کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی @ihrciran Channel on Telegram

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

@ihrciran


نهاد ملی مستقل پیشبردحقوق بشر با بیش از 20 سال سابقه تلاش تخصصی حقوقی عام المنفعه و برخوردار از مشارکت و همیاری افتخاری طیف گسترده اساتید و حقوقدانان برجسته ایران و دانش پژوهان دانشگاهی و حوزوی و فعالان مدنی.
ارسال پیام برای کمیسیون : @ihrcsupport

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی (Persian)

با خوشامدگویی به کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی، یک کانال تلگرام معتبر و معتبر که توسط نهاد ملی مستقل پیشبرد حقوق بشر تأسیس شده است، آشنا شوید. این کانال با بیش از 20 سال تجربه در زمینه حقوق عام المنفعه فعالیت می کند و از تخصص حقوقی برخوردار است. با مشارکت اساتید برجسته و حقوقدانان ایرانی، دانش پژوهان دانشگاهی و حوزوی، و فعالان مدنی، کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی به منابع و اطلاعات حقوق بشری ارزشمندی دسترسی فراهم می کند. از آخرین اخبار، گزارش ها و تحلیل های مربوط به حقوق بشر در ایران و جهان مطلع شوید. برای ارتباط با کمیسیون، می توانید پیام خود را به آیدی @ihrcsupport ارسال کنید.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 20:28


♦️درنگ: بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، نهاد ملل متحد در امور زنان با یادآوری سی اُمین سالگرد کنفرانس جهانی زنان در پکن و بیانیه و برنامه عمل پایانی آن و تحولی که نتایج آن اجلاس بر مباحث حقوق بشر زنان طی سه دهه گذشته برجای گذاشته است، سه محور مورد تاکید آن کنفرانس( رعایت حقوق زنان، رعایت برابری فرصت ها و حقوق انسانی بین زنان و مردان و توانمند سازی زنان) را گوشزد کرد و از همه تلاشگران تحقق عدالت و رعایت حقوق انسانی در سراسر جهان خواست تا برای پیگیری این محورها از هر گونه کوششی دریغ نورزند.
https://shorter.me/pGlOA
🔻این واقعیت غیر قابل کتمان است که هنوز وضعیت زنان در سراسر دنیا با هدف گذاری های مطلوب از حیث رعایت حقوق انسانی و عدالت و امنیت فاصله دارد و در هر کشور فعالیت های متنوعی متناسب با شرایط آن جامعه و چالشهای پیش رو باید معمول گردد.

🔻ما نیز در کشور خود نباید از مسئولیت شناسی مربوط به رفع بی عدالتیهای علیه زنان غافل شویم.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 16:34


🔷 تقاضای کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد از دینداران برای نقش آفرینی مثبت در روند پیشبرد حقوق انسانی

🔹بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، در روزهای اخیر به مناسبت یکم تا هفتم فوریه(هفته جهانی هماهنگی و همدلی بین ادیان) داده های متنوعی در سطح جهانی نشر یافت که در خور توجه بود. به عنوان مثال، کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد بدین مناسبت در یکی از رویدادهای انجمن های بین الادیانی حاضر شد و نکاتی را در خصوص نقش آفرینی رهبران دینی و افراد دین باور برای پیشبرد حقوق بشر بیان داشت. وی از مخاطبان مختلف در سراسر جهان خواست که به اسناد بین المللی که قبلا در زمینه نقش آفرینی ایمان برای پیشبرد حقوق بشر(Faith for Rights) تدوین شده توجه کنند. وی از جمله از رهبران دینی و دینداران خواست تا نسبت به رعایت 18 تعهدی که در سند موسوم به بیروت منعکس شده است شامل موارد زیر، همت لازم را مبذول دارند:

- پیشگیری از کاربرد مفهوم «دین حکومتی» برای امکان تبعیض علیه هر فرد یا گروهی به استناد تفسیر حکومت از دین؛
- بازبینی تفاسیر مذهبی که به نظر می رسد نابرابری جنسیتی و کلیشه های ضرر رسان را تداوم می بخشد یا حتی خشونت مبتنی بر جنسیت را تایید می کند.
- دفاع از حقوق همه افراد متعلق به اقلیت ها
- علناً محکوم کردن همه موارد حمایت از نفرت که به خشونت، تبعیض یا خصومت دامن می زند.
- نظارت بر تفاسیر، ملاک ها یا سایر دیدگاه‌های دینی که آشکارا با هنجارها و موازین پذیرفته شده جهانی حقوق بشر در تضاد است.
- از سرکوب صداهای انتقادی خودداری کنند و از دولت ها بخواهند که قوانین موجود مجازات خارج شدگان از یک ایمان(مرتدین) را لغو کنند.
- اصلاح برنامه های درسی، مواد آموزشی و کتاب های درسی و تعامل با کودکان و جوانانی که یا قربانی تحریک خشونت به نام دین هستند یا آسیب پذیر هستند.
https://shorter.me/W2fWf

📎لینک دسترسی به متن سند بیروت(2017) به زبان انگلیسی و عربی:
https://shorter.me/-DoZL
https://shorter.me/mM26o

🔹شایان ذکر است نگرش اعلام شده از سوی کمیسر عالی حقوق بشر مبتنی بر چند مفروض مهم است: اول اینکه دین در خدمت انسان و رشد و شکوفایی او باید باشد نه بالعکس . دوم اینکه آزادی انتخاب یا باور به هر دین و مذهبی جزو حقوق شخصی هر فرد است که از سوی دیگران نباید مورد نقض واقع شود. سوم اینکه فهم و تفسیر دین نباید در انحصار حکومتها قرار گیرد چرا که هر حکومتی در راستای منافع خود تفاسیری را منتسب به دین می کند و مخالفانش را با عنوان نقض دین می تواند از حقوق خود محروم سازد. چهارم اینکه عالمان دینی باید پیشگام باشند در مقابله با تفاسیر نادرست از دین که کرامت و حقوق انسانی را تضییع می کنند و همانها باید همواره نسبت به پالایش منابع ذیربط اقدام نمایند. پنجم اینکه امروزه در سطح جهانی فهرستی از حق ها و آزادی های انسانی مورد اجماع همه فرهنگهاست و جهانشمول تلقی می شود فلذا از باورمندان دینی انتظار می رود این فهرست حداقلی را تقویت کنند نه تضعیف یا انکار.
🔹به نظر می رسد در مورد هر یک از این گزاره ها دیدگاههای مختلفی را می توان بین دینداران شناسایی کرد از موافقان تا مخالفان. بر همین اساس، فعالیت های این حوزه با پیچیدگی ها و چالشهای مختلف نظری و عملی مواجه است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 14:59


♦️درنگ: بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، گزارش سالانه سازمان دیده بان حقوق بشر(2025) که رویدادهای یکساله گذشته را بازتاب داده با برجسته سازی وقایع خونین غزه در دسترس عموم قرار گرفت. در این گزارش به طور فشرده برخی از تحولات کشورهای مختلف دنیا که از نگاه این سازمان به عنوان عملکردهای مثبت یا منفی رعایت حقوق بشر در سال 2024 حائز اهمیت دیده شده، بازتاب یافته است. تحولات ایران موضوع 6 صفحه این گزارش 554 صفحه ای است.
https://www.hrw.org/world-report/2025
🔻بسیاری از ناظران در سال گذشته بارها یادآوری کردند که استمرار جنایات در غزه و عدم پاسخگویی عوامل جنایات و حامیان آنها در قبال نقض موازین حقوقی و اخلاقی، عملا اعتبار و کارایی همه سازوکارهای بین المللی حقوق بشر را مخدوش نمود و بر همین اساس نیز این قبیل گزارشات چندان توجه و امید به بهبود امور را در افکار عمومی ایجاد نکرد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 14:15


🔶فراخوان دعوت به مشارکت علمی در همایشی مربوط به موضوع اقشار حاشیه نشین .
از منظر حقوق انسانی، اهتمام به حقوق حاشیه نشینان و دیگر اقشار آسیب پذیر دارای اولویت است.

🔸لینک توضیحات این همایش:
https://shorter.me/xQJye

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 14:07


❇️ آزادی، کرامت انسانی و نفی ظلم و ستم؛ مطالبه اولیه انقلاب 1357و شرط بقای نظام بر آمده از آن

🍃آزادی متفکرانه و مسئولانه به تلاش و تکاپوی انسان جهت می بخشد،افراد و جوامع را به سوی شرافت و عزت راهبری می نماید و تحولی مثبت ایجاد میکند.

🍃شناسایی و رعایت اصل کرامت و ارزش والای انسانی و آزادی توام با مسئولیت، همانگونه که برای شکل گیری جمهوری اسلامی لازم بود، شرط ادامه حیات آن نیز می باشد.

🍃انقلاب اسلامی ایران(1357) در درجه اول زاییده سلسله مبارزات مردمی بر علیه نابرابری و فقر اخلاقی و آثار ناگوار ناشی از آن یعنی ظلم و سلطه و استبداد بود. بر اساس یکی از بندهای اصل دوم قانون اساسی، جمهوری اسلامی همواره برای ادامه حیات نیز باید پایبند به نفی هر گونه ستمگری و ستم کشی و سلطه گری و سلطه پذیری باشد.

(برگرفته از کتاب حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران ، جلد اول ، اثر زنده یاد استاد دکتر سید محمد هاشمی،صفحات74-75-96)

💐گرامی باد نام و یاد آن استاد فرزانه و حق گو و یکی از اساتید عضو کمیسیون که دوسال قبل در 21 بهمن دعوت حق را لبیک و در 22 بهمن در خانه ابدی (قطعه نام آوران بهشت زهرا) آرام گرفت.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Feb, 11:34


🔴چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب عظیم مردم ایران؛ وحدت در عین تنوع و کثرت یا امید و ناامیدی؟

🔻بنا به اعلام نهادهای رسمی، در 1400 شهر و شهرستان و 36 هزار روستای کشور با حضور اقشار مختلفی از جمعیت ایران چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب عظیم مردم ایران در سال 1357 گرامی داشته شد. طبیعتا شرکت کنندگان در این گرامیداشت لزوما از یک طیف فکری و سیاسی و یا دارای یک دیدگاه نسبت به امور کشور و ارزیابی گذشته و آینده آن نبودند بلکه در میان آنها تنوعی از دیدگاهها را می توان یافت که البته با اشتراکاتی گردهم آمدند . اشتراکات شاید همه یا برخی از موارد زیر باشند:

- انقلاب 46 سال قبل بر اساس ضرورتهای غیر قابل اجتناب علیه ظلم و ستم و با هدف بهبود وضع ایران شکل گرفت فلذا اصل این واقعه بجا بود.
- انقلاب عظیم مردم ایران با آرمانهای بلندی همراه بود که عمدتا آزادی خواهانه و در جهت حفاظت از کرامت و حقوق انسانی در عین پایبندی به ارزشهای دینی و اعتقادی و فرهنگی مردم ایران بود.
- انقلاب مردم ایران به سرعت توانست روندهای قانونی نظام سازی اعم از تدوین قانون اساسی، برگزاری انتخابات های مختلف و فرایندهای مدیریتی را طی کند و اداره جامعه پسا انقلاب بر اساس سازوکارهای قانونی را سامان دهد.
-در مدت 46 سال گذشته علیرغم بحران های مختلف داخلی و خارجی و فراز و فرودهای گوناگون،ساختارهای برآمده از انقلاب سال 57 به طور نسبی خوب جلو آمده و نباید دستاوردهای آنرا دست کم گرفت بلکه باید اشکالات موجود را رفع و بر موفقیت بیشتر آن افزود.
- بدیل قابل توجه و مطمئنی برای نظام سیاسی موجود در ایران در دسترس نیست که بدون صدمه به ایران و حقوق ایرانیان و رعایت مبانی فرهنگی و اعتقادی قابل دستیابی باشد فلذا عجالتا در همین چارچوب،برنامه های اصلاحی را باید پیگیری کرد .
- در مقابل زور گویی بیگانگان باید ایستاد و اجازه نداد که ایران صدمه ببیند فلذا حضور در گرامیداشت سالگرد انقلاب نوعی نمایش انسجام و قدرت ملی و واکنش به زورگویان جهانی نیز می باشد.

🔻اگر اینگونه به بزرگداشت 22 بهمن نگاه کنیم، این نتیجه آشکار میشود که در ایران کنونی در عین اینکه کثرت و تنوع و حتی دیدگاههای معارض را می توان یافت و همه نیز از برخی چالشها چون گرانی و سختی های معیشت و سو عملکرد برخی مسئولان رنج می برند، اما وحدت و همدلی پیرامون یکسری امور مشترک از جمله دستاوردهای انقلاب نیز در سطح گسترده ای موجود است که می تواند پشتوانه حرکت رو به جلو باشد.

🔻اما اگر از نگاهی دیگر به رویدادهای 24 ساعت اخیر توجه کنیم ارزیابی دیگری بدست می آید. شب گذشته همزمان با زمانی که برای تکبیرگویی همراهی با انقلاب و نظام برآمده از آن تعیین شده بود در بعضی مناطق کشور آشکارا برخی از شهروندان شعارهای ضد مسئولین و نظام موجود سر دادند و فیلم و صوت آن منتشر شد. امروز در سراسر ایران یا خارج کشور نیز جمعیتی از مردم ایران همدلی با مراسم های سالگرد انقلاب از خود نشان ندادند بلکه به شکل های مختلف از جمله در شبکه های اجتماعی نارضایتی های خود را بروز دادند و اینکه به علل و عوامل گوناگون، از فرایندهای موجود نا امید هستند و خواهان تحولی اساسی می باشند. اگر از زاویه این جمعیت از ایرانیان قرار باشد وضع را توصیف کرد ما با شکاف جدی مردم امیدوار و ناامید به ساختارهای کنونی روبرو هستیم . غیر قابل انکار است که منابع مختلفی نیز در تلاشند تا این توصیف را برجسته و شکاف را تشدید کنند.

🔻فارغ از اینکه قائل به کدامیک از دو نگاه فوق در توصیف 22 بهمن باشیم، انقلاب و تحول خواهی سال 57 را خود مردم ایران رقم زدند، بعد آن نیز در همه صحنه ها به ویژه دوره دفاع از کشور خود مردم میدان دار بوده اند،امروزه نیز ایرانیان هستند که حق دارند ارزیابی مثبت یا منفی خود از عملکردهای پسا انقلاب را بیان دارند. متولیان امور کشور باید بدور از هر گونه بی اعتنایی به واقعیات، صداهای مختلف ایرانیان را بشنوند و تلاش کنند تا از تعداد ناراضیان و ناامیدان به تحول مثبت با این نظام کاسته و بر امیدواران به بهبود امور بیفزایند. وحدت حداکثری پیرامون ارزشهای انسانی و آرمانهای متعالی اخلاقی و دغدغه های ملی و میهنی و تنوع و تکثر دیدگاهها در موضوعات مختلف با هدف شناسایی بهترین راهکارها جهت اعتلای امور کشور براحتی قابل دستیابی نیست. عملکرد شایسته از سوی حکمرانان، موثرترین عنصر در این حوزه است. قبل از اینکه فرصت ها چون باد بگذرند، دردهای مردم را باید دید و پاسخ مناسب برای رفع آنها داد. ایران متعلق به همه ایرانیان است و در هر راهکاری باید حقوق همه ایرانیان را با همه تنوع دیدگاهها مد نظر قرار داد.

🔻گرامی باد یاد و خاطره همه عزیزانی که برای سربلندی ایران و ایرانیان و پیشبرد حق و آزادی و عدالت فداکاری کرده و اکنون در میان ما نیستند. پایدار باد تلاشگری برای بهبود امور ایران.🇮🇷
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

04 Feb, 20:05


🌿 برادری و هم ریشه بودن انسانی، مناسبتی بین المللی برای تقویت همکاری و همبستگی انسانی

🍃بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، امروز چهارم فوریه در تقویم جهانی «روز بین المللی برادری انسانی» بود به همین جهت داده های مختلف منتشر و برنامه هایی در برخی مناطق دنیا اجرایی گردید. در این برنامه ها تاکید شد که ریشه مشترک همه انسانها و پیوستگی همه آنها به یکدیگر باید مورد احترام قرار گیرد و مبتنی بر چنین رویکردی تلاش مشترک برای صلح و توسعه و رعایت حقوق انسانی انجام پذیرد. این مناسبت در واقع یکی از مناسبت های بین المللی است که در چارچوب ترویج فرهنگ صلح و دوستی بین همه انسانها و همبستگی انسانی گرامی داشته می شود. اصل این مناسبت اولین بار بعد از دیدار رهبر کاتولیک های جهان و رییس الازهر در ابوظبی در سال 2020 و بیانیه مشترک آنها برای تقویت برادری انسانی(با اقتباس از ریشه های دینی شناسایی این موضوع)، از سوی امارات عربی در سازمان ملل مطرح شد و با استقبال دیگر کشورها مواجه و مقرر گردید که از سال 2021 این مناسبت به صورت رسمی در زمره دیگر مناسبت های بین المللی گرامی داشته شود.

https://shorter.me/ajq6W

🍃نکته قابل توجه این است که این قبیل مناسبت ها در واقع مبتنی بر ایده های قبلی است که در سازمان ملل مورد استقبال قرار گرفته است از جمله ایده گفتگوی تمدنها که از سوی رییس جمهور وقت ایران در سازمان ملل ارائه و با اجماع جهانی مورد استقبال واقع شد. بعد از اینکه مقامات رسمی ایران پیگیری ایده مزبور را بعد از چند سال از تصویب قطعنامه اجماعی ملل متحد رها کردند، دیگر کشورها ایده هایی در همان راستا ارائه نمودند . مواردی از قبیل تلاش برای ثبت عنوان هایی چون ائتلاف تمدنها و ادیان و فرهنگها یا همین برادری انسانی که از سوی کشورهایی چون ترکیه، آذربایجان،عربستان، اسپانیا یا امارات طی سالهای بعد از گفتگوی تمدنها مطرح گردیده با استقبال جهانی روبرو شده و منتهی به ایجاد مراکزی یا تصویب مناسبتی یا تعیین نماینده خاصی زیر نظر دبیر کل ملل متحد در موضوع ذیربط گردیده است.

🍃نکته در خور تامل دیگر اینکه، علیرغم طرح این آرمانهای زیبا برای همبستگی انسانی، هم چنان نیروهای ضد توافق و همکاری و همدلی بین انسانها به شکل های مختلف فعال هستند و بی عدالتی ها نیز اجازه نمی دهد که طرف های مختلف در سطوح ملی کشورها یا در گستره روابط بین الملل با رعایت حقوق برابر و مناسبات عادلانه بتوانند مسیر رشد و توسعه همگانی و زیست مشترک صلح آمیز را به پیش برند. یکی از مهم ترین چالشهای کنونی در این مسیر، در سطوح ملی کشورها اقتدار گرایی و در سطح جهانی یکجانبه گرایی است که برخی از قدرتها برای تحمیل نظرات خود در پیش گرفته اند که در واقع بنیان همکاری و همبستگی انسانی را مورد هدف قرار می دهد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

04 Feb, 19:34


♦️درنگ: آژانس کمک های بشردوستانه سازمان ملل اعلام کرد که در سال 2024 بیش از سیصد و پنجاه نفر از کارکنان امداد رسان این نهاد در حین خدمت رسانی به مردم نیازمند کمک و مشمول حمایت های حقوق بشردوستانه بین المللی کشته شدند. این آژانس بدون آنکه صریحا بگوید عمده این کشتار بی سابقه همکاران ملل متحد را اسرائیل موجب شده است، از مخاطبان خود خواست که خواهان رعایت موازین حقوق بشردوستانه در همه جای دنیا شوند، پیگیر باشند تا حمایت از افراد نیازمند کمک هیچگاه قطع نشود و زمینه پاسخگویی عوامل محدودکننده حمایت های بشردوستانه یا حمله کننده به فعالان این حوزه فراهم آید. این تقاضاها در حالی مطرح میشود که اسرائیل و حامیانش به شدت در تلاشند تا این قبیل جنایات را امری عادی جلوه داده و محدودیت های مختلف را بر آژانس های امداد رسان به مردم تحت ستم خویش گسترش دهند. در خبرها اعلام شده که ترامپ نیز همراه با اسرائیل از حذف فعالیت های آژانس امداد رسان به مردم فلسطین در سرزمین های اشغالی حمایت می کند و برخی از دیگر دولتهای همراه با اسرائیل نیز همین رویکرد را دنبال می کنند .آیا رعایت حقوق بشردوستانه تا اطلاع ثانوی معلق خواهد شد؟!
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Feb, 17:23


🔷حق آموزش و هوش مصنوعی؛ اولویت امسال توجه به موضوع آموزش در برنامه های مختلف جهانی

🔹به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، در روزهای گذشته به مناسبت های مختلف از جمله روز بین المللی آموزش مطالبی در سطح جهانی از جمله در سازمان ملل نشر یافت که حکایت از اولویت موضوع هوش مصنوعی در آموزش و فرصت ها و چالشهای ذیربط داشت. در برنامه های مختلفی که اخیرا حتی در بعضی مراکز غیر دولتی چون مجمع اقتصاد داووس اجرا شد نیز به ارتباط آموزش و هوش مصنوعی توجه نشان داده شد که البته نوعی هماهنگی مراکز مختلف جهانی در اهتمام به این موضوع را نمودار می سازد. در اعلام نظرهای مختلف تاکید شده که ضمن بهره مندی موثر از ظرفیت های هوش مصنوعی برای آموزش، باید تمرکز بر محوریت انسان باشد و هیچگاه نباید هوش مصنوعی به عنوان جایگزین عنصر انسانی و ظرافت های مورد نیاز آموزش محسوب شود.

🔹از خود بپرسیم جامعه ما تا چه اندازه در این مقوله وارد شده و در چه مسیری حرکت می کند؟
https://shorter.me/ZvIVL
https://shorter.me/8zmf9
https://shorter.me/HXazc
https://shorter.me/tUWJu
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Feb, 16:54


🔶اطلاعیه واصله برنامه علمی در خصوص رساله حقوق امام سجاد(ع) یکی از قدیمی ترین متون در حوزه حقوق و مسئولیت های انسانی

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

01 Feb, 19:22


🔴 تاملی در مورد بودجه سالانه سازوکارهای حقوق بشر ملل متحد و مقایسه با سایر هزینه کردها در سطح جهانی

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، اخیرا کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که عمده سازوکارهای حقوق بشر سازمان ملل با محوریت وی فعالیت می کنند ضمن معرفی طرح ها و برنامه های سال 2025 مجموعه حقوق بشر سازمان ملل، اعلام کرد که نیاز به 500 میلیون دلار منابع مالی وجود دارد تا بتوان هدف گذاریهای مختلف سازوکارهای تابعه وی در خصوص پیشبرد حقوق انسانی در سطح جهانی را اجرایی نمود.

🔻این رویداد شاید برای بسیاری از مخاطبان جلب توجه نکند و بی توجه از کنار آن رد شوند اما اگر قدری درنگ صورت گیرد به سرعت متوجه خواهیم شد که علیرغم عریض و طویل بودن سازوکارهای حقوق بشر سازمان ملل و احتمال برخی هزینه کردهای بی مورد و قابل محدود سازی و علیرغم اینکه این میزان بودجه در تبدیل به پول برخی کشورها رقم زیادی را نشان می دهد،این واقعیت غیر قابل انکار است که هزینه های پیش بینی شده این مجموعه برای فعالیت های مختلف در سراسر جهان در طول یکسال در مقایسه با بسیاری هزینه های دیگر که در سطح جهانی از سوی دولتها یا پولدارها یا گروههای خلافکار برای اهدافی غیر از پیشبرد حقوق انسانی و صلح انجام میشود، رقم زیادی نیست. فقط کافی است هزینه هایی که برخی دولتها هر ساله برای گسترش سیطره جهانی خود یا اهداف جنگ طلبانه و حذف دیگران در سطح جهانی انجام می دهند یا مبالغی که برخی گروههای تروریستی تحت حمایت بعضی قدرتها هزینه می کنند یا ولخرجی های لجام گسیخته ای که پولدارهای بی توجه به مسئولیتهای انسانی در سراسر دنیا به شکلهای متنوع دارند یا هزینه کردهایی که برخی حاکمان غیر مردمی برای حفظ سیطره استبدادی خود بر مردم به عمل می آورند را با هزینه کرد برای حقوق انسانی مقایسه کرد تا بهتر دریافت که وضعیت اختصاص بودجه سالانه برای بخش حقوق بشر فراگیرترین سازمان جهانی چه معنایی دارد.

🔻از خود بپرسیم، بشریت چه موقع حاضر خواهد شد منابع خود را بهتر هزینه کند و رفاه و آرامش و حقوق بشر را برای همه بخواهد نه اینکه برای حفظ بی عدالتی ها یا توسعه آن یا انجام انواع نقض حق ها سرمایه های مختلف را هزینه کند؟

📍لینک طرح ها و برنامه های سال 2025 کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و سخنرانی اخیر او برای معرفی برنامه های سال2025:
https://shorter.me/EKcSi
https://shorter.me/5_tmR

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

01 Feb, 18:28


🔷فراخوان گزارشگر شورای حقوق بشر ملل متحد در زمینه فقر مفرط برای مشارکت جهانی در تدوین گزارش آتی وی

🔹بنا به گزارش امور بین الملل کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، گزارشگر سازمان ملل در زمینه مقابله با فقر مفرط و رعایت حقوق بشر با یادآوری فراخوان قبلی خود اعلام کرد که برای تدوین گزارش آتی خود که قرار است به نشست مجمع عمومی ملل متحد در پائیز 2025 ارائه کند، از همه نهادهای ملی مستقل و کارشناسان و فعالان تخصصی این حوزه می خواهد که نظرات خود را اعلام دارند تا در گزارش وی مورد بهره برداری قرار گیرد. موضوع گزارش آتی او«رفاه و کنترل: پدرسالاری حمایت» خواهد بود که در واقع به نحوه سازماندهی ترتیبات نظارت بر خانواده های مستمند تحت حمایت و پیامدهای آن می پردازد.

🔹وی در توصیف گزارش آتی خود گفته:
« این گزارش به بررسی چگونگی تأثیر سازوکار‌های نظارت و بازرسی بر افراد، به‌ویژه کسانی که به برنامه‌های حمایت اجتماعی وابسته‌اند، خواهد پرداخت. در حالی که این سیستم‌ها به منظور حمایت از جمعیت‌های آسیب‌پذیر طراحی شده‌اند، گزارش به تأثیرات این نوع نظارت بر حریم خصوصی و خودمختاری افراد تحت حمایت می‌پردازد و به بررسی تعادل میان ارائه حمایت مؤثر و حفاظت از حقوق بشر خواهد پرداخت. سیستم‌های موجود برای حفاظت از رفاه کودکان در خانواده‌های فقیر، ممکن است به طور ناخواسته چالش‌های بیشتری برای خانواده‌ها ایجاد کنند. گزارش به این مسئله خواهد پرداخت که آیا ساختارهای طراحی شده برای حفظ رفاه کودکان ممکن است گاهی منجر به انگ‌زدن یا آسیب روحی شده یا باعث جدایی غیرضروری کودکان از خانواده‌هایشان گردد. این گزارش، تحلیلی مقایسه‌ای در مناطق مختلف جهان ارائه خواهد داد و دیدگاه‌هایی از زمینه‌های مختلف اجتماعی-سیاسی و اقتصادی فراهم می‌آورد. هدف این است که شیوه‌های خوب شناسایی شده و پیشنهاداتی برای اصلاح سیستم‌های موجود به‌منظور حفاظت بهتر از حقوق افراد آسیب‌پذیر ارائه گردد.»

🔹مهلت ارائه مطالب برای گزارشگر 15 فوریه 2025 خواهد بود.

🔹توضیحات بیشتر و پرسشهای مطروحه گزارشگر در لینک زیر:
https://shorter.me/uhopH

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

01 Feb, 13:39


❇️ اطلاعیه نشست دوم هم اندیشی مربوط به نقش فعالان سیاسی و احزاب در ترویج و نهادینه سازی مدارا، تفاهم و رعایت حقوق انسانی و شهروندی

🍃غیر مدعوین این هم اندیشی می توانند به صورت مجازی با لینک زیر مباحث جلسه را پیگیری کنند. دوستانی که با دستگاه اندروید وارد میشوند لطفا با مرورگر کروم وارد شوند .
https://app.bigbluebutton.me/join/6z061ypchy
🍃اطلاع رسانی قبلی:
https://t.me/ihrciran/13141
https://t.me/ihrciran/13082

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Jan, 10:58


❇️ اطلاعیه واصله برنامه علمی در حوزه یکی از مباحث حقوق محیط زیست و آینده مشترک انسانی
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

30 Jan, 21:11


🔷جلد کتاب تازه منتشره پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در زمینه حق تعیین سرنوشت

🔹حق تعین سرنوشت در پژوهشهای مربوط به اسناد بین الملللی حقوق بشر یا قوانین اساسی کشورها سابقه نظری قابل توجهی داشت اما از دیدگاه اسلامی، پژوهش های مربوط به این موضوع نیازمند ارتقا و توسعه بود. کتاب حاضر از مولفی شناخته شده، قطعا تلاشی در این راستا محسوب میشود. در همه کشورها احترام به حق تعیین سرنوشت مردم در ابعاد گوناگون از جمله مطالبات است.

🔹لینک دسترسی به ناشر:
https://shorter.me/OzRo2

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

30 Jan, 18:14


🔷درنگ: بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، نهاد سازمان ملل در امور زنان اعلام کرد که در سطح جهانی فقط 26 کشور با رهبری زنان اداره میشود.

🔹ارائه این آمار از چند سو قابل تامل است: اول آنکه جوامع مختلف بدانند این تصور که زنان توان یا تدبیر اداره جامعه و رهبری آنرا ندارند، اعتبار خود را از دست می دهد و امروزه در سطح دنیا کشورهای مختلفی با رای مردم، زنان را برای اداره امور خود برگزیده اند. دوم اینکه علیرغم بی اعتبار شدن ذهنیت نافی حقوق زنان در اداره جوامع، هنوز بنا به علل و عوامل مختلف، مردسالاری در اداره جوامع حاکم است و مدیریت عالی تعداد کشورهایی که در اختیار مردان است بیش از 80 درصد را شامل میشود. نکته سوم اینکه با توجه به توانمندی زنان و تلاش آنها برای تحقق عدالت جنسیتی، امور در حال تغییر است و در آینده شاهد افزایش حضور بانوان در مدیریت عالی کشورهای مختلف خواهیم بود
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

30 Jan, 15:45


🔴 لزوم صیانت از آزادی نقد و نظر شهروندان در عین اهتمام به سلامت روانی جامعه

🔻همه می دانیم که آزادی بیان و حق شهروندان برای نقد و نظر در خصوص مسائل گوناگون، از جمله حقوق شناخته شده جهانی است. هم چنین می دانیم که حق بر سلامت از جمله در حوزه سلامت روان یا سلامت اجتماعی نیز از حقوق انسانی است و همه نظام های حکومتی و سایر نهادهای اثرگذار یا عموم مردم باید در جهت رعایت این حقوق به تعهدات خود عمل کنند. در عین حال این را می دانیم که این حق ها چارچوبهای مشخصی دارد و نمی توان به نام بهره مندی از این حقوق و آزادی ها مرتکب اقداماتی شد که نقض سایر حقوق انسانی اعم از حقوق فردی یا جمعی را در پی داشته باشد. در دنیای کنونی، تفاوت جوامع مختلف عمدتا نه در شناسایی یا انکار گزاره های فوق است بلکه در این است که چگونه به مصادیق بهره مندی از آزادی ها در مواجهه با لزوم رعایت چارچوب های آن ورود می کنند. نظامهایی که واقعا مقید به رعایت حقوق مردم هستند هیچگاه پیشبرد اهداف اقتدارگرایانه و سلیقه های شخصی خود در حکمرانی را بهانه ای قرار نمی دهند که از پوشش اهتمام به رعایت چارچوبهای پذیرفته شده حقوق و آزادیها بهره برده و عملا امکان استفاده مردم از حقوقشان را منتفی نمایند یا آنرا به حداقل وجه برسانند. در مقابل، نظام هایی که حرف، فقط حرف خودشان است و حقوق و آزادی ها تابع فهم و سلیقه خودشان است، معمولا قیّم مآبانه هر موردی را که محدود می کنند با این ادعاست که در جهت حفاظت از چارچوب های پذیرفته شده حقوق مردم عمل کردیم. اگر شهروندان نباید حرفی بزنند که برخلاف میل آنها باشد به این جهت است که ذهن مردم مشوش نشود، اگر نباید از آزادی اجتماعات برخوردار شوند به این جهت است که نظم عمومی به هم نریزد و آرامش جامعه مخدوش نشود، اگر نباید آزادی عقیده مردم محترم داشته شود به این جهت است که سلامت روان جامعه حفظ گردد و همین قصه در مورد همه مصادیق نقض حقها و محدودیت های غیر قابل قبول امکان پیاده سازی دارد. شاید به نظر کسانی که در کشورهای مختلف با این فرمول حقوق مردم را لگد مال می کنند ، اقداماتشان طبیعی و غیر قابل خدشه تلقی گردد اما واقعیت این است که در جهان کنونی آنقدر مردم رشد یافته اند که این فرمول نخ نما شده و براحتی همه می توانند درک نمایند که هدف کارگزاران یک نظام سیاسی در عملکردهای این گونه، صیانت از حقوق و آزادیها در عین رعایت محدوده های پذیرفته شده است یا حفظ قدرت و تسلط بر همه امور ولو با نقض مستمر حقوق مردم.

🔻بعد از یادآوری نکته یاد شده، خوب است به جامعه خود بنگریم. مدتی است مسئولان مختلف نگرانی خویش را نسبت به سلامت روانی جامعه اعلام می دارند و مبتنی بر همین عنوان بعضا توصیه هایی می شود که با افراد مختلف با عنوان سیاه نمایی یا خدشه به سلامت روان جامعه یا خالی کردن دل مردم برخورد شود و در عمل نیز مواردی از برخوردها در رسانه ها بازتاب یافته است. به توصیه کنندگان این نگرانی و اقدام کنندگان باید متذکر شد که اولا مراقب باشید که حقوق و آزادی های عمومی شهروندان برای ابراز نظر و انتقاد از مسائل گوناگون، براحتی نقض نشود. ثانیا توجه شود که سلامت روان فقط ناشی از بیان هایی نقض نمی شود که مردم در خصوص وقایع یا مسائل متنوع توصیف یا تحلیلی مخالف نظر صاحب منصبان داشته باشند بلکه سلامت روان جامعه در موارد متعددی ممکن است از بیان های خود مسئولان و دارندگان تریبون های عمومی یا از سایر عملکردهای آنان به هم بریزد و مخدوش شود. اگر قرار بر صیانت از سلامت روان به عنوان یک حق انسانی باشد باید برای همه مصادیق خدشه زننده به سلامت روان مردم حساس بود و در موارد مربوط به گفتار یا عملکرد صاحب منصبان یا افرادی که خود را طرفدار یا همفکر مراجع رسمی معرفی می کنند، نیز حساسیت نشان داد. کم نیستند مواردی که متخصصان روانشناسی به عنوان ذیصلاح ترین کارشناسان کشور اعلام می دارند که فلان عملکردها یا گفتارها بر خلاف سلامت روان جامعه است . آیا به این انذارها و نگرانی ها توجهی میشود؟

🔻اگر جامعه در عمل این را تائید کند که مسئولان حافظ آزادی های مشروع آنها هستند و به تنوع افکار و اندیشه ها و دیدگاهها احترام می گذارند، مسلما در مواردی که باید برای دفاع از محدود های حقوق و آزادی ها نیز اقدام کرد از هر گونه برخورد قانونی لازم حمایت خواهند کرد واین گونه هر دو وجه موضوع، محترم نگاه داشته خواهد شد چنانچه وقتی چندی قبل یک مداح، مطالبی را علیه اهل سنت بیان کرد و مراجع قانونی بلافاصله در جهت محدودسازی و برخورد قانونی با بیان کننده اقدام کردند با حمایت افکار عمومی مواجه شدند واین اقدام موجه تلقی شد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

30 Jan, 13:42


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، از امروز 30 ژانویه هرگونه فعالیت آژانس سازمان ملل برای امدادرسانی به آوارگان فلسطینی در سرزمین های اشغالی توسط اشغالگران با ممنوعیت مواجه می شود. در قبال این رویداد ، علاوه بر اعتراضات نهادهای مختلف فعال حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، خود سازمان ملل نیز در اعلام مواضع گوناگون تاکید کرد که این ممنوعیت کاملا بر خلاف موازین بین المللی است و ممانعت از ارائه خدمات نهاد یاد شده به آوارگان فلسطینی، حتی آتش بس کنونی را بی اثر خواهد کرد و بر درد و رنج مردم مصیبت دیده می افزاید.
https://shorter.me/gIWZL
🔻معلوم نیست حامیان اسرائیل به ویژه دولت ترامپ تا چه اندازه برای رعایت موازین بین المللی تحرکی نشان خواهند داد و آیا روند محدودسازی فعالیت های متنوع سازمان ملل در قبال حقوق مردم فلسطین ادامه می یابد یا خیر؟
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Jan, 20:00


🔷درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، اخیرا سازمان ملل بیانیه مشترک سازوکارهای گزارشگری تابعه شورای حقوق بشر را که بعد از پایان نشست مشترک 4 روزه خود در ژنو ارائه کرده اند ، پوشش خبری داد. در این بیانیه تاکید شده که اگر آینده بهتر همراه با شمول گرایی، توسعه پایدار و صلح و آرامش را می خواهیم باید به حقوق انسانی محوریت دهیم. اگر می خواهیم چند جانبه گرایی در سطح جهان و فعالیت همه سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل برای همه جهانیان موثر واقع شود باید متمرکز بر محوریت حقوق انسانی باشیم.
https://shorter.me/h7XpM
🔹سازمان ملل با نشر داده نمایی فوق، موضع آنها را برجسته کرد که خواهان آن هستند تا حقوق بشر به عنوان دی اِن ای(DNA) مشترک همه انسانها در سراسر جهان منشا اعتماد سازی در همه سطوح از جمله میان سازمان ملل و عموم مردم باشد و رعایت حقوق همگان فارغ از هویت، مکان استقرار یا وضعیت آنها محور نگرشها و پیگیریها باشد.

🔹سخن یاد شده در خور تامل است و می تواند برای مخاطبان در سراسر دنیا منشا تحرکاتی مثبت واقع شود.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Jan, 19:41


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، جمعی از گزارشگران تابعه شورای حقوق بشر ملل متحد امروز با صدور بیانیه ای خطاب به مجلس سنای آمریکا از سناتورهای این کشور خواستند که مصوبه مجلس نمایندگان این کشور علیه دیوان کیفری بین المللی و در جهت همراهی با عوامل نسل کشی در غزه را رد نمایند. در بخشی از این بیانیه اعلام شده از حکومتی که خود را پیشگام حاکمیت قانون می داند، چنین رفتاری تکان دهنده است ! https://shorter.me/DYOQA
🔻به زودی معلوم خواهد شد که سناتورها نیز مانند اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در همراهی با دوستان جنایتکارشان در اسرائیل فرقی ندارند . به زودی با شروع ریاست جمهوری ترامپ، این روند تشدید هم خواهد شد از این حیث که سازمان های بین المللی و نهادهای چند جانبه گرایی اگر تن به سیاست های یکجانبه دولت آمریکا ندهند با انواع فشارها و محدودیت ها مواجه شوند.

🔻شاید این موضعگیری ها تنها برای افکار عمومی دنیا مفید باشد که حقایق را بهتر ببینند و آنگاه کنشگری کنند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Jan, 18:51


🔴 واقعیت تلخ دیگری از میزان پایبندی سیطره گران دنیا به موازین حقوقی و انسانی

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، چند روز قبل طیف گسترده ای از سازمان های غیر دولتی ملی و بین المللی با ارسال نامه ای خطاب به ترامپ و اعضای مجالس آمریکا از آنها خواستند که تجربه گذشته اقدامات مراجع قانونی آمریکا در جهت اِعمال فشار بر دیوان کیفری بین المللی برای دور ساختن این نهاد از اجرای عدالت را تکرار نکنند و به لزوم پاسخگو کردن متجاوزان به حقوق انسانی و جنایتکاران بین المللی پایبندی نشان دهند. این مطالبه مورد توجه بسیاری از فعالان حقوق بشر در سطح دنیا قرار گرفت و شاید برخی تصور کردند که اثری مثبت بر مخاطبان خود خواهد گذاشت که در جهت اجرای عدالت در دنیا با مطالبات حق طلبانه و کارکرد نهاد بین المللی یاد شده که چندان مطلوب هم عمل نمی کند ولی از هیچی بهتر است، همراهی کنند . برخی نیز با خود گفتند لابد دولتی که همواره ادعا می کند عوامل ناقض حقوق بشر در کشورهای مختلف باید تحت فشار قرار گیرند یا زمینه محاکمه آنها فراهم شود، در مورد دوستان جنایتکار خودش نیز تابع این مدعا باقی خواهد ماند و کاری نخواهد کرد که رفتار دوگانه یا پوچی ادعایش ثابت شود.
https://shorter.me/K83MV
🔻اما متاسفانه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در مصوبه ای جدید اقدام علیه دیوان کیفری بین المللی و هر فرد همکاری کننده با این مرجع بین المللی در خصوص پیگرد و بازداشت نتانیاهو و سایر جنایتکاران صهیونیست را شروع کردند تا ضمن ارسال این پیام به دوستان جنایتکارشان که راحت به اقدامات غیر انسانی خود ادامه دهند و مطمئن باشند دنیا حساب و کتابی ندارد ، به افکار عمومی جهانی نیز این واقعیت را ثابت کنند که برای آنها از هر حزبی که باشند معیارهای انسانی یا نهادهای بین المللی مجری عدالت اگر قرار باشد از خودشان حسب کشی کنند، ارزش چندانی ندارند و مهم این است که در چارچوب دیدگاه سیاسی و مناسبات قدرت در سطح جهانی چه کاری را لازم می دانند. مصوبه مزبور با رای موافق 234 نماینده در مقابل 140 نماینده به تصویب رسید. گفته شده که هیچ عضو جمهوری خواهی به این مصوبه رای منفی نداده است. 45 نماینده از تعداد رای دهنده مثبت به این مصوبه از دموکراتها و 198 رای دیگر از جمهوری خواهان بوده اند.
https://shorter.me/hPsoQ
🔻تامل در مورد این رویدادها برای رشد دانش همگان از واقعیات جهانی و داشتن تحلیل درست مفید است و اینکه نمی توان دل به بسیاری مدعیان بست بلکه باید با تلاش عدالت خواهانه عمومی و صبوری و ایستادگی و تدابیر متنوع عقلایی، معیارهای انسانی را در سطوح ملی و جهانی نهادینه کرد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

10 Jan, 18:20


🔥درنگ: آتش سوزی در چند شهر کالیفرنیای آمریکا از جمله لس آنجلس و آمارهای مربوطه ازجمله اینکه بیش از ده نفر جان باخته و بیش از صد هزار خانه از بین رفته و صدها هزار نفر آواره شده و سایر پیامدهای انسانی و زیست محیطی آن توجه مردم سراسر آمریکا و جهانیان را به خود جلب کرده است و نظرهای متنوعی در این خصوص ارائه میشود.از جمله نکات در خور توجه بیان شده در داخل آمریکا نقدهایی است که به دولت آمریکا مطرح شده که چطور می توانید میلیاردها دلار از منابع ملی این کشور را به ادامه جنگ افروزی در اسرائیل و اوکراین بدهید اما نمی توانید آتش نشانی و ابزارهای مورد نیازش را از قبل تقویت کنید؟ در سطح جهانی نیز بسیاری متعجب مانده اند که چطور دولت آمریکا با آن همه تصویر سازی که از قدرت خود به دنیا ارائه می کند نتوانسته مانع پیش روی این آتش سوزی شود. برخی نیز بر پیامدهای انسانی آن تمرکز کرده و با برخی بحران های دیگر انسانی در جهان مقایسه می کنند.
🔻فارغ از نظرات متنوع،از حیث اخلاقی در هر نقطه جهان که دردی متوجه انسانها شود باید همدردی انسانی داشت و برای رهایی آنها از خطرات دعا نمود یا اگر امکانش بود امدادرسانی بشردوستانه کرد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

08 Jan, 21:14


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل با نشر عکس فوق،خبر داد که حملات به جوامع یهودی و توهین به آنها در سراسر دنیا رشد قابل توجه و یهودی ستیزی گسترش پیدا کرده که امر نگران کننده ای است و این نشان می دهد که ایدئولوژی های مسموم خطری برای جهان است و باید هوشیارانه به مقابله با آنها پرداخت.وی در ادامه افزوده: البته انتقاد از موارد نقض حقوق بشر، یهودی ستیزی نیست.

🔻کمیسر عالی نگفته است که در سطح جهانی کدام عامل باعث رشد پدیده منفی مزبور شده است. کیست که نداند رفتار ضد انسانی صهیونیست ها و نسل کشی که طی 15 ماه گذشته به راه انداخته اند بیشترین عامل رشد نگرشهای افراطی علیه یهودیان بوده است. کیست که نداند متاسفانه دولت های حامی اسرائیل، حتی یهودیان منتقد و حق طلب علیه این جنایات را به نام یهودی ستیزی با محدودیت هایی مواجه می سازند که این خود به تقویت پدیده منفی مورد نگرانی کمیسر عالی کمک می دهد. البته کمیسر عالی و هر مقام دیگر سازمان ملل نمی توانند از ترس دولت آمریکا شفاف اینها را بازگو کنند و ناچارند در ایما و اشاره مطرح کنند چنانچه در جمله آخر کمیسر عالی این نکته نهفته است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

08 Jan, 20:33


🔴 آزادی بیان و ممنوعیت بیان تنفر آمیز و مروج توهین و تبعیض و خشونت ؛
🌱 درسهای ساده یک واقعه


🔻اخیرا همه مطلع شدند که فردی در قالب اینکه ارادت خود را به اولیای دینی ارائه می کند مطالب منزجر کننده و ضد همبستگی ملی را علیه برخی از علمای اهل سنت و اماکن دینی در زاهدان مطرح کرد که بازتاب های منفی گسترده ای را به ویژه نزد هموطنان اهل سنت در پی داشت . خوشبختانه این بار مسئولین ذیربط اعم از ضابطین دادگستری و مرجع قاضی بدون درنگ وارد شده و با طی فرایندهای قانونی فرد مزبور را بازداشت کردند و...

🔻 تا اینجای کار را اگر قرار باشد از منظر گفتمان حقوق بشر مرور کنیم اینطور میشود روایت کرد که فردی به نام آزادی بیان هر چه دلش خواسته گفته و ظاهرا هم فکر کرده که کار خوبی می کند چون محتوای مذهبی هم به بیان خود داده و انگار دارد علیه باطل حرف می زند. شاید توقع داشته که تشویق هم بشود همانگونه که برخی همفکرانش متعاقبا به تکرار حرفهای او پرداختند و فیلم های مشابهی را نشر دادند. اما این بیان از سوی هر فرد منصفی، گذار از خط قرمز های پذیرفته شده بیان و نقض حقوق دیگران و نظم عمومی تلقی شد و بر همین اساس نیز وقتی مراجع قانونی با وی برخورد کردند نه تنها افکار عمومی این امر را نقض آزادی بیان تلقی نکرد بلکه اقدامی عادلانه دانست که باید با سرعت و دقت انجام میشد وبر همین اساس، نیز اقدام مراجع قانونی مورد تمجید واقع شد چرا که هیچکس نباید به نام استفاده از آزادی یا به نام بیان اعتقادات خود به دیگران توهین و آنها را تحقیر یا زمینه تبعیض و خشونت علیه آنها را فراهم سازد و نظم عمومی و همبستگی ملی را مخدوش سازد.

🔻پرده سوم این ماجرا نیز از منظر گفتمان حقوق بشر قابل توجه است و آن نوع واکنش عالم دینی برجسته اهل سنت کشورمان است که در واقع یکی از اهدف بیان تنفر آمیز در ماجرای فوق بوده است. این عالم اهل سنت با صدور بیانیه ای اعلام کرد که قصد انتقام از فرد متخلف را ندارد بلکه هدف اصلاح است و همین که مراجع قانونی با فوریت اقدام کردند و فرد توهین کننده متوجه شده که کار غلطی را کرده و دیگر نباید تکرار شود کفایت است فلذا از حق شخصی خود گذشت می کند. لابد سایر مردم سیستان و اهل سنت نیز با عالم خود همدل و حتی از رفتار ایشان درس گرفتند.
https://shorter.me/2rg1t
https://shorter.me/Tb3Ty
🔻حال عموم مردم هم اصل رفتار اولیه آن مداح ،هم واکنش مراجع قانونی و هم عذرخواهی مداح و بیانیه عالم دینی شناخته شده سیستان و بلوچستان را قضاوت می کنند وهم برخورد بعدی مراجع قانونی را احتمالا با سایر مصادیق تطبیق خواهند داد .

🔻 باید همه بیاموزیم که از آزادی بیان استفاده مناسب ببریم و آنرا وسیله ای برای نقض حقوق دیگران یا تحریک همدیگر به تبعیض و خشونت و دعواهای فرقه ای جاهلانه و غیر انسانی قرار ندهیم. باید همه بیاموزیم که اهل گذشت و احترام به همدیگر باشیم . بیاموزیم که نمی شود ادعای دینداری کرد و اهل توهین و بی ادبی و تهمت زدن بود.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

08 Jan, 18:20


❇️برنامه هم اندیشی علمی شنبه 22 دیماه ساعت 15 الی 17 در موضوع «نقش فعالان سیاسی و احزاب برای پیشبرد مدارا، تفاهم و رعایت حقوق انسانی و شهروندی»

🍃با امکان حضور مجازی برای عموم مخاطبان علاقمند به پیگیری این هم اندیشی:
https://app.bigbluebutton.me/join/ej4qggmui5

🍃اطلاع رسانی قبلی:
https://t.me/ihrciran/13075

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

07 Jan, 20:00


♦️فراخوان جهانی تلاش برای توقف هر چه سریعتر نسل کشی در غزه

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، سازمان عفو بین الملل در پویش جهانی خود از همه ملتها خواست که برای توقف نسل کشی در غزه به هر نحوی که می توانند اقدام کنند و مطالبه گری در این خصوص را متوقف نسازند.

🔻شایان ذکر است همین پویش ها و فعالیت های متنوع در سطح جهانی موجب شده که در روزهای اخیر بعد از سال جدید میلادی مجددا تظاهرات های گسترده در کشورهای گوناگون علیه نسل کشی در غزه و لزوم آتش بس فوری و رسیدگی به جنایات عوامل نسل کشی از سر گرفته شده است.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

07 Jan, 19:49


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن ارائه آماری از تعداد اجرای حکم مجازات سلب حیات در نظام عدالت کیفری ایران در سال 2024 (بیش از 901 مورد) از این میزان کاربرد مجازات اعدام انتقاد و خواهان آن شد که مسئولین ذیربط در کشورمان برای کاهش یا توقف این روند، تدابیر موثری اتخاذ نمایند.
https://shorter.me/8CxHJ
🔻فارغ از چگونگی اعتبار سنجی صحت یا عدم صحت آمار اعلام شده مذکور، غیر قابل انکار است که روند نظارت و اعلام موضع سازوکارهای مختلف ملل متحد و بسیاری از سازمان های غیر دولتی بین المللی در قبال میزان بکارگیری مجازات سلب حیات یا تدابیر مربوط به تعلیق یا توقف این مجازات در کشورهای مختلف، در سالهای اخیر توسعه پیدا کرده و معمولا در مورد کشورهایی که از این مجازات استفاده می کنند انتقاد و از کشورهایی که این مجازات را محدود یا تعلیق یا حذف می نمایند، تقدیر به عمل می آید، چنانچه همین چند روز قبل، از تحول ایجاد شده در زیمبابوه برای توقف بکارگیری مجازات اعدام استقبال کردند.
https://t.me/ihrciran/13076
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

07 Jan, 19:10


🔷اطلاعیه واصله برنامه آموزشی در حوزه حقوق سلامت و برخی مسائل مرتبط با آن
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

06 Jan, 20:22


🔷اطلاعیه واصله برنامه آموزشی در زمینه صلح برای فعالان حوزه کودک و نوجوان
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

05 Jan, 20:41


🔴 حساسیت در خور توجه رسانه ها و افکار عمومی نسبت به اهمیت آزادی و امنیت پس از بیان

🔻در جهان امروز معمولا همه نظام های سیاسی در مورد آزادی بیان مردم مدعی رعایت هستند و کمتر حکومتی را می توان پیدا کرد که مسئولین آن نگویند که ما به آزادی بیان مردم کشور خود احترام می گذاریم. اما بلافاصله بسیاری از صاحب منصبان یادآوری می کنند که البته آزادی مزبور محدوده هایی دارد و با افرادی که از آزادی بیان سو استفاده می کنند، برخورد می کنیم یا مراقب هستیم که بیان نادرست کسی تشویش اذهان عمومی ایجاد نکند یا پیامدهای منفی دیگری در پی نداشته باشد و...

🔻از زاویه ای دیگر، هیچ کشوری را نمی توان پیدا کرد که با مصادیقی از بیان برخورد نکند حال ممکن است با مصادیق بیان تنفر آمیز یا مروج خشونت باشد یا بیان های ضد نظم و اخلاق عمومی یا دیگر موارد . تفاوت جوامع در همین جاست که در برخی کشورها سطح آزادی بیان و به ویژه آزادی و امنیت پس از بیان در حدی است که داوری عمومی در داخل این کشورها یا افکار عمومی فراملی آن است که آزادی بیان در آن کشور در سطح قابل قبولی رعایت می شود و رعایت ها نیز دوگانه و تبعیض آمیز نیست. اما دقیقا در نقطه مقابل، داوری افکار عمومی داخل کشورهایی که در سطح قابل قبول معادله مزبور رعایت نمیشود و برخوردها تبعیض آمیز و سلیقه ای است، اغلب منفی است و طبیعتا مردم سایر کشورهای دنیا نیز وقتی می بینند مردم یک کشور از سطح رعایت آزادی بیان خود ناراضی هستند و اعلام می کنند که براحتی مراکز قدرت می توانند آنرا نقض کنند، داوری جهانی نیز منفی میشود.(البته بگذریم از داوری های سیاسی گزینشی برخی دولتها علیه همدیگر که در زمره ابزارهای فشار و سو استفاده از هر مقوله است و ربطی به داوری عموم مردم ندارد)

🔻با لحاظ نکته یاد شده، امری طبیعی است که مردم جامعه ما و رسانه ها نیز نسبت به آزادی بیان و حق نقد ونظر عمومی حساس باشند و اگر در مواردی این حق به هر علت و توسط هر مرجعی در معرض نقض یا خدشه قرار گیرد، آنرا زیر ذره بین ببرند و خواهان آن باشند که آزادی بیان و آزادی و امنیت پس از بیان به خوبی رعایت شود تا هم امکان بهره برداری از ثمرات مثبت این آزادی در پیشبرد امور مملکت فراهم شود و هم موارد مشمول محدوده های پذیرفته شده این آزادی برابر موازین شناخته شده را نیز همه بپذیرند و کسی اگر خلاف کرد همه خواهان رعایت چارچوب دقیق حقوقی و قانونی شوند.

🔻اخیرا در خبرها اعلام شد که یکی از اساتید شناخته شده توسعه و اقتصاد سیاسی در ایران که از گذشته تا به حال هر گاه نظر و دیدگاهی مطرح کرده اند به طور طبیعی موافقان یا ناقدان و دیدگاههای مخالف ایشان نیز به بحث و گفتگو در خصوص مباحث ایشان پرداخته اند - و اتفاقا همین روند، لازمه گفتگوهای آزاد در فضای عمومی است - گویا به جهت نوشته های انتقادی خود در معرض هزینه های پس از بیان قرار گرفته اندو معلوم نیست این روند چه پیامدهای منفی در برخواهد داشت . این امر مورد رصد برخی رسانه ها واقع شده و به نقد آن پرداخته اند که نفس این حساسیت های فوری و تلاش برای صیانت از آزادی نقد و نظر به ویژه فعالیت فکری اهل علم و تفکر و دلسوز به کشور (از هر دیدگاهی که باشند)در خور توجه و تقدیر است .

امید است مراجع مسئول ضمن بکارگیری گوش شنوا و چشم بیدار برای شنیدن و دیدن نقدهای خیرخواهانه مطرح در جامعه و با درک اهمیت راهبردی فضای آزاد گفتگوهای نظری جدی در کشور، به تقویت آزادی های عمومی کمک دهند و همواره احیاگر حقوق و آزادی های عمومی در خدمت به توسعه و پیشرفت کشور باشند.
https://shorter.me/nltti
https://shorter.me/kCWvV
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

05 Jan, 19:58


🔷استقبال سازمان ملل و برخی نهادهای بین الملی ضد اعدام از تحول اخیر حقوقی در زیمبابوه

🔹بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، پیرو امضای رییس جمهور زیمبابوه بر قانونی که اعدام را در نظام حقوق کیفری این کشور کنار می گذارد، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از این رویداد، استقبال و آنرا قدمی مثبت در جهت احترام به حق حیات و حذف مجازاتی دانست که معایب آن بیش از جهات مثبتش است. هم چنین برخی از نهادهای بین المللی غیر دولتی چون عفو بین الملل نیز این واقعه را گامی مثبت تفسیر کردند و از سایر کشورها نیز خواستند که به جریان جهانی حذف مجازات سلب حیات در نظام عدالت کیفری بپیوندند.
https://shorter.me/ANuUH
https://shorter.me/MBuRv
🔹شایان ذکر است، اخیرا در مجمع عمومی ملل متحد نیز قطعنامه مربوط به حذف اعدام با رای اکثریت کشورها تصویب شد که در همین خبرنامه خب آن بازتاب یافت.( https://t.me/ihrciran/13004) گزارش جدیدی از دبیر کل سازمان ملل که روند تحولات در سراسر جهان در موضوع حذف اعدام را توضیح داده نیز چندی قبل توسط یکی از همیاران کمیسیون به فارسی ترجمه شده که به زودی در دسترس عموم قرار می گیرد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

05 Jan, 19:19


❇️به زودی اجرا میشود:
سلسله نشست های هم اندیشی « نقش فعالان سیاسی و احزاب در ترویج و نهادینه سازی مدارا، تفاهم و رعایت حقوق بشر و شهروندی»


🍃در چارچوب همکاریهای علمی کاربردی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران با نهادهای مختلف اعم از حاکمیتی یا غیر دولتی، این برنامه ریزی و هماهنگی انجام شده تا سه نشست علمی با موضوع یاد شده توسط امور پژوهشی کمیسیون با مشارکت جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان برگزار شود. عناوین نشست های سه گانه حول محور کلی فوق الذکر، به ترتیب عبارتند از:

- بررسی موضوع از منظر موازین حقوق بشر و تطبیق با نظام حقوقی ایران
- بررسی چالشهای فراروی فعالان سیاسی و احزاب در ایفای نقش مثبت برای ترویج و نهادینه سازی مدارا، تفاهم و رعایت حقوق بشر و شهروندی
- بررسی موردی تجربه برخی کشورها در حوزه نقش آفرینی مثبت فعالان سیاسی و احزاب برای ترویج حقوق بشر و شهروندی

🍃قرار است در هر نشست ابتدا دو نفر از اساتید و کارشناسان که قبل از جلسه با آنها هماهنگ شده و پرسشهایی برای ایشان ارسال گردیده است ، طرح بحثی پیرامون موضوع نشست داشته باشند سپس سایر حاضران به بیان نظر و گفتگو بپردازند. نشست اول، عصر روز شنبه 22 دیماه در محل سالن اجتماعات کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران برگزار خواهد شد. جزئیات بیشتر برنامه در پوستر آن اطلاع رسانی میشود.

🍃شایان ذکر است، برآیند هم اندیشی علمی مزبور در قالب توصیه ها و تجویزات کارشناسی برای رفع خلاها و نارسایی های موجود در نقش آفرینی مثبت فعالان سیاسی و احزاب در کشور یا کمک به بهبود وضعیت موجود در این خصوص ، مورد پیگیری مقتضی قرار خواهد گرفت.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

04 Jan, 21:14


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، در حالی که امروز خبرها حکایت از آن داشت که بیمارستان دیگری واقع در غزه در اثر حملات اسرائیل از خدمات دهی خارج شد و به تازگی جلسه شورای امنیت ملل متحد برگزار گردید که حملات به بیمارستان ها و شبکه سلامت مورد بررسی و اقدام عاجلی برای توقف این روند صورت گیرد، رفتار برخی دولتها به خوبی گویاست که حقوق بشر و انسانیت نزد آنها چه ارزشی دارد وقتی با منافع سیاسی ایشان هماهنگ نباشد. امروز اعلام شد که بایدن در آخرین روزهای حضور در کاخ سفید به کنگره اعلام کرده که در صدد است 8 میلیارد سلاح جدید برای ادامه نسل کشی به اسرائیل بدهد. هم چنین وزرای خارجه آلمان و فرانسه نیز بی خیال وقایع غیر انسانی و نگرانی های جهانی، ترجیح دادند تا در دمشق حاضر شوند و با فردی که تا دیروز خودشان او را تروریست می نامیدند و امروز در کنارش با تیپ جدید عکس یادگاری می گیرند، به جهانیان نشان دهند که اولویت های آنان چیست؟!
https://shorter.me/icJDL
https://shorter.me/NRa8D
https://shorter.me/WwN66
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

04 Jan, 20:31


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون،کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در نشست ویژه شورای امنیت ضمن تشریح حملات گسترده اسرائیل به بیمارستان ها در غزه و انواع جنایات دیگر، خواهان شکل گیری هیئت مستقلی برای مستند سازی این اقدامات و رسیدگی کیفری به جنایات مزبور شد. در جلسه شورا،نمایندگان سازمان جهانی سلامت نیز اعلام داشتند که مدتهاست اسرائیل هیچ جای امنی برای کارکنان بخش درمان و محیط های درمانی نگذاشته و همه آنها را هدف قرار می دهد.

🔻عجیب است که قدرتهای دارای حق وتو به ویژه آمریکا از این وضعیت هیچ احساس شرمی نمی کنند و صرفا تماشاگر این بیدادگری هستند و عملا با همین سکوت یا همدستی در ارتکاب جنایات، این امکان را فراهم می آورند که در سراسر دنیا طرفهای جنگ ها و درگیری ها خود را به هیچ قاعده و قانون انسانی و اخلاقی پایبند ندانند و حقوق بین الملل لگد مال شود. این پیامد وحشتناک را اخیرا جمعی از گزارشگران شورای حقوق بشر نیز با صدور دو بیانیه جداگانه مورد اشاره قرار دادند.

📍فیلم جلسه اخیر شورای امنیت:
https://shorter.me/LfkVt
📍بیانیه های جمعی از گزارشگران:
https://shorter.me/Sbet4
https://shorter.me/CMJvK
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

04 Jan, 20:08


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، با گذشت چند روز از اقدام تشکیلات محمود عباس در کرانه باختری فلسطین در خصوص تعلیق فعالیت دفتر شبکه الجزیره و خفه کردن صدای این رسانه که تحولات نسل کشی اسرائیل را پوشش می داد، هم چنان انتقاد علیه اقدام تشکیلات یاد شده در سطح جهانی ادامه دارد . کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل این اقدام را محکوم کرد و مصداقی از سرکوب آزادی بیان و رسانه تفسیر نمود و خواهان احترام تشکیلات خودگردان به موازین حقوق بین الملل و حقوق بشر شد.

🔻نکته در خور تاسف آنکه این اقدامات توسط خود فلسطینی ها علیه فلسطینی ها انجام میشود همانگونه که در همین چارچوب در روزهای گذشته حتی برخی نیروهای فلسطینی توسط عناصر تشکیلات خودگردان فلسطین و با همکاری اسرائیل هدف قرار گرفته و جان خود را از دست داده اند. برخی ناظران بر این باورند که این قبیل اقدامات با این تصور یا طمع صورت گرفته که در آینده آمریکا پادرمیانی میکند تا سهم در خور توجهی به تشکیلات خودگردان در اداره غزه یا کرانه باختری داده شود اما بعید است اسرائیل جز به نابودی همه آنها قانع شود.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 18:51


♦️در خور توجه: بازتاب های حقوقی فراملی عملکردهای اجرا شده در سطوح ملی کشورها

🔻در خصوص نوع و میزان پوشش افراد از جمله باورمندان به ادیان و سنتهای گوناگون، چندین سال است که در محافل حقوقی در سطح جهانی بحث هایی از منظر باورهای اعتقادی افراد یا حقوق و آزادی های عمومی از یکسو و نظم عمومی یا اخلاق و خیر عمومی از سوی دیگر مطرح شده است . در این زمینه جدای از قاعده گذاری ها یا رویه های حقوقی و قضایی که در سطح ملی کشورهای گوناگون مطرح شده است، نمونه هایی در سطح برخی نهادهای بین المللی و محاکم فراملی چون دیوان اروپایی حقوق بشر نیز رسیدگی شده که خود موضوع تحلیل و تفسیرهای گوناگون واقع شده است. از مجموع بحثهای مطرح شده، این برداشت عمومیت پیدا کرده که به باورهای اعتقادی افراد و حق آنها در این زمینه باید احترام گذاشت و نوع پوشش مردم هر جامعه امری عمدتا عرفی و فرهنگی و هماهنگ با ساختارهای اجتماعی است که بنا به سنت ها و رویه های اختیاری خود مردم شکل گرفته یا تحولاتی پیدا کرده است و نمی توان نه آنها را مجبور به پوشش خاصی کرد ویا از پوشش خاصی منع نمود. علاوه بر این، همه جوامع متکی بر استدلالهای گوناگون از جمله باورهای اعتقادی یا سنتهای عرفی و مدنی حداقلی از پوشش را در قالب الزامات نظم عمومی یا اخلاق و خیر عمومی رعایت می کنند و اگر افرادی رعایت نکنند هم با مواجهه منفی عرف و جامعه روبرو می شوند وهم پیامدهای حقوقی دربردارد . این قاعده کلی البته در برخی کشورها در محیط های خاص و تعریف شده با استثنائات و انعطاف مواجه است.

🔻اخیرا یکی از کارشناسان حوزه حقوق کیفری در کشورمان نمونه ای از طرح موضوع حجاب که به تازگی در دیوان کیفری بین المللی واقع شده را در یکی از رسانه های داخل کشور روایت کرد که مورد توجه امور پژوهشی کمیسیون قرار گرفت و قطعا برای علاقمندان به مطالعات ذیربط نیز توجه برانگیز جلوه کرده و می تواند برای دست اندرکاران ملی نیز مفید باشد تا همواره به بازتاب های اقدامات داخلی نیز توجه داشته و تدابیری را اتخاذ نمایند که هم حقوق مردم در داخل رعایت گردد وهم تصویر مناسب و معقولی از وضع کشورمان را در سطح جهانی منعکس کند.
https://shorter.me/KwwES
📍سوابق پرونده مورد اشاره در سامانه دیوان کیفری بین المللی:
https://www.icc-cpi.int/mali/al-hassan

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 18:01


🔷نظارت مردمی ؛ بهترین تضمین کننده روندهای عدالت گستر

🔹برابر تجربه جهانی، بهترین روندهای عدالت گستری و رعایت حقوق مردم در کشورهایی حاصل شده که مردم نظارت موثری بر همه امور دارند و شفافیت در همه جنبه های حکمرانی رعایت میشود . در چنین جوامعی، حاکمان حتی اگر خود مایل نباشند پاسخگو باشند، شرایط ساختاری آنها را ناچار می سازد که در معرض پاسخ دهی قرار گیرند و اگر ضعف و اشکالی در عملکردهای خود دارند با فوریت رفع کنند و هیچگاه از نظر اکثریت مردم در عین رعایت دیدگاههای اقلیت غافل نشوند.

🔹در همین چارچوب، هر چه ما نیز در جامعه خود نظارت های مردمی را گسترده تر و عمیق تر کنیم راه بسیاری از فسادها و اشکالات و سو عملکردها بسته خواهد شد، فارغ از اینکه در موارد بی شمار خود زمینه ای را فراهم خواهد ساخت تا ابتکارات و نظرات مفید از سوی مردم به مسئولان و صاحب منصبان منتقل شود و زمام امور در مسیر درست خود قرار گیرد یا تقویت شود.

🔹هر روزه می توان نمونه های خوب نظارت مردمی را ملاحظه کرد. به عنوان یک مثال، چند روز قبل نوشتاری در یکی از رسانه ها منتشر شد که روند بکار گیری زنان در وزارت امور خارجه و نمایندگی های خارجی ایران را مورد توجه قرار داده است. این نوشتار کوتاه مدعی شده که روندها نه تنها در مسیر مناسب و هماهنگ با بکارگیری زنان توانمند و شایسته در دیگر وزارتخانه ها طی چند ماهه اخیر فعالیت دولت کنونی نبوده است بلکه می توان نوعی عقب گرد را مطرح کرد. این نوشتار کوتاه ، طبیعتا مسئولان وزارت خارجه را در معرض نظارت مردمی در موضوع یاد شده که مصداقی از عدالت خواهی است قرار می دهد. از یاد نبریم که امروزه در میان بانوان توانمند و تحصیل کرده کشورمان کم نیستند افرادی که شایستگی تصدی در عرصه سیاست خارجی به عنوان نمایندگان کشور را دارند و هیچ توجیهی به مردسالاری در این عرصه نیست خصوصا که رفع بی عدالتیهای جنسیتی علاوه بر دستاوردهای متنوع داخلی ، برای تصویر کشورمان در سطح جهانی نیز پیامدهای مثبت دارد.
https://shorter.me/dN1sa
🔹طبیعتا در آینده اقدامات موثر در وزارت امور خارجه معمول یا اطلاع رسانی مناسبی برای پاسخ دهی به این نقد و نظر مطرح خواهد شد که مجموعه این مطالبه گری ها برای رعایت عدالت و توسعه نظارت های مردمی و پاسخگویی مراجع قانونی در قبال پرسشگری جامعه به نفع کشور است.
@@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 14:11


♦️درنگ: در پنجمین سالروز اقدام تروریستی ترامپ و همدستانش در تجاوز به حقوق کشورهای ایران و عراق و هدف قرار دادن دو تن از فرماندهان برجسته نظامی ایران و عراق و همراهانشان، نه تنها جمعیت های قابل توجه در ایران، بلکه در عراق نیز برابر تصاویر فوق این مناسبت را گرامی می دارند و یادآوری میکنند که این اقدام تروریستی فراموش نشده و بر دفاع از حقوق ملی خود تاکید دارند.

🔻جمله بکار رفته در یک نوشته سپهبد سلیمانی مبنی بر اینکه « خود را سرباز در خانه هر مسلمانی می بینیم که در معرض خطر است» این روزها در سطح ایران و سایر کشورها به ویژه در فضای مجازی زیاد بازنشر شده تا هم نوع نگاه این فرمانده ارشد نظامی ایران را بازتاب دهد و هم درسی باشد برای سایر صاحبان قدرت که خود را نوکر مردم و در خدمت مردم ببینند و برای آرامش و رفاه و امنیت آنان از هر تلاشی فروگذاری نکنند.
🔻 امور پژوهشی کمیسیون امیدوار است هر چه سریعتر صلح و آرامش بر منطقه حاکم و عدالت در مورد عوامل جنایات و متجاوزان به حقوق ملتها اجرایی شود.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 12:50


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، دو هفته قبل سفیر عربستان در تهران با مسئولین وزارت دادگستری ایران دیدار و بر گسترش همکاری های قضایی تاکید کرد اما به تازگی بدون اطلاع ایران از اینکه قرار است چند حکم محکومیت اعدام در مورد اتباع ایران به علت قاچاق مواد مخدر اجرایی شود، پس از اعدام محکومین مزبور خبر آن را اعلام کردند. این نحوه اقدام هم از حیث میزان پایبندی عربستان به موازین بین المللی از جمله کنوانسیون روابط کنسولی وین و حقوقی که دولت ایران و اتباع ایران داشته اند، در خور توجه است وهم از این حیث که سطح و اندازه بهبود روابط بین ایران و عربستان فهم شود به گونه ای که بعد اعدام تازه به ایران خبر می دهند که حکم اجرا شد و عفو یا تخفیف مجازات در کار نیست.
🔻فارغ از موضع دولت ایران در موضوع فوق، نهادهای بین المللی مختلف معمولا اعدام های مواد مخدر در عربستان یا هر کشور دیگر را محکوم و رد می کنند.
https://shorter.me/RxUbQ
https://shorter.me/4L_ai
https://shorter.me/jiq-A
🔻مقاله ای فارسی در خصوص انسانی تر شدن حمایت کنسولی در جهان کنونی:
https://shorter.me/AF3OP
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 11:34


🌿درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، آغاز سال میلادی 2025 بهانه ای شد تا فعالان محیط زیست و تغییرات اقلیم به ترویج برخی گزاره ها برای صیانت از حیات همه انسانها و عموم موجودات بپردازند. در عموم فعالیت های ترویجی از مخاطبان خواسته شده که سال جدید را فرصتی قرار دهند برای اینکه رفتارهای مثبت بیشتری در حوزه محیط زیست و مواجهه مناسب با تغییرات اقلیم داشته باشند.

🍃این خطاب برای همه مردم دنیا از جمله ما ایرانیان در خور توجه است. کشور ما در اثر مشکلات زیست محیطی و تغییرات اقلیم با چالشهای متنوعی روبروست که برخی از آنها به کشورهای اطرافمان نیز مربوط میشود. اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهیم و برای جلوگیری از مخاطرات بیشتر، مسئولانه نقشی مثبت ایفا کنیم.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 11:08


🔶درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، سازمان عفو بین الملل در آغاز سال جدید میلادی یادآوری کرد که اگر زندگی بدون خشونت می خواهیم باید به رعایت حقوق بشر اهمیت دهیم. معنای متقابل این جمله ساده آن است که اگر نقض حقوق بشر را امری عادی ببینیم یا برای آن توجیهات گوناگون ناروا ارائه کنیم، در واقع برای گسترش خشونت و ناامنی و نیستی در جامعه بشری و حتی جهان فراگیر شامل محیط زیست و عموم موجودات قدم برداشته ایم.

🔸برای آنکه حقوق بشر را رعایت کنیم اول باید حق ها و آزادی های انسانی و مسئولیت های متقابل هر مورد را بشناسیم و مبتنی بر آگاهی، رفتار خود را تنظیم کنیم. بدا به حال آنها که از حق ها و آزادی ها و مسئولیت های هر مورد مطلع هستند و آگاهانه نقض حقوق می کنند و عملکردهای منفی خویش را نیز نمی بینند و به حساب نمی آورند و گاه از این بدتر، آنرا نشانه زرنگی و موفقیت خود قلمداد می کنند!
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 10:55


💎درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، دبیر کل سازمان ملل در آغاز سال جدید میلادی گفت: با هم می توانیم سال 2025 را شروعی تازه [برای تحقق و گسترش خوبی ها] قرار دهیم. البته این مهم نه در حالتی که با جهان پر از تفرقه و جدایی روبرو باشیم، بلکه در صورتی که ملتها با هم متحد و همدل باشند و حرکت رو به جلو را پیگیری کنند،تامین میشود .

🍃گاه بسیاری از مشکلات ما انسانها ناشی از عدم رعایت گزاره های ساده ای است که اگر دقت کنیم همه از آنها مطلع هستیم ولی هم چنان براحتی نقض می نمائیم ! کیست که نداند همدلی و همکاری و وفاق بین انسانها راهکار اساسی حل چالشها در هر جامعه ای چه در سطح محلی، ملی ویا جهانی است؟

🍃سعی کنیم هر یک در شعاع اثرگذاری خود همبستگی بین انسانها را تقویت نمائیم تا با هم امکان رفع مشکلات پیش رو بهتر فراهم شود.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

02 Jan, 10:06


♦️درنگ: با آغاز سال جدید میلادی در روز گذشته مراسم های شادی متعددی در کشورهای مختلف اجرا شد چنانچه در همین شادی ها تعدادی نیز در برخی کشورها چون آلمان کشته یا هزار خودرو در فرانسه به آتش کشیده شد . به موازات این رویدادهای آغاز سال میلادی، در برخی کشورها چون آمریکا وقایع منفی ضد انسانی تری واقع شد از جمله یک اقدام ضد انسانی کهنه سرباز آمریکایی که با کامیون تعدادی از مردم را در نیواورلئان به قتل رساند و معلوم نیست در اعتراض به چه چیزی عامل این جنایت چنین کرده اگرچه مقامات آمریکایی مدعی شده اند که وی نشان داعش را با خود داشته است. دیگری که خودرویی جلوی هتل ترامپ منفجر کرده نیز سابقه نظامی دارد!
اما به موازات این رویدادها، بسیاری در سطح جهان شروع سال جدید میلادی را با یادآوری وضعیت غیر انسانی مردم غزه گرامی داشتند و ابراز امیدواری کردند که هر چه سریعتر نسل کشی متوقف و مردم فلسطین و سایر مناطق جنگی در سراسر جهان به آرامش برسند.
💐امید آنکه سال 2025 سالی با دستاوردهای انسانی قابل توجه برای عموم بشریت باشد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 19:26


♦️آخرین گزارش کمیسر عالی حقوق بشر در آخرین روز سال 2024 علیه حمله به بیمارستانها در غزه

🔻بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون، دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در آخرین روز سال 2024 با انتشار گزارشی تاکید کرد که اسرائیل به صورت نظام مند تمامی مراکز درمانی غزه را از بین می برد چنانچه به تازگی یک بیمارستان دیگر را در شمال غزه مورد هدف قرار داد و رییس آنرا بازداشت کرد که تاکنون هیچ اطلاعی از سرنوشت پزشک شناخته شده این بیمارستان نیز در دست نیست.
این مقام سازمان ملل خواهان در معرض اجرای عدالت قرار گرفتن تمامی افرادی شده که این گونه به صورت شفاف و عریان حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بشر را نقض می کنند و مرتکب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت میشوند.
🔻شایان ذکر است چند روز قبل نزدیک بود رییس سازمان جهانی سلامت(who) نیز در حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا کشته شود. بسیاری از ناظران گفتند این حمله نشان داد که اسرائیل تا چه اندازه با سازمان متولی امور بهداشت ودرمان جهان نیز تضاد دارد و مایل است به هر صورت شده این سازمان خفه باشد تا بتواند به کشتار خود ادامه دهد.
📍متن گزارش مورد اشاره:
https://shorter.me/nBYE-
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 18:40


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، در روزهای پایانی سال 2024 گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در زمینه مبارزه با تروریسم در عین رعایت حقوق بشر، ضمن تشریح چگونگی اقدام اسرائیل در ارائه تفاسیر نادرست و ضد موازین حقوق بین الملل برای ادامه جنایات و نسل کشی با ادعای مبارزه با تروریسم تاکید کرد که باید هر چه سریعتر زمینه پاسخگویی کیفری عوامل جنایات و حامیان آنها فراهم گردد. وی اذعان نمود که 99 درصد تجهیزات نظامی مورد نیاز را اسرائیل از طریق آمریکا و آلمان دریافت می کند. به عبارت دیگر، شفاف سازی کرد که کدام دولتها بیشترین سهم را در ارتکاب جنایات اسرائیل دارند و باید در معرض پاسخگویی قرار گیرند. اما این اظهارات چندان برای افکار عمومی تازگی نداشت چرا که جهانیان می دانند که کدام دولتها در شکل گیری جنایات و استمرار آن نقش داشته و دارند و چرا مطالبات متعدد انسانی، اخلاقی و حقوقی در ساختارهای کنونی نظم جهانی چندان نتیجه ای ندارند و به چه علت و عواملی به درب بسته می خورند. شاید همین آگاهی ها و مطالبات ملتها در آینده واقعیات تلخ کنونی جهان را تغییر دهد.
با این امید، نباید دست از تلاش عدالت خواهانه برداشت.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 14:03


🌿میراث بشری متعلق به همه انسانها و نیازمند صیانت همگان

🍃بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون،یونسکو در پایان سال 2024 با نشر گیف کوتاهی و خبردهی اینکه در سال 2024 بیست وشش اثر جدید طبیعی یا فرهنگی در کشورهای مختلف به فهرست میراث مشترک بشری افزوده شد، از همه جهانیان خواست که اولا) میراث فرهنگی و طبیعی مستقر در کشور خود یا دیگران را بشناسند و قدر بدانند و از مجموعه آنها لذت برده و بر غنای انسانی بیفزایند. ثانیا) توجه کنند که میراث فرهنگی ثبت شده در فهرست جهانی متعلق به همه بشریت است و همواره با همین نگاه باید برای حفاظت از آنها نه تنها مردم جامعه ای که اثر مزبور در آن واقع شده بلکه همه مردم جهان حساس باشند و این میراث را سالم به نسل های آتی نیز منتقل سازند تا آنها نیز از آنها بهره ببرند.
https://www.unesco.org/en/world-heritage/committee-2024
https://www.unesco.org/en/world-heritage/grid?hub=68246
https://whc.unesco.org/en/statesparties/ir/
🍃از خود بپرسیم ما ایرانیان تا چه اندازه از میراث فرهنگی و طبیعی خود مطلع و از آنها صیانت و بهره های انسانی موثر می بریم؟
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 13:32


♦️فراخوان سازمان عفو بین الملل در پایان سال 2024 برای استمرار تلاش مردم دنیا برای توقف نسل کشی در غزه

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، سازمان عفو بین الملل در ادامه فعالیت های متنوع اطلاع رسانی که طی ماههای گذشته علیه نسل کشی در غزه انجام داده است، در پایان سال 2024 نیز تاکید کرد که هم چنان اولین موضوع حقوق بشری دنیا لزوم توقف نسل کشی در غزه است و بر همین اساس نیز برجسته ترین فعالان حقوق بشر در دنیا بر این مهم تاکید می کنند چرا که ادامه نسل کشی مزبور، فارغ از رسوایی عوامل ارتکاب جنایات و حامیان آنها، آبرویی برای بشریت هم نگذاشته از این حیث که نتوانسته بعد 15 ماه مانع ادامه نسل کشی شود.

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 13:09


🔴درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، در ارزیابی صندوق کودکان ملل متحد(یونیسف) مشخص شد سال 2024 از جمله بدترین سالها برای کودکان در طول تاریخ بود چرا که در اثر بحران های مختلف از جمله در غزه یا دیگر مناطق جنگی هزاران کودک بیگناه هدف جنایت قرار گرفتند و جان خود را از دست دادند یا با مصدومیت های گوناگون مواجه شدند یا در اثر تحمل گرسنگی و سایر فشارها در بدترین شرایط بسر می برند.

🔻طبیعتا این قبیل ارزیابی ها، وظیفه همه دولتها و جوامع را بیشتر می کند تا برای جلوگیری از این روند چه در سطح بین الملل و چه در سطح ملی کشورهای خود اقدامات لازم را برای رعایت حقوق کودکان معمول دارند.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 11:48


🔷درنگ : بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، دبیر کل سازمان ملل در واپسین لحظات سال 2024 ضمن ارائه برآوردی از تحولات سال2024 و چالشهای بزرگ جامعه بشری ، چشم اندازی از سال 2925 ارائه کرد و یادآوری نمود که «قدرت امید» برای ایجاد تحول در عرصه بین المللی را نباید دست کم گرفت . فلذا اولا باید امید و قدرت مبتنی بر آن را درست فهم کرد و در اثر مشکلات و چالشهای گوناگون آنرا از دست نداد. ثانیا به اتکای قدرت امید باید برنامه ریزی مناسب کرد و برای رسیدن به اهداف مثبت، تلاشهای لازم را بکار گرفت و تاب آوری و ایستادگی لازم را حفظ نمود.

🔹تذکر دبیر کل می تواند خطاب به شهروندان عموم کشورها و برای تغییر و تحولات داخلی جوامع نیز در خور توجه باشد. امید را باید در سخت ترین شرایط نیز حفظ کرد و به اتکای قدرت برآمده از امید، موانع را از سر راه برداشت و وضع بهتر را شکل داد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

31 Dec, 11:16


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، کارشناس مستقل تابعه شورای حقوق بشر ملل متحد در زمینه نظم عادلانه و دموکراتیک بین المللی، پیرو استمرار جنایات در غزه ، نقض آتش بس و حملات به لبنان و تجاوزات اخیر به سوریه اعلام کرد :آنچه این روزها در فلسطین، لبنان و سوریه می گذرد آخرین آزمون بقای حاکمیت قانون در عرصه بین المللی و قواعد و موازین برآمده از نظام ملل متحد خواهد بود.

🔻اظهار نظر فوق حکایت از آن دارد که این استاد حقوق بین الملل و یکی از مسئولین در میان سازوکارهای تابعه شورای حقوق بشر سازمان ملل همراه با افکار عمومی جهان این تلقی را دارد که اعتبار قانون و حقوق در عرصه جهانی به شدت آسیب دیده است و اگر برخی روندهای کنونی در دنیا ادامه یابد، در واقع نظم بین المللی به جای آنکه به سمت نظم دموکراتیک و عادلانه حرکت کند به سمت هرج و مرج یا نظم قدرت محور شبه جنگل عقب گرد نموده است.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

28 Dec, 19:02


♦️درنگ: یکی از ضرورت های بهبود وضعیت در خصوص هر موضوع، داشتن اطلاعات و آمار دقیق وضع موجود است. در همین چارچوب، وقتی قرار باشد با انواع خشونت ها علیه زنان مقابله و حمایت لازم از زنان به عمل آید ابتدا باید دقیقا اطلاعات وضع موجود را دانست. به عنوان نمونه، بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران اخیرا بررسی میدانی فراگیری که در اتحادیه اروپا در این خصوص انجام شد داده های مهمی را در اختیار مخاطبان قرار داد از این حیث که چه تعداد زن در اروپا تجربه تحمل خشونت فیزیکی یا جنسی را داشته اند، چه تعداد از زنان در محیط کار یا جامعه خشونت های مزبور را متحمل شده اند، چه تعداد قربانیان، موضوع را به پلیس گزارش کرده اند، چه تعداد از خدمات اجتماعی برخوردار شده اند و...

🔻طبیعی است وقتی داده ها به صورت دقیق و بررسی شده در اختیار باشد ، برای رفع عوامل مختلف بروز خلاف و جرم می توان بهتر برنامه ریزی و اقدام کرد. البته این شفاف سازیها، واقعیات جامعه را نیز آشکار می سازد از جمله اینکه وقتی آمارهای بروز خلاف بالا باشد، متصدیان جامعه مزبور نمی توانند شرایط را جور دیگری جلوه دهند یا منکر وجود مشکلات شوند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

28 Dec, 14:30


🔶اطلاعیه واصله برنامه علمی در موضوع استناد قضات به موازین بین المللی از جمله موازین حوزه حقوق بشر
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Dec, 21:03


♦️لزوم حساسیت نسبت به شکل های نوین برده داری در همه جوامع

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، یکی از رسانه های منطقه گزارشی در مورد برده داری نوین در عراق با تمرکز بر نحوه برخورد با زنان نیجریه ای در این کشور منتشر کرد که ضمن آن علاوه بر ارائه توضیحاتی از بعضی قربانیان، نسبت به وضعیت های مشابه در برخی از دیگر کشورهای عربی خاورمیانه نیز مطالبی را بازگو کرده است. فارغ از اینکه طبیعتا مسئولین عراق باید این گزارش را به دقت مورد پیگیری قرار دهند تا در صورت صحت، نسبت به رفع وضعیت غیر انسانی هزاران زنی که از آنها در این گزارش سخن به میان آمده اقدامات موثر معمول گردد، همواره باید مراقبت کرد که در هیچ کشوری مظاهر نوین برده داری ظهور و بروز پیدا نکند و هر جا هست برای رهایی قربانیان و حمایت انسانی از آنها اقدام کرد.

🔻اگر فردی کرامت انسانی او رعایت نشود و اختیاری بر مهم ترین داشته های مادی و معنوی خود نتواند اِعمال کند و همواره ناچار باشد تن به انواع ظلم ها بدهد، در واقع برده دیگران تلقی میشود .

🔻با کمال تاسف، بنا به آمار سازمان ملل امروزه حداقل50 میلیون نفر مشمول برده داری نوین در سراسر دنیا می شوند. زنان و کودکان از جمله قربانیان اصلی برده داری نوین هستند. به جهت اهمیت موضوع، سالهاست جایگاه خاصی در میان گزارشگران شورای حقوق بشر سازمان ملل فقط با تمرکز بر برده داری نوین و پیامدهای ضد انسانی آن فعالیت می کند و هر ساله گزارشات نظارتی مهمی را نشر می دهد و توصیه های کاربردی را خطاب به دولتها و سایر بازیگران در عرصه جهانی اعلام می دارد.
https://shorter.me/PQo2p
https://shorter.me/eChbj

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Dec, 20:50


🔷اطلاعیه واصله برنامه ای در مورد حقوق کودک

🔹لینک شرکت در نشست که با گزینه مهمان، علاقمندان امکان ورود دارند:
https://www.skyroom.online/ch/rooydadestan/event219781

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Dec, 19:38


🔴 واکنشهای متنوع به مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی ؛ قابل تامل از منظر حقوق مردم

🔻در قبال مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی در رفع فیلتر محدود برخی برنامه های فیلتر شده و اعلام اینکه این روند بتدریج کاملتر می شود، تحلیل ها و واکنشهای متنوعی در این چند روز دیده شد که از منظر حقوق مردم توجه به آنها خالی از لطف نیست.:

🔻گروهی شامل رسانه های فارسی زبان و مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی در خارج کشور سعی کردند با رویکرد گسترش یاس آفرینی در جامعه ایران این رویداد را غیر مهم جلوه دهند و هم چنان نظام را به نقض حقوق مردم متهم سازند و اینکه رییس جمهور وعده ای که داده بود را نتوانسته اجرایی کند و...

🔻طیف تندی در نقطه مقابل گروه قبلی در داخل کشور ولی با همان مطلق گرایی و البته با ادبیاتی متفاوت به مسئولین شورای عالی فضای مجازی تاختند چون دبیر ستاد امر به معروف استان تهران که قبلا عین پیام ایشان در همین خبرنامه از زاویه خاصی مورد توجه قرار گرفت یا اظهارات برخی سیاسیونی که منتقد دولت هستند که مجدد این رویداد را مستمسکی برای حمله به دولت قرار دادند و ادعا کردند که قرار است ایران را شبیه تابلند کنند و...

🔻گروه محدودی به ابراز نظر تند بسنده نکردند بلکه در تهران به خیابان آمده و اعتراض موتوری را بعد از نماز جمعه با نام امت حزب الله دنبال کردند که بنا به آنچه از آنها نشر یافته جلوی چند موتوری، بلندگو بدستی روی خودروی نیسان وانت شعار می دهد «طرح رفع فیلترینگ، فتنه مرجفون است، رسانه معاند، مخل امنیت است». در واکنش به این اقدام نیز نقدهایی در رسانه ها در همین ساعات اخیر نشر یافت که قابل توجه است.

🔻برخی از فعالان رسانه ای نقدهای حقوقی را بر شورای عالی فضای مجازی وارد ساختند که چرا برای شناسایی حقوق مردم قوی تر اقدام نکرده است وباید گسترده تر رفع فیلتر می کرد و وضع موجود هیچ توجیه امنیتی یا متناسب با حقوق مردم ندارد.

🔻بسیاری از رسانه ها و فعالان سیاسی اجتماعی از اقدام شورای عالی فضای مجازی تقدیر کردند و یادآوری نمودند که شجاعت اصلاح تصمیمات نادرست قبلی یا تصمیماتی که هم اینک کاربرد مناسبی ندارد، قابل توجه است و قطعا در گام های بعدی می تواند به رعایت کامل حقوق مردم در فضای مجازی در عین حکمرانی قانونمند منتهی شود.
https://shorter.me/E5jsQ
https://shorter.me/GrQH2
https://shorter.me/lztVx
https://shorter.me/ePylk
https://shorter.me/7Uqyh
🔻مجموعه این واکنشها، تنوع دیدگاهها در کشورمان را نشان می دهد که در این حد امری طبیعی است. اما نکته مهم آن است که اولا با رعایت حق نقد ونظر، همه بتوانند دیدگاههای خود را به صورت مسالمت آمیز مطرح یا در مورد نظر دیگران مطالب خود را بیان کنند. ثانیا باید بر اساس نظر اکثریت جامعه، در مجاری حکمرانی، تصمیم گیری صورت گیرد و در عین حال حقوق اقلیت رعایت گردد از جمله حق نقد و نظر یا اهتمام به دغدغه های درست آنها که مورد تائید کارشناسان قرار گیرد. ثالثا برای حل چالشها تاخیرهای بی مورد ایجاد نشود بلکه وقتی قرار است قدمی در جهت بهبود امور برداشته شود با قاطعیت و جدیت باشد نه اینکه آن قدر تاخیر یا ضد ونقیض عرضه شود که افکار عمومی به کلی از خیر مراجع مسئول بگذرد .
حاکمیت اگر در این راستا اقدامات مختلف خود را راهبری کند، قطعا همراهی و اعتماد عمومی را به همراه خواهد آورد و قدمی مثبت نه تنها در حوزه فضای مجازی بلکه دستاوردهایی در بخشهای مختلف در پی خواهد داشت.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Dec, 19:21


♦️درنگ: این روزها در سطح جهانی بیشتر مشغولیت ها متمرکز بر ایام شادی کریسمس و تعطیلات پیش روی آغاز سال میلادی است و همین امر فرصتی را فراهم ساخته تا اسرائیل جنایات خود را توسعه دهد. حمله به زیر ساخت های غیر نظامی در یمن از جمله فرودگاه صنعا در حالی که برخی مقامات سازمان ملل و مدیر کل سازمان جهانی سلامت در همان فرودگاه بوده اند و دست اندرکاران پرواز آنها کشته یا مجروح شده اند ، ادامه نسل کشی در غزه و حمله به بیمارستان ، ادامه تجاوزات در سوریه و حتی استمرار حملات پراکنده به جنوب لبنان و نقض آتش بس از جمله وقایع همزمان با ایام بعد از کریسمس است. در چنین روزهایی حتی انتقادات جناب پاپ فرانسیس رهبر مسیحیان کاتولیک جهان در مورد جنایات اسرائیل نیز تحمل نشد و با برخورد سیاسی زشت دولت اشغالگر مواجه گردید.
https://shorter.me/Hf46V
https://shorter.me/GyNas
https://shorter.me/JfzpM
🔻آیا روندهای ضد انسانی کنونی در سال 2025 متوقف میشود؟ با امید باید زیست و البته برای استقرار حق و عدل تلاش کرد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Dec, 12:53


🔷تصویر کتاب تازه منتشره در یکی از حوزه های مهم حقوق انسانی در جهان معاصر که با تمرکز بر اندیشه و سیره امام علی (ع) ارائه شده است

🔹در پشت جلد کتاب به عنوان معرفی این اثر چنین نوشته شده است:« حاکمان همیشه شعار عدالت می دهند ولی عدالت در هر نظام سیاسی با شیوه برخورد با مخالفان سنجیده می شود. پاسخ به این سئوال که آیا شهروندان حق اظهار نظر مخالف داشته و می توانند به تصمیمات حکمرانان اعتراض کنند و در صورت اعتراض، چه برخوردی با آنها صورت می گیرد؟ در نظام های مختلف، متفاوت است. درس گفتارهای نهج البلاغه در سال 1402 به بررسی این موضوع بر اساس سیره علوی و به استناد نهج البلاغه اختصاص یافته است و در پایان، این پرسش مطرح گردیده که چرا شیعیان علی بن ابیطالب مانند آن حضرت عمل نمی کنند؟ »

🔹شماره ارسال پیامک و تلگرام نشر میراث قلم به عنوان ناشر اثر فوق این گونه ذکر شده است: 09370770303

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Dec, 20:58


♦️درنگ: برخی نقد و نظرهای منتشره در کشور گاه خیلی عجیب و غریب جلوه می کند.
در شورای عالی فضای مجازی در خصوص موضوع فیلترینگ بعد از جلسات گوناگون و بررسیهای خاص خود و وجود آرای متنوع،چارچوبی تصویب شده و روسای قوا و سایر اعضا از جمله اعضایی که از نهادهای نظامی هستند به تصمیمی حداقلی در قبال مطالبات مطرح در افکار عمومی رسیده اند و لابد از نظر مقام رهبری نیز خبر داشته و درنظر گرفته اند. یک شهروند که در رسانه ها با عنوان دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران معرفی شده نه تنها رییس سازمان تبلیغات اسلامی و عضو شورای مزبور را به شدت مورد حمله قرار داده و همه مقامات تصمیم گیر کشوری و کارشناسان ذیربط را متهم به تسلیم در برابر دشمنان کشور کرده بلکه این گونه وانمود ساخته که فقط ایشان نظر رهبری را فهمیده و همه مسئولان دیگر نفهمیده اند!

🔻اگر یک شهروند، بدون داشتن منصب در نهادهای رسمی هر نقدی را علیه مسئولان وارد سازد،شاید طبیعی باشد اما از کسی که در مراجع رسمی حضور دارد آن هم نهادی که باید معیارهای مختلف را در انجام وظیفه خود رعایت کند، این گونه اظهار نظر کردن چه پیامی برای نحوه حکمرانی در کشورمان دارد؟!

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Dec, 20:03


🌿ایران، زیبایی احترام به همبستگی ملی در عین تنوع فکری و اعتقادی و لزوم رعایت حقوق همگان

◽️پنجم دیماه در برابر سازی با تقویم ایران باستان مصادف است با روزی که از سوی زرتشتیان به عنوان سالروز درگذشت آشو زرتشت پیامبر یکتاپرست ایرانیان در دوران کهن ذکر شده است. طبیعتا هموطنان زرتشتی بدین مناسبت برنامه های خاص خود را دارند و بر تفکرات پیامبر خود مروری مجدد می اندازند . همزمان با این روز، امسال دستیار رییس جمهور و رییس شورای تازه عنوان پیدا کرده اقوام ، ادیان و مذاهب پیامی را صادر کرده و ضمن احترام به هموطنان زرتشتی و گذشته یکتاپرست ایرانیان، برای همه آرزوی سلامتی و همدلی کرده است. این ابراز نظر شاید در میان رویدادهای مختلف ملی یا جهانی توجه زیادی را به خود جلب نکند اما درنگی کوتاه در این خصوص خالی از لطف نیست.
https://shorter.me/SQgzw
https://amordadnews.com/237291/
◽️ما در کشور پهناور ایران با پیروان ادیان و مذاهب و اعتقادات گوناگون مواجه هستیم همانگونه که از جهات دیگر نیز تنوع داریم. این تنوع در چارچوب وحدت پیرامون نقاط مشترک ایرانیان، همواره از دیر باز محترم بوده و نشانه های خوب و ماندگاری از همزیستی و همدلی نیاکان ما برای نسلهای بعد را برجای گذاشته است. بر همین مبنا اینکه ما امروز چگونه عمل می کنیم، برای نه تنها نسل فعلی بلکه برای آیندگان برجای خواهد ماند و چه بهتر که عملکرد خوب از ما به یادگار بماند.

◽️امروزه که در سطح جهانی شعارهای زیبای حقوق انسانی مطرح می شود و تنوع فرهنگی و احترام به حقوق اقلیتها یکی از شاخصهای رعایت حقوق بشر و حکمرانی شایسته تلقی می شود ، فارغ از اینکه به این شعارها چه میزان عمل می شود و کدام مدعیان به دروغ خود را پیشرو در این زمینه ها معرفی می کنند ، طبیعتا ما ایرانیان باید سرمایه های تاریخی و ظرفیت های مثبت ناشی از قرن ها همبستگی و همدلی گذشته در این دیار سربلند و پهناور را با پیوندهای لطیف متناسب با زمانه کنونی تازه و پویا نگاه داریم و همواره متعهد باشیم که به حقوق هم احترام گذاریم و از حقوق هم دفاع کنیم و اجازه ندهیم که برخی ذهن ها و دست های کج اندیش و کج نگر ما را از هم دور سازند . همزیستی و رواداری نسبت به هم هیچگاه به معنای آن نیست که فردی از حیث فکری بدون انتخاب آزادانه خود باور دیگری را بپذیرد یا از اعتقادی که برحق می داند به ناچار دست بکشد بلکه تاکید بر تقویت نقاط مشترک و دوری از اختلافات صدمه زننده به همه و یافتن راههای ارتقای همبستگی ملی در عین حفظ تنوع های درونی آن است. قانون اساسی نیز همین چارچوب را با احکام و اصول مختلف مورد تاکید قرار داده و خطاب به اکثریت جامعه تصریح کرده که هم دولت وهم عموم مردم با غیر مسلمانان به قسط و عدل و اخلاق عمل کنند.

◽️با نگاه به نکته یاد شده، احترام مسئولین مختلف کشوری به تنوع فکری و اعتقادی موجود در ایران و اهتمام به حقوق همه هموطنانی که جزو اکثریت اعتقادی جامعه محسوب نمیشوند، اقدام شایسته و مفیدی است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Dec, 12:42


🔴 نشر بین المللی نامه چند ماه قبل جمعی از گزارشگران تابعه شورای حقوق بشر سازمان ملل و جواب ایران

♦️به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، بخش اطلاع رسانی دفتر سازمان ملل در ژنو با انتشار خبری در مورد ایران از مسئولین کشورمان خواست تا حقوق زنان ایرانی متعلق به جامعه بهائیت را رعایت کنند. در ضمن این خبر مشخص شده که چند ماه قبل در 31 جولای ( 10 مرداد 1403) جمعی از گزارشگران و سازوکارهای ویژه موضوعی تابعه شورای حقوق بشر ملل متحد ضمن نامه مفصل 14 صفحه ای برخی داده ها در خصوص موضوع یاد شده را با عنوان گزارشات نگران کننده به ایران منعکس کرده اند تا مراجع رسمی ایران موارد یاد شده را مورد پیگیری قرار دهند. نمایندگی ایران در ژنو در 28 اکتبر 2024 ( هفتم آبانماه 1403) جواب 3 صفحه ای معاونت بین الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر را به سازمان ملل بازتاب داده است. سازمان ملل متن فارسی و انگلیسی نامه مزبور را نیز در اختیار مخاطبان جهانی قرار داده است.

📍لینک دو نامه و خبر مزبور:
https://shorter.me/2qUfv
https://shorter.me/pD0_4
https://shorter.me/8Kx6p

♦️همانگونه که بارها در گذشته اعلام شده است، تظلم خواهی همه شهروندان ایران از هر فکر و گروه و جنسیت و اعتقادی که باشند باید در داخل کشور به خوبی در زمان خود شفاف سازی، بررسی و بنحو موثر و اقناع کننده به تظلم خواهان یا ناقدان پاسخ داده شود تا هم رضایتمندی مردمی و همبستگی ملی افزایش یابد و هم کار به اینجا نرسد که از خارج کشور برای شهروندان داخل ابراز نگرانی صورت گیرد و آنگاه نهادهای رسمی پاسخ دهند و تازه پاسخ ارائه شده ممکن است در داخل کشور مورد نقد و واکنش انتقادی قرار گیرد. در این روند ، در واقع نهادهای رسمی بیش از آنکه پشتوانه افکار عمومی داخل را با خود همراه داشته و در عرصه جهانی به اتکای این پشتوانه قدرتمند و اصیل بتوانند بهره برداری های سیاسی از موضوعات مختلف از جمله حقوق بشر علیه کشورمان را رفع و بی اثر کنند و نقشی اثرگذار در پیشبرد مباحث مختلف بین المللی از جمله حقوق انسانی داشته باشند، عملا به تقویت جریان فراملی نزد افکار عمومی داخل و خارج علیه نهادهای رسمی کمک می نمایند. در چنین وضعیتی نهادهای داخلی پیگیری کننده حقوق مردم به ویژه نهادهای مستقل معلوم است که در مقایسه با نهادهای خارجی نزد افکار عمومی در حاشیه قرار می گیرند و مرجعیت پیگیری و رسیدگی به انتقادات و اعتراضات گوناگون در آن سوی مرزها تثبیت می شود مشابه آنچه متاسفانه در مورد رسانه انجام شده که به علت ضعفها و سو عملکردهای داخلی و عدم تحمل لازم و حمایت موثر از رسانه های مستقل و خبرنگاران منتقد و حرفه ای و فساد ستیز، برخی رسانه های بیرونی نزد تعداد قابل توجهی از مردم اعتبار و مرجعیت بیشتری پیدا کرده اند و این خود دهها آسیب برای کشور را در پی داشته است. تاسف انگیز تر اینکه دائما از سوی برخی متصدیان امور عمومی در داخل کشور از جنگ شناختی با دشمنان ایران و اقتضائات مواجهه با آن برای صیانت از کشور صحبت میشود ولی این بدیهیات مواجهه اثرگذار در این عرصه، اغلب نادیده گرفته میشود و از اتخاذ اقدامات راهبردی و فوری برای بهره مندی از پشتوانه همه جانبه مردمی و رفع نارضایتی ها و تظلم خواهی ها غفلت داریم.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Dec, 11:57


♦️اطلاعیه واصله جزئیات برنامه همایش تعریف تجاوز که هم اصل بحث از منظر حقوق ملتها حائز اهمیت است و هم ضمن اجلاس برخی از ارائه ها مستقیم در موضوعات حقوق بشری هستند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

23 Dec, 22:12


♦️درنگ: اطلاع رسانی عمومی متن گزارش ملی دور چهارم ایران به شورای حقوق بشر سازمان ملل مربوط به ارزیابی دوره ای وضعیت حقوق بشر کشورها در سراسر جهان( موسوم به فرایند یو پی آر) یکماه قبل از تاریخی که قرار است هیئت رسمی ایران در ژنو سوئیس شفاها نیز گزارش را ارائه و شنونده و پاسخگوی نظرات و سئوالات دیگران باشد،در خور توجه است و این امکان را در اختیار قرار می دهد که افکار عمومی داخل کشور قبل آنکه نقدها را از خارج ایران و رسانه های بیرونی بعداً بشنود در داخل زمینه تامل و گفتگو در این قبیل موارد را داشته باشد. وضع ایده آل آن است که در حوزه حقوق مردم همواره داخل کشور بحثها و نقد ونظرها از سوی متخصصان و کارشناسان و فعالان مستقل و عموم مردم از جمله ذینفعانی که مدعی نقض حقوق خود از سوی نهادهای گوناگون هستند،مطرح شود و بعد از نقد و نظرها،با همدلی ملی و همراهی مسئولان کشور، اِشکالات و ضعفها در همین داخل کشور مشخص و اصلاحات لازم بنا به نظر مردم معمول گردد تا بازیگران خارجی بی اثر شوند.

📍لینک گزارش به دو زبان :
https://shorter.me/sSwVF
https://shorter.me/PjMms
https://www.ohchr.org/en/hr-bodies/upr/ir-index

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

23 Dec, 21:09


🔴انتظارات برحق مردمی در خصوص کارآمدی قانون اساسی برای تضمین رعایت حقوق مردم

♦️در هر کشوری که قانون اساسی وجود داشته باشد طبیعتا این سند پیمان ملی بین مردم و حکومت محسوب می شود که هم حقوق و هم مسئولیت های همه طرف ها و ساختار حکمرانی در آن پیش بینی شده است و همه قوانین و سیاست گذاری ها و عملکردها باید در چارچوب آن انجام پذیرد. قانون اساسی هر چه خوب هم نوشته شده باشد، مانند سایر متون و پیمان ها خود سخن نمی گوید بلکه باید توسط ما انسانها فهم و تفسیر شود. فهم و تفسیری که ممکن است از سوی حاکمان به گونه ای و توسط مردم به گونه ای دیگر انجام پذیرد به خصوص در مواردی که به قلمرو تعهدات و مسئولیت های حکومت در جهت رعایت حقوق مردم مربوط می شود. اگر این دو فهم و تفسیر از هم فاصله بگیرند نشانه شکاف بین دولت و ملت است و اینکه از همنظری اولیه که توافق و پیمان منعقد شده، به هر علت ، دور شده اند و چنانچه این امر به نقاط غیر قابل جمعی برسد عملا قانون اساسی کارایی خود را نزد مردم از دست می دهد و بی ارزش جلوه می کند چنانچه قانون اساسی پسامشروطه در کشورمان با چنین فرجام تلخی مواجه شد و همه می دانستند که حاکمان خود را مافوق قانون اساسی می دانند و جایی برای حقوق ملت قائل نیستند بلکه اگر در موردی بدان استناد می کنند بیشتر برای توجیه سیطره خود بر جامعه است.

♦️قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که پس از انقلاب عظیم مردمی علیه رژیم پهلوی، در سال 1358 وبا رفراندوم عمومی تصویب و یک نوبت در سال 1368 بازنگری شد، با همه نکات فنی که امروزه می توان در خصوص ابهامات یا اشکالات آن پس از گذشت چند دهه مطرح کرد هم چنان از ظرفیت های مناسبی برای پیشبرد حقوق ملت برخوردار است به شرط اینکه اولا؛ درست فهم و تفسیر شود و محوریت حقوق ملت هیچگاه نادیده گرفته نشود و ثانیا؛ در مقام عمل و اجرا همواره همه به ویژه صاحبان قدرت خود را پایبند به مفاد قانون اساسی ببینند. در قانون اساسی ضمن اصل 113 دومین مقام عالی که با رای مستقیم مردم هر 4 سال یکبار انتخاب میشود(رییس جمهور) مسئول اجرای این پیمان ملی شناخته شده است . از ابتدای دهه شصت تاکنون، روسای جمهور سعی کرده اند که برای انجام این وظیفه اقداماتی را معمول دارند. برخی سازمان یافته تر و جدی تر وارد شده اند و برخی کمرنگ تر، ولی به هر حال علیرغم تفاسیر خاص شورای نگهبان در اواخر دولت آقای احمدی نژاد در تضعیف اختیارات منتخب ملت در انجام وظیفه اصل113، باز روسای جمهور بعدی نیز از مسئولیت مقرر در اصل 113 نگذشته اند و فعالیت هایی را معمول داشته اند .
کتاب «وظیفه دشوار نظارت اجرای قانون اساسی» اثر استاد دکتر حسین مهرپور جلوه های مستند و ماندگاری از تلاش طاقت فرسا برای نظارت بر اجرای قانون اساسی در یک دوره چند ساله را نشان می دهد.

♦️افکار عمومی در هر مقطع که احساس کرده رییس جمهور در نظارت بر اجرای قانون اساسی به ویژه دفاع از حقوق ملت جدی است، فعالیت های این حوزه را مورد توجه قرار داده و در هر مقطعی که آنرا جدی ندانسته خیلی بدان وقعی ننهاده است. ظاهرا در شرایط کنونی کشور، فعالان جامعه مدنی ظرفیت های قانون اساسی برای پیشبرد حقوق مردم و اراده مسئول اجرای آن را در حدی دیده اند که تاملاتی در این حوزه داشته و نظرات خود را با امید به دستاوردهایی در آینده مطرح کنند.

♦️در همین چارچوب، اخیرا برخی نوشتارها اولین قدم رییس جمهور در تعیین ترکیب اعضای هیئتی برای مشاوره به ایشان جهت نظارت بر اجرای قانون اساسی را زیر ذره بین بردند و نقدهایی را متوجه رییس جمهور و معاونت حقوقی ایشان ساختند و در واقع این پیام را منتقل کردند که افکار عمومی و رسانه ها این قبیل اقدامات را رصد خواهند کرد و نباید صرفا با تعارفات و دیوان سالاری با این موضوعات برخورد شود بلکه باید دقیقا معلوم باشد که چه گره هایی از مشکلات مردم که ناقض حقوق آنها در قانون اساسی است شناسایی و رفع می گردد. برخی ناظران نیز ورود بانوانی از جامعه حقوقدانان در ترکیب اعضای مشورت دهنده به رییس جمهور در موضوع فوق را به نسبت دوره های قبلی گامی رو به جلو دانسته ولی از عدم حضور حقوقدان برجسته ای از اقلیت های مذهبی انتقاد کردند. طبیعتا همین نقدها نشانه جدی گرفتن اصل موضوع نظارت بر اجرای قانون اساسی و مطالبات برحق مردم برای پایبند بودن صاحبان قدرت به پیمان مبنایی اداره کشور است.

♦️مسئولان کشور در همه سطوح باید امید مردم را تقویت کنند و نگذارند کار به جایی برسد که مردم احساس کنند قانون اساسی کارآمدی در تضمین رعایت حقوق آنها ندارد و مهندسی دیگری بر پیمان اولیه ملت و ساختارهای رسمی حاکم شده است.

📎لینک یکی از یادداشت های تازه منتشره در زمینه تحرکات جدید برای نظارت بر اجرای قانون اساسی و ابلاغ ذیربط رییس جمهور:
https://shorter.me/oPRQo
https://president.ir/fa/155690

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Dec, 20:08


♦️درنگ:سازمان ملل اعلام داشت که سال 2024 از حیث برگزاری انتخابات سالی فوق العاده بود و سه میلیارد و هفتصد میلیون نفر در 72 کشور دنیا سر صندوق های رای حاضر و رای دادند اما در این میان از 31 انتخابات ریاست جمهوری فقط 5 مورد منتخبان از میان زنان بودند. این وضعیت حاکی از آن است که هم از حیث حقوقی و سیاسی و هم از حیث بسترهای اجتماعی باید سرمایه گذاری جدی تری برای امکان نقش آفرینی زنان توانمند و شایسته در اداره کشورها را فراهم آورد.

🔻امور پژوهشی کمیسیون یادآوری می کند که این وضعیت در شرایطی حادث شده که احتمالا در بسیاری کشورها امکان حضور بانو یا بانوانی در میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فراهم بوده و این وضعیت طبیعتا جلوتر از جوامعی است که با توجیهات گوناگون اصلا زنی در میان نامزدها نبوده تا مردم امکان داوری و انتخاب از میان زنان توانمند کشورشان را نیز داشته باشند.

🔻امید که در همه کشورها از جمله جامعه ما بستری فراهم شود که زنان و مردان شایسته و توانمند در معرض انتخاب عمومی قرار گیرند تا مردم تعیین کننده اصلی در گزینش خادمان خود در همه سطوح اثرگذار کشور باشند و بعدا نیز منتخبان،پاسخگوی مردم.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Dec, 14:34


🌿 گرامیداشت جایگاه انسانی زن،مادر، دختر و عدالت و انسانیت و محبت

🍃امروز به بهانه سالروز ولادت دختر یگانه و بزرگوار پیامبر اسلام(ص) حضرت فاطمه زهرا(س) در تقویم رسمی ایران روز تکریم زن یا مادر نام گذاری شده است. این نامگذاری در جامعه دینی ما امری طبیعی است و در واقع علاوه بر عرض ارادت مومنان به یکی از شخصیت های بی نظیر مذهبی خود، محرک خوبی شده تا مردم علاوه بر پایبندی به ترتیبات عرفی و اجتماعی، از پشتوانه های ایمانی و اعتقادی نیز بهره بگیرند تا خود را متعهد بدانند که رفتار شایسته ای با دختران، زنان و مادران در پیش گیرند و کمک دهند که مظاهر مختلف بی عدالتی و نقض حقوق آنها برچیده و ریشه کن شود.

🍃این رویداد در مناسبت های دیگری چون روز مرد در تقویم ایران نیز نمود دارد که تعهدپذیری عرفی و قراردادی با محرک های ایمانی و اعتقادی ناشی از تقارن با ولادت مولا علی(ع) افراد را به نحو موثرتری به بهبود نگاه و عملکرد خود فرا می خواند.

🍃این بهره مندی از ظرفیت های مختلف برای بهبود امور جامعه و مناسبات انسانی، البته در پرتو هر نگاهی حاصل نمیشود. نگاه دینی که تفسیری منجمد و غیر قابل تطابق با نیازهای انسانی از شخصیت های دینی از جمله حضرت زهرا ارائه می کند طبیعتا چاره ای جز تضاد سازی با واقعیات عقلی و عرفی زمانه کنونی ندارد. مثلا می گوید زن فقط باید در حصار خانه باشد تا راه حضرت زهرا (س)را رفته باشد . این تفسیر که البته نه مبنای درست دینی دارد و نه قابلیت ارائه در زمانه کنونی، طبیعتا به جای حرکت آفرینی در جامعه برای بهتر شدن، معمولا دعوا و نزاع درست می کند. اما نقطه مقابل آن نیز همینطور است. افرادی به نام مدرنیسم و اینکه زمانه جدید هیچ نسبتی با سنت و گذشته بشر ندارد و نفی تاریخ و چارچوب های جامعه شناختی و روان شناختی رشد هر فرد در بستر جامعه خود و تحولات نسل های مختلف ، بسیاری از ظرفیت های سنت جامعه را نفی کرده و عملا افراد را بی هویت و جدا از ریشه ها ترسیم می کنند و آنگاه می خواهند با استناد به چند سند بین المللی یا تجربه دیگر کشورها افراد را به رعایت حقوق زن یا سایر حق ها یا بهبود عملکردها سوق دهند . این رویکرد نیز چاره ای جز تضاد سازی و شکل دهی به نزاع های مختلف ندارد.

🍃امروزه تفاسیر دینی که پویایی جوامع را در نظر می گیرند و ظرفیت های عقلانی و تنوع فکری را احترام می گذارند و فهم درستی از تاریخ و تحولات آن و شخصیت های دینی و غیر دینی دارند بستر های خوبی را فراهم می سازند که اجزای فرهنگ یک جامعه را بتوان در کنار هم داشت و به خوبی از دستاوردهای عقل بشری زمانه نیز بهره برد. همانگونه که دانشمندان و صاحبنظران علوم مختلف غیر دینی که فهم درستی از میراث فرهنگی و فکری جامعه خود دارند و صرفا مصرف کننده تجویزات دیگران نیستند، همواره تلاش دارند تا دستاوردهای عقل بشری را با اجزای بومی و درون بافت جامعه خود ملحق نمایند تا ماندگاری و اثرگذاری بیشتری پیدا کند.

🍃بر مبنای این قبیل تلاشها امروز وقتی سخن از گرامی داشت مذهبی روز زن یا مادر یا دختر به میان می آید، دیگر فهم نادرست از جایگاه زن و نفی حق های مختلف انسانی او مردود است همانگونه که به نام حمایت مدرن از زن و تجربه موفق دیگر جوامع نباید انتظار داشت که جامعه مبانی فرهنگی و عرفی درست و منطقی خود را نادیده بگیرد. اگر با چنین رویکردی حرکت کنیم بسیاری از مناسبت های تقویم بین المللی مرتبط با زنان یا مناسبت های مندرج در تقویم ایران باستان که توصیه به احترام بین انسانها و تلاش برای عدالت و محبت و انسانیت دارند محترم خواهند بود و ما از دریچه ایرانی خود تلاش خواهیم کرد که به هر بهانه شده رفتار خود را در طول سال بهبود بخشیم و تقویت کننده ارزشهای انسانی جهانشمول و مورد توافق همه فرهنگها باشیم .

🍃با نگاه فوق، امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران امیدوار است که همه ما امروز و هر روز ، قدردان زنان، دختران و مادران جامعه خود باشیم و برای سلامتی و آرامش روز افزون آنها و رفع بی عدالتی های جنسیتی از هیچ تلاشی دریغ نورزیم.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Dec, 20:39


🔷لزوم گفتگو و تصمیم سازی درست در حوزه ثبات یا تغییر برخی سیاست های حکمرانی از جمله بازنگری در سهمیه های دانشگاهها

🔹به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، در چند روز اخیر دو اظهار نظر وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری توجهات اهل فکر را برانگیخت و حاوی نکاتی است که می تواند در حوزه دغدغه های مربوط به بهبود حکمرانی و ارتقای حقوق مردم محل گفتگوهای جدی بین اهل نظر و عموم مردم واقع شود.

🔹مورد اول،اظهارات ایشان در مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی است که بلافاصله با جواب انتقادی حجت الاسلام خسرو پناه که از دولت قبل در جایگاه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته، روبرو شد . وزیر علوم در بخشی از سخنرانی خود گفته است: « جامعه در حال فقیر شدن نمی‌تواند به وفاق برسد کشور می‌‌تواند ثروتمند باشد اما توان حل مسئله را از دست داده است، توسعه نیافته است. یکی از آموزه علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست است، همان طور که قوانین پایانی دارد، سیاست‌ها هم پایان دارد. در همه دنیا پایان سیاست‌ها سالانه صورت می‌گیرد. حکمرانی پویا وقتی سیاست به او سیلی بزند به سیاست نادرست پایان می‌زند . خوب است موسسات پژوهشی مامور شوند و با اجرای پژوهش هایی در مسائل[مختلف] از محیط زیست[گرفته تا] حجاب نمره دهند، حد نصاب تعیین کند و اگر نمره کمتر بود سیاستگزاران و سیاستمداران در سیاست‌های خود تجدید نظر کنند. بدانیم ناکامی سیاست‌، عار نیست. اصرار بر سیاست ناکام، عار است.»

📎بازتاب خبری اظهارات وزیر علوم در جشنواره فارابی به نقل از سایت جشنواره:
https://shorter.me/W9URE
📎فایل ویدئوی متن کامل سخنرانی وزیر علوم در جشنواره فارابی:
https://dolat.ir/video/454466
📎نامه منتشره حجت الاسلام خسرو پناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در رسانه ها علیه بخشی از اظهارات وزیر علوم:
https://shorter.me/Ezcvx
🔹مورد دوم، اظهار نظر وزیر علوم در مورد روند بازنگری سهمیه های مربوط به کنکور است. در این اظهار نظر دکتر سیمایی تصریح کرده که سهمیه ها به تامین عدالت کمک نکرده بلکه بر نارضایتی ها افزوده است. به عبارت دیگر، وزیر اذعان نموده که روندهای اجرا شده از حیث داوری جامعه نه تنها تامین عدالت تفسیر نمی شود بلکه در بسیاری موارد نوعی تبعیض ناروا و بی عدالتی تلقی می گردد. وزیر در بیانات خود خبر داده که : « ما در حال بازنگری آن هستیم و هنوز به هیچ جمع‌بندی نهایی نرسیدیم که چه سهمیه‌ای باشد، چه سهمیه‌ای نباشد، چقدر باشد یا چقدر نباشد»
📎لینک خبر اظهارات:
https://shorter.me/OLsjw
🔹فارغ از این واقعیت که در خصوص نحوه اداره کشور دیدگاههای مختلف وجود دارد و مواضع هر دیدگاه شناخته شده از گذشته تاکنون روشن است که چه می گویند و چه می خواهند و به چه میزان به رای و نظر اکثریت مردم توجهی دارند، به نظر می رسد که هر دو موضوع یاد شده، از مسائل مهم در خور توجه است که نیازمند گفتگوهای جدی در عرصه کارشناسان و عموم مردم می باشد تا با اجماع سازی بتوانیم دیدگاه درست را در روندهای اتخاذ تصمیم های کلان مملکتی قرار دهیم.

🔹امید است همه کمک دهند تا مسائل مهم کشور بدون کلیشه ها و تعصبات بی مورد یا لج بازی های باندی و سیاسی و نمایشهای رسانه ای، از مسیر علمی و فنی و کارشناسی و در انطباق با خواست مشروع و عقلایی اکثریت مردم حل و فصل گردد. واقعیت این است که چالشهای فراروی حکمرانی درست و رعایت حقوق مردم زیاد است و اگر قرار باشد شجاعت لازم را برای حل مسائل نداشته باشیم نه تنها بی عدالتی و نقض حقوق مردم داد همه را بیشتر در خواهد آورد بلکه حکمرانی را نیز با تلاطم های غیر قابل پیش بینی روبرو می سازد . برای سربلندی کشورمان و عموم ایرانیان همه مسئولیت داریم با هر تلاش و سختی شده وضع بهتر را پدید آوریم.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Dec, 19:57


♦️افزایش همراهان پویش فراخوان صدها نفر از اساتید و شخصیت های علمی سراسر جهان با موضوع مطالبه اخراج اسرائیل از سازمان ملل

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، چند هفته است که صدها استاد و شخصیت علمی و فعالان حقوق بشر از سراسر دنیا پویش مطالبه گری خطاب به مجمع عمومی ملل متحد را شکل داده اند که در ضمن آن با استدلال های متعدد حقوقی و در جهت حفاظت از حقوق بین الملل و اعتبار موازین ملل متحد خواهان اخراج اسرائیل از سازمان ملل شده اند. این فراخوان طی چند هفته گذشته با همراهی طیف گسترده ای از سراسر دنیا روبرو شده و هم اینک به مطالبه ای نزد افکار عمومی جهان از اکثریت اعضای ملل متحد تبدیل شده است. معلوم نیست اکثریت کشورهای جهان که طی روزهای گذشته چندین قطعنامه را علیه اسرائیل و در مورد موضوعات گوناگون در مجمع عمومی ملل متحد تصویب کرده اند چرا هنوز طرحی برای پاسخ دهی به این مطالبه ارائه نکرده اند.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScflPreG8YjyVMhwStvTyz6JVwqSGL-8_WAVPwsCr1HhufXFg/viewform?pli=1

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Dec, 18:57


♦️آزادی جمعی از زندانیان سیاسی در عربستان؛ در خور توجه

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون،برخی از رسانه های عربی اعلام کردند که مقامات عالی عربستان جمعی از زندانیان سیاسی شناخته شده را آزاد کردند. این آزادی پیرو آن صورت گرفت که فعالان مختلفی چندین سال برای آزادی آنها اقدامات متنوع رسانه ای و پیگیریهای متنوعی در سطح جهانی معمول داشتند. اگرچه در رسانه های خبر دهنده،هنوز تعداد دقیق آزاد شدگان و اسامی آنها ذکر نشده اما اصل اینکه تائید شده دهها زندانی سیاسی آزاد گردیدند پیام های در خور توجهی دارد. شاید اعتراضات اخیر سازمان های متعدد به فیفا در واگذاری میزبانی جام جهانی سال 2034 به عربستان با این انتقاد که مقامات عربستان در ابعاد گوناگون قدم موثری برای رفع مصادیق نقض حقوق بشر بر نمی دارند از جمله زندانیان سیاسی را آزاد نمی کنند، محرکی بوده تا مقامات عربستان تصمیم بگیرند که با آزادی جمعی از زندانیان به انتقادات مزبور پاسخ داده و زمینه رفع این گونه اعتراضات را فراهم آورند.
https://shorter.me/zMO2o
https://shorter.me/uhECG
https://x.com/m3takl_en
🔻اقدام یاد شده،ناشی از هر چه بوده، تدبیری است که بازتاب مثبت دارد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Dec, 20:17


♦️درنگ: خبرهایی نشر یافته مبنی بر اینکه گروههای مسلح حاکم بر سوریه تصمیم گرفته اندتا اجازه دهند جمعی از گزارشگران یا نمایندگان کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به سوریه بروند.در این خصوص، تحلیل های متفاوتی مطرح شده است.برابر یک تحلیل،مسئولان تحریر الشام حاکم بر پایتخت سوریه بنا به مشاوره دولتهای خارجی حامی خود بدین طریق تلاش دارند تا چهره خویش را نزد دولتهای غربی بازسازی و ترسناکی گذشته را پاک کنند.ثانیا دولتهایی که مقوله اعزام نمایندگانی از دفتر سازمان ملل در ژنو را تجویز و از آن حمایت می کنند،در صدد هستند تا عمده ذهنیت ها را به وضعیت گذشته سوریه سوق دهند و نظرها را از تجاوزات اخیر اسرائیل در سوریه یا عملکردهای قبلی تروریست های دیروز و حاکمان امروز دور سازند و برنامه های راهبردی خود را پیاده کنند.
https://shorter.me/bbrjI
🔻به هر حال،موضوع یاد شده مبتنی بر هر طراحی باشد،در خور تامل و درس آموز است چرا که همه حکومتها اگر نمی خواهند روزی مخالفان و معارضان آنها ترتیب این قبیل گزارش دادن ها و برجسته سازی خلافهای آنها را پیدا کنند باید در دوره حکمرانی،نهایت دقت را برای رعایت حقوق مردم و جلب رضایت عمومی به عمل آورند.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Dec, 14:14


💐 گرامیداشت یک میراث فرهنگی ماندگار با جلوه های مختلف همبستگی انسانی

🍉امشب ایرانیان و برخی ملتهای دیگر متعلق به حوزه فرهنگی ایران کهن با بزرگداشت یکی از میراث های ناملموس فرهنگی منطقه که در یونسکو به ثبت جهانی رسیده است، جلوه هایی زیبا از سنتهای فرهنگی خود را به نمایش می گذارند. در این سنت دارای قدمت طولانی، ابعاد همبستگی انسانی میان نسل های مختلف برای توسعه تاب آوری و مقابله با سیاهی و سردی و سختی از یکسو و تقویت گفتگو و تفاهم و صلح خواهی و دوستی و محبت و پشتوانه هم بودن از سوی دیگر برجستگی خاصی دارند.

🍉سالهاست که ایرانیان در روند چند روز قبل از گرامیداشت این سنت فرهنگی خویش، هر ساله خدمات عام المنفعه و خیریه ای را نیز سامان داده اند به گونه ای که در استانهای مختلف به صورت خودجوش محفل های گوناگون، بسته های هدیه ای را آماده می کنند و به خانواده های کم برخوردار تقدیم می دارند تا بهانه ای باشد که همه ساعاتی را در کنار هم با خوبی و آرامش بگذرانند. هم چنین گروههای مختلف مدنی تلاش می کنند که در روند گرامیداشت این گونه سنت های فرهنگی بسته های فکری و فرهنگی را آماده کنند که مخاطبان بهره بردار از این داده ها در سطح منطقه بر آگاهی های خویش نسبت به هویت ملی و فرهنگی بیفزایند و مخاطبان خارج از منطقه نیز با ظرفیت های میراث فرهنگی مردمان این بخش از جهان و منطق انسانی آن بهتر آشنا شوند.
https://shorter.me/65w_4
https://shorter.me/8SPI2
🍉امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران امیدوار است فراتر از گرامیداشت شب یلدا و دور هم بودن های محبت آمیز ذیربط ، یلدای همه مردم و انتظار رسیدن به شرایط مناسب زیست و برخورداری از آرامش و شادابی و رعایت حقوق همگان، هر چه سریعتر با روشنایی تحقق این زیبایی ها به پایان رسد .
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Dec, 10:36


🌿روز بین المللی همبستگی انسانی؛ فرصتی برای یادآوری آنکه با هم می توانیم آینده بهتر را رقم زنیم

🍃به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، امروز بیستم دسامبر2024 / سی آذرماه 1403، در تقویم سازمان ملل «روز بین المللی همبستگی انسانی» است. سازمان ملل در توصیف این روز گفته است این روز، روزی برای گرامیداشت وحدت ما انسانها در عین تنوع و تکثر، روزی برای یادآوری به دولت ها جهت احترام به تعهدات خود در قبال توافقات بین المللی ، روزی برای افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت همبستگی بین همه انسانها، روزی برای تشویق گفتگو در مورد راه های تقویت همبستگی در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار از جمله ریشه کنی فقر و روز اقدام برای تشویق ابتکارات جدید برای ریشه کنی فقر است.
https://shorter.me/ZY7qZ
🍃کارشناس مستقل شورای حقوق بشر سازمان ملل در موضوع همبستگی انسانی نیز با گرامیداشت این روز، بار دیگر توجهات را به «سند بازنگری شده حق به همبستگی بین المللی و پیشبرد حقوق بشر» مصوب 2023 شورای حقوق بشر سازمان ملل جلب و خواهان تلاش برای اجرای آن شده است.
https://shorter.me/5KQel
🍃قرنهاست در فرهنگ ایران زمین چه از سوی فیلسوفان، ادیبان و شعرا، عرفا ، مصلحان و مفسران به شکلهای متنوع بر همبستگی انسانی به شکلهای متنوع تاکید گردیده و وحدت در عین کثرت جامعه بشری به زیباترین تعابیر توصیف و توصیه های مشخصی برای رعایت مدارا و همدلی انسانها با یکدیگر در عین تنوع دیدگاهها و نظرات، مطرح شده است. بر مبنای ظرفیت های غنی فرهنگی بومی و اسناد جدید بین المللی طبیعتا از ما ایرانیان انتظار می رود که همواره نه تنها خود رعایت کننده همبستگی انسانی باشیم بلکه تلاش نمائیم که همبستگی انسانی در سراسر دنیا ترویج گردد و جامعه بشری برای رفع بی عدالتی ها و دردهای مختلف بشریت، همنوا و همراه اقدام نمایند.

🍃 ابربحران های کنونی جامعه انسانی در ابعاد گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، حقوقی، زیست محیطی مشهود است و در اثر این بحران های بزرگ چالشهای متنوعی مردم مناطق مختلف دنیا را فراگرفته است. بدون همبستگی همه ملتها نمی توان بر این بحران ها و مشکلات گوناگون پیش رو فائق آمد .

🍃بیائید هر یک از ما با هر ویژگی که داریم سهمی مثبت در تقویت همبستگی انسانی و دگر پذیری در راستای ارتقای رعایت حقوق انسانی و تقویت مسئولیت پذیری و تحقق زیست اخلاقی در سطح ملی و جهانی ایفا کنیم وبا هم آینده بهتر را رقم زنیم.
.@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 20:47


🔷فراخوان حضور هنرمندان متعلق به اقلیت های مختلف در مسابقه هنری سال 2025

🔹بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که مسابقه هنری مربوط به ترویج رعایت حقوق اقلیت ها در سال 2025 در روند اجرا قرار گرفت. هنرمندان متعلق به اقلیت ها می توانند آثار خود را حول محورهای موضوعی مسابقه 2025 تا اول مارس 2025 ارسال نمایند.
موضوع مسابقه هنری حقوق اقلیت ها در 2025 متمرکز بر مقوله تعلق، عدالت زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی، و همچنین جنبه های گسترده تری از دلبستگی اقلیت به مکان و موجودیت و صدمات مربوط به از دست دادن جامعه، زبان و فرهنگ خویش است.

🔹لینک توضیحات بیشتر به نقل از سازمان ملل(به زبان انگلیسی):
https://shorter.me/dwc6p

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 14:29


♦️درنگ: بنا به اعلام امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، انتشار دو گزارش جدید وزارت امور خارجه ایران در مورد عملکردهای یکساله اخیر نقض حقوق بشر توسط دولتهای آمریکا و انگلیس، بازتاب رسانه ای پیدا کرد .
https://shorter.me/er4zG
https://shorter.me/J5Y1j
https://shorter.me/3NZce
🔻گزارشات مزبور در اجرای تبصره سوم قانون «افشای نقض حقوق بشر توسط آمریکا و انگلیس در جهان امروز»، مصوب سوم اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی، که وزارت امور خارجه را موظف به تهیه گزارش سالانه نقض حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا و انگلیس نموده ، تهیه و منتشر شده است.

🔻وزارت امور خارجه دولت آمریکا نیز سالهاست گزارشی را با عنوان وضعیت حقوق بشر در دنیا تهیه و منتشر می کند که معمولا در مورد کشورهای مختلف اعلام نظرهایی می کند. در مقابل این گزارش، برخی کشورها از جمله چین یا ایران گزارشات متقابلی را در خصوص عملکردهای ضد انسانی دولت آمریکا در سراسر دنیا یا در سطح ملی کشورش تهیه و منتشر می کنند. در طول هرسال، سازوکارهای ملل متحد یا سازمان های غیردولتی در مورد عملکرد دولتهای مختلف از جمله آمریکا گزارشات متعددی را منتشر می کنند.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 13:57


♦️درنگ: یکی از فعالان سیاسی اجتماعی کشورمان اخیرا به بهانه یک رویداد، با نشر یادداشت کوتاهی در خصوص وضعیت تصمیم گیری مربوط به مسائل کشور از جمله رفع و ترمیم شقاق های سیاسی گذشته و اینکه تا چه اندازه سازوکارهای تصمیم گیری می توانند کارشناسی شده و به موقع و کارآمد تصمیم گیری کنند، نکته انتقادی را مطرح کرده که در خور تامل است. https://shorter.me/N2aKM
فارغ از مصداق مزبور که البته باید از مدتها قبل تدبیر می شد و هم چنین وضعیت محکومیت زندان بعضی از دیگر شهروندان که با عنوان منتقدان یا مخالفان سیاسی غیر خشونت طلب شناخته می شوند، می توان به طور کلی تاکید نمود: در جهان پر رقابت کنونی هر گاه در فرایندهای حکمرانی نتوان به موقع، شجاعانه و هوشمندانه تصمیم گیری کرد بنحوی که هم تداوم و پایداری درست و هم اصلاح و نوآوری و دور اندیشی صحیح در راستای حقوق مردم در مجموعه تصمیمات ملاحظه شود، پیامدهای منفی متعددی متوجه کشور و ملت می گردد .
🔻از یاد نبریم که در مواردی، به جهت از دست رفتن فرصت ها، امکان تصمیم گیری درست،به موقع و اثرگذار از دست می رود و تنها حسرت بر جای می ماند که چرا در زمان خود اقدام لازم را معمول نداشتیم !

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 12:18


♦️انتقاد شدید گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل از بی وجدانی برخی دولتها در قبال حقوق ملت فلسطین

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، خانم دکتر آلبانیز گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد وضع حقوق بشر در سرزمین های اشغالی فلسطین در اظهار نظر جدید خود از بی وجدانی برخی دولتها و افراد در قبال حقوق ملت فلسطین به شدت انتقاد کرد. وی اعلام داشت:به جای آنکه حق مردم فلسطین بر تعیین سرنوشت خویش شناسایی و اشغالگری و جنایات مختلف ناشی از آن نفی شود، برخی دولتها و افراد موضوع را با بی وجدانی تقلیل داده اند به نیاز فلسطینی ها به برخی کمک های بشردوستانه که گویی همین کمک های حداقلی صدقه گونه نثار مردم ستمدیده فلسطینی شود دیگر مشکلی نیست و باید وضع موجود را از جهت استمرار اشغالگری و تصاحب سرزمین و حقوق فلسطینی ها توسط قدرت متجاوز و حامیانش حفظ و ادامه داد!

🔻شایان ذکر است، ایستادگی گزارشگر یاد شده در پیگیری و شفاف سازی ابعاد مختلف نقض حقوق بشر مردم فلسطین باعث شده که بارها انواع تهدیدات و فشارها را حامیان صهیونیسم علیه وی و خانواده اش وارد سازند و دولتهای حامی اسرائیل نیز خم به ابرو نیاورند!
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 11:56


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، آن گونه که واحدهای مختلف سازمان ملل برآورد می کنند متاسفانه در جهان کنونی هیچ کشوری را نمی توان یافت که خشونت علیه زنان در آن صفر یا نزدیک به صفر باشد بلکه در همه کشورهای دنیا انواع خشونت ها علیه زنان از جمله بدترین وجوه خشونت که به قتل ناشی از اقدامات جنایتکارانه نزدیک ترین افراد به زنان، مربوط است هنوز واقع میشود فلذا باید در سطح جهانی همه جوامع با فرهنگ های و سنت ها و نظام های سیاسی و حقوقی گوناگون برای ریشه کن ساختن انواع خشونت ها و ظلم ها علیه زنان اقدام کنند.

🔻اولین قدم در هر گونه برنامه ریزی برای مقابله با انواع خشونت ها و ناامنی ها علیه زنان آن است که وضعیت موجود در جامعه از حیث داده ها و مستندات و آمارها دقیق روشن باشد تا سیاستگذاران و برنامه ریزان توجه کنند که چه طیفی از خشونت ها بروز می یابند؟ چه میزان جسمی، چه میزان روانی یا ترکیبی است؟چه میزان خشونت ها درون خانواده ها وچه میزان در محل کار یا اجتماع بروز می یابد؟ پراکندگی جغرافیایی استانی چگونه است؟ هر یک از خشونت ها ناشی از چه عواملی هستند؟ و...
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 11:23


🔷رای دولتها در مجمع عمومی ملل متحد به قطعنامه تعلیق اجرای اعدام ؛ مورد توجه برخی نهادهای فعال در جامعه مدنی جهانی

🔹به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، در این هفته قطعنامه مربوط به تعهد دولتها برای تعلیق اجرای مجازات اعدام که قبلا در کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد به تصویب رسیده بود مجدد در صحن مجمع رای گیری شد که با رای قابل توجه دولتها به تصویب رسید. متعاقب این امر، برخی از نهادهای غیردولتی فعال حقوق بشر در دنیا از جمله ائتلاف ضد اعدام یا عفو بین الملل از این مصوبه مجمع عمومی و رویکرد دولتها استقبال کردند و تاکید نمودند که رای مزبور نشان می دهد که امروزه دو سوم دولتها به طور قاطع مایل نیستند دیگر از مجازات سلب حیات در نظام کیفری خود بهره بگیرند و این تحول، رویداد مهمی است که البته از چند دهه قبل آغاز شده است.
🔹شایان ذکر است برخی از کشورهایی که به تازگی به جمع متعهد شدگان تعلیق اعدام در نظام کیفری خود پیوسته اند از کشورهای دارای جمعیت اکثریت مسلمان هستند. ضمنا اکثر کشورهایی که موضع جدید در این زمینه در سازمان ملل اتخاذ نموده اند، مدتهاست در سطح ملی خود در خصوص این موضوع گفت و شنود های متنوعی در سطوح گوناگون دارند تا برآیند نظرات و گفتگوهای ملی در قالب تصمیم حکومتی در سطح بین المللی خود را نشان دهد.

🔹سازمان عفو بین الملل ضمن استقبال از رویکرد اکثریت کشورهای دنیا در قبال مجازات سلب حیات، در تحلیل قطعنامه صادره 17 دسامبر 2024 / 27 آذرماه 1403 مجمع عمومی سازمان ملل این گونه نوشته است:

◽️« 130 کشور عضو سازمان ملل، یعنی بیش از دو سوم اعضای سازمان ملل، در روند تصویب دهمین قطعنامه در مورد تعلیق اجرای مجازات اعدام رای مثبت دادند، در حالی که 32 کشور به این قطعنامه رای مخالف و 22 کشور نیز رای ممتنع دادند.[ 9 کشور عضو ملل متحد در رای گیری غائب بوده اند]. این قطعنامه توسط آرژانتین و ایتالیا به نمایندگی از گروه ویژه بین منطقه ای کشورهای عضو و با حمایت 70 کشور پیشنهاد شده بود.
◽️ حمایت از این قطعنامه از آخرین باری که در نشست عمومی در دسامبر 2022 تصویب شد، افزایش یافته است. چندین دولت نسبت به آن زمان رای خود را به نحو مثبتی تغییر دادند. آنتیگوا و باربودا رای خود را از مخالف به موافق تغییر داد. گابن، کنیا، مراکش و زامبیا پس از رأی ممتنع در سال 2022 هم اینک رأی موافق دادند و باهاما، بنگلادش و جمهوری دموکراتیک کنگو از مخالف به ممتنع تغییر رای داشتند . سائوتومه و پرنسیپ، سیشل، سومالی و وانواتو پس از آن که دو سال پیش در مجمع عمومی رای ندادند، هم اینک به این قطعنامه رای مثبت دادند.
◽️چندین کشور موضع قبلی خود را در جهت عقب گرد تغییر دادند. گینه و اوگاندا از رأی موافق در سال 2022 به رأی ممتنع در سال جاری تغییر کردند. موریتانی و پاپوآ گینه نو از رأی ممتنع به رأی مخالف رفتند.
◽️دومینیکا، گرانادا و سوریه که در سال 2022 رای منفی داده بودند و همچنین جمهوری آفریقای مرکزی و جزایر مارشال که در سال 2022 رای مثبت داده بودند، در رای گیری اخیر حضور نداشتند. کومور پس از عدم حضور در سال 2022، در این تصمیم گیری جدید ، رای ممتنع داد.
◽️ از سال 2007، مجمع عمومی ملل متحد ده قطعنامه برای ایجاد تعلیق اجرای اعدام با هدف لغو مجازات اعدام و در روندی با افزایش حمایت بین‌منطقه‌ای، به تصویب رسانده است.
◽️ تعداد کشورهایی که توسط سازمان عفو بین‌الملل به‌عنوان لغو کننده اعدام برای تمامی جرایم در نظام حقوقی خود، طبقه‌بندی شده‌اند از ۹۰ کشور در سال ۲۰۰۷ هم اینک به ۱۱۳ کشور افزایش یافته است.»
https://shorter.me/5IMyy
https://shorter.me/qp3-u
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Dec, 10:43


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، مدتهاست در سراسر دنیا شنیده و دیده می شود که فعالان گوناگون تذکراتی ساده و بدیهی اما مهم را به شکل های مختلف بیان می دارند تا به تدریج، ساختارهای ناعادلانه ذهنی و عینی را متحول سازند. یکی از تذکرات مزبور در حوزه عدالت جنسیتی مورد زیر است:
« دختران، مانع و چالش نیستند بلکه راه حل رفع مشکلات و موانع و چالشها هستند البته به شرط اعتماد به آنها و رعایت حقوق عادلانه ایشان در مقابل مردان . دختران و زنان می توانند جوامع را به سمت دستاوردهای مهم و مثبت متحول سازند.»

🔻تحرکات مثبت عدالت خواهانه در هر جای دنیا جریان پیدا کند، زیباست و می تواند برای سایر جوامع قابل توجه جلوه کند.

🔻تحرک و تحول ماندگار آن است که ریشه در بنیادهای بومی و اعتقادی و فکری هر جامعه داشته باشد. ما ایرانیان بر مبنای ظرفیت های فکری و فرهنگی عدالت خواهانه خود و بهره مندی درست از تجربیات و دستاوردهای عقل و تجربه بشری همواره باید تلاشگر رفع بی عدالتی ها و ظلم های گوناگون از جمله علیه دختران و زنان باشیم .
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Nov, 20:44


◼️تروریستها و استمرار جنایت در مناطق مختلف دنیا

◽️ تروریست های تکفیری در پاکستان همانگونه که از سالهای دور تاکنون صدها شیعه پاکستانی را به قتل رسانده اند ، بار دیگر جمعی از شیعیان این کشور را که از پاراچنار در حال حرکت به پیشاور در شمال پاکستان بودند هدف قرار دادند که موجب کشته شدن دهها نفر و مصدومیت تعداد زیاد دیگری از مردم بیگناه شد . متاسفانه چندی است اقدامات گروههای متنوع تروریستی در کشور همسایه ایران، پاکستان توسعه پیدا کرده بنحوی که در هفته های اخیر در مناطق مختلف افراد بیگناهی جان باخته یا مصدوم شده اند.
https://shorter.me/_bmvq
◽️معمولا تروریست ها در هر نقطه جهان از منابع فکری و مالی و لجستیکی مشخص تغذیه میشوند. بر همین اساس، ارائه کنندگان منابع مزبور مسئولیتی کمتر از مباشران جنایتها ندارند و شناسایی و قطع نقش محوری آنها از اولویت برخوردار می باشد.

◽️ضمن محکومیت جنایت اخیر در پاکستان و نفی هر گونه اقدام تروریستی در هر نقطه جهان ، کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران مراتب همدردی خود را به مردم و دولت پاکستان و خانواده های داغدیده اعلام می دارد و امیدوار است که با تلاش دولت و ملت پاکستان و همکاری و مساعدت دیگر کشورها از جمله ایران ریشه این گونه گروههای تروریستی در این کشور برچیده شود و عدالت در مورد عوامل این جنایات به اجرا در آید.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Nov, 19:49


🔷 استقبال سازمان های غیر دولتی فعال حقوق بشر از تحرک دیوان کیفری بین المللی برای پاسخگو کردن اسرائیل

🔹بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، برخی از سازمان های غیر دولتی فعال حقوق بشر در سطح جهانی از اقدام دیوان کیفری بین المللی در صدور قرار بازداشت نتانیاهو و گالانت استقبال کردند و این رویداد را گامی قابل توجه برای امیدبخشی به اجرای عدالت در سطح جهانی توصیف کردند. به عنوان مثال، دبیر کل سازمان عفو بین الملل صدور قرار یاد شده را شروع پایان دهی به بی کیفرماندن مستمر اسرائیل در قبال سالها عملکرد نقض حقوق بشر دانست. سازمان های فعال حقوق بشر از همه دولتها اعم از کشورهای عضو دیوان(124 کشور) و سایر کشورها خواستند که به دیوان کمک دهند تا هر چه سریعتر این دستور قضایی بین المللی اجرایی و متهمین در معرض اجرای عدالت قرار گیرند.
https://shorter.me/N8_vX
https://shorter.me/9ZBRQ
🔹در خور توجه است که علیرغم موضع تند و منفی دولت آمریکا در قبال این اقدام دیوان کیفری بین المللی، دولت های اروپایی و مسئول سیاست خارجی اروپا و اکثر کشورهای جهان خود را متعهد به اجرای دستورات دیوان اعلام کردند. باید منتظر ماند و در عمل مشاهده کرد که این اقدام دیوان تا چه اندازه به توقف جنایات و امکان اجرای عدالت علیه عوامل ارتکاب جرایم بین المللی کمک خواهد کرد.

🔹در حال حاضر برخی نقدها نیز متوجه دیوان شده است از جمله علاوه بر تاخیر زیاد در صدور قرار مذکور، به استناد اتهامات مربوط به ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی قرار بازداشت صادر شده ولی رویکرد دیوان بین المللی دادگستری در خصوص تائید نشانه های کافی بر وقوع نسل کشی در غزه ملاک تصمیم این نهاد کیفری قرار نگرفته است.

📎موضعگیری های کشورها در قبال اقدام دیوان:
https://shorter.me/NaHeD
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Nov, 14:49


♦️رویدادی بین المللی در مورد تحریم ها، تجارت و حقوق بشر

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، امروز و فردا در ژنو سوئیس پیرو هماهنگی گزارشگر شورای حقوق بشر ملل متحد در مورد پیامدهای حقوق بشری اقدامات یکجانبه و گروه کشورهای دوستدار منشور ملل متحد کنفرانسی بین المللی در خصوص تحریم ها،تجارت و حقوق بشر برگزار میشود. این کنفرانس در صدد است تا ابعاد نقض حقوق بشر ناشی از تحریم های یکجانبه و جهات گوناگون صدمه به تجارت آزاد و حق کشورها به توسعه ملی خویش را مورد بررسی قرار دهد.
🔻علیرغم تلاشهای بسیار از سوی گزارشگر و کشورهای در حال توسعه، متاسفانه دولت های تحمیل کننده تحریم های یکجانبه به اقدامات خلاف حقوق بین الملل ادامه می دهندو بعید است تا زمانی که با قدرت متقابل تعدیل نشوند، دست از این روندها بردارند مگر اینکه ملتهای تحت فشار آنها تسلیم خواسته های آنان شوند. اکثر طراحان تحریم های یکجانبه معمولا می گویند که آنها بر مردم کشور مورد هدف فشار وارد می سازند تا آنها علیه حکومت خود شورش کنند و هدف مورد نظر تامین شود.
https://shorter.me/4dzMD
https://shorter.me/KUDR6
https://shorter.me/32ssc
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Nov, 13:34


🔴 تصویب قطعنامه مربوط به ایران در کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد

🔻همانگونه که چند روز قبل در همین خبرنامه پیش بینی شد(https://t.me/ihrciran/12855 )، پیش نویس قطعنامه ارائه شده کانادا در مورد ایران به تصویب رسید. ترکیب آرا در همان حدودی بود که قبلا گمانه زنی شده بود. 77 دولت به قطعنامه علیه ایران رای مثبت دادند، 28 دولت رای منفی به قطعنامه داده و 66 دولت نیز رای ممتنع دادند.(جمعا 171 رای) بقیه دولتها از میان 193 عضو سازمان ملل ترجیح دادند که هنگام رای دهی غیبت کنند و هیچ رایی ندهند.
حین رای گیری در مورد پیش نویس قطعنامه، نمایندگان برخی دولتها به نفع یا علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام نظر داشتند که مطالعه آنها در خور توجه است.
https://shorter.me/mgpCh
🔻امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران یادآوری می کند که در سال گذشته در رای گیری مشابه در کمیته سوم مجمع عمومی ترکیب آرا در مورد پیش نویس قطعنامه علیه ایران بشرح زیر بود: 80 دولت به قطعنامه علیه ایران رای مثبت دادند، 29 دولت رای منفی و 65 دولت نیز رای ممتنع دادند. (جمعا 174رای) بقیه دولتها از میان 193 عضو سازمان ملل ترجیح دادند که هنگام رای دهی غیبت کنند.
https://shorter.me/C9xAv
🔻در تحلیل رویداد یاد شده و موارد مشابه چون بارها در همین خبرنامه اعلام نظر شده دیگر مطالب قبلا گفته شده تکرار نمی شود.

🔻ضمنا برخی رسانه های داخل کشور نیز موضع معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل در خصوص قطعنامه یاد شده را پوشش دادند.
https://shorter.me/ZoCrM

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

21 Nov, 12:52


🔴بالاخره در قبال نسل کشی جاری در فلسطین، حرکتی از دیوان کیفری بین المللی هم بروز یافت !

🔻بعد از سیزده ماه از نسل کشی در غزه و تجاوزات به لبنان و ماهها انتظار جامعه بین المللی مبنی بر اینکه دیوان کیفری بین المللی واکنش مناسبی در قبال جنایات ارتکابی در غزه اتخاذ نماید و بعد از مدتها انتقادات گوناگون علیه این نهاد که در سطح جهانی مطرح گردید، بالاخره دیوان به حداقل وظیفه خود عمل کرد وبا صدور قرار بازداشت برای نتانیاهو و گالانت برای خود آبرویی خرید اگرچه بعید است که این اقدام قضایی در کوتاه مدت نیز تاثیری در توقف جنایتکاران داشته باشد. با صدور قرار بازداشت دیوان کیفری بین المللی و قبلش صدور دستور موقت های صادره دیوان بین المللی دادگستری در مورد روندهای نسل کشی در غزه، در واقع سازوکارهای حقوقی و کیفری بین المللی اقدام ممکنِ مبتنی بر صلاحیت های خود را اجرایی نمودند و با جهانیان همنوا شدند که جنایات ارتکابی ضد موازین بین المللی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه و باید متوقف گردند و هیچ کشوری با جنایتکاران همکاری نکند.
https://shorter.me/ISX3B
🔻امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران یادآوری می کند که دیوان کیفری بین المللی به موازات اقدام مذکور، قرار بازداشتی نیز در مورد محمد ضیف از رهبران فلسطینی به خاطر وقایع 7 اکتبر صادر کرد تا به حامیان اسرائیل نشان دهد که بیطرفی خود را حفظ کرده است. اسرائیل در گذشته مدعی شده است که محمد ضیف را مورد هدف قرار داده و از بین برده است اما تاکنون هیچ خبر قطعی در تائید این امر نشر نیافته است.
https://shorter.me/c3zsR
🔻بسیاری از ناظران اعلام می دارند: فارغ از اینکه مقامات اسرائیل با تکیه بر حمایت های برخی دولتها تاکنون خاطر جمع بوده اند که هیچگاه در معرض پاسخگویی قرار نخواهند گرفت و همواره بی کیفر می مانند، روند یاد شده احتمالا شروع حرکت های قضایی برای پاسخگو کردن مقامات اسرائیلی در قبال عملکردهای ضد انسانی را در پی خواهد داشت ولو اینکه این مهم با کندی به پیش رود. https://shorter.me/GO2ci
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 21:06


❇️ به زودی اجرا میشود:
نشست علمی « بررسی پیامدهای بریکس و شانگهای بر حقوق ملتهای عضو و تحول در ساختارهای ناعادلانه بین المللی»

🍃 برابر هماهنگی انجام شده توسط امور پژوهشی کمیسیون، به زودی نشست علمی با عنوان یاد شده و با حضور جمعی از کارشناسان موضوع برگزار خواهد شد. در این نشست فلسفه شکل گیری این پیمان های جهانی، ماهیت و قلمرو موضوعی آنها ، هدف گذاریها و روند فعالیت طی چند سال بعد از شکل گیری آنها و پیامدهای فعالیت این ائتلافها بر سیاست داخلی و خارجی کشورهای عضو از جمله از حیث آورده حقوق بشری و تحول در ساختارهای ناعادلانه بین المللی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

🍃شایان ذکر است که در قبال پیامدهای بریکس و شانگهای بر حقوق ملتهای عضو در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی ، فرهنگی و حقوقی و سایر جنبه ها تحلیل های متنوعی چه در داخل کشورهای عضو این پیمان ها و چه در سطح جهانی مطرح شده است. برخی افراد بسیار رویایی در قبال این پیمان ها اظهار نظر می کنند و در مقابل، بعضی دیگر اهمیت و اثرگذاری این پیمان ها را به هیچ انگاشته یا بسیار ضعیف می دانند . در چنین فضایی، فهم دقیق اینکه این پیمان ها چه آورده ای برای مردم دارند و قاطبه مردم کشورهای عضو از جمله ایران چگونه می توانند بهره مناسبی از این پیمان ها ببرند یا بر روندهای آن نظارت کرده و تاثیر مثبت بگذارند، از اهمیت برخوردار است و به همین علت، شایسته تامل توسط تلاشگران ارتقای حقوق انسانی می باشد.

🍃جزئیات بیشتر این برنامه علمی به زودی در پوستر آن اطلاع رسانی می شود.

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 20:28


🔴دولت های جوامع اسلامی و رویکردهای عجیب و غریب در قبال حقوق انسانی!

🔻در شرایطی که هنوز چند روز از برگزاری اجلاس اضطراری سازمان همکاری اسلامی در عربستان برای حمایت از قربانیان نسل کشی در غزه و حملات وحشیانه به لبنان نگذشته است و وقایع خونین در منطقه نیز هم چنان جریان دارد و در کشورهای گوناگون جهان مردم صلح طلب و مدافع حقوق بشر تجمعات اعتراضی برگزار و از هرگونه بی خیالی وبی توجهی دوری می کنند و گاه هزینه های متعددی را نیز به جان می خرند، برگزاری برنامه اخیر نمایش مُد لباس و اجرای موسیقی در ریاض عربستان و پایکوبی ها و سرمستی های مهمانان از فرنگ آمده بازتاب های متنوعی داشت از جمله این گونه برداشت شد که حداقل ، دولت میزبان برنامه و شرکت کنندگان در نمایش مزبور که بعضا خود از شهروندان مناطق تحت بمباران بودند ، لزومی به همدلی با مردم آسیب دیده و حرمت نگهداری در قبال هزاران کشته و مجروح بی خانمان نزدیک خود نمی بینند و یا می توانند در کمال تعجب، این دو وضعیت ( همدلی با قربانیان تجاوز و عملکردهای بی توجه به وجه نخست ) را با هم جمع کنند. در چنین وضعیتی طبیعتا توصیه های دینی و اخلاقی و حتی موازین مورد تجویز در موازین حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای همبستگی و یاری رسانی به قربانیان تجاوز و مخاصمات مسلحانه نیز کاربرد چندانی نخواهد داشت همانگونه که توصیه های انسانی مندرج در ادبیات جهانی نیز لای همان کتابهایی که درج شده باقی می ماند از جمله شعر سعدی علیه الرحمه که بعد از یادآوری بنی آدم اعضای یک پیکرند ، گفته است: تو کز محنت دیگران بی غمی/ نشاید که نامند نهند آدمی !

🔻امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران با مرور ارزیابی های مختلفی که در خصوص رویداد یاد شده در سطح جهان عرب، کشورهای مسلمان و سطح جهانی بروز یافته، طیف متنوعی از نظرات را مشاهده کرده است. لابد بسیاری از اهل تحقیق مخاطب این یادداشت کوتاه نیز نظرات مزبور را دیده اند یا خود داوری و ارزیابی دارند.

🔻فارغ از موضوع یاد شده و صرفنظر از اینکه حکمرانان در جوامع مختلف شرقی و غربی چه می کنند، واقعا فهم رویکرد بسیاری از حکومت ها در جوامع اسلامی چه در قبال مردم خود و چه در قبال حقوق انسانی و حتی موازین دینی که ادعای باور به آن را دارند، در موارد متعددی براحتی قابل فهم نیست و نمی توان تضادهای مختلف فکری و رفتاری ذیربط را دقیق هضم کرد. مصادیق تضادها و حتی نفاق ها و افراط و تفریط ها کم نیستند و هر یک را باید مصداقی مورد بحث قرار داد .

🔻تا زمانی که در هر جامعه، مردم ابتکار عمل را در دست نداشته باشند و نتوانند حق تعیین سرنوشت خویش را بدرستی ایفا کنند،سرگرم کردن مردم به حواشی گوناگون و غافل ساختن آنها از روندهای واقعی نحوه اداره کشور به وفور امکان تحقق دارد . از هر تجربه مثبت و منفی دیگر جوامع باید درس گرفت و برای پیشبرد امور کشور خود درست عمل کرد.
https://shorter.me/3duKo
https://shorter.me/FDJaC

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 19:59


🌿اثر جدید منتشره: بعد از چند سال از فرایند گردآوری مقالات اهدایی به نکوداشت استاد دکتر حسین مهرپور، بالاخره کتاب مزبور حاوی دهها مقاله از دانشوران دانشگاهی و حوزوی در دو جلد مفصل منتشر و تقدیم جامعه علمی کشور شد. در این مجموعه ارزشمند، بخشی از مقالات با موضوع حقوق بشر است و در سایر حوزه های تخصصی دانش حقوق نیز آثاری مرتبط با بحثهای حقوق بشر ارائه گردیده است.

🌿امور پژوهشی کمیسیون ضمن تقدیر از همه دانشورانی که در به ثمر نشستن این اثر علمی و خدمت فرهنگی مشارکت و همیاری کردند ، از خداوند متعال طول عمر با برکت و سلامت این استاد بی ادعا و شریف و سایر فرهیختگان و تلاشگران ایران زمین را مسئلت می نماید.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 18:48


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، کمیته یونسکو برای حفاظت از میراث فرهنگی در وضعیت مخاصمات مسلحانه در جلسه اخیر چند روز قبل خود مصوبه ای در خصوص 34 مورد میراث فرهنگی لبنان گذارند که به موجب آن این مکانها و اموال موقتا مشمول حفاظت توسعه یافته قرار گرفتند و منابع مالی برای اجرای حمایت موثر از این موارد که در وضعیت خطر قرار دارند، اختصاص یافت. این مصوبه در نگاه اول اقدامی مثبت و امیدبخش است چرا که ابعاد حقوق بشری مهمی دارد و سعی می کند از میراث فرهنگی مردم لبنان و میراث متعلق به همه بشریت حمایت کند اما اگر عمیق تر در آن تامل کنیم احتمالا امید چندانی بر نمی انگیزد چرا که اسرائیل تاکنون موارد متعددی از میراث فرهنگی برجسته در فلسطین و لبنان را با بمبارانها از بین برده یا صدمه شدید زده فلذا بعید است این مصوبات حاشیه امنی برای میراث فرهنگی ایجاد کند. در موازین بین المللی، حمله به میراث فرهنگی ملتها جنایت جنگی است اما .....
https://shorter.me/gZKdC
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 18:11


🔶بنا به خبر واصله از مرکز تحقیقات و اطلاعات اسلامی، فراخوان دومین جایزه بین المللی معلم که از سوی بنیاد آموزشی غیر انتفاعی برهان ارائه شده، در صدد شناسایی بهترین گزینه های فعالیت در حوزه آموزش است اعم از معلمانی که بهترین ایده ها و روشها را بکار گرفته اند یا فیلم هایی که با موضوع آموزش تولید شده اند یا آثار هنری و فرهنگی دیگر که اثرگذاری آموزشی مفید و برجسته ای داشته اند.

🔸مهلت ارسال اطلاعات مربوط به نامزدهای شایسته دریافت جایزه تا 20 دسامبر 2024 است و برنامه اهدای جوایز در نوامبر 2025 انجام خواهد شد.

🔸امور پژوهشی کمیسیون انتظار دارد دست اندرکاران این جایزه در انتخاب برترین ها به جنبه های مختلف حق به آموزش و محتوا و هدف آموزش از حیث هماهنگی با حقوق انسانی توجه نمایند چرا که اگر قرار باشد حق به آموزش و پرورش انسانهایی توانمند و مفید برای جامعه انسانی بدرستی ایفا شود شاخصهای متعددی باید مورد عنایت قرار گیرد.
📍لینک سایت جایزه مزبور:
https://shorter.me/L5eTW
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

20 Nov, 17:40


♦️درنگ : در حالی که چند هفته بود مقامات دولت آمریکا وانمود می کردند که مجددا برای آتش بس در غزه و لبنان در حال پیگیری هستند و نمایندگانشان رفت و آمدهایی به منطقه انجام می دادند،امروز در جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مورد پیش نویس قطعنامه آتش بس و کمک های بشردوستانه فوری در غزه و لبنان در حالی که14 کشور از 15 کشور عضو شورا از جمله 4 عضو دارای حق وتو بدان رای مثبت دادند، باز یک دولت دارای حق وتو یعنی آمریکا به عنوان مهم ترین حامی و شریک جنایات اسرائیل در غزه و لبنان آنرا وتو کرد و نگذاشت که یک قطعنامه با مطالبه ساده بشردوستانه و در سطح حداقل های مورد نیاز نیز به تصویب برسد . این اقدام با واکنشهای تند از سوی دولتها و افکار عمومی جهانی مواجه گردید، اما مگر این واکنشها تاثیری در رویکرد قبلی دولت آمریکا طی بیش از یکسال گذشته داشته که بتوان انتظار داشت و امید به اینکه منشا تغییری مثبت در عملکرد آتی مهم ترین دولتمردان دخیل در اشغالگری و جنایات اسرائیل طی 75 سال گذشته بشود؟!
https://shorter.me/j-586
https://shorter.me/Bt6Y0
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Nov, 21:24


♦️درنگ: سازمان جهانی سلامت می گوید:« از هر دو کودک، یکی قربانی خشونت است . این واقعیت دردناک در سطح گسترده در همه جوامع وجود دارد اما غالبا پنهان است.»
🔻توجه داشته باشیم که مفهوم خشونت از نگاه سازمان مذکور ابعاد جسمی، روحی و روانی و اجتماعی سلامت را شامل میشود.

🔻امور پژوهشی کمیسیون متذکر میشود که اگر قرار باشد با معیار سازمان یاد شده به محیط پیرامون خود بنگریم بسیاری فعل ها یا ترک فعل های ما عنوان خشونت علیه کودک پیدا می کند . دوری از وقوع این امر و در عین حال،رعایت فرایندهای ظریف علم آموزی، تربیت و توانمند سازی کودک به عنوان انسانی در حال شدن و شکوفایی و برخوردار از مسئولیت شناسی کار ساده ای نیست که بدون دانش و مهارت و توانمندی بزرگسالان و مشارکت خود کودکان قابل دستیابی باشد. دولتها نیز تا از دانایی و تعهد لازم در قبال چگونه شکوفاساختن کودکان برخوردار نباشند نمی توانند مسئولیت های خود را در این زمینه به خوبی ایفا کنند.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Nov, 21:06


🔴گرامیداشت روز جهانی کودک در جهانی ناامن برای کودکان !

♦️امروز 20 نوامبر /30 آبانماه روز جهانی کودک است. در چنین روزی در سال 1959 میلادی مجمع عمومی ملل متحد اعلامیه حقوق کودک را تصویب کرد و در چنین روزی در سال 1989 کنوانسیون حقوق کودک در مجمع عمومی ملل متحد تصویب شد . معمولا سازمان ملل یا نهادهای مختلف مربوط به کودک از 1954 با گرامیداشت این مناسبت یادآوری می کنند که هر کودک صاحب حق است و باید برای رعایت حقوق او اقدامات لازم انجام شود هم چنین حمایت های لازم از کودک در محیط خانواده، مدرسه و جامعه ضروری است و در میان کودکان نیز باید حمایت های ویژه از کودکان در معرض خطر یا محروم از حداقل های بهره مندی از حقوق انجام پذیرد. اما همین سازمان ها و نهادها می دانند که در اثر عملکرد بشر بی توجه به اخلاق و انسانیت و عطوفت متاسفانه دنیای ما نه تنها محیطی امن برای کودکان نشده بلکه هر روزه انواع خشونت ها و نقض حق ها علیه کودکان در کشورهای گوناگون اجرایی میشود .

♦️گرامیداشت این روز اگر تلنگری برای همه اعم از دولتها یا غیر دولتی ها و عموم مردم نباشد که قدمی در جهت ارتقای آگاهی های خود و بهبود عملکردهایشان در ارتباط با کودکان بردارند، صرفا رویدادی تشریفاتی و بدون خاصیت خواهد بود .
https://shorter.me/BXBU9
♦️امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران یاد آوری می نماید که کشور ما مناسبت ملی بزرگداشت کودکان را در مهرماه دارد اما این مناسبت جهانی نیز با توجه به عضویت ایران در کنوانسیون حقوق کودک معنادار است و می تواند مقطعی باشد که ارزیابی ملی و سالانه صورت دهیم که تا چه اندازه برای رعایت حقوق کودک مقرر در مقررات داخلی یا تعهدات بین المللی کشور قدم برداشته ایم و در چه زمینه هایی هنوز مشکل داریم و برای بهبود وضعیت چه باید انجام دهیم؟ قطعا یکی از اولویت های جدی ، تلاش همه جانبه همه نهادهای حاکمیتی و غیر دولتی در جهت اجرای صحیح و موثر حمایت های مقرر از کودکان در قانون اطفال و نوجوانان مصوب 1399 و آئین نامه های اجرایی آن است. آیا گزارش قابل ارائه ای در این زمینه موجود است که بتواند رضایت جامعه را بر انگیزد؟

♦️روز جهانی کودک فرصتی برای ارزیابی رعایت حقوق کودک در سطح فراملی نیز می باشد . قطعا در این سطح ارزیابی باید از هزاران کودک پر پر شده در غزه و لبنان و اوکراین و دیگر مناطق بحرانی جهان طی یکساله گذشته یاد کرد و عوامل جنایات علیه کودکان را مورد نقد قرار داد تا بسترهای اجرای عدالت علیه آنها فراهم شود اگرچه صدمات وارده به هیچ عنوان قابل جبران نیست.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Nov, 20:38


🔴جبران سالها استعمار و نقض حقوق ملتهای آفریقایی؛ در این دنیا یا آن دنیا ؟!

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، اخیرا کنفرانسی در آلمان با محوریت بررسی ابعاد نقض های گسترده حقوق انسانی در دوره استعمار اروپایی ها بر آفریقا و لزوم جبران نقض حق ها برگزار شد که توجه برخی از فعالان حقوق بشر در سطح جهانی را برانگیخت. در اظهار نظرهای مربوط به این رویداد گفته شد که چرا دولت های اروپایی بعضا حتی حاضر به عذرخواهی زبانی هم نیستند و آنها که عذرخواهی از جنایات گذشته خود به صورت زبانی کرده اند چرا قدمی برای پرداخت خسارات وارده و میراث منفی عملکرد خود بر نمی دارند و چرا هنوز علیه آفریقایی تبارها انواع تبعیض ها در اروپا اعمال میشود؟

🔻برخی احتمال می دهند که دولت های اروپایی جبران عملکردهای سیاه گذشته را برای آن دنیا گذاشته اند ! و در این دنیا هم چنان با روشهای جدید مایلند که منابع آفریقا غارت شود یا نفوذ سیاسی و حقوقی خود را در این قاره حفظ و تسلیحات آنها در نزاع های گوناگون به فروش برسد چنانچه به تازگی معلوم شد که در درگیریهای سودان سلاح های فرانسوی در سطح گسترده بکار گرفته میشود. موضوع تبعیضهای نژادی علیه رنگین پوستان در کشورهای مختلف نیز هم چنان یک معضل است که بارها مورد تذکر سازمان ملل نیز واقع شده است.
https://www.dekoloniale.de/de
🔻به هر حال در کنفرانس این هفته برگزار شده در برلین، 10 تقاضای مشخص از دولتهای اروپایی برای جبران عملکرد سیاه و خونین گذشته علیه مردم آفریقا و بهبود شرایط آفریقایی تبارها در اروپا و نفی تبعیض های گوناگون علیه آنها مطرح شد که قابل توجه است. بعضی نهادهای فعال حقوق بشر نیز اجرای دقیق این مطالبات را خواستار شدند اگرچه می دانند که بعضی از این مطالبات به سادگی به مرحله تحقق و اجرا نخواهد رسید.
https://shorter.me/XHoeG
https://shorter.me/llyGC
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Nov, 20:04


🔶رای دیوان عالی هند در خصوص دادخواهی جمعی از مسلمانان این کشور راجع به تخریب اماکن آنها در چندین ایالت هند(صادره در 13 نوامبر 2024 )
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

19 Nov, 19:56


🔴استقبال جهانی از رای اخیر دیوان عالی هند در نفی اقدامات ضد حقوق مسلمانان

🔻به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، اخیرا دیوان عالی هند در رایی دادخواهی تعدادی از مالکان مسلمان هندی را پذیرفت و تاکید کرد که هیچ مرجعی نباید بدون طی فرایندهای لازم قضایی خانه ها و اماکن افراد را تخریب کند. این رای علاوه بر بازتاب های مثبت در داخل هند و رسانه ها ، مورد استقبال نهادهای فعال حقوق بشر در سطح بین المللی قرار گرفت. مدتها نهادهای حقوق بشر اعتراض داشتند که چرا دولت کنونی هند در مقابل افراطیون هندو که نسبت به تخریب اماکن تجاری و غیر تجاری مسلمانان در ایالت های متعدد اقدام می کنند هیچ واکنش مثبتی ندارد بلکه آنها را توجیه می کند و دست نهادهای اجرایی ایالتهای ذیربط را نیز باز گذاشته که به حریم حقوق مالکانه مسلمانان تجاوز کنند. با توجه به همین سابقه بود که رای اخیر دیوان عالی هند بازتاب گسترده ای پیدا کرد و رویدادی مثبت در قبال حقوق مسلمانان بعد از ماهها فعالیت های متنوع ضد حقوق آنها تلقی شد.

https://shorter.me/PO604
https://shorter.me/-viHi

🔻شایان ذکر است در آرای قبلی دیوان عالی هند نیز چند مورد توجه مسلمانان واقع شده است از جمله شناسایی موازین احوال شخصیّه مسلمین که در سال 2020 مورد بحث و گفتگوهای متنوعی قرار گرفت.

https://shorter.me/Fruke
🔻متن رای دیوان عالی هند در زیر به زبان انگلیسی ارائه می شود👇
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

18 Nov, 21:23


♦️تقاضای دریافت مالیات موثر از اَبَر ثروتمندان برای رعایت حقوق بشر و رفع فقر در سطح جهانی

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران،دو گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در زمینه حق به توسعه و مقابله با فقر و رعایت حقوق بشر با صدور بیانیه ای از روسای کشورهای عضو گروه 20 خواستند که برای نجات برنامه جهانی توسعه پایدار، شجاعت وضع مالیات بر اَبر ثروتمندان را بنحو موثری نشان دهند.
بنا به گفته این گزارشگران، انباشت ثروت توسط گروه محدودی از ابر ثروتمندان دنیا اغلب به طور مستقیم با استثمار نظام مند مردم یا کره زمین مرتبط است. هم چنین 10 درصد ثروتمندترین افراد از میان جمعیت کل جهان، 75 تا 80 درصد از کل گازهای گلخانه ای که موجب گرمایش کره زمین هستند، را از طریق دارایی ها و ثروتهای خود نشر می دهند.
https://shorter.me/yDyJo

🔻واقعیاتی که گزارشگران یاد شده بدان اشاره کرده اند در واقع نوعی انتقاد از نظام سرمایه داری بی توجه به عدالت و انصاف نیز می باشد چرا که شکاف های عظیم توانایی مالی عده ای محدود با دیگر مردم موجب گردیده که این ثروتمندان بدترین آثار را از حیث استثمار مردم یا طبیعت برجای گذارند اما حاضر نباشند هزینه های تحمیلی خود بر جامعه را بپذیرند یا بنحو موثری به مسئولیت های اجتماعی خویش عمل کنند. از همین رو ، دولتها باید مالیات های موثری بر این گونه افراد وضع تا حقوق بشر برای همه رعایت گردد.

🔻متاسفانه در بسیاری از کشورها ابر ثروتمندان به جای اینکه مالیات موثری بدهند یا به تعهدات خود در قبال جامعه یا محیط زیست عمل کنند ، از ابزار قدرت مالی استفاده کرده و تلاش می کنند تا قدرت سیاسی را نیز به چنگ آورند یا در مجاری مختلف قدرت نفوذ کرده و افرادی را جیره خوار خود سازند تا بتوانند برای کارهای مختلف خود و تامین ثروت بیشتر، از مالیات یا دیگر مسئولیت های اجتماعی و حقوقی فرار کنند.

🔻جا دارد از خود بپرسیم که وضع موضوع یاد شده در جامعه ما چگونه است؟ چند درصد از جامعه مشمول تقاضای گزارشگران یاد شده می شوند؟ چه تعداد از ابر ثروتمندان به تعهدات اجتماعی خود پایبند یا بی توجهند و سهم آنان در رفع مشکلات جامعه و دستیابی به عدالت یا بر عکس آن، توسعه شکافهای طبقاتی و ترویج فرهنگ بی مسئولیتی و گسترش فساد در ابعاد گوناگون چگونه است؟ نهادهای قانونی تا چه میزان فسادهای مختلف برخی اَبر ثروتمندان را شناسایی و با آن برخورد می کنند و به ثروت و مالکیت در عین رعایت مسئولیت های اجتماعی و حقوقی احترام می گذارند و از ثروتمندان مسئولیت شناس و در خدمت جامعه استقبال کرده تا در فرایند توسعه کشور نقش مفیدی ایفا کنند؟
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

18 Nov, 20:39


♦️پیش نویس قطعنامه ارائه شده دولت کانادا و همراهان در نشست 79 مجمع عمومی ملل متحد- پائیز 1403 (به زبان انگلیسی)
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

18 Nov, 20:35


🔴اقدام مجدد کانادا در ارائه پیش نویس قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران در موضوع حقوق بشر

🔻بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، دولت کانادا مثل سالهای قبل در نشست کنونی مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک پیش نویس قطعنامه ای را علیه جمهوری اسلامی ایران در موضوع حقوق بشر ارائه کرد . دولت کانادا مانند سالهای قبل یکسری از دولتها را نیز در ابتدای قطعنامه به عنوان همراهان خود یا بانیان قطعنامه معرفی کرده است که در میان آنها اسرائیل ف آمریکا و انگلیس نیز از بانیان هستند. متن قطعنامه ارائه شده نسبت به سالهای قبل خیلی مفصل تر است و دولت کانادا و همراهانش با تهیه چنین متنی سعی کرده اند هر اختلاف سیاسی با مقامات ایران دارند و هر خدمتی که می خواهند به سایر مخالفان جمهوری اسلامی بنمایند را در قالب اینکه ما نگران حقوق بشر هستیم در متن بگنجانند. احتمالا مانند سالهای قبل کشورهای غربی و برخی از هم طیفی های آنها در دیگر مناطق مانند ژاپن به آن رای مثبت خواهند داد و با حدود 75 تا 80 رای از 193 کشور عضو ملل متحد به تصویب خواهد رسید. امسال چون 13 ماه از جنایات نسل کشی در غزه گذشته است و جهانیان تمرکز عمده ای بر این موضوع و سپس جنگ اوکراین و برخی بحران های دیگر دارند، بعید است حتی در سطح تبلیغاتی نیز این قطعنامه توجه زیادی را برانگیزد همانگونه که گزارش گزارشگر مربوط به ایران بازتاب چندانی نداشت و احتمالا همین امر در مورد گزارش دبیر کل سازمان ملل به مجمع عمومی در مورد ایران و حقوق بشر نیز به چنین سرنوشتی روبرو خواهد گردید.

🔻علیرغم نکات یاد شده، نباید از استمرار این فرایندها در مورد کشورمان و مفاد این قطعنامه ها یا گزارشات مطرح در سازمان ملل به سادگی گذشت بلکه اولا باید سعی کرد اگر نکته درستی در متن قطعنامه ها یا گزارشات آمده مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد و نسبت به رفع مشکلات و سو عملکردهایی که به مردم صدمه می زند اقدام مناسب و اصلاحی انجام دهند و در مواردی هم که مطالبی نادرست یا غیر کامل و ناقص در چنین متن های بین المللی بیان شده ، پاسخ شفاف و اقناع کننده برای افکار عمومی ارائه نمایند و اجازه دهند تا مخاطبان خود داوری کنند . در چارچوب چنین راهبردی و ارتقای رضایتمندی مردم در داخل کشور و بهره مندی از پشتوانه آنها در سیاست داخلی و خارجی،طبیعتا تلاشهای سیاسی بین المللی برای کنار گذاشته شدن این قطعنامه و موارد مشابه جواب خواهد داد و الا سالهای سال این روند ادامه می یابد ولو هزار بار خطاب به بانیان این قطعنامه ها گفته شود که چرا گزینشی یا دوگانه و سیاسی عمل می کنید و نگاهی ابزاری به حقوق بشر دارید یا شما دغدغه حقوق بشر در دیگر جوامع ندارید و خودتان بدترین پرونده های نقض حقوق بشر یا حمایت از جنایات گسترده را دارید اما پاسخگو نیستید و به دیگر کشورها به ویژه آنها که با شما اختلافات سیاسی دارند گیر می دهید !

🔻متن پیش نویس قطعنامه مورد اشاره بهزبان انگلیسی در زیر ارائه میشود👇
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

18 Nov, 19:56


♦️درنگ: نهادهای بشردوستانه وابسته به ملل متحد یادآوری کردند که هزار روز از جنگ روسیه و اوکراین گذشت و در این مدت مردم غیر نظامی صدمات زیادی دیدند و حقوق انسانی نقض شد. در مطالبی که توسط نهادهای مختلف مغرب زمین منتشر شده اغلب تماما روسیه مقصر توصیف و صحبتی از این نشده که آمریکا و ناتو در مشتعل سازی و استمرار جنگ مزبور و تحریک مقامات اوکراین به ادامه جنگ چه نقشی ایفا کرده اند و چرا تلاش لازم برای آتش بس و یا توافق بین دو کشور روسیه و اوکراین را انجام نداده اند ؟ علیرغم نکته یاد شده، ، اگر این رویه شود که هر قدرتی به کشور دیگر وارد و بخشهایی را به خود ملحق کند طبیعتا حقوق بین الملل و دهها قاعده تابعه از جمله رعایت حاکمیت کشورها بی معنا میشود و این مطلب را مقامات روسیه باید پاسخ دهند ولو نگرانی های امنیتی متنوعی نسبت به همسایه خود داشته باشند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

18 Nov, 19:37


♦️درنگ: کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد به مناسبت چهلمین سالگرد کنوانسیون منع شکنجه خطاب به مردم دنیا ضمن تمجید از این سند بین المللی و آثار آن در روند مبارزه با شکنجه، از همه ملتها خواست در این خصوص حساسیت داشته و هر مورد شکنجه و سو رفتار با متهمین یا زندانیان را مورد توجه قرار داده و برای مقابله با این گونه رفتارها اقدامات لازم را معمول دارند.
🔻امور پژوهشی کمیسیون یادآوری می کند که بیش از 170 کشور جهان به سند یاد شده ملحق شده و خود را متعهد کرده اند که با هر گونه شکنجه برخورد و این پدیده غیر انسانی را ریشه کن نمایند. در میان کشورهای ملحق شده بسیاری از کشورهای اسلامی حضور دارند اما هنوز ایران علیرغم تصریح قانون اساسی به ممنوعیت شکنجه و بی اعتباری هر گونه اعتراف و اقرار مبتنی بر شکنجه، به این سند ملحق نشده است اگرچه در سالهای اخیر بررسی هایی برای امکان الحاق انجام شده اما هنوز ظاهرا تا رسیدن به مراحل ارائه به مجلس شورای اسلامی و تصویب در قوه مقننه راه درازی در پیش است. در گذشته در مجلس در این زمینه مصوباتی گذرانده شد اما مورد تائید شورای نگهبان قرار نگرفت و بایگانی گردید.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

17 Nov, 20:44


♦️اطلاعیه واصله برنامه هنری در مورد یکی از زوایای حقوق کودکان

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

17 Nov, 20:23


♦️رانندگی درست و مطمئن؛ رعایت حق خود و دیگران

🔻امروز 17 نوامبر، «روز جهانی یادبود قربانیان تصادفات جاده ای»، فرصتی شد تا برخی نهادهای بین المللی آمار بالای صدماتی که انسانها در کشورهای مختلف در اثر تصادفات متحمل میشوند را اطلاع رسانی کنند و یادآور شوند که این موضوع یکی از چالشهای زیست کنونی بشر است و باید برای رفع این معضل، همه سهم مثبتی ایفا کنند.
https://shorter.me/xPOY4
https://shorter.me/UXE45
🔻در کشور ما نیز این معضل سالهاست درد و رنج زیادی را به همگان وارد می سازد. هزاران نفر در طول سال جان می بازند، هزاران فرد معلولیت پیدا می کنند و خانواده های زیادی داغدار میشوند حال آنکه اگر تولید کننده وسیله نقلیه، مسئول ساخت جاده ها و تدابیر ایمنی، راهنمایی و نظارت مناسب پلیس و رانندگی خوب خود مردم و سایر عوامل ذیربط در راستای بهبود این وضعیت باشند، تحولات چشمگیری واقع میشود و برای همه دستاورد خواهد بود چنانچه در سالهای اخیر با تلاشهای بسیار مقداری صدمات ناشی از تصادفات بهبود یافته است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

17 Nov, 20:03


♦️درنگ: سازمان ملل از بیانیه مشترکی که از سوی دولتها و فعالان غیر دولتی از جمله صاحبان شرکت ها و فعالان حوزه فناوری دیجیتال در حاشیه کنفرانس تغییرات اقلیمی ملل متحد (کاپ 29) صادر شده و تاکنون هزار شرکت به این بیانیه پیوسته و متعهد شده اند که فعالیت های در حوزه دیجیتال ذر راستای تامین و حفظ جهانی سبز باشد، استقبال کرد. برجسته سازی این رویداد برای عموم فعالان حوزه دیجیتال در سراسر دنیا از جمله ایران قابل توجه است و می تواند بدانها یادآوری کند که باید قدم های موثری در راستای هماهنگ سازی فعالیت های خود با مجموعه تلاشهای مقابله با تغییرات اقلیم بردارند و بدانند که جزئی از راه حلهای رفع چالشها باید باشند نه اینکه بر مشکلات بیفزایند. مردم نیز باید بر حساسیت های خود بیفزایند و عملکرد شرکت ها و فعالان ذیربط را رصد کنند تا در صورتی که به محیط زیست صدمه می زنند و مسئولیت خود در قبال تغییرات اقلیم را رعایت نمی کنند مورد انتقاد و سرزنش عمومی و پاسخگویی حقوقی و قانونی قرار گیرند.
https://shorter.me/_2Ewe
https://www.un.org/en/climatechange/cop29

🔻جامعه ما در این زمینه چه می کند؟
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

17 Nov, 19:39


♦️درنگ: بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون ، نهاد ملل متحد در امور زنان ماههاست با نشر مطالب مختلف تلاش دارد تا ابعاد ضد انسانی جنایاتی که در غزه علیه زنان جریان یافته را به جهانیان اعلام نماید. در جدیدترین تابلو نوشته هایی که نشر داده مخاطبان را آگاه ساخته که در طول هر روز یک ماه چه تعداد مادر و فرزندانش در اثر حملات اسرائیل کشته میشوند. امید بانیان این گونه اطلاع رسانی ها این است که افکار عمومی با اطلاع از ابعاد گسترده جنایات ، فشار بر دولتها را افزایش دهند تا نه تنها با عاملان جنایت همراهی نکنند بلکه مانع استمرار این وضعیت شوند. افکار عمومی نیز در کشورهای مختلف بارها واکنش خود را نشان داده اما متاسفانه برخی دولتها در قبال مطالبه میلیونها انسان صلح طلب در سطح جهانی چشم ها و گوشهای خود را بسته و به راه خود ادامه می دهند و در عین حال همواره خود را از جمله پیشگامان حقوق بشر در دنیا نیز معرفی می کنند !
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

17 Nov, 18:41


🔶گرامیداشت روز بین المللی رواداری در زمانه نابردباری ها و خشونت های گسترده

🔸روز گذشته از سوی برخی از سازمان های بین المللی به ویژه یونسکو و بعضی دولتها و نهادهای غیردولتی شانزدهم نوامبر با عنوان «روز بین المللی تولرانس یا مدارا و رواداری و تساهل و تسامح و بردباری و دگر پذیری گرامی داشته شد. این گرامیداشت در شرایطی انجام شد که متاسفانه برخی خشونت های وسیع در مناطق مختلف دنیا بدترین نقض حق ها را درپی داشته و وضعیت خوبی از مدارای انسانی را منعکس نمی کند. علاوه بر این حتی در کشورهایی که مدعی نهادینه سازی مدارا و رواداری هستند، بیگانه هراسی، تبعیض علیه مهاجران یا پیروان بعضی باورهای اعتقادی رشد یافته است و به موازات این روند، افراطیون و راست گراها قدرت بیشتر یافته و اقدامات خشونت آمیز گوناگون را تجویز یا خود اجرایی می کنند.

🔸یونسکو به مناسبت این روز، از مردم دنیا خواست که اعلامیه اصول تولرانس یا رواداری را که مصوب 1995 میلادی یونسکو و 1996 مجمع عمومی ملل متحد است، مطالعه کرده و در جهت رعایت این اصول تلاشهای لازم را معمول دارند.
https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000151830

🔸یونسکو در در تبیین چارچوبه تولرانس یا رواداری و دگر پذیری چنین گفته است :
"Tolerance is respect, acceptance and appreciation of the rich diversity of our world's cultures, our forms of expression and ways of being human."
« تولرانس یا رواداری و دگر پذیری عبارتست از احترام، پذیرش و قدردانی از تنوع غنی فرهنگ های جهان ما، شکل های[مختلف] بیان ما و شیوه های انسان بودن ما.»

🔸امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران یادآوری می کند که اکثر صاحبنظران بر این مهم تاکید دارند اگر جامعه ای بخواهد رواداری و دگر پذیری و احترام به همدیگر بین انسانها را نهادینه سازد باید برنامه ریزی کند که از کودکی و دوران پیش دبستانی و سپس دوره دانش آموزشی افراد علم و تربیت عملی به بچه ها منتقل شود که همواره به دیگران احترام گذارند و یاد بگیرند که با رعایت تنوع و تکثر دیدگاهها با دیگران گفتگو و ارتباط منطقی انسانی برقرار سازند. در سطوح بالاتر از کودکی افراد نیز همواره باید برای ترویج مدارا و احترام متقابل بین انسانها برنامه ریزی کرد و سرمایه گذاری نمود تا صلح و دوستی و همبستگی گسترش یابد و نفی همدیگر و خشونت و درگیری بین افراد در محیط های گوناگون اعم از خانواده، محل کار، یا سطح جامعه کاهش یافته یا برطرف گردند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

16 Nov, 22:23


🌿استقبال از مناظره های علمی دیدگاههای مختلف و تلاش برای شناسایی و احترام به تنوع فکری و تضمین حقوقی آزادی بیان

♦️مدتهاست در کشورمان بحث کرسی های آزاد اندیشی در عالی ترین سطوح مطرح شده است اما همه می پذیرند که خروجی قابل توجهی به این نام نداشته ایم و همچنان چالشهای مختلف برای طرح نظرات گوناگون و تحمل نظرات مخالف چه از سوی نهادهای حکمرانی و چه از سوی طرفداران هر دیدگاه در جامعه وجود دارد . این ذهنیت نیز در سطح وسیع در جامعه وجود دارد که آزاداندیشی و بیان نظر مبتنی بر آن، یک مطلب است و آزادی پس از بیان، مطلب دیگر و متاسفانه در هر دو وجه موانع و چالشها کم نیستند. در چنین بستری، اگر نخبگان مختلف دارای آرا و نظرات گوناگون و در موارد متعدد بر خلاف نظر مشهور یا موضع رسمی پا به میدان گذارند وبا رعایت ادب و احترام، گفتگوی انتقادی و مناظره ای انجام دهند گامی مثبت است و می تواند زمینه حرکت به سمت شناسایی و احترام به تنوع فکری را تقویت کند، چنانچه خود این گفتگوها و مناظرات می توانند زمینه رشد آگاهی های جامعه و پویایی و توانمندی در انتخاب دیدگاههای متقن و مستدل تر را فراهم سازند .

♦️با لحاظ کلیت یاد شده، اخیرا گفتگویی بین دو دانشور شناخته شده شامل یکی از محققان جریان روشنفکری دینی در ایران معاصر و دیگری یکی از محققان فقهی حوزوی در خصوص برخی از موضوعات مربوط به فلسفه فقه و گستره و کارکرد آن در زمانه کنونی برگزار شد که توجهاتی را برانگیخت. طرح برخی موضوعات مهم چون جایگاه عقل در فقه یا جایگاه اخلاق در فقه و نحوه مواجهه فقیهان با این دو نسبت سنجی مهم از جمله محورهای این گفتگو بودند . اصل این گفتگوها و تلاش دو دیدگاه مخالف برای تحمل یکدیگر و ابراز نظر با رعایت احترام گامی مثبت ارزیابی میشود و می تواند با برگزاری گفتگوهای متنوع با مشارکت صاحبنظران گوناگون در موضوعات دارای اولویت و مورد نیاز جامعه توسعه پیدا کند.

♦️امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران با تقدیر از هر دو صاحبنظر این گفتگو و سایر اهل فکری که در این خصوص به طرح دیدگاه پرداخته اند، بر این مهم تاکید می ورزد که اگر این قبیل بحثها از گزاره های کلی فراتر رفته و بر مصادیق مختلف احکام فقهی در قلمروهای گوناگون حقوق انسانی ازجمله کرامت انسانی، حق تعیین سرنوشت، منع تبعیض، آزادی عقیده، آزادی بیان، نوع و میزان مجازاتها، حقوق زنان، حقوق اقلیتها و دهها زمینه دیگر تطبیق داده شود برای مخاطبان بهتر روشن می سازد که آیا برداشت از منابع اجتهاد فقهی یکسان است یا روش شناسی های متنوعی در استنباط فقهی بین گرایشهای متفاوت عالمان دینی مطرح است؟ آیا مجموعه آنچه با عنوان دانش فقه می شناسیم سرشار از تنوع استنباط های فقهای گوناگون در موضوعات متنوع عبادی یا اجتماعی نمی باشد؟ آیا رویکردهای اجتهادی فقهی متنوع نگرش هایی متفاوت به مسائل روز بشریت ندارند و در مبانی استدلالی آنها میزان هماهنگی با عقل و اخلاق متفاوت نیست؟ آیا از حیث امکان عملی و اجرایی بهتر در جامعه بشری کنونی، رویکردهای مختلف فقهی از سطح اعتبار متفاوتی برخوردار نیستند؟آیا برداشت از گستره فقه در میان مجموعه علوم اسلامی( نامحدود یا محدود به قلمرو خاص) و نگرش به باب های مختلف اصول فقه به عنوان دانش تعیین کننده نحوه اجتهاد و استنباط فقهی با تنوع آرا و رویکردهای فکری مواجه نیست ؟ و آیا نمی توان پیش بینی کرد که کدام برداشت ها به تدریج در مقابل واقعیات جامعه بشری کنار زده میشوند همانگونه که باور به بردگی و احکام مربوطه یا بسیاری از برداشت های فقهی تبعیض آمیز و ناعادلانه و بر خلاف کرامت انسانها به تدریج حتی در جامعه مومنان طرد شدند.

♦️در زیر لینک اصل این گفتگو و برخی از بازتاب های آن در محیطهای فکری یا نزد سایر محققان معرفی می گردد با این یادآوری که بحث حقوق بشر و آزادی های عمومی در جامعه دینی چه از حیث نظری و چه در عمل و اجرا بی نیاز از تاملات و تلاشهای مستمر متفکران دینی نمی باشد.

📍بازتاب گفتگوی مورد اشاره :

https://ethicshouse.ir/ethics-and-jurisprudence/
https://42003515.khabarban.com/
https://shorter.me/Lg2fE
https://shorter.me/hsu5A
https://shorter.me/wIrwI
https://shorter.me/AvrL0
https://www.dinonline.com/44019/
https://www.zeitoons.com/115548
https://www.zeitoons.com/115554
https://shorter.me/HRP9m
https://shorter.me/vmxIR
https://shorter.me/pfEi_
https://farhikhtegandaily.com/page/259295/

📍لینک اصل گفتگو:
https://azad.im/table/140

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 20:39


🌿درنگ: در هفته کتاب و کتابخوانی، رفتن رییس جمهور به دیدار یکی از فرهیختگان ممتاز این سرزمین؛ استاد محمد علی موحد، حقوقدان و مولف اثری ارزشمند در حوزه حقوق بشر و دانشمندی صاحبنظر در دانشهای مختلف با تالیفاتی عالمانه و محققانه، اقدام در خور توجهی بود. مسئولین عالی کشور باید این گونه احترام ها و نشست و برخاست ها با فرهیختگان و توجه به توصیه های آنان را توسعه دهند. هیچ مسئولی بدون بهره مندی از سرمایه های فکری و علمی کشورش ره به جایی نمی برد و نمی تواند مسئولیت های محوله را به سرانجامی مطلوب برساند. در این کشور سرمایه های فکری کم نیست اما متاسفانه بی توجهی یا گاه بی حرمتی به سرمایه های فکری هم کم نیست!
https://shorturl.at/MQKlQ
https://shorturl.at/COp6y
🌿سایه استاد موحد سالهای سال مستدام و توفیق خدمتگزاری همه مسئولین کشور به ملت شریف ایران ، روز به روز بیشتر باد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 20:11


🔴مقابله با تروریسم و صیانت از امنیت ملی؛ راهبردی برای حمایت از حقوق بشر و محترم در سراسر دنیا

🔻همانگونه که در اخبار اعلام شده ، بعد از آخرین اقدام تروریستی چند هفته قبل در استان سیستان وبلوچستان، رزمایش گسترده ای با مشارکت دستگاههای مختلف ذیربط شکل گرفته و با پایش میدانی همه مناطقی که احتمال حضور تروریست ها در آنجا می رود به ویژه مناطق صعب العبور و کوهستانی بین دو کشور ایران و پاکستان،تا روز گذشته ۴۶ تروریست دستگیر شده‌اند ، ۷ نفر خود را تسلیم کرده‌اند و23 تروریست نیز در درگیریهای مسلحانه با مامورین کشور کشته شده اند. در این عملیات گسترده بنا به آنچه تصاویر آن در رسانه ها نشر یافته است، مقادیر زیادی سلاح ها و تجهیزات پیشرفته نیز از تروریست ها کشف و ضبط شده است. در این روند، علاوه بر جمعی از سربازان وطن که چندی قبل در مقابله با تروریسم جان خود را فدا کردند به تازگی نیز 4 نفر دیگر (آقایان علی رحمانیان، احمد زارعی رزم آور و احمدرضا صاحب و رضا برزگر) هستی شریف خود را تقدیم کردند . این رویدادها حاکی از آن است که گستره سرمایه گذاری برای اقدامات تروریستی در مناطق مزبور از کشورمان کم نبوده و با حمایت بعضی دولتهای شناخته شده از مدتها قبل برنامه ریزی و برای ایجاد ناامنی، رویاپروری های متعددی صورت گرفته است.

🔻ضمن همدردی با خانواده های گرامی مصیبت دیده سربازان جان برکف وطن که در این لحظات و روزها داغ از دست دادن عزیزترین های خود را تحمل می کنند و ضمن قدردانی از همه تلاشگرانی که در سراسر ایران برای حفظ امنیت و مقابله با تروریسم و انواع جنایات علیه امنیت و آرامش مردم، شب و روز نمی شناسند و تمام هستی خود را سپر بلاهای مختلف می کنند و درود به روان پاک سربازان پر پر شده وطن و با امید به اینکه با تلاشهای گوناگون، هیچ عنصر خارجی نتواند امنیت ملی کشورمان را مخدوش سازد یا به تروریست پروری رو آورد،

🔻حتما باید به این مهم توجه داشت که راهبردهای مقابله سخت و قاطع با تروریسم ، باید با راهبردهای الحاقی نرم و هوشمندی همراه باشد. راهبردهای مزبور از جمله، شامل موارد زیر میشوند:
فقر زدایی و رفع تبعیض های گوناگون در مناطق مختلف کشور به ویژه مناطقی که شهروندان احساس بی عدالتی بیشتری به علت نوع اعتقاد یا قومیت دارند، گسترش تعاملات مراجع رسمی با همه شهروندان از جمله آنها که دگر اندیش هستند و تلاش برای اینکه هیچگاه افراد رو به خشونت نیاورده و مسالمت آمیز و با بهره مندی از ظرفیت های در دسترس قانونی مواضع انتقادی خود را اعلام کنند، حمایت ویژه از مردم مرزنشین سراسر کشور که مسئولیت سنگینی در صیانت از مناطق مرزی ایران پهناور دارند، اجازه دهی به رسانه ها و روزنامه نگاران مستقل تحقیقی در جهت اطلاع رسانی و شفاف سازی ابعاد مختلف نگرشها و فعالیت های گروههای تروریستی و عملکرد متقابل نهادهای رسمی با هدف ارتقای حساسیت های عمومی نسبت به تروریسم، همراه نمودن نخبگان و رهبران اقوام و گروههای مناطقی که گروههای تروریستی بیشتر در صدد جذب نیرو از آن مناطق هستند، رعایت موازین حقوق انسانی در کل فرایندهای مبارزه با تروریسم و توجه به اینکه حتی در مورد متهمین و دستگیر شدگان فعالیت های تروریستی باید دادرسی عادلانه به خوبی اجرا شود و به گونه ای نباشد که عدم رعایت ضوابط قانونی و انسانی در مورد متهمین کنونی، خود موجب پیوستن افراد جدیدی به گروههای تروریستی از سر عقده یا بغض و انتقام جویی شود، توسعه همکاریهای بین المللی با دیگر کشورها به ویژه همسایگان برای قطع هر گونه حمایت از تروریسم و مقابله موثر و مشترک با منشا های خارجی.

🌿برای امنیت ایران و عزت ایرانیان، مهم ترین سرمایه یعنی آحاد مردم را قدر بدانیم و حقوق آنها را رعایت کنیم تا تروریسم در هر شکل آن با مشارکت همه جانبه مردم خشکانیده شود.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 18:37


🌿قابل تامل: تقدیر مدیر کتابخانه های عمومی استان بوشهر از احکام صادره یک قاضی

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان مذکور از یک قاضی محترم در این استان تقدیر کرده که در احکام صادره خود با استفاده از ظرفیت های قانونی مجازات جایگزین حبس، نقش مهمی در توسعه کتابخانه ها و منابع علمی قابل استفاده در آنها ایفا کرده است.
https://shorturl.at/q5HoL
امور پژوهشی کمیسیون خبر را در خور توجه می داند چرا که ظرفیت های مجازات جایگزین می تواند با ظریف بینی و هوشمندی قاضی به ابزاری برای اصلاح محکوم و مشارکت در امور خیر و عام المنفعه مبدل شود و گاه می تواند با استفاده نادرست، نه تنها هیچ نقشی در اصلاح محکوم در برنداشته باشد بلکه بازتاب های مفهومی نامناسبی را برای جامعه نیز شکل دهد چنانچه در گذشته نمونه هایی از این گونه آرا نیز دیده شده که حتی واکنش مخالف رییس قوه قضائیه را نیز در برداشته است(مانند رفتن به غسالخانه و مرده شوری یا اجبار به حضور در نماز جمعه و..)
قضات محترم در این عرصه مسئولیت مهمی بر دوش دارند ومی توانند از کرامت انسانی و حقوق جامعه به خوبی دفاع کنند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 18:04


🔶اطلاعیه واصله همایش علمی که مهلت زمانی فراخوان مشارکت علمی آن تمدید شده و کارشناسان و اهل فن در صورت تمایل، می توانند مشارکت نمایند.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 17:25


🔴 تصویر سازی وجود چند حاکمیتی در کشور؛ چرا و با چه دستاوردی؟

♦️در روزهای اخیر موضوع اعلام نظر یکی از نهادها در خصوص رفع برخی چالشهای فرهنگی بحثهای زیادی را در سطح افکار عمومی داخل و رسانه های فراملی برانگیخته است. ابتدا از سوی متولیان موضوع گفته شده کلینیک کذا ، بعد که انتقادات گسترده مطرح شده که این دیگر چیست ؟ متولیان ذیربط گفتند که عنوانش را این نمی گوئیم بلکه عنوان محفل کذا را بکار می گیریم، تصور شد که این تغییر نام ها مشکل را حل می کند، حال آنکه بدتر کرد و خیلی از مخاطبان پرسیدند که کلمه «محفل» افاده نوعی مناسبات خودمانی و خارج از ترتیبات رسمی را متبادر به ذهن می سازد فلذا چطور ممکن است افراد را بر خلاف میلشان به چنین شرایطی ارجاع داد. بعد از مشغول کردنهای زیاد افکار عمومی به این حواشی، در پاسخ به این سئوال که اصولا این سازوکار کذا بر اساس چه مبنایی ایجاد شده است، از سوی متولیان موضوع پاسخ داده شد که از طرف دولت مطالبه شده است. در پاسخ به این اطلاع رسانی، سخنگوی دولت اعلام کرد که ما اصلا خبر نداریم که بر چه مبنایی چنین سازوکاری شکل گرفته است. بعد از این شفاف سازی، از سوی متولیان موضوع گفته شد که قضات قرار است افراد موضوع پرونده های ذیربط را به این سازوکار بفرستند تا به جای جریمه یا زندان، اینجا تحت روندهای فکری و فرهنگی درمانی قرار گیرند و رفع مشکل شود. بعد از انتساب یک چنین سازوکارهایی به دستگاه قضایی، بحث جدی تر درگرفت که اصولا دستگاه قضایی بر مبنای چه قانونی چنین ترتیباتی را مقرر ساخته است . هنوز که قانون جدیدی در این خصوص ابلاغ نشده و مقررات قبلی نیز چنین قاعده ای ندارد. اگر هم قرار باشد قضات از باب مجازات جایگزین یا تکمیلی محکوم پرونده را به دانش افزایی در نهادی ارجاع دهند ، مصداقی است و نمی توان به همه قضات گفت که اینطور عمل کنید . ممکن است یک قاضی مطالعه کتاب را تجویز کند و دیگری فعالیت در یک محیط عام المنفعه و قس علیهذا. پس این انتساب نیز نمی تواند معتبر باشد. بعد از شفاف شدن این قضیه، مجدد متولیان طرح موضوع کلینیک کذا اعلام نظر کردند و این بار گفته شد که به تقاضای خود افراد هنجار شکن یا خانواده های آنها این سازوکار شکل گرفته است. این وجه موضوع نیز به سرعت با پرسشهای متنوع افکار عمومی مواجه گردید که کدام فرد یا خانواده ها چنین تقاضایی داشته اند و مگر هر تقاضایی از طرف افراد مطرح شود نهادهای حاکمیتی می توانند یک سازوکار جدید درست کنند و در حریم سایر سازوکارهای قانونی وارد شوند. به تازگی حتی برخی از نهادهای تخصصی حوزه روانشناسی در کشور نیز بیانیه هایی صادر و نسبت به مداخله در امور تخصصی آنان توسط این قبیل نهادها اعتراض و خواهان رسیدگی مسئولین کشوری برای رعایت حریم های تخصصی و حرفه ای شدند. (https://shorturl.at/Jn3BC )

♦️به هر حال این قضیه به کجا ختم میشود، در روزهای آتی معلوم خواهد شد. تا اینجای کار، مهم ترین تصویری که این موضوع نزد مخاطبان گوناگون در داخل و خارج کشور داشت ، این نکته به ظاهر ساده ولی مهم و تکراری بود که در کشور چند حاکمیتی داریم و هر بخشی برای خود مختار است به تشخیص و سلیقه خود عمل کند . ممکن است یک حاکمیت و نهادهای تابعه آن بگویند که فلان کار به صلاح است و بخشهای دیگری با تکیه بر حاکمیت دیگر بگویند اصلا به صلاح نیست و هر یک راه خود را بروند. عده ای در خارج کشور حتی این قبیل کارها را مصداق شکنجه دادن توصیف و خواهان پیامدهای حقوقی علیه ایران شدند. این تصویرسازی های برساخته از سوی کسانی که خود را دلسوز کشور و جامعه معرفی می کنند، چه عامدانه طراحی شده و چه ناخواسته شکل گرفته باشد، قطعا بر خلاف منافع ملی و تضعیف نظام یکپارچه حکمرانی و اهتمام به موازین حقوقی است.

♦️ امید است مسئولین کشور با هر نگاه و دیدگاهی که هستند ابتدا در خصوص هر اقدامی بین خود همفکری لازم را کرده و سپس بر اساس مستندات قانونی قوی و قابل قبول از سوی جامعه، حرکت کنند و هیچگاه تصویری متضمن هرج ومرج یا بلبشو در حکمرانی را به مخاطبان منتقل نسازند یا اینگونه نباشد که جامعه تصور کند حکمرانان یا هر بخش از حاکمیت های متنوع به نظر اکثریت جامعه بی اعتنا هستند و بر اساس سلیقه خود یا نظر اقلیت، هر دیدگاه و راهکاری را صلاح بدانند، اجرایی می کنند. در این وجه، قابل پیش بینی است که جامعه همراهی نمی کند و طبیعتا امکان حتی تلاش مثبت فکری و فرهنگی و اخلاقی برای رفع چالشهای متنوع نیز از بین می رود بلکه بالعکس، لجبازی ، مقاومت و نافرمانی مدنی و مقابله با حرکت رسمی، موضع بسیاری از افراد می شود. نیاز به یادآوری ندارد که محافل ضد جمهوری اسلامی نیز مرتب منتظرند تا این گونه سوژه ها را پیدا و موج های لازم هدفمند را در راستای اهداف سیاسی خود شکل دهند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 07:21


🔶 اطلاعیه واصله برنامه علمی در حوزه یکی از ابعاد انسانی تجاوز به لبنان

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

15 Nov, 07:13


🔶اطلاعیه واصله برنامه علمی در حوزه تحریم های بین المللی

🔸تحریم های یکجانبه تحمیلی اروپا و آمریکا علیه ملتهای مختلف از جمله ایران بنا به ارزیابی گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل ابعاد مختلف نقض حقوق بشر را در پی دارد.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

29 Oct, 03:37


🔶 چهارشنبه نهم آبانماه: اجرای هفته سوم و آخر دوره حقوق سالمندان به زبان انگلیسی

🔸همانگونه که قبلا اطلاع رسانی شده و متقاضیان ثبت نام کرده اند، از چهارشنبه دو هفته قبل دوره حقوق سالمندان به زبان انگلیسی وبا مشارکت مدرسینی از چند کشور شروع شده و فردا نهم آبانماه جلسات هفته آخر این دوره آموزشی اجرایی میشود.

🔸قرار است در برنامه فردا دکتر کانوالجیت سوئین از سنگاپور، آقای دکتر حبیب الله مسعودی فرید از ایران و خانم دکتر اصلی عباسی از ایران ارائه بحث داشته باشند. دبیری اجرای این دوره را خانم دکتر ستاره طاهر خانی بر عهده دارند.

🔸موضوع حقوق سالمندان در مقایسه با سایر حوزه های حقوق گروههای انسانی مختلف، متاسفانه در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما مورد توجه لازم نیست و به همین علت نیز در موارد متعددی حقوق سالمندان نقض و تحرکات لازم برای رفع آنها صورت نمی گیرد.از همین رو، ضرورت دارد بر ابعاد مختلف تلاشها از سوی نهادهای حاکمیتی و غیر دولتی و عموم مردم برای ارتقای حقوق سالمندان در عرصه نظر و عمل افزوده شود.

📍اطلاع رسانی های قبلی مرتبط با دوره مذکور :

https://t.me/ihrciran/12669
https://t.me/ihrciran/12673
https://t.me/ihrciran/12674
https://t.me/ihrciran/12702

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

28 Oct, 20:09


♦️درنگ:نشست شورای امنیت سازمان ملل در خصوص تجاوز اخیر اسرائیل به ایران ساعاتی قبل در مقر سازمان ملل برگزار شد.جهانیان هم اینک به این نهاد بی خاصیت در یکساله گذشته صرفا به عنوان مکانی جهت اعلام مواضع دولتها می نگرند و توقع اقدام موثری برای حفظ صلح و امنیت و برخورد با متجاوز را ندارند.اما همین اعلام مواضع نیز برای ارتقای آگاهی های عمومی به ویژه اطلاع از اینکه هر یک از اعضا چه می گویند و در چه سمتی ایستاده اند و کدام دولتها مسبب بی خاصیت شدن شورای امنیت در قبال نسل کشی جاری در غزه و بحران های متنوع کنونی در خاورمیانه هستند، مفیدمی باشد و از حیث حقوقی نیز بهانه ای را بر زمین نمی گذارد که بعدا گفته شود چرا طرف مورد تجاوز واقع شده به شورای امنیت ملل متحد شکایت نکرد و از این نهاد انجام وظیفه برابر منشور ملل متحد را مطالبه ننمود تا در صورتی که شورا به وظیفه خود عمل نکرد،مویدی باشد بر اینکه آن کشور از حق ذاتی دفاع مشروع خود می تواند بهره بگیرد.

🔻لینک فیلم جلسه شورای امنیت به نقل از سازمان ملل:
https://webtv.un.org/en/asset/k18/k188kzn3em
نکات تحلیلی مربوط به این جلسه از منظر حقوق ملت ایران جداگانه قابل طرح است.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

28 Oct, 19:51


🔶گرامیداشت روز کوروش در مناطق مختلف دنیا

🔸امروز هفتم آبانماه برابر رویه ای که از چند سال پیش شکل گرفته، ایرانیان و برخی از دیگر مردم که کوروش برای آنان احترام دارد، با عنوان روز گرامیداشت کوروش و به صورت غیر رسمی گرامی داشته میشود. از سوی مورخین گفته شده که این روز، روز ورود صلح جویانه کوروش بزرگ به بابل و استقبال با شکوه مردم از این پادشاه ایرانی بوده است. در گرامیداشت وی از سوی افراد مختلف مطالب متنوعی در مورد این پادشاه ایران باستان منتشر شد. از جمله نکات مطرح شده در گرامیداشت این شخصیت ایرانی نوع مواجهه او در آزادسازی مردم در بند بابل و احترام او به حقوق مذهبی پیروان دیگر ادیان به ویژه یهودیان بود و فرمانی که از او در تاریخ به یادگار باقی مانده که جنبه هایی از آن از منظر حقوق انسانی حائز اهمیت است و به همین علت امروزه این فرمان را نوعی منشور با محتوای حقوق بشری در جهان باستان می دانند.

🔸این نکته در خور توجه است که داشتن شخصیت های مورد احترام جهانی در یک کشور، نشانه استعداد های آن مرز و بوم و ظرفیت و سرمایه مهمی است برای آن ملت که با خودباوری و تکیه بر هویت ملی و اعتقادی و فرهنگی خویش همواره قدم های موثرتری برای بهبود وضع خویش و جامعه بشری بردارند.

🔸ایرانیان در سابقه چند هزار ساله تمدنی خود چه قبل از اسلام و چه بعد از ورود اسلام و مسلمانی اکثریت ملت ، افتخارات زیادی در پیشینه فرهنگی و سیاسی اجتماعی خود دارند . باید بکوشیم که یادآوری شخصیت های بزرگ و موفق تاریخی این مرز و بوم صرفا در سطح بیان احساسات یا پز دادن های نژاد پرستانه در مقابل دیگر فرهنگ ها و تمدن ها نباشد بلکه منشا خودباوری و افتخار به هویت فرهنگی و ملی و دینی باشد و اینکه باید تلاشهای نوین برای شکوفایی استعدادهای موجود در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی دینی، ورزشی و غیره به عمل آورد تا جهانیان نمونه های موفق امروزی در عرصه های مختلف را از ایرانیان ببینند و اذعان کنند در حوزه رعایت حقوق انسانی نیز هم خود وضع خوبی دارند و هم می توانند به ملتهای دیگر تجربیات یا دیدگاههای مفیدی را منتقل سازند.

🔸بدترین نوع مواجهه با سرمایه های میراث فرهنگی گذشته کشورمان آن است که آنها را بی ارزش جلوه دهیم یا تلاش کنیم که بین عناصر فرهنگی خود و نمونه های برجسته هر بخش آن تضاد شکل دهیم آنگونه که برخی هم اینک بین عناصر هویت ملی ایران و هویت دینی ایران دائما در تلاشند تا تضاد غیر قابل جمع شکل دهند. رویکرد نادرست دیگر این است که در تعریف و تمجید از تجربیات موفق گذشته خود نقد ها و اشکالات آنها را نیز نبینیم و نقد و پالایش نکنیم و صرفا به تعریف و تمجید بسنده نمائیم و تصویری ارائه کنیم که هیچگاه جز در رویاها و تخیلات قابل تحقق مجدد نباشد.

🔸تجربیات موفق و نمونه های موفق از رفتار نیک و عملکرد شایسته نسل های قبل خود را باید دائما تکثیر کنیم و بلکه نمونه های بهتر و کاملتری را عرضه بداریم .

🔸امید که با افتخار به گذشته خود و ظرفیت های تمدنی متنوعی که از آن برخوردار هستیم و درس گرفتن از تجربیات تلخ و شیرین نسل های قبلی و با افتخار به داشته های کنونی خویش و رفع شجاعانه و عالمانه ضعف ها و اشکالاتی که با آنها مواجهیم ، کشور خود را روز به روز بهتر و انسانی تر بسازیم و در سطح جهانی نیز منشا خوبیها و همبستگی انسانی و گسترش حق و عدالت باشیم.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

28 Oct, 19:34


💐لوح سنگی برجای مانده از ایران باستان که به عنوان منشور کورش و با محتوای احکامی ناظر به حقوق انسانی شناخته میشود.

💐یکی از مکان های میراث فرهنگی ایرانیان که در شهرستان پاسارگاد استان فارس واقع شده و با عنوان مقبره کوروش شناخته میشود.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Oct, 20:13


🔴درنگ: برخی رسانه های جهان آمار پیامدهای ضد انسانی نسل کشی جاری در غزه را به تفکیک ارائه کردند که در خور توجه است.

♦️در این آمارها هزاران نفر که زیر آوار مفقود هستند یا در اثر بمبارانهای شدید به کلی از بین رفته اند یا ممکن است دستگیر و سپس توسط اسرائیل به قتل رسیده باشند، منعکس نشده است که در آینده روشن خواهد شد.

♦️فعالان حقوق بشر در مناطق مختلف دنیا بارها یادآوری کرده اند که هر مخاطبی باید مراقب باشد این آمارها فقط یک سری اعداد را بازتاب نمی دهند بلکه سرنوشت تک تک انسانهایی را گزارش می دهند که سرزمین آنها اشغال شده و دهه هاست تحت ستم بوده و خواهان تعیین سرنوشت خود و رهایی از سیطره متجاوز هستند اما هر بار که این تقاضا را پیگیری کرده و با اشغالگر درگیر شده اند انواع جنایت ها بر آنها تحمیل گردیده بی آنکه سازمان یا نهاد عدالت گستری برای دادخواهی آنها موجود باشد یا جنایتکاران در معرض بازخواست و اجرای عدالت قرار گیرند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Oct, 17:58


♦️به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، سازمان ملل با نشر برخی تابلو نوشته ها و برجسته سازی بعضی داده ها در مورد آخرین وضعیت خشونت علیه کودکان، از کشورهای مختلف می خواهد که برای حمایت از کودکان سرمایه گذاری کنند و شرایط و وضعیت منفی تحمیلی بر کودکان را تغییر دهند .

🔻در این تابلو نوشته ها مسائل متعددی ذکر شده که نمونه ای از آنها در بالا منعکس شد با برجسته سازی محتواهای در خور تامل:

- 15درصد کودکان جهان در بهره مندی از فضای مجازی با انواع صدمات روحی و روانی مواجه میشوند فلذا باید ایمنی فضای مجازی را برای آنها تضمین کرد.

- خشونت علیه کودکان در سطح جهانی نه تنها در حال کاهش نیست بلکه رو به افزایش است.
-148 میلیون کودک در سطح جهانی هر روزه با گرسنگی و سختی های ناشی از عدم امکان تامین نیازهای اولیه غذایی خود مواجهند.

🔻اگر جامعه خود را نیز مخاطب این پیامهای جهانی ببینیم باید وضعیت کودکان در حوزه های مختلف را مد نظر قرار داد و برای تغییر و تحول هر عرصه دارای مشکل قدم های اساسی برداشت. سهم هر یک از ما شهروندان در کنار مسئولیت نهادهای رسمی برای بهبود وضعیت، کم نیست. سهم خود را بدرستی بشناسیم و اجرایی نماییم.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

27 Oct, 17:37


♦️درنگ:بنا به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، پیرو اقبالی که کشورهای مختلف جهان برای عضویت در بریکس از خود نشان می دهند و پیرو برگزاری موفق اجلاس اخیر سران بریکس در قازان روسیه و انتقادی که کشورهای مختلف از سیاست های یکجانبه گرای آمریکا در سطح جهان دارند و در شرایطی که بیش از یکسال است دولت آمریکا محوریت اصلی حمایت از اجرای نسل کشی در غزه را بر عهده دارد و عملا شورای امنیت سازمان ملل و سایر سازوکارهای بین المللی را به بی خاصیتی کشانده است،شعبه سازمان عفو بین الملل در آمریکا با نشر مطلبی خطاب به دولتمردان آمریکا از آنها خواست که در سیاست و راهبردهای خود در موضوع حقوق بشر در سطح جهان بازنگری کنند تا کشورهای مختلف دنیا ضمن دور شدن از آمریکا ترجیح ندهند در سایر اتحادیه ها و پیمان های بین المللی بدون حضور آمریکا عضو شده و چندجانبه گرایی و دغدغه های مشترک را پیگیری کنند.
https://shorter.me/a3ffa

🔻بعید است این توصیه ها برای آنانکه به تعبیر قرآن کریم دچار مستی قدرت و احساس بی نیازی و طغیان در فکر و عمل و سیطره گری هستند،اثری داشته باشد مگر آنکه واقعیات ویرانگر خود را بر آنها تحمیل نماید.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 21:28


🔶توصیه نامه جدید کمیته منع تبعیض علیه زنان در خصوص لزوم حضور 50 درصدی زنان در حکمرانی

🔸به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، کمیته منع تبعیض علیه زنان به عنوان مرجع نظارتی کنوانسیون ذیربط در توصیه نامه کلی شماره 40 که در 23 صفحه تدوین شده و دو روز قبل ارائه گردید، بر این مهم تاکید نمود که باید بستری در همه جوامع فراهم گردد که زنان در حکمرانی مانند مردان سهم داشته و شاهد حضور 50 درصدی آنها در جوار 50 درصد حضور مردان باشیم تا بی عدالتی های مختلف در اداره جوامع و نمایندگی جایگاههای رسمی یک کشور مرتفع شود واین خود کمک کند به تثبیت صلح، رشد اقتصادی و توسعه و بهره مندی مناسب از همه ظرفیت های انسانی یک کشور و تحقق جامعه ای که در آن افراد به خاطر جنسیت خود درجه دو محسوب نشوند و شمول گرایی و رعایت حقوق همگان نهادینه شود. کمیته مزبور توصیه نامه خود را نوعی نقشه راه برای تحقق هدف یاد شده نامیده است.
https://shorter.me/3Vfro

🔸احتمالا به زودی تحلیلهای فنی حقوقی و نقد و نظرهای کارشناسی در خصوص این توصیه نامه کلی جدید ارائه خواهد گردید.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 21:07


🔷 تلاشهای آغازین کمیته حقوق کودک ملل متحد برای تدوین نظر تفسیری جدیدی با تمرکز بر موضوع حقوق کودک برای دسترسی به عدالت

🔹به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، در چارچوب رویه ای که در مراجع نظارتی کنوانسیون های مختلف بین المللی حقوق بشر برای تدوین و انتشار نظرات تفسیری راجع به مواد یا موضوعات مختلف مندرج در کنوانسیون تحت نظارت آنها شکل گرفته است و در همین راستا تاکنون نظرات متعددی طی چند دهه اخیر عرضه شده است، کمیته حقوق کودک از چند ماه قبل تصمیم گرفت که نظریه تفسیری شماره 27 خود را به موضوع« حقوق کودک برای دسترسی به عدالت و جبران های موثر موارد نقض حقوق انسانی کودکان] اختصاص دهد. در همین راستا این کمیته در ژانویه 2024 در نشست نود و پنجم خویش تصمیم گرفت که پیش نویس نظریه تفسیری در این خصوص را با نظرخواهی از سراسر جهان اعم از دولتها یا سایر بازیگران تهیه کند. متعاقب آن کمیته حقوق کودک یادداشت توضیحی کوتاهی را در 4 صفحه راجع به برنامه خود در خصوص تدوین نظریه تفسیری جدید منتشر کرد و از عموم دولتها و فعالان غیر دولتی در سراسر دنیا خواست که هر گونه نظر و ایده خود را تا 23 آگوست 2024 برای کمیته ارسال دارند
https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/hrbodies/crc/gcomments/gc27/gc27-concept-note.pdf

🔹تاکنون که دو ماه از پایان مهلت نظرخواهی مزبور گذشته است، دهها نظر و ایده از سوی دولتها ، نظام های قضایی، مراکز دانشگاهی یا دیگر فعالان به کمیته حقوق کودک رسیده که متن کامل آنها در دسترس عموم است. ایران نیز از جمله کشورهایی است که نظری را در 5 صفحه برای کمیته فرستاده است .
https://www.ohchr.org/en/calls-for-input/2024/call-submissions-draft-general-comment-no-27-childrens-rights-access-justice

🔹علاوه بر روندهای مذکور، هم اینک نیز کمیته حقوق کودک مشورتهایی را در سطح تعامل با نهادهای مدنی و ملی و حتی کودکان فعالان در این حوزه در سراسر دنیا در دست انجام دارد و یونیسف نیز در این زمینه همیاریهایی را معمول می دارد تا نظرات از سراسر دنیا جمع آوری و مورد بهره برداری اعضای کمیته واقع شود. طبیعتا در آینده بعد از اینکه ویرایش اول پیش نویس نظریه تفسیری آماده شود باز در دسترس عموم قرار خواهد گرفت تا هر نقد و نظری مطرح و در فرایندی تدریجی، زمینه نهایی سازی متن و تصویب آن در کمیته فراهم گردد.

🔹فارغ از اینکه روند تدوین نظر تفسیری مورد نظر به چه نتیجه ای از حیث محتوا و کیفیت منتهی شود، دو واقعیت را نباید نادیده گرفت: اول اینکه باید توجه داشت که در فرایند تدوین سند بین المللی حتی در حد یک نظر تفسیری این امکان فراهم است که دهها دولت و نهاد از سراسر دنیا در آن مشارکت کنند فلذا اگر توان تخصصی در هر کشوری موجود باشد و موجبات جلب نظر کشورهای مختلف را فراهم آورد می تواند بر بسیاری از قاعده گذاری های بین المللی اثرگذاری داشته باشد . نکته دوم این که هم اینک حوزه حقوق کودکان در بهره مندی از سازوکارهای اجرای عدالت و دادخواهی برای جبران های ضروری مربوط به نقض حقوق کودکان، در سطوح ملی کشورهای مختلف با چالشها و مشکلات متعددی مواجه است فلذا همه کشورها لازم است در این زمینه وضعیت خود را بهبود بخشند . شاید نظر تفسیری در دست تدوین، محرکی برای تسریع در تحقق این هدف واقع شود .
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 20:59


🔷اطلاعیه واصله برنامه ای در زمینه حقوق کودک

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 20:58


🔶فراخوان واصله دعوت به مشارکت در رویدادی خیر برای کمک به کودکان بی سرپرست

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 20:56


♦️درنگ: آزادی بیان به سبک شرکت های بزرگ آمریکایی متولی رسانه های مهم در شبکه های اجتماعی و حمایت دولت آمریکا از عملکرد آنها برای هر مخاطبی قابل تامل است. مردم گزارش دادند که عکس قهرمانان ایرانی که در تجاوز اسرائیل هستی خود را فدای کشورشان کرده اند را در صفحه اینستاگرام خویش نشر داده اند اما توسط گردانندگان این شبکه مشمول سانسور شده است. لابد برای دولتی که سیاستهایش بر این رسانه ها حاکم است ( آمریکا) و دوستان اثرگذارش چون اسرائیل حاوی محتوای خطرناک تشخیص داده شده است !

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 20:46


♦️درنگ: در ساعات گذشته ایرانیان زیادی از باب همدردی با خانواده های 4 عزیز ارتشی و 10 نیروی خدوم انتظامی که برای حفظ امنیت و آرامش مردم هستی خود را فدا کردند و هم چنین از باب اعلام انزجار نسبت به تجاوزگری و تروریسم ، انواع همدلی ها را با مام وطن در سراسر جهان بروز دادند. در خور توجه است که حتی بسیاری از منتقدان مقامات جمهوری اسلامی از باب دفاع از وطن و احترام به خون سربازان جان بر کف این دیار در این واکنش عاطفی و انسانی و ملی مشارکت کردند. برخی از آنها ترانه زیبای ایران من که توسط همایون شجریان خوانده شده را بازنشر نمودند تا تعلق خود به ایران و ایرانیان را بازتاب دهند.🇮🇷

♦️این همبستگی ملی قابل احترام است و بیش از هر نیرویی برای کشور قدرت می آفریند . مسئولان کشور قدر این سرمایه اساسی و بی بدیل را بدانند و توجه کنند که این پشتوانه عظیم همه ابزارهای دفاعی کشور را تجهیز می کند و هر قدرت قانون شکنی را از زور گویی و ستم باز می دارد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 18:31


◼️همزمان با تجاوز اسرائیل به ایران، مزدوران تروریست سفارش گیرنده از صهیونیست ها نیز در استان سیستان و بلوچستان بار دیگر جنایت کردند و جمعی از فرزندان ملت در نیروهای انتظامی را غافلگیرانه مورد حمله قرار دادند که ده نفر از این عزیزان جاودانه شدند.
https://shorter.me/3PUOQ
https://shorter.me/Z3pg1
💐ضمن ادای احترام به فرزندان پر پر شده وطن،
لازم است همدردی خود را با خانواده های داغدیده این واقعه تلخ اعلام و مجددا تروریسم در هر شکل آن را محکوم و همه تلاشها را بکار گیریم تا ریشه جریان های تروریستی خشک شوند و عوامل و حامیان آنها در معرض اجرای عدالت قرار گیرند.

🔻حامیان شناخته شده تروریست ها از برخی شرایط بی نظمی در خاک پاکستان سو استفاده کرده و همزمان از دو گروه تروریستی حمایت می کنند که یک طیف تروریستها در خاک پاکستان هر از چند گاه جنایت می کند و انسانهای بیگناه را قتل عام می نمایند چنانچه چندی قبل در معدنی در استان بلوچستان پاکستان چنین کردند و گروههای دیگری به استان سیستان و بلوچستان ایران وارد شده و هر از چند گاه اگر بتوانند از دام نهادهای امنیتی بگریزند، خونریزی و جنایت را پیشه می کنند.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

26 Oct, 17:52


💐احترام به گل های ایرانی که بامداد امروز در پی تجاوز اسرائیل و در حین خدمت به امنیت وطن و آرامش مردم خویش، هستی شریف خود را فدا کرده و جاودانه شدند.

◼️همدردی با خانواده های این عزیزان و آرزوی آنکه خون پاک این جوانان رشید، روند سربلندی روز افزون ایران و عزت همه ایرانیان را تقویت کند و عوامل این جنایت در معرض اجرای عدالت قرار گیرند.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Oct, 13:33


🔷تنوع آرا و نظرات و حق نقد و اعتراض مسالمت آمیز را بپذیریم اما...

🔹در روزهای اخیر رویدادهایی در کشور بروز یافت که جلوه های طبیعی از تنوع آرا و نظرات در کشور بود. برخی بروز این پدیده ها را بر نمی تابند و با دل نگرانی و سراسیمگی آشکار شدن هر تنوع دیدگاهی را خطرناک توصیف می کنند گویی همه باید مثل آنها فکر کرده یا مثل آنها نظر دهند. برخی مثالهای این روزها بهتر این موضوع را روشن می کند. در خصوص اینکه برای آینده فلسطین و حمایت از حقوق مردم تحت ستم و اشغالگری چه راهبردی باید داشت، در سطح جهانی دو دیدگاه مطرح میشود؛ یکی می گوید باید به کلی اسرائیل و دولت صهیونیست ولی منتسب به یهود را مضمحل و نابود کرد و دولت فلسطینی یا برآمده از رای همه ساکنان اصلی این منطقه را روی کار آورد و دیگری که موضع سازمان ملل و اکثریت کشورهای جهان است اینکه باید دولت فلسطین را در کنار دولت اسرائیل و در سرزمین هایی که تصرف اسرائیل در آنها از نظر سازمان ملل نامشروع است، شکل داد تا دو دولت با حقوق کامل به حیات خود ادامه دهند و منازعات پایان یابد. هر یک از این دیدگاه منتقدان جدی دارد و دلائل متعددی در نقدها مطرح می شود. اخیرا در کشور ما نیز این گفتگوها نه درگوشی و در محیطهای خلوت بلکه به صورت علنی مطرح شده و افراد یا گروههایی صراحتا از دیدگاه دوم حمایت کرده اند حال آنکه دیدگاه بسیاری از مردم و یا موضع رسمی، دیدگاه اول است. مثال دیگر،موضوع رفع فیلترینگ از اینترنت است که کارشناسان متعدد و طیف گسترده ای از مردم خواهان رفع فیلتر هستند و در جریان انتخابات اخیر ریاست جمهوری نیز گسترده مطرح شد اما افراد و گروههایی با این امر مخالفت دارند و اخیرا جمعی حتی به خیابان آمده و علیه روندهای جاری در مجاری قانونی تجمعی را برگزار کردند که باز خود حاشیه های متنوع را در پی داشت از جمله اینکه افراد متعددی تجمع منتقدان را مسخره کرده یا خطاب به بانیان این برنامه به طعنه یادآوری کردند که آیا موافقان رفع فیلترینگ هم می توانند آزادانه چنین تجمعی را برگزار کنند و...؟ مثالهای متعدد دیگری نیز هر هفته واقع میشود که در همین چارچوب قابل توجه است.

🔹همه باید یاد بگیریم که این تنوع و تکثر آرا پذیرفته شود و توجه کنیم که یک جامعه پویا و پر تحرک لزوما همراه با تنوع نظرات است و این امر خوب و سرمایه ای مثبت برای جامعه محسوب میشود و هیچگاه نباید از ناقدان یا آنان که برخلاف موضع رسمی یا نظر اکثریت جامعه نظر دیگری را مطرح می کنند، هراسید یا حق نقد و نظر آنها را سلب کرد. اما همه باید تلاش کنیم که ضمن شناسایی این تنوع دیدگاهها، مشترکات بین خود را تقویت کنیم و بر همبستگی روز افزون در حوزه حریم های ملی ، انسانی و اخلاقی بیفزائیم. همه باید یاد بگیریم که آن نظرها و راهکارهایی که بیشترین تائیدیه کارشناسان و خبرگان موضوع را به همراه داشته باشد و اکثریت مردم آنرا مفید به حال کشور و ملت یا سطح جهانی بدانند، طبیعتا باید ملاک عمل و اجرا قرار گیرد و نقض آنها نقض حقوق ملت خواهد بود. فرقی هم نمی کند که نظر اکثریت کارشناسان یا اکثریت ملت هماهنگ با نظر دولت وقت یا سایر مقامات حاکم هست یا خیر، همه باید ملتزم باشند که نظر و دیدگاهی که اکثر اهل فن و کارشناسان یا عموم مردم تائید می کنند، معیار در حکمرانی واقع شود. در این چارچوب، حتی فتاوای فقهی که به نظر کارشناسان و صاحبنظران گوناگون سیاسی اجتماعی فرهنگی اقتصادی و غیره ظرفیت بیشتری برای گره گشایی از امور جامعه دارند و یا اکثریت ملت از آن استقبال می کنند بر سایر فتاوی صادره، در جایگاه حکمرانی اولویت خواهد یافت نه اینکه آن نظر فقهی ملاک قرار گیرد که نمی تواند گره مشکلات کشور را بگشاید و مصالح جامعه را نیز پاسخ نمی دهد. هر گونه انحصار طلبی یا زیاده خواهی یا باج طلبی در این روند به شدت مضر است و پیشرفت جامعه و کارآمدی حاکمیت را عقب می اندازد. انحصار طلبی و یا تبانی با دیدگاهی که اکثریت کارشناسان آنرا تائید نمی کنند و اکثریت مردم از آن رویگردان هستند اگر از سوی مراکز رسمی و مقامات(حتی قانونگذاران) صورت پذیرد طبیعتا مذموم تر و صدمات زیادتری به جامعه و کشور خواهد زد.

🌿 بپذیریم که همه در این زمینه ضعفهای جدی شناختی ، ذهنی و رفتاری و تربیتی داریم و باید وضع خود را در همه این حوزه ها ارتقا بخشیم. روند رعایت حقوق انسانی و شهروندی در بستر همین کثرت و وحدت و تمرین عمومی همه ما برای بهتر اندیشیدن و بهتر عمل کردن از چالشها گذر کرده و تثبیت خواهد شد و بهبود وضعیت را برای همگان به ارمغان می آورد.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

25 Oct, 11:46


🔷علمای دینی و انتظار نقش آفرینی موثر در جهت رفع مشکلات مردم و پیشبرد حقوق انسانی

🔹بنا به گزارش رسانه ها ، روز گذشته در دیداری که وزیر کشور در قم با علمای مختلف برگزار کرد، در دیدار با آیت الله العظمی مکارم شیرازی دو مطلب را شنید که در خور درنگ و تامل است: اول اینکه «برخورد قهری و خشونت آمیز در زمینه حجاب نتیجه معکوس دارد» و دوم؛ «این گزاره که تمام مشکلات، ناشی از تحریم ها و عوامل خارجی و یا مسئولین سابق است، نادرست بلکه علت بسیاری از مشکلات، کم کاری و اشتباهات خودمان است» .
https://shorter.me/8BfVz

🔹مورد اول که در گذشته نیز از سوی این مرجع تقلید شیعیان و برخی علمای دیگر بیان شده، خطاب به افراد یا نهادهایی است که هنوز فکر می کنند اگر با ابزارهای قهریه و ضرب و زور و ارعاب در مقوله حجاب افراد وارد شوند، اقدامی اسلامی و مورد تائید علمای دین را انجام داده اند حال آنکه این تصریح نشان می دهد که علمای دین حتی بزرگان کاملا هماهنگ با نظام نیز این رویکرد را تائید نمی کنند و توصیه به ترویج امور فرهنگی از طریق روشهای درست فرهنگی و اخلاقی و انسانی را دارند.البته این توصیه نفی مدیریت و برخورد صحیح قانونی با اقدامات سازمان یافته مجرمانه ضد امنیتی نیست.

🔹مورد دوم خطاب به همه دستگاهها و سازمان های حاکمیتی است که وقتی حقوق مردم را نقض می کنند و از آنها پاسخگویی خواسته میشود، مرتب تلاش نکنند که سو عملکردهای خود یا کم کاریها یا ترک فعل های خود را به گذشتگان نسبت دهند یا عوامل خارجی را مسبب وضعیت معرفی کنند و مطالبات برحق مردم و نقدهای منتقدان را منکوب سازند و به عنوان خدمت رسانی به بیگانگان توصیف کرده و حق طلبان را به عناوین گوناگون متهم سازند و برایشان هزینه سازی های متنوع ایجاد کنند، بلکه صادقانه و شجاعانه پاسخگوی عملکردهای خود باشند و خطاهای خود را بپذیرند و اصلاح کنند و بدانند که فرصت خدمتگزاری به ملت گذراست و باید با به گونه ای عمل کنند که همواره دعای خیر مردم پشت سرشان باشد. البته هم کارشناسان وهم ملت، تاثیر عوامل خارجی مخرب در بروز برخی چالشهای کشور را می توانند تشخیص دهند و بر آن اذعان دارند و در عرصه ایستادگی یا تلاش و تدبیر برای رفع و بی اثرسازی آنها با نهادهای رسمی همدلی نشان می دهند.

🔹باید دقت کرد که مبادا برخی افراد یا نهادها وقتی سلیقه خود را می خواهند به جامعه تحمیل کنند، بگردند تا سخنی از مقام رهبری یا مراجع تقلید و علمای برجسته دینی پیدا کرده و اقدام خود را در سایه این استنادات توجیه کنند اما زمانی که رهبری یا مراجع تقلید و علمای دینی تذکرات صریحی را مطرح می کنند که می تواند در پیشبرد حقوق مردم و اصلاح عملکردهای مورد انتقاد ملت موثر افتد و نقش راهبردی در اداره بهتر امور ایفا کند ، در خیلی موارد این تذکرات را نادیده گرفته یا حاشیه ها و تبصره های متعدد حسب سلیقه خود بر اصل تذکر بزنند که چیزی از مفاد ایجابی آن باقی نماند و بدین وسیله با استمرار عملکردهای نادرست، نارضایتی های مردمی روز به روز متراکم تر شده و هر از چند گاه در شکلهای غیر قابل پیش بینی بروز یابد و همه خسارت ببینیم.

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 19:53


🔴 فیفا و چالش انتقادات جدید مربوط به بی توجهی این نهاد به ارزشهای انسانی

🔻در دو روز گذشته موضوع نامه بیش از 100 نفر از فوتبالیست های زن شناخته شده از کشورهای مختلف دنیا خطاب به فیفا و اعتراض به قرار داد 4 ساله این نهاد با شرکت نفتی آرامکو که تحت مالکیت دولت عربستان است، موضوع برخی بحثها در سطح رسانه های مختلف دنیا و برخی نهادهای فعال حقوق بشر واقع شده است.

🔻 امضا کنندگان نامه اعلام داشته اند که پولهایی که بدین طریق فیفا از عربستان به عنوان اسپانسر دریافت می کند و قرار است دولت این کشور در میزبانی جام جهانی مردان2026 و مسابقات جهانی فوتبال زنان 2027 هزینه های ذیربط را پوشش دهد ، در شرایطی که عربستان حقوق زنان کشور خود را رعایت نمی کند معنایی جز استفاده ابزاری از پول برای بدست آوردن نفوذ در ورزش جهانی و دور کردن اذهان از سابقه عملکردش در حوزه حقوق انسانی نیست .هم چنین در این نامه از نقش شرکت عربستانی یاد شده در صدمات وارده به محیط زیست و لزوم دوری از جذب این گونه حامیان نیز یاد شده است .

🔻در مقابل، فدراسیون بین المللی فوتبال(فیفا) در پاسخ کوتاهی که ارائه کرده و در رسانه های بین المللی بازتاب یافته اقدام خود را توجیه کرده و اعلام داشته که با همین حمایت های مالی سعی دارد موجبات ارتقای حقوق زنان در عرصه فوتبال را در کشورهای مختلف فراهم آورد.

🔻رسانه ها خبر داده اند که سال گذشته نیز فیفا مذاکراتی با یک نهاد عربستان داشته تا حامی مسابقات جهانی فوتبال زنان 2023 باشد اما بعد از آشکار شدن این موضوع و اعتراض ورزشکاران ، در نهایت روند این توافق متوقف گردیده است.
https://shorter.me/9mGfE
https://shorter.me/7ihJ_
🔻رویداد یاد شده مصداق جدیدی از مباحثی است که در حوزه ورزش و حقوق بشر در سطح جهانی مطرح می باشد .
سازوکارهای بین المللی ورزش که عمدتا در مغرب زمین واقع شده اند علیرغم آنکه تلاش دارند تا خود را مبرا از بده بستان های سیاسی و در خدمت هدف گذاریهای گروه خاصی از کشورها معرفی کنند و اینکه مستقل و با رعایت پاکدستی عمل کرده و در خدمت ارزشهای جهانشمول هستند اما واقعیات، در موارد متعددی خلاف این مدعا را بر ملا می سازد. مصادیق متعدد این وضعیت نزد مطلعین موضوع از گذشته تاکنون شناخته شده است که آخرین مورد آن همان است که حتی گزارشگران شورای حقوق بشر ملل متحد چندی قبل از فیفا انتقاد و یادآوری کردند که باید این نهاد در قبال دولت اسرائیل به تعهدات خود برای رعایت حقوق انسانی عمل می کرد که تاکنون نکرده و با ترفند های مختلف مطالبات جهانی ذیربط را مسکوت گذاشته است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 11:12


♦️درنگ: اصلاحات جدید در قانون اساسی پاکستان که تحولاتی در ساختارهای نظام قضایی این کشور ایجاد می کند، علاوه بر واکنشهای اعتراضی از سوی جریان های سیاسی پاکستانی مخالف احزاب حاکم در این کشور، با انتقاد کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد و برخی از سازمان های غیردولتی فعال بین المللی نیز مواجه گردید . منتقدان گفته اند که این اصلاحات، استقلال واقعی نظام قضایی را مخدوش می سازد و هر حرکتی که به استقلال نظام قضایی و مبرا بودن آن از گونه نفوذ سیاسی یا سیطره قدرت و ثروت بر دستگاه قضایی و رسیدگی های محاکم در کشوری لطمه بزند در واقع ضربه مهلکی به مردم سالاری و اجرای عدالت در آن کشور است و نباید امکان تحقق پیدا کند.
https://shorter.me/fw1Xc
https://shorter.me/Lm-Ef
https://shorter.me/LXDlA
https://shorter.me/bMX9-
🔻دغدغه وجود نظام قضایی پاک و سالم و بدور از گرایشات سیاسی و نفوذ پذیری و پایبند به حقوق مردم و مستقل و قانونمند، در همه کشورها مورد مطالبه است.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 10:39


♦️درنگ: این روزها با گسترش ابعاد جنگ در چند نقطه جهان و پیامدهای وحشتناک هر مورد بر اقشار گوناگون از جمله کودکان، سازمان ملل به شکل های مختلف تلاش دارد تا ضمن ارائه آمار در خصوص کودکان آسیب دیده یا در معرض خطر در هر منطقه جنگی، به طور کلی نیز یادآوری نماید که هر جنگی چه خساراتی را بر کودکان به عنوان آسیب پذیرترین اقشار جامعه بشری وارد می سازد و بدین طریق از جوامع مختلف خواسته شده که برای مقابله با گسترش درگیریها کمک دهند تا بدین طریق ضمن حمایت انسانی از همه گروههای انسانی، از کودکان به شکل خاص محافظت شود.
عکس نوشته فوق نمونه ای از فعالیت های ترویجی سازمان ملل در این زمینه است که قطعا مردم و دولتها در خاورمیانه را نیز مخاطب خود می داند.در این عکس نوشته برخی از آثار مخاصمات مسلحانه بر کودکان شامل موارد زیر بیان شده است:
-قتل و مصدومیت کودکان
-محرومیت از تحصیل
- از بین رفتن مدارس و بیمارستانهای مورد نیاز کودکان
-خشونت های جنسی
-محرومیت از دسترسی به کمک های بشردوستانه
-بکار گیری کودکان به عنوان شرکت کننده در عرصه جنگ

🔻علاوه بر این موارد،آثار منفی متعدد دیگری را نیز می توان برشمرد.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 10:17


🔷اطلاعیه واصله برنامه علمی در حوزه حقوق بشر زنان

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 09:14


♦️درنگ: به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، یکی از نهادهای اتحادیه اروپا با اذعان به اینکه در مرزهای اروپا موارد متعددی نقض حقوق مهاجران بروز می یابد، با انتشار عکس نوشته های فوق توجه مسئولین کشورهای مختلف اروپایی را به این مهم جلب کرد که همه وظیفه دارند در برخورد با مهاجران در مرزها حقوق انسانی آنها را نقض نکنند.
این تذکر پیرو انتشار گزارشاتی مبنی بر کتک زدن مهاجران، عدم نجات آنها از آبهای مرزی در جهت غرق شدن، عدم حمایت از آنها در مقابل باندهای قاچاق انسان و اقامت دهی پناه جویان در کمپ های غیر استاندار با شرایط غیر انسانی است.
طبیعتا همه کشورها موظفند ضمن حراست از حریم کشور خود و ممانعت از ورود غیر مجاز افراد ، مرتکب هیچ رفتار غیر انسانی علیه اتباع دیگر کشورها نشوند.
@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 09:05


🔶اطلاعیه واصله برنامه علمی مرتبط با حق بر آموزش و صلح

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 09:03


🔷اطلاعیه واصله برنامه علمی در حوزه حقوق پزشکی شامل حقوق بیماران


🔹شروع جلسات: از ۱۰ آبان ماه / در ۳۰ ساعت به‌ صورت مجازی در بستر اسکای‌روم
🔹لینک ثبت نام:
https://survey.porsline.ir/s/eCxfpoSB

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 08:57


(بخش دوم نوشتار مجاز بودن...)

♦️بلینکن[وزیر امور خارجه آمریکا] در رابطه با قتل عایشه نور گفت: «این قابل قبول نیست و باید تغییر کند. ما این را برای اعضای ارشد دولت اسرائیل روشن خواهیم کرد، و [با این جواب دادنها] از پاسخ دهی به سؤالات مربوط به تحقیقات مستقل طفره رفت.

♦️کشتن ریچل و عایشه‌نور تصادفی نبود، همانطور که کشته شدن بیش از 41000 مرد، زن و کودک فلسطینی در یکسال گذشته[در نسل کشی غزه] اتفاقی نیست. آنها قتل‌های از پیش برنامه‌ریزی شده و حساب شده‌ای هستند که با انسانیت زدایی، معافیت از مجازات و تمایل به استفاده از آشفتگی برای حل و فصل غیرقانونی سریع [ جنایات ارتکابی] تغذیه می‌شوند و ریچل و عایشه‌نور تنها قربانیان آمریکایی ترور اسرائیل نیستند.

♦️در سال 2022، «شیرین ابوعاقله»، روزنامه‌نگار فلسطینی-آمریکایی توسط تک تیراندازان اسرائیلی در کرانه باختری کشته شد. در ژانویه امسال، «عمر اسد» 80 ساله فلسطینی-آمریکایی پس از یک ساعت بازداشت توسط سربازان اسرائیلی در نزدیکی رام الله جان باخت. در ماه آوریل، ارتش اسرائیل، امدادگر آمریکایی، «جاکوب فلیکینگر» را به همراه شش نفر دیگر که بخشی از کاروان آشپزخانه مرکزی جهانی بودند، به قتل رساند.

♦️در ماه آگوست، یک معلم نیوجرسی در اعتراض به شهرک سازی غیرقانونی اسرائیل در کرانه باختری از ناحیه پا مورد اصابت گلوله قرار گرفت. نام او برای حفظ امنیتش مخفی نگه داشته شده است. او به رسانه Zeteo گفت: "پولی که من به عنوان یک معلم به عنوان مالیات خود می پردازم احتمالاً در گلوله‌ای که آنها به من وارد کرده‌اند سرمایه‌گذاری شده است."
در نشست مطبوعاتی 9 سپتامبر، «پرم تاکر»، خبرنگار Zeteo از پاتل یک سوال واضح پرسید: "چقدر فلسطینی دیگر و چند آمریکایی دیگر باید کشته شوند و مورد تجاوز قرار گیرند تا این دولت واقعاً تغییر سیاست را اعلام کند؟" پاتل با سر و صدا [ و شلوغ کاری] در مورد تلاش‌های شکست خورده دولت ایالات متحده برای آتش بس پاسخ هایی ارائه کرد.

♦️قتل این شهروندان آمریکایی زنگ خطری برای همه آمریکایی‌ها است: اسرائیل می‌تواند شما و عزیزان شما را سربه نیست کند و دولت شما هیچ کاری در قبال این موارد انجام نخواهد داد. در واقع، دولت شما قاطعانه بر این موضوع اصرار خواهد کرد که مجرم قادر به تحقیق در مورد [عملکرد] خودش است. در تمام این مدت، آنها سالانه میلیاردها دلار به اسرائیل کمک مالی می‌کنند و تسلیحات و ماشین آلات مورد نیاز اسرائیل برای حفظ و گسترش اشغالگری و نسل کشی مستمر را فراهم می‌سازند. آنها همچنین به طور فعال از اسرائیل در برابر الزام به پاسخگویی چه در داخل ساختارهای خود و چه در دادگاه‌های بین‌المللی و سازمان ملل محافظت می کنند.

♦️ماجرای دردناک «شیرین ابوعاقله» مصونیت تضمین شده اسرائیل توسط ایالات متحده را به خوبی نشان می‌دهد. مقامات اسرائیلی نه تنها از انکار عدالت در مورد شخصی مثل شیرین شرم نکردند، بلکه در مراسم تشییع جنازه او، حاملان جسدش را به معنای واقعی کلمه کتک زدند. همچنین سال گذشته، سربازان اسرائیلی بنای یادبود او را در شهر جنین[کرانه باختری فلسطین] تخریب کردند.
آنچه در آن تابوت بود فقط جسد شیرین نبود، بلکه همه شعارهای توخالی و تسلیت دولت آمریکا در هنگام ریختن خون یک فلسطینی- آمریکایی یا تبعه آمریکایی در دفاع از فلسطینیان بی‌گناه بود.

♦️اما در حالی که مقامات ایالات متحده مشتاق محافظت از این وضعیت مرگبار هستند، گفتمانی در حال ظهور در این کشور وجود دارد که آن را به دقت بررسی می کند و دلیل آن را مورد پرسش قرار می دهد.[پرسشهایی از قبیل اینکه] چرا بلینکن، وزارت امور خارجه و دولت‌های مختلف آمریکا یکی پس از دیگری سیاست‌های نمایشی را بازی می‌کنند که توانایی ایالات متحده در اجرای قوانین و مجازات‌ها علیه اسرائیل را نادیده می‌گیرد، در حالی که در مورد دیگر بازیگران بین‌المللی برای ارتکاب جنایات مشابه[مرتب] چکش بر میز می‌کوبد[و خود را نگران اجرای عدالت جا می زند]؟ چه زمانی[چنین] متحدان[جنایتکاری] خیلی گران[و هزینه ساز] تلقی می شوند؟

♦️بله، لابی صهیونیستی نقش مهمی در این سیاست اغماض و رضایت دولت آمریکا[در قبال جنایات اسرائیل] ایفا می‌کند، اما گفتمان همگانی فعلی که عمدتاً به دلیل نسل‌کشی غزه- و همچنین کشتار آمریکایی‌ها- برانگیخته شده است،[لزوم] پاسخ به این سؤالات را در طول زمان تسریع خواهد کرد و در نهایت به اشغال اسرائیل پایان خواهد داد.

♦️من این فراز [نوشتار خود] را با یک درخواست شخصی از همه کسانی که آن را خوانده‌اند، پایان می‌دهم:
در مورد جنایات جنگی اسرائیل، اشغالگری، شهرک سازی‌های غیرقانونی و نسل‌کشی در غزه با دوستان و عزیزان خود صحبت کنید. «تغییر و تحول» با کاربرد کلمات خوب شروع میشود.»

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

24 Oct, 08:56


🔴مجاز بودن اسرائیل به کشتن همه کس حتی اتباع آمریکا بدون هرگونه تعقیب و مجازات و هم چنان برخوردار از کمکهای متنوع دولت ایالات متحده !


♦️ملاحظه کمیسیون: موضوع نسل کشی و جنایات ارتکابی در سرزمین های اشغالی و اخیرا علیه مردم لبنان توجه بسیاری را در سراسر جهان برانگیخته به گونه ای که میلیونها تحرک اعتراضی در مقابل این روند دردناک بروز یافته یا در جریان است. یکی از وجوه اعتراضات ، توجه به این واقعیت است که نیروهای جنایتکار اسرائیل حتی مجاز هستند که اتباع معترض آمریکا در سرزمین های اشغالی فلسطین یا لبنان را به قتل برسانند و مردم معترض به اسرائیل در داخل آمریکا را نیز با زشت ترین توصیفات و اتهامات مواجه سازند و از لابی های خود برای هرگونه صدمه رسانی به حقوق آنها بهره مند شوند!
افشاگریها و نقد و نظرهای مطرح شده در این خصوص باعث شده که اخیرا برخی سناتورهای دموکرات آمریکا ضمن ابراز شرمندگی از بی مسئولیتی نهادهای رسمی در قبال اتباع کشورشان، تلاش کنند تا خود را در قبال افکار عمومی پاسخگو معرفی کنند و خواهان تحقیقات مستقل در خصوص عملکردهای اسرائیل علیه اتباع آمریکا شوند. این تقاضا اگرچه در ساختار سیاسی و امنیتی آمریکا فرمالیته است و در جریان اقدام واقعی و برخورد لازم با متخلف قرار نمی گیرد اما برای روشنگری عمومی در خور تامل می باشد. نظر به اهمیت موضوع دامنه مجاز بودن اسرائیل برای ارتکاب هر گونه جنایت از جمله علیه اتباع کشوری که مهم ترین حامی اش تلقی می شود ، امور پژوهشی کمیسیون نوشتار حاضر را مناسب ترجمه دید که بدین وسیله ضمن تشکر از مترجم محترم، متن آن بشرح زیر تقدیم می شود. امید است همه با ارتقای آگاهی های خود همواره مدافع حق و عدالت باشیم.

♦️نویسنده: عمر سلیمان محقق آمریکایی و فعال حقوق بشر
♦️مترجم: خانم دکتر راضیه مهدوی پور پژوهشگر مطالعات بین المللی و همیار کمیسیون / ویرایش و نهایی سازی در امور پژوهشی کمیسیون، مهرماه 1403
♦️ماخذ نشر اصل نوشتار : سایت شبکه انگلیسی الجزیره، 11 سپتامبر 2024 با عنوان زیر
https://www.aljazeera.com/opinions/2024/9/11/israel-continues-to-kill-americans-with-impunity

♦️متن نوشتار:
« چهار روز قبل از حمله آمریکا به عراق در مارس 2003، «ریچل کوری» 23 ساله[تبعه آمریکا]، در اعتراض به تخریب خانه‌های فلسطینی‌ها در غزه توسط یک بولدوزر اسرائیلی کشته شد. بولدوزر مزبور، یک خودروی آمریکایی بود که از طریق برنامه وزارت دفاع ایالات متحده به اسرائیل فروخته شده بود.
یک تحقیقات نظامی ساختگی اسرائیل نتیجه گرفت که مرگ ریچل در نتیجه یک تصادف بوده و پرونده را [بست] و [مطالبات مربوط به اجرای عدالت] را رد کرد. بیش از دو دهه بعد، والدین او همچنان پیگیر اجرای عدالت هستند.

♦️در طی مصاحبه اخیر، کریگ کوری، پدر ریچل، در مورد «خودارزیابی های» ارتش اسرائیل اشاره کوتاهی هم نکرد چرا که معتقد بود: «اسرائیل اصولا تحقیقات[واقعی] انجام نمی‌دهد، آنها [اغلب بر خلافهای خود] سرپوش میگذارند».
هفته گذشته، در تماسی با فعالان برجسته فلسطینی، والدین ریچل به دنبال تسلی دادن به خانواده «عایشه نور ازگی ایگی»( Ayşenur Ezgi Eygi) تبعه آمریکایی 26 ساله ای بودند که به عنوان مورد دیگر در اعتراض به [عملکردهای جاری در] شهرک های غیرقانونی اسرائیل در نابلس کشته شد. یک تک تیرانداز اسرائیلی با شلیک به سر او جانش را گرفت.

♦️در حال حاضر تلاش هایی برای سرپوش گذاشتن بر قتل عایشه نور، درست مانند قتل ریچل، جریان دارد. در 9 سپتامبر، «ودانت پاتل»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، از اعتراف به کشته شدن این فعال جوان آمریکایی توسط یک تک تیرانداز اسرائیلی امتناع کرد و به میراث طولانی پشتیبانی از نقض حقوق بشر و جنایات جنگی اسرائیل، حتی به قیمت جان شهروندان آمریکایی، ادامه داد.

♦️یک روز بعد، ارتش اسرائیل در یک بیانیه تلاش کرد تا اشغالگران را از هرگونه تخلف هدفمند تبرئه کند، اگرچه به بیش از آنچه «ودانت پاتل» تمایل داشت، اعتراف کرد. ارتش گفت: «احتمال زیادی وجود دارد که او به طور غیرمستقیم و غیرعمد مورد اصابت تیر (ارتش اسرائیل) قرار گرفته باشد بدین معنا که هدف او نبوده، بلکه هدف، عامل اصلی شورش بوده است».
♦️هر دو خانواده کوری و ایگی پس از قتل دخترانشان، از وزارت امور خارجه آمریکا تحقیقات مستقلی را درخواست کرده‌اند. اما این درخواست‌ها خیلی مورد توجه قرار نگرفته‌اند؛ زیرا مقامات آمریکایی معتقدند که خود اسرائیل به نحوی قادر به پاسخگویی است.
@IHRCIRAN
( ادامه نوشتار👇)

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

23 Oct, 20:57


♦️درنگ:اقدام سناتور شناخته شده آمریکا برنی ساندرز به همراه جمعی از دیگر سناتورها در ارسال نامه رسمی خطاب به رییس جمهور آمریکا برای پیگیری تحقیقات مستقل حقوقی راجع به موارد متعدد قتل و صدمه زدن به روزنامه نگاران توسط اسرائیل و قتل برخی از اتباع آمریکایی در همین چارچوب،توجه برخی از سازمان های فعال حقوق بشر همانند عفو بین الملل را برانگیخت و ضمن تشکر از سناتور سندرز و همراهانش یادآور شدند که متاسفانه علیرغم قتل دهها روزنامه نگار در غزه و یا لبنان از جمله چند تبعه آمریکا توسط اسرائیل، دولت آمریکا واکنش موثری برای دفاع از حقوق روزنامه نگاران شامل اتباع آمریکا به عمل نیاورده است و هم چنان به صادرات سلاح و تجهیزات جنگی به اسرائیل ادامه داده و می دهد.
https://shorter.me/gyl33
🔻بعید است این قبیل واکنش ها به جنایات اسرائیل در نظام حکمرانی آمریکا ره به جایی ببرد چرا که همان حامیانی که در سفر نتانیاهو به آمریکا دهها بار برایش کف زدند و از جنایاتش حمایت کردند اجازه نمی دهند که این تحرکات کم سو نتیجه موثری در راستای اهداف انسانی داشته باشد.
@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

23 Oct, 20:35


🔷درنگ: برگزاری اجلاس سران عضو بریکس در کازان روسیه و بیانیه صادره پایانی آن توجهات جهانی را برانگیخت و این پیام را به مخاطبان منتقل کرد که خارج از سازوکارهای موجود بین المللی که بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفته است روندهای جدی در جریان است تا نوعی بازسازی در نظم بین المللی و ساختارهای آن واقع شود. به گزارش امور پژوهشی کمیسیون، بیانیه مفصل و 32 صفحه ای صادره در پایان این این اجلاس نکات متعددی را در حوزه حقوق بشر نیز مورد تاکید قرار داده است از جمله لزوم اهتمام همه دولتها وسازوکارهای بین المللی به حق بر توسعه همه کشورها، لزوم دوری سازوکارهای بین المللی حقوق بشر به موضوع حقوق بشر به صورت گزینشی و همراه با برخوردهای دوگانه و گزینشی، ابراز نگرانی عمیق نسبت به جنایات اسرائیل در غزه، محکومیت تحریم های یکجانبه و بر خلاف موازین بین المللی.

🔹متن بیانیه مفصل و 134 بندی اجلاس:
https://cdn.brics-russia2024.ru/upload/docs/Kazan_Declaration_FINAL.pdf?1729693488349783

🔹در اجلاس مذکور مذاکرات دوجانبه روسای کشورها نیز مهم بود که باید در آینده نتایج آنرا ملاحظه و ارزیابی کرد.

https://brics-russia2024.ru/en/

@ihrciran

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Oct, 20:14


🔷به دور دست ها و به سوی اهداف بلند برویم اما با هم برویم

🔹به گزارش امور پژوهشی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، سازمان ملل اعلام کرد که در19 نوامبر 2024 با حضور برجسته ترین جوانان فعال جهانی اجلاسی را در سوئیس با میزبانی دفتر سازمان ملل در ژنو با محور موضوعی فوق الذکر برگزار خواهد کرد و امکان مشارکت مجازی در این برنامه نیز وجود دارد، فلذا جوانان فعال و توانمند در عرصه های مختلف مدنی می توانند ثبت نام و در این برنامه شرکت کنند.

🔹 بدون هر گونه داوری در خصوص کیفیت این رویداد، عین لینک برنامه در زیر ارائه میشود:
https://www.youngactivistssummit.org/events?utm_content=buffer26ec2&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Oct, 20:03


🔶 دوم آبانماه: اجرای هفته دوم دوره حقوق سالمندان به زبان انگلیسی

🔸همانگونه که قبلا اطلاع رسانی شده و متقاضیان ثبت نام کرده اند، از چهارشنبه هفته قبل دوره حقوق سالمندان به زبان انگلیسی وبا مشارکت مدرسینی از چند کشور شروع شده و فردا دوم آبانماه جلسات هفته دوم آن اجرایی میشود.

🔸قرار است در برنامه فردا ابتدا چکیده ای از مباحث هفته اول ارائه سپس خانم دکتر کانوالجیت سوئین از سریلانکا در خصوص «تجربه ارتقای حقوق سالمندان در آسیای جنوب شرقی و سریلانکا » ارائه دیدگاه داشته باشد و در پایان نیز گفتگوی جمعی با حضور شرکت کنندگان در این دوره انجام پذیرد. در هفته سوم این دوره سه سخنران که دو مورد از ایران ویک مورد از خارج کشور هستند، سخنرانی ارائه خواهند کرد.

🔸موضوع حقوق سالمندان در مقایسه با سایر حوزه های حقوق گروههای انسانی مختلف، متاسفانه در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما مورد توجه لازم نیست و به همین علت نیز در موارد متعددی حقوق سالمندان نقض و تحرکات لازم برای رفع آنها صورت نمی گیرد.از همین رو، ضرورت دارد بر ابعاد مختلف تلاشها برای ارتقای حقوق سالمندان در عرصه نظر و عمل افزوده شود.

📍اطلاع رسانی های قبلی مرتبط با دوره مذکور :
https://t.me/ihrciran/12669
https://t.me/ihrciran/12673
https://t.me/ihrciran/12674

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Oct, 19:48


🔷به زودی اجرا میشود:
دوره آموزشی« معرفی و گفتگو پیرامون گزیده ای از منابع تخصصی جدید در زمینه حقوق بشر و هوش مصنوعی در سطح جهانی»

🔹برابر هماهنگی انجام شده و در چارچوب برنامه های آموزشی عام المنفعه کمیسیون، قرار است در نیمه دوم آبانماه دوره آموزشی با عنوان یاد شده به صورت مجازی اجرایی گردد. در این دوره که طی 4 هفته روزهای چهارشنبه اجرا خواهد گردید ، گزیده ای از منابع منتشره جدید در سطح جهانی راجع به هوش مصنوعی و حقوق بشر توسط 4 مدرس معرفی و مورد گفتگو قرار می گیرد. متون تخصصی که در این دوره مورد گفتگو قرار خواهد گرفت ، قبل از شروع دوره برای ثبت نام کنندگان ارسال میشود تا نسبت به مطالعه آن اقدام کنند و در هر هفته تعدادی از آثار در کلاس و با راهبری مدرس ذیربط مورد بحث و گفتگو قرار گیرد.

🔹هدف این برنامه ارتقای اطلاعات و توانمندی شرکت کنندگان از طریق مطالعه و گفتگو پیرامون آثار تخصصی ذیربط و آمادگی پیگیری موضوع در سطح ملی مبتنی بر دانش لازم و توجه به نیازهای ملی می باشد.

🔹به زودی جزئیات برنامه و نحوه ثبت نام آن اطلاع رسانی می شود.

@IHRCIRAN

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران / خبرنامه تخصصی

22 Oct, 19:21


♦️درنگ: سازمان جهانی سلامت(WHO) با یادآوری بررسی های قبلی خود در خصوص انواع خشونت های علیه زنان، بار دیگر از مخاطبان در سراسر دنیا خواست که برای مقابله با خشونت علیه زنان بر تلاشهای خود بیفزایند. این سازمان متذکر شد که خشونت علیه زنان شکل های مختلف دارد شامل: خشونت های فیزیکی، خشونت های روانی، خشونت های جنسی، تحمیل سنتهای غیر انسانی ناقض حقوق زنان، تحمیل کودک همسری بر دختر بچه ها و...
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-women
🔻از خود بپرسیم ما در این خصوص چه نقشی ایفا می کنیم؟ ساختارهای رسمی چگونه عمل می کنند؟ آمارها و داده های عینی چه می گویند و برای بهبود وضعیت چه باید کرد؟

@IHRCIRAN