סיון רהב מאיר

@sivanrahavmeir


ערוץ הטלגרם של סיון רהב מאיר

סיון רהב מאיר

22 Oct, 14:19


חני ליפשיץ, שליחת חב"ד בקטמנדו: "לפעמים חזקי ואני שואלים את עצמנו האם אכן שווה כל הטרחה הזו. זה כל כך מפרך ולא פשוט.

הנה התשובה: הבוקר, אי שם בהימלאיה, בכפר שנקרא יאק.
רק תראו את התגובה של ארנון כשפתאום באמצע הטיפוס בהרים מופיע מולו אבריימי השליח הצעיר ומזכיר לו שחג סוכות היום. תראו איך הוא מתרגש כשהוא נוטל את הלולב.

ארבעת המינים שהגיעו מבני ברק לקטמנדו ומשם עד להרים הגבוהים בעולם.

לא היה שווה לטרוח?

איזה עם אנחנו".

סיון רהב מאיר

22 Oct, 11:43


התמונה החזקה הזו היא של בית כנסת בבאר שבע, שידליק לפני החג נר זיכרון לכל אחד ואחת מהנופלים. חמישה מבני הקהילה הזו נפלו. יצאתי למסע בין משפחות שכולות, לקראת שמחת תורה, לשאול מה יש להן לומר לכולנו:

1. "אם יש משהו שלמדתי השנה, זה עד כמה הלב היהודי יכול להתרחב", אומר הרב דורון פרץ ששכל בשמחת תורה את בנו דניאל, בקרב הרואי על נחל עוז. "לא סתם יש בלב כמה חדרים".

בשמחת תורה, שנה אחרי, בשעה 9:10 השעה שבה דניאל נפל, הרב פרץ מתכנן להוציא את ספר התורה מארון הקודש בבית הכנסת שלו, ביישוב יד בנימין, עם כל הקהילה סביבו. "עברנו שנה מטלטלת, וגופת בני עדיין לא הובאה לקבורה. אבל עברנו גם שנה מאחדת, מחזקת, של התפכחות והתבהרות מול אויבינו. בשבילי, לחבק את ספר התורה באותה שעה, זה לחבק את מה שדניאל נפל בגללו".

2. זו בדיוק השאלה. מה בכלל חוגגים ביום הזה? השנה הזו מכריחה אותנו ללמוד את החגים באמת. אלה לא רק מסיבות, אחרת אולי באמת אפשר למעט בהן. צריך להעמיק ולהבין את מהות החג. שמחת תורה נחשב ליום הכי שמח ועוצמתי.

השיא שמגיע אחרי כל החגים, כי מסיימים לקרוא בו את התורה כולה, ומיד מתחילים מבראשית. זה סוד ההמשכיות, בסיפור הזה שהוא גדול ואינסופי. זו שמחה על מי שאנחנו, על מה שאנחנו שייכים אליו, על ערכינו. כל זה רק התחזק השנה. בסוף קריאת התורה מכריזים "חזק חזק ונתחזק", ואז, פיזית, מגלגלים את הספר אחורה כדי להתחיל מבראשית. זה באמת מה שאנחנו צריכים עכשיו. להתחזק, ולהתחיל מחדש.

3. סליחה, לא אספיק לכתוב על כל מיזמי ההנצחה המרגשים שייחנכו בשמחת תורה. כל כך הרבה משפחות וקהילות פנו, יזמו, סיפרו. ושוב, יש משפחות שלא יצליחו לצאת בבוקר מהמיטה. הן לא פנו. חשוב להיות שם גם בשבילן.

ננסה להתייחס דווקא לשמות הפחות מוכרים. שמעתם על קובי ואושר שמעיה מבאר שבע? האבא קובי הקפיץ את אושר לבסיס רעים, ושניהם נרצחו בדרך. באותו יום נפל גם השוטר שי-אל קנפו, מאבטח במסיבה ברעים, וגם ג'יאר דוידוב, מפקד משטרת רהט.

הם כולם היו קשורים לאותה קהילה בבאר־שבע, שחונכת בשמחת תורה הזה בית כנסת ששמו "הרוגי מלכות". הרב יהודה צומעי מספר שהמבנה ינציח את כל הנופלים מאז שמחת תורה. כן, את כולם (ראו תמונה). החשיבות היא דווקא מול המשפחות שאין להן מיזם הדסטארט, עמותה ונוכחות תקשורתית, שאולי זו תהיה ההנצחה היחידה על שם יקיריהם.

4. עשרות משפחות הכניסו השנה ספרי תורה לזכר יקיריהן. מירה חג'ג', אמא של התצפיתנית אביב חג'ג' שנפלה בנחל עוז, מספרת שזו הייתה בשבילה סגירת מעגל מנחמת. עכשיו היא מחכה במיוחד לשמחת תורה.

"מוציאים את ספר התורה של אביב מארון הקודש ורוקדים איתו. אין לי מילים לתאר מה זה בשבילנו".

5. בשדרות מתוכננות הקפות שניות גדולות במיוחד. אחד המארגנים הזכיר לי השבוע איך נולד המנהג.

הרב יצחק ידידיה פרנקל עלה מפולין לפני קום המדינה, והיה הרב של שכונת פלורנטין בתל־אביב. בחוץ לארץ, נהוג לחגוג כל חג יומיים. אבל בתש"ג, אוקטובר ,1942 הסתיימו החגים בארץ והרב ידע שבאירופה לא חוגגים. לכן, במוצאי שמחת תורה ביקש מקומץ מתפללים להישאר איתו בבית הכנסת, ואמר: "בפולין כבר אין מברקים. קהילות שלמות מנותקות. איננו יודעים מה עלה בגורל מיליוני אחינו היהודים. בשעה זו בדיוק אמורים לערוך בוורשה, בקרקוב ובערי אירופה הקפות. כיוון שכל ישראל ערבים זה לזה, בואו נרקוד בשבילם. באופן סמלי".

המתפללים נענו והקיפו את הבמה עם ספר התורה, בעוד הרב מקריא: "אָנָּא ה' הוֹשִׁיעָה נָּא אָנָּא ה' הַצְלִיחָה נָּא". כך החלה מסורת ההקפות השניות, בגלל יהודים שאנחנו לא יכולים להיות שם בשבילם, אבל אנחנו רוקדים ומתפללים עבורם. לאורך השנים הוקדשו ההקפות פעמים רבות ליהודי ברית־המועצות, מאחורי מסך הברזל. השנה, את ההקפה הראשונה, יקדישו בשדרות לאחים אחרים, החטופים.

6. ולסיום, שמחת תורה בקיבוץ בארי. זה מצמרר רק לכתוב את המילים האלה. אבל רחל פריקר, האחראית על בית הכנסת של הקיבוץ, נחושה לחגוג: "בשנה שעברה חגגנו בגדול, שירה וריקודים וספרי תורה, עם אנשים שלמחרת כבר לא היו בחיים. אנחנו מקפידים לחזור לבית הכנסת בכל החגים, לזכור את המתים ולהמשיך את החיים. במילה 'בראשית' מופיעה גם המילה 'בארי'. אין כמו שמחת תורה כדי לסמל שאנחנו נקים את בארי מבראשית".

שנזכה להתחיל מבראשית. חזק, חזק ונתחזק. חג שמח.

סיון רהב מאיר

22 Oct, 08:44


5 דברים לקראת שמחת תורה + משדר הכנה לחג:

1. מהיום בערב עד מחר - "הושענא רבה". זה היום האחרון של סוכות, ונוהגים להרבות בו בתפילה ולימוד.

2. החג מתחיל מחר, ביום רביעי אחרה"צ ומסתיים ביום חמישי בערב. שמו של החג - שמיני עצרת, היום השמיני מאז תחילת סוכות, והוא נקרא גם שמחת תורה. בסעודות החג כבר נכנסים הביתה בחזרה מהסוכה, יש נוסח מיוחד לקידוש וגם להדלקת הנרות.

3. בשמחת תורה, קוראים בבוקר בבתי הכנסת את הפרשה האחרונה בספר האחרון, דברים (פרשת "וזאת הברכה"). משה רבנו, לפני פטירתו, מברך כל שבט בברכה מיוחדת. ואז מייד מתחילים לקרוא את החלק הראשון מתוך הפרשה הראשונה בתורה, פרשת "בראשית", מבריאת העולם והלאה.

4. בשמחת תורה נהוג לרקוד ולהקיף את בית הכנסת עם ספרי התורה במנהג ה"הקפות" ובמוצאי החג – ההקפות השניות, ברחבי הערים ומחוץ לבתי הכנסת. השמחה היא לא רק על סיום הקריאה בתורה, אלא על כך שמתחילים אותה מייד מחדש. השנה זהו יום הזיכרון הראשון לכ-1,200 נופלים. משפחות רבות מבקשות לשלב את השכול והתקווה, וברחבי העולם היהודי יזכירו, ישירו וינציחו את האסון שהתרחש ביום הזה, לפני שנה.

5. ובשבת הקרובה - מתחילים ללמוד את התורה מההתחלה, מבראשית. רבים מצטרפים בימים אלה לדופק היהודי העולמי הזה, ולומדים – לבד, ביחד, בספר או בכל פורמט דיגיטלי – את פרשת השבוע, מבראשית.

חג שמח ובשורות טובות.

משדר לשמחת תורה:
https://youtu.be/MWHT42WU6O4

סיון רהב מאיר

21 Oct, 15:40


אחרי משבר - לא פחות, יותר.

סיון רהב מאיר

21 Oct, 13:08


ואחרי ששאלנו איך נחגוג את חנוכה ואת פורים ואת פסח, ואיך נציין את התאריך הלועזי ,7.10 זה מגיע. התאריך העברי. ביום רביעי הקרוב – ערב שמחת תורה תשפ"ה.

עם בואם של ימים טעונים, אני רוצה להזכיר לכולנו מצווה חשובה – מצוות הטאקט. הרגישות האנושית הבסיסית. אל תכריחו אף אחד לשמוח כשהוא בוכה, אל תכריחו אף אחד לבכות כשהוא מצליח לשמוח.

נתקלתי בכך לפני כמה שבועות, בשבת שבה התארחו גם משפחות חטופים. בצהרי אותו יום, בסוף הסעודה, כמה צעירים קמו לרקוד בהתלהבות, במעגלים. "כל העולם כולו גשר צר מאוד", "עושה שלום במרומיו". אישית, הרגשתי שזה אולי לא מתאים. הבטתי בסיגלית כהן, שבנה אליה נחטף מהמיגונית המפורסמת. הבטתי במירב ברגר, אמא של התצפיתנית החטופה אגם. חשבתי שהן בטח ייצאו.

בתוך שניות קיבלתי שיעור גדול: כמה צעירות סחפו את סיגלית ואת מירב למעגל, והן נענו בהתלהבות. "עם ישראל חי", "מי שמאמין לא מפחד", כל הפלייליסט שחשבתי שדוקר ופוצע את ליבן הפך למשהו שמחזק ונותן כוח ותקווה.

לכן, בבואנו בשעריו של חג ששמו "שמחת תורה", שהוא גם האזכרה הגדולה בתולדות המדינה, קודם כל נדע שאנחנו לא יודעים. מה שמחזק אחד, אולי מחליש אחר. בעיניי, העולם היהודי צריך להפוך למרחב מוגן לכל סוגי הרגשות.

סיון רהב מאיר

21 Oct, 07:04


איך משלבים עצב ושמחה? בשורות קשות ותקווה? זו ה-שאלה בתקופה הזו. רועי בן טולילה הוא נכה צה"ל, ספורטאי ויזם, והוא כתב רעיון פשוט ועוצמתי:

למה מדוע כתוב בתורה על חג הסוכות "ושמחת בחגך" ולא "שמחת בחגך"? למה מופיעה כאן ו׳ החיבור?

אולי היא רומזת לנו שהשמחה היא שכבה. היא קומה נוספת שנבנית על גבי המציאות. אנחנו לא מתעלמים מהמצב ומהאתגרים. השמחה יושבת על המציאות הזו, שיש בה גם עצב.

באופן הניסוח של הפסוק, התורה בעצם רומזת לנו שכאשר יהיו קשיים, עלינו להכיר בהם, ומתוכם עלינו לבחור להכריז: ושמחת בחגך!

יהי רצון שנמצא כולנו את ו' החיבור.

(בתמונה: רועי בן טולילה בהכנסת ספר תורה לזכר יוסי הרשקוביץ הי"ד)

סיון רהב מאיר

21 Oct, 06:26


את התמונה הזו צילמתי אתמול בלילה, לקראת חצות. זה התור הארוך מחוץ לאחת המסעדות בשדרות ממילא, בדרך לכותל המערבי. רוב מי שעומד בתור הזה - הם יהודים דוברי אנגלית, תיירים. נדמה לי שהם לא התלוננו אלא אפילו נהנו והתרגשו לעמוד ככה.

למה? כי להגיע לישראל כעת, בחודש תשרי, זו בחירה. זו אמירה. הרי הם יכלו גם לטוס למיאמי. אבל הם באו לחגוג כאן את החגים ולתת גם לילדיהם את החוויה החינוכית הזו.

אלה הם ימים שבהם האחים והאחיות שלנו מהתפוצות פשוט ממלאים את הארץ. כן, בזמן מלחמה. רואים ושומעים אותם בתל אביב, בנתניה, וכמובן בירושלים. זה לא מובן מאליו. אז ברוכים הבאים הביתה. אתם מוזמנים להישאר כמה שיותר. ההגעה שלכם היא הרבה יותר משופינג ומלונות. זו ממש תזכורת לכולנו למצווה שקוראים לה עלייה לרגל. הרי בזמן בית המקדש היו עולים כך לירושלים בזמן חג הסוכות. הלב והרגליים פשוט משכו את כולנו אל הקדושה הזו. כולנו עוד נזכה בעזרת השם שמיליונים יבואו לירושלים ככה, בנסיבות הרבה יותר שמחות.

ובינתיים - חג שמח. תיהנו מקדושת ארץ ישראל. ואחרי כל התור הארוך, גם בתיאבון (:

סיון רהב מאיר

20 Oct, 07:32


האם אנחנו מאמינים בתיקון? היום לפני 214 שנים נפטר רבי נחמן מברסלב. כך מסביר ר' שלמה קרליבך את אחד המשפטים המפורסמים ביותר של רבי נחמן, משפט שקשור מאוד לתקופה הנוכחית:

"רבי נחמן מברסלב אומר: 'אם אתה מאמין שיכולים לקלקל – תאמין שיכולים לתקן'. אומרים שמספיק שוטה אחד או גפרור אחד כדי לשרוף יער שלם, כלומר שכוח הקלקול הוא מהיר, חזק וגדול. מילה אחת או מעשה אחד לא נכונים, עלולים להרוס עמל ויגיעה של שנים רבות.

אבל החידוש של רבי נחמן הוא להאמין שבאמצעות מילה אחת טובה, מעשה קטן, או אפילו מחשבה – אפשר לבנות ולהקים עולם ומלואו. לכן רבי נחמן משתמש במילה 'תאמין'.

אם אדם יגיד לחברו: 'תאמין לי, הלכתי לבית הכנסת והוא בדיוק באותו המקום שבו הוא היה אתמול' – זה יישמע מצחיק. בדברים פשוטים ומובנים לא צריך אמונה. כדי להאמין שיש קלקול לא צריך להיות 'בעל אמונה' גדול, זהו הטבע האנושי. אבל כדי לראות שקיים בעולם הכוח המתקן, הבונה – לשם כך צריך להאמין, וזוהי העבודה שלנו. להאמין במה שהשכל לא תופס בקלות: שכוח התיקון לא רק אפשרי אלא גדול ומשמעותי יותר".

האם אנחנו מאמינים?

שנזכה להאמין שאפשר לתקן, וגם שנתקן, בפועל.

לזכרו.

סיון רהב מאיר

18 Oct, 08:13


5 תזכורות לפני השבת שלפנינו

1. השבת הקרובה היא שבת חול המועד סוכות. התפילות, הקידוש וברכת המזון - כולם כוללים גם את התוספות המיוחדות לשבת, וגם את התוספות המיוחדות לחג הסוכות.
2. שימו לב: בשבת הזו לא קוראים בבתי הכנסת בשבת בבוקר את פרשת השבוע, אלא קוראים קריאה מיוחדת בתורה שבה גם חג סוכות מוזכר.
3. יש נוהגים לקרוא בשבת הזו את מגילת קהלת שכתב שלמה המלך, המלאה בדברי חכמה ומשלים על חיינו ועל העולם הזה.
4. גם בשבת אוכלים ונמצאים בסוכה, אבל לא מקיימים את המצווה של נטילת ארבעת המינים. בכל יום אחד האושפיזין משפיע את השפע המיוחד שלו בסוכה. הלילה - האורח הוא יעקב אבינו.
5. אחרי שבת - ממשיכים הימים של חול המועד סוכות, עד חג שמחת תורה שיחל ביום רביעי בערב.

שבת שלום, חג שמח, בשורות טובות.

לצפייה בשיעור (משנת תשפ"ד): https://bit.ly/3Ud6OMG

סיון רהב מאיר

15 Oct, 21:30


אבידן בית יעקב הוא אבא של סרן רועי בית יעקב הי"ד שנפל בעזה. כך הוא כותב על חג סוכות שבפתח:

"אנשים שואלים אותנו מה שלומנו בחג. הנה תשובתי: חג סוכות הוא החג שבו נאמר הציווי: 'וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ'. אנחנו נשמח. תודיעו את זה למחליף של המחליף של נסראללה, אם יש כזה. ולסינוואר, ולכל אויבינו, ולכל 'ידידינו' בעולם. עם ישראל שמח. עם ישראל ישמח.

המלחמה הזו פרצה ב'שמחת תורה'. זו מלחמה על השמחה.

בלוח השנה העברי, לעולם לא נוכל לקבוע בתאריך שבו פרצה המלחמה יום אבל או צער, כי זה תמיד יהיה יום חג. הזיכרון שלנו יהיה גם לשמוח. ההנצחה שלנו תהיה גם שמחה.

השמחה שלנו אינה הוללות. השמחה שלנו היא שמחה שאינה מתעלמת מהקושי ומהכאב שסובבים אותה. השמחה שלנו היא שמחה של עם שיודע שתפקידו להביא את המוסר לעולם. על זה אנחנו נלחמים – להגדיל את הטוב בעולם, למגר את הרוע בעולם.

השמחה שלנו מביטה לעתיד. היא יודעת שאנחנו בדרך, היא יודעת שעכשיו חסר, היא יודעת שבסוף ננצח ונביא את הטוב, והשמחה תהיה שלמה.

חג שמח".

(בתמונה: רועי בית יעקב הי"ד)

סיון רהב מאיר

13 Oct, 20:31


"שלום סיון, זה ערב קשה. נזכרתי עכשיו במנהג יפה של עדות המזרח: ביום שאחרי יום כיפור, בתפילת שחרית, אנחנו מוסיפים עוד מזמור תהילים - ואומרים את פרק פ"ה. הבוקר כשאמרנו אותו, המילים היו כל כך מרגשות. ממש התפללתי שכל הדברים הטובים האלה יתרחשו אצלנו בקרוב:

כולם ישובו, כל החטאים ייעלמו, נרגיש חסד אלוקי, נשכון פה בכבוד, וכל העולם שאנחנו נלחמים בצביעות וברשע שיש בו - יהיה מלא אמת, צדק וטוב.

אחרי הבשורות הערב, אני מציע לפרסם את פרק פ"ה, וכל מי שירצה יוכל לומר אותו ולשתף עם אחרים. בשורות טובות".

צודק. הנה.