| باز هم قرار است تاوان اشتباه سیاستگذار را مردم با جانشان بپردازند؟ |
فرشاد مومنی با هشدار به دولت درباره دستکاری واقعیتها که به «شیرینکاری در بودجه ۰۴» منجر شده است، خواستار توقف سیاستهای اقتصادی نابرابرساز و فقرزا شد.
او که در مراسم رونمایی از کتاب «علم اقتصاد و جامعه خوب» سخن میگفت، به نبوغ و جایگاه علمی جوزف استیگلیتز اشاره کرد و ادامه داد: او شرافت علمی را به جایی رساند که در مقام مشاور ارشد بانک جهانی، کتاب بینظیری با عنوان «جهانیسازی و مسائل آن» نوشت و درباره سیاستهای اشتباه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در به افلاس کشاندن کشورهای در حال توسعه توضیح داد که در نتیجه آن از کار برکنار شد.
مومنی ضمن تجلیل از مدیران نشر روزنه در اهتمام به انتشار کتابهای مهمی که به کار توسعه ایران میآیند، به افقگشاییهای کتاب استیگلیتز اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین آموزههای کتاب علم اقتصاد و جامعه خوب ترویج نگاه انتقادی است. او ضمن رعایت ادب نقد و با در نظر گرفتن جایگاه علمی افراد، کوبندهترین انتقادات را به اندیشههای ایشان وارد میداند و من فکر میکنم این درس بزرگی برای جامعه علمی و توسعهخواه ایران است.
او شاهبیت این کتاب را ایجاد حساسیت نسبت به دستکاری ذهنها پس از انقلاب انفورماتیک و پس از انقلاب الکترونیک دانست و گفت: استیگلیتز چه در مقیاس روشنفکران، چه در مقیاس سیاستگذاران و چه در مقیاس عامه جامعه، گوشزد میکند که به اسم بازارگرایی جریانی علیه بازارگرایی و علیه تمدن بشری راه افتاده است که وقتی ابعاد آن را مشاهده میکنیم، متوجه میشویم که به طور روزمره با آن سروکار داریم.
مردم یا گرگها؛ کدام مردم؟
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی، دامنزدن به سرمایهداری وحشی و لجامگسیخته در ایران را یکی از شواهد عینی درستی استدلالهای استیگلیتز دانست و گفت: شما ببینید که چطور به نام مردم، ضدمردمیترین سیاستهای اقتصادی در کشور در دستور کار قرار میگیرد.
مومنی ادامه داد: الان و در شرایطی که مردم به خصوص در شهرهای بزرگ از کیفیت حملونقل عمومی ناراضی هستند، کسانی در همین کشور، به اسم دولت محرومان، خرید و فروش جت شخصی را آزاد کردند و وقتی ازشان سوال شد که ماجرا چیست، گفتند ما نگران رفاه مردم هستیم!
او اضافه کرد: گزارشهای رسمی میگوید سرمایهسالاری ربامحور در کشور به اینجا رسیده که ۷۴ درصد کل سپردههای بلندمدت نزد شبکه بانکی، متعلق به تنها یک درصد سپردهگذاران است اما تا درباره حساب و کتاب این سپردهها بحث میشود، عدهای فریاد میزنند که مردم نگران میشوند! این در حالی است که باز در گزارشهای رسمی منعکس شده است که ۵۰ درصد مردم ایران در طول عمر خود، حتی یکبار هم موفق نمیشوند از این شبکه بانکی وام بگیرند.
این متخصص توسعه، به حذف چندینباره بودجه سامانه رفاه ایرانیان اشاره کرد و گفت: شما ببینید برای چه اموری بودجه تخصیص داده شده و چرا بودجه این سامانه بارها حذف شده تا بتوانید از این مردمگرایی ویژه رمزگشایی کنید.
مومنی گفت: در ایران ارادهای وجود دارد که به تعبیر استیگلیتز راه غارت برای گرگها باز باشد و قاطبه مردم با فقر و فلاکت دست و پنجه نرم کنند.
او با عجیبخواندن مناسبات اقتصادی سالهای اخیر، به وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن توسط مرحوم رئیسی اشاره کرد و ادامه داد: همان زمان که ایشان چنین وعدهای میداد در مرکز تحقیقات نهاد ریاستجمهوری، یک گزارش منتشر شد که میگفت در فاصله ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵، بالغ بر ۱۱ میلیون مسکن اضافه کردهایم اما تنها ۲ میلیون نفر به تعداد صاحبان مسکن در کشور اضافه شده است. همان گزارش میگوید از ۹۵ به بعد، تعداد مسکنهای موجود در کشور از تعداد خانوارها پیشی گرفته است اما همزمان و از ناحیه هزینه مسکن، فشارهای خردکننده به محرومترین گروههای اجتماعی وارد میشود و بخش بزرگی از نیروی کار این کشور به بیرون از شهرها پرتاب میشوند.
مومنی گفت: تمام این رفتارها با مردم به اسم بازارگرایی انجام میشود چون میگویند مسکن خصوصیترین بخش اقتصاد ایران است.
رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد، با اشاره به گزارشی از وزارت مسکن و شهرسازی درباره وضعیت بازار مسکن در کشور، از ابتذال مناسبات نابرابرساز و محرومیتزا در ایران سخن گفت: این گزارش میگوید از ۱۳۶۸ که این بازی در اقتصاد ایران راه افتاده تا ۱۳۹۲، در مجموع ارزش ساختمانهای خالی باغ بر ۲۵۰ میلیارد دلار است و همانجا میگوید برای درک بزرگی این عدد، کافی است بدانید مجموع ارزش بورس تهران کمتر از این رقم است.
ادامه:
https://ensafnews.com/577681
@ensafnews