سیدجواد میری مینق

@seyedjavadmiri


Global Center for Intercivilizational Dialogue

Founder and Director of Global Critical Theory Center
&
Founding Editor of Islamic Perspective since 2007-2018 and Advisor since 2018 onwards

سیدجواد میری مینق

22 Oct, 14:44


🔴جلسه رونمایی از کتاب "بازیابی تراث حکمی شاه اسماعیل صفوی"!

با حضور نویسنده کتاب؛ دکتر سیدجواد میری

زمان: پنج‌شنبه ۳ آبان- ساعت ۱۶
مکان: نگارخانه خطائی؛ مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی

@sociologicalperspectives

سیدجواد میری مینق

22 Oct, 14:16


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

22 Oct, 12:39


عشق در طریقت بکتاشیه و سنت خطائی

برخی اشکال کرده‌اند که چرا طریقت بکتاشیه را در دایره تشیع تعریف می‌کنیم؟‌ در پاسخ باید گفت که یکی از مولفه‌های بنیادین در تشیع مفهوم "ولایت" و مصادیق آن هستند که در بکتاشیه به اولی یعنی مفهوم ولایت پایبند هستند و دومی یعنی بحث مصادیق، مصادیق آن را نیز "دوازده امام" -دقیقاً با همین لفظ- می‌دانند. در تشیع بکتاشیه هیچ شک و تردیدی نیست اما آنچه این موضوع را جذاب‌تر می‌کند بحث تمایز بین "ظاهر" و "باطن" است که در اینجا هم دوباره می‌بینیم بکتاشیه به "باطن‌بین بودن" التفات ویژه‌ای دارند. نکته مهم بعدی که این طریقت شیعی را قابل تامل می‌کند و در نسبت با "سنت خطائی" و شاه اسماعیل جذاب‌تر می‌نماید مسئله "عشق" و جایگاه آن در هستی است. عشق اُس و اساس وجود نامیده می‌شود و در این نقطه ولایت و تفسیر از هستی و باطن به هم متصل می‌شوند. یکی از "اشعار" زیبا در این باب "نفس عشق" است:

آدمی، آدم ائدن اوچ حرفیله بش نقطه‌دیر
عالَمی، عالَم ائدن اوچ حرفیله بش نقطه‌دیر
ابن ادهم پادیشاه کن تخت و تاجی ترک‌ائدیب
ادهمی، ادهم ائدن اوچ حرفیله بش نقطه‌دیر
ای ترابی یک نفسده اون سکیز مین عالَمی
عالَمی، عالَم ائدن اوچ حرفیله بش نقطه‌دیر

به عبارت دیگر، این عشق است که ساختمان هستی و وجود آدمی را ممکن و مستدام کرده است. شاه اسماعیل هم نقش و جایگاه عشق را به زبان دیگری در دیوان اینچنین ترسیم کرده است:

دلبرا، عشقون سنون جسمومده جانوم جانی‌دور
وصلِ رخسارون خیالی، کونلومون مهمانی‌دور

سیدجواد میری
#بکتاشی
#شاه_اسماعیل
@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

22 Oct, 08:29


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

21 Oct, 14:53


ایران در چه وضعیتی قرار دارد: دلهره یا ترس؟

در این روزها می‌بینم برخی‌ها آشفته هستند و "ما" را از نظام سلطه می‌ترسانند و می‌گویند "استقلال" دستاوردی است که نظام سلطه آنرا می‌خواهد از ما بستاند؛ دیگری "ما" را از "تجزیه" و پنج‌پاره‌شدن می‌هراساند؛ آن یکی می‌گوید "وضع" خراب است ... . اما به نظرم ما در "احسن التقویم" هستیم و این موقعیت تاریخی به سادگی بدست نیامده است. چهار سال پیش سخن از "وضعِ در آستانگی" به میان آوردم و همواره "در-آستانه-بودن" دلهره‌آور است اما این وضع مترادف با "فلاکت" و "نابودی" نیست بل نشان از چیزی دارد و آن "قدرت انتخاب" و "امکان انتخاب". من برخلاف بسیاری از تحلیلگرایان داخلی و خارجی که وضعیت ایران را سلبی و مفلوک جلوه می‌دهند از قضا ایجابی می‌بینم در نسبت با "خودآگاهی تاریخی" که این وضعیت در-آستانگی برایمان به ارمغان آورده است. بنابراین نترسید. ترس ترجمان وضعی نیست که در آن هستیم بل "دلهره" است و آن را دریابیم.

سیدجواد میری

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

21 Oct, 14:01


رضا توفیق بیگ (۱۸۶۹-۱۹۴۹)

جان کینگزلی برژ در کتاب "درویشان بکتاشی" به فیلسوفی اشاره می‌کند که خود به طریقت بکتاشیه مُشرّف شده بود. نام او رضا توفیق بیگ (بعدها بلوکباشی) است. برژ درباره او می‌نویسد:

"رضا توفیق بیگ مردی اهل اندیشه و مطلع از فلسفه غرب و شرق بود که بکتاشیان او را بسیار دوست می‌داشتند. رضا صاحب آثار بسیاری بود منجمله *نفس یا سروده‌های بکتاشی*" (۱۹۳۷. ۸۱).

البته لازم به ذکر است که رضا توفیق بیگ مولف "مطالعاتی پیرامون مذهب جنبش حروفیه" نیز بود. به نظرم اگر بکتاشیه را یکی از تجلی‌های تشیع در آناتولی و بالکان و اروپای شرقی بدانیم -که من چنین می‌پندارم- آنگاه جستجو در باب بینش شیعی در آثار رضا توفیق بیگ حائز اهمیت خواهد بود.

سیدجواد میری
@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

21 Oct, 11:47


چرا مدیران در جمهوری اسلامی دچار "تجمل‌گرایی" می‌شوند؟

گفتگوی "خبرگزاری قدس" با سیدجواد میری

۳۰ مهر ۱۴۰۳

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

21 Oct, 10:21


تحلیل گزارش بانک جهانی و "حضور زنان در بازار ایران"

گفتگوی روزنامه جهان اقتصاد با سیدجواد میری

۳۰ مهر ۱۴۰۳

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 20:19


#فضولی


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 19:39


امشب میزگردی داشتیم درباره دکتر شریعتی و میزبان مستندساز لهستانی بود که قول داد بزودی برنامه را منتشر کند.


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 10:54


جان کینگزلی برژ به وزیری با نام تپه‌دَلَنلی علی پاشا اشاره می‌کند که منطقه Epirus که امروز بین آلبانی و یونان قرار دارد را بین سالهای ۱۷۹۰ الی ۱۸۲۲ مدیریت می‌کرد و خود نیز توسط پیری با نام "شمیمی سلطان" وارد طریقت بکتاشی شده بود. در سال ۱۸۲۳ کتابی درباره زندگی علی پاشا در لندن به چاپ رسید که مبتنی بر یادداشتهای تئوفیلوس ریچاردز بود و دو حکاکی فلزی از علی پاشا در آن کتاب چاپ شده است که در یکی نشان می‌دهد او "حسین تاج" به سر دارد و در حکاکی دیگر کلاه کوچکتری به سر کرده که به "دوازده" قسمت تقسیم شده است  که سمبل شیعیان بکتاشی به تاسی از "دوازده امام" می‌باشد. در دوران این وزیر طریقت شیعی بکتاشی بسط بسیاری در آلبانی پیدا کرد.

سیدجواد میری
@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 10:19


در نقشه آلبانی شهر Kruje را می‌بینید. جان کینگزلی برژ می‌گوید در اکتبر ۱۹۳۳ به این شهر سفر کرده است و در آنجا "زاویه مرتضی بابا" را دیده است که در این زاویه مقبره‌ای وجود دارد که بر روی آن "تاج حسین" که متعلق به شیعیان بکتاشی است قابل رویت است. تاریخی که بر روی مقبره نوشته شده است ۱۱۴۱ هجری قمری است که مصادف با ۱۷۲۸ میلادی می‌باشد. این زاویه امروز که قریب صد سال از زیارت پروفسور برژ می‌گذرد کماکان در این شهر موجود است و زیارتگاه صاحبدلان می‌باشد.

سیدجواد میری
@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 09:44


جان کینگزلی برژ در مطالعه خود اشاره می‌کند به "حضور تشیع" در آلبانی حتی در سالهای اولیه ۱۴۰۰ میلادی. او می‌گوید در آلبانی گزارش شده است جماعاتی زندگی می‌کردند که تلاش داشتند "تبری" از بنی‌امیه بالاخص معاویه و یزید را تبلیغ کنند. اولیاء چلبی در "اِرگِری" (Ergeri) با مردمانی روبرو شد که در مراسم مذهبی خود "نوروز" را پاس می‌داشتند و آنرا منتسب به ساری سالتیک "قدیس بکتاشی" می‌کردند. در شهر "الباسان" (Elbasan) در آلبانی اولیاء چلبی به "تکیه دراویش" برمی‌خورد که خود را پیروان "طریقت اهل کساء" (erbabi tariki ali abai dervišan) می‌نامیدند. جان کینگزلی برژ می‌گوید این عنوان شاید نشانی برای اثبات بکتاشی بودن آنها نباشد (1937. 71) ولی به نظرم نشانه‌ای از حضور تشیع در اروپا می‌باشد.

سیدجواد میری

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

20 Oct, 08:43


روزنامه شهروند | شماره ۳۱۹۲ | ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۹ مهر | صفحه ۱ | عیب کسان منگر و احسان خویش...
https://shahrvand-newspaper.ir/News:NoMobile/Main/254920/%D8%B9%DB%8C%D8%A8-%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%86%DA%AF%D8%B1-%D9%88-%D8%A7%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%AE%D9%88%DB%8C%D8%B4--

سیدجواد میری مینق

19 Oct, 20:06


«مطالعات فرهنگی-پسااستعماری خاورمیانه»

با همکاری کانال «تاریخ، نقد فرهنگ، الهیات» و تسهیلگری آقای م.محسن غمام
https://t.me/cultureforhumiliated

آبان و آذر ۱۴۰۳
 
"بازتاب اندیشه‌ی شریعتی در خاورمیانه"
دکتر محمد سعید عبداللهی
 
"ادوارد سعید و فلسطین در کانتکست مطالعات فرهنگی"
دکتر عبدالله کریم‌زاده
 
"نقد روایت‌های اروپا-محورانه در ایران و خاورمیانه"
دکتر سیدجواد میری
 
"جریان‌های فکری معاصر در جهان عرب"
دکتر مسعود فکری

هزینه ثبت نام برای هر دوره ۴۰۰ هزار تومان است.

این مجموعه صرفا به صورت آنلاین برگزار می‌شود.

برای ثبت‌نام به آی‌دی زیر پیام دهید:
@Sepanta_academy

کانال آکادمی سپنتا:
https://t.me/sepantasocialscience

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

19 Oct, 19:24


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

19 Oct, 15:54


قدرت قلم و شمشیر

جان کینگزلی برژ یک بخش کامل را به شاه اسماعیل و "سنت خطائی" و اهمیت او در طریقت بکتاشی اختصاص داده است. یکی از نکاتی که او به آن اشاره می‌کند اصالت "دیوان شاه اسماعیل" است که به صورت عجیبی در ایران نویسندگان بزرگی مانند زنده‌یاد استاد صمد موحد آن را انکار کرده‌اند و این در حالیست که جان کینگزلی برژ می‌گوید یکی از نقاط قوت او در مقابل سلطان بایزید و سلطان سلیم "قدرت قلم" او بود که تا دور دستها در امپراطوری عثمانی رفته بود. پروفسور برژ به نکته‌ای اشاره می‌کند و آن این است که سلطان سلیم خود اهل شعر و ادب بود و به "زبان فارسی" که زبان دیوانی و دربارش بود شعر می‌سرود ولی شاه اسماعیل به "زبان ترکی" اشعارش را می‌سرود و این خود موجب شده بود که توده‌ها به آسانی پیام او را دریافت کنند و به جان بپذیرند. اشعار خطائی چنان شیعیان (قزلباشان و تحتاجی‌ها و بکتاشی‌ها و حتی نیروی نظامی جان‌نثاران) را در خلافت عثمانی تحت تاثیر قرار داده بود که سلطان سلیم پس از شکست شاه اسماعیل نتوانست از پیروزی خود استفاده مطلوب را بکند. زیرا نیروی نظامی جان‌نثار با پیام شیعی شاه اسماعیل همذاتپنداری می‌کردند. پروفسور برژ می.گوید با اینکه چند قرن از درگذشت شاه اسماعیل می‌گذرد اما قدرت قلم او کماکان زنده و پویا و الهامبخش است و او به عنوان یکی از بانفوذترین مرشدان و مبشران در طریقت بکتاشیه محسوب می‌گردد. بهاء سعید بیگ (از محققان ترکیه) معتقد است که در نبرد بین سلیم و اسماعیل این شاه اسماعیل بود که پیروز واقعی میدان تاریخ بود. زیرا "قلم شاه اسماعیل" قویتر از "شمشیر سلطان سلیم" بود.

سیدجواد میری
#بکتاشی
#خطائی

@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

19 Oct, 14:18


@seyedjavadmiri

سیدجواد میری مینق

19 Oct, 12:23


@seyedjavadmiri