پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

@yousefieshkewari


نوشته‌هایی درباره‌ی دین، جامعه، سیاست
کانال رسمی حسن یوسفی‌اشکوری
وب‌سایت:
http://yousefieshkevari.com

تماس با ادمین:
@Eshkevarii

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

21 Oct, 21:47


سفر از ایتالیا به آمریکا

شنبه 1 آذر 88 / 21 نوامبر 2009
طبق قرار قبلی روز پنجشنبه از ایتالیا به لس آنجلس آمدیم و اکنون در شهر اورنج کانتی هستیم اما سفر ما یک سفر پرماجرا بود و ماجرا چندان زیاد و شنیدنی است که اگر بخواهم بویژه با زبان قصه آن را بنویسم یک داستان واقعی و جذاب و شیرین خواهد شد. اما به دلیل ضیق مجال فقط صورت ساده و مختصر آن را یادداشت می کنم.
عصر چهارشنبه من و همسرم از کیوسی به رم آمدیم و شب را طبق معمول مهمان علی ایزدی بودیم. پرواز ما به فرانکفورت ساعت پنج دقیقه به هفت صبح بود. ساعت پنج با تاکسی خودمان را به فرودگام فیومیچینو رساندیم. هواپیمای شرکت مشهور لوفت هانزای آلمان با تأخیر حدود بیست دقیقه ای به فرانکفورت پرواز کرد. ساعت حرکت بعدی از فرانکفورت به لس آنجلس باز با همین شرکت بود که ده دقیه به ده صبح تعیین شده بود. پس از فرود با شتاب خودمان را به گیت اعلام شده رساندیم. خانمی که آنجا ایستاده بود چیزی به آلمانی گفت و اشاره کرد که بجایی دیگر برویم و فقط از حرف او چنین دستگیرمان شد که باید کارتی بگیریم. گفتیم شاید منظور کارت پرواز است ولی نمی دانستیم که کجا و چگونه. من و همسرم که مانده بودیم معطل و سرگردان و با هم حرف می زدیم که خانمی از کارکنان همانجا به طرف ما آمد و به فارسی گفت شما چون هواپیمای تان را از دست داده اید باید از نو بلیط بگیرید. خیلی ناراحت و پریشان شدیم. گفتیم که هواپیما تأخیر داشت و ما تقصیری نداشتیم. گفت به هرحال اکنون هواپیما رفته و اگر تقصیر با شما نبوده پولی از شما نمی گیرند. او برای ما بلیط گرفت برای یک بعد از ظهر به واشنگتن و از آنجا با سه ساعت توقف در واشنگتن به لس آنجلس. چاره ای نبود. ماندیم. ساعت یک بعد از ظهر با هواپیمای شرکت لوفت هانزا به سوی واشنگتن پرواز کردیم. به ما گفتند چمدانها را خودشان به بار هواپیما منتقل کرده اند که در واشنگتن تحویل می گیرید. ضمنا همان خانم گفت برای خانم شما ویلچر بیاورند بهتر است تا در فرودگاه واشنگتن خودشان شما را ببرند و مشکل بی زبانی شما هم تا حدودی حل خواهد شد. به هرحال از ایشان خیلی تشکر کردیم چرا که ایشان اگر نبود ما نمی توانستیم مشکل را حل کنیم و قطعا با زحمت زیادتر موفق می شدیم. در واقع این هم وطن فرشته نجات ما شد.
پس از حدود نه ساعت پرواز ساعت سه و نیم به وقت واشنگتن در فرودگاه این شهر به زمین نشستیم. پس از خروج از هواپیما چند ویلچر در انتظار بود که یکی از آنها برای خانم من بود. هنگام خروج به ایشان با شوخی – جدی گفتم لااقل کمی بد راه برو که مشکلی پیش نیاید و دردسر تازه ای رخ ندهد! به هرحال پس از احراز هویت و تشخیص نام ایشان او را سوار ویلچر کردند و در همه جا خارج از نوبت گذشتیم و پس از عبور از کنترل گذرنامه به قسمت گرفتن بار رفتیم اما در آنجا چمدانهای ما نبود. خانم ولچرران، خانم جوان و ساه پوست دو رگه ای بود، از یکی از خانمهای مسؤل پرسید و او گفت چمدانها با بار هواپیما منتقل شده است. بعد به سالنی رفتیم تا برای پرواز بعدی آماده شویم. در آنجا خانم ویلچرران خواست خارج از نوبت به کار ما رسیدگی شود اما قبول نکردند. او خداحافظی کرد و رفت و ما در انتظار نشستیم. پس از حدود یک ساعت به کار ما پرداختند.
یادداشت های روزانه – قسمت یکصدو هفتاد پنجم
سه شنبه 1 آبان 1403 #یوسفی_اشکوری #اجتماعی_تاریخی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

18 Oct, 22:18


یک اسطوره دیگر در فلسطین

اشاره: انسان به صورت فردی و یا به ویژه جمعی اسطوره ساز است چرا که بدون اسطوره نمی تواند زندگی کند. البته اساطیر با خرافه و افسانه و اباطیل متفاوت است. آدمیان باید اولا به کارکردهای اسطوره کاملا آگاه باشند و از نقش مثبت آن استفاده کند و ثانیا متوجه باشند که در چنبره انواع خرافه ها گرفتار نشود.
دیروز این خبر انتشار یافت که یحیی سنوار رهبر مقتدر و اسطوره ای سازمان فلسطینی و ضد اشغالگری ها و مظالم رژیم آپارتاید اسرائیل در حملات بی امان ارتش متجاور اسرائیل به خانه ای در غزه ویران کشته شده است. کلیپ کوتاهی نیز از آخرین لحظات سنوار توسط ارتش اسرائیل انتشار یافت. هرچند اسرائیلی ها احتمالا با هدف دیگری دست به این کار زده اند اما شواهد نشان می دهد که حداقل تا اینجای کار کاملا به زیان آنان تمام شده است. خدا خواهد آنجا که کشتی برد! در آن کلیپ دیده می شود که سنوار در حالی که به شدت زخمی است و یک دستش را نیز از دست داده اما تمام توانش را در جسم مجروح و در آستانه مرگش جمع می کند و با دست دیگرش چوبی را به طرف مهاجمان اسرائیلی پرتاب می کند! یعنی آخرین تیر در ترکش هم نثار اشغالگران خواهد شد. احتمالا سنوار با این حرکتش، که روشن نیست چقدر ارادی و آگاهانه بوده، در قاب تاریخ فلسطین معاصر خواهد ماند. او دیگر خود یک اسطوره شده و الهام بخش نسل های دیگر فلسطینی های تحت اشغال و تجاوز خواهد بود.
از دیروز که این کلیپ را دیده ام بارها به یاد بخشی از سخنرانی شریعتی افتادم که در عاشورای سال 49 در تنهایی خانه اش نوشته و بعدتر در شب عاشورا در حسینیه ارشاد تهران خوانده است. تصویری ادیبانه و شاعرانه ای که شریعتی از آخرین لحظات حسین بن علی در عاشورای سال 61 ارائه می دهد، بی شباهت به آخرین لحظات سنوار در مهر 403 در غزه نیست.
من میانه ای با برخی افکار و اعمال حماس و حزب الله لبنان و دیگر اسلامگرایان ندارم و از این رو هرگز در صف آنان نمی ایستم ولی در برابر انواع تجاوزهای اسرائیل نیز کمترین نرمشی نشان نمی دهم. حداقل پایداری آنان در برابر تجاوزات حدود یک قرنه اخیر را ارج می نهم. به ویژه که اغلب زمامداران غربی با رهبری آمریکا در کنار اسرائیل ایستاده و علیه ستمدیگان عمل می کنند و از ترورشان به دست اسرائیلی ها اظهار خوشحالی می کنند. از این رو در اینجا فرازی از حسین وارث آدم شریعتی را با به مناسبت بازنشر می کنم و آن را تقدیم می کنم به تمامی قربانیان غزه و فلسطین؛ بدون این که در پی اسطوره سازی باشم و یا دچار احساسات شده و مرتکب گزافه بشوم. این را هم بگویم نثر شریعتی در این متن یکی از درخشان ترین نمونه های ادبیات پارسی معاصر است.

. . . کویری با خورشیدی کبود و آسمانی به رنگ شرم، صحرایی افق در افق پوشیده از خون و شبحی روییده از دریای سرخ، سینه صحرایی بی کس و در زیر ابر دردبار، شبحی یا مجسمه ای، تندیسی در خون ایستاده، سندانی در زیر ضربه های دشمن و دوست، مجروح، خون آلود، شکسته، خاموش، با دستی بر قبضه شمشیری که با همه تعصبش کوشید تا همچنان نگهش دارد! . . . و دستی دیگر همچنان بلاتکلیف!
نه می جنگند، که با چه؟ نه سخن می گوید، که با که؟ نه می رود، که به کجا؟ نه باز می گردد، که چگونه؟ و نه می نشیند، که: هرگز!
ایستاده است و تمامی تلاشش این که نیفتد!
بر سر رهگذر تاریخ ایستاده و بر هر نسلی که می گذرد، سر راه می گیرد و بر سرش نهیب می زند که: ای بر مرکب های سیاه ننگ، بگریخته از همه صحنه های «شهادت» تاریخ! . . .
ای غایب ها! پوچ ها، پلیدها، در میان شما کسی هست هنوز چهره انسان را به یاد آورد و چشمانی هست که او را بتواند دید و بازشناخت؟
اینان که مرگ را همچون گردن بندی از زیباترین گوهرهای خدا بر گردن آویخته اند، بی مرگان جاودانه اند، تا شاهد آنچه در تاریخ آدمی گذرد، شهید آنچه بر بنی آدم می میرد و می پژمرد و قربانی جلاد می شود!
شنبه 28 مهر 1403 #یوسفی_اشکوری #اجتماعی_سیاسی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

17 Oct, 22:25


اسرائیل هیچ گاه روی آرامش نخواهد دید!

گفته اند زنی بدکاره بود. پسرش از این ماجرا باخبر شد مدتی صبوری کرد اما ماجرا همچنان ادامه داشت. سرانجام با مردانی که با مادرش ارتباط برقرار می کردند، وارد گفتگو شد و تلاش کرد آنان را از این عمل زشت بازدارد. اما بی فایده بود. در نهایت راه حل را در آن دید که مردان هوسران را بکشد. اما این افراد پرشمار بودند و حلال مشکل نشد. زیرکی به جوان گفت: رنج بیهوده می بری، چرا که ریشه مشکل در مادر تو هست، تا مادر تو هست و به کار ادامه می دهد، مردانی برای ایجاد ارتباط پیدا خواهند شد. جوان دریافت حرف طرف درست است و از این رو مادرش را کشت تا ریشه مشکل کنده شده و دیگر ماجرا برای همیشه تمام شود!
به نظر می رسد که داستان اسرائیل همین گونه است. ریشه اساسی و بنیادین این دولت جعلی کوچ برنامه ریزی شده برخی کشورهای غربی به قلب خاورمیانه و کاشتن این درخت حنظل در این منطقه مهم و تاریخی و در پی آن تشکیل رژیم یهودی – صهیونیستی اسرائیل در فلسطین کهن است. در سال 1947 پس از بیش از دو دهه مناقشه بومیان فلسطین با مهاجران اروپایی بر سر تصاحب سرزمین فلسطین، وقتی ماجرا به سازمان ملل تازه تشکیل یافته ارجاع داده شد و در آنجا موافقان و مخالفان در باب تشکیل دولتی صهیونیستی در فلسطین سخن گفتند، نماینده دولت ایران (نماینده دولت پادشاهی ایران و نه جمهوری اسلامی) در مخالفت سخن گفت و هشدار داد که با این کار اجاقی (آتشی) در خاورمیانه افروخته خواهد شد که هرگز خاموش نخواهد شد. سال گذشته از این خبر اطلاع یافتم و از آن زمان تا کنون بارها به هوشمندی و درایت و آینده نگری آن نیک مرد درود می فرستم. امروز پس از 76 سال تلخ و خونین این هشدار همچنان زنده است و درستی خود را نشان می دهد.
واقعیت این است که در این مدت نه چندان کوتاه رژیم اسرائیل و مقامات سیاسی و نظامی آن البته با حمایت های بی دریغ و همه جانبه حامیانش در جهان به رهبری آمریکا هرچه در توان داشته فلسطینیان و به طور کلی مخالفان و حتی منتقدانش را سرکوب کرده و هنوز هم با تمام قدرت به همان روش ظالمانه و تروریستی ادامه می دهد. نسل کشی کرده، بارها و بارها مرتکب جنایات جنگی شده، ملتی را آوره کرده، صدها رهبر مقاومت فلسطینی را در جای جای جهان ترور کرده، آپارتاید برقرار کرده، به هرحال پیوسته مرتکب جنگ و جنایت شده است. با این همه، هنوز هم خون می خواهد و بر آن است تا ریشه تمامی مخالفت ها و مقاومت های فلسطینی را بخشکاند. یهودیان صهیونیست اسرائیلی و حامیانشان هنوز خود را قوم مظلوم می دانند و هنوز هم با وقاحت از هولوکاست و جنایات نازیسم سخن می گویند اما در عمل ده ها برابر بیشتر و شنیع تر از نازی ها در غزه و لبنان و فلسطین عمل می کنند! شاید سخن نقل شده از موشه دایان از فرماندهان نظامی خشن و جنایتکار اسرائیل درست باشد که گفت: لازم است اسرائیل چون سگ هار باشد تا همه از آن بترسند!
ظاهرا از آدمی چون نتانیاهو و همفکرانش بیش از این انتظاری نیست اما شگفت است که این همه نه تنها در قرن بیست و یکم و در نظام حقوق بشری حاکم بر جهان در دوران اقتدار سازمان ملل متحد اتفاق می افتد بلکه این همه فاجعه و جنایت ضد انسانی و ضد حقوق بشری مورد تأیید و حمایت تقریبا تمام دولت های مدعی دموکراسی و حقوق بشری سامان یافته پس از جنگ دوم جهانی قرار دارد! به راستی که دیگر به هیچ امام زاده ای نمی توان امید بست. به یاد دارم که در اوایل دهه پنجاه مقاله ای با عنوان «سازمان ملل؛ امام زاده بی غیرت» نوشتم و در آن به نقش ضعیف سازمان در منازعات جهانی از جمله جنگ ویتنام انتقاد کردم. پس از آن احساس کردم که تند رفته و زیادی بدبین بوده ام. اما حالا می بینم وقتی ارتش و دولت متجاوز اسرائیل برای سازمان ملل به اصطلاح تره هم خورد نمی کند، به یاد می آورم که آن مدعا خیلی هم بیراه نبوده است.
در هرحال می توان به صراحت مدعی شد که مشکل اسرائیل تجاوز حدود هشتاد ساله به مردمان فلسطین است و فرضا هم موفق شود تمامی سازمان های تندرو و کندرو فلسطینی را با ترور و جنایت از سر راه بردارد اما هرگز مشکل اصلی یعنی همان مخالفت ها و مقاومت های مردمی حتی در جهان حل نخواهد شد. مشکل در اصل تجاوز و جنایت و اشغالگری است. با ترور و کشتن هر رزمنده ای قاعدتا رهبران تندروتری جای آنان را خواهند گرفت. این را تاریخ این هشتاد سال می گوید!
جمعه 27 مهر 1403

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

16 Oct, 13:20


https://youtu.be/pJ2AeOk0N4Q

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

16 Oct, 13:19


https://youtu.be/oqjkZrqhvbw

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

14 Oct, 22:03


پیروزی نظامی و شکست اخلاقی

واقعیت مکرر تاریخی این است که حکومتی و حتی فردی به پیروی از قاعده رایج «الحق لمن غلب» با توسل به انواع ابزار از جمله قوه قهریه و یا حیله و فریب ممکن است به لحاظ نظامی بر رقیبان و یا دشمنان (واقعی یا فرضی) چیره شده و به اصطلاح پیروز از میدان خارج شود ولی در مقابل از منظر اخلاقی و انسانی در افکار عمومی مردم یک جامعه یا یک کشور و حتی جهانیان کاملا شکست خورده باشد. این دوگانه «پیروزی» و «شکست» نه تنها مغایرتی ندارند و به اصلاح مانعه الجمع نیستند بلکه غالبا در کنار هم قرار دارند و یا در پی هم می آیند.
نمونه آن وضعیت داخلی کشورمان ایران است. جمهوری اسلامی و مقامات سیاسی و نظامی و امنیتی آن در طول این بیش از چهل سال توانسته اند مخالفان و حتی منتقدان معتدل و خیرخواه خود را با توسل به انواع ابزار و ترفند از جمله سرکوبی های شدید (زندان، شکنجه، اعدام، کشتار در خیابان، کور کردن، باتوم و چماق و . . .) و نیز ابزارهایی چون تطمیع و تهدید توانسته اند تا حدود زیادی مهار کنند و حداقل آن است که موفق شده اند خود را پیروز بدانند و حتی گاه پیروزی خود را جشن بگیرند (از جمله در سرکوبی خونین جنبش سبز و آبان 98 و خیزش عمومی عمدتا زنان جوان در سال 1401). اما درست در ازای آن مشروعیت سیاسی و پایگاه مردمی خود را از دست داده و حداقل به میزان زیادی کاهش یافته است. این روند کاهش مشروعیت و شکست اخلاقی را به طور خاص در چند انتخابات اخیر ایران دیده ایم. این دوگانه متعارض قاعده است و در اختیار هیچ قدرتی نیست و نمی توان آن را زایل و یا در آن دستکاری کرد. به زبان مذهبی می توان گفت این از سنت های لایتغیر الهی است. همان گونه که در رژیم پهلوی نیز چنین روندی طی شد و جمله رایج «پادشاه جوان» (که در ده سی و حتی چهل به نحو ستایش آمیز رواج عمومی داشت) و بعد تبدیل شد به عنوان ستایش آمیز «شاهنشاه آریامهر»، به دلیل انواع ستمگری ها و بی تدبیری ها، در نیمه دوم دهه پنجاه تبدیل به «مرگ بر شاه» و «تا شاه کفن نشود / وطن، وطن نشود». اکنون سخن از حق و باطل و خوب و بد چنان تعابیر و یا تقابل هایی نیست بلکه مراد آن است که گفته شود پیروزی نظامی از طریق قتل و زندان و کشتار و ارعاب و شکنجه در نهایت موجب کاهش تدریجی مشروعیت سیاسی و شکست اخلاقی و غالبا فروپاشی سیاسی و تشکیلاتی خواهد شد. در واقع این روند مصداق همان جمله مشهور است که «همه مردم را برای همیشه نمی توان فریب داد» و می توان افزود که همه مردم را برای همیشه نمی توان سرکوب کرد.
با این مقدمه می توان گفت که دولت و ارتش اسرائیل در یک سال اخیر با استفاده از پیشرفته ترین سلاح های اهدایی آمریکایی و انگلیسی و انواع حمایت های مادی و معنوی دولت های اروپایی در مجموع موفق شده کشتاری عظیم از مردم فلسطین و غزه و اخیرا لبنان راه بیندازد و این توحش و بربریت را نشانه پیروزی خود بداند و حتی آن را جشن بگیرد. اما در مقابل رژیم اسرائیل و ارتش جانی آن در افکار عمومی مردم جهان و بیشتر در افکار عمومی مردم حق مدار مغرب زمین (آمریکا و اروپای ظاهرا حامی بی چون و چرای اسرائیل) و به طور خاص مدافعان آزادی و منادیان عدالت و حامیان جدی حقوق بشر شکست اخلاقی خورده و از مشروعیت واقعی و یا موهوم و فرضی آن به جد کاسته شده است. فکر نمی کنم در طول این حدود هشتاد سال رژیم اسرائیل به طور خاص دولت راست افراطی کنونی و به طور اخص نتانیاهو در افکار عمومی جهان این حجم از نفرت و خشم و بیزاری عمومی را تجربه کرده و این همه منزوی شده باشد.
این همه نمونه ای است از اثبات مدعای دوگانه ناسازه پیروزی با توسل به انواع جنایت و خشونت و کشتار اما در مقابل تولید خشم و نفرت در مردم و در واقع شکست اخلاقی و سلب مشروعیت سیاسی و نابودی در فرجام کار. فاعتبروا یا اولی الابصار!
سه شنبه 24 مهر 1403 #یوسفی_اشکوری #اجتماعی_سیاسی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

14 Oct, 12:47


🔴گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد:

همانطور که صحبت می کنیم، می نویسیم، توییت می کنیم، هق هق باید کرد: نیروهای اسرائیلی در حال مرتکب قتل عام دیگری در شمال غزه هستند. مردم جبالیا - هم گروهی و هم یکی یکی - در میان ظلم و سادیسم وصف ناپذیر کشته می شوند. توسط اسرائیلی‌هایی که پذیرفته‌اند «جلادان» یک طرح نسل‌کشی باشند. با سلاح های ساخت غرب و با پشتیبانی غرب.

‏فکر اینکه ما می دانیم اسرائیل چه می کند و در مجموع نمی توانیم جلوی آن را بگیریم، ذهنم را به هم می زند. با نگاهی به جایی که 100 سال پیش بودیم، پیشرفت چندانی حاصل نشده است.

@iran_times

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

10 Oct, 17:09


📌ترور دولتی روی دور تند
✍️ صلاح الدین خدیو

🔻کمتر از یک هفته پس از ترور دبیرکل حزب الله، اسرائیل با بمباران شدید مناطق مسکونی بیروت، می گوید مقر سید هاشم صفی الدین اصلی ترین گزینەی جانشینی وی را هدف قرار داده است. این اقدام اسرائیل تشدیدی بی سابقه در جنگ کنونی و نشانەای از عدم تمایل آن به هر نوع توقفی در آن است.

🔻ترور رهبران فلسطینی مخالف اسرائیل، سنتی  صد ساله در تاریخ جنبش صهیونیسم است و احتمالا نخستین مورد آن به سال ۱۹۳۰ بر می گردد
در طول زمان اسرائیل تقریبا تمام رهبران جنبش فتح را ترور کرد و گروه های دیگر فلسطینی و لبنانی هم از گزند آن در امان نماندند.

🔻با وجود این تفاصیل آنچه در یک سال اخیر رخ داده، بی سابقه است. اسرائیل در چند ماه رهبران اصلی حماس و حزب الله را ترور کرده است و با شدت تمام در حال بروز رسانی لیست ترورها و افزون نفرات دوم و سوم به آن است. بدون شک این نوعی تحول در راهبرد قدیمی آن و چه بسا بیانگر تطوری اساسی در قواعد جنگ است. قسمی پارادایم نظامی جدید که اسرائیل سرنمون آن است و به مدد نیروی هوایی و فناوری های اطلاعاتی پیشرفته احتمالا در آینده فراگیر می شود.

🔻به عبارت دیگر در حالی که در جنگ کلاسیک، رهبران سیاسی و فرماندهان ارشد، آخرین نفراتی هستند که وارد رویارویی مستقیم می شوند، اسرائیل بجای شروع از پیاده نظام، از راس هرم آغاز کرده است. دولت یهود به مدد این تاکتیک توانسته جنگ نامتقارن مورد علاقەی جنبش های غیر دولتی را به نبردی نامتعارف و فاقد قانون و هنجار تبدیل نماید.

تاکتیک مزبور که معادل نوعی استراتژی است، در دل یک نظریەی جدید جنگ قرار دارد که از قضا برخاسته از جنگ قبلی لبنان است؛ دکترین ضاحیه! این دکترین ناظر به وضعیت هایی در جنگ های نامتقارن شهری است که طرف ضعیف تر از مزیت هایی چون زیستن میان مردم غیر نظامی و جمعیت بومی و فضاهای شهری خودی بهره می برد. نیروی قوی تر برای غلبه بر این مزیت، با کاربست بی حد و حصر نیروی نظامی، به مجازات دسته جمعی مردم غیر نظامی و تخریب گستردەی ابنیەی شهری روی می آورد.

🔻آنچه اسرائیل در غزه و ضاحیه انجام می دهد، نسخەی بە روز شدە و افراطی دکترین ضاحیه است. در نسخەی تازە قتل هدفمند سران سیاسی و فرماندهان ستادی در کانون آن قرار دارد.
به اضافەی تاراندن و جابجا کردن تمام جمعیت غیر نظامی از رهگذر هدف قرار دادن آنها و ویرانی اماکن عمومی از خانه ها گرفته تا منازل و بیمارستان ها.

🔻گفته می شود موج آوارگان اخیر لبنان با بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر در تاریخ این کشور بی سابقه است. امری که عینا در غزه نیز اتفاق افتاد.
🟢

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

10 Oct, 10:30


❇️پانزدهمین نشست از سلسله جلسات ایران و اسلام آغازین در قرن نخست هجری؛ پاسخ به پرسشها (۱) با ارائه آقای حسن یوسفی اشکوری، دین پژوه و محقق تاریخ، توسط سازمان پژوهشگران ایرانی سبزاندیش (سپاس) و اعضا و علاقمندان نهضت آزادی ایران در اروپا برگزار گردید.

📌جهت تماشای این نشست می‌توانید فایل ضمیمه شده را دانلود نمائید.

📌فایل صوتی (جلسه پانزدهمین)

📌لینک یوتیوب (جلسه‌ پانزده)

🔗جهت دسترسی به جلسات قبل نیز می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده نمائید:

🔻جلسه اول
🔻جلسه دوم
🔻جلسه سوم
🔻جلسه چهارم
🔻جلسه پنجم
🔻جلسه ششم
🔻جلسه هفتم
🔻جلسه هشتم
🔻جلسه نهم
🔻جلسه دهم
🔻جلسه یازده
🔻جلسه دوازده
🔻جلسه سیزده
🔻جلسه چهارده

ـــــــــــــــــــــــ
#تاریخ_ایران
#حسن_یوسفی_اشکوری
#نهضت_آزادی_ایران
#سپاس_نیوز
@nedayeazadinet
@Sepas_news

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

09 Oct, 16:45


hسرائیل یک دولت نیست. اسرائیل بزرگترین باند جنایتکاری است که جهان جدید به خود دیده است. اسرائیل عصاره و چکیده تمام توحش و خشونت و نژادپرستی چند قرن استعمار نو غرب است که به این شکل و صورت تغییر رویه داده است.

فرهاد قنبری

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

09 Oct, 08:48


- به غیر از دین یهود هیچ آئین دیگری در دنیا وجود ندارد که با ارجاع به یک کتاب اساطیری (سراسر توحش و خشونت) خود را صاحب تاریخی و ابدآلباد یک سرزمین بداند.

- به غیر از اسرائیل هیچ سرزمین دیگری وجود ندارد که به افراد بر پایه باور و دین همه چیز از جمله خانه و زندگی و ملیت بدهد. آیین یهود تنها آیینی در دنیاست که پیروان آن به واسطه پیروی از این دین خود را صاحب سرزمین فلسطین می‌دانند.

- یهودیت وارث آوارگی و دربدری چند هزارساله‌ قپمی است که از مصر باستان تا امروز مورد غضب و نفرت دیگران بوده است. این نفرت تاریخی از یهودیان که از مسلمان و بت پرست تا مسیحی و غیره را شامل می‌شده است باعث شکل‌گیری روح سرخورده و بیمار و کینه‌توزی شده است که از رنج و آزار و کشتار دیگران لذت می‌برد.

- اسرائیل یک دولت نیست. اسرائیل بزرگترین باند جنایتکاری است که جهان جدید به خود دیده است. اسرائیل عصاره و چکیده تمام توحشن و خشونت و نژادپرستی چند قرن استعمار نو غرب است که به این شکل و صورت تغییر رویه داده است.

فرهاد قنبری


#فرهیختگان راهی به رهایی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

08 Oct, 16:17


سخنرانی محمدرضا نیکفر کنفرانس اتحاد جمهوری‌خواهان در کلن، ۴ اکتبر ۲۰۲۴
جمهوری‌خواهی و ضرورت بازیابی تاریخ
ویدئو
https://www.youtube.com/watch?v=o0pwGk58Ke0&t=76s



#فرهیختگان راهی به رهایی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

07 Oct, 09:18


حمله تند فرمانده سپاه فارس به موسوی و کروبی و اصلاح طلبان

6
سرتیپ پاسدار غیب پرور فرمانده سپاه فجر فارس در یک سخنرانی مطالب تند و تهدیدآمیزی در مورد اصلاح طلبان و از جمله موسوی و کروبی (با عنوان شیخ فریب خورده) بیان کرده و سخنان تند و توهین آمیزی در مورد مراجع دینی گفته است. از جمله مطلب مهم ایشان این است که اکنون وضع به گونه ای است که کسی در دانشگاهها جرأت ندارد از مقام ولایت فقیه دفاع و حمایت کند. او می گوید در ادارات شیراز 130 نماز جماعت برگزار می شود که امام 103 نماز با ولایت فقیه مرزکشی دارند. البته به نظر ایشان این وضعیت بوسیلة اصلاح طلبان (به تعبیر وی فتنه طلبان) پدید آمده است. از این رو او دوران اصلاحات را «دوران سیاه دوم خردادی» خوانده است.

7
دیروز دانشجویان دانشگاه شریف در اعتراض به دستگیری یکی از دانشجویان این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند و شعارهای سیاسی تند سر دادند.
8
ایران در رتبه بندی فساد اداری مقام شامخ 168 را دارد و حتی نسبت به سال گذشته 20 رتبه سقوط کرده است.
9
چند روز پیش خانم احمدی نژاد در اجلاس فائو (سازمان خواربار جهانی وابسته به سازمان ملل) در رم شرکت و سخنرانی کرد. این اولین بار است که زن احمدی نژاد در محفلی و آن هم در خارج از کشور رؤیت شده و مهم تر در جمع مردان نامحرم سخن گفته و صدایش را نامحرمان (و آن هم کفار) شنیده اند! به نظر می رسد احمدی نژاد، که برای جلب توجه و برای بقا در مسند قدرت حاضر است دست به هر ترفندی بزند، مصمم است زنان را به عرصه بکشاند، حاضر شده است از همسرش نیز استفاده ابزاری بکند. جالب این که این خانم، که احتمالا از رمز و راز سیاست سر در نمی آورد و از کار شوهرش نیز، در سخنرانی حاضر نشد که پشت تریبون برود و از این رو پشت میزش نشست و سخن گفت. لابد برای این که نامحرمان صورتش را نبینند. فرمالیسم مذهبی و عوام فریبی چه به روزگارمان آورده است! با این همه این تابوشکنی ها در نهایت مفید است و راه تحولات بیشتری را باز می کند و آن هم به دست مرتجع ترین گروه دینی و دولت امام زمانی!
10
گفته شده است که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نظر دارد که به زودی فهرستی از مراجع تقلید مورد تأیید خود را منتشر کند و نیز می خواهد اعلام کند طلابی که در درسهای دیگر علما شرکت می کنند از نظر آنها رسمیت ندارند و از امتیازاتی چون استفاده از معافیت سربازی محروم می شوند. این اقدام در پی انتقادات اکثر مراجع تقلید از نتایج انتخابات و تحولات پس از آن صورت می گیرد. در واقع گام دیگری است برای وابسته تر کردن نهاد حوزه و مرجعیت به حکومت و به نوعی انتقام گیری از مراجع منتقد و اعمال فشار بیشتر نسبت به آنان. در آغاز جامعه مدرسین با انتشار بیانیه ای آیت الله شریعتمداری را از مرجعیت خلع کرد و پس از آن پس از درگذشت آیت الله اراکی کوشید آقای خامنه ای را تنها مرج معرفی کند ولی در نهایت با مقاوت شماری از اعضای جامعه فهرست هفت نفره ای را منتشر کرد که نام خامنه ای را در شماره اول خود آود و اکنون می خواهد بار دیگر به حذف مراجع منتقد اقدام کند. اما این گونه ترفندها کارآمد نیست و چیزی را عاید نظام و ولایت فقیه نخواهد کرد و اثر مستقیم آن تمایل هر چه بیشتر مراجع حتی سنتی به سوی استقلال گرایی و فاصله گرفتن از حکومت خواهد بود.
11
به پرسشهای نشریة «تلاش» چاپ آلمان پاسخ دادم و برای سردبیر آن (خانم فرخنده مدرس) فرستادم. موضوع آن مبحث قدرت و مشروعیت و دیگاههای مختلف در این مورد بوده است.
ضمنا قسمت چهارم مقالة «حاکمیت خدا . . .» در جرس منتشر شد.
یادداشت های روزانه – ادامه قسمت یکصدو هفتاد و چهارم
دوشنبه 16 مهر 1403
#یوسفی_اشکوری #سیاسی_تاریخی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

04 Oct, 08:33


✔️منطق بی‌منطقی جهان جدید
✍️سهند ایرانمهر

روزی که گیلعاد آران نماینده اسراییل منشور سازمان ملل را در صحن این سازمان پاره کرد و خواستار محو آن شد.
‏روزی که نتانیاهو علنا دو نقشه لعنت و‌ برکت را در صحن سازمان ملل در دست گرفت و از عزمش برای تغییر خاورمیانه گفت.

روزی که کنسولگری ایران هدف قرار گرفت، هنیه در روز تحلیف و در خاک ایران ترور شد، پیجرها ترکید، و‌ بمبهای چندتنی یکی پس از دیگری روی ضاحیه باریدن گرفت.

روز غزه، روز لبنان و ….همگی روزهایی بودند که از حیث وسعت هیچ تناسبی با عرف و رویه و قانونِ جهان بعد از جنگ دوم جهانی نداشتند. در این روزها، هیچ چیزی برای ناظمان این جهان عجیب نیامد و هیچ فاجعه‌ای فراتر از آمار نرفت.

‏در همه این روزها یک واقعیت چهره مهیب خودش را به روشنی نشان داد و آن واقعیت این بود که جهان نه شکل جهان دوقطبی دهه‌های قبل است که توازن‌وحشت، تعادل می‌ساخت و نه حتی جهان تک‌قطبی که آمریکا از هژمونی و نظم نوین خود برای تعادل جهان دفاع می‌کرد. جهان جدید، جهان دهشتناک «بی‌نظمی» است.

‏در این جهان که اسراییل آفریده و آمریکا را هم به وسوسه انداخته است یا شاید آمریکا آفریده و اسراییل اجرا می‌کند، تعیین راهبرد بر اساس منطق‌های پیش از این، ناکارآمد است در نتیجه هر معادله‌ای که در رابطه با اسراییل صورت می‌گیرد، آنگاه که نوبت به اسراییل می‌رسد، معادله‌ای خارج از قانون خواهد بود. این معادله نه پایبند توافق است نه منطق‌های پیش از این معمولِ «بازدارندگی». این معادله حتی از نوع معادله پوتین- زلنسکی نیست که در آن نه سخن از بمب اتم است نه ترور زلنسکی و نه وادار کردن اوکرایینی‌ها به خوردن ریشه درختان، بلکه معادله‌ای است که در آن هیچ ناممکن و خط قرمزی برای این دنیای جدید ماوراء قانون وجود ندارد.

‏الگوی تنش میان ایران و‌اسراییل، یک الگوی اتفاقی و مستقل نیست، الگویی است که قرار است به عنوان منطقِ جهان بی‌نظم جدید، آینه عبرت همه آنهایی باشد که ممکن است در آینده ولو اندکی سودای سرگرانی داشته و برای تحقق آن دلخوش به قاعده و قانونِ جهان پیش از این باشند.



#فرهیختگان راهی به رهایی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

01 Oct, 22:16


پاسخی به یاوه های نتانیاهو

در گذشته متنی کوتاه نوشته و در این کانال منتشر کرده ام با عنوان «بزرگترین تجربه عمر سیاسی ام» و در آن گفته ام پس از یک عمر تلاش و مبارزه فکری و سیاسی و نیز به استناد تجارب بشری حال اطمینان یافته ام که هر مبارزه ای در برابر استبداد لزوما به معنای دفاع از آزادی و حق و عدالت و به تعبیر امروز حقوق بشر نیست. بلکه بر عکس، متأسفانه، اغلب مبازرات حتی پرشور و در مقاطعی مفید نیز در نهایت از استبدادی خشن تر و جدی تر و خطرناک تر سر بر آورده است. داستان کودتای 1299 و در نهایت به قدرت رسیدن رضاخان ذیل عنوان پادشاه مشروطه و تلخ تر از آن تبدیل مبارزات آزادیخواهانه پس از شهریور 1320 و در نهایت برافتادن نظام استبدادی پهلوی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی، به استبدادی دیگر و حتی از جهاتی بدتر نمونه ای نزدیک و عینی این مدعاست.
حال رئیس دولت جانی و نسل کش اسرائیل پس از موفقیت هایی که عمدتا به دلیل همکاری های جهانی و با استفاده از امکانات جاسوسی و امنیتی آمریکایی و اروپایی به دست آورده است، چنان دچار توهم و خیالبافی شده که با گستاخی به مردم ایران پیام می دهد و البته اهداف مختلفی را پی می گیرد. البته «از ماست که بر ماست». او به خوبی می داند که بین حاکمیت ولایی و استبدادی حاکم بر ایران با مردم فاصله ای عمیق افتاده و اغلب مردم از حاکمان از جمله خامنه ای ناراضی و حتی خشمگین اند؛ از این رو تلاش می کند با راه انداختن جنگ روانی و بافتن آسمان به ریسمان، از یک سو این فاصله را هرچه بیشتر و عمیق تر کند و بر آتش خشم مردم بنزین بریزد و از سوی دیگر با تکیه بر عناصر ناراضی و به ویژه خودفروختگانی چون رضا پهلوی و پیروان اسرائیلی اش، شورشی راه بیندازد و نظام حاکم را که دشمن صلبی خود می داند براندازد.
اما من به عنوان یک ایرانی منتقد دیرین جمهوری اسلامی بالفعل و حاکمانش، به این یاوه گو و همپیانان خیال اندیش وی می گویم:
اولا، من هم آرزو می کنم که جمهوری اسلامی از طرق ملی و درونی متحول شود و به یک نظام عرفی و دموکرات و ملتزم به حقوق بشر و عدالت و آزادی مبدل بشود، اما این را هم می دانم که این نمی شود جز خواست و اراده و تلاش عمومی مردم ایران. تجارب مکرر تاریخی نشان می دهد که هر نوع دخالت خارجی جز زیان برای مردم ایران پدید نیاورده است. اگر زمانی دولت هایی چون انگلستان با مشروطه خواهان همراهی و حتی کمک کرده اند، عمدتا به دلیل خارج کردن رقیب (روسیه) از گرودنه نظام سیاسی ایران بوده است. در عصر پهلوی ها نیز کم و بیش این گونه بوده و اکنون نیز چنین است.
ثانیا، اگر مفروض بدانیم که مخالفان جمهوری اسلامی کنونی خواهان دموکراسی و عدالت و حقوق بشر و رفاه و توسعه ایران اند، اینان چگونه می توانند انتظار داشته باشند که آمریکایی ها و اسرائیلی ها آن هم جانی نامداری چون نتانیاهو، که حتی نهادهای قضایی بین المللی نیز او را جنایتکار جنگی شناخته و خواهان بازداشتش شده اند، برای آنها آزادی و ایران دوستی و امنیت و دموکراسی بیاورند؟ اصولا مگر در زیر این آسمان کبود کسی پیدا می شود که جنایتکاری را که تمامی قواعد بین المللی را نقض کرده، مدافع آزادی و دموکراسی و حقوق بشر بداند؟ چه کسی تردید دارد که حداقل دولت فعلی اسرائیل، یاغی ترین دولت عضو سازمان ملل است؟
ثالثا، درست است که عده ای از لج جمهوری اسلامی و به دلیل عدم رضایت به حق از جمهوری اسلامی برای نتانیاهو و جنایاتش هورا می کشند، اما خود آنان نیز می دانند که اولا چنین واکنش عاطفی بیش از هر چیز از سر استیصال و خشم و نفرت است و اصالت ندارد و ثانیا وقتی خاک وطن مورد تجاوز قرار گیرد تردید نمی توان کرد که حداقل بخش بیشتر همان هوراکشندگان امروز نیز با هر نوع تجاوز به خاک میهن مخالفت خواهند کرد. حتی ممکن است در صورت احساس خطر برای تمامیت ارضی در کنار جمهوری اسلامی قرار گیرند. همان گونه که شماری از نظامیان شریف ارتش شاهنشاهی در جنگ عراق علیه ایران با دلیری و با احساس ملی با متجاوزان جنگیدند و شماری نیز جان بر سر آن گذاشتند. اگر جز این باشد، باید آنان را ضد ملی دانست.
از این رو نتانیاهو یاوه می گوید و آب در هاون می کوبد و خواب او تعبیر نخواهد شد.
چهارشنبه 11 مهر 1403
#یوسفی_اشکوری #اجتماعی_سیاسی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

30 Sep, 17:02


این کتاب گه پیش از این در دست انتشارش اعلام شده بود اکنون انتشار یافته و امکان تهیه آن فراهم است.

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

30 Sep, 17:00


https://www.nt-press.com/product/the-arab-islamic-caliphate-part-1-hasan-yousefi-eshkevari/

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

29 Sep, 11:19


#یوسفی_اشکوری #اجتماعی_سیاسی

پند تاریخ (یوسفی اشکوری)

29 Sep, 11:19


رفع یک ابهام

اشاره: در ارتباط با انتشار یادداشت اخیرم در ارتباط با محکومیت جنایات اسرائیلی ها در غزه و اخیرا لبنان یک دوست خیرخواه و علاقه مند تذکر داده است برای این که متهم به همراهی با سیاست های جمهوری اسلامی و آقای خامنه ای در ارتباط با اسرائیل و حزب الله نشوم بهتر است که به عملکردهای غلط و نادرست مقامات جمهوری اسلامی هم بپردازم. چند خطی در پاسخ او نوشتم. هرچند در نظر داشتم که به موقع در این باب هم موضع خودم را بگویم، ولی حال که این فرصت پیش آمده است، مناسب می نماید که متن پاسخ به این دوست را در اینجا بازنشر کنم.

با سلام و سپاس. در جمهوری اسلامی معمول شده و ظاهرا بسیاری از مخالفان نیز آن را پذیرفته اند که اگر یک انتقادی به طرف می کنی حتما برای توازن باید به طرف دیگر هم بپردازید. به یاد دارم که در مجلس اول و در دهه شصت وقتی به مجاهدین ایراد می گرفتی فورا می گفتند که چرا به جمهوری اسلامی چیزی نمی گویی و گاه هم می گفتند مزدور نظام هستی. همان طور که اکنون نیز از همین شیوه زشت استفاده می کنند. در مقابل وقتی از مسئولان نظام ایراد می گرفتی فورا در واکنش می گفتند که چرا به «منافقین» نمی پردازی که ترور می کنند و . . . در ارتباط با موضوع مورد اشاره چند نکته: اولا من چهل است که به تفاریق از عملکردهای جمهوری اسلامی انتقاد کرده ام و واقعیت این است که از هر تغییر معنادار و مؤثری ناامید شده ام. ثانیا در این یک سال تلاش کرده ام که به موضوع اصلی بپردازم و آن هم جنایات بی مهار اسرائیل است و تلاش کرده ام در ادبیات و تعابیر کمترین همسویی راهبردی با سیاست های خامنه ای و جنگ طلبان جمهوری اسلامی نداشته باشد. چنین می پندارم اگر مسائل خلط شوند حقیقت قربانی خواهد شد. به هرحال به موقع در باره سیاست های غلط و ایران بر باد ده خامنه ای هم خواهم نوشت. محض اطلاع بگویم. پس از ترور ظالمانه پسران اسماعیل هنیه و نوه های بیگناه و خردسالش به دست جلادان اسرائیلی متن تسلیتی از ایران فرستادند البته به عربی برای تسلیت به هنیه و گفتم اگر حضوری باشد به او تسلیت می گویم ولی نمی خواهم در صف حامیان حماس بیاستم. پس از ترور جنایتکارانه هنیه در قلب تهران (که فکر می کنم حداقل هر کس که ایرانی است باید آن را محکوم کند) باز تسلیتی فرستادن که امضا کنم و همان نظر قبلی را تکرار کردم. ساعتی پیش نیز متنی برای تسلیت ترور رهبر و رهبران حزب الله لبنان از آمریکا فرستاده اند که امضا کنم ولی به دلیل یاد شده امضا نمی کنم. کاملا قابل فهم است که شماری از ایرانیان و یا سوری ها از مرگ نصرالله شادی کنند اما هرگز با هیچ ستمگر و متجاوزی همراه نخواهم شد و تجربه من ایجاب می کند که به خاطر مخالفت با یکی در صف متجاوز دیگری قرار نگیرم. به تعبیر قرآن «شنأن قوم» نباید مرا از مرز اعتدال و عدالت خارج کند. دلیل یا دلایل مخالفت من با حزب الله لبنان و یا مقامات جمهوری اسلامی و با خامنه ای و مسئولان جمهوری به کلی متفاوت است. ظلم به حقیقت و عدالت است که در مخالفت با ظالمی ظلم دیگری توجیه شود. از قدیم گفته اند هر سخن جایی و هر نکته مقامی دارد. باز محض اطلاع عرض کنم پس از سخنان فریبکارانه جلاد اسرائیلی در کنگره آمریکا متنی منتشر کردم و در آن تحت عنوان منطق مشترک دیکتاتورها از منطق مشترک نتانیاهو و خامنه ای یاد کردم. در هرحال فعلا با بلندترین صدا و بدون کمترین اما و اگر باید بر سر متجاوزان اسرائیل فریاد کرد که کمترین التزام به حق و حقیقت و اخلاق و قانون و عدالت ندارند. هرچند در این برهوت جهان به اصطلاح متمدن به جایی نمی رسد ولی حداقل آن است که انسانیت خودم را از یاد نبرده ام. اگر عمری بود و از فاجعه های کنونی منطقه عبور کردیم می توان به مسائل داخلی هم رسید.
یکشنبه 8 مهر 1403