iData - companie sociologică @dateinteligente Channel on Telegram

iData - companie sociologică

@dateinteligente


iData - companie sociologică (Romanian)

iData este o companie sociologică care oferă date inteligente și analize specializate pentru a ajuta organizațiile să înțeleagă mai bine mediul în care activează. Canalul nostru de Telegram, @dateinteligente, este sursa ta de informații exclusive și trenduri relevante din diverse domenii sociologice. De la sondaje de opinie la studii de piață și tendințe de consum, ne asigurăm că ești mereu la curent cu informațiile de ultimă oră. În plus, oferim analize detaliate pentru a te ajuta să iei decizii informate și strategii eficiente pentru afacerea ta. Alătură-te nouă pe canalul nostru și fii parte din comunitatea noastră de profesioniști și pasionați de date inteligente!

iData - companie sociologică

22 Nov, 18:28


Marcel Ciolacu este favorit clar în sondajele din România. Media scorurilor: 26,79%, iar intervalul de încredere 95%: [25,24%, 28,34%]
Interpretare:

Se va da o luptă strânsă pentru locul al doilea între:
George Simion: Media: 16,76% Interval de încredere 95%: [14,79%, 18,72%]
Elena Lasconi: Media: 14,77% Interval de încredere 95%: [13,84%, 15,70%]
Și Nicolae Ciucă: Media: 13,07% Interval de încredere 95%: [10,23%, 15,90%]

Interpretare: George Simion și Elena Lasconi au scoruri medii apropiate, iar intervalele lor de încredere se suprapun. Acest lucru indică faptul că diferența dintre ei nu este statistic semnificativă.
• Nicolae Ciucă are o medie ușor mai mică, dar intervalul său de încredere se suprapune cu cele ale Elenei Lasconi și ale lui George Simion.

Astfel, există o competiție strânsă pentru poziția a doua, iar diferențele dintre cei trei candidați sunt în limitele marjelor de eroare. Nu putem afirma cu certitudine cine este pe locul al doilea.

iData - companie sociologică

19 Nov, 14:53


📢 iData angajează!

Avem disponibile următoarele poziții:

Specialist Marketing și Comunicare
Manager Proiecte Internaționale
Analist Date Senior
Asistent Administrativ
📩 Pentru mai multe detalii, scrie-ne la [email protected]. Specifică funcția pentru care dorești să aplici
📌 Alătură-te echipei noastre dinamice!

iData - companie sociologică

11 Nov, 13:03


Primii kilometri de autostradă în Moldova de peste Prut sunt deja deschiși, iar cea mai mare parte din autostrada A7 - „Autostrada Moldovei” se află în execuție, ea urmând să ajungă chiar până în Ucraina, regiunea Cernăuți. Pe de altă parte circa o jumătate din autostrada A8 - „Autostrada Unirii” se află în licitație, cu doar două tronsoane în execuție. Această autostradă va ajunge la Ungheni și prin Tîrgu Mureș - va asigura posibilitatea traversării României de la Est la Vest. În prezent, în România sunt 1112 km de autostradă deschiși circulației, 788 sunt în execuție, iar 646 în fază de licitație. Estimările optimiste evaluează 2027 ca termen pentru executarea acestor loturi. În anul 2024, au fost dați în exploatație circa 100 km de autostradă. Menționăm că Moldova (de peste Prut) era o regiune în care nu exista niciun kilometru de autostradă, ceea ce corela și cu situația economică mai dificilă, iar odată cu conectarea la rețeaua națională și europeană de autostrăzi, ne putem aștepta la un boom în dezvoltarea Moldovei (de peste Prut), dar și apropierea rețelei de autostrăzi de Republica Moldova, unde până în prezent nu există autostrăzi și nici nu sunt preconizate prin licitații. Se vorbește despre coridorul european Iași-Chișinău-Odesa, care ar fi o prelungire a autostrăzii Unirii.

iData - companie sociologică

06 Nov, 09:10


Анализ. Как повлияли результаты первого тура на итоги второго тура президентских выборов в Молдове?

Методология. Мы использовали эконометрическую модель, взяв за основу результаты кандидатов в первом и втором турах по районам, секторам столицы, мун. Бельцы, АТО Гагаузия и АТО Левобережье. Мы создали по одной эконометрической модели для оценки увеличения числа голосов во втором туре для Майи Санду и Александра Стояногло.

Перейдем сразу к результатам:

Первая модель: ДополнительноСанду = 0.166*Санду+0.362*Усатый−0.168*Влах+1.466*Нэстасе+2.531*Цыку+0.104*Фуртуна−1.928*Ульяновский+𝜖

Эту оценочную модель можно интерпретировать следующим образом: результаты Иона Кику, Наталии Морари, Василия Тарлева не повлияли на рост числа голосов для Майи Санду во втором туре. Кроме того, г-жа Санду получила в среднем на 16,6% больше голосов по всем регионам, что объясняется мобилизацией собственных сторонников. От Усатого пришло около 36,2% голосов, от Виктории Фуртуны — 10,4%. Там, где Андрей Нэстасе и Октавиан Цыку получили больше голосов, Майя Санду также набрала больше дополнительных голосов во втором туре. С другой стороны, там, где Ирина Влах получила больше голосов, Майя Санду получила немного меньше дополнительных голосов, как и в регионах, где Тудор Ульяновский набрал больше голосов.

Вторая модель:

ДополнительноСтояногло=1.370⋅Тарлев+1.528⋅Влах+0.899⋅Фуртуна+0.361⋅Усатый+ϵ
В отличие от первой модели, Александр Стояногло не получил дополнительных голосов там, где он набрал их в первом туре, поэтому о мобилизации собственного электората говорить не приходится. Тем не менее, он набрал много дополнительных голосов благодаря результатам Виктории Фуртуны — около 0,9 дополнительных голосов на каждый голос, полученный Фуртуной. Также 36,1% голосов, полученных Ренато Усатым в первом туре, и более значительная мобилизация там, где Василий Тарлев и Ирина Влах набрали больше голосов в первом туре. Результаты других кандидатов в первом туре не оказали значительного влияния на рост голосов для г-на Стояногло во втором туре.

Выводы: Майя Санду мобилизовала собственный электорат в стране, продемонстрировав средний рост на 16,6%, в то время как Александр Стояногло увеличил число голосов за счет мобилизации электората Василия Тарлева и Ирины Влах, набрав почти столько же дополнительных голосов, сколько Виктория Фуртуна в первом туре, и 36,1% голосов, полученных Ренато Усатым. Судя по этой эконометрической модели, там, где Ренато Усатый набрал больше голосов, как Майя Санду, так и Александр Стояногло получили приблизительно одинаковое количество дополнительных голосов.

iData - companie sociologică

06 Nov, 09:00


Analiză. Cum a influențat votul din turul 1 rezultatele din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova?

Metodologie. Am utilizat un model econometric, luând ca bază scorurile obținute de candidați în primul și în al doilea tur, pe raioane, sectoare ale capitalei, mun. Bălți, UTA Găgăuzia și UT Stânga Nistrului. Am creat câte un model econometric de estimare a creșterii numărului de voturi în turul 2, pentru Maia Sandu și pentru Alexandr Stoianoglo.

Voi trece direct la rezultate:

Primul model:
SuplimentarSandu=0.166⋅Sandu+0.362⋅Usatii−0.168⋅Vlah+1.466⋅Nastase+2.531⋅Ticu+0.104⋅Furtuna−1.928⋅Ulianovschi+ϵ

Acest model estimat poate fi interpretat în modul următor: rezultatele lui Ion Chicu, Natalia Morari.live, Vasile Tarlev - nu au influențat creșterea de voturi pentru Maia Sandu în turul 2. De asemenea, dna Sandu a obținut în mediu 16.6% mai multe voturi în toate regiunile, factorul fiind mobilizarea propriilor susținători. De la Usatâi au venit circa 36.2% din voturi. De la Victoria Furtună - 10.4%, acolo unde Andrei Năstase și Octavian Țîcu au luat mai multe voturi, Maia Sandu a acumulat și mai multe suplimentar, în turul 2. Pe de altă parte, acolo unde Irina Vlah a luat mai multe voturi, Maia Sandu a luat ceva mai puțin în plus, la fel și în cazul regiunilor unde Tudor Ulianovschi a luat mai multe voturi.

Al doilea model:
SuplimentarStoianoglo=1.370⋅Tarlev+1.528⋅Vlah+0.899⋅Furtuna+0.361⋅Usatii+ϵ
Spre deosebire de primul model, Александр Стояногло nu a luat voturi suplimentare acolo unde el a luat în primul tur, deci nu putem vorbi că a fost o mobilizare a propriului electorat. Totuși, dlui a acumulat multe voturi suplimentare în baza rezultatului Victoriei Furtună, circa 0.9 voturi suplimentare la fiecare vot primit de Furtuna. De asemea, 36.1% din voturi primite de Renato Usatii-Ренато Усатый în primul tur, dar și o mobilizare mai mare acolo unde Vasile Tarlev și Irina Vlah au luat rezultate mai mari în primul tur. Rezultatul altor candidați în primul tur nu a influențat semnificativ creșterea de voturi a dlui Stoinanoglo în turul 2.

Concluzii: Maia Sandu a mobilizat propriul electorat din țară, înregistrând o creștere medie de 16.6%, în timp ce Alexandr Stoianoglo a mărit numărul de voturi prin mobilizarea electoratului lui Vasile Tarlev și Irina Vlah, obținând aproape la fel de multe voturi suplimentare ca Victoria Furtună în primul tur și 36.1% din voturile obținute de Renato Usatîi. Judecând după acest model econometric, acolo unde Renato Usatâi a obținut mai multe voturi, atât Maia Sandu, cât și Alexandr Stoianoglo au obținut aproximativ la fel de multe voturi în plus.

iData - companie sociologică

04 Nov, 09:38


4 noiembrie 2024
Comunicat de Presă: Evaluarea rezultatelor alegerilor prezidențiale comparativ cu scenariile modelate de iData
IDATA - companie sociologică, prezintă analiza detaliată a rezultatului turului 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, comparativ cu cele trei scenarii prognozate pe 31 octombrie 2024. Studiul s-a bazat pe un sondaj de opinie realizat între 26-29 octombrie și a inclus ipoteze detaliate privind comportamentul electoral și posibilele rezultate.
Rezumatul concluziilor cheie ale analizei:
1. Confirmarea victoriei Maiei Sandu: scenariile modelate de iData au indicat în unanimitate că Maia Sandu va câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale. Acest lucru s-a concretizat, Maia Sandu obținând 55% din voturi, rezultat ce se aliniază îndeaproape cu Scenariul 1 al iData. Este de remarcat că nicio analiză nu a sugerat o eventuală victorie a contracandidatului Alexandr Stoianoglo.
2. Rezultatul pe teritoriul național (excluzând Stânga Nistrului și Diaspora) confirmat: Alexandr Stoianoglo a înregistrat un scor de 50,6%, comparativ cu estimarea de 52,7% din Scenariul 2, pe baza ipotezei unei participări similare cu turul 1. Diferența de 2,1 puncte procentuale poate fi explicată printr-o mobilizare superioară a electoratului din Chișinău, unde Maia Sandu a dominat categoric.
3. Votul în Stânga Nistrului estimat bine: prognoza iData prevedea o victorie cu 75% pentru Alexandr Stoianoglo, totuși participarea ridicată a dus la un scor final de 79,4%.
4. Mobilizarea din Stânga Nistrului nu a influențat rezultatul final: deși numărul de alegători din Stânga Nistrului a depășit pe cel din primul tur, totuși, asta nu a influențat obținerea victoriei generale a Maiei Sandu, avantajul oferit lui Stoianoglo fiind mult mai mic decât avantajul suplimentar obținut de Sandu în Diaspora de Vest.
5. Diaspora ca factor decisiv - confirmat. Conform scenariilor iData, Maia Sandu ar fi obținut 78% din voturile diasporei, rezultatul efectiv fiind chiar de 82,8%, confirmând o mobilizare superioară a cetățenilor din afara țării, în special în statele vestice. Cele peste 215.000 de voturi obținute de Maia Sandu în Diasporă au fost decisive, depășind net cele 44.800 de voturi ale contracandidatului. Acest rezultat a consolidat victoria acesteia, compensând avantajul parțial al lui Stoianoglo pe teritoriul Republicii Moldova.
6. Scenariul teoretic favorabil lui Stoianoglo nu s-a realizat: iData a subliniat că Stoianoglo ar putea câștiga doar în condițiile unei participări reduse a diasporei și a unei mobilizări masive a electoratului de stânga. Turul 2 a demonstrat contrariul – o mobilizare record a diasporei și o participare insuficientă a electoratului de stânga din țară au contribuit la înfrângerea acestuia. Astfel, nu s-au îndeplinit condițiile pentru o victorie a lui Alexandr Stoianoglo.
Concluzie: Analiza efectuată de iData a demonstrat capacitatea companiei de a anticipa cu acuratețe trendurile electorale și de a oferi o înțelegere aprofundată a factorilor care au influențat rezultatele turului 2 al alegerilor prezidențiale. Aceste concluzii subliniază expertiza iData în elaborarea scenariilor și în analiza comportamentului electoral din Republica Moldova, consolidându-i reputația ca lider în cercetarea sociologică și electorală.

iData - companie sociologică

03 Nov, 20:47


Rezultatele pe raioane