Bazme_honar

@honar_andishan


محفلی برای اشاعه هنر و اندیشه ی هنری

Bazme_honar

22 Oct, 09:50


شبستانِ هنر

Bazme_honar

22 Oct, 09:50


📚 | شاهکارهای نگارگری ایران
ناشر : موزه هنرهای معاصر تهران، چاپ ۱۳۸۴

شبستانِ هنر

Bazme_honar

20 Oct, 11:40


اندکی درباره شاهنامه شاه تهماسبی
از کتاب : از نقطه تا نگار
با استاد ادیب برومند
تالیف :کریم فیضی
چاپ اول ١٣٩٥

همانطور که عرض کردم , مینیاتور در اصل , هنر اصیل ایرانی ست و در دوران صفویه به عالیترین درجات خودش رسید ; زیرا مکتب هرات که خود مکتبی والا بود , به وسیله شاه اسماعیل به تبریز منتقل گردید . در تبریز اساتید بزرگی که سردسته انان کمال الدین بهزاد سلطان محمد بودند , ان را کامل تر از مکتب هرات به منصه ی ظهور رساندند .
صفحه ٢١٣ از متن کتاب

وقتی سلطنت به شاه تهماسب رسید , او که از دوران جوانی بسیار شیفته ی هنرهای زیبا بود , در دربار خویش مجموع بزرگی از نقاشان همچون محمد سیاه قلم و زین العابدین و میرزا علی و عبدالصمد و میرک اصفهانی و میر سید علی و میرزا علی و دیگران را در کارگاه اماده شده برای مینیاتور سازی گرد اورد و اینان مشغول کتاب ارایی و تذهیب و مینیاتور شدند
صفحه ٢١٤ از متن کتاب

گفته اند خود شاه تهماسب هم نزد زین العابدین و عبدالعزیز مشق نقاشی می کرد و ذوق و شوق فراوانی در ترغیب و تشویق استادان خط و نقاشی به ظهور می رساند . همین موضوع نشان می دهد که عبدالعزیز چه ید طولایی در نقاشی داشت و چقدر مقرب بوده است .
صفحه ٢١٣ از متن کتاب

در ان زمان بود که مینیاتور به قله ترقی و تعالی خود رسید . اثار بازمانده از ان دوران که در مکتب تبریز و مکتب هرات کار شده بود فق العاده قیمتی و تا حدی کمیاب است . متاسفانه در نیمه کار یعنی در میانه ی دوران زندگی , شاه تهماسب به یکباره دست از هنرهای ظریف باز کشید و یک عنصر متحجر گردید .او بعد از ان از هر چه فراخور ذوق بود روی برتافت . در نتیجه تغییر حال شاه , یک مکتب بسیار پر بار سرشار ازتوانایی ذوقی و هنری , کم کم رو به تنزل گذاشت .
صفحه ٢١٣ از متن کتاب

ایا شاه تهماسب وسط کار شاهنامه تغییر حال داد یابعد از ان ?
نخیر , شاه نامه تهماسبی تمام شده بود و چند وقت بعد از ان او تغییر حال داد و کارگاه هنری اش رو به انحطاط گذاشت . کثرت اثار باقیمانده از دوران شکوفایی مینیاتور و کتاب های مصور طوری بود که اکثر موزه ها ی مهم دنیا را از خود بهره مند کرد و بی نصیب نگذاشت و در هر جا که راه پیدا کرد , بسیار معزز ودیدنی و با ارزش تلقی شد و در واقع به هر موزه ای ابروی شایسته داد
صفحه ٢١٥ از متن کتاب

چه کسانی دست اندر کار این شاهنامه بودند ?
سفارش دهنده دربار صفوی بود. به ویژه شاه اسماعیل و پسرش شاه تهماسب ; هنرمندان متعددی هم کار خوشنویسی و تذهیب و نگارگری اش را انجام دادند ; مثل : سلطان محمد نگارگر یاهمان میر مصور , اقا میرک , میرزاعلی , میر سید علی , مظفر علی , دوست محمد , عبدالصمد و کسانی دیگر . این شاهنامه را به دربار عثمانی پیشکش کردند و چند قرن بعد سر از انگلستان دراورد که متاسفانه برخی از اوراقش پراکنده می شود .
صفحه ٢١٥ از متن کتاب

جهت اشتراگ گذاری
@honar_andishan

Bazme_honar

20 Oct, 11:38


اندکی درباره شاهنامه تهماسبی

Bazme_honar

18 Oct, 13:55


نام کتاب : کتاب ارایی  در تمدن اسلامی ایران 
نویسنده : محمد رضا کارگر , دکتر مجید ساریخانی 
مترجم : ...
تعداد چاپ : دوم
سال انتشار : ١٣٩٣
تعداد صفحات : ٢٩٥
موضوع : کتاب ارایی  ایران  

درباره کتاب :
هنر کتاب ارایی از شاخص ترین هنرهای اسلامی  به شمار میاید که نشان از اهمیت کتاب در تمدن اسلامی  دارد و بیشتر شامل  مباحث خشنویسی , تذهیب   تجلید , و نقاشی است . مهم ترین دلیل توجه به هنر کتاب ارایی  , قران کریم و قداست ان است .

از متن کتاب :
پس از اینکه تیمور لنگ ایران و بغداد را تصرف کرد دوره جدید هنر کتاب ارایی در سنه ٧٨٢ ه ق اغاز شد .  امیر تیمور بر خلاف طبع جنگاوری اش مشوق هنر و دانش بود و دانشمندان , مورخان , هنرمندان شهرهای تسخیر شده را به پایتخت خود سمرقند  فرا خواند و یکی از درخشان ترین مکاتب کتاب ارایی را در این دوره پایه گذاری کرد . 
صفحه ٦٩ کتاب کتاب ارایی در تمدن اسلامی تالیف محمد رضا  کارگر و دکتر مجید ساریخانی  

در دوره تیموری تذهیب به حد اعلای خود رسید . 
در دارالعلوم و دارالصنایع کتابخانه بایسنقری چهل نقاش , مذهب , خوشنویس , صحاف و جلد ساز به نسخه برداری و مصور سازی کتب مشغول بودند و مکتب هرات در همین دوره پایه گذاری شد .
صفحه ٦٩ کتاب کتاب ارایی در تمدن اسلامی تالیف محمد رضا  کارگر و دکتر مجید ساریخانی

در دوره صفویان کار مذهب کاران تنها  منحصر به تزیین صفحات نوشته شده و مصور نبود بلکه حواشی صفحات را نیز تذهیب می کردند و در تذهیب نسخ خطی اشکالی از جمله بوت ها , در خت ها , گلها و حیوانات به رنگهای گوناگون به خصوص رنگهایی که از امیزش طلا و نقره فراهم امده بود دیده میشد . که بر روی زمینه هایی از رنگهای گوناگون به خصوص رنگ سرمه ای یا ابی لاجورد ترسیم شده اند . 
صفحه ٧٤ کتاب کتاب ارایی در تمدن اسلامی تالیف محمد رضا  کارگر و دکتر مجید ساریخانی

@honar_andishan

Bazme_honar

17 Oct, 09:25


Saved by @download_it_bot

کمال الدین بهزاد - مغول ها چگونه هنر ایرانی را پیشرفت دادند؟
یکی دیگه از مکاتب مهم هنری نقاشی ایرانی "مکتب هرات"،حتما اسم "بهزاد"رو شنیدید دیگه..
اما تا حالا به این فکر کردید چرا مکاتب نگارگری ایرانی اسم شهرها روشونه؟
درواقع ما با این سئال مواجه ایم که آیا هنرمندهایی مثل "بهزاد" یک مکتب رو به شکلواره ی مکتب در میارند؟
یا فضایی که اون شهر و معماری ذهنی شهر داره امکان خلق رو فراهم میکنه؟
.....
هرات چگونه جایی بود؟
نسبت مغول ها با هرات چه بود؟
چرا مرکز هنر جابجا شد؟
کمال الدین بهزاد که بود؟
خصوصیت فیگورهای بهزاد چه بود؟
@rezamahdavi51.