چراغ مطالعه

@cheraghe_motaleeh


آموزه‌هایی از سیره و تاریخِ عالمانِ اصیلِ امامیّه، بر پایه‌ی مخطوطات، اَسنادِ خاندانی و گزارش‌های کمیاب

تاریخ تأسیس: ٢٦ شهریور ۱۳۹۸

✍🏻 ارتباط با نویسنده:

@AliGhanbariBidgoli

چراغ مطالعه

21 Oct, 16:30


نورالدین عبدالرحمان جامی در ذیل شرح‌حال شیخ عفیف‌الدین تِلِمسانی (شارحِ منازل السائرین، درگذشتهٔ ٦۹۰ ق) آورده است:

«بعضی از متقشّفهٔ فقها وی را به زندقه و اِلحاد منسوب داشته‌اند و در بیان آن ذکر کرده که وی را گفتند که: أنتَ نُصَیريّ. وی گفت: النُصَیري بعضٌ منّي!»

📚 (نفحات الأنس من حضرات القدس [نشر اطّلاعات، به‌تصحیح محمود عابدی]، ص٥٦٨ - ٥٦٩)

🌱 با تشکّر از جناب آقای سوری | نقّاشی از حِماد جوادزاده

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

16 Oct, 08:46


📜 ادامهٔ اشعار:

به اتمام آمد این فرخنده تفسیر
بسی دارم ز سهوش عذرِ تقصیر

طمع دارم که گر زیبا شگرفی
بخواند زین همایون‌نامه حرفی

اگر سهوی ببیند یا خطایی
نیارَد بر سرِ من ماجرایی

به اصلاحش اگر داند بکوشد
وگرنه دامن عفوش بپوشد

دلم ریش است [و] سینه پاره‌پاره
ز دست کودکانی شیرخواره

ندارم از جفاشان هیچ چاره
قلم در دست، در پا گاهواره

هر آن مؤمن که این تفسیر خوانَد
دعائی بهر این بیچاره خواند

خداوندش نگه دارد ز آفات
نیاید پیش او هرگز بلیّات.

#ریاحین

🎀 @cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

15 Oct, 09:37


یا رب این خلد برین یا جنّة المأواستی؟
یا همایون‌بارگاهِ دختر موساستی؟

ملجأ اهل زمان و شافع یوم المعاد
خواهر سلطان دین و ثانیِ زهراستی

کفشدارانِ درش را بر کی و جم افسری است
خادمش روح الأمین در عالَم بالاستی ...

🕌

📸 این عکس زیبا را سال گذشته، دقایقی پیش از شروع درس شرح‌منظومهٔ استاد حشمت‌پور، از پنجرهٔ یکی از مَدرَس‌های مدرسهٔ خان گرفته‌ام؛ مَدرَسی در طبقهٔ دوم که به خاطر اِشراف بر محوّطهٔ میدان آستانه و درب ساعت به «مَدرَسِ حرم‌نما» معروف است.

#پناه_من

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

14 Oct, 10:04


🎧 شخصیّتی مجهول به نام ابن‌ابی‌جمهور اَحسائی

📝 از درس‌های عربی استاد مددی (احتمالاً دروس ولایة الفقیه) | تقطیع‌شده از صوت‌های کانال "کشکول! آیت‌الل‍ه مددی"

#استاد_مددی
#ابن‌ابی‌جمهور_احسائی

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

13 Oct, 08:44


☝🏻

💡 حاشیه‌ای بر بیانات استاد مددی پیرامون ابن‌ابی‌جمهور

1️⃣ طعنی که از مرحوم شیخ یوسف بحرانی در حقّ مؤلِف و مؤلَف نقل می‌شود به این شرح است:

«... بخلاف الرواية الأخرى، فإنّا لم نقف عليها في غير كتاب عوالي اللآلي، مع ما هي عليه من الرفع و الإرسال، و ما عليه الكتاب المذكور من نسبة صاحبه إلى التساهل في نقل الاخبار و الإهمال، و خلط غثّها بسمينها و صحيحها بسقيمها، كما لا يخفى على من وقف على الكتاب المذكور.»

📚 (الحدائق الناضرة في أحكام العترة الطاهرة، ج‌۱، ص۹۹)

2️⃣ فرازهایی از عبارات سیّد محمّدباقر خوانساری در ترجمهٔ ابن‌ابی‌جمهور ذیلاً از نظر می‌گذرد:

«الشيخ الفاضل المحقّق و الحبر الكامل المدقّق، خلاصة المتأخّرين ... كان فاضلاً مجتهداً متكلّماً، له كتاب غوالي اللآلى، جمع فيه جملة من الأحاديث إلّا أنّه خلط الغثّ منه بالسمين، و أكثر فيه من أحاديث العامّة، و لذا إنّ بعض مشايخنا لم يعتمد عليه.

... بقى سائر مشايخه ... من جملة علمائنا المجاهيل، بل الكلام في توثيق نفس الرجل و التعويل على رواياته و مؤلّفاته، و خصوصاً بعد ما عرفت له من التأليف في إثبات العمل بمطلق الأخبار الواردة في كتب أصحابنا الأخيار، و ما وقع فى أواخر وسائل الشيعة من كون كتابَي حديثه خارجَين عن درجة الاعتماد و الاعتبار، مع أنّ صاحب الوسائل من جملة مشاهير الأخباريّة، و الأخباريّة لا يعتنون بشيء من التصحيحات الاجتهاديّة و التنويعات الاصطلاحيّة.»

📚 (روضات الجنّات في أحوال العلماء و السادات، ج‏۷، ص۲٦ - ۳۳)

3️⃣ علی دوانی در مفاخر اسلام، ج٤، ص۳۸۱ – ۳۹۰، مطالبی دربارهٔ ابن‌ابی‌جمهور جمع‌آوری کرده است. وی در ص۳۸۹ متذکّر می‌گردد که کتاب الجوار الغوالي في شرح عوالي اللآلي تألیف مرحوم سیّد نعمت‌الل‍ه جزایری است و چون عوالی به همراه شرح خود چاپ شده است، به اشتباه نام کتاب را غوالي (با غین معجمه) تلفّظ می‌کنند.

4️⃣ مرحوم مرعشی نجفی نیز رساله‌ای در تنزیه ابن‌ابی‌جمهور نگاشته که در موسوعة العلّامة المرعشي، ج۳، ص٥۱ به بعد، چاپ شده است.

#استاد_مددی
#ابن‌ابی‌جمهور_احسائی

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

12 Oct, 08:34


🎧 شخصیّت و آثار ابن‌ابی‌جمهور اَحسائی

🎙 آیةالل‍ه مددی

درس خارج فقه | شنبه، ۲٥ شهریور ١٤٠۳

#استاد_مددی
#ابن‌ابی‌جمهور_احسائی

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

09 Oct, 08:31


☝🏻

در پرسشی مکتوب، از وحید بهبهانی پرسیده‌اند: اعظم چیزی که آن جناب را به این مرتبهٔ عالیه رسانیده بیان نمایید تا باعث این شود که طلّاب دائماً سالکِ این مسلک ممدوح باشند؛ و الل‍ه مؤیّدکم.

مرحوم وحید در جواب مرقوم فرموده است:

«من که از خود چیزی نمی‌یابم، و لا أملک لنفسي نفعاً و لا ضرّاً، و اگر چیزی هست، البته از تفضّل جناب الهی است.

و همیشه در همهٔ امور متوسّل به آن وسائل و متضرّع به سوی آن، و نهایت شکسته‌نفسی که خود را هیچ ننمودم و به عرصهٔ چیزی درنیاوردم.

و نهایت ادب استاد و میل قلبی به او، به نحوی که القلب یهدي إلی القلب کار خود می‌کرد. و گاه‌گاه مشغول ریاضت و جهاد نفس می‌شوم.

و شوق و ذوق طلب علم؛ به مرتبه‌ای که هیچ چیز را مساوی آن نمی‌دانستم، و طرف نسبت نیز نمی‌دانستم.

و مع‌ذلک، چون حفظ و حمایت الهی نسبت به دین و شریعت بوده از این‌که پایمال جهان [جهّال؟] نشود، خدای تعالی محافظت شرع نمود به سبب و وسیلهٔ این حقیر؛ چه، کار آن‌جناب به اسباب است. و هم‌چنین جناب رسول خدا (ص) و ائمّهٔ هدی (ص) به‌غایت خواهان برطرف نشدن شرع بودند و این روسیاه را وسیله نمودند، و هم‌چنین علما و فقها (رضوان الل‍ه علیهم)، و هم‌چنین تماماً معین بودند، چنان‌که بر این حقیر واضح و هویدا شد این معنا به سبب اموری چند.

هر چه هست از خداست. نعوذ بالل‍ه از آن‌که کسی عاقّ علما و فقها شود، چه جای آن‌که عاقّ رسول و ائمّهٔ هدی (ص) شود، و همه به یک‌دیگر مرتبط است.»

🌀 (از کانال کتابخانهٔ تاریخ)

#وحید_بهبهانی

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

08 Oct, 15:39


🎧 تأثیر ترک گناه در تقویت حافظه و سایر قوای بدن

🎙 استاد پارسا

#محمدکریم_پارسا
#ادیب_نیشابوری
#شافعی😉

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

07 Oct, 08:47


☝🏻

🔰 حکایاتی از آیةالل‍ه حجّت کوه‌کمری / ٦

❇️ استاد سیّد جواد شبیری در جایی نوشته بودند:

مرحوم حاج میرزا ابوعلی فرید روحانی، پدربزرگ مادری خانوادهٔ ما و شخصی «بسیار موثّق و راستگو بودند. از مرحوم آقای فرید روحانی شنیدم که:

شب فوت مرحوم آیةالل‍ه حجّت، ما طلبه‌ها در منزل ایشان جمع بودیم. مرحوم آیةالل‍ه سیّد صدرالدین صدر با حالتی غمگین وارد شد. یکی از طلبه‌ها گفت: حال که آقای حجّت رحلت کرده، الحمد للّه خداوند آقا را برای حوزه نگه داشته. یا برای سلامتی آقای صدر دعا کرد. مرحوم آیةالل‍ه صدر با حال خاصّی گفت: صدرالدین برای چه زنده بماند، وقتی آقای حجّت وفات کرده است؟ این جمله به یک‌باره صدای شیون طلبه‌ها را به آسمان رساند.

[هم‌چنین مرحوم فرید فرمودند:] شب فوت مرحوم آیةالل‍ه سیّد صدرالدین صدر، در عالم رؤیا دیدم که آیةالل‍ه حجّت مرحوم شده‌اند. جنازهٔ ایشان را در اطاقی گذاشته‌اند و می‌خواهند تجهیز کنند. من رفتم تا به کار تجهیز بپردازم. به من گفتند که: تو نمی‌توانی این کار را انجام دهی؛ این کار را باید یک سیّد انجام دهد. در این موقع، مرحوم حاج سیّد قوام موسوی وارد شد و عهده‌دار تجهیز آقای حجّت شد. من از این قصّه، دو نتیجه گرفتم: یکی سیّد بودن حاج سیّد قوام، و دیگری سیّد نبودن خودم؛ چون برخی از فامیل ما ادّعای سیادت ما را داشتند که از این رؤیا دریافتم که ادّعایی است نادرست!

آقای فرید روحانی شاید بعد از پنجاه سال از وفات آقای صدر گذشته، این رؤیا را برای آیةالل‍ه والد نقل می‌کردند و من هم خدمت‌شان بودم. حاج‌آقا فرمودند: می‌دانید تجهیز آقای حجّت را چه کسی انجام داد؟ آقای فرید روحانی گفتند: خیر. حاج‌آقا فرمودند: آقای حجّت را حاج سیّد قوام تجهیز کرد!»

✳️ مرحوم حجّت از آن تُرک‌های مُبادی آداب و بسیار اهل تقیّدات بوده، به حدّی که در مجالساتش با اهل علم، بر پوشش روحانی خود بسیار مواظبت داشته است.

دکتر حمید شهیدی از مرحوم حاج شیخ عبّاس مصباح‌زاده (به‌ترتیب، نوه و داماد مرحوم حجّت) نقل کردند: یک وقت وارد اتاق آقای حجّت شدم. ایشان عمامه سرشان نبود. به خاطر ورود من عمامه‌شان را بر سر گذاشتند و به شوخی گفتند: صبر کن تا من آدم بشوم!

نمونه‌ای دیگر را آسیّد حسین موسوی زنجانی نقل کردند و گفتند: بعد از قضایای قم، مرحوم آقا شیخ نصرالل‍ه شبستری مدّتی به تهران مهاجرت کرده بود. گاهی صبح‌ها می‌رفتم خدمت‌شان، می‌دیدم دوزانو نشسته و با عبا و عمامه مطالعه می‌کند. می‌گفتم: برای اینجانب مقیّد نباشید و با لباس راحت بنشینید. می‌فرمود: برای تو نیست، صبح که به اتاق مطالعه می‌آیم، چه کسی باشد یا نباشد، با این هیئت هستم.

#سید_محمد_حجت_کوه‌کمری
#سید_صدرالدین_صدر
#شبیری_زنجانی

@cheraghe_motaleeh

چراغ مطالعه

04 Oct, 08:29


از مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری هم سخن تندی راجع به جنس "دامادجماعت" نقل شده و معروف است. بگذریم؛

میوه‌ای شیرین‌تر از اولاد نیست
شاخ گاوی بدتر از داماد نیست! 😁

🎀 @cheraghe_motaleeh

4,075

subscribers

1,214

photos

57

videos