زیبایی شناسی

@zibaishenasi


«آن‌چه قشنگ است نمی‌تواند زیبا باشد.»

ادمین و ثبت‌نام دوره فلسفه هنر:
@zibaishenasi_admin

مدیر:
@ahmadebrahimipour

زیبایی شناسی

21 Oct, 18:42


▪️ حس مشترک انسان‌ها در انتخاب ترکیب رنگ‌های زیبا
(قسمت دوم)

در آزمایش بعدی می‌خوان ببینن که آیا آدم‌ها از فرهنگ های مختلف، ترکیب رنگ‌های خاصی رو دوست دارن نه؟ فارغ از این‌که این ترکیب‌های رنگی، مشابه رنگ اشیای واقعی باشن یا نباشن. برای این‌که آزمون‌دهنده‌ها تشخیص ندن که این رنگ مربوط به چه شیئ واقعی هست، به چهار روش ازشون نظرخواهی می‌کنن:

۱. یک نقاشی کاملا انتزاعی + سه نسخه‌ی تغییر رنگ داده شده از این نقاشی.
۲. نقاشی «به‌هم ریخته»: یک نقاشی رو به مربع‌های کوچکی تقسیم می‌کنن. هر مربع یک‌دهمِ اندازه‌ی ارتفاع نقاشیه. بعد مربع‌ها رو به‌هم می‌ریزن تا یه تصویر جدید و نامشخص به‌وجود بیاد. + سه نسخه‌ی تغییر رنگ داده شده از این نقاشی.
۳. نقاشی «تکه‌چسبانی شده»: هر تصویر از ۱۰۰ مربع کوچک تشکیل شده که خود این مربع‌ها از ۲۰ نقاشی مختلف گرفته شدن. + سه نسخه‌ی تغییر رنگ داده شده از این نقاشی.
۴. نقاشی «تصادفی»: رنگ‌های یک نقاشی رو چندین بار به شیوه‌های مختلف تغییر دادن تا چندین نسخه‌ی رنگی متفاوت از اون نقاشی به‌وجود بیارن. بعد این نقاشی‌ها رو به مربع‌های کوچکی تقسیم کردن و باهاشون یک نقاشی جدید با مربع‌های به‌هم ریخته ساختن. یعنی هم تصویر نقاشی اصلی قابل تشخیص نیس و هم رنگ‌های نقاشی اصلی به‌طور اتفاقی تغییر پیدا کرده. + سه نسخه‌ی تغییر رنگ داده شده از این نقاشی.

(نسخه‌های تغییر رنگ داده شده، با زوایای ۹۰ و ۱۸۰ و ۲۷۰ درجه روی چرخه‌ی رنگ به دست اومدن.)

نتایج:
۱. در مورد نقاشی انتزاعی، ۷۰ درصد از شرکت‌کننده‌های ژاپنی و پرتغالی رنگ‌های تصویر اصلی رو ترجیح دادن.
۲. در مورد نقاشی‌های «به‌هم ریخته»، در ۵۰ درصد موارد ترکیب رنگ نقاشی اصلی انتخاب شد و فقط در ۲۰ درصد موارد ترکیب رنگ‌های تغییرداده شده انتخاب شد.
۳. عجیب‌تر این‌که در مورد نقاشی‌های «تکه‌چسبانی شده»، در ۶۰ درصد موارد، نقاشی اصلی انتخاب شد و در ۲۰ درصد موارد نقاشی‌های تغییرداده شده. با وجود این‌که نقاشی اصلی در واقع ترکیبی از چندین نقاشی متفاوت بود.
۴. تنها باری که رنگ‌های نقاشی اصلی انتخاب نشد، در مورد نقاشی‌های تصادفی بود، که در واقع از قبل رنگ مربع‌های نقاشی، تغییر داده شده بود.

خب حالا چرا افراد ترکیب رنگ نقاشی‌های اصلی رو ترجیح می‌دن؟ یک توضیح می‌تونه این باشه که افراد رنگ‌های مشابه یا رنگ‌هایی رو که در چرخه‌ی رنگ فاصله‌ی مشخصی از هم دارن ترجیح می‌دن. اما این به‌نظر نمی‌تونه درست باشه چون ما رنگ نقاشی‌ها رو با درجه‌ی مشخصی روی چرخه رنگ تغییر دادیم، پس رنگ‌های جدید هم همون‌قدر از هم فاصله دارن.
توضیح دیگه اینه که هنرمندان و مخاطبان رنگ‌های خاصی رو انتخاب می‌کنن. مثلا رنگ‌هایی که طبیعی‌تر (natural) هستن و یا گرایشی به طیف زرد-آبی دارن (yellow-blue color bias) و یا به زبان ساده رنگ‌های معمول‌تری هستن (commonly used).
تحقیقات بیش‌تری نیازه تا دلیل این انتخاب‌ها مشخص بشه. همین‌طور تحقیقات بیش‌تری لازمه تا این انتخاب‌ها رو در هنرهای دیگه مثل معماری هم بررسی کنیم.

Universality and Superiority in preference for Chromatic Composition of Art Paintings 2022

@zibaishenasi

زیبایی شناسی

20 Oct, 18:58


▪️ حس مشترک انسان‌ها در انتخاب ترکیب رنگ‌های زیبا
(قسمت اول)

به نظر می‌رسه آدم‌ها فارغ از تفاوت‌های فرهنگی که دارن، یک سری ترکیب رنگ‌های خاصی رو می‌پسندن. اومدن به ۹۰ نفر آزمون‌دهنده‌ی ژاپنی و پرتغالی یه تعداد نقاشی رو نشون دادن و پرسیدن کدوم رو ترجیح می‌دن. این نقاشی‌ها هم از هنر غرب بودن و هم از هنر شرق. موضوع نقاشی‌ها هم پیکره‌ی انسان بوده و هم انتزاعی. کاری که کردن این بوده که اومدن از هر نقاشی، چهار نسخه تهیه کردن. یکی نقاشی اصلی بوده و سه تای دیگه رنگ‌شون تغییر کرده بوده و شرکت‌کنندگان نمی‌دونستن کدوم یکی نسخه‌ی اصلیه. برای تغییر دادن رنگ‌ها هم اومدن از یک برنامه‌ی کامپیوتری استفاده کردن و باهاش هر پیکسل نقاشی رو روی چرخه‌ی رنگ با زوایای ۹۰ و ۱۸۰ و ۲۷۰ درجه چرخش دادن تا به یک رنگ جدید برسن.
هر دو گروه شرکت کننده‌ی ژاپنی و پرتغالی در بیش از ۶۰ درصد موارد، همون ترکیب رنگ نقاشی اصلی رو ترجیح دادن.
خب حالا یک احتمالی که این‌جا وجود داره اینه که دلیل انتخاب نقاشی اصلی، شباهت رنگ‌ها با رنگ واقعی اشیا باشه. مثلا در نقاشی ماسایوشی ناکامورا که دارین می‌بینین، فقط در نقاشی اصلیه که ساقه‌ی گل‌ها سبزرنگ بوده. پس شاید دلیل انتخاب این ترکیب‌های رنگی، هماهنگی‌شون با رنگ واقعی اشیا باشه و نه ترجیح دادن یک ترکیب رنگ خاص. برای این‌که معلوم بشه این عامل در انتخاب ترکیب‌های رنگی تاثیر داشته یا نه، میان آزمایش دیگه‌ای رو انجام می‌دن که در پست بعدی توضیح می‌دم.

@zibaishenasi

زیبایی شناسی

19 Oct, 19:56


▪️ «چه زمانی یک اندیشه شکل گرفته؟»

▫️ زیبایی‌شناسی هگل | جلسه دوم
▫️ احمد ابراهیمی‌پور

@zibaishenasi

زیبایی شناسی

19 Oct, 09:52


یکی از این نقاشی‌ها اصلیه و سه تای دیگه رنگ‌شون تغییر کرده. می‌تونین بگین کدوم یکی نقاشی اصلیه؟

@zibaishenasi

زیبایی شناسی

18 Oct, 19:52


طرح جلد آلبوم‌های موسیقی فلسطین که در طی چند دهه توسط مؤمن سویطت در لندن از گوشه و کنار کرانه‌ی باختری گردآوری شده تا فرهنگ سمعی و بصری کشورش فراموش نشه. او می‌گه اون‌ها می‌خوان دیگه موسیقی‌ای، رویایی و آرزویی برای ما باقی نمونه. در حالی‌که هر کلمه‌ای، هر نُتی برای ما اهمیت داره.

@zibaishenasi

زیبایی شناسی

17 Oct, 19:41


▪️ هنرمندان معاصر هنر سرامیک در نمایشگاه فریز ۲۰۲۴

۱. لیندزی مِندیک | انگلیس
در آثار عجیب و گروتسکِ خودش سعی می‌کنه تابوهای اجتماعی مثل مقابله با پیری و اسطوره‌های منفی رو در قالب مجسمه‌های سرامیکی‌ و ترکیب مواد بسیار متنوع نشون بده.

۲. لوسیا پیزانی | ونزوئلا
گلدان‌ها و مجسمه‌های سرامیکی این هنرمند و استفاده‌اش از گل رس، کاوشی در تاریخ‌های بومی و فرهنگ اقلیت‌ها در پیش از دوران استعمار هستن.

۳. مِگومی یواسا | برزیل
هنرمند سرامیک‌ساز بزرگ برزیلی که به مدت ۶۰ سال، دنیای سرامیک رو تحت تاثیر خودش قرار داده و در آثارش از مواد، تکنیک و زیبایی‌شناسی ژاپنی و برزیلی توامان استفاده می‌کنه. فلسفه و کیهان‌شناسی خاص او نشون می‌ده که چطور بین عناصر مختلف طبیعت، تعادل، برون‌فکنی یا حمایت وجود داره.

۴. اِستر ماهلانگو | افریقای جنوبی
از ده سالگی با نقوش و تکنیک‌های سنتی مثل اِندِبِله که از مادر و مادربزرگ‌اش یاد گرفته بود، رنگ‌ماده‌های طبیعی رو با موادی مثل خاک رس و سرگین گاو ترکیب می‌کرد و دیوار‌های روستا رو رنگ‌آمیزی می‌کرد. اون در طی ۷ دهه این تکنیک‌ها رو در سرامیک‌سازی و مجسمه‌سازی به‌کار گرفت.

۵. جنسیس بلانجر | امریکا
در مجسمه‌های سرامیکی صیقلی خودش به رابطه‌ی انسان با طبیعت، کار خانگی و خوددرمانی می‌پردازه. اشیای روزمره رو با رنگ‌های آب‌نباتی رنگ‌آمیزی می‌کنه تا به‌طرز غریبی، حس تفننی بودن و سرگرمی رو به اشیای روزمره القا کنه.

Artists Exploring A New Frontier Of Ceramic Art

@zibaishenasi