میراث‌ باشی @mirasbashi Channel on Telegram

میراث‌ باشی

@mirasbashi


لینک کانال
@mirasbashi

آدرس اینستاگرام
instagram.com/miras_bashi

ارتباط با ادمین ، دریافت پیام و عکس
@maryamatyabi
@Saeed_Fotouhi

اخبار حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
معرفی جاذبه‌های تاریخی و گردشگری

میراث‌ باشی (Farsi)

با کانال تلگرام "میراث‌ باشی" همراه شوید و دنیایی جذاب از اخبار حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را کشف کنید. این کانال شامل معرفی جاذبه‌های تاریخی و گردشگری برای شما فراهم کرده است. اگر به دنبال اطلاعات مفید و جذاب در این زمینه‌ها هستید، کانال "میراث‌ باشی" بهترین انتخاب برای شماست. برای برقراری ارتباط با ادمین و دریافت پیام و عکس‌های بیشتر، می‌توانید به این کانال مراجعه کنید. همچنین می‌توانید از صفحه اینستاگرام ما نیز دیدن فرمایید: instagram.com/miras_bashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 19:43


🔺گودبرداری در نزدیکی بازار شاهچراغ

🖋#نادر_نینوایی

🔸خبرها و تصاویر منتشر شده در فضای مجازی حاکی از آغاز گودبرداری در شمال بازار شاهچراغ است و گفته می‌شود این اقدام بدون مجوز وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در حال انجام است.

🔸برخی فعالان میراث فرهنگی خبر داده‌اند که بیستم آبان ماه گودبرداری در محوطه بافت تاریخی و در فضایی که پیش از این تملک و تخریب شده بود، انجام شده است.

🔸آنطور که دبیرپویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران به «جهان‌صنعت» گفته است، این اقدام در حالی انجام گرفته که براساس رای شورای تامین، قرار بر این بود که حداقل دو خانه تاریخی که در سال‌های گذشته تخریب شده، عینا در این محدوده بازسازی شوند. به گفته این فعال میراث فرهنگی، عملیات حصارکشی، تجهیز کارگاه و گودبرداری در این محدوده انجام شده و عمق گودبرداری نیز زیاد است.

🔸گودبرداری صورت گرفته در حالی انجام شده که طبق رای دیوان عدالت اداری هر طرحی در این محدوده باید پیش از اجرا در شورای‌عالی شهرسازی و معماری تصویب شود اما هنوز هیچ طرحی از سوی شورای‌عالی شهرسازی و معماری مصوب و ابلاغ نشده است./جهان صنعت

jahanesanat.ir/?p=499704

@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 19:29


🔺محمد علی ودود هنرمند هنرهای چوبی:

‼️صنایع دستی بنیان هویت انسان است

گزارش :
#سعید_فتوحی

📍محمد علی ودود هنرمند هنرهای چوبی در گفت و گو با میراث‌باشی می‌گوید:

🔸اگر تاریخ تمدن بشر را مرور کنیم متوجه می‌شویم نخستین فعالیت‌های هدفمند بشر بابت بهبود سبک زندگی و تعامل بهتر با محیط روی آوردن به صنایع دستی بوده است.

🔸و صنایع دستی از جمله فعالیت‌هایی بوده باغث تغییر سبک زندگی انسان شده است با ساختن ابزار و ادوات و لوازمی که به او کمک می‌کرده زیست‌پذیرتر باشد و در محیط راحت‌تر زندگی کند.

🔸هنر کمک می‌کند به انسان تا به لحاظ ذهنی توسعه بیشتری پیدا کند.  در ۲۰۰ الی ۳۰۰ سال گذشته بشر به انقلاب صنعتی و عصر فناوری می‌رسد.وقتی نگاه می‌کنید هم تولد هنر، هم فناوری و انقلاب صنعتی، ریشه‌اش در این پیر کهن یعنی صنایع دستی است. و تمام ملزوماتی که باعث شده به این انقلاب برسد ریشه‌اش در ابزارهایی است که با صنایع‌دستی ساخته شده است.

🔸در گفتمان هویت بنیان که در زمانه ما، زمانه‌ای که بزرگترین دغدغه خانواده‌ها در سطح جهان بحران هویت است در مواجهه با عصر فناوری، و انسان احساس می‌کند در حال کم‌رنگ شدن است، پتانسیل‌های صنایع دستی کمک می‌کند ما ساحت امن هویت را دوباره تجربه کنیم.

🔸صنایع دستی حواس پنجگانه انسان را هم‌زمان درگیر می‌کند. هم‌زمان حس لامسه شما به بالاترین سطح می‌رسد که بتوانیم ابزار را به دست بگیرید و مانور دهید و آنچه می‌خواهید را بتراشید. همزمان با نهایت لمس شما دارید زیباترین نقوش چوب چیزی که حاصل یک فرآیند زیستی است را می‌بینید، همزمان صدای آکوستیک تراشیدن چوب را با ریتم های خاص می‌شنوید. در واقع انسان به همه ظرفیت‌هایش توجه می‌کند.

🔸پرداختن به صنایع دستی مهم‌ترین محصولش غیر از اسباب و لوازم زیبایی که می‌بینیم، خلق تجربه است.

🔸تجربه اصل گنجینه صنایع دستی است. در کنارش محصول صنایع دستی از قِبَل آن تجربه به دست می‌آید و یک هویت همراه خود دارد.

🔸اگر محصول صنایع دستی را با محصول صنعتی مقایسه کنیم مهمترین ویژگی که در محصول صنایع دستی می‌بینیم تجرب اول خلقتش است و آن شعفی که آن هنرمند موقع خلق تجربه کرده که همه را با اثرش انتقال می‌دهد به مخاطب و به بیننده چند احساس منتقل می‌شود.

🔸مثلا کاش من این را ساخته بودم، یا می‌توانست بهتر انجام شود یا ای کاش این برای من باشد یعنی حس تعلق و این به زندگی غنا می‌بخشد. حس امنیت، شعف، تعلق و همه این‌ها هویت صنایع دستی است و صنایع‌دستی بنیان هویت است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 14:26


🔺خورشت ماست اصفهان جهانی شد

🔸خورش ماست اصفهان با موفقیت توانست نشان جغرافیایی بین‌المللی از آژانس جهانی مالکیت معنوی (WIPO) دریافت کند.

🔸 پرونده ثبت این خورش با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و حمایت‌های مالی و معنوی اتاق بازرگانی اصفهان، در فهرست آثار ناملموس جهانی قرار گرفت.

🔸«خورش ماست» دسر محبوب اصفهان با ترکیب گوشت، ماست چکیده، عسل و زعفران یکی از جذابیت‌های غذایی گردشگری اصفهان شناخته می‌شود و گردشگران بسیاری که این شهر را به‌عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند افزون بر بریونی،دوغ و گوشفیل این دسر محبوب را هم در اصفهان تجربه می‌کنند.

🎥فیلم: آشپزخونه مامان
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 13:01


💠موقعیت بقعه و گذر امام‌زاده یحیی در نقشه‌های دوره قاجار؛ به ترتیب در سال‌های حدود ۱۲۲۳، ۱۲۳۷ و ۱۲۷۰ خورشیدی

سازمان نوسازی شهرداری تهران طرح تخریب ۳۸  هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی را ارائه داده است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 12:59


💠 درباره اهمیت بقعه و گذر امام‌زاده یحیی که شهرداری تهران در صدد تخریب آن است
🖌حمیدرضا حسینی

🔘در روزهای اخیر اسنادی منتشر شده است که نشان می‌دهد سازمان نوسازی شهر تهران بر آن است تا با همکاری سازمان اوقاف و تولیت امام‌زاده یحیی، ۳۸هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی را به‌منظور اجرای «طرح توسعه امام‌زاده یحیی» تخریب کند. اجرای این طرح به‌منزله نابودی یکی از کهن‌ترین بخش‌های بافت تاریخی تهران است که برخلاف تصور عمومی، پیشینه آن نه به دوره قاجار، بلکه دست‌کم به ۱۳۰۰ سال پیش بازمی‌گردد.

🔘گذر امام‌زاده یحیی منسوب به بقعه‌ای به همین نام است که از کهن‌ترین زیارتگاه‌های تهران به شمار می‌رود و منسوب به دو تن از امام‌زادگان به‌ نام‌های یحیی و محمد است. گمان می‌رود که این گذر با ضلع شمال شرقی روستای تهران منطبق باشد؛ روستایی که بی‌تردید از آغاز سده نهم میلادی وجود داشته است. برپایه مكان‌يابی گورستان‌هاي قديمی تهران و با این پیش فرض که گورستان‌های مزبور، پيرامون روستا و نه درون آن قرار داشتند، حدود روستای تهران عبارت بوده است از امام زاده يحيی در شمال شرق، امام‌زاده زيد در شمال غرب، امام ‌زاده سيد ناصرالدين در جنوب غرب و امام‌زاده سيد اسماعيل در جنوب شرق.

🔘تقریبا تا اواخر دوره قاجار نیز گورستان بزرگی پیرامون بقعه امام‌زاده یحیی وجود داشت. از این گذشته، گمان می‌رود چنار کهنسالی که در جبهه غربی این بقعه قرار دارد، بیش از هشتصد سال عمر داشته و تنها درخت بازمانده از روستای تهران باشد.

🔘کتیبه صندوق قدیمی داخل ضریح امام‌زاده یحیی متعلق به سال ۸۹۵ق (۸۶۸ش) است. هم‌چنین، کاشی فیروزه‌ای رنگی با کاربرد لوح مزار متعلق به سال ۶۲۸ق (۶۰۹ش) در این بقعه یافت شده است که قدیمی‌ترین کتیبه تاریخ‌دار تهران قلمداد می‌شود. شادروان دکتر محمدتقی مصطفوی، ساختمان اصلی بقعه را متعلق به دوره ایلخانی و شامل یک برج خشتی هشت ضلعی می‌داند که بعدها در دهه ۱۳۲۰ به علت فرسودگی شدید، طبق نقشه اولیه بازسازی شد.

🔘در شهرسازی ایران، گذر به محل تقاطع سه کوچه و نیز بازارچه‌مانندی بی‌سقف که اغلب بر سر سه راهی با چند دکان تشکیل می‌شود، گفته می‌شود. بدین معنا، گذر امام‌زاده یحیی دیرینگی بقعه این امام‌زاده را ندارد و شکل‌گیری آن به احتمال زیاد حاصل تحولات دوره قاجار است. اما شکل کلی گذر و شبکه معابر متصل به آن می‌تواند بسیار قدیمی‌تر و مربوط به دورانی باشد که راسته اصلی گذر امام‌زاده یحیی یکی از اضلاع گورستان شمال شرق روستای تهران را تشکیل می‌داد و دیگر معابر آن، راه دسترسی به باغ‌های روستا را فراهم می‌کردند؛ چه آن‌که روستای تهران پوشیده از باغ‌های وسیع، از جمله انارستان‌ها و چنارستان‌های بزرگ بود.

🔘به باور نگارنده، حتی اگر طرح بیهوده و ناسنجیده سازمان نوسازی شهر تهران برای تخریب و نوسازی بقعه امام‌زاده یحیی به مرحله اجرا برسد، به احتمال زیاد در حین گودبرداری، لایه‌های باستانی و مواد فرهنگی درخور توجهی کشف خواهد شد که می‌تواند اسباب توقف طرح به‌منظور کاوش‌ها و بررسی‌های باستان‌شناسی را فراهم کند. 

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 12:58


🔺بلوار کشاورز، خیابان نادری، تقاطع حجت دوست.
در این محل به زودی یک خانه قدیمی زیبا تخریب می‌شود/گذر پنجم
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 12:41


🔺واکنش استاد دانشگاه تهران به طرح شهرداری تهران در منطقه امام زاده یحیی

👤سیدامیر منصوری، رییس پژوهشکده نظر و استاد دانشگاه تهران، در حساب ایکس خود نوشت:

🔸شهرداری و اوقاف دست به دست هم داده‌اند تا ۳ هکتار از شهر تاریخی تهران در قلمرو گذر امامزاده یحیی را تخریب کنند.

🔸کوچه (و گذر) مهمترین اندام ایجاد محله و شهر است. بیشتر آنچه از شهر فهمیده می‌شود مربوط به کوچه‌هاست.

🔸کوچه نه معبر، که فضای چند منظوره‌ای است که ادراک‌ جمعی، روح مکان را در او آفریده است.

🔸تخریب کوچه، خاطره مشترک مردم و روح شهر را از میان می‌برد. عرصه جایگزین، ناشناس و بدون امتداد تاریخی است؛ و جدایی از گذشته، یعنی از دست رفتن هویت.

🔸عقل سلیم آیا می‌پذیرد کوچه با هویت خراب شود تا شهر بی‌هویت بر جای آن ساخته شود؟

🔸برای ارتقای کیفیت، باید از دانایان و کارشناسان کمک گرفت تا هزینه‌ تصمیمشان بیشتر از فایده آن نباشد.

🔸این طرح، جز باخت تاریخ و فضا، چیزی ندارد.

@nazarac
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 12:28


🔺روستای اصفهک در بین ۱۵۰ روستا در جهان در فهرست بهترین‌ روستاهای گردشگری جهان قرار گرفت

‼️روستای «اِصفَهَک» در استان خراسان جنوبی، در فهرست بهترین دهکده‌های جهانی گردشگری در سازمان گردشگری ملل متحد ثبت شد.

🔸سال گذشته روستای کندوان از استان آذربایجان شرقی در این فهرست قرار گرفت.

🔸روستای «اِصفَهَک» در استان خراسان جنوبی، در فهرست بهترین دهکده‌های جهانی گردشگری در سازمان گردشگری ملل متحد ثبت شد.

🔸سال گذشته نیز روستای کندوان در آذربایجان شرقی در این فهرست جای گرفت.

🔸روستای اصفهک پس از زلزلهٔ سال ۱۳۵۷ که در طبس رخ داد آسیب‌های جدی دید و قابل زندگی نبود و ساکنان آن چندی در خیمه زندگی کردند و بعد با همت هم اتاق‌هایی چوبی معروف به اتاق چوئی ساختند و در آن زندگی کردند تا این که روستای مدرن جدید ساخته شد.

🔸امسال از ایران روستاهای «ابیانه» استان اصفهان، «کندلوس» استان مازندران، «بیشه» استان لرستان، «میمند» استان کرمان، «فهرج» استان یزد، «پالنگان» استان کردستان، «اصفهک» استان خراسان جنوبی و «قلعه بالا» استان سمنان در این رقابت شرکت کردند.
📷 فیلم؛:#وحید_سینجعلی

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 09:35


‍ وزیر صنایع دستی اعلام کرد:

🔻حمایت کامل رییس جمهوری از صنایع دستی و فرش/
تصدی‌گری را کاهش و تولی‌گری را افزایش می‌دهیم


🔸سیدرضا صالحی امیری در آیین افتتاحیه سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی گفت: استراتژی دولت چهاردهم در حوزه صنایع دستی کاهش تصدی گری و افزایش تولی گری است.
🔸ما باید باور کنیم مردم، خصوصا صنعتگران، فناوران و خلاقانه صنایع دستی برای تولید از ما انگیزه بیشتری دارند. ما باید حمایت، سیاست گذاری و نظارت کنیم که این آثار تولیدی در سراسر کشور با ذائقه ایرانی و جهانی منطبق باشد.
🔸او گفت: در حال حاضر ۵۰۰ هزار نفر در صنایع دستی به صورت صاحب شناسنامه فعال و بیش ار یک میلیون نفر در منازل به صورت انفرادی فعال هستند و باید این تولیدات با ذائقه ایرانی منطبق باشد و ما هم باید مسیر صادرات را هموار کنیم.
🔸وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: خوشبختانه امروز که من از هیئت دولت عازم اینجا بودم ریاست محترم جمهور فرمودند سیاست رسمی دولت حمایت از صنایع دستی و فرش ایران است و انشالله ریاست محترم جمهور هم از نمایشگاه بازدید خواهند داشت.
امیری افزود: باید بازار صنایع دستی و فرش بازیابی شود و ما بتوانیم موانع صادرات را برداریم.

🔸او با بیان اینکه سیاست وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این دوره این است که ۱۲۷۰ تشکل صنفی صنایع دستی تقویت و موانع برداشته شوند، افزود: موانع در مسیر از جمله بیمه هنرمندان، بازاریابی، برون‌سپاری ارزی رفع موانع صادرات و .. شناسایی شدند. برای هر کدام یک برنامه عملیاتی تعریف شده است، تلاش ما این است در مدت زمان تعریف شده موانع را از مسیر برداریم.
🔸خوشبختانه مجلس شورای اسلامی در این مسیر حامی جدی است و امروز هم نمایندگان برای احترام به هنرمندان در این نمایشگاه حاضر شدند.
🔸امیری گفت: در حال حاضر فراکسیون گردشگری در مجلس فعال است و تقاضای جامعه صنایع دستی این است که کمیسیون مستقلی در مجلس داشته باشد که این هم این خواسته به حقی است.
🔸وی افزود: تقاضای این جامعه بزرگ این است که این معاونت به یک سازمان تبدیل شود و مهمتر این که موانع صادرات صنایع دستی برداشته شود که یکی از اهداف جدی ما در دولت چهاردهم همین موضوع است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 08:10


🔺حفاری‌های اخیر اطراف حرم شاهچراغ(ع) مجوز میراث فرهنگی و شورای عالی معماری را ندارد

🔸پیگیری‌‌های میراث‌باشی، از وزارت راه و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی نشان از آن دارد که طرحی از سوی این دو وزارتخانه برای اجرای عملیات در بافت تاریخی شیراز مصوب نشده است  و حفاری‌ها فاقد طرح مصوب است‌.

🔸در حالی کمیسیون ماده ۵ در اردیبهشت ۱۴۰۲ مصوبه‌ای در خصوص بافت تاریخی شیراز صادر کرد که این مصوبه بنا به دستور شورای عالی معماری و شهرسازی به کمیته فنی ۳ ارجاع داده شد و هنوز این کمیته طرح را برای تصویب به شورای عالی معماری و شهرسازی ارجاع نداده و این شورا هیچ طرحی را در خصوص بافت تاریخی شیراز تصویب نکرده است.

🔸همچنین پیگیری‌های میراث باشی از وزارتخانه میراث فرهنگی و میراث استان فارس حکایت از آن دارد که هیچ طرحی هم از سوی میراث فرهنگی به تصویب نرسیده است .

🔸از سویی برخی در استانداری فقط از این موضوع مطلع بودند که قرار است جای خانه پور نواب آخر بازار حاجی یک سردر ساخته شود.

🔸بنابراین حفاری‌های اخیر در شمال بازار شاهچراغ فاقد مجوز شورای عالی معماری و شهرسازی و میراث فرهنگی است.
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 08:09


با حضور صالحی امیری؛

🔻سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی ایران افتتاح شد


🔸سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی، با حضور وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به صورت رسمی گشایش یافت.

🔸سید رضا صالحی امیری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در افتتاحیه این نمایشگاه بر حمایت‌های دولت چهاردهم و این وزارتخانه از صنایع‌دستی و فعالان و هنرمندان این حوزه تاکید کرد.

🔸سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی تهران از تاریخ ۲۳ الی ۲۶ آبان ۱۴۰۳ برگزار می‌شود و بازدید برای عموم مردم از ۹ صبح الی ۱۹ در نمایشگاه بین‌المللی تهران آزاد است.

📍این نمایشگاه در سالن های ۷، ۸، ۹ و ۲۷ نمایشگاه بین المللی تهران برگزار خواهد شد.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 06:49


🔸اقای ساری مدیرعامل جدید صندوق شد و به شرط آن که کار را سریع آغاز کنم امضا کرد و مسیر را برای باز کرد. کار را شروع کردیم، شهرداری گفت چرا شروع کردی ، پلمپ! رفتم میراث گفتند ما از عهده شهرداری برنمی‌آییم. یکسال کار این‌گونه متوقف شد تا این که اقای طلایی مدیرعامل جدید صندوق شد. گفتم ایشان کیست؟ گفتند متولد ۶۸ و تحصیل کرده دانشگاه امام صادق! گفتم خب دیگر این بار با وکیل حاذق هم کار پیش نمی‌رود. یک روز شمال بودم. زنگ زدند و گفتند مدیرعامل صندوق می‌خواهد از بنای اقاجان نسب بازدید کند. از نزدیک که دیدمشان گفتم عجب قضاوت پیش‌فرضی کردم!

🔸همانجا طرح موضوع کردم گفتند به محض آمدن تهران بیا صحبت کنیم و کار را آغاز کن. آقای شهاب طلایی کامل از ما حمایت کرد و از آبان پارسال تا امسال مرمت انجام و به پایان رسید.

🔸اینقدر در صندوق سمپاشی‌کرده بودند که ابتدا اقای طلایی‌ جرات نمی‌کرد بازدید بیاید، بالاخره عده‌ای توضیح دادند که اینها مشغول پرونده‌سازی هستند.


🔸این همه مشکل خانه امام جمعه نیست. پرن‌فر می‌گوید: در ضلع جنوبی و شرقی خانه امام جمعه هم بناهایی وجود دارد متعلق به آموزش و پرورش که مدرسه است. اینها به مدارس امام جمعه معروف بوده و پیش‌تر جزو این بنا بوده. بافت منطقه که تغییر می‌کند این مدارس متروکه می‌شود. و حالا این دو بنا تبدیل به انبار کالاها شده است.

🔸ظاهرا این دو بنا در طرح مولدسازی است‌ بارها به حقوقی آموزش و پرورش نامه زدم که من خواهان خرید این دو ملک هستم اما پاسخگو نبودند. هر دو وزیر اقای ضرغامی و اقای صالحی امیری هم نامه زدند.

🔸درخواستم این است که دو بنای مورد نظر را برای کاربری اقامتی به من بفروشند.

🔸این تجربه دوم من پس خانه اقاجان نَسَب بابل است. و در مورد خانه امام جمعه بسیار اذیت شدم. اذیت‌هایی که بیشتر حاشیه بود‌. جوری که به اصل کار نمی‌رسیدیم.

🔸اما دلم می‌خواهد یک بنای دیگر را هم مرمت کنم اما این صرفا یک علاقه است. همسرم گفته اگر یک بار دیگر دنبال این کار بروی چمدانم را بر می‌دارم و می‌روم!

🔸برایم فرقی نمی‌کند کدام استان. زندگی خیلی کوتاه است من از عمق وجودم خشنود می‌شوم و حس خاصی پیدا می‌کنم که اثری برای نسل بعدی حفظ شود. من خوشحالم دو بنا یکی در تهران و دیگری در بابل حداقل تا ۲۰۰ سال دیگر سرپا هستند.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 06:43


🔺چرا آموزش و پرورش در طرح مولدسازی بنای شرقی و جنوبی را به سرمایه‌گذار خانه امام جمعه نمی‌فروشد؟!

‼️خانه امام جمعه محل فروش صنایع‌دستی فاخر


🖋#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ مراسم بازگشایی خانه تاریخی امام جمعه،  ۲۰ آبان ۱۴۰۳ با حضور مسئولان شهرداری، شورای شهر و صندوق احیا بناهای تاریخی برگزار شد .

🔸خانه تاریخی امام جمعه در محدوده بافت تاریخی تهران در خیابان ناصر خسرو روبروی خیابان صوراسرافیل در کوچه امام جمعه پلاک ۳۷قرار گرفته است.

🔸این خانه قاجاری میرزاآقاخان نوری، صدراعظم ناصرالدین‌شاه پس از فوتش در حدود ۴۰ سال در اختیار وراث میرزا آقاخان نوری بود و در سال ۱۲۸۵ به شخصی با نام حاجی یحیی که نماینده‌ی شهرستان خوی و امام‌جمعه تهران بود، فروخته شد. از این روبه خانه امام جمعه شهره شد. بنایی که سرانجام سال ۹۸ از سوی صندوق احیا بناهای تاریخی به سرمایه‌گذار واگذار شد.

🔸نیما پرن‌فر، بهره‌بردار و سرمایه‌گذار این بنا، ۴۴ ساله و دارای شرکت راه‌سازی است.او  که پیش از این، خانه تاریخی «آقاجان‌نسب» بابل را احیا کرده است، در گفت و گو با میراث‌باشی می‌گوید: ۸۰ درصد مرمت بنای خانه امام‌جمعه به پایان رسیده که شامل آسیب ‌شناسی، استحکام‌بخشی، تولید میانه‌افزاها، حوض‌خانه پایین، حیاط ، کف‌پوش‌های بالا، اورسی‌های نما،سقف بالا، آیینه‌کاری‌های جانبی دیوارها، کل آیینه‌کاری و گچ‌کاری غلام‌گردش‌ها تمام شده است.

🔸دو بخش باقی مانده است. ارسی نه لنگه وسط بنای بالا و تا ارسی پشت باقی مانده که اینها در حین بهره‌برداری بنا مرمت می‌شوند.

🔸طبقه بالا جذابیت بنا است و همه دلشان می‌خواهد بالا را ببینند. بنابراین مرمتگر مشغول مرمت است و گردشگر از نزدیک مراحل مرمت یک بنا و ارسی را می‌بیند. مراحل گچ‌کاری درزکاری آیینه را می‌بیند. شاید کار مرمت یکسال هم طول بکشد.ما بخش مرمت نشده باقی نخواهیم گذاشت.

🔸ارسی‌کار این بنا «حامد پورتقی» مرمتگر حاذقی که پیش‌تر آثار چوبی فاخر سفارت ایران در روسیه،سفارت ایران در عراق، ساختمان وزارت امور خارجه،مسعودیه، بناهای فاخر اصفهان و... را مرمت کرده است، با ما همکاری می‌کند.

🔸پس از مرمت، طبقه بالا به محل فروش اشیا صنایع دستی نفیس تبدیل می‌شود. مجسمه، تابلو نقاشی، نقاشی  خط، معرق، منبت، قلمکاری،خاتم‌کاری و... تمام تلاش این است آثار بنام و فاخر صنعتگران و هنرمندان صنایع‌دستی را جمع‌آوری کنیم و افراد از آن بازدید و اگر دلشان خواست خریداری کنند. کلا طبقه بالا محل گالری و نمایش آثار فاخر باشد.

🔸ما امیدمان به این است که تهران مانند یزد، شیراز، کاشان، اردکان بافت تاریخی داشته باشد.در یک شهر تاریخی زندگی می‌کنیم با ۱۴ میلیون نفر جمعیت که بافت تاریخی ندارد، دارد اما رها شده. امیدواریم ستاد اجرایی خانه تاریخی در پامنار را به صندوق احیا واگذار کند. و این‌مسیر عودلاجان تا پامنار رونق بگیرد.

🔸در این مسیر ۶ الی ۷ خانه تاریخی وجود دارد. خانه سلطان بیگم یکی از این خانه‌هاست که با وجود مرمت دیده نمی‌شود. چون مسیر دسترسی خوبی ندارد. امیدوارم این خانه‌ها احیا و مسیر نورپردازی شود و رونق بگیرد و امنیت محله بالا برود. دیگران هم ترغیب شوند به جای تبدیل خانه‌ها به انبار یا تخریب با سرمایه‌گذاری در سایر بناهای این محدوده، بافت تاریخی تهران زنده کنند.

🔸مردم در‌ مسیر بازدید از بازار تهران، ارگ ناصری و کاخ گلستان، به مدرسه دارالفنون، خانه امام جمعه، خانه سلطان بیگم و چندین خانه دیگر هم سر بزنند و احیا محور تاریخی شکل بگیرد.

🔸قرارداد ما با صندوق  احیا بناهای تاریخی ۱۵ ساله با ماهی ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان اجاره با سرمایه‌گذاری ۳ میلیارد و ۷۰۰ هزار تومان.اما تا همین الان ۵۷ میلیارد تومان برای مرمت هزینه کردیم.

🔸ضلع غربی بنای تاریخی امام‌جمعه امروز تبدیل به بار گرم و سرد کافه  و محل پخت نان و تهیه سالاد و یکی از اتاق‌ها سرویس بهداشتی شده است. جایی که پرن‌فر بسیار برای آن اذیت شد.  او می‌گوید: یکی از بهانه‌ها این بود ما بنا را تخریب کردیم و به جایش چیز دیگری ساختیم.

🔸۱۳ بند از ما شکایت شده بود و کارشناس دادگستری وقتی آمد و بنا را دید با تعجب می‌گفت آقا نمی‌شود بالاخره یکی از این بندهای شکایت باید نمود بیرونی داشته باشد . من گفتم شما هر جای این بنا را که خواستید بگردید. مشکل من بالاخره با آمدن آقای شهاب طلایی به عنوان مدیرعامل صندوق احیا حل شد.

🔸اگر سنگ اندازی نمی‌شد کل بنا را یکساله مرمت می‌کردم.ما سال ۹۸ بنا را گرفتیم یکسال و نیم فقط طول کشید طرح را امضا کنند، تا کار را شروع کردیم ۱۳ بند از ما شکایت کردند و‌ می‌گفتند بیا پس بده و برو. دادگاه را باختند، کسی جرات نمی‌کرد امضا کند که کار را آغاز کنیم.
🔻ادامه🔻

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

13 Nov, 06:33


🔺شرکت بازآفرینی شهری ایران برگزار می‌کند:

سلسله نشست‌های هم اندیشی پیرامون(حضوری/مجازی):
راهکارهای تشویقی رونق سکونت در بافت‌های نوسازی مسکن در بافت‌های فرهنگی-تاریخی


🗓️🗓️ زمان برگزاری: چهارشنبه ۲۳ آبان‌ماه ۱۴۰۳

ساعت برگزاری ۰۰: ۱۴ الی ۱۶:۳۰

📍📍محل برگزاری: تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان ونک، خیابان خدامی، پلاک ۵۱، شرکت بازآفرینی شهری ایران، طبقه ۴، سالن جلسات
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

09 Nov, 09:21


🔸موزه‌ خیابان ولی‌عصر به عنوان بستری برای روایت قصه‌های خیابان ولی‌عصر، از بدو گشایش همواره سعی در پرداختن به ابعاد و لایه‌های مختلف این خیابان داشته‌است.

🔸و حالا در پنجمین روایت موزه با عنوان "خیابان، باغی به وسعت شهر" به نظاره‌ی خیابان از منظر باغ‌هایش نشسته‌ایم.

▫️آیین افتتاحیه:
یکشنبه، ۲۰ آبان ۱۴۰۳، از ساعت ۱۵ عصر

▫️بازگشایی و آغاز بازدید:
دوشنبه، ۲۱ آبان ۱۴۰۳، ازساعت ۹ صبح

@museum_tourism
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

07 Nov, 22:37


‼️در گفت‌وگوی فردای‌کرمان با جهانشاهی عضو انجمن متخصصان گردشگری کشور مطرح شد؛

🔷بازآفرینی راه تاریخی ادویه فرصت مهمی برای گردشگری کرمان است

⬅️ رالی بین‌المللی گردشگری راه تاریخی ادویه در مسیر هندوستان تا کردستان عراق برگزار می‌شود. شرکت‌کنندگان این رالی که از هندوستان به چابهار می‌روند، روز پنجشنبه ۱۷ آبان‌ماه به کرمان می‌رسند.


🔸محمد جهانشاهی ـ عضو انجمن متخصصان گردشگری کشور با بیان اینکه یکی از بهترین اتفاقاتی که می‌تواند برای مناطق جنوب شرق کشور از جمله استان کرمان رقم بخورد بازآفرینی راه باستانی و تاریخی ادویه است، گفت: «ایدۀ راه تاریخی ادویه را از یک سال قبل طراحی کردم. البته پیش از آن، در بعضی از محافل علمی در قالب مقالاتی از طرف افرادی پیشنهاد شده بود اما متاسفانه هیچ‌گاه این موضوع جدی نشده بود».

🔸وی افزود: «به توسعۀ مسیرهای گردشگری به‌عنوان یک استراتژی مهم و اثرگذار باور دارم. به همین دلیل تاکید کردم که راه ادویه با توجه به پیشینه‌ و جذابیتی که دارد مورد توجه قرار گیرد و آن را به‌عنوان ایده‌ای جدی دنبال کردم».

🔸وی با بیان اینکه جدا از اینکه این مسیر یک محور تعاملی حداقل چهار، پنج هزار ساله بین تمدن‌های دوران باستان بوده است، اظهار کرد: «این مسیر در دنیای مدرن امروز هم قابلیت بازیابی و بهره‌گیری دارد»./فردای کرمان

✔️ادامۀ مطلب در لینک زیر:
https://fardayekerman.ir/news/47900
@mirasbashi

میراث‌ باشی

07 Nov, 21:19


🔺در حاشیه جشنواره چند رسانه‌ای؛

📍تلویزیون ۲۴ ساعته اینترنتی تخت جمشید راه‌اندازی شد

‼️نخستین تلویزیون ۲۴ ساعته در میان محوطه‌های میراث جهانی، در قلب تمدن باستانی ایران، تخت جمشید، افتتاح شد.


🔸این اقدام، گامی مهمی در جهت معرفی و گسترش فرهنگ غنی ایرانی به جهان است و نمادی از اهمیت، حفظ و ترویج میراث‌های فرهنگی بشری و نشان از تعهد  به میراث فرهنگی و تحقق تکمیل اطلاعات میراث فرهنگی و خدمت به گردشگران است.

🔸افزون بر سایت راهنمای جامع
Persepolis.ir
تلویزیون میراث جهانی تخت جمشید  را به نشانی مستقیم www.Parseh.tv
می‌توانید دنبال کنید.

🔸افتتاح این شبکه تلویزیونی ۲۴ ساعته در کنار این میراث جهانی، فرصتی استثنایی است تا با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین ارتباطی، جهانیان را با تاریخ، هنر و فرهنگ کشورمان بیش از پیش آشنا سازیم.

🔸اهمیت این اقدام در آن است که برای نخستین بار، تلویزیونی در میان محوطه‌های میراث جهانی یونسکو به صورت ۲۴ ساعته به پخش برنامه‌های متنوع فرهنگی، تاریخی و آموزشی می‌پردازد.

🔸برنامه‌های این شبکه که از وب سایت persepolis.ir هم قابل دسترس است نه تنها به زبان فارسی، بلکه به زبان‌های بین‌المللی از جمله انگلیسی، فرانسه، اسپانیایی، چینی و دیگر زبان‌ها پخش خواهد شد تا پیام فرهنگ و تمدن ایران به گوش همه مردم جهان برسد.

🔸این شبکه با مصاحبه‌های اختصاصی با باستان‌شناسان و مورخان برجسته داخلی و خارجی، گزارش‌های ویژه از رویدادها و جشنواره‌های فرهنگی، اخبار اختصاصی از جدیدترین کشفیات و تحقیقات باستان‌شناسی، و مستندهایی درباره تاریخ و هنر ایران و جهان، تلاش می‌کند تا پلی مستحکم بین گذشته پرافتخار و آینده‌ روشن در جهت صلح و پویایی برقرار سازد.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

07 Nov, 13:41


🔺مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری ایران:

‼️بازار هنر شیراز هم زمان با جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی افتتاح شد

🔸مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری ایران گفت: بازار هنر شیراز با هدف حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای تجسمی شهر شیراز و استان فارس در پی ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی و هم زمان با جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی افتتاح می شود.

🔸به گزارش روابط عمومی شرکت توسعه گردشگری ایران، علی همتی درباره افتتاح بازار هنر شیراز گفت: این بازار در مساحتی بالغ بر ۵ هزار متر مربع احداث شده و ساختمان آن دارای ۳طبقه با بیش از ۶۰ واحد تجاری است.

🔸وی ادامه داد: در این بازار بر هنرهای سنتی رایج در شهرستان شیراز و استان فارس تمرکز شده است که از مهم‌ترین آنها می‌توان به صنایع‌دستی چوب نظیر منبت، خاتم، معرق، گره چینی و مشبک، تزیینات، پیکرتراشی، مبلمان و نقاشی روی چوب اشاره کرد. همچنین بازار هنر شیراز میزبان هنرمندان رشته‌هایی نظیر کاشی هفت‌رنگ، سفال و سرامیک خواهد بود.

🔸مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری ایران با بیان اینکه تلاش شده تا همه رشته های صنایع دستی استان فارس در بازار هنر شیراز گنجانده شوند، اظهارداشت: رشته‌های زیورآلات نظیر طلا، نقره و سنگ‌های زینتی، قلم‌زنی روی فلزات، همجوشی شیشه, نگارگری و تذهیب، گلیماژ، ساخت سازهای سنتی، مزون لباس سنتی، مرمت آثار تاریخی، سراجی سنتی، پاپیه‌ماشه، رزین، ویترای و... از دیگر واحد‌های فعال در بازار هنر شیراز هستند.

🔸وی افزود: واحدهای مربوط به فرش، گلیم، گبه و بافته‌های عشایری به‌عنوان بافته‌های داری از دیگر هنرهای مهم شهر شیراز و استان فارس در فاز بعدی به زودی آغاز به کار خواهند کرد. همچنین یک واحد هم به صنایع‌دستی استان خوزستان و منطقه آزاد اروند اختصاص داده شده است.

🔸همتی در پایان گفت: افتتاح بازار هنر شیراز هم زمان با برگزاری نمایشگاه آثار فاخر ۱۶ شهر و روستای جهانی صنایع‌دستی ایران از بخش‌های جنبی جشنواره تولیدات چندرسانه‌ای میراث فرهنگی خواهد بود که مدیران و مسئولان حوزه میراث فرهنگی و نمایندگان رسانه‌های جمعی صورت خواهد گرفت.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

07 Nov, 10:07


🔺مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی

‼️گردشگری رویداد محور و برگزاری جشنواره‌ها  راهی برای زنده نگهداشتن گردشگری و میراث فرهنگی است


🔸مصطفی فاطمی مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی در گفت و گو با میراث‌باشی در خصوص نقش برگزاری جشنواره‌های مختلف  در جذب گردشگر ( گردشگری رویداد محور)  می‌گوید: ما یک سینوس سفر داریم. در فروردین ماه پیک سفرمان( اوج سفر) است اما در خرداد ماه زیر این خط پیک سفر قرار می‌گیریم. دوباره در تابستان با افزایش و در مهر و آبان با کاهش این پیک در حوزه گردشگری داخلی مواجه هستیم.

🔸این سینوس سفر در کشور ما بسیار شدید است. دلیلش هم این است نه ساماندهی تعطیلات درست انجام شده، نه ما توانستیم به این‌ها نظم بدهیم، نه شهر مکمل سفر درست معرفی شده است و...

🔸راهکار پر کردن این سینوس‌ها چیست؟ این سینوسها چه ضرری برای تاسیسات گردشگری دارد. در کل مجموعه‌های اقامتی مثلا هتل  در  پیک سفر داخلی مسافر زیاد دارد و ۲۰ نفر نیرو را به ۴۰ نفر افزایش می‌دهند و در لو سیزین ( فصل کاهش سفر ) نیرو را از ۲۰ نفر باید به ۵ نفر کاهش دهند. در چنین حالتی علی القاعده چون ثباتی وجود ندارد در نتیجه ماندگاری هتل دچار تنش می‌شود و صرفه اقتصادی ندارد.
اما جبران آن در طول این مدت با چه بوده،  با مسافر خارجی. چون بعد فروردین این گردشگر خارجی بویژه اروپایی بوده که وارد ایران می‌شده یا با آغاز  مدارس در ماه‌های مهر، آبان، آذر،  دی و بهمن این گردشگر خارجی بوده که به ایران سفر می‌کرده و‌ جبران کاهش گردشگر داخلی می‌شده. به عبارتی دقیقا پیک سفر گردشگران خارجی عکس پیک سفر گردشگر داخلی بوده است.

🔸اما مدتی است گردشگر خارجی به دلایل مختلف کاهش یافته. یک وقت جبران این موضوع با برگزاری برخی سیمنارها و همایش‌ها می‌شد اما با توجه به شرایط اقتصادی برگزاری این سمینارها هم کاهش یافته، از طرفی ساماندهی تعطیلات هم رخ نداده همچنان اوج سفرهای داخلی به همان شکل سابق است.
از سویی شرایط اقتصادی جامعه هم به شکلی است که یا خانواده‌ها سفر نمی‌روند یا اگر سفر بروند مدل سفرشان تغییر کرده و توان پرداخت هزینه اقامت مراکز  بزرگ را ندارند. اینجاست که گردشگری رویداد محور و برگزاری جشنوار‌های فرهنگی، هنری، ورزشی و... می‌تواند تا حدودی به کمک  بحران گردشگری فعلی بیاید.

🔸او درباره این که آیا برگزاری جشنواره چند رسانه‌ای توانسته کمکی در زمینه جذب گردشگر بکند، می‌گوید: در دراز مدت بله اما کوتاه مدت کمتر تاثیر دارد. ما اصلا کشورمان را خوب پرزنت و معرفی نمی‌کنیم. اصلا بلد نیستیم  با خوب معرفی کردن، یک شهر یا روستا را تبدیل به مقصد سفر کنیم.‌

🔸ما روی کشورمان و اعتقاداتمان تعصب  داریم و فکر می‌کنیم همین کافی است در صورتی که هنوز یک تولید محتوای خوب از مقاصد سفرمان از ارزش‌های هنری یا میراثی ‌مان در سراسر کشور نداریم‌. هنوز شبکه تلویزیونی گردشگری نداریم، چه برسد که بخواهیم شبکه تلویزیونی گردشگری بین‌المللی داشته باشیم.

🔸ما یک جامعه کوچک درگیر با گردشگری هستیم که از طریق آن ارتزاق می‌کنیم اما هنوز نتوانسته‌ایم صدای خودمان را به گوش دیگران برسانیم. و هنوز مسئولان و مردم به این بخش نه به عنوان یک صنعت یا ضرروت
که به عنوان تفریح و سرگرمی نگاه می‌کنند.

🔸حالا گاهی یک جوان با کمترین امکانات یک کلیپ یا فیلم، فیلم کوتاه، مستند و ... از یک مقصد گردشگری یا صنایع دستی یا میراث فرهنگی می‌سازد و چنان با ایده خلاقانه خود آن را معرفی می‌کند که صد همایش و تحلیل و گزارش نمی‌تواند یا یک کتاب یا ... ندیدن این افراد و پر و بال ندادن به این سرمایه‌ها اشتباه است.

🔸جشنواره چند رسانه ای برای این قشر یک انگیزه‌ای ایجاد می‌کند،دوم فکر مسئولان این حوزه را باز می‌کند چون فقط با قشر منتفع از این سه حوزه سر و کار ندارد با افکاری فراتر وارد تعامل و ارتباط می‌شود. ما خیلی افراد را داشتیم که در مقطعی دغدغه یا علاقه‌مندی به این حوزه‌ها داشتند اما به دلیل بی‌مهری یا کم‌توجهی در میانه راه آنها را از دست داده‌ایم. بودن این جشنواره و استمرار آن، بخش رقابت و ایجاد انگیزه‌ی این دسته از افراد تازه نفس را بیشتر می‌کند.

🔸بعد هم ما داریم یک حال و هوای جدید به میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می‌دهیم. حال و هوایی که پیش‌تر وجود نداشته است. ما در حال کسب تجربه جدید هستیم. سالهاست که می‌خواهیم صدای ما شنیده شود اما بلد نیستیم. حالا گوش شنوایی پیدا کردیم. ما آدم‌هایی بیرون از حوزه خودمان را می‌بینیم که به نام این سه حوزه آنها را دعوت کرده‌ایم که آثار هنری در حوزه تئاتر، عکاسی، فیلم، موسیقی،شعر، ادبیات، انیمیشن و ... ارائه بدهند یا آثار را بررسی کنند.

میراث‌ باشی

07 Nov, 10:07


🔸این یک برد دو طرفه است. هم توانسته‌ایم قشر دیگری را درگیر ماجرا کنیم هم آنها به این بخش مغفول مانده جذب می‌شوند.  با این جشنواره به صورت غیر مستقیم به هر دو طرف ماجرا ایده و ذهنیت می‌دهیم. به هنرمند، که می‌توان در این حوزه‌ها هم نوشت، ساخت و اجرا کرد. آدم‌هایی که اصلا این حوزه را نمی‌شناختند شاید مسائل زنان، کودکان، کار، اقتصاد، ورزش، سیاست در آثار هنری‌شان جایی داشت اما فرضا میراث یا گردشگری یا صنایع دستی هیچ جای ذهنشان نبود یا اگر بود خیلی کم‌رنگ بود. و هم به کنندگان حوزه میراث و گردشگری و صنایع دستی  تلنگر می‌زنیم که می‌توان اقشار مختلف و تاثیر‌گذار  را از طرق متفاوت در گیر این موضوعات کرد.

🔸آژانس ترویج و توسعه گردشگری ترکیه (TGA) متشکل از شرکت‌های خصوصی و دولتی ترکیه در حوزه گردشگری فقط ۲۰۰شبکه تلویزیونی دارد که کارشان ساخت فیلم و سریال و... است با هدف شناساندن ظرفیت‌های گردشگری، میراثی، هنری ترکیه به مخاطب داخلی و خارجی با هدف جذب گردشگر به این کشور و معرفی ظرفیت‌‌ها به صورت غیر مستقیم. بنابر این حضور و جذب رسانه و هنرمندان و تاثیرگذاران این حوزه نه تنها مهم است بلکه ضروری است.

🔸قطعا کار انجام نشده نقص هم ندارد. ما در آغاز این راهیم. در حال آزمون و خطا کردن این جشنواره‌ایم. باید به هم فرصت بدهیم، حذفی برخورد نکنیم. قطعا نقدها و نقصان‌هایی وجود دارد اما نباید فرصت‌سوزی کرد باید اصلاح کرد. این جشنواره در دراز مدت منشا تبلیغات گردشگری و معرفی ارزش‌های میراث و فرهنگی و صنایع دستی است بویژه در حوزه کودکان و نوجوانان و تجربه جوانان. کمک کنیم این جشنواره تداوم یابد و در ذهن اهالی تاثیر‌گذار هنر و فرهنگ تلنگر ایجاد شود. دیده شوند و دیده شویم . بشنوند و بشنویم و بستر سازی با برنامه بلندمدت ایجاد کنیم.

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

06 Nov, 16:21


📍موسوی‌نژادیان:
🔺هنرمندان بخش «جایزه شیراز» با نگاهی دقیق آثاری زیبا آفریدند

‼️مدیر بخش «جایزه شیراز» سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی معتقد است که هنرمندان این بخش با نگاهی دقیق‌تر به الزامات قالب و محتوا و سنجیدگی و خلاقیت بیشتر در برقراری تناسب میان این دو، آثاری زیباتر آفریدند.

🔸سید رسول موسوی‌نژادیان مدیر بخش «جایزه شیراز» سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی درباره این بخش گفت: از اوایل تابستان ۱۴۰۳ بود که فراخوان جایزه ویژه شیراز با عناوین آثار موسیقایی، تجسمی، رادیویی، تلویزیونی، سینمایی، مکتوب و نمایشنامه، هنرهای سنتی و صنایع‌دستی، تولید محتوای مجازی و عکس در قالب رویداد ویژه عکاسی(فوتوماراتن). معماری و قوم‌نگاری منتشر شد.

🔸وی ادامه داد: مهلت ارسال آثار تا ۱۵ مهرماه بود که این مهلت دو بار تمدید شد. از طرف هنرمندان عزیز در سراسر کشور تعداد ۹۰۸اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال و هیئت محترم داوران از روز دوم آبان ماه سال جاری کار داوری خود را شروع کردند. پس از بررسی آثار دریافتی در حوزه‌های مذکور، داوران محترم جمع‌بندی نظرات تخصصی خود را در مورد آثار اعلام کردند.

🔸مدیر بخش جایزه شیراز اظهار کرد: آنچه در حوزه عکس و آثار تصویری اعم از سینما، تلویزیون و پویانمایی و نیز تولیدات رادیویی در این رویداد اتفاق افتاد، مشارکت بالا و ارسال آثار کیفی به دبیرخانه و انتخاب تولیدات ارزشمند تصویری و توجه ویژه به موضوعات مختلف در حوزه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در این بخش و شایسته تقدیر و تشکر از هنرمندان عزیز از سراسر کشور به ویژه استان فارس است.

🔸وی افزود: در بخش هنرهای تجسمی، صنایع‌دستی و هنرهای سنتی که وجه مثبت و متمایز استان از لحاظ تعداد هنرمندان سرشناس و مراکز هنری نسبت به سایر نقاط کشور است، از لحاظ کمی در برخی از رشته ها انتظارات مورد نظر برآورده نشد. این بخش می‌توانست بخش سرآمد جشنواره جایزه شیراز باشد که امیدواریم با تدابیر متفاوت دبیرخانه جشنواره در دوره‌های بعد، این ظرفیت عظیم، جایگاه خود را در جشنواره بدست آورد.

🔸موسوی‌نژادیان بیان کرد: در بخش آثار مکتوب نیز با توجه به تعداد نویسندگان و پژوهشگران حوزه میراث‌فرهنگی و گردشگری در استان و کشور و نیز تعداد آثار تولیدشده، مکتوبات واصله به دبیرخانه کمتر از تعداد مورد انتظار بود که امید است با اطلاع‌رسانی مناسب در دوره‌های بعد این نقیصه نیز برطرف شود.

🔸وی ادامه داد: در بخش آثار موسیقایی علیرغم انتظار ارسال آثار بیشتر در این بخش، اما از لحاظ کیفی و محتوایی شاهد تولیدات ارزشمندی در این حوزه بودیم. در بخش فضای مجازی نیز تولیدات ارزشمندی در حوزه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در کشور صورت گرفته است، لیکن تعداد آثار ارسال شده به جشنواره پائین‌تر از حد انتظار بود.

🔸مدیر بخش جایزه شیراز تصریح کرد: در میان عزیزان هنرمند، بودند کسانی که با نگاهی دقیق‌تر به الزامات قالب و محتوا و سنجیدگی و خلاقیت بیشتر در برقراری تناسب میان این دو، آثاری زیباتر آفریدند.
وی در پایان گفت: صمیمانه سپاسگزاریم از تمامی هنرمندان عزیزی که فراخوان سومین جشنواره بین‌المللی چند رسانه‌ای میراث‌فرهنگی به‌ویژه «جایزه شیراز» را اجابت کرده و با فرستادن آثاری درخور به غنای کیفی و کمی این جشنواره افزودند و در هر چه باشکوه‌تر برگزار شدن این جشنواره سهم تعیین‌کننده‌ای داشتند.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

06 Nov, 16:03


🔺علی دارابی در بازدید از پروژه مترو شیراز:

رعایت ملاحظات میراثی در طرح‌های توسعه‌ای کشور الزامی است

🔸قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور در بازدید محدوده تاریخی شیراز وضعیت پروژه مترو شیراز مورد بررسی قرار داد.

www.chtn.ir/x43Jn

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

05 Nov, 15:46


🎥رونمایی از سه اثر فاخر هنرمندان شیراز در حاشیه سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی توسط علی دارابی قائم مقام وزارتخانه میراث فرهنگی و مریم جلالی معاون صنایع دستی کل کشور

🔸تابلوی «معرق حضرت ابوالفضل» حسن جدی با الهام از تابلو استاد فرشچیان با بیش از ۴ هزار قطعه ترکیبی از چوب‌های خودرنگ و خاتم شيراز و استخوان شتر که یکسال زمان برد.

🔸در ادامه، تندیس ویژه شیراز با طراحی عبدالعلی قصرالدشتی رونمایی شد. در طراحی این تندیس از فرهنگ و هنر و معماری شیراز استفاده شده است؛ از جمله گل لوتوس، نقوش اسلیمی، آرامگاه حافظ و خاتم شيراز.

🔸اثر مرتضی سلیم همه مجموعه چوبی از پادشاهان باستانی ایران بود که طی ۴ سال با چوب درختان گلابی و ساج ساخته شد.

🔸در حال حاضر، پادشاهان سلسله‌های اشکانی و ساسانی کامل شده و پادشاهان هخامنشی به‌زودی روی سازه اضافه می‌شود. محمد رسولی، پژوهشگر تاریخ از روی سکه‌های تاریخی، تصاویر پادشاهان را ترسیم کرده و منبع خلق مجسمه‌ها بوده است.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

05 Nov, 12:37


🔺طومار ایرانیان مقیم اروپا در اعتراض به تحریم هوایی

🔸جمعی از اتباع ایرانی مقیم اروپا در طوماری اعتراضی در واکنش به تحریم شرکت‌های هواپیمایی ایران توسط اروپا نوشتند: ما اتباع ایرانی مقیم اروپا از تصمیم اتحادیه اروپا و دولت انگلیس برای تحریم خطوط هواپیمایی ایران‌ایر ابراز تاسف می‌کنیم.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

05 Nov, 11:48


🔺 حکایت سازه‌هایی که دست از سر پل تاریخی «شهرستان» برنمی‌دارند

🖋مهرنار شهباز

🔸زمزمه‌ها حکایت از آن دارد که قرار است سازه‌های نمایشگاه بین‌المللی سابق اصفهان در حریم پل تاریخی «شهرستان» و عرصه رودخانه «زاینده رود» با تغییر کاربری پابرجا باشند تا همچنان منظر این کهن‌ترین پل شهر مخدوش و مهجور باقی بماند.

🔸طبق آخرین تصمیم‌گیری ها سازه‌های سابق شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی اصفهان به شهرداری واگذار شده است تا این ساختمان‌های واقع شده در حریم پل تاریخی شهرستان، تپه باستانی اشرف و مهم‌تر از آن عرصه زاینده رود در امور عام‌المنفعه مورد استفاده قرار گیرد.

🔸به گفته برخی کارشناسان میراث فرهنگی، واگذاری سوله های یاد شده به شهرداری برای انجام امور عام‌المنفعه در حالی است که این بناها بواسطه قرارگیری در بستر و عرصه زاینده‌رود و همچنین مخدوش کردن منظر و حریم درجه یک پل تاریخی شهرستان، حقوق عامه را نقض کرده است.

🔸کوشندگان میراث فرهنگی معتقدند این سازه‌ها زمانی به طور موقت در عرصه زاینده رود و حریم پل شهرستان بنا شده اند و حالا که نمایشگاه بین‌المللی اصفهان به مکان مناسبی انتقال یافته، وقت آن است ک منظر این ۲ اثر طبیعی و تاریخی از کمند سازه‌های ناهمگون رها شوند.

🔸حریم پل‌های تاریخی اصفهان در سال ۱۳۷۶ و حریم تپه باستانی اشرف در سال ۱۳۸۲ تصویب و ابلاغ شده اند و سازه‌های نمایشگاه بین‌المللی سابق اصفهان در حریم درجه یک هر ۲ اثر تاریخی و البته در عرصه رودخانه زاینده رود قرار دارند.

📍مرتضی فرشته نژاد، پیشکسوت میراث فرهنگی اصفهان و تدوین‌کننده حریم پل‌های تاریخی و زاینده‌رود:

🔸این موضوع به مثابه قانون گریزی و طرف شدن با مردم است چراکه مردم می آیند پل شهرستان و یکی از آثار تاریخی شان را ببینند اما چنین سازه‌هایی منظر پل و محیط طبیعی آن را تحت تاثیر قرار داده است.

🔸فرشته‌نژاد گفت: احترام امام زاده را متولی نگه می‌دارد و مادامی که نتوانیم بدرستی از حق بازپس گیری حریم و منظر قانونی پل شهرستان و تپه باستانی اشرف دفاع کنیم، قاعدتا نهادهای دیگر هر طوری که می‌خواهند، تصمیم می‌گیرند و عملی می‌کنند.

📌این گزارش را در لینک زیر بخوانید:

www.irna.ir/xjS2rJ

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

05 Nov, 11:23


🔺معرفی نامزدهای ۴ بخش جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی

‼️نامزدهای ۴ بخش «میراث دیجیتال»، «عکس»، «میراث‌بانان آینده» و «ایده و تجربه» سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی معرفی شدند.


🔸به گزارش ستاد خبری جشنواره، نامزدهای بخش «میراث دیجیتال – هنرهای دیجیتال»، «دالان بهشت» به سرپرستی محسن چکینی، «سامانه تور مجازی ایرانگردی» به سرپرستی امید جعفرنژاد، «مدل سه بعدی مسجد کبود تبریز» به سرپرستی امین رنجبری و «موشن‌گرافی میراث مقدس» به سرپرستی احسان سنایی راد، در بخش «میراث دیجیتال – سکوهای دیجیتال» ریلز «تنگ چوگان» به سرپرستی امیرحسین میرمعینی، «پلتفرم ساشار» به سرپرستی ابوالفضل فلاح، «پیج اینستاگرام» خشایار لهراسبی و «ریلز تهران» به سرپرستی محمدرضا یکه فلاح، در بخش «میراث دیجیتال – اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی» پلتفرم Luxrare به سرپرستی جواد محمدزاده، پلتفرم Dapperbox به سرپرستی جواد محمدزاده، ربات «موسی تو» به طراحی محسن توکلی نامزد دریافت جایزه شده‌اند.

🔸امین برنجکار، علی آذر، حسین خسروی، عرفان سامان‌فر و امیرحسین جامه‌بزرگ نامزدهای بخش عکس هستند.

🔸در بخش «میراث‌بانان آینده»، مستند «گرا» اثر مسعود معماری، نمایش «به دنیا آمدن رستم» اثر فاطمه صداقت، گزارش «نان تیری» (طرز پخت نان محلی) اثر مهدی خالدی و شاهنامه‌خوانی «رستم و سهراب» اثر سوگند آزادی به عنوان نامزد دریافت جایزه انتخاب شده‌اند.

🔸همچنین در بخش «ایده»، «بازسازی سه‌بعدی در مطالعات باستان‌شناسی» (مقاله موردی شهر سوخته) از زهرا رجبیون، «بازیخانه ایرانی» از سیده طاهره حسینی ، «اسپیکرهای سرامیکی» از کوثر سابقی‌نژاد و «سامانه عرضه و تقاضا» از مریم سادات فاضلی به عنوان نامزد دریافت جایزه برگزیده شده‌اند.

🔸و در بخش «تجربه» نیز «سامانه موزه‌ها برای نابینایان» از رامین فرجاد، «مدرسه‌مان – باستان‌شناسی و میراث‌فرهنگی» از منا جمدی‌یان خیابانی، «خانه کنار» از علی غرقی و «رندو» از سجاد ایام به عنوان نامزد معرفی شده‌اند.

🔸برندگان جایزه شیراز هم در مراسم افتتاحیه معرفی می‌شوند.

🔸مراسم افتتاحیه سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی ساعت ۱۸ تا ۲۱ روز ۱۵ آبان در سالن حافظ شهر شیراز برگزار می‌شود.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

05 Nov, 11:06


🔺پیام سید رضا صالحی امیری به سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی؛

‼️معرفی آثار و عناصر فرهنگی عمود خیمه وفاق ملی است

📍وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی پیام داد.

🔹به گزارش میراث‌باشی به نقل از ستاد خبری جشنواره در متن پیام سید رضا صالحی امیری آمده است:

به نام خدا

🔸فرهنگ ایرانی همان دانایی مردمان این سرزمین در اهلیت یافتن با محیط اطرافشان است و شناخت آن تنها با ملاقاتِ میراث فرهنگی حاصل می‌شود.

🔸به تعبیری مواریث فرهنگی ملموس و ناملموس این سرزمین، آینه پیش روی فرهنگ هستند که وجوه ارزش‌های مادی و معنوی را به تصویر می‌کشند. شناخت و معرفی میراث فرهنگی تنها با دیداری از جنس یکی شدن و در محضر آن قرار گرفتن حاصل می‌شود و تنها راه رجوع به اصالت‌ها، همین دیدار و ملاقاتی است که منجر به آگاهی‌بخشی می‌شود. هر خشت مسجد مدرسه آقابزرگ کاشان، هر بیت سعدی، هر ردیف موسیقی و هر نقش و نگاری که در آثار موزه‌ای شاهد آن هستیم، بازتاب و طنینی از بنیادها و ریشه‌های فرهنگ ایران است که با تکیه و اعتماد بر معنای آن، می‌توانیم بهترین مسیر و مدار را برای طی طریق آینده متصور شویم.

🔸بی‌شک معرفی سرزمین ایران از رزونه میراث فرهنگی، تداعی کننده مقرب‌ترین مفهوم به حقیقتِ ایران است. ایرانی که شناخت آن، گاه با حافظ، بوعلی و نظامی و یا نوروز و شاهنامه و یا گاه با آثار معماری به جا مانده از پیشینیان حاصل می‌شود. معرفی این آثار و عناصر فرهنگی، عمود خیمه وفاق ملی است، چرا که سخن گفتن از آستانه فرهنگ، باطل‌السحر نقار و متضمن رفاقت و ارادت در کشور است. میراث فرهنگی به مثابه پلی است برای گفتگو و یکرنگی، که با طرح مشترکات می‌تواند بر کدورت‌ها چیره آید. نظامی گنجوی نه در ایران متولد شده و نه مدفون؛ اما یکی از مظاهر فرهنگی ایران است. ایوان مدائن و یا طاق کسری نیز در گستره جغرافیای سیاسی ایران امروزی نیست اما یکی از مؤلفه‌های شناخت و معرفی ایران است.

🔸این موضوع نشان می‌دهد که ایران مفهومی فرهنگی است که از حدود سیاسی آن بسیار پهناورتر است و گفت‌وگوی ملت‌ها از این محضر و با اشتراک‌های فرهنگی فی‌مابین، مسبب امنیت و مرافقت جهانی می‌شود.

🔸نگاه از دریچه میراث فرهنگی، کرانه واسع و مبسوطی را در نظرها و در ورای جنبه‌های کالبدی آثار می‌گشاید ، لذا معرفی صحیح آثار و عناصر فرهنگی می‌تواند پرده از روی آثار تاریخی بردارد تا دلالت‌ها و شهادت‌هایی که در پس پرده پنهان شده‌اند، آشکار شوند و سخن از ناگفته‌ها گویند. چرا که در هر اثر تاریخی، بخشی از فرهنگ ایرانی نهفته است و این روایتگری و بازنمایی است که با به کارگیری رسانه‌ها و فناوری‌های نوین، می‌تواند آحاد جامعه را با حقیقت و عمق این فرهنگ آشنا سازد و به تعبیری میراث فرهنگی، رسانه صادق و بدون تحریف فرهنگ ایرانی اسلامی است.

🔸 به این معنی که آثار و عناصر برجامانده از پیشینیان، حاوی پیامی است که باید رسانده شود و از قضا همین پیام‌رسانی است که میراث فرهنگی را به ثروت و ارزش تبدیل می‌کند. مادامی که جامعه، پیامی از میراث فرهنگی ایرانی دریافت نکنند، این آثار نقش مؤثری در چرخه حیات این سرزمین ایفا نخواهند کرد.

🔸جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی، فرصتی ارزشمند است تا این دارایی غیرقابل تکرار را از منظر دیگر معرفی کنیم تا ارزش این دارایی منحصربه‌فرد به نحو احسن درک شود. سومین دوره این جشنواره که به همت همکاران محترم معاونت میراث فرهنگی و به میزبانی استان فارس برگزار می‌گردد، بستری برای معرفی و آموزش میراث فرهنگی ایران را فراهم آورده و با استفاده از ابزارهای چندرسانه‌ای، پیوند و مواصلت عمیق‌تری بین آحاد جامعه جهت حفاظت و صیانت مطلوب‌تر و مردمی‌سازی آن برقرار می‌سازد. این جشنواره، ابزاری برای تقویت وحدت و همبستگی ملی، معرفی چهره واقعی از ایران اسلامی در جامعه جهانی و مردمی‌سازی و جریان‌سازی امر حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی و تاریخی ایران است و امید که شاهد آثار استوار و ثمین آن سطح جامعه باشیم.

▫️سیدرضا صالحی امیری
وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

04 Nov, 21:42


🔺 همه دعوتید؛

🔹 جشن انارانه شهرستان پاوه

🔸همراه با نمایشگاه عرضه رب انار،صنایع دستی و غذاهای محلی

🗓 زمان: پنجشنبه،۱۷ آبان ماه
📍 مکان: پاوه، سه راهی شمشیر، جنب پایگاه هلال احمر

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

04 Nov, 21:12


🔺مغالطه مدیران و گرداب نابودی صنایع دستی ایران

🖋حجت اله مرادخانی
پژوهشگر صنایع دستی و مدرس دانشگاه


از یاد نبریم، وضعیت فعلی صنایع دستی ایران، بیش از آنکه تحت تاثیر چالش های بین المللی مانند بحث تحریم ها باشد، متاثر از سوءمدیریت و فرصت سوزی های بی شمار داخلی است. بنابراین وضعیت نابسامان این حوزه را نمیتوان مستقیما به گردن مقوله ای مانند تحریم انداخت، تا از رهگذر این موضوع متولیان قانونی این حوزه از زیر بار مسئولیت حاکمیتی خود شانه خالی کنند...

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1648706


http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

04 Nov, 19:25


🔻مدیر پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید در گفت‌و‌گو با میراث‌آریا خبر داد

بررسی وضعیت فرونشست محدوده میراث‌جهانی پارسه در کارگروه فنی معاونت میراث‌فرهنگی/ مدیریت فرونشست‌ها در اولویت قرار دارد

🔸مدیر پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید گفت: مدیریت بحران فرونشست در محدوده‌های میراث‌جهانی در اولویت اقدامات معاونت میراث‌فرهنگی است.

www.chtn.ir/x43FG

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

04 Nov, 18:34


🔻ادامه🔻

🔸ضمنا از کاوش‌های قدیمی و گمانه‌زنی جدید ایشان سرنخی به دست آمده که نشان از آن است بقایای باستان‌شناسی در آنجا وجود دارد اما ما از  ماهیت و قدمت و سایر ویژگی‌های آنها ناآگاهیم اما در حال حاضر ضرورتی به کاوش نیست چون مساله امروز حفاظت از اثر و رفع خطر از نقش رستم است.

📍میراث‌باشی: از بلندی‌های سمت مقبره داریوش وقتی به کعبه زرتشت نگاه می‌کنیم، گویی از پشت فشاری به این اثر وارد است. یا اقدامی برای این سازه انجام شده است؟

🔸علی بیگی می‌گوید: نکته نخست آن که صخره‌ای که آرامگاه‌های شاهان هخامنشی در آن حجاری شده، برونزدی از ساختار زمینی شناسی بزرگی است که در زیر سطح امروز به میزان بسیار قابل توجهی ادامه دارد و به اصطلاح ریشه دارد، از این رو به گفته متخصصین زمین شناس و زمین ریخت شناس آسیبی متوجه آرامگاه و نقش برجسته های حجاری شده بر سینه کوه نخواهد شد، اما فرونشست در خاک رخ می‌دهد و باید برنامه ای برای کنترل این وضعیت داشت. اما در رابطه با کعبه زرتشت چون در بستر خاک قرار گرفته، پایش همیشگی و دقیق آن ضروری است. شاید اکنون فرونشست در آن محدوده در حد حاد و خطرناک نباشد که برای کعبه زرتشت اتفاقی روی دهد اما اگر در بلند مدت این روند در در منطقه مرودشت کنترل نشود و ادامه یابد چه بسا تهدید جدی برای این اثر جهانی باشد. برای موضوع کعبه زرتشت این کار یک متخصص معماری بنا و سازه و مرمتگر بناست که اثر را با شیوه های مختلف از جمله شاهد‌گذاری پایش کند و به ما بگوید وضعیت بنا در یک بازه زمانی چگونه است و چه اتفاقاتی برایش رخ می‌دهد.

📍میراث‌باشی: با این روند آیا ضروری نیست از محافل علمی بین‌المللی صاحب تجربه کمک گرفت؟

🔸رییس پژهشکده باستان‌شناسی پاسخ می‌دهد: پس از تشکیل یک کمیته از متخصصان، کارشناسان متخصص ما می‌توانند وضعیت اثر را بررسی کنند و به ما بگویند توان تشخیص وضعیت و شرایط اثر را دارند یا این که نیاز به کمک‌های متخصصان بین‌المللی است. توان بین‌المللی در بسیاری از زمینه‌ها قابل استناد است و برای سالیان سال این همکاری های ارزشمند وجود داشته است.‌

🔸علی بیگی اشاره کرد اگر برای آثار و محوطه‌ها مساله‌ای پیش بیاید ابتدا کارشناسان استانی به عنوان همکاران ما در خط مقدم و  سپس همکاران ستادی موضوع را بررسی می‌کنند در نهایت اگر لازم بود منطقی است که از توان متخصصان بین‌المللی کمک بگیریم.

📍میراث‌باشی:آیا در نهایت اگر روزی هیچ کاری جز جابه‌جایی کعبه زرتشت نتوان انجام داد آیا در چشم‌انداز دیده شده که این بنا با کمک‌های بین المللی جابه‌جا شود ؟

🔸علی بیگی می‌گوید: شرایط و توان مالی و اجرایی قابل توجهی برای اینکه بنا را دست‌نخورده جابه‌جا کنیم نیاز است، اما می‌دانیم که مثلا کلیسای «زور زور» اثر ثبت جهانی ما در شهر ماکو استان آذربایجان غربی به دلیل احداث سد از کف دره عین به عین به بالادست منتقل شد. همچنین تجربه سد داریوش کبیر در محدوده سد درودزن و نمونه های دیگر در این زمینه وجود دارد. بنابراین اگر خدایی ناکرده در آینده به دلایلی خطر انهدام کعبه زرتشت وجود داشته باشد، حفاظتگران، مرمتگران و متخصصان با تجربه و دانشی که هم در ایران و هم خارج وجود دارد می توانند با ترسیم نقشه، شماره‌گذاری و مستندنگاری دقیق قطعات مختلف بنا را جابه جا کرده و در جای مناسب با شرایط قابل فبول دوباره برپا کنند. 

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

04 Nov, 18:32


📍سجادعلی بیگی:
گفت و گوی میراث‌باشی با رییس پژوهشکده باستان‌شناسی

🔺آیا روزی کعبه زرتشت جابه‌جا خواهد شد؟!

‼️معمای فرونشست در نقش رستم و شورای راهبردی که وجود ندارد

🖋
#مریم_اطیابی
📷 عکس:
#سعید_فتوحی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ هنوز چند صباحی از انتصاب دکتر علیرضا عسگری چاوردی به سمت مدیر پایگاه تخت جمشید نگذشته بود که شکاف‌‌های عظیمی در نزدیکی نقش رستم بار دیگر تیتر یک رسانه‌ها شد. تا آنجا که در اردیبهشت گروهی از متخصصان دانشگاه شیراز راهی نقش رستم شدند.

🔸پس از آن شاید تحت فشار رسانه‌ای، عسگری چاوردی(باستان‌شناس و مدیر پایگاه ) یک اشتباه استراتژیک کرد. عرف آن است در پایگاه‌های ثبت جهانی ابتدا موضوع در شورای راهبردی مطرح و سپس در  شورای فنی استان به بحث و مطالعه و نقد گذاشته می‌شود و نتیجه به شورای فنی وزارتخانه میراث فرهنگی ارجاع می‌شود تا با یک خرد جمعی کار پیش برود. آنها که حساس‌ترند حتی پای پژوهشگاه و در مواردی ایکوموس یا در موارد موزه‌ای، ایکوم را هم به میان می‌کشند.

🔸اما گمانه‌زنی در نقش رستم  برای فهم اتفاقات و کانال‌کشی در محوطه برای خروج آب‌های جاری هیچ کدام از این مراحل را نگذراند.

🔸نتیجه برخی از روی دلسوزی و برخی از روی تسویه حساب شخصی این موضوع را تبدیل به یک ماجراجویی رسانه‌ای کردند. آن هم در حالی که هنوز که هنوز  است تخت جمشید ( نقش رستم در حریم تخت جمشید و زیر مجموعه آن است) مهمترین پایگاه ثبت جهانی ایران، همچنان فاقد شورای راهبردی است و اداره میراث فرهنگی استان و اداره کل امور پایگاه‌ها و اداره کل امور بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی باید پاسخگو باشند که چرا این پایگاه همچنان شورای راهبردی ندارد؟!

حال احوالات این محوطه باستانی را از دکتر «سجاد علی بیگی» رییس پژوهشکده باستان‌‌شناسی که به تازگی با رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی از نقش رستم بازدید کردند در این خصوص جویا شدیم.

🔸او با تاکید بر این که مجوز صادر شده برای گمانه‌زنی جهت ساماندهی محوطه بوده توضیح می‌دهد: با توجه به جمع شدن آب‌های جاری در نقش رستم پیشنهاد شد شیب‌بندی محوطه برای خروج آب‌ها اصلاح شود. دکتر عسگری چاوردی معتقد است در آنجا، محدوده ترانشه «اشمیت» نشست کرده ولی به نظر می‌رسد ما بامساله مهم‌تری روبرو هستیم که باید خیلی جدی‌تر برای حل آن هم‌اندیشی کنیم و مواجهه علمی داشته باشیم و آن وضعیت کلی منطقه مرودشت است.

🔸منطقه نقش رستم بخشی از چشم‌انداز بزرگ دشت مرودشت است. اینجا دچار کم‌آبی و فرونشست زمین شده است. این فرونشست ممکن است روی اثر صخره‌ای تاثیری نگذارد اما روی لایه های خاک تاثیر می‌گذارد.

🔸یک بخشی از فرونشست در نقش رستم فراتر از  محدوده ترانشه اشمیت است و به فرونشست دشت مرودشت باز می‌گردد. باید تیمی از کارشناسان و متخصصان میراث فرهنگی و حوزه‌هایی چون آب، خاک، محیط زیست، زلزله‌شناس، مهندسان سازه و... تشکیل و این موضوع بررسی شود  و دنبال راهکاری برای به حداقل رساندن آسیب‌ها باشیم چون این یک پدیده بسیار بزرگتر و فراتر از توان باستان‌شناسان است و عزم ملی می‌طلبد.

🔸او درباره این که آیا لازم است بین کعبه زرتشت و آرامگاه روبرویش ( اردشیر و خشایارشا) کاوشی صورت بگیرد؟ به میراث‌باشی می‌گوید: در آن مسیر باریک ( شکاف‌های فرونشست) که تا انتها می‌بینید کاوش باستان‌شناسی به معنای کاویدن لایه ها صورت نگرفته است. در این بخش، محدوده تَرَک باز شده که بفهمند منشا این موضوع چیست اما جلو آرامگاه خشایارشا و نقش برجسته شاپور اول که باز هم در امتداد تَرَک‌هاست، دو گمانه کاوش باستان شناسی شده و پس از برخورد با لایه های باستان شناسی در جلوی نقش برجسته شاپور اول، کار متوقف شده است.

🔸علی بیگی معتقد است کاوش باستان‌شناسی راه حل این موضوع نیست و احتمالا اطلاعات عمیقی را در اختیار ما قرار نمی‌دهد. آقای عسگری چاوردی حداقل در ترانشه جلوی نقش برجسته شاپور اول به محض دیدن لایه باستان‌شناسی کارش را متوقف کرد.

🔸رییس پژوهشکده باستان‌شناسی در پاسخ به این پرسش که آیا ضرورتی برای کاوش و صدور مجوز وجود دارد، می‌گوید: به نظرم ضرورتی به کاوش نیست.

📍میراث‌باشی: آیا از مقبره خشایارشا و نقش برجسته کناری تا کعبه زرتشت آثاری هست؟ آیا تا کنون مطالعات ژئوفیزیکی انجام شده که نشان از وجود آثار بدهد؟ و اگر آثاری باشد خود عاملی برای فرو‌رفت زمین در آن محدوده به مرور زمان نیست؟

🔸علی بیگی می‌گوید: اقای دکتر عسگری مطالعات GPR برای بررسی وضعیت زیر سطح خاک امروزی را انجام داده است و بر اساس اظهارات ایشان اطلاعاتی از وضعیت زمین و ساختار توپوگرافی و امتداد صخره‌ها به دست آورده اما این اطلاعات محدود است و باید منتظر گزارش تکمیلی ایشان بمانیم.
🔻ادامه🔻

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

03 Nov, 20:11


⬅️ هشتمین شماره مادنامه منتشر شد

🔸هشتمین شماره ماهنامه گردشگری، فرهنگی و اجتماعی مادنامه با پرونده ویژه‌ای با موضوع «تئاتر کودک و نوجوان» منتشر شد.

🔹 در این شماره می‌توانید گفتارهایی در مورد اهمیت تئاتر کودک و نوجوان و باید و نباید‌های جشنواره تئاتر کودک از رضا فیاضی، شهرام کرمی، حسین صفی، حمید گلی، علی فروتن، مریم کاظمی، عباس دوست‌قرین، بهرام دوست‌قرین، مهدی قلعه و.... را بخوانید. هم‌چنین مطالبی درباره بزرگداشت حسین صفی و حسین فدایی‌حسین، یادبود محسن پورقاسمی، معرفی هنرمندان تئاتر کودک و نوجوان همدان، نگاهی به تاریخچه جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و اخبار گردشگری استان همدان از نهاوند تا بهار و.... را دنبال کنید.

🔸مادنامه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مدیرمسئولی مریم مقدم و سردبیری مهردادحمزه در هر شماره با انتشار پرونده ویژه‌ای به یکی از موضوعات مهم حوزه فرهنگی یا گردشگری در ایران می‌پردازد.

🔹با انتشار این فایل در صفحات مجازی ما را در راه توسعه گردشگری، صنایع‌دستی، صنعت هلتداری و پاسداری از فرهنگ و هنر یاری رسانید.

@vtna_ir

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

03 Nov, 12:22


🔻پابرجایی مسجدی ۷۰۰ ساله در روستای اسنق

🔸مسجد سنگی اَسنق (داش مسجد) با قدمت دوره ایلخانی در وسط روستا، با چهار ستون سنگی ميان حياط بزرگی ساخته شده است.
این بنا شامل یک ایوان ذوزنقه‌ای شکل است که سقف چوبی ایوان بر دو ستون سنگی یکپارچه مارپیچی با سرستون‌های مقرنس و پایه‌های حجاری شده، استوار شده است.

🔸چند كتيبه زیبا در سردر پنجره‌های مسجد و ديوار شرقی مسجد وجود دارد.

▪️این بنا در تاریخ ۸ دی ۱۳۷۸ به شمارهٔ ۲۵۴۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

▫️روستای اسنق از توابع شهر مهربان در استان آذربایجان‌شرقی است.

عکس: #سعید_فتوحی

#آذربایجان_شرقی #مسجد_سنگی_اسنق

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

03 Nov, 08:56


🔺هنرمندان در سی‌وهفتمین نمایشگاه صنایع‌دستی کمترین هزینه را می‌پردازند

‼️رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت توسعه ایران‌گردی و جهان‌گردی گفت: با هماهنگی‌های به عمل آمده، به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که هنرمندان صنایع‌دستی برای شرکت در سی‌ و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی، کمترین هزینه را پرداخت کنند.


🔸به گزارش اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی، رضا هادی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای برگزاری سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی، اظهار کرد: برنامه‌ریزی‌های بسیار خوبی برای برگزاری این نمایشگاه و حضور هنرمندان صنایع‌دستی انجام شده به گونه‌ای که هنرمندان کمترین هزینه را برای شرکت در این نمایشگاه پرداخت می‌کنند وحمایت‌های بسیار خوبی از هنرمندان انجام شده است.

🔸رئیس‌ هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت توسعه ایران‌گردی و جهان‌گردی افزود: یکی از مسائل مهم، موضوع زمین غرفه بود که بعد از هماهنگی با معاونت صنایع‌دستی، زمین مربوط به غرفه و فضای تولید و نمایش آثار هنرمندان، به صورت رایگان در اختیار هنرمندان گذاشته شده است.

🔸او اضافه کرد: این در حالی است که در غرفه‌سازی نیز اسپانسر برای هنرمندان در نظر گرفتیم تا کمترین هزینه را هنرمندان برای آماده‌سازی غرفه بپردازند.

🔸هادی، با بیان این که نمایشگاه استان‌محور است، محصول‌محور نیست، ادامه داد: سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته به طور حتم یکی از بهترین نمایشگاه‌ها خواهد بود و هنرمندان با حضور در این دوره از نمایشگاه فروش خوبی خواهند داشت.

🔸او همچنین در پاسخ به سوالی که درباره بهره‌مندی هنرمندان شهرستان‌های استان تهران از تسهیلات در نظر گرفته در این دوره از نمایشگاه خاطرنشان کرد: شهرستان‌های استان تهران نیز از تسهیلات درنظر گرفته شده می‌توانند استفاده کنند و از طریق اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تهران از تسهیلات در نظر گرفته برای سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی بهره‌مند می‌شوند.


▫️اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

03 Nov, 08:48


🔺هیچ محدودیت پروازی در کشور وجود ندارد/ به شایعات توجه نکنید

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری
:
🔸تاکنون هیچ نوتام (اطلاعیه هوانوردی) جدیدی در خصوص بستن فضای کشور یا حتی بخش کوچکی از فضای کشور صادر نشده است، از مردم می‌خواهیم به شایعات سایت‌های معاند و فضای مجازی توجه نکنند./مهر

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 16:04


🔺«جهان‌صنعت» از مطالبات فعالان هنرهای سنتی کشور گزارش می‌دهد

📍گلایه هنرمندان از شیوه برگزاری نمایشگاه صنایع‌دستی

🖋
#نادر_نینوایی

🔸 اخیرا مراسمی برای رونمایی از پوستر سی‌و‌هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی برگزار شد. در این آیین مریم جلالی، معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی، وعده داد که شاهد برگزاری نمایشگاهی کامل و جامع خواهیم بود. این در حالی است که هم‌زمان برخی فعالان و هنرمندان صنایع‌دستی کشور در قالب کمپینی اعتراضی، از عدم شرکت در این نمایشگاه به علت «ناعادلانه بودن هزینه‌های سرسام‌آور و غیرمنطقی» اعمال‌شده، خبر داده‌اند.

🔸براساس لیستی که یکی از هنرمندان صنایع‌دستی به نمایندگی از کمپین حمایت از صنایع‌دستی ایران به «جهان‌صنعت» داده است باید اذعان داشت که تاکنون ۱۵۴ هنرمند صنایع‌دستی که در رشته‌های مختلف از صحافی سنتی و تذهیب‌کاری گرفته تا تولیدی خاتم، معرق چوب، گلیم و گره چینی در حال فعالیت هستند به برگزاری نمایشگاه‌های غیررایگان صنایع‌دستی اعتراض داشته‌اند.

🔸از سوی دیگر کارزاری نیز در فضای مجازی با عنوان کارزار «درخواست ایجاد نمایشگاه‌های رایگان و حمایتی صنایع‌دستی» ایجاد شده که تا لحظه تنظیم این گزارش ۶۱۰نفر زیر آن را امضا کردند. امضاکنندگان این کارزار به برگزاری هرگونه نمایشگاه ملی پولی در تهران معترض هستند و معتقدند که حمایت از تمامی هنرمندان از سوی وزارتخانه حق مسلم فعالان هنرهای سنتی است.

🔸آنها در متنی که در کارزار خود منتشر کرده‌اند آورده‌اند: «چنانچه نبود نگاه حمایتی و بودجه‌های مصوب ادامه یابد، شاهد نابودی هنرهای زیبای صنایع‌دستی خواهیم بود. بنابراین ما تقاضای عمل مسوولانه در جهت رفع موانع و ایجاد نمایشگاه‌های رایگان و حمایتی همانند سال‌های گذشته را داریم.»/جهان صنعت

https://jahanesanat.ir/?p=496784

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 15:51


🔺وضعیت سفر بین ایران، آذربایجان و ارمنستان

‼️از حدود پنج سال پیش مرز زمینی آذربایجان و ایران بسته شده است، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی استان آذربایجان شرقی می‌گوید سفر بین دو کشور درحال حاضر هوایی و فقط بین تهران و باکو انجام می‌شود. مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان آذربایجان شرقی نیز گفته است اگرچه مرز نخجوان بسته شده اما رفت‌وآمدها بین ایران و ارمنستان زیادتر شده است.


🖋#سمیه_حسنلو

🔹رشید رجب‌پور، رئیس کانون انجمن‌های حرفه‌ای گردشگری استان آذربایجان شرقی شرایط حال حاضر رفت ‌وآمد بین ایران و آذربایجان را این گونه تشریح می‌کند: یک زمانی خیابان‌های تبریز از اتباع آذربایجان پُر بود. اکنون موانعی وجود دارد که بیشتر سیاسی است و بخش گردشگری به تنهایی نمی‌تواند این موانع را حل کنید اما آنطور که گفته شد قرار است وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کشور آذربایجان سفری داشته باشد و آنجا درباره محدودیت‌ها و موانع سفر بین دو کشور گفت‌وگو خواهد کرد.

🔹رئیس کانون انجمن‌های حرفه‌ای گردشگری استان آذربایجان شرقی اظهار می‌کند: مسائل سیاسی را باید دولتمردان حل کنند. راه زمینی را ما نبسته‌ایم بلکه این طرف آذربایجانی بود که مرز زمینی را بست. شنیده‌ایم که سازمان هواپیمایی ایران هم مایل است به هواپیماهای بیشتری در این مسیر مجوز پرواز بدهد ولی ظاهراً محدودیت وجود دارد و فعلا یک پرواز از ایران و یک پرواز از ایرلاینی آذربایجانی مجوز دارند. این پروازها هم فقط بین تهران و باکو برقرار است.

🔹او به دشواری‌های سفر بین دو کشور با توجه به این محدودیت‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: مسافر ما باید از تبریز به تهران برود و بعد از آنجا با پرواز به باکو برود. یا برعکس، آن مسافرانی که قبلا از راه زمینی راحت به ایران و آذربایجان شرقی سفر می‌کرد باید ابتدا به باکو رفته، از آنجا با پرواز به تهران سفر کند و بعد به تبریز و یا هر نقطه دیگری از ایران برود.
رجب‌پور اضافه می‌کند قیمت بلیت پروازهای مسیر آذربایجان ـ ایران از سوی ایرلاین طرف مقابل گران شده است‌ و مردم سوال دارند چرا پروازی که حدودا یک ساعته است را باید اینقدر گران بخرند.

🔹رئیس کانون انجمن‌های حرفه‌ای گردشگری استان آذربایجان شرقی اظهار می‌کند: این وضعیت جلوی سفر بین دو کشور را گرفته و الان خیلی به ندرت و سخت، اتباع دو کشور، که بیشتر برای درمان و یا دیدار خویشاوندان خود بین ایران و آذربایجان تردد می‌کنند، می‌توانند این سفر را انجام دهند. این وضعیت باعث شده حتی افرادی مثل خود من که سالی یک بار به آذربایجان می‌رفتیم، از این سفر منصرف شویم.

🔸احمد حمزه‌زاده، مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی نیز چندی پیش با اشاره به اینکه بسته بودن مرز نخجوان در میزان سفر اتباع آذربایجان به این استان تاثیر داشته است، از افزایش ترددها از مرز زمینی ایران و ارمنستان و فراهم شدن شرایط ورود خودروهای شخصی از این مرز به ایران خبر داده و گفته بود: برنامه‌ریزی ما توسعه روابط با کشورهای همجوار است، از استانداری هم مصوبه گرفته شده است که آذربایجان شرقی پایلوت جذب گردشگر از کشورهای حوزه قفقاز شود و برای تعاملات اقتصادی تجاری و گردشگری برنامه‌ریزی شود.

🔸رشید رجب‌پور، رئیس کانون انجمن‌های حرفه‌ای گردشگری استان آذربایجان شرقی همچنین درباره وضعیت تردد از مرز زمینی ایران و ارمنستان با توجه به ماجرای «زنگه‌زور» به ایسنا می‌گوید: این مرز باز است و ترددها راحت انجام می‌شود و مشکلی هم از این گزارش نشده و سفرها بین این کشور از هوایی و زمین انجام می‌شود.

🔸ایران و ارمنستان از سال ۲۰۱۵ لغو روادید کرده‌اند که به گفته سفیر ایران در این کشور، از مهم‌ترین عوامل در رونق گردشگری بین ایران و ارمنستان بوده است. داده‌های ارمنستان نیز نشان می‌دهد اتباع روسیه، گرجستان و ایران به ترتیب بیشترین سفرها را به این کشور دارند.

🔸رئیس کانون انجمن‌های حرفه‌ای گردشگری استان آذربایجان شرقی با این حال تاکید می‌کند: باز شدن مسیر گردشگری کمک دولت را می‌طلبد. باید سفارتخانه‌ها در کشوری دیگر به‌ویژه در همسایه‌ها تبلیغات گسترده‌ای داشته باشند و مسیرهای سفر فقط به پنج استان تهران، اصفهان، یزد، فارس و کرمان محدود نشود./ایسنا

isna.ir/xdSbGd

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 15:41


📍ایران در آینه تاریخ؛

🔺نقشه انجمن سلطنتی بریتانیا، «خلیج فارس» و جزایر ایرانی‌اش

🖋
#طاهره_تهرانی

🔸می‌توان به وضوح دید جزایر بوموسی (ابوموسی)، تنب بزرگ و تنب کوچک به‌رنگ خاک ایران ترسیم شده‌اند. پیداست که انجمن منتشر کننده این نقشه این مناطق را متعلق به ایران می‌شناخته است.


🔸تاریخ و منابع تاریخی اسناد هویتی مهمی هستند و روشن کننده ادعاهای دروغ و زوایای تاریک دوران معاصر. سال ۱۸۹۲ میلادی معادل ۱۲۷۱ هجری شمسی در لندن نقشه‌ای ترسیم شده که مربوط به دوره پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار است و انجمن جغرافیایی سلطنتی بریتانیا آن را منتشر کرده است.

🔸بازه زمانی این‌نقشه، برهه‌ای است که هنوز جزایر خلیج فارس در اشغال غیرقانونی بریتانیا بوده است. بررسی این نقشه نکات تاریخی مهمی را نشان اهل فن می‌دهد./مهر

http://mehrnews.com/x36kLT

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 15:23


🔺غارت و چپاول میراث فرهنگی کشور به دست فرزندانش

🔸دکتر مصطفی ده پهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در گفتگو با روزنامه آسیا:


🔸متأسفانه با یک جستجوی ساده در فضای مجازی، شاهد یک فضای منفی و ناخوشایند در این زمینه هستیم و به وضوح می‌توان حجم غارت‌های میراث فرهنگی را مشاهده کرد. در گذشته، غربی‌ها به راحتی می‌آمدند و میراث فرهنگی را غارت می‌کردند و می‌بردند، اما امروز، متأسفانه این میراث به دست فرزندان این سرزمین در حال چپاول است و محوطه‌های تاریخی با نگاه اشتباه و سوداگرانه مورد تعرض قرار می‌گیرد.

🔸امروز در عصر تکنولوژی و هوش مصنوعی قرار داریم و دنیا به سمت تحولات نوین در حرکت است. اما ما هنوز درگیر نمادها، نشانه‌ها، رمالی، طلسم، گنج، زیرخاکی و دفینه هستیم. این نوع نگاه، از سطوح بالای جامعه تا پایین آن مشهود است و حتی در میان برخی از اساتید دانشگاه که تخصصشان باستان‌شناسی و میراث فرهنگی نیست، نیز دیده می‌شود.

متن کامل گفتگو در لینک زیر:
https://B2n.ir/a13219
@asianewsiran

🆔 @atusa_sbu

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 13:24


🔺نخستین نمایشگاه گزیده اقدامات حفاظت و مرمت اشیای موزه‌ای سراسر کشور

📷عکس: #سعید_فتوحی

🔸نخستین نمایشگاه گزیده اقدامات حفاظت و مرمت اشیای موزه‌ای سراسر کشور چهارشنبه دوم آبان‌ماه ۱۴۰۳ در موزه ملی ایران با ۳‌هزار و ۵۰۰ اثر مرمت شده در سال گذشته افتتاح شد.

🔸این نمایشگاه شامل ۶۹ قلم شیء فرهنگی‌تاریخی مرمت و جمع‌آوری شده از ۲۳ استان کشور است.

🔸در سال گذشته اداره کل امور موزه‌ها با همکاری مدیران و کارشناسان مربوطه در استان‌ها، موزه‌ها، مرمت‌گران و پیمانکاران بالغ بر ۳۵۰۰ اثر را مرمت کرد و برای امسال مرمت ۵ هزار اثر در دستور کار قرار دارد.

🔸این نمایشگاه تا ۱۴ آبان۱۴۰۳ با آثاری از جمله سفالینه‌ها و گِل‌مُهر، ابزار فلزی، سکه‌ها، کتاب و اسناد خطی، تابلوهای نقاشی، شیشه و منسوجات متعلق به دوره‌های مختلف تاریخی از هزاره اول پیش از میلاد تا دوره معاصر پرده درویشی قاجاری، سنجاق سرهای مفرغی عصر آهن، قاب آینه چوبی کاخ صاحبقرانیه نیاوران، تکوک ۲۶۰۰ ساله کلماکره، پنجره شیشه‌ای عیلامی سه‌هزار ساله و سکه‌های نقره‌ای اشکانی در موزه‌ملی ایران واقع در خیابان ۳۰ تیر برپاست.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 09:28


🔺ده پهلوان: زمین نقش رستم پوک شده است/ احتمال وخیم شدن وضعیت «کعبه زرتشت» تا سال آینده

🖋
#سعیده_اسدیان

‼️رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت: فرونشست در نقش رستم مثل یک کبد چرب است که تازه داریم جوش های آن را می بینیم، ممکن است سال آینده شرایط بدتر شود، چون زمین پوک شده است.


🔸مصطفی ده پهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره ترک خوردگی های ایجاد شده در اطراف کعبه زرتشت گفت: این اتفاق به دلیل فرونشست ناشی از برداشت بی رویه آب است که یک همکاری بین دستگاهی را طلب می کند.

🔸وی با بیان اینکه الگوی کشت و کشاورزی باید در منطقه مرودشت تغییر کند، افزود: عمق سطح سفره‌های آب به ۳۰۰ و ۳۵۰ متر رسیده، آن وقت آنجا برنج می‌کارند!

🔸ده پهلوان با اشاره به اینکه ممکن است در آینده شرایط مهیب تر شود، گفت: فرونشست در نقش رستم مثل یک کبد چرب است که تازه داریم جوش‌های آن را می بینیم، ممکن است سال آینده شرایط بدتر شود، چون زمین پوک شده است.

🔸رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه موضوع فرونشست یک دستور ویژه می خواهد، گفت: باید کمیته‌های ویژه ای برای موضوع فرونشست در کل کشور ایجاد شود چون یکی از بحران های جدیدی که میراث فرهنگی را تهدید می‌کند، موضوع فرونشست و فروچاله در کل کشور است.

🔸وی با بیان اینکه در این زمینه یک سری کارها در وزارتخانه انجام شده، گفت: ما خودمان در پژوهشگاه میراث فرهنگی یک کارگروه تغییرات اقلیمی با کمک نهادهایی مثل سازمان هواشناسی و سازمان زمین شناسی تشکیل دادیم و به زودی در مرودشت جلسه ای درباره فرونشست و گل سنگ خواهیم داشت./برنا

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 09:18


🔺صدها شیء باستانی ساسانی در عراق کشف شد

🖋اسدالله_حقانی


‼️به تازگی حدود ۵۰۰ شیء باستانی از دوران بابل باستان توسط باستان‌شناسان کشف شده که بعضی از آن‌ها با وجود گذشت بیش از ۳ هزار سال همچنان در شرایط مناسبی حفظ شده‌اند.

🔸 حدود ۵۰۰ شیء باستانی ارزشمند که به دوران ساسانیان بازمی‌گردند، در عراق کشف شده است. این مجموعه شامل چندین قطعه سفال‌، مهر و لوح‌ گلی به خط میخی بوده که تکامل یکی از اولین تمدن‌های بشری را نشان می‌دهد.

🔸خط میخی یکی از کهن‌ترین شیوه‌های نگارش شناخته‌شده بوده و بیش از ۳ هزار سال مورد استفاده قرار گرفته است.

🔸کارشناسان معتقدند که دلیل اصلی ناپدید شدن خط میخی، عدم وجود الفبا در آن بوده است. این خط به جای حروف الفبا، از سیستمی مبتنی بر هجا استفاده می‌کرد که برای نوشتن نیازمند دانستن نمادهای زیادی بود.

🔸محوطه حفاری باستان‌شناسان به دو بخش «الف» و «ب» تقسیم شده است./میراث آریا
www.chtn.ir/x43yN

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 09:12


حضرت آیت الله حسینی همدانی
نماینده محترم ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه‌ فرهنگ دوست کرج

🍀 با سلام و احترام

☑️ همانگونه که می‌دانید آثار تاریخی هر منطقه ، راوی هویت فرهنگی آن دیار است که به لحاظ ارائه اطلاعات ذی‌قیمت باستان شناختی ، شناخت آیین‌ها و سنت‌های فرهنگی ، مطالعات زیست بوم و بسیاری موارد دیگر برای الگو برداری و بازسازی نوین جامعه  و توسعه پایدار از طریق جذب گردشگر داخلی و خارجی حائز اهمیت فراوان هستند.

🔸از سویی دیگربه استناد آیه شریفه 🔹 قل سیرو فی الارض فانظروا کیف کان عاقبه المکذبین 🔹 که همه مردم را به سیر و سفر و دیدن عاقبت کار پیشینیان دعوت می‌کند تا به حکم 🔹 فاعتبروا یا اولی الابصار 🔹 این سیاحت ظاهری و معنوی مایه دریافت تجربه عمیق آحاد جامعه از گذرا بودن همه زینت‌های دنیا و عاقبت ستم و یا نیکخویی گذشتگان را به ما یادآوری کند به گونه‌ای زیبا و نامحسوس ما را به  لزوم پاسداشت و صیانت از این مواریث فرهنگی  فرا می‌خواند و نگهداری از آنها برای نسل‌های آینده را بر ما آشکار می‌کند.

🔸 در میان آثار تاریخی شهرستان کرج، #کاخ_مروارید به لحاظ داشتن فرم معماری خاص و فضای سبز گسترده و زیبا، واجد ارزشی ویژه در سطح کشوربوده به ویژه آنکه به شمارهٔ ثبت  ۷۰۶۷  جز پایگاه‌های مهم پژوهشی کشور به شمار می‌رود.اثری فاخر که سالها بی‌مهری اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصا در چند سال اخیر  آسیب جدی و نابخشودنی به آن  وارد آورده است و عدم مدیریت بهینه روی پیکره بی جان این میراث ارزشمند حالتی را در ذهن متبادر ساخته است که گویا آثار تاریخی در نظرگاه و برنامه ریزی اداری مدیران استان مورد توجه نیست و این در حالی است که این اثر ، پتانسیل فوق‌العاده‌ای در جذب گردشگر دارد.

‼️‼️شرایطی که امروز در کاخ می‌بینیم ، زخم بی‌برنامگی و برنامه‌های هیجانی است از جمله عدم پیگیری موضوع مالکیت آن بعد از سالها ، آشفتگی در برنامه ریزی ها و نوع بهره‌برداری ، برگزاری‌ جشن آش و خوراک و ‌... که مجموعه را به سوی نابودی پیش می‌برد و اصرار تعجب‌برانگیز استاندار البرز در جلسه شورای ترافیک استان مورخ ۹ آبان ۱۴۰۳ در خصوص دستور تعریض بلوار همجوار کاخ ، که تعرض به اثری ملی به شمار رفته و برخلاف قانون حفظ آثار ملی است.

☑️ ما و همه شهروندان فهیم کرج شرایط کنونی کشور ، معضلات شهربه ویژه بحث ترافیکی محدوده مهرشهر را باور و تأکید داریم که کلید حل مشکلات نگاه کارشناسی و حرکت در مدار قانون است اما آنچه که برای همه ما و قطعا برای حضرتعالی نیز اهمیت دارد این است که  شرایط ، مسئولیت مهم حفاظت از آثار  تاریخی و محوطه‌های باستانی را  نباید  در محاق قرار دهد و اعتقاد راسخ داریم اگر تعهد درکنار تخصص قرار گیرد ،شرایط بهتر می‌شود .

🔸شما خوب می‌دانید که این استان علیرغم جدید التأسیس بودن از نظر محوطه‌های باستانی گرانسنگ بوده و برخی از آنها از نمادهای تمدن بشری محسوب می‌شوند و  حال سئوالی مهم : چرا برنامه‌ریزی درست ، حلقه گم شده مدیریت محوطه ها و اماکن تاریخی است؟ آیا درست است که آثار تاریخی به طرز سخره آوری رها شود ؟! آیا این رفتار با سیاست های فرهنگی اقتصادی نظام سنخیتی دارد ؟! مهجوریت و غربت جانکاه یک بنای مهم تاریخی که باید مایه عبرت شود چه معنایی دارد ؟! آیا رفتارهای هیجانی برخی از سال‌های نه چندان دور تا به امروز  پسندیده است ؟!

🔸آنهم در شرایطی که چنین رفتار زننده‌ای برای بارها تکرار شده و هر بار که مطلبی درج و گفته می شود با عکس‌العمل‌های نامتعارف روبرو می‌شود! و خیلی پرسش های دیگر که پاسخ درست به آنها قطعا وضعیت بغرنج این استان و محوطه‌های باستانی و آثار تاریخی و همچنین صنعت گردشگری آن را از بن بست کنونی خارج خواهد کرد.

🔸بی‌شک وضع حالیه  قابل درک است اما آنچه که قابل درک نیست نوع برخورد با اماکن و محوطه های مهم استان و همچنین عدم پاسخ متولیان امر به نقدهای فعالان مدنی است . لذا ما به عنوان عضوی از جامعه فرهنگی کشور و متعهد به اخلاق و قانون ، مجدانه از شما که دارای جايگاه رفیعی در استان بوده و همواره حامی تلاش‌های فرهنگی و اجتماعی بوده‌اید ، خواستاریم، ضمن دستور رسیدگی عاجل به بررسی شرایط این اثر مهم ملی که از سرمایه های فاخر به شمار می رود شرایطی نيز فراهم آورید تا از تمامی ظرفیت ها برای حل و فصل معضل ترافیکی مهرشهر بدون آسیب جدی به عرصه کاخ و تعرض به اثری ملی ، بهره گرفته شود. سعادت و سلامت شما را از درگاه خداوند متعال خواستاریم.

۱۲ آبان ۱۴۰۳
سیامک صحافی
رئیس انجمن تاریخ و میراث ایرانیان

رونوشت:
✔️ وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی
✔️ وزیر کشور
✔️مجمع نمایندگان استان البرز در مجلس شورای اسلامی
✔️ دادستان عمومی و انقلاب کشور
✔️ شورای اسلامی شهر کرج
✔️ رسانه های عمومی

⠀      @foalborz

https://imgurl.ir/uploads/b73790_1_1632.jpg


@mirasbashi

میراث‌ باشی

02 Nov, 06:07


🎥قدیمی‌ترین نقشه جهان، مکان احتمالی کشتی نوح را فاش کرد

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 15:42


دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ با همکاری کانون آفاق ملل برگزار می‌کند

تلاقی فرهنگ و گردشگری

۱۲ آبان ماه
ساعت ۱۴ الی ۱۷
دانشگاه علم و فرهنگ

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 15:27


🎥 قیمت بلیت هواپیما براساس تقاضا تعیین می‌شود

🔸رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه: در یک سال گذشته قیمت بلیت هواپیما از حالت دستوری و تعیین قیمت توسط دولت خارج شده است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 15:00


🎥وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از برنامه‌های این وزارتخانه برای بوموسی و مکران در هیات دولت سخن گفت

🔸 سیدرضا صالحی امیری روز چهارشنبه - ٩ آبان - در حاشیه نشست هیات دولت ضمن اشاره به سفرهای اخیر خود به استان‌های کرمان سیستان و بلوچستان هرمزگان گفت: در سفر روز گذشته به جزیره بوموسی خوشبختانه با همکاری نیروهای نظامی بخش هایی آزادسازی شد و در حال توسعه است، برنامه‌ریزی برای افتتاح یک کمپ ٣٠ هکتاری گردشگری در این جزیره پیش‌بینی شده است که هم اقامتگاه و هم مجموعه گردشگری تفریحی داشته باشد تا شهروندان و همه ایرانیان بتوانند به آنجا سفر کنند.

📍سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومانی برای توسعه گردشگری مکران

🔸او همچنین در خصوص سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان گفت: بخش خصوصی در یک طرح بزرگ گردشگری با حجم سرمایه‌گذاری ۵ هزار میلیارد تومانی که آینده در منطقه مکران وارد شده است، با این پروژه این منطقه از نظر دسترسی به آب‌های آزاد و فضای سبز و جذابیت‌های طبیعی و گردشگری متحول خواهد شد.

🎥فیلم از ابوموسی
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 14:44


🔺خطر انقراض، تهدید جدی صنایع‌دستی و فرش دستباف ایران

🖋#حجت_مرادخانی

🔸اگر بر اساس واقعیات امروز صنایع‌دستی و فرش دستباف به دنبال تصویر کردن آینده این دو حوزه باشیم، اغراق‌آمیز نیست اگر به شرایطی شبه انقراض برسیم.

🔸اولین چالش آسیب‌زا، بحث تشویش در اطلاعات و آمارهای این دو حوزه است. با کمی جست‌وجو در فضای مجازی آمارها و ارقام متناقض زیادی در ارتباط با اشتغال، بازار داخلی، فعالان واقعی، میزان صادرات و‌… مربوط به صنایع‌دستی و فرش دستباف می‌بینیم؛ آمارهایی که متاسفانه رد همه آنها را در برنامه‌های بالادستی و لوایح قانونی دیده می‌شود. اطلاعاتی که به دلیل نبود مرجع مدیریت دانش، چندان قابل استفاده نیستند و به همان اندازه که ممکن است درست باشند به همان میزان هم ممکن است نادرست باشند چراکه در این سال‌ها هر مدیری برای موفق جلوه دادن خود، به این اعداد ارقام تا نهایت ممکن آب بسته تا نشان دهد که برنامه‌ها و اقداماتش درست و اثربخش بوده است؛ بی‌آنکه کسی یا نهادی درخصوص درستی و اصالت ادعاها مطرح شده پرسشی طرح کند.

🔸تلخ‌تر آنکه برخی مدیران صنایع‌دستی و فرش دستباف در سالیان اخیر با همین رویکرد باطل، عنوان مدیر برتر و موفق را هم کسب کرده‌اند که این خود یکی از جنبه‌های کمدی این تراژدی بزرگ است. برای مثال با بررسی و مقایسه آمارها و اطلاعات صادرات این دو حوزه با داده‌های مربوط به نهادهایی مانند گمرک کشور، به راحتی می‌توان تناقض آمارهای صادراتی صنایع‌دستی و فرش را که از سوی معاونت صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی وقت یا مرکز ملی فرش ایران ارائه شده‌اند، پی برد.

🔸مورد دیگر که آینده صنایع‌دستی و فرش دستباف ایران را به سمت و سوی انقراض می‌کشاند، کمرنگ شدن این دو حوزه در اسناد بالادستی کشور و عدم رعایت کردن قوانین موجود است. وقتی که تمام تلاش قانونگذاران در دوره‌های مختلف مثلا برای پر رنگ‌تر شدن جایگاه صنعت فشل خودرو در ایران است و در برنامه‌های پنج ساله توسعه خبر چندانی از صنایع خلاق و فرهنگی نیست، چگونه می‌توان از پشتیبانی قانون و اسناد بالادستی برای روشنی آینده صنایع‌دستی و فرش دستباف صحبت کرد؟

🔸وقتی که بسترهای نظامند قانونی و خردورزانه برای توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف وجود ندارد و مدیریتی جامع و اصولی بر چرخه مفصل تولید و عرضه شکل نگرفته و تقریبا جایگاه شایسته‌ای برای محصولات آنها در بازارهای جهانی وجود ندارد و از طرفی دلالان و سوداگران نبض بازاراهای داخلی را در اشکالی مانند شرکت‌های هرمی به دست گرفته‌اند، چرا روند انقراض رشته‌های مختلف این هنرها شکل نگیرد؟

🔸تا زمانی که هر کسی با هر تخصص و سابقه کاری می‌تواند به راحتی معاون صنایع‌دستی و رییس مرکز ملی فرش شود، چرا نباید انتظار داشته باشیم که هنر- صنعت صنایع‌دستی و فرش دستباف ایران با پیشینه درخشانش در آینده نزدیک یا کمی دورتر، (به عنوان یک آینده رخ دادنی) به طور کلی به فراموشی سپرده شود و تنها به عنوان یک عرصه منقرض شده از آن در کتاب‌ها و منابع مختلف یاد شود؟

🔸دانشکده‌ها و مراکز آموزش عالی صنایع‌دستی و فرش دستباف که اتفاقا پراکندگی جغرافیایی بالایی هم دارند، به ندرت درباره مشکلات و موانع موجود این دو حوزه و خطرات جدی پیش‌روی آنها موضع‌گیری می‌کنند.

🔸شوربختانه اهالی دانشگاه همیشه جزو آخرین گروه‌هایی هستند که درباره بحران‌های این دو حوزه به موضع‌گیری و اظهار‌‌نظر می‌پردازند و این محافظه‌کاری فراگیر به طور کلی دانشکده‌های هنر و فرهنگ ما را عقیم و بی‌ثمر ساخته است.

🔸توجه داشتن به احتمال انقراض صنایع‌دستی و فرش دستباف، به عنوان یک آینده ممکن برای کشورمان، حائز اهمیت بالایی است چراکه این احتمال برای کشوری مانند ایران بسیار خطرناک و مهلک خواهد بود.

🔸 فراموش نکنیم مزیت اصلی ایران در طول تاریخ و دوره کنونی بی‌تردید میراث فرهنگی و هنرهای ایرانی بوده و با نگاهی به وضع موجود، ما در عرصه‌هایی مانند فناوری، دانش‌های بنیادی، مهندسی و… فاصله محسوس و حتی دست نیافتنی با جهان توسعه یافته داریم اما در زمینه صنایع خلاق و محصولات فرهنگی مانند صنایع‌دستی و فرش دستباف، حتی با وجود وضع نابسامان فعلی هم حرف‌های زیادی در سطح بین‌المللی داشته و به طور جدی توان عرض‌اندام خواهیم داشت. /جهان صنعت

https://jahanesanat.ir/?p=495984

instagram.com/miras_bashi
@mirasnashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 13:38


🔻ادامه🔻

🔸این تپه هویت و تاریخ ری است و سکونت در ری را به چند هزار سال پیش می‌برد. اما ببینیم به چه وضعیتی افتاده و چه کاوش‌ها ، مرمت‌ها و توجهاتی را می‌طلبد. همه از میراث، شهرداری ، دانشگاه و مردم باید کمک کنیم تا این بافت‌ها، تپه‌ها و محوطه‌ها و بناها که هویت فرهنگی ما را تشکیل می‌دهند حفظ شوند.

🔸کشورهای حاشیه خلیج فارس یکی از این محوطه‌ها را ندارند و با عناصر کوچک به دنبال هویت سازی هستند اما ما خیلی راحت این محوطه‌ها و بافت‌ها را از دست می‌دهیم.

https://is.gd/picECi

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 13:38


📍با همت دانشگاه شهید بهشتی رخ داد:

🔺آغاز کاوش‌های ۵ ساله باستان‌‌شناسی در تپه چشمه علی

‼️لایه‌های بقایای معبد پارتی و اثار سلجوقی تپه «چشمه‌علی» در ۹۰ سال گذشته از بین رفته است 

🔺دکتر حمیدرضا ولی‌پور اعلام کرد:

📍باستان‌شناسان در تپه چشمه‌علی به آثار دوره «سیلک ۳» رسیدند

گزارش میدانی:
#مریم_اطیابی، #سعید_فتوحی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛  پنج‌شنبه گذشته ۳ آبان ۱۴۰۳  با حضور جمعی از اساتید باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی و رییس این دانشگاه، پیشکسوتان باستان‌شناسی و اعضا و رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، معاون میراث فرهنگی استان تهران، کاوش‌های باستان‌‌شناسی در «تپه چشمه علی» شهرری از سوی گروه باستان‌شناسی این دانشگاه به سرپرستی دکتر حمیدرضا ولی‌پور و هیات کاوش او آغاز به کار کرد.
قرار بود در این مراسم سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی و علی دارابی معاون میراث فرهنگی هم حضور داشته باشند که به دلیل سفر وزیر به همدان میسر نشد.

🔸به گزارش میراث‌باشی، دکتر حمیدرضا ولی‌پور رییس این هیات در توضیحاتی به « محمودرضا آقامیری» رییس دانشگاه شهید بهشتی و دکتر «اصغر واعظی» مدیر دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه و حاضران در تپه چشمه علی گفت: من با اجازه از دکتر «حسن فاضلی نشلی»  و دکتر «محمد رحیم صراف» دو باستان‌شناسی که در سال ۷۸ در این تپه کاوش و لایه‌نگاری کرد‌ند، کاوش‌های جدید را آغاز کردم.
کاوش‌های تپه چشمه علی به دهه ۱۹۳۰. م و حضور «اریک اشمیت» باستان‌شناس آمریکایی- آلمانی در شهرری باز می‌گردد.

🔸پیش از او هم «ژاک دمورگان» باستان‌شناس فرانسوی و دیگران کار‌هایی انجام داده بودند ولی اصلی‌ترین اقدامات را اشمیت انجام داد.
اشمیت آثار دوره اشکانی و سلجوقی را کاوش کرد و بقایای دوره مس سنگی و نوسنگی را یافت. در واقع قدیمی‌ترین آثار دوره سکونت در این دوره‌ها در فلات مرکزی  ایران  در همین محوطه چشمه علی یافت شده است.

🔸تپه چشمه علی یکی از کلیدی‌ترین و مهمترین محوطه‌های پیش از تاریخ فلات مرکزی ایران است و نظریات باستان‌شناسی زیادی در خصوص بحث گذار از دوره‌های «سیَلک ۲» به «سیلک۳» در مورد آن وجود دارد.

🔸ما یک پروپزال پژوهشی برای برنامه کاوش  و مسائل پژوهشی ۵ ساله در تپه چشمه علی ارائه کردیم .‌خوشبختانه دانشجویان کارشناسی باستان‌شناسی که واحد کاوش میدانی  دارند با این هیات همراه شدند.

🔸این کاوش‌ها با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی با حمایت دکتر «مصطفی ده پهلوان» رییس این پژوهشگاه و دکتر «سجاد علی بیگی» رییس پژوهشکده باستان‌شناسی و با حمایت‌های جدی دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده است.
از زمانی که اشمیت در اینجا کاوش کرده ۹۰ سال می‌گذرد و ۲-۳ متر از بقایای  فرهنگی این تپه از بین رفته است. او در همین جا ترانشه زده بود و آثار معبد پارتی را کشف کرده بود که امروزه دیگر وجود ندارد. آثار دوره سلجوقی آن هم از بین رفته است.

🔸زمانی که دکتر فاضلی نشلی اینجا مشغول به کار شد، اعلام کرد بالاترین لایه‌های تاریخی موجود مربوط به سیلک ۳، سیلک۲ و سیلک۱ است. و آثار مس سنگی میانه و جدید و دوره‌های بعدی کاملا از بین رفته است.

🔸ما برای این فصل تصمیم داریم در همین دو ترانشه ۵ در ۵ متر مستندنگاری، مرمت و حفاظت کنیم تا انشالله در فصل‌های بعدی تداوم کاوش‌ها را داشته باشیم.

🔸در حال حاضر همان‌طور که شواهد را مشاهده می‌کنید قبلا سطح این تپه درختکاری شده بود که بعدها کنده شدند اما نشان چاله‌های آن موجود است. این درختان آسیب جدی به لایه‌های بالایی تپه وارد کردند.قاچاقچیان و حفاران غیر مجاز هم همواره در این تپه حضور داشتند و با حفر چندین چاه بقایای معماری را در لایه‌های زیرین از بین برده‌اند. در بخش دیگری از تپه چاله‌هایی کنده شده و زباله‌ها در آن دپو شده‌اند.

‼️اما پس از لایه‌های رویین و سطحی  مخدوش شده به دلایل یاد شده ما توانستیم در لایه زیرین نخستین بقایای معماری را بر اساس سفال سیک ۳ آشکار کنیم.

‼️در این فصل بقایای خشت‌های ۲۵ در ۵۰ سانتی متر مشخص است. سطح «خشت‌فرشی» هم کشف شده که به نظر تداوم دارد. یک پی معماری هم دیده می‌شود که از بین رفته و یک یا دو رج آن باقی مانده است.

🔸دکتر ولی‌پور در ادامه گفت:ما باستان‌شناسان دنبال کشف شی نیستیم، زمانی کاوش می‌کنیم که پرسشی مطرح باشد و ما در پی آن هستیم از کشفیات به عنوان ابزاری برای پاسخ به پرسش‌های بنیادین بهره بگیریم و فرهنگ و جوامع مرده را بر اساس بقایای گیاهی، استخوانی، سفالی، خشتی، و معماری  زنده کنیم و سبک‌ها و ساختار جامعه را کشف کنیم که آیا جامعه خان‌سالار است، رتبه‌ای است یا حکومتی و...

🔸اکنون جایی که در این تپه ایستاده‌ایم ۴۰۰۰ تا ۴۳۰۰ سال پیش از میلاد یعنی حدود ۶۰۰۰ سال پیش سابقه حیات دارد.


https://is.gd/picECi
🔻ادامه🔻

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 13:26


🔺صحبت‌های تلخ مریم افسری، موسس اولین موزه زنده گلیم و قالی سیرجان از بد‌عهدی و بی‌مهری مسئولان میراث

🔸متولیان از امتیاز موزه شخصی من برای پروژه ثبت جهانی بهره بردند، اما حالا که موزه خودشان را احداث کرده‌اند کارهای من را فراموش کرده‌اند.

🔸پنج سال با دست خالی موزه ام را نگه داشتم و معرف این فرهنگ به گردشگران و دانش‌آموزان بودم، اما حالا که موزه‌ای جدید ساخته‌اند تابلوهای راهنمای موزه گلیم و قالی ام را کنده‌اند. ایکاش دستم قطع می‌شد ولی این بی احترامی‌ها را نمی‌دیدم.

🔸می‌شد دو موزه در سیرجان داشته باشیم، می‌شد بخشی از موزه را به کارهای من اختصاص داد، ولی حتی من را برای افتتاحیه موزه جدید هم دعوت نکردند.

🔸این فیلم را برای این نمی‌گیرم که بگویم من را ببینید یا برایم تابلو بزنید، این فیلم را می‌گیرم که بگویم دیگر تکرار نکنید.

🔸لطفا انگیزه‌ها را نکشید، چیزی درون من شکسته که دیگر نمی‌توانم ادامه دهم. از دنیای فرش خداحافظی می‌کنم.

https://t.me/reesjomhoormiras

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 12:01


🔻در دومین پایتخت صفویه چه خبر است؟

فرجام‌خواهی فعالان میراث‌فرهنگی از وزیر برای نجات بافت تاریخی قزوین


🖋 #مطهره_کشاورز_محمدیان

🔸فعالان میراث‌فرهنگی قزوین در حالی دست‌به‌دامن وزیر میراث‌فرهنگی برای حفظ هویت فرهنگی شهرشان شده‌اند که اقدامات مسئولان این استان در خصوص اجرای طرح‌های «مرمت گراند هتل» و «آزادسازی بقعه چهار انبیا» و «انصاری شرقی» بر خلاف طرح‌های مصوب بالادستی و اصول حفاظتی بر دل‌نگرانی‌های دغدغه‌‌مندان حفظ بافت تاریخی این شهر افزوده است.

🔸در فروردین ۱۴۰۳، نصب حصارهایی که چهره «گراند هتل» و بخشی از «دولت‌خانه صفوی» را از نگاه عابران پنهان کرده است، همچنین حضور کارگران در عرصه اثر ثبت ملی که خبر از انجام فعالیت عمرانی دارد، نگرانی و ابهاماتی برای دوستداران میراث‌فرهنگی ایجاد شده است، نگرانی‌ای که مدیرعامل صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی در گفت‌وگو با خبرنگار «جماران» آن را بی‌مورد اعلام کرده و اطمینان می‌دهد هیچ اقدامی خلاف طرح مصوب شورای فنی در این محوطه تاریخی انجام نخواهد شد.

🔸انتخاب پیمانکاری برای اجرای طرح مرمت «گراند هتل» که اقدامات غیرکارشناسی‌اش در جریان مرمت کاروان‌سرای ثبت جهانی «میان‌دشت» از خاطر دوستداران میراث‌فرهنگی نرفته و همچنین نصب حصارهای بلند و اقدامات غیرشفاف در این محوطه نگرانی دوستداران میراث‌فرهنگی را دوچندان کرده است.

🔸شواهد موجود حکایت از واگذاری بخشی از حیاط «گاراژ اقتصاد» - بخشی از عرصه دولت‌خانه صفوی - برای توسعه بنای «گراند هتل» دارد. موضوعی که توسط مدیرکل میراث‌فرهنگی استان قزوین هم تأیید می‌شود.

🔸عکس‌های فعالان میراث‌فرهنگی اما گواه آن است که در محوطه گاراژ اقتصاد گودبرداری‌هایی با عمق بیش از ۲ متر انجام شده، گودبرداری در محوطه‌ای که پیش‌تر آقای خلج در آن گمانه‌زنی کرده و در عمق بیش از سه متر آن به بقایای کف‌سازی از دوره صفوی و حوض‌هایی مشابه آنچه در مینیاتورهای دوره صفوی می‌بینیم، رسیده بود.

🔸سال ۱۴۰۳ از نیمه گذشته، با تغییرات مدیریتی در سطح کشور کورسویی امیدی بر دل فعالان میراث‌فرهنگی که پیش‌تر صدایشان به گوش کسی نرسیده بود، تابیده شده است، گروهی از آنها در نامه‌ای به سید رضا صالحی امیری وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور نسبت به تخلفات صورت‌گرفته در دولت‌خانهٔ صفوی شهر قزوین هشدار داده‌اند./ جماران

مطالب بیشتر:
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1648355

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

31 Oct, 07:23


🔺اتوبوس‌های مسافربری باید به کپسول آتش‌نشانی مجهز باشند

📍مدیرعامل سابق سازمان آتش‌نشانی:
🔸وجود کپسول‌های آتش نشانی در خودروها می‌تواند در مواجه با حریق‌های ناگهانی بسیار اثربخش باشد.
🔸توصیه می‌شود هر راننده از این کپسول‌ها برای خودروی خود تهیه کند.
🔸واگن‌های مترو دارای کپسول‌های آتش‌نشانی هستند و از این بابت مشکلی وجود ندارد.
🔸در اتوبوس‌های داخل شهری نیز وجود این کپسول‌ها می‌تواند بسیار موثر باشد./ ایسنا
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 17:10


🔺پاییز شیراز رنگ و بوی جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی می‌گیرد


🔸علیرضا تابش دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی
درخصوص این جشنواره که امسال از ۱۵ تا ۱۸ آبان در شیراز برگزار می‌شود، گفت: در فراخوان امسال مجموعا ۴۴۹۸ اثر به دبیرخانه رسید که بدون احتساب آثار جایزه شیراز، ۳۶۳۰ اثر از سراسر کشور دریافت کردیم. آثار بخش جایزه شیراز هم آثار خوبی بود. به تدریج پس از اتمام فراخوان به همراه مدیران بخش‌ها و مشاوران دبیر کار انتخاب آثار را شروع کردیم. راه‌یافتگان به جشنواره با احتساب جایزه شیراز ۱۴۹۷ اثر و بدون جایزه شیراز ۶۲۹ اثر بود. در این دوره ۷۵ داور داشتیم که از جمله شخصیت‌های شناخته‌شده عرصه فرهنگ و هنر و میراث‌فرهنگی هستند.

🔸تابش بیان کرد: امسال جوایز بخش‌هایی از جشنواره شامل بخش عکس که بیش از هزار اثر داشتیم، بخش ایده و تجربه و بخش میراث‌بانان آینده در مراسم افتتاحیه جشنواره اهدا می‌شود که ۱۵ آبان ماه برگزار خواهد شد و بخش‌های تئاتر، سینما، تلویزیون و... جوایزشان را در اختتامیه دریافت می‌کنند.

🔸وی افزود: امسال با توجه به بخش بین‌المللی جشنواره که غیررقابتی است، در سه حوزه فعالیت داریم. یک‌ فیلم‌محصول مشترک ایران و تاجیکستان به نام‌ «ملودی» در این بخش حضور دارد و به کمک دوستان فیلمخانه ملی ایران یک فیلم‌ کلاسیک مرمت شده نیز اکران‌ خواهیم کرد. یک فیلم تولید مشترک دیگر هم‌ تولید ایران و ایتالیا به نام «سنگ‌ها و آجرها» در بخش بین‌الملل به نمایش در می‌آید.

🔸دبیر جشنواره عنوان کرد: در بخش عکس بین‌الملل شاهد آثاری از ارمنستان، آمریکا، اسپانیا و چین هستیم. وجه مردمی این جشنواره همواره مورد تاکید بوده است و یکی از جلوه‌های مردمی امسال بخش «میراث‌بانان آینده» است که در این بخش کودکان و نوجوانان با حضور در بافت تاریخی شیراز، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و آموزش و پرورش اثر هنری خود را ارائه می‌کنند.‌ از کانون درخواست کردیم تا یک دستگاه تماشاخانه سیار خود را به استان فارس اعزام کند. ۱۴ آبان این تماشاخانه به استان فارس اعزام می‌شود و در مسیر خود برنامه‌‌هایی برای کودکان و نوجوانان دارد.

🔸وی با بیان اینکه از ۱۲ تا ۱۸ آبان تمام اماکن تاریخی و موزه‌های شیراز برای گردشگران رایگان است، گفت: پویشی را راه‌اندازی کردیم و به تمام دانشگاه‌ها و مدارس اعلام شده است که این هفته را مغتنم بدانند و با دانش‌آموزان و دانشجویان وارد اماکن تاریخی شوند و روایت خودشان را از آثار فرهنگی بنویسند که این آثار هم داوری می‌شود‌.

🔸تابش در ادامه به بخش «میراث دیجیتال» اشاره و بیان کرد: امسال بخش «میراث دیجیتال» از نظر کمیت و کیفیت آثار رشد زیادی داشت. همراه با افتتاحیه جشنواره رویداد «سکوی امید» را در شیراز برگزار می‌کنیم و افراد خلاق و نوآور حوزه میراث‌فرهنگی محصولات خودشان را در این برنامه ارائه می‌کنند. هدف ما این است که حمایت مادی و معنوی حاضران در نشست را برای آن‌ها جذب کنیم. امیدواریم در بخش‌های نوآورانه و خلاقانه مانند بخش «میراث دیجیتال» هم شاهد یک نوع شبکه‌سازی باشیم و فعالان این حوزه را به حامیان متصل کنیم.

🔸وی در ادامه به آمار شرکت‌کنندگان این دوره پرداخت و بیان کرد: بخش «سینما» شامل ۶ بخش بود و ۳۲۸ اثر به دست ما رسید که پس از ارزیابی ۸۲ اثر واجد داوری دانسته شدند. در بخش «هنرهای نمایشی» که شامل چهار بخش بود، ۱۶۸ اثر دریافت کردیم و ۴۵ اثر پذیرفته شدند. در بخش «ایده و تجربه» که شامل دو بخش است، ۷۸ اثر ارسال شد و ۲۱ اثر واجد داوری شناخته شدند. در بخش «رادیو» که چهار بخش دارد، ۱۶۴ اثر رسید و ۸۲ اثر انتخاب شدند. در بخش «موسیقی و شعر» با سه بخش ۴۷۷ اثر به دست ما رسید و ۱۴۲ اثر پذیرفته شدند. در بخش «عکس» ۱۵۷۰ قطعه عکس ارسال و ۴۵ عکس مورد داوری قرار خواهند گرفت. در بخش «میراث دیجیتال» ۶۱ اثر به دستمان رسید که ۳۹ اثر برای داوری انتخاب شدند. در بخش تلویزیون ۲۹۲ اثر رسید و ۹۶ اثر پذیرفته شدند و در بخش «میراث‌بانان آینده» ۱۳۰ اثر دریافت کردیم که ۷۷ اثر داوری خواهند شد.

🔸دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی در ادامه درباره برنامه‌هایی که قرار است در شیراز اجرا شود، گفت: برنامه‌های میدانی ما امسال در شهر شیراز بسیار گسترده است‌. شش نمایشگاه موزه‌ای داریم؛ از جمله نمایشگاه آثار زندیه، سکه‌های ضرب شده شیراز، اسناد وقفی انیس‌الدوله، سردیس ۷۰ پادشاه و نمایشگاه یافته های تمدن ایلام و همچنین ۴۰ اثر منحصربفرد در این‌ نمایشگاه ارائه می‌شود. در موزه شاه‌چراغ نیز نمایشگاه جلوه‌هایی از هنر دوران اسلامی برگزار خواهد شد و یکی از اتفاقات خوب همین نمایشگاه رونمایی از سکه‌ای است که به مناسبت ورود امام رضا(ع) ضرب شده است./۱
🔻ادامه🔻
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbahi

میراث‌ باشی

30 Oct, 17:10


۲
🔸وی اظهار کرد: از بهار امسال در شیراز برخی از نقایص و زیرساخت‌‌های شیراز مرمت شده است، از جمله تالار حافظ و ترمینال ورودی فرودگاه شیراز. همچنین شهرداری شیراز اعلام‌ کرده است که در این جشنواره اقداماتی را برای فضاهای عمومی شهری از جمله تبليغات و زیباسازی شهری انجام خواهند داد. امسال برنامه‌های ما تنوع بسیاری دارد و در چهار روز در پهنه فرهنگی شهر شیراز شاهد اتفاقات زیادی خواهیم‌ بود. در حافظیه شیراز برنامه‌های میدانی و دیدار با هنرمندان خواهیم داشت که ویژگی این بخش این است که برخی از گونه‌های نمایشی ثبت‌ملی شده را خواهیم داشت.

🔸تابش افزود: در بافت تاریخی زندیه بخش تئاتر عمارت را خواهیم داشت که ۱۲ اثر در این بخش به نمایش درمی‌آیند. در پردیس هنر شهر آفتاب نمایش فیلم داریم که فیلم‌هایی درباره میراث‌فرهنگی و فیلم‌های مرتبط با شیراز نمایش داده می‌شود. همچنین یک اکران مخصوص دانش‌آموزان خواهیم داشت. همچنین برخی آثار با حضور عوامل فیلم نقد و بررسی می‌شود.‌ امسال برای اولین بار نمایش فیلم تئاترها را نیز خواهیم داشت.

🔸وی ادامه داد: در محل گذر حافظیه نمایشگاه صنایع‌دستی و عشایر برگزار می‌شود و در بازار هنر شیراز نمایشگاه آثار فاخر صنایع‌دستی و هنرهای سنتی را داریم. عکس‌های بخش مسابقه ملی جشنواره در گالری سرو تالار حافظ نمایش داده می‌شود و همچنین نمایشگاه عکس ویژه‌ای از ۵۲ کاروانسرای ثبت‌ملی شده داریم. رویداد بزرگ فوتو ماراتن را نیز با حضور عکاسان بزرگ‌ برگزار می‌کنیم. همچنین ویدئومپینگ عکس‌های برگزیده جشنواره را داریم که هر شب روی دیوار ارگ‌ کریم‌خان نمایش داده می‌شود.

🔸دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی در ادامه خبر داد: امسال در ایام‌ جشنواره در پلتفرم هاشور فیلم‌های جشنواره به صورت آنلاین پخش می‌شود.

🔸وی در پایان درباره بودجه جشنواره گفت: طبق تفاهمنامه با استاندار شیراز نیمی از بودجه را استانداری و نیمی را وزارت میراث‌فرهنگی همراه با اسپانسرها پرداخت می‌کنند.

🔸در ادامه این نشست، لیلا کفاش‌زاده مدیر بخش «میراث‌بانان آینده» گفت: امیدوارم جشنواره سال‌های بعد گسترده‌تر شود. در این بخش ما در حوزه های فیلم کوتاه، مستند، انیمیشن، عکس، نقالی، نماهنگ، شعرخوانی، موسیقی، فیلم تئاتر، تئاتر و... اثر داشتیم. با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان صحبت‌هایی داشتیم و قرار است مربیان کانون در استان فارس در این چهار روز به شیراز بیایند و از جشنواره استفاده کنند. کانون در جشنواره امسال یک‌ سری غرفه‌های آموزشی دارد و قرار است که همه این کارگاه‌ها بر اساس رویکرد توجه به میراث‌فرهنگی، آثار تاریخی و باستانی ایران برگزار شوند. همچنین در شیراز برای تمام مربیان کانون استان فارس نیز کارگاه آموزشی برگزار می‌شود.

🔸محمد یاری مدیر بخش «میراث دیجیتال» نیز عنوان کرد: من به عنوان یک باستان‌شناس می‌گویم که جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی یکی از روش‌های محافظت از این میراث است و نشان می‌دهد که آثار فرهنگی و هنری می‌توانند چه کمکی به میراث‌فرهنگی کنند. در حوزه میراث‌فرهنگی محتواهایی هست که سال‌هاست در کتابخانه‌ها آرشیو شده‌اند.‌ میراث دیجیتال ادبیات جدیدی در ایران است و منظور از میراث دیجیتال این است که در این بخش افراد خلاق و نوآور میراث‌فرهنگی را دیجیتالی کرده و در دسترس افراد قرار می‌دهند. چیزی که امسال برای خود من مهم بود، این بود که ایده‌ها و افراد صرفا در جشنواره فعالیت نداشته باشند و بتوانند در سال آینده بهتر دیده شوند. با همین رویکرد «سکوی امید به آینده» را راه‌اندازی کردیم تا این دوستان‌ بتوانند بیشتر دیده شوند.

🔸در ادامه سید حمیدرضا حسینی مدیر بخش «شعر و موسیقی» جشنواره گفت: ابتکار جشنواره چندرسانه‌ای که یک بخش مستقل را برای شعر و موسیقی و نماهنگ ایجاد کرده‌اند، قابل احترام است زیرا موسیقی میراث شنیداری ماست.‌ در نخستین سال با اینکه تبلیغات ویژه‌ای برای این بخش نداشتیم، اما از شهرهای زیادی آثار متنوعی برایمان ارسال شد. ما در انتخاب آثار علاوه بر موسیقی نواحی، مقامی، سنتی، ارکسترال از آثار امروزی نیز غافل نشدیم. داوران ارزشمندی هم در این بخش داشتیم که از شنیدن بخشی از این آثار شگفت‌زده شدند. در این رویداد ترکیبی از اجرای داوران و برگزیدگان جشنواره و گلچینی از هنرمندان استان را خواهیم داشت که در سعدیه به مدت دو شب برنامه موسیقایی اجرا می‌کنند.

ادامه این نشست به پاسخگویی به شرسش‌های خبرنگاران اختصاص یافت.

🔹تابش در پاسخ به پرسشی درباره دستاوردهای دو دوره قبل جشنواره و روند نمایش آثار برای عموم مردم و توجه به حفاری غیرمجاز در انتخاب آثار گفت: آثار جشنواره چند رسانه‌ای چند قسمت هستند؛ بخشی از آن‌ها قبلا پخش و دیده شده‌اند و بخشی از آثار نو و دیده‌نشده هستند./۲
🔻ادامه🔻
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbahi

میراث‌ باشی

30 Oct, 17:10


۳
به اعتقاد ما این جشنواره می‌تواند افراد را نسبت به میراث‌فرهنگی حساس کند تا آثاری در این حوزه تولید کنند. کار فرهنگی امری تدریجی است و به عقیده من این رویداد توانسته است توجه افراد را به خود جلب کند. کار دیگر جشنواره چندرسانه‌ای گفت و شنود بیشتر ما با اهالی هنر، رسانه و تولیدکنندگان محتواست. مطمئنا توجه به حفاری غیرمجاز باید جزو اولویت‌های ما باشد که به هنرمندان و تولیدکنندگان محتوا اعلام شود. این دغدغه باید تبدیل به یک پویش ملی شود.

🔹دبیر جشنواره درباره توجه به آثار مکتوب و پژوهش درباره ادوار گذشته این رویداد عنوان کرد: قطعا متن در همه آثار هنری به مثابه ستون فقرات است، به همین دلیل در چند بخش به آثار مکتوب از جمله فیلمنامه و شعر و ترانه جایزه اهدا می‌کنیم. حتی در بخش «میراث‌بانان آینده» نیز به بخش مکتوب توجه داریم.

🔹وی ادامه داد: جشنواره را مستندسازی کرده‌ایم و این‌ مساله به ما‌ مجالی می‌دهد که نظرات و نقدهای رسانه را جمع‌آوری کنیم. همچنین جلسات آسیب‌شناسی نیز در وزارتخانه‌ برگزار می‌شود. به نظر من هنوز برای اعلام فراخوان پژوهشی جشنواره و اینکه یک گروهی مشخصا به پژوهش و آسیب‌شناسی جشنواره بپردازند، زود است.

🔹تابش درباره حذف بخش کتاب در این دوره گفت: با توجه به استقبال از این بخش، قرار است بخش کتاب و رساله به صورت مستقل برگزار شود.

🔹دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی بیان کرد: جشنواره مسئول تولید نیست، بلکه یک ویترین مهم برای رصد، پایش، تجلیل و استعدادیابی است‌. اطمینان دارم که این جشنواره تاثیر زیادی روی تولیدکنندگان محتوا و هنرمندان می‌گذارد. جشنواره چندرسانه‌ای رویدادی تخصصی است و مخاطبان‌ مشخص خود را دارد. به همین دلیل تلاش وزارتخانه در این بوده است که امکان جدیدی را برای تقویت گفتمان حفاظت از میراث‌فرهنگی و اطلاعات مردم ایجاد کند.

🔹تابش درباره ارتباط با دانشگاه‌ها گفت: در شورای سیاستگذاری ما شخصیت‌های دانشگاهی حضور داشتند و قطعا توقع ما این است که ایده‌های خودشان را مطرح کنند و همچنین ارتباطاتی با دانشگاه‌ها رقم بخورد.

🔹دبیر جشنواره عنوان کرد: رایگان شدن موزه‌ها در تمام کشور تبعات مالی دارد و تصمیم درباره آن در اختیار وزیر میراث‌فرهنگی است. در جلسه آسیب‌شناسی امسال آقای دارابی اعلام کردند که روابط عمومی وزارتخانه یک جایزه مستقل برای خبرنگاران میراث‌فرهنگی در نظر بگیرد.

🔹محمد کلهر مدیر روابط‌عمومی معاونت میراث‌فرهنگی عنوان کرد: ما‌ امسال فراخوان جایزه خبرنگاران را تهیه کرده بودیم که به سقوط هلیکوپتر رئیس جمهوری برخورد کرد و متوقف شد.

🔹در ادامه محمد یاری بیان کرد: خوشبختانه در حوزه «میراث دیجیتال» آثار و فناوری‌های مختلف و عجیبی برای ما امسال شده بود‌. ما سه بخش اقتصاد دیجیتال، سکوهای دیجیتال و هنرهای دیجیتال داشتیم، در بخش اقتصاد دیجیتال آثار بلاک چین داشتیم و 3 مورد از آثارمان آثار از بین رفته را بر اساس مطالعه و بررسی اسناد، بازسازی دیجیتال کرده بودند.

🔹تابش درباره جایزه بخش شیراز توضیح داد: جایزه بخش شیراز به منظور توجه به آثاری درباره میراث‌فرهنگی شیراز است که آثار ارزشمندی برایمان ارسال شده است. ما امسال چند اثر مرمت شده و کمتر دیده شده از فیلمخانه ملی ایران دریافت کرده‌ایم که این آثار در جشنواره اکران خواهند شد. همچنین در بخش شعر و موسیقی، میراث‌بانان آینده و... به هنر شیراز و استان فارس توجه ویژه شده است.

🔹وی گفت: شهردار شیراز به درخواست ما لایحه ای به شورای شهر شیراز ارسال کردند و مترو در ایام برگزاری جشنواره برای مردم شیراز رایگان شده است. همچنین تاکسی‌های اینترنتی هم در شهر شیراز تخفیفاتی به مسافران خود ارائه می‌کنند.

🔹کفاش‌زاده نیز درباره توجه به حفاری آثار میراث‌فرهنگی در کارگاه‌های مربیان اظهار کرد: ما در کارگاه‌هایی که برای مربیان کانون برگزار خواهیم کرد، درباره توجه به حفاری و نگهداری از آثار میراث‌فرهنگی هم برنامه‌هایی داریم تا این دغدغه از سوی مربیان به کودکان و نوجوانان منتقل شود.

🔹در پایان نشست از پوستر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی با طراحی مینا سادات‌حسینی و عمس هربرت کریم مسیحی رونمایی شد.

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 16:59


📹تهران از استانبول و دبی جا ماند؟

▫️یکی از فعالان فضای مجازی در شبکه اجتماعی ایکس یا همان توئیتر، اشاره‌ای به تعداد پروازهای خروجی در فرودگاه امام خمینی داشته است.

▫️به گزارش اکوایران، او مدعی شده که تعداد پروازهای خارجی فرودگاه امام خمینی از پروازهای فرودگاه استانبول و دبی، کمتر است.

▫️در برنامه فکت‌چک، این مسئله مورد بررسی قرار گرفته که آیا این گزاره صحت دارد یا خیر.

📺 @ecoiran_webtv

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 13:24


📸مرگ عروس‌های دریایی در ساحل خواجه‌عطا

🔸ساحل خواجه‌عطا در بندرعباس در روزهای اخیر شاهد مرگ پرشمار عروس‌های دریایی و انتقال آن‌ها توسط امواج دریا به ساحل است.

🔸به گفتۀ کارشناسان این پدیده با تغییر فصول تقریباً عادی است و هر ساله کم‌وبیش اتفاق می‌افتد./فارس
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 12:26


🔺 محمد درویش، کارشناس محیط زیست در گفت و گو با «انتخاب»:

‼️ تالاب‌های ما قربانی توسعه کشاورزی شده‌اند


🔸 افتخار مدیران فارس این بود که در رقابت با خوزستان گندم تولید می‌کنند اما حالا شاهد یکی از بدترین فرونشست‌ها جهان در فارس هستیم

🔸 دشت مرودشت وضعیت بسیار بدی دارد و تحت جمشید و پاسارگاد و نقش رسم در آن قرارگرفته

🔸 گزارش‌ها می‌گویند ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع در ایران فرونشست ۲ سانتی را تجربه می‌کند؛ بخش‌های زیادی از ایران در حال از دست رفتن است

جزئیات در👇👇
https://www.entekhab.ir/003Tg3

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 12:15


‼️«جهان‌صنعت» حواشی آثار تاریخی در محوطه اداره میراث فرهنگی کرمانشاه را بررسی می‌کند

🔺اثر تاریخی دور‌ریز ندارد

🖋
#نادر_نینوایی


🔹 هفته گذشته انتشار تصاویر تپه‌ای از خرده‌سفال و آجرهای لعاب‌دار در اداره میراث فرهنگی کرمانشاه خبرساز شد و نقدها و گلایه‌هایی جدی را از سوی فعالان میراث فرهنگی به‌دنبال داشت. آن‌طور که رسانه «میراث‌باشی» برمبنای گزارشی ارسالی نوشته، آثاری از ادوار مختلف در لا‌به‌لای آشغال و دورریزهای ساخت‌وساز اداره میراث فرهنگی کرمانشاه وجود داشته است.

🔹در این خصوص اما یک استاد دانشگاه و باستان‌شناسان برجسته کشور به «جهان‌صنعت» گفته که در باستان‌شناسی چیزی به‌نام دورریز وجود ندارد و باید در نظر داشت که ممکن است در سال‌های آتی فناوری‌ای ایجاد شود که بتواند با آنالیزِ دقیقِ همین خرده‌سفال‌ها، اطلاعاتی جدید درخصوص شیوه زیست، معیشت و نکات با اهمیت زندگی گذشتگان را استخراج کند. با توجه به این استدلال به نظر می‌رسد که اقدام بهینه، نگه‌داشتن خرده‌سفال‌های تاریخی در بانک سفال و یا مخازن مخصوص است.

📍رد ادعای دورریز داشتن آثار تاریخی

🔸دکتر محمداسماعیل اسمعیلی جلودار، رییس انجمن علمی باستان‌شناسی ایران و شورای پژوهشی و فناوری موسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران ضمن تاکید بر اینکه نمی‌تواند بدون بازدید دقیق راجع‌به اشیای موجود در اداره میراث فرهنگی کرمانشاه صحبت کند به ذکر رویه کلی درخصوص آثار اکتشافی در کاوش‌های باستان‌شناسی پرداخت.

🔸وی در توضیح رویه‌های کلی درخصوص آثار اکتشافی در پژوهش‌های باستان‌شناسی با ذکر اینکه اشیای به‌دست‌آمده در یک تقسیم‌بندی کلی به دو گروه اشیای موزه‌ای و اشیای مطالعاتی قابل تقسیم هستند به «جهان‌صنعت» گفت: در باستان‌شناسی چیزی به‌نام «دورریز» نداریم و در واقع شاید به‌سبب نبود امکانات و بودجه کافی جهت نگهداری یافته‌های سفالین که فراوانی آن بسیار بالاست سنتی از قدیم وجود داشته که برخی این خرده‌سفال‌های باقی‌مانده را در سایت محل اکتشاف دفن می‌کردند و اکنون نیز این رویه ادامه دارد. اما اگر مجموعه قطعات سفالی مستندنگاری و عکاسی‌شده و به امین اموال اداره یا موزه تحویل داده شود، در مرحله بعد این مجموعه باید برای نگهداری بلندمدت به محل‌هایی که به این منظور تعریف شده است منتقل شوند. انبار موزه یا اداره و یا در برخی مکان‌های پژوهشی نظیر موسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران یا موزه ایران ‌باستان «بانک سفال» وجود دارد که اشیا برای مطالعات تکمیلی بعدی باید به این اماکن منتقل و نگهداری شوند. در این بانک سفال در واقع سفال‌هایی که خواه مربوط به کاوش و خواه بررسی باستان‌شناسی محوطه‌های باستانی باشد و مستندنگاری شده و یا در مرحله ثبت قرار دارند با ذکر مشخصات کامل نگهداری می‌شود.

🔸این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ادامه افزود: هدف از نگهداری این سفال‌ها انجام مطالعات تکمیلی و آزمایشگاهی پس از زمان کوتاه کاوش یا بررسی باستان‌شناسی است. همچنین در این مرحله اگر محققی بخواهد آزمایش بین‌رشته‌ای روی مواد فرهنگی از جمله سفال انجام دهد و یا مطالعه مجددی صورت بگیرد با کسب اجازه از سرپرست کاوش یا بررسی باستان‌شناسی و مرکز متولی آن، این اقدام انجام خواهد گرفت.

🔸اسمعیلی جلودار در ادامه گفت: توجه داشته باشید وقتی که مجموعه قطعات سفالین به‌ویژه در زمان بررسی سطحی محوطه‌ای باستانی نمونه‌برداری می‌شود و به قولی از سطح محوطه برداشته می‌شود بخشی از داشته‌های فرهنگی سطح محوطه خالی از اثر شده است. اگر قرار باشد خرده‌سفال‌ها دور ریخته شود دسترسی محققین به این یافته‌های ارزشمند که کلید گاه‌نگاری محوطه‌هاست و سند تاریخی بودن و به‌نوعی شناخت کامل آن محوطه است، از بین خواهد رفت و برای دسترسی دوباره به یافته‌ها و انجام کاوش هم صرف هزینه و بودجه کافی ضروری است که همیشه این شرایط فراهم نیست. همچنین در صورت عدم مستندنگاری محل دفن یافته‌های سفالین مدفون‌شده در خود محل و یا حتی انتقال آن به محلی غیر از محل کشف آن به‌دلیل یک سهل‌انگاری یا واقعه‌ای غیرقابل پیشبینی (نظیر از دست دادن بخش بزرگی از بایگانی اطلاعات کاوش‌های باستان‌شناسی که اخیرا در زمان جابه‌جایی مرکز اسناد پژوهشکده باستان‌شناسی به شیراز رخ داد)، ممکن است مستندات این یافته‌ها نابود شده و حتی ممکن است سال‌ها بعد که باستان‌شناسان محل دورریزها را بررسی کنند، گمراه شوند و حتی اگر باستان‌شناس حرفه‌ای نباشد ممکن است محل کشف سفال‌ها را به‌عنوان محوطه تاریخی به ثبت برساند!/جهان صنعت

https://jahanesanat.ir/?p=496318

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

30 Oct, 11:54


🔸از ۲۲ اکتبر، به مناسبت هزار و هشتصدمین سالگرد بنیانگذاری شاهنشاهی ساسانی، به کوشش احسان شواربی، ویترینی در بخش سکه‌های موزهٔ تاریخ هنر وین برای معرفی سکه‌های شاهنشاهان ساسانی اختصاص داده شده است.

🔸این سکه‌ها تصویر نیم‌تنهٔ هر پادشاه را با تاج منحصر به فرد او در روی سکه نشان می‌دهند. پشت سکه‌ها نیز یک آتشدان زرتشتی را نشان می‌دهند. این آتش مقدس، نمادی از آتشی است که هر شاه ساسانی در آغاز حکومت خود روشن می‌کرده است.

🔸ساسانیان یک نظام پولی قوی و یکپارچه را بنا نهادند که تفاوت زیادی با نظام پولی پیشین اشکانیان داشت. همزمان، روم درگیر یک بحران اقتصادی شدید بود. حدود میانهٔ سدهٔ سوم میلادی، درهم نقره‌ای ساسانی به خلوص تقریبی ۹۴ درصد رسید، در حالی که آنتونینیانوس رومی کمتر از ۴۵ درصد نقره داشت و در دههٔ ۲۶۰ میلادی به سکه‌ای مسی تبدیل شد.

🔸این امر به‌وضوح ارزش و قدرت پول جدید ساسانیان را نشان می‌دهد؛ چیزی که رومیان تنها می‌توانستند در آرزوی آن باشند.

عکس‌ها از میلاد عابدی

@nimruz_ir

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

28 Oct, 16:21


پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری موزهٔ ملی ایران برگزار می‌کند:
🔹 سلسله نشست‌های تخصصی (۵)

دور دوم نشست،
کوروش هخامنشی از افسانه تا واقعیت: در پرتو اسناد و مدارک تاریخی، پژوهش‌های باستان‌شناسی و زبان‌شناسی

🎤 سخنرانان:
دکتر حکمت‌الله ملاصالحی
دکتر نصرالله پورجوادی
دکتر شاهرخ رزمجو
دکتر کامیار عبدی
دکتر مهرداد ملکزاده
همراه با میزگرد تخصصی (نقد، پرسش و پاسخ)

🕰️ سه‌شنبه ۸ آبانماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۴ تا ۱۸

🏛️ خيابان سی تیر، تالار همایش‌های موزه ملی ایران

🖥️ پخش همزمان از تلویزیون اینترنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از آدرس
tv.richt.ir
▫️روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

28 Oct, 16:15


🔺پنج جستجوگر گنج در ورامین دستگیر شدند


🔻محمدرضا تاجیک رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین گفت: جستجوگران گنج که با حفاری غیرمجاز به دنبال کشف اشیا عتیقه و تاریخی بودند به دام قانون گرفتار شدند.

🔻وی با اظهار این خبر افزود: به دنبال گزارشی مبنی فعالیت مشکوک و انجام حفاری غیر مجاز در حیاط یک دامداری واقع در یکی از محلات روستای حصارقاضی از توابع بخش‌جوادآباد شهرستان ورامین، طی عملیاتی که توسط عوامل پرتلاش نیروی انتظامی و با همکاری نیروی یگان حفاظت این اداره انجام شد، ضمن شناسایی محل مورد نظر و حضور در منطقه، از حفاری غیرمجاز جلوگیری و پنج نفر از عاملان این حفاری غیرمجاز دستگیر و به همراه سایر ابزارآلات حفاری کشف شده تحویل مراجع قانونی شدند.

🔻 تاجیک گفت: پس از این عملیات، با همکاری نیروی یگان حفاظت، کارشناسان میراث فرهنگی در محل مورد نظر حضور یافته و پس از بررسی‌های لازم، اقدام حفاران مذکور به‌ عنوان حفاری غیرمجاز به قصد تحصیل اموال تاریخی تشخیص داده شد.

🔻 وی تصریح کرد: در همین راستا پرونده‌ قضایی عوامل دستگیر شده تشکیل و این موضوع از طریق مراجع قانونی در حال پیگیری است.
@mirasbashi

میراث‌ باشی

28 Oct, 15:23


🔺مجموعه تاریخی توسکاسرای رامسر در معرض تخریب

🔸مجموعه خدماتی و پذیرایی قدیمی توسکاسرای رامسر با این‌که یکی از زیرساخت‌های آماده شهر برای پذیرایی از گردشگران محسوب می‌شود، سالها به دلایل نامعلوم بدون استفاده و به حال خود رها شده که این وضعیت نگرانی‌هایی را برای شهروندان و دوستداران بافت تاریخی این شهر ایجاد کرده است.

www.irna.ir/xjRX82

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

27 Oct, 18:31


🔺کدام کشورها بیشترین تعداد مسافران هوایی را دارند؟

🖊#شهرزاد_زمانی

‼️ایالات متحده، چین و اتحادیه اروپا، بازار جهانی حمل‌ونقل هوایی را از نظر تعداد هواپیماها، تعداد شرکت‌های هواپیمایی و ترافیک مسافری تحت سلطه دارند.

▫️ایالات متحده

▪️ایالات متحده بزرگ‌ترین ناوگان هواپیماهای مسافربری و بیشترین تعداد شرکت‌های هواپیمایی را در جهان دارد. صنعت هواپیمایی ایالات متحده در سال ۲۰۲۳،  بیش از هفت هزار و ۶۰۰ هواپیما داشت.

▫️چین

▪️چین در رتبه بعدی قرار دارد و به سرعت، در هر دو بخش «تعداد هواپیما» و «ترافیک مسافری» در حال رشد است. این کشور بیش از سه هزار و ۷۰۰ هواپیمای مسافربری دارد.

▫️اتحادیه اروپا

▪️اتحادیه اروپا (با کشورهایی مانند بریتانیا، آلمان و فرانسه به عنوان بازیگران کلیدی) نیز در سطح بالایی از ترافیک هوایی قرار دارد.

▫️هند

▪️هند که بخش هواپیمایی آن به سرعت در حال گسترش است و سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کند، یکی دیگر از بازیگران مهم صنعت هوایی است.| تجارت‌نیوز

🔗ادامه در لینک زیر:

https://tejaratnews.com/n/4mRg

@tejaratnews

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

27 Oct, 18:12


🔴 سارقان اموال عمارت تاریخی شوکت آباد بیرجند دستگیر شد

🔸 رئیس پلیس آگاهی خراسان جنوبی از دستگیری ۲ سارق و ۲ مالخر سرقت از مجتمع گردشگری عمارت تاریخی شوکت‌آباد و کشف اموال مسروقه در شهرستان بیرجند خبر داد.


سرهنگ کاظم صادقی:
🔸 با وقوع یک فقره سرقت در مجتمع گردشگری باغ و عمارت تاریخی شوکت آباد شهرستان بیرجند بررسی موضوع و دستگیری سارق یا سارقان در دستور کارآگاهان پلیس آگاهی استان قرار گرفت.

🔸 کارآگاهان پلیس آگاهی استان خراسان جنوبی با انجام اقدامات اطلاعاتی و روش‌های علمی و نوین کشف جرم، ۲ سارق و ۲ مالخر را شناسایی و پس از هماهنگی با مقام قضائی متهمان را در چند عملیات ضربتی دستگیر و اموال مسروقه را کشف کردند.

🔸 متهمان در بازجویی‌های پلیسی, در اظهارات خود منکر هرگونه جرم و اتهامی شدند اما با روبه رو شدن با شواهد موجود و ارائه مستندات به ناچار لب به اعتراف گشوده و به سرقت از مجتمع گردشگری باغ و عمارت تاریخی شوکت آباد اعتراف کردند.

🆔 @snntv

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

27 Oct, 17:46


🔺 پرریسک‌ترین شهر ایران از نظر فرونشست زمین، اصفهان است

📍علی بیت‌اللهی، مدیر بخش مرکز زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات راه:

🔸فرونشست اصفهان از سال ۱۳۹۷ به این طرف که جریان دائمی زاینده‌رود قطع شده تشدید شده است. به نظر من پرریسک‌ترین شهر ایران از نظر فرونشست زمین، اصفهان است.

🔸بسیاری از آثار تاریخی اصفهان از جمله میدان نقش جهان، ۳۸۵ مرکز آموزشی و ۲۸۰ مسجد در پهنه‌ی فرونشست قرار دارند.

🔸۱۱ استان کشور، بالای ۱۰ سانتی‌متر فرونشست در سال دارند که بسیار عدد بزرگی است.

🔸در ۵ الی ۱۰ سال آینده به یک بحران فراگیر می‌رسیم که برای اقدام دیر است./انتخاب
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

27 Oct, 13:04


📍اعتماد گزارش داد:

🔺فرونشست دشت مرودشت ۳۰ سانت شده است؛ نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است


‼️مهدی زارع گفت: تهدید اصلی متوجه بنای کعبه زرتشت است که در محوطه نقش رستم، روی زمین ساخته شده و همین امروز هم به ‌طور مستقیم در معرض فرو نشست قرار گرفته و متاسفانه، نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است.

📍روزنامه اعتماد با مهدی زارع، رییس مرکز پیش‌بینی زلزله و استاد زلزله‌شناس گفت‌‌وگو کرده است. بخش‌های مهم این گفت‌‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

حدود ۲۰ سال قبل، آب مورد نیاز کشاورزی و دامپروری در این دشت، از عمق حدود ۴۰ تا ۵۰ متری زمین برداشت می‌شده اما هم ‌اکنون حتی در عمق ۳۲۰ متری چاه‌های عمیق هم به آب نمی‌رسند!برداشت گسترده از منابع آب زیرزمینی در دشت مرودشت، موجب بیشترین میزان فرونشست در این دشت شده به گونه‌ای که میزان فرونشست دشت مرودشت طی سال‌های اخیر به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانت در سال رسیده که عدد بسیار زیادی است. محوطه‌های باستانی تخت جمشید و نقش رستم هم در مجاورت دشت مرودشت است که بخش‌هایی از این محوطه‌ها هم به دلیل فرونشست دشت، در معرض آسیب قرار گرفته است.

مجموعه تخت جمشید، گستره بزرگی با سیستم آبیاری و کانال‌کشی است و البته در این مجموعه، حدود ۵۵سال قبل مستحدثاتی برای برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ساله ایجاد شد که این مستحدثات در معرض آسیب است چون اغلب، در دشت آبرفتی ساخته شده است. در محوطه باستانی نقش رستم هم البته آرامگاه ۴ پادشاه هخامنشی در صخره ساخته شده و بنابراین، هر اتفاقی در دشت بیفتد، آرامگاه‌ها آسیب نمی‌بیند.

تهدید اصلی متوجه بنای کعبه زرتشت است که در محوطه نقش رستم، روی زمین ساخته شده و همین امروز هم به ‌طور مستقیم در معرض فرو نشست قرار گرفته و متاسفانه، نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است. 


ما آسیب‌هایی که به محوطه کعبه زرتشت وارد شده را دیدیم. شکاف‌ها در محوطه کعبه زرتشت در حال گسترش است و البته شیوه برخورد با این شکاف‌ها تا امروز این بوده که روی شکاف‌ها را بپوشانند که این نحوه برخورد با شکاف، همان چیزی است که‌در زمین کشاورزی اتفاق می‌افتد اما محوطه کعبه زرتشت، زمین کشاورزی نبوده و بنابراین، پرکردن شکاف‌ها، روش منطقی و درستی نیست.

 در محوطه نقش رستم، یک جوی زه‌کش درست کرده‌اند که ایجاد این جوی زه‌کش، یک اقدام کاملا غیرعلمی است علاوه بر اینکه نحوه حفر این جوی این گونه است که انگار تعدادی کارگر را آورده‌اند تا کف محوطه را به این شیوه کنده‌کاری کنند. محوطه باستانی نقش رستم با یک گاراژ اتوبوسرانی فرق داشته و نباید به این شکل زه‌کشی می‌شد که به نظر من، همین زه‌کشی کف محوطه نقش رستم، موجب توسعه شکاف‌ها شده. 

ظرف دو یا سه سال اخیر، میراث فرهنگی استان فارس جز دریافت وجه بلیت از گردشگران ورودی، هیچ کاری برای نگهداری و پایش و مرمت در این محوطه انجام نداده و البته اقدامات پیش از این سه سال هم چندان قابل تعریف نبوده است.

به ما گفتند که به دنبال بارندگی شدید فروردین و اردیبهشت امسال در دشت مرودشت، داخل ترانشه‌ای که سال‌ها قبل توسط کاوشگران و باستان‌شناسان حفر شده بود، آب جمع شده و رییس محوطه هم به این نتیجه رسیده که همین ترانشه قدیمی را توسعه بدهند تا به یک جوی زهکش طولانی تبدیل شود که حالا داخل همین جوی زهکش هم شکاف ایجاد شده و البته که ایجاد این زهکش، کاملا غیراصولی و غیرقانونی و خلاف پروتکل نگهداری و پایش و مرمت میراث فرهنگی است ولی با این حال، چاره این چند ماه این بوده که برای هر قسمتی از محوطه نقش رستم که دچار آبگرفتگی شده، به همین شیوه متوسل شده‌اند. برداشت من این است که مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس که ظرف ۵ یا ۶ ماه اخیر هم منصوب شده، فرد علاقه‌مندی است که برای استفاده از نظرات کارشناسان و جلوگیری از اقدامات عبث تلاش می‌کند.

آنچه در مورد محوطه نقش رستم می‌توان گفت این است که چندین گسل در همان رخ سنگی که آرامگاه ۴ پادشاه هخامنشی ساخته شده، وجود دارد ولی هخامنشیان در همان زمان از وجود شکستگی گسله با خبر بودند و با هوشمندی از این شکستگی‌های گسله برای زهکش آب استفاده کرده‌اند. طبق اطلاعاتی که تاکنون داریم، طی ۲۵۰۰ سال اخیر زلزله مهمی در محوطه تخت جمشید و نقش رستم اتفاق نیفتاده اما این به آن معنا نیست که در این محوطه هرگز زمین‌لرزه بزرگی اتفاق نخواهد افتاد.

طبق نظریه‌ای آزمون نشده و به عنوان یک پیش‌فرض، گفته می‌شود که تخت جمشید بر اثر وقوع زمین‌لرزه تخریب شده و اسکندر نقشی در تخریب تخت جمشید نداشته ولی بعضی دیگر از ایرانشناسان می‌گویند که ممکن است حضور اسکندر در تخت جمشید با وقوع زمین‌لرزه همزمان شده باشد چون اسکندر نمی‌توانسته با یک حمله، آن کاخ‌های باشکوه را از بین ببرد.

🔻ادامه در لینک زیر🔻

https://www.didbaniran.ir/fa/tiny/news-204544

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

27 Oct, 10:15


🎥شهر صاحب ندارد/دانشگاه تهران چگونه بدون مجوز چنین گود برداری کرده است

🔸ناصر امانی عضو شورای شهر تهران با اشاره به واکنش معاون شهردار در خصوص عدم مجوز دانشگاه تهران برای ساخت برج های سه قلو گفت:مگر شهر صاحب ندارد که گود برداری با چنین وسعتی انجام شده است.
🔸اگر این اتفاق رسانه ای نمی شد با این ساخت و سازها چه برخوردی می شد.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 17:27


🔺معرفی داوران و آثار منتخب بخش «میراث دیجیتال» جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی

‼️داوران و آثار پذیرفته شده بخش «میراث دیجیتال» سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی معرفی شدند.

🔸به گزارش ستاد خبری جشنواره، یونس شکرخواه، امیر سحرخیز و محمدحسین سجادی نیّری به عنوان اعضای هیئت داوران، آثار رسیده به بخش میراث دیجیتال سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی  را داوری می‌کنند.

🔸در نهایت از میان آثار رسیده به بخش «اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی»، پلتفرم Luxrare به سرپرستی جواد محمدزاده، پلتفرم Dapperbox به سرپرستی جواد محمدزاده، اپلیکیشن ایوا به سرپرستی نسرین گرگین و ربات مو سی تو به سرپرستی شرکت نوسازی عباس‌آباد به جشنواره راه یافتند.

🔸از مجموع آثار رسیده به بخش «سکوهای دیجیتال»، پلتفرم ساشار به سرپرستی ابوالفضل فلاح، اپلیکیشن لرستان سفر به سرپرستی آتوسا رحمتی، چندرسانه‌ای سوزن‌دوزی به سرپرستی مهدی خاقانی، صفحه جهان باستان شناسی به سرپرستی آرش صوقدار، اپلیکیشن آذربایجان به سرپرستی نسرین شهابی، شهر فرنگ به سرپرستی حسین واعظ شهیدی، ریلز سازه‌های آبی شوشتر به سرپرستی علی شمس، ریلز میدان آزادی به سرپرستی محمد وشینه، ریلز تنگ چوگان به سرپرستی امیرحسین میرمعینی، ریلز توریست ویتنامی به سرپرستی بهمن مردانلو، ریلز خرم‌آباد به سرپرستی عارف زیودار، ریلز برای ایران به سرپرستی ابوالفضل دهقان، ریلز تهران به سرپرستی محمدرضا یک فلاح، ریلز شاعر روس به سرپرستی محمدرضا بوشچه، ریلز اصفهان به سرپرستی سعید هادیان، صفحه اینستاگرام به سرپرستی خشایار لهراسبی  و ریلز خانه حاج آقا علی به سرپرستی مهدی سطانی‌نژاد برای حضور در جشنواره انتخاب شدند.

🔸همچنین از آثار رسیده به بخش «هنرهای دیجیتال»، بازنمايي دیجیتال سردر از دست رفته باغ زرشک اصفهان به سرپرستی شعله وحدت‌پور، بازی واقعیت مجازی راز گمشده در کویر به سرپرستی سیدمحمدهاشم حکیمی، انیمیشن ویدئومپینگ تاريخ پيدايش يزد به سرپرستی علی نیکوکار، موشن‌گرافیک آتشکده چهار طاقی نیاسر به سرپرستی امیر مزرعتی، بازسازی و پرینت سه‌بعدی لوله سفال خاکستری موزه کرباسی به سرپرستی مهشید صفایی، مدلسازی و رندر خانه تاریخی افصحی بادرود به سرپرستی مصطفی آزاد و اسما خامه‌چیان، جلوه‌های ویژه دالان بهشت به سرپرستی مصطفی چکینی، میراث مقدس به سرپرستی احسان سنائی راد، مستند واقعیت مجازی کاخ گلستان به سرپرستی علیرضا اخباری، مدل سه بعدی مسجد کبود تبریز به سرپرستی امین رنجبری، سامانه مرمت بناهای تاریخی به سرپرستی اسماعیل ربانی‌نیا، سماع به سرپرستی ندا تنهائی‌مقدم، مدل سه بعدی خانه تاریخی منوچهری به سرپرستی داوود ایزدی، راز شهر به سرپرستی حامد دوستی، تور مجازی ایرانگردی به سرپرستی امید جعفرنژاد، مدل سه بعدی خانه شیخ‌الاسلام اصفهان به سرپرستی عطیه قربانی و ماشین گردشگری برقی بافت تاریخی شیراز به سرپرستی فاطمه جهانگیری به مرحله داوری رسیدند.

🔸نتایج داوری بخش «میراث دیجیتال» جشنواره ۱۵ آبان ماه اعلام خواهد شد. مدیریت این بخش را محمد یاری بر عهده داشته است.

🔸سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی با شعار «ایران ما، میراث ما؛ میراث ما، ایران ما» ۱۵ تا ۱۸ آبان‌ماه، به دبیری علیرضا تابش از سوی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و به میزبانی استانداری فارس، در شیراز برگزار می‌شود.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 13:08


🔺روال عادی پروازهای فرودگاه امام/ آسیب‌ پدافند فرودگاه کذب است

📍مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره):

🔸هم اینک وضعیت پروازها در فرودگاه امام عادی است و پذیرش مسافران انجام می‌شود و پیش‌بینی می‌شود به‌زودی همه پروازها طبق برنامه انجام شود.
🔸انجام پروازهای پنج شرکت هواپیمایی خارجی «فلای دبی»، «الجزیره»، «ایرعربیا»، «شام ویگز» و «سلام‌ایر» از امشب
🔸از سرگیری پروازهای شرکت‌های ترکیش، امارات و قطر از ۱۰ آبان به بعد
🔸آسیب وارده به سامانه پدافندی فرودگاه امام(ره) کذب محض است.
🔸فرودگاه امام یک فرودگاه مسافری است و اصلا سامانه پدافندی در آن وجود ندارد./ ایرنا
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 13:05


این نامه‌ی نهادهای مردمی را امضا کنید؛

اعتراض به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در مورد جزایر ایرانی (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسا)

دبیرکل محترم سازمان ملل متحد، جناب آقای آنتونیو گوتروش

رئیس محترم کمیسیون اتحادیه‌ی اروپا، سرکار خانم اورزولا فون‌ در لاین

با سلام و احترام،
ما ــ شماری از نهادها و سازمان‌های مردمی کشور تاریخی ایران ــ به‌عنوان نمایندگانی کوچک از مردم ایران و صدایی از میان میلیون‌ها ایرانی ــ که همواره برای حفظ تمامیت ارضی کشور خود ایستادگی کرده‌اند ــ مراتب اعتراض شدید خود را نسبت به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در خصوص مالکیت سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی (در بیانیه‌ی پایانی نشست مشترک رهبران کشورهای عضو «شورای همکاری خلیج فارس» و سران اتحادیه‌ی اروپا به ریاست جناب آقای شارل میشل رییس شورای اروپا و امیر قطر که روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه ١۴٠٣ هجری خورشیدی در شهر بروکسل برگزار شد) اعلام می‌داریم...

متن کامل نامه و نام نهادهای صادرکننده در بُن‌سازه‌ی (پلتفرم) کارزار؛
www.karzar.net/165044

@anjomanafraz

@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 12:27


🔺آغاز تغییر مدیران استانی؛ جانفشان می‌رود؟!

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ برخی منابع از انتخاب میترا جلوداری، مدیر پیشین روابط عمومی شرکت توسعه‌فضاهای فرهنگی شهرداری به عنوان مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران طی روزهای آتی خبر می‌دهند.

🔸جلوداری با رتبه کارشناس ۱۲ ، تحصیلاتی در حوزه معماری و شهرسازی دارد‌ و جزو کارشناسان شهرداری تهران به شمار می‌رود . در صورتی که صحت این خبر تایید و او جایگزین پرهام جانفشان شود به نظر می‌رسد این پست را باید مدیون و مرهون فعالیت‌های سیاسی‌‌اش در ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان و حزب اتحاد ملت باشد.

🔸به گزارش میراث باشی؛ پرهام جانفشان عراقی با تحصیلات حوزه عمران اردیبهشت ۹۸ به عنوان مدیرکل جدید میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان تهران منصوب شد.

🔸او پیش از این مدیرعامل صندوق احیا و بهره‌برداری بناهای تاریخی بود.

🔸جانفشان از جمله مدیران کیش بود که همراه علی اصغر مونسان راهی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی( وزارت کنونی) شد‌.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 05:28


🔺پروازها از ساعت ۹ به روال عادی برمی‌گردد

🔸سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری از بازگشت پروازها به روال عادی از ساعت ۹ صبح امروز شنبه خبر داد.
🔸مسافران حتماً با شرکت‌های هواپیمایی در ارتباط بوده و به ویژه به پیام‌های ارسالی از سوی شرکت‌ها دقت کنند.
🔸همچنین در خصوص زمان دقیق پرواز یا تاخیر در پروازها، از شرکت‌های هواپیمایی کسب خبر کنند.
🔸مسافران پیش از عزیمت به سمت فرودگاه حتماً از فرودگاه مبدا در خصوص پرواز کسب اطلاع کنند.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

26 Oct, 05:12


🔺سیمان‌کِشی بر روی آرامگاه صخره‌ای فالونک!

تارنمای مهرگان: #سیاوش_آریا

🔸خرابکاران بیمار و«وَندال گرایان»یادمان های تاریخی و فرهنگی بر روی آرامگاه صخره ای بسیار ارزشمند و نامدار به«فالونَک»در شهرستان مَرودَشت سیمان کشیده و چهرۀ یادگار پارسیان را خَدشه دار کرده و آسیب های برگشت ناپذیری را برجای گذاشته اَند.

🔸اما خرابکاران بیمار و«وَندال گرایان»بر روی آرامگاه صخره ای و بسیار ارزشمند«فالونک»و در جای جای آن سیمان کشی کرده و چهرۀ یادگار پارسیان را خَدشه دار کرده اند. به سخنی روشن تر،افراد فرومایه و نابخرد با سیمان در سراسر آرامگاه«فالونَک»یادگاری نویسی کرده و آسیب های فراوان و برگشت ناپذیری را بر جای گذاشته اند که دل هر دوستدار فرهنگ و تاریخ ایرانی به درد می آید و چیزی جز غم و افسوس برای دوستداران میراث فرهنگی بر جای نمی ماند.

🔸سخن درخُور نگرش و نکتۀ غم اَنگیز داستان آن جا است که بدانیم همۀ خرابکاری و سیمان کشی ها بر روی یادگار پارسیان کار برخی از کوهنوردان و صخره نوردان است.

🔸زیرا دسترسی و بالا رفتن از این آرامگاه باستانی غیرممکن و بسیار دشوار است و تنها با تجهیزات مورد نیاز می توان بدان دست یافت.

🔸شوربختانه سابقۀ خرابکاری و یادگاری نویسی بر روی یادمان های تاریخی به ویژه آن دسته از یادگارهای تاریخی که در کوه ها و صخره ها بوده و دسترسی بدان سخت است از سوی برخی از کوهنوردان و صخره نوردان نادان و بیمار در سراسر ایران بسیار است و تنها به یک نمونه بَسَنده خواهد شد. آرامگاه باستانی یا گوردخمۀ دَربند صحنۀ کرمانشاه که در سینۀ کوهی جای دارد از سوی همین کوهنوردان با رنگ یادگاری نویسی گسترده شده است که نگارنده در بازدیدهای میدانی از آن،بینندۀ چُنین خرابکاری هایی بوده است....

گزارش کامل و نگاره های بیش‌تر را در پیوند زیر ببینید:

https://www.mehrganaria.ir/Maghale_View.aspx?Code=20899

#آرامگاه_صخره_ای_فالونک
#سیمان_کشی_بر_روی_آرامگاه_فالونک

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DBek8hKy3Sc/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==


http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

25 Oct, 17:06


🔸خانواده‌ای در روستای افین خراسان جنوبی در حال جمع آوری خار و خاشاک زرشک های برداشت شده.

ویدیو: علی آقاجان‌زاده
#ایران_زیبا
@sahandiranmehr

@mirasbashi

میراث‌ باشی

24 Oct, 15:52


🔺استان همدان چه مشکلاتی در حوزه میراث فرهنگی دارد؟

🔹#همدان_گردش  فهرستی از مشکلات حوزه میراث فرهنگی را به تفکیک شهرستان ها در استان همدان را بررسی کرده است که میتواند مورد توجه وزیر میراث فرهنگی و استاندار همدان در خصوص تصمیم گیری برای آنها قرار گیرد.

🔹شهرستان همدان:
🔹تعیین تکلیف ادامه رفع موانع ثبت جهانی بافت تاریخی همدان
ایجاد معاونت گردشگری در استانداری همدان
↙️تعیین تکلیف مدیریت سایت موزه میدان امام خمینی همدان
مرمت و جداره سازی اصولی #بازار همدان
🔴تکمیل هر چه سریعتر موزه منطقه ای، سایت موزه خیایان باباطاهر
🟠راه اندازی دستکند #ارزانفود

🔹شهرستان ملایر:
🔗خرید و تملک کامل #خانه-منصوری
📍رفع موانع ثبت تپه #نوشیجان در فهرست میراث جهانی یونسکو
🔰جلو‌گیری از تخریب و مرمت بزرگترین قلعه تاریخی استان همدان «سلیمان خان بوربور»
🟥تزریق اعتبار برای پایان تکمیل #مینی ورد
🟨کاوش و استفاده گردشگری از دستکند #انوچ

شهرستان نهاوند:
🟦بازگشایی مجدد موزه نهاوند و بازگشت اشیا تاریخی از همدان
🟪مطالعه و تدوین پرونده ثبت جهانی منظر طبیعی سراب های نهاوند.
🟫ادامه کاوش در #تپه_نقارچی و‌تبدیل آن به سایت موزه
ایجاد هتل و اقامتگاه مناسب در شهر نهاوند
🟥ایحاد زیر ساخت برای مجموعه سراب های این شهرستان

شهرستان اسد آباد:
🟥بازگشایی آب انبار شاه عباسی
🟨ایجاد موزه مستقل برای نگهداری آثار تاریخی اسد آباد
🟦ایجاد زیر ساخت در تالاب های اسدآباد برای پرنده نگری و تلاش برای باز گرداندن تالاب های خشک شده

شهرستان کبودر آهنگ:
🔘تبدیل #حمام_اعظم به موزه 
🔴رفع موانع ثبت جهانی #غار_علیصدر
🟡مرمت و احیا قلعه #باشقورتاران

شهرستان رزن:
🟢خرید و مرمت و احیا  خانه تاریخی #یگانه

شهرستان فامنین:
🔹نجات #معبد_حاجی_خان و جلوگیری  ساخت #پتروشیمی در کنار آن
🔹مرمت و احیا برج #خوش آباد و تبدیل آن به جاذبه گردشگری

شهرستان تویسرکان:
🔹کاوش دست دستکند #دهبنه
🔹مرمت قلعه تاریخی #اشتران و تبدیل آن به اقامتگاه  سنتی
🔹واگذاری کاروانسرا #فرسفج و تبدیل آن به هتل بوتیک
🔹تعیین  تکلیف سرمایه گذار منطقه قلندر سیاه

#همدان_گردش  پادمان حفظ میراث فرهنگی ایران
@hamedangardesh
در اینستاگرام  هم می توانید ما را دنبال کنید

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

23 Oct, 18:56


🔺 حریم پل‌های تاریخی اصفهان را از معنا خالی نکنید
 
🖋مهرناز شهباز


🔸حرائم و منظر آثار و بافت‌های تاریخی برای شهری مثل اصفهان باید خط قرمز باشد. چرایی این موضوع را باید در اهمیت حفظ هویت تاریخی و فرهنگی این شهر جستجو کرد؛ ظرفیتی که باید در شرایط فعلی اصفهان بیشتر از پیش در راستای گردشگری پایدار حراست شود اما اگر این حرائم در مسیر بازنگری، کوچک‌ سازی شوند، باید بدانیم، معنای حفاظت و حراست را باخته‌ایم.

🔸اصفهان شهری با بحران کم‌آبی، آلودگی هوا و فرونشست، باید ناچارا، با قیمت گزاف هم که شده از صنعت و کشاورزی عبور و بر روی ظرفیت‌های گردشگری‌اش در مسیر پایدار سرمایه‌گذاری کند، اما این راهبرد در سایه حفاظت بایسته از سرمایه‌های گردشگری شهر یعنی بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی است.

🔸حریم آثار تاریخی، اولین سپر حفاظتی است که اگر از حد و حدود آن‌ کوتاه بیایم، این آثار را در معرض خطرات احتمالی چون آسیب، تخریب و مخدوش شدن منظر قرار داده‌ایم.

🔸گوشته حریم پل‌های تاریخی اصفهان، از پل مارنان تا پل شهرستان تا حدودی متغییر است اما در این حریم که در سال ۱۳۷۶ مصوب و ابلاغ شده است، ارتفاع ساخت و سازها نباید بیشتر از ۹ متر باشد. حالا فرض کنید حریم پل تاریخی خواجوی اصفهان، کوچک‌ترشود، در این صورت قطع یقین ساخت و سازهایی با ارتفاع بیشتر در پس زمینه پل پیشروی خواهند کرد و آنچه قربانی می‌شود، منظر این المانِ تاریخی شهر اصفهان است. ناگفته نماند که همین حالا هم بارها منظر پل‌های تاریخی شهر اصفهان از جمله خواجو بواسطه نادیده گرفتن ارتفاع‌ مصوبِ پل‌های تاریخی که در طرح تفصیلی هم لحاظ شده است و همچنین خلاء قوانین و ضوابط طراحی منظر مخدوش شده است، حالا تصور کنید این حرائم بازنگری و کوچک‌سازی هم بشوند، آن زمان باید به یکباره فاتحه منظر این شناسنامه‌های تاریخی شهر اصفهان را خواند.

🔸این موضوع برای میدان نقش جهان، چهارباغ، پل‌های تاریخی، لکه باقی‌مانده‌های بافت‌های تاریخی اصفهان  و بسیاری از تک‌بناها دارای اهمیت است چرا که تغییر غیراصولی حریم می‌تواند منجر به آسیب‌های جبران ناپذیر برای این آثار بشود به نحوی که هویت و ماهیت آن‌ها را دچار خسارت کند. از سویی گردشگران کشورهای جهان به دلیل تجربه زیست  و تنفس در چنین فضاهایی، شهر اصفهان را به عنوان مقصد سفر خود گزینش می‌کنند و حالا اگر زمزمه‌هایی از بازنگری یا کوچک‌ سازی حرائم بشنویم باید آن را زنگ خطری برای امکان تهدید سرمایه‌های هویتی شهر بدانیم که بی برو برگرد، اصفهان با توجه به شرایط اقلیمی و بحران کم‌آبی ناچار است برای توسعه پایدار به آن‌ها متوسل شود.

🔸آنچه مشاوران میراث فرهنگی، شهرسازی و معماری در تدوین طرح تفصیلی اصفهان، به عنوان حرائم بافت‌ها و بناهای تاریخی تعریف و بر اساس آن ضوابط نوشته‌اند، یک سند و قانون کارشناسی است که اگر قرار باشد از حد و حدود آن، بنا به شرایطِ  فشار برخی نهادها چون شهرداری یا حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی  که میراث فرهنگی و بافت‌های تاریخی را مانع توسعه عمرانی می‌دانند، پایین‌تر نشست، قطعا این موضوع می‌تواند برای یک شهر تاریخی چون اصفهان خطرناک باشد.

🔸مطرح شدن موضوع  بازنگری حرائم در دفاعیه وزیر محترم میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع دستی برای کسب رای اعتماد مجلس شورای اسلامی، از آن جا آب می‌خورد که به گفته وی «بسیاری از نمایندگان مجلس از حریم آثارتاریخی ناراضی هستند و باید این حریم‌ها مورد بازنگری قرار گیرد.» موضوعی که با استقبال نمایندگان و البته اعتراض کارشناسان ، باستان‌شناسان و فعالان میراث‌فرهنگی مواجه بود.

🔸مدت زمان زیادی از مطرح شدن طرح بازنگری حرائم و واکنش‌های جامعه کارشناسان میراث فرهنگی و باستان‌شناسان  نمی گذرد که در شهر اصفهان از لزوم بازنگری حرایم آثار شاخصی چون پل‌های تاریخی صحبت می‌شود، موضوعی که مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان در نشست خبری روزهای گذشته، اشاره گذرایی به آن داشت و این موضوع را مطرح کرد که « ... حریم پل‌های تاریخی ما، یک حریم بی‌معنایی است آنچنان که تا پنج خیابان آن طرف‌ ترِ پل‌ها، حریم تعریف شده‌؛ مردم را گرفتار و از میراث فرهنگی زده کرده‌ایم. »

‼️بی‌معنا دانستن حریم پل‌های تاریخی اصفهان آن هم از سوی متولی بناهای تاریخی استان تامل برانگیز و حتی زنگ خطری است که باید شنیده شود تا با نگاه آسیب‌شناسی پیش از آنکه دیر شود،  به این موضوع مهم  رسیدگی کرد.

www.irna.ir/xjRTmn
@mehrnaz_shahbaz


instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

23 Oct, 18:33


🔻ادامه🔻

🔸در حالی که هنوز در تپه هگمتانه آثار مادی کشف نشده اس، در سایت موزه میدان مرکزی تعداد زیادی سفال خاکستری مادی کشف شده، در واقع  در این سایت موزه سه لایه تاریخی به تصویر کشیده یعنی از دوره مادها به عنوان زمان شکل‌گیری همدان تا دوره هخامنشیان( پایه ستون) و اشکانیان و اسلامی( چاه‌های دوره ایلخانی و قاجار) آثار نوشته در این محل موجود است.

🔸با کاوش‌های سال ۹۶ مشخص شد میدان مرکزی شهر همدان که هم اینک به محل سایت موزه میدان امام تبدیل شده در  دوره مادها و هخامنشی محل مسکونی بوده که در اوایل دوره اشکانیان به محلی متروکه و گورستان تبدیل شد که این تابوت‌های کشف شده مبین این موضوع است.

🔸در این سایت تابوت انواع تدفین‌ها از جمله تابوت جنین سقط شده به صورت کوزه خمره تابوت یک زن و مرد عاشق که در آغوش هم فوت کردند و دیگر اقلام شامل چرخ آسیاب، چرخ روغن گیری و امثالهم وجود دارد.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

23 Oct, 18:32


🔺اقای وزیر! با تامین نیروی انسانی سایت‌موزه میدان مرکزی همدان را نجات دهید!

📍شهرداری بخشید؛ توپ در زمین میراث

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ نخستین سایت موزه کشور در میدان امام خمینی (ره) شهر همدان با ۱۴ میلیارد تومان اعتبار و با حضور استاندار همدان و جمعی از مدیران ۲ شهریور ۱۴۰۱ آماده بهره‌برداری شد.

🔸اما اکنون در ۲۲ مهرماه ۱۴۰۳ سید مسعود حسینی پس از مطالبات فعالان میراث فرهنگی در نامه‌ای به شماره ۲۰۰۱٤۰۳۸۳۰۰ خطاب به معصوم علیزاده مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نوشت: «با عنایت به طراحی و ساخت سایت موزه مرکزی میدان امام خمینی (ره) همدان توسط این شهرداری و با توجه به اینکه محل یاد شده جز اماکن تاریخی این شهر  است، لذا این شهرداری آمادگی خود را جهت واگذاری محل مذکور در راستای مدیریت بازدید کنندگان داخلی و خارجی و همچنین نظارت و حفاظت از اشیاء تاریخی کشف شده به آن اداره محترم اعلام می‌دارد.
لطفا دستور فرمایید اقدام لازم در این خصوص صورت پذیرد.»

‼️به گزارش میراث‌باشی؛  این سایت موزه  ۹۰ درصد مواقع به روی عموم بسته است و شهرداری آن را باز نمی‌کند چرا که نه تخصص آن را دارد نه موزه‌دار و راهنما دارد، حتی برای این سایت موزه نگهبانی در نظر گرفته نشده وضعیت نظافت آن هم که دیگر جایی برای بحث باقی نمی‌گذارد .

🔸در حالی که اکنون شهرداری در اقدامی مثبت حاضر به واگذاری موزه به اهل آن شده است، زمزمه‌هایی از گوشه و کنار به گوش می‌رسد که میراث فرهنگی استان همدان حاضر به پذیرفتن این مسئولیت به دلیل عدم داشتن منابع انسانی و یگان حفاظت نیست!

🔸این اتفاقات در حالی رخ داده که اکنون سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی در استان همدان به سر می‌برد و فردا راهی همدان است.

کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان از وزیر درخواست دارند با تامین منابع انسانی جلوی فاجعه‌های بعدی در خصوص این سایت موزه گرفته شود چرا که به گفته این کارشناسان و فعالان میراث عکس‌های ناخوشایندی از آسیب‌ها و تخلفات اجتماعی اعم از تزریق و توزیع مواد مخدر، بزه‌کاری ، خودکشی، ادرار  و ... به دست مسئولان  رسیده است به طوری که حتی برخی پیشنهاد داده‌اند این سایت موزه با خاک پر شود و یاحتی برای تامین امنیت مثلا به پاسگاه نیروی انتظامی تبدیل شود!

🔸درخصوص اهمیت این سایت موزه‌ همین بس که در پرونده ثبت جهانی همدان که بازار از آن حذف شد، همدان امتیاز معیار سوم یونسکو یعنی شهری که دارای تداوم ‌تاریخی است را کسب کرد اما ایکوموس جهانی و یونسکو اعلام کردند که این مهم فقط برای تپه هگمتانه محرز شده که هم از دوره اشکانی تا دوره اسلامی و معاصر آثار و مقالات بین‌المللی دارد هم یافته‌های قابل بازدید. اما ایکوموس جهانی اعلام کرده این موضوع در خصوص بازار همدان برای ما محرز نشده که این محدوده هم دارای تداوم تاریخی چندهزار ساله است.

🔸کارشناسان می‌گویند حالا اگر در کنار سایت موزه دو کاوش در بازار انجام شود که نشان دهد محدوده بازار روی انباشت لایه‌های  تاریخی ساخته شده و فرضا بیش از ۲ هزار سال قدمت دارد، می‌توان سال دیگر بازار را هم ثبت جهانی کرد.

‼️‼️اکنون سایت موزه یکی از آن مدارک است اما کفایت نمی‌کند و یونسکویی‌ها خواهان شواهد بیشتری هستند.

🔸این درحالی است که عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر به عنوان سومین خیابان پایان یافته به میدان مرکزی شهر همدان از ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ با یکصد میلیارد ریال اعتبار آغاز شد و شانزدهم اردیبهشت ماه کشف یک بنای تاریخی در عمق ۱.۵متری زمین، روند اجرای این طرح را متوقف کرد. در نهایت کارشناسان میراث فرهنگی با آثاری از دوره قاجار، ایلخانی و سلوکی  پیدا شد و با مطالبه‌گری کارشناسان و فعالان میراث‌فرهنگی روی  این آثار قرار است شیشه نصب شود. اما درهر دو مورد مسئولان همدان باید به این نتیجه معقول برسند که شهرداری باید برای حفاظت آثار هزینه کند اما این میراث فرهنگی است که مکلف به محافظت است چون متخصص است و دانش آن ذا دارد.

🔹اداره کل میراث فرهنگی همدان به راحتی می‌تواند سایت موزه میدان مرکزی همدان( امام خمینی) را تبدیل به پایگاه بافت تاریخی همدان کند هم وسط میدان ۶۰ متر فضای اداری برایش تامین می‌شود، هم سایت موزه صاحب راهنما و تورلیدر می‌شود. در صورتی که برای خرید دفتر پایگاه دست‌کم باید ۶۰-۷۰ میلیارد تومان هزینه کند آن هم در حالی که شهرداری رایگان این محل را در اختیارش قرار داده است.

🔹در صورتی که علیزاده می‌تواند از فرصت حضور وزیر بهره بگیرد و دو نیروی یگان و یک کارمند برای این مجموعه درخواست کند.

🔸سایت موزه‌ همدان در زمینی به مساحت یک هزار و ۳۰۰ متر مربع با اسکلت فلزی، نماسازی با آجرنما و کف سازی با سنگ گرانیت  ساخته شده است.
🔻ادامه🔻

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

23 Oct, 15:39


🔺هواپیمایی‌های ترکیه، پگاسوس، امارات، لوفت هانزا و قطر، تمامی پروازهای خود به ایران را تا اطلاع ثانوی تعلیق کردند
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

23 Oct, 15:07


🔺۸ روستای ایران جهانی می‌شوند؟
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 17:17


✔️ توصیه به مردم و شاه برای تهیه آش مخصوص به وقت شورش افغان و سقوط اصفهان


«راست است، فتنه افاغنه در کار است. ما هم خود به علاوه تدارک دولتی، تدارک دعایی کرده، قدغن فرموده‌ایم در اندرون‌ها که رجال و نساء سادات موسوی، نخود را لا إله إلا الله بخوانند، صباحا و مساء در کارند.
ان شاء الله، آش معتبری فراهم کرده، به گَل خلق خدا می‌خورانیم، از باطن اجداد موسویه دفع بلا خواهد شد، از جناب شما ملتمس دعا هستیم که دولت خواهی فرموده‌اید».

✔️منبع:« طب الممالک» رساله به پادشاه صفوی تالیف «سیدقطب‌الدین محمد نیریزی شیرازی» از فقها و حکما و اندیشمندان سیاسی اواخر دوره صفویه

امروز سالگرد سقوط اصفهان(صفویه) است
@sahandiranmehr

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 16:50


به مناسبت روز روستا
📽دعوت هستید به مشاهده مستند‌ هِدِه

🔰آرشیو برنامه تلوبیون

✴️شبکه مستند
🆔https://telewebion.com/live/mostanad?e=0xf6b7bca
✴️ شبکه افق
🆔https://telewebion.com/episode/0xbbe2285


instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 16:47


📖 فصلنامه شماره ۱۰۳ اثر (زمستان ۱۴۰۲) منتشر شد.

🔸فصلنامه اثر به صاحب امتیازی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری منتشر شد.

#فصلنامه_اثر
#معمار
#ميراث_فرهنگي
#پژوهشگاه_میراث‌فرهنگی_و_گردشگری
#journal

@richt1

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 16:04


🎥 سال گذشته ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار گردشگر ورودی داشتیم

📍مسلم شجاعی، مدیر کل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی :

🔸سهم درآمد ناخالص ما از گردشگری ۶ میلیون و ۴۰۰هزار است، هر نوع گردشگری به نوع و سبک سفر هزینه‌اش متفاوت است، این عدد با توجه به قابلیت‌ها و پتانسیل‌های ایران عدد پایینی است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 15:42


🎥«چی نداریم که گردشگر به ایران نمی‌آید؟»

🔸مسلم شجاعی، مدیر کل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفتگو با برنامه گمانه

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 13:42


🔺پیشنهادی با رویکرد توسعه‌ای به وزارت میراث فرهنگی

📍جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات:

🔸‏به‌نظر می‌رسد مجموعه اقدامات تبلیغی و مقطعی که در پاسخ به گستاخی بیگانگان نسبت به جزایر سه‌گانه #خلیج_فارس انجام گرفته، کافی و مؤثر نبوده است.

🔸پیشنهاد می‌شود دولت در اقدامی عاجل، با ایجاد یک تشکیلات رسمی با رویکرد توسعه‌ای به وزارت میراث فرهنگی و گردشگری مأموریت دهد تا یکی از معاونت‌های ستادی و ادارات خود را در جزایر ( #تنب_بزرگ_تنب_کوچک_و_ابوموسی ) مستقر کند.

🌐آخرين اخبار و تحليل مديريت شهري
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
@simamodiriatshahri

‼️البته میراث‌باشی هم به سیاست‌مداران و دولتمردان گوشزد می‌کند کلیه نوار ساحل جنوبی از خوزستان تا سیستان و بلوچستان نیاز به توجه ویژه‌ای در خصوص کاوش‌های باستان‌شناسی و مرمت و حفاظت آثار دارد.

‼️در سایه توسعه ناپایدار و الویت‌بخشی به طرح‌های عمرانی بدون پیوست فرهنگی در حالی که کشورهای حاشیه خلیج فارس و اسرائیل به کاوش‌های باستان‌شناسی و حفاظت از محوطه‌هایشان می‌پردازند، محوطه‌ها، بناها و بافت‌های حاشیه خلیج فارس ایران یکی پس از دیگری قربانی طرح‌های عمرانی می‌شود.

‼️این در حالی است که با توجه به شیطنت‌های سیاسی کشورهای دیگر در خصوص تمامیت ارضی ایران، لازم و واجب است دولت در نوار ساحلی جنوب ایران تمرکز بیشتری بر میراث فرهنگی، باستان‌شناسی، موزه‌داری، میراث‌ناملموس، معرفی و آموزش این داشته‌ها به مردم ایران و جهان داشته باشد.

📍یکی از این ظرفیت‌ها «دانش لنج‌‌سازی خلیج فارس» است که به ثبت جهانی رسیده است اما متاسفانه در خطر بودن این میراث ناملموس ایرانی نه تنها متوقف و یا حتی کند نشده، که جایگزینی لنج‌های فایبرگلاس، انقراض نسل استادکاران ایرانی و کاهش کارگاه‌های لنج‌سازی، استفاده از نیروی کار ارزان و پاکستانی و به واسطه آن، رواج و جایگزینی دانش لنج‌سازی پاکستانی‌ها، مهارت لنج‌سازی ایران را در تهدید بیشتری قرار داده است. در پاره‌ای مواقع، حتی وجود مصوبه‌هایی مثل محدودیت تردد و سوخت لنج‌های چوبی و سنتی در دریا، حیات این میراث باستانی ایران را به چالش کشیده است.

🔸یک مصوبه حکم به بسته شدن دفتر حیات لنجهای چوبی سنتی در ساحل خلیج فارس و دریای عمان از چابهار تا آبادان را داده بود.

🔸مصوبه ای که می‌خواست لنجهای فایبرگلاس و فلزی را جایگزین لنج‌های چوبی کند این مصوبه ۵ سال زمان تعیین کرده تا لنج‌های زیر ۵۰۰ تن امحا شوند.

🔸هدف از اجرای این مصوبه حذف ابزار قاچاق کالا از دریا انتقال فعالیتهای غیر رسمی به رسمی و تجاری رونق فعالیتهای کشتی سازی داخلی و خدمات تعمیر و نگهداری آنها و نیز افزایش ایمنی دریایی است.

🔸 ۹۹ درصد از لنجهای چوبی نوار ساحلی جنوبی کشور شامل این مصوبه می‌شدند‌. این در حالی است که پرونده دانش سنتی لنج‌سازی از جمله پرونده‌هایی است که باعث شد تا نام خلیج فارس در حافظه یونسکو ثبت شود.

🔸بارها سرمایه‌گذاران خواستار مرمت و احیا و تبدیل برخی از این لنج‌ها به لنج‌های گردشگری، رستوران و اقامتگاه بومگردی و لنج‌هایی برای عبور و مرور گردشگران شده‌اند.

#خلیج_فارس

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 13:12


🔺 یک فوریت الزام شهرداری به ثبت اطلاعات اموال فرهنگی و تاریخی در سامانه جام

🗣 در صحن شورا تصویب شد

🔸 یک فوریت طرح «الزام شهرداری تهران نسبت به ورود و ثبت اطلاعات اموال فرهنگی، تاریخی و هنری در سامانه جام» در جریان دویست و هفتاد و سومین جلسه شورا مورد بررسی قرار گرفته و مصوب شد.

مشروح خبر👇🏼
https://shoratehran.ir/sun/927B73)


instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 13:10


🎥 بازدید ۳۸۰ هزار نفر از نمایشگاه صنایع دستی و گرشگری تبریز

tabriz.iribnews.ir
@IRIBTABRIZ

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 12:24


🏝فراخوان مقاله دومین کنفرانس بین‌المللی اقتصاد دریاپایه با رویکرد «حکمرانی در گردشگری دریایی و ساحلی»

https://press.fanoosedarya.ir/80469/

🔹فانوس دریا حامی رسانه‌ای این کنفرانس است.

🌊🇮🇷🌊🇮🇷🌊🇮🇷🌊🇮🇷🌊🇮🇷
🟦 دومین کنفرانس اقتصاد دریاپایه

📍بندرعباس

🗓۴-۳ بهمن ۱۴۰۳

🌐 cbme2.hormozgan.ac.ir

📞 07633753365

📧 [email protected]

👥 chat.whatsapp.com/IQYTs1zn4ONIm4hYe3InCu

👥 ble.ir/join/7qb3D3Yd1B


instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 12:08


🔺توییت چند روز پیش مهدی رجحانی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین که موجبات دلنگرانی بیشتر فعالان میراث فرهنگی و حافظان بافت تاریخی را فراهم کرد.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 12:04


🔺مدیریت شهری بافت تاریخی قزوین را دریابد

🖋
#نادر_نینوایی

🔸 قزوین یکی از شهرهای تاریخی و دارای بافت قدیمی و ارزشمند در کشور است که میراث فرهنگی فراوانی را در خود جای داده است. در یک دهه گذشته اما سیر پرشتاب توسعه شهری، بافت قدیمی و تاریخی این شهر را با چالش جدی مواجه کرده است.

🔸به دنبال طرحی که مدیریت شهری قزوین برای بازکردن مسیر در یکی از محله‌های قدیمی این شهر به نام بلاغی دنبال کرده است، فعالان میراث فرهنگی و دوستداران تاریخ ایران، نگرانی‌هایی را ابراز کرده‌اند. در این خصوص آن‌طورکه یکی از فعالان میراث فرهنگی قزوین به «جهان‌صنعت» گفته بیم ایجاد گسست در این محله قدیمی و آسیب به آثار تاریخی یا حرایم آنها، در صورت اجرایی شدن پروژه احساس می‌شود.

🔸در این رابطه خبرنگار «جهان‌صنعت» موضوع را از مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین نیز پیگیری کرد و وی از عزم این اداره کل جهت ایستادگی در برابر هر اقدامی که بافت و آثار تاریخی قزوین را با مخاطره مواجه کند، خبر داد.

🔸علیرضا خزائلی، مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین، درخصوص چالش‌های بافت تاریخی قزوین و نگرانی‌ها از ایجاد مسیر انصاری شرقی به «جهان‌صنعت» گفت: سال‌ها است که مدیریت شهری از اجرای مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی سر باز زده و آن را انجام نمی‌دهد و در نظر دارد که پیشنهاد تغییرات در طرح را ارائه دهد.

🔸 وی در پاسخ به این پرسش که نظر میراث فرهنگی در رابطه با اینکه اولویت پیاده از این محور حذف شود، اهداف طرح جابه‌جا شده یا طرح قبلی که عبور خیابان از بناهای ثبت ملی نظیر حمام بلاغی یا مسجد و مدرسه حیدریه پی گرفته شود چیست؛ گفت: یک چنین طرح‌هایی از نگاه میراث فرهنگی از اساس باطل و غیر‌ممکن است. در هر صورت امکان اینکه بناهایی که ثبت ملی شده‌اند مورد تعرض قرار گیرد وجود ندارد و چه در سطح استان و چه در سطح ملی این ایستادگی و صلابت به قوت خود باقی است.

🔸 در جلساتی بوده که نگاه‌ها و تغییرات درخصوص طرح‌ها مطرح شده است و میراث فرهنگی به صراحت الزامات و موارد مورد نظرش را مطرح کرده است. درنهایت هر پیشنهادی که قرار باشد اجرایی شود، بدون اخذ مجوز از شورای‌عالی معماری و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قطعا غیرممکن بوده و عمل نکردن براساس این ضوابط تخلف بارز محسوب می‌شود و دستگاه قضا و همچنین مدیریت استان اجازه هرگونه دست‌اندازی و عملیات اجرایی برخلاف طرح مصوب شورای‌عالی معماری و شهرسازی را نخواهند داد.

🔸سعید زارع‌پور، فعال میراث‌فرهنگی قزوین، درخصوص نگرانی‌های کنونی فعالان میراث فرهنگی گفت: «این نگرانی‌ها از آن جهت است که محله بلاغی در سالیان متمادی و از زمانی که نخستین تخریب‌ها در بافت تاریخی قزوین شکل گرفت، به نسبت کمتر آسیب دیده است و این محله تنها محله‌ای است که دچار گسست نشده است. این محله، محله‌ای وسیع است که پیوستگی و انسجام اجتماعی در آن برقرار است و به تعبیری محله هنوز زنده است. اجرای پروژه اما افزون بر خطر تخریب آثار تاریخی، یا آسیب به حرایم آن برای خود محله نیز آسیب‌زا است و بیم آن می‌رود که تجربه تلخ انصاری غربی و محله‌های سمت خیابان مولوی تکرار شود.»

🔸در نهایت باید اذعان داشت باتوجه به اینکه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قزوین خود بر لزوم حفظ آثار و بناهای تاریخی و اجرای اصولی طرح‌ها تاکید دارد، این امیدواری وجود دارد که بتواند در برابر نگاه توسعه‌طلب شهری ایستادگی کرده و شرایط را برای حفظ بافت تاریخی ارزشمند قزوین فراهم کند.

https://jahanesanat.ir/?p=494267

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 11:42


🔻هشدار نارنجی نسبت به تشدید بارش در ۲۱ استان

سازمان هواشناسی نسبت به تشدید بارش در ۲۱ استان و کاهش ۸ تا ۱۲ درجه‌ای دما در ۲۸ استان هشدار داد.


🔸سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجی‌رنگ نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی هشدار داده و آورده است: وقوع رگبار باران، رعدوبرق، کاهش محسوس دما، وزش باد شدید، بارش برف در نواحی سردسیر و در ارتفاعات پدیده مه دوشنبه (۳۰ مهرماه) در اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و خراسان شمالی، سه‌شنبه (اول آبان‌ماه) در اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی، ارتفاعات سمنان، آذربایجان شرقی و نیمه جنوبی آذربایجان غربی و چهارشنبه (۲ آبان‌ماه) در اردبیل، گیلان، مازندران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، شمال کردستان، دامنه و ارتفاعات در استانهای قزوین، البرز، تهران، سمنان و گلستان، بوشهر، جنوب یزد، شمال کرمان و نیمه شمالی فارس پیش‌بینی می‌شود/ ایسنا

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 08:28


🔻«جشنواره چند رسانه‌ای میراث‌فرهنگی» پلی بین هنرمندان صنایع‌دستی و میراث‌فرهنگی است/ نمایش هنرهای سنتی ۱۶ شهر و روستای جهانی در شیراز

دبیر جشنواره چند رسانه‌ای میراث‌فرهنگی از برگزاری نمایشگاه آثار فاخر صنایع‌دستی به عنوان یکی از برنامه‌های این جشنواره در شیراز خبر داد و گفت: این جشنواره پلی بین هنرمندان و میراث‌فرهنگی است.

🔸علیرضا تابش با بیان اینکه نمایشگاه آثار فاخر صنایع‌دستی به منظور ترویج و معرفی صنایع‌دستی به عنوان یک اقتصاد هویت بنیان در حاشیه برگزاری جشنواره چند رسانه‌ای دیده شده است، اظهار کرد: صنایع‌دستی روایتگر صنعت و هنر نیاکان و بیانگر هنر و ذوق مردم هر کشور است.

🔸او افزود: طبق مصوبه شورای سیاستگذاری این جشنواره، با همت معاونت صنایع دستی و اداره کل فارس و هنرمندان پرآوازه صنایع دستی این استان، تلاشمان بر این است تا با نمایش ظرفیت‌ها و پتانسیل صنایع دستی فارس در چارچوب برگزاری نمایشگاه و کارگاه‌های آموزشی زنده، با مشارکت مردم و انجمن‌ها و نهادهای تخصصی جلوه‌هایی از این میراث ملی ایرانیان را عرضه کنیم.

🔸این مسئول با اشاره به این که مردم به خصوص جوانان مخاطب برنامه‌های متنوع این جشنواره در شیراز هستند، تصریح کرد: در نمایشگاه صنایع دستی شیراز، صنایع دستی و هنرهای سنتی ۱۶ شهر و روستاهای جهانی به نمایش در خواهد آمد.

🔸او افزود: در این نمایشگاه صنایع دستی، دو هنرمند حضور خواهند داشت که به صورت زنده و تجربه محور اجرا خواهند کرد تا مردم با فرایند تولید اثر هنری آشنایی بیشتری پیدا کنند.

🔸دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی از راه اندازی مرکز عرضه محصولات صنایع دستی در «گذر حافظ» خبر داد و گفت: مشارکت معنادار هنرمندان از سراسر کشور و ارسال بیش از سه هزار اثر در بخش‌های مختلف این جشنواره از مزیت های جشنواره امسال است. از طرفی امسال به لحاظ کیفی در برخی از بخش‌ها، رشد کیفی موثری را در آثار دریافت شده شاهد هستیم و امیدواریم مردم شیراز و مخاطبان جشنواره بتوانند در فرصت چند روزه برگزاری، این آثار را ببینند و درباره آن بحث و گفتگو داشته باشند چرا که این جشنواره پلی بین هنرمندان و میراث فرهنگی است.

🔸تابش توجه هنرمندان به روایت‌گری خلاقانه در حوزه‌های مختلف میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را یکی از اثرات این جشنواره ذکر کرد و افزود: به بهانه برگزاری این دوره از جشنواره در شیراز، هشت فیلم مستند کوتاه با هدف معرفی هنرمندان صنایع‌دستی استان فارس و به سفارش اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس تهیه و تولید شد.

🔸او در خصوص فهرست فیلم‌های پرتره هنرمندان صنایع‌دستی فارس تصریح کرد: مستند «هفت رنگ» ساخته امین برنجکار، مستند «مانی» ساخته افشین آریافر، مستند «صفر کاری» ساخته بهرام سلمانی، مستند «صدر قلم» ساخته مهدی فلامرزی، مستند «فروزان» ساخته محمد ناصری‌راد، مستند «بازگشت عکس‌ها» ساخته علی بلندنظر ، مستند «میراث دستان ماندگار» ساخته امیر قربانی و مستند «چهل تن» ساخته امین قناد شیرازی آثاری هستند که در این بخش فعالیت می کنند.

🔸او با تاکید بر معرفی هنرمندان صنایع‌دستی به زبان هنر و رسانه اظهار کرد: اقدامی که در فارس شده قابل تقدیر است و این جریان می‌تواند در همه استان‌های کشور مورد توجه هنرمندان و تولیدکنندگان محتوا قرار گیرد.

🔸سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی با شعار «ایران ما میراث ما؛ میراث ما ایران ما» نیمه دوم آبان‌ماه در شهر تاریخی شیراز برگزار می‌شود.

https://s8.uupload.ir/files/img-20241021-wa0001_hfek.jpg

instagram.com/miras_bashi
@mirssbasji

میراث‌ باشی

22 Oct, 07:36


🔻حضور رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

🔸به گزارش روابط‌عمومی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، «مصطفی ده‌پهلوان»، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ضمن حضور در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، با کاظم موسوی بجنوردی، رئیس این مؤسسه دیدار کرد.

🔸در این جلسه که محمدحسن سمسار، مشاور عالی بخش هنر و معماری؛ عنایت‌الله مجیدی، رئیس کتابخانه؛ محمد جعفری قنواتی، مدیر دانشنامۀ فرهنگ مردم ایران؛ مریم همایونی افشار، مدیر و فریبا افتخار، معاون بخش هنر و معماری این مرکز و هم‌چنین ذات‌الله نیکزاد، معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری حضور داشتند، موسوی بجنوردی از پیشینۀ کهن سرزمین ایران‌ و لزوم توسعه و تعمیق فعالیت‌های باستان‌شناسی برای واکاوی گذشتۀ پرافتخار وطن‌مان سخن گفت و اظهار امیدواری کرد همکاری‌های مشترک پژوهشی با پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای نیل به این مهم صورت پذیرد.

🔸در ادامه ده‌پهلوان، باستان‌شناسی را دانش گسترده‌ای توصیف کرد و گفت: ٩٨ درصد علوم می‌توانند دانش باستان‌شناسی کمک کنند.

🔸او در ادامه بیان کرد: متأسفانه سواد میراثی مردم خیلی‌پایین است و هنوز هم خیلی‌ها میراث فرهنگی را گنج و دفینه و زیرخاکی می‌دانند درصورتی‌که باستان‌شناسی بررسی تجربۀ زیستۀ نیاکان و کاربست آن در جامعۀ امروز است که اگر از آن استفاده می‌کردیم بحران آب و برخی مشکلات دیگر را نداشتیم. اما شوربختانه حفاران قاچاق در حال زیرورو کردن گورها هستند و از هزاران گوری که از گذشته تاکنون هم توسط باستان‌شناسان کاوش شده، بقایای زیستی آرشیوی چندانی نداریم. درحالی‌که این‌ها ذخایر کهن زیستی سرزمین‌مان هستند و این یعنی جوهرۀ میراثی کشور در حال نابودی است و کشورهای عربی شده‌اند بازارهای مرزی حراج آثار تاریخی ایران، و تا میراث فرهنگی پشتوانۀ مردمی نداشته باشد نمی‌شود حفظش کرد.

🔸ده‌پهلوان در پایان پیشنهاد کرد تفاهم‌نامه‌ای برای همکاری‌های مشترک تنظیم و کارگروهی میان پژوهش‌گران دو مؤسسه تشکیل شود.

🔸رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری هم‌چنین از کتابخانه، گنجینۀ پژوهشی ایرج افشار، بخش هنر و معماری و بخش فرهنگ مردم بازدید کرد و رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نسخه‌ای از کتاب «نیایشگاه‌های باستانی ایران جنوب‌غربی: محوطۀ مسجد سلیمان؛ از قرن هشتم ق.م. (مادها) تا قرن پنجم پ.م. (ساسانیان)» تألیف رومن گیرشمن و ترجمۀ اصغر کریمی از منشورات این مرکز را به او اهدا کرد.

https://s8.uupload.ir/files/img_20241021_110323_904_zpac.jpg

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 07:12


🔻کشف تازه باستان‌شناسان در حاشیه هامون

🔸باستان‌شناسان پس از شناسایی و بررسی منطقه «گیردی» در سیستان و بلوچستان و کشف قطعات ارزشمندی همچون سفال­‌های منقوش لعابدار، مُهره­‌های تزیینی، اشیاء سنگی و مفرغی و پیکرک انسانی، به این نتیجه رسیدند که احتمالا این مجموعه بیانگر یک فضای شهری متعلق به سده‌های میانی تا متأخر اسلامی است.

🔸مجتبی سعادتیان، سرپرست هیأت باستان‌شناسی قلعه «گیردی» با پایان فعالیت میدانی و بررسی روشمند این حوضه­ باستان‌­شناختی گفت: این بررسی با تیمی متشکل از ۵ باستان­‌شناس در مناطق بیابانی جنوب دشت سیستان به انجام رسید.

🔸او اظهارکرد: در این بررسی پیمایشی گام‌به‌گام و پس از شناسایی و ثبت آثار منقول و غیرمنقول فرهنگی در محدوده‌ای به وسعت حدود چهار هزار هکتار، محدوده­ پراکندگی حوضه­ فرهنگی قلعه گیردی مشخص شد.

🔸به گفته این باستان‌شناس، در این بررسی چهار قلعه، ۲۲ ساختار معماری، ۳ بنای صنعتی، ۷ تپه باستانی، ۱۴ کوره­ پخت سفال و آجر، ۷ گورستان، ۳۶ آرامگاه، ۳ آس‌باد و ساختارهایی در ارتباط با کنترل و انتقال آب شناسایی و برداشت فضاهای مختلف معماری آن به انجام رسید.

🔸معاون میراث‌ فرهنگی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی سیستان و بلوچستان افزود: از دیگر نتایج این بررسی می‌­توان به کشف قطعات ارزشمند منقول شامل سفال­‌های منقوش لعابدار، مهره­‌های تزیینی، اشیاء سنگی، اشیاء مفرغی، پیکرک انسانی و ... اشاره کرد.

🔸سعادتیان با بیان اینکه در این محدوده چند محوطه دوران پیش از تاریخ و تاریخی نیز مستندنگاری شد، گفت: بر اساس مطالعات اولیه و نظر به همگونی و همخوانی مواد فرهنگی منقول و غیرمنقول با یکدیگر از منظر دوره زمانی و ساختار معماری، احتمالا این مجموعه بیانگر یک فضای شهری متعلق به سده‌های میانی تا متأخر اسلامی است.

🔸سرپرست هیأت باستان‌شناسی قله گیردی همچنین بیان کرد: در دل این محدوده همانگونه که پیش از این ذکر شد تعدادی از محوطه‌های باستانی متعلق به دوران پیش از تاریخ و تاریخی نیز قرار دارد.

🔸محوطه باستانی گیردی در شهرستان هامون واقع در جنوب بخش سیستان استان سیستان و بلوچستان واقع شده و تا پیش از این اطلاعات باستان‌شناختی درباره آن در اختیار نبوده است./ ایسنا

isna.ir/xdS6V2

instagram.com/miras_bashi
@mirssbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 06:38


به‌منظور مستندسازی پرونده ثبت جهانی؛

🔻قلعه الموت تا اطلاع ثانوی تعطیل شد

🔸مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قزوین از تعطیلی قلعه حسن صباح در منطقه الموت به‌منظور مستندسازی برای تهیه پرونده ثبت جهانی و عدم امکان بازدید گردشگران خبر داد.

🔸علیرضا خزائلی روز دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ در این خصوص گفت: با توجه به ضرورت مستندسازی برای تهیه پرونده ثبت جهانی منطقه الموت، پله‌های دسترسی و داربست‌های حفاظتی قلعه جمع‌آوری شده و در حال حاضر شرایط ایمنی برای حضور گردشگران و بازدید از قلعه مناسب نیست.

🔸مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین افزود: به همین دلیل بازدید از قلعه الموت از روز سه‌شنبه اول آبان ماه تا پایان عملیات مستندسازی و اطلاع دوباره تعطیل اعلام می‌شود.

🔸او تصریح کرد: با برپایی دوباره داربست‌های حفاظتی و مناسب‌سازی شرایط بازدید، اطلاع‌رسانی لازم صورت خواهد گرفت.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 06:26


🔻همایش ملی رصدخانه‌ها و زیچ‌های ایران برگزار می‌شود

🔸به گزارش روابط عمومی طرح و ایده دروازه ملل، همایش رصدخانه‌ها و زیج‌ها، اولین همایش از سلسله همایش‌های آثار و ابنیه تاریخی و میراث مشترک ایران، با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اول آبان ماه امسال برگزار می‌شود
.

🔸محورهای این همایش که با حضور پژوهشگران تاریخ علم، تاریخ نگاران، باستان‌شناسان و جغرافی‌دانان در محل سالن وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی  برگزار خواهد شد شامل رصدخانه‌های ایران، رصدخانه‌های ایران فرهنگی، تاریخ نجوم در ایران، مشاهیر نجوم و هیات درایران و جهان اسلام، میراث مکتوب زیج‌های دوره اسلامی، نقش رصدخانه‌هاو زیج‌های ایرانی در پیشبرد دانش نجوم در عرصه جهانی، ترجمه و شرحمتون یونانی در حوزه رصدخانه‌ها و زیج‌ها توسط مشاهیر ایرانی، جغرافیایرصدخانه‌های ایران و جهان اسلام، سبک و هندسه معماری رصدخانه‌ها، چشم‌انداز آینده مطالعات نجومی ایران، حفاظت، احیا و مرمت آثار و ابنیه نجومی در ایران هستند.

🔹همایش رصدخانه و زیج‌‌ها به زبان فارسی و انگلیسی خواهد بود و دبیر علمی همایش، تاریخ‌نگار برجسته؛ دکتر نادر کریمیان سردشتی است. همچنین دبیر اجرایی همایش، مهندس مریم پروینی است.
 
گفتنی است که کلیه مقالات ارائه شده در این همایش در قالب کتاب ویژه همایش رصدخانه‌ها و زیج‌ها منتشر خواهد شد.

📍مکان برگزاری: سالن اجتماعات وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی
خیابان آزادی تقاطع یادگار امام

▪️سه‌شنبه یکم آبان ۱۴۰۳
▫️ساعت ١۵-١٩

https://s8.uupload.ir/files/img_20241021_094903_589_fo9w.jpg

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 05:08


🔺مدیر مجموعه میراث‌جهانی کاخ‌ گلستان:

📍طرح باز زنده‌سازی محور نهر تهیه شد

🔸مدیر مجموعه میراث‌جهانی کاخ گلستان از تهیه طرح باز زنده‌سازی محور نهر (آبنما) قنات مقابل عمارت بادگیر این مجموعه جهانی خبر داد.


www.chtn.ir/x43dk
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

22 Oct, 05:00


🔸در این نقشهٔ ایران، که انجمن جغرافیایی سلطنتی بریتانیا در سال ۱۸۹۲ در لندن منتشر کرده است، جزایر بوموسی، تنب بزرگ و کوچک به رنگ سرزمین ایران کشیده شده و از جای فعلی امارات، بعنوان "ساحل دزدان دریایی" نام برده شده است.

🔸‏چند نقشه مهم و معتبر دیگر نیز وجود دارد که سه جزیره را به رنگ سرزمین اصلی ایران رنگ آمیزی کرده است.

🔸‏از جمله وزیر مختار انگلیس در تهران به دستور مارکز آو سالیسبوری، وزیر خارجه وقت انگلیس، طی یک یادداشت رسمی مورخ ۲۷ ژوئیه ۱۸۸۸ نقشه مهمی را به ناصرالدین شاه اهدا کرد. در این نقشه که توسط وزارت دفاع انگلیس تهیه شده بود، جزایر سه گانه به رنگ قلمرو ایران رنگ‌آمیزی شده بود. اصل این نقشه هم اکنون در آرشیو وزارت خارجه ایران موجود است.

🔸‏دو نقشه مهم دیگر، یعنی نقشه ایران لرد کرزن مورخ ۱۸۹۲ و نقشه هند مورخ ۱۸۹۷نیز به همان ترتیب گویای تعلق جزایر مذکور به ایران هستند.
توییت حسین موسویان
@sahandiranmehr

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

میراث‌ باشی

21 Oct, 21:22


🔻لغو پروازهای امارات به ایران تا ۱۰ آبان

🔸هواپیمایی امارات تمام پروازهای خود به مقصد ایران را تا اوایل آبان ماه لغو کرد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که پیش از این، این شرکت هواپیمایی اعلام کرده بود پروازهای خود را به ایران از سر خواهد گرفت./رویداد۲۴
instagram.com/miras_bashi
@mirasashi