کانال میثم هاشم‌خانی @meysam_hashemkhani Channel on Telegram

کانال میثم هاشم‌خانی

@meysam_hashemkhani


یادداشت‌های میثم هاشم‌خانی

نقد و نظر: @hashemkhany

کانال میثم هاشم‌خانی (Persian)

با خوشامدگویی به شما عزیزان، میخواهیم به معرفی کانال میثم هاشم‌خانی بپردازیم. این کانال تحت نام کاربری @meysam_hashemkhani فعالیت میکند و در آن یادداشت‌های ارزشمند میثم هاشم‌خانی را خواهید یافت. این کانال به عنوان یک پل ارتباطی برای علاقه‌مندان به اندیشه‌ها و نظرات این نویسنده محبوب، بهترین فرصت برای خواندن و نقد آثار اوست. اگر به دنبال دیدن دنیای نویسنده استاد، میثم هاشم‌خانی هستید، این کانال برای شماست. با عضویت در این کانال، به آخرین یادداشت‌ها، نقدها و نظرات این نویسنده معروف دسترسی پیدا کنید و با همراهی این ارزشمند، علاقه‌مندی‌های خود را تقویت کنید. پس بی‌نیاز از تاخیر، هم‌اکنون به کانال میثم هاشم‌خانی بپیوندید و از مطالب فوق‌العاده آن لذت ببرید.

کانال میثم هاشم‌خانی

14 Jun, 17:00


⭕️ سنت حسنه «رأی‌فروشی»:
من به چه فردی رأی خواهم داد؟

✍️ میثم هاشم‌خانی



از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶، در اغلب انتخابات‌ها رسما از برخی کاندیداها حمایت داشتم. اما از سال ۹۷ طرفدار «فروش رأی» در ازای «تعهدات شفاف و سنجش‌پذیر» هستم؛ بدون ذره‌ای توجه به برچسب سیاسی و حزبی کاندیدا ها.

به چه معنا؟
از سال ۹۷ به این نتیجه رسیدم که تا زمانی که «احزاب حرفه‌ای» با فعالیت دائمی و اعضای انبوه و مانیفست شفاف نداریم، رفتار انتخاباتی درست عبارت است از حمایت از تعدادی «مطالبه شفاف و سنجش‌پذیر»، نه اهدای چک سفید امضا به «یک فرد کاندیدا»

بنابراین استراتژی من در انتخابات ۱۴۰۰ هم، «فروش رأی» در ازای ۴ مطالبه شفاف است. به این معنا که «هر» کاندیدایی نسبت به این مطالبات متعهد شود، با «هر» برچسب سیاسی، به آن کاندیدا رأی می‌دهم.


چهار مطالبه‌ای که در انتخابات ۱۴۰۰ رأی‌م را در ازای آنها می‌فروشم، عبارتند از:

⚪️ مطالبه اول: رونق «اقتصاد اینترنت‌محور» از طریق رفع فیلتر ‎#تلگرام و ‎#توییتر و ‎#یوتیوب از ابتدای ۱۴۰۱، و نیز رساندن سرعت اینترنت در تک‌تک استان‌های کشور، به سطح ۳ کشور اول خاورمیانه، تا پایان ۱۴۰۲

⚪️ دوم: برقراری #درآمد_پایه_همگانی (UBI) به میزان لااقل ۳۰ دلار در ماه برای تک‌تک ایرانیان، از ابتدای ۱۴۰۱

توضیح: منابع مالی لازم، به سادگی می‌تواند با حذف «دلار ۴۲۰۰» و «فولاد دولتی» و «لاتاری خودرویی» و نیز «کاهش یارانه گاز و برق برای صنایع دارای مصرف انرژی بالا»، تامین شود

⚪️ سوم: رساندن تورم ایران به میانگین خاورمیانه (حدود ۷ درصد) تا سال ۱۴۰۴

توضیح: یادمان باشد که ۱۴ کشور خاورمیانه ‎#تورم_زیر_۳_درصد دارند: افغانستان، عراق، کویت، بحرین، عمان، امارات، عربستان، قطر، الجزایر، ارمنستان، آذربایجان، اردن، جیبوتی، موریتانی و غزه (فلسطین اشغالی)


⚪️ چهارم: امضای پیمان ‎#تجارت_آزاد ۲۰ ساله با ۱۰ کشور خاورمیانه، تا سال ۱۴۰۴

توضیح: پیمان تجارت آزاد با همسایگان، یعنی «تحریم‌ناپذیر» شدن ما، رونق اقتصادی «غیرنفتی» و به‌علاوه، «امنیت پایدار» در منطقه

ضمنا واضح است که پیش‌نیاز پیمان تجارت آزاد با ۱۰ کشور منطقه، احیای برجام + امضای FATF خواهد بود.


سه نکته تکمیلی درباره استراتژی «رأی‌فروشی»

⚪️ اول: تاکید می‌کنم که حتی اگر آزادترین انتخابات را داشتیم و همه کاندیداها توسط ‎«شورای نگهبان» تایید صلاحیت می‌شدند، باز هم موضع من همین بود؛ یعنی به‌جای چک سفید دادن به یک کاندیدا و حمایت از او، استراتژی «فروش رأی» در ازای «مطالبات سنجش‌پذیر» را داشتم.

⚪️ دوم: اگر کاندیدایی لااقل ۳ مورد از ۴ مورد بالا را به‌صورت دقیق و شفاف متعهد شود، مرحله بعد «ضمانت اجرا» خواهد بود.
از نظر من حداقل ضمانت اجرایی قابل قبول (با توجه به ساختار سیاسی ایران) آن است که فرد کاندیدا اولا «برنامه زمانی دقیق» برای هر یک از این ۴ تعهد اعلام کند و ثانیا، رسما اعلام کند که اگر در این برنامه زمانی نتوانست هر کدام از تعهدات را اجرا کند، بلافاصله استعفا خواهد داد.

⚪️ سوم: اگر تا روز برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ هیچ کاندیدایی این ۴ مطالبه شفاف و سنجش‌پذیر را بیان نکرد (که به احتمال زیاد هم همین اتفاق خواهد افتاد)، من در روز انتخابات این ۴ مطالبه را روی برگه رأی می‌نویسم و به صندوق می‌اندازم.



⭕️ متن مشابهی را قبل از انتخابات مجلس سال ۹۸ نوشته‌ام که می‌توانید در این لینک بخوانید:
t.me/meysam_hashemkhani/1356


⭕️ تماس با نویسنده: @hashemkhany


〰️〰️〰️〰️〰️〰️
کانال تلگرامی میثم هاشم‌خانی

@meysam_hashemkhani

کانال میثم هاشم‌خانی

28 May, 17:13


⭕️ محبوبیت بالای ۹۵ درصدی، برای ۵۶ سال!


در #انتخابات_سوریه رکورد جهانی محبوبیت سیاست‌گذاران شکسته شد!

در ۵۶ سال اخیر، ۸ انتخابات ریاست جمهوری در سوریه برگزار شده (دوره ریاست جمهوری ۷ ساله است).
در ۴ انتخابات اخیر #بشار_اسد پیروز شده و در ۴ انتخابات قبل هم حافظ اسد (پدر بشار اسد)

پیروزی با چند درصد رأی؟

حافظ اسد در هر ۴ انتخابات
بالای ۹۹ % رأی آورده!

بشار اسد هم در ۲ انتخابات اول
بالای ۹۹ % رأی آورده و در ۲ انتخابات اخیر هم (۲۰۱۴ و ۲۰۲۱) بالای ۹۵ درصد!


صفحه میثم هاشم‌خانی در توییتر:

twitter.com/hashemkhani_

کانال میثم هاشم‌خانی

25 May, 18:13


⭕️ شورای نگهبان و گل‌آقا

لیست کاندیداهای تایید صلاحیت‌شده را که دیدم، یاد مرحوم کیومرث صابری (گل‌آقا) افتادم که در اوایل دهه ۸۰ به طنز نوشته بود:

به شورای نگهبان پیشنهاد می‌کنم برای اینکه ۱۰۰ % از رأی آوردن کاندیدای مدنظرش مطمئن شود، در کنار تایید صلاحیت تک‌تک کاندیدا ها، «تک‌تک رأی‌دهندگان» را هم تایید صلاحیت کند!

توضیح تکمیلی:
حتی اگر فرضا همه کاندیداها تایید صلاحیت می‌شدند، باز هم انتخاباتی که کل دوره رقابت‌ش ۴ هفته باشد، کمک خاصی به توسعه کشور نمی‌کند.

به نظرم انتخابات فقط زمانی می‌تواند به توسعه کشور کمک کند که:

* تضمین بدهیم هر کاندیدایی که امضای حمایتی ۱۰۰ هزار ایرانی را گرفت، حتما تایید صلاحیت می‌شود (بررسی صلاحیت‌ها مختص کاندیداهایی باشد که نتوانسته‌اند ۱۰۰ هزار امضا جمع کنند)

* دوره رقابت‌های انتخاباتی (نهایی شدن لیست کاندیدا ها تا برگزاری انتخابات) را به لااقل ۶ ماه افزایش بدهیم.


صفحه میثم هاشم‌خانی در توییتر:

twitter.com/hashemkhani_

کانال میثم هاشم‌خانی

17 Sep, 14:24


⭕️ تخم‌مرغ جهانگیری


خبر خوش: رییس جمهور آقای جهانگیری را مامور پیگیری گرانی تخم مرغ کرده‌اند

پیش‌بینی مراحل بعد:

* اعلام قیمت «تخم مرغ جهانگیری»

* اعدام چند «سلطان» تخم مرغ

* سخنرانی مقامات درباره «حباب» قیمت تخم مرغ

* درخواست ده‌ها کشور جهان، برای استفاده از «تجربیات تخم‌مرغی» ایران #طنز_تلخ


@meysam_hashemkhani

کانال میثم هاشم‌خانی

14 Sep, 05:09


⭕️ بورس: رونق «پایدار» با ۱۰ راهکار


✍️ میثم هاشم‌خانی



⚪️ به‌عنوان فردی که ۱۱ سال است سهامدار هستم و اتفاقا در یک ماه اخیر هم در بورس ضرر کرده‌ام، کاملا با تزریق منابع بسیار محدود «صندوق توسعه ملی» به بورس مخالفم. این اقدام، مشابه «دلار ۴۲۰۰» یا «توزیع سکه طلای دولتی» یا «قیر رایگان» یا «لاتاری خودرویی» امثالهم، اقدامی پرفساد است و بسیار کم‌اثر.

اینکه در شرایط تحریمی سنگین بخواهیم منابع اندک صندوق توسعه ملی را به بورس تزریق کنیم، یا سهام شرکت‌های دولتی را با تخفیف بفروشیم (در قالب ETF ها)، یا سود سپرده‌ها را آن‌قدر کم کنیم که عامه مردم به اجبار به بورس بروند، همگی یعنی «تخریب اقتصاد ملی» برای «رونقی موقت و زودگذر» در بورس.

⚪️ به‌طور خاص تزریق از «صندوق توسعه ملی» به بورس، یعنی کانال‌کشی بیت‌المال به جیب نورچشمی‌ها. چگونه؟ قرار است پول هنگفتی از بیت‌المال صرف خرید سهام «تعدادی از» شرکت‌ها شود، این خرید تا سطح قیمتی مشخصی ادامه یابد و بعد متوقف شود. اما کدام شرکت‌ها؟ تا کدام سطح قیمتی؟ فقط «نورچشمی‌ها» مطلع‌ند. ‏پس این اقدام دولت انبوهی از رانت اطلاعاتی را نصیب نورچشمی‌هایی می‌کند که از دلار ۴۲۰۰ و قیر رایگان و نظایر آن هم به کرات به ثروت‌های بادآورده رسیده‌اند.

⚪️ از طرف دیگر، بخش عمده دلارهای صندوق توسعه ملی در خارج کشور بلوکه شده‌اند و دولت نمی‌تواند آنها را به مردم بفروشد تا ریال حاصله را به بورس ببرد. در نتیجه دولت مجبور است بانک مرکزی را برای چاپ پول تحت فشار قرار دهد و این دارایی‌های بلوکه‌شده را به زور به بانک مرکزی بفروشد. ‏چاپ پول در این شرایط، یعنی دمیدن در آتش «تورم». بنابراین تزریق از صندوق توسعه ملی به بورس، شاید بتواند برای دوره‌ای کوتاه (حداکثر ۳ ماهه) وضعیت قیمت سهام را بهتر کند؛ اما به قیمت تورم شدیدتر و ضربات سهمگین‌تر به معیشت فقیرترین ایرانیان.

اما «دولت» و «شورایعالی بورس» چطور می‌توانند وضعیت بازار سهام را به‌طور «پایدار»، بدون توزیع «رانت» و بدون لطمه به اقتصاد ملی بهبود دهند؟

۱۰ راهکار ساده که نیاز به ذره‌ای بودجه هم ندارند، عبارتند از:

اول) کاهش سخت‌گیری‌ها در عرضه اولیه شرکت‌های مدرنی که شهرت ملی دارند، مثل اسنپ و تپسی و دیوار و دیجی کالا و فیلیمو، یا باشگاه‌های فوتبال، یا رسانه‌های مشهور

دوم) آسان‌سازی عرضه اوراق مشارکت شرکتی (Corporate Bond) توسط ۵۰ شرکت بورسی بزرگ‌تر

سوم) آزادسازی قیمت محصولات فلزی و پتروشیمی، که از یک طرف شریان رانت دلالان را قطع می‌کند و از طرف دیگر سود برخی شرکت‌های بورسی بزرگ را بالا می‌برد.

چهارم) اجازه به همه شرکت‌های بورسی، برای فروش دلارهای صادراتی‌شان به قیمت آزاد

پنجم) حذف هر گونه ممنوعیت صادراتی برای شرکت‌های بورسی

ششم) تعطیلی ‎«لاتاری خودرویی» (فروش خودروی دولتی با قرعه‌کشی)، آزادسازی قیمت خودرو و به‌طور هم‌زمان کاهش تعرفه واردات خودرو؛ که از یک طرف انبوهی از فساد و درآمد بادآورده ناشی از «لاتاری خودرویی» را از بین می‌برد و از طرف دیگر، سود شرکت‌های خودروساز و شرکت‌های قطعه‌ساز را بهتر می‌کند.

هفتم) حذف «حجم مبنا» برای کلیه شرکت‌های بورسی، که از یک طرف نقدشوندگی بازار را بهتر می‌کند و از طرف دیگر با کاهش حجم صف‌های خرید و فروش، از انبوه رانت‌ها و سوءاستفاده‌های رایج در «صف»های بورسی جلوگیری می‌کند.

هشتم) حذف کامل «دامنه نوسان» برای ۵۰ شرکت بزرگ‌تر بازار بورس؛ که علاوه بر بهبود نقدشوندگی بازار، از دستکاری بازار به‌وسیله تزریق هیجان کاذب در قالب «صف»های خرید و فروش جلوگیری می‌کند.

نهم) ایجاد قراردادهای «آپشن» (اختیار خرید و اختیار فروش) برای سهام ۱۰۰ شرکت بزرگ‌تر بورس، بهبود نقدشوندگی این قراردادها و آموزش عمومی به سهامداران درباره منافع این قراردادها که می‌توانند به مثابه بیمه سهام خریداری‌شده عمل کنند. از طرف دیگر، توسعه قراردادهای «آپشن» باعث می‌شود که سهامداران بتوانند از سقوط بازار هم سود ببرند (به شرط تحلیل و پیش‌بینی درست)

دهم) آزادسازی و رقابتی‌سازی کارمزدهای کارگزاران بورس

تک‌تک این ۱۰ راهکار، هم باعث رونق «پایدار و بلندمدت» در بورس می‌شوند، هم ذره‌ای «رانت» ایجاد نمی‌کنند و هم منابع مالی محدود کشور را به هدر نمی‌دهند.


⭕️ این متن به‌عنوان سرمقاله روزنامه «دنیای اقتصاد» در ۹۹/۶/۲۳ شهریور منتشر شده است. لینک در دنیای اقتصاد: bit.ly/32ovaIN

⭕️ تماس با نویسنده: @hashemkhany


〰️〰️〰️〰️〰️〰️
یادداشت‌های میثم هاشم‌خانی
@meysam_hashemkhani

کانال میثم هاشم‌خانی

13 Sep, 20:35


Channel name was changed to «یادداشت‌های میثم هاشم‌خانی»

کانال میثم هاشم‌خانی

24 May, 11:30


🎼 وقتی «تو» نیستی


فطریه‌ام امسال فنا شد، هیهات . . .
صد حیف که باطل شده آن صوم و عبادات

آن «قوت» که «غالب» بُوَدَم، «فطر» ندارد:
سودای «تو» و یاد «تو» در کنج خرابات . . .


✍️ میثم هاشم خانی
تیر ۹۵ (مقارن با عید فطر)

#شعر


🎼 @Social_Economics

کانال میثم هاشم‌خانی

19 Mar, 17:29


🎼 🍀 شعف ماندگار



«بهار من بود آن‌گه که یار می‌آید» *
بیار باده که نوشین‌نگار می‌آید

ببین بنفشه برقصید و ارغوان خندید
بساز خانه معطر، بهار می‌آید

نگر، که ختم شد آن فصل سرد و تیره و تار
شنو، صدای خوش چنگ و تار می‌آید

ببین که قهقهه در کام بلبلان جاری‌ست
نسیم گیسوی آن گل‌عذار می‌آید

به روح خویش بپوشان لباس نو، «میثم»
که مژده «شعفی ماندگار» می‌آید


✍️ میثم هاشم خانی
اسفند ۹۵ / بازنویسی: اسفند ۹۸


* این شعر، تضمین این بیت از استاد هوشنگ ابتهاج (سایه) است:
«دل چو غنچه من نشکفد به بوی بهار / بهار من بود آن‌گه که یار می آید»

#تضمین_ابتهاج



🍀به امید آغاز سالی پرنشاط،
پس از سالی با تلخی‌های پی‌درپی



🎼 @Social_Economics

کانال میثم هاشم‌خانی

05 Mar, 18:06


🎼 دادرَس 🎼



شوق و طرب و خنده مستانه، فغان گشت
صد بغض فرو خوردم و دیگر نفسی نیست

سیلاب غم و بغض شب و یأس عمیقی‌ست
بر عطر مِی و نغمه بلبل، هوسی نیست

آن خرده خوش‌احوالی و آن شعله امّید
جز رقص غباریّ و سرور عبثی نیست

جز ناله خون‌بار، ز مرغان سحرگاه
بر ساز و بر آواز دگر، دسترسی نیست

«میثم»، ز عزاداری صد داغ جگرسوز
صد بار بمردیم و مسیحانفسی نیست

«برخیز . . . که غیر از تو مرا دادرسی نیست
گویی همه خوابند، کسی را به کسی نیست» *


میثم هاشم خانی
خرداد ۹۷ / بازنویسی: اسفند ۹۸


* این شعر، تضمین این بیت استاد هوشنگ ابتهاج است:
برخیز که غیر از تو مرا دادرسی نیست / گویی همه خوابند، کسی را به کسی نیست

#تضمین_ابتهاج


🎵 @Social_Economics

کانال میثم هاشم‌خانی

14 Feb, 06:27


کانال میثم هاشم‌خانی pinned «⭕️ «رأی»م را می‌فروشم؛ به قیمت منصفانه ✍️ میثم هاشم‌خانی ⚪️ ایران ما در یکی از بحرانی‌ترین شرایط اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و دیپلماتیک خود قرار دارد؛ بحرانی که به‌ویژه با سقوط «امید اجتماعی» پس از اتفاقات غمبار آبان و آذر و دی‌ماه ۹۸، بسیار پیچیده‌تر…»

کانال میثم هاشم‌خانی

13 Feb, 19:14


⭕️ «رأی»م را می‌فروشم؛ به قیمت منصفانه


✍️ میثم هاشم‌خانی


⚪️ ایران ما در یکی از بحرانی‌ترین شرایط اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و دیپلماتیک خود قرار دارد؛ بحرانی که به‌ویژه با سقوط «امید اجتماعی» پس از اتفاقات غمبار آبان و آذر و دی‌ماه ۹۸، بسیار پیچیده‌تر شده است. به‌عنوان فردی که در ۱۸ سال اخیر و از زمان رسیدن به سن قانونی در همه انتخابات‌ها از کاندیداهایی که به نظرم کارآمدتر بوده‌اند حمایت کرده‌ام، تصمیم‌گیری درباره انتخابات پیش رو، تصمیمی بغرنج است. بعد از ساعت‌ها تأمل و مرور فعالیت‌های انتخاباتی خود و اطرافیان‌م در ۱۸ سال اخیر، نهایتا به استراتژی «فروش رأی در ازای مطالبات سنجش‌پذیر» رسیده‌ام که در ادامه آن را توضیح می‌دهم:

⚪️ سه رکن انتخابات باکیفیت

قبل از مرور استراتژی «فروش رأی»، ویژگی‌های انتخابات باکیفیت را مرور کنیم:

اول، «امید اجتماعی» بالا باشد، مردم به اثربخشی رأی خود باور داشته باشند و در نتیجه شاهد مشارکت وسیع مردم در انتخابات باشیم.

دوم، شاهد تنوع وسیع کاندیداها به لحاظ سلایق سیاسی باشیم.

سوم، کاندیداها برنامه‌هایی «سنجش‌پذیر» و شفاف را طرح کنند؛ یعنی رقابت «برنامه‌محور» بجای رقابت «تخریب‌محور» و «شخص‌محور»

مورد «سوم» متاسفانه سال‌هاست در انتخابات‌های ما غایب است که در مقالات متعددی به آن پرداخته‌ام. از طرف دیگر به دلیل تنگ‌نظری در فرایند بررسی صلاحیت کاندیداها، مورد «دوم» در انتخابات مجلس پیش رو شدیدا آسیب دیده و مورد «اول» هم به‌ویژه به دلیل اتفاقات تلخ آبان و آذر و دی‌ماه امسال تخریب شده است.

⚪️ استراتژی «فروش رأی» در برابر
«مطالبات سنجش‌پذیر»


طبیعتا یک هفته مانده به انتخابات مجلس، امید اندکی برای اصلاح موارد بالا وجود دارد. اما تصور می‌کنم استراتژی «فروش رأی در ازای مطالبات سنجش‌پذیر» می‌تواند سنگ‌بنایی برای غنی‌سازی انتخابات‌های آینده را ایجاد کند. اجزای این استراتژی:

اول، تمرکز گروه‌های مختلف متخصصان بر طراحی مطالباتی «سنجش‌پذیر» که برای بهبود وضعیت کشور ضروری هستند (صرف‌نظر از اینکه کدام گروه سیاسی آنها را اجرا کند)

دوم، اعلام حمایت از «هر» گروه سیاسی که به برنامه‌های مذکور متعهد شود

در چارچوب این استراتژی، شخصا حاضرم رأی‌م را در برابر مطالبات «سنجش‌پذیر» زیر بفروشم؛ به این معنا که «هر» کاندیدا یا «هر» گروه سیاسی که تحقق آنها را تعهد کند، آمادگی دارم به آن کاندیدا یا گروه رأی بدهم:


⚪️ اول: حق اعتراض اقتصادی شهروندان

معضل موجود:
فقدان فرایند شفاف برای تجمعات اعتراضی مسالمت‌آمیز شهروندان، به تصمیمات «اقتصادی» دولت و مجلس

تعهد سنجش‌پذیر:
* رسمیت‌بخشی به ثبت درخواست تجمع اعتراضی به تصمیمات «اقتصادی» دولت و مجلس، با امضای ۱۰۰ شهروند

* الزام وزارت کشور به پاسخ «مکتوب» به کلیه درخواست‌ها، ظرف ۱۰ روز

* پاسخ مکتوب وزارت کشور، باید شامل «تاریخ و مکان مجاز برای تجمع اعتراضی» و یا «علت مخالفت با تجمع» باشد

⚪️ دوم: دلار همگانی

معضل موجود:
سیاست غیرمنطقی و ظالمانه «دلار ۴۲۰۰» که کپی‌برداری محض از دولت احمدی‌نژاد است، فقط موجب کسب انبوهی از ثروت‌های بادآورده توسط «نورچشمی‌ها» شده، بدون آنکه ذره‌ای از جهش قیمت کالاهای اساسی جلوگیری کند

تعهد سنجش‌پذیر:

* حذف کامل سیاست بذل و بخشش «دلار ۴۲۰۰» با این هدف که «نورچشمی‌ها» هم دلار را به همان قیمت بخرند که همه مردم می‌خرند

* اعلام شفاف درآمد ایجادشده برای دولت پس از حذف دلار ۴۲۰۰، در پایان هر ماه

* توزیع ۱۰۰ % درآمد حاصله در قالب افزایش «یارانه نقدی»


⚪️ سوم: الزام دولت به دستیابی به فناوری «تورم زیر ۳ %»

معضل موجود:
امروزه کشورهای متعددی به فناوری تورم سالانه زیر ۳ % رسیده‌اند (از همه اقتصادهای توسعه‌یافته گرفته تا عربستان و امارات و بحرین؛ و از چاد و گینه بیسائو گرفته تا عراق و افغانستان). در این شرایط، استمرار نرخ‌های وحشتناک تورم در ایران، یعنی هدایت روزافزون سرمایه‌گذاران به فعالیت‌های «دلال‌مآبانه» و نیز تخریب روزافزون توانایی رقابتی تولیدکنندگان ایرانی در سطح بین‌المللی

تعهد سنجش‌پذیر:

* بررسی دقیق تجربیات بالغ بر ۹۰ کشور دارای تورم سالانه زیر ۳ %

* الزام بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به طراحی برنامه‌ای منسجم که ورود ایران به کلوپ کشورهای دارای فناوری «تورم زیر ۳ %» را، تا سال ۱۴۰۴ محقق کند

⚪️ نکته تکمیلی اینکه سال‌ها زمان لازم است تا استراتژی «فروش رأی» در ازای «مطالبات سنجش‌پذیر» بتواند به تاثیر ملموس بر غنی‌سازی انتخابات‌های ما منجر شود. بنابراین اگر این متن بتواند صرفا یک طرح بحث اولیه را آغاز کرده و باعث شود متخصصان سایر حوزه‌ها (اعم از اجتماعی و سیاسی و دیپلماتیک) نیز به طرح «مطالبات سنجش‌پذیر» بپردازند، نگارنده به هدف خود دست یافته است.


⭕️ تماس با نویسنده:
@hashemkhany


〰️〰️〰️〰️〰️〰️
کانال «اقتصاد اجتماعی»
@social_economics

کانال میثم هاشم‌خانی

22 Dec, 21:10


.
.
⭕️ تجارت آزاد، صلح و فقرزدایی



⚪️ تجویزهای این روزهای سیاست‌گذاران برای حل مشکلات #کولبران، مثل تجویز گل‌گاوزبان برای بیمار سرطانی است.

حل ریشه‌ای مشکل کولبران، فقط از مسیر #پیمان_تجارت_آزاد بین ایران و عراق امکان‌پذیر است

⚪️ اگر ایران و عراق در قالب پیمان «تجارت آزاد» به‌طور هم‌زمان تعرفه واردات کالاها را صفر کنند، انبوهی از مشاغل پایدار در مناطق مرزی عمدتا محروم دو کشور ایجاد شده و امنیت مرزهای دو کشور هم بهتر می‌شود.

به این ترتیب تجارت آزاد با عراق، سیاستی برد_برد برای ۲ کشور خواهد بود که مصداق #فقرزدایی_با_بودجه_صفر است.

⚪️ تعامل برد_برد ایران و عراق در قالب پیمان «تجارت_آزاد» می‌تواند:

* انبوه مشترکات فرهنگی دو کشور را با منافع اقتصادی «تجارت آزاد» گره بزند

* هزینه‌های امنیت مرزی هر دو کشور را کاهش دهد

* با توسعه سرمایه‌گذاری‌های مشترک بین کارآفرینان ایرانی و عراقی، جایگاه اقتصادی هر دو کشور را به لحاظ رقابت‌پذیری بین‌المللی، بهبود دهد


صفحه میثم هاشم‌خانی در توییتر:

twitter.com/hashemkhani_

کانال میثم هاشم‌خانی

11 Dec, 08:10


⭕️ درس‌آموزی از
«بانوی ۳۴ ساله لیسانسیه»

✍️ میثم هاشم‌خانی




⚪️ خانم «سانا مارین»، نخست‌وزیر جدید فنلاند، رکورد جوان‌ترین رییس دولت را در جهان شکست. برای ما به‌عنوان شهروندان کشوری که عمده سیاست‌گذاران‌ش «مردان دستکم ۶۰ ساله و دارای لقب دکتر» هستند، تیتر این یادداشت می‌تواند ۳ درس مهم داشته باشد. اما انتخاب نخست‌وزیر جدید فنلاند، درس چهارمی هم دارد که در پایان این یادداشت به آن اشاره می‌کنم:

⚪️ درس اول: سیاست‌گذارانِ زن، سیاست‌گذاری‌ها را عادلانه‌تر می‌کنند

شخصا حتی یک ساعت هم در استخدام دولت نبوده‌ام، اما زیاد پیش آمده که به‌عنوان یک کارشناس اقتصادی مستقل به نشست‌های دولت یا مجلس دعوت شوم. در اکثریت نشست‌های مربوط به سیاست‌گذاری‌های اقتصادی در سطح کلان، هیچ زنی حضور ندارد. به عبارت دیگر با وجود موفقیت ارزشمند کشور در ایجاد عدالت جنسیتی در تحصیلات دانشگاهی، مایه تاسف است که هنوز نتوانسته‌ایم این عدالت جنسیتی را در بازار کار و یا در رده بالاتر، یعنی در بین سیاست‌گذاران ارشد کشور ایجاد کنیم.
برای مثال وقتی که در اکثریت نشست‌های سیاست‌گذاری سطح کلان کشور هیچ زنی حضور ندارد، اصلا عجیب نیست که هیچ‌وقت به ذهن سیاست‌گذاران ما نرسیده که «یارانه نقدی» هر خانوار به‌طور مساوی به پدر و مادر خانواده پرداخت شود.

یک مثال بامزه و در عینحال بسیار تلخ: در سال ۹۶ به‌عنوان کارشناس مستقل به یکی از نشست‌های دولتی برای بررسی ایجاد «ساختار بیمه بیکاری فراگیر» دعوت شده بودم. بحث به تخمین بودجه طرح و شیوه تامین این بودجه رسید. قرار شد همه شرکت‌کنندگان جلسه برای ۵ دقیقه سکوت کنند و هر فرد به تنهایی بودجه این طرح را برآورد کند.

وقتی ۵ دقیقه تمام شد، اول از همه میزبان نشست که یکی از مقامات عالی‌رتبه کشور و در عینحال یکی از نزدیک‌ترین افراد به رییس‌جمهور بود، برآورد بودجه‌ای خود را برای طرح «بیمه بیکاری فراگیر» مطرح کرد. به‌طور ناخودآگاه اعتراض کردم و گفتم که بودجه مورد نیاز بسیار بیشتر است. ایشان گفتند که «محال است». گفتم محاسبه‌اش ساده است و می‌توانم در چند خط روی وایت‌بورد بنویسم. گفتند «بنویس». وقتی روی وایت‌بورد محاسبات بودجه طرح را نوشتم، ایشان با قهقهه گفت: «آهان! متوجه شدم. اختلاف محاسبه به این دلیل است که شما در محاسبات‌ت فرض کرده‌ای بیمه بیکاری را به خانم‌ها هم پرداخت کنیم . . .»
خلاصه اینکه وقتی سیاست‌گذاری‌های سطح کلان کشور در نشست‌هایی کاملا مردانه شکل می‌گیرد، ناخودآگاه انواع تبعیض جنسیتی هم تشدید می‌شود.

⚪️ درس دوم: سیاست‌گذاران «جوان»، اقتصاد قرن ۲۱ را بهتر می‌فهمند

رکن کلیدی توسعه اقتصادی قرن ۲۱ «اینترنت پرسرعت و ارزان» است؛ مساله‌ای که جوانان بسیار بهتر آن را درک می‌کنند. ظرف دو دهه آینده، نقش اینترنت پرسرعت و ارزان در توسعه اقتصادی، به اندازه نقش «برق» مهم می‌شود. در این شرایط، وقتی در بخش بزرگی از نشست‌های سیاست‌گذاری کلان کشور، اکثر حضار بالای ۶۰ ساله هستند، عجیب نیست که کمتر به این مساله توجه شده و در نتیجه تصمیم گرفته شود که مثلا برای ملاحظات امنیتی، وضعیت اینترنت کشور را برای دو هفته به وضعیت کره شمالی پرتاب کنیم.

⚪️ درس سوم: کارخانه‌های تولید «دکترا»، توسعه اقتصادی ایجاد نمی‌کنند

در اقتصادهای توسعه‌یافته، بسیار به ندرت دیده می‌شود که سیاست‌گذاران ارشد مدرک «دکترا» داشته باشند. در شرایطی که ما مدرک کارشناسی ارشد را به‌عنوان شرط حداقلی «ثبت‌نام» در انتخابات مجلس در نظر گرفته‌ایم، وزرا و روسای جمهور اکثر اقتصادهای توسعه‌یافته مدرک «لیسانس» دارند.

خلاصه اینکه توسعه اقتصادی نیازمند رفع موانع فعالیت کارآفرینان است؛ نه احداث کارخانجات ۳ شیفته تولید مدرک دکترا !

⚪️ درس چهارم: شفافیت، حتی در حقوق رییس دولت

هنوز ۲ روز از انتخاب خانم «سانا مارین» به‌عنوان نخست‌وزیر جدید فنلاند و جوان‌ترین رییس دولت در دنیا نگذشته، می‌توانیم حقوق ماهانه متعلق به او در سمت نخست‌وزیری فنلاند را با یک سرچ اینترنتی ساده بیابیم:

ماهانه ۱۲.۱۷۳ یورو

تقریبا در تک‌تک اقتصادهای توسعه‌یافته، حقوق عالی‌رتبه‌ترین مقامات (حتی رییس جمهور) با سرچ اینترنتی ساده قابل مشاهده است.

نکته آخر اینکه خوب است بدانیم در حال حاضر در ۲۳ کشور دنیا، «زنان» رییس دولت هستند. امیدوارم با افزایش تعداد این کشورها، هم عدالت جنسیتی برای سیاست‌گذاران سراسر جهان پراولویت‌تر شود و هم اعتماد به نفس و انگیزه زنان برای مشارکت اجتماعی و اقتصادی و سیاسی در تک‌تک کشورهای جهان، بالاتر رود.


⭕️ تماس با نویسنده:
@hashemkhany


〰️〰️〰️〰️〰️〰️
کانال «اقتصاد اجتماعی»
@social_economics

کانال میثم هاشم‌خانی

03 Dec, 19:52


⭕️ آتش زدن کل شعبه‌های بانک‌های پاسارگاد + ملت + تجارت + صادرات



اگر در «بودجه ۹۹» هم بخواهیم ۸ میلیارد دلار از بیت‌المال را با قیمت ۴۲۰۰ بذل و بخشش کنیم، به معنای توزیع ۵۰ هزار میلیارد تومان #یارانه_سیاه بین «واردکنندگان نورچشمی» است

این رقم، یعنی کل ارزش سهام بانک‌های پاسارگاد، ملت، تجارت و صادرات


⚪️ ادامه بذل و بخشش دلار ۴۲۰۰ تومانی بین «واردکنندگان نورچشمی» نماد بارز #یارانه_سیاه است، چون:

۱. تخریب‌گر عدالت: هیچ نفعی به فقرا نمی‌رساند و حتی یک کالا هم نیست که بشود ادعا کنیم طبق دلار ۴۲۰۰ فروخته می‌شود

۲. تشدیدگر فساد: این سیاست منشا انبوه فساد و درآمدهای نجومی بادآورده است


⚪️ امیدوارم دولت در بودجه سال آینده #یارانه_سیاه دلار را حذف کند و اجازه بدهد «واردکنندگان نورچشمی» هم دلار را به همان قیمتی بخرند که عامه مردم خریداری می‌کنند.

با حذف دلار ۴۲۰۰، می‌توانیم با اثر تورمی تقریبا صفر، #یارانه_نقدی را حدودا ۲.۵ برابر کنیم.


پیج میثم هاشم‌خانی در توییتر:

twitter.com/hashemkhani_

کانال میثم هاشم‌خانی

30 Nov, 20:10


.
.
⭕️ چه کسی کل شعبه‌های بانک تجارت را آتش زد؟

حدود ۱۱.۰۰۰ میلیارد تومان از تولید ناخالص ملی امسال را با ‎#قطع_اینترنت آتش زدیم.

تخمین سرانگشتی:

* تولید ناخالص ملی سالانه: ۲ میلیون میلیارد تومان
* تولید ناخالص ملی در دو هفته اخیر: ۸۰ هزار میلیارد تومان
* تولید ناخالص ملی در ۴ ماه باقی‌مانده از سال: ۷۰۰ هزار میلیارد تومان

⚪️ لطمه ۵ درصدی در دو هفته اخیر:
۴ هزار میلیارد تومان

⚪️ لطمه ۱ درصدی در ۴ ماه باقی‌مانده سال:
۷ هزار میلیارد تومان

⚪️ مجموع لطمه به تولید ناخالص ملی:
۱۱ هزار میلیارد تومان


⚪️ این رقم، معادل ارزش کل سهام بانک تجارت است.


پیج میثم هاشم‌خانی در توییتر:

www.twitter.com/hashemkhani_

کانال میثم هاشم‌خانی

24 Nov, 19:29



⭕️ لایحه «حق اعتراض شهروندی»



⚪️ ۱۰ روز به کره شمالی پرتاب شدیم...

دولت قصد جبران دارد؟

⚪️ پیشنهاد لایحه با عنوان
«حق اعتراض شهروندی»:

اگر ۵۰ شهروند درخواست مجوز تجمع اعتراضی به یک سیاست مشخص «دولت» را امضا کنند، وزارت کشور مکلف است ظرف ۵ روز «کتبا» پاسخ دهد:

زمان و مکان مجاز تجمع / یا: دلایل کتبی مخالفت با تجمع


پیج میثم هاشم‌خانی در توییتر:

twitter.com/hashemkhani_