ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی @irannuances Channel on Telegram

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

@irannuances


اخبار و تحلیل در حوزه سیاست خارجی

ارتباط با ادمین: @IranNuancesAdmin

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی (Persian)

آیا علاقه‌مند به درک عمیق‌تر مسائل سیاست خارجی و تحلیل‌های جدید در این زمینه هستید؟ اگر پاسختان بله است، کانال تلگرام 'ایران نوانس' مناسب‌ترین جای برای شماست. این کانال با تاکید بر اخبار و تحلیل‌های مهم در حوزه سیاست خارجی، شما را در جریان آخرین اتفاقات جهان قرار می‌دهد.nn'ایران نوانس' یک پلتفرم ارزشمند برای کسانی است که علاقه‌مند به دنیای سیاست و رویدادهای بین‌المللی هستند. با دنبال کردن این کانال، شما به تحلیل‌های عمیق و به‌روز درباره رویدادهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سطح بین‌المللی دست خواهید یافت.nnبه کمک محتوای کیفی و متنوع که توسط تیم متخصص 'ایران نوانس' تهیه می‌شود، شما می‌توانید نگاهی نو و عمیق به مسائل بین‌المللی داشته باشید. هدف این کانال، ارائه اطلاعات دقیق و معتبر به همراه تحلیل‌های قابل اعتماد واقعیت‌محور است.nnآیا می‌خواهید به عنوان یک شهروند جهانی آگاهی خود را افزایش دهید؟ آیا به دنبال درک بهتر دینامیک‌های جهانی هستید؟ اگر پاسختان بله است، همین حالا به کانال 'ایران نوانس' بپیوندید و از محتوای ارزشمند آن بهره‌مند شوید.nnبرای ارتباط با مدیران کانال و ارسال نظرات و پیشنهادات خود، می‌توانید با ادمین کانال تلگرامی به آیدی @IranNuancesAdmin در ارتباط باشید. منتظر حضور گرم شما در 'ایران نوانس' هستیم!

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

20 Nov, 09:07


♨️ بازآرایی صحنه در غرب آسیا: وقتی تهران و ریاض به هم می‌رسند

✍️ ایران نوانس

🔹گاه، تاریخ صرفاً تکرار نمی‌شود، بلکه ما را غافلگیر می‌کند. معاون وزیر امور خارجه ایران، در راهروهای وزارت خارجه در ریاض قدم می‌زند و با همتای سعودی خود دیدار می‌کند. چند سال پیش، چنین صحنه‌ای غیرقابل تصور بود. با این حال، اکنون شاهد ذوب شدن یخ‌های روابط میان دو قدرت– و به طور سنتی رقیب – غرب آسیا هستیم.

🔹معاونان وزرای امور خارجه ایران، عربستان سعودی و چین دیروز در ریاض گرد هم آمدند. همکاری در زمینه‌های مختلف در دستور کار قرار گرفت و همچنین به توافقی برای دور سوم نشست‌ها در تهران و حدود ۶ ماه بعد منجر شد.

🔹نقش چین در اینجا فراتر از یک تسهیل‌کننده است؛ بلکه نشانه‌ای از تغییر روندهای ژئوپلیتیک است؛ چرا که پکن مشتاق است نقش فعال‌تری در امور منطقه ایفا کند.

🔹نشست سه‌شنبه با بیانیه‌ مطبوعاتی مشترک به پایان رسید و ایران و عربستان سعودی بر تعهد خود برای اجرای کامل توافق پکن که در مارس ۲۰۲۳ منعقد شده بود، تأکید کردند. این توافق، نقطه آغاز این فصل جدید – نقشه‌ راهی به سوی آشتی با میانجی‌گری چین – بود.

🔹به نظر می‌رسد هر دو کشور دریافته‌اند که رقابت دیرینه‌ آنها سود کمی و دردسرهای بسیاری به همراه داشته است. منطقه در یک نقطه‌ عطف قرار دارد.

🔹سیر پیش رو بدون مانع نخواهد بود. بی‌اعتمادی ریشه‌دار یک شبه از بین نمی‌رود و ممکن است در هر دو طرف افراد بدبین هم وجود داشته باشند. اما نمی‌توان انکار کرد گام‌هایی که برداشته می‌شوند، قابل توجه هستند.

🔹در حالی که آمریکا با عدم قطعیت‌های سیاسی خود، با بازگشت دونالد ترامپ، مواجه است، کشورهای منطقه در حال بازتنظیم سیاست خارجی خود هستند. ایالات متحده مدت‌هاست که بازیگر جدی و بعضا مسلط در منطقه بوده است، اما نفوذ آن دیگر آن چیزی نیست که قبلاً بود.

🔹بیانیه‌ مشترک نشست سه شنبه بر ضرورت گفتگوی مستمر، به ویژه در بحبوحه‌ تنش‌های فزاینده‌ای که نه تنها امنیت منطقه‌ای بلکه امنیت جهانی را تهدید می‌کند، تأکید دارد. در دنیایی به هم پیوسته، همکاری تهران و ریاض – یا عدم همکاری آنها – پیامدهای گسترده‌ای دارد.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

19 Nov, 18:20


♨️ نخست وزیر قطر به تهران می‌آید

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر فردا به تهران سفر خواهد کرد. این سفر با هدف گفتگو و تبادل نظر با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در خصوص مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین بررسی روابط دوجانبه میان دو کشور انجام خواهد شد.

🔹انتظار می‌رود که طرفین در این ملاقات به موضوعات مختلفی از جمله تنش‌های جاری در منطقه خاورمیانه و دیگر مسائل مهم بین‌المللی بپردازند.

🔹سفر مقامات قطری معمولا از بعد دوجانبه، منطقه‌ای و ایفای نقش این کشور بین تهران و واشنگتن مورد توجه بوده است. با توجه به تحولات منطقه‌ای، انتظار می‌رود که گفتگو درباره تحولات غرب آسیا به ویژه در غزه و لبنان از جمله مهمترین محورهای گفتگوی وی در تهران باشد.

🔹 در همین حال، وزیر خارجه سوریه نیز امروز در تهران میهمان همتای ایرانی خود بود و در جریان آن درباره تحولات منطقه و دوجانبه بین تهران و دمشق رایزنی کرد.

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

19 Nov, 15:23


♨️ دست‌انداز اروپایی در مسیر تعامل هسته‌ای

🔴 واکنش تهران به قطعنامه در آژانس چه خواهد بود؟

✍️ ایران نوانس

🔹پس از سفر رافائل گروسی به تهران – دیداری که انتظار می‌رفت زمینه‌ساز فضای مساعدتری برای تعامل میان ایران، آژانس و کشورهای غربی باشد – به نظر می‌رسد پایتخت‌های اروپایی، به ویژه سه کشور اروپایی عضو برجام، همچنان بر تصویب قطعنامه جدید علیه ایران پافشاری می‌کنند.

🔹این اقدام، سوالات جدی را در مورد نیات اروپا و تأثیر بالقوه آن بر معادله مذاکرات هسته‌ای ایجاد می‌کند.

🔹در طول سفر گروسی به تهران، دو طرف به تفاهم‌های مهمی رسیدند که امید به افزایش همکاری و زمینه‌سازی برای تعامل سازنده بین تهران و آژانس را تقویت کرد. مدیر کل آژانس هم امیدوار بود حمایت طرف‌های غربی، از جمله پایتخت‌های اروپایی، را برای ایجاد فضایی مساعد برای تعامل با تهران جلب کند.

🔹مقامات ایرانی از جمله رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه بر اخیراً بر آمادگی تهران برای تعامل تأکید کرده، و همچنین گفته‌اند ایران برای تقابل هم آمادگی کامل دارد.

🔹خبرنگار ایران نوانس اطلاع یافت تصمیمات لازم در این زمینه گرفته شده و واکنش ایران از جمله در حوزه هسته‌ای نیز خواهد بود. بر این اساس، واکنش ایران در حوزه هسته‌ای دست کم شامل راه‌اندازی تعداد قابل توجهی از سانتریفیوژهای پیشرفته‌ای خواهد بود که ایران نصب کرده و قرار است در این سانتریفیوژها گاز تزریق کند.

🔹با وجود اقدامات ایران در زمینه تعامل سطح بالا با مدیرکل آژانس و رسیدن به تفاهم‌های مهم، به نظر می‌رسد اروپا هنوز تصمیم سیاسی برای تعامل سازنده با تهران نگرفته است. در عوض، نشانه‌ها حاکی از تمایل به تشدید تنش‌هاست.

🔹تصویب قطعنامه جدید در این مقطع می‌تواند پیامدهای جدی برای سرنوشت برجام، آینده برنامه هسته‌ای ایران و کیفیت همکاری بین ایران و آژانس داشته باشد.

🔹پافشاری اخیر سه کشور اروپایی، به ویژه در چشم‌انداز ژئوپلیتیک کنونی و پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، قابل توجه است. این امر پرسش‌های مهمی را در مورد مسیر مذاکرات هسته‌ای مطرح می‌کند. اروپا به نظر می‌رسد روند حل و فصل را پیچیده‌تر می‌کند تا حتی موانع بیشتری را برای گفتگوهای غیرمستقیم تهران و واشنگتن از طریق مسقط ایجاد کند.

🔹می‌توان چنین استنباط کرد که اروپا با اقدامات اخیر از جمله قطعنامه در آژانس، به دنبال درگیر و سهیم کردن دولت جدید آمریکا در موضع خصمانه خود نسبت به تهران است که هرگونه فرصت تعامل میان تهران و واشنگتن را مختل ‌کند.

🔹واکنش دولت آینده آمریکا به استراتژی اروپا همچنان نامشخص است و به عنوان متغیری محوری در تحولات پیش رو باقی می‌ماند.

🔹مسیری که می‌توانست همکاری برای حل مسائل بین ایران و آژانس – و در نتیجه با کشورهای غربی – را تسهیل کند، با اقدامات اروپا منحرف می‌شود و تردیدهایی را در مورد نتیجه نهایی ایجاد می‌کند. ناگزیر، پیامد فوری چنین سیاستی، تعمیق بحران موجود است.

🔹مسیر فعلی حاکی از از دست رفتن فرصتی برای کاهش تنش و همکاری است. با نزدیک شدن به مهلت برجام، سه پایتخت اروپایی با انتخابی میان تشدید بن‌بست خطرناک یا پیگیری مسیر گفتگو و حل و فصل روبرو هستند.

🔹تشدید موضع اروپا در قبال ایران را نمی‌توان از تلاش‌های تحریک‌آمیز آنها، در تبانی با دولت دموکرات در ایالات متحده، برای ترغیب اوکراین به حمله به عمق خاک روسیه جدا دانست. در هر دو مورد، به نظر می‌رسد بریتانیا، آلمان و فرانسه غرب را به سمتی سوق می‌دهند که تنها می‌توان آن را به عنوان یک وضعیت «عمل انجام شده» غیرقابل تغییر برای دولت آینده آمریکا توصیف کرد.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

13 Nov, 16:08


♨️ فرصت طلایی برای اعتمادسازی؛ گروسی در دوراهی مأموریت فنی یا سیاسی‌کاری

✍️ ایران نوانس

🔹رافائل گروسی، مدیر کل آژانس اتمی وارد تهران شده است. او در این سفر با مقامات عالیرتبه از جمله رئیس جمهور، رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه خواهد دیدار خواهد کرد. این سفر در بحبوحه‌ تحولات پیچیده‌ بین‌المللی، فرصتی حیاتی برای اعتمادسازی و پیشبرد همکاری میان ایران و آژانس محسوب می‌شود.

🔹دعوت ایران از گروسی و فراهم آوردن بستری سیاسی در سطح بالا برای گفتگوها، نشانگر تمایل تهران برای تعامل سازنده در خصوص مسائل دوجانبه است.

🔹ایران تأکید می‌کند که تعامل معنادار با آژانس، مسیری دو طرفه و لازمه آن رفتار و تعامل سازنده‌ آژانس است. سفر گروسی چند روز پیش از نشست آتی شورای حکام آژانس انجام می‌شود؛ زمانی حساس که نتیجه آن می‌تواند تعیین کننده باشد.

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که تهران به هرگونه قطعنامه‌ احتمالی در نشست شورای حکام آژانس، قاطعانه پاسخ خواهد داد.

🔹گزارش‌ها حاکی از آن است که کشورهای غربی، به ویژه کشورهای اروپایی، در تلاش برای تصویب قطعنامه یا حداقل صدور بیانیه‌ای انتقادی علیه ایران در نشست پیش رو هستند. نتایج مذاکرات گروسی در تهران می‌تواند بر مذاکرات شورای حکام تأثیرگذار باشد.

🔹مدتی است که پیشرفت بالقوه در روابط ایران و آژانس، با دخالت سه کشور اروپایی مواجه شده؛ به نوعی که مانع دستیابی به نتایج مثبت گردیده است.

🔹برخی اظهارات گروسی پیش از سفر به تهران، تمامیت حرفه‌ای آژانس را تهدید کرده و سیگنال‌های متناقضی به ایران و جامعه‌ بین‌المللی ارسال می‌کند.

🔹گروسی با انتخابی سرنوشت‌ساز روبروست: حفظ نقش آژانس به عنوان نهادی صرفاً فنی یا درگیر شدن در بازی ژئوپلیتیک وسیع‌تر، که احتمالاً متأثر از تحولات سیاسی ایالات متحده با روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ خواهد بود.

🔹جهتی که گروسی در پیش می‌گیرد، می‌تواند مسیر آژانس و تعاملات آن با ایران را تغییر دهد. چالش‌های چند سال اخیر پیرامون برجام لایه‌ دیگری از پیچیدگی را به این موضوع افزوده است. با نزدیک شدن به دهمین سالگرد برجام در اکتبر ۲۰۲۵، آینده‌ این توافق در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

🔹سفر رافائل گروسی به تهران در برهه‌ای بسیار حساس قرار دارد و موفقیت آن می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر تحولات شورای حکام آژانس و آینده‌ برجام داشته باشد.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

12 Nov, 20:23


♨️ بررسی گزینه‌های ترامپ برای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی

📍روبیو و والتز سابقه پررنگی در ضدیت با چین و ایران دارند

🔴 عراقچی: به جای فشار حداکثری، عقلانیت حداکثری را امتحان کنید

✍️ ایران نوانس

🔹در حالی که دونالد ترامپ برای تشکیل کابینه دور دوم ریاست جمهوری خود آماده می‌شود، خبرها درباره معرفی گزینه‌های محتمل برای حوزه امنیت ملی و سیاست خارجی توجه‌ها را به خود جلب کرده است.

🔹گفته می شود مایکل والتز قرار است مشاور امنیت ملی شود، و سناتور مارکو روبیو، گزینه اصلی برای سمت وزیر امور خارجه است.

🔹والتز، نماینده مجلس نمایندگان کهنه‌سرباز و یکی از کلاه سبزها (نیروهای ویژه ارتش) بوده است. او سابقه نظامی پررنگی، از جمله چندین دوره ماموریت رزمی در افغانستان، خاورمیانه و آفریقا، داشته است.

🔹انتصاب والتز، اولین نمونه از یک کلاه سبز سابق است که سمت مشاور امنیت ملی را بر عهده می‌گیرد و به طور بالقوه دیدگاهی متفاوت را به مباحثات استراتژیک کاخ سفید وارد می‌کند.

🔹والتز بر این باور است که ترامپ باید به سرعت برای پایان دادن به جنگ‌ها در غزه و اوکراین اقدام کند تا تمرکز و دارایی‌های نظامی ایالات متحده را به منطقه هند و اقیانوس آرام بازگرداند و با چین مقابله کند.

🔹این سیاست‌ها با گرایش‌های ترامپ در خصوص دستیابی به یک راه‌حل سریع برای جنگ در اوکراین، حتی اگر از طریق مجبور کردن اوکراین به دادن امتیاز به روسیه حاصل شود، همخوانی دارد.

🔹سناتور مارکو روبیو یک چهره افراطی در سیاست خارجی با سیاست‌های سختگیرانه در قبال چین، ایران و ونزوئلا است، تا جایی که او تلاش‌های آمریکا برای براندازی نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، را رهبری کرد. ا

🔹روبیو یکی از اولین سیاستمداران ضد چین در واشنگتن بود، و به عنوان رئیس مشترک کمیسیون دو حزبی کنگره و اجرایی در امور چین فعالیت کرده است.
🔹روبیو یکی از ۱۵ قانونگذار جمهوری‌خواه بود که در اوایل سال جاری علیه لایحه کمک‌های تکمیلی ۶۱ میلیارد دلاری در سنا رأی دادند که منجر به تأخیر چند ماهه در تأمین بودجه حیاتی برای ارتش اوکراین شد.

🔹روبیو کاندیدای ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۶، و رقیب سیاسی ترامپ بود. ترامپ به او لقب «مارکو کوچولو» داده بود. اما او از یک رقیب سیاسی که هدف حملات و توهین‌ها قرار می‌گرفت به یک گزینه وفادار برای رئیس‌جمهور منتخب جمهوری‌خواه تبدیل شده است.

🔹عباس عراقچی، امروز در توییتی که به نظر می‌رسید در واکنش به احتمال معرفی این گزینه‌ها باشد نوشت: «تلاش برای اِعمال نسخه دوم فشار حداکثری تنها به نسخه دوم شکست حداکثری منجر خواهد شد. ایده بهتر آن است که عقلانیت حداکثری را امتحان کنید - به نفع همه است.»

📌 متن کامل گزارش

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

11 Nov, 20:19


♨️ گزینه جنجالی ترامپ برای سفارت سازمان ملل کیست؟

✍️ ایران نوانس

🔹دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با معرفی الیز استفانیک، نماینده جمهوری‌خواه کنگره، به عنوان گزینه پیشنهادی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، بار دیگر موجی از واکنش‌ها را ایجاد کرده است.

🔹این معرفی نه تنها نشان از تعمیق دکترین «اول آمریکا»ی ترامپ دارد، بلکه حاکی از اتخاذ رویکردی ستیزه‌جویانه‌تر از سوی آمریکا نسبت به سازمان‌های بین‌المللی است.

🔹استفانیک که در سال ۲۰۱۴ و در سن ۳۰ سالگی به کنگره راه یافت، در آن زمان جوان‌ترین زنی بود که کرسی کنگره را از آن خود می‌کرد. او، فارغ‌التحصیل هاروارد و زاده شمال ایالت نیویورک، در ابتدا به عنوان یک محافظه‌کار میانه‌رو با رویکردی مستقل شناخته می‌شد.

🔹دگردیسی سیاسی او در جریان اولین استیضاح ترامپ در سال ۲۰۱۹ آغاز شد. استفانیک به عنوان مدافعی سرسخت از رئیس‌جمهور وقت ظاهر شد و با مشارکت در مناظرات تند و تیز، جایگاه خود را ارتقا بخشید. ترامپ آشکارا او را تحسین کرد و به او لقب «ستاره‌ جمهوری‌خواه» داد.

🔹تا سال ۲۰۲۱، استفانیک به ریاست کنفرانس جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان رسید و پس از جایگزینی لیز چنی، به ارشدترین زن در رهبری جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان تبدیل شد.

🔹او که زمانی دستیار جورج دبلیو بوش و شاگرد پل رایان، رئیس سابق مجلس نمایندگان، بود، از یک محافظه‌کار سنتی به مدافع پروپاقرص ترامپ تبدیل شد. حمایت او فراتر از سیاست‌های داخلی، به حوزه امور خارجی نیز کشیده شد، جایی که رویکردی تندروانه‌تر اتخاذ کرد.

🔹انتقاد او از سازمان ملل متحد تند و گزنده بوده است. استفانیک بارها سازمان ملل را به ویژه در تعامل با اسرائیل به «فساد یهودستیزانه» متهم کرده است.

🔹در ماه‌های اخیر، استفانیک خود را به عنوان یکی از سرسخت‌ترین حامیان اسرائیل در کنگره معرفی کرده است. پس از عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر سال گذشته، او جلسات استماع کنگره را رهبری کرد که در آن روسای دانشگاه‌ها در مورد واکنش‌ها به اعتراضات در دانشگاه‌ها مورد پرسش و پاسخ قرار گرفتند.

🔹در ماه مه، او به بیت المقدس سفر و در کنست سخنرانی کرد و از این تریبون برای انتقاد از دموکرات‌ها به دلیل آنچه که حمایت ناکافی از اقدامات اسرائیل در غزه می‌داند، استفاده کرد.

🔹علیرغم مواضع افراطی استفانیک، تجربه او در سیاست خارجی نسبتاً محدود است. او در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان و کمیته منتخب دائمی اطلاعات مجلس نمایندگان عضویت دارد، نقشی که او را در معرض مسائل امنیت ملی قرار داده است.

🔹در مورد اوکراین، موضع استفانیک شاهد تغییراتی بوده است. او در ابتدا از کمک به اوکراین در برابر روسیه حمایت می‌کرد، اما از آن زمان با اشاره به نگرانی‌ها در مورد اولویت‌های داخلی مانند امنیت مرزها، با کمک‌های مالی بیشتر مخالفت کرده است.

🔹معرفی استفانیک نیازمند تأیید سنا است، روندی که با توجه به اکثریت جمهوری‌خواهان، پیش‌بینی می‌شود به راحتی طی شود. با این حال، خروج احتمالی او از مجلس نمایندگان، ملاحظات راهبردی را برای حزب جمهوری‌خواه ایجاد می‌کند.

🔹جمهوری‌خواهان برجسته و متحدان، از جمله ایلان ماسک، در مورد از دست دادن نفوذ استفانیک در کنگره در یک مقطع حساس ابراز نگرانی کرده‌اند. ماسک نوشت: «الیز فوق‌العاده است، اما ممکن است از دست دادن او از مجلس نمایندگان، حداقل در حال حاضر، بسیار مخاطره‌آمیز باشد.»

🔹در صورت تأیید، این اقدام می‌تواند نشان‌دهنده موقعیت‌یابی او برای جاه‌طلبی‌های آینده باشد. نقش سفیر سازمان ملل متحد، همانطور که در مورد چهره‌هایی مانند مادلین آلبرایت و جورج بوش پدر دیده می‌شود، به طور تاریخی به عنوان سکوی پرشی برای مناصب بالاتر عمل کرده است.

🔹ترامپ با انتخاب استفانیک، قصد خود را برای اتخاذ رویکردی ستیزه‌جویانه‌تر در دیپلماسی بین‌المللی نشان می‌دهد. انتقادات او از نهادهای چندجانبه و حمایت از سیاست‌های ملی‌گرایانه با دیدگاه ترامپ در مورد بازتعریف نقش آمریکا در خارج از کشور همسو است.

🔹معرفی او به عنوان سفیر آتی آمریکا در سازمان ملل، نشان‌دهنده روند گسترده‌تر به سمت ملی‌گرایی و بدبینی نسبت به نهادهای بین‌المللی است.

📌 متن کامل گزارش

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

11 Nov, 17:49


🧭 از نگاه دیگر

♨️ چه‌کسانی از بازگشت ترامپ بیشترین نگرانی را دارند؟

✍️ عباس اصلانی، تسنیم

🔹بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، طیفی از واکنش‌ها را در کشورهای مختلف برانگیخته است. با این حال، این واکنش‌های رسمی، لزوماً منعکس‌کننده‌ حس واقعی یا محاسبات راهبردی این کشورها نیست.

🔹خلاف انتظارات مرسوم، این متحدان آمریکا هستند، نه دشمنان سنتی آن، که نگرانی فزاینده‌ای را نسبت به ظهور مجدد ترامپ تجربه می‌کنند. کشورهای اروپایی، که درگیر تعاملات چندوجهی با ایالات متحده هستند، از پیامدهای احتمالی رهبری او بر منافع خود بیم دارند.

🔹مواضع قبلی ترامپ در قبال ناتو ـ از جمله زیر سؤال بردن ماهیت آن و اصرار بر اینکه کشورهای عضو سهم بیشتری را در زمینه هزینه‌های این پیمان به‌دوش بکشند ـ بذر بی‌قراری را در بلوک غرب کاشته است.

🔹اتکای اروپا به چتر امنیتی آمریکا، سنگ‌بنای نظم غربی پس از جنگ جهانی دوم بوده است، با این حال، احتمال کاهش تعهد ایالات متحده در دوران ترامپ، بحث‌ها پیرامون «خودمختاری استراتژیک» را جان دوباره بخشیده است.

🔹دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ با موج قابل‌توجهی از جریان‌های سیاسی راست‌گرا در سراسر اروپا همزمان بود که آثار آن این روزها به‌وضوح قابل مشاهده است. برخی معتقدند که ریاست‌جمهوری ترامپ، این جناح‌ها را جسورتر کرده و نظم لیبرال را که مدت‌ها در سیاست اروپا حاکم بوده است، به چالش کشیده است.

🔹در زمان حاضر، جزئیات مربوط به تیم امنیت ملی و سیاست خارجی احتمالی ترامپ در حد گمانه‌زنی باقی مانده است. او از عدم به‌کارگیری از افرادی مانند مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق، و نیکی هیلی، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل، خبر داده است.

🔹ترامپ پیش‌بینی‌ناپذیری در تصمیمات و رفتار خود را هم به‌عنوان یک تاکتیک مذاکراتی و هم به‌عنوان یک عامل بازدارنده در تعامل با سایر کشورها استفاده می‌کند.

🔹توجه به این گزاره مهم است که دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ الزاماً تکرار صرف دور اول او نخواهد بود. بافتار بین‌المللی تکامل‌یافته، چالش‌های جدیدی را پیشِ‌رو گذاشته و پارامترهای عملکرد سیاست خارجی ایالات متحده را تغییر داده است.

🔹سخنان ترامپ در رقابت‌های انتخاباتی شامل وعده‌هایی برای پایان دادن به جنگ‌های جاری، به‌ویژه در اوکراین و غزه، بود، با این حال، شرایط و روش‌هایی که او ممکن است به‌کار گیرد، هنوز مبهم هستند.

🔹در مورد اوکراین، نزدیکیِ ظاهری او به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نگرانی‌هایی را در کی‌یف و پایتخت‌های اروپایی در مورد احتمال سازش در این زمینه ایجاد می‌کند.

🔹توجه افکار عمومی در ایران به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در مقایسه با دوره‌های گذشته به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته است. این تغییر، نشان‌دهنده‌ احساس فزاینده‌ای است که تغییر در ریاست آمریکا، موضع ایالات متحده در قبال تهران را به‌طور معناداری تغییر نمی‌دهد.

🔹محصول این تجربه، یک تغییر جهتِ عمل‌گرایانه در داخل ایران بوده است. ایران با درک این موضوع که نوسانات سیاسی آمریکا تغییرات عملی محدودی به‌همراه دارد، تمرکز خود را به داخل و دیپلماسی منطقه‌ای معطوف کرده است.

🔹تأکید ایران بر سیاست همسایگی اکنون با بازگشت ترامپ، بیش از هر زمانی قابل درک است. این سیاست تلاش‌ها برای منزوی کردن سیاسی ایران را سخت‌تر و مجرای تنفسی مهمی را برای تهران باز می‌کند.

🔹تمرکز ترامپ بر اولویت‌های داخلی در آمریکا و اجتناب از جنگ‌های فرسایشی، نشان می‌دهد که اقدام علیه ایران در گزینه‌های اولویت‌دار نباشد.

🔹اساساً شیوه ترامپ استفاده از ابزارها و اهرم‌های اقتصادی و تجاری برای تحمیل خواسته واشنگتن به دیگر پایتخت‌هاست؛ هرچند اثربخشی آنها با توجه به مشارکت‌های منطقه‌ای و بین‌المللیِ افزایش‌یافته‌ ایران، محل تردید است.

🔹بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا مستلزم مراقبت است. محیط ژئوپولیتیک در حال تحول، هم فرصت‌ها و هم چالش‌هایی را برای ایران به‌همراه دارد. تهران از چند سال پیش، خود را برای چنین شرایطی آماده کرده و با تقویت اتحادهای منطقه‌ای و مشارکت در سازمان‌های چندجانبه، تاب‌آوری در برابر فشارهای خارجی را افزایش داده است.

📌 متن کامل

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

08 Nov, 14:10


♨️ چرا ترامپ برد و هریس باخت؟

✍️ ایران نوانس

🔹برخلاف نظرسنجی‌هایی که رقابتی بسیار نزدیک بین ترامپ و هریس را پیش‌بینی می‌کردند، آمریکا شاهد پیروزی قاطع دونالد ترامپ بود، که نشان‌دهنده‌ تغییری قابل توجه در چشم‌انداز سیاسی این کشور است.

🔹برخلاف دو انتخابات قبلی، که در آن‌ها تغییرات محدود به گروه‌های جمعیتی خاصی بود – مانند گرایش رأی‌دهندگان سفید پوست بدون تحصیلات دانشگاهی به ترامپ در سال ۲۰۱۶ و تمایل ساکنان مرفه شهری به بایدن در سال ۲۰۲۰ – انتخابات ۲۰۲۴ شاهد چرخشی یکنواخت به سمت ترامپ در تقریباً تمام گروه‌های جمعیتی بود.

🔹ترامپ نه تنها حاشیه‌ برتری خود را در ایالت‌های سرنوشت‌ساز بهبود بخشید، بلکه در پایگاه‌های دموکرات‌ها که پیش از این امن تلقی می‌شدند، دستاوردهای قابل توجهی کسب کرد.

🔹شاید غیرمنتظره‌ترین اتفاق، چرخش محسوس برخی از بزرگ‌ترین مناطق کلان‌شهری آمریکا به سمت راست بود. در شهر نیویورک، حوزه‌های انتخابی به طور سنتی لیبرال مانند منهتن و بروکلین، به ترتیب ۹ و ۱۲ درصد به سمت ترامپ چرخش داشتند.

🔹روندهای مشابهی در مراکز شهری در سراسر فلوریدا، تگزاس و ایالت‌های مهم «دیوار آبی» – پنسیلوانیا، میشیگان و ایلینوی – مشاهده شد که همگی دستاوردهای قابل توجه جمهوری‌خواهان را نشان می‌دادند.

🔹این تغییر گسترده را نمی‌توان صرفاً به اشتباهات کمپین یا گروه‌های جمعیتی خاص رأی‌دهندگان نسبت داد. نمی‌توان نتیجه را به تصمیمات خاصی، مانند انتخاب معاون هریس، یا رویدادهای منفردی که بر رأی‌دهندگان تأثیر گذاشتند، محدود کرد.

🔹توضیح جامع‌تر، انتخابات ۲۰۲۴ را به عنوان دومین انتخابات دوران پاندمی می‌داند که در سال ۲۰۲۰ آغاز شد و با پیامدهای ماندگار از این بحران در ابعاد جهانی‌ همراه بود.

🔹همه‌گیری کرونا نه تنها یک وضعیت اضطراری در حوزه سلامت بود، بلکه باعث ایجاد یک بحران اقتصادی نیز شد. آمریکایی‌ها تأثیر درمانی و سلامت همه‌گیری را به عنوان یک مولفه خارجی می‌دیدند، اما آشفتگی اقتصادی پس از آن را ناشی از شکست در مدیریت و رهبری داخلی تلقی می‌کردند.

🔹نارضایتی از دولت مستقر منحصر به ایالات متحده نبود. احزاب حاکم در چندین کشور مهم، از جمله بریتانیا، آلمان و آفریقای جنوبی، شکست‌های انتخاباتی قابل توجهی را متحمل شدند که عمدتاً به دلیل نارضایتی اقتصادی بود. در حال حاضر، رؤسای جمهور آمریکا اغلب بخش عمده‌ای از دوران ریاست جمهوری خود را با میزان پایین محبوبیت سپری می‌کنند که مبارزات انتخاباتی برای انتخاب مجدد را به نبردی دشوار تبدیل می‌کند.

🔹کامالا هریس با وظیفه‌ دشواری برای جانشینی رئیس جمهوری با میزان محبوبیت پایین مواجه بود. مشکلات اقتصادی، به ویژه تورم و ادراک موجود از ضعف در کنترل مهاجرت، اعتماد به دولت مستقر در آمریکا را تضعیف کرد. هریس این چالش‌ها را به ارث برد و با وجود تلاش برای فاصله گرفتن از آن‌ها، همچنان به سیاست‌ها و برداشت عمومی از ریاست جمهوری بایدن وابسته ماند.

🔹کمپین ترامپ با تمرکز بر مسائل اساسی که دغدغه‌های فوری رأی‌دهندگان را منعکس می‌کرد، از این پویایی‌ها بهره برد. شعارهای کمپین ترامپ به امنیت مرزی، تورم، جرم و جنایت و جنگ‌های خارجی پرداخت؛ موضوعاتی که نظرسنجی‌ها به طور مداوم آن‌ها را به عنوان اولویت‌های رأی‌دهندگان رتبه‌بندی می‌کردند.

🔹در مقابل، کمپین هریس به شدت به حمله به شخصیت ترامپ، استفاده از حمایت سلبریتی‌ها و استناد به موضوعات انتزاعی مانند دفاع از دموکراسی متکی بود.

🔹تحلیل الگوهای رأی‌دهی نشان داد که در حالی که آرای دموکرات‌ها در مقایسه با سال ۲۰۲۰ نسبتاً ثابت ماند، دستاوردهای جمهوری‌خواهان در ایالت‌های کلیدی تعیین‌کننده بود. در سراسر آمریکا، هریس تقریباً ۱.۴ میلیون رأی کمتر از بایدن دریافت کرد، در حالی که ترامپ حدود ۱.۱ میلیون رأی به مجموع آرای خود اضافه کرد.

🔹در ایالت‌های تعیین کننده و چرخشی مانند آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا و ویسکانسین، افزایش آرای ترامپ، در سایه کاهش جزئی آرای هریس، پیروزی او را تضمین کرد.

🔹در بسیاری از حوزه‌های انتخابی، کاهش حمایت از دموکرات‌ها بیش از میزان افزایش حمایت از جمهوری‌خواهان بود که نشان‌دهنده‌ کاهش اشتیاق رای دهندگان است.

🔹در پی این انتخابات در آمریکا، هر دو حزب با چالش حکومت در یک فضای سیاسی بسیار قطبی شده و سیال مواجه هستند. برای جمهوری‌خواهان، حفظ ائتلاف خود و عمل به وعده‌های انتخاباتی حیاتی خواهد بود. برای دموکرات‌ها، بازسازی اعتماد و برقراری مجدد ارتباط با رأی‌دهندگان ناراضی ضروری خواهد بود.

📌 متن کامل گزارش

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

06 Nov, 09:36


♨️ بازگشت ترامپ چه معنایی برای ایران دارد؟

✍️ ایران نوانس

🔹نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازتاب‌هایی فراتر از مرزهای این کشور دارد و پیامدهای مهمی برای کشورهای دیگر در دنیا به همراه خواهد داشت.

🔹مقامات رسمی ایران نیز در چندین نوبت گفته‌اند اینکه چه کسی در ایالات متحده به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود، تفاوتی را برای ایران ایجاد نمی‌کند. اما بازگشت ترامپ، تحلیل پیچیده‌ای را از آنچه که می‌تواند برای تهران، چه از نظر فرصت‌ها و چه از نظر چالش‌ها، به ارمغان بیاورد، می‌طلبد.

🔹برخی از ناظران بر این باورند که دولت دوم ترامپ ممکن است به دنبال پایان دادن به جنگ اوکراین باشد. تمایل احتمالی ترامپ به پایان دادن به این جنگ، در صورت موفقیت، می‌تواند فشارهایی را که به بهانه حمایت ادعایی ایران از روسیه بر این کشور وارد می‌شود، کاهش دهد.

🔹این گمانه‌زنی‌ها با توجه به اظهارات اخیر ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که اذعان کرد ایران هنوز موشکی به روسیه نداده است، رنگ و بوی بیشتری به خود می‌گیرد.

🔹سیاست‌های تجاری پیشین ترامپ، به ویژه اعمال تعرفه بر واردات، روابط آمریکا و متحدان سنتی آن را تیره کرد. احیای چنین سیاست‌هایی می‌تواند شکاف‌های موجود در اتحادهای غربی را عمیق‌تر کند و به طور بالقوه مانع از تشکیل جبهه‌های متحد علیه ایران شود. این چندپارگی می‌تواند به نوبه خود یک مزیت استراتژیک را در عرصه بین‌المللی برای تهران فراهم کند.

🔹بازگشت ترامپ فاقد نگرانی‌های قابل توجه برای ایران نیست. به ویژه، ترامپ مدعی شده است که ایران ممکن است با سوء قصدهایی علیه او مرتبط باشد. در حالی که انگیزه‌های پشت این ادعاها، به ویژه در چارچوب رقابت‌های انتخاباتی، نیازمند بررسی دقیق است، اما سؤالات مهمی را در مورد چگونگی تأثیر چنین باورهایی بر موضع سیاسی ترامپ در قبال ایران ایجاد می‌کند.

🔹ترکیب تیم سیاست خارجی ترامپ در دوره دوم، عامل مهم دیگری است. در دوران ریاست جمهوری قبلی او، مشاوران و سایر مقامات ارشد نقش مهمی در جلوگیری از تعاملات دیپلماتیک با تهران ایفا کردند.

🔹ظهور مجدد چهره‌های تندرو می‌تواند نشان‌دهنده تداوم یا حتی تشدید سیاست‌های خصمانه باشد. در غیر این صورت، می‌تواند فرصت‌های نسبی برای تعاملات محدود یا خاص ایجاد کند.

🔹تعهد ترامپ به پیشبرد توافقات ابراهیم، نگرانی‌های بیشتری را برای ایران ایجاد می‌کند. اگرچه دولت دموکرات فعلی نیز اهداف مشابهی را دنبال کرده است، جنایات اسرائیل، این تلاش‌ها را پیچیده کرده است. با این وجود، بازگشت ترامپ ممکن است این گمانه را دوباره احیا کند.

🔹اظهارات ترامپ در خلال تشدید تنش بین ایران و اسرائیل، شامل حمایت از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بوده است. در حالی که چنین لفاظی‌هایی ممکن است با جلب نظر لابی اسرائیل، اهداف انتخاباتی را دنبال کند، اما نمی‌توان احتمال تاثیر این نگرش‌ها به سیاست‌ها را نادیده گرفت.

🔹خروج یکجانبه ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ و اعمال تحریم‌های شدید پس از آن، اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار داد، اما نتوانست تهران را به میز مذاکره متفاوتی با واشنگتن بکشاند. علی‌رغم انتظاراتی مبنی بر اینکه جانشین دموکرات او ممکن است این روند را معکوس کند، دولت بایدن تا حد زیادی رویکرد مشابهی را ادامه داده است.

🔹این تداوم نشان می‌دهد که صرف نظر از ساکن کاخ سفید، چالش‌های اساسی در روابط ایالات متحده و ایران همچنان پابرجاست. ارزیابی مجدد توافق هسته‌ای محتمل به نظر می‌رسد، چرا که هم تهران و هم واشنگتن به طور بالقوه به دنبال پرداختن به واقعیت‌ها و خواسته‌های جدید هستند.

🔹در حالی که اصلاحات مورد نظر ترامپ در هرگونه توافق آینده ممکن است گسترده‌تر باشد، تهران نیز اهداف مشخص خود را دارد. سوال اساسی این است که آیا هر دو طرف می‌توانند بر اختلافات خود فائق آیند تا به یک چارچوب قابل قبول متقابل دست یابند.

🔹تصدی مجدد ریاست جمهوری توسط دونالد ترامپ، لزوماً به معنای تکرار سیاست خارجی قبلی او، به ویژه در قبال ایران، نیست. ظرایف یک دوره دوم – از جمله ویژگی‌های تیم مشاوران او و استراتژی‌های خود ایران – به طور تعیین ‌کننده‌ای ماهیت تعاملات ایالات متحده و ایران را شکل خواهد داد.

🔹در حالی که دولت ترامپ ممکن است از طریق ایجاد تفرقه بین ایالات متحده و متحدانش یا پذیرش گرایش‌های انزواطلبانه، به طور غیرعمدی به نفع ایران عمل کند، اما همچنین می‌تواند از طریق تحریم‌های شدیدتر و حمایت بیشتر از اسرائیل، چالش‌های فزاینده‌ای را ایجاد کند.

🔹برای تهران، مسیر پیش رو مستلزم ارزیابی دقیق این احتمالات چندوجهی، به ویژه در پس‌زمینه عدم قطعیت‌های تحولات منطقه‌ای و سیاست بین‌الملل، است.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

05 Nov, 16:59


♨️ رایزنی‌های منطقه‌ای و دوجانبه در اسلام‌آباد

✍️ ایران نوانس

🔹عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران امروز در اسلام‌آباد با مقامات پاکستان از جمله نخست وزیر و وزیر خارجه دیدار و در مورد اوضاع منطقه گفتگو کرد.

🔹ایران و پاکستان با بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک و همچنین قرابت‌های مذهبی، فرهنگی و زبانی، بازیگران مهمی در شکل‌دهی به تحولات منطقه و جهان اسلام به شمار می‌روند.

🔹رایزنی‌های دیپلمات ارشد ایران با مقامات پاکستانی در اسلام‌آباد، بر تحولات منطقه‌ای، به ویژه جنایات اسرائیل در منطقه متمرکز است.

🔹چنین تعاملاتی در همسوسازی دیدگاه‌های دو ملت در مورد مسائل مبرم منطقه‌ای و تدوین پاسخ‌های جمعی برای مقابله با چالش‌های مشترک، از جمله اقدامات اسرائیل، بسیار مهم است.

🔹تهران و اسلام آباد اغلب دیدگاه‌های همگرایی در مورد بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی داشته‌اند. این همسویی تاریخی در تقویت همکاری در حوزه‌های مختلف، از جمله حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی، مؤثر بوده است.

🔹دو کشور همسایه مسلمان که از ظرفیت‌های اقتصادی گسترده‌ای برخوردارند، در موقعیت مناسبی برای تأمین نیازهای یکدیگر هستند. حجم تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۳ به حدود ۲.۷۵ میلیارد دلار رسید.

🔹یکی از مکانیسم‌های محوری تسهیل‌کننده این همکاری اقتصادی، کمیسیون مشترک اقتصادی است.

🔹مذاکرات با هدف انعقاد توافق‌نامه تجارت آزاد در حال انجام است و هر دو کشور در تلاشند تا فهرست کالاهای حساس را نهایی کرده و مقررات تجاری را ساده کنند.

🔹ایران و پاکستان در بهبود زیرساخت‌های مرزی خود سرمایه‌گذاری کرده‌اند. از لحاظ تاریخی، گذرگاه مرزی میرجاوه-تفتان به عنوان تنها نقطه مرزی رسمی عمل می‌کرد. با این حال، در سال‌های اخیر شاهد افتتاح پایانه‌های مرزی اضافی در ریمدان-گبد و پیشین-مند بوده‌ایم.

🔹ایجاد بازارچه‌های مرزی مشترک در کوهک، پیشین و ریمدان نمونه‌ای از تلاش‌ها برای رونق اقتصادهای محلی و بهبود معیشت جوامع مرزی است. این بازارچه‌ها نه تنها تجارت را تسهیل می‌کنند، بلکه ارتباطات مردم با مردم را نیز تقویت کرده و حسن نیت و اتکا متقابل را افزایش می‌دهند.

🔹خط لوله گاز ایران-پاکستان (IP) که با امضای توافق‌نامه‌ای در سال ۲۰۰۹ آغاز شد، تأمین گاز طبیعی ایران به پاکستان را پیش‌بینی می‌کند. در حالی که ایران سهم مربوط به خود از خط لوله را تا مرز پاکستان تکمیل کرده است، پیشرفت در سمت پاکستان با تأخیر مواجه شده است.

🔹بعد امنیتی روابط ایران و پاکستان شامل عزم مشترک برای مبارزه با تروریسم و ​​افزایش امنیت مرزها مشخص می‌شود. انتظار می رود اجرای توافق‌نامه‌های همکاری امنیتی این تلاش‌ها را تقویت کند.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

02 Nov, 18:36


📍آیا پدافند اسرائیل ظرفیت مقابله با حمله ایران را خواهد داشت؟

♨️ تهران آماده پاسخ «دندان شکن» به اسرائیل می‌شود

✍️ ایران نوانس


🔹رهبر انقلاب امروز گفت که «دشمنان ــ چه رژیم صهیونیستی، چه ایالات متّحده‌ی آمریکا ــ در مقابل آنچه نسبت به ایران و ملّت ایران و نسبت به جبهه‌ی مقاومت انجام میدهند، قطعاً پاسخ دندان‌شکنی را دریافت خواهند کرد.»

🔹ایراد این نکته در شرایطی که اسرائیل و آمریکا منتظر پاسخ به حمله 26 اکتبر اسرائیل به ایران هستند، مورد توجه ناظران و رسانه های خارجی قرار گرفت.

🔹اسرائیل اخیرا حمله ای علیه تعدادی از سایت های نظامی ایران انجام داد که بخش قابل توجهی از آنها توسط پدافند دفع شد. ارزیابی های عمومی و تخصصی حکایت از این داشت که عملیات اسرائیل ضعیف تر از آنچه بود که پیشتر درباره آن صحبت شده بود. با گذشت زمان، طرف اسرائیلی سعی کرد روایت رسانه ای از حمله فوق را پررنگ تر کند.

🔹عباراتی مانند حمله علیه 20 سایت نظامی و استفاده از حدود 100 جنگنده و  تضعیف توان تولید موشکی و پهپادی و پدافندی ایران، مواردی بودند که بیش از آنکه بر روی زمین و در میدان قابل مشاهده باشند، بر روی صفحات اینترنتی و کاغذهای رسانه های اسرائیلی و آمریکایی قابل خواندن بودند.

🔹ارزیابی منابع و مقامات ایرانی این بود که پدافند ایران در مقابله با این عملیات خوب عمل کرده و خسارت های محدودی به برخی اهداف نظامی در ایران وارد شده است. البته تعدادی از نیروهای ارتش نیز بر اثر این حملات به شهادت رسیدند.

🔹اینکه حملات اسرائیل محدود بود، وجه مشترک ارزیابی تمامی طرف ها از جمله آمریکایی ها، اسرائیلی ها و هم ایرانی ها بوده است. عده ای فشار دولت آمریکا بر تل آویو را عامل محدود شدن دامنه اقدام ارتش اسرائیل عنوان می کنند، و برخی هم ترس اسرائیل و آمریکا از پاسخ ایران را عامل اصلی محدود بودن عملیات می دانند.

🔹تاکید بر محدود بودن حمله، نجومی بودن دستاوردهای نظامی حمله اسرائیل را خود به خود زیر سوال می برد و به نوعی اعتراف بر ضعیف بودن حمله است.

🔹به فرض اگر عدد حداکثری اعلام شده توسط منابع اسرائیلی را هم مبنا قرار دهیم، گستردگی برنامه توسعه یافته و پیچیده موشکی، پهپادی و پدافندی ایران به حدی است که با 20 موشک با سرجنگی سبک، حتی به فرض  اصابت موفق آنها، دچار آسیب جدی نمی شود.

🔹شاید تصور طرف آمریکایی و اسرائیلی بر این بوده که محدود بودن حمله باعث خواهد شد که تهران واکنشی نشان ندهد. برخی رسانه های آمریکایی نیز در گزارش هایی پیش از حمله، این گمانه را مطرح کرده بودند.

🔹وزیر دفاع ایران در اظهار نظری گفت که حتی اگر یک گلوله به بیابان خالی در ایران شلیک می شد، تهران مصمم به پاسخ بود. حال آنکه شهادت تعدادی از نیروهای ارتش، پاسخ به حمله اسرائیل را اجتناب ناپذیر می کند.

🔹رهبر انقلاب نیز پیشتر گفته بود که اسرائیل با حمله فوق دچار خطا در محاسبه شده و این سوءمحاسبه باید به هم بخورد. به همین دلیل ضرورت پاسخ ایران به حمله اخیر، فراتر از اینکه جنبه واکنشی و تلافی جویانه داشته باشد، ناظر بر بازتنظیم قواعد درگیری و بازدارندگی در منطقه است.

🔹اندیشکده محافظه کار هادسون، نزدیک به طیف جمهوریخواه در آمریکا، در گزارش ارزیابی اطلاعاتی و نظامی خود درباره خاورمیانه نوشت که «واکنش ایران به این حملات، پویایی بازدارندگی و شدت تشدید تنش در خاورمیانه را شکل خواهد داد.»

🔹این گزارش نوشت: «بررسی آنچه اسرائیل از هدف قرار دادن آن خودداری کرد، برای درک پیامدهای ژئوپلیتیک این حملات به همان اندازه مهم است. خویشتنداری نسبی اسرائیل، عدم تمایل دولت بایدن به تلافی جویی در برابر حمله ایران به همان شیوه و مقیاس را نشان می‌دهد.»

🔹گزارش فوق افزود: «دولت بایدن تنها محدودیت در دامنه حملات اسرائیل نبود. ذخایر تسلیحات اسرائیل نیز یک عامل است. بارش بزرگ موشک‌های بالستیک میان‌برد ایران، ذخایر اسرائیل از سیستم‌های موشکی ضد بالستیک را کاهش داده است.»

🔹هادسون نوشت: «اسرائیل به سرعت در حال اتمام رهگیرها برای خانواده موشک‌های ضد بالستیک پیکان خود است. در حالی که پایگاه فناوری و صنعت نظامی اسرائیل میزان تولید این سیستم‌ها را با بدتر شدن امنیت در خاورمیانه افزایش داده است، ظرفیت صنعتی اسرائیل همچنان از آنچه نیاز دارد عقب است.»

🔹این گزارش نوشت: «محدودیت‌های مداوم از سوی دولت بایدن پیش از انتخابات ایالات متحده، و همچنین تمایل اسرائیل برای جلوگیری از درگیری طولانی مدت با ایران که ذخایر رهگیر ارتش اسرائیل را تحت فشار قرار می‌دهد، احتمالا اقدامات اسرائیل را در آینده تعدیل خواهد کرد.»

🔹در همین حال، به نظر می رسد ایران آماده پاسخی می شود که تفاوت فاحشی با دو عملیات قبلی خواهد داشت؛ به نوعی که تغییر در محاسبات تل آویو و واشنگتن رقم بزند.

📌 متن گزارش

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

01 Nov, 18:45


♨️ پیشتازی شکننده ترامپ در رقابت شانه‌به‌شانه با هریس

📍 کدام حوزه‌های انتخاباتی نتیجه انتخابات آمریکا را رقم می‌زنند؟

✍️ ایران نوانس

🔹جدیدترین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق، فاصله‌ بین جایگاه خود در آرای عمومی ملی و عملکردش در ایالت‌های کلیدی و تعیین کننده را کاهش داده است.

🔹از لحاظ تاریخی، جمهوری‌خواهان در شش انتخابات ریاست جمهوری گذشته تنها یک بار (انتخابات سال ۲۰۰۴) موفق به کسب آرای عمومی ملی شده‌اند. تکیه بر مجمع گزینندگان (الکترال کالج) برای پیروزی در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶ تا حدودی باعث آسودگی خاطر جمهوریخواهان شد، اما خطرات ذاتی چنین استراتژی‌ را نیز برجسته کرد.

🔹بر اساس میانگین‌های نظرسنجی‌ها، ترامپ در سطح ملی با ۰.۳ درصد و در ایالت‌های تعیین کننده با یک درصد پیشتاز است. این موضوع به‌ویژه از آن جهت قابل توجه است که ترامپ بار دیگر عملکرد قوی‌تری را در ایالت‌های تعیین کننده نسبت به سطح ملی از خود نشان می‌دهد.

🔹عوامل متعددی ممکن است در بهبود جایگاه ترامپ نقش داشته باشند. تلاش انتخاباتی او برای جلب حمایت مردان لاتین تبار و سیاهپوست، به همراه مهاجرت رأی‌دهندگان دموکرات به مناطق سنتی جمهوری‌خواه پس از کرونا، می‌تواند بر این تغییرات تأثیرگذار باشد.

🔹پتانسیل جمهوری‌خواهان برای پیروزی در زمینه آرای عمومی همچنان ملموس است. پس از موفقیت آنها در انتخابات میان‌دوره‌ای ۲۰۲۲ کنگره، که در آن از دموکرات‌ها پیشی گرفتند (۵۰.۶٪ در مقابل ۴۷.۸٪)، نظرسنجی‌های اخیر نشان‌دهنده‌ برتری اندک جمهوری‌خواهان در رأی‌گیری عمومی کنگره و میانگین‌های ملی است.

🔹با وجود برتری ملی ترامپ، بازارهای شرط‌بندی چشم‌انداز محتاطانه‌تری را برای پیروزی او در آرای عمومی نشان می‌دهند و پیش‌بینی‌ها به نفع کامالا هریس است.

🔹گفتمان عمومی پیرامون روش‌های انتخاباتی نیز نشان‌دهنده‌ احساسات متناقضی در بین رای دهندگان است؛ که در این میان، به‌ویژه دموکرات‌ها، گزینش رئیس جمهور بر اساس میزان آرای عمومی را نسبت به حد نصاب اخذ شده در مجمع گزینندگان (الکترال کالج) ارجح می‌دانند.

🔴 حوزه‌های انتخابیه‌ کلیدی که باید آنها را تحت نظر داشت

⭕️ حوزه واکیشا، ویسکانسین:واکیشا که از لحاظ تاریخی پایگاه جمهوری‌خواهان بوده است، الان به سمت موضع معتدل‌تری گرایش دارد. حمایت شهردار این حوزه از کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور نشان‌دهنده‌ تغییر احتمالی است که می‌تواند به نفع دموکرات‌ها باشد. در حالی که هریس ممکن است در اینجا پیروزی قاطعی به دست نیاورد، کاهش اختلاف رای با جمهوری‌خواهان در این حوزه می‌تواند برای موفقیت او در سطح ایالت بسیار مهم باشد.

⭕️ حوزه وین، میشیگان:به عنوان پرجمعیت‌ترین حوزه در میشیگان، میزان مشارکت وین برای هریس بسیار مهم خواهد بود. انتخابات گذشته نشان داده است که مشارکت کمتر در میان گروه‌های جمعیتی کلیدی، به‌ویژه رأی‌دهندگان سیاه‌پوست و عرب-آمریکایی، می‌تواند اثرات مخربی داشته باشد. نظرسنجی‌های کنونی نشان‌دهنده‌ برتری اندک هریس است، اما حفظ مشارکت بالا برای هریس ضروری است.

⭕️ حوزه ایری، پنسیلوانیا:ایری نمایانگر مینیاتوری از چشم‌انداز انتخاباتی پنسیلوانیا است و همسویی تاریخی آن با رأی ایالتی بر اهمیت آن می‌افزاید. نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد که ترامپ در این حوزه اندکی برتری دارد و این امر بر اهمیت رأی‌دهندگان ایری در تعیین نتیجه‌ کلی در پنسیلوانیا تأکید می‌کند.

⭕️ حوزه داگلاس، نبراسکا:در حالی که نبراسکا ایالتی با گرایش متمایل به جمهوری‌خواهان است، سیستم منحصر به فرد حوزه داگلاس در تقسیم آرای الکترال آن را به هدف مهمی برای دموکرات‌ها تبدیل می‌کند. هریس برای حفظ برتری رقابتی خود، به‌ویژه اگر قصد پیروزی در ایالت‌های کلیدی مانند میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا را داشته باشد، باید این حوزه را به دست آورد.

📊 نظرسنجی‌های جدید چه می‌گویند؟

🔹تنها چند روز مانده به انتخابات، نظرسنجی‌ها در ایالت‌های تعیین کننده نشان‌دهنده‌ رقابتی بسیار فشرده است. نکته قابل توجه این است که ترامپ در پنج ایالت از هفت ایالت کلیدی پیشتاز است.

رای‌گیری زودهنگام

🔹با نزدیک شدن به انتخابات، داده‌های مربوط به رأی‌گیری زودهنگام نیز منتشر می‌شوند و گمانه‌زنی‌هایی در مورد پیامدهای آن برای نتیجه‌ نهایی انتخابات مطرح می‌شود. با این حال، کارشناسان در مورد تعمیم داده‌ها به کل انتخابات و تفسیر غیرواقعی آنها هشدار می‌دهند.

🔹جمهوری‌خواهان از لحاظ تاریخی روی خوشی به رأی‌گیری زودهنگام نشان نداده‌اند، در حالی که این دوره ممکن است شاهد اشتیاق فزاینده‌ای در میان رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه برای رأی‌گیری زودهنگام باشد. در نتیجه، اگر مشارکت جمهوری‌خواهان کاهش یابد، این تغییر می‌تواند منجر به نتیجه‌ای غیرمنتظره در روز انتخابات شود.

📌 متن کامل گزارش

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

29 Oct, 18:57


♨️ آیا ایران به حمله اسرائیل پاسخ می‌دهد؟

✍️ ایران نوانس

🔹اسرائیل در ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ به تعدادی از اهداف نظامی در داخل ایران حمله کرد و این اولین باری بود که تل‌آویو رسماً مسئولیت یک عملیات نظامی مستقیم علیه تهران را بر عهده می‌گرفت. این رویداد بی‌سابقه، پرسش‌های بی‌شماری را در مورد ماهیت و دامنه‌ تهاجم مطرح کرده است.

🔹بلافاصله پس از حمله، برداشت عمومی این بود که این عملیات کم‌جان‌تر و بی‌رمق‌تر از آن چیزی بود که اسرائیلی‌ها به مدت چند هفته آن را تبلیغ می‌کردند. اما منابع اسرائیلی به مرور کارزاری رسانه‌ای آغاز کردند تا روایت ماجرا را به نفع خود تغییر دهند.

🔹مقامات دفاعی ایران نیز اعلام کردند که سامانه‌های پدافند هوایی ایران به طور مؤثر عمل کرده و خسارات وارده محدود بوده است. این موضع‌گیری باعث شد ناظران خارجی گمانه‌زنی کنند که ایران ممکن است این حمله را به قدری بی‌اهمیت بداند که از پاسخ مستقیم به آن صرف‌نظر کند.

🔹سکوت مقامات ارشد ایرانی در جریان روز حمله، گمانه‌زنی‌ها در مورد اقدام احتمالی یا عدم اقدام تهران را بیشتر کرد و بر ابهامات افزود. با آشکار شدن واکنش‌های رسمی ایران، یک گزاره به عنوان وجه مشترک موضع‌گیری‌ها پدیدار شد: تهران حق خود را برای «پاسخ مناسب» در «زمان مناسب» محفوظ می‌دارد.

🔹تأکید همزمان بر تأثیر محدود حمله و تصمیم تهران برای‌ پاسخ، عدم قطعیتی را بر فضای گمانه‌زنی‌های ناظران بین‌المللی حکمفرما کرد. تاثیر بر محدود بودن حمله، به عنوان تمایل به کاهش تنش تفسیر می‌شد؛ حال آنکه، وجه دوم حتمی بودن پاسخ ایران را به تصویر می‌کشید.

🔹حمله‌ اسرائیل نه‌تنها حاکمیت ایران را نقض کرد، بلکه منجر به شهادت تعدادی از نیروهای ارتش ایران شد؛ اقدامی که قابل چشم‌پوشی نیست. علاوه بر این، برخی از اهداف در نزدیکی پایتخت ایران قرار داشتند که بر ماهیت تحریک‌آمیز حمله می‌افزود.

🔹در هر درگیری هم مشت اول مهم هست و هم ضربه آخر. به همین دلیل در رفت و برگشت‌های نظامی که عنصر بازدارندگی نیز در آن لحاظ می‌شود، اینکه چه کسی ضربه‌ نهایی را وارد می‌کند، موثر بوده و بر شکل‌گیری ادراک طرفین از هم و همچنین برداشت‌های بین‌المللی موثر است.

🔹یکی از گزاره‌های بسیار مهم در سخنرانی روز یکشنبه رهبر انقلاب این بود که اسرائیل در محاسبه‌ خود در قبال ایران دچار خطا شده و این اشتباه محاسباتی باید به هم بخورد. این نکته کلیدی‌ یک هدف استراتژیک را ترسیم می‌کند مبنی بر اینکه نه تنها به حمله پاسخ داده شود، بلکه سیستم محاسباتی اسرائیل در مورد تکرار اقدام نظامی مستقیم علیه ایران نیز بازتنظیم شود.

🔹به نظر می‌رسد ایران با تمرکز بر تغییر محاسبات استراتژیک اسرائیل، به دنبال پاسخی است که فراتر از صرفا یک پاسخ به حمله اخیر باشد. هدف، تحمیل هزینه‌ بیشتر به اسرائیل برای چنین عملیاتی است، که در نتیجه آن بازدارندگی تقویت شده و از تجاوزات آینده جلوگیری شود.

🔹گمانه‌زنی‌های زیادی در مورد ماهیت و زمان پاسخ احتمالی ایران وجود دارد. ایران ممکن است پاسخی فراتر و شدیدتر از حملات قبلی را در نظر داشته باشد. انتخاب روش و زمان احتمالاً تحت تأثیر عوامل بی‌شماری، از جمله تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، خواهد بود.

🔹پاسخ ایران به دنبال دستیابی به حداکثر تأثیر راهبردی خواهد بود. تأملات ایران در مورد پاسخ خود به اسرائیل، نشان‌دهنده‌ یک هدف استراتژیک است که نه صرفاً انتقام‌گیری، بلکه تغییر اساسی در محاسبات آینده‌ اسرائیل را دنبال می‌کند.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

25 Oct, 20:15


♨️ چرا وزیر خارجه آمریکا به منطقه آمد؟

⛔️ پاسخ منفی پایتخت‌های عربی به بلینکن و هشدار تهران به واشنگتن

✍️ ایران نوانس

🔹سفر بلینکن پس از سفرهای دیپلماتیک وزیر خارجه ایران به خاورمیانه که ظاهراً به اجماعی در مورد ضرورت توقف تجاوزات اسرائیل در منطقه دست یافته است، انجام می‌شود. بخشی از مأموریت وزیر امور خارجه آمریکا، کاستن از این اجماع نوظهور و جهت‌دهی مجدد حمایت منطقه‌ای به نفع اسرائیل است.

🔹یکی از اهداف اصلی سفر بلینکن، اطمینان‌بخشی به کشورهای عربی منطقه، به‌ویژه در مواجهه با تشدید تنش‌های ناشی از اقدامات اسرائیل در غزه، لبنان و علیه ایران باشد.

🔹ایالات متحده در پی آن است متحدان خاورمیانه‌ای خود را به ایستادگی در کنار واشنگتن و تل‌آویو و یا حداقل خودداری از موضع‌گیری علیه اسرائیل ترغیب کند. آمریکا با برجسته کردن اقدامات اخیر اسرائیل به عنوان تضعیف «محور مقاومت»، در صدد تقویت اتحاد با متحدان خود و افزایش شکاف میان ایران و کشورهای عربی است.

🔹بر اساس گزارش رسانه‌های آمریکایی، کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دنبال تنش‌زدایی و توافق‌های دیپلماتیک با ایران هستند. بنابراین واشنگتن در تلاش برای منصرف کردن این کشورها از نزدیک شدن به تهران و توصیه به آنها برای حفظ فاصله راهبردی با ایران است.

🔹کشورهای عربی نگران تصاعد بحران‌ در منطقه هستند که می‌تواند امنیت آنها را نیز به خطر بیندازد. هدف احتمالی آمریکا این است که به آنها اطمینان دهد که اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران به صورت حساب‌شده و کنترل‌شده بوده، به نوعی که منجر به جنگ تمام‌عیار منطقه‌ای نشود.

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که برخی از کشورهای عربی به آمریکا به ویژه وزیر خارجه این کشور اعلام کرده‌اند که تمایل یا قصدی برای مشارکت در اقدامات علیه ایران ندارند. همچنین، تهران از طریق کانال‌های مختلف و از طریق بیش از ۱۰ کشور، به واشنگتن هشدار داده است که هرگونه تجاوز از پایگاه‌های آمریکا در منطقه، با واکنش و پاسخ متناسب به مبدا حملات مواجه خواهد شد.

🔹آمریکا دستور کاری را در رابطه با مسئله لبنان نیز دنبال می‌کند. پس از اقدامات اخیر اسرائیل علیه رهبران ارشد حزب‌الله، آمریکا و برخی از بازیگران بین‌المللی تلاش‌هایی را برای تاثیرگذاری بر معادلات سیاسی لبنان و احتمالاً اجرای قطعنامه‌هایی مانند ۱۷۰۱ با سوگیری به نفع اسرائیل به کار بسته‌اند.

🔹جناح‌های اصلی سیاسی بر این باورند که حزب‌الله به عنوان یک بازیگر مهم در عرصه‌ سیاسی لبنان، باید در فرآیندهای تصمیم‌گیری مشارکت داشته باشد.

🔹ایالات متحده از زمان آغاز درگیری در غزه و سرایت آن به لبنان، از اسرائیل در حوزه‌های نظامی، اطلاعاتی و سیاسی قاطعانه حمایت کرده است. در بحبوحه‌ تشدید تنش‌ها بین ایران و اسرائیل، آمریکا مشارکت خود را آشکارتر کرده و اخیراً از استقرار سامانه دفاع موشکی تاد در اسرائیل به عنوان اقدامی بازدارنده در برابر پاسخ بالقوه ایران و متحدانش خبر داده است.

🔹از نظر سیاسی نیز، واشنگتن به تقویت جایگاه اسرائیل ادامه می‌دهد و سفر منطقه‌ای بلینکن به عنوان تلاشی برای جلب حمایت از این متحد آمریکا تلقی می‌شود.

🔹زمان‌بندی سفر بلینکن، به ویژه پس از شهادت چهره‌هایی مانند یحیی السنوار، رهبر سیاسی حماس، تلاشی برای نمایش تضعیف گروه‌های مقاومت و کسب امتیاز برای تل‌آویو تلقی می‌شود.

🔹با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه، اسرائیل تاکنون نتوانسته است به اهداف اعلامی خود در میدان نبرد دست یابد. ترورهای اخیر همچنین ممکن است توسط آمریکا و اسرائیل به عنوان ابزاری برای نمایش موفقیت تاکتیکی و تلاش برای بازنمایی و ترجمه آنها به عنوان دستاوردهای راهبردی مورد استفاده قرار گیرد.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

25 Oct, 19:03


♨️ بقائی: به هرگونه تجاوزی با تمام قوا پاسخ می‌دهیم

🔹اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی از سوی ایران نوانس درباره گزارش نیویورک تایمز مبنی بر عدم واکنش ایران به حمله محدود اسرائیل، این گزارش را «به شدت فریبنده و پوچ» خواند.

🔹بقائی تاکید کرد: «به هرگونه تجاوز رژیم اسرائیل علیه ایران با تمام قوا پاسخ داده خواهد شد.»

📌 لینک خبر (فارسی)
📌 لینک خبر (انگلیسی)
📌 لینک توییت

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

24 Oct, 18:44


♨️ تأملی بر اظهارات جدید نخست وزیر اسبق انگلیس درباره ایران

✍️ جعفر شعردوست

🔹اخیراً تونی بلر، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا، در مصاحبه‌ای با نیوزویک، ایران را عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه دانسته و گفته است که ایران «منشأ بی‌ثباتی» در منطقه است.

🔹چنین ادعاهایی نه‌تنها پیچیدگی‌ها‌ی منطقه را ساده‌سازی می‌کند، بلکه نقش قابل‌توجه خود بلر را در بی‌ثبات‌سازی خاورمیانه در دوران تصدی‌اش نادیده می‌گیرد.

🔹دوران نخست‌وزیری بلر از ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۷ با حمله‌ ۲۰۰۳ به عراق که منجر به مرگ صدها هزار عراقی و تخریب زیرساخت‌های این کشور شد، به‌طور غیرقابل‌انکاری گره خورده است.

🔹این تهاجم با ادعاهای وجود سلاح‌های کشتار جمعی توجیه شد، ادعاهایی که بعدها بی‌اساس بودنشان ثابت گردید. گزارش چیلکات در سال ۲۰۱۶ نشان داد که چگونه دولت بلر شواهد را دستکاری و مسیرهای دیپلماتیک را برای توجیه اقدام نظامی دور زده است.

🔹پیامدهای این تهاجم، هرج‌ومرج و بی‌ثباتی را به‌بار آورد و خلأ قدرتی ایجاد کرد که در نهایت راه را برای ظهور گروه‌های افراطی مانند داعش هموار ساخت. اشغال عراق، این کشور را به بستری برای تروریسم تبدیل کرد و به‌طور قابل‌توجهی به همان بی‌ثباتی که بلر اکنون به ایران نسبت می‌دهد، دامن زد.

🔹تصمیم برای حمله به عراق با مخالفت گسترده‌ عمومی، از جمله بزرگ‌ترین تظاهرات در تاریخ بریتانیا در ۱۵ فوریه ۲۰۰۳، مواجه شد. با این حال، بلر بی‌توجه به افکار عمومی داخلی و هنجارهای بین‌المللی، به اقدام خود ادامه داد.

🔹پیامدها وخیم بودند: اشغال طولانی‌مدت، نقض حقوق بشر، شکنجه و افزایش بحران پناهجویان. این اقدامات نه‌تنها عراق را بی‌ثبات کرد، بلکه تأثیرات دومینووار در سراسر خاورمیانه داشت و امنیت منطقه‌ای را تضعیف کرد.

🔹بلر با نشانه گرفتن انگشت اتهام به سوی ایران، اذهان را از تأثیر قابل‌توجه مداخلات غرب بر ثبات خاورمیانه منحرف می‌کند. روایتی که ایران را به‌عنوان نیروی اصلی بی‌ثبات‌کننده معرفی می‌کند، زمینه‌ تاریخی تهاجمات خارجی، حمایت از رژیم‌های خودکامه و تحمیل دستورکارهای سیاسی خارجی بر کشورهای مستقل منطقه را نادیده می‌گیرد.

🔹انتقاد از سیاست‌های هر کشوری جنبه‌ای مرسوم در روابط بین‌الملل است. با این حال، چنین انتقاداتی باید ریشه در ارزیابی منصفانه‌ واقعیت‌های تاریخی و شرایط کنونی داشته باشد.

🔹ثبات واقعی در منطقه تنها از طریق احترام متقابل، پایبندی به حقوق بین‌الملل و اذعان به عوامل پیچیده‌ای که وضعیت کنونی منطقه را شکل داده‌اند، قابل دستیابی است. ضروری است رهبران پیشینی مانند تونی بلر، پیش از آنکه دیگران را متهم کنند، در نقش خود در منازعات گذشته تأمل کنند.

🔹شناخت علل چندوجهی بی‌ثباتی، از جمله پیامدهای حمله‌ ۲۰۰۳ به عراق، برای حرکت به سوی آینده‌ای صلح‌آمیزتر و مبتنی بر همکاری در منطقه ضروری است. اتهاماتی که این عوامل را نادیده می‌گیرند، خطر ایجاد مانع در مسیر دستیابی به ثبات پایدار را به همراه دارند.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

24 Oct, 11:35


♨️ ترامپ یا هریس؛ کدامیک رئیس جمهور آمریکا می‌شود؟

✍️ ایران نوانس

🔹تحولات در غرب آسیا به ویژه حملات اسرائیل به غزه و لبنان و افزایش تنش‌ها با ایران باعث شده است که رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در آمریکا، در مقایسه با ادوار گذشته کمتر مورد توجه افکار عمومی به ویژه در خاورمیانه قرار گیرد. با نزدیک شدن به این انتخابات، این سوال مطرح می‌شود که کدام نامزد شانس بیشتری برای پیروزی دارد.

🔹از لحاظ تاریخی، نتیجه انتخابات می‌تواند با فاصله‌ای اندک در ایالت‌هایی مانند پنسیلوانیا، میشیگان، ویسکانسین، کارولینای شمالی، آریزونا و جورجیا تعیین شود.

🔹در حالی که میانگین نظرسنجی‌های تقریبا نشان می‌دهد که دونالد ترامپ با ۳۱۲ رأی الکترال در مقایسه با ۲۲۶ رأی کامالا هریس پیشتاز است، این تصویر کاملی را ارائه نمی‌دهد. یک خطای جزئی در نظرسنجی می‌تواند به راحتی کفه ترازو را به نفع هریس تغییر دهد.

🔹در ایالت‌های تعیین کننده، چهار مورد از برتری‌های ترامپ با فاصله بسیار ناچیز است: ۰.۸٪ در پنسیلوانیا، ۰.۴٪ در کارولینای شمالی، ۰.۴٪ در ویسکانسین و ۰.۹٪ در میشیگان. علاوه بر این، سه ایالت دیگر ترامپ را با کمتر از سه امتیاز جلوتر نشان می‌دهند: میشیگان (۱.۲٪)، آریزونا (۱.۸٪) و جورجیا (۲.۵٪).

🔹علاوه بر این، نقش نامزدهای حزب سوم می‌تواند تأثیر عمیقی در برخی ایالت‌ها داشته باشد و آرای نامزدهای احزاب اصلی را مصادره کند. اگر چنین نامزدهایی بتوانند رأی‌دهندگان سرخورده از هر دو طرف را جذب کنند، می‌تواند بر تعادل در ایالت‌های کلیدی تأثیر بگذارد و چشم‌انداز انتخاباتی را حتی بی‌ثبات‌تر کند.

🔹نامزدی کامالا هریس بحث‌های قابل‌توجهی را، چه در داخل و چه در خارج از حزب دموکرات، در مورد توانایی او در برقراری ارتباط با بدنه‌ مهم رأی‌دهندگان، از جمله اقلیت‌ها، زنان و رأی‌دهندگان جوان، برانگیخته است.

🔹چالش هریس این است که هم ترقی‌خواهان را که ممکن است احساس کنند دولت در مسائلی مانند خدمات درمانی، تغییرات آب و هوایی و عدالت اجتماعی به اندازه کافی پیش نرفته است، بتواند ترغیب کند و هم دموکرات‌های میانه‌رو را از خود نراند.

🔹هریس همچنان یک چهره محوری برای بسیج رأی‌دهندگان رنگین پوست و سایر حوزه‌های اصلی دموکرات‌ها، به‌ویژه در ایالت‌هایی مانند جورجیا و میشیگان که می‌توانند تعیین کننده باشند، باقی می‌ماند.

🔹اقتصاد به طور سنتی یکی از عوامل تعیین‌کننده در انتخابات ایالات متحده است و رقابت‌های ۲۰۲۴ نیز از این قاعده مستثنی نیست. شرایط اقتصادی، به ویژه تورم، رشد اشتغال و ادراک مصرف‌کنندگان، نقش محوری در شکل‌دهی به انتخاب‌های رأی‌دهندگان ایفا می‌کنند.

🔹یکی از شاخص‌های اقتصادی که اغلب به عنوان پیش‌بینی‌کننده نتایج انتخابات ذکر می‌شود، بازار سهام است. یک بازار پررونق، خوش‌بینی و ثبات را نشان می‌دهد که به نفع حزب رئیس‌جمهور مستقر است، در حالی که هر گونه کاهش و روند نزولی ممکن است نشان‌دهنده عدم اطمینان اقتصادی باشد که می‌تواند به نفع رقبای او باشد.

🔹یکی از قابل توجه‌ترین ویژگی‌های انتخابات ۲۰۲۴ این است که چگونه تغییرات کوچک در رأی‌دهندگان می‌تواند تأثیرات بزرگی بر نتیجه نهایی داشته باشد.

🔹نقش رأی‌دهندگان هیسپانیک و آسیایی-آمریکایی به طور فزاینده‌ای اهمیت پیدا می‌کند. این گروه‌ها، که زمانی به طور قاطع دموکرات بودند، در انتخابات اخیر، به ویژه در ایالت‌هایی مانند فلوریدا و تگزاس، نشانه‌هایی از حرکت به سمت جمهوری‌خواهان نشان داده‌اند.

🔹دموکرات‌ها مسائل مربوط به خدمات درمانی، حقوق باروری و اقدامات اقلیمی را برای بسیج رأی‌دهندگان جوان و مترقی در اولویت قرار می‌دهند. در همین حال، جمهوری‌خواهان بر مسائل اقتصادی، جرم و جنایت و مهاجرت تأکید می‌کنند.

🔹بازارهای شرط‌بندی، که اغلب به عنوان شاخصی آنی از احساسات عمومی تلقی می‌شوند، در حال حاضر حاکی از آن هستند که رقابت فوق‌العاده نزدیک است و شانس‌ نامزدها تقریباً روزانه در نوسان هستند. اگرچه شانس‌های شرط‌بندی همیشه پیش‌بینی‌کننده کاملی از نتایج انتخابات نیستند، اما نشان‌دهنده برداشت متغیر از اینکه کدام نامزد احتمال بیشتری برای پیروزی دارد، هستند.

🔹با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده، این رقابت همچنان به طرز چشمگیری نزدیک است و در این مرحله هیچ پیشتاز مشخصی وجود ندارد.

🔹تغییرات جزئی در رفتار رأی‌دهندگان در چند ایالت می‌تواند در نهایت ساکن بعدی کاخ سفید را تعیین کند. با توجه به قطبی شدن و عدم قطعیت محیط سیاسی، پیش‌بینی برنده نهایی همچنان یک چالش است و این انتخابات را به یکی از غیرقابل‌پیش‌بینی‌ترین انتخابات در تاریخ مدرن ایالات متحده تبدیل می‌کند.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

23 Oct, 16:46


♨️ تعامل تهران و قاهره در بستری چندجانبه

✍️ ایران نوانس

🔹روابط ایران و مصر، از دیرباز، ماهیتی پیچیده داشته و متأثر از عوامل گوناگون ژئوپلیتیک، فرهنگی و تاریخی بوده است. تحولات اخیر، حاکی از علاقه‌ مجدد دو کشور به تقویت روابط دوجانبه است.

🔹مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر امروز در حاشیه اجلاس بریکس با هم دیدار کردند. عباس عراقچی نیز به تازگی به قاهره سفر کرده و در آنجا، با همتای مصری و رئیس جمهور السیسی ملاقات کرده بود.

🔹تنش‌های منطقه‌ای، به ویژه بحران‌های انسانی در غزه و لبنان ناشی از تجاوزات اسرائیل، بخش برجسته‌ای از گفتگوهای ایران و مصر را به خود اختصاص داده است.

🔹با توجه به نقش مهم مصر در امور منطقه، به ویژه در رابطه با مسئله‌ فلسطین، مشارکت این کشور بسیار حائز اهمیت است. مصر، از گذشته، نقش میانجی در منازعات اعراب و اسرائیل را ایفا کرده است.

🔹تلاش‌ها برای احیای کامل روابط دیپلماتیک میان ایران و مصر شتاب بیشتری گرفته و تهران و قاهره هر دو مزایای برقراری مجدد کانال‌های رسمی دیپلماتیک، که از اواخر دهه‌ی ۱۹۷۰ تا حد زیادی غیرفعال بوده‌اند، را درک می‌کنند.

🔹پیوستن اخیر ایران و مصر به بریکس، نویدبخش ظرفیت‌های جدیدی برای تقویت همکاری است. این بستر، فرصتی قابل تامل برای تعامل دیپلماتیک از طریق نشست‌ها و اجلاس‌های منظم فراهم می‌کند که می‌تواند گفتگو در مورد مسائل دیرینه را تسهیل کند.

🔹همچنان که هر دو ملت پیچیدگی‌های تعاملات تاریخی خود را پشت سر می‌گذارند، چارچوب ارائه‌شده توسط بریکس، راه‌های تازه‌ای برای همکاری و گفتگو فراهم می‌کند.

🔹در دورانی که ثبات منطقه‌ای به طور فزاینده‌ای متزلزل است، پتانسیل همکاری ایران و مصر می‌تواند نه تنها برای روابط دوجانبه‌ آنها، بلکه برای چشم‌انداز ژئوپلیتیک منطقه نیز مفید واقع شود.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

22 Oct, 20:40


♨️ فرصت‌ها و چالش‌های روابط ایران و هند در سایه تحولات جهانی

✍️ ایران نوانس

🔹دیدار امروز در کازان که نخستین ملاقات میان مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، و نارندرا مودی، نخست وزیر هند، بود نقطه قابل توجهی در روابط دو کشور محسوب می‌شود.

🔹عضویت کامل ایران در بریکس راه‌های جدیدی را برای همکاری بیشتر با هند می‌گشاید. این عضویت نماد تلاش جمعی برای تقویت وحدت در میان اقتصادهای نوظهور و ایجاد توازن در ساختارهای قدرت جهانی موجود است.

🔹توسعه بندر چابهار به عنوان سنگ بنای همکاری ایران و هند مطرح است. در ماه مه ۲۰۲۴، دو کشور توافقنامه‌ای ۱۰ ساله برای توسعه و مدیریت ترمینال شهید بهشتی در چابهار امضا کردند.

🔹این بندر استراتژیک به عنوان دروازه‌ای برای افزایش تجارت و اتصال در نظر گرفته شده است و دسترسی مستقیم هند به آسیای مرکزی و افغانستان را بدون نیاز به عبور از پاکستان فراهم می‌کند.

🔹نگرانی‌های امنیتی منطقه‌ای، به ویژه تجاوزهای اسرائیل علیه غزه و لبنان، از موضوعات مهم در گفتگوهای ایران و هند بوده است. تشدید تنش‌ها و بحران‌های انسانی در مناطقی مانند غزه و لبنان، از جمله نگرانی‌های عمیق هر دو کشور است.

🔹هند که به دلیل روابط دیپلماتیک گسترده خود در خاورمیانه شناخته می‌شود، می‌تواند نقشی در کاهش تنش‌ها ایفا کند.

🔹همکاری اقتصادی همچنان بخش مهم روابط ایران و هند است. هر چند آمار و ارقام در این زمینه چندان قابل توجه نیست، تجارت بین دو کشور شاهد رشد ثابتی بوده است؛ به طوری که هند در جولای ۲۰۲۴ کالاهایی به ارزش ۱۴۴ میلیون دلار به ایران صادر کرده است که افزایشی ۴.۸۲ درصدی نسبت به سال قبل را نشان می‌دهد.

🔹علیرغم چشم‌انداز خوش‌بینانه، روابط ایران و هند با چالش‌های متعددی روبرو است:تأثیر تحریم‌های بین‌المللی به ویژه تحریم‌های آمریکا پس از خروج از برجام، پیچیدگی‌های امنیتی در منطقه‌ غرب آسیا، موانع اقتصادی و لجستیکی، جهت‌گیری‌های راهبردی متفاوت مانند همکاری هند با آمریکا، تاثیر قدرت‌های خارجی نظیر چین، و پویایی سیاست داخلی.

🔹تاریخ مشترک و قرابت‌های فرهنگی بین ایران و هند، پایه محکمی برای تعمیق روابط فراهم می‌کند. هر دو کشور مزایای بالقوه همکاری در ارتقای اتصال منطقه‌ای، توسعه اقتصادی و امنیت را تشخیص می‌دهند. ابتکاراتی مانند توسعه بندر چابهار و مشارکت در پلتفرم‌های چندجانبه مانند بریکس و INSTC گواه تعهد آنهاست.

🔹رابطه ایران و هند در یک مقطع حساس قرار دارد و فرصت‌هایی برای افزایش قابل توجه همکاری در بخش‌های مختلف وجود دارد. با پرداختن به چالش‌ها به صورت مشترک و بهره‌برداری از منافع مشترک، هر دو کشور می‌توانند در ثبات و رفاه منطقه‌ای مشارکت داشته باشند.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

22 Oct, 16:37


♨️ چندجانبه‌گرایی در میانه بحران‌های منطقه‌ای و جهانی

📍رئیس جمهور ایران در قازان

✍️ ایران نوانس

🔹مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به منظور شرکت در اجلاس سران بریکس و انجام ملاقات‌های دوجانبه‌ی مهم، وارد قازان روسیه شد. این نخستین مشارکت رسمی ایران به عنوان عضو کامل بریکس است.

🔹پیوستن ایران به بریکس که از ژانویه ۲۰۲۴ اجرایی ‌شد، نشانگر تغییر مهمی در چشم‌انداز ژئوپلیتیک است و بر قصد کشور برای ایجاد پیوندهای قوی‌تر با اقتصادهای نوظهور تأکید دارد.

🔹در حاشیه این اجلاس، پزشکیان قرار است با رهبران کلیدی جهان، از جمله شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دوجانبه دیدار کند. او امروز بلافاصله پس از ورود به کازان با نارندرا مودی، نخست وزیر هند ملاقات کرد. دیدار با سران چین و هند، نخستین ملاقات بین پزشکیان و سران این دو کشور است.

🔹اگر چه روسای جمهور ایران و روسیه پیش از این در ترکمنستان با یکدیگر دیدار داشته‌اند، پیش بینی می‌شود دیدار قازان زمینه را برای یک توافقنامه جامع همکاری میان دو کشور فراهم کند. با این حال، امضای این توافقنامه به زمانی دیگر موکول شده است.

🔹در بحبوحه اجلاس بریکس، تشدید تنش‌ها در غرب آسیا، به ویژه تجاوزات اسرائیل در غزه و لبنان، توجه بین‌المللی را به خود جلب کرده است. انتظار می‌رود ایران، به عنوان بازیگر کلیدی در ژئوپلیتیک منطقه، در این اجلاس به این مسائل از جمله وقف حملات اسرائیل بپردازد.

🔹ادغام بالقوه ایران در بانک توسعه جدید با منافع راهبردی کشور در دستیابی به استقلال پولی و مالی از سیستم‌های غربی همسو است. چنین سازوکاری می‌تواند به ایران در کاهش تأثیر تحریم‌های غربی به رهبری ایالات متحده کمک کند.

🔹اقداماتی مانند دلارزدایی، استفاده از ارزهای ملی برای تجارت و بررسی رمزارز مشترک بریکس از جمله اهداف مالی این گروه هستند. برای ایران، مشارکت در این سازوکارها نشان‌دهنده‌ فرصتی سودمند برای افزایش تاب‌آوری اقتصادی و گسترش روابط تجاری بین‌المللی است.

🔹گسترش بریکس و مشارکت فعال ایران، نشانگر تغییر جهت به سوی چندجانبه‌گرایی بیشتر در حکمرانی جهانی است. با حضور چین و روسیه به عنوان اعضای دائم شورای امنیت و تمایل هند، برزیل و آفریقای جنوبی برای کسب کرسی دائم، کشورهای بریکس در موقعیتی قرار دارند که می‌توانند بر تغییرات قابل توجهی در سیاست‌گذاری‌های بین‌المللی تأثیر بگذارند.

🔹رویکرد بریکس در تقویت همکاری جنوب-جنوب، از نقاط قوت جمعی کشورهای در حال توسعه برای حمایت از روابط اقتصادی جهانی عادلانه‌تر و پرداختن به چالش‌های فوری کشورهای عضو بهره می‌برد.

🔹تعامل پزشکیان با رهبران چین، روسیه و هند، بستری را برای تقویت روابط دوجانبه و همکاری در جهت پرداختن به چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم می‌کند. گنجاندن بحث‌ها در مورد تنش‌های منطقه، پیوستگی نگرانی‌های امنیتی جهانی و اهمیت تلاش‌های چندجانبه در جهت یافتن راه‌حل‌ها را برجسته می‌کند.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

21 Oct, 20:48


♨️ دیپلماسی بی‌واسطه وزیر خارجه ایران در منامه

✍️ ایران نوانس

🔹چشم‌انداز ژئوپلیتیک خاورمیانه از دیرباز با اتحادهای پیچیده، تنش‌های تاریخی و موزاییکی از تداخل‌های فرهنگی مشخص شده است.

🔹در ماه‌های اخیر، در بحبوحه تشدید قابل توجه تنش‌ها در نتیجه اقدامات اسرائیل در منطقه، مقامات ایرانی سلسله‌ای از ابتکارات دیپلماتیک را با هدف تقویت صلح و تعامل با همسایگان منطقه‌ای خود آغاز کرده‌اند.

🔹محور اصلی این تلاش‌ها، سفرهای منطقه‌ای اخیر وزیر امور خارجه ایران است که نویدبخش دورانی جدید از همکاری با کشورهای منطقه با هدف ایجاد ثبات در خاورمیانه است.

🔹پس از رایزنی‌های قابل توجه در قاهره و امان، یکی از سفرهای مهم جاری، دیدار وزیر امور خارجه ایران از بحرین – کشوری است که ایران سال‌هاست با آن روابط سیاسی نداشته است.

🔹وزیر خاجه ایران امشب پس از ورود به منامه با پادشاه و وزیر خارجه بحرین دیدار کرد. اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه این رایزنی‌ها را «مفید و سازنده» خواند که «در مورد تحولات منطقه و ضرورت افزایش تلاش ها برای حراست از امنیت و ثبات منطقه ای در برابر تشدید دامنه کشتار و تجاوز رژیم صهیونیستی به ویژه در غزه و لبنان صورت گرفت.»

🔹عراقچی درباره دیدارها در منامه گفت: «هدف اصلی رایزنی‌ها در خصوص تحولات منطقه است. در کنار مباحث مربوط به منطقه بحث‌های دیگر هم انجام شد. احیای روابط دو کشور و بازگشایی سفارت‌ها باید در یک روند تدریجی و با صبر و حوصله پیگیری شود و تا رسیدن به آن نقطه هنوز فاصله داریم. در هر دو طرف ایران و بحرین حسن نیت برای حل و فصل مشکلات وجود دارد.»

🔹علیرغم فقدان روابط رسمی، وزیر امور خارجه بحرین تنها در چند ماه گذشته سه سفر به تهران داشته است. این دیدارها شامل شرکت در اجلاس گفتگوی همکاری آسیایی (ACD) و حضور در مراسم بزرگداشت شهید ابراهیم رئیسی و مراسم تحلیف مسعود پزشکیان بوده اند.

🔹این گفتگوی نوظهور، نشانگر تمایل متقابل برای پل زدن بر شکاف‌ها و پرداختن مستقیم به مسائل دیرینه است.این امر، ادامه اقدام راهبردی ایران در تعامل با همسایگانش بدون میانجیگری قدرت‌های خارجی را منعکس می‌کند – حرکتی که می‌تواند به طور قابل توجهی پویایی‌های منطقه‌ای را بازتنظیم کند.

🔹تعاملات دیپلماتیک اخیر، تداوم سیاست همسایگی ایران است که در دولت قبلی آغاز شد. این سیاست بر ارتباط و همکاری مستقیم و بدون واسطه با کشورهای همسایه تأکید دارد.

🔹پادشاه بحرین، در دیداری با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در او اوایل سال جاری در مسکو، تمایل و حمایت خود را از عادی‌سازی روابط با ایران ابراز کرد. وی تأکید کرد که مشکلات قبلی حل شده است و دیگر هیچ توجیهی برای به تعویق انداختن برقراری مجدد روابط عادی وجود ندارد.

🔹سفر وزیر امور خارجه به بحرین، زمینه‌ساز تعاملات آینده است و فضایی را ایجاد می‌کند که در آن راه‌حل‌های دیپلماتیک می‌توانند جایگزین تقابل‌ها شوند.

🔹ایران با برقراری ارتباط با طیف وسیعی از کشورها، خود را به عنوان بازیگر اصلی دیپلماسی منطقه‌ای معرفی می‌کند که قادر به تأثیرگذاری بر نتایج و تقویت ابتکارات مشترک است.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

17 Oct, 13:44


♨️ از تهران تا استانبول؛ نقش فرمت ۳+۳ در همکاری‌های منطقه‌ای

✍️ ایران نوانس

🔹برگزاری نشست وزرای امور خارجه ایران، روسیه، ارمنستان، ترکیه و آذربایجان صبح روز جمعه ۲۷ مهر در استانبول، گامی مهم در راستای تلاش‌های جاری برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای در قفقاز جنوبی از طریق فرمت ۳+۳ محسوب می‌شود.

🔹این گردهمایی، پس از نشست پیشین در تهران، بر تعهد جمعی این کشورها برای رسیدگی به مسائل مبرم منطقه‌ای، افزایش همکاری‌های ترانزیتی و ایجاد پایه‌هایی برای گفتگوهای پایدار تأکید می‌کند.

🔹نشست تهران به ایران این امکان را داد تا دیدگاه خود را برای منطقه تبیین کند و بر اهمیت حاکمیت، تمامیت ارضی و عدم مداخله در امور داخلی تأکید کند.

🔹یکی از موضوعات اصلی که انتظار می‌رود بر بحث‌ها در استانبول حاکم باشد، همکاری‌های ترانزیتی، به ویژه پس از مواضع اخیر در مورد کریدور جنجالی زنگزور است. این کریدور که آذربایجان را از طریق استان سیونیک ارمنستان به نخجوان، متصل می‌کند، نقطه‌ کانونی اختلافات منطقه‌ای بوده است.

🔹تهران از هرگونه مسیر ترانزیتی که به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای درگیر احترام بگذارد، حمایت می‌کند. ایران با هرگونه ترتیباتی که می‌تواند مرزهای بین‌المللی را تغییر دهد یا ثبات منطقه‌ای را تضعیف کند، مخالف است.

🔹وزرای امور خارجه پنج کشور در حالی در استانبول گرد هم می‌آیند که جنگ غزه بیش از یک سال به طول انجامیده است. نشست قبلی آنها در تهران کمی پس از آغاز این جنگ برگزار شد.

🔹تجاوزات اسرائیل تنش‌های منطقه‌ای را افزایش داده و حملات شدیدتر به لبنان و ترورهای هدفمند رهبران حزب‌الله و فلسطین، منطقه را به آستانه‌ یک جنگ تمام‌عیار کشانده است. انتظار می‌رود در نشست آتی وزرای امور خارجه ۳+۳ به این مسائل پرداخته شده و اقداماتی برای توقف حملات اسرائیل به مردم فلسطین و لبنان بررسی شود.

🔹فرمت ۳+۳ که شامل سه کشور قفقاز جنوبی (ارمنستان، آذربایجان، گرجستان) و سه همسایه بزرگتر آنها (ایران، روسیه، ترکیه) است، چارچوبی منحصر به فرد برای گفتگوی منطقه‌ای ارائه می‌دهد.

🔹این بستر، کانال‌های ارتباطی مستقیم میان ملت‌هایی با تاریخ درهم‌تنیده و چالش‌های مشترک را فراهم می‌کند. فرمت ۳+۳ با گرد هم آوردن کشورهایی با دیدگاه‌های متفاوت، مذاکره در مورد اختلافات از طریق دیپلماسی به جای درگیری را تشویق می‌کند.

🔹مشارکت ایران با توجه به موقعیت و نفوذ استراتژیک آن بسیار مهم است. ایران با حمایت از راه‌حل‌هایی که درون منطقه‌ای باشند، خود را به عنوان میانجیگری قادر به ایجاد تعادل در منافع مطرح می‌کند.

🔹نشست استانبول فرصتی برای تثبیت پیشرفت‌های حاصل شده و رسیدگی به مسائل حل نشده است. موفقیت به تمایل کشورهای شرکت‌کننده برای سازش و اولویت دادن به منافع جمعی بر منافع یکجانبه بستگی دارد.

🔹غیبت گرجستان همچنان یک چالش است. با این حال، تلاش‌های دیپلماتیک مستمر ممکن است در نهایت مشارکت این کشور را ترغیب کرده و فرمت ۳+۳ را واقعاً جامع سازد.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

16 Oct, 20:35


📍متن کامل بخش مربوط به ایران در بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس

❗️عراقچی: دوران سیاست خبیثانه «تفرقه بینداز و حکومت کن» اروپایی‌ها در منطقه ما به سر رسیده

♦️نشست عالیرتبه اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس چهارشنبه با صدور بیانیه مشترکی در بروکسل پایان یافت. در این بیانیه در دو بند (۴۵ و ۴۶) به موضوعات مربوط به ایران نیز اشاره شده است. همانگونه که ایران نوانس پیشتر در گزارشی خبر داده بود، در این بیانیه به موضوع جزایرسه‌گانه ایرانی، برنامه هسته‌ای و موشکی ایران و موضوعات منطقه‌ای اشاره شده است.

⛔️ نکات مربوط به ایران به صورت کامل در ادامه آمده است:

🔹ما بر اهمیت پایبندی به قوانین بین‌المللی، شامل منشور سازمان ملل متحد، بر اساس احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی، عدم مداخله در امور داخلی و خودداری از توسل به زور یا تهدید، تأکید می‌کنیم.

🔹ما بر اهمیت تعامل دیپلماتیک با ایران – به منظور دنبال کردن کاهش تنش منطقه‌ای – تأکید داریم.

🔹ما بر اهمیت تضمین ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران و توقف گسترش موشک‌های بالستیک و پهپادها و هرگونه فناوری که امنیت هر دو منطقه ما و فراتر از آن را تهدید می‌کند و همچنین صلح و امنیت بین‌المللی را در نقض قوانین و قطعنامه‌های مربوطه سازمان ملل متحد تضعیف می‌کند، تأکید می‌کنیم.

🔹ما علاقه مشترک خود را به گفتگوی نزدیک اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس در مورد این مسائل ابراز می‌داریم. ما از ایران می‌خواهیم که کاهش تنش منطقه‌ای را دنبال کند.

🔹ما به یک راه حل دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای ایران متعهد می‌مانیم. ما از این که پیشرفت‌های هسته‌ای بی‌وقفه ایران در پنج سال گذشته، بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به طور فزاینده‌ای دشوار کرده است، ابراز تأسف می‌کنیم.

🔹ما از ایران می‌خواهیم که تمام تعهدات پادمانی خود را تحت پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای اجرا کند و به اجرای پروتکل الحاقی بازگردد. ما در عزم راسخ خود مبنی بر اینکه ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای تولید یا به دست آورد، مشترک هستیم.

🔹ما بر اهمیت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و تعهد پایدار خود برای اطمینان از اینکه خلیج فارس و منطقه وسیع‌تر عاری از سلاح‌های هسته‌ای باقی بماند، مجدداً تأکید می‌کنیم.

🔹ما بر اهمیت پایبندی به قوانین بین‌المللی، شامل منشور سازمان ملل متحد، بر اساس احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی، عدم مداخله در امور داخلی و خودداری از توسل به زور یا تهدید، تأکید می‌کنیم.

🔹در این راستا، ما از ایران می‌خواهیم به اشغال سه جزیره امارات متحده عربی، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، که نقض حاکمیت امارات متحده عربی و اصول منشور سازمان ملل متحد است، پایان دهد.

🟢 عباس عراقچی در واکنش به این بیانیه نوشت:

🔸بخش ایران در بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس پیام‌های زیادی در خود دارد.

🔸از نظر ما، روشن است که مسیر همکاریِ با احترام، که از سوی ما در ملاقات‌های مختلف، از جمله در نیویورک به آنها پیشنهاد شد، اکنون با تمایل اروپا برای «تقابل» پاسخ داده شده است - از طریق تحریم پروازهای مسافری و ایراد اتهام عبث «اشغالگری» به ایران!

🔸جزایر سه‌گانه همیشه متعلق به ایران بوده‌اند و تا ابد نیز چنین خواهد بود.

🔸دوران سیاست خبیثانه «تفرقه بینداز و حکومت کن» اروپایی‌ها در منطقه ما مدت‌های مدیدی است که به سر رسیده.

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

16 Oct, 13:46


♨️ نبرد دیپلماتیک برای صلح در منطقه

📍وزیر خارجه ایران تور جدید منطقه‌ای خود را آغاز کرد

🔹در پی تشدید تنش‌ها در فلسطین و لبنان و همچنین تصاعد بحران میان ایران و اسرائیل، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، سفر منطقه‌ای مهمی را به اردن، مصر و ترکیه آغاز کرده است.

🔹این ابتکار دیپلماتیک با هدف ادامه رایزنی‌ها با کشورهای منطقه برای توقف جنگ و جنایات جاری علیه مردم فلسطین در غزه و کمک به برقراری ثبات در لبنان طراحی شده است.

🔹این سفر هفتمین دور سفرهای دیپلماتیک منطقه‌ای وزیر امور خارجه ایران است. پیش از این، عراقچی به لبنان، سوریه، عربستان سعودی، قطر و عمان سفر و با مقامات عالی‌رتبه این کشورها گفتگو کرده بود.

🔹همزمان، اسرائیل و متحدان غربی آن، به ویژه ایالات متحده، مانورهای سیاسی و دیپلماتیک خود را در داخل و خارج از منطقه تشدید کرده‌اند. این اقدامات با هدف تغییر درک جهانی از تحولات منطقه‌ای و تلاش برای تغییر روایت از طریق تغییر نقش متجاوز و مدافع انجام می‌شود.

🔹سفرهای منطقه‌ای وزیر خارجه ایران را می‌توان نوعی «دیپلماسی رفت و برگشتی» دانست، تلاشی راهبردی برای عبور از شبکه پیچیده منازعات منطقه‌ای و کاهش آن. این «نبرد دیپلماتیک» می‌کوشد با تعامل مستقیم با کشورهای همسایه برای پرداختن به ریشه‌های بحران – اشغال، تجاوز و سیاست‌های ظالمانه رژیم اسرائیل – با اقدامات تل‌آویو و حامیانش مقابله کند.

🔹یکی از جنبه‌های قابل توجه این سفر، دیدار با مقامات اردنی از جمله پادشاه و وزیر امور خارجه این کشور پس از ۱۰ سال وقفه است. این تعامل نشان‌دهنده تمایل متقابل برای تقویت روابط دوجانبه و همکاری نزدیک‌تر در حل بحران‌های منطقه‌ای است.

🔹موقعیت استراتژیک اردن و نقش آن در سیاست خاورمیانه، این تجدید گفتگو را به ویژه حائز اهمیت می‌کند. از سرگیری مذاکرات سطح بالا می‌تواند راه را برای ابتکارات مشترک با هدف کاهش تنش‌ها و تقویت صلح در منطقه هموار کند.

🔹به همین ترتیب، سفر به مصر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که اولین سفر از این نوع در ۱۲ سال گذشته و پس از دو سفر وزیر امور خارجه مصر به تهران است. نقش تأثیرگذار مصر در امور خاورمیانه، به ویژه در مورد مسئله فلسطین، این کشور را به بازگیری کلیدی در هرگونه تلاش برای میانجیگری در منازعات و ترویج ثبات تبدیل می‌کند.

🔹تحولات اخیر در صحنه میدانی، از جمله عملیات مقاومت در غزه و اقدامات حزب‌الله لبنان علیه اهداف نظامی در اسرائیل، نشان‌دهنده تلاش برای تغییر توازن قوا در این جنگ است.

🔹اوضاع کنونی همچنین تلاش‌های اسرائیل برای تبدیل ماهیت بحران از رویارویی بر سر حقوق فلسطینیان به منازعه‌ای گسترده‌تر با مشارکت ایران را برجسته می‌کند. نگرانی‌هایی در مورد روایت احتمالی اسرائیلی-آمریکایی و غربی وجود دارد که این مسئله را به عنوان مخالفت مستقیم با ایران مطرح می‌کند و در نتیجه، مشکلات اساسی اشغال و تجاوز را پنهان می‌کند.

🔹به نظر می‌رسد اسرائیل با تشدید اقدامات نظامی و حمایت ایالات متحده، دستور کاری هدفمند را دنبال می‌کند. این شامل تلاش برای برقراری آتش‌بس تحمیلی است که می‌تواند برخی دستاوردهای تاکتیکی را برای رژیم اسرائیل تثبیت کند، ضمن اینکه این دستاوردها را به عنوان موفقیت‌های استراتژیک در رویارویی‌هایش در غزه و لبنان، و به ویژه در موضع خود در برابر ایران، نمایش دهد.

🔹سفر منطقه‌ای وزیر امور خارجه ایران تلاشی برای مقابله با این اقدامات است. ایران با برقراری گفتگوی مستقیم با کشورهای همسایه، به دنبال پرورش رویکردی جمعی به بحران‌ها با تأکید بر منافع متقابل و نگرانی‌های مشترک است.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

15 Oct, 20:54


♨️ اولین نشست عالی‌رتبه اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس در بروکسل

❗️آیا اقدامات لازم در خصوص بیانیه احتمالی اتخاد شده است؟

🔹امروز، چهارشنبه، اولین نشست در سطح عالی سیاسی بین کشورهای عضو شورای خلیج فارس و اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار می‌شود. این نشست به ریاست شارل میشل، رئیس شورای اروپا، و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و رئیس دوره‌ای شورای همکاری خلیج فارس، برگزار خواهد شد.

🔹لوئیجی دی مایو، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور خلیج فارس و وزیر خارجه سابق ایتالیا، نقش برجسته‌ای در پیگیری و هماهنگی برای برگزاری این نشست داشته است. انتظار می‌رود در این نشست، زمینه‌های همکاری مشترک و چالش‌های متقابل در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری، انرژی و ارتباطات سیاسی و فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد.

🔹خبرنگار ایران نوانس اطلاع یافت که احتمال دارد در پایان این نشست، بیانیه مشترکی منتشر شود. بیانیه‌ای که احتمالا شامل ادعاهای تکراری امارات در مورد جزایر سه گانه ایرانی، تکرار رویکردها و مطالبات غیرقانونی و نادرست در مورد برنامه هسته‌ای ایران، موشکی و تحولات منطقه‌ای باشد.

🔹سؤال اینجاست که آیا اقدامات و رایزنی‌های لازم توسط سازمان‌های مسئول در کشور با نهادهای ذیربط اروپایی، کشورهای تأثیرگذار در اتحادیه اروپا و عضو شورای همکاری خلیج‌فارس، در بروکسل، پایتخت کشورهای مذکور و در تهران انجام شده و اینکه چقدر در این خصوص موفقیت داشته‌اند.

📌 لینک خبر

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

13 Oct, 08:51


♨️ اختصاصی| ادامه رایزنی‌های منطقه‌ای وزیر خارجه در بغداد، مسقط، قاهره و امان

🔹وزیر خارجه ایران امروز عازم بغداد می‌شود تا با مقامات ارشد عراقی درباره موضوعات منطقه‌ای و موضوعات دوجانبه گفتگو کند.

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که عباس عراقچی فردا عازم مسقط، پایتخت عمان خواهد بود تا رایزنی‌های منطقه‌ای و دوجانبه‌ای را در آنجا ادامه دهد. با کمی فاصله و پس از بازگشت به تهران، وزیر خارجه در سفر بعدی به قاهره، پایتخت مصر سفر می‌کند. عراقچی پس از آن، به امان، پایتخت اردن می‌رود تا در آنجا نیز در خصوص شرایط منطقه‌ای رایزنی کند.

🔹وزیر خارجه ایران پیش از این در راستای پیگیری تحولات منطقه‌ای به بیروت، ریاض و دوحه سفر کرده بود.

🔹در پی افزایش حملات رژیم اسرائیل به لبنان و غزه و ترور تعدادی از مقامات ارشد مقاومت، سطح تنش در منطقه به طور قابل توجهی افزایش یافته است. رئیس دستگاه دیپلماسی نیز در حوزه سیاسی رایزنی‌ها در سطح منطقه‌ای را افزایش داده است.

🔹در همین حال، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در سفری که روز گذشته به بیروت داشت با مقامات لبنانی گفتگو کرده و از مناطق بمباران شده بیروت بازدید کرد.

📌 لینک خبر (فارسی)
📌 لینک خبر (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

06 Oct, 16:48


♨️ سناریوهای احتمالی تقابل ایران و رژیم اسرائیل

✍️ حمیدرضا کاظمی

🔹
تقابل میان ایران و رژیم صهیونیستی به مرحله ای تعیین کننده رسیده و پس از عملیات وعده صادق ۲ اغلب ناظران منتظر هستند تا واکنش این رژیم به عملیات کوبنده موشکی ایران را مشاهده کنند.

🔹کارشناسان نظامی و تحلیلگران امنیت بین الملل بر این امر اذعان داشتند که در جریان عملیات وعده صادق ۲ عبور موشک‌های ایرانی از رینگ‌های دفاع موشکی اسرائیل و آمریکا قابل توجه بوده است.

🔹مقامات و به تبع آن رسانه های صهیونیستی بر محتوم بودن پاسخ به حمله موشکی ایران تاکید دارند اما درباره کیفیت و چند و چون این اقدام ارزیابی های متفاوتی وجود دارد.

🔹با توجه به عملیات وعده صادق ۲ از یکسو و از طرف دیگر موقعیت دولت آمریکا در آستانه انتخابات این فرضیه مطرح می شود که رژیم صهیونیستی نباید در راستای تشدید گام بردارد.

🔹ارزیابی ها حاکی از آن است که وعده صادق ۳ دست‌کم ۵ برابر بزرگتر خواهد بود و یا اینکه حمله به زیرساخت نفتی ایران می‌تواند منجر به اختلال در کل بازار انرژی جهانی شود و از همه مهمتر حمله به تاسیسات هسته‌ای کشورمان می تواند منجر به تکرار چرنوبیل در سرزمین های اشغالی شود و علاوه بر آن، تبعات گسترده دیگری را نیز داشته باشد.

🔹روزنامه شرق الاوسط مدعی شده که آمریکایی‌ها به اسرائیل مجوز داده‌اند در ازای تشدید ضربات به لبنان و دیگر گروه های مقاومت از میزان ضربه به ایران بکاهد.

🔹این سناریو را می توان اینطور ترجمه کرد که رژیم صهیونیستی در راستای تلافی ضربه ایران برای احیا توازن (Tit for tat) حمله ای به مواضع کل محور خواهد داشت.

🔹در این سناریو، در مرحله جنگ روانی قبل از عملیات حمله به ایران در سطحی بزرگ معرفی می شود تا در صورتی که حمله ای محدود صورت پذیرفت این ضربه برای جمهوری اسلامی قابل تحمل باشد. از سوی دیگر برای رضایت داخلی رژیم و احیا توازن منطقه ای ضربات شدیدی به کل محور مقاومت در سالگرد طوفان الاقصی وارد خواهد آمد.

🔹در این سناریو فرض بر این است که ضربه به ایران نباید منجر به جنگ بزرگ شود بطوری که آمریکا بطور مستقیم مجبور به ورود به این جنگ در آستانه انتخابات باشد.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

04 Oct, 19:57


♨️ چرا عراقچی با وجود تهدیدهای اسرائیل به بیروت رفت؟

✍️ ایران نوانس

🔹سطح تنش بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان اخیرا به میزان قابل توجهی افزایش یافته و به سطح بی‌سابقه‌ای طی سال‌های گذشته رسیده است. اسرائیل پنجشنبه شب مجدد حمله گسترده و سنگینی را به ضاحیه بیروت انجام داد. جمعه صبح هم نزدیک فرودگاه بیروت را بمباران کرد.

🔹با این وجود وزیر خارجه ایران رهسپار بیروت شد و سفرش را لغو نکرد. سفر امروز با وجود افزایش ریسک سفر و خطرات احتمالی انجام شد. این خطرات به واسطه حمله موشکی ایران علیه اسرائیل در سه شنبه گذشته و تهدید تل آویو مبنی بر پاسخ علیه ایران، افزایش چشمگیری داشته است. اما این سفر چرا انجام شد؟

🔹پس از ترورهای اخیر اسرائیل، عده ای تصور می کردند که تل آویو کفه را به نفع خود سنگین کرده و در مسیر پیشروی قرار دارد. ایران پس از حمله موشکی اخیر که در مقایسه با حمله فروردین سال جاری جدی‌تر و موفق‌تر بود، سعی کرد این برداشت را از بین ببرد.

🔹تهران سپس کنشگری دیپلماتیک را در دستور کار قرار داد تا با سفر وزیر خارجه به بیروت، از نزدیک و در میدان با مردم لبنان و حزب الله اعلام بستگی کند. تا اینکه هم روحیه‌ای به آنها تزریق شود و هم اینکه حس اینکه ایران در شرایط سخت و دشوار دوستان خود را تنها گذاشته است، ایجاد نشود.

🔹مقامات نظامی وسیاسی ایران این چند روز بارها اعلام کرده‌اند که هرگونه اقدام اسرائیل علیه کشور با واکنش شدید مواجه خواهد شد. وزیر خارجه ایران، نه تنها از تهران بلکه از بیروت نیز که از نظر جغرافیایی بسیار به اسرائیل نزدیکتر است این هشدار را صادر کرد.

🔹با وجود تهدیدات اسرائیل مقامات عالیرتبه ایرانی با حضور آشکار و محسوس خود در رویدادهای علنی و عمومی یا با سفرهای خارجی به دنبال تثبیت این گزاره هستند که از تهدیدات اسرائیل هراسی ندارند. بالعکس با حضور خود می‌خواهند نشان دهند که اسرائیل با وجود تهدیدات، جرات اقدام علیه آنها ندارد.

🔹فضای تصمیم‌گیران در تهران در مقایسه با دفعات قبلی تفاوت محسوسی دارد که برخی آن را تحت عنوان عبور ایران از دوران «صبر استراتژیک» تعبیر می‌کنند. این فضا در تهران از دو دستگی در نحوه مواجهه با اسرائیل به یک انسجام در سطح سیاسی رسیده است. حتی شخصیت‌های منتقد نیز از موضع حاکمیت در این خصوص حمایت کرده اند.

🔹حضور قابل توجه مردم در نماز جمعه امروز تهران که به امامت رهبر انقلاب برگزار شد، نشانه دیگری برای این اتحاد در بین طیف‌های مختلف جامعه است. برخی از چهره‌های منتقد نیز، امروز در راستای آنچه دفاع از امنیت ملی می‌دانستند به شرکت در این مراسم تصمیم گرفتند.

🔹شاید تصور عمومی در شرایط تهدیدات اسرائیل این باشد که کسی به بیرون از خانه نیاید یا به محل امنی پناه ببرد، اما عده قابل توجهی بودند که می گفتند «چون اسرائیل تهدید کرده بود، به مراسم نماز جمعه امروز آمدم.»

🔹اسرائیل در پی حملات و ترورهای اخیر در لبنان تلاش کرد تا دسترسی‌ها به بیروت و فرودگاه این شهر را محدود کند. این محدودیت‌ها در قبال پروازهای ایرانی سختگیرانه‌تر و با چاشنی تهدید همراه بود.

🔹سفر وزیر خارجه ایران با شکستن شرایط جدید، و تثبیت این رویه بود که هواپیماهای ایرانی می‌تواند عازم بیروت شوند و در آنجا فرود بیایند؛ هر چند که این سفر با توجه به شرایط امنیتی و تحولات جاری با مخاطراتی می‌توانست همراه باشد.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

03 Oct, 19:13


♨️ پیامدهای راهبردی حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران

✍️ ایران نوانس

🔹نفتالی بنت، نخست وزیر سابق اسرائیل روز گذشته خواستار حمله نظامی برای نابودی تأسیسات هسته‌ای ایران شد. این درخواست پس از حمله موشکی اخیر ایران علیه اسرائیل مطرح شد.

🔹حمایت از اقدام علیه تأسیسات هسته‌ای ایران در میان چهره‌های آمریکایی حامی اسرائیل نیز دیده می‌شود. دیوید آلبرایت، رئیس و بنیانگذار مؤسسه علم و امنیت بین‌المللی، که خود را «کارشناس هسته‌ای» توصیف می‌کند، از جمله افرادی است که حملات به تأسیسات و مواد هسته‌ای تحت توافقنامه پادمان بین ایران و آژانس اتمی را تبلیغ و ترویج می‌کند.

🔹 این موضع‌گیری، صرفنظر از موضوع حمله، به وضوح نشان می‌دهد که «نظرات کارشناسی» او درباره برنامه هسته‌ای ایران سوگیری غیرقابل کتمانی داشته و می‌توانند بر اساس سفارش‌های بیرونی، عمدتا دستکاری و تحریف شده باشند.

🔹 گزارش‌های رسانه‌های اسرائیلی نشان می‌دهد که کابینه اسرائیل متمایل به دادن پاسخ است اما هنوز نتوانسته درباره نحوه آن تصمیم گیری کند.

🔹رسانه‌های آمریکایی می‌گویند جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با حمله احتمالی به سایت‌های هسته‌ای ایران مخالفت کرده، چرا که از گسترش بیشتر درگیری‌های در سطح منطقه واهمه دارد.

🔹پیشنهاد حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران پیامدهای عمیق،‌ راهبردی و بالقوه خطرناکی دارد که نیازمند بررسی جدی است.

🔹حمله نظامی به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران فعالیت‌های هسته‌ای کشور را در بلندمدت متوقف نخواهد کرد. سوابق تاریخی نشان می‌دهد که چنین اقداماتی ممکن است بالعکس توسعه هسته‌ای ایران را تسریع کند.

🔹فشار، خرابکاری و ترورهای هدفمند برای جلوگیری از پیشرفت‌های هسته‌ای ایران اغلب نتیجه معکوس داشته و انگیزه‌ و زمینه‌ای برای توسعه بیشتر فراهم کرده است. افزایش از چند صد سانتریفیوزها نسل یک به هزاران سانتریفیوژ پیشرفته و غنی‌سازی ۲۰ و ۶۰ درصدی نمونه‌هایی از این پیشرفت هستند.

🔹تجاوز نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران می‌تواند تهران را به خروج از پیمان منع اشاعه هسته‌ای (NPT) سوق دهد. چنین خروجی پیامدهای جدی خواهد داشت و رژیم جهانی منع تکثیر هسته‌ای را تضعیف کرده و نگرانی‌های گسترده‌ای در میان دولت‌های غربی ایجاد خواهد کرد.

🔹حمله‌ای به مراکز هسته‌ای ایران، تهران را مجبور به بازنگری اساسی در دکترین هسته‌ای خود خواهد کرد. از اینرو، نظرات حامیان بازنگری در محاسبات هسته‌ای در سپهر سیاسی ایران موضوعیت بیشتری خواهند یافت.

🔹این سناریو نه تنها نگرانی‌های امنیتی غرب و منطقه را کاهش نخواهد داد بلکه می‌تواند آن را به کابوسی برای آنها و متحدشان در منطقه، یعنی اسرائیل، تبدیل کند.

🔹تقویت رویکردهای جایگزین در ایران می‌تواند به ظهور شرایط جدیدی در غرب آسیا منجر شود و موازنه و نظم جدیدی برای منطقه به ارمغان بیاورد.

🔹عده‌ای پیشنهاد می‌کنند که ایران باید اقدامات متقابلی را در قبال حمله به تاسیسات هسته‌ای در نظر بگیرد. نباید فراموش کرد که پیامدهای چنین شرایطی می‌تواند حتی فراتر از منطقه گسترش یابد.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

03 Oct, 04:41


♨️ اختصاصی| برگزاری نشست جمعی وزرای خارجه ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس در قطر

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که وزرای خارجه ۷ کشور حاشیه خلیج فارس (اعضای شورای همکاری خلیج فارس و ایران) در دوحه با هم دیدار جمعی برگزار می‌کنند. این اولین نشست جمعی در سطح وزرای خارجه ۷ کشور است.

🔹این نشست در چارچوب همکاری‌های منطقه‌ای، سیاست همسایگی، حفظ و تأمین صلح و ثبات منطقه، توسعه و رشد کشورهای منطقه، گفتگوهای کشورهای منطقه برگزار می‌شود.

🔹انتظار می‌رود تحولات منطقه‌ای از جمله در فلسطین، لبنان و اقدامات تنش‌زای اسرائیل در سطح منطقه‌ای نیز در این نشست مورد بررسی قرار گیرند.

🔹برگزاری این جلسه می‌تواند اقدامی مهم و قابل توجه در راستای همکاری ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس باشد.

🔹این در شرایطی است که رئیس جمهور ایران در سفر رسمی به قطر به سر می‌برد و قرار است پنجشنبه در اجلاس سران مجمع گفتگوی همکاری آسیایی شرکت و سخنرانی کند. نشست وزرای خارجه ایران و ۶ کشور خلیج فارس در حاشیه این نشست برگزار خواهد شد.

📌 متن خبر (فارسی)
📌 متن خبر (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

22 Sep, 12:58


♨️ راهگذر سیونیک یا کریدور زنگه‌زور؛ قفقاز جنوبی چگونه ترسیم خواهد شد؟

✍️ علی حیدری

🔹بعد از جنگ ۲۰۲۰ قره باغ که منجر به پیروزی جمهوری آذربایجان شد، دو موضوع مهم در قفقاز جنوبی وجود داشت که باید تعیین تکلیف می شد؛ مسئله حقوقی-سیاسی قره باغ و مسیر مواصلاتی نخجوان به خاک آذربایجان.

🔹عملیات یک روزه ارتش آذربایجان در قره باغ در سال ۲۰۲۳ باعث شد حدود ۱۲۰ هزار سکنه این منطقه به ارمنستان بروند که در آینده البته تبدیل به معضلی برای باکو خواهند شد زیرا از نظر حقوقی، آنها ساکنان قره باغ هستند و احتمالاً در آینده پرونده حقوق بشری علیه آذربایجان را در محافل بین المللی خواهند گشود.

🔹باکو پس از تصرف قره باغ، وارد مرحله اتصال خطوط مواصلاتی به دلخواه خود شد که عبارت بود از گرفتن کریدور از ارمنستان در استان سیونیک برای اتصال با نخجوان و نیز راه اندازی کریدور بین المللی ترانزیت کالا و انتقال انرژی از شرق به غرب و بالعکس.

🔹با گذشت زمان و در ماههای اخیر گفته شده که آذربایجان با ناامیدی از هدف خود، به جاده و خطوط ریلی تحت حاکمیت ارمنستان رضایت داده است.

🔹همین موضوع خشم روسیه را بر انگیخته و مسکو را وادار کرد که بعد از ۴ سال به صراحت اعلام کند که ارمنستان در مسیر ایجاد کریدور سنگ اندازی می کند. مسکو این اقدام ایروان را در مسیر ۶ ساله گام به گام پاشینیان برای دور کردن ارمنستان از خود تلقی و تفسیر می کند.

🔹بعد از اعلام عدم تمدید قرارداد پایگاه نظامی روسیه در ارمنستان، احتمال خروج ایروان از پیمان امنیت جمعی، توافقات نظامی با فرانسه و آمریکا و اقدامات فرهنگی ضد روسی در ارمنستان، روسیه دریافته که دولت پاشینیان به دنبال خروج از دایره کنترل روسیه است و این خروج با درگیر شدن بیشتر مسکو در جنگ اوکراین در حال تشدید است.

🔹وزیر خارجه روسیه به صورت آشکار، سیاست ارمنستان درباره کریدور را مورد حمله قرار داده و از سوی دیگر پوتین چندین بار از آمادگی روسیه برای میانجیگری بین ارمنستان و آذربایجان طی هفته های اخیر خبر داد که این موضوع با پاسخ منفی ایروان روبرو شد.

🔹ارمنستان به دنبال خروج از بن بست ژئوپلتیک ۳ دهه ای خود بین آذربایجان و ترکیه است که پاشینیان با چشم پوشی از تصرف قره باغ توسط آذربایجان، گام بزرگی در این مسیر برداشت. آذربایجان نیز با عقب نشینی از ادعای اولیه خود برای گرفتن کریدور، یک گام مثبت برداشته تا بتواند هر چه سریعتر پرونده این بحران ۳ دهه ای را ببندد.

🔹آخرین مانع درخصوص عادی سازی روابط را باید اشاره قانون اساسی ارمنستان به بخش هایی از خاک آذربایجان به عنوان خاک این کشور خواند که باکو بارها عنوان کرده این بخش قانون اساسی ارمنستان باید اصلاح شود. ایروان نیز اعلام کرده که اصلاحات قانون اساسی را در سال ۲۰۲۷ کلید خواهد زد.

🔹عادی‌سازی روابط نه از طریق ایجاد کریدور زنگه زور که خواسته باکو و آنکارا بود بلکه از طریق ایجاد راهگذر یا جاده سیونیک محقق می شود؛ موضوعی که الهام علی اف و رجب طیب اردوغان در ماههای اخیر به آن پی برده اند و در حال تطبیق وضعیت خود با شرایط جدید هستند. بخصوص با جدیتی که از ایران در خصوص ایجاد کریدور و تغییرات مرزی احتمالی شاهدش بودند.

🔹نقش روسیه طی ۴ سال گذشته در این مناقشه به تدریج در حال کمرنگ شدن است و مسکو نگران است که به دنبال این توافقات از نفوذش در قفقاز جنوبی کاسته شود؛ نگرانی که باعث گلایه شدید و علنی وزیر خارجه روسیه از ارمنستان شد اما نتایج چندانی به همراه نداشت.

📌 متن کامل گزارش (فارسی)
📌 متن کامل گزارش (انگلیسی)

@IranNuances

ایران نوانس - خبر و تحلیل سیاست خارجی

19 Sep, 20:01


♨️ آنچه دبیرکل حزب‌الله لبنان نگفت

📍چند برداشت مهم از سخنرانی سیدحسن نصرالله

✍️ ایران نوانس

🔹به دنبال تحولات مهم، آنچه دبیرکل حزب‌الله می‌گوید از سوی بسیاری از نزدیک زیر نظر گرفته می‌شود. با این حال، این بار، به نظر می‌رسد آنچه که رهبر حزب‌الله لبنان نگفت واجد اهمیت بیشتری باشد.

🔹انفجار دستگاه‌های ارتباطی در لبنان در دو روز گذشته در صدر اخبارر رسانه‌های جهان جا خوش کرده است. تحلیل‌ها و ارزیابی‌های مختلفی در رابطه با علل و انگیزه‌های این انفجارها مطرح شده‌اند.

🔹رسانه‌ها و ناظران امروز مشتاقانه منتظر واکنش و سخنرانی سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان بودند تا از طریق آن برای پیش بینی رویدادها و مسیر پیش‌رو کمک بگیرند.

🔹نصرالله در سخنرانی خود اعلام کرد که اسرائیل از تمامی خطوط قرمز عبور کرده است. او این اقدام را یک اقدام جنگی و برابر با اعلان جنگ دانست که با مجازات عادلانه مواجه خواهد شد.

🔹با وجود اینکه دقایقی قبل از آغاز سخنرانی دبیرکل حزب‌الله، اسرائیل به مواضع این جنبش در لبنان حمله کرد، نصرالله تاکید کرد که سلسله انفجارهای اخیر بر قابلیت‌های فرماندهی و رزمی حزب‌الله در میدان تأثیری نداشته است.

🔹ادامه چنین حملاتی توسط اسرائیل حاکی از آن است که هدف مورد نظر برای تخریب شبکه ارتباطی و به تبع آن تضعیف فرماندهی میدانی حزب‌الله محقق نشده است. این حملات بیشتر به عنوان اقدامات نمادین با هدف ارسال پیام و ادامه جنگ روانی تلقی می‌شوند.

🔹نصرالله گفت که وقایع اخیر ضربه‌ای جدی و بی سابقه بود، اما خاطرنشان کرد که تحقیقات درباره ابعاد این حمله ادامه دارد. به نظر می‌رسد حزب‌الله در حال بازبینی اقدامات و رویه‌های امنیتی و اطلاعاتی خود برای جلوگیری از تکرار چنین حملاتی است.

🔹منابع اسرائیلی می‌گویند که اسرائیل در تلاش است برای ایجاد کمربند امنیتی وارد قلمرو لبنان شود و پس از ایجاد یک کمربند امنیتی، ساکنان سرزمین‌های اشغالی را به مناطق شمالی بازگرداند. رهبر حزب‌الله لبنان هشدار داد که اسرائیل در صورت ارتکاب این اشتباه، پا به جهنم گذاشته و با عواقب سختی روبرو خواهد شد. او مقامات اسرائیلی را به این چالش دعوت کرد.

🔹نصرالله ضمن صدور هشدارها، در زمینه اقدامات تلافی جویانه حزب‌الله علیه اسرائیل سیاست ابهام را در پیش گرفت. او جزئیاتی از پاسخ حزب الله ارائه نکرد و گفت که فقط حلقه محدودی در جریان قرار خواهند گرفت و بقیه از طریق اخبار از آن مطلع خواهند شد. این سیاست ابهام به عنوان بخشی از جنگ روانی عمل می کند و در کنار آن، غیرقابل پیش بینی بودن اقدامات تلافی جویانه را تضمین می کند.

🔹به دنبال تحولات مهم، سخنان رهبر حزب الله از سوی بسیاری از نزدیک زیر نظر گرفته می شود. با این حال، این بار، به نظر می رسد که ناگفته های او ممکن است حتی مهم‌تر باشد.

🔹نصرالله قصد داشت چشم‌اندازی گسترده‌تر ارائه دهد و بر عدم موفقیت اسرائیل در زمینه راهبردی تأکید کند. او گفت که تحولات روزانه و هر رویدادی باید در ارتباط با تحولات راهبردی و کلان مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.

🔹یکی از اهداف اصلی اقدامات اسرائیل علیه لبنان، از جمله از طریق انفجارهای اخیر، توقف حملات از جبهه شمال است. بخش بسیار مهمی از سخنرانی امروز نصرالله تاکید بر این بود که این حملات تا پایان درگیری در غزه و کرانه باختری متوقف نمی‌شوند.

📌 متن گزارش (فارسی)
📌 متن گزارش (انگلیسی)

@IranNuances