نامه‌های حوزوی @namehayehawzavi Channel on Telegram

نامه‌های حوزوی

@namehayehawzavi


دین، حوزه و روحانیت

@Rezataran ارتباط با من

نامه‌های حوزوی یک کانال شخصی است، انتشار مطالب جهت طرح مساله و گفتگو است و به معنای تایید نیست.

نامه‌های حوزوی (Persian)

نامه‌های حوزوی یک کانال شخصی است که در آن مطالبی مرتبط با دین، حوزه و روحانیت به اشتراک گذاشته می‌شود. این کانال توسط کاربر با نام کاربری @namehayehawzavi اداره می‌شود و ارتباط با او از طریق کانال امکان‌پذیر است. محتوای این کانال شامل نامه‌هایی است که به منظور طرح مسائل و ایجاد گفتگوهای معنی‌دار در زمینه‌های مذهبی و فلسفی منتشر می‌شوند. این مطالب به هیچ وجه به معنای تایید یا ترویج خاصی نیستند بلکه هدف آن ازادی بیان و ارتقای اندیشه است. اگر به بحث و گفتگو درباره مسائل معنوی و فرهنگی علاقه‌مندید، حتما این کانال را دنبال کنید و به گفتگوهای ما بپیوندید.

نامه‌های حوزوی

19 Nov, 05:54


⚡️باید محبوبیت اجتماعی «مرجفون» را از بین ببریم

🔺روح‌الله حریزاوی قائم‌مقام رئیس سازمان تبلیغات اسلامی: مرجفون بیش از آنکه سرسپرده و جاسوس باشند یک زیست اجتماعی ناقص هستند ؛ مرجفون نفوذی نیستند، حرف از قلع و قمع نیست حرف از بی‌خاصیت شدن آنهاست. سخن از بی‌اثر کردن آنهاست، از نظر حقوقی نمی‌توان آنها را محکوم کرد اما آنها جامعه را به ترس و تردید می‌کشانند، باید محبوبت اجتماعی آنها را از بین ببریم.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

18 Nov, 16:25


🔺آیت‌الله سبحانی در دیدار معاون رئیس جمهور: اگر قرار است روزی به تعطیلی‌ اضافه شود مصلحت دین و کشور لحاظ شود. زمانی که قانون اساسی را تصویب کردیم، جمعه را به عنوان روز تعطیل رسمی انتخاب کردیم و نباید در آن تغییری ایجاد شود و اگر قرار است روزی به اضافه شود مصلحت دین و کشور لحاظ شود.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

18 Nov, 08:20


⚡️برای دیده شدن آثار حوزویان، باید «ویژندسازی» کنیم

✔️ابوالقاسم مقیمی حاجی؛ معاون پژوهش حوزه‌های علمیه🔻

🔹یکی از موضوعات مهم این است که وجود تحقیقات صرف برای تاثیرگذاری در عرصه اجتماعی کافی نیست و مهم، ایجاد سازوکار تبدیل محصولات کاربردی به بسته سیاسی برای تبدیل به قانون و دستورالعمل‌ها است که ما در گام‌های اولیه این مسیر هستیم و گام جدی برداشته نشده است؛ تا این حلقه واسط وارد میدان نشوند که البته اندیشکده‌ها عهده‌دار آن هستند کار جلو نخواهد رفت و تحقیقات وارد چرخه حکمرانی نمی‌شود لذا عیب را نباید به محققان و پژوهشگران برگردانیم. باید بعد از انجام تحقیقات بنیادی، گروه‌هایی باشند که این تحقیقات را به قانون و گزاره‌های قانونی تبدیل کنند.

🔹الان این حلقه مفقود است و ما به خطا به پژوهشگر و پژوهشگران طعنه می‌زنیم. الان اگر کلی تحقیق در مورد خواص و مضرات چایی و اینکه چه نوع چایی مصرف کنیم یا نکنیم انجام شود ولی مادامی که وارد دستورالعمل قانونی در ادارات نشده تاثیری نخواهد داشت؛ تحقیقات بنیادین در عرصه‌های دیگر هم این گونه است بنابراین باید دست متصدیان را از لحاظ تولید قانون پر کنیم.

🔹برخی کشورهای اروپایی در چند دهه قبل تحقیقات بنیادین خود را به سمت تحقیقات کاربردی سوق دادند و تقریبا تحقیقات بنیادین کمرنگ شد آن هم به بهانه‌هایی مانند اینکه برای چه کسی این تحقیقات را انجام می‌دهیم و خاصیت آن چیست؟ ولی بعد از مدتی دیدند که تحقیقات کاربردی آنان هم ضعیف شده است زیرا تحقیق کاربردی براساس بنیاد علمی تاثیرگذار است بنابراین گلایه ما باید عدم توازن میان تحقیقات بنیادی با کاربردی و تبدیل آن به قانون باشد. این نکته هم باید مورد تاکید قرار بگیرد که محقق هر لایه از تحقیقات هم متفاوت است یعنی محقق تحقیقات بنیادی نمی‌تواند کار محقق کاربردی را بکند و برعکس و این دو هم نمی‌توانند قانون از میان این تحقیقات بیرون بیاورند.

🔹ما باید کارهای فاخر خود را ترجمه و اطلاع‌رسانی کنیم؛ الان مجموع هزینه‌هایی که برای ترجمه آثار می‌شود یک‌پنجاهم هزینه تولید این آثار نیست لذا در زبان فارسی محبوس می‌شوند؛ ما برای ترجمه سرمایه‌گذاری نکرده‌‌ایم؛ البته مدتی است معاونت پژوهش این موضوع را در دستور کار قرار داده است و به مراکز مختلف تاکید داریم که هر اثری تولید می‌شود حداقل چکیده آن به انگلیسی و عربی ترجمه شود ولی همین مقدار هم متاسفانه انجام نشده است در حالی که ترجمه چکیده اصلا در مقایسه با تولید هزینه‌ای ندارد.

🔹ما خودمان پایگاه‌هایی چون آی اس آی نداریم و یا آثار ما در این پایگاه‌های استنادی قرار نمی‌گیرد و کمرنگ است. مسئله دیگر اینکه استاندارد کردن آثار برای بارگذاری در چنین پایگاه‌هایی هم گاهی مورد عنایت محققان نیست و عمدتا مقالات در پایگاه‌های استنادی قرار می‌گیرند. موضوع دیگر اینکه ما ویژندسازی(برندسازی) نداریم یعنی باید هم برای آثار و هم برای افراد ویژندسازی و تبلیغ کنیم مثلا باید آثار برتر فلسفه و روان‌شناسی اسلامی را که جایگاهی در کشور دارند ویژندسازی و تبلیغ کنیم یعنی باید افراد سرشناس این رشته‌ها را معرفی و آثارشان را تبلیغ و حمایت کنیم که در این صورت برد آثار هم بیشتر خواهد شد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

18 Nov, 05:11


⚡️دوره تربیت مدرس ابزارهای کاربردی هوش مصنوعی در حوزه علمیه

🔺به گفته محمدرضا قاسمی دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، دوره تربیت مدرس ابزارهای کاربردی هوش مصنوعی ویژه طلاب سطوح عالی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود. علاوه بر صدور گواهی پایان دوره توسط ستاد فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، شرکت‌کنندگان برای تدریس در مراکز مختلف علمی و مؤسسات معرفی خواهند شد. معرفی هوش مصنوعی و کاربردهای آن، آموزش ابزارهای متنی هوش مصنوعی برای تولید متن، صوت، فیلم و عکس، تحلیل و بررسی مدل‌های زبان بزرگ، کاربرد هوش مصنوعی در آموزش، پژوهش و تبلیغ و تکنیک‌های روز در تولید محتوا از جمله سرفصل‌های این دوره آموزشی است.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

17 Nov, 13:41


✔️فقه فیلم سازی؟🔻

🔸سیدحمید میرخندان

🔹گاهی در تعریف فیلم دینی می گویند کارگردان و فیملساز آن باید مسلمان باشد، گاهی می گویند محتوای آن باید دینی باشد (که البته در مورد محتوای دینی و اسلامی هم بحث هست)؛ گاهی نیز می گویند فیلمی دینی است که تاثیر دینی بر مخاطب بگذارد؛ البته بعضا تعاریف تلفیقی هم وجود دارد؛ با این تفاسیر باید بگوییم که جهانِ این فیلم چه قدر با جهانِ مطلوب دینی همخوان و همراه است؟ ضمن اینکه باید این مساله را در نظر بگیریم که قرار نیست یک فیلم در مورد همه آن چیزی که در هستی وجود دارد موضع و دیدگاه ارایه کند، بلکه ما باید ببینیم آن مقدار که دیدگاه ارایه کرده است چه مقدار با دین نسبت دارد، از سوی دیگر باید ببینیم جهان فیلم چه ارتباطی را با مناسباتی که در فقه بحث می شود دارد، آیا اصلا مناسباتی دارد؟ مجموع این گزاره‌ها در صورتی که وجود داشته باشند فیلم مطلوب از نگاه دین هستند.

🔹برای مثال فیلمی که می‌خواهد بگوید در این عالم تدبیری نیست و این عالم برای خودش رها است، یا فیلمی که به گونه‌ای خط قرمزهای فقهی را زیر پا می‌گذارد قطعا این فیلم مطلوب دینی نیست، البته در اینجا منظور ما مخاطب مسلمان است، بنابراین عنوانی هم که در مورد آن گفت وگو می کنیم در مورد فیلم مطلوب از نگاه اسلام است؛ یک فیلم خارجی محصول سال ۱۹۶۰ میلادی بود که با یک نگاه آغاز شد، نگاه زن و مردی در یک ایستگاه قطار شهری، این فیلم محصول انگلستان بود، جریان این بود که این دو نگاه‌شان به یکدیگر می‌افتد، هر دو متاهل بودند، بعد با هم آشنا شدند و وارد ارتباط شدند، فیلم در مذمت این واقعه بود؛ از اینجا اشاره می‌کنم به آن روایت که: «چه تا زمانی که چشم خود را نگه داری هرگز مرتکب زنا نشوی.

🔹پرسش اینجاست که چرا این سطح از دقت در مورد نگاه مطرح شده است؟ علت این است که می‌خواهد مناسبات زن و مرد را در مساله مطرح کند، فیلمی که اشاره کردم اتفاقا با اینکه خارجی بود اخلاقی است، این فیلم تلویحا اشاره داشت که این دو با وجودی که متاهل بودند اما مناسبات جنسیتی با یکدیگر پیدا کردند و همه چیز از یک نگاه شروع شد؛ حال با همه تفاسیر که گفتم آنان که می خواهند فیلم دینی را تطبیق بدهند این هم فیلم دینی است؛ این فیلم هم که اشاره کردم دارد آموزه اسلامی را می‌گوید؛ حتی در این مقطع از بحث‌ام می‌گویم از دعوای اینکه فیلم اسلامی هست یا نیست بگذریم، اما می شود گفت این فیلم یا مواردی نظیر آن به نحوی در مورد آنچه که اسلام در مورد اخلاقیات می گوید مطلوبیت دارد یا ندارد؛ در نتیجه با این نگاه می توان بحث را از فیلم دینی به معنای خاصی که مطرح می شود وسیع‌تر مورد توجه قرار داد.

🔹آن طور که در فقه بحث می شود ظاهرا فقه متعلق به جوارح است، در مورد فعل مکلف است و بر این مساله اهتمام دارد، حال اگر این طور باشد نسبت فقه با فیلم مطلوب در ساحت رفتاری و جوارحی باید بحث شود؛ پس ساحت فقهی را در مورد رفتار بازیگرها باید بررسی کنیم و اینکه مثلا از نظر عاطفی چه قدر از دیدگاه اسلام مورد تایید بوده یا مردود است که البته در اینجا نیز سه حوزه قابل بررسی فقهی است از جمله عواملی که جلو دوربین هستند و به عبارت دیگر آن گروه تولید به علاوه متن؛ از سوی دیگر وقتی بحث از فقه در نسبت با تولید فیلم می شود دو حوزه از بحث مطرح است که یک حوزه مربوط به عوامل تولید فیلم (اعم از کارگردان، گریمور، نورپرداز، تصویربردار، حتی فیلمنامه نویس) می شود؛ برای مثال از نظر فقهی با توجه به اینکه فیلم جهان مفروض ساختگی است آیا تفاوتی میان زنیتِ زن و گریم زن وجود دارد؟ البته ممکن است خود میزانسن نگاه تلذذی نداشته باشد اما ممکن است تصویربرداری به گونه ای باشد که به سوژه چنین نگاهی شود.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

17 Nov, 07:29


🔺پوشهٔ شنیداری برنامهٔ گرامی‌داشت مرحوم دکتر داود فیرحی

🔹با سخنرانی:
دکتر عباس آخوندی
دکتر سیدعلی میرموسوی
دکتر رضا تاران
دکتر فیروز محمودی جانکی
🔸شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳
🔸تالار شیخ انصاری، دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
🔸انجمن اسلامی دانشجویان دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

@anjomanLawPol
@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

16 Nov, 02:37


✔️اسلام خشمانی یا رحمانی؟🔻

🔸حسین علی‌خانی طلبه حوزه علمیه قم.

🔹یک، تمرکز بر به خشم آوردن دشمن به‌ عنوان یکی از معیارهای دینداری، می‌تواند به تقابل‌ها و تشنج‌های مذهبی دامن بزند. حال آنکه دین اسلام به ارزش‌هایی مانند صلح، همزیستی و هدایت دیگران به سوی حق تأکید دارد. خشم و دشمنی به خودی خود نباید هدف مقدسی برای دینداران باشد مگر در شرایط خاصی که باعث دفاع از ارزش‌ها و حقوق اخلاقی و انسانی باشد.

🔹دو، تطبیق خشم آوردن دشمن به عنوان عمل صالح، بسیار بحث‌برانگیز است. در قرآن و متون دینی، اعمال صالح بیشتر به نیکی کردن، عدالت، کمک به نیازمندان و راست‌گویی تعبیر شده‌اند. این تفسیر می‌تواند باعث سوءتفاهم یا انحراف از ارزش‌های اصلی دینی گردد.

🔹سه، با اینکه استقبال از چالش مبارزه برای دین، می‌تواند به گونه‌ای مثبت تعبیر شود که فرد باید برای اعتقادات خود استقامت و پایداری داشته باشد. اما در عین حال، باید با ارزش‌های تعقل، شناخت مسیر درست و انتخاب نبردهای واقعی و پرهیز از خشونت‌های غیرضروری همراه باشد.

🔹چهار، در دنیای امروز آمادگی برای جهاد و مبارزه، نیازمند رویکردی متعادل بوده. مبارزه می‌تواند شکل‌های مختلفی داشته باشد؛ از جمله مبارزه فکری، فرهنگی و اجتماعی برای ترویج صلح و عدالت. در نتیجه ارزشمند آن است که تعالیم دینی به صورتی تفسیر شوند که هم‌زیستی مسالمت‌آمیز، رشد معنوی و انسان‌دوستی را ترویج دهند، نه فقط تقابل و دشمنی را دامن زند.

🔹در قرآن، آیاتی وجود دارد که بر دفاع از حق تأکید دارند. مثلاً آیه ۲۱۷ سوره بقره به دفاع در مقابل ظلم اشاره می‌کند، اما تأکید دارد که تجاوزکاران را دوست ندارد: وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَکُونَ فِتْنَةٌ وَیَکُونَ الدِّینُ لِلَّهِ ۖ فَإِنِ انْتَهَوْا فَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمِینَ. قرآن کریم همچنین به ارزش‌های دیگری مانند رحمت و بخشش نیز تشویق می‌کند؛ مثلاً در آیه ۹۹ از سوره حجرات، رحمت و بخشش را به عنوان ارزشی قوی معرفی می‌کند. عنوان عمل صالح در قرآن و سنت نیز به کارهایی اشاره دارد که به رشد فردی و اجتماعی کمک می‌کند و رضایت خداوند را در پی دارد: در آیه ۹۷ سوره نحل، از پاداش‌های عمل صالح سخن به میان آمده است، بدون اینکه صراحتاً به موضوع به خشم آوردن دشمن اشاره کند.

🔹حضرت علی در نهج البلاغه به جهاد به عنوان بالاترین اعمال تأکید دارد اما ضمن آن به عدالت، حکمت و صبر نیز توجه دارد. جهاد در اسلام، شرایط و ضوابطی مشخص دارد و نباید صرفاً به معنای جنگ فیزیکی باشد؛ در متون دینی، جهاد اکبر به عنوان جهاد با نفس مطرح شده است که تأکید بیشتری بر خودسازی دارد.

🔹در نتیجه دین اسلام بیشتر از خشم و دشمنی، بر صلح، برادری و همکاری تأکید دارد، مگر در مواردی که دفاع از حق و جلوگیری از ظلم لازم باشد. تحریک دشمن نباید هدف قرار گیرد، بلکه باید اصلاح مسیر و ترویج ارزش‌های انسانی و دینی در اولویت باشد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

15 Nov, 10:33


⚡️دینی که دشمن را به خشم نیاورد دین نیست

✔️بخشی از سخنرانی سیدمحمدحسین راجی در حرم حضرت معصومه (س)🔻

🔹یکی از معیارهای دینداری این است که انسان دشمنش را به خشم بیاورد و به خشم آوردن دشمن و عصبانی کردن دشمن از واجبات دین ما است. ما هر روز در نماز های خود به صالحین سلام می فرستیم و خداوند در قرآن می فرماید کسانی که بتوانند دشمن را به خشم بیاورند ما برای آنها عمل صالح می نویسیم و از صالحین محسوب می شوند.

🔹مؤمن به استقبال چالش و مبارزه می رود، امر به معروف یعنی این که انسان خودش را به خاطر دین در چالش بیندازد در حالی که زندگی های ما دارد با راحت طلبی خو پیدا می کند؛ نکند زندگی ما جوری شود که زمانی که حجت بن الحسن هم ظهور کنند بگوییم ما اهل جنگ و مبارزه نیستیم. وقتی ایشان ظهور کردند و قرار شد ما سلاح به دست بگیریم، مبارزه کنیم، فرزند خود را راهی جبهه کنیم و خانه خود را بفروشیم و در راه پیروزی جبهه حق پولش را بدهیم آیا خود را آماده کرده ایم.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

15 Nov, 08:01


✔️نهمین دوره‌ی شورای عالی حوزه، اولویت‌ها و چالش‌ها🔻

🔸یادداشت منتشر شده در سایت مباحثات

🔹نهمین دوره شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور در حالی اعضای جدید خود را شناخت که طی ماه‌های اخیر بحث‌های زیادی در محافل مختلف حوزوی طرح شده که این امر نشان‌دهنده انتظارات بالای جامعه‌ی حوزویان از این شورا است.

🔹اعضای دور نهم شورای عالی حوزه‌های علمیه با دو تغییر مواجه شد و براساس نظر اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ( براساس حروف الفبا) حضرت آقایان محسن اراکی، علیرضا اعرافی، محمود رجبی، محمدمهدی شب‌زنده‌دار، محمود عبداللهی، سیدمحمد غروی و جواد مروی اعضای این دوره هستند.

🔹مهمترین تغییر ایجاد شده در دور نهم، عدم کاندیداتوری حضرت آیت‌الله حسینی بوشهری است که نشان می‌دهد در اقدامی ارزشمند، ترحیج دادند تا در عالی‌ترین سطوح سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه تغییرات و چرخش مدیریتی شکل گیرد. این اقدام از جهات مختلفی می‌تواند برای شورای عالی و هیئت امنای سایر نهادهای حوزوی نیز درس‌آموز باشد و راه را برای تغییرات جدی در آنها ایجاد کند. طبیعی است مدیر حوزه علمیه و اعضای شورای عالی همچنان از سه دهه تجربیات مدیریتی مستقیم و سیاست‌گذاری کلان آیت‌الله حسینی بوشهری همچنان استفاده خواهند کرد.

🔹اگرچه اعلام رسمی انتخاب اعضای دور نهم شورای عالی حوزه در انتظار تایید نظر مراجع معظم تقلید است، اما بافت این شورا بویژه با حضور آیت‌الله سیدمحمد غروی و آیت‌الله جواد مروی نشان می‌دهد که نظر مثبت مراجع معظم تقلید را هم اخذ خواهد کرد.

🔹شورای عالی به عنوان عالی‌ترین نهاد سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری درباره برنامه‌های مختلف حوزه علمیه، همواره مورد توجه سطوح مختلف حوزیان بوده‌است و انتظارات متعددی از آن وجود دارد. در این بین نمی‌توان انتظار داشت که شورای عالی نیز بتواند تمامی انتظارات وارده را برآورده نماید اما برخی مطالبات مانند تعامل نزدیک با اساتید و بدنه طلاب، حضور اعضای شورای عالی در بین حوزویان و کسب نظر مستقیم آنان و اطلاع‌رسانی از تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ها از جمله مواردی است که تحقق آن‌ها امری بدیهی است.

🔹در چند سال اخیر اتفاقات جدی در نظام آموزشی کشور و همچنین حوزه‌های علمیه رخ داده است. آنچه اکنون به عنوان اولویت‌های مهم دور جدید باید مورد توجه جدی اعضای شورای عالی حوزه باشد موضوع «کاهش ورودی حوزه‌‌های علمیه»، «تورم ساختار اداری و به تبع آن هزینه‌کردهای کلان در بخش اداری و پرسنلی»، «افت شدید علمی و کم رونقی دروس آزاد» و همچنین «تهدیدات هویتی جامعه‌ی طلبگی و حوزوی» است. هر یک از موارد فوق زیرمجموعه‌هایی دارد که می‌تواند با استفاده از نظرات کارشناسان و دلسوزان امر طرح و مورد بررسی قرار گیرد.

🔹از دیگر اقدامات لازمی که انتظار می‌رود مورد توجه دور نهم شورای عالی حوزه‌های علمیه قرار گیرد، تجدیدنظر در دبیرخانه شورای عالی حوزه با هدف پویائی و تحرک آن است، چرا که دبیرخانه شورای عالی موتور محرک سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری کلان حوزه‌های علمیه است و کم‌رمقی مدیران آن به تمامی بخش‌های حوزه‌های علمیه تسری می‌یابد.

🔹در این بین روش مدیریتی حضرت آیت‌الله اعرافی در هست سال اخیر نشان می‌دهد که سطح تعامل بالائی با شورای عالی حوزه‌های علمیه را دارد و تلاش می‌کند تحولات جدی در ساختار مدیریتی حوزه‌ها ایجاد نماید، اما همچنان برخی آسیب‌های تصمیم‌گیری معاونین مرکز مدیریت مانند تغییر کتب درسی و کم‌توجهی به نظرات اساتید سطوح عالی جزء مواردی است که نیاز است در دور جدید با تعامل حداکثری با شورای عالی حوزه و همچنین اساتید و طلاب رفع گردد.

@mobahesatmagz
@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

14 Nov, 04:21


🔺مراسم دعای ندبه.
🔹سخنران: استاد علی‌اکبر رائفی‌پور.
🔹با نوای: حجت‌الاسلام حمید نجفی.

🔸مهراب صادق‌نیا: جابجایی نقش‌ها؛ روحانیان مداح می‌شوند و کت و شلواری‌ها منبری، دینی که اسیر امر سیاسی شود روحانی‌هایش مداح می‌شوند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

13 Nov, 15:53


⚡️نباید اجازه داد عده‌ای حوزه را محل کسب شهرت و درآمد کنند

✔️آیت‌الله کریمی جهرمی🔻

🔹وظیفه اصلی نخبگان حوزه را در شرایط فعلی حفظ آبروی حوزه علمیه است. باید با دقت در رفتار برخی طلاب، مراقبت شود که آبروی حوزه بر اثر برخی گفتارها و رفتارها به خطر نیفتند. این حوزه با زحمات مرحوم آیت الله آقای حائری و بعد از آن با همت و زحمات مراجع دیگر به ثمر نشست و نمی توان دید که با رفتارهای غلط و دور از نزاکت عده ای آبرو و حیثیتش در جامعه خدشه دار گردد.

🔹تربیت طلاب پرهیزکار و خداترس را وظیفه ی مدرسین و اساتید حوزه است. طلبه‌ای که تازه وارد حوزه علمیه شده است باید با راهنمایی افراد دانا و عالم و باتقوا مسیر خود را در حوزه آغاز کند نه اینکه بدون سرپرست و بدون آگاهی حوزه را محل کسب شهرت و درآمد برای خود بداند و با برخی رفتارهای دور از شان در این فضا آبروی حوزه را در میان جامعه ببرد و حتی گاهی به مقامات بزرگان حوزه نیز جسارت نماید. در نتیجه باید عده ای به طور خاص در این روند آغازین، طلبه را حمایت نمایند تا دست یابی به اهدافی که برای حوزه ترسیم شده به سهولت رخ دهد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

13 Nov, 15:00


⚡️نخندید، مسئله جدی است!

✔️منصوره حسینی یگانه🔻

🔹«کلینیک» به چه جایی می‌گویند؟ وقتی از کلینیک مراقبت، درمان، ترک، بازپروری و … حرف می‌زنیم از مرکزی می‌گوییم که قرار است یک اختلال یا بیماری را برطرف یا علاج کند.

🔹حالا مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران «کلینیک ترک بی‌حجابی» راه انداخته است؛ یعنی انتخاب پوشش اختیاری از سوی زنان را به عنوان یک اختلال معرفی می‌کند که باید کاری روانی-درمانی روی آنها صورت بگیرد. پیش از این هم دختر دانشکده علوم و‌ تحقیقات که در اعتراض به پوشش اجباری لباس‌هایش را درآورد با برچسب اختلال روانی راهی مرکز روان‌درمانی شد.

🔹به نظر می‌رسد در هیاهوی «شرایط حساس کنونی» که جمهوری اسلامی با اسرائیل درگیر است، «اتاق فکر محدود کردن زنان» این‌بار به ادبیات و حربه‌ای جدید رو آورده است و آن هم تبدیل زنان معترض علیه پوشش اجباری به «بیماران روانی» است.

🔹از آنجا که ایده این کلینیک از حوزه علمیه لمی‌آید و تجربه نشان داده نهاد روحانیت مساله‌ای را بدون چشمداشت به قدرت مطرح نمی‌کند خصوصا اگر پای زن و سلطه بر بدن زن در میان باشد؛ اگر ادبیات «بیمار روانی» یا «اختلال روانی» را جا بیندازند عوارض آن برای زنان بسیار گسترده‌تر از اختیار پوشش خواهد بود.

🔹دادگاه‌هایی که می‌توانند تحت عنوان عدم سلامت روان، حضانت فرزندان را از مادران بگیرند از این پس خواهند توانست با استعلام از کلینیک‌های ترک بی‌حجابی، به بهانه‌ی عدم سلامت روان، نام‌های ثبت شده در کلینیک‌ها را از حقوق‌ مادری، همسری و نیز انواع مشاغل محروم کنند.

🔹صورت ماجرا از بس مضحک است در شبکه‌های اجتماعی به آن خندیده‌اند. اما نخندید! مسئله جدی است. اگر ادبیاتی که جمهوری اسلامی به کار گرفته است در نطفه خفه نشود شاهد محدودیت‌های بیشتری در حوزه حقوق زنان خواهیم بود.

🔸پی‌نوشت: البته " کلینیک ترک بی‌حجابی" ظاهرا ارتباطی به حوزه علمیه خواهران ندارد و ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران این ایده را دنبال می‌کند.

@CafeNoun
@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

13 Nov, 08:56


⚡️فقدان محققان عبری‌دان در عرصه تقابل با شیعه‌پژوهی هدفمند اسرائیل

✔️بخشی از یادداشت علی معروفی آرانی در ایکنا🔻

🔹مطالعات شیعه‌شناسی، یکی از موضوعاتی است که در دانشگاه‌های مختلف سراسر جهان از جمله در دانشگاه‌های رژیم صهیونیستی موضوع بحث‌های علمی بوده و ظاهراً چنانچه انتظار هم می‌رود در خدمت سیاست‌های این رژیم قرار گرفته است. دانشگاه‌های «تل‌آویو»، «اورشلیم»، «حیفا»، «هبرو»، «نگو» و «بارایلان» از سالیان گذشته تاکنون، به برگزاری کلاس‌های درس در رشته‌ شیعه‌شناسی مبادرت کرده و درحال تربیت نیروی انسانی متخصص در گرایش‌های مرتبط با ایران‌ و شیعه‌پژوهی هستند.

🔹دانشگاه تل‌آویو دارای بخش اسلام‌شناسی، مطالعات شیعه‌شناختی و دوره‌های آموزشی است. بخش آموزش آن در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فعالیت می‌کند. در اسرائیل سالانه حدود به ۲۵۰ نفر در مقطع دکترا رشته شیعه‌شناسی فارغ‌التحصیل می‌شوند و یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه‌های شیعی در اسرائیل مستقر است.

🔹در رژیم صهیونیستی سالانه حدود ۲۵۰ نفر در مقطع دکترا رشته شیعه‌شناسی فارغ‌التحصیل می‌شوند و یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه‌های شیعی در [اسرائیل](فلسطین اشغالی) مستقر است. بزرگترین دانشگاه شیعه‌شناسی در دنیا در اراضی اشغالی است. سالانه تعداد زیادی شیعه‌شناس از دانشگاه‌های اسرائیل فارغ‌التحصیل می‌شوند! بنابر برخی گزارش‌ها در این دانشگاه و از دانشگاه دیگر اسرائیل سالانه حدود ۲۵۰ دانشجو در مقطع دکتری فارغ‌التحصیل می‌شوند و قوی‌ترین، معتبرترین و متبحرترین مراكز شیعه‌شناسی جهان مستقیم یا غیرمستقیم با اسرائیل در ارتباطند.

🔹دانشگاه تل‌آویو دارای بخش اسلام‌شناسی، مطالعات‌ شیعه‌شناختی و دوره‌های آموزشی است؛ بخش آموزش آن، در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فعالیت می‌کند. این دانشگاه دارای اتاق شیعه‌پژوهشی است که یکی از مهمترین رشته‌های تحصیلی است و دارای اساتید برجسته‌ای همچون؛ رابین اوری، میر لیتواک، دیوید مناشری، اوزی رابی، میری شفر، لی کینبرگ، اسرائیل گرشونی، لئون شلف و ... است.

🔹در حقیقت رژیم صهیونیستی طرح‌های مطالعاتی خود در حوزه مطالعات اسلامی را به دو بخش عمده تقسیم کرده است، یکی احیای کلام شیعی اعتزالی که منظور آنان از شیعی اعتزالی، کلامی است که به دوره قرن نهم تا سیزدهم میلادی برمی‌گردد و کلام شیعی از فلسفه بیشتر از دیگر دوره‌ها متأثر بوده است.

🔹بخش دوم مطالعات شیعه‌شناسی به شناسایی و ترویج تفکرات ابن‌قیم جوزیه و ابن‌تیمیه برای تغذیه فکری افراط‌گرایان سلفی همچون داعش جهت درگیر کردن مناطق مختلف اسلامی با یکدیگر و برانگیختن جنگ شیعی و سنی و ایجاد نقاط امن برای رژیم صهیونیستی است.

🔹برخی از مهم‌ترین دانشگاه‌ها و مراکز علمی جهان غرب که دارای کرسی تخصصی شیعه‌شناسی هستند و یا دروس مربوط به تشیع، از جایگاه و اهمیت خاصی در آنها برخوردارند، از این دانشگاه‌ها عبارتند از:

🔹۱_ دانشگاه عبری اورشلیم (بیت‌المقدس/ رژیم اشغالگر قدس).
دانشگاه عبری اورشلیم دارای کرسی تخصصی شیعه‌شناسی است. «تشیع(ساختار سنتی دنیای اسلام)» و «اندیشمند مسلمان مؤثر سده‌های میانه: ابن طاووس و کتابخانه‌اش» و «کلام و فقه در شیعه امامیه» به قلم «اتان کولبرگ» و «کتاب مقدس و تفاسیر آن در شیعه امامیه اولیه» به قلم براشر، از جمله آثار منتشر شده توسط انتشارات این دانشگاه است.

🔹۲_ دانشگاه حیفا (قدس ـ فلسطین اشغالی)
توجه این دانشگاه بیشتر بر زبان و ادبیات عرب است و در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می‌پذیرد. یکی از دروس آن «ابوالفرج اصفهانی» (صاحب الاغانی) است. جهت گیری مقالات و اخبار این دانشگاه به سمت ایران، عراق، لبنان و شیعیان این مناطق است که عناوین بعضی از آنها عبارتند از: حزب الله کیست؟، قبایل عراقی و نظام پس از صدام.

🔹۳_ دانشگاه بار ایلان (قدس ـ فلسطین اشغالی)
تمرکز تحقیقات بخش مطالعات عربی ـ اسلامی این دانشگاه و دانشکده زبان عربی، بر مسائل مربوط به ایران به عنوان مدل عینی حکومت شیعه است. در این دانشگاه مجله «مریا» در حوزه مذهب، فلسفه، کلام و عرفان منتشر می‌شود. از جمله طرح‌های مطالعاتی این دانشگاه عبارتند از: انتخابات سال ۲۰۰۰م (۲ خرداد ۱۳۷۶) ایران؛ انتقال نظام سیاسی ایران به سمت مدلی جدید؛ تلاش برای ایجاد دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران؛ ارزیابی نیروهای مسلح و نظامی جمهوری اسلامی ایران؛ مطالعه بر عکس‌العمل ایران نسبت به تحریم اقتصادی؛ ایران حل معما(نیکی کدی).

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

13 Nov, 06:06


✔️شکواییه مجمع نمایندگان طلاب حوزه علمیه قم از عباس پالیزدار🔻

دادستان محترم کل کشور
حضرت حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای موحدی دام عزه العالی

سلام علیکم
همانگونه که استحضار دارید اخیرا شخصی به نام عباس پالیزدار طی مصاحبه ای با پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران در خصوص حضرت آیت الله یزدی رحمت الله علیه مطالبی را بیان کرده که بدون شک دامان آن بزرگوار مبرای از اینگونه نسبت هاست، شکی نیست که اینگونه اقدامات به ویژه در شرایط کنونی با طراحی، هدایت و اشاره دشمن و در راستای، تضعیف باورهای اعتقادی و انقلابی مردم نسبت به اسلام، نظام مقدس جمهوری اسلامی، روحانیت اصیل، انقلابی و مردمی و مسئولین دلسوز انقلاب صورت می گیرد.
از آن مقام محترم استدعا دارد نسبت به بررسی موضوع و مجازات کلیه مرتکبین (اعم از شخص مصاحبه شونده و دست اندرکاران پایگاه خبری یاد شده و همه عوامل تولید، توزیع و نشر آن ) دستورات لازم را صادر فرماید.
مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

13 Nov, 05:35


⚡️باید مردم بدانند مالیات‌ در کجا و چگونه هزینه می‌شود

✔️محسن فقیهی مدرس حوزه علمیه قم در دیدار مدیر کلّ امور مالیاتی استان قم🔻

🔹مردم بدانند مالیات‌های پرداختی آنها در کجا و چگونه هزینه می‌شود تا اعتماد بیشتری به سیستم مالیاتی پیدا کنند. شفافیت در نحوه مصرف مالیات‌ها برای مردم بسیار مهم است. یکی از مشکلات جدّی، فرار مالیاتی است که به دلیل عدم اعتماد مردم به مصرف مالیات‌ها و عدم شفافیت در این زمینه به وجود آمده است. برای کاهش این مشکل، هم نیاز به فرهنگ‌سازی و آموزش مردم در خصوص اهمیت مالیات و نحوه مصرف آن وجود دارد و هم نیاز به شفافیت و صداقت در سیستم مالیاتی کشور. کسری بودجه و چاپ پول به عنوان عوامل اصلی تورّم شناخته شده‌اند. مالیات‌ها اگر به درستی جمع‌آوری و مصرف شوند، می‌توانند به کنترل تورم و بهبود وضعیت اقتصادی کمک کنند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

12 Nov, 08:02


⚡️از نظر فقهی نمی‌توانیم با ابزار و اینترنت مبارزه کنیم

✔️محمدحسن موحدی ساوجی 🔻

🔹برداشت بنده از متون این است که آموزه‌های دینی به ما اجازه نمی‌دهد یک فرد و یا افراد محدودی نظر خود را بر دیگران تحمیل کنند؛ اگر سراغ سیره حضرات معصومین(ع) برویم با توجه به اینکه ایشان نظرشان از پشتوانه عصمت برخوردار است و خطا در آن نیست خواهیم دید که آنها هم نظرشان را بر مردم تحمیل نکرده‌اند و فقط توصیه داشته‌اند و البته مذمت هم کرده‌اند.

🔹اگر کارشناسان اسلامی اتفاق نظر دارند که موضوعی باطل است؛ مثلا کسی علیه خدا حرف می‌زند؛ اینجا هم دو ساحت وجود دارد اگر سخنان وی فقط در حد نظر باشد یک نوع مواجهه داریم و در حالت دیگر مواجهه دیگر. در بحث کتب ضاله، آیت‌الله منتظری در یکی از آثارش به مرحوم صاحب جواهر استناد کرده است؛ ایشان می‌گوید صاحب جواهر احتمال داده که هدم و از بین بردن کتب ضاله به این باشد که ما باید جواب مطالب گمراه‌کننده را بدهیم یعنی پاسخ دادن مصداق از بین‌بردن این کتب است؛ به خصوص در دوره ما که جلوگیری از بیان اندیشه دیگران، شدنی نیست و اگر هم بشود، حرص افراد برای شیندن آن را زیادتر کرده‌ایم و به نشر این اندیشه کمک می‌کنیم.

🔹نمی‌دانم چرا نسل‌های متعددی از ما گرفتار این مشکل بوده‌اند که عده‌ای در ابتدا با ابزارهای جدید مخالف بوده‌ و مبارزه می‌کردند؛ مثلا روزی رادیو آمد و گفتند حرام است؛ بعد تلویزیون و ویدئو و ماهواره و رفتن بانوان به استادیوم و ... حرام شد ولی وقتی مقاومت صورت گرفت در نهایت نه تنها به آن تن دادیم بلکه خودمان هم رادیو و تلویزیون و ... راه انداختیم؛ ما با ابزار و اینترنت نمی‌توانیم مبارزه کنیم و از جهت فقهی هم چنین حقی نداریم.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

12 Nov, 06:53


⚡️افتتاح کلنیک ترک بی‌حجابی در تهران.

✔️مهری طالبی دارستانی، رئیس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران🔻

🔹بر اساس مراجعات مکرر صورت پذیرفته از سوی خانواده‌ها و بانوان و دختران تهرانی مبنی بر وجود فشارهای محیطی و سایر عوامل که منجر به اجبار انتخاب پوشش خارج از حدود حجاب شرعی شده تصمیم بر آن شد که اولین کلینیک تخصصی مشاوره و حمایت از بازگشت به حجاب با عنوان «کلینیک ترک بی‌حجابی» در تهران راه‌اندازی شود. هدف ارائه خدمات روان‌شناختی، مشاوره‌ای و مددکاری به افرادی که تمایل به رعایت حجاب دارند و ممکن است به دلیل فشارهای اجتماعی یا تأثیرات محیطی در این زمینه دچار چالش شده باشند، طراحی و به مرحله‌ی اجرا رسیده است/خبرگزاری حوزه/.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

11 Nov, 09:23


✔️سه دوره اندیشه سیاسی داود فیرحی🔻

🔸رضا تاران

🔹به نظر می‌رسد سه دهه فعالیت علمی داود فیرحی را می‌توان در پاسخ به سه پرسش اصلی خلاصه کرد؛ دولت اسلامی و نظریه‌ حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته است؟ فقه دموکراتیک بر پایه چه مفاهیمی استوار است؟ و در نهایت چگونه می‌توان الهیات جدید برای فقه سیاسی دموکراتیک بنا کرد؟ به نظر می‌رسد آثار فیرحی در سه دوره و در پاسخ به این سه پرسش بوده است؛ او در دوره اول تبارشناسی فقه اقتدارگرا و بررسی زمینه‌های شکل‌گیری آن در صدر اسلام و دوره میانه را دنبال می‌کند. کار او در دوره دوم نقد فقه اقتدارگرا و تدارک فقه دموکراتیک است. در دوره سوم با طرح چالش‌های فقه سیاسی به بازخوانی مفروضات فقه و طرح الهیات سیاسی تجدد می‌رسد.

🔹۱.دوره اول: بررسی زمینه‌های شکل‌گیری اندیشه‌های سیاسی اقتدارگرا: فیرحی در کتاب «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام« این پرسش را مطرح کرد که دولت اسلامی و نظریه‌ی حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته و دچار چه دگرگونی‌‌هایی شده است؟ پاسخش این بود که در نصوص اسلامی هم جنبه‌های اقتدارگرا دارد و هم جنبه‌های دموکراتیک، و سنت موجود در دوره صدر اسلام و دوره میانه جنبه‌های اقتدارگرای نص را برجسته کرده است. در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» دو ایده اساسی دارد: دو سنت زندگی سیاسی زمان پیامبر مطرح بود: یکی سنت اقتدارگرایانه که در مکه وجود داشت و دیگری یک نوع الگوی زندگی شورایی است که در مدینه شکل می‌گیرد. دولت پیامبر دولتی دموکراتیک مبتنی بر نوعی از قرارداد و درک خاصی از شوراست اما خلافت که بعد از پیامبر شکل می‌گیرد، نتیجه هژمونی مهاجران و نگرشی اقتدارگرا دارد. در کتاب «نظام سیاسی و دولت در اسلام» توضیح می‌دهد که نظریه‌های نظام سیاسی در اسلام یک‌دست نیستند. یعنی نظریه‌های جدید درحال دموکراتیک شدن است. همچنین چگونه برخی از نظریه‌هایی که درعین‌حال دینی هستند، ایدئولوژیک می‌شوند.

🔹۲.دوره دوم: تفسیر دموکراتیک از فقه سیاسی: فیرحی در دوره دوم فکری خود که از اوایل دهه نود آغاز می‌شود تلاش می‌کند رویکردی ایجابی در پیش گیرد و نمونه‌هایی از فقه دموکراتیک را برجسته کند. او در کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» توضیح می‌دهد که چگونه فقه شیعه درگیر دولت مدرن می‌شود و تحولی در دستگاه‌های فقهی پیدا می‌شود که هرچند فراگیر نمی‌شود، اما یک شروع نسبتاً مهمی است. در فقه مشروطه یک «امکانی» به نام نوگرایی ویژه‌ی شیعه مستتر است که با اهل سنت متفاوت است. در جلد دوم کتاب « فقه و سیاست در ایران معاصر» مدعی است که شکست مشروطه و شکل‌گیری دولت رانت در دوره‌ی پهلوی دوم فقه حکومت اسلامی گرایش اقتدارگرا را شکل داد و یا حتی اقتدارگرایی تاریخی و مکنون آن مجال ظهور یافت.در کتاب «آستانه تجدد» سؤال فیرحی این بود نایینی چگونه توانسته مفردات یک فقه دموکراتیک را فراهم کند. در کتاب «فقه و حکمرانی حزبی» به دنبال آن است تا بر پایه «سبق و رمایه» در فقه چارچوبی شرعی برای رقابت‌های حزبی فراهم کند.

🔹۳. دوره سوم: بررسی چالش‌های فقه دموکراتیک و طرح الهیات سیاسی جدید: این دوره با نقدهای برخی از روشنفکران دینی از جمله محمد مجتهد شبستری بر حکمرانی فقهی آغاز می‌شود. شبستری در نقد اعتبار فقه سیاسی بر این باور بود «اگر فردی آن دلایل و حجت‌های کلامی را در عصر حاضر غیرقابل دفاع و ناصالح برای احتجاج بیابد نمی‌تواند دانش فقه را بیان‌کننده احکام الهی بداند». مساله فیرحی در این دوره گذر از فقه سیاسی نیست بلکه او به تکمیل و بازسازی الهیات و مفروضات فقه نظر دارد. فیرحی در دو کتاب «مفهوم قانون در ایران معاصر» و »دولت مدرن و بحران قانون» چالش‌های فقه در مواجهه با مفهوم «قانون» و «ملت» را نشان می‌دهد. از سال ۱۳۹۶ با تدریس روش‌شناسی اندیشه سیاسی کتاب «خدا و برابری» نوشته جرمی والدرون، استدلالهای الهیاتی رابرت فیلمر و جان لاک را به بررسی می‌گذارد و در تلاش است تا با الهام از الهیات جان لاک، نوآوری‌هایی را در الهیات شیعه از جمله مساله «برابری الهیاتی» فراهم آورد. کتاب «پیامبری و قرارداد» که بعد از درگذشت او منتشر شد نسخه تکمیل شده یکی از ایده‌های او در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» است و فیرحی بر پایه پیمان‌های پیامبر شکلی از دولت قراردادی در مدینه را مفهوم‌سازی می‌کند. به نظر می‌رسد دوره سوم اندیشه فیرحی با درگذشت او نیمه‌کاره ماند اما می‌توان سه دوره فکری او را در پیوست و تکمیل هم دانست.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

11 Nov, 03:59


🔺محسن انبیایی: مسئولینِ امروز فضای مجازی کشور بدانند که تاریخ نام شما را در کنار شاه سلطان حسین ثبت خواهد کرد اگر فضای سایبری کشور را در اختیار بیگانگان قرار دهید.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

03 Nov, 16:18


🔺همایش بین‌المللی حضرت جعفر بن ابی‌طالب.
🔹با سخنرانی آیت‌الله جعفر سبحانی و دکتر سیدعباس صالحی.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

03 Nov, 06:32


⚡️ما در وسط تاریخ قدسی خداوند قرار داریم.
⚡️رویارویی آخرالزمانی ایران با اسرائیل براساس فلسفه الهیاتی اجتناب‌ناپذیر است.

✔️احمد رهدار🔻

🔹رویارویی جبهه مقاومت با اسرائیل رویارویی فراتر از دعواهای سیاسی است و به لایه فلسفه سیاسی و الهیات سیاسی و تاریخی برمی‌گردد و به همین دلیل نتایج آن هم بسیار بزرگ است؛ اینکه مقام معظم رهبری از جنگ برای بقا سخن گفتند به همین دلیل است و بر اساس مبانی قرآنی هم این رویارویی، اجتناب ناپذیر است یعنی حق و باطل تا آخر نمی‌توانند با هم کنار بیایند زیرا تضاد آنان تضاد ذاتی است؛ هم آرزو و رؤیای حق، از بین‌بردن باطل است و هم رؤیا و آرزوی باطل، از بین‌بردن و محو کامل حق است لذا باید از تعارف بیرون بیاییم.

🔹به نظر بنده هانتینگتون در کتاب «برخورد تمدن‌ها» صادقانه گفت ما به سمت رویارویی پایان‌تاریخی در حال حرکت هستیم و در این رویارویی به تعبیر ایشان نماینده تفکر غرب، آمریکا، نماینده تفکر کنفسیوس و شرق، چین و تفکر نماینده اسلام، ایران شیعی است. ایران به نمایندگی از تفکر اسلامی با تمدنی با محوریت آمریکا در حال جنگ است و اسرائیل، سربازی است که به خاکریز و خط مقدم فرستاده‌ شده. در تحلیل آنان حزب‌الله و غزه خاکریز ایران است لذا اگر از تعارف دست برداریم ماجرا رنگ و بوی دیگری دارد و بسیط و ساده نیست.

🔹بنابراین به نظر بنده از جهت فلسفه تاریخی و نصوص دینی این رویارویی آخر‌الزمانی قابل پیش‌بینی و قابل توجیه است؛ البته می‌توانیم این تحلیل تاریخی کلان را به جامعه‌شناسی سیاسی بکشانیم و در سطح پایین‌تر یعنی درون‌ جناحی و سیاسی مصطلح تحلیل کنیم و بگوییم اگر فلان شخص رئیس جمهور بود وضعیت متفاوت بود و یا اگر اصلاحاتی‌ها باشند یک طور و اگر اصول‌گراها باشند طور دیگری است؛ این زاویه فقط جزئیات بحث و مواجهه را تغییر می‌دهد یا اینکه زمان را عقب و جلو می‌کند ولی آن سطح کلی و اصل ماجرا را نمی‌تواند تغییر دهد.

🔹ما در وسط تاریخ قدسی خداوند قرار داریم و به عنوان نماینده جبهه حق در حال کنش هستیم و باید از این کنشگری خودمان استقبال کنیم و با باور الهیاتی و باور به صدق وعده نصرت خدا وارد این میدان شویم. الان هم در میدان لبنان و در این وضعیت خاص که حزب‌الله در راس خود، سیدحس نصرالله، دبیر کل مجاهد و فرماندهان میانی و فرماندهان میدانی خود را در ماجرای پیجرها از دست داده است مهمترین منبعی که ارتزاق روحی می‌کند همین تفکرات الهیاتی و باورهای دینی است.

🔹ما انتخاب کرده‌ایم که انسان و مسلمان باشیم و منطق انسانی و اسلامی می‌گوید یاور مظلوم و دشمن ظالم باشیم و اسرائیل واقعا مصداق بارز ظالم است و حتی با فرض نظام حقوقی موجود در دنیای کنونی هم اسرائیل ظالم است یعنی اگر زمانی طبق منطق دینی و اسلامی، اسرائیل ظالم بود الان طبق قوانین بین‌المللی و انسانی هم در تمام دنیا افرادی هستند که ظالم‌بودن و جنایتکاربودن او را قبول دارند. اسرائیل اندیشه سبوعیت و حیوانی دارد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

02 Nov, 07:41


✔️اطلاعیه دفتر آیت‌الله جوادی آملی درباره مصافحه رئیس جمهور با آیت‌الله جوادی آملی🔻

🔹متأسفانه در فضاى مجازى سخنان ناصوابى درباره نحوه دست دادن حضرت استاد آيت‌الله العظمی جوادى آملى (دام ظله) با رياست ارجمند جمهورى اسلامى منتشر شده تا فضاى بسيار حكميانه و گواراى ديدار معظم له با ايشان را به صورت شائبه دارى معرفى نمايند و مطالب حكيمانه و ارزشمند رد و بدل شده را تحت الشعاع قرار دهند.

🔹گرچه عموم آحاد گرامى جامعه به اين امر توجه دارند، ليكن به منظور رفع پندار ناصواب ايجاد شده توضيح داده مى شود كه سنّت مصافحه و دست دادن حضرت آيت الله العظمی جوادى آملى با همه افراد به جهت پاره اى از ملاحظات معمولا به همين نحوى است كه انجام داده اند. اميد است اين گونه ديدارها كه در جهت اصلاح و رفع دشواری هاى جامعه و نظام اسلامى برگزار مى‌شود براى همگان مفيد و سازنده باشد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

29 Oct, 18:28


✔️توضیح مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، درباره پیام تسلیت شهادت یحیی سنوار🔻

                  بسمه تعالی
🔹در پیام تسلیت شهادت یحیی سنوار و محکومیت اقدام رژیم غاصب صهیونیستی، مطلبی بیان شده بود که واکنش‌هایی در پی داشته است. مجمع مدرسین و محققین بر این باور است، رژیم صهیونیستی غاصب و جنایتکار است و همواره بر جنایات و تجاوزات خود ادامه می‌دهد و به هیچ توافق و معاهده‌ای پایبند نیست. هدف مجمع هرگز تایید چنین رژیمی نبوده است.

"مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم"
                                             ۸ آبان ۱۴۰۳

🔸توضیح: در اطلاعیه این تشکل درباره شهادت یحیی سنوار ایده "دو دولتی" مطرح شده بود و بازتاب‌ها و واکنش‌های اعتراضی متعددی به دنبال داشت.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

29 Oct, 09:25


⚡️نظم جدید جهانی در حال شکل گیری است
⚡️اسلام آمریکایی مانع الهیات مقاومت است

✔️محمدمهدی میرباقری🔻

🔹مأموریت حوزه علمیه در تحولات بزرگ منطقه و جهان چیست؟ توصیف یک صحنه، خبررسانی از آن است اما تبیین به معنای معناکردن یک صحنه بر اساس الهیات خود است. اگر صحنه را به درستی تبیین نکنیم نمی توانیم ملتی را به مقاومت در مسیر حق دعوت کنیم. استنباط الهیات وظیفه اساتید حوزه است. برای مثال خداوند متعال در قرآن پیروزی ها و شکست ها را توصیف می کند مانند تصویری که از جنگ احد ارائه شده است و این تصویر با نگاه یک مورخ یا تحلیلگر سیاسی کاملا متفاوت است زیرا در قرآن صحنه جنگ احد با این عبارت که در این صحنه ها منافق از مؤمن جدا شده و مؤمنین امتحان می شوند، تبیین می شود.

🔹الهیات مقاومت و الهیات پیروزی بحث گسترده ای دارد که باید مورد بحث و گفتگو قرار گیرد و سؤالاتی مانند «نصرت خداوند چگونه صادر می شود؟» پاسخ داده شود. برای مثال در قرآن توصیه فرموده که قدرت نرم و قدرت سخت را افزایش دهید و در جایی دیگر خطاب به مؤمنان در خصوص جنگ حنین می فرماید که مسلمانان نباید دچار عجب به امکانات شوند. زیرا جنگ حنین پس از فتح مکه بود و تعداد مؤمنان از تعداد لشکر دشمن بیشتر بود.

🔹در مقابله الهیات مقاومت الهیات دیگری آمده است مانند دوگانه اعتدال و خشونت که از سوی غرب مطرح شد تا داعش در یک سو و اهل تسلیم در سوی دیگر قرار بگیرد و دشمن به گونه ای این مقاومت را ترسیم کرده که دینی و ارزشمند نباشد. یا در دوگانه دیگر اسلام رحمانی و اسلام تکفیری را علم کردند که تسلیم در قالب اسلام رحمانی قرار گیرد. در مقابله این دوگانه ها باید اسلام ناب تصویر شود و به صحنه گره خورده تا ایمان مردم محک بخورد. در این الهیات مقاومت به معنای جنگ و خشونت نیست و مسئله این است که دعوت به توحید صورت می گیرد و برای رسیدن با آن استقامت می شود که این استقامت در راه دین خدا و حق حد و مرز کمی ندارد.

🔹شرایط کنونی شرایط تغییر نظم جهانی است و رهبر معظم انقلاب نیز این را فرموده و دیگران نیز گفته اند و حوزه علمیه باید الهیات این نظم جدید را که در مقیاس یک جامعه جهانی است تقریر کند. در نظام قدیم حقوق بشر بر اساس نظم مورد پسند شکل گرفته و یک نظام بشری بدون ادیان طرح ریزی شده است اما امروز باید صلح پایدار مبتنی بر اندیشه اسلام تبیین شود که این ضرورت، تلاش حوزه است تا صلح پایدار مبتنی بر معارف اسلامی بیان شود.

🔹اگر می خواهیم جهان را به سمت نظم جدید سوق بدهیم باید از حق، در همه جهان دفاع کنیم و این کار امکان هدایت مستضعفین جهان به سمت خود را داریم. بر اساس نظام ارزش خود مکلف به دفاع از مظلوم هستیم. اینگونه نیست که در دفاع از مظلومین خلاف مبانی دینی عمل کنیم بلکه راه شکل دهی نظم جدید در جهان همین است تا مستضعفین عالم به طرح مکتب اسلام و مکتب اهل بیت هدایت شوند و باید از مظلوم در همه عالم دفاع کنیم تا به مرتبه ای برسیم که جهان عدالت را طلب کند. لازم است الهیات نظم جدید را استنباط کنیم و آن را مبنای عمل قرار داده و به تفاهم جامعه جهانی برسانیم. لازم است در الهیات نظم جدید با تکثر امروز به تفاهم برسانیم.

🔹مانع تبیین این الهیات نیز اسلام آمریکایی است که اجازه دنبال کردن الهیات مقاومت را نمی دهد و اجازه نمی دهد نظم جدید جهان را متحول کنیم. در بیانیه ای که امام خمینی برای همایش جهاد سازندگی در پاییز سال 67 دارند در مواجهه با تفکری سخن می گویند که انقلاب را تمام شده دانسته و معتقد است که همسو با نظم جهانی باید ایران را بسازیم اما امام این تفکر را مطرح می کند که انقلاب باید در سازندگی ادامه پیدا کند. تفکر اول اسم خود را عقلانیت می گذارد تا طرف مقابل را غیر عقلانی جلوه دهد. اسلامی که ابرقدرت شرق و غرب را به مذلت می کشاند اسلام ناب است.

🔹امام خمینی به برخی فقها فرموده از مالکیت خصوصی به گونه ای دفاع نکنید که اسلام متهم به دفاع از سرمایه داری شود. در الهیات مقاومت و الهیات نظم آینده جهان نیز این دو قرائت متفاوت، حضور دارند و این مهم از حوزه علمیه متوقع است. یکی از بزرگ ترین کانون های تبیین الهیات ادیان الهی و فرهنگ اسلام حوزه علمیه قم است.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

29 Oct, 05:52


⚡️باید یک دور تمام قرآن را با نگاه روانشناسی بازخوانی کنیم.

✔️علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه در همایش «روانشناسی اسلامی، افق پیش رو» و گرامیداشت بیستمین سالگرد تأسیس انجمن روانشناسی اسلامی🔻

🔹اوج کتاب‌های اخلاقی که امروز در اختیار داریم کتاب جامع‌السعادات است اما باید توجه داشت که اخلاق اسلامی به عنوان یک رشته و دانش رشد متناسبی نکرده است. در علم اخلاق باید قلمروهای مختلفی را مورد توجه قرار دهیم که منهج علمی و اجتهادی در آنها اعمال شود، یک از این قلمروها تحلیل‌های روانشناسی ذیل هر فضیلت و رذیلت‌های آمده در کتب اخلاق اسلامی است.

🔹برخی شرح‌ها و تحلیل‌هایی که در ذیل صفات اخلاقی در کتب اخلاق ما موجود است بر اساس تجربیات ذهنی و معلومات اخلاقی قرون گذشته است. علم روانشناسی اسلامی می‌تواند در این زمینه به علم اخلاق کمک کند. کتاب جامع‌السعادات با بهره‌گیری از مطالعات جدید نیازمند بازخوانی و تحلیل دارد که به عنوان مثال صفت رذیله از کجا آمده و ارتباطش با بقیه چیست و علل و عواملش کدامند. این تلنگر می‌تواند علم اخلاق را بارورتر کند.

🔹قلمرو مسائل اعتقادی و شیوه‌های تعمیق و تثبیت اعتقادات از دیگر افق های پیش روی روانشناسی اسلامی است. ما خیلی نیاز داریم که به اینکه چگونه می‌شود اعتقادات را بر دل و جان و ضمیر فرد و جامعه نشاند. علم روانشناسی می‌تواند کمک‌کار این مسئله باشد.

🔹مباحث مربوط به فقه و روانشناسی افق دیگری است که باید به آن توجه داشت، ظرفیتی که علوم انسانی از جمله روانشناسی می‌تواند داشته باشد نیاز به مداقه‌های فقهی و اصولی دارد. از سوی دیگر رفتارهای فقهی نیازمند به مداقه روانشناختی دارد و می‌تواند به پایه‌ریزی و ایجاد سبک‌های زندگی و تولید فرهنگ تاثیرگذار باشد.

🔹ده‌ها موضوع در معارف اسلامی نیاز به تحلیل روانشناختی دارد، گزاره‌های فراوانی در قرآن و احادیث در مورد انسان‌شناسی نه به معنای علم‌النفس فلسفی بلکه به معنایی که به علوم امروز انسان‌شناسی شانه می‌زند داریم. باید یک دور تمام قرآن را با نگاه روانشناسی بازخوانی کنیم. همچنین شکل‌گیری موسوعه از روایات روانشناسانه و تحلیل دقیق آنها می‌تواند پشتوانه علم روانشناسی اسلامی باشد و از سوی دیگر می‌توان از ظرفیت روانشناسی در بازخوانی این روایات بهره برد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

28 Oct, 12:19


✔️کاظم سپاسی معاون امور صیانتی(حراست) حوزه علمیه در گفتگو با صدای حوزه🔻

🔹اولویت ما حفظ طلبه ورزشکار یا بلاگر به همراه رفع خطاها است.
🔹اینها غالبا به قصد خدمت و جذب قشر جوان وارد این عرصه شده‌اند اما با کارهای سبک نمی‌شود مردم را به سمت روحانیت جذب کرد.
🔹نهادهای امنیتی هم نظرشان اینست که مشکلات به شکل درون حوزوی حل شوند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

28 Oct, 10:06


⚡️فیلترینگ دخالت در حوزه خصوصی مردم است.
⚡️محدودیت اینترنت ایذاء شهروندن است و این ایذاء در شریعت اسلام حرام است.

✔️کاظم قاضی‌زاده مدرس حوزه علمیه قم در گفتگو با ایکنا🔻

🔹واقعیت دنیای امروز آن است که دسترسی به اینترنت برای انسان‌ها حیاتی است؛ برخی فعالیت اقتصادی، فرهنگی، علمی و ... در این فضا انجام می‌دهند. اگر به برخی گفته شود که شما بین دو چیز مخیر هستید یکی اینکه شما را زندانی می‌کنیم و دسترسی فیزیکی شما به بیرون قطع می‌شود یا اینکه در بیرون زندان باشید ولی به فضای مجازی دسترسی نداشته باشید، محدودیت در رفت و آمد را ترجیح دهند تا در فضای مجازی محدود نباشند. در این مواقع ما حق نداریم به خاطر هر مصلحتی در عرصه عمومی، مصالح جدی زندگی خصوصی کاربران را به خطر بیندازیم.

🔹امروزه فیلترینگ تاثیر واقعی خود را از دست داده است و فقط موجب زحمت و هزینه بیشتر برای کاربران شده است. طبق آمارهای غیر رسمی فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد از سکوها و فضاهای فیلترشده محروم هستند و بقیه با فیلترشکن به محتوای مورد نظر خود که عمدتا سکوهای محدود و ممنوع‌شده است دسترسی پیدا می‌کنند و فقط عده قلیلی نمی‌توانند به این فضاها دسترسی پیدا کنند.

🔹اصل اولیه فقهی بر جواز است یا حرمت؟ در مواردی که سرویس‌دهنده‌های اینترنت‌ متعدد قابل خرید توسط شهروندان است مانند شخصی که می‌تواند از فروشگاه‌های متعدد جنسی را بخرد؛ یک فروشگاه می‌تواند برای مشتریان شرایطی را بگذارد یا جنسی را به شرط استفاده خاص بفروشد؛ از این جهت منعی ندارد که حاکمیت برای فروش اینترنت خود محدودیت‌هایی بگذارد زیرا خریدار می‌تواند با توجه به این شرایط چنین اینترنتی را خریداری کند ولی وقتی اینترنت امری جهانی و بین‌المللی است و به صورت انحصاری در اختیار دولت و حاکمیت قرار دارد و برای مردم امکان انتخاب گزینه دیگری برای دسترسی به محتوای فضای مجازی وجود ندارد محدودیت در اصل اولی، امری ممنوع و غیرمجاز است. چرا که ایجاد محدودیت در استفاده کاربران مداخله در حریم خصوصی آنان و محدودکردن زندگی شهروندان است و اصل بر این است که همه چیز برای انسان حلال است مگر اینکه دلیلی برای حرمت آن وجود داشته باشد و ما دلیلی نداریم که شخص دیگری بیاید برای استفاده شهروندان از فضای مجازی محدودیت ایجاد کند.

🔹همچنین با توجه به واقعیات موجود، محدودیت اینترنت به نوعی ایذاء شهروندن محسوب می‌شود و این ایذاء در شریعت اسلام حرام است حتی شاید گفته شود که ارسال پارازیت در فضای مجازی یا کندکردن عمدی استفاده از اینترنت برای شهروندان مصادیقی از ایذاء است و حرمت شرعی دارد.

🔹اگر کسی بگوید استفاده بدون فیلتر شهروندان از اینترنت باعث سقوط اخلاقی جامعه و شهروندان می‌شود در این صورت حاکمیت در تزاحم قرار می‌گیرد؛ یعنی یک‌طرف تزاحم، حفظ حقوق شهروندان در استفاده از اینترنت و طرف دیگر تزاحم هم حفظ فضای اخلاقی جامعه یا حفظ حاکمیت یا جلوگیری از فروپاشی حکومت است؛ در این صورت آیا محدودکردن نت جایز است؟ اینجا چون بحث تزاحم مطرح است، در تزاحم طبق قواعد اصولی باید به ملاک اهم توجه کنیم و توجه به ملاک اهم سبب ترجیح یکی بر دیگری خواهد شد. ولی به نظر می‌رسد در موارد عمومی گرچه عدم فیلترینگ به استفاده اجمالی از سایت‌های غیراخلاقی می‌انجامد و احیانا برخی کاربران به فضای فیلم‌های غیراخلاقی دسترسی پیدا می‌کنند ولی به سادگی نمی‌توان اینترنت را به صورت دائمی و برای همه افراد مسدود و فیلتر کنیم تا مبادا برخی افراد محدود جامعه وارد چنین صفحاتی شوند.

🔹می‌توان گفت براساس پیشرفت‌هایی که در کنترل فضای اینترنت وجود دارد حاکمیت می‌تواند موارد استفاده اینترنت در سایت‌های غیراخلاقی را از بقیه جدا کند تا کسانی که قصد استفاده نادرست دارند محدود شوند و حتی این کار شاید واجب هم باشد ولی اینکه اینترنت را به روی همه مسدود کنیم آن هم به خاطر عده‌ای محدود که استفاده غیراخلاقی دارند مجاز نیست و ملاک اهم رعایت حقوق اکثریت جامعه است.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

28 Oct, 04:18


⚡️در کاربردی‌سازی هوش مصنوعی بین رتبه هفتاد تا نودم هستیم اما رژیم صهیونیستی رتبه پنجم دنیاست.

✔️محمدرضا قاسمی دبیر ستاد فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه🔻

🔹سه مدل حکمرانی داده داریم، 1. اولین مدل آن در آمریکا رایج است، یعنی توجه لایه ی سیاست گذاری به حوزه ی شرکت های بزرگ، یعنی اینکه شرکت های بزرگ خود تنطیم گری حوزه ی داده را انجام می دهند در حقیقت غول های فناوری آمریکایی هستند که در این زمینه فعالند. 2. دومین مدل، مدل حکمرانی اروپایی است که متمرکز بر حوزه ی شهروندان است یعنی باتوجه به حضور شهروندان در شبکه های اجتماعی از مدل مدیریت این شبکه ها میتوانیم در حوزه ی داده ها تنطیم گری انجام دهیم. 3. سومین مدل که بیشتر در چین رواج دارد، حکمرانی از جنس حاکمیت است یعنی دولت تصمیم می گیرد که داده ها در اختیار چه کسی با مالکیت چه کسی و با مدیریت چه کسی انجام بگیرد و بخش عمده ای از کارها توسط شرکت های دولتی پشتیبانی می‌شود.

🔹اما مدلی که در ایران وجود دارد ترکیبی از سه مدل قبلی است. در کشورمان در مورد داده های ملی قانون خوبی به نام قانون دوام داریم اما در مورد داده های شخصی یعنی آنچه از من شما در شبکه های اجتماعی در حال تولید و توزیع است هنوز لایحه اش در دست دولت مانده است. زیرساخت های پردازشی در امر هوش مصنوعی مسئله ی بسیار مهمی است که کشور ما منهای بخش دفاعی در این مورد بسیار ضعیف است. امروز دانشگاه ها از CPU عبور کرده و به GPU یا به اصطلاح GPU FARM رسیده اند، در واقع GPU یک زیر ساخت پردازشی است که با کمک آن تحلیل داده ها از ۵یا ۶ماه به ۵یا ۶ساعت کاهش می یابد.

🔹مسئله مهم دیگر زبان‌های برنامه نویسی است؛ خوراک ماشین، داده است اما برای تعلیم و تربیت یک ماشین داده به تنهایی کفایت نمی کند مدل استنتاج به تعبیری منطق فهم حاکم بر داده ما دانلودی است یعنی مهندس الگوریتم را دانلود میکند اینکه این الگوریتم چقدر به منطق یقینی و برهانی ما همراه است؟ چقدر نسبی است چقدر سوگیری دارد؟ مثل حذف عکس شهید سلیمانی در اینستاگرام یا مثلا در سال ۱۴۰۳به گزارش دستگاه های امنیتی۳۰ درصد از آنچه در فضای مجازی کشور رقم خورد فیک نیوزها بودند. یعنی به کمک هوش مصنوعی ۴۰هزار، ۴۰۰هزار یا ۴میلیون نوع از یک توییت در فضای مجازی تکثیرمی شود و جوان و نوجوان ما متأثر از این فضاست.

🔹مقام معظم رهبری در مطالعات و تحقیقات هوش مصنوعی هدف گذاری را بین ده کشور برتر بیان نمودند. ما در عرصه کاربردی سازی هوش مصنوعی بین رتبه ی هفتادم تا نودم دنیا هستیم که اصلا قابل قبول نیست، اما رژیم غاصب صهیونیستی درهوش مصنوعی رتبه پنجم دنیاست. اتفاقات اخیر مثل شناسایی و ترور فرماندهان مقاومت ناشی از پیشرفت های ژرف در حوزه ی هوش مصنوعی است.

🔹در مسئله هوش مصنوعی چه در سطح ملی چه در حوزه علمیه دو جریان داریم:

🔹۱-جریان ابزارگرا: که دانشگاهیان حامیانش هستند از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای حل چاش های کشور مثل مالیات و پول شویی و از بین بردن نارضایتی های موجود می دانند این جریان بی ربط و غلط نیست، اما کاری به ابعاد فلسفی، فقهی، حقوقی ندارند و تلقی شأن از هوش مصنوعی مثل فناوری نانو و بایو است در حالی که سطوح فراوانی مثل انسان شناسی و هستی شناسی و معرفت شناسی دارد. 2-جریان سایبرنتیک: معتقدند هوش مصنوعی دانشی غربی است و طرح جایگزین معرفی میکنند که نتیجه اش انفعال است.

🔹به نظر یکی از لایه های زیر بنایی هوش مصنوعی، تبدیل داشته ها و توانمندی های حوزه ی علوم انسانی –اسلامی به زبان ماشین است. در برنامه ی هفتم توسعه مکرر به هوشمند سازی اشاره شده است. سؤال آیا این هوش قرار است به جای انسان تصمیم بگیرد و پیشنهاد دهد؟ اگر داشته هایمان در حوزه ی اقتصاد هوشمند شد دیگر اقتصاددان حوزوی که اکنون میتواند بر لایه های حکمرانی معمول تجویز شده از غرب نقد تاثیر گذار داشته باشد؟ در صورت هوشمند شدن دیگر قادر به چنین کاری نخواهد بود. در حکمرانی هوشمند سازی دامنه ی نفوذ برای نخبگان علوم انسانی وجود ندارد. ۳یا ۴ سال پیش رو مقطع حساسی است اگر نتوانیم داشته‌های خود را در حوزه علوم انسانی به الگوریتم تبدیل کنیم الگوریتم‌هایی که سوگیری دارند جایگزین خواهند شد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

27 Oct, 13:10


⚡️حوزه علمیه مرزهای علوم قرآنی را متحول کرد.
⚡️انجیل به هزار زبان و لهجه ترجمه شده ولی قرآن فقط به صد زبان ترجمه شده است.

✔️علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه🔻

🔹تطورات گسترده و بزرگ در قلمرو تفسیر قرآن رخ داد که از جمله می‌توان به تدوین چند دوره کامل تفسیری از سوی بالاترین مقامات فقهی و مرجعیتی و فلسفی اشاره کرد که در حوزه بی سابقه بوده است.

🔹بعد از ابتکار و مجاهدت عظیم علامه طباطبایی(ره) در تالیف المیزان شاهد دوره‌های کامل تفسیر هستیم که از سوی شاگردان ایشان یعنی حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی، حضرت آیت‌الله جوادی آملی و ... ارائه شده است. همچنین نمونه دیگر تفاسیر موضوعی جدید، تفاسیری است که بزرگانی چون آیت‌الله مصباح یزدی(ره) آن را نوشتند؛ بخصوص تفاسیر معطوف به دانش‌های دیگر مانند علوم انسانی و اجتماعی و حتی قلمروهای فراتر از این دانش‌ها رونق گرفته و برای آن کتب و محتوای زیادی تولید شده است.

🔹در حوزه زبان قرآن، روش شناسی تفسیر و مکاتب تفسیری، فلسفه تفسیر و ... شاخه‌هایی روییده شده است که تبدیل به رشته و گرایش خواهد شد. بحث قرآن و مستشرقان هم از چند دهه قبل در جامعه المصطفی پایه‌ریزی و اقدامات خوبی انجام شده است گرچه در آغاز راه هستیم. نکته دیگر توسعه قلمرو ترجمه قرآن است، البته از جریانات دنیا تاخر داریم از جمله اینکه انجیل به بیش از هزار زبان و لهجه ترجمه شده و تفاسیر آن هم به زبان‌های مختلف ترجمه شده است ولی ما در حدود صد زبان ترجمه قرآن داریم و اتقان همه آن‌ها هم محل بحث است.

🔹مسئله دیگر حوزه، رشته‌های تفسیری است که در درختواره رشته‌های حوزه آمده است. قریب به هزار نفر روی این درختواره کار کرده‌اند و در ۱۷ حوزه دانشی بیش از ۴۰۰ رشته ایجاد شده است که اولین درختواره دانشی تفسیر و علوم قرآن است که در مجموع بیش از ۳۰ رشته و گرایش را به خود اختصاص داده است. در سال جاری ۲۶۶ درس در سطوح عالی و ... در زمینه قرآن و علوم قرآنی وجود دارد.

🔹از جمله آفاق دیگر فراروی کارهای قرآنی در حوزه، نوشتن تفاسیر مقارن است یعنی هم تفاسیر مقارن با تفاسیر عامه و هم با تفاسیر متون مقدس در ادیان دیگر. افق دیگر پیش رو استشراق و تلاش علمی است که دیگران در مورد قرآن انجام داده‌اند و در این راستا باید به دفاع از قرآن بپردازیم. در اینجا تاکید دارم که موضوع هوش مصنوعی و قرآن باید مدنظر قرار بگیرد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

24 Oct, 09:55


⚡️تأسیس مرکز پژوهشی دانش‌ بازی‌های رایانه‌ای در حوزه علمیه قم
⚡️هدف: دستیابی به نظریه متعالی اسلامی بازی‌های رایانه‌ای

🔺شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی حوزه‌های علمیه با توجه به مصوبه کمیسیون واحدهای پژوهشی موافقت اصولی خود را با تأسیس مرکز پژوهشی دانش بازی‌های رایانه ای اعلام کرد. بر اساس گزارش معاونت پژوهش حوزه های علمیه، دبیرخانه شورای اعطا، این مرکز پژوهشی از دو گروه علمی" مسائل تربیتی بازی های رایانه‌ای" و " مسائل فقهی بازی‌های رایانه ای " تشکیل شده است.

🔹هیأت مؤسس این واحد پژوهشی را آقایان : محمدعلی خادمی‌کوشا ، علی زینتی، بهروز مینایی و محمدصادق باطنی تشکیل می دهند و مأموریت آن " انجام فعالیت‌های پژوهشی در مسیر دستیابی به نظریه متعالی اسلامی بازی‌های رایانه‌ای، و الهام بخشی در ارائه و پیاده سازی الگوی برتر تولید، ترویج و پیشرفت بازی‌های رایانه ای " اعلام شده است.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

24 Oct, 08:32


⚡️انفال متعلق به امام زمان (عج) است و باید مشخص شود چه کسی اختیار آن را دارد.

✔️آیت‌الله جوادی آملی در دیدار جمعی از اعضای نشست دوره‌ای اساتید سطوح عالی و خارج🔻

🔹حوزه‌ها باید به تمامی ابعاد علوم اسلامی بپردازند تا قدرت کافی برای مواجهه با چالش‌های جهان اسلام را داشته باشند، اگر حرفی برای گفتن داشته باشیم، جامعه جهانی به دنبال ما می‌آید.

🔹انفال، جهاد و حدود کمتر مورد توجه قرار گرفته و حوزه‌های علمیه تنها به حدود ۲۵ درصد از علوم اسلامی پرداخته‌اند.

🔹انفال متعلق به امام زمان (عج) است و باید مشخص شود که چه کسی اختیار آن را دارد. حوزه‌ها باید در این مسائل پرچمدار باشند.

🔹اگر حوزه‌ به مباحث تکراری بسنده کند، قادر نخواهند بود پاسخ‌گوی نیازهای جامعه و دانشگاه‌ها باشند. برای اینکه حوزه‌های علمیه در دانشگاه‌ها تأثیرگذار باشند، باید به فلسفه‌ها و مباحث روز تسلط داشته باشند و بفهمند فیلسوفانی مانند دکارت امثال او چه می‌گویند، اگر دست حوزه در این زمینه‌ها پر باشد، خواه ناخواه دانشگاه‌های جهان به سراغ آنها خواهند آمد.

🔸از راست حضرات: عندلیب همدانی، سیدمحمد یثربی، هادوی تهرانی، علوی بروجردی.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

23 Oct, 03:37


⚡️از فقه آیت‌الله خویی فقه نظام درنمی‌آید.
⚡️غالب طلبه‌های درس خارج اهل مطالعه نیستند.

✔️ابوالقاسم علیدوست🔻

🔹ما امروز نه فقط با کتب ضلال بلکه با امواج ضلال مواجهیم؛ در مواجهه با ضلال، سه رویکرد میتوان داشت: مجذوب شدن، سکوت و انفعال، مواجهه امیدوارانه. ما باید این رویکرد سوم را دنبال کنیم.

🔹روحانیت بعد از انقلاب دچار یک خسران عظیم شد و آن اینکه بسیاری از روحانیت از مردم فاصله گرفتند. یک نکته مهم این است که مردم قبلا به صنف روحانیت اعتنا داشتند الآن به شخص روحانی اعتنا دارند؛ به همین جهت روحانیون شاخص مورد استقبال مردم‌اند. روحانیت نباید صرفا توجیه‌گر باشد.

🔹متاسفانه غالب طلاب درس خارج، اهل مطالعه و دیدن نظرات جدید نیستند. واقعیت این است که عمده درس‌های خارج، بازگویی مطالب آقای خویی و شاگرد ایشان آقای تبریزی است؛ واقعیت دیگر این است که از فقه آقای خویی، فقه نظام درنمی‌آید.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

22 Oct, 07:30


⚡️روحانیت دیگر صدای مردم نیست.
⚡️برای انجام کارهای شخصی لباس روحانیت را نمی‌پوشم.

✔️ناصر نقویان در گفتگو با خبرانلاین🔻

🔹من حتما ضد انقلاب نیستم، بلکه ضد سیاست‌هایی هستم که به نظرم اشتباه است. ما درصدد این هستیم که اتفاقات ناگواری که در کشور سال‌هاست که می‌افتد به سمت درست شدن و اصلاح برود. والا نه درصدد یک انقلاب دیگر هستیم، نه با اپوزیسیون و مخالفین نظام ارتباطی داریم. آن‌هایی که عاقل تر هستند هم همین نظر را دارند که اولا انقلاب مساوی یک شورش است و یک شورش خسارات بسیار سنگینی بر مردم وارد می‌کند.

🔹الان چند سال است که در منطقه پردیس رودهن ساکن هستم. کارهای شخصی که انجام می‌دهم، مثلا به میوه فروشی و فروشگاه که می‌روم با لباس شخصی می‌روم. به دلایلی که اگر لازم شد عرض می‌کنم. مردم فراوان من را با آن لباس دیده اند و حتی با همان لباس، فراوان با من عکس گرفته اند. ممکن است کمتر منتشر شده باشد. ولی چون آقای ابطحی آن عکس را در پیج خود گذاشت قدری انتشار پیدا کرد. وگرنه خود آقای خاتمی هم به ندرت با لباس غیر روحانی دیده می‌شود.

🔹شما در راس یا رهبری یا به قول امروزی‌ها Head ماجرا، یک روحانی را به طور رسمی نمی‌بینید، اگرچه معتقدم همچنان روحانیونی که با مردم و توده مردم هستند {مورد قبول هستند}. البته توده مردم به معنای درست آن نه به این معنی که در کل شش درصد رای بیاورند و بگویند مردم اینطور می‌گویند، درحالیکه اگر برخی خواننده‌های معروف هم خودشان را به معرض انتخاب بگذارند بیشتر رای می‌آورند ولی الان هم برخی از آنها در زندان هستند.

🔹آن روحانی با ۶ درصد رأی که نمی‌تواند از طرف مردم حرف می‌زند. مردم همانی هستند که در انتخابات گذشته برخی شرکت کردند و تازه آن‌هایی که شرکت کردند اگر یک انگیزه سنجی کنید مشخص می‌شود به چه دلیل شرکت کردند، آیا در اداره ای هستند که احتمال می‌دهند بعدا اگر شرکت نکنند برایشان مشکل ایجاد شود؟ تصورات دیگری داشتند؟ انتخابات را همچون اول انقلاب یک وظیفه شرعی می‌دانستند که اگر شرکت نکنند باید در قبر و قیامت جواب دهند؟ این انگیزه‌ها را اگر پیگیری کنید می‌بینید آن‌هایی که به اصل این سیستم که الان حکومت می‌کند معتقد هستند، تعدادشان از ابتدای انقلاب بسیار کاهش پیدا کرده و ریزش داشته است.

🔹در سطح کلان خودش صدای مردم نیستند. اگرچه روحانیونی داریم که صدای مردم هستند. ولی یک کار فردی است و یک کار دارای تشکل صنفی نیست. این حقیقتی است که باید بپذیریم. ولی این که تقصیر چه کسی بوده است، من هم با شما هم عقیده هستم که مقصر اصلی این از مرجعیت افتادن روحانیت، خود روحانیت بوده است. عوامل دیگر مانند باز شدن دنیا و تبلیغات دشمنان و تاثیر برخی رسانه‌های ضد روحانیت و... این‌ها بسیار اندک است.

🔹امروز اگر بخواهیم خیلی شفاف ببینیم، اگر روحانیت می خواهد نقش اصلی و رسالت اصلی خودش که مرجع و پناهگاه و صدای مردم بودن را حفظ کند، باید ارتباط معیشتی و غیر معیشتی خود را قطع کند. اگر کسی خواست مرجع تقلید شود نباید نگاه کند صدا و سیما چه کسی را به نام مرجع صدا می‌زند یا به چه کسی می‌گوید آیت الله العظمی. مرجع تقلید شدن راهکارهای خود را داشت، به این معنی نبود که در صدا و سیما تایتل و زیرنویس اسم من چه کلمه ای نوشته شود. آن درس و بحث خود را داشت.

🔹باید روحانیت را به چند قسم تقسیم کنیم. یک روحانیت مربوط به طبقه حاکمیتی است. کسانی که در طبقه حاکمیت، حضور نسبتا مستمر داشته اند. فرد ده پانزده سال یا بیست سال رئیس جایی بوده است یا از ریاستی به ریاست دیگر یا از پستی به پست دیگر یا از مسئولیتی به به مسئولیت دیگر رفته است. این‌ها وضعشان خوب است. ۹۹.۹۹ درصد وضعشان از توده مردم خیلی بهتر است. بخشی هم داریم که طیف مبلغین معروف و مشهور هستند. این‌ها تعدادشان زیاد نیست. در مجموع به تعداد انگشت‌های دو دست و دو پا نمی‌رسند. تا حدودی وضعشان خوب است.

🔹اما از این قشر که بگذریم، روحانیونی داریم که استاد دانشگاه هستند – شاید باورتان نشود – در دانشگاه ما روحانی هست که عضو هیئت علمی است. ولی جهیزیه فرزند خود را نمی‌توانست تامین کند، یواشکی به من می‌گفت جایی هست که کمک‌هایی بگیریم؟ او نه مسئول سیاسی است نه مبلغ مشهوری است. فقط سر کلاس تدریس می‌کند و عضو هیئت علمی است. الان که حقوق زیاد شده ماهی ۲۳-۲۴ میلیون تومان حقوقش است. طلبه‌های عادی که اصلا هیچ. در معیشت بسیار سختی زندگی می کنند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

22 Oct, 04:28


✔️رشته «مطالعات عدالت اجتماعی» در دانشگاه باقرالعلوم راه اندازی شد🔻

🔹رشته مطالعات عدالت اجتماعی در ۳۲ واحد با سرفصل‌هایی از جمله؛ «نظریه‌های عدالت اسلامی»، «نظریه‌های عدالت غربی»، «چیستی عدالت»، «مفاهیم عدالت»، «مبانی عدالت»، «جنبش‌های عدالت خواهی»، «سیاست‌های رفاهی»، «جامعه شناسی طبقه» و… در سال تحصیلی جدید برای اولین بار در دانشگاه باقر العلوم (ع) قم در مقطع کارشناسی ارشد اجرا خواهد شد. همچنین کارگروه عدالت در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و دانشگاه باقر العلوم (ع) در صدد طراحی رشته عدالت در مقطع دکتری نیز هستند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

21 Oct, 18:37


⚡️قانون یارانه‌ها با برخی از مبانی دینی سازگار نیست.
⚡️باید مشخص شود فقه در کدام حوزه‌های قانونگذاری می‌تواند ورود کند
.

✔️محمدجواد فاضل لنکرانی رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در دیدار با علی نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس🔻

🔹مرکز تحقیقات اسلامی مجلس نباید تنها به رصد مطابقت یک قانون با فقه و دین اکتفا کند، بلکه باید ابعاد و زوایای پیدا و پنهان دین را به جامعه و کشورهای دنیا نشان دهد، از دکتر محمدباقر قالیباف ریاست مجلس شورای اسلامی درخواست می‌کنم مدل، دستاوردها و محصولات مرکز تحقیقات اسلامی مجلس را در اتحادیه بین المجالس ارائه دهد و این مرکز را به مجالس دنیا معرفی کند.

🔹بسیاری از موضوعات از جمله جمعیت، یارانه‌ها، بورس و مباحث ربوی در بانک‌ها نیازمند ورود جدی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس از منظر فقهی و دینی است. فقه در برخی موضوعات و مسائل مانند قصاص و ارث زوجه و امثال آن باید نظر خود را بیان کند، در بحث قصاص؛ اگر پدر فرزند را به قتل برساند، قصاص نمی‌شود ولی اگر مادر مرتکب قتل فرزند شود، مشهور فقها قصاص را مطرح می‌کنند، اینجا فقه باید نظر خود را مطرح کند.

🔹اینکه دین و فقه در مباحث قانونگذاری کجا باید ورود پیدا کنند و کجا وارد نشوند، نیاز به مرزبندی‌های شفاف دارد و باید این مرزبندی توسط مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تهیه و تدوین شود، تا هم قانونگذاری و هم حوزه‌های علمیه، مرزهای خود را بدانند و بر اساس آن به وظایف خود عمل کنند. مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بحث‌های مبنایی و ریشه‌ای مانند ارتباط فقه و قانون را دارد مبنی بر اینکه آنچه در فقه آمده، چگونه باید در قانون وارد شود، سوال این است که آیا هر آنچه در فقه هست باید در قانون وارد شود؟ اگر قانونی تصویب شد که در فقه نیست، چگونه باید صورت شرعی و دینی پیدا کند؟

🔹گاهی دایره بعضی قوانین اقتضا نمی‌کند که دین در مورد آن حرفی بزند، در این زمینه چه باید کرد؟ فرض کنید مشخص کردن ساعت کار کارمندان یا تعطیلی‌های هفته از اختیارات حکومت است، اینکه بگوییم افراد جامعه چند ساعت باید کار کنند یا فلان روز باید تعطیل شود یا نشود، آیا فقه در این زمنیه اساسا نظر داده است؟ باید تفکیک کنیم که دین در یکسری از امور، اصلا نباید دخالت کند و اساسا برخی موضوعات ارتباطی به دین ندارد. آیا هر چه در فقه آمده، باید به همین شکل قانون شود؟

🔹حوزه علمیه باید از این فرصت و ظرفیتی که از طریق مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برای حضور در قانونگذاری از منظر دین، ایجاد شده، نهایت استفاده را داشته باشد، این جایی است که حوزه باید حرف دین ارائه کند، باید وارد شود. نباید قانونی در کشور تصویب شود که بعد از ده سال، بگویند این قانون با دین سازگاری ندارد، چنین چیزی جای نگرانی دارد، مرکز تحقیقات مجلس باید با استفاده حداکثری از ظرفیت حوزه، این مسئله را تضمین کند که قوانین مجلس در مسیر مسائل اسلام و شریعت قدم بر می دارد.

🔹هر موضوعات و مباحث در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به صورت دقیق تر و علمی بتوانیم قوانین محکمی را در مجلس تصویب کنیم که وقتی به شورای نگهبان رسید، خود به خود تصویب شود، کمک بزرگی است. در اینصورت شورای نگهبان دیگر دغدغه خلاف شرع بودن قوانین را نداشته باشد، بلکه خلاف قانون اساسی آن را ملاحظه کنند.

🔹برخی قوانین نیاز به بررسی جدی دارد. رهبر معظم انقلاب این قانون کنترل جمعیت را خلاف شرع دانستند و توانستند جلوی آن را بگیرند ولی این قانون تاثیر خود را گذاشته است، امروز باید برای جمعیت فکر اساسی بشود. قانون یارانه ها نیز از قوانینی است که مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید ورود داشته باشد، چرا که با اهداف اصلی خود که رونق تولید بود فاصله گرفته است و برخی از مبانی آن با روش دینی سازگاری ندارد.  بورس نیز از مباحثی است که باید بر سازگاری آن بر مباحث دینی بحث و بررسی صورت بگیرد، درست است که اسلام بر تجارت، اشتغال و کسب و کار تاکید کرده است، ولی این سوال مطرح است که آیا شکل فعلی قانون بورس منطبق بر اصول تجارت اسلامی است؟ اشتغال است؟ با آنچه حضرت علی(ع) فرموده هست؟

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

21 Oct, 08:09


⚡️رای مردم نمی‌تواند مجوز بازگشایی پلتفرم‌های ضاله باشد.
⚡️دسترسی علما و مسولان امنیتی به صفحات فیلتر شده ایرادی ندارد.

✔️عباس رفعتی مدرس درس خارج فقه رسانه حوزه علمیه در گفتگو با ایکنا🔻

🔹بحث فیلترینگ جزء مباحث فقه حکومتی است؛ البته با این تعبیر ممکن است جزء مباحث مستحدثه محسوب شود ولی اگر به عنوان کتب ضاله در فقه رجوع کنیم دیگر مستحدثه نخواهد بود؛ در قدیم، منبر و مجله و کتاب و ... رسانه محسوب می‌شد و آقایان فقها در مورد کاربست این کتب ضاله فتوا صادر و آن را تحریم کرده‌اند. امروز اصطلاح فیلترینگ، مستحدثه است. طبق فقه اهل بیت(ع) یکی از وظایف و اختیارات حاکمیت اسلامی، فیلترینگ است زیرا احکام بنابر فقه شیعه تابع مصالح و مفاسد متعلق به حکم است. با توجه به اینکه برخی سکوهای پیام‌رسان و پلتفرم‌ها طوری است که مفسده آنها بیش از مصلحت است حاکم اسلامی باید جلوی اشاعه این فساد و فحشا را بگیرد.

🔹برخی پلتفرم‌ها کاملا مشخص است که مفسده‌شان بیش از مصالح است، به صورت تیتروار اشاره می‌کنم؛ اول القای فرهنگ غرب، دوم ایجاد آشفتگی میان خانواده‌ها و شکستن حرمت‌ها؛ سوم افزایش حرمت‌شکنی در جامعه؛ چهارم جهانی‌سازی فرهنگ غربی از طریق فضای مجازی و نفوذ در حاکمیت، دولت‌ها و برداشتن مرزهای جغرافیایی؛ پنجم کمرنگ‌ کردن نقش نظارت والدین در تربیت فرزندان؛ ششم تعارض ارزش‌ها و باورهای فکری و اجتماعی؛ هفتم ایجاد اختلال در شکل‌گیری شخصیت افراد و به خصوص نوجوانان؛ هشتم به خطر افتادن حریم خصوصی؛ نهم ایجاد شکاف بین نسلی تا جایی که نسل جوان نمی‌تواند با نسل قبل ارتباط برقرار کند زیرا نسل گذشته را افرادی بی‌سواد می‌داند؛ دهم ایجاد ارتباطات مفسده‌آور و جنسی غیرمتعارف و حرام. یازدهم توسعه و گسترش شبهات اعتقادی و سیاسی و اجتماعی و... بنابراین فساد برخی پلتفرم‌ها روشن و آشکار است و مایه تعجب است که برخی برخلاف این مسئله دفاع می‌کند.

🔹ممکن است گفته شود مردم به من رأی داده‌اند که فیلترینگ را بردارم لذا مطالبه و حق مردم و حداقل نصف به علاوه یک نفر آنان ممکن است باشد ولی جواب این است که مطالبه مردم ایجاد حق نمی‌کند یعنی اگر بیشتر مردم بخواهند زنا، ارتباط نامشروع، همجنس‌بازی و ... در جامعه آزاد باشد آیا این مطالبه اکثریت به معنای آن است که باید به آنان حق بدهیم؟ بنابراین حکم اسلامی تابع رأی مردم و اکثریت نیست و با رای اکثریت نمی‌توان حق برای مردم درست کرد البته حق مردم در امور حلال است. لذا اگر دولت اسلامی یک سکوی ارتباطی و پلتفرم را فیلتر کند سلب حق مردم نکرده است.

🔹وقتی ما از فیلتریگ حرف می‌زنیم منظورمان این نیست که همه فضاهای مجازی باید فیلتر شود لذا اطلاق در کار نیست بلکه مراد یک پلتفرم خاص است مثلا تلگرام؛ البته باز هم کلا نباید فیلتر نشود کما اینکه برای کتب ضاله هم این مسئله وجود دارد که استفاده از آن برای برخی از افراد مانند علما جایز است تا بتوانند بخوانند و پاسخ مناسبی به آن بدهند. یک عده مثل مسئولان امنیتی می‌توانند در این فضا باشند تا ببینند که چه مواردی از سوی دشمن در این فضا دنبال می‌شود یا برنامه‌ریزان فرهنگی... چون این ابزار، ابزار جنگ نرم است و فرماندهان جنگ نرم باید در آن حضور داشته باشند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

21 Oct, 06:06


⚡️محمد فتح‌الله گولن اندیشمند و فعال اجتماعی-مذهبی اهل ترکیه در سن ۸۳ سالگی در آمریکا درگذشت.

🔺فتح‌الله گولن علاقه‌ای نداشت که دولت، شریعت اسلامی را به‌کار گیرد. وی بر این مسله اشاره می‌کند که بیشتر قوانین و احکام اسلام درباره زندگی شخصی انسان‌هاست و فقط بخش کوچی از آنها به حکومت‌ و کشورداری مرتبط است. او بهترین شکل حکومت را حکومت دموکراتیک می‌دانست و از همین‌رو از حکومت‌های ایران و عربستان انتقاد می‌کرد. او با سعید نورسی موافق بود که جمهوریت انطباق زیادی با مفهوم مشورت دارد و در منابع اسلامی درباره‌اش بحث شده است. اهداف گولن به‌طور هم‌زمان، اسلامی کردن ایدئولوژی ناسیونالیستی ترکیه و ترکی کردن اسلام بود. او امیدوار بود که ارتباط میان مذهب و دولت بار دیگر مانند دوره عثمانی که رهبران زندگی خصوصی خود را بر مبنای احکام اسلام تنظیم می‌کنند، احیا شود.

🔸بخشی از مقاله «جنبش اسلام لیبرالی در ترکیه: اندیشه‌های فتح الله گولن» نوشته بولنت آراز، عمر کاها، سید اسدالله اطهری.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

21 Oct, 03:59


⚡️۲۰۰۰ طلبه خانم برای جریان‌سازی در فضای مجازی سازماندهی می‌شوند.

✔️آرش رجبی معاون فرهنگی و تبلیغی حوزه‌های علمیه خواهران🔻

🔹برای رفع برخی از خلاءها در مسیر ساماندهی و سازماندهی مبلغان فضای مجازی اقدام به ایجاد شبکه مصاحبه‌گران و هدایتگران تبلیغی در فضای مجازی کرده است. این شبکه در سطح کشور در حال شناسایی، توجیه و شکل گیری نهایی است؛ تا بتوان از مسیر «شبکه شاهدای فضای مجازی» به ساماندهی فعالان فضای مجازی رسید. در ابتدای این فرایند، طبق فراخوان و دعوت از مبلغان فضای مجازی از سمت معاونت فرهنگی، قریب به ۵۰۰۰ نفر مبلغ فضای مجازی در فرم مجازی اطلاعات فعالیتی خود را در بستر فضای مجازی درج کردند.

🔹اگر فعالیت کوثرنت به عنوان ساماندهی فعالیت در فضای مجازی را در شمارش فعالان به احتساب بیاوریم، می‌توان از ۱۳ هزار کاربر در فضای مجازی استفاده کرد. پس از بررسی اولیه بر اساس شاخص‌های استاندارد تأیید مبلغان و فعالان فضای مجازی به تعداد نزدیک ۲۰۰۰ مبلغ فضای مجازی رسید.

🔹از اهداف این برنامه می‌توان به بیان راهبردهای مرکز مدیریت در حوزه همگرایی و هم افزایی تشکیلاتی، تبیین و شناسایی فرصت‌های فعالیت ماندگار و تأثیرگذار، تقویت و ارتقای کمی و کیفی زیرساخت‌های فرهنگی و تبلیغی در فضای مجازی، ایجاد ظرفیت هدایت‌گری به نفع حوزه دین و انقلاب اسلامی از میان طلاب بانوی فعال در بستر فضای مجازی، انسجام بیشتر تشکیلاتی لازم جهت انجام فعالیت‌های یکپارچه در سطح کشور و جریان‌سازی در بسترهای مختلف فضای مجازی نام برد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

20 Oct, 13:43


⚡️طرح "تاسیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در وزارت آموزش و پرورش"

🔺طرح "تاسیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در وزارت آموزش و پرورش" از سوی مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه و طی شش ماه بحث و بررسی، تهیه شد.

🔹بنابر نوشته کانال مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه طرح  "تاسیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در وزارت آموزش و پرورش" طی جلسات مختلف با استماع نظرات مخالفان و موافقان و با اعمال پیشنهادات، حذف و اضافه مواد و بندها  توسط واحد تدوین هیات رئیسه مجمع نمایندگان طلاب تهیه گردید و  کلیات آن با رای اکثریت حاضرین تصویب شد و به مراجع ذی ربط جهت هرگونه تصمیم ارسال گردید.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

20 Oct, 12:10


⚡️چرا حوزه علمیه خلوت شده است؟

✔️آیت الله نوری همدانی در دیدار با هیات رییسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم🔻

🔹راه ما راه شیخ انصاری و شیخ طوسی و دیگر بزرگان است، من با تغییر متون حوزه به این شکل بطور جدی مخالفم، علمای بزرگ ما همین مسیر را طی کردند البته بعضی از مباحث نیاز به تلخیص دارد ولی اینکه بخشی از کتاب حذف شود و کتاب دیگری جایگزین گردد و جای آن کتاب را هم از حیث محتوا پر نکند و امتیاز داده شود مخالف هستیم، که پیش از این هم متذکر شده بودیم.

🔹دروس حوزه باید آزاد باشد و هر طلبه ای که می‌خواهد درس بخواند در انتخاب درس و استاد آزاد باشد، اینکه باید فلان موسسه و فلان استاد با فلان مزایا برود، درست نیست در گذشته اینطور بوده که طلبه وارد قم که می‌شد چند روز درسهای مختلف می رفت و استاد را خود انتخاب می‌کرد و درس و کتاب‌ها هم معلوم‌ بود و در پایان امتحان می دادند. چند روز پیش در مدرسه مبارکه‌ فیضیه و دارالشفا حضور داشتم، اما از شور و حضور سابق طلاب خبری نبود چه شد که حوزه خلوت شده است.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

20 Oct, 06:53


⚡️هوش مصنوعی تجسد تکنولوژیک فلسفه خاص

✔️علیرضا قائمی‌نیا در نشست «مبانی فلسفی در توسعه هوش مصنوعی»🔻

🔹رویکرد غالب نسبت به هوش مصنوعی در کشور ما رویکرد مهندسی است، در این عرصه نگاه بنیادین فلسفی ندارند و نمی‌دانند که این فناوری ماهیت فلسفی دارد، نمی‌دانند که بنیان‌گذار این فناوری فلاسفه بودند لذا من همیشه می‌گویم که هوش مصنوعی تجسد تکنولوژیک فلسفه خاصی است.

🔹نمی‌توانیم از فضای هوش مصنوعی خارج شویم اما باید آگاهانه در این فضا وارد شویم؛ دلیل اهمیت هوش مصنوعی را دست‌کم در چند جنبه می توان بررسی کرد؛ یکی از این محورها آن است که هوش مصنوعی فناوری است که مربوط به ذهن و معرفت بشر است چراکه فناوری‌هایی که در طول تاریخ داشتیم ناظر بر معرفت بشری نبود و نمی‌خواست شناخت و معرفت بشری را مدل‌سازی کند اما هوش مصنوعی مشغول زمینی کردن ذهن بشر است تا این ذهن را از آن حالت آسمانی بیرون آورده و خاکی کند.

🔹نکته دوم مربوط به گسترشی است که هوش مصنوعی در زندگی بشر دارد به گونه‌ای که همه ساحت‌های زندگی بشر را در بر می‌گیرد؛ ساخت‌های زندگی بشری در سه ساحت خلاصه می‌شود از جمله ساحت فکری و معرفتی؛ بنابراین هوش مصنوعی در نواحی مختلف معرفت بشری حضور دارد؛ از سوی دیگر با ورود هوش مصنوعی به گستره علوم انسانی، علوم اجتماعی متحول شده است و حتی علوم طبیعی، فیزیک و شیمی و زیست شناسی نیز متحول شدند و شکل جدیدتری پیدا کردند.

🔹محور سوم محور حاکمیتی است که این فناوری نسبت به فناوری‌های دیگر دارد؛ قبل از تولد هوش مصنوعی، فناوری‌ها استدلال داشتند اما بشر اکنون به فناوری نهایی رسیده که تمام فناوری‌های دیگر را تحت سیطره خود دارد؛ در نتیجه هوش مصنوعی حاکم بر فناوری‌های دیگر فناوری‌های نظامی، اطلاعاتی و … است؛ بنابراین گویا بشر کارهای معرفتی و شناختی خود را احاله به هوش مصنوعی داده و خیال خود را آسوده کرده و با خود می‌گوید که کار من را انجام می‌دهد!

🔹محور دیگر این است که هوش مصنوعی صرفا فناوری ساده نیست بلکه جعبه فلسفه و ابزار فلسفه ماست، هوش مصنوعی مفاهیم فکری جهان جدید را ارائه می‌کند و این مفاهیم امروزه جایگزین مقولات ارسطویی شده است؛ با توجه به آنچه که اشاره شد سه مرحله را در نسبت‌سنجی هوش مصنوعی و فلسفه باید از هم جدا کنیم؛ نخست اینکه مبانی که فلاسفه در طول تاریخ داشتند چگونه روی این فناوری اثر گذاشته است؟ بحث دیگر اینکه خود این فناوری تجسد تکنولوژیک فلسفه خاصی است، از زمان «دکارت» و «لایب‌نیتس» تا زمان «تورینگ» که این دیدگاه را برجسته کرد.

🔹اکنون می‌بینیم فلسفه‌های متعددی تحت‌تاثیر هوش مصنوعی پیدا شده است، لذا فناوری، فلسفه‌های جدیدی را پدید آورده است در نتیجه هوش مصنوعی در چند ساحت در حال توسعه بوده و زندگی بشر را در می نوردد از جمله در ساحت کنش‌های زبانی؛ اکنون «چت جی. پی. تی» نمونه‌ای از همین مثال است، همچنین مورد دیگر کنش‌های فیزیکی است که به کمک هوش مصنوعی در حال توسعه است و افعال فیزیکی متعددی به دست هوش مصنوعی توسعه یافته از جمله اینکه انسان به کمک هوش مصنوعی کیهان را درنوردیده است.

🔹هوش مصنوعی از ابعاد هستی‌شناسی وجود انسان را به یک معنا توسعه می‌دهد، این نشان می‌دهد که بشر فناوری را ایجاد کرده که از نظر هستی‌شناختی وجود انسان را توسعه می‌دهد، هوش مصنوعی خنثی نیست و برای خودش فرهنگ خاصی دارد و نه تنها جهت‌گیری خاصی را به فرهنگ بشر می‌دهد بلکه مدل و زیست بشر را تغییر می‌دهد و تنها نحوه اندیشیدن بشر را دگرگون نمی کند لذا جوامع تغییر می کنند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

19 Oct, 13:04


✔️آیت‌الله سیستانی و نظریه اراده الامه🔻

🔸عبدالوهاب فراتی

🔹آیت‌الله سیستانی در کشاکش میان اندیشه ‌آیت‌الله خویی و امام خمینی راهی جز بازگشت به میرزای نائینی در تنبیه الامه و تنزیه المله ندارد. بازگشت به نائینی نیاز امروز عراق است که به درستی، وی، مبانی آن را- نه در هیأت سلطنت-، بلکه در نظمی دموکراتیک بازسازی کرده است. سیستانی همانند نائینی از قرارداد میان مردم و والی، حمایت می‌کند، اما نظریه او را با سه تغییر، آن هم در هیأت جمهوریت بازسازی می‌کند.

🔹اندیشه سیاسی سیستانی اندکی متفاوتر از مدرسه آیت‌الله خویی و نیز مدرسه امام خمینی است و به نوعی در میانه آن دو قرار دارد. با این همه، ایشان نیز همانند بسیاری از متفکرین حوزه نجف، متاثر از هنجارهایی است که طی یکی و دو قرن اخیر در این حوزه مرسوم بوده است. هنجارهایی که بیشتر توسط شیخ مرتضی انصاری و سپس شاگردش مرحوم آخوند خراسانی و نیز شاگرد وی یعنی میرزای نائینی بناء شده بود. در واقع آیت‌الله سیستانی تحت تاثیر این جریان توانسته است اندیشه نائینی را در دوره اخیر بازخوانی و براساس آن از دولتی مدنی در بغداد حمایت کند.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

18 Oct, 08:20


🔺انتشار کتاب:‌ گرایش‌ها و گزارش‌های اندیشگی در جهان عرب.
🔹مولف: سیدحسن اسلامی اردکانی.
🔹انتشارات: کرگدن.
🔹تاریخ نشر: مهر ۱۴۰۳.
🔹معرفی: ما و جهان عرب سرنوشت، پیوندها و دردهای مشابهی داریم. نزدیک به دو سده است که در جهان عرب این پرسش پیش کشیده شده که چرا عقب افتادیم و راه برون‌شد از این وضع چیست. در کشور ما نیز از مشروطه به بعد این پرسش به‌شکل‌های گوناگون مطرح شده است که «ما چگونه ما شدیم». حاصل طرح این پرسش‌ها پدید آمدن آثاری فراوان به زبان‌های فارسی و عربی بوده است. مشکلات و مسائل ما و جهان عرب گاه چنان همپوشانی دارند که اگر در متون عربی به نام‌ها و مکان‌ها توجه نکنیم، گویی داریم به مسائل خود می‌اندیشیم. بااین‌همه، نوعی بی‌توجهی یا غفلت از آنچه در جهان عرب می‌گذرد میان ما دیده می‌شود. گویی مسائل آنان به خودشان مربوط است و مسائل ما به خودمان. غافل از اینکه این مسائل از بسیاری جهات به همه ما تعلق دارد. چه بپسندیم و چه نپسندیم، لازم است به مسائل اندیشگی و فکری جهان عرب توجه کنیم، از آنها بیاموزیم و برای شناخت خودمان و حل مشکلاتمان از آنها بهره بگیریم و نسخه‌های بی‌اثر را دوباره تجویز نکنیم.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

18 Oct, 06:21


✔️درباره اسلام رحمانی🔻

🔸محمدعلی ایازی عضو شورای مرکزی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم.

🔹اسلام رحمانی جریانی نواندیشانه از دین و در برابر تفسیری خشونت‌ورزانه از اسلام است. اسلام رحمانی، بر پایه سراسر رحمت بودن چهره‌ی وحیانیِ اسلام است. خدایِ قرآن، سیمایی مهربان از پروردگار را به نمایش می‌گذارد و پیامبری را توصیف می‌کند که رحمت بر همه جهانیان است و با این ویژگی رسالت خود را آغاز کرده تا آموزگار، مربی و الگوی آنان در زندگی باشد. این قرائت از اسلام در بستری از تحولات سیاسی اسلام معاصر و بیشتر در واکنش به اسلام‌گرایان خشونت‌گرا شکل گرفت؛ آن تفسیری که با همه مظاهر دینی که کرامت و عدالت انسان را مخدوش می‌کرد، نقد جدی داشت. به نظر آنان این برداشت به محکمات قرآن و سیره پیامبر ناسازگاری داشت و عقلای جامعه دینی و غیردینی آن را منفی و خشونت‌بار می‌دانست.

🔹در حقیقت نام اسم رحمانی (چنانکه از خود کلمه مهربانی استفاده می‌شود)، تابلوئی از سنن الهی و برگرفته از سیره و مشی پیامبر از آغاز بعثت و بدو نزول قرآن است. برجسته کردن بُعد اصلی قرآن و معارف اصیل اسلام در باره انسان است. واکنشی به نگاه و رفتارهایی است که در جهان اسلام و غیر جهان اسلام دین را نشانه گرفته و لطافتِ این دین را مخدوش کرده و با این ادعا که ما کیفر و مجازات داریم، با دشمن سازش نمی‌کنیم، در مقام سختگیری، تندروی، قساوت، شقاوت، خشونت ناروا و انتقام بوده و کارهائی انجام داده که هر عاقل مسلمانی را متنفر و منزجر می‌کند تا چه رسد به دیگران.

🔹این جریان رحمانی، خوانشی از اسلام در دوره معاصر برگرفته از متون و احکام دینی برای انسان معاصر بر اساس مقتضیات زمان و مکان و دوگانه ثابت و متغیر است. اصول و کلیات دین و احکام عبادی و بسیاری از احکام معاملی در جای خود قرار دارد، تنها برخی از احکام و شعائر که در خارج از زمینه خود و مجزا از شرائط زمانی و مکانی عصر نزول درک شده‌اند و در نتیجه این سوء‌فهم از جوهره رحمانی خود فاصله گرفته‌اند، خوانش دیگری ارائه می‌شوند.

🔹رقیب و نظر مخالف آن، نه اسلام وحیانی، که اسلام اُموی، اسلام داعشی، اسلام فاشیستی، اسلام طالبانی، و اسلام استبدادی است. طبعا اسلام رحمانی در تقابل با روش و منش چنین جریان‌ها است. چهره‌ اصلی قرآن در توصیف خداوند سراسر رحمت است. صفات رحمان، رحیم، رئوف، ودود و لطیف پنج اسم از اسمای حسنای خداوند در قرآن بیانگر شیوه شناسائی خدایِ قرآن به مردم است، در این توصیف: اولاً این دو کلمه با بسامدی بسیار (57 بار نام رحمان و رحیم 115 بار) تکرار شده است. ثانیاً سوره‌ای به همین نام (الرحمن) که شامل بیان نعمت‌های فراوان باشد را در میان سوره‌های مکی بر می‌شمارد و از پروردگار آفریدگاری بخشنده و مهربان مرتب و با تکرار یاد می‌کند.

🔹ثالثا: آغاز قرآن با سوره حمد با نام رحمان و رحیم در میان همه نام‌های دیگر خداوند و معنادار است. رابعاً در سوره مریم به جای نام خدا عنایت است که رحمانیت خدا در خطاب به مسیحیان بیان کند. خامساً: این دو نام در هر سوره با شروع آن در 114 بار باز تکرار می شود. (اگر در سوره‌ای استثنائاً نیامده، در جائی دیگر جبران شده است). در روش عملی خواندن سوره حمد در نماز ذکر این دو نام الزامی می‌شود، باز مفهوم و تابلوی دعوت رحمانیت خود را در قرائت قرآن و نمازهای یومیه برای نشان دادن جهت خداوندی بمنصه ظهور می‌رساند.

🔹البته صفات دیگری مانند عفو، صفح، غفران، حلم، و ده‌های صفت دیگر مشابه آن در قرآن برای خداوند خود گویای برجسته کردن صفت الهی و نمایان ساختن مهر و عطوفت خداوند است. بگذریم که در احادیث و ادعیه و آموزه‌های دینی فریقین آمده: «إِنَّ رَحْمَتِي سَبَقَتْ غَضَبِي». رحمت خداوند بر غضب او پیشی می‌گیرد.

@namehayehawzavi

نامه‌های حوزوی

15 Oct, 18:02


✔️فیلسوفان دروغ نمی‌گویند، (رکوردشکنی دروغ و افترا؛ در تجربه‌نگاری موسسه حکمت و فلسفه ایران)🔻

🔸احمدحسین شریفی رئیس سابق موسسه حکمت و فلسفه و رئیس فعلی دانشگاه قم.
◾️بخش دوم

🔹دروغ پنجم: «و من هم دیگر نرفتم»! این دیگر از دروغ هم فراتر است! زیرا با اینکه این بنده خدا از اعضای هیئت علمی آن موسسه نبوده و نیستند، اما به دلیل علاقمندی‌شان به مباحث فلسفی، همان روزهای آغازین حضورم در موسسه، شخصاً از ایشان دعوت به تدریس کردیم و او هم پذیرفت و از قضا در هر دو ترم تحصیلی، بعد از ظهرهای دوشنبه، در آن موسسه تدریس داشتند! افزون بر این، عضو کمیسیون هیئت امنای موسسه هم بودند و در همه جلسات کمیسیون شرکت کردند! اسناد صوتی و تصویری این جلسات همگی در سایت موسسه حکمت موجود است.

🔹دروغ ششم: و بالاخره این جمله که «اما از همه مهمتر، گفتگوی اسلام و مسیحیت برای همیشه تعطیل شــد» را نیز می‌توان ششمین دروغ به شمار آورد! این استاد محترم چنان نوشته‌اند که خواننده تصور می‌کند پیش از حضور این بنده، هر روز کرسی چنین گفتگوهایی برقرار بوده است و بنده آنها را تعطیل کرده‌ام! در حالی که  اولاً، در تاریخ این موسسه جز چند مورد اندک، خبری از گفتگوهای اسلام و مسیحیت (آنگونه که این متن القا می‌کند) نبوده! اساساً رسالت موسسه حکمت و فلسفه چنین چیزی نیست و نبوده است! ثانیاً، همانطور که عرض کردم زمان حضور بنده در موسسه مصادف با یکه‌تازی ویروس منحوس کرونا بود و هنوز اقتضائات و محدودیت‌های آن دوران را فراموش نکرده‌ایم.

🔹و ثالثاً، این بنده به دلیل اعتقاد به گفتگو و مناظره و تعاملات علمی، چنین فعالیت‌هایی را با قوت شروع کردم. با نمایندگان مسیحیت ارتودوکس در خصوص اخلاق و عرفان ارتودوکسی جلسه گرفتم. آنان را به موسسه دعوت کردم. چندین همایش و نشست بین‌المللی (در موضوعات فلسفی) در مدت کوتاه مدیریت بنده برگزار شد. مصوبه هیئت امناء را برای برگزاری دو همایش بین‌المللی دیگر هم گرفتم! همایشی با موضوع «طبیعت‌گرایی فلسفی و چالش‌های آن»، با شرکت مشهورترین ملحد عالم، دانیل دنت، در زمان مدیریت بنده برگزار شد. در زمان مدیریت بنده بود که جلسات سخنرانی و مناظره با حضور برخی از چهره‌های مشهور روشنفکران غربزده در موسسه برگزار شد!

🔹ضمناً تعداد گروه‌های علمی این موسسه پنجاه ساله، در زمان مدیریت بنده از «هفت گروه» به «نه گروه» رسید. یعنی در یک سال قریب به ۳۰ درصد پنجاه سال توسعه ساختاری ایجاد کردم. دو گروه علمی جدید با عنوان «فلسفه علوم انسانی» و «مطالعات حکمت عملی» و یک کارگروه ویژه «فلسفه ذهن و علوم شناختی» تأسیس کردم. همچنین در کنار همه فعالیت‌های دیگر، مجوز دو نشریه سه‌زبانه (انگلیسی، عربی و فارسی) دریافت شد. یعنی موسسه‌ای که در تاریخ ۵۰ ساله‌اش فقط یک نشریه (آن هم تقریبا مهجور) داشت، در زمان مدیریت یکساله این بنده مجوز «دو نشریه» دیگر نیز، آن هم با نگاه بین‌المللی گرفته شد: «فلسفه و علوم انسانی» و «مطالعات حکمت عملی».

🔹اما از حق نگذریم، حقیقتاً این یک هنر است که در یک عبارت شش جمله‌ای بتوانی بدون هیچ شرمساری و خجالتی شش دروغ و دو افترا را با هم جمع کنی! و حتی زمانی که به صورت خصوصی درخواست اصلاح این اشتباهات را می‌کنی چنین پاسخ داده شود که: «جنابعالی هم صاحب اختیار و ذوی القدرة و الاعتبار هستید چنانچه اشتباهی رخ داده دقیقا بفرمایید تا تصحیح گردد» و وقتی مستندات اشتباهات و دروغ‌ها را برایشان ارسال می‌کنی چنین پاسخی بشنوی که: «همین امروز با اساتیدی که نزد من می‌آمدند و تظلم می‌کردند تماس میگیرم و از آنها بیشتر جویا می‌شوم»! همین و بس.

🔹این بنده قصد انتشار علنی این پاسخ را نداشتم. و از افترا زننده محترم هم به صورت خصوصی خواستم که خودش دروغ‌هایش را راست کند و افتراهایش را اعتذار بجوید؛ اما بر اساس پیام‌هایی که برایم ارسال کرد، متوجه شدم مشکل او مربوط به جایی دیگر است. به همین دلیل، سکوت را جایز ندانستم و برای ثبت در تاریخ این وجیزه را نوشتم. وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَٰكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ.

🔹البته مطالب شنیدنی و ناگفته فراوانی در این خصوص دارم که به لطف روزنگاری‌های مألوف و مرسومم، همه آنها را به صورت مضبوط دارم و در صورت لزوم منتشر خواهم کرد.

@namehayehawzavi