کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

@dr_abdoulgaffarebadie


کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

19 Oct, 06:11


81.Ət-Təkvir surəsi,
29 ayə Məkkə surəsi
۸۱. التّکویر سوره سی،
۲۹ آیه مکّه سوره سی

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
رحملی رحمان آللاهین آدیلا
Rəhmili Rəhman Allahın Adıyla



فَلَا أُقْسِمُ بِالْخُنَّسِ(۱۵)
آند ایچیرم گؤرونوب گیزله نن اولدوزلارا،
15.And içirəm görünüb gizlənən ulduzlara,



الْجَوَارِ الْكُنَّسِ(۱۶)
اوزوب گئدن قاییدیب گیزله نن سیاره له ره،
16.Üzüb gedən və qayıdıb gizlənən səyyarələrə,



وَاللَّيْلِ إِذَا عَسْعَسَ(۱۷)
قارالماغا اوز توتان گئجه یه،
17.Qaralmağa üz tutan gecəyə,



وَالصُّبْحِ إِذَا تَنَفَّسَ(۱۸)
و آغارماغا اوز توتان دان یئرینه!
18.Və ağarmağa üz tutan dan yerinə!



إِنَّهُ لَقَوْلُ رَسُولٍ كَرِيمٍ(۱۹)
او(قورآن) دیرلی بیر ائلچی نین(جبرييل) سؤزودور.
19.O (Quran), dəyərli bir elçinin (Cəbrailin) sözüdür.



ذِي قُوَّةٍ عِنْدَ ذِي الْعَرْشِ مَكِينٍ(۲۰)
او ائلچی، گوجلودور عرشین ییه سینین یانیندا چوخ یئرلی دیر.
20.O elçi, güclüdür Ərşin yiyəsinın yanında çox yerlidir.



مُطَاعٍ ثَمَّ أَمِينٍ(۲۱)
اوردا ( ملکلر طرفیندن) ایطاعت ائدیلندیر امانتداردی.
2.Orada (mələklər tərəfindən) itaət ediləndir, əlamətdardır.



وَمَا صَاحِبُكُمْ بِمَجْنُونٍ(۲۲)
سیزین یولداشینیز (محمّد) دیوانه دئییلدیر.
22.Sizin yoldaşınız (Mühəmməd) divanə deyildir.



وَلَقَدْ رَآهُ بِالْأُفُقِ الْمُبِينِ(۲۳)
گرچکدن، اونو ( جبرائیلی) آچیق آیدین افوقده گؤرموشدو
23.gerçəkdən, onu (Cəbraili) açıqaydın üfüqdə görmüşdü.



وَمَا هُوَ عَلَى الْغَيْبِ بِضَنِينٍ(۲۴)
او غیب خبرله ری باره سینده خسیس دئییلدیر.
24.O, qeyb xəbərləri barəsində xəsis deyildir.



وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَيْطَانٍ رَجِيمٍ(۲۵)
او ( قورآن) قؤوولموش شیطانین سؤزو دئییلدیر.
25.O (Quran), qovulmuş şeytanın sözü deyildir.



فَأَيْنَ تَذْهَبُونَ(۲۶)
ائله ایسه ( قوراندان اوز دؤنده ریب) هارا گئدیرسینیز؟.
26.Elə isə (ondan üz döndərib) hara gedirsiniz?.




إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَمِينَ(۲۷)
او( قورآن)، عالملر اوچون یالنیز بیر اؤيوددور
27.O (Quran), aləmlər üçün yalnız bir öyüddür,



لِمَنْ شَاءَ مِنْكُمْ أَنْ يَسْتَقِيمَ(۲۸)
(قورآن اؤيوددور) سيزدن دوغرو يولدا گئتمک ایستیینلر اوچون.
28.( Quran öyüddür )Sizdən doğru yolda getmək istəyənlər üçün.



وَمَا تَشَاءُونَ إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ(۲۹)
عالمله رین رببی اولان الله ایسته مه دیکجه، سیز ایستیه بیلمزسینیز.
29.Aləmlərin Rəbbi olan Allah istəmədikcə, siz istəyə bilməzsiniz.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

19 Oct, 06:10


Quranin türkcə tərcüməsi (iki ərəb və latin əlifbasi ilə) müqəddəs kitab və müsəlman türklərdən biri hər şənbə səhər çaği. Ph.d Abdoulgaffar Bədinin əsəri.

قرآنین تورکجه ترجمه سی(ایکی لاتین و عرب الفباسیله) قوتسال کیتاب و مسلمان تورکله رینی آیریجا مسلمانلاریله بیرلشدیرن، هر شنبه صبح سیزیله تلگرام کانالیمیزدا.
دکتر عبدالغفار بدیعین اثری
.

ترجمه تورکی قرآن با دو الفبای لاتین و عرب. هر شنبه صبح با شما مخاطبان در کانال تلگرامی
مترجم: دکتر عبدالغفار بدیع
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

17 Oct, 22:30


بسم الله الرحمن الرحیم
پنجشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۲۷
الخمیس:۱۳ربیع الثانی۱۴۴۶
Thursday,17Oktobre2023
پنجشنبه ها:
مکتب تبریز(۳۷)
(تبریز مکتبی، میللی مکتب)
ایرانشهری و وفاق

دکتر عبدالغفار بدیع
۱

ایرانشهریهای طاغوتی، کوروش پرستان سلطنت طلب و آذری پنداران ره گم کرده (شعوبیه پسامدرن) می خواهند وفاق ملّی را بین خودشان تشکیل بدهند حالیا که وفاق ملّی واقعی در ایران با تشکیل و اتّحاد ملّتها و اقوام و ایفای حقوق عادلانه آنان ممکن است. دیگر اینکه ما از نگاه اسلام، می توانیم بجای ایران، از ممالک محروسه ایران استفاده کنیم. اسلام مخالف اسم ممالک محروسه نیست اما از نظر اسلام، ایران یک اسم طاغوتی است. انقلاب اسلامی علیه طاغوت بود و ایران کلمه وضع شده توسّط طاغوت برای این جغرافیا بوده چرا تغییری در عنوان مملکت نشد؟! چرا ممالک محروسه برجای آن ننشست؟!.

۲

طهران و مکتب آن، محصول تبریز و مکتب تبریز است. طهران، بزرگترین سازه ایران جزئی از تبریز است؛ هویّت طلبی تورکی اسلامی به طهران چنین می نگرد و نمادِ طهرانِ تورکی اسلامی، برج طغرل در شهر ری است معماری اش تورکی اسلامی است چون جامع دماوند، بنای پیر تورکستان خواجه احمدیسوی، برج نقاره خانه،آرامگاه طغرل بیگ سلجوقی و آلپ ارسلان بوده است. سطح بیرونی آن ۲۴ترک دارد هر ترک،۴نیم دایره دارد که بیانگر ربع ساعت است در واقع برای تاجران ایپک یولو بسان ساعت آفتابی عمل می کرده است برجی که مثل مسجد نقش جهان اصفهان با معماری تورکی اسلامی صفوی می توان پژواک صدا را شنید. شیر حکّ شده بر دیواره آن از اهمیّت این نماد در مفکوره تورکی و پرچم شیر وخورشید تورکان حکایت دارد. زیر برج، سرداب دارد تا استحکام ساختمان را صیانت کند در آن برج علاوه بر پادشاهان سلجوقی تورکِ مسلمان افرادی چون ابن بابویه معروف به شیخ صدوق، دهخدا، میرزاده عشقی و پهلوان تختی در آنجا مدفون است.

۳

طهران را جدا و بیرون از تبریز و آذربایجان دیدن یک ترسه دوشونجه آشکار است‌. تصوّر آذربایجان بدون طهران ترسه دوشونجه است "طهران آذربایجاندی"، امروز شعوبیه مجوسی شیطانی صلیبی طاغوتی، قاجار را تخریب می کند تا مانع از اداره کشور بدست تورکان باشد و موفّق هم شده است. تمام حرفشان این است که قاجار و تورکان، ایران را بدبخت کرده اند می گویند که تورکان، قادر به اداره سیاسی مملکت نیستند امروز تخریب دکتر پزشکیان، مصاحبه استادیار بی سواد و کم مایه دانشگاه طهران درباره تورک و تورکان، همگی ادامه همان سیاست است. هویّت طلبی می گوید: ما باید به اندازه جمعیت و تاریخ خود در اداره سیاسی و فرهنگی و اقتصادی کشور سهیم باشیم همانی که اصل ۴۸ و ۲۶ و۱۵ و ۱۹ قانون اساسی می گوید.

۴

با وجود پیشرفت هوش مصنوعی و ترجمه زبانها به همدیگر در آینده زبان انگلیسی بی شکّ ارزش امروزین را نخواهدداشت دیگر تک زبانی وجود و معنی نخواهدداشت. آمارهای جدید نشان می دهد که نسل جدید علاقه و وقت صحبت و مکالمه را ندارند و بیشتر دوست دارند با اس ام  اس یا ایموجها ارتباط برقرارکنند اگر تراشه های مغزی هم به بازار بیآید، آیا یادگیری زبانهای دیگر ضرورت خواهد داشت؟!.

۵

نقشه و خریطه هویّت طلبی تورکی اسلامی را قرآن تعیین می کند. آیه حیرت انگیز و تامّل آفرین ۲۲ سوره روم: مِنْ آياتِهِ خَلْقُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَ أَلْوانِكُمْ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِلْعالِمِينَ.

این آیه ۲۲ واجد پیام هایی است:
1- آفرينش آسمانها و زمين، از نشانه‌هاى قدرت بى‌پايان الهى است.وَ مِنْ آياتِهِ خَلْقُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ»(اندیشه توحیدی)
2- تفاوت نژادها و زبانها، راهى براى خودشناسی و خداشناسى است.
3- هر زبانى براى خود ارزش و اصالت دارد و تغيير آن نه كمال است و نه نیاز.(هيچكس حقّ ندارد نژادها و زبانهاى ديگر را تحقيرنمايد.)
4- یکسان سازی شكلی و لونی همه‌ انسانها با ابتكار و بديع بودن خداوند سازگار نيست.
مگر خدا بدیع السّموات و الارض نیست؟!
5- انسان عالم و فهیم، از اختلاف رنگها و زبانها به معرفت الهى مى‌رسد ولى جاهل، رنگ و زبان را وسيله‌ تحقير و تفاخر قرارمى‌دهد.

۶

اسلام ظرفیّت و تحمّل همه ملّتها و اقوام را در کنار هم دارد وقتی با عقلانیّت اعتدالی متسامح و متساهل صلح اندیش و معرفت اندیش تورکی عجین گردد به مانیفست حیات طیبه درآید. ایرانشهریهای طاغوتی ضدّ اسلام  باهم دستی ماسونها تحمّل برابری کامل ملّتها و اقوام ایرانی را ندارند و وجود و رشد تمرکزگرایی حاشیه گریز زائیده و نتیجه این نژادپرستی و تنگ نظری است زیرا تمام بودجه و رسانه و هژمونی سیاسی را بدست گرفته اند به هر شکلی می خواهند عمل می کنند و ایران را به این انحطاط و افلاس دچارکرده‌اند اینکه در سیاست خارجه و داخله همه را با خود دشمن کرده اند ایلاف در قلوب و انجذاب در عقولی ایجادنکرده اند، اگر این اضمحلال و انحطاط نیست پس چیست؟!

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

15 Oct, 17:05


بسم الله الرحمن الرحیم
دوشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۲۳
الاثنین:۱۰ ربیع الثانی۱۴۴۶
Monday, 14 December 2024
دوشنبه ها:
اسلام ملّی(تورکی)۴۷
احیاگران و اصلاحگران اسلام تورکی۶
اسلام تورکی، اسلام تحقیق و اجتهاد
شهاب الدین مرجانی۱

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

ازلدن هئچ بئله بیلمزدیم سنی
قلبیمده ایلک آرزو، ایلک هوس اولدون
قیشدا باهار کیمی چوخ گزدیم سنی
یاز گلدی، قار کیمی گؤرونمز اولدون.
نبی خزری

۱

جنبشِ اصلاح طلبیِ اسلامیِ تورکانِ تاتار بی شکّ از نوگرایی برخاسته از تنظیماتِ عثمانی به سالهای ۱۸۳۹ و ۱۸۵۶ تاثیر می پذیرفت. اصلاحاتی که اسلام گرایی و غرب گرایی را در تاتمی و رودرروی هم می یافت و نهایتا برای تقویت اسلام در برابر غرب راهی جز تقویت تورکیّت و ملیّت نیافت و به یک تفسیر تورکی گرایانه از اسلام رسید.
۲
از اواخر قرن ۱۸ با اصلاحات در اندیشه اسلامی شروع شد و کم کم به اصلاحات در فرهنگ و تعلیم و تعلّم روی آوردند و سرانجام در اوایل قرن ۲۰ به حوزه سیاست ورودکردند که نماینده و نمایاننده جریان نخستین اصلاحگری اسلامی تورکان تاتار عبدالنّصیر کورساوی بود که قدری از وی در مقالات پیشین سخن راندیم او از تفسیر خلاّقانه از قرآن و پویایی اعتقادات اسلامی جانبداری می کرد. تلاشهای وی در جنبش جدیدیون بی تاثیر نبود هر چند محافظه کاران او را به سبب عقایدش انکار می کردند مع الوصف وی یکی از مهمّ ترین مراجع اصلاح طلبان و جدیدیهای تورکان تاتار گشت
.(Maraş, pp.51-53;çağla,pp. 31-32; TDVIA, vol. XXVI, p. 447;Hasanov, p.311 Rorliç, p. 49.)
۳

یکی از اصلاح طلبان اسلامیِ تورکِ تاتار که از کورساوی متاثّر بود شهاب الدین مرجانی است. پس از مرجانی، متفکران عظیمِ اعظمی از اصلاحگرانِ تورکانِ تاتار پیشه وی را پیش گرفتند و نهضتی را پدیدآوردند که به«نهضت جدیدیها» یا «جدیدیسم»‌ مشهورشد و از مرزهای تاتارستان نیز فراتررفت و نرم نرمک همه جوامع مسلمان روسیه را فراگرفت.

۴
مرجانی؛ محقّق، فیلسوف، مورّخ، قوم شناس، باستان شناس،معلم، واعظ بود او در 16 ژانویه 1818در خانواده یک معلم در روستای اپانچینو، ناحیه قازان، استان قازان به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی خود را در خانه گذراند، سپس برای تحصیل به مدرسه روستای تاشکیچو رفت. از سال 1838 تا 1849 در مدارس کوکلتاش و میرعرب در بخارا و مدرسه شیردار در سمرقند تحصیل کرد. از محضر علمای ممتاز درس گرفت و نسخه‌هایی را که در کتابخانه‌های آثار دانشمندان برجسته علوم و ادبیات عرب ـ اسلامی مانند ابن سینا، ابن العربی، ابن رشد، سیوطی نگهداری می‌شد، مطالعه کرد. با اندیشه های ابوحامد غزالی، شهرستانی، ابن خلدون و دیگران آشناشد. او رساله های زیادی نوشته است از جمله: شرح مقدمه الکاتبی الشمسیه فی القواعد الکاتبی، رساله الطریق الطبیعه و افضل العقید فی المنطق و اصول الفقه. مرجانی در بخارا با عرفان تورکی و تصوّف آشنا شد. مرجانی از سال 1860  بر صحّت متون نسخه های قرآن کریم قازان و نشر قرآن در روسیه نظارت داشت. مرجانی در سال 1862 برای منصب مفتی و ریاست اداره دینی مسلمانان نامزد شد، اما دادستان کل وقت از انتصاب او خودداری کرد. او اولین عضو رهبری مذهبی اسلامی بود که در سال‌های 1876 و 1884 به تدریس دین اسلام در مدرسه معلمان تورکان تاتار قازان پرداخت. مرجانی در سال 1876 به عضویت انجمن باستان شناسی، تاریخ و قوم نگاری دانشگاه قازان انتخاب شد. او اولین محقق تورک تاتار بود که در چهارمین کنفرانس باستان شناسی که در سال 1877 برگزار شد شرکت داشت‌.
۵

شهاب الدین مرجانی، بزرگترین و موفّق ترین عالم تورکِ تاتار، ‌نقشی مهمّ در هویّت  بخشیدن به تورکان تاتار داشت، او قازانها را قانع ساخت که از تاتارنامیدن خود شرمسار نباشند. همچنین عمر خود را در مبارزه برای رهایی علمای تورک مسلمان از جزم اندیشی، ‌کلام سنّتی و اثبات این نکته صرف کرد که دین اسلام می‌تواند همانند دوران طلایی اسلام، با پیشرفت و علوم جدید همگام باشد. وی اطاعت کورکورانه از مراجع سنتی در قالب تقلید را محکوم می دانست و خواستار گشایش باب «اجتهاد و تحقیق» گردید؛ بدین معنی که هر یک از مسلمانان از طریق بررسی قرآن و احادیث، خود می بایست پاسخ مسائل دینی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خویش را بیابند. مرجانی بر این باور بود که فلاح و رستگاری جهان اسلام در  رجعت به خلوص اولیه اسلام نهفته است ولی او بر خلاف وهابی‌ها که معتقد بودند اسلام می‌تواند صرفاً با عقب بردن عقربه زمان، توان فرهنگی و سیاسی از دست رفته را بازیابد، به نوعی اقتباس مشروط و آگاهانه از غرب، با حفظ تمامیّت معتقدات اسلامی، ‌باور داشت. او تأثیر عمیقی بر اسلام روسیه گذاشت و رهگشای اصلاحات جدید پرتوانی گشت که تا‌ آن زمان از بیم اتهام ارتداد مکتوم مانده بود.
(الکساندر بینگسن، مسلمانان شوروی، گذشته، حال و آینده؛ صص ۱۲۲-۱۲۳)

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

13 Oct, 15:20


بسم الله الرحمن الرحیم
شنبه:۱۴۰۳/۰۷/۲۱
السّبت:۸ربیع الثانی۱۴۴۵
         saturday,12Oktobre,2023
شنبه ها:
فلسفه ملّی(تورکی اسلامی)۸۰
سهره وِردی و نور و آفتاب
فیلسوف ملّی آذربایجان

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

۱
الحُبّ هو أن أحبّك ألف مرّة و في كلّ مرّة أشعر إنّي أحبّك لأوّل مرّة.
نزار قبانی
عشق یانی:
مین یول سئوم سنی
آنجاق هر یول
ایلک دفعه سئودیییم کیمی حیسّ ائدم

۲

فیلسوف ملّی آذربایجان، آنتولوژی خود را نور نام نهاده نور یعنی، وجود و «نورالانوار» یعنی، واجب الوجود و خداوند. همان حقیقت الهی که درجه روشنی آن چشم را کور می‌کند. «نورالانوار» یا «نورمطلق» همان وجود مطلق است و تمام موجودات، وجود خود را از این منبع کسب کرده‌اند و جهان هستی چیزی جز مراتب و درجات گوناگون روشنایی و تاریکی نیست. سلسله مراتب موجودات بستگی به درجه نزدیکی آنها با «نورالانوار» دارد، یعنی به میزان درجه «اشراق» و نوری که از نورالانوار به آنها می‌رسد. این استخدام مفهومی از نور در دستگاه فکری سهره وِردی بمثابه فیلسوف تورک مسلمان منبعث از دو منبع است:

۱.نگاه تورکان باستان و شمنها به نور و آفتاب
۲.نگاه قرآن به نور.
۳

فیلسوفان بحث را با وجود و عدم و موجود و ...شروع می کنند حتا برای خداوند از تعبیر واجب الوجود استفاده می کنند برای دیگر موجودات از ممکن الوجود یعنی خداوند وجودش واجب و ضروری است نمی شد که وجود نداشته باشد. مگر قرآن خدا را نور نمی دانست اصولا در قرآن بجای وجود از کلمه نور برای خداوند استفاده شده است:
الله نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيها مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَة لَاشَرْقِيَّةٍ ولَاغَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ ولَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدی الله لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ و... (۳۵/نور)
خدا نور آسمانها و زمين است...
این نوع نگاه را در کثیری از حکیمان تورک مسلمان می توان یافت از جمله نگاه ملّای تورک رومی به آفتاب نیز از مفکوره تورکی و قرآنی وی می جوشد تنها به آفتاب بسنده نمی کند گاهی از آفتاب آفتاب حرف می زند وقتی از آفتاب حرف می زند مقصد و منظر شمس الدین تبریزی است که ارتباط شمس با شمن با آفتاب حیرت انگیز است. آفتاب نور دارد و احیاگر، روشنی بخش و ظلمت شکن است. آفتاب آفتاب نزد مولانا الله است که نور السموات و الارض است و تمام نورها بازتابی از او و هو است. آفتاب خودش دلیل است و حاجت به دلیل ندارد:
آفتاب آمد دلیل آفتاب
گر دلیلت باید از وی رو متاب

انبیاء و اولیاء نمادهایی از آفتابند.آدمیان در سایه آفتاب می زیند چون تابش آفتاب بر دیوار. آفتاب سخاوتمندانه بر همه می تابد اما خیلی نباید به او نزدیک شد چون می سوزاند خیلی نباید از وی دور شد چون منجمد گرداند:
آفتابی کز وی این عالم فروخت
اندکی گر بیش تابد جمله سوخت

آفتاب نماد عشق است می تواند همه را پاک کند.
هر که را جامه ز عشقی چاک شد
او ز حرص و جمله عیبی پاک شد

چقدر آدمی باید فرخنده باشد که رویایی بیند که خورشید از دهانش بیرون می آید:

گفت چون باشد خود آن شوریده خواب
که در آید در دهانش آفتاب
۴
الهه آفتاب در اسطوره تورکان کویاش نام دارد که با نامهای کویاش آتا،گون آتا، گونش اتا شناخته می شود. در خیلی از فرهنگها آفتاب مذکّر تمثیل شده امّا در اسطوره تورکان مونّث است آن هم در آسمان هفتم.در باور تورکان آفتاب نماد حرارت، دولت،نور و فراوانی است در قوتادغو بیلیک نخستین شخصیّت گوندوغدو است که نماد عدالت و توره است.آفتاب تمثیلگر حرارت ماه تمثیلگر برودت است. در اسطوره اورال باتور الهه آسمان سامراو دو زن است یکی کویاش انا و دیگری آی آنا است. با گون خان یکی نیست. در تنگریسم تورکان آلتای، گون آنا با خورشید در رفیعترین طبقه آسمان یعنی، هفتم نشسته و موجودی قوتسال است. در این مفکوره گون آنا نخستین مادر انسانها و آی ده ده نخستین پدر انسانهاست. نظر ضیاء گوک آلپ هم همین است که در باور تورکان باستان، خاقان و خاتون فرزندان آسمان و زمین بودند گونش انا و آی آتا سمبل آنان بر فراز آسمان هستند تمثیلگر خاقان، آی آتا در طبقه ششم و تمثیلگر خاتون، گون آنا کمی بالاتر در طبقه هفتم آسمان قرار دارد نگاه متعالی تورکان به زن و جنسیّت مونّث را در این اسطوره ها می توان یافت.خورشید سمبل جنوب و ماه سمبل شمال است. نگرشی اسطوره ای تورکان باستان به آفتاب و ماه و ستاره ها بر زندگی امروزین آنان نیز تاثیر گذاشته است. "هونها" و یا چنگیزخان به هنگامی که می خواستند، کاری را آغازکنند، به موقعیت خورشید و ماه نگاه می کردند و به هنگامی که می خواستند تصمیم مهمّی برگیرند، با تفسیر موقعیت ستاره ها تصمیم می گرفتند. در آناتولی و آذربایجان تانری، خورشید را زن و ماه را مرد آفریده است.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

12 Oct, 23:04


https://youtu.be/9ZccOPDBqrU?si=jsVCbCcU2BqY2QgR

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

12 Oct, 09:47


81.Ət-Təkvir surəsi,
29 ayə Məkkə surəsi
۸۱. التّکویر سوره سی،
۲۹ آیه مکّه سوره سی

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
رحملی رحمان آللاهین آدیلا
Rəhmili Rəhman Allahin Adila

إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ(۱)
گونش سرینیب بوکوله جه یی (سؤنه جه یی) زامان،
1.Günəş sərınıb büküləcəyi (sönəcəyi )zaman,


وَإِذَا النُّجُومُ انْكَدَرَتْ(۲)
اولدوزلار سؤنوب توكوله جه يی زامان،
2.Ulduzlar sönüb töküləcəyi zaman,


وَإِذَا الْجِبَالُ سُيِّرَتْ(۳)
داغلار حرکته گتیریله جه یی زامان،
3.Dağlar hərəkətə gətiriləcəyi zaman,

وَإِذَا الْعِشَارُ عُطِّلَتْ(۴)
اون آیلیق بوغاز دوه لر باشلی باشینا بوراخیلاجاغی زامان،
4.On aylıq boğaz dəvələr başlı-başına buraxılacağı zaman,


وَإِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ(۵)
وحشی حیوانلار بیر یئره ییغیلاجاغی زامان
5.Vəhşi heyvanlar bir yerə yığılacağı za­man,

وَإِذَا الْبِحَارُ سُجِّرَتْ(۶)
دنیزلر قایناییب داشاجاغی زامان،
6.Dənizlər qaynayıb daşacağı zaman,

وَإِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ(۷)
روحلار بدنله ره قؤوشاجاغی زامان،
7.Ruhlar bədənlərə qovuşacağı zaman,

وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ(۸)
دیری دیری توپراغا باسدیریلان قیز اوشاغینین سؤروشولاجاغی زامان،
8.Diri-diri torpağa basdırılan qız uşağının soruşulacağı zaman


بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ(۹)
هانسی گوناها گؤره اولدورولدو دییه،
9.Hansı günaha görə öldürüldü deyə.


وَإِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ(۱۰)
عمل دفترله ری آچیلاجاغی زامان،
10.əməl dəftərləri açılacağı zaman,


وَإِذَا السَّمَاءُ كُشِطَتْ(۱۱)
گؤی سییریلاراق قوپاردیلاجاغی زامان،
11.Göy sıyrılaraq qopardılacağı zaman,

وَإِذَا الْجَحِيمُ سُعِّرَتْ(۱۲)
جهننم الولادیریلاجاغی زامان،
12.Cəhənnəm alovlandırılacağı zaman,


وَإِذَا الْجَنَّةُ أُزْلِفَتْ(۱۳)
و جننت یاخینلاشدیریلاجاغی زامان
13.Və cənnət yaxınlaşdırılacağı z­aman,

عَلِمَتْ نَفْسٌ مَا أَحْضَرَتْ(١٤)
کیمسه نه گتیردیینی بیله جکدیر!
14.Kimsə nə gətirdiyini biləcəkdir!

...

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

12 Oct, 09:47


Quranin türkcə tərcüməsi (iki ərəb və latin əlifbasi ilə) müqəddəs kitab və müsəlman türklərdən biri hər şənbə səhər çaği. Ph.d Abdoulgaffar Bədinin əsəri.

قرآنین تورکجه ترجمه سی(ایکی لاتین و عرب الفباسیله) قوتسال کیتاب و مسلمان تورکله رینی آیریجا مسلمانلاریله بیرلشدیرن، هر شنبه صبح سیزیله تلگرام کانالیمیزدا.
دکتر عبدالغفار بدیعین اثری
.

ترجمه تورکی قرآن با دو الفبای لاتین و عرب. هر شنبه صبح با شما مخاطبان در کانال تلگرامی
مترجم: دکتر عبدالغفار بدیع
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

11 Oct, 19:31


بسم الله الرحمن الرحیم
شنبه:۱۴۰۳/۰۷/۲۱
سیاست ورزی ملّی(تورکانه)۵
تجزیه طلبی و اقلیّت
دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie
ومن آیاته خلق السموات و الارض و اختلاف السنتکم و الوانکم...(روم ۲۲)

۱
ما هویّت طلبانِ تورکِ مسلمان عدالت خواهِ آذربایجانی،خراسانی،تورکمن،قشقایی و ... که به ایرانی بودنمان می بالیم و در ذرّه ذرّه خاکش شیهه اسبان پدران و حسرت مادرانمان را که از جان خویش گذشتند تا ایران وطن گردد به عیان می شنویم.ما تجزیه طلب،جاسوس میت یا آذربایجان نیستیم اینها القاب نخ نمای تاریخ گذشته اند. من خودم وقتی در دفاع از این خاک ژ۳ برمی داشتم ژ۳ از من بزرگتر بود.تجزیه طلبی از آن اقلیّتهاست یک جمعیّت بالای۴۰میلیون که برای این جغرافیا از پیش از اسلام چون اشکانیان و...پس از اسلام چون غزنویان،خوارزمشاهیان،سلجوقیان، قره قویونها، آق قویونها،صفویان، افشار، قاجار و ...و لشکر عاشورا، باکریها و تجلایی ها و ...خون داده و جغرافیای ایران عزیز را با خون خویش وطن نموده اند تا تمام ملل ایرانی(تورک، عرب و فارس) با تسامح و تساهل و تدبیربقا در ایران کثیرالالسنه و کثیرالمدنیه در کنار هم زندگی کنند و به زبان و دین هم حرمت و احترام نهند چنین القابی لایتچسبک است.
۲
تمام ایران برای ما و ما برای ایران هستیم. جای ظالم و مظلوم، شاکی و متشاکی پاک عوض شده قلب واقعیت و جعل حقیقتی رخ داده تجزیه طلبان واقعی این کشور اقلیّت طرفدار اندیشه شیطانیِ طاغوتیِ وابسته ایرانشهری و پان ایرانیستی هستند که ضدیّت با تورک و عرب و اسلام را به بهانه ایران پیش می برند. ما را چه زیبد با ننگ و انگ تجزیه؟! ما در جرگه ترکیب طلبان خاک بر خاک و خشت بر خشت معماری این دیار افزوده ایم. پل خواجو و منارجنبان و پل الله وردی خان و کاخ گلستان و ارک و مسجد کبود و ...شاهدان زنده بر معماری و مهارت حکمرانی تورکانه هستند. بندرعباس با رشادت شاه عباس در بیرون کردن پرتغالیها بندرعباس مانده هنوز هم بهترین معماریها را تورکان در این جغرافیا خلق کرده اند ما تاریخ را خلق کردیم ولی شمایان نوشتید آنهم به جعل و تحریف. غافل از این که تاریخ جهان بدون تورکان قابل خوانش نیست‌. چه رسد به تاریخ ایران.چقدر در کتب درسی تحریفات نمودید که الان دانش آموزی بدان رغبت ندارد.
۳
قاجار را مرتجع و مستبد نشان دادید حالیا که اینان ورود آرام مملکت دهقانی را به کشور مدرن فراهم می کردند با آغوشی باز به سراغ مدرنیته رفتند فرمان دارالشوری و مشروطه را اینان امضانمودند تکیه دولت و تفکیک قدرت داشتند دارالفنون را تاسیس کردند قهرمان مشروطه که محمدعلی شاه قاجارتبریزی بود به جعل و عمد وارونه نمایاندید. مشروطه قلابی ماسونی صلیبی را به نام تجدد بر پیکره ما وارد کردید و ما را از پروسه مشروطه حقیقی که شاهان قاجار به درایت طی می نمودند باز داشتید همه آن عظمت را به استبل داری دادید که همه چیز را نابودکرد.
۴
ما فیلسوفان ملّی چون فارابی و ابن سینا و ابوریحان و شیخ شهاب الدین سهره وردی و حکیمان ملّی چون یوسف خراسانی عارفان ملّی چون مولانا و شمس تبریزی داشتیم که به جعل و غصب اینان را ایرانشهری پندارید شما به مدد غرب و کانون شعوبی آن غاصبان حاکمیّت قاجار شدید. دست ماسونها را در این کشور بازکردید. تمام مسبب الاسباب بحرانها و جنگها و فقرها و کینه ها و ...در این دیار این اندیشه تبعیض افکن غیرعادلانه و ظالمانه ایرانشهری و پان ایرانیستی است من نمی دانم چرا شما به خاطر این اندیشه ضدّانسانی و اسلامی در محضر قانون مجازات نمی شوید اما مثل آب خوردن تورکان را به مسلخ پانتورکی و تجزیه طلبی برده و احکامی دلخواه بر قامتشان می دوزید شما بر ضدّ قران و سنت خدا که اختلاف السنه را آیت خدا می داند عمل کردید. طالبان هم در افغانستان چنین نمی کند. تمام زبانها و فرهنگها را در ذیل و ظلّ زبان دری درمی آورید زبانی که نیک می دانید از حیث تولید واژگان عقیم بوده و قدرت حمل حکمت و عرفان و فلسفه و اخلاق و دین را ندارد. اسلام را عاری از اخلاق و فلسفه را تهی از تفکّر و عرفان را برهنه از تعالی نفس نمودید.

۵

گستاخی را برخی از این تنگ چشمان و تنگ دلان بدانجا رسانده اند که مهمانداری در هواپیمایی آتا اگر به تورکی خوش آمد گوید تجزیه طلب است و دریغ و درد بر عقب نشینی دست اندرکاران هواپیمایی آتا که از فقر فلسفه و حکمت ملّی و فقر اعتماد به نفس و جهل به وارلیق و تاریخ خود چنین موضع عجولانه ای را گرفتند. عدالت و اسلام اقتضامی کند زبان تورکی هم به خاطر تعداد متکلمانش زبان رسمی ایران عزیز گردد. اگر ما تورک را با واو می نویسیم به خاطر عدم قابلیّت زبان دری است که با تَرَک یا با تَرْك اشتباه گرفته نشود وگرنه واو را چه یارای تجزیه طلبی.


حسن ختام سخن با مولانا جلال الدین در خطاب به ایرنشهریان و پان ایرانیستهای تجزیه طلب:

چون تو خفاشان بسی بینند خواب
که جهان ماند یتیم از آفتاب

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

11 Oct, 11:59



بسم الله الرحمن الرحیم
جمعه: ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
الجمعه: ۷ربیع الثانی۱۴۴۶
Friday,11 Oktobre 2024
جمعه ها:
زبان و ادبیات ملّی(تورکی اسلامی)۳۱
شرح غزل ۴۸ از دیوان حکیم فضولی
و شعری از ممد آراز(دونیا هئچ کیمین)

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

۱
شعری از ممد آراز:
اوخويان: نيام‌الدين موسايف

بیر طالعین اویونوندا جوتلنمیش زریک
یوز ایل قوشا آتیلساق دا قوشا دۆشمریک
بیر ذره‌نین ایشیغینا میلیون‌لار شریک

دونیا سنین
دونیا منیم
دونیا هئچ کیمین
 
بو گئت - گل‌لر بازارینا دوه‌ دی دونیا
بو عؤمور گۆن ناخیشیندا هه‌وه‌‌دی دونیا
ابدیت قهقه چکر: «ابدی دونیا»؟

دونیا سنین
دونیا منیم
دونیا هئچ کیمین

چئوره‌سیندن چیخسا اگر سئودا فیرفیران
بیر اۆمودون اَتَییندن توتوب دا فیرلان
ائشیدرسن: پیچیلداییر ییخیلان، دوران

دونیا سنین
دونیا منیم
دونیا هئچ کیمین!

۲

شرح غزل چهل و هشتم از کلیّات دیوان فضولی

۱.صبا اغیاردان پنهان غمیم دلداره اظهار ائت
خبرسيز ياريمي حال خرابیمدان خبردار ائت
ای صبا! پنهان از اغیار غم مرا به دلدار بیان کن
آن محبوبِ بیخبرِ مرا از حالِ خرابم خبردار کن.





۲.گتیر یادیم اونون یانیندا،گؤرسن کی قهر ائیلر
خموش اولما يئنه دشنام طريقيله تكرار ائت
مرا در نزد او به یادآور و اگر دیدی که عتاب و خطاب می کند ساکت مشو باز هم از راه دشنام یاد مرا یادآوری کن.




۳.کونول غم دونلرین تنها کچیرمه ایسته بیر همدم
اجل خوابيندان افغانلار چکیب مجنونو بيدار ائت
ای دل! آنات و لحظات اندوه خود را به تنهایی مگذران و همدمی برای خویشتن طلب کن و آنقدر افغان و ناله سر ده که مجنون را از خوابِ مرگ بیدار کنی.

مولّای تورک بلخی رومی هم می گفت:
اگر تو یار نداری چرا طلب نکنی
وگر به یار رسیدی چرا طرب نکنی
به کاهلی بنشینی که این عجب کاری است
عجب توی که هوای آن عجب نکنی




۴.چو یوخ عشق آتشی بیر شعله چکسه طاقتین ای نی
باش آغريتما دم عشق اورما، آنجاق ناله زار ائت
ای نی! در تو آتش عشق  نیست که نیست زیرا قدرت تو تنها به یک شعله می رسد که کافی برای عشق نیست پس سر مردم را بیهوده به درد میاور و از عشق و عاشقی دم مزن و تنها ناله و زاری کن .(عشق و عاشقی و معشوقی چیز دگری باشد)

ملّای تورک بلخی رومی هم می گفت:

هر چه گویم عشق را شرح و بیان
چون به عشق آیم خجل مانم از آن
شرح عشق و عاشقی هم عشق گفت
عقل در شرحش چون خر در گل بخفت

هر نه بویدا ائیله سم عشقی بیان
عشقه چاتدیقدا اولار ضعفیم عیان
باتدی شرحینده زیغا عقل ائششگی
عشقی عشق آنلار نه عاغلین کؤششگی





۵.منی رشک اودونا پروانه تک ای شمع یاندیرما
يئتر خورشید رخسارین چراغ بزم اغیار ائت
ای شمع! مرا مانند پروانه در آتش رشک مسوزان
دیگر بس است سیمای آفتاب صفت خویش را دیگر چراغ بزم اغیار قرار دهی.




۶.گرفتار غم عشق اولالی آزاده دهرم
غم عشقه منى بوندان بتر يارب گرفتار انت
با گرفتار شدن در غم عشق آزاد مردترین روزگارانم (رهایی از همه تعلقات و علائق) خدایا مرا بر غم عشقی بدتر از این گرفتارم کن.




۷. فضولی باخماق اولمور اول گونش یادیله خورشیده
نه وجه ايله كيم اولسا گون کئچر فكر شب تار ائت
ای فضولی! با وجود آفتاب صفتی یاد و ذکر وی دیگر نمی توان به آفتاب نظری کرد زیرا که در هر حال روزها بگذرند تو به فکر شب تاریک باش.(آفتاب، یاد معشوق است و آن نیز بگذرد و در روز خود را بنمایاند تو در اندیشه شب تاریک باش زیرا اوقات تو را با خود معشوق و گیسوان و زلفانش به خلوت گذراند.)

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

10 Oct, 05:09


بسم الله الرحمن الرحیم
پنجشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۱۹
الخمیس:۶ربیع الثانی ۱۴۴۶
Wednesday, 10 Oktobre, 2024
پنجشنبه ها:
مکتب ملّی
(تبریز مکتبی، میللی مکتب)۳۶
مکتب تبریز، مکتب وفاق
شیخ ابوطالب زنجانی

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie
"داش کؤنولده نه بيتر"؟!
یونس امره
١
مکتب تبریز هم بدست انسانهای بزرگ ساخته و پرورده شد هم در دل مکتب تبریز، انسانهایی سترگ و عظیم بالنده گشت مثلا وقتی مطبوعات جهان در دهه ۴۰ اعطا دو میلیون متر زمین در اراضی وکیل آباد مشهد را از سوی تاجر تبریزی منتشر کردند نام حاج حسین آقا ملک تبریزی به زبان‌ها افتاد. مطبوعات وقت که معمولاً در دو روزنامه پرتیراژ کیهان و اطلاعات خلاصه می‌شد این تاجر تبریزی مقیم تهران را مرد سال ایران و خاورمیانه خواندند.

۲


اردوغان می گوید:"سایکس پیکویی دیگر را اجازه نخواهیم داد." در شکل گیری و پیاده کردن سایکس پیکو، روسیه ارتدوکس و غرب کاتولیک  متّحد بودند امروز هم احساس کنند که جهان اسلام تبدیل به خطر واقعی می شود، ارتدکس و کاتولیک با هم متّحد می شوند تنها با اتّحاد مسلمانان می شود پروژه شیطانی سایکس پیکو را شکست داد.

۳

مکتب تبریز مکتب اتّحاد و اتّفاق و وفاق است میان همه تورکان جهان و تورکان مسلمان و جهان اسلام. در جهان مسیحیّت بیشترین اتّحاد و اتّفاق میان کاتولیکها هست زیرا واتیکان را دارند که در مدیریت و مهندسی سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و ...جهان نقش دارند تورکان هم تبریز دارند بی جهت نبود ملّای تورک بلخی رومی تبریز را قبله می دانست. ارتدوکس با از دست دادن ایاصوفیا و بیزانس شرقی، قرنها است له له می زند جنگ اسرائیل و اعراب کاملا یک جنگ مکتبی و دینی و مذهبی است اما غرب، به صراحت اعلام نمی کند جنگ آزربایجان با ارمنستان  هم ادامه همان نگاه صلیبی است و جنگ بی امان بین جهان تورک مسلمان و جهان مسیحیّت در تمام جبهه های سیاسی و فرهنگی و مکتبی و فلسفی و اقتصادی و سیاسی و تبلیغاتی و ...  ادامه دارد و بی پایان است.

۴


روحانیان در آذربایجان در منابر از حافظان زبان و ادبیات تورکی بودند.چرا روحانیان روشن بین وقت با تاسّی از روحانیان روشنگری چون محمدحسن ممقانی و ابوطالب زنجانی، هادی نجم آبادی هر سه عالم تورک مسلمان دوران قاجار؛ وحدت جهان اسلام را در ذیل و ظلّ عقلانیّت تورکانه تعریف و تبیین نمی کنند؟! چرا ایران را به عضویّت در سازمان کشورهای تورک تشویق و ترغیب و تهییج نمی کنند؟!.  شیخ ابوطالب زنجانی چنین فردی بود، از آزاداندیش ترین روحانیان شیعی و مردی با اطّلاعات بسیار وسیع مذهبی و سیاسی بود که در خطّ سلطان عبدالحمید عثمانی به عنوان نماینده‌ اتّحاد اسلام کار می‌کرد. او متوجّه شده بود که پروژه‌ اتّحاد اسلام در ذیل و ظلّ سلطان عثمانی، قدرت منافع مسلمانان را در سراسر جهان تقویت خواهدکرد. به همین دلیل سعی می‌کرد با طرح پیشنهاداتی بکر و دادن امتیازاتی چون (گذشت از برخی باورهای شیعی)، به یک پلتفورم مشترک فقهی دست یابد، تا شیعه و سنی بر اساس آن مسئولانه گردهم آیند. وی یکی از پیشگامان و  شخصیّت‌های موثر در ظهور تورک‌گرایی مدرن و روند ملّت‌شوندگی تورک در ایران است.  پروژه‌ اتّحاد اسلام که همگرایی سیاسی-نظامی جوامع مسلمان اعم از سنی و شیعی و علوی و وهابی و ازلی و ... بر اساس تجدد و بر علیه تجاوزات دول استعماری اروپایی در زیر چتر عثمانی تبلیغ می‌کرد از طرفی ابوطالب زنجانی (و دیگر شخصیت‌های تورک مسلمان آن دوره مانند معلم احمدفیضی تبریزی، شیخ الرئیس ابوالحسن قاجار تبریزی، ...) ضربه‌ای کاری به سیاست شعوبیّه مدرن وقت وارد نمود. زیرا شعوبیّه مدرن تفرقه و شکاف جهان اسلام را مدّنظر داشت. پروژه‌ اتّحاد اسلام مانع تاریخی تعصّب مذهبی بود و قرنها سدّی را که در مسیر نزدیکی تورکان شیعی و علوی ایران و منطقه به تورکان عثمانی بود از میان برداشت.پذیرش سیادت سلطان عثمانی از سوی شیخ ابوطالب زنجانی و دیگر معتقدان به پروژه‌ اتّحاد اسلام، دسیسه‌ تبدیل عثمانی‌هراسی و عثمانی‌ستیزی (نوعی از تورک‌هراسی و تورک‌ستیزی) را در این میان تورکان به افلاس کشانید. مانع جدّی را در مسیر نزدیکی تورکان ایران و منطقه به تورکان عثمانی از میان برداشت. علی‌رغم نواندیشی اسلامی و آزاداندیشی و آشنائی عمیق با اندیشه و فلسفه‌ اروپایی، ابوطالب زنجانی به سبب اعتقاد به اتّحاد اسلام و عثمانی‌دوستی، برعکس رهبران مشروطه‌طلب افراطی، دارای تمایلات ضدّاسلامی و باستان‌گرایانه و خصومت با هویّت تورکی و نفرت از دولت تورک قاجاری نبود.به همین دلیل پس از غلبه این گرایشات بر جنبش مشروطیّت و انحراف و تبدیل شدن آن به یک حرکت انگلیسی برای ساقط کردن دولت قاجاری و پایان دادن به حاکمیّت تورک‌ بر ایران، ابوطالب زنجانی به دفاع از دولت تورک قاجاری و مخالفت با مشروطه‌ صلیبی ماسونی قلاّبی انگلیسی برخاست، در نتیجه از این منظر هم موضعی ملّی اتخاذکرد.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

07 Oct, 15:56


بسم الله الرحمن الرحیم
دوشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۱۶
الاثنین:۳ربیع الثانی۱۴۴۶
Monday, 7 December2024
دوشنبه ها:
اسلام ملّی(تورکی)۴۶
احیاگران و اصلاحگران اسلام تورکی۵

عبدالنّصیر کورساوی تاتارستانی۲
اسلام تورکی اسلام تحقیق

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie




گئدن توپراقلاری قایتارماق اوچون
ساواشا بیلمه‌دیک، صولحه اؤیوندوک

آتامیز قورد ایدی، آنجاق بیز بوگون
اللردن اوت یئیه‌ن قوزویا دؤندوک
بختیار وهاب زاده



۱

تصوّر شعوبی از تاتار، یغماگری و چپاول را القاء می کند حالیا که تاتارستان و تورکان مسلمان تاتار یکی مراکز و منابع مهمّ معرفتی و مشربی جهان تورکی اسلامی بودند که دعوت به عقلانیّت و ایمان و تسامح و تساهل و تحقیق می کردند.
مگر ملاّی تورک روم نمی گفت:
در غزل ۱۶۰۹:

تو ز تاتار هراسی که خدا را نشناسی
که دوصد رایت ایمان سوی تاتاربرآرم

مولوی، تاتارستان را مرکز ایمان می دانست و یکی از القابی که به شمس تبریز داده بود آهوی تاتار بود:
در غزل ۲۱۸۷:

ز لاف فتنه تاتار کم کن
ز ناف آهوی تاتار بر گو
۲

یکی از بزرگترین جنبشهای اصلاح گری و یا احیاگری اسلامی در تاتارستان(تورکان تاتار) نهضت جدیدیه یا اهل التجدید(جدیدیون)بود که بزرگانی
چون شهاب الدین مرجانی،

اسماعیل گاسپیرالی،

شمس الدین محمد کولته سب،

محمد نجیب تونتری،

ضیاءالدین کمالی،

عالم جان بارودی،

موسی جارالله ( لوتر تاتارستان)،

حسین فیض خانوف،

قیّوم ناصری،

رضاء الدین بن فخر الدین و ...

را در آستین پرورش داد.این نهضت تمام همّ و غمّ خویش را در عزتمندی اسلام و فهم درست اسلام و خروج از مدارس اسکولاستیک و مقابله با شعوبیه روسی ارتدوکسی وقت و ...می جستند بزرگانی هم بعدها درباره اهل التجدید قلم زده اند
از آن جمله یوسف آقچورا اوغلو،
عبدالله بطّال تایماس،
زکی ولیدی طوغان،
اقدس نعمت کورات
و....

۳

سجادطایری در مقاله ای پیرامون نهضت تجدیدیه در تاتارستان عبدالنصیر کورساوی تاتارستانی را پیشاهنگ رهایی از قیمومیّت و صغارتِ تورکان مسلمان می داند و از لزوم فتح باب اجتهاد سخن می گوید. کتاب تلفیق الاخبار محمدمراد رمزی و مستفاد الاخبار شهاب الدین مرجانی که اولی به عربی و دومی به تورکی تاتاری است شرحی از زیست وی را به تصویر می کشاند.

۴

عبدالنصیر فرزند ابراهیم فرزند یارمحمّد در روستای ورخنیای کورسا، حوزه ولگا از توابع ولایت قازان سال ۱۷۷۶ متولد می شود.(رمزی، تلفیق الاخبار ج ۲ ص ۴۱۶) وی تحصیلات مقدماتی در روستای مچکره نزد شیخ محمد رحیم پسر یوسف می گذراند.(شهاب الدین مرجانی، مستفاد الاخبار ج ۲ ص ۱۶۸ و تلفیق الاخبار ج ۲ ص ۴۱۶) (Ahmet. Kanlidere, Kazanli Din Alimi Abdunnasir Kursavi( 1776-1812) : Hakkinda yazilanlar, Fikri Gelişimi və Etkileri p 484) سپس بنابر سنّت رایج جهت تکمیل تحصیلات به بخارا می رود و از محضر علمای وقت چون نیاز قلی ترکمانی، شیخ نقشبندیه کسب طریقت می کند‌. (رمزی، تلفیق الاخبار، ج ۲ ص ۴۱۶؛ شهاب الدین مرجانی، ج ۲ ص ۱۶۸ و Allen J . Frank Bukkara and the muslims of Russia: Sufism , education , the paradox of Islamic prestige, p 155) زیرا بخارا صاحب مکتب بود به تعبیر ملّای تورک روم در داستان مرد بخارایی:

این بخارا منبع دانش بود
پس بخارایی است هر که آنش بود

پس از ۴ سال کورساوی موفق به کسب اجازه از شیخ شده و به دیار خویش برمی گردد آنجا مدارسی را بنا و شاگردانی را گرد و به تدریس اشتغال می ورزد وی بی شکّ به آثار غزّالی و مولوی دسترسی داشته است. در نقد خلفیان و ترجیح سلفیان رسائلی نگاشت. از آن جمله کتاب الارشاد للعباد و اللوائح فی عقائد اهل السنه الحقه. وی در سال ۱۸۰۷ جهت ارشاد و نصیحت علماء به بخارا رفت و آنها را منحرف از سلف دانست. کورساوی در مناظرات بر جزمیّات کلام می تاخت و دعوت به اجتهاد می نمود این تفکرات مبدعانه هم واکنش علمای محافظه کار هم امیربخارا را برمی انگیخت زیرا آن مباحث را بدعت شمرده و کمر بر قتل او بستند مگر این که توبه و انابه پیشه می کرد.(شهاب الدین مرجانی، ج۲ ص ۱۶۸؛ رحیم رییس نیا، جنبس جدیدیه تاتارستان ص ۴۸) و یا گفتارهایش را علیه کلام ماتریدی و اشعری انکارمی کرد.(رمزی، تلفیق الاخبار، ج ۲ ص ۴۱۶؛ شهاب الدین مرجانی ، ج۲، ص ۱۶۸) کورساوی به خاطر اندیشه اعتزالی در دل سنت حنفی محکوم به ارتدادگشت گوییا کورساوی تسلیم توبه می گردد و ناگزیر از بخارا به قصد زیارت کعبه خارج می شود اما در استانبول مریض شده و در سال ۱۸۱۲ م در همان شهر روحش به ابدیّت و خلود پیوست.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

06 Oct, 16:12


بسم الله الرحمن الرحیم
یکشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۱۶
الاحد:۴ربیع الثانی ۱۴۴۶
   Sunday, 8 Dekabr, 2024
یکشنبه ها:
حکمت ملّی(تورکی اسلامی)۲۸
قوتادغو بیلیک(حکمت نامه تورکان)۲۷

در بیان اندیشه خیرخواهی در حکمرانی تورکانه

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

١
حکمت تورکی:

isdədiğini söyləyən,
isdəmədiğini eşidir.
آنکه به دلخواه خود سخن می راند،
(سخن) ناخواسته خواهد شنید.


از ج نخست قوتادغوبیلیک ص۵۹۷و۵۹۹و ابیات ۲۴۳۵تا۳۴۴۹ اثر دکتر کریمی باغبان راجع به اندیشه خیرخواهی در حکمرانی تورکانه پاره هایی را با شما گرانمایگان در میان می گذاریم:

گفت و گوی اؤیودولموش(سمبل عقل و آگاهی ) با ائلیک(سلطان، سمبل توره و عدالت)

ص۵۹۷

الف)اؤیدولموش ائلیکه اولو خاص حاجیبین نئجه انسان اولماسینی بیان ائدیر

اویدولموش سوزه باشلاییب آچدی دیلینی
ائلیک شاد-خرم مین یاشاسین(۲۴۳۵)
اویدولموش زبان گشود و سخن آغازکرد ائلیک شاد و خرم بادا!!

اولوخاص حاجب ،اعتبارلی، دوزگون، دوغروجول،
اوسته لیک یاخشی و دینی بوتوو شخص اولماليدير.(۲۴۳۶)
خاص حاجب باید فردی ،معتبر درستکار صادق و بیش از همه خوب و دیندار باشد


اصلی–سویو گره ک تر–تمیز اولسون کی
خلقه گونش و آی کیمی دوغسون.(۲۴۳۷)
اصل و نجابتش تمیز باشد تا برای مردم چون آفتاب و ماه طلوع کند


سویلو آداملار خیرخواه اولورلار
خیرخواه خلقه یاخشیلیق ایستر(۲۴۳۸)
افراد نجیب و اصیل خیرخواه می شوند خیرخواهان خوبی مردم را خواهند.

ب)پرسش ائلیک از اؤیدولموش
ص۵۹۹

خیرخواه آداملاردان خیرخواهلیق گلر یئمک، ایچمک گئییم و مینیک خصوصوندا(۲۴۳۹)
از دست خیرخواهان در خوردن و نوشیدن و پوشیدن نکوکاری برآید.

عملی یاخشی اولان سؤزونو اؤلچوب - بیچیب سؤیلر
سؤزونو اؤلچوب - بیچه نین ایشی چوخ تمیز اولار (۲۴۴۰)
خوب کردار همواره سخن خود اندازه گیرد و بیازماید و سپس سخن گوید اندازه نگهدار در گفتار با نزاکت باشد‌.

گوزو توخ آبیرلی نزاکتلی اولمالیدیر
ذکالی و مین جور بیلیگه صاحب اولمالیدیر(۲۴۴۱)
چشم سیر و آبرومند، با نزاکت و باهوش و صاحب هزار فن باید باشد.

گوزو توخ ادام وظیفه باشیندا رشوت الماز
حاجب رشوت، السا بیگ گولونج وضعيته قالار(۲۴۴۲)
چنین آدم چشم سیری رشوت نگیرد چون حاجب رشوه گیرد بیگ به تمسخر گرفته شود.


یولونا دوشن ایشی رشوت پوزار
رشوت بیشمیش ایشی چیی ائده ر.(۲۴۴۳)
کار بسامان را رشوت خراب و کار پخته را خام سازد.


حاجیب، آبیرلی تمیز نزاکتلی اولسا
اوندان ایشده و سوزده خیر گلر(۲۴۴۴)
حاجب که آبرودار و بانزاکت باشد از کار و سخن او خیر برآید.


حیالی آدام پیس ایش توتماز
یارارسیزا یاخینلاشماز، قابالیق ائتمز(۲۴۴۵)
آدم باحیا کار بد نکند به افراد بیفایده نزدیک نشود و پررویی نکند.


نزاکتلی آدام سعادتی هضم ائده ر،
نزاکتلی آدام ثروته لايق دير.(۲۴۴۶)
فرد با نزاکت خوشبختی را هضم کند و لایق ثروت باشد.


انسان ذکالی ،اولسا ثروته محتاج قالماز
بیلیکلی، اولسا ایشینده هیچ وقت یانیلماز (۲۴۴۷)
انسانی باهوش باشد نیازمند ثروت نباشد دانا باشد هرگز در کار اشتباه نکند.


بیلیکلی و بؤیوک آدام چوخ گؤزه ل سؤیله میش
قسمتینه ان چوخ قووشان بیلیکلی آدامدیر
(۲۴۴۸) آدم دانا و بزرگی سخن زیبایی گفته است. این آدم داناست که قسمتش را خود تعیین کند.


بیگلرین ایشینی گؤرمه گه بیلیکلی آدام گره کدیر، بیلیکسیز آدام هئچ بیر شئیه پاراماز (۲۴۴۹)
برای انجام امور بیگها فردی دانا نیاز است آدم نادان به هیچ کاری نشاید.

فقره هایی از کتاب قوتادغو بیلیک ( علم سعادت) تورکان را آوردیم همان گونه که دیدید این کتاب هزار سال پیش حتا پیش از کیمیای سعادت غزالی و سیاست نامه خواجه نظام الملک از یک نظم اخلاقی و سامان حقوقی سخن می راند. حقیقتا این همه تکیه و تاکید بر دانایی و کسب فضیلت در این کتاب در قالب توره حیرت انگیز است. قوتادغو بیلیک، اندیشه های خیرخواهانه را در انسانهای خوب و نجیب و دانا جست و جو می کند و اجازه حکمرانی و دیوان سالاری را به آنان می دهد هر کسی را حکمرانی نشاید کسی که خیر کسی را بخواهد یک حکمرانی ایده آل و فاضله را بسازد کسی که خیر کسی را نخواهد چگونه می تواند یک حکمرانی عادلانه و اخلاقی را اجرا کند؟!. انسانهای خیرخواه و باحیا و بانجیب و آبرودار چون فکر بد نکنند کار بد نیز نکنند چون کار بد نکنند حکمرانی بد نیز نکنند.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

06 Oct, 07:36


سلام استاد

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

05 Oct, 18:36


بسم الله الرحمن الرحیم
شنبه:۱۴۰۳/۰۷/۱۴
السّبت:۱۴۴۶/۰۴/۰۲
Saturday,2Oktobre2024
شنبه ها:
فلسفه ملّی(تورکی اسلامی)۷۹
شیخ اشراق،
شهاب الدین زنجانی سهره وِردی

فیلسوف ملّی آذربایجان۳
نظری و گذری بر آثار

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie
گؤزدن- گؤزه كؤرپو سالماق نر ایشدی
باخیشلارین مئیلینی تئز دییشدی
تزه آددیم اؤزو تزه دؤيوشدو،
آلدات منی، اونوت منی، آت منی.
(ممدآراز)

١
فیلسوف ملّی آذربایجان؛ شیخ شهاب الدین سهره وِردی، مشاور طراز اوّلِ ملک ظاهر ایوبی بود. چیرگی سهره وِردی بر دانش و حکمت، حمل مفکوره تورکی شمنی، توانایی او در حلّ مسائل مختلف و تسلّط او به اسرار و علوم غریبه، سبب حسادت دیگر علماء نسبت به او می شد. به گفته عماداصفهانی، در مجلس مناظره ای که برای سهره وِردی آماده کردند، در مورد اراده خداوند از او پرسیده شد: «آیا خداوند قادر است بعد از رسول خاتم، پیامبر دیگری برگزیند؟ سهره وِردی در پاسخ گفت: «خداوند قادر مطلق است و قدرت او حدّ و شرط نمی پذیرد". پاسخی که هر حکیم و عارف اشعری اندیشی بدان اینگونه پاسخ دهد. زیرا از منظر اشاعره خداوند قدرت لایقف دارد اما معتزلیان قدرت خداوند را با عدالتش محدود می کنند. هر چه آن خسرو کند شیرین بود* چون درخت تین که جمله تین بود سخن ملّای تورک بلخی رومی درباره اشعریان است. باری دو تن از فقهای وقت، پاسخ او را کفر و سندی بر الحاد او دانستند و او را به زندان افکندند.

۲

فیلسوف ملّی آذربایجان، علاوه بر حکمه الاشراق که متن متین وی در فلسفه تورکی اسلامی است آثار دیگری نیز دارد پاره ای از رساله های وی فلسفی است از آن جمله، رساله الطیر ابن سینا را ترجمه کرده است و یا بر اشارات و تنبیهات وی شرحی نوشته است و یا فصوص فارابی را شرح داده است و یا بر پاره ای آیات قرآن شرح نوشته است. پاره ای از رساله های وی خیالین و نمادین است.

۳

سهره وِردی وجود را امری اعتباری و عقلی می داند و ماهیّت را که اصل است ۴ قسم می داند: نور است یا ظلمت/ هر یک از این دو جوهر است یا عرض. نور جوهری است شامل نفوس و  عقول. نور مراتبی دارد بالاترین مرتبه آن نورالانوار است که نامهایی دیگر چون نور مقدّس، نوراعلی، نوراعظم، نورمحیط دارد. نور الانوار، خالق عالم و مبدا کلّ است‌ از آن نور تنها یک نور پدید آمده و آن نوراقرب است که از آن نور، نورهای دیگر یعنی، افلاک پدیدآمده‌ تا نور نهم و آن زمین است نور زمین در قلب و مغز انسان پرتوافکن است.

۴

من توفیق داشتم همه رسائل شیخ اشراق را بخوانم اخیرا دوستی فاضل می گفت در زنجان تمام رسائل به تورکی ترجمه گشته است و در آستانه اخذ مجوز و نشر است. بی صبرانه ارباب معرفت نشر چنین آثار فاخری را در انتظارند:
رسائل خیالین شیخ شهاب الدین عبارتند از:

۱. آواز پر جبرییل: شرح دو پر جبرییل است یکی راست و آن نور محض است و دیگری پر چپ و آن تاریکی محض است. یگ گفت و گوی خیالین راجع به جبرییل و مصعد کلمات با جماعت پیران در خانقاه پدر که ۶۵۴ ه. ق تمام می شود.

۲.رساله عشق: از داستان آدم و خلقت وی  یعقوب و یوسف و زلیخا و ناقه صالح سخن می گوید.

۳.عقل سرخ: با مالکیّت و ملک بودن ربّ آغاز می شود و موکلان آدمی، گوهر شب افروز، کوه قاف، روشنی کوه قاف از درخت طوبی است. گفت و گوی شیخ با پیر راجع به درخت طوبی:
پس پیر را گفتم درخت طوبی چه چیز است و کجا باشد؟ گفت: درختی عظیم است هر کس که بهشتی بود چون به بهشت رود آن درخت را در بهشت بیند و در میان این یازده کوه که شرح دادیم کوهیست او در آن کوهست و میوه ها و ...
سیمرغ ، پیر زره باف،

۴.روزی با جماعت صوفیان: هر شیخی راجع به پیر خود در خانقاهی حرف می زد و گفت و گوی من با پیر خویش راجع به فلک و...است.

۵.صفیر سیمرغ: کوه قاف و سیمرغ و غذای وی آتش ، فصول مختلف ، راجع به سکینه، تصوف، اوله الله و آخره لا نهایه له،

۶. رساله فی حاله الطفولیه:
صوفیان بعد سماع آب می خورند اگر نخورند و آب بر وی نزنند بسوزنند در شرح احوال پاره ای از صوفیان.

۷.لغت موران:
گفت و گوی یک مور متصوّف که هر چیزی به اصلی که دارد بر می گردد: "کلّ شی یرجع الی اصله"هر چه به ظلمت محض کشد اصلش هم از آن است و در طرف نور الهیّت این قضیه
نور علی نور یهدی الله لنوره من یشاء و یضرب الله الامثال للناس. گفت و گوی سلیمان با عندلیب

۸.رساله العشق: اولین رساله وی بوده داستان حضرت آدم و یوسف و زلیخا و ناقه صالح و ...به طرزی زیبا در این رساله آورده شده است.

۵

در هیچ از رسائل نامی از حکمت خسروانی و ایرانی و آریایی و زرتشتی و ...نیامده است از جعلیّات شعوبیّه درباره سهره وردی است. تمام محتوای رسائل، از سفر خیال شمنی وی و از مفکوره تورکی، قرآنی و اسلامی وی منبعث می گردد. پرواز خیال برای سفرهای روحانی و معنوی که منجر به نگارش رسائل فوق گردیده تنها و تنها می تواند از خیالات یک شمن و گرایش شمنی بجوشد و بتراود....

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

05 Oct, 03:57


82.Əl- İnfitar surəsi, 19 ayə
Məkkə surəsi

۸۲.الانفطار سوره سی، ۱۹ آیه
مکّه سوره سی

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
رحملی رحمان آللاهین آدیلا
Rəhmili Rəhman Allahin Adila


يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ(۶)
ای اینسان! کرم صاحیبی اولان رببینه قارشی سنی آلدادان نه دیر؟
6.Ey insan! Kərəm sahibi olan Rəbbinə qarşı səni aldadan nədir?



الَّذِي خَلَقَكَ فَسَوَّاكَ فَعَدَلَكَ(۷)
(او رببین)کی سنی یاراتدی، سنی نیظاما سالدی.
7.O (Rəbbin) ki səni yaratdı, səni nizama saldı.



فِي أَيِّ صُورَةٍ مَا شَاءَ رَكَّبَكَ(۸)
سنی ایسته دییی شکیلده دوزنه چکدی.
8.Səni istədiyi şəkildə düzənə çəkdi.



كَلَّا بَلْ تُكَذِّبُونَ بِالدِّينِ(۹)
خئیر! عکسینه، سیز حاقّ-حساب گونونو یالانلاییرسینیز.
9.Xeyr! Əksinə, siz haqq-hesab gününü yalanlayırsınız.



وَإِنَّ عَلَيْكُمْ لَحَافِظِينَ(۱۰)
حقیقتا، سیزی قؤرويان(ملكلر) واردير،
10.Həqiqətən, sizi qoruyan (mələklər) vardır,


كِرَامًا كَاتِبِينَ(۱۱)
عملله رینیزی یازان محترم(ملکلر)!
11.Əməllərinizi yazan möhtərəm (mələklər)!


يَعْلَمُونَ مَا تَفْعَلُونَ(۱۲)
اونلار سیزین ائتدیکله رینیزی بیلیرلر.
12.Onlar sizin etdiklərinizi bilirlər.



إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ(۱۳)
شوبهه سیز یاخشی اینسانلار نعمتلر ایچینده اولاجاقلار.
13.Şübhəsiz, yaxşı insanlar nemət içində olacaqlar.



وَإِنَّ الْفُجَّارَ لَفِي جَحِيمٍ(۱۴)
گوناهکارلاردا جهننمده اولاجاقلار.
14.Günahkarlarda cəhənnəmdə olacaqlar.



يَصْلَوْنَهَا يَوْمَ الدِّينِ(۱۵)
حاقّ- حساب گونو اونلار اورا گیره جکلر.
15.Haqq-hesab günü onlar ora girəcəklər.



وَمَا هُمْ عَنْهَا بِغَائِبِينَ(۱۶)
اونلار اورادان چیخا بیلمیه جکلر.
16.Onlar oradan çıxa bilməyəcəklər.



وَمَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الدِّينِ(۱۷)
سن هاردان بیله سن حاقّ حساب گونو ندیر؟!
17.Sən hardan biləsən haqq-hesab günü nədir?!



ثُمَّ مَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الدِّينِ(۱۸)
بئله، سن هاردان بیله سن حاقّ- حساب گونو ندیر؟!
18.Bəli, sən hardan biləsən haqq-hesab günü nədir?!




يَوْمَ لَا تَمْلِكُ نَفْسٌ لِنَفْسٍ شَيْئًا ۖ وَالْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِلَّهِ(۱۹)
او گون هئچ کیم هئچ کیمه یییه دییل او گون حکم اللاهیندیر.
19.O gün heç kim heç kimə yiyə deyil O gün hökm Allahındır!.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

05 Oct, 03:57


Quranin türkcə tərcüməsi (iki ərəb və latin əlifbasi ilə) müqəddəs kitab və müsəlman türklərdən biri hər şənbə səhər çaği. Ph.d Abdoulgaffar Bədinin əsəri.

قرآنین تورکجه ترجمه سی(ایکی لاتین و عرب الفباسیله) قوتسال کیتاب و مسلمان تورکله رینی آیریجا مسلمانلاریله بیرلشدیرن، هر شنبه صبح سیزیله تلگرام کانالیمیزدا.
دکتر عبدالغفار بدیعین اثری
.

ترجمه تورکی قرآن با دو الفبای لاتین و عرب. هر شنبه صبح با شما مخاطبان در کانال تلگرامی
مترجم: دکتر عبدالغفار بدیع
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

04 Oct, 09:26


بسم الله الرحمن الرحیم
جمعه: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
الجمعه: ۳۰ربیع الاوّل ۱۴۴۶
Friday,4 Oktobre 2024
جمعه ها:
زبان و ادبیات ملّی(تورکی اسلامی)۳۰
شرح غزل ۴۵ از دیوان حکیم فضولی
و شعری از صمد وورغون

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

۱
شعری از صمد وورغون:

ائلیندن-گونوندن آیریلان کؤنول،
آرا-بیر واخت تاپیب آغلاسین گرک!
عزیز کیمسه‌لری قیریلمیش کیمی،
یاس توتوب قارالار باغلاسین گرک؛

دئمیرم اینجیدیب اوزسون اؤزونو،
ال اوزوب دونیادان یومسون گؤزونو.
نه قدر اولسا دا وطن سؤزونو،
دویسون اوره‌یینده، آنلاسین گرک!

بیر شیکسته نئی‌ام، بیر قیریق کامان،
گؤرمه‌دیم بیر بلا حسرتدن یامان.
وورغون، ائل‌لر دئییب آغلار هر زامان،
اونون قایداسیدیر، آغلاسین گرک!
صمد وورغون


۲
شرح غزل ۴۵ از دیوان حکیم فضولی:

۱.بحر عشقه دوشدون ای دل
ذوق دونیایی اونوت


بالغ اولدون گل رحمدن
ایچدیگین قانی اونوت


ای دل اگر عاشق شدی علاقه و تعلّق به دنیا را فراموش کن زیرا عشق، تو را به بلوغ رساند پس بیا خونی را که در زمان جنین بودن در شکم مادر از رحم مادر خوردی فراموش کن.



۲. وئردی رحلتدن خبر
موی سفید و روی زرد


چهره خندانی و زلف پریشانی اونوت


زمانی که موی سرت، سفید و رنگ رویت، زرد شد تو دیگر پیر گشته ای و همگی به تو خبرمی دهند که دیگر روی خندان معشوق و زلف پریشان او را باید ترک کنی.


۳.چک ندامتدن گؤیه دود آهین
تؤک قانلی یاش


سرو نازی ترک توت گلبرگ
خندانی اونوت



از روی پشیمانی از کارهایی که تا حال کرده ای دود آهت را به آسمان برسان و خون گریه کن و سرو ناز و گلبرگ خندان را به بوته فراموشی سپار.

۴. گؤر غنیمت فقر ملکونده
گدالیق شیوه سین


اعتبار منصب درگاه ســلطانـی اونـــوت


در مملکت فقر (احساس عدم در برابر ربّ) راه و روش گدایی را برای خود یک غنیمت و نعمت بشمار و اعتبار مقام و منصب دربار پادشاهی را ترک کن.


۵.چکمه عالم قیدینی
ای سربلند فقر اولان


سلطنت تختينه ائردین بند و
زندانی اونوت



ای که در مقام فقر خود را سربلند می دانی قید و زنجیر جهان را از گردن خود دورکن و این را بدان که با انتخاب فقر و گدایی به تخت سلطنت تکیه کردی و ثروت و مقام دنیوی را که بند و زندان است فراموشش کن.


۶.معصيت دئرسن يئتر
تكرار قيل دؤندرورق


أوزگه حرفين مشقين ائت
اوّلكـــی عنــوانـی اونـــوت


اگر تا حال گناه انجام داده ای کافی است تکرار
آن ورق کتاب را برگردانی و مشقی دیگر از
سخن را مورد نظر قراربدهی عنوان اول که جوانی و هوس را در سرداشتی ترک کن



۷. لوح خاطر صورت جانانه
قیل آئینه دار


آنی یاد ائت هرنه کی یادین
دادیر آنی اونوت




صفحه دلت را آیینه صورت جانان قرار بده و جانان را در خاطر جای ده و چیزهایی که تا حال در خاطر مشغول آنها بودی فراموش کن.


۸. اى فضولی چک ملامت
رهگذاريندان قدم


لحظه لحظه چکدیگین
بیهوده افغانی اونوت


ای فضولی از مسیر ملامت رهگذران خود را به کناری بکش و تاکنون لحظاتی که بیهوده و از روی هوس ناله و افغان کرده ای فراموشش کن. منظور از ملامت همان تحقیر مردم است که عشق جوانان را گناه می شمردند نه فرقه ملامتیه که ملالت مردم را یکی از طرق سیر و سلوک می دانستند.

کانال رسمی دکتر عبدالغفار بدیع*dr.abdoulgaffarebadie

03 Oct, 14:48


بسم الله الرحمن الرحیم
پنجشنبه:۱۴۰۳/۰۷/۱۲
الخمیس:۲۹ربیع الاوّل۱۴۴۶
Wednesday, 3Oktobre,2024
پنجشنبه ها:
مکتب ملّی
(تبریز مکتبی، میللی مکتب)٣٥

آصلان گونش بایراقی
واکسیلی باشماق

دکتر عبدالغفار بدیع
Ph.d Abdoulgaffar badie

١
جنگ وقتی طولانی شود تبدیل به تجارت گردد؛ آذربایجان در جنگ ۴۴ روزه قره باغ مانع از تبدیل جنگ به تجارت شد. غرب و مسیحیّت، پشت اسرائیل پنهان شده است اگر اسرائیل نبود جهان عرب و تورک و به تبع جهان اسلام بی شکّ مستقیما با غرب وارد جنگ می شدند یعنی، ۷۰ سال است اسرائیل به نیابت از غرب با جهان اسلام و تورک و عرب در جنگ است.

۲

این کاپیتالیسم است که جنگ طبقاتی را به جنگ فرقه ای تبدیل کرده است. کمترین دستاورد جنگ چه در شکست چه در پیروزی ما، احتکار و گرانی به نفع جهان کاپیتال است. جنگ خاورمیانه در نهایت به نفع ماسونهای صلیبی تمام خواهدشد.جهان کاپیتالیسم دارد پوست اندازی می کند و نظم جدیدی را شکل می دهد.این جنگ به نفع کاپیتالیسم به سرکردگی مسیحیت است و هدف تضعیف اسلام و تورکان است.
۳

در جنگ هوش مصنوعی،تکنولوژی و اقتصاد صنعتی ما در گود هستیم یا گودال.وقتی موادخام خود را به کاپیتالیسم جهانی می فروشیم و توان تبدیل آنرا نداریم چطور می توانیم با آنان بجنگیم. به تجربه نظمهای نوینی در این ۱۵۰سال اخیر توسط غرب انجام شده با شعارهای فریبنده ای چون تجدد، آزادی، دموکراسی و حقوق بشر و شعار همه ما انسانیم مانند مشروطه ماسونی صلیبی که منتهی به سقوط قاجار گردید. هزینه جنگ را طبقه ضعیف پرداخت می کند تاکنون سرمایه داران مسلمان و یهود نه تنها از خود هزینه نکرده اند بلکه سود و تجارتش را کرده اند. ملّتی که فلسفه ملّی نداشته باشد هر زمان آماده سواری دادن است.

۴

اگر فرض کنیم اردوگاه سوسیالیسم بر اردوگاه کاپیتالیسم پیروزمی شد بی شکّ در آن اردوگاه نخستین قربانیان تورکان می شدند. فلسفه ملّی، داشتن و بازنمودن مکتب تبریز اسلحه ای است که با تمام قدرت توان مقابله با  فلسفه های بیگانه استحماری را دارد و مانع جذب و هضم در فلسفه و مکاتب بیگانه می شود. در گذشته جوانان ما کرورکرور در صف جذب و هضم شدن در مکاتب شیطانی ماسونها بودند هنور هم مع الاسف این یاریش ادامه دارد.

۵

کوچکترین تغییر در منطقه به قدرت گیری جریان ماسونی صلیبی طاغوتی شیطانی ایرانشهری منجرخواهدشد. اینان در جعل، استاد تمام عیار هستند حتا بایراق آصلان گونش(پرچم شیر و خورشید) این پرچم یک پرچم تورکی اسلامی بود این بیرق بیش از هزار سال بود که در دست سربازان و مسلمان تورک، مقابل قشون تورکان مسلمان بود.این ماسونها بودند که بیرق را به شعوبیه نئومدرن(ایرانشهریها و پان ایرانیستها) تحویل دادند بیرقی که نماد هویّت تورکان بود بیرق آصلان گونش نماد تاریخی و کولتور و فلسفه و عرفان و مکتب و از همه مهمتر نماد مبارزه  ملّت تورک در مقابل اندیشه های شیطانی صلیبی بود و با این کار ملّت تورک را دچار یاس و نسیان نمودند و تمام راههای مبارزه را بستند. اینک ما تورکان که هستیم چه هستیم؟ کجا قرارداریم؟ چه می خواهیم؟ از که می خواهیم؟!.

۶

دولت عثمانی و قاجار حکومتهای سنتی اسلامی فاقد فلسفه ملّی بودند که به سهولت در مقابل غرب شکست خوردند زیرا انسان مسلمان مانند انسان مسیحی، فلسفی نبود عالم را از چشم علل و معالیل نمی دید از چشم تقدیر و تسلیم می نگریست و صنعتی هم نشده بود  بلاتکلیف و سرگردان بود با شروع نظام سرمایه داری صنعتی کاملا منگ بود اصلا نمی توانست  تفاوت نظام فئودالی را با سرمایه داری  تشخیص بدهد و از قافله عقب مانده بود و روشنفکران هم برای وابستگی به غرب سر و دست می شکستند و می شکنند نیروهایی وابسته که مصرف اندیشه و کالای غرب را تجدد می دانستند.

۷

روشنفکران قلابی، کراوات را سمبل تجدد می دانستند حالیا که کفش تبریز خیلی پیشتر از کراوات ماسونها نماد تجدد بود یعنی کفش تبریز نماد دیپلمات بود‌ حتا پدران و پدربزرگان ما در جاده های خاکی بدون آسفالت بدون واکس با این کفشها راه نمی افتادند. کفشهای واکس زده هم نماد تجدد بودند هم نظافت و نظم
.

۸

احمقانه ترین اندیشه ای که در ذهنیت روشنفکرهای تورک جا انداخته شده این است که گویا تورکان بر علیه حاکمیت خودی قاجار به نام مشروطه قیام و شورش و یا به اصطلاح انقلاب کرده اند تا ما این اندیشه و ذهنیّت غلط و ترسه دوشونجه را یدک می کشیم هیچ تحلیل و درک واقعی از یک انقلاب ملّی فلسفی مکتبی هویتی نخواهیم داشت،در زمان شعوبیه نئومدرن و پسامدرن با تکیه به فتنه مشروطه ستارخانی با تخریب قاجار طوری جاانداختند که گویا تورکان قادر به حکومت کردن نیستند و متاسفانه در این صدسال خود تورکان هم فتنه مشروطه را انقلاب مترقّی پنداشتند و متقاعدشدند که امپراطوری تورکان خائن بودند لذا خود را از اداره سیاسی کشور کنار کشیدند. ما به پروسه عبور از روشنفکر به متفکّر (دوشونر)حاجت داریم.

3,292

subscribers

76

photos

36

videos