اهل تمیز

@ahle_tamyz


📚این کانال به معرفی و نقد کتاب، و پاسداشت یاد بزرگان فرهنگ اختصاص دارد.

«هر که را عقل نیست، تمییز نیست، و تمییز کردن جایی درست آید که دو باشند تا تمییز کند و حق را از باطل جدا کند» (مستملی بخاری، شرح تعرف)

راه ارتباطی:
@dehlizbad

اهل تمیز

22 Oct, 14:48


🔹از دیگر کانال‌های خوب و خواندنی، کانال دکتر مهدی سیدی است که به عنوان مصحح تاریخ بیهقی آن را در دو دوره، یکی به تفصیل و دیگری به اجمال، خوانده و به رایگانی منتشر ساخته است.

▪️مطالب این صوت:
ورود ابراهیم ینال و طغرل سلجوقی به نشابور، نصیحت‌های قاضی صاعد به طغرل" ( پایان گزارش جمحی از نشابور)،" مثال‌های امیر درباره بزرگان نشابور،جشن مهرگان وآخرین نشاط شراب امیر در غزنه"۰

جلسات پیشین در
@seyedibeyhaghi
@ahle_tamyz

اهل تمیز

22 Oct, 14:39


🔹از بهترین کانال‌های برخوانی کتاب در فضای مجازی، بیهقی‌خوانی سعید شریفی است که متن کامل کتاب را در نهایت عذوبت و شیوایی و روانی با تاکید بر زیر و زبر سخن بیهقی خوانده است، دریابید.

▪️فایل ۱۰۰
کشته شدن قائد ملنجوق
@beihaghi_sharifi777
@ahle_tamyz

اهل تمیز

22 Oct, 14:30


🔹بیهقی و تاریخ پایه‌ای

«و بیشتر مردم عامه آنند که باطل ممتنع را دوست‌تر دارند چون اخبار دیو و پری و غول بیابان و کوه و دریا که احمقی هنگامه سازد و گروهی همچنو گرد آیند و وی گوید در فلان دریا جزیره‌ای دیدم و پانصد تن جایی فرود آمدیم در آن جزیره و نان پختیم و دیگ‌ها نهادیم، چون آتش تیز شد و تبش بدان زمین رسید از جای برفت، نگاه کردیم ماهی بود! و به فلان کوه چنین و چنین چیزها دیدم! و پیرزنی جادو مردی را خر کرد و باز پیرزنی دیگر جادو، گوشِ او به روغنی بیندود تا مردم گشت! و آن چه بدین ماند از خرافات که خواب آرد نادانان را چون شب بر ایشان خوانند. و آن کس که سخن راست خواهند تا باور دارند ایشان را از دانایان شمرند، و سخت اندک است عدد ایشان، و ایشان نیکو فراستانند و سخن زشت را بیاندازند.»

📚تاریخ بیهقی، تصحیح علی اکبر فیاض، نشر هرمس، چ۲، ص ۷۷۲-۷۷۱

@ahle_tamyz

اهل تمیز

22 Oct, 14:29


📚دیبای دیداری، متن کامل تاریخ بیهقی، تالیف ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی، مقدمه، توضیحات و شرح مشکلات دکتر محمدجعفر یاحقی و مهدی سیدی، نشر سخن، ٨٨۶ صفحه

▪️یکی از بهترین تصحیح‌های دردست از تاریخ بیهقی است که با شرح دشواری‌های متن خواندن آن را برای همه علاقه‌مندان آسان ساخته است.

🔹یکم آبان ماه روز ملی خواجه بوالفضل بیهقی گرامی باد.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

14 Oct, 17:09


🔹مهرداد ششم اوپاتور (١٢۰ تا ۶٣ ق.م)

▪️پادشاهی از تبار هخامنشیان بود که حدود ۵٧ سال بر بخش بزرگی از آناتولی(ترکیه کنونی) پادشاهی کرد و از مشهورترین دشمنان تاریخ روم باستان به شمار می‌رود. جنگ‌های طولانی او با رومیان حدود ٢۶ سال طول کشید و در تاریخ با نام «جنگ‌های مهردادی» شناخته می‌شود.
▪️مهرداد ششم از چهره‌های مشهور تاریخ، هنر و دانش جهان به شمار آمده و از دانشمندان برجسته زمان خود است که در دانش‌های چون زبان شناسی، گیاه شناسی، داروسازی، سم شناسی و پزشکی صاحب‌نظر بوده. او دارویی به نام میتراداتیوم ساخت که در درمان انواع بیماری‌ها کاربرد داشت همچنین او را نخستین ایمنی‌شناس تاریخ جهان می‌دانند.

▪️مهرداد در فرهنگ و هنر اروپا نیز شخصیتی شناخته شده است و در قرن‌های هفدهم و هجدهم میلادی نمایشنامه‌ها و اپراهای زیادی براساس داستان زندگی او ساخته شد که مهمترین آن‌ها اپرای «مهرداد پادشاه پونتوس» اثر موزارت آهنگ ساز نامدار اتریشی است.
📚فایل پیوست فصل هفدهم از کتاب «مهردادیان فرمانروایان ایرانی آناتولی» است که گزارش کاملی درباره بازتاب زندگی و فعالیت‌های مهرداد ششم در تاریخ، هنر و دانش جهان ارائه می‌کند.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

14 Oct, 17:01


🎙فایل صوتی نشست «تاریخ فرمانروایی مهردادیان در آناتولی» در مدرسه تابستانه تاریخ و باستان شناسی اشکانیان روز ١٩ امرداد ١۴۰٣،

در این نشست به مدیریت آقای دکتر شهرام جلیلیان آقای دکتر محسن جعفری سخنرانی خود را در سه سرفصل عمده ارائه داد: ١. تاریخ سیاسی دودمان مهردادیان؛ ٢. اهمیت مهردادیان در تاریخ و فرهنگ اروپا؛ ٣. مهردادیان و هویت ایرانی. (دانلود اسلایدهای نشست)
در پایان نشست نیز پرسش و پاسخ صورت گرفته است.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

14 Oct, 16:55


📚مهردادیان فرمانروایان ایرانی آناتولی، محسن جعفری، انتشارات گزارش تاریخ، چاپ نخست ١۴۰٣، ٣۴٩ صفحه

شش فصل نخست کتاب که از سوی نویسنده به رایگان منتشر شده است.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

14 Oct, 16:52


📚مهردادیان فرمانروایان ایرانی آناتولی، محسن جعفری، انتشارات گزارش تاریخ، چاپ نخست ١۴۰٣، ٣۴٩ صفحه


▪️مهردادیان یکی از دودمان‌های ایرانی منطقه آناتولی بودند که تبار خود را به داریوش اول هخامنشی می رساندند و نیاکان آن‌ها ١٢۶ سال بر ساتراپی هخامنشی داسکیلیوم (Dascylium) در شمال غرب آناتولی فرمانروایی کردند و نقش مهمی در روابط ایرانیان و یونانیان داشتند.

▪️مهرداد اول بنیان‌گذار پادشاهی مهردادیان از دربار یکی از جانشینان اسکندر گریخت و توانست با کاردانی در سال  ٢٨١ق‌.م دولتی کوچک در قلب آناتولی برپا کند. از این پس هشت پادشاه مهردادی که جملگی نام‌های ایرانی داشتند تا سال ۶٣ ق‌.م به پادشاهی رسیدند و به تدریج مهردادیان را به نیرومندترین دولت آناتولی تبدیل کردند. مهردادیان در اوج قدرتشان از قفقاز تا بالکان را به تصرف خود درآوردند و نخستین دولت تاریخ بودند که بر سرتاسر کرانه‌های دریای سیاه فرمانروایی می‌کردند.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

09 Oct, 19:25


📚شنا کردن خلاف جهت آب: گروش مسلمانان به مسیحیت در دوران متقدم اسلامی، کریستین سی. سانر، ترجمۀ نسیم حسنی، دوماهنامه آینه پژوهش، دوره ٣٣، شماره ١٩٧ - شماره پیاپی ١٩٧ آذر و دی ١۴٨١، صفحه ١۰٩-١٣٨

▪️این مقاله با استفاده از انبوهی از منابع سیره به زبان‌های عربی، ارمنی، گرجی، یونانی و لاتین به تغییر دین از اسلام به مسیحیت می‌پردازد و می‌کوشد که با بررسی زندگی شهیدان مسیحی نشان دهد که چرا مسلمانان در یک ـ دو قرن نخست پس از دورۀ فتوحات به این انتقال غافلگیرکننده از «مسجد به کلیسا» تن دادند. بسیاری از مطالعات دربارۀ گروش به اسلام بیشتر به مباحث الاهیاتی توجه داشته‌اند و می‌خواسته‌اند نشان دهند که چرا در اواخر جنگ‌های صلیبی شمار بسیاری از مردم خاورمیانه به مسیحیت گرویدند.

▪️ این مقاله، برخلاف آنها، می‌خواهد نشان دهد چرا اسلامی‌سازی ــ به‌ویژه در دوران بنی‌امیه و دوره‌های ابتدایی عباسیان ــ در زمانی که مسلمانان اقلیتی را در بسیاری از مناطق تحت کنترلشان شکل دادند می‌توانست به شدت تصادفی، حتی متزلزل، باشد.

@ahle_tamyz

اهل تمیز

09 Oct, 19:09


🔹جنگ‌های صلیبی به روایت اعراب

▪️موضوع کتاب حاضر، شرح جنگ‌های صلیبی از منظر اعراب است. این کتاب، با تکیه بر مستندات مورّخان و وقایع نگاران عرب و با هدف بازخوانی تاریخ جنگ‌های صلیبی از دیدگاه‌ اعراب و روشن نمودن برخی وقایع و واقعیت‌های موجود در دوره مورد بحث تدوین شده است.

▪️نگارنده در این اثر می‌کوشد، تاریخ دو قرن پرتلاطم که به غرب و دنیای عرب شکل داده و در دوره معاصر نیز به روابط میان آن‌ها تأثیرگذار است را شرح دهد. وی روایت تاریخی خویش را با بیان نخستین نشانه‌های حمله «صلیبیون» به « بیت‌ المقدّس » آغاز کرده و طی فصل ‌بندی‌های زمانی، تاریخ جنگ‌ های مذکور را از سال ۱۰۹۶ تا ۱۲۹۱ میلادی بیان می‌کند. در پایان کتاب، توضیحات کتاب ‌شناسی، تاریخی و یادداشت‌ هایی برای درک بهتر مطلب بر حسب فصل ‌ها دسته ‌بندی و ارائه شده است.

▪️در پایان جنگ‌های صلیبی، دنیای مسلمان ظاهراً پیروزی درخشانی کسب می‌کند. غرب با هجوم‌های پی‌درپی‌اش در صدد بود جلوی پیشروی اسلام را در اروپا بگیرد، اما نتیجه‌ای که به دست آمد درست عکس خواستهٔ غرب بود، زیرا مسلمانان در پایان جنگ‌های صلیبی آن‌چنان قدرتی بازیافتند که زیر پرچم ترکان عثمانی نزدیک بود اروپا را فتح کنند، اما...

@ahle_tamyz

اهل تمیز

09 Oct, 19:04


📚جنگ‌های صلیبی به روایت اعراب، امین ملعوف، ترجمۀ عبدالحسین نیک‌گهر، نشر نی، ۴۰٨ صفحه

@ahle_tamyz

اهل تمیز

09 Oct, 18:51


🔹نگاهی به کتاب
The Subject of Crusade; Lyric, Romance, and Materials, 1150 to 1500

"... Sans cuer m’en vois el regne de Surie . . . se le vostre ai od moi en compaignie, / Adès iere plus joians et plus preus, / del vostre cuer serai chevalereus. ..."
«... بی آنکه قلب تو را داشته باشم، رهسپار پادشاهی سوریه می‌شوم ... اگر قلبت را به همراه خویش داشته باشم، شاد‌ترین و شجاع‌ترین خواهم بود. با داشتن قلب تو، من تهمتن و دلاور خواهم بود. ...»

▪️در قرون وسطی میانه (High Middle Age)، بسیاری از مسیحیان متدین صلیب گرفته و پس از وداع با خانواده و اعقاب خویش عازم #جنگ_مقدس (Sanctum Bellum) در اراضی مقدس می‌شدند. این سربازان صلیب‌گرفته در هنگامهٔ سفر و لشکرکشی خویش شرحی از وضعیت و زندگانی خود و همچنین مجاهدت‌های و فداکاری‌های خویش در طول این کارزار مرتبط با جنگ مقدس در قالب شعر و نغمه خلق و بیان ‌می‌کردند. صلیبیون ضمن صحه گذاشتن بر تعهد خود برای مبارزه در سرزمین‌های آن سوی دریاها، احساسات ناشی از هجران و فراق از عزیزان و سرزمین و خانه خویش را آشکار می‌ساختند که به ما خوانندگان امروزی بینشی از زندگانی و ارزش‌های دنیوی و معنوی، جانسپاری و وقف مذهبی، و دلباختگی و دلدادگی آنها ارائه می‌دهد.

▪️در کتاب The Subject of Crusade، ماریسا گالوز (Marisa Galvez)، با ارائهٔ دیدگاهی ظریف و دقیق از جنگ مقدس و چامه‌سرایی صلیبی (Crusade Poetry)، این اشعار و غزل‌ها را در پیوند با دین و فرهنگ، بازگو و بررسی می‌کند. نویسنده چنین استدلال می‌کند که پیوند‌ها و ارتباطات بینارشته‌ای غزلیات جنگ‌های صلیبی، نشان می‌دهد که چگونه و به چه میزان چنین اشعاری برای درک جنگ‌های صلیبی به عنوان رخداد و پدیده‌ای فرهنگی و تاریخی حائر اهمیت هستند.

▪️ماریسا گالوز با قرار دادن این اشعار در کنار وقایع‌نگاری‌ها، کتب مرتبط با سلحشوری و #شوالیه‌گری، آثار هنری، متون اعترافات و کشیشی، «زبان و گویش جنگ‌های صلیبی» (Crusade Idiom) خاص و ویژه‌ای را شناسایی و تمیز می‌کند که از تضاد میان تکالیف معنوی و دنیوی پدید آمده است. در نهایت گالوز در اثر خویش، درک جامعی از آثار منظوم خلق‌شده توسط صلیبیون ارائه می‌دهد تا تجربیات، تمایلات و ایدئولوژی‌ها و دلایل گرفتن صلیب توسط مسیحیان را آشکار سازد.

@strangerinoutremer
@ahle_tamyz

اهل تمیز

09 Oct, 18:49


📚Galvez, M. (2020). The Subject of Crusade: Lyric, Romance, and Materials, 1150 to 1500. United Kingdom: University of Chicago Press

@strangerinoutremer
@ahle_talyz

اهل تمیز

07 Oct, 19:22


ملکا جشن مهرگان آمد

▪️در گردونۀ مهر دارنده دشت‌های فراخ، گرز زیبای سبک پرتاب با صد گره و صد تیغه موجود است (که آن را) حواله‌کنان مردان را برافکند (این گرز) از فلز زرد ریخته‌شده از زر سخت ساخته شده است محکم‌ترین سلاحی است پیروزمندترین سلاحی است آن به‌سرعت قوۀ خیال‌پران به‌سرعت قوۀ خیال به‌سوی سر دیوها پرتاب شود.
پس از کشتن دیوها، پس از برانداختن پیمان‌شکنان مهر دارنده دشت‌های پهن سواره از بالای (کشور) اَیرزَهی (و) سَوهی بگذرد از بالای فَرَدَذَفشو (و) وِیدَذَفشو از بالای وَاُوروبرِشتی(و) اُوُروَجرِشتی و از بالای این کشور درخشان خونیرثَ.

▪️به‌راستی اهریمن بسیار تبه‌کار به‌هراس افتد به‌راستی دیو خشم مکار بدکنش به‌هراس افتد به‌راستی بوَشیَنستَ درازدست به‌هراس افتد به‌راستی همه دیوهای غیرمرئی و دروغ‌پرستان وَرِنَ به‌هراس افتند.
(نکند) که ما خود را به‌معرض مخاصمه مهر غضب‌آلود دارنده دشت‌های پهن اندازیم. ای مهر دارنده دشت‌های فراخ مبادا که تو غضب‌آلود به ما ضربت فرودآوری.

▪️کسی که از قوی‌ترین ایزدان کسی که از دلیرترین ایزدان کسی که از چالاک‌ترین ایزدان کسی که از تندترین ایزدان کسی که از پیروزمندترین ایزدانی است که در روی این زمین جلوه می‌کند. اون آن مهر دارنده دشت‌های فراخ.
برای فروغ و فرش.

📚یشت‌ها، جلد یک، مهریشت، کردۀ ٣١، گزارش ابراهیم پورداود، انجمن زرتشتیان ایرانی بمبئی، ایران لیگ بمبئی، ١٩٢٨

@ahle_tamyz

اهل تمیز

24 Sep, 20:17


🔹ترجمه فارسی درآمد و فصل اول از کتاب
«متن و تفسیر: امام جعفر صادق و میراث او در فقه اسلامی»، سید حسین مدرسی طباطبایی، ویراست دوم، ترجمه گروهی این اثر به همت جمعی از مترجمان و ویراستاران و در ۱۳۰ صفحه به انجام رسیده است.

📚اطلاعات کتابشناختی:
مدرسی، ح. (۱۴۰۲). متن و تفسیر: امام جعفر صادق و میراث فقه اسلامی (حامد علیا و دیگران، مترجم.). ویراست دوم. مجموعه آنلاین «انعکاس ادبیات».

@inekas
@ahle_tamyz

اهل تمیز

24 Sep, 18:31


🔹معرفی کتاب

🔺بخش آغازین درآمد کتاب:

▪️این کتاب می‌کوشد ماهیت و ویژگی‌های اصلی اندیشه‌های فقهی امام جعفر صادق، عالم و فقیه برجستۀ مدینه در نیمهٔ اول قرن دوم هجری را شناسایی کند.

▪️در دوران خلافت امویان که از سال ۴۱ تا ۱۳۲ هجری قمری بر جهان اسلام حکومت کردند، گرایش‌های مختلفی در تفسیر و استدلال فقهی عمدتاً در حجاز و عراق پدیدار شد.

▪️نسلی از فقیهان به‌کمک محافل شاگردان وفادارشان مجموعه‌ای از مناظره و مباحثه را با طرفداران مواضع رقیب شکل می‌دادند. این روندها به‌تدریج به مشخصه‌های فکری و سپس طی چند دهه به مکاتب فقهی محلی تبدیل شدند. برخی از این مکاتب محلی توانستند پیروانی فراتر از خاستگاه خود بیایند و به دیگر بخش‌های جهان اسلام گسترش یابند.
هریک از این مکاتب معمولاً به نام فقیهی برجسته در اوایل اسلام شناخته می‌شود که آغازگر، رهبر یا نمایندهٔ آن به شمار می‌آید. این مکاتب، کمک‌های ارزشمندی به جامعهٔ جوان مسلمان در [پیدایش و گسترشِ] نظرات فقهی‌اش کردند. اندک مکاتبی که از کوران حوادث زمانه گذر کردند، جوامع بزرگ پیروان خود را ساختند و تا دوران ما آگاهی‌بخشی به طرز تفکر فقهی مسلمانان را ادامه دادند.

▪️مکتبی که در پژوهش حاضر بر آن تأکید می‌شود، در اواخر دورهٔ خلافت امویان پدید آمده است. این مکتب به امام ابوعبدالله جعفر بن‌محمد الصادق فقیه مورد احترام اهل مدینه تعلّق داشت.
چنان‌که معاصران وی نیز می‌دانستند، او از شخصیت‌‌های بزرگوار خاندان پیامبر (اهل‌البیت) به شمار می‌رفت. از زمان حیات وی، مکتبش به مکتب جعفری معروف بود و پیروانش جعفری خوانده می‌شدند.

▪️این مکتب در طول زمان مانند دیگر مکاتب فقهی اسلامی، مکتبی تثبیت‌یافته گردید که نظریهٔ فقهی خاص خود و روش‌های تجزیه و تحلیل متمایز از دیگران را داراست. این مکتب مظهر سنّت زنده‌ای است که سیزده قرن استمرار یافته، هم‌اکنون بیش از دویست میلیون پیرو در سراسر جهان دارد و میراث آن در هزاران کتاب نگهداری می‌شود که فهرست بلندبالایی از نظریات متفکران اصیل فقهی را در بر دارد؛ به‌ویژه در دو حوزهٔ تفسیر متون فقهی و قراردادها، این سنت تا حدی گسترش یافته که در مقایسه با همتایانش در سنت‌های فقهی اسلامی یگانه است.

▪️در نیم‌قرن گذشته آثار پرشماری به زبان‌های گوناگون برای معرفی این مکتب، تاریخ، نظریات و محتوای آن پدید آمده است؛ از جمله یک تک‌نگاری به زبان انگلیسی که در سال ۱۹۸۴ از این نویسنده منتشر شد. اما همگی این آثار، بر مراحل بعدی مکتب، و شکل توسعه‌یافته و گسترش‌یافته‌اش متمرکز شده است.

▪️هدف پژوهش حاضر به عنوان تألیفی در زمینهٔ تاریخ اندیشه این است که چگونگی آغاز این مکتب را نشان دهد و پیشینه‌ای ترسیم کند که آن را بازنماید.


فهرست تفصیلی محتوای کتاب:

درآمد

فصل ۱: ابعادی از زندگانی امام

۱. پدر وی: امام باقر
۲. زندگی شخصی
۳. مواضع سیاسی
۴. در جایگاه یک فقیه
۵. حلقهٔ شاگردان
۶. ردّ فرقه‌گرایی
۷. دربارۀ جعل حدیث
۸. دیدگاه‌ها دربارۀ سنن دینی


فصل ۲: مکتب فقهی امام

۱. علی: پدر میراثِ فقهی اهل‌بیتِ پیامبر
۲. منابع بنیادین: قرآن به‌مثابه متن و معیار و سنّت پیامبر
۳. شیوۀ تفسیر قرآن
۴. تفسیر خارج از چارچوب متن به‌مثابهٔ اقدامی مخاطره‌آمیز
۵. استنتاج‌های فقهی
۶. قواعد و اصول فقهی: اصل اباحه| اصل طهارت| اصل استصحاب| اصل نفی حرج | اصل نفی ضرر| آثار مترتّب بر جهل/ برائت و احتیاط | اثر عذر/ بیماری و ناتوانی | آثار مترتّب بر رضایت و عدم رضایت | تعهّدات محدود به زمان | قانون به‌رسمیت‌شناختن ازدواج غیرمسلمانان | آثار روابط نامشروع | قاعدهٔ شروط |قاعدهٔ ضَمان | اختیارات حاکم | قاعدهٔ سوق‌المسلمین | قاعدهٔ جبران خسارت | قاعدهٔ فراغ | شریعت و معنویت | شریعت و نمادگرایی | تعریف واژگان و تطبیق بر مصداق


فصل ۳: مسائل خاص فقهی این مکتب

۱. تودۀ مردم در مقابل گروهی خاص/ مخالفت با باورهای رایج
۲. تقیه: رازداری محتاطانه
۳. متعه/ ازدواج موقت
۴. سه‌طلاقه‌کردن
۵. سایر موضوعات مرتبط با زندگی خصوصی
۶. مسح بر کفش در وضو
۷. بلندخواندن بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم در نماز
۸. سایر مسائل نماز: اذان | جمع بین دو نماز
۸. سهام مازاد بر دارایی (مسألة العول)
۹. سه بزرگتر از چهار: یک پارادوکس ریاضیاتی

فصل ۴: گزیده‌ای از پاسخ‌ها در مسائل و ابواب فقهی مختلف

۱. نمونه‌هایی از پاسخ‌های امام محمد باقر به پرسش‌های فقهی
۲. نمونه‌هایی از پاسخ‌های امام جعفر صادق به پرسش‌های فقهی در باب طهارت، نماز، زکات، حج، جهاد، قراردادها، نذر و عهد، هدیه، آزادی برده، ازدواج، طلاق، قضاوت، حدود و قصاص و ارث.

🖋حسین مدرسی طباطبایی
ترجمهٔ علیرضا دهقانی

@inekas
@ahle_tamyz

اهل تمیز

24 Sep, 17:24


📚 کتاب «متن و تفسیر، امام جعفر صادق و میراث او در فقه اسلامی» اثر حسین مدرسی طباطبایی، که در انتشارات دانشگاه هاروارد منتشر شد.

▪️اطلاعات کتابشناسی:

Hossein Modarressi, Text and Interpretation: Imam Jaʿfar al-Ṣādiq and His Legacy in Islamic Law , Harvard University Press, 2022

@ahle_tamyz

اهل تمیز

24 Sep, 16:41


🔹ارجاع به آثار ذبیح‌اللّه حکیم الهی دشتی معروف به ذبیح‌اللّه منصوری (۱۲۷۶-۱۳۶۵) ممنوع

▪️بسیاری از کتاب‌هایی که از ذبیح‌اللّه منصوری به عنوان ترجمه یا ترجمه و اقتباس منتشر شده، معجونی از تألیف و ترجمه است ‌و مجعول شمرده می‌شود. وی کتابی را برای ترجمه برمی‌گزید و ضمن این‌که امانت را در ترجمه رعایت نمی‌کرد، مطالبی بسیار به آن می‌افزود و افزوده‌هایش هم غالباً خیال‌پردازی خود او بود.

▪️خوانندهٔ کتاب‌های منصوری تصور می‌کند که این مطالب را نویسنده‌ای خارجی نوشته، غافل از این‌که آن‌چه می‌خواند، از قلم منصوری است. برخی از کتاب‌های دینی وی عبارتند از: محمد پیغمبری که از نو باید شناخت (منسوب به کنستان ویرژیل گئورگیو)، عایشه بعد از پیغمبر (منسوب به کورت فریشلر)، امام حسین و ایران (منسوب به همو)، مغز متفکر جهان شیعه امام جعفر صادق (ع) (منسوب به مرکز مطالعات اسلامی استراسبورگ). از کتاب اخیر بسیار استقبال شده و تا سال ۱۳۷۲ هفده بار به چاپ رسیده است. منصوری گفته است این کتاب را ۲۵ استاد دانشگاه فرانسه دربارۀ امام صادق (ع) نوشته‌اند و بر پایهٔ تحقیق ایشان، آن حضرت دربارۀ زیست‌شناسی و زمین‌شناسی و فیزیک و فلسفه و مسائل دیگر علمی و فلسفی چنین و چنان گفته است.

▪️اما سرانجام پس از درگذشت منصوری آشکار شد که این کتاب، معجول است و او به نام استادان دانشگاه مرکز مطالعات اسلامی استراسبورگ، مطالبی را به هم بافته و بسیاری را سرگرم و دلخوش کرده است. از جمله این‌که نویسندهٔ کتاب امام‌شناسی [تألیف سید محمد حسین حسینی طهرانی؛ چاپ اول (۱۴۲۹ ‌ق) تهران: موسسهٔ ترجمه و نشر دورۀ علوم و معارف اسلام. جلد ۱۸. صص ۱۲۷-۱۹۶] ضمن تحسین کتاب مغز متفکر جهان شیعه، هفتاد صفحه از مطالب آن را در کتابش آورده و تلقی به قبول کرده است! (هفتاد صفحه نقل قول از یک کتاب، به‌راستی که چیزی عجیب است).

▪️همچنین علامه شوشتری در مقدمه بر توحید مفضّل [ترجمهٔ محمدباقر مجلسی (۱۳۸۰). چاپ اول. تهران: انتشارات فقیه. صص۱۳-۳۸] بیش از بیست صفحه از کتاب مغز متفکر جهان شیعه نقل قول کرده و در قاموس الرّجال[چاپ اول (۱۴۲۲ق). قم: موسسة النّشر الاسلامی. جلد دهم. صفحهٔ ۲۱۸] نیز به آن ارجاع داده است!

📚محمد اسفندیاری، کتاب‌پژوهی. چاپ اول. تهران ١۴۰١: نشر نی. صص ۳۵۵-۳۵۶.
برچیده از کانال رمان‌خوان

@ahle_tamyz

اهل تمیز

24 Sep, 16:34


🔹کتابی ساختگی درباره امام صادق

▪️کتابی در ارتباط با زندگی امام صادق به زبان فارسی با عنوان "امام صادق مغز متفکر جهان شیعه" منتشر شده که مترجم در مقدمه آن مدعی است که این کتاب محصول مطالعات بیست وپنج نفر از دانشمندان اروپا وآمریکا در مرکز اسلامی استراسسبورگ فرانسه بوده که او آن را از زبان فرانسه به فارسی برگردانده است. (مغز متفکر جهان اسلام: 7، 10.)

▪️پس از انتشار این ترجمه، کتاب یاد شده در قشر مذهبی ایرانی رواج پیدا کرد و بارها چاپ شد و مورد توجه بسیاری از پژوهشگران نیز قرار گرفت. پس از آن فردی به نام نور الدین آل علی این ترجمه را به زبان عربی با نام "الامام الصادق کما عرفه علماء الغرب" منتشر نمود.

▪️دکتر محمد عبدالمنعم الخفاجی یکی از نویسندگان مصری و از اساتید تاریخ الازهر بر آن مقدمه زده است و از اینکه غربیان بیشتر از مسلمانان به ذخایر اسلامی توجه دارند تعجب خود را ابراز می دارد. (الامام الصادق کما عرفه علماء الغرب، مقدمه خفاجی)

▪️فردی پاکستانی با نام علی میرزا ترجمه فارسی این کتاب را به زبان انگلیسی برگردانده و درکانادا و پاکستان منتشر کرده و این ترجمه در سایت آمازون قابل دسترسی است.
The Great Muslim Scientist
Philosopher: Imam Jaafar Ibn Mohammad Al-Sadiq Paperback

▪️به هرصورت، کتاب یادشده اصلی فرانسوی ندارد و ساخته و پرداخته ذبیح الله منصوری بوده که خود را به عنوان مترجم کتاب از فرانسه به فارسی معرفی کرده است. یکی از آشنایان وی که آشنا با زبان فرانسه بوده و اصل فرانسوی کتاب امام صادق را از او مطالبه می کند، منصوری در هربار درخواست، طفره می رود و در پی آخرین درخواست ودراثر تهدید به صراحت اعلام می کند که این کتاب را ترجمه نکرده است. علاوه براین بنابر نقل آن ناقل، وقتی منصوری را در زبان فرانسوی امتحان می کند، در می یابد او در این زمینه بسیار ضعیف است.
(دیدار با ذبیح الله منصوری، ص٢٩١ تا ٢٩۴)

@chsiqs
@ahle_tamyz

اهل تمیز

20 Sep, 20:22


🔹درنگی بر مسیر برافتادن شاهنشاهی پارت


📚برگرفته از «تذکره اربیل».
بخش ۸. ص ۷۲ تا ۷۴.
 
▪️و پارس‌هاکه خيال تصرف شاهنشاهی پارت‌ها را در سر می‌پروردند، نیروی آنان را در چندين نبرد آزمودند. و واقع شـد که بار سنگين پیکارها به تدریج پارت‌ها را بفرسود. و پارس‌ها با مادها، بر آن حال واقف شدند و با [دو فرمانروای محلی] پيمان بستند، و در فصل بهار حملۀ سختی به پارت‌ها كردند. و پارت‌ها در محاصره افتادند و بشکستند، و شاهنشاهـی آنان تا ابد برافتاد.

▪️ابتدا [چند شهر] سقوط كرد و سالی برنيامد كه همۀ سرزمين‌ها را هم از دست دادند. و کار پارت‌ها، هرچه کردند، عبث بود. روز آنها به سر رسيده بود و زمانه با آنان سر ناسازگاری داشت. پارس‌ها همۀ سرزمين‌ها و حتی پایتخت آنان [تیسپون] را تصرف كردند.
اما باز هم پسر كوچك اردوان [پنجم]، اَرشَك نام، از پارس‌ها هر که را توانست، درعین بی‌رحمی، در تيسفون از دم تيغ گذراند. اما پارس‌ها در همان‌جا درایستادند و پای فشردند تا سرانجام تيسفون را پايتخت امپراتوری خود ساختند.

▪️و آن روز كه پادشاهی پارت‌ها به سر رسيد، پسران ارشك قدرتمند بودند، و بيست و هفتمين روز ماه نيسان بود، و روز چهارشنبه‌ای از سال ۵۳۵، از حکومت يونانی‌ها.


🔹ملاحظات:
۱. پیش از برافتادن پارت­‌ها نیروی بزرگی در بیرون شاهنشاهی، پیکر بسته.
پارت­‌ها از آن آگاه نبودند، یا چشم بر آن بسته بودند؟
آن نیروی بزرگ، نبردهای پراکنده می­‌کند تا بنیه حکومت را ارزیابد و همزمان، آنان را بفرساید. پس با قوم بزرگ ماد و یکی دو فرمانروای کناره­‌های امپراتوری دست می­‌دهد. جنگی بزرگ برپا می­‌کنند و شاهنشاهی پارت­‌ها را فرو می­‌آورند. در آغاز چندین شهر و سپس همه سرزمین­‌های فرمانروایی پارت به دست ساسانیان می­‌آید. در انجام نبردها تیسپون هم از دست پارت­‌ها بیرون می­‌رود.
 
۲. چنان که این کتاب نوشته، روز پارت­‌ها به سر رسیده بود و زمانه با آنان سر ناسازگاری داشت. این نکته ماورایی این بررسی تاریخی باستانی است.
 
۳. از این جا، چنان که در زمان­‌های دیگر هم دیده شده، یکی از فرزندان آخرین شاهنشاه کوتاه نمی­‌آید. کاری که پس از برافتادن ساسانیان هم پسر یزدگرد سوم کرد. اما گزارش می­‌گوید که با این همه، بازپسین زوری که یکی از پارت­‌ها زد هم بهری نداد و ساسانیان در تیسپون ماندند و نبرد کردند تا نشستگاه شاهی را هم از آن خویش کردند.
 
۴. در انجام سخن آمده که فرزندان ارشک در روز سقوط هم قدرتمند بودند. شاید تا آن عنصر ماورایی در نگاه به جهان را نیرومندتر گرداند.
 
🔺بهره:
یکی عنصر ماورایی که پیوندی با راست جهان ندارد در این گزارش آمده است. شاید گزارشگر دیانت­‌پیشه را باید تا چنین به دگرگشت روزگار بنگرد! این گزارش، جز آن یک پاره ماورایی، پله پله برافتادن شاهنشاهی پارت­‌ها را بازگفته است.

این گزارش، یکی از الگوهای شناختن تاریخ است.
دستگاه‌های بزرگ فرمانروایی­ از چه راه­‌هایی دیگر به فرجام می‌رسند؟

🖋محمود فاضلی بیرجندی

@dejnepesht4000
@ahle_tamyz