【 *﷽*】
سوره نحل آيه ۱۳
﴿وَمَا ذَرَأَ لَكُمْ فِي الأَرْضِ مُخْتَلِفاً أَلْوَانُهُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَذَّكَّرُونَ﴾ (۱۳)
«و» همچنين «آنچه براي شما در زمين به رنگهاي گوناگون آفريد» يعني: مخلوقات زمينياي كه به رنگهاي متنوع براي شما آفريد و رام گردانيد، خود نشانهاي عظيم و آيتي بزرگ بر وجود آفريننده و يگانگي وي است.
البته حكمت در اينكه خداوند جلّ جلاله اين پديدهها را به رنگهاي گونهگون آفريده، رعايت منفعت و در نظر داشت مصلحت بشر است زيرا تنوع رنگها، منبع عظيمي براي توسعه معارف و شناختها و جلوهگاه پرگسترهاي براي شادي وانبساط جانها و روانهاست و اگر اشيا و پديدهها همه به رنگ واحدي ميبود، اين منافع و شناختها راه كمال پيموده نتوانسته و از جامعيت بهره چنداني نميبرد.شايان ذكر است كه «علم الوان» امروزه فرازهايي از اعجاز اين آيهكريمه را به نمايش گذاشته است.
«بيگمان در اين» امور «نشانهاي است» روشن «براي مردمي كه به ياد ميآورند» نعمتهاي الهي را بر خود لذا آنها را سپاس گزارده و از مشاهده آنها پند و اندرز ميگيرند زيرا كسي كه پند پذيرفت، عبرت ميگيرد و كسي كه عبرت گرفت، به مطلوب خود راهياب ميشود.
سبب اينكه خداوند متعال آيه (11) را با (يتفكرون) و آيه (12) را با (يعقلون) و آيه كنوني را با (يتذكرون) به پايان آورد، اين است كه: در آيه (12) ادله آسماني مطرح شد و از آنجا كه دلالت آن ادله بر قدرت و وحدانيت پروردگارآشكار است پس مجرد تعقل در آنها ـ هرچند با تفكر و تأمل عميق نيز همراه نباشد ـ براي رسيدن به هدف كافي است، بدين جهت آن آيه را با (يعقلون) بهپايان آورد. ولي از آنجا كه ادله زميني در دلالت خود بر اثبات وجود خداوند جلّ جلاله به تفكر و تأمل و تدبر بيشتر نياز دارند، آيه (11) را با (يتفكرون) به پايان آورد. وآيه كنوني را بدان جهت با (يتذكرون) به پايان آورد تا به اين امر توجه داده باشد كه در همه اين پديدههاي زميني، تأثيرگذار و فاعل مختار حكيم، ذات ذوالجلال اوست و بس لذا بندگان بايد اين حقيقت را هميشه بهخاطر داشته باشند.
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐