⁉️ مخزنی از #سلولهای_بنیادی در حلقه لیمبال (حلقهی تیره اطراف عنبیهی چشم) وجود دارد. کمبود این سلولهای بنیادی لیمبال (#LSCD، در اثر ضربه به چشم، بیماریهای خودایمنی یا ژنتیکی) سبب میشود در هنگام آسیب به چشم، ترمیم به صورت کامل انجام نشده و در عوض، قرنیه با بافت اسکار پوشانده شود که منجر به نابینایی میشود.
✅ در مطالعهای که به تازگی در مجلهی Lancet منتشر شد، Kohji Nishida، چشم پزشک دانشگاه اوزاکا در ژاپن و همکارانش از #سلولهای_بنیادی_پرتوان_القایی (iPSCs) برای درمان این عارضه استفاده کردند. در این کارآزمایی بالینی، #سلولهای_خونی از یک اهداکنندهی سالم گرفته شد و پس از بازبرنامهریزی به حالت پرتوان، سلولهای پرتوان حاصل را به ورقهای نازک و شفاف از سلولهای سنگفرشی اپیتلیال قرنیه تمایز دادند. سپس این ورقهی اپیتلیایی را به چهار نفر با اختلال دید شدید پیوند زدند.
✔️ نتایج نشاندهندهی بهبود فوری در بیناییِ هر چهار نفر آنها بود، اما در یک نفر از آنها این بهبود دوامی نداشت.
✔️ اکنون با گذشت دوسال پس از پیوند، در هیچ یک از گیرندگان عوارض جانبی شدید، نشانههایی از رد پیوند و یا تشکیل تومور (در اثر باقی ماندن سلولهای پرتوان) بروز داده نشده است.
✔️ جهت تایید ایمن بودن فرایند و اثربخشی درمان، این تیم قصد دارد در سال آینده کارآزمایی بالینی گستردهتری راهاندازی کنند.
📌 در حال حاضر، در سطح جهان چندین آزمایش دیگر مبتنی بر سلولهای iPS برای درمان بیماریهای چشمی در حال انجام است که نشاندهندهی پتانسیل بالای این سلولها جهت #سلولدرمانی است.
✍ ملیکا زمانیان، دانشجوی دکترای علوم سلولی کاربردی پژوهشگاه رویان
لینک مقاله:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01764-1/fulltext
Join us:
🆔 @pluricancer