Cognitive Disorders

@neurcog


cognitive disorders


دکتر موسی عطازاده-نورولوژیست

Cognitive Disorders

18 Oct, 21:11


https://www.cobenfy.com/

🔵 کوبنفای: رویکردی نوین در درمان اسکیزوفرنی


🔆 سازمان غذا و داروی امریکا Cobenfy را بعنوان اولین آنتی سیکوتیکی که دوپابلوکر نیست ، در اواخر سپتامبرمورد تایید قرار داده و از اکتبر در امریکا در دسترس است.

🔆 این دارو ترکیبی است از «زانومیلن=xanomeline)و «تروسپیوم کلراید».

🔆زانومیلن یک اگونیست گیرنده های کولینرژیک موسکارینی است و تروسپیوم یک آنتاگونیست برای همه گیرنده های موسکارینی!

🔘 بلاخره بعد از دهه ها، صنعت داروسازی از چرخه تکراری ارایه دوپابلوکرها برای کنترل سیکوز خارج شد! ترکیب جدیدحاضر، بطور انتخابی گیرنده های M1و M4راهدف قرار می دهد.لذا بدون بلوکه شدن گیرنده های دوپا عمل می کند و شاید بتواند آرزوی دیرینه کنترل سیکوز بدون عوارض حرکتی ( پارکینسونیسم و …) را برآورده نماید.

🔆 شایع ترین عوارض آن عبارتنداز: تهوع، دیس پپسی، یبوست، استفراغ، هیپرتنشن، درد شکم، تکی کاردی، دیزینس، و ریفلاکس.ممکن است احتباس ادرار بدهد، و گاه انژیوادم در صورت و لبها ایجاد نماید.اماافزایش وزن و علایم خارج هرمی نمی دهد!.

🔆 به بیمار باید هشدار داد اگر زردی پوست یا صلبیه و یا تیرگی ادرار و خارش باعلت نامعلوم داشت دارو را قطع کند و برای بررسی کبدی مراجعه نماید.

🔆 در کسانی که سابقه احتباس ادرار و یا بیماری متوسط تا شدید کلیه یا کبد و یا گلوکوم درمان نشده دارند نباید تجویز کرد.
این دارو از اکتبر امسال در امریکا در دسترس است.

🔆 کپسولهای های ۵۰ و ۱۰۰ و ۱۲۵میلی گرم ( براساس زانومیلن) دارد.

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

16 Oct, 17:42


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202402493#:~:text=https%3A//doi.org/10.1002/advs.202402493

🔵 سگ ها و آدم ها

🔆 تحقیقات نشان می دهد که وقتی انسان و سگ در چشم یک دیگر خیره می شوند، فعالیت مغزی آنها می تواند هم زمان (سین کرونیزه) گردد.چنین پدیده ای قبلا در اعضای یک گونه دیده شده بود اما اینک بین دو گونه مختلف – انسان و سگ – نیز مشاهده شده است. به این پدیده neural coupling یا جفت شدن نورونی گفته می شود.

🔆جفت شدن نورونی در هنگام تعامل بین اعضای یک گونه دیده می شود.این پدیده در شکل دهی پاسخ های اجتماعی اعم از یادگیری و کارتیمی نقش مهمی دارد.

🔆 سگ از اولین حیواناتی است که توسط انسان اهلی شد.به نظر می رسد در جوامعی که سگ ها وظایفی از قبیل کمک به نابینایان، مراقبت از منزل، و حتی کمک به افراد مصروع و... دارند و یا تماس های مداوم با اعضای بزرگ و کوچک خانواده بطور روزمره دارند، تجربیات دریافت شده توسط سگ موجب ایجاد مهارت تشخیص و پاسخ به احساسات انسان شده است.

🔆تحقیق اخیر با استفاده از دستگاه نوارمغز انجام شده است.محققین در سه وضعیت، امواج مغزی سگ و انسان را بطور جداگانه ثبت کردند. یکی وقتی در دو اتاق جداگانه بودند، دوم وقتی در یک اتاق بودند و با هم تعاملی نداشتند و سوم وقتی که در یک اتاق بودند و در چشم هم نگاه می کردند.آنالیز دیتاها نشان داد که بعد از 5 روز از تعامل انسان – سگ، امواج در نواحی فرونتال و پاریتال قویا سین کرونیزه می شود.

🔆نکته جالب در این تحقیق ، تاثیر احتمالی lysergic acid diethylamide یا همان LSD در درمان طیف اوتیسم (ASD) است.توضیح این که سینکرونیزیشن امواج فرونتال و پاریتال ، در سگهایی که حامل ژن Shank3 هستند علیرغم تلاش برای تعامل با انسان، دیده نشد.به خاطر دارید که نواحی فرونتال و پاریتال در اتنشن نقش دارند.یکی از پارامترهایی که در ارزیابی اتنشن در نوارمغز مورد استفاده قرار می گیرد نسبت امواج تتا به امواج بتا (TBR) در این نواحی است به نحوی که وقتی TBR بالا باشد، نقصان اتنشن وجود داردو برعکس نسبت پایین تر TBR به نفع شرایط با تمرکز و اتنشن بالاتر است.

🔆 در این تحقیق دیده شد که وقتی سگهای عادی به م دت 5 روز در تعامل با یک فرد قرار می گیرند، در نواحی فرونتال آنها TBR کاهش پیدا می کند اما در سگهایی که ژن جهش یافته Shank3 دارند این پدیده دیده نمی شود.این یافته نشان دهنده نقصان توجه در سگهای دارنده این ژن است.در حال حاضر درمانی برای هسته اصلی ASD یعنی نقصان توجه اجتماعی در دسترس نیست.

🔆 در سالهای اخیر به نقش داروهای روانگردان مثل LSD در رفع این نقصان مجددا توجه شده است.در مطالعات اخیر دیده شده است که تجویز تک دوز ال اس دی می تواند میزان تعامل اجتماعی، امپاتی، و سطح اکسی توسین خون را در انسان افزایش دهد (1).(می دانیم که اکسی توسین ، در تعامل اجتماعی نقش مهمی دارد).

🔆محققین مشاهده کردند که با تک دوز ال اس دی، سگهایی که حامل جهش ژنی Shank3 بودند توانستند در پایان روز 5 تعامل با انسان، سین کرونیزاسیون قابل توجهی در نواحی فرونتال و پاریتال بروز دهند و همچنین TBR در نواحی فرونتال آنها بطور قابل توجهی کاهش یافت.

🔆 این مطالعه می تواند پیشنهاد کننده تحقیق بیشتر و دقیق تر بر نقش احتمالی ترکیبات حاوی ال اس دی در درمان ASD باشد.

دکترموسی عطازاده
………………………………………………

(1) P. C. Dolder, Y. Schmid, F. Müller, S. Borgwardt, M. E. Liechti, Neuropsychopharmacology 2016, 41, 2638.

Cognitive Disorders

14 Oct, 20:59


https://www.researchgate.net/publication/257919825_Choice_Blindness_and_Preference_Change_You_Will_Like_This_Paper_Better_If_You_Believe_You_Chose_to_Read_It?enrichId=rgreq-aa9342fcb7dcc7f37242d46b532534a3-XXX&enrichSource=Y292ZXJQYWdlOzI1NzkxOTgyNTtBUzoxMDI0MzcyNzg1NTQ1MjE5QDE2MjEyNDA5MTI5NzY%3D&el=1_x_2&_esc=publicationCoverPdf



🔵 کوری انتخاب(choice blindness)

🔆 جهان پیرامون ما متاثر از باورهای ماست.اگر شرایط جهان پیرامون را ایده آل نمی بینیم، وقت آن است که از خود بپرسیم این باورها تا چه حد " منطقی" و منطبق بر منافع مشترک انسانی و اصلا تا چه حد جدی است؟

🔆 انتخابات بزرگترین قدرت جهان پیش روست. رای دهندگان بر مبنای چه منطقی یکی از دو گزینه را انتخاب می کنند؟ آیا واقعا منطقی در پس انتخاب آنها وجود دارد یا این که اول انتخاب می کنند و سپس برای انتخاب خود منطق می سازند؟ پاسخ این پرسش با دقت تمام نیاز به مطالعه دارد. اما در مقیاس های ساده تر، پاسخ این سووال سخت ناامید کننده است.

🔆 در مطالعه حاضر، که در سال 2013 انجام شد، پانزده جفت تصویرسیاه و سفید از چهره افراد مختلف به 40 شرکت کننده دانشجو نشان داده شد.تصاویر واضحا با هم متفاوت بودند. شرکت کنندگان باید نظر می دادند که از هر جفت تصویر کدام یک جذاب تر است.هرتصویر 4 ثانیه در معرض دید شرکت کننده بود و سپس وارونه روی میز گذاشته می شد.در مورد شش جفت تصویر از این تصاویر فرد باید توضیح می داد که چرا چهره مورد انتخاب او جذاب تر از دیگری است.

🔆 در این بین آزمونگر با تردستی در مورد سه جفت از این تصاویر، جای تصویر انتخاب شده و انتخاب نشده را عوض می کرد. درواقع تصویر چهره انتخاب نشده را به فرد نشان می داد و از او دلیل ترجیح دادن این چهره را از او می پرسید! فرد باید توضیح می داد که چرا این چهره را انتخاب کرده است در حالی که اصلا این چهره انتخاب او نبود! با کمال تعجب، در پایان ترایال تنها در 11 درصد موارد بلافاصله شرکت کننده متوجه دستکاری آزمونگر شده بود*.در غالب مواردی که آزمونگر اقدام به تردستی کرده بود، افراد برای توجیه برتری چهره ای که در واقع انتخاب آنها نبود، دلیل می آوردند!کوری انتخاب!

🔆 شاید همه ما لازم است در میزان جدی بودن انتخابهامان بازنگری کنیم!

دکتر موسی عطازاده
🌿
………………………………………………….
*توضیحات آماری کامل تر را در اصل مقاله ببینید.

❇️

Cognitive Disorders

14 Oct, 17:55


https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2024.08.009

🔵 داروهای ضدافسردگی و بهبود حافظه کلامی

🔆 در افسردگی غالبا حافظه کلامی کاهش پیدا می کند و این امر تاثیرات متعددی در زندگی روزمره فرد دارد.در مطالعه حاضر 90 بیمار با افسردگی متوسط تا شدید شرکت داشتند.

🔆 در ابتدا آزمونهای شناختی و اسکن هسته ای PET برای اندازه گیری سطح گیرنده های 5HT4 (سروتونین) برای این بیماران انجام شد.سپس اس اسیتالوپرام به این بیماران ارایه شد. در بیمارانی که بعد از 4 هفته براساس نمره دهی هامیلتون بهبود حاصل نکرده بودند، اس سیتالوپرام قطع و دولوکستین شروع شد.این دو دارو هردو موجب مهار بازجذب 5HT4 و افزایش فعالیت نوروترانسمیتری آن می شوند.اما دولوکستین علاوه بر سروتونین موجب افزایش سطح نوراپی نفرین نیز می شود.

🔆بیماران از نظر آیتم های زیر قبل و بعد از
درمان مورد ارزیابی قرار گرفتند:
- حافظه کلامی
- حافظه کاری
- سرعت واکنش
- هیجانات منفی اجتماعی

🔆 اسکن هسته ای را بعد از 8 هفته و آزمونهای شناختی را بعد از 12 هفته دوباره تکرار کردند.در اسکن هسته ای، کاهش سطح گیرنده های سروتونین مشاهده شد که توجیه آن، واکنش تنظیمی منفی (downregulation) گیرنده های سروتونین در برابر فراهمی زیستی بالاتر سروتونین می باشد.این یافته در همه بیماران دیده شد، چه آنها که به درمان ضدافسردگی پاسخ داده بودند و چه آنها که پاسخ نداده بودند.بنابراین بین تنظیم منفی سطح گیرنده های سروتونین و پاسخ بالینی ارتباطی وجود ندارد.اما نکته به همین جا ختم نمی شود. اغلب بیماران از نظر علایم افسردگی بهبودی نشان دادند و از نظر حافظه کلامی نیز ارتقا پیدا کردند اما این دو آیتم به هم ربطی نداشتند! ممکن است در یک بیمار علایم افسردگی بیشتر بهبود پیدا کند ودر بیماری دیگر حافظه کلامی بهتر شود.این یافته در کار بالینی می تواند نکته ای کلیدی باشد و به نظر می رسدلازم است قضاوت ادامه درمان را براساس این دو آیتم بطور جداگانه در نظر بگیریم.

🔘 همینجا در مورد یک داروی دیگر – prucalopride که در درمان گاستروپارزی به کار می رود – اشاره ای داشته باشیم.این دارو گیرنده های 5HT4 را فعال می کندو کاربرد آن در داوطلبان سالم می تواند موجب تقویت حافظه کلامی و یادگیری گردد.محققین مطالعه حاضر از قصد خود برای تحقیق براین دارو خبر دادند.

دکترموسی عطازاده
🌿

Bilological psychiatry: August 22, 2024
Effect of antidepressant treatment on 5-HT4 receptor binding and associations with clinical outcomes and verbal memory in major depressive disorder

Cognitive Disorders

14 Oct, 15:25


https://news.mit.edu/

🔵 تزریق نانودیسک به جای کاشتن ایمپلنت، ابداع تازه محققین MIT

🔆 سالهاست که در درمان برخی بیماری ها مثل پارکینسون، از کاشت الکترود در نواحی خاصی از مغز به منظور ارایه تحریک الکتریکی به این نواحی استفاده می شود، روشی که به نام DBS یا deep brain stimulation می شناسیم. اما این روش، تهاجمی و مستلزم جراحی است.

🔆در روشی جدید که محققین MIT، فعلا در مرحله حیوانی امتحان کرده اند، به جای جراحی از تزریق نانودیسک در نواحی مورد نظر مغز استفاده شده است که به مراتب کمتر تهاجمی است.

🔆 اندازه این نانودیسک ها یک پانصدم قطر مو است و در نقاط خاصی از مغز تزریق می گردد.سپس با قرار دادن یک منبع میدان مگنتیک، می توان از بیرون این نانودیسک ها را تحریک کرد.

🔆 محققین با این کار توانسته اند روی رفتار و فعالیت موش های آزمایشگاهی تغییراتی ایجاد نمایند.

🔆 این نانودیسک ها یک هسته مگنتیک و یک پوسته خارجی دارای شارژ الکتریکی می باشند.زمانی که نانودیسک در میدان مگنتیک قرار می گیرد، هسته مگنتیک آن به پوسته فشار وارد کرده یک پالس الکتریکی به نورونهای مجاور وارد می نماید.

🔆 در این مطالعه ازمایشگاهی، با استفاده از نانودیسک های مورد نظر توانستند مراکز پاداش و حرکتی موش را تحریک نمایند.یکی از نواحی مورد مطالعه در این تحقیق هسته ساب تالامیک بود که از نقاط تیپیک مورداستفاده برای DBS در درمان بیماری پارکینسون است.

🔆محققین امیدوارند که این روش در انسان نیز قابل اجرا باشد و دریچه نوینی بر درمان های مبتنی بر تحریک الکتریکی مغز باز نماید.

دکترموسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

12 Oct, 20:44


https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2024.102799

🔵 درمان افسردگی: سایلوسیبین یا SSRI؟

🔘 نتایج اولین مطالعه مقایسه ای سایلوسیبین و SSRIها در درمان افسردگی ماژور متوسط تا شدید، نشان دهنده تاثیر بهتر سایلوسیبین بوده است.

🔆 براساس این مطالعه از نظر نتایج زیر، تاثیر سایلوسیبین بهتر بوده است:
- احساس خوشبختی
- لذت بردن از فعالیتهای زندگی
- عملکرد اجتماعی
- عملکرد جنسی

🔆 محققین نتیجه گرفته اند که اگرچه یک دوره کوتاه SSRI ممکن است برای دست یابی به اثرات ضدافسردگی کافی باشد ، سایلوسیبین از این مزیت که موجب بهبود عملکرد کلی فرد و احساس معنا دار بودن زندگی می شود، بر SSRIبرتری دارد.

🔆 یکی از مشکلات شایع در کار بالینی، تاثیرات منفی SSRI ها بر قوای جنسی بیمار است. سایلوسیبین از این امتیاز برخوردار است که چنین عارضه ای در پی ندارد .

🔆 پیش بینی می شود که اگر درمان با ترکیبات سایلوسیبین برای افسردگی مورد تایید FDA قرار گیرد، یک پکیج آموزشی نیز به همراه داشته باشد، درست مانند آنچه در مورد rTMS رخ داد.

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

11 Oct, 22:20


https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/3060
🔵 آنچه لازم است درباره کافیین بدانیم

۱. مصرف ۲۰۰ میلی گرم کافیین قادر است فشار خون سیستول را 8.1 و دیاستول را 5.7میلی متر جیوه افزایش دهد.این اثر ظرف یک ساعت رخ می دهد و ظرف سه ساعت برطرف می شود. پس قهوه ننوشیم؟ پاسخ این است که مصرف گاه به گاه کافیین ممکن است موجب هیپرتنشن شود اما مصرف متعادل و روزمره با کاهش این خطر همراه است(۱).

۲. اثر کافیین بر چربی خون: مصرف بالاتر قهوه با سطح بالاتر تری گلیسرید و کلسترول بد (LDL)همراه است. البته نتایج برخی مطالعات متناقض است.

۳. مطالعات نشان می دهد که مصرف کافیین، خطر وقوع فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش نمی دهد و یا حتی کاهش می دهد و باافزایش خطر حوادث قلبی نیز همراه نیست.ازنظر خطر وقوع ضربان اکتوپیک مثل PACهم مطالعات افزایش خطر آن با مصرف کافیین نشان نداده اند( بر خلاف تصور غالب همکاران)

۴. مصرف کافیین در بیماران دیابتی با کاهش کلی مرگ ‌و میر همراه بوده است.

۵. مصرف بیش از ۴۰۰ میلی گرم کافیین در روز، ‌ونیز در افراد مستعد ، با خطر ایجاد اضطراب همراه بوده است.

۶. علائم محرومیت کافیین:
سردرد، ضعف، کاهش توجه، خلق افسرده، علائم شبه انفلونزا

۷. مرز مسمومیت : مصرف بالای ۱.۲ گرم کافیین در روز( حدود ۷۰ تا ۱۰۰ فنجان قهوه)

۸. دوز کشنده: ۱۰ تا ۱۴ گرم

۹. مواظب باشید: اگر مصرف کننده گاه به گاه کافیین هستید، به مسمومیت آن مستعدترید. این امر با نوشیدن قهوه نامعمول است اما با نوشیدن فراورده های لاغری و انرژی زا احتمال آن وجود دارد. از مصرف همزمان الکل و یا ورزش شدید هم خودداری کنید زیرا با خطر مرگ همراه است.

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

11 Oct, 21:26


🔵 چند خبر از کنگره اختلالات حرکتی (MDS- 2024)

۱. تاواپادون در درمان پارکینسون


تاواپادون یک داروی خوراکی اگونیست گیرنده های D1و D5 است که اخیرا در فاز سوم ترایال بالینی نتایج موفقیت آمیزی داشته است.بیماران پارکینسونی، که از نوسانات حرکتی رنج می بردند ، تحت درمان با Tavapadon درکنار لوودوپا قرار گرفتند و دیده شد مصرف یک بار در روز این دارو قادر است طول دوره on بودن بیمار را افزایش دهد بدون این که منجر به تشدید دیس کینزی گردد.

۲. واکسن برای پارکینسون و MSA
:

واکسن UB-312 در ترایال بالینی توانسته است آنتی بادی برعلیه الیگومرهای الفاسینوکلیین ایجاد کند. به خاطر دارید که در پاتوفیزیولوژی دمانس لوی بادی، پروتئین های الفاسینوکلیین تشکیل الیگومر و فیبریل هایی می دهند که تجمع پیدا کرده اجسام لوی و نوریتها ( در پارکینسون) و انکلوزیون های داخل سیتوپلاسمی( در MSA) ایجاد می نمایند.
در فاز اول ترایال بالینی، UB-312 توانست موجب ایجاد انتی بادی برعلیه الفاسینوکلیین گردد.

۳. اپیکاپون در پارکینسون
:

در سال ۲۰۲۰ بود که FDA کاربرد opicaponeرا بعنوان درمان کمکی در بیمارانی که روی لوودوپا بودند، به منظور کاهش دوره های off تایید کرد.اما به نظر می رسد که کاربرد این دارو در بیمارانی که دچار off periodنیستند نیز جای اندیشیدن دارد، چرا که در پایان یک دوره ۱۶ ماهه، توانسته است به میزان ۲.۲ امتیاز در نمره موتور تاثیر مثبت داشته باشد و احتمال رخداد نوسانات حرکتی را کاهش دهد.البته این یک کاربرد off label بوده در کنگره از جانب برخی صاحب نظران مورد نقد قرار گرفت.

۴. پیماونسرین و کنترل سیکوز در بیماران پارکینسون


سیکوز را در ۵۰ درصد بیماران پارکینسون می توان انتظار داشت. دو داروی شایع مورد کاربرد در این بیماران، کوتیاپین و کلوزاپین هستند. در مطالعات مختلف تاثیرات کوتیاپین در کنترل سیکوز ناهمگون (inconsistent) بوده است و کلوزاپین هم مرتب نیاز به مانیتور کردن گلبول سفید دارد. پیماونسرین به عنوان یک داروی اگونیست معکوس HT2A-5 ؛ تنها داروی ضدسیکوز مورد تایید FDAبرای بیماران پارکینسون است.در مطالعه ای که در کنگره ارایه شد محقق ضمن تایید تاثیرات ضدسیکوز آن، مدعی شد که با تشدید علائم حرکتی بیماری پارکینسون همراه نبوده است.یکی از شرکت کنندگان چنین ابراز کرد که تاثیر پیماونسرین در مقایسه با کوتیاپین کندتر است و درحالی که کوتیاپین ظرف یکی دو روز از تجویز اثر خود را به جای می گذارد، برای دیدن اثر پیماونسرین باید یکی دو هفته منتظر ماند! و این سوال را مطرح کرد که آیا این تجربه شخصی او در این مطالعه هم دیده شده است یا خیر، که جواب محقق منفی بود.

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

06 Oct, 21:11


🔵 هشت روش موثر برای متنفر کردن دیگران از خود!

1. در حین گپ زدن با دیگران، مرتب موضوع صحبت را به خودتان برگردانید:


دیگران آنقدرها که فکر می کنیم، به امور مربوط به ما علاقه مند نیستند. بنابراین اگر حین گفتگو، مرتب بحث را به سمت موضوعات مربوط به خود منحرف کنیم، مخاطب را از خود دلزده و خسته می کنیم! این نماد خودخواهی و خود محوری است، چیزی که هیچ کس به آن عشق نمی ورزد. وقتی دیگران با ما هم کلام می شوند، ممکن است بخشی از علایقشان دانستن درباره ما باشد، اما بی تردید علایق دیگری هم دارند. اگر قصد دلزده کردن ایشان را نداریم ، لازم است به علایق آنها بها دهیم.

2. چشم در چشم نشوید:


تماس چشمی یک راه قوی برای برقراری ارتباط در حین گفتگوست.پرهیز از نگاه کردن به مخاطب موجب سو برداشت خواهد شد. مخاطب ممکن است فکر کند قصد بی احترامی داریم یا صداقت نداریم و به همین جهت به او نگاه نمی کنیم.پرهیز از تماس چشمی ، مثل یک مانع در برابر ایجاد ارتباط قوی در حین گفتگو عمل خواهد کرد.

3. به همه چیز " نه " بگویید
:

اغراق نیست اگر بگوییم مغز ما به دلایل تکاملی و برای حفظ ما در برابر مخاطرات محیطی؛ بای دیفالت منفی باف است! اما در زندگی مدرن امروزی که آن مخاطرات پارینه سنگی اعم از دایناسورها و حیوانات درنده و ... وجود ندارد، این منفی بافی کمک کننده نیست و موجب دلزدگی مخاطب خواهد شد.

4. به فضای شخصی مخاطب احترام نگذارید
:

در همه دنیا درحین گفتگو ، طرفین تمایل دارند که طرف مقابل فاصله فیزیکی خود را حفظ کرده وارد فضای شخصی او نشود. نزدیک شدن بیش از حد به مخاطب و دست زدن روی شانه او بدون این که در برخوردهای قبلی سابقه داشته باشدو اجازه ضمنی لمس مخاطب را داشته باشیم، یکی از بهترین راه ها برای ایجاد حس انزجار در اوست!

5. همدلی نکنید
:

هم دلی (empathy) قلب تپنده هر رابطه ای است. مفهوم آن هم بالاتر از واکنش های تاییدی و ابراز تاسف های سطحی است. مخاطب ما دوست دارد که احساسات او را درک کنیم و در احساسات او شریک باشیم، خوب به او گوش دهیم، رنج های او را درک کنیم و پیشنهاد کمک داشته باشیم. بی توجهی به احساسات مخاطب و سرسری گذشتن از ابراز نگرانی های او یکی از راه هایی است که می تواند در ایجاد تنفر و انزجار مخاطب کمک کند!

6. شنونده خوبی نباشید
:

گوش دادن یک مهارت است.به جای این که گوش دهید مخاطبتان چه می گوید، در حین صحبت کردن او همه حواستان پی این باشد که چطور به او جواب بدهید! به این ترتیب در پایان مکالمه، بطور تضمینی یک مخاطب متنفر خواهید داشت!

7. تا می توانید لاف بزنید
:

ببینید مخاطبتان در چه چیزی شکست خورده است، دقیقا در همان زمینه موفقیتهای خود را اعم از واقعی و خیالی با آب و تاب بیان کنید. اگرچه نمی توان تضمین کرد که در پایان مکالمه انواع ناسزاها را دریافت خواهید کرد ولی انزجار مخاطب را می توان تضمین کرد.

8. تا می توانید قول دروغ بدهید
:

اعتماد سنگ بنای روابط صمیمانه است.وفای به عهد – اعم از قولهای پیش پا افتاده تا عهدهای بزرگ – موجب کسب احترام و ایجاد روابط صمیمانه می شود و بر عکس با دادن قولهای دروغ، می توان احساس بی ارزشی و عدم اعتماد در مخاطب ایجاد کرد.

دکترموسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

06 Oct, 18:15


🔵 پاسخ کیس فوق:

🔘 بیماری نیمن پیک

◽️از شیرین ترین مباحث در بیماری های متابولیک، بیماری های ذخیره لیزوزومی (Lysosomal storage disese) است که همه ما در مقاطع مختلف تحصیلی در مواجهه با آنها از خوشحالی سر از پا نمی شناختیم!

◽️نیمن پیک همان گونه که می دانید یکی از همین بیماری های ذخیره لیزوزومی است. یک لیپید به نام اسفینگومیلین باید در لیزوزوم ها توسط انزیم اسفینگومیلینازشکسته شده به سرامید تبدیل شود. کمبود این آنزیم باعث تجمع لیپید مورد نظر در داخل لیزوزم ها به خصوص لیزوزوم های ماکروفاژها می شود. این ماکروفاژهای پر از چربی در ارگان های مختلف شامل کبد و طحال و ریه و مغز رسوب می کنند و موجب بزرگی طحال و کبد، کاهش سلولهای خونی، بیماری های ریوی و بیماری های نورولوژیک می شوند.

◽️ نیمن پیک را به انواع A و B و C تقسیم می کنیم.نوع A به حدی شدید است که در شیرخوارگی شروع شده و تا سه سالگی کودک را از پا در می آورد. نوع B خفیف تر است و با ارگانومگالی همراه با علایم ریوی خود را نشان می دهد و علایم نورولوژیک آن اندک است. نوع C معمولا در بزرگسالان رخ می دهد اما در هر سنی ممکن است دیده شود و علایم سیکیاتریک و نورولوژیک متنوعی ایجاد می نماید. نوع E هم ذکر شده است که در بزرگسالان با ارگانومگالی و علایم نورولوژیک خود را نشان می دهد.

◽️شایعترین علایم نورولوژیک بیماری نیمن پیک، اختلال در تکامل شناختی و حرکتی در مواردی است که در کودکی آغاز می گردد.فلج فوق هسته ای گیز عمودی، آتاکسی، دیس آرتری، دیس فاژی، و دیس تونی از علایم شایع در نیمن پیک است.
پیش آگهی بیماری بستگی دارد به این که در چه سنی شروع شود. هرچه زودتر شروع شود پیشاگهی بدتری دارد. در اینجا بیماری که معرفی شد، در دهه ششم عمر خود علامت دار شده است و همان طور که می بینیم سیر بسیار کندی دارد. دوستان به MSA و PSP به عنوان تشخیص افتراقی اشاره کردند که خوب با توجه به سیر بسیار کند بیماری ، به بیمار ما نمی خورد.مضاف بر این که اسکن هسته ای هم منفی است.

◽️برای تشخیص نیمن پیک C می توان از رنگ امیزی فیلیپین روی بیوپسی پوست برای نشان دادن کمبود آنزیم مورد نظر استفاده کرد. تست DNA برای اثبات تشخیص کمک کننده است.

◽️در کنار درمان های حمایتی، داروی Miglustat در اروپا و ژاپن برای کاهش تجمع لیپید در سلولها مورد استفاده قرار گرفته است اما در امریکا هنوز تاییدیه نگرفته است.

دکترموسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

04 Oct, 20:59


🔵 معرفی یک کیس نادر اختلال شناختی:

🔘 بیمار فوق مردی 63 ساله است که از 6 سال پیش به تدریج و آهسته آهسته، دچار اختلال گیت و اشکال در صحبت کردن و بلعیدن ، و از یک سال پیش دچار اختلال پیشرونده شناختی شده است. درجوانی سابقه بیماری سیکیاتری یا نورولوژی نداشته است.سابقه خانوادگی نیز از این نظر منفی است.در معاینه همان طور که می بینید در گیز عمودی به خصوص در نگاه به پایین مشکل دارد.در راه رفتن ، پاها را باز می گذارد (wide based gait) و تست انگشت به انگشت (FTF) هم نشان دهنده دیس متری می باشد.

🔘 نمره آزمون MoCA برابر با 24 و آزمون FAB برابر با 13 است. درپست بعدی MRI مغز را می بینید که آتروفی مغز را نشان می دهد و در اسکن هسته ای FP – CIT PET جذب پیش سیناپسی غیر طبیعی دیده نمی شود.

🔘 رویکرد تشخیصی و تشخیص های افتراقی شما چیست؟

🌿

Cognitive Disorders

04 Oct, 11:16


🔵 تزریق مداوم داخل بطنی لوودوپا در بیماران پارکینسون


📌 اصطلاح A – dopamine اشاره دارد به یک فرمولاسیون Anaerobic dopamine که اخیرا در یک ترایال بالینی به روش داخل بطنی در مغز بیماران پارکینسون تزریق گردیده است.

📌 یکی از عوارض مصرف خوراکی لوودوپا دیسکینزی است. محققین نشان داده اند که در روش تزریق داخل بطنی لوودوپا، این عارضه رخ نخواهد داد. نتایج این ترایال در کنگره MDS 2024 ارایه شده است.

📌 تزریق داخل بطنی (intracerebroventricular infusion) اولین بار در سال 1980 انجام شد و نشان داده شد که می تواند علایم حرکتی را بهبود بخشد اما منجر به تاکی فیلاکسی می شد که احتمالا ناشی از اکسیده شدن لودوپا بود.به همین جهت در تکنولوژی جدید، به جای اکسیژن، نیتروزن و دی اکسید در محلول لودوپا استفاده شده است تا اکسیداسیون رخ ندهد.

📌 در این ترایال یک پمپ قابل کنترل از راه دور حاوی A – dopamine در شکم تعبیه می شود و از طریق یک کاتتر زیر پوستی به شاخ قدامی بطن لترال وصل می گردد.بیماران این جراحی 4 ساعته را به خوبی تحمل کردند و ظرف چند ساعت بعد قادر به پایین آمدن از تخت بودند.
پمپ را هر یک تا دو هفته باید شارژ کرد و دوز روزانه را پزشک می تواند به سهولت تنظیم کند. معمولا بین 150 تا 280 میلی گرم در روز برای اکثر بیماران کفایت می کند.

📌 به نظر می رسد نوروپلاستیسیته نا به جا (aberrant) در گانگلیونهای بازال علت وقوع دیسکینزی به دنبال درمان خوراکی با لوودوپا است.در روش تزریق داخل بطنی لودوپا (ICV –A-L dopa) با این مشکل مواجه نیستیم.

Direct Brain A-Dopamine Infusion Promising for Parkinson's Disease - Medscape - October 02, 2024.

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

02 Oct, 20:31


https://doi.org/10.1002/alz.064983

🔵 کاربرد ترکیبات سنتتیک تتراهیدروکانابینول در درمان بی قراری بیماران الزایمر

🔘 تتراهیدروکانابینول، یا THC ماده محرکه اصلی سیستم اعصاب مرکزی است که در ماریجوانا و سایر فراورده های گیاه شاه دانه وجود دارد. در این مطالعه، تاثیر مفید ترکیب سنتتیک THC در بهبود آژیتاسیون بیماران الزایمر نشان داده شده است.آژیتاسیون از شایع ترین علایم رفتاری در بیماران آلزایمر است. در واقع بسیاری از خانواده ها نه با شکایت از حافظه بیمار، بلکه با شکایت از آژیتاسیون وی مراجعه می نمایند.

🔘 بد نیست مجموعه علایم آژیتاسیون را در همین جا مرور کنیم: مجموعه ای از رفتارهای غیراختصاصی و پیچیده ای است که در بیماری های نورولوژیک و سایکیاتریک مختلف ممکن است دیده شود.این علایم عبارتند از : بی قراری، ناتوانی در آرام نشستن، مشکوک بودن به دیگران، تحریک پذیری و زود عصبانی شدن، رفتار خصمانه با اطرافیان، گیجی و منگی، ناتوانی در برقرار کردن ارتباط با دیگران، تغییر در علایم حیاتی، و رفتار خشونت بار (1).

🔘 هنوز درمان مورد تاییدی از سوی FDA برای این مجموعه علایم ارایه نشده است.مکانیسم های دخیل در پاتوفیزیولوژی آژیتاسیون عبارتند از:
- آتروفی مغزی
- اختلالات نوروترانسمیتری
- التهاب
- به هم ریختن ریتم شبانه روزی
- بیماری های همزمان مثل عفونت های ادراری و ریوی و ...

🔘 در این مطالعه پایلوت دیده شده است که هم بیمار و هم مراقبین او از ترکیب صناعی dronabinol سود می برند! این ترکیب قادر است علایم آژیتاسیون را بهبود بخشد که احتمالا این تاثیر از طریق رفع التهاب ومحافظت در برابر Excitotoxicity ( مرگ سلولی ناشی از بیش فعالی نوروترانسمیتر تحریکی گلوتامات) است.
البته این یک مطالعه پایلوت بوده تایید نتایج آن نیاز به انجام ترایال بزرگ بالینی دارد.

دکتر موسی عطازاده
🌿
………………………………………
1.https://www.statpearls.com/

Cognitive Disorders

01 Oct, 07:45


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39172838/

🔵 نقش سوخت و ساز گلوکز در بیماری الزایمر

🔘 می دانیم که در بیماری الزایمر، براساس فرضیه امیلویید، تجمع بتاامیلویید و تائو در مغز، موجب تخریب ارتباطات بین نورونها می شود.همزمان، در استروسیتها و سلول های میکروگلیا، متابولیسم گلوکوز کاهش پیدا می کند. یکی از وظایف استروسیتها این است که گلوکز را به لاکتات تبدیل کرده، در اختیار نورونها قرار می دهند تا به عنوان منبع انرژی استفاده نمایند.

🔘 در تحقیقات اخیر نشان داده شده است که آنزیم ایندول آمین دی اکسیژناز ( IDO1)،در استروسیتها ، در متابولیسم گلوکز تاثیرمنفی دارد. بتاامیلویید و تائو موجب افزایش مقدار و فعالیت این آنزیم در استروسیت ها می گردد.

🔘 به این ترتیب پروتئین های مزبور موجب کاهش متابولیسم گلوکز به لاکتات می شوند .دارویی که بتواند آنزیم IDO1را مهارکندیا ژن کد کننده آن را خاموش نماید، می تواند مانع از تاثیر منفی پروتئین های امیلویید و تائو بر تولید لاکتات شود، حتی در حضور این پروتئین ها!

🔘 در مدل های حیوانی الزایمر دیده شده است که میزان تولید لاکتات در هیپوکامپ کاهش پیدا می کند و نشان داده شده است که وجود لاکتات در پلاستیسیته نورونهای هیپوکامپ و در نتیجه در حافظه فضایی نقش دارد.

دکترموسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

21 Sep, 11:40


🔵 زمین خوردن سالمندان : ده نکته که پزشکتان در مواجهه با آن چک می کند(۲).



6. تجویز ویتامین دی :

این مورد را بطور جداگانه تاکید می کنیم. چرا که نشان داده شده است وقتی سطح ویتامین دی خون از 20 پایین تر باشد احتمال سقوط بیشتر می شود.

7. بررسی سیستم قلبی عروقی :

در بسیاری مواقع که علت سقوط ها کاملا واضح نیست ما از همکاران قلب درخواست یک ارزیابی کلی می کنیم. متخصص قلب ممکن است اقدام به گرفتن نوار قلب، اکوکاردیوگرافی، هالترمانیتورنیگ قلب ( دستگاهی که یکی دو روز به بیمار وصل می شود و بطور مداوم نوار قلب می گیرد تا اگر ریتم قلب گاه به گاه مختل می شود کشف شود)، و تست هایی مثل سطح شیب دار ( تیلت تیبل) نماید.

8. بررسی سیتسم اعصاب مرکزی :

گاهی بیماری جدیدی مثل پارکینسون آغاز شده است که در معاینه معلوم می شود. یا ممکن است شرح حال موجب شک به تشنج و یا سکته مغزی کوچک شود . لذا درخواست نوارمغز و ام آر آی می کنیم.

9. بررسی بینایی بیمار:

گاهی ضعف بینایی در سقوط های سالمند نقش دارد.

10. بررسی وضعیت ایمنی منزل :

برخی نکات در منزل می تواند خطر سقوط را افزایش دهد. مثلا صاف نبودن فرش منزل و گیر کردن پای سالمند، تراکم زیاد اشیا در سرراه سالمند تا سرویس بهداشتی، لیز بودن کف حمام و سرویس بهداشتی ... این نکات را درجایی دیگر به تفصیل خواهیم گفت.

دکتر موسی عطازاده

🌿

Cognitive Disorders

21 Sep, 11:17


🔵 زمین خوردن سالمندان : ده نکته که پزشکتان در مواجهه با آن چک می کند(۱).

🔅زمین خوردن یا سقوط، از علل مهم مرگ و میر در سنین بالای ۶۵ سال است. به همین دلیل لازم است در مواجهه با حملات سقوط ، ارزیابی کامل صورت گیرد. پزشک شما در این موارد احتمالات زیادی را بررسی می کند که ده موردآن را در اینجا ذکر می کنیم:

1. جستجوی بیماری زمینه ای:

اگر بیمار شما ضعف عمومی دارد یا دچار حواس پرتی و گیجی شده است یا علایم جدیدی نشان می دهد، پزشک به دنبال یک بیماری خواهد گشت بنابراین هر علامت جدیدی در بیمار خود سراغ دارید برای او شرح دهید.بعضی بیماری ها که می توانند موجب زمین خوردن سالمندتان شوند از این قرار هستند:
- انواع عفونت ها مثل عفونت ادراری ( شاید متوجه تکرر ادراراو شده باشید) یا عفونت ریوی و سرماخوردگی و...
- کم آبی : ممکن است سالمندتان به دلیل تنهایی و یا اختلال بلع و یا هر دلیل دیگری در حد کافی آب نمی نوشد و یا این که در اثر اسهال آب زیادی از دست داده باشد.
- کم خونی
- مشکلات قلبی مثل به هم ریختن ریتم قلب ( فیبریلاسیون دهلیزی، و انواع دیگر آریتمی) یا نارسایی قلبی و ...
- مشکلات مغزی مثل سکته های کوچک و یا تشنج و ...

2. اندازه گیری فشار خون در حالتهای دراز کش و نشسته:

به خصوص وقتی بیمارتان قبل از زمین خوردن احساس سبکی سر دارد و شک به غش کردن دارید. ممکن است بیمار شما در حین بلند شدن از زمین یکباره فشارخون او بیفتد و همین باعث زمین خوردن او شود. در بیمارانی که داروهای کاهنده فشارخون مصرف می کنند این حالت ممکن است رخ دهد. حتی برخی داروهایی که مربوط به فشارخون نیستند مثل تامسولوسین که برای پروستات مصرف می شود می توانند افت فشار بدهند.

3. آزمایش:

کم خونی ، به هم خوردن تعادل الکترولیتها شامل سدیم و پتاسیم، تغییرات قند خون به خصوص در افراد دیابتی، اختلالات غدد مثل کم کاری تیرویید ویا کمبود ویتامین دی ... از مواردی هستند که پزشک شما با درخواست آزمایش بررسی می کند.

4. بررسی داروهایی که بیمارتان مصرف می کند:

داروهای فراوانی هستند که خطر سقوط را افزایش می دهند. از این میان ما ده نمونه را برای اطلاع شما یاداوری می کنیم. البته توصیه اکید ما این است به هیچ وجه درباره ارتباط زمین خوردن بیمارتان با داروهای زیر شخصا تصمیم گیری نکنید، قضاوت و تصمیم گیری را بر عهده پزشک بگذارید:
- داروهای گروه " بنزو" شامل دیازپام، لورازپام، الپرازولام، کلردیازپوکساید، کلونازپام و ... تاکید می کنیم که اگر بیمار شما این داروها را مصرف می کند و دچار سقوط شده است اولا فورا نتیجه گیری نکنید که علت سقوط ایشان دارو بوده است، چه بسار علل دیگری در کار باشد. ثانیا هرگز بدون مشاوره با پزشک خود دارو را قطع نکنید چرا که قطع ناگهانی داروهای فوق با خطرات جدی همراه است.
- داروهای خواب آور " غیر بنزو" : مثل زولپیدم
- داروهای ضد سیکوز : پزشک در مواقع مواجهه با رفتارهای غیر طبیعی و خطرناک بیمارتان ممکن است از روی ناچاری این داروها را تجویز کند. توجه کنید که پزشک بطور دوره ای بررسی می کند که آیا این داروها را می تواند قطع کند یا خیر. بنابراین بطور خودسر این داروها را ادامه ندهید بلکه قبل از اتمام دارو مجددا مراجعه کنید. و البته قطع ناگهانی و بدون نظر پزشک هم به هیچ وجه توصیه نمی شود. برخی از این داروها عبارتند از ریسپریدون ، کوتیاپین، الانزاپین، هالوپریدول، و....
- داروهای ضدتشنج : داروهایی مثل والپروات سدیم ( که برای تشنج و یا تثبیت خلق به کار می رود) و گاباپنتین می توانند موجب زمین خوردن بیمار شوند. بازهم یاداوری می کنیم که اگر بیمارتان مثلا والپروات میل می کند الزاما زمین خوردن او ناشی از مصرف این دارو نیست و این پزشک است که باید در این باره تصمیم بگیرد. توجه داشته باشید که قطع ناگاهانی داروهای ضدتشنج با خطرات جدی همراه است.
- داروهای ضدافسردگی : مثل امی تریپ تیلین و نورتریپ تیلین ، سیتالوپرام، سرترالین و ترازودون و ...
- داروهای مخدر مثل کدیین و متادون و ...
- داروهایی که خاصیت ضد کلینرژیک دارند : برخی آنتی هیستامین ها مثل هیدروکسی زین، تری هگزی فنیدیل، بی پریدین و ...
- داروهایی که روی فشارخون اثر می کنند مثل پرازوسین ، لوزارتان، متورال، آملودیپین و ...
- داروهای کاهنده قند خون : مثل گلی بن کلامید

5. معاینه طرز راه رفتن و تعادل بیمار:

پزشک شما از بیمار خواهد خواست تا راه برود و اگر در حین راه رفتن در جایی از بدن ( زانو، قوزک پا، لگن ، کمر) درد دارد ذکر کند. همچنین تعادل او را در راه رفتن بر خط مستقیم بررسی می نماید تا اگر مشکلی در مخچه وجود دارد آشکار شود. نیز تستهایی برای بررسی سیستم تعادلی گوش و ... نیز انجام خواهد داد.

ادامه دارد…

دکتر موسی عطازاده
🌿

Cognitive Disorders

20 Sep, 20:29


https://doi.org/10.1136/bmj-2024-079475

🔵 مقایسه داروهای گروه " گلی فلوزین" و " گلیپتین" در بیماران دیابتی:

برتری گلی فلوزین ها در پیشگیری از دمانس!


🔅 گروه دارویی SGLT-2 inhibitor که شامل امپاگلی فلوزین می باشد، در بیماران دیابتی تیپ 2 ، نسبت به داروهای گروه DPP-4 inhibitorها شامل لیناگلیپتین با کاهش قابل توجه خطر دمانس و بیماری الزایمر همراه است و این تاثیر مفید با گذشت زمان افزایش می یابد.

دکتر موسی عطازاده
🌿