فتح بابل اشاره به پایان موجودیت بابل به عنوان یک امپراتوری مستقل و قدرتمند در اثر حمله نیروهای شاهنشاهی ایران در سال ۵۳۹ پیش از میلاد دارد.
نبونعید پسر یک کاهن بانو آشوری به نام آداد گوپی در سال ۵۵۶ پیش از میلاد با برکناری شاه جوان، لاباشی مردوک،به عنوان شاه جدید بابل برتخت نشست.در دوران نبونعید، این شاه پسر خود بلشاطر را به عنوان ولیعهد خود برگزیده بود و قدرت واقعی را به او سپرده بود. بلشاطر،درحالی که جنگاور بزرگی بود،اما در سیاست چندان مهارتی نداشت و به همین دلیل، منجر به این شد که نبونعید به شخصیت منفوری در بابل تبدیل شود،به خصوص در میان کاهن ها و طبقه نظامی امپراتوری.
در همین زمان،شاهنشاهی ایران تحت رهبری کوروش بزرگ درحال اوج گیری بود و در سال ۵۳۹ پیش از میلاد، به بابل حمله کرد.کوروش پس از اینکه بدون جنگ وارد بابل شد،آن را به ساتراپی جدیدی تبدیل کرد و خود را نیز جانشین شاهان باستانی بابل خواند.اینگونه که پیداست، برخلاف نبونعید،کوروش در میان بابلیان به شخصیت محبوبی تبدیل میشود.
هفده روز پس از سقوط بابل،در روز۲۹ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد، خود کوروش وارد پایتخت شد و همچون یک رهاییبخش مورد استقبال قرار گرفت.رویدادنامهٔ نبونعید در اینباره گزارش میدهد:شاخههای نی پیش پای او گسترانده شد.شهر غرق صلح و آرامش بود. کوروش برای سراسر سرزمینهای بابل صلح را بشارت داده بود.
برترین قدرت اجرایی در بابل متعلق به ساتراپ پارسی است.اولین حکمران شهر بابل، فرماندهٔ کوروش،اوگبارو بود که بر کل میانرودان تسلط داشت. مرگ اوگبارو۳هفته بعد از فتح بابل اتفاق افتاد. در ۵۳۸ پیش از میلاد کوروش،پسرش کمبوجیه را به عنوان شاه بابل منصوب کرد تا بر سایر امپراتوری تسلط داشته باشد.مدت حکمرانی کمبوجیه،در حقیقت محدودتر از آن بود که به نظر میرسد:او تنها شاه بابل و بخش شمالی(کشور بابل)بود درحالی که مرکز و جنوب بابل در دستان کوروش و نمایندگانش بود.علاوه بر این کمبوجیه بیش از ۹ ماه حکمرانی نکرد.در ۵۳۷ پیش از میلاد،به دلایلی نامشخص،کوروش او را از سمتش عزل کرد.
کوروش حکمرانی بابل را به بابلی زاده،نبوئَه بولیت داد.او کسی بود که قبل از پیروزی پارسها بر بابل،منصبی در حکومت نبونعید داشت. در ۵۳۵، کوروش استان مجزایی شامل میانرودان و نواحی غرب فرات(فنیقیه،سوریه،فلسطین)تشکیل داد و گوبارو را ساتراپ پارسی آنجا گماشت.گوبارو حداقل تا ۵۲۵ در آنجا حکمران بود.
@Ali_Andisheye_Bartar