوش ندادند و از صدور شناسنامه خودداری کردند. در حال حاضر نیز وکیل گرفته‌ایم و از اداره ثبت احوال قزوین شکایت کرده‌ایم تا از طریق حقوقی مسئله را پیگیری ‌کنیم.

بی‌شناسنامه ماندن فرزندمان ما را با مشکلاتی زیادی مواجه کرده است. مراکز بهداشتی واکسن‌های پسرمان را تزریق نمی‌کنند و می‌گویند فرزند شما اتباع است و باید به اداره اتباع و مهاجرت خارجی مراجعه کنید!»

پیشتر نیز اداره ثبت احوال تبریز به مدت ۴ سال از صدور شناسنامه برای «آتاکان چوپانی» خودداری کرد و در نهایت برای وی با نام «آتاخان» شناسنامه صادر کرد. مخالفت با اسامی ترکی به بهانه «ترکیه‌ای بودن» در حالی است که محمد شکری آستامال، دانش‌آموخته حقوق تاکید می‌کند استفاده از اسامی ترکی در کشورهای هم‌زبان و هم‌فرهنگ نمی‌تواند نشانی بر ترویج فرهنگ بیگانه باشد. چرا که صدها اسم مشترک بین اقوام ترک وجود دارد که در ایران نیز کاربرد دارد.

#شوونیسم_فارس #آنادیلی #حق_انتخاب_نام
🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Jan, 14:26


🎥 تیکان تپه (تکاب جعلی)، تخت سلیمان

🗓سال: ۱۴۰۳

👤ویدیو: هوملند

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

#میراث_فرهنگی
🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

08 Jan, 13:50


▫️هر شئیین حاضیر اولدوغو آنی گؤزله‌سک، هئچ بیر زامان باشلامایاجاغیق.

▪️اگر منتظر لحظه ای باشیم که همه چیز کاملاً آماده باشد، هرگز شروع نخواهیم کرد.

👤ایوان تورگنیف

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ایوان_تورگنیف
🆔 @Erdemaz

ArazPress

07 Jan, 19:00


▫️آغیزینی یومدوغوندا داها گوجلو اولدوغونو آنلامیشام.

▪️من فهمیده‌ام که وقتی دهانت را می‌بندی، قدرتمندتر هستی.

👤رابرت گرین

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #رابرت_گرین
🆔 @Erdemaz

ArazPress

07 Jan, 17:40


❇️ #نیم_نگاه

📝روز ۱۶ دی باز هم مردم روستاهای آغ‌دره و جبدره در مقابل معدن مس، طلا و اورانیوم مشکین جمع شدند تا اعتراضشان را نسبت به تخریب محیط زیست و باغات خودشان توسط شرکت بهره‌بردار این معدن اعلام کنند.

به محض اینکه از تاراج و تخریب منابع و معادن آذربایجان می‌نویسیم، یک عده مثل قاشق نشسته خود را به میان انداخته و با گفتن «لااقل چند جوان بیکار در آنجا مشغول کار شده‌اند» طوری وانمود می‌کنند که انگار برای اشتغال باید محیط زیست را قربانی کرد، در حالیکه در همه جای جهان، این دو در کنار هم به پیش می‌رود.

تصاویر دوم و سوم نیروگاه خورشیدی کاراپینار در شهر قونیه ترکیه است که در زمینی معادل ۲۸۰۰ زمین فوتبال راه اندازی شده و بزرگترین نیروگاه خورشیدی اروپا محسوب می‌شود. در این نیروگاه سه و نیم میلیون پیل خورشیدی نصب شده که می‌تواند برق مورد نیاز دو میلیون خانه را تولید کند و مانع تولید گاز دی اکسید کربن شده و آسیبی به محیط زیست وارد نکند. وزیر نیروی سابق ایران میگوید که تابستان آینده ناترازی انرژی به ۲۵ هزار مگاوات خواهد رسید که چیزی بیش از مصرف برق هشت میلیون خانه است و با شنیدن چنین اظهاراتی، ارزش نیروگاه خورشیدی قونیه بیشتر معلوم می‌شود.

این شرکت‌های بهره‌بردار معادن که در جای جای آذربایجان مشغولند، بیش از آنکه کارآفرین باشند، تاراجگرند و ما با کارنامه‌‌ی این شرکتها در معادن طلای تکاب و معادن مس قره‌داغ آشنا هستیم. مالکان این شرکتها مانند سفیدپوستانی رفتار می‌کنند که در قرن نوزده وارد آفریقا شدند و همه معادن و منابع آنجا را تاراج کرده و سرزمینی سوخته و مردمانی گرسنه تحویل آفریقا دادند. اینها نه بانی اشتغال مردم منطقه خواهند شد و نه از عایدات میلیاردی این معادن، سهمی را برای توسعه و آبادانی شهر ما اختصاص خواهند داد. اینها حتی کارخانه استحصال مواد معدنی را نیز در اینجا احداث نخواهند کرد و تنها با بردن مواد خام، سرزمینی لخت و عور تحویل ما خواهند داد.

✍️ابراهیم ساوالان

#آزربایجان_تالاندی #استعمار #محیط_زیست

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

07 Jan, 17:40


📸 تصاویر منتشرنشده از اولین ساعات مرگ جهان پهلوان تختی!

📝ظهر روز ۱۷ دی ۱۳۴۶ خبر خودکشی غلامرضا تختی تختی در اتاق ۲۳ هتل آتلانتیک -اطلس- در خیابان تخت جمشید -طالقانی- همه شهر را تحت تاثیر قرار داد. گزارش تصویری تماشا کنید از ساعات اولیه انتشار خبر درگذشت تختی در تهران. این عکس‌ها از مجلات اطلاعات هفتگی، تهران مصور، کیهان ورزشی، سپید و سیاه و .... فراهم شده است.

🔻جهان پهلوان تختی از تورکهای همدان بود. این پست قرار بود بمناسبت سالروز درگذشت این پهلوان تورک دیروز منتشر شود که بنا بدلایلی میسر نشد.

#مفاخر_آذربایجان #غلامرضا_تختی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

07 Jan, 16:50


🔲 بنگلادش به دنبال خرید تعداد ۲۵ دستگاه تانک سبک تولپار

⚪️ اردم - در حالی که تنها چند روز از شروع سال جدید میگذرد صنایع دفاع ترکیه به اولین موفقیت صادراتی خود دست یافت.
شاسی تولپار به عنوان نفربر مسلح به کار می‌رود ولی نسخه‌ای از آن مجهز به توپ ۱۰۵ و یا ۱۲۰ میلیمتری به عنوان تانک سبک نیز توسعه یافته است که برای برآوردن نیازهای عملیاتی حال و آینده توسط شرکت ترک اتوکار توسعه یافته است.

#میلیتاری
🆔 @Erdemaz

ArazPress

07 Jan, 16:50


📸 زنگان (زنجان جعلی)

🗓سال: ؟

👤عکس: بهرام بیات

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

#یاشاییش
🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

07 Jan, 15:15


▫️آنا، بیزیم هامی‌میزدان داها گوجسوز ایدی، اورتاق نیسگیل‌لریمیزه گؤره یوخ، بلکه بیزیم هر بیریمیزین اؤزل قایغی‌لاریمیزی دا چکدیگی اوچون.

▪️مادر از همه ما ضعيف تر بود؛ نه بخاطر غصه‌هاي مشترکمان، بلکه بخاطر غصه‌هاي خصوصي هر کدام از ما که خورده بود.

📘قصر

👤فرانتس کافکا

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #فرانتس_کافکا #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Jan, 16:50


🎥 بحران آفرینی استاندار کرد

▫️معتمدیان چگونه موجب بحران بین ایران و ترکیه و گرفتاری کامیون های ایرانی شد؟

🔻البته گندکاریها و اقدامات خبیثانه معتمدیان بر علیه آذربایجان و بطور کل تورکها به این مورد ختم نمی‌شود.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Jan, 15:52


🔲 مشهور آراز-آراز شعرین یارادیجیسی دونیاسینی دگیشدی

⚪️ اردم - آلدیغیمیز آجی خبر اساسیندا آذربایجانین تانینمیش شاعیر اوغلو، بوتون عؤمرونو ائلینه-وطنینه حصرائدن اجتماعی شخصیت، استاد «بهمن زمانی» اوزون خسته‌لیکدن سونرا بوگون تبریزده حیاتا گؤز یوموب، بیزدن آیریلدی.

مشهور دیلدن دیله دوشن آراز-آراز شعری«بهمن زمانی»نین انقلابندان اؤنجه «صمد بهرنگی»نین حسرتینده یازدیغی نغمه‌دیر.

1357 انقلابیندان سونرا «استاد بهمن زمانی»نین دن«آراز» عنوانیندا بیر کیتاب،نئچه کاست ده اوستادین آتشین شعیرلریندن نشر اولدو. هر شعیر بیر ماهنی اولوب، عاشیقلارین سازینا-سؤزونه کئچدی. تاسوف‌لرله اوستادین یازیلاری‌نین چوخو بو گونه‌ دک ایشیق اوزو گؤرمه‌ییبدیر. اومود ائدیریک یاخین گله‌جک‌ده اوستاد زمانی‌دن قالان اثرلرین نشر اولماغینا شاهید اولاق.

سون خبرلر اساسیندا اوستادین توپراغا تاپیشیرما مراسیمی صاباح ساعات ۱۰:۴۵ ده تبریزین وادی رحمت مزارلیعیندا اولاجاق.

#بهمن_زمانی #ادبیات
🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Jan, 15:05


🎥 طبیعت پاییزی اورمیه

🗓آذر ۱۴۰۳

📝 این درهٔ بی‌انتهای اورمیه، یکی از خاص‌ترین لوکیشن‌هاست که از آن‌طرف به مرند ختم میشود.

👤توضیحات و ویدیو: محمد لطیفی

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

06 Jan, 14:55


🎥 طبیعت پاییزی اورمیه

🗓آذر ۱۴۰۳

📝 این درهٔ بی‌انتهای اورمیه، یکی از خاص‌ترین لوکیشن‌هاست که از آن‌طرف به مرند ختم میشود.

👤توضیحات و ویدیو: محمد لطیفی

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

06 Jan, 11:22


▫️خالقین دونیا گؤروش‌لرینی تاپماغا چالیشما، چونکو ان یاخشی آدام‌لاری الدن وئررسن. خالقین دوشونجه‌سی ایله گؤرونوشو چوخ آیریملی دیر.

▪️برای کشف ذهنیات مردم به خودت زحمت نده، چون بهترین افراد را از دست میدهی. ذهن مردم با ظاهرشان خیلی فرق دارد.

👤احمد محمود

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #احمد_محمود
🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Jan, 11:02


▫️خالقین دونیا گؤروش‌لرینی تاپماغا چالیشما، چونکو ان یاخشی آدام‌لاری الدن وئررسن. خالقین دوشونجه‌سی ایله گؤرونوشو چوخ آیریملی دیر.

▪️برای کشف ذهنیات مردم به خودت زحمت نده چون بهترین افراد را از دست میدهی ذهن مردم با ظاهرشان خیلی فرق دارد.

👤احمد محمود

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #احمد_محمود
🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Jan, 18:15


☸️ توضیحی در باره‌ی کلمه‌ی تورکی "چالیْ (çalı)"، نام روستای پدری پرویز پرستویی

📝چالیْ در لغت به معنی درختچه است و عموماً به درختچه‌هایی مانند تمشک گفته می‌شود که از ریشه دارای چندین تنه، و شاخ و برگی خاردار هستند.

کلمه‌ی تورکی چالیْ، اسم چندین روستا در نقاط مختلف ممالک محروسه ایران نیز است که اسامی بیشتر آنها - به دلیل فقدان دانش و اطلاعات کافی و یا عمداً به اشکال نادرست نظیر چهارلو، چهارلی، چارلی، چارلو، چاللی و چالو نوشته می‌شود.

کلمات مرکّبی مانند چالیْ‌بولبولو، چالیْ‌قوشو، چالیْ‌تیکانی، چالیْ‌سوپورگه‌سی و ... نیز در زبان تورکی وجود دارند.

🎥ویدیو: توضیحات پرویز پرستویی در مورد روستای پدری اش.

#تورکولوژی #آنادیلی #همدان_آزربایجان_دیر #شوونیسم_فارس

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Jan, 18:15


🎥بعد از مصاحبه ی زنوزی مجریان و متولیان صدا و سیمای ایران دچار سوزش شده و نتوانستند تحمل کنند رفتند پیج فیک تیمهای تهرانی را بررسی کردند تا مثلا ثابت کنند که تراختور تیم پر طرفداری نیست.

🔻اکثریت قریب به اتفاق رسانه‌های ایرانی بر علیه تراختور فعالیت می‌کنند!!

🔻اسمش رسانه ملی است شما بخوانید رسانه ملی فاشیستی فارس. اسمشان هموطن فارس است شما بخوانید دشمنان آذربایجان!

#تراختور #شوونیسم_فارس
🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Jan, 15:55


✳️ تبعات شکست عثمانی در ساری قمیش ارضروم در آذربایجان

📝دنیای جدید، دنیایی است به هم تنیده. از نظر علمی ثابت شده بال زدن یک پروانه در ژاپن، کشوری در غرب را تحت تاثیر خود قرار می دهد. فاجعه ساری قمیش نیز به نحو شگفت انگیزی آذربایجان را تحت تاثیر خود قرار داد.
روسیه قرن نوزدهم کشوری بود که تلاش می کرد به جنوب، غرب و جنوبغرب سرزمینش تسلط یابد. پیشروی روسیه تا شهر میانه و سپس عقد قراردادهای گلستان و تورکمانچای باعث حذف قدرت های محلی خانات آذربایجان در شمال ارس شد. پیشروی در سمت ترکستان و تصرف خانات بخارا و رسیدن به اراضی تورکمن تا دوران ناصرالدینشاه ادامه یافت.
در سوی عثمانی نیز پیشروی در شمال دریای سیاه و تصرف اراضی تاتارهای کریمه ادامه داشت. روسیه دولتی بود که به تاخت هزاران کیلومتر مربع را در مدتی اندک متصرف می شد.
در سالهای ۱۸۸۰ میلادی طی نبرد بزرگی در منطقه قارص و اردهان، این مناطق همراه با باطوم به تصرف روسیه درآمد. روسها تا مرز ارضروم رسیدند..
دو شهر گومری و قارص با فاصله ۴۰ کیلومتری سرنوشت عجیبی پیدا کردند. دو برادر اورموی که ساکن دو شهر فوق بودند با تصرف گومری، یکی تبعه روسیه گردید و پسرش حیدرخان عمواوغلی شد و دیگری که ساکن قارص بود تبعه عثمانی و پسرش ابراهیم آقا قارصلی شد. این دو پسر عمو در مشروطه خواهی آذربایجان، قفقاز و عثمانی نقش فراوانی داشتند.
در عرفه وقوع جنگ جهانی اول، تلاش روسیه برای پیشروی در اراضی ایران بود. روسها تا سال ۱۹۱۰ م تمام آذربایجان و از جمله کل مرز با عثمانی را اشغال کرده بودند. تصور کنید روسها از ماکو تا بانه را به کنترل خود درآورده بودند.
وقوع جنگ جهانی اول، علیرغم اعلام بی طرفی، ایران را هم درگیر کرد. عثمانی از ایران خواست تا روسها را از قلمروش اخراج کند. البته که ایران قدرتی برای این کار نداشت. بنابراین آذربایجان صحنه درگیری قوای دو دولت شد.
انوپاشا فرمانده کل قوای عثمانی برای راندن روسیه از جبهه های شرق ، در آذر ۱۲۹۳ شمسی یکصدهزار تن از سربازان عثمانی را در منطقه ساری قمیش ارضروم سردترین منطقه ترکیه و کوههای الله اکبر آنجا مستقر کرد. در این فصل سال و در آن هوای ۴۰- انجام عملیات نظامی بدترین تصمیم یک فرمانده بود. در اثر این تصمیم اشتباه، کل قشون عثمانی از سرما یخ زد و نابود شد.
با نابودی قوای عثمانی در ساری قمیش کل آذربایجان و شرق آناطولی تا انقلاب بلشویکی در روسیه در اشغال روسیه ماند و زمینه برای مانور قوای مسیحی ارمنی-آشوری در منطقه مساعد شد. تلاش نافرجام قوای مسلحه مسیحی برای پاکسازی قومی غرب آذربایجان و قتل عام ترکان آذربایجان به فاجعه جیلولوق مشهور است.( برای اطلاع بیشتر .مراجعه شود به کتابم به نام: آذربایجان در جنگ جهانی اول یا فجایع جبلولوق، نشر اختر تبریز)

✍️دکتر توحید ملک زاده ۱۶ دی ۱۴۰۳

#تاریخ #عثمانی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Jan, 15:55


📱استوری صالح سجادی شاعر آذربایجانی در ارتباط با آهنگ "مارش تراختور"

🔻این اثر زیبا ربطی به علی پولاد ندارند، آقای پولاد با برخی نشان ها و آهنگ تراختور تنها قصد دارند هم از توبره بخرند هم اخور! هم در بین هواداران محبوبیتی کسب کنند و هم به حضرات تعلق خاطرش را اعلام نماید(همانطور که تاجر هستند قصد دارند از دو طرف کسب سود کنند.).

#تراختور
🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Jan, 15:55


🔲 گمرک پلدشت به نخجوان بسته شد + ویدیو

⚪️ اردم - طبق خبرهای واصله گمرک پلدشت به آذربایجان نیز بسته شد! بنا بدلایلی، گمرک آذربایجان کامیون ایرانی تحویل نمیگرد.

🔻وقتی عامل شهادت کارمند سفارت آذربایجان در تهران بعد از دوسال به مجازات مندرج در قانون نمیرسد این در حالیست که برای شخصی به اتهام بستن خیابان در رخدادهای سال ۱۴۰۱ در کمتر از سه ماه هم حکم اعدام صادر شد و هم اجرا!وقتی مداحی برنامه ریزی شده در پخش زنده تلوزیون رسمی ایران به شخص اول جمهوری آذربایجان توهین میکند نتیجه میشود وضعیت فعلی و اقدام آذربایجان کاملا قابل درک است. این تنها دو مورد از اقدامات غلط تهران علیه آذربایجان میباشد که ذکر شد ولی در حقیقت این اقدامات به این دومورد خلاصه نمی‌شود.

🔻مردم هزینه اقدامات نابخرادانه تهران را متحمل می‌شوند.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

26 Nov, 18:11


☸️ بابلی بابین باب ائیله، گؤرَن دئسین هابئیله...

دو ضرب‌المثل ترکی که امروز به مناسبتی به کار بردم:
بابلی بابین باب ائیله، گؤرَن دئسین هابئیله
قابلاما دیغیرلانیب قاپاغینی تاپیب

Bablı babın bab eylə, görən desin habeylə
Qablama dığırlanıb qapağını tapıb

ضرب‌المثل دیگری مشابه اولی هم داریم: بابلی بابی ایله، مخمل قابی ایله
می‌دانید که در تلفظ معمولی به بابی ایله می‌گوییم بابیینان!
ضرب‌المثل اولی را به این شکل هم شنیده‌ام: بابلی بابین باب ائیلر، گؤرن دئیر هابئیله!

✍️علیرضا مقدم

⚪️ اردم: بو یازینی بَیندینیزسه، باشقا یولداشلارینیزلا دا پایلاشین لوطفا.

⚠️لوطفا قایناغینی قئیدائده‌رک پایلاشین.

#تورکولوژی #آنادیلی #آتاسؤزو #تورکجه

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

26 Nov, 17:37


📸 شاهگلی، تبریز

🗓پاییز ۱۴۰۳

👤عکس: ؟

🔖ادیت: اردم

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

26 Nov, 15:42


✳️ سیدجواد طباطبایی و اکاذیب او درباره کتاب «سیرالملوک»

📝سیدجواد طباطبایی در کتابی با عنوان «خواجه نظام‌الملک طوسی»، او را دارای اندیشه ایرنشهری!؟ اعلام می‌کند و بُهتان‌ها و نسبت‌های ناروای بسیاری بر او می‌بندد از جمله اینکه نظام‌الملک سلاطین تُرک سلجوقی را انیرانی و فاقد لیاقت و فر پادشاهی می‌دانسته است. در رد تمامی نسبت‌ها و اتهامات واهی طباطبایی به نظام‌الملک، یک کتاب می‌توان نوشت دقیقاً بر اساس کتاب «سیرالملوک» نظام‌الملک اما در این یادداشت کوتاه تنها نگاهی به مقدمه سیرالملوک می‌اندازم تا ببینید بافته‌های طباطبایی درباره نظام‌الملک، وهمیات خود اوست و ربطی به نظام‌الملک ندارد.

نظام‌الملک در مقدمه تصریح می‌کند که کتاب خود را طبق پروانه (فرمان حکومتی) «معزالدنیا والدین ابوالفتح ملک‌شاه بن محمد یمین امیرالمومنین» نوشته است.

طبق دستور ملک‌شاه، این بررسی شامل سه بخش «درگاه» (دربار)، «دیوان» (دولت) و «مجلس ما» بوده است. بر این اساس می‌توان گفت سه حوزۀ قدرت نسبتاً منفک وجود داشته و این سه تماماً یکی نبوده، اگرچه سلطان اختیار تام دخالت در هر سه را داشته است.

منظور از «مجلس ما» در دستور ملک‌شاه، نهادی‌است که در دولت‌های تُرک- مسلمان، عنوان «دیوان یولوغ اعلی» (اولو دیوان) داشت. دیوان یولوغ اعلی مجلسی بوده است که با حضور و ریاست سلطان برای دادخواهی برپا می‌شده است. در فصل چهارم کتاب «ساختار اجتماعی شهر تبریز از دوره سلجوقی تا عصر مشروطه بر اساس نظریۀ شهر ماکس وبر»، دربارۀ این دیوان بحث کرده‌ام.

ملک‌شاه سلطنت را عطیۀ خداوند بر خود می‌دانسته، نگرانی و تأکید اصلی او نیز مطابقت امور با شریعت و فرامین الهی بوده و جلوگیری از تخطی‌های احتمالی از آن. خواجه نظام‌الملک نیز تصریح می‌کند؛ رساله‌ای پرداخته است که به کار تمامی حکام بیاید و بتوانند با مطالعۀ آن امور دینی و دنیوی مُلک خود را از هر دو جهت کشوری و لشکری اصلاح کنند.

نظام‌لملک پادشاه را برگزیدۀ خداوند می‌داند تا درِ فتنه با وجود او بسته شود و مصالح جهان و آرام بندگان به وجود او وابسته است. او لزوم پایداری پادشاهی و جامعه را عدل و عامل اصلی اختلال در امور را عدم مراعات شریعت و عصیان خلایق بر پادشاه می‌داند. تا جایی که این اختلال می‌تواند موجب از میان رفتن سلاطین عادل شده و شرایط «فتنه» را ایجاد نماید و وضعیت فتنه، وضعیتی‌است که گناهکار از بی‌گناه تشخیص داده نمی‌شود و خشونت و درگیری همانند آتشی که در نیستان افتاده باشد، تر و خشک را باهم می‌سوزاند.

همچنین خداوند به سلطان درایتی عطا می‌کند تا بر اساس آن، زیردستان خود را بر اساس توان و لیاقتشان بر رأس اموری که شایستۀ آن باشند، بگمارد و در امور دینی و دنیوی به آنها اعتماد کند. او در عین حال بر لزوم تنبیه و برکناری کارگزاری که مرتکب خلاف و ناشایستگی شود، تأکید می‌کند. همچنین اگر عصیان، جرم و سرکشی‌ای از رعایا سر زند، تنبیه به اندازۀ آنها توسط سلطان، ضمن بخشندگی را لازم می‌داند. او امور عمرانی مانند ایجاد کاریز و جوی‌های آب، ساختن پل‌ها و آباد کردن روستاها و مزارع، حصارکشی بر شهرها و بنیان نهادن شهرهای جدید، ساختن قصرهای رفیع، کاروانسراها و مدارس را از وظایف سلطان می‌داند. این اقدامات را نیز بیشتر به عنوان خیرات برای سلطان می‌داند نه وظیفه‌ای دنیوی در مقابل رعایا.

نظام‌الملک خاندان سلطان ملک‌شاه را خاندانی آراسته به کرامت‌ها و بزرگی‌ها توسط خداوند می‌داند که سایر ملوک از آن ویژگی‌ها بی‌بهره بوده‌اند و این ویژگی‌های خاندانی از دوران افراسیاب برقرار بوده است که خواجه از او با عنوان «افراسیاب بزرگ» یاد می‌کند. غزالی نیز افراسیاب را همان آلپ ارتونقا می‌داند.

او ویژگی‌های لازم برای سلطان را خوشرویی، خوی نیکو، عدل، مردانگی، دلیری، دانش، مهارت در سواری و به کار بستن انواع سلاح، هنرمندی (انوع مهارت‌ها)، شفقت و رحمت بر خلق خدا، وفا کردن به عهدها و نذرها، دین درست، اعتقاد نیکو، اطاعت از خداوند، برپایی نماز و روزه، حرمت نهادن به علمای دین، گرامی داشتن زاهدان و پارسایان، خرید اهل دانش و حکیمان (استخدام)، دادن صدقه‌های متواتر، نیکویی با درویشان و زیردستان، خوش خُلقی و کوتاه کردن دست ستمکاران از رعیت می‌داند که به ادعای خواجه، همۀ این ویژگی‌ها را خداوند به ملک‌شاه عطا کرده و بر اساس همین شایستگی و اعتقاد نیکو، چنان دولت و مملکتی به او داد که همۀ جهان به تسخیر او درآمد، هیبت او به همۀ اقلیم‌ها رسید، جهانیان خراج‌گزار او شدند و به خاطر تقرب به او، از ضرب شمشیر او ایمن.

نظام‌الملک ملک‌شاه را چنان در کار دولت روشن‌بین معرفی می‌کند که همچون شمعی فراراه مردمان بوده تا به روشنایی او راه را یافته و از تاریکی بیرون آیند و احتیاجی به مشیر و راهنما نداشته است.

✍️سیدمرتضی حسینی

#تاریخ #جعلیات_آریایی

https://t.me/Erdemaz

ArazPress

26 Nov, 15:41


▫️بو دونیادا یاشاماق سیخیجی بیر ایش دیر. هر واخت او یان-بو یانینا باخیرسان، هر زامان بیری وار هئچ بیر ندنی اولمادان حالینی پوزماق ایسته‌ییر.

▪️در این جهان زندگی کردن کار خسته کننده‌ای است. هر وقت دور و برت را نگاه می‌کنی، همیشه کسی هست که بخواهد حالت را بگیرد، آن هم بدون هیچ دلیلی.

👤چارلز بوکوفسکی

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #چارلز_بوکوفسکی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

25 Nov, 15:14


▫️سیزین یانلیش گؤرمه‌گینیزین اؤنمى یوخدور، او یانلیش‌لا نه ائتدیگینیز اؤنملی دیر...

▪️اینکه شما اشتباهی را مرتکب شوید مهم نیست، مهم این است که با آن اشتباه چه می‌کنید...

📘کتاب من چگونه اروین یالوم شدم

👤اروین د. یالوم

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #اروین_د_یالوم #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

24 Nov, 17:00


🗓 سالروز درگذشت معلم، مبتکر و روشنفکر بزرگ آذربایجانی جبار باغچه‌بان

📝میرزا جبارعسگرزاده (جبار باغچه بان) ( ۱۳۴۵-۱۲۶۴) نویسنده، مترجم، روزنامه نگار و پیشگام در آموزش پیش‌دبستان و آموزش ناشنوایان در ایران، بنیان‌گذار نخستین کودکستان در شهرستان مرند و نخستین مدرسه ناشنوایان ایران در تبریز است.

وی مدرسه ناشنوایان را در سال ۱۳۰۳ با مخالفت‌های فراوان رئیس فرهنگ وقت، دکتر محسنی، در تبریز دایر کرد. این کلاس جنب باغچه اطفال باغچه‌بان در کوچه انجمن در ساختمان معروف به عمارت انجمن تأسیس شد. و برای خود نام خانوادگی باغچه بان را برگزید.

وی در آموزش به کودکان از نمایش، قصه گویی و بازی بهره می‌برد تا این که در سال ۱۳۰۶ در شیراز کودکستانی راه اندازی کرد. وی نخستین دبستان ویژه کرولال‌ها را در سال ۱۳۱۲ در تهران بینان گذاشت و در سال ۱۳۲۲ جمعیت حمایت از کودکان کرولال را تاسیس کرد. باغچه بان در آموزش های خود از شیوه‌های نو و ابتکاری بسیاری بهره می‌برد.

#رخداد_روز #جبار_باغچه‌بان #تاریخ #مفاخر_آذربایجان #تقویم_تاریخ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

24 Nov, 17:00


▫️اؤز سئور شخصین باغیش دیله‌مه‌سی، ایلیشکینی دوزلتمک اوچون یوخ بلکه اؤزونون قوصورسوز گؤرونتوسونو دوزلتمک اوچون دور.

▪️عذرخواهیِ فردِ خودشیفته، نه برای ترمیمِ رابطه، بلکه برای ترمیمِ تصویرِ بی نقصِ خود است.

👤نانسی مک ویلیامز

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #غسان_کنفانی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

23 Nov, 18:01


✳️ شرف‌الدین صابونجی‌اوغلو نویسنده سه کتاب تورکی در علم پزشکی و جراحی

📝شرف الدّین صابونجی‌اوغلو (۱۴۶۸- ۱۳۸۵) پزشک و جراح تورک دوران عثمانی قرن پانزدهم است. وی در سال ۱۳۸۵ در آماسیا که در آن زمان مرکز تجارت، فرهنگ، و هنر بود متولد شد. پدر بزرگش حاجی‌الیاس‌چلبی صابونجی‌اوغلو و پدرش علی‌چلبی نیز پزشک بود.

سه اثر بزرگ نوشته شرف‌الدین نام او را جاودانه کرده و تا به امروز باقی مانده است. کتاب اول به درخواست سلطان بایزید دوم که در آن زمان والی آماسیا بود، نوشته شده و شامل ترجمه تورکی بخش «فارماکولوژی» دانشنامه پزشکی زین‌الدین جرجانی است. شرف‌الدین دو باب دیگر را به ٣١ باب موجود در کتاب اضافه کرد. این کتاب شامل دستورالعمل‌هایی برای تهیه داروهای با درجات مختلف پیچیدگی است.

صابونجی‌اوغلو چهارده سال در بیمارستان آماسیا به عنوان طبیب و استاد، خدمت کرد و در سال ۱۴۶۵ در هشتاد سالگی کتاب دوم خود به نام جراحیه الخانیه را نوشت که متشکل از سه فصل و ۱۹۱ موضوع و ۴۱۲ صفحه بود که سه نسخه دست‌نویس اصلی آن دو نسخه در استانبول و یک نسخه در پاریس است.

کتاب سوم که هنگام نوشتن آن به سال ۱۴۶۸ صابونجی‌اوغلو ۸۵ ساله بود، مجرب نامه است. این کتاب اثری است که بر اساس آزمایش‌ها، مشاهدات و تجربیات شخصی تهیه شده است و به زبان تورکی نوشته شده است. مجرب نامه به طور کلی در مورد عملهای جراحی که تجربه شده‌اند و به ویژه در مورد داروهایی که آزمایش شده و جواب داده‌اند، اطلاعاتی ارائه می‌دهد. داروهای این اثر که در ۱۷ فصل نوشته شده است، برای درمان تمام بیماری‌های آن روز (تقریباً مربوط به همه زیرشاخه های علم پزشکی امروز) جداگانه نوشته شده است.

از آنجایی که جراحان باسواد آن دوره فقط می‌توانستند متون تورکی را بخوانند، صابونجی‌اوغلو کتابهایش را به زبان تورکی می‌نوشت تا از این کتاب بهره ببرند و بیماران را شفا دهند.

#تاریخ #شرف‌الدین_صابونجی‌اوغلو #عثمانی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

23 Nov, 15:22


▫️سنی اوزن هر شئیی هئچ بیر زامان آچیقلاما؛
سنی هر زامان سئویندیرن آدامدان باشقا!

▪️آنچه را که غمگینت میکند، فاش نکن، مگر برای آن کسی که مدام خوشحالت میکند!

👤غسان کنفانی

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #غسان_کنفانی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

21 Nov, 19:28


❇️ منیم دیلیم هانسی دیلدیر؟

📝بعضاً تلگرام کانال‌لاریندا آختاریب دیلداش‌لاریمیزین سؤزلری‌نی اوْخویاندا چوْخ غریبه شئی‌لرله راستلاشیرام. بیری ده بعضی یوْلداش‌لارین «ایت آشی کیمی» قاریشیق بیر ادبیات‌لا یازدیغی سطیرلردیر. مثال اۆچون بعضی یوْلداش‌لار چوْخ چیلخا و سلیس تۆرکجه یازدیقلاری‌نی دۆشونوب تۆرکیه تۆرکجه‌سیندن یئرسیز-یئترسیز سؤزلری اؤز جۆمله‌لرینه قاتیرلار. بو جۆمله‌یه دقّت ائدین:

«بیز کندیمیز شیمدی اوْیانمالی‌ییق. بونا راغمن هئچ کیمسه اؤز یئریندن ترپنمیور.»

بیزیم ایشلتدیگیمیز «آذربایجان تۆرکجه»سینده «کندی» و «شیمدی» کیمی سؤزلرین یئری یوْخدور و بو جۆمله هئچ بیر قانون قایدا ایله راست گلمیر.
هابئله، «راغمن» و «ترپنمیور» سؤزلری تۆرکیه تۆرکجه‌سی‌نین قایدالاری ایله دۆزلمیشلر و بیزیم ایشلتدیگیمیز تۆرکجه‌نین قایدالاری ایله هئچ بیر اویغونلوق‌لاری یوْخدور.

بو مسأله‌یه دقّت ائتمک لازیمدیر کی، بیزیم دیلیمیز و تۆرکیه دیلی، هر ایکی‌سی ده تۆرکجه اوْلسا دا، یۆزده یۆز قایدالاری و لکسیکالاری (لۆغت‌لری) عئینی دئییل. نئجه کی، تۆرکیه تۆرکجه‌سینده «آذربایجان تۆرکجه‌سی»نین سؤز خزینه‌سی ایشلنمیر، بونون عکسی ده اوْلا بیلمز. چۆنکی هر بیر منطقه‌نین دیلی اوْ یئرلرین یئرلی اهالی‌سی‌نین تاریخی و فرهنگی‌نی بیلدیرن و اوْندان تأثیرلنن دیلدیر.

بیز اؤزوموزه مخصوص اوْلان اؤز وارلیغیمیزی ساخلاماق اۆچون اوْنو فارس دیلینده ایتیرمه‌مک‌له یاناشی باشقا تۆرک دیل‌لرینده ده اوْنو ایتیرمه‌مه‌لی‌ییک.

منجه نه قدر کی، فارس دیلیندن یئرسیز سؤزلر دانیشیق و یازیلی دیلیمیزه کئچیرمک یانلیشدیرسا، بیر اوْ قدر ده تۆرکیه دیلیندن یئرسیز سؤز سئچیب اؤز «آذربایجان تۆرکجه»سینده دانیشیقلاریمیزا کئچیرمک یانلیش و البته دیلیمیز اۆچون ضررلی ایشدیر.

عکسینه، هر بیر شهرین، هر بیر منطقه‌نین خصوصی دیل اؤزللیک‌لری‌نی اؤیرنیب اوْنلارین هر بیری‌سی‌نی بو اینجه گؤزللیک‌لری ایله وطن بوْیدا بیر موزئی‌ده ان قیمتلی بیر دفینه کیمی ساخلامالی‌ییق.

✍️ یاسر فاتحی

#آنادیلی #تورکولوژی #زبان_مادری #تورکجه

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

20 Nov, 15:42


📸 آسمان زنگان، امروز (زنجان جعلی)

۱۴۰۳/۰۸/۳۰
👤عکس: آیاتای

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

20 Nov, 14:45


✳️ سالروز تولد دادستان مردمی آذربایجان

📝دادستان مردم بود و قصد ستاندن داد مردم از بیدادگران را داشت ولی خودش توسط بیدادگاه پهلوی به دار آویخته شد. فریدون ابراهیمی متولد ۲۹ آبان بود و با آنکه تنها ۲۹ سال زیست، ولی با آن سن اندک، به همراه ستارگانی مانند بهزاد بهزادی، سیدآغا عون‌الهی، سهراب طاهر و دیگر اندیشمندان شهر زیبای آستارا، برای همیشه در آسمان آن شهر خواهد درخشید.

حسن دمیرچی بعد از خروش مردم آذربایجان در خرداد ۱۳۸۵ روانه زندان شد و روز هشتم خرداد شعر معروف «میللت گوجه گلمیش» را در زندان تبریز سرود و در بندی از آن شعر، رو بسوی آستارا کرده و گفت که چشمان فریدون منتظر شماست، همان چشمانی که از بالای چوبه دار نیز نظاره‌گر آینده بود:

ائی آستارامیز، شانلی فریدون گؤزو سنده
قالخ یاردیم ائله اردبیله شور ایله سن ده
دوشمن گیجه‌لیب، اوستوموزه گیج- گیجه گلمیش
دونیا گؤزون آچسین کی بو میللت گوجه گلمیش.

✍️ابراهیم ساوالان

#فریدون_ابراهیمی‌ #رخداد_روز #تاریخ #شوونیسم_فارس #تقویم_تاریخ

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

20 Nov, 14:45


▫️من يورغونام، هئچ بیر شئیی دوشونه بیلمیرم، تکجه ایسته‌گیم بودور باشیمی سنین اتگینه قویام، الینی باشیمین اوستونده حیس ائدم و سونسوزا قدر بئله قالام.

▪️من خسته‌ام، نمی‌توانم به چیزی فکر کنم، و تنها آرزوی من این است که سرم را در دامان تو بگذارم، دستت را روی سرم حس کنم و تا ابد همین‌طور بمانم.

👤فرانتس کافکا

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #فرانتس_کافکا
🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Nov, 16:29


▫️ائله بیر دؤوران‌دا ياشابيريق اینسان‌لار یانیتلاماغی سوروشماقدان و یارغیلاماغی آنلاماقدان داها چوخ بگنیر.

▪️در روزگاری زندگی می‌کنیم که آدمها دوست دارند پاسخ بدهند، بجای آنکه بپرسند، داوری کنند، بجای آنکه درک کنند.

📘کتاب خاطره و فراموشی

👤میلان کوندرا

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #میلان_کوندرا #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Nov, 16:29


▫️ائله بیر دؤوران‌دا ياشابيريق اینسان‌لار یانیتلاماغی سوروشماقدان و یارغیلاماغی آنلاماقدان داها چوخ بگنیر.

▪️در روزگاری زندگی می‌کنیم که آدمها خوشتر دارند پاسخ بدهند، بجای آنکه بپرسند، داوری کنند، بجای آنکه درک کنند.

📘کتاب خاطره و فراموشی

👤میلان کوندرا

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #میلان_کوندرا #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Nov, 18:52


✳️ روایت یک خاخام یهودی از فجایع اورمیه

📝کتاب «تروعا؛ یهودیان ایرانی در تاریخ معاصر» اثر تحقیقی بسیار ارزشمندی‌است که با مسئولیت و حمایت مالی مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایرانی در آمریکا تدوین شده است. این پروژۀ تحقیقاتی حاوی مقالات و مطالب بسیار دست اول و ارزشمندی از تاریخ معاصر ایران است. موضوع مقالات شامل مسائل مربوط به یهودیان ایران از زبان و ادبیات تا اجتماع و اقتصاد است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این مجموعه‌مقالات خاطرات مکتوب یا شفاهی یهودیان ایرانی‌است که در ایران متولد شده، سال‌ها نیز در ایران زیسته و بعدها از ایران رفته‌اند. مجموعۀ تروعا با ویراستاری هما و هومن سرشار منتشر شده است.

با توجه به حضور جمعیت قابل توجه یهودیان در ایران و جایگاه بالای فرهنگی- اقتصادی و اجتماعی آنان در شهرها به‌ویژه شهرهای بزرگ و مهم به عنوان کانون تحولات تاریخ معاصر، اطلاعات عرضه شده در این مجموعه بسیار مهم بوده و از ارزش تحقیقی بسیار بالایی برخوردارند. ایران در واقع مهم‌ترین مرکز تجمع یهودیان در جهان اسلام بوده و در متن کتاب نیز تأکید شده است که ایران پس از اسرائیل دومین وطن یهودیان است.

یکی از خاطرات منتشر شده در جلد چهارم این مجموعه (صفحه ۲۰۹ تا ۲۲۷)، خاطرات رابی (خاخام) شیمعون خاکشوری با عنوان «یهودیان اورمیه است. رابی شیمعون خود متولد سال ۱۹۰۰ در اورمیه بوده و در این چند صفحه، خاطرات او از اورمیه در اثنای جنگ جهانی اول تا روی کار آمدن رضاخان درج شده است. این خاطرات حاوی اطلاعات دست اولی از حوادث تأثر برانگیز اورمیه و کُشتار مردم آن توسط ارامنه و آسوری‌ها در این مقطع تاریخی از نگاه و قلم کسی‌است که در هیچ جبهه‌ای اعم از مسلمان (تُرک و کُرد)، ارمنی یا آسوری قرار نداشته است.

طبق روایت رابی شیمعون خاکشوری، تا سال ۱۹۱۶ این ناحیه از آذربایجان دو بار بین ارتش روسیۀ تزاری و عثمانی دست به دست شد اما خشونت و آزار چندانی از سوی آنان اعمال نشد به‌جز تبعید چند تن از یهودیان به سیبری و اعدام دوتن از یهودیان اما زمانی که در روسیه انقلاب شد و ارتش روس تصمیم به ترک منطقه گرفت، بازار اورمیه را آتش زد و بیشترین ضرر آن به یهودی‌ها رسید. آنها میلیون‌ها متضرر شدند چرا که اکثراً زرگر، بزاز و عطار بودند. همچنین آنها هنگام خروج از اورمیه و اطراف آن، سلاح‌های خود را به ارامنه و آسوری‌ها دادند. پس از خروج روس‌ها، ارامنه و آسوری‌ها متفقاً و در سایۀ سلاح‌هایی که روس‌ها به آنها داده بودند، بر مردم منطقه مسلط شده، شروع به آزار و اذیت آنها کردند.

رابی خاکشوری بهانۀ اصلی کُشتار مردم اورمیه توسط آسوری‌ها و ارامنه را کُشته شدن مارشیمون به دست #اسماعیل_سیمتقو دانسته است. وی تأکید می‌کند؛ این کُشتار به کُشتار شش ساعته مشهور شد در حالی که بیش از شش ماه ادامه داشت و طی آن ارمنی‌ها و آسوری‌های، از بچه تا پیرمرد و زن، هر آنچه می‌توانستند، کُشتند. «وقتی شهر به دست آنها افتاد، دیگر به هیچ‌کس رحم نکردند. از کوچک و بزرگ، دهاتی و شهری و حتی یهودی‎‌ها را هم می‌کُشتند و می‌گفتند که شما بودید عیسی را کُشتید، حالا ما باید تلافی کنیم... زن‌های حامله را می‌آوردند شکمشان را پاره می‌کردند و بچه را بیرون می‌کشیدند. همه چیز مردم را می‌گرفتند و در آخر که چیزی برای بیرون کشیدن نمی‌ماند، همه را می‌کُشتند». به روایت رابی خاکشوری، در بین کُشته شدگان، ۵۰۰ خانوار یهودی بودند که تماماً قتل عام شدند. او تصریح می‌کند که سرانجام ارتش عثمانی مردم منطقه را از دست این قاتلین نجات داد. سربازان عثمانی وارد شهر اورمیه شدند و جنازه‌ها را جمع و دفن کردند. ارامنه و آسوری‌ها نیز از سوروسات و سلاح، هرچه می‌توانستند برداشتند، بقیه را گذاشته، متواری شدند. طبق اظهارات وی، دو سوم از جمعیت اورمیه در این کُشتار نابود شدند. نابود شدگان یا مستقیماً توسط ارامنه و آسوری‌ها به روش‌های مختلف کُشته شدند و یا بر اثر گرسنگی مُردند. علت گرسنگی و قحطی نیز ارامنه و آسوری‌ها بودند. آنها آذوقۀ شهر را تصاحب یا نابود کردند تا باقی ماندگان نیز از گرسنگی تلف شوند. همچنین مهاجمین تمامی دارایی‌های ارزشمند مردم را غارت کردند و بُردند.

خاکشوری ضمن تأکید بر مددرسانی ارتش #عثمانی به اهالی منطقه، بر خوشرفتاری آنها با یهودی‌ها تأکید می‌کند و می‌نویسد؛ «آنها با یهودی‌ها خوب رفتار می‌کردند و نمی‌گذاشتند کسی به آنها تجاوز کند و با کمک آنها جنازۀ یهودی‌ها به قبرستان انتقال داده شد».

او همچنین ماجرای دست یافتن اسماعیل سیمکو بر اورمیه و ستم‌های او بر مردم را بازگو کرده است، از جمله اینکه؛ «مأمورین اسماعیل آقا مردم را می‌گرفتند داخل برف می‌گذاشتند تا آنچه دارند، بدهند». توصیف او از احمدشاه نیز بسیار جالب است؛ «نه لشکر داشت و نه حکومت».

✍️ حسینی

#تاریخ #تروریسم_ارمنی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Nov, 18:48


✳️ روایت یک خاخام یهودی از فجایع اورمیه

📝کتاب «تروعا؛ یهودیان ایرانی در تاریخ معاصر» اثر تحقیقی بسیار ارزشمندی‌است که با مسئولیت و حمایت مالی مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایرانی در آمریکا تدوین شده است. این پروژۀ تحقیقاتی حاوی مقالات و مطالب بسیار دست اول و ارزشمندی از تاریخ معاصر ایران است. موضوع مقالات شامل مسائل مربوط به یهودیان ایران از زبان و ادبیات تا اجتماع و اقتصاد است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این مجموعه‌مقالات خاطرات مکتوب یا شفاهی یهودیان ایرانی‌است که در ایران متولد شده، سال‌ها نیز در ایران زیسته و بعدها از ایران رفته‌اند. مجموعۀ تروعا با ویراستاری هما و هومن سرشار منتشر شده است.

با توجه به حضور جمعیت قابل توجه یهودیان در ایران و جایگاه بالای فرهنگی- اقتصادی و اجتماعی آنان در شهرها به‌ویژه شهرهای بزرگ و مهم به عنوان کانون تحولات تاریخ معاصر، اطلاعات عرضه شده در این مجموعه بسیار مهم بوده و از ارزش تحقیقی بسیار بالایی برخوردارند. ایران در واقع مهم‌ترین مرکز تجمع یهودیان در جهان اسلام بوده و در متن کتاب نیز تأکید شده است که ایران پس از اسرائیل دومین وطن یهودیان است.

یکی از خاطرات منتشر شده در جلد چهارم این مجموعه (صفحه ۲۰۹ تا ۲۲۷)، خاطرات رابی (حاخام) شیمعون خاکشوری با عنوان «یهودیان اورومیه» است. رابی شیمعون خود متولد سال ۱۹۰۰ در اورومیه بوده و در این چند صفحه، خاطرات او از اورومیه در اثنای جنگ جهانی اول تا روی کار آمدن رضاخان درج شده است. این خاطرات حاوی اطلاعات دست اولی از حوادث تأثر برانگیز اورمیه و کُشتار مردم آن توسط ارامنه و آسوری‌ها در این مقطع تاریخی از نگاه و قلم کسی‌است که در هیچ جبهه‌ای اعم از مسلمان (تُرک و کُرد)، ارمنی یا آسوری قرار نداشته است.

طبق روایت رابی شیمعون خاکشوری، تا سال ۱۹۱۶ این ناحیه از آذربایجان دو بار بین ارتش روسیۀ تزاری و عثمانی دست به دست شد اما خشونت و آزار چندانی از سوی آنان اعمال نشد به‌جز تبعید چند تن از یهودیان به سیبری و اعدام دوتن از یهودیان اما زمانی که در روسیه انقلاب شد و ارتش روس تصمیم به ترک منطقه گرفت، بازار اورمیه را آتش زد و بیشترین ضرر آن به یهودی‌ها رسید. آنها میلیون‌ها متضرر شدند چرا که اکثراً زرگر، بزاز و عطار بودند. همچنین آنها هنگام خروج از اورمیه و اطراف آن، سلاح‌های خود را به ارامنه و آسوری‌ها دادند. پس از خروج روس‌ها، ارامنه و آسوری‌ها متفقاً و در سایۀ سلاح‌هایی که روس‌ها به آنها داده بودند، بر مردم منطقه مسلط شده، شروع به آزار و اذیت آنها کردند.

رابی خاکشوری بهانۀ اصلی کُشتار مردم اورمیه توسط آسوری‌ها و ارامنه را کُشته شدن مارشیمون به دست #اسماعیل_سیمتقو دانسته است. وی تأکید می‌کند؛ این کُشتار به کُشتار شش ساعته مشهور شد در حالی که بیش از شش ماه ادامه داشت و طی آن ارمنی‌ها و آسوری‌های، از بچه تا پیرمرد و زن، هر آنچه می‌توانستند، کُشتند. «وقتی شهر به دست آنها افتاد، دیگر به هیچ‌کس رحم نکردند. از کوچک و بزرگ، دهاتی و شهری و حتی یهودی‎‌ها را هم می‌کُشتند و می‌گفتند که شما بودید عیسی را کُشتید، حالا ما باید تلافی کنیم... زن‌های حامله را می‌آوردند شکمشان را پاره می‌کردند و بچه را بیرون می‌کشیدند. همه چیز مردم را می‌گرفتند و در آخر که چیزی برای بیرون کشیدن نمی‌ماند، همه را می‌کُشتند». به روایت رابی خاکشوری، در بین کُشته شدگان، ۵۰۰ خانوار یهودی بودند که تماماً قتل عام شدند. او تصریح می‌کند که سرانجام ارتش عثمانی مردم منطقه را از دست این قاتلین نجات داد. سربازان عثمانی وارد شهر اورمیه شدند و جنازه‌ها را جمع و دفن کردند. ارامنه و آسوری‌ها نیز از سوروسات و سلاح، هرچه می‌توانستند برداشتند، بقیه را گذاشته، متواری شدند. طبق اظهارات وی، دو سوم از جمعیت اورمیه در این کُشتار نابود شدند. نابود شدگان یا مستقیماً توسط ارامنه و آسوری‌ها به روش‌های مختلف کُشته شدند و یا بر اثر گرسنگی مُردند. علت گرسنگی و قحطی نیز ارامنه و آسوری‌ها بودند. آنها آذوقۀ شهر را تصاحب یا نابود کردند تا باقی ماندگان نیز از گرسنگی تلف شوند. همچنین مهاجمین تمامی دارایی‌های ارزشمند مردم را غارت کردند و بُردند.

خاکشوری ضمن تأکید بر مددرسانی ارتش #عثمانی به اهالی منطقه، بر خوشرفتاری آنها با یهودی‌ها تأکید می‌کند و می‌نویسد؛ «آنها با یهودی‌ها خوب رفتار می‌کردند و نمی‌گذاشتند کسی به آنها تجاوز کند و با کمک آنها جنازۀ یهودی‌ها به قبرستان انتقال داده شد».

او همچنین ماجرای دست یافتن اسماعیل سیمکو بر اورمیه و ستم‌های او بر مردم را بازگو کرده است، از جمله اینکه؛ «مأمورین اسماعیل آقا مردم را می‌گرفتند داخل برف می‌گذاشتند تا آنچه دارند، بدهند». توصیف او از احمدشاه نیز بسیار جالب است؛ «نه لشکر داشت و نه حکومت».

✍️ حسینی

#تاریخ #تروریسم_ارمنی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Nov, 17:50


▫️یاخشیلیق ائدن کیمسه‌لر آز تاپیلار، یاخشیلیغین دگرین بیلن کیمسه‌لر هئچ تاپیلماز.

▪️کسایی که محبت می کنند کمیابنــــــــــــد آدمهایی که قدر محبت را می دانند نایــــــــــــــــاب.

👤آل پاچینو

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #آل_پاچینو
🆔 @Erdemaz

ArazPress

17 Nov, 18:06


📸 سیرک انتخاب استاندار آذربایجان غربی؛ بهانه اینبار عدم اجماع!

🔻پزشکیان میتواند به راحتی یک استاندار بومی ترک را بعنوان استاندار آذربایجان غربی کند اما سه ماه است که شهروندان بومی این استان را سرکار گذاشته هر بار با یک بهانه جدید. از یک طرف این سرباز مرکز و رفیق گرمابه گلستان اکراد مهاجر تحت فشار است تا استاندار غیربومی انتخاب کند از طرف دیگر هم نمیداند چگونه این انتخاب را برای ملت آذربایجان توجیه کند.

🔻در ایام رقابتهای انتخاباتی گفتیم انتخاب این سرباز تهران با آن سرباز دیگر تهران یعنی جلیلی تفاوتی خاصی برای آذربایجان ندارد اما صدایمان را اکثر همزبانانمان نشنیدند.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

17 Nov, 16:21


✳️ در آستانه فروپاشی

📝اما عجیب‌ترین تغییر در طرز نگرش مردم شوروی قابل مشاهده بود.شرایط زندگی که در نیمه دهه هشتاد بد بود حالا در ابتدای دهه نود بدتر شده بود.حالا حتی شهروندان معمولی و سربه‌راه همیشگی نیز زبان به انتقاد علنی گشوده بودند و آزادانه افکار خود را درباره زندگی‌هایشان،حکومتشان و آینده‌ای که هیچ چیز خوبی در آن نمی‌دیدند بیان می‌کردند.کلماتی که بیش از همه از زبانشان شنیده می‌شد «رازوال»(فروپاشی) و «گراژدانسکایا ووینا»(جنگ داخلی) بود.همه آن مخالفت‌هایی که قبلاً سرکوب و خاموش شده بود حالا یک دفعه به سطح آمده بود: استقلال‌طلبی جمهوری‌های مرزی و شکایت و اعتراض قاعده هرم سیاسی و اقتصادی کشور علیه قشری که نوک هرم نشسته بود.عموم‌ مردم به اوضاع جاری کشور بی‌اعتماد شده بودند.کمبود مزمن مواد غذایی مشهود بود.کالاهای اساسی کوپنی شده بود و قفسه‌های فروشگاه‌ها خالی..نرخ جرم و جنحه رو به افزایش گذاشته بود.ساختار اقتصادی کشور دچار اختلال شده بود.محیط زیست کشور رو به نابودی بود .در لنینگراد با آن زمستان های بی پایانش نیمی از چراغ‌های خیابان ‌ها خاموش بود و در دیگر شهرها قطعی مستمر آب و برق بیداد می‌کرد.محبوب‌ترین فیلم سینماهای شوروی‌ در آن سال،«ما نمی‌توانیم این‌جوری زندگی کنیم»، مقایسه ای بود بین زندگی نکبتی در شوروی و زندگی آرام و بی دغدغه در غرب.همه به فکر مهاجرت به غرب بودند.هیچ اثری از آن یقین‌ها و ایمان‌های ایدیولوژیک دوران گذشته باقی نمانده بود.همه چیز در شرف تغییر و تحول بود.ابهت و هیمنه حزب کمونیست فروریخته بود.در مهم‌ترین روزنامه‌‌ کشور در کنار مقالات دستوری ستایش انگیز از حزب کمونیست و رهبرش ، عکس‌هایی از اعضای گروه موسیقی راک روسی با موهای بلند به چشم می‌خورد.مردم شروع کرده بودند به خواندن مطالبی درباره تاریخ سیاه کشورشان:جنایت‌های استالین،قتل‌عام خانواده آخرین تزار روسیه ،و کشف داستان واقعی زندگی نوجوان رذلی به نام پاول مارازوف که برای نیم قرن به عنوان یک قهرمان بسیجی کمونیست به آن ها قالب شده بود....

📙از کتاب «پوتین»، ترجمه بیژن اشتری

#شوروی #تاریخ #استبداد #کتاب #سوسیالیسم #اقتصاد #کیتاب_تانیتیمی #کمونیسم

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

17 Nov, 16:08


🎥 شبهای اردبیل

🗓پاییز ۱۴۰۳

ویدیو: عیسی صنایعی

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

17 Nov, 14:02


▫️آدام وئردیگی هر شئیی گئری آلار!
اینسانین دوشونجه، دانیشیق و داورانیشی گئج یا تئز شاشیردیجی بیر دیقتله اونون اؤزونه قاییدار.

▪️آدمی هرآنچه که می‌دهد، باز پس می‌گیرد!
پندار، گفتار و کردار انسان دیر یا زود با دقتی حیرت‌انگیز به خودِ او باز می‌گردد.

📘چهار اثر

👤فلورانس اسکاول شین

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #فلورانس_اسکاول_شین #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

16 Nov, 18:20


▫️من یارالاریمی زیرئح کیمی اگنیمه گئیه‌رم، نییه کی اون‌لار قارانلیقدا دؤيوشدوگوم ساواش‌لارا تانیق دیرلار.

▪️‏من زخم‌هایم را چون زره بر تن می‌کنم، چرا که آن‌ها شاهدان نبردهایی‌اند که در تاریکی جنگیده‌ام.

👤امیلی دیکینسون

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #امیلی_دیکینسون
🆔 @Erdemaz

ArazPress

15 Nov, 18:58


❇️ روز دردناکیست بیست‌وپنج آبان،
روز درگذشت آیلار حقی و ستارخان


📝بر این باورم که اظهارات قسیم عثمانی قائم به ذات نبود ولی آن ذاتی را که این آدمک را بازی می‌دهد، نمی‌شناسم. شاید هم اشتباه می‌کنم و این آدمک واقعا خودش است و منافعش با منافع کارگردان در یک راستا قرار گرفته، ولی فعلا بر این باورم که اگر حاکمان نخواهند امثال او لب هم وا نمی‌کنند، چه برسد به اینکه دم در بیاورند.

نفس وجود چنین مباحثی برای آگاهی و بیداری مردم ما مفید است و ما غلیان چنین مباحثی را مدیون حضور پزشکیان در اریکه قدرت هستیم که پیشتر، ما تسلیم بودیم و روحانی و رئیسی والی مورد نظرشان را بر ما حاکم می‌کردند و اگر حالا انتظار یا اعتراضی داشته باشیم، باید خطاب به پزشکیان باشد و خودمان را آن قدر گول نزنیم که پزشکیان اختیار نصب یک استاندار را هم ندارد.

در میان کسانی که به اظهارات قسیم واکنش نشان دادند، واکنش یک نفر از همه اصیل‌تر و دردناکتر بود و آن فرد، پدر آیلار حقی بود که نوشت: ما پان‌ترکیسم نیستیم، ترک هستیم و صاحب این سرزمین.

پدر آیلار حقی بیش از همه می‌داند که پانترک چه واژه سرکوبگرانه‌ای است که وقتی به میان می‌آید، فرد را در دوراهی سختی قرار می‌دهد که یا باید ترک بودن را انکار کند و یا اینکه ایرانی بودن‌اش انکار خواهد شد و از کمترین حقوقش محروم.

پدر آیلار حقی این را با پوست و استخوان چشیده که وقتی حاضر نشوی ترک بودنت را کنار بگذاری و انگ پانترک به میان بیاید، حتی کسی برای مرگت نیز غمین نمی‌شود و نام و یاد امثال آیلار، کمتر از دیگران مهمان رسانه‌ها می‌شود و همه اینها به خاطر ترک بودن، ایستادن بر سر بودن و خوردن اتهام پانترک است که فرد را از فردیت ساقط کرده و فاقد حقوق می‌کند.

چه کسی به قسیم گفته که ممکن است ترکها در دوره پزشکیان دور بردارند و باید آنها را از فردیت ساقط و از حق آب و گل محروم کنیم؟ و موضع دکتر پزشکیان در قبال این سخنان دوستش چیست؟ پاسخی به این سئوالات ندارم، ولی می‌دانم که بهترین واکنش همان است که رجب حقی ملکی داده است: ما اتهامات شما را رد کرده‌ایم و نمی‌توانید منکر حق ما باشید که صاحب این سرزمین هستیم.

✍️ابراهیم ساوالان

🔻بارها شنیده ایم عده ای ادعا میکنند شرکت در انتخابات مجلس و انتخاب نمایندگان بومی تورک میتواند به آذربایجاند کمک کند اما لال شدن نمایندگان ترک آذربایجان غربی در برابر ادعاهای گستاخانه قسیم عثمانی نماینده کثیف مهاجرین 🐐کرد، یکبار دیگر نشان داد این مانقورتها صدای تهران میباشند نه صدای ملت آذربایجان و این ادعا غلط میباشد. سخنرانی سلمان ذاکر هم تنها در جهت عوامفریبی بود.

#آیلار_حقی #رخداد_روز #ستارخان #توهمات_کردی #مانقورت #تروریسم_کردی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

15 Nov, 18:57


📸 وقتی بولدوزر‌ها به جان تاریخ می‌افتند، آذرماه سال ۱۳۶۰ تخریب باقیمانده پله‌های ارک تبریز بعد از این که انفجارها نتوانست آن را کامل آوار کند.

👤عکس‌: بهمن سعیدآبادی

#میراث_فرهنگی #استعمار #تاریخی_شکیل #بیشعوری #تاریخ #نسل_کشی_فرهنگی #عکس_تاریخی #شوونیسم_فارس #تالانمیش_آزربایجان
🆔 @Erdemaz

ArazPress

14 Nov, 14:22


📸 قاراداغ، خان آراز

🗓آبان ۱۴۰۳

👤عکس: آتیلا

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

#قاراداغ
🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

14 Nov, 13:25


▫️سوچلولوق دویغوسو هامیمیزدا گئت گئده قایغی‌یا دؤنوشه‌جک.

▪️احساس گناه در همه ما رفته رفته تبدیل به اضطراب خواهد شد.

👤زیگموند فروید

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #زیگموند_فروید
🆔 @Erdemaz

ArazPress

14 Nov, 13:23


▫️سوچلولوق دویغوسو هامیمیزدا گئت گئده قایغی‌یا دؤنوشه‌جک.

▪️احساس گناه در همه ما رفته رفته تبدیل به اضطراب خواهد شد.

👤زیگموند فروید

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #زیگموند_فروید
🆔 @Erdemaz

ArazPress

13 Nov, 14:50


▫️اولا بیلمز دگرسیز کیتابلارلا بیرلیکده چوخ یاخشی کیتابلاری دا اوخویاسان
پیس کیتاب‌لار روحو زهرله‌ییب بئگینی آرادان آپاریرلار.
یاخشی کیتاب‌لارین اوخوماق شرطی پیس کیتاب‌لاری اوخوماماق دیر چونکو یاشام قیسا‌ و زامان‌لا گوج سینیرلی‌دیر.

▪️هرگز نمی‌توان کتاب‌های مزخرف را خواند و به مطالعه ی کتاب‌های عالی نیز پرداخت،کتاب‌های بد سم روح اند و ذهن را نابود می‌کنند. شرط مطالعه ی کتاب خوب، نخواندن کتاب بد است؛ زیرا زندگی کوتاه است و فرصت و توان محدود.

📘جهان و تأملات فیلسوف

👤آرتور شوپنهاور

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #آرتور_شوپنهاور #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

11 Nov, 18:51


✳️ داشین مقامی تورکلر آراسیندا

📝چؤرکخانادا کندیمیزین قدیم حادیثه‌لریندن دانیشیردیلار. بیر نفر دئدی: فلانکس‌لرین باباسی‌نین بیر عمی‌سی وار ایدی، اونو اؤلدوردولر. سونرالار قوراقلیق ایللرده، اونون قبرینین اوستوندن بیر داش گتیریب ایسلاداردیق کی یاغیش یاغسین. آخی داش یاغیش یاغدیرار. اؤزو ده، الده اؤلن آدامین قبرینین داشی.

بو سؤزلر منی خاطیره‌لره آپاردی. آخی چؤرکخانا بیزیم اوشاقلیق حیه‌طیمیزده‌دیر و اوشاقلیقدا ائله لاپ او دوردوغوم یئرده، بیر داشی آرخین ایچینده‌کی داشلارا دؤیوب، «سویون قاباغینا قوربان کسیرم» دئمیشدیم.

یونانلی طالس دونیانین سودان و آناکسی‌منوس دونیانین هاوادان یارانما فرضیه‌سینی اورتایا قویموشدولار. سونرالار امپدوکلس دونیانین بیر عونصوردن یارانما ایمکانینی قبول ائتمه‌ییب؛ اود، سو، هاوا و تورپاقدان یارانماسینی سؤیله‌دی.

قديم تورکلر بو دؤرد عونصوره نسبت، داشا ایلکین‌لیک مقامی وئريب، هر نه‌یین داشدان یارانماسینا ایناناراق، بو بایاتیلاری یاراتمیشلار:
ائله‌دیمی باشدان من؟
کیپریکدن من، قاشدان من
نه آتام وار، نه آنام
یارانمیشام داشدان من.

و آشيق لله اؤزونو بئله تقديم ائدير:
لله‌یم من بو داشدان
بو قایادان بو داشدان
نه کیمیم وار، نه کیمسم
یارانمیشام بو داشدان.

مآداى قارا، دده‌قورقود، کوراوغلو، ديوان الغات الترك، آل‌درویش، آشیق لله و آشیق قوربانی کیتابلاریندا، مقدسلر داشلار حاقدا چوخ سؤزلر وار. حتتا تورات كيتابيندا «توركلر ياتا داشينا توسل ائدیب، ياغيش یاغدیرارلار» جمله‌سینه توش گلیریک.

ابوریحان بیرونی گؤردویو بیر واقعه‌نی بئله آچیقلاییر: «بیرجه گیریش و بیرجه چیخیش یولو اولان بیر دره وار. اورا سئل گلسه کیمسه اوردان قاچابیلمز. تورکلر حئیوانلارینی اوردان کئچیرنده، حئیوانین آیاقلارینا کئچه باغلاردیلار. اونلارین عقیده‌لرینه گؤره، تاققیلتی اثرینده اویانان داشلار، ياغيش ياغديرارلار».

قدیمکی‌لره گؤره، گؤیده چاخ داشی و چاخماخ داشی وار ایمیش و او ایکی داشدان ایلدیریم چاخیب، یاغیش یاغارمیش و دؤرد عونصورون ایکی‌سی اولان؛ اود و سو دا داشدان یارانیبدیر.

بیزیم قاری‌لار قوراقلیق ایللرینده گئدیب چای قیراغینداکی داشلاری یویاردیلار کی داش سويو خاطيرلایيب ياغيش ياغديرسين. قوروموش چایلاقدا داشلاری بیر بیرینه چالماقلا، یاتان داشلاری اویاتماق ایستردیلر و سو گلنده من اؤزوم، آرخین ایچینده کی داشلاری بیربیرینه ووروب «سویا قوربان کسیریک» دئمیشم.

بعضی یئرلرده، داشی قادین‌ا تشبیه ائدرک اونون دوغورقان، خالیق و برکتلی اولدوغونو قئید ائدیبلر کی نمین شهرین‌ده اولان «گلین داشی» اونلاردان بیریدیر.

ابراهیم ساوالان

#تورکولوژی #تورکجه

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

11 Nov, 16:22


📸 اورمو گولو😞

🗓آبان ۱۴۰۳

👤عکس: علی قریشی

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و توران را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

#محیط_زیست #دریاچه_اورمیه #مدیریت_جهادی
🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

11 Nov, 16:22


▫️دونیانین بوتون چیچک‌لری یاناقلاریندا آچیر...

▪️همه شکوفه های دنیا در گونه های تو باز میشوند...

👤شوکرو ارباش

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #شوکرو_ارباش
🆔 @Erdemaz

ArazPress

10 Nov, 16:28


🗓 امروز سالروز درگذشت مصطفی کمال آتاتورک ، رهبر و بنیانگذار جمهوری ترکیه است.

📝آتاتورک از سوی مجلس ملت کبیر ترکیه پس از اعلام جمهوریت در ۲۳ اکتبر ۱۹۲۳ به عنوان رئیس جمهور ترکیه برگزیده شد.

وی تا زمان مرگ برای چهار دوره متوالی در این سمت ابقا شد که بلندمدت‌ترین زمان حضور در این مقام تاکنون است.

مصطفی کمال آتاتورک در ساعت ۹:۰۵ صبح دهم نوامبر ۱۹۳۸ میلادی (البته برابر با تقویم دقیق تورکی شمسی ۱۹ آبان ۱۳۱۷ شمسی یعنی دیروز سالگرد این رخداد میباشد) در سن ۵۷ سالگی در کاخ دولماباغچه استانبول چشم از جهان فروبست.

آتاتورک همانند گاندی و ماندلا از معدود رهبران جهان میباشد که نه تنها در قلب ملت خود جایگاه ویژه ای دارند بلکه احترام و علاقه سایر ملل را هم برمی انگیزند.

🔖طرح: #اختصاصی_اردم

#رخداد_روز #آتاتورک #تاریخ #توران #تقویم_تاریخ #مصطفی_کمال_آتاتورک
🆔 @Erdemaz

ArazPress

10 Nov, 14:45


❇️ نیاز غرب به پرنده صلح در قفقاز با چشم بستن به اشغال گری؟

📝همانطور که علی‌یئف رئیس جمهور آذربایجان به درستی اعلام کرده است: غرب می‌خواهد از نمد صلح ارمنستان با آذربایجان کلاهی برای نمایش صلح‌خواهی خود بسازد! اما جدا از اشاره رئیس جمهور آذربایجان به جنایات بی‌شمار ارامنه علیه آذربایجانی‌ها در طول ۳۰ سال اشغالگری ۲۰درصدد از خاک این کشور، هنوز دیگر مناطق آذربایجان که از آن به عنوان آذربایجان‌غربی یاد می‌شود، در اشغال ارمنستان باقی مانده‌ است. مناطقی چون:زنگه‌زور غربی، گؤیچه گؤلو، دره‌له‌یز و ...با بستن پیمان صلح، تکلیف این مناطق و باز پس‌گیری خاک آذربایجان چه می‌شود ؟! تکلیف آن جنایات و وحشی‌گری‌های ارامنه چه می‌شود؟ تکلیف خسارت و غرامت جنگی چه می‌شود؟ تکلیف بازگشت ۳۰۰ هزار نفر آذربایجانی آواره از سرزمین اجدادی به موطن خود که در اشغال ارمنستان است، چه می‌شود؟ آیا زمینه بازگشت آنان به خانه‌های هزاران ساله جد و آبادیشان فراهم شده است؟! یعنی در مقاوله صلح به این روشن شدن تکلیف این موارد اشاره شده است؟!
بستن صلح در این شرایط به تداوم اشغالگری و جدایی مناطق آذربایجان رسمیت می‌بخشد و نیز منافع و مطامع غربی‌ها و برخی کشورها را بیشتر فراهم می‌کند. دولت ارمنستان برای توسعه و ثبات خود، به این پیمان صلح نیاز مبرم دارد.

✍️عیسی یگانه

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

10 Nov, 14:45


▫️‏بوراسێ اؤلۆلرین دیری‌لردن داها آغێر یۆک داشێدێغێ بیر اؤلکه‌دیر.

▪️‏این‌جا سرزمینی است که مُرده‌ها باری سنگین‌تر از زندگان بر دوش دارند.

📘دشت سوزان

👤خوان رولفو

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #خوان_رولفو #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

09 Nov, 17:35


▫️چؤره‌گینی اوغورلاییرلار؛
سونرا سنه بیر تیکه وئریرلر او آرادا سنه بو الی آچیقلیق‌لاری اوچون بویروق وئریلرلر تشککور ائده‌سن!
آمان بو اوزسوزلوکلریندن!

▪️نانت را می دزدند؛ سپس تکه‌ای به تو می‌دهند، آن‌گاه امر می‌کنند که برای این سخاوتشان از آن‌ها تشکر کنی! امان از این وقاحتشان!

👤غسان کفانی

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #غسان_کنفانی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Nov, 19:07


✳️ گونش، آی و اولدوزلارا تاپینماق ۲

📝یاکوت میفولوژی‌سینده، بعضی محقق‌لرین توپلامالارینا گؤره گونش، یوخاری دونیادا اولان « Ürün Aar Toyun» (ان بؤیوک اولو تانری)ون آروادی « Gün/Kün Kübey Xatun/Hatun»دور ( Ürün Arılı Hotum). دونیانی ایسی‌دیر، تمیزله‌ییر و حیاتین فانی اولدوغون سیمگه‌له‌یر‌ ( Y.Vasilyev. Saha Türkleri, s.7). آنجاق میرچا ائلیاده، آروادی‌نین دئییل ده گؤیون دوققوزونجو قاتیندا اوتوران گؤیده‌کی تانری و روح‌لارین باشقاسی‌نین قورولوشونون گونش اولدوغونو سؤیله‌مکده‌دیر ( M.Eliade.a.g.e. s.219). بورادا چؤزولمه‌سی گره‌کن بیر مسأله اورتایا چیخیر؛ آما عصرلره و دؤرلره گؤره هر ایکی دوشونجه ده ایفاده ائدیلمیش اولا بیلیر.
یاکوت‌لار، گونشی و آیی قارداش ساییرلار. بعضی قهرمان‌لارین اونلارین ایسته‌یی ایله تؤره‌دییینی ایفاده ائدیردیلر. بو سبب‌له شامان گئییم‌لری اوزرینده دمیر حلقه‌لر یئر آلیردی. یاکوت‌لار، بلکه ده مانی‌چی‌لیک میفولوژی‌نین تأثیری ایله، گونش و آی‌لا ساواشان و بعضاً اونلاری قارانلیق دونیاسینا حبس ائدن خبیث روح‌لاردان سؤز ائدر. اونلارا گؤره گونش و آی توتولماسی‌نین سببی بو ایدی. اونلار، آی و گونش توتولمالاریندا، عیناً تورک دونیاسی‌نین باشا-باشیندا اولدوغو کیمی طبیل چالاراق، گورولتو کیمی سس چیخارداراق آی و گونشی خبیث روح‌لاردان قورتارماغا چالیشیردیلار ( Ü.Günay ve Ü.H.Güngör, başlangıçtan Günümüze Türklerin Dini Tarihi, s.45).
آی و گونشه تاپینماق، مختلف تورک خالق‌لاریندا اولدوغو کیمی قازاق‌لاردا دا یایغین‌دیر. بیرچوخ قازاق افسانه‌سی و البته دب‌لرینده بو موضوعویا اؤرنک اولان سندلر واردیر. بیر قازاق افسانه‌سینده اسکی‌دن گونش و آیین ایکی گؤزل قیز اولدوغو آنلاشیلماقدادیر. بونلار بیر-بیرینی قیسقانیرمیش‌لار، گونش آیین اوزونو جیرماقلامیش و بؤیله‌جه آیین اوزونده‌کی لکه‌لر عمله گلمیشدیر‌. باشقا طرفدن آی دا گونشه یاخین‌لاشماییر و اونو اوزاقدان گرگین‌لشمه‌یه چالیشیرمیش. یئنه موضوع ایله ایلگیلی اولاراق آختاریلان باشقا بیر سندده، هون‌لاردا اولدوغو کیمی نوروز گونونده قازاق قادین‌لاری گونش دوغونجا اونا اَییلَرکن سلام وئریرلر ( Ş.Ibrayev, Kazak Folklorunda Nevruz, "Nevruz ve Renkler Türk Dünyasında Nevruz, İkinci bilgi şöleni bildirileri, haz. Sadık Tural ve Elmas Kılıç, s.190)

✍️شاهین مرادی

#تورکولوژی #تورکجه #تاریخ

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Nov, 19:07


📸 جدیدترین اقامات پزشکیان بر ضد آذربایجان؛ ادامه مازوت سوزی در تبریز و لغو سفر به جمهوری آذربایجان

🔻بهرحال فرق میکند چه کسی رئیس جمهور باشد🤣.

🔻با توجه به سابقه پزشکیان، در کانال اردم همراه با دیگر فعالین مستقل آذربایجان به رای به پزشکیان هشدار دادم و تاکیدکردم تفاوت خاصی با جلیلی ندارد اما عده ای ساده لوح بهمراه فعالین حقوق بگیر تهران(در ظاهر هویت طلب)، اقدام به تبلیغ و تطهیر پزشکیان کردند، خاک عالم بر سرشان. از پزشکیان سرباز تهران انتظار بیشتری از این نمیرفت امیدارم برخی از هموطنانم از توهم توسعه آذربایجان توسط اصلاح طلب، اصولگرا بیدار شوند، اصولگرا اصلاح طلب هر دو سر و ته یک کرباس میباشند و منفعتی برای آذربایجان عزیزمان نخواهند داشت.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Nov, 16:58


📸 جدیدترین اقامات پزشکیان بر ضد آذربایجان؛ ادامه مازوت سوزی در تبریز و لغو سفر به جمهوری آذربایجان

🔻بهرحال فرق میکند چه کسی رئیس جمهور باشد🤣.

🔻با توجه به سابقه پزشکیان در کانال اردم همراه با دیگر فعالین مستقل آذربایجان به رای به پزشکیان هشدار دادم و تاکیدکردم تفاوت خاصی با جلیلی ندارد اما عده ای ساده لوح بهمراه فعالین حقوق بگیر تهران(در ظاهر هویت طلب)، اقدام به تبلیغ و تطهیر پزشکیان کردند، خاک عالم بر سرشان. از پزشکیان سرباز تهران انتظار بیشتری از این نمیرفت امیدارم برخی از هموطنانم از توهم توسعه آذربایجان توسط اصلاح طلب، اصولگرا بیدار شوند، اصولگرا اصلاح طلب هر دو سر و ته یک کرباس میباشند و منفعتی برای آذربایجان عزیزمان نخواهند داشت.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Nov, 08:31


▫️اينسانلار بیر بیرلرینی سؤزلرله اله گتیریرلر داورانیشلا الدن وئریرلر...

▪️آدم ها همدیگر را با کلمات به دست می آورند و با رفتار از دست می دهند...

👤ونسان ون گوگ

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ونسان_ون_گوگ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

08 Nov, 08:31


اينسانلار بیر بیرلرینی سؤزلرله اله گتیریرلر داورانیشلا الدن وئریرلر...

آدم ها همدیگر را با کلمات به دست می آورند و با رفتار از دست می دهند...

👤ونسان ون گوگ

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ونسان_ون_گوگ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Nov, 14:34


✳️ گونش و یا آی تانریسی (گونش، آی و اولدوزلارا تاپینماق)

📝اسکی تورک‌لرده گؤرولن گونش، آی و اولدوز اینانج‌لاری‌نین، گؤک تانری اینانجی ایله ایلیشگیسی چوخ ائرکن دؤنم‌لرده آختاریلا بیلر. چین قایناق‌لارینا گؤره، هون حکمداری هر صاباح چادیریندان چیخاراق گونشی، آخشام چاغ‌لاری ایسه آیی عزیزله‌ییردی. بو اینانج‌لار «وو-هوآن‌لار، تابغاچ‌لار» و گونوموزده «یاکوج‌لاردا» دوام ائتمکده‌دیر و بو موضوعداکی میفولوژیک و دینی ائتکی‌لر و تأثیرلر آنادولو تورک‌لرینده ده قارشیمیزا چیخا بیلمکده‌دیر.
«میرعلی سئییداوف»ا گؤره، اسکی تورک‌لره عائد «تانگری» سؤزونون کؤکو تان/دان (گ) دیر. اسکی تورک یازی‌لاریندا و بیر چوخ چاغداش تورک لهجه‌سینده تان/دان، گونشین دوغدوغو یئردیر. بو نه‌دن‌له تانگری سؤزو گونش ایله مرتبط‌دیر یا دا گونشی چاغیران معناسیندادیر.
قومیلیئف، سئییداوف‌ون گؤروشو ایله مرتبط بیر شکیل‌ده اسکی تورک‌لرده لاپ چوخ دا گؤک‌تورک‌لرده باشقا توپلوم‌لاردا گؤروندویوندن فرقلی، اؤزگون بیر گونش اینانجی‌نین اکتشافینی وورغولاماقدادیر. بو محققه گؤره گؤک‌تانری‌نین تک صیفتی ایشیق‌دیر. چین ایل‌بیلگه‌سی (سالنامه‌سی) «وِی‌شو»دا گونشین اؤلکه‌نین اوزرینده دوغولماغینی تمثیل ائدن بیر داورانیش اولاراق حُکمدارین اوتاغینا دوغودان گیردییی یازیلماقدا و گؤستریلمکده‌دیر. بؤیله‌جه اصلینده تانرینی تمثیل ائدن گون ایشیغینا تاپیلمیش اولونوردو.
قومیلیئف، ۱۹-جو یوز ایل سونونا قدر «کاچین‌لرده»، گؤیه قوربان کسمک آیین‌لرینده تاپینیلان و ستایش ائدیلن نسنه‌لرین گؤک‌اوزو و گونش اولدوغوندان سؤز ائدیر. تورک‌لشمیش اسکی «سایان»، اوقورلارین (بولغارلارین) یاخین آتالاری اولدوغو ساوونولان و داها سونرا روس‌لار طرفیندن قوزئیه سورولن انگاناسان‌لار، سؤزو ائدیلن بو اسکی قوربان مراسمینی سوردوره‌رک ایل‌ده ایکی دفعه گونش ایشیغینا قوربان کسمک‌ده ایدی‌. بو نه‌دن‌له قومیلیئف، انگاناسان‌لاردا گؤرولن ایشیغی مقدس قبول ائتمه‌نین بنزری‌نین اسکی تورک‌لرده ده اولدوغونو ایفاده ائدیر. بو دورومدا انگاناسان دیلین‌ده « Nuo» سؤزو، گؤی اوزو معناسین‌دا گلیر و «اَن اولو» معناسینی دا وئریر‌. بؤیله‌جه کائناتین یارادیجیسی « Nelata-nua» (گؤیون روحو)، اونون ایشچیسی اولاراق گؤرولن « Kon»، یعنی گونشله بیرلیکده دونیانین نظم و نظامینی ساخلاماقدادیر.

بو بحث‌لرین آردینی بیر باشقا پست‌دا تقدیم ائده‌جه‌ییک.

✍️شاهین مرادی

#تورکولوژی #تورکجه #تاریخ

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

06 Nov, 13:54


📸 یوزگات، ترکیه

Çalapverdi, Yozgat🇹🇷

🗓آبان ۱۴۰۳

👤عکس: آ. شامیل گنجچیلیشان

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و تورک ائلی را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

#تورران
🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

06 Nov, 13:54


▫️دونیادا ان پیس شئی کسینلیکله آجی چکمک یا یالنیزلیق دئییل؛
بلکه بیر قاریشیم دیر: یالنیز( تک باشینا) آجی چکمک.

▪️بدترین چیزِ دنیا به هیچ عنوان رنج کشیدن یا تنهایی نیست؛
بلکه یک ترکیب است: تنهایی رنج کشیدن.

📘ریگ روان

👤استيو تولتز

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #استيو_تولتز #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

05 Nov, 16:21


▫️کؤتله‌نین دئدیک‌لری یالان هئچ بیر زامان اوودان و ساواش‌دان سونرا یا سئچیم لردن اؤنجه قدر اولماز.

▪️مردم هرگز آن قدر دروغ نمیگویند که بعد از شکار، جنگ و یا قبل از انتخابات.

👤اتو فون بیسمارک

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #اتو_فون_بیسمارک
🆔 @Erdemaz

ArazPress

04 Nov, 18:24


✳️ شیخ شهاب الدین مرجانی اصلاح طلب دینی و احیاگر هویت تورکی اسلامی (بخش دوم و پایانی)

📝در این مدت او ضمن ترکیب روش شناسی اروپایی با سنت های شرقی، بیش از سی جلد کتاب راجع به تاریخ تاتار، تاریخ اسلام ، فقه و ... نوشت.
تلاش مرجانی برای آشتی دادن مسلمانان با مدرنیته و تحصیل زبان روسی توام با حفظ خلوص زبان ترکی نیز، از نظر علمای سنتی بدعت و فاسد بحساب می آمد.
مرجانی در تصوف مطالعات بسیار داشت. او از آثار بزرگانی چون غزالی، محی الدین ابن عربی و سهروردی نسخه برداری کرد و به فرقه نقشبندیه نیز علاقه بسیار داشت با این وجود هرگز پیرو فرقه خاصی نبود.
به لطف تلاش های مرجانی نهضت اصلاح طلبی دینی گسترده شد و نسل جوان به این ایده رسیدند که برای اصلاح مدارس به روش جدیدی نیاز است: "اصول جدیدیه"

"اصول جدیدیه"، تدریجا توسط بزرگانی چون سلطان گالیف، گاسپرالی و حسن بَی زردابی تکمیل گردید و به "جنبش جدیدیه" منجر شد که علاوه بر تحول در نظام آموزشی، تاثیری جدی بر بیداری ملل تورک در امپراتوری تزاری و عثمانی گذاشت و در این سوی آراز نیز توسط بزرگانی چون میرزا حسن رشدیه در حوزه تدریس علوم تداوم یافت.
در عین‌حال تاثیر کتب، آثار و اقدامات شهاب الدین مرجانی در شناسایی تاریخ تورک و تاتار توام با نوسازی و تحول در اسلام و حفظ هویت تورکی_اسلامی را چند دهه بعد در اصول سه گانه "اسلاملیق، تورکلوک، معاصیرلیک" علی بَی حسین زاده مشاهده می کنیم که بعدا به آن خواهم پرداخت.

📚منبع اصلی متن: ایسلام آنسیکلوپدیسی.

✍️رسول معینی راد

#تاریخ #توران #تجدد #مدنیت

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

04 Nov, 18:24


✳️ شیخ شهاب الدین مرجانی اصلاح طلب دینی و احیاگر هویت تورکی اسلامی (بخش اول)

📝شیخ شهاب الدین مرجانی از پیشگامان اصلاحات مذهبی و احیاء هویت تورکی_اسلامی میان ترکان ولگا_اورال بود.
او بسال ۱۸۱۸ در روستای یابینجی نزدیک کازان(قازان) متولد شد. پدر و پدربزرگش از روحانیون بزرگ و محترم منطقه بودند.
مرجانی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه ای که توسط پدر اداره میشد، گذرانید و به تحصیل عربی، منطق ،کلام، فقه و ... پرداخت و در بیست سالگی برای تکمیل دانش خود به ماوراءالنهر رفت و با اندیشه های محقق اصلاح طلب تاتار "عبدالنصیر کورسوی" در شهر تروتسک آشنا شد‌. اندیشه هایی که در ابتدا بنظرش بعضا خلاف سیره اهل سنت بود.
طی اقامت در سمرقند، با مطالعه آثار کورسوی و آشنایی با بزرگانی چون "کادی ابوسعید" و "اوزبک خوجا الافشنجی" و ...، تحولات فکری او آغاز شد و پس از بازگشت به قازان شروع به تدریس در مدرسه ای نمود که بزرگان تاتار برای او احداث کرده بودند؛ مدرسه مرجانی یا همان مدرسه عالیه.
او خواهان تحول و اصلاحات در دین بود، با شرق شناسانی چون میرزا کاظیم بیگ و "ویلهلم رادولف" رفاقت داشت و در انجمن باستان شناسی دانشگاه قازان عضو بود و با مبلغان روسی ارتباط داشت. به همین خاطر مورد انتقاد روحانیون سنتی شهر بود.
باور او به استفاده از محاسبات نجومی برای تعیین اوقات شرعی و مناسبت های دینی موجب شد او متهم به بدعت در دین گردد و منصب امامت او برای شش ماه تعلیق شود.
(دقت کنید بعد از دویست سال از زمان حیات مرجانی، ما هنوزم با این چالش مواجه هستیم و در حالیکه حلول ماه رمضان با محاسبات نجومی تا دهها سال قابل تعیین در هر نقطه جهان است، سالیانه میلیاردها تومان به جیب آخوندها واریز میشود تا از پشت بام ها حلول ماه را مشاهده کنند)

مرجانی در سفر به استانبول با بزرگانی چون احمد جودت پاشا وزیر دادگستری عثمانی دیدار کرد و چندین جلد از کتابهایش را به آنها هدیه داد که اکنون در کتابخانه دولتی بیازیت موجود است‌.
او بسال ۱۸۸۹ درگذشت و در قازان بخاک سپرده شد اما شهرت او بعد از مرگش بیشتر عیان شد.

یوسوف آکچورا مرجانی را "رهبر جنبش نوسازی مذهبی مدرن ترکان" توصیف می کرد و مورخ تاتاری "هادی اطلسی" او را لوتر اسلام می دانست.
(مارتین لوتر کشیش بنیانگذار مذهب پروتستانیزم در مسیحیت بود که با تحولاتی که در نظام فکری و عقیدتی مسیحیان ایجاد کرد، نقشی اساسی در توسعه علمی و صنعتی اروپا بازی نمود. ماکس وبر در کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری به آن پرداخته‌است)
زمانی که اسماعیل گاسپرالی به چاپ روزنامه در قازان پرداخت مرجانی تنها عالم تاتار بود که از او بشدت حمایت می کرد.
گاسپرالی در نشریه ترجمان بارها از خدمات و اقدامات ارزشمند مرجانی یاد کرده‌است، روحانی که افکاری پیشرفته به نسبت زمان خود داشت.

برخی مرجانی را "بنیانگذار هویت ملی مدرن تاتار" میدانند او ضمنا یک اصلاح طلب اسلامی است. فردی که خواهان اصلاحات دینی در میان مسلمانان همچون اروپای قرن هفدهم بود.
مرجانی زبان عربی را زبان واسط جهان اسلام می دانست و باور داشت عقب ماندگی مسلمانان ناشی از تفسیر نادرست از دین و انجماد فکری در علمای فرقه های چهار گانه (اهل سنت) میباشد.

او باور داشت که این تفاسیر نادرست و منجمد، و تبدیل آن به الگوهای جامعه، مانع آزاداندیشی میشود.
مرجانی بر این اندیشه بود که اصلاح نظام آموزش و تربیت مدارس مهمترین ابزار تحول در جامعه و غلبه بر عقب ماندگی علمی است.
او از رویکرد تربیتی تکراری و قدیمی مدارس بخارا انتقاد می کرد و باور داشت مسلمانان باید پویایی و خلوص اعتقادی سابق خود را بازیابند.
دقت کنید که در عصر طلایی تمدن اسلامی علومی چون ریاضی، نجوم جغرافیا و ... تدریس میشد که تدریجا توسط فقها و مفتی ها به فراموشی سپرده شد و ملایان و مکتب داران عملا دانشی در این حوزه ها نداشتند که بتوانند به دانش آموزان آموزش دهند در نتیجه نمی توان انتطار داشت که از آن مدارس مهندس، فیزیکدان، شیمیدان و ... بیرون آید و جوامع اسلامی را به سمت صنعتی شدن و توسعه سوق دهد.

مرجانی طرفدار اجتهاد فردی و پایان دادن به تقلید بود و باور داشت در مدارس، مطالب بیهوده قدیمی باید حذف شوند و تمرکز بر آموزش علومی چون ریاضی، جغرافیا، تاریخ و زبان‌روسی باشد.

به نظر مرجانی تربیت مسلمانان باید بر اساس اصول عصر جدید که پویا و عاری از تعصب است، صورت گیرد و دین باید از خرافه، عناصر بیگانه و تعصبات پاکسازی شود.
این روش تدریس او با مخالفت روحانیون سنتی روبرو شد و نهایتا مجبور گردید دست از تدریس برداشته، به نوشتن کتاب و ترجمه بپردازد‌.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

04 Nov, 15:42


📸 سون باهار، اسکو

🗓آبان ۱۴۰۳

👤عکس: قارتال

🔖ادیت: اردم

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

04 Nov, 15:14


▫️یارالارینی منه گؤستر ؛ ائله‌کی سنى نئجه سئوجه‌گیمی بیلیم ائله‌کی سنی نئجه تومارلایاجاغیمی بیلیم!

▪️زخم هایت را نشانم بده تا بدانم چگونه باید دوستت بدارم، تا یاد بگیرم چگونه نوازشت کنم!

👤لونت شیک

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #لونت_شیک
🆔 @Erdemaz

ArazPress

30 Oct, 14:51


▫️بیز چاره‌سیزلر هارای چکمک ایسته‌ییردیک، آنجاق هارایا چاتان یوخ ایدی.

▪️ما درماندگان می‌خواستیم فریاد سردهیم، لیکن فریادرسی نبود.

👤روبرتو بولانیو

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #روبرتو_بولانیو
🆔 @Erdemaz

ArazPress

29 Oct, 17:36


✳️ نگاهی به کتاب «دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گذر تاریخ»

📝کتاب «دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گذر تاریخ» سال ۱۳۹۶ توسط جمعی از مولفان تألیف و توسط روابط عمومی این دانشگاه منتشر شده که در طراحی جلد این کتاب تلاش شده تا تصویر مربوط به افتتاح دانشگاه تبریز طوری منتشر شود که عبارت «آذربایجان اونیورسیته‌سی» دیده نشود و همین گواهی بر ترک‌ستیزی و آذربایجان هراسی ناشران این کتاب می‌باشد.

ولی خوشبختانه این کتاب، واقعیت تاسیس دانشگاه تبریز توسط فرقه دموکرات آذربایجان را کتمان نکرده و چنین می‌نویسد: نخستین اقدام مربوط به تأسیس دانشگاه در تبریز ‌و آذربایجان در دوره حکومت یکساله سیدجعفر پیشه‌وری در تبریز صورت گرفت و به موجب مصوبه مجلس ملی حکومت دموکرات آذربایجان، در سال ۱۳۲۵ دانشگاه آذربایجان (آذربایجان اونیورسیته‌سی) تاسیس گردید. دکتر جهانشاهلو به ریاست این دانشگاه منصوب شد و سپس کمسیون ۷ نفره برای تدارک مقدمات افتتاح دانشگاه در مهرماه همان سال و تعیین دروس، اساتید و تنظیم امور تشکیل گردید و آذربایجان اونیورسیته‌سی در محل ساختمان دانشسرای مقدماتی تاسیس شد.

این کتاب در ادامه می‌افزاید: پس از سقوط فرقه دموکرات آذربایجان در سال ۱۳۲۵ و منحل شدن آذربایجان اونیورسیته‌سی، دولت از فعالیت این دانشگاه خودداری کرد و دستور برچیده شدن آن را داد. دکتر بهمن عیسی‌بیگلو از نخستین دانشجویان دانشکده پزشکی تبریز در خاطرات خود می‌گوید که پس از تعطیلی آذربایجان اونیورسیته‌سی، یکی از دانشجویان به نام علیزاده خوئی که من از دبیرستان فردوسی او را می‌شناختم و یکی از اشخاص شناخته شده بود، اعتراضاتی را ترتیب داد و به رهبری او دانشجویان به محل دانشگاه رفته، بر ادامه فعالیت آن اصرار کردند. آنها در آنجا سنگربندی کرده و مسلح شدند. در بین آنان دکتر هادوی، دکتر علیزاده خسروشاهی و مرحوم دکتر برادران بودند. آنها مخالف برچیدن تابلوی دانشگاه بودند و گفتند که ما اجازه نمی‌دهیم که این تابلو برداشته شود، حتی اگر کشته شویم. استاندار با تهران تماس گرفت که اینجا وضعیت اینگونه است و بدین ترتیب اجازه دادند تابلو دانشگاه بماند.

این کتاب در ادامه و با استناد به مصاحبه دکتر محمدحسین مبین چنین نتیجه‌گیری می‌کند که: آنچه موجب باقی ماندن دانشگاه در تبریز شد، دانشجویان بودند. نمایندگان دانشجویان به مجلس شورای ملی رفتند و در آنجا متحصن شدند که دانشگاه تعطیل نشود و خوشبختانه مجلس هم موافقت کرد و به هر شکلی دانشگاه باقی ماند.

✍️ابراهیم ساوالان

#کتاب #شوونیسم_فارس #تاریخ

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

29 Oct, 15:21


📸 دیلک آغاجی (درخت آرزوها)، روستای قزلجا خوی

🗓سال ۱۴۰۳

👤عکس: پرویز علیلو

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

29 Oct, 15:06


▫️گیزله‌ده‌ بیلمه‌دیگینیز بیر شئی بودورکی ایچینیزده آیاقدان دوشوبسوز.

▪️‏چیزی که نمی‌توانید پنهان کنید این است که در درون‌تان از پا افتاده‌اید.

👤جان لنون

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #جان_لنون
🆔 @Erdemaz

ArazPress

28 Oct, 19:51


🎥کانال ۱۳اسرائیل: تل آویو در حال بررسی حمله دیگر به تهران در پاسخ به هدف قرار دادن خانه نتانیاهو

اردم - کانال ۱۳ لحظاتی قبل اسرائیل گزارش داد سرویس های امنیتی و شورای وزیران در مورد چند گزینه برای پاسخ به هدف قرار دادن خانه نتانیاهو گفتگو کردند.

این شبکه افزود اسرائیل در پاسخ به هدف قرار دادن خانه نتانیاهو حمله دیگری به ایران آماده می کند.

🔻علاوه بر رادار فرا افق قدیر در ایلام رادار قدیر در دزفول هم در حمله بامداد شنبه منهدم شده تا کلا دید غرب ایران به شکل کامل کور شود. اس سیصد هم براثر ضربه اسرائیل تقریبا از کار افتاده است بدین ترتیب جنگنده های اسرائیلی به راحتی می‌توانند وارد حریم هوایی ایران شوند

#خبر_فوری
🆔 @Erdemaz

ArazPress

28 Oct, 18:52


▫️ایکی چئشیت گئرچک واردیر: یولو ایشیقلاندیران گئرچک و اوره‌گی قیزیشدیران گئرچک،
ایلک اولان بیلگی و ایکینجی‌سی اینجه صنعت دیر. بو ایکیسی بیر-بیریندن آیری دئییل‌لر، بیر-بیریندن اوستون ده دئییل‌لر.

▪️دو گونه حقیقت در دنیا وجود دارد. حقیقتی که راه را روشن می کند و حقیقتی که دل را گرم. نخستین حقیقت، دانش است و دیگری هنر ناب. این دو از هم جدا نیستند و نسبت به یکدیگر برتری ندارند.

👤ریموند چندلر

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ریموند_چندلر
🆔 @Erdemaz

ArazPress

27 Oct, 16:58


☸️ تاباغا

📝کریمی مراغه‌ای به همراه سیفعلی به دهی می‌رفت که سگی به آنها حمله می‌کند. سیفعلی فرار کرده و کریمی را در برابر سگ تنها میگذارد و از اینجا دیالوگ سگ و کریمی آغاز می‌شود. سگ به کریمی میگوید که با رفیق نیمه راه همسفر نشو و «باخما یال یوپیالا هم ال آیاغا» و کریمی به سگ میگوید که من شاعر معروفی هستم و اگر با من کاری نداشته باشی، در وصفت یک تاباغا شعر می‌نویسم: سنه من شعر يازارام بير تاباغا.

لغات بکر زیادی در اشعار کریمی وجود دارد که کریمی آنها را از کتب کهن استخراج نکرده، بلکه از زبان عامیانه مردم گرفته است. همین نشان میدهد که این لغات تا همین چند سال پیش رواج داشته و آسیمیلاسیون موجود باعث فراموشی آنها شده که در این شعر به دو لغت یال یوپپال و تاباغا برخورد می‌کنیم.

ما در ترکی به موی گردن حیواناتی مانند اسب، خروس، شیر و همچنین به سینه کوه «یال» می‌گوییم که هر دو نشان شجاعت هستند و حیوانات هنگام نزاع یال خود را پرز داده، مهیب و ترسناکتر می‌شوند. جنگجویان قدیمی نیز برای مهیب و ترسناک جلوه دادن خودشان، شالی از پوست حیوانات را به گردن می‌بستند که به آن یوپال گفته‌اند و عبارت یال یوپال بمعنی ابهت بوده که بصورت یال و کوپال وارد فارسی نیز شده است.

زمان تحصیل ما ورقه‌های امتحانی بزرگی بود که دو برگ به هم چسبیده بودند و ما به آن تاباغا می‌گفتیم. حتی به دو برگ وسطی دفتر نیز تاباغا می‌گفتیم و پیش از امتحان از معلم می‌پرسیدیم که برای امتحان تاباغا بیاوریم یا نصف تاباغا. معلم نیز بر حسب حجم سئوالات یک تاباغا یا نصف تاباغا را تکلیف میکرد و کریمی در این شعر به سگ میگوید که یک تاباغا شعر در وصفت خواهم نوشت.

سومرها اسناد خود را بجای سنگ‌نوشته، بر روی خشت می‌نوشتند. آنها ابتدا متن را بصورت مهر برجسته روی خشتی نوشته و سپس آن مهر را بر دیگر خشتها می‌زدند که به آن مهر تابان می‌گفتند (سومئرنامه، اولیاس سولئیمانوو). عجیب آنکه هنوز در همه جای آذربایجان و در بیان شفاهی و شوخی به مهر زدن «دابان باسماق» میگویند و افراد در حالت غیررسمی می‌گویند: «هله بورا بیر دابان باس». این عبارت حتی در ترکستان نیز رواج دارد و عجیبتر آنکه سومرها به دوگانه تابان و خشتی که مهر بدان زده می‌شد، تاباغا می‌گفتند.

✍️ابراهیم ساوالان

⚪️ اردم: بو یازینی بَیندینیزسه، باشقا یولداشلارینیزلا دا پایلاشین لوطفا.

#تورکولوژی #آنادیلی

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

27 Oct, 16:58


🎥اتهام زنی دروغین برعلیه جمهوری آذربایجان در مورد همکاری در عملیات اخیر اسرائیل برضد ایران

در حالی که اسرائیل در حمله بامداد شنبه با شرکت بیش از ۱۰۰ هواپیمای جنگی، با عبور از آسمان عراق، ۲۳ سایت در ایران هدف قرار داد، فعالین فارس آنتی تورک در کنار رضا رشیدپور مانقورت، در برنامه اسپیس شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) تلاش دارند آذربایجان را در این حمله سهیم بدانند.

#بیشعوری #فاشیسم_فارس
🆔 @Erdemaz

ArazPress

27 Oct, 16:44


❇️ #نیم_نگاه

📝برق سراسری کشور کوبا چند روز پیش بطور چند روز پیاپی قطع ماند و یک کشور در خاموشی فرو رفت.

این نتیجه پیوند نامبارک تحریم و آرمان شهر سوسیالیسم و کمونیسم است که مسیر بی بازگشتی از دور شدن از زندگی به معنای خود زندگی را برای این کشور به ارمغان آورده است.

این نتیجه پشت کردن به تجربه بشری و تن دادن به آرمان شهر چپ گرایی است. کشوری که اول تحریم شد، بعد به مرور خودرو و موبایل و اینترنت ممنوع شد و بعد همه چیز از آب و برق و زیرساخت‌ها «ناتراز» شد و بعد اینقدر فقر و عدم سرمایه‌گذاری در همه سطوح گسترش پیدا کرد که خاموشی ها از روزی یک تا دو ساعت به خاموش شدن آخرین نیروگاه این کشور و خاموشی همیشگی رسید.

ترکیب چپ گرایی و اقتصاد مداخله‌گر و دستوری و پشت کردن به جهان، به مرور به همینجا ختم خواهد شد و چقدر این مسیر حداقل برای ما در ایران قابل لمس است. این همان نقطه تاریکی است که اگر فرمان را بر نگردانیم دیر یا زود به آن خواهیم رسید.

✍️سیامک قاسمی

تصویر سمت چپ مربوط به خاموشی های سراسری برق در کوبا

تصویر سمت راست بهترین مکان برای تفکرات چپ یعنی زباله دان، عمو فیدل نیست این روزهای نکبت بار کوبا را ببیند!

#ویروس_چپ #اقتصاد #سوسیالیسم #فیدل_کاسترو #کمونیسم #اقتصاد_مقاومتی

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

27 Oct, 15:48


📸 تصاویری زیبا از کوهستان سهند

۱۴۰۳/۸/۴
👤عکس: سروش نژادنجف

🔖ادیت: اردم

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

27 Oct, 15:29


▫️سئوگی اینسانلارى گؤزلمز و حئساب‌جیل، قورخاق و مقام سئون اولان‌لارین اوستونه قلم چکیب، سیلر.

▪️عشق منتظر آدم ها نمی‌ماند و خط بطلان روی آن‌ها که حساب‌گر و ترسو و جاه طلب‌اند می‌کشد.

👤گلی ترقی

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #گلی_ترقی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

26 Oct, 16:00


▫️عجیبه پارادوکس سیز اؤزونوزو اولدوغونوز کیمی قبول ائتدیگینیز زاماندا دگیشمه‌نیز دیر .

▪️پارادوکس عجیب این است که وقتی شما خودتان را آنگونه که هستید می‌پذیرید، آنگاه تغییر می‌کنید.

👤کارل راجرز

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #کارل_راجرز
🆔 @Erdemaz

ArazPress

25 Oct, 14:25


✳️ مقدس تانری‌لار و روح‌لار؛ گؤک تانری ۴

📝بعضی آراشدیرمالاردا اولگنه عطف ائدیلن یئددی یا دوققوز اوغول یا دا قیزلاری کیمی قایناق‌لاردا گؤک تانریسی‌نین قیزلاری اولاراق سؤز ائدیلمکده‌دیر. انسان‌لار آراسیندا یالنیزجا شامان‌لار بونلارلا ایلیشگی و ارتباط قورا بیلمکده‌دیر.
گؤک تانری‌نین صنعت تاریخینده‌کی تصویرلری داها چوخ نمادین‌دیر. بونون گؤزل بیر اؤرنه‌یی اورتا آسیادا «آک اؤی» یا دا «بوز اؤی» اولاراق آدلاندیریلان، یورد دئییلن چادیرلاردیر. داها سونرا دا سؤزونو ائده‌جه‌ییمیز کیمی، بیر میکرو کوزموس (کیچیک دونیا) ساییلان ائو و خصوصاً ده چادیرلارین اوست بؤلومو، یعنی قبّه فورمو- گؤک تانرینی تمثیل ائتمکده‌دیر. چادیرین معماری‌ده ان اؤنملی رول‌لو اولماسی دا بورادان قایناقلانمادادیر.
گؤک تانری یا دا بعضی جامعه‌لرده زامان‌لا اونون یئرینه کئچن اولگَن، یونان میفولوگیاسینداکی زئوس (تانری‌لار تانریسی)، سومئرلرده‌کی «آنو»یا قارشیلیق گلمکده‌دیر.
ذاتاً یوخاری‌دا تورک دینی ایله ایلگیلی اولاراق ایفاده ائتدیییمیز فرمول، اسکی سومئرلرده ده واردیر. «آنو-ائنلیل-ائآ» اوچلویو «گؤک-یئر-دنیز» تانری‌لارینی سیمگه‌له‌ییردی. بو فرمولو هندوستانلی‌لار دا منیمسه‌میشدیر ( C.Turkkan. Moulou. S. 104 ). بنزرلیک‌لر نه‌دنی ایله بعضی آراشدیرماچی‌لار و محقق‌لر، میلاددان اؤنجه اوچونجو مین‌ایل‌‌دن بو یانا، حتی داها ائرکن دؤنم‌لردن بری مئزوپوتامیا (بین‌النهرین) میفولوژیسی و کولتورو ایله خزر و آلتای کولتورلری آراسیندا بیر سیرا ایلیشگی‌لر اولدوغو دقّتی چکیر.

*مقدس تانری‌لار و روح‌لار بؤلومونده (گؤک تانری) بؤلومون تقدیم ائتدیک. باشقا پست‌لاردا «گونش و آی تانری‌لاری» و یا «گونشه، آی‌لارا و اولدوزلارا تاپینماق» مبحث‌لری ایله اسطوره‌ یازی‌لارینین آردینی توتاجاغیق.

✍️شاهین مرادی

#شامانیزم #تورکجه #تورکولوژی #تاریخ

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

25 Oct, 07:38


▫️یالانی من یاراتمامیشام. یالان چوخ قاتلی بیر توپلومدا دوغولوب، بیزیم هر بیریمیز ده دونیایا گلندن بری اونو ایرث آپارمیشیق.

▪️دروغ را من اختراع نکرده ام. دروغ در یک جامعه طبقاتی متولد شده و هرکدام از ما از وقتی به دنیا آمده ایم ،آن را به ارث برده ایم.

📘دست های آلوده

👤ژان پل سارتر

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ژان_پل_سارتر #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

23 Oct, 16:36


✳️ مقدس تانری‌لار و روح‌لار؛ گؤک تانری (اوچونجو بؤلوم)

📝بونا بنزر بیر نمونه، «س. بولوچ»ون رادلوف‌دان آختاردیغی افسانه کاراکتری گؤسترن بیر مثال‎‌دا گؤرورک. بورادا قهرمان، آتاسی‌نین انتقامینی آلدیقدان سونرا ائولنمه‌یه قصد ائدر و گؤک‌دن، «تانری کان/قان»ین قیزینی آلماق ایستر. آتی ایله گؤک اوزونه چیخارسا دا گؤک‌دن یئرآلتی عالمینه ییخیلیب دوشر. آنجاق آتی‌نین کمک‌لییی ایله قارانلیق‌لار عالمین‌دن قورتاریب یئنی‌دن گؤیه چیخار؛ مختلف زورلوق‌لارا سینه گریب باشاریلی اولونجا، بؤیوک بیر شؤلَن‌دن (شؤلن، جشن معناسیندان علاوه، جشن‌ده کسیلن حئیوانا دا دئییلیر. عمومی وئریلن احسانا دا اسکی تورکجه‌میزده شؤلن دئییلیب) سونرا قیزی آلیر (S.Buluç. Altayca bir bahadır efsanesi- Türk amacı. No 7. 1943. S. 327).
گؤروندویو کیمی بو تیپ میفولوژیک موتیولر بیر یاندان، داها سونرا اله آلاجاغیمیز آتاسیز دوغوم موضوعو ایله بوتونلشمکده‌دیر.
رادلوف سیبئریادا تحقیق ائدرکن آلتایلی‌لارین، تانری‌لارین اَن بؤیویو، بوتون وارلیق‌لارین باشلانغیجی، انسان اوغلونون آتا و آناسی «تنگری قایرا خان»ین دونیانی و انسان‌لاری یاراتدیغینی قید ائدیر. آیریجا «تنگری قایرا خان»ین بو گون گؤیون اون‌یئددینجی قاتیندا اوتوراراق اورادان کائناتین قَدَرینی اداره ائتدییینی و اوندان صدور یولو (بورادا صدور سؤزو حادث اولماق/یارانماق معناسیندادیر، بونو فارابی ده قید ائتمیشدیر) ایله اوچ یوکسک تانری مئیدانا گلدییینی بیلدیریر. بونلارین ایلکی «بای اولگَن»‌دیر (Radloff, Sibiryadan, çev. Ahmet Temir. S. 3,4,6).
میرچا ائلیاده آلتایلی‌لاردا بؤیوک تانری‌نین «بای اولگَن» دئییل، «تنگری قایرا خان» اولدوغونو قبول ائتمکده‌دیر. اونا گؤره کائناتین یارادیلیشی و دونیانین سونو کیمی موضوع‌لارلا ایلگیلی میف‌لرده تنگری قایرا خان دائماً بیرینجی خط‌ده یئر آلیر (M.Eliade, Şamanizm, çev. İsmet Birkan, s. 231).
یاکوت‌لاردا یوخاری دونیاداکی «Ürün Aar Toyun» (و یا: اورون آیو تویون) دوققوزونجو گؤی‌ده اوتوران، دونیانی و انسان‌لاری یاراتمیش ان بؤیوک تانری‌دیر. یوخاری دونیایا اولدوغو کیمی، اورتا دونیایا دا حکم ائدیر و باشقا تانری‌لاری اداره ائدندیر. خئیر ایش‌لره و یاخشی‌لیغا عائد اولان کلمه‌لر و سؤزلر بو تانری ایله ایلگیلی‌دیر. دونیایا نظم وئرر و بوتون دونیایا یاییلان یاسالارا و قانون‌لارا اویغونلوغونو ایستر. گونشه بنزه‌دیلن بیر قادینی واردیر. یئر اوزونده یاخشی‌لیغین حاکم اولماسینی و قورونماسینی ایسته‌ین بو تانری‌لارین ایکی اوغلو و ایکی قیزی دا یئنه یاخشی وصف‌لی تانری‌لاردیر. میرچا ائلیاده، عینی تانرینی، دونیانین باشی آتا بَی (آرت-تویون-آقا) اولاراق وئریر. اونا گؤره سیموولو گونش اولان بو تانری گؤی کوکره‌مه‌سی ایله دانیشماقدا، اؤزونه دوعا ائدیلسه انسان‌لارین ایش‌لرینه قاریشماماقدادیر و بو قایدا تکجه استثنایی دوروم‌لاردا پوزولماقدادیر (همن قایناق. ص. 219).

✍️شاهین مرادی

#شامانیزم #تورکجه #تورکولوژی #تاریخ

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

23 Oct, 16:36


باشقالارینین اویغون گؤرمه‌سی ایله ائولنمک جهنم‌ده یاشاماق‌دیر.

با مصلحت دیگران ازدواج کردن در جهنم زیستن است.

👤 آرتور شوپنهاور

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #آرتور_شوپنهاور
🆔 @Erdemaz

ArazPress

22 Oct, 13:41


▫️پیس یولداشین اولماسا، چوخ یولداشا گرک دویماسان...

▪️اگر دوست بد نداشته باشی
به دوستان زیاد احتیاج نداری ...

📘آدمکش کور

👤مارگارت اتوود

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #مارگارت_اتوود #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

21 Oct, 18:00


▫️آنلاق، ینی دوغرو سؤزه قارشی اولسان بئله اونو قبول ائده‌سن.

▪️شعور ، یعنی پذیرش حرف حق حتی اگر با آن مخالف باشی.

👤ارسطو

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #ارسطو
🆔 @Erdemaz

ArazPress

20 Oct, 17:00


❇️ #نیم_نگاه

📝رسمیت اسامی ماه‌هایی که ما امروزه بکار می‌بریم، مدیون صد سال پیش است که ملک‌الشعرای بهار شعری در وصف آن اختراع سروده و گفت:
چون ز مشروطه چند سال گذشت
ترک شد سال ترکی و تازی.
سال شمسی دوباره قانون شد
فال ایرانیان همایون شد.

قید «دوباره» در این شعر کاملا بیجاست و به مدت هزار سال تقویم دوازده‌گانه ترکی و ماه‌های عربی محرم و صفر دو تقویم موجود در همه این ممالک بود و کسی فروردین مروردین را نمی‌شناخت.

تقویمی که بهار از حذف آن خوشحال شده، تقویمی دوازده‌گانه بود که با سال موش (سیچان ایلی) آغاز شده و در بخش وسیعی از جهان کاربرد داشت و اسامی ماه‌های آن نیز قوچ، بوغا، ایکیزلر، یئنگج، آسلان، باشاق، اؤلچن، چایان، اوخ‌آتان، اوغلاق، قووا، بالیقلار بود که اکثر ترجمه عربی آن لغات یعنی حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو، حوت بکار می‌رفت که این اسامی همچنان اسامی رسمی ماهها در افغانستان است.

بیست‌ونه میزان یا همان اؤلچن در تقویم افغانستان روز ملی زبان اوزبیکی است. این روز را به ترکهای افغانستان تبریک گفته و آرزو می‌کنیم که کاش ما هم چنین روزی را در تقویم داشته باشیم.

زمانی کشورهای سوئد و کانادا را به مخالفان آموزش چند زبانه مثال زده و می‌گفتیم که از آنها یاد بگیرید. حالا افغانستان را مثال زده و از حاکمان کشورمان و سایر مخالفان آموزش چند زبانه می‌خواهیم که لااقل از اخوی‌های طالبان‌تان یاد بگیرید. ولی اینها از فهم این حداقل نیز عاجزند و در همین چند روز گذشته، یک خوش‌آمدگویی خشک و خالی به زبان ترکی را نیز قدغن کردند و مردکی ادعا کرد که ترک در فرهنگ آنها بار معنایی منفی دارد و در آخر نیز صدها هوادار ایرانیان قم در دیدار با مس سونگون فریاد ائش.ک ائش.ک سر دادند.

نخست‌وزیر دولت خودمختار آذربایجان همیشه می‌گفت که دیل اساس سنگریمیزدیر. یعنی تا وقتی که مشابه همین کتابهای ترکهای افغانستان، در مدارس ایران تدریس نشود و کتاب «تورک دیلی» در کیف مدارس کودکان قرار نگیرد، اجازه خوش‌آمدگویی به زبان خودمان را نیز نخواهیم داشت و ترک دارای بار معنایی منفی خواهد بود و فریاد ائش.م ائش.ک کثافتهایی که از بخت بدمان هموطن آنها شده‌ایم، قطع نخواهد شد.

✍️ابراهیم ساوالان

#آنادیلی #شوونیسم_فارس #توران

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

20 Oct, 17:00


📸 یام، مرند

۱۴۰۳/۰۷/۲۲
👤عکس: مستان

🔖ادیت: اردم

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

20 Oct, 15:06


▫️بیر اوشاغا سایغی گؤسترمک بیر یئکه‌نی برپا ائتمک‌دن چوخ داها ساده دیر.

▪️احترام گذاشتن به یک کودک خیلی ساده تر از ترمیم یک بزرگسال میباشد.

📘والدین سمی

👤سوزان فوروارد

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #سوزان_فوروارد #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Oct, 18:14


✳️ بانیان هویت طلبی تورکی در آذربایجان؛
بخش اول آغاز انقلاب صنعتی، پایان اقتدار تورک


📝وضع اهالی قفقاز، ترکستان و دیگر ملل تورک تحت سلطه روس ها به مراتب سخت تر بود چرا که حاکمیت خود نیز را از دست داده و تحت سلطه دولت مسیحی و در عین حال بیرحم روس قرار گرفته بودند.
دولتی که تلاش داشت پس از اشغال سرزمین های تورک، موجودیت و هویت اتنیکی و دینی آنان را نیز نابود نماید که در برخی موارد از جمله نابودی خانات ایروان و ایجاد جامعه ارمنی موفق بود.
طبیعتا نخبگان تورک و تاتار این مناطق اشغالی دردمندتر و دغدغه مندتر از نخبگان مناطق تحت حاکمیت قاجار و عثمانی بودند.
آنان مجبور بودند ۱_ جوامع از هم پاشیده و تکه تکه شده خود را متحد نمایند و ملتی جدید خلق نمایند.
۲_ این ملت جدید را به سمت ایجاد دولتی مدرن هدایت نمایند.
۳_دولتی که میبایست سرزمین و کشور آتی را توسعه دهد تا بار دیگر طعمه روس ها و دیگر قدرت ها نگردد.
علی بی حسین زاده در سال ۱۸۶۴ در میانه این تحولات متولد شد و در همان دوران جوانی اش که مصادف بود با اوج این تلاش ها، به یکی از اصلی ترین و تاثیر گذارترین شخصیت‌ها در این تحول بنیادین تبدیل شد تا جایی که او را از تئوریسین های اصلی تورک گرایی و الها‌م بخش بزرگانی چون محمد امین رسول زاده، ضیا گؤک آلپ، انورپاشا و نهایتا آتاتورک می دانند.
در قسمت بعدی متن به حیات سیاسی اجتماعی، سیر تحولات فکری و آثار علی بَی خواهم پرداخت.

✍️رسول معینی راد

📸تصویری رنگی شده از "علی بیگ حسین‌زاده".

#علی_بیگ_حسین‌زاده #تاریخ #علی_بی_حسین‌زاده #مفاخر_آذربایجان

🔺کانال تحلیلی اردم:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Oct, 18:14


✳️ بانیان هویت طلبی تورکی در آذربایجان؛
بخش اول آغاز انقلاب صنعتی، پایان اقتدار تورک


📝او از ایدئولوگ های اصلی تورک گرایی و از بنیان گذران کمیته اتحاد و ترقی، تورک اجاق لاری و تورک یوردو در عثمانی بود.
سه رنگ پرچم آذربایجان ( آبی، قرمز و سبز) مرهون سه مولفه اصلی اندیشه او یعنی تورک گرایی، معاصرگرایی و اسلامیت است.
اما چرا این سه مولفه چنین اهمیتی نزد او و دیگر اندیشمندان آذربایجان از جمله محمد امین رسول زاده داشتند؟
برای درک این موضوع و جنبش دولت ملت سازی آذربایجان باید که تاریخ چند صد سال اخیر را مرور و عصر صنعتی شدن را درک کنیم.
انقلاب صنعتی تقریبا از اواخر قرن هفدهم آغاز شد و اروپا و سپس آمریکا و روسیه را طی دو قرن هجدهم و نوزدهم تماما متحول نمود.
بسال ۱۷۰۹ یک کارخانه دار بریتانیایی بنام داربی توانست با استفاده از زغال سنگ روشی کارآمدتر از زغال چوب برای استخراج آهن از سنگ آهن ابداع نماید.
سه سال بعد از آن توماس نیوکامن انگلیسی اولین موتور بخار را برای بیرون کشیدن آب ابداع نمود و جیمز وات بسال ۱۷۶۹ موتور بخار پیشرفته ای اختراع نمود که انقلابی در صنایع ایجاد نمود و به خلق قطار و کشتی های بخار انجامید‌.
کشتی هایی فولادی و محکم که اقیانوس ها را در می نوردیدند و سرعتی چندین برابر بهترین کشتی های بادبانی عثمانی و ... داشتند.
صنعت فولاد نیز بشکل گسترده از ۱۸۵۰ توسعه یافت و میلیونها تن فولاد تولید گردید
این‌در حالیست که اولین کارخانه فولاد ایران در کرج بسال ۱۹۵۰ افتتاح و مدتی بعد تعطیل شد و نهایتا بسال ۱۹۶۳ کارخانه فولاد اهواز تاسیس گردید. (بیش از یکصد سال عقب ماندگی در صنعت مادر فولاد)
رقابت صنعتی بین کشور های اروپایی به توسعه گسترده صنایع در فرانسه، آلمان آمریکا، روسیه و ... انجامید و ثروتی عظیم در اختیار آنان قرار داد.
یک کارگر فعال در کارخانه نساجی صنعتی یکصد برابر کارایی بیشتری نسبت به همان کارگر نساجی عثمانی داشت که وابسته به نیروی بازوی انسان بود.
طی همان سالها غربیها توانستند تولید انبوه قطعات تفنگ را میسر سازند و در زمان کمی هزاران قطعه تفنگ بسازند در حالیکه ارتش قاجار عموما با شمشیر و توپ های اولیه به جنگ روس های متجاوز رفته بود.
این توسعه، حوزه های دیگر از جمله کشاورزی، تجارت، طب و بهداشت، معماری و ...‌را نیز متحول نمود و دولت‌های مسیحی بشدت پیش افتاد‌ند.
دولت‌های شرقی همچون عثمانی، قاجار و گورکانی که ساختار صُلب و سختی داشتند در مقابله با غرب دچار شکست های مکرر شدند. ناوگان دریایی عثمانی که سابقا بزرگترین ناوگان دریایی جهان بود، با تمام رشادت های دریاداران تورک، توان مقابله با کشتی های فولادی مجهز به موتور بخار و توپ های پیشرفته را نداشت. کشتی های جدید سه تا پنج برابر سریع تر حرکت می کردند و مستحکم تر بودند.
توپ و تفنگ و دیگر اداوت جنگی اولیه قاجار نیز توان مقابله با ارتش پیشرفته و منظم روس را نداشت. ارتشی که حمایت لجستیکی، پول و تجهیزات بیشتری داشت، طبیعی بود که در دراز مدت برنده جنگ باشد.
نهایتا امپراتوری گورکانی سرنگون شد، عثمانی بالکان‌، کریمه و .... را از دست داد، قفقاز و مناطقی در شمال شرق و هرات نیز از قاجار جدا شد. حکام و نخبگان دو دولت تورک تلاش بسیار نمودند تا از طریق اقداماتی چون اصلاحات اداری و نظامی، ارسال دانشجو به کشورهای صنعتی غربی، ایجاد دارالفنون، واردات تجهیزات پیشرفته از غرب، توسعه علوم و صنعت چاپ این عقب افتادگی را جبران نمایند‌ که متاسفانه کمتر موفق شدند و نتوانستند ساختارهایی توسعه یافته و صنعتی همچون غربیان ایجاد نمایند‌.

🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Oct, 18:14


💬خشم یک فعال سیاسی ترکیه از سکوت رسانه های این کشور در مورد رسوایی تکان‌دهنده قتل نوزادان به دست پزشکان و پرستاران

🔻یک پرونده تکان‌دهنده در شهرهای استانبول و تکیرداغ ترکیه افشا شده است که در آن تعدادی از پزشکان و کارکنان بیمارستان‌ها درگیر یک تجارت غیرقانونی و خطرناک بوده‌اند. این افراد نوزادان بیمار را به واحدهای مراقبت ویژه نوزادان در بیمارستان‌های خصوصی به ازای دریافت پول منتقل می‌کردند. همچنین از خانواده‌ها نیز مبلغی به عنوان رشوه دریافت می‌کردند تا بتوانند فرزندشان را در این بیمارستان‌ها بستری کنند. طبق تحقیقات پلیس تاکنون قتل ۱۲ نوزاد توسط این باند تایید شده است.

🔻از وزیر بهداشت سابق ترکیه عضو حزب حاکم تا یک پزشک از اعضای پیشین گروه تروریستی پ.ک.ک در این جنایت نقش داشتند. این رخداد در کشورهای غربی موجبات استعفای وزیر بهداشت و زلزله سیاسی میشد اما اکثریت شهروندان و دولت ترکیه درگیر مسئله بسیار مهم فلسطین و نبرد دن کیشوت وار با اسرائیل میباشند!

#توییتر_ایکس
🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Oct, 18:14


🗓 سالروز تولد ستارخان، نماد غیرت و شجاعت و ایستادگی آذربایجان

📝ستارخان در تاریخ ( ۲۸ مهر ۱۲۴۵ شمسی) در روستای "بیشک" ورزقان از توابع قاراداغ در یک خانواده بازرگان چشم به جهان گشود.

ستارخان نماد پاک‌بازی و زیست غریبانه انسان آذربایجانی است همو که خود را وقف رهایی آذربایجان و ایران کرد و گرفتار کین و بی‌مهری و بی‌مرامی مجاهدان و مرکزنشینان فارس شد.

لقب "سردار"به ستارخان و "سالار" به باقرخان توسط انجمن ايالتی آذربايجان در سال ۱۲۸۷هجری شمسی اعطا شد. این القاب مردمی در تهران مصادره و پسوند ملی به آنها اضافه شد که «وطنی»تر باشد!

#رخداد_روز #ستارخان #تقویم_تاریخ #قاجار #تاریخ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

19 Oct, 14:34


📸 سون باهار، زنگان (زنجان جعلی)

🗓اواخر مهر ۱۴۰۳

👤عکس: اوغلان موغلان

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و مناطق تورک نشین را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin

ArazPress

19 Oct, 13:21


▫️روح اینجیمه‌سیندن آجی چکن بیرینه، بدن آغریسی بوتون آنلامین الدن وئریر.

▪️برای کسی که از درد روحی شدید در عذاب است، درد جسمانی تمام مفهوم خود را از دست میدهد.

👤 آرتور شوپنهاور

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #آرتور_شوپنهاور
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Oct, 17:50


🗓۳۳ سال از استقلال مجدد جمهوری آذربایجان گذشت. 🇦🇿

📝امروز ۱۸ اکتبر، روز بازیابی استقلال در جمهوری آذربایجان است.

👤 اولو اوندر محمد امین رسول زاده اولین رئیس جمهور مشرق زمین : «بیر کره یوکسَلَن بایراق بیر داها ائنمَز»

🔻اردم: البته طبق تقویم دقیق تورکی شمسی، سالروز استقلال مجدد آذربایجان دیروز میباشد. آذربایجان شمال آراز در ۲۶ مهر ۱۳۷۰ شمسی دوباره به استقال دست یافت.

#رخداد_روز #تاریخ #تقویم_تاریخ
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Oct, 16:39


📸 صمد وورغون شاعر نامدار آذربایجانی در کنار همسرش

🔻تصویر بعداً رنگی شده است.

#تاریخی_شکیل #مفاخر_آذربایجانی #تاریخ #صمد_وورغون #عکس_تاریخی
🆔 @Erdemaz

ArazPress

18 Oct, 16:39


▫️سیزی اؤزگور بوراخان گئرچگی آختاریرسانیز، ایلک اؤنجه اؤزونه دئدیگین یالا‌ن‌لاری سیندیرماغا حاضیرلاشمالی‌سین.

▪️اگر در جستجوی حقیقتی هستی که تو را آزاد کند ابتدا باید آماده باشی دروغ هایی که به خود گفته ای را بشکنی.

👤فردریش نیچه

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #فریدریش_نیچه
🆔 @Erdemaz

ArazPress

17 Oct, 18:36


▫️هر ایکیسی ده بیر- بیرلرینین رویالارینا قول قاناد اولوب و بیربیرلرینین آرزولارینین گئرچکلشمه‌سینه چابالایانلارین ان باشارالی اورتاق یاشام‌لاری وار .

▪️‏موفق‌ترین زندگی مشترک آنهایی است که هر دو نفر از رویاهای همدیگر حمایت میکنند و برای محقق شدن آرزوهای همدیگر تلاش میکنند.

👤جان گاتمن

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #جان_گاتمن
🆔 @Erdemaz

ArazPress

16 Oct, 15:22


▫️بیر مایماق، بیر مایماق‌ دیر. ایکی مایماق، ایکی مایماق دیر. مین‌لرجه مایماق بیر "تاریخ باسقی‌سی"دیر.

▪️‏یک احمق، یک احمق است. دو احمق دو احمقند. هزاران احمق یک "جبر تاریخی" است.

👤فرانتس کافکا

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #فرانتس_کافکا
🆔 @Erdemaz

ArazPress

15 Oct, 19:51


❇️ سیزی بورا آزردیرانلارا لعنت

📝دونیا تاریخیندن تورک‌لری سیلرسن، تاریخ بوشا چیخار. دونیا ادبیات‌ایله دیل‌لریندن تورکجه‌یی سیلرسن، دیللر بوشا چیخار هله قالا ایران تاریخ و ادبیاتیندان. مین ایلدن آرتیق بو توپراقلاردا حاکیم اولان تورک‌لر فارس دیلینی قوروماغا چالیشیبلار، ایندی‌سه یوز ایلدیر اؤزگه الی‌له ایش باشینا کئچن فارس حاکمیتی، تورکی یوخ ائتمه‌یه الیندن گله‌نی اسیرگه‌میر.
بیلیم‌یورد اوستادی «تورک» سؤزونو پیس آنلام وئریر دییه بیزیم کیملیگیمیزه نسخه باغلاییر. قیناماغا یئری یوخ، بیر میللتین بوشقابا قویاجاق هئچ نه‌یی اولمورسا باشقالارینی قارالاماغا باشلار. بونلارین فخر ائتدیگی فردوسی‌نین قاسدان‌نامه‌سینده گلن شئعرلر بونلارین نه قدر فاشیست و اینسانلیق‌دان اوزاق اولدوقلارینی گؤستریر. فردوسی کیمی یالانچی بیر شاعیر، تورک، عرب و قادینی آششاغلاییر و بو آلچاقلار اونا فخر ائدیب، اوخوللاریندا اوخویورلارسا سونوجو بو آبتال اوستادلار بارا گلرلر.

تورک‌لری آششاغلاماغی:
سخن بس کن از هرمز ترک زاد که اندر زمانه مباد این نژاد...
که این ترک زاده سزاوار نیست کس اورا به شاهی خریدار نیست
که خاقان نژاداست و بد گوهر است به بالا و دیدار چون مادر است
قادینلار حاقدا:
مكن هيچ كاري به فرمان زن كه هرگز نبيني زني رأي زن
زن و اژدها هر دو در خاک به جهان پاک از این هر دو ناپاک به
زنان را ستایی سگان را ستای که یک سگ به از صد زن پارسای
پس پرده هر که دختر بود اگر تاجدار است بد اختر است

سیزه قنیم اولاجاییق، گئجه گوندوزونوزو بیر بیرینه قاتاجاییق، باشینیزا داش اولوب دوشه‌جه‌ییک، قورخو جانیزدان چیخمایاجاق، جین گؤرن کیمی هر یئرده اولاجاییق، هارای هارای من تورکم دیین سلوقان قولاغینیزی کار ائده‌جک، سونوندا بیز قازاناجاییق.
رحمتلیک پروفسور زهتابی‌نین شئعری یاخیندا حقیقته چئوریله‌جک:
سو دئییبدیر منه اولده آنام، آب کی یوخ
یوخو اؤیرتدی اوشاقلیقدا منه، خواب کی یوخ
ایلک دفعه کی “چؤرک” وئردی منه نان دئمه‌دی
ازلیندن منه “دوزقابا” نمکدان دئمه‌دی
....
بلی، داش یاغسادا گؤیدن، سن اوسان من ده بویام
وار سنین باشقا آنان، واردی منیم باشقا آنام
اؤزومه مخصوص اولان باشقا ائلیم واردی منیم
ائلیمه مخصوص اولان باشقا دیلیم واردی منیم
ایسته‌سن قارداش اولاق، بیر یاشایاق، بیرلیک ائدک
وئرسن قول- قولا، بوندان سورا بیر یولدا گئدک
اولا، اؤزگه کولک‌لرله گره‌ک آخمایاسان
ثانیا، وارلیغیما، خالقیما خور باخمایاسان
یوخسا گر زور دئیه‌سن میللتیمی خوار ائده‌سن
گون گلر، صفحه چؤنر، مجبور اولارسان گئده‌سن.

✍️یعقوب رمضانی

#شوونیسم_فارس #تورکجه #پروفسور_زهتابی

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

15 Oct, 19:41


▫️ائشیتسیزلیک اینسان‌لارین اؤزلرینی یوخسول بیلمه‌سینه و یوخسول‌لارا تای داورانماسینا یول آچار؛ یوخسول بئله اولماسالار.

▪️نابرابری باعث می‌شود افراد احساس فقیربودن کنند و مثل فقرا عمل کنند؛ حتی وقتی فقیر نیستند.

📘کتاب نردبان شکسته

👤کیت پین

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #کیت_پین #کتاب
🆔 @Erdemaz

ArazPress

14 Oct, 17:08


▫️چوخ عاغیل‌لی اولماق روح یوخسوللوغونون یانسیماسی دیر.
دلی‌لیک دیری باشلیغین اؤنملى بیر بؤلومودور!

▪️زیادی معقول بودن در واقع نوعی فقر روانی است. دیوانگی بخش مهمّی از سرزندگی است!

👤دونالد وینیکات

⚠️ترجمه اختصاصی "اردم" میباشد.لطفا با ذکر منبع منتشر کنید.

#درین_سؤزلر #دونالد_وینیکات
🆔 @Erdemaz

ArazPress

13 Oct, 17:54


✳️ «مقدّس تانری‌لار و روح‌لار»؛
گؤک تانری
(ایکینجی بؤلوم و سون)

📝محقق‌لرین استفاده ائتدییی مختلف قایناق‌لاردا هون‌لار، تابغاج‌لار، گؤک‌تورک‌لر اویغور خاقانلیغی کیمی بؤیوک تورک جامعه‌لرین‌ده، گؤک‌تانری اینانجی‌نین باسغین اولدوغو آنلاشیلماقدادیر. او هر شئیین یارادیجیسی‌دیر. ازلی و ابدی‌دیر. اورخون عابده‌لرین‌‌ده اولدوغو کیمی «تورک تانریسی» اولاراق، عینی‌ حال‌دا عابده‌لرده گؤک (تانریسی) اصطلاحی‌ دا گؤرونمکده‌دیر:
«یوخاری‌دا ماوی گؤک، آشاغی‌دا قاراشین (یاغیز) یئر یارادیلدیغیندا... یوخاریداکی تانری و مقدّس یئر، سولار خاقانین طالعینه یار اولمادیلار» ( Bilge kağan yazıtı, Doğu cephesi, 35. Bu ifadeler için bkz. H.N.Orkun, Eski Türk Yazıtları, s. 29, 66).
بعضی محقق‌لر گؤک‌تانری داشین‌دا، سؤزو ائدیلن تانری‌لارین ایکینجی درجه‌ده اهمیت‌لی اولان و نتیجه‌ده اونا باغلاندیغینی آیدین ائدیر. «ژین-پول روکسی»یا گؤره گؤک‌تانری خوشبخت‌لییی (قوت) و طالعی (اولوغ)، اجتماعی و سوسیال دوروم‌لارینا گؤره انسان‌لارا وئریر. کوزمولوژیک (کائنات و دونیایا باغلی اولان علم) و سوسیال نظمی و دوزَنی ساخلار؛ اونا دوعا ائدیلیر و قوربان وئریلیر. بعضاً تانری اولاراق آدلاندیریلان، روح یا دا مقدس قبول ائدیلن چوخ سایی‌داکی ایکینجی درجه‌‌لی گوج ایسه دائماً تانری‌یا باغلانیر ( J.P.Roux. Türklerde Din. Çev: Gönül Yılmaz. Antik Dünyada ve geleneksel toplumlarda Dinler ve Mitolojiler Sözlüyü, yön Yves Bonnefoy, s. 1100). آنجاق بونلار، باشلانغیج اوچون دوغرودور؛ زامان ایچری‌سین‌ده اورتایا چیخان گلیشمه‌لر بعضاً ایکینجی درجه‌لی اولان‌لار، بیرینجی اولان‌لا برابر سانیلیب، حتی اونون یئرینه قویولموشدور. بو نکته، بلکه ده تورک دینی‌نین کوزمولوژیک دوشونجه‌لرین گلیشمه‌یی نتیجه‌سین‌ده اورتایا چیخدیغینا اشاره ائتمکده‌دیر. آنجاق بو تمل اینانج و میفولوژی‌نین ایچینه ان چوخ دین‌دن تأثیرلر قویدوغو کیمی، خصوصاً شامانیزمین چهره‌سی ده بؤیوک نسبت‌ده دَییشمیشدیر.
تورک‌لرده خاقان، گؤک تانری‌نین یئر اوزونده‌کی تمثیلچیسی‌دیر. تانری اونا قوت و گوج وئریر. تورک میفولوگیاسین‌دا یا دا داستان‌لاردا، گؤی‌دن گلن یا دا گؤک‌تانری‌نین قیزلاری ایله ائولَنن قهرمان‌لار واردیر. بونلارین باشین‌دا اوغوز خاقان گلمکده‌دیر. اویغور تورکجه‌سین‌ده یازیلمیش اوغوز خاقان داستانین‌دا اوغوزون گؤی‌دن گلن قیزلا ائولنمه‌سی بؤیله یازیلیب:
«اوغوز خاقان بیر یئرده تانری‌یا یالوارماقدا ایدی. قارانلیق باسدی. گؤی‌دن بیر گؤک‌ایشیق ائندی. گونش‌‌دن و آی‌دان داها پارلاق ایدی. اوغوز خاقان اورایا یورودو و گؤردو کی او ایشیغین ایچینده بیر قیز وار، یالقیز اوتورور. چوخ گؤزل بیر قیزدی. باشین‌دا (آلنین‌دا) اودلو و پارلاق بیر خالی واردی. دمیر‌قازیق (قطب اولدوزو) کیمی ایدی. او قیز اؤیله گؤزلدی کی، گولسه گؤک تانری گولور، آغلاسا گؤک تانری آغلاییر (سانیلیردی) ( W.Bang ve G.Rahmeti Arat
Oğuz Kağan Destanı, s. 13,15).

✍️شاهین مرادی

#شامانیزم #تورکجه #تورکولوژی #تاریخ

🔺 اردم تورک دونیاسینین مدنیت کانالی:

🆔 @Erdemaz

ArazPress

13 Oct, 16:26


📸 آراز قیراغی شانلی موغان، اصلاندوز (قره‌قباق کندی)

۱۴۰۳/۰۷/۲۲
👤عکس: علی (ارسالی از مخاطبین "اردم")

👈 تصاویر و ویدیوهای خود از مناطق مختلف آذربایجان و تورک ائلی را میتوانید از طریق پل ارتباطی کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام "اردم" برای ما ارسال نمایید.

🆔 @Erdemaz
📬 پل ارتباطی:

@Erdem_admin