Dr. Ehsan Moghaddam

@eh_moghaddam


دکتر احسان مقدم؛
استاد دانشگاه، پژوهشگر، مشاور سازمانی و مدرس دوره‌های آموزش ضمن خدمت کارکنان دولت

Dr. Ehsan Moghaddam

20 Oct, 18:41


🔻اصل آنا کارنینا

🔸لئو تولستوی رمانِ «آنا کارنینا» را با این جملات آغاز می‌کند: «تمام خانواده‌های خوشبخت شبیه یکدیگرند، اما بدبختی هر خانواده‌، بدبختیِ منحصر به فرد است»

🔸جارد میسون دایموند، محقق تاریخ و جغرافیای انسانی، تولستوی را بعنوان مبدعِ آنچه او «اصل آنا کارنینا» می‌نامد معرفی می‌کند. تفسیر دایاموند از جملات تولستوی این است که برای اینکه یک خانواده «خوشبخت» باشد مجموعه‌ای از فاکتورهای حداقلی مانند هماهنگی زوجین، رابطه‌ والدین با فرزندان، رابطه با سایر خویشاوندان و دوستان و… باید فراهم باشند. اما چنانچه یکی یا چندتا از این فاکتورهای حداقلی دچار اختلال شود خوشبختی خانواده به مخاطره می‌افتد.
بنابراین خوشبختی خانواده‌ها همیشه یک‌شکل است، اما بدبختی آن‌ها گوناگون است.

🔸این قانون به مفهوم تنگنا یا گلوگاه (Bottleneck) در مهندسی و نظریه‌ سیستم‌ها نیز نزدیک است. گلوگاه بخشی از یک سیستم است که کارآیی یا ظرفیتِ کل سیستم با آن محدود می‌شود، صرف نظر از این‌که سایر اجزا سیستم چقدر پرظرفیت یا کارآمد باشند.

#نظریه_سیستم‌ها

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

09 Oct, 15:52


🔻رهبران بزرگ از «فرهنگ سازمانی» تیم خود مراقبت می‌کنند!

🔸هر گونه جزئیاتی که در محیط کار و رفتارهای روزمره نادیده گرفته می‌شود، می‌تواند به مرور زمان به یک عادت و یا فرهنگ ناپسند تبدیل شود. «تیِری آنری» با این حرکتِ ساده نشان داد که مسئولیت‌پذیری فقط محدود به زمین فوتبال نیست، بلکه در تمام جنبه‌های زندگی حرفه‌ای، از جلسات کاری گرفته تا تعاملات روزانه، باید وجود داشته باشد.
اگر می‌خواهید تیمی مسئولیت‌پذیر و موفق داشته باشید، باید خودتان بعنوان «رهبر» نیز این اصول را در تمام جنبه‌های زندگی حرفه‌ای و شخصی‌ رعایت کنید.

🔸وقتی که یک «رهبر» به اصول و قواعد توجه می‌کند، این پیام را به تیم خود می‌رساند که هر کاری، هرچند کوچک، ارزشمند است و باید با دقت و کیفیت انجام شود.
آموزش عملی، کاری است که «تیِری آنری» به بازیکنش آموخت و به او یاد داد که هر عمل کوچک اهمیت دارد.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

08 Oct, 16:22


🔻هنر پرسشگری!

🔸در بازگشت از کلیسا، «جک» از دوستش «مکس» می‌پرسد: «فکر می‌کنی می‌شود هنگام دعا کردن سیگار کشید؟»

«مکس» جواب می‌دهد: «چرا از کشیش نمی‌پرسی؟»

«جک» نزد کشیش می‌رود و می‌پرسد: «جناب کشیش، می‌توانم وقتی در حال دعا کردن هستم، سیگار بکشم؟»

کشیش پاسخ می‌دهد: «نه پسرم، نمی‌شود. این بی‌ادبی به مذهب است.»

«جک» نتیجه را برای دوستش «مکس» بازگو می‌کند. «مکس» می‌گوید: «تعجبی ندارد. تو سؤال را درست مطرح نکردی. بگذار من بپرسم.»

«مکس» نزد کشیش می‌رود و می‌پرسد: «آیا وقتی در حال سیگار کشیدن هستم می‌توانم دعا کنم؟»
کشیش مشتاقانه پاسخ می‌دهد: «مطمئناً پسرم. مطمئناً.»

🔸سؤال درست بپرسید تا به پاسخ موردنظرتان دست یابید. مدیر خوب مدیری است که بتواند سؤالات بجا و دقیق مطرح نماید نه اینکه صرفاً پاسخ‌های آماده در آستین داشته باشد. این سؤالِ خوب است که پاسخِ خوب را به همراه می‌آورد.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

24 Sep, 13:43


🔻تفویض اختیار «هنر مدیران» است.

🔸هر چقدر هم که مدیرِ توانمندی باشید اگر بخواهید همه کارها را خودتان انجام دهید با  توجه به محدودیت زمان، انرژی و ... که دارید موفقیت شما از حد مشخصی بالاتر نخواهد رفت.

#تفویض_اختیار

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

22 Sep, 11:44


ای پیکِ پی‌خجسته که داری نشانِ دوست
با ما مگو به‌جز سخنِ دل‌نشانِ دوست

#استاد_شجریان❤️
#یک_مهر

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

21 Sep, 14:25


🔻در آستانه ۱ مهر؛

🔸«ژان پیاژه» دو هدف بنیادین برای آموزش بیان می‌کند: «هدف اولِ آموزش باید ساختن زنان و مردانی باشد که بتوانند کارهای تازه‌ انجام دهند؛ نه این‌که کارهایی را که پیشینیان انجام داده‌اند تکرار کنند و دومین هدف، پرورش ذهن‌هایی که به جای پذیرفتن بی چون و چرای عقاید دیگران، بتوانند چیزی را که به آنان عرضه می‌شود، نقد کرده و صحت آن را مورد سنجش قرار دهند»

🔸توجه به اهداف «پیاژه» در آموزش می‌تواند بازدهی و سودمندی زمان‌، انرژی و هزینه‌ای را که در راه آموزش صرف می‌کنیم، افزایش دهد.
دیدگاه سنتی تعلیم و تربیت، اهدافِ آموزش را انتقالِ دانش، ایجاد نگرش‌هایی معین در افراد، فراگیری مهارت‌هایی مشخص و همچنین آشنایی با روش‌ها و قواعدی می‌دانست که به فرد برای کنار آمدن با موقعیت‌های تکراری و شناخته شده کمک می‌کرد.
در گذشته این نوع از یادگیری با الگوی زندگی متداول نیز مطابقت داشته و پاسخگوی نیازهای افراد و جوامع بود. هر چند که این سبک از آموزش، که یادگیری بازآفرین (یا تولید مثلی) (reproductive learning) نام دارد، هنوز هم ضروری است اما دیگر نمی‌توان به آن بسنده کرد.
چیزی که برای بقای آینده، مورد نیاز افراد و جوامع است، یادگیری نوآفرین و ابتکاری (innovative learning) است؛ شیوه‌ای از یادگیری که امروزه بیشتر متوجه ضرورت آن می‌شویم و تلاش برای دستیابی به آن، حیاتی‌تر به نظر می‌رسد.

🔸تحول سریع موضوعات مختلف علمی، تکنولوژیکی، فرهنگی، اجتماعی و … از یک طرف و تحول در نیازهای انسانی از طرف دیگر سبب شده است که ضرورت توجه به نقطه نظر «پیاژه» در تعیین مهم‌ترین اهداف آموزش، که شاید در روزگار خودِ او، به این وضوح قابل درک نبوده‌، روز به روز واجب تر به نظر آید.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

16 Sep, 18:01


🔻 کسانی که تنبیه زیردستان برای آن‌ها نهادینه شده است اعتقاد دارند تنبیه سازنده است حتی اگر طرف مقابل خطایی نکرده باشد! مثل مدیرانی که به اشتباه باور دارند ایجاد ترس در بین کارکنان و یا تنبیه آن‌ها، ابزاری کنترلی در جهت بهبود عملکرد است.

#عباس_کیارستمی
#خانه_دوست_کجاست

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

30 Aug, 17:20


🔻مدیریت کارکنان با «گوش دادن» شروع می‌شود!

🔸ما گوش دادن را به عنوان چیزی که بین شروع و پایان یک مکالمه اتفاق می‌افتد در نظر می‌گیریم. یعنی: توجه کردن، برقراری ارتباط چشمی، یادداشت برداری و عدم صحبت کردن به صورت همزمان با طرف مقابل.
این‌ها همه بخش‌هایی از مجموعه مهارت‌های گوش دادن هستند که باید آن‌ها را تمرین کرد.

🔸ولی همه این‌ها کافی نیست؛ مهارت گوش دادن شامل «باز نگه داشتن ذهن» و عدم نتیجه‌گیری سریع قبل یا در حین مکالمه می‌شود.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

22 Aug, 19:56


‏«تو این مملکت بخل و حسادت و کینه و تنگ‌نظری شغل دوم همه‌ست؛ از دوست بگیر تا دشمن»

🎞خانه‌ای روی آب؛ بهمن فرمان‌آرا

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

19 Aug, 14:19


🔻مقایسه اثر «بهانه‌تراشی» با اثر «انضباط» در کار و زندگی!

 🔸 آوردن عذر و بهانه یا همان «بهانه‌تراشی» که همهٔ ما کم و بیش در مقطعی از کار و زندگی آن را به کار برده‌ایم، در زمان حال باعث راحتی می‌شود اما آینده را دچار مشکل می‌کند. این در حالی است که نظم و انضباط یا همان «دیسیپلین» شاید زمان حال را دشوارتر کند اما بی‌تردید باعث خواهد شد آینده راحت‌تری داشته باشیم.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

27 Jul, 15:06


🔻 فرهنگ سازمانی ایده‌آل!

🔸 فرهنگ سازمانی ایده‌آل یکی از مواردی هست که کمک می‌کنه شرکت بتونه به اهدافش برسه. اما بعضی از مدیران ممکنه مزایا و امکانات شرکت رو با فرهنگ سازمانی اشتباه بگیرن. البته که مزایایی مثل لباس راحت پوشیدن یا سرگرمی‌های مختلف هم می‌تونه جزو فرهنگ شرکت باشه، اما بخش خیلی کوچکی از اونه.

🔸 فرهنگ سازمانی یک شرکت باید بتونه کمک کنه آدما اشتیاق و علاقه و رضایتشون نسبت به کار بیشتر بشه و این موضوع زمانی اتفاق می‌افته که احساس احترام، رفاه، آسایش و اعتماد داشته باشن. همین‌طور توی کارشون معنا و هدفی ببینن. پس مهمه که اگر می‌خوایم فرهنگ سازمانی خوبی بسازیم، فراتر از مزایا امکانات فکر کنیم.

#فرهنگ_سازمانی

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

24 Jul, 11:55


🔻آقای پزشکیان!
برای یک «حکمرانی خوب» همین امروز ۲ اقدام ضروری است:

🔸نخست؛ اخذ پیمانِ عدم تعارض منافع به امضای همه آنهایی که متقاضی قدرت یا صاحب کرسی قدرت در حکومت شما می‌شوند؛ برای خودشان و بستگان درجه یک آن‌ها و ارسال آن به قوه قضاییه و انتشار در رسانه‌ها.

🔸دوم؛ تعهد شما، معاونین‌تان، وزرا و معاونین وزرا و مدیران کل و معاونین آن‌ها نسبت به پاسخگویی به کارزار‌هایی که بیش از ۵۰ هزار امضا دارد.

🔹«حکمرانی خوب» و «مبارزه با فساد» با اقدام برای جبران نقض حقوق مردم آغاز می شود؛ پس بسم‌الله

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

23 Jul, 17:06


🔻هر فرد را متفاوت از دیگران مدیریت کنید!

🔸یکی از اشتباهاتی که مدیران خصوصاً مدیران کم‌تجربه مرتکب می‌شوند این است که می‌خواهند همه را به یک شکل هدایت کنند! یقیناً به‌عنوان مدیر، می‌بایست نسبت به کارکنان رویکردی تعاملی داشته باشید و با احترام رفتار کنید اما نمی‌توانید انتظار داشته باشید روش مدیریتیِ یکسان برای همه جواب دهد.
مثلاً یکی می‌خواهد با چالش‌های جدید روبه‌رو شود؛ یکی می‌خواهد طبق دستورالعمل‌ها کار کند و بعضی‌ها هم می‌خواهند خودشان برنامه کاری را طرح کنند. برای اینکه مدیریت مؤثری داشته باشید، شیوه‌های مدیریتیِ خود را با دیگران تطبیق دهید، نه اینکه از آن‌ها انتظار داشته باشید خودشان را با شما هماهنگ کنند.

#مدیریت_اقتضایی

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

20 Jul, 17:13


🔻کار تیمی

🔸اعضای تیم به یکدیگر وابسته‌اند و این نکته بدین معنی است که عدم فعالیت یک عضو از تیم باعث عدم انجام کار تیمی می‌شود. در واقع کار آن‌ها اثر متقابل بر یکدیگر می‌گذارد.

#کار_تیمی

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

10 Jul, 11:25


🔻خوب و بَدِ منطقه امن!

🔸آیا شما حاضرید از منطقه امن خود خارج شوید؟ منطقه امن جایی است که در آن احساس راحتی می‌کنید و نه خطری در آن وجود دارد و البته نه تغییری! اگر همیشه در همین منطقه بمانید گر چه احساس ناراحتی نخواهید داشت، اما وضعیت زندگی‌تان بهبود نمی‌یابد و دستاورد جدیدی را شاهد نخواهید بود. همیشه دستاوردها آن سوی ریسک‌ها و سختی‌ها قرار دارند.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

09 Jul, 05:03


💡اگر در جایگاهی هستید که اختیاراتی دارید، چه خواسته باشید چه نخواسته باشید، شما یک الگوی کاری هستید. به عنوان یک مدیر و یا یک فرد ارشد در بخش خودتان، اعمال و رفتار شما، کنش و واکنش‌های دیگران را تعیین می‌کند. همیشه به خاطر داشته باشید که کارکنان به شما به عنوان نمونه‌ای از آنچه که انتظار می‌رود، نگاه می‌کنند.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

25 Jun, 09:33


🔻مفهوم درست انضباط!

🔸بسیاری از ما تصور می‌کنیم که نظم و انضباط یا آنچه فرنگی‌ها از آن به عنوان دیسیپلین یاد می‌کنند، به معنای آن است که کارها را بی‌عیب و نقص انجام دهیم. اما واقعیت این است که مفهوم درستِ آن بیش از آنکه ربطی به عیب و نقص داشته باشه به «استمرار و مداومت» در انجام امور مربوط است؛ اینکه خود را ملزم کنیم هر روز با انجام کارهای کوچک اما مداوم، یک گام به جلو برویم.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

16 Jun, 14:45


در تنگنایِ حیرتم از نخوت رقیب
یا رب مباد آن‌که «گدا» معتبر شود

بس نکته غیرِ حُسن بِباید که تا کسی
مقبولِ طبعِ مردم صاحب نظر شود

#نوکیسه
#تازه_به_دوران_رسیده

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

08 Jun, 18:18


🔻‏تلنگر!

🔸به تعبیر «Adam Grant» یکی از نشانه‌هایِ اصلیِ یادگیری، بازنگری در مفروضات و تجدید‌نظر در افکار است.

@eh_moghaddam

Dr. Ehsan Moghaddam

29 May, 19:22


🔻‏تمام روابطِ مطلوب بین مدیر و کارکنان را می‌توان در یک صفت خلاصه کرد: «مقتدرِ مهربان»!
«مقتدر» برای تأمین منافع، اهداف و نیازهای سازمان و «مهربان» برای حفظ احترام و تأمین منافع ونیازهای کارکنان.

#مدیر_مقتدر

@eh_moghaddam