ژئواکونومیک نیوز

@geoeconews


با موضوعات مرتبط با ژئواکونومیک همراه شما هستیم

ارتباط با ادمین کانال: @Geoecomodir

ژئواکونومیک نیوز

17 Oct, 19:51


خیز اعراب و اروپا برای شراکت راهبردی

🔺در حالی که تنش های منطقه‌ای همچنان در حال افزایش است، بروکسل عصر چهارشنبه شاهد برگزاری نخستین اجلاس مشترک بین سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا بود.

🔺این اجلاس به ریاست مشترک امیر قطر و رئیس کنونی شورای همکاری و شارل میشل، رئیس شورای اروپا برگزار شد. این اجلاس از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا اولین بار است که سران کشورهای عضو دو بلوک از زمان آغاز روابط رسمی در سال ۱۹۸۹ گرد هم آمده‌اند.

🔺در این نشست، ۳۳ رئیس دولت و نخست وزیر حضور داشتند و این فرصت را برای کشورهای عرب خلیج فارس و اتحادیه اروپا فراهم کرده تا روابط راهبردی را تقویت کرده و درباره موضوعات بین المللی و چالش های منطقه ای به بحث بپردازند.

🔺شورای همکاری در سال‌های اخیر گام های بزرگی در جهت تقویت شراکت های راهبردی خود با اتحادیه اروپا برداشته است. در سال ۲۰۲۲، این همکاری‌ها به سطح جدیدی از هماهنگی و تعامل رسید. محور اصلی این همکاری ها شامل امنیت منطقه ای، مقابله با چالش های مشترک و تقویت روابط اقتصادی و تجاری است.

🔺در بیانیه پایانی این اجلاس بر لزوم ادامه مذاکرات برای معافیت شهروندان شورای همکاری از ویزای شینگن تاکید شد.

🔺همچنین مقرر شد که دومین دوره این اجلاس سران عرب اروپایی در سال ۲۰۲۶ به میزبانی عربستان سعودی برگزار شود. سران دو بلوک بر اهمیت آغاز گفت وگوی منطقه‌ای میان دو طرف به منظور تقویت امنیت و ثبات تاکید کردند.

🔺در این بیانیه همچنین بر لزوم آتش بس در غزه و لبنان و اهمیت راه حل دو دولتی به عنوان تنها راهکار تضمین صلح در منطقه تأکید شد.

🔺در بیانیه نشست سران اروپا و شورای همکاری به موضوع ایران هم پرداخته و ادعا شده ما ایران را تشویق می‌کنیم که به تمامی تعهدات خود در زمینه تضمین‌ها طبق پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای عمل کند.

🔺در بند مربوط به جزایر ایرانی نیز بیانیه ادعاهای گسترده‌ای مطرح کرده و مدعی شده: ما از ایران می‌خواهیم به اشغال سه جزیره امارات متحده عربی، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، که نقض حاکمیت امارات متحده عربی و اصول منشور سازمان ملل متحد است، پایان دهد./ روزنامه دنیای اقتصاد

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

16 Oct, 16:28


پیش بینی جمعیت کشورها تا سال 2100:

🇮🇳 هند → 1.5 میلیارد
🇨🇳 چین → 771 میلیون
🇳🇬 نیجریه → 546M
🇵🇰 پاکستان → 487M
🇨🇩 کنگو → 431M
🇺🇸 ایالات متحده → 394M
🇪🇹 اتیوپی → 323M
🇮🇩 اندونزی → 297M
🇹🇿 تانزانیا → 244M
🇪🇬 مصر → 205M
🇧🇷 برزیل → 185M
🇵🇭 فیلیپین → 180M
🇧🇩 بنگلادش → 177M
🇳🇪 نیجر → 166M
🇸🇩 سودان → 142M
🇦🇴 آنگولا → 133M
🇺🇬 اوگاندا → 132M
🇲🇽 مکزیک → 116M
🇰🇪 کنیا → 113M
🇷🇺 روسیه → 112M
🇮🇶 عراق → 111M
🇦🇫 افغانستان → 110M
🇲🇿 موزامبیک → 106M
🇻🇳 ویتنام → 91M
🇨🇮 ساحل عاج → 88M
🇨🇲 کامرون → 87M
🇲🇱 مالی → 87M
🇲🇬 ماداگاسکار → 83M
🇹🇷 ترکیه → 82M
🇮🇷 ایران ← 79M
🇿🇦 آفریقای جنوبی → 74M
🇾🇪 یمن → 74M
🇯🇵 ژاپن → 74M
🇬🇧 انگلستان → ۷۰ میلیون
🇩🇪 آلمان → 68M
🇫🇷 فرانسه → 60M
🇨🇦 کانادا → 53M
🇸🇦 عربستان سعودی → 50M
🇦🇷 آرژانتین → 47M
🇦🇺 استرالیا → 38M
🇮🇹 ایتالیا → 36M
🇪🇸 اسپانیا → 30
🇰🇷 کره جنوبی → 24M
🇳🇱 هلند → 16M
🇦🇪 امارات → 14M
🇸🇪 سوئد → 13M
🇨🇭 سوئیس → 10M
🇦🇹 اتریش → 8M
🇳🇴 نروژ ← 7M
🇩🇰 دانمارک → 7M
🇫🇮 فنلاند → 5M
🇸🇮 اسلوونی → 1.6M
🇱🇻 لتونی → 0.95M
🇪🇪 استونی → 0.83M
🇮🇸 ایسلند → 0.37M

🌍 جهان → 10.35B

منبع: سازمان جهانی بهداشت

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

15 Oct, 13:20


عربستان چگونه می‌تواند برای اقتصاد روسیه بحران بیافریند؟

به گزارش ایسنا، عربستان سعودی ظاهرا هشدار داده است اگر اوپک به کاهش تولید نفت متعهد نشود، قیمت‌ها ممکن است به ۵۰ دلار در هر بشکه سقوط کند. به گفته تحلیلگران، به عبارت دیگر، ریاض به این اشاره کرده که ممکن است بازار را از عرضه نفت لبریز کند. این اقدام، قیمت‌ها را کاهش خواهد داد و اعضای اوپک پلاس از جمله روسیه را که در کاهش تولید نفت همکاری نکردند، تنبیه می‌کند.

لوک کوپر، محقق مدرسه اقتصاد لندن در این باره می‌گوید: از آنجا که روسیه نفت خود را با تخفیف و هزینه های بالاتر تولید می‌فروشد، فضای قیمت پایین در بازارهای نفت، بر توانایی این کشور در تامین مالی هزینه جنگ در اوکراین تاثیر می‌گذارد.

عربستان سعودی که بزرگترین عضو اوپک است، تلاش کرده است با ترغیب اعضای این گروه برای کاهش تولید، قیمت نفت را در بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه نگه دارد. اما قیمت نفت در بازار بین‌المللی زیر ۸۰ دلار در هر بشکه مانده و نقشه ریاض را با شکست مواجه کرده است. منابع آگاه به روزنامه فایننشیال تایمز گفته‌اند ریاض برای تغییر راهبرد، اکنون قصد دارد شیرهای نفت خود را تا دسامبر باز کند.

سیمون هندرسون، مدیر برنامه برن اشتاین در زمینه خلیج و سیاست انرژی در موسسه واشنگتن، به بیزنس اینسایدر گفت: عربستان سعودی به ستوه آمده است. هدایت اوپک یک مسئولیت چند وجهی است.

طبق داده‌های «اس اند پی گلوبال ریتینگز»، روسیه یکی از کشورهایی در اوپک پلاس بوده که مازاد تولید داشته است. مسکو در ژوئیه، ۱۲۲ هزار بشکه در روز بالاتر از سهمیه روزانه نفت تولید کرد. ایران و قزاقستان هم نفت بیشتری تولید کردند.

هندرسون می‌گوید: برخی از اعضای ائتلاف ممکن است این کار را برای به حداکثر رساندن سود انجام دهند. در مورد روسیه، مسکو با فشارهایی برای کسب درآمد حداکثری مواجه است زیرا جنگ در اوکراین، هزینه‌های دفاعی و امنیتی را در سه سال جنگ افزایش داده است. این بخش‌ها مجموعا ۴۰ درصد از کل هزینه‌های فدرال روسیه در سال آینده را تشکیل خواهند داد.

در این بین، منابع مالی روسیه به شدت به درآمدهای نفتی وابسته است. وزیر دارایی روسیه هفته گذشته گفت: چند سال قبل، تولید گاز و نفت، ۳۵ تا ۴۰ درصد از درآمد بودجه کشور را تشکیل می‌داد.

به همین دلیل است که غرب تا این حد بر روی محدود کردن درآمد روسیه از نفت متمرکز شده است. سقف قیمت ۶۰ دلاری گروه هفت برای نفت روسیه اگرچه آنطور که انتظار می‌رفت به نتیجه نرسیده است، اما برای ثابت نگه داشتن عرضه نفت و محدود نگه داشتن درآمد روسیه، کلیدی در نظر گرفته می‌شود.

روسیه توانسته است با استفاده از نفتکش‌های شبح، مکانیزم سقف قیمت گروه هفت را دور بزند، اما غلبه بر تهدید نفت ۵۰ دلاری ریاض، ممکن است دشوارتر باشد.

اگر استراتژی افزایش عرضه عربستان سعودی، جنگ قیمت نفت بین روسیه و عربستان را به راه بیندازد، اوضاع ممکن است بد شود. هندرسون با اشاره به رویداد مشابهی که در سال ۲۰۲۰ رخ داد، اظهار کرد: ممکن است این اتفاق بیفتد. در آن سال، اختلافات بر سر کاهش تولید، هر دو کشور را واداشت عرضه خود را افزایش دهند و ببینند چه کسی می‌تواند در این شرایط قیمت پایین‌تر دوان بیاورد. در چنین شرایطی، ذخایر ارزی ضروری می‌شود که برای روسیه مشکل ساز است.

از زمان آغاز جنگ اوکراین، بیمه این کشور در برابر قیمت پایین نفت، از بین رفته است. صندوق سرمایه ملی روسیه در ابتدای سال جاری تقریبا به نصف کاهش یافت و این صندوق دیگر قادر به تامین ارزهای غربی برای تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی خود نیست.

بر اساس گزارش بیزنس اینسایدر، هندرسون گفت: باید دید که آیا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، با توجه به دیگر اولویت‌های فوری‌تر خود، تمایل دارد وارد جنگ قیمتی با ریاض شود یا خیر. پیش‌بینی اقدامات کرملین با توجه به مسائل نامعلوم بسیاری که با فروش نفت روسیه مرتبط است، دشوار است.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

14 Sep, 12:56


🎥پروژه آزمایشی نخستین هایپرلوپ اروپایی برای جابجایی‌های پرسرعت

📍هایپرلوپ که زمانی توسط ایلان ماسک، غول فناوری، به عنوان ایده‌ای نو مطرح شد، شامل کپسول‌هایی است که با استفاده از میدان‌های مغناطیسی معلق شده و با سرعتی در حدود ۷۰۰ کیلومتر در ساعت در داخل لوله‌هایی با فشار کم حرکت می‌کنند.

📍 در حالی که منتقدان این پروژه را نمونه‌ای بسیار بلندپروازانه و حتی غیرواقعی می‌دانند، طرفداران هایپرلوپ معتقدند که این فناوری می‌تواند به یکی از پایه‌های اصلی سفر در آینده تبدیل شود.

📍یک لوله فولادی سفید به طول ۴۲۰ متر که در کنار خط راه‌آهن در شمال هلند قرار گرفته و در معرض بادهای شدید قرار دارد، می‌تواند دروازه‌ای به سوی عصر جدیدی در حمل و نقل افراد و کالا باشد.

📍این لوله، قلب مرکز جدید هایپرلوپ اروپا است و در سال‌های آینده به عنوان زمینه‌ای برای آزمایش و توسعه این فناوری نوظهور توسط توسعه‌دهندگان مختلف مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

📍اما از زمانی که ایلان ماسک این ایده را مطرح کرد که به گفته او می‌تواند مسافران را در عرض ۳۰ دقیقه بین لس‌آنجلس و سانفرانسیسکو (با فاصله تقریبی ۶۴۵ کیلومتر) جابجا کند،

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

12 Sep, 14:48


موضع چین در قبال کریدور زنگزور

📌تابناک نوشت: علیرغم مخالفت شدید ایران با ایجاد کریدور موسوم به زنگزور و اعلام «خط قرمز بودن» آن، قدرتهای برون منطقه ای منافعی برای خود در خصوص این کریدور متصور هستند.

📌اگرچه موضع گیری در خصوص این کریدور گاهی از زبان مقامات کشورهای برون منطقه ای کمتر شنیده شده است ولی محافل آکادمیک و رسانه ای این کشورها در خصوص آن موضع گیری شفاف و صریح داشته و دارند.

📌با این توضیح، باید توجه داشت که چین به صلح در قفقاز جنوبی و آزادسازی کامل مسیرهای تجاری علاقه مند است. کریدور زنگزور از منظر اتصال «کمربند-جاده» به قفقاز و اروپا برای پکن حائز اهمیت است.
این کریدور کوتاه ترین مسیر خشکی از چین به جنوب اروپا را فراهم می کند. کریدور میانی و زنگزور مسیر تجاری مهمی برای چین است. مسیر مواصلاتی که از چین شروع می شود و از آسیای مرکزی، دریای خزر، قفقاز جنوبی و ترکیه به اروپا می گذرد، یکی از کوتاه ترین و مطمئن ترین مسیرهای ارتباط شرق و غرب است.

📌حجم کالاهای مبادله شده بین چین و اتحادیه اروپا با تریلیون ها دلار اندازه گیری می شود. در حال حاضر کالاهای چینی از آسیای میانه عبور می کنند، در کشتی ها بارگیری می شوند و از دریای خزر به بندر آلات (Alat) منتقل می شوند. سپس کالاها از طریق راه آهن باکو - تفلیس - قارص به ترکیه و از آنجا به اروپا منتقل می شوند. این فرآیند 2 هفته طول می کشد. البته کالاهای اروپایی نیز در جهت مخالف به چین ارسال می شود.

📌کریدور زنگزور کوتاه ترین مسیر اتصال اتحادیه اروپا به چین است. این مسیر با توجه به روابط بین مسکو و تفلیس نسبت به مسیری که از قلمرو گرجستان می گذرد برای پکن قابل اعتمادتر است. در بحبوحه محاصره مسیرهای عرضه جهانی توسط روسیه، راه حل های معدودی برای حمل کالا از شرق به غرب وجود دارد و کریدور زنگزور به عنوان بهینه ترین راه حل در میان آنها مطرح است.

📌در سال 2015، تقریباً 423 میلیارد دلار از صادرات 2.37 تریلیون دلاری چین به اروپا و 12.1 میلیارد دلار به کشورهای آسیای مرکزی (قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، ترکمنستان و تاجیکستان) ارسال شد که بر اهمیت منطقه مسیر فرا اوراسیا برای چین تأکید می کند.
مسیر شمالی از طریق روسیه (با دور زدن آسیای مرکزی) حدود 13000 کیلومتر طول دارد و زمان کل مسیر حدود 16 روز است. بنابراین کوتاه ترین مسیر ارتباطی چین به اروپا از قلمرو قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، دریای خزر، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه می گذرد و مسافت کل را حداقل 3000 کیلومتر کاهش می دهد.

📌جدای از این، ابتکار چین «یک کمربند، یک جاده» برای منطقه قفقاز جنوبی از نظر تحقق پتانسیل های این منطقه در زمینه حمل و نقل ترانزیتی از اهمیت بالایی برای پکن برخوردار است. جمهوری آذربایجان یکی از اولین کشورهایی است که از این پروژه حمایت می کند. جمهوری آذربایجان نقش مهمی در حمل و نقل کالا از چین به اروپا و بالعکس دارد و مسیر حمل و نقل بین المللی ترانس خزر که از آذربایجان می گذرد با ابتکار چین «یک کمربند، یک جاده» سازگار است و طرف چینی به این کریدور از نظر حمل و نقل کانتینری علاقه زیادی نشان می دهد.

📌اگرچه از نظر تئوری، آسان‌ترین مسیر از طریق ایران است، اما به اعتقاد پکن تحریم‌های جاری و عدم تمایل آشکار به سرمایه‌گذاری در راه‌آهن ایران، اعتبار این گزینه را تضعیف می‌کند.

📌در صورت استفاده از کریدور زنگزور، مسیر جدید حتی کوتاهتر می شود. به همین منظور، ترکیه در سال 2015 یادداشت تفاهمی با چین امضا کرد تا پیوندی بین ابتکار «کریدور میانی» و طرح «یک کمربند یک جاده» ایجاد کند.

📌با وجود مزیت تجاری و اقتصادی، این کریدور می تواند ناتو را به مرزهای غرب چین گسترش دهد. اما رسانه‌های رسمی چین از جمله «چاینا دیلی» بر مزایای اقتصادی و تجاری کریدور زنگزور متمرکز هستند. این روزنامه در گزارش در خصوص این کریدور می نویسد: «راه‌اندازی یک کریدور حمل‌ونقل جدید (زنگزور) می‌تواند مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی ترانس خزر را به یک اولویت برای حمل و نقل کالاهای چین به اروپا در چارچوب طرح کمربند و جاده تبدیل کند و مسیر دوم قفقاز جنوبی به اروپا را برای پکن فراهم کند: از طریق جنوب. و از آنجایی که کنترل ارتباطات حمل و نقل توسط گاردهای مرزی روسیه انجام خواهد شد، این امر به عنوان حفاظت بیشتر برای کالاهای چینی به مقصد اروپا عمل می کند.»

📌به اعتقاد این روزنامه افتتاح این کریدور نه تنها می تواند به نفع آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، روسیه، ایران، بلکه در وهله اول کشورهای حوزه آسیا و اقیانوسیه - چین باشد.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

10 Sep, 06:38


⭕️ عربستان در مسیر اقتصاد بدون نفت

❗️به گزارش ایبنا و به نقل از CNBC، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی، خالد الفالح، به شک و تردید‌ها نسبت به برنامه تنوع‌بخشی اقتصادی این کشور پاسخ داد، زیرا ریاض فرصت‌های سرمایه‌گذاری اقتصاد سبز (Green Shoring) را برای جذب تأمین مالی خارجی تبلیغ می‌کند.

❗️الفالح روز شنبه در مجمع آمبروستی در چرنوبیو، ایتالیا، به استیو سدگویک از CNBC گفت: بسیاری از افراد نسبت به چشم‌انداز، جاه‌طلبی، وسعت و عمق این برنامه و اینکه آیا کشوری مانند عربستان سعودی که برای چندین دهه به تجارتی مانند نفت وابسته بوده، قادر به انجام آن چیزی است که ما در قالب چشم‌انداز ۲۰۳۰ در نظر داریم، تردید داشتند.

❗️وزیر سعودی روز شنبه اعلام کرد که پس از هشت سال از آغاز اجرای چشم‌انداز ۲۰۳۰، این کشور اکنون متعهدتر و مصمم‌تر به این برنامه است و تاکنون ۸۷ درصد از اهداف خود را اجرا کرده یا در شرف تکمیل است. منتقدان پیش‌تر تردید داشتند که ریاض بتواند اهداف خود را تا مهلت اعلام‌شده محقق کند.

❗️در سال‌های اخیر، این کشور تلاش کرده بازار خود را آزادتر کرده و محیط کسب‌وکار خود را با اصلاحات در قوانین سرمایه‌گذاری و کار بهبود بخشد. همچنین الزاماتی کمتر محبوب را برای شرکت‌ها وضع کرده که برای دسترسی به قرارداد‌های دولتی باید دفاتر منطقه‌ای خود را در عربستان سعودی مستقر کنند.

❗️صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که تعداد مجوز‌های سرمایه‌گذاری خارجی صادر شده در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۳ تقریباً دو برابر شده است و داده‌های دولتی نیز به افزایش ۵.۶ درصدی سالانه جریان‌های خالص سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در سه ماهه اول اشاره دارد.

❗️با این حال، نگرانی‌هایی در مورد احتمال عدم قطعیت و پیش‌بینی‌ناپذیری چارچوب قانونی عربستان و سیستم حل‌وفصل اختلافات برای سرمایه‌گذاری خارجی وجود داشته است. الفالح تأکید کرد که عربستان از قابلیت پیش‌بینی، همچنین ثبات سیاسی و اقتصادی داخلی برخوردار است.

❗️وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی اعلام کرد که بخشی از پیشنهاد ریاض به سرمایه‌گذاران خارجی، فعالیت در حوزه «سبزسازی زنجیره تأمین» است که توسط عربستان ابداع شده و به دنبال کربن‌زدایی از زنجیره‌های تأمین در مناطق دارای منابع انرژی تجدیدپذیر است.

❗️الفالح گفت: سبزسازی زنجیره تأمین اساساً به این معناست که شما باید بخش بیشتری از فرآوری‌های با انرژی بالا و ارزش افزوده تولید را در مناطقی انجام دهید که مواد اولیه و همچنین انرژی در آنجا قرار دارند. او اضافه کرد که عربستان سعودی دارای زیرساخت‌ها، سرمایه و لجستیک لازم برای دستیابی به این هدف است.

❗️تحت چشم‌انداز ۲۰۳۰، بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان قصد دارد تا سال ۲۰۶۰ به انتشار خالص صفر گاز‌های گلخانه‌ای دست یابد. همراه با امارات متحده عربی، که میزبان نشست سالانه کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در سال ۲۰۲۳ بود، ریاض در اجلاس‌های اقلیمی حضوری پررنگ داشته، اما همچنان سوالاتی درباره تعهد آن به کربن‌زدایی مطرح شده است.

❗️ریاض، همراه با سایر اعضای اوپک، بار‌ها خواستار استفاده همزمان از هیدروکربن‌ها و منابع سبز شده است تا از کمبود انرژی در طول انتقال جهانی به سوی انتشار خالص صفر جلوگیری شود.

❗️برخی فعالان محیط زیست همچنین انتقاد کرده‌اند که عربستان سعودی با ترویج راه‌حل‌هایی مانند فناوری‌های جذب و ذخیره‌سازی کربن (CCS)، قصد دارد به‌نوعی به تجارت نفت پرسود خود ادامه دهد.

❗️الفالح در پایان تأکید کرد: به عنوان بخشی از «سبزسازی زنجیره تأمین»، عربستان قصد دارد به مسائل مربوط به تاب‌آوری زنجیره تأمین جهانی رسیدگی کرده و اقتصاد جهانی جدیدی بسازد که به‌طور قطع به سمت الکتریکی‌تر شدن حرکت می‌کند؛ همان‌طور که مس، لیتیوم، کبالت، سایر مواد حیاتی و عناصر نادر زمین را تأمین می‌کنیم و به کمبود نیمه‌هادی‌ها، کود‌های سبز و مواد شیمیایی سبز می‌پردازیم.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

09 Sep, 17:06


ترکیه از آفریقا چه می‌خواهد؟

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

06 Sep, 17:50


اهمیت قرارداد «عشق‌آباد» در پیوند دهلی-تهران

📌قرارداد عشق آباد یک قرارداد حمل و نقل چندوجهی بین قزاقستان ، ازبکستان ، ترکمنستان ، ایران، عمان و هند است که ایجاد یک کریدور بین المللی حمل و نقل و ترانزیتی را برای اتصال آسیای مرکزی به خلیج فارس در نظر می‌گیرد. کریدور چندوجهی از حمل و نقل جاده ای، ریلی و دریایی تشکیل خواهد شد.

📌خط راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان (ITK) که در سال 2014 به بهره برداری رسید و به عنوان بخشی از INSTC گنجانده شد نیز مسیر اصلی تحت توافقنامه عشق آباد خواهد بود. بنابراین، توافقنامه عشق آباد به راحتی با سایر ابتکارات زیرساختی بلندپروازانه هند در منطقه همگام خواهد شد.

📌هند از طریق این توافقنامه با ایران پیوند می‌خورد. ایران دروازه هند به اوراسیا و در نتیجه یک حلقه مهم در کریدور حمل و نقل بین المللی شمال جنوب (INSTC) است.

📌 هند همچنین برای احداث خط آهن بین چابهار به زاهدان برنامه ریزی کرده است. در حال حاضر، هند با ادغام بندر چابهار با INSTC و کریدور ترانزیتی پیشنهادی تحت توافقنامه عشق آباد، نقش تقویت شده را برای بندر چابهار در نظر گرفته است.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

02 Sep, 17:36


توطئه حذف ایران از کریدورها

📌رقابت‌های جدید در منطقه به ایجاد کریدورهای ترانزیتی جدید برای کاهش نقش ایران منجر شده است اما ایران همچنان به دلیل موقعیت جغرافیایی و زیرساخت‌هایش، گزینه‌ای مهم برای ترانزیت کالا باقی می‌ماند.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

02 Sep, 15:49


کشورهایی که فروش خودروهای جدید بنزینی و دیزلی را ممنوع خواهند کرد، عبارتند از:

📌تا سال 2025:
نروژ 🇳🇴

📌تا سال 2029:
بلژیک 🇧🇪

📌تا سال 2030:

آلمان 🇩🇪
یونان 🇬🇷
ایسلند 🇮🇸
اسرائیل 🇮🇱
هلند 🇳🇱
سوئد 🇸🇪
دانمارک 🇩🇰

📌تا سال 2035:

کانادا 🇨🇦
شیلی 🇨🇱
چین 🇨🇳
ایتالیا 🇮🇹
ژاپن 🇯🇵
کره جنوبی 🇰🇷
پرتغال 🇵🇹
تایلند 🇹🇭
انگلستان 🇬🇧
آمریکا 🇺🇸

📌تا سال 2040:

اتریش 🇦🇹
کرواسی 🇭🇷
مصر 🇪🇬
السالوادور 🇸🇻
هند 🇮🇳
ایرلند 🇮🇪
مکزیک 🇲🇽
نیوزلند 🇳🇿
پاکستان 🇵🇰
لهستان 🇵🇱
اسپانیا 🇪🇸
ترکیه 🇹🇷

📣 این لیست کامل نیست و احتمال تجدیدنظر در تصمیم کشورها وجود دارد.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

02 Sep, 15:37


درخواست رسمی ترکیه برای پیوستن به بریکس

📌 براساس گزارش بلومبرگ، ترکیه پس از مخالفت برای ورود به اتحادیه اروپا، اکنون درخواست رسمی خود برای پیوستن به بریکس را داده است.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

01 Sep, 10:43


⭕️ آخرین هشدار ایران به پاکستان؛ شکایت می‌کنیم و غرامت می‌خواهیم

📌منابع رسمی پاکستانی اعلام کردند، ایران آخرین اخطار خود مبنی تکمیل خط لوله صلح و واردات گاز از ایران را صادر کرد.

📌به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وبگاه ایران اویل گاز، منابع رسمی بلندپایه پاکستانی گفتند که ایران آخرین اخطار خود را به پاکستان ابلاغ کرده که تهران هیچ گزینه‌ای ندارد جز اینکه علیه پاکستان به دلیل عدم ساخت و تکمیل خط لوله واردات گاز ایران تا سپتامبر سال جاری (تا پاییز امسال) به دادگاه داوری پاریس شکایت کند.

📌این پروژه که قرار بوده از سال ۲۰۱۴ اجرایی شود، به دلیل تحریم‌های آمریکا علیه ایران با ۱۰ سال تأخیر مواجه شده است.

📌قرارداد ۲۵ ساله خرید گاز پاکستان از ایران از طریق خط لوله در سال ۲۰۰۹ بر اساس قوانین فرانسه امضا شد و دادگاه داوری مستقر در پاریس محل داوری و تصمیم گیری در مورد اختلافات بین دو کشور تعیین شده است. دادگاه داوری فرانسه تحریم‌های آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسد.

📌ایران و پاکستان در سپتامبر سال ۲۰۱۹ قرارداد بازنگری شده را امضا کردند و بر اساس آن ایران متعهد شد بابت تأخیر در ساخت خط لوله در طرف پاکستان به دادگاه بین‌المللی مراجعه نکند به شرطی که طرف پاکستانی خط لوله خود را تا مرز ایران تا سال ۲۰۲۴ تکمیل کند.

📌پاکستان نیز متعهد شد خط لوله خود را تا سال ۲۰۲۴ تکمیل کرده و پس از آن روزانه ۷۵۰ میلیون فوت مکعب گاز از ایران دریافت کند.

📌طبق قرارداد بازنگری شده، پاکستان موظف بود بخشی از خط لوله را در قلمرو خود تا فوریه و مارس ۲۰۲۴ تکمیل کند که با عدم تکمیل خط لوله، ایران دوباره مهلتی ۱۸۰ روزه به پاکستان داد تا سپتامبر ۲۰۲۴ (اوایل مهر ۱۴۰۳) این خط لوله را تکمیل و نهایی کند؛ اما با منقضی شدن این دوره ۶ ماهه و عدم پیشرفت جدی در احداث خط لوله، ایران آخرین هشدار خود را به طرف پاکستانی ابلاغ کرده و اعلام کرده از حق خود برای شکایت به دادگاه داوری پاریس استفاده خواهد کرد.

📌اگر ایران از حق خود برای شکایت به دادگاه داوری در پاریس تا سپتامبر ۲۰۲۴ استفاده نکند، حق خود را برای شروع نبرد حقوقی علیه پاکستان از دست خواهد داد.

📌ایران پیشتر در نوامبر تا دسامبر ۲۰۲۲ دومین اخطار حقوقی خود را به پاکستان صادر کرده بود و از پاکستان خواسته بود تا بخشی از پروژه خط گاز ایران و پاکستان (IP) را تا فوریه تا مارس ۲۰۲۴ در خاک خود بسازد یا آماده پرداخت جریمه ۱۸ میلیارد دلاری باشد.

📌مقامات مربوطه در بخش انرژی پاکستان پس از ابلاغیه هشداری که این کشور حدود ۱۰ روز پیش از ایران دریافت کرده، در صدد استخدام یکی از شرکت‌های حقوقی خارجی هستند تا لایحه دفاعیه پاکستان را برای طرح در دادگاه داوری آماده کند.

📌مقامات ارشد دولتی پاکستان گفته‌اند: به دلیل تحریم‌های آمریکا نمی‌توانند پروژه را ادامه دهند؛ در حالی که سخت تلاش کرده‌اند از آمریکا معافیت بگیرند، اما دولت بایدن مخالف این پروژه خط گاز است و در مارس ۲۰۲۴، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه‌ای در کمیته کنگره ایالات متحده گفت که ما به پاکستان در مورد عواقب جدی پروژه خط لوله گاز ایران هشدار داده‌ایم.

📌تهران تاکنون ادعای طرف پاکستانی مبنی بر عدم امکان دریافت معافیت از آمریکا را مواجه ندانسته و می‌گوید عراق و ترکیه با دریافت معافیت از تحریم‌های آمریکا مدت هاست که از گاز ایران استفاده می‌کنند. به همین ترتیب، هند نیز در دوره‌هایی برای خرید فرآورده‌های نفتی ایران از آمریکا معافیت دریافت کرده است.

📌دادگاه داوری فرانسه تحریم‌های آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسد. طبق توافق اولیه، پاکستان موظف است از اول ژانویه ۲۰۱۵ روزانه یک میلیون دلار به ایران براساس بند جریمه پرداخت کند و در صورت انتقال پرونده به دادگاه داوری توسط ایران، پاکستان باید میلیاردها دلار (۱۸ میلیارد دلار) جریمه بپردازد.

📌طبق این پروژه قرار بود دو کشور خط لوله خود را تا نقطه صفر مرزی بسازند که ایران از سال‌ها پیش و طبق قرارداد ساخت خط لوله خود را تا نقطه صفر مرزی با پاکستان تکمیل کرد اما پاکستان به بهانه‌های مختلف از جمله تحریم‌های آمریکا از این کار سرباز زد.

📌این پروژه طبق قرارداد اولیه قرار بود تا دسامبر ۲۰۱۴ تکمیل شود و از اول ژانویه ۲۰۱۵ به بهره برداری برسد.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

30 Aug, 16:36


قطر به دنبال خرید دارایی‌های شرکت نفتی روسیه در آلمان

📌به گزارش خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع آگاه، قطر آخرین متقاضی باقی مانده برای خرید دارایی‌های شرکت دولتی نفت روسیه، «روس‌نفت»، است که در آلمان مصادره شده است.

📌به گفته این منابع، یک هیئت قطری در هفته‌های اخیر برای مذاکره در مورد خرید این شرکت به برلین آمد و دولت آلمان هم این خرید را تایید خواهد کرد. این بدان معناست که اکنون بر عهده «روس‌نفت» و خریدار است که معامله را منعقد کنند.

📌این خبرگزاری اشاره کرد که وزارت اقتصاد آلمان گفته است که هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است. اما پیش بینی می‎شود این توافق به یک نبرد حقوقی و نظارتی دو ساله بر سر نهادهای محلی «روس‌نفت» پایان دهد.

📌دولت آلمان پس از حمله روسیه به اوکراین، که جرقه بحران جهانی انرژی را زد، موسسات محلی شرکت روسی را تصرف کرد. در سپتامبر ۲۰۲۲، دولت شرکت‎های «روس_نفت دوچلند» و «RN Refining and Marketing» را تحت سرپرستی موقت قرار داد که از آن زمان تاکنون چندین بار تمدید شده است.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

29 Aug, 17:24


🎥 تیغ دولبه همکاری گازی ایران - ترکمنستان/ اقتصاد معاصر

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

29 Aug, 14:23


10 کشور برتر با بالاترین تولید ناخالص داخلی پیش‌بینی شده در سال 2050

1. چین 🇨🇳 – 58.5 تریلیون دلار
2. هند 🇮🇳 - 44.1 تریلیون دلار
3. ایالات متحده 🇺🇸 – 34.1 تریلیون دلار
4. اندونزی 🇮🇩 – 10.5 تریلیون دلار
5. برزیل 🇧🇷 – ۷.۵ تریلیون دلار
6. روسیه 🇷🇺 – 7.1 تریلیون دلار
7. مکزیک 🇲🇽 - 6.9 تریلیون دلار
8. ژاپن 🇯🇵 - 6.8 تریلیون دلار
9. آلمان 🇩🇪 - 6.1 تریلیون دلار
10. بریتانیا 🇬🇧 – 5.4 تریلیون دلار

📣 منبع: گلدمن ساکس

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

25 Aug, 08:29


ونزوئلا با ۳۰۳ میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت ، معادل ۲۱ درصد نفت جهان، از این منظر در جایگاه نخست جهان قرار دارد.

📌 پیوستن احتمالی ونزوئلا به بریکس که اخیرأ مطرح شده، کفته ترازو ذخایر نفتی جهان را به سمت بریکس سنگین می‌کند.

📌در میان هشت کشور نخست جهان، هم اکنون عربستان، ایران، امارات و روسیه عضو بریکس هستند

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

24 Aug, 18:38


۵۰ کشور برتر از نظر تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۴

1. ایالات متحده 🇺🇸: 28.78 تریلیون دلار
2. چین 🇨🇳: 18.53 تریلیون دلار
3. آلمان 🇩🇪: 4.59 تریلیون دلار
4. ژاپن 🇯🇵: 4.11 تریلیون دلار
5. هند 🇮🇳: 3.94 تریلیون دلار
6. بریتانیا 🇬🇧: 3.50 تریلیون دلار
7. فرانسه 🇫🇷: 3.13 تریلیون دلار
8. برزیل 🇧🇷: 2.33 تریلیون دلار
9. ایتالیا 🇮🇹: 2.33 تریلیون دلار
10. کانادا 🇨🇦: 2.24 تریلیون دلار
11. روسیه 🇷🇺: 2.06 تریلیون دلار
12. مکزیک 🇲🇽: 2.02 تریلیون دلار
13. استرالیا 🇦🇺: 1.79 تریلیون دلار
14. کره جنوبی 🇰🇷: 1.76 تریلیون دلار
15. اسپانیا 🇪🇸: 1.65 تریلیون دلار
16. اندونزی 🇮🇩: 1.48 تریلیون دلار
17. هلند 🇳🇱: 1.14 تریلیون دلار
18. ترکیه 🇹🇷: 1.11 تریلیون دلار
19. عربستان 🇸🇦: 1.11 تریلیون دلار
20. سوئیس 🇨🇭: 938 میلیارد دلار
21. لهستان 🇵🇱: 844 میلیارد دلار
22. تایوان 🇹🇼: 802 میلیارد دلار
23. بلژیک 🇧🇪: 655 میلیارد دلار
24. سوئد 🇸🇪: 623 میلیارد دلار
25. آرژانتین 🇦🇷: 604 میلیارد دلار
26. ایرلند 🇮🇪: 564 میلیارد دلار
27. تایلند 🇹🇭: 548 میلیارد دلار
28. اتریش 🇦🇹: 540 میلیارد دلار
29. اسرائیل 🇮🇱: 530 میلیارد دلار
30. امارات 🇦🇪: 527 میلیارد دلار
31. نروژ 🇳🇴: 526 میلیارد دلار
32. سنگاپور 🇸🇬: 525 میلیارد دلار
33. فیلیپین 🇵🇭: 471 میلیارد دلار
34. ویتنام 🇻🇳: 465 میلیارد دلار
35. ایران 🇮🇷: 464 میلیارد دلار
36. بنگلادش 🇧🇩: 455 میلیارد دلار
37. مالزی 🇲🇾: 455 میلیارد دلار
38. دانمارک 🇩🇰: 409 میلیارد دلار
39. هنگ کنگ 🇭🇰: 406 میلیارد دلار
40. کلمبیا 🇨🇴: 386 میلیارد دلار
41. آفریقای جنوبی 🇿🇦: 373 میلیارد دلار
42. رومانی 🇷🇴: 369 میلیارد دلار
43. مصر 🇪🇬: 347 میلیارد دلار
44. شیلی 🇨🇱: 333 میلیارد دلار
45. جمهوری چک 🇨🇿: 325 میلیارد دلار
46. ​​فنلاند 🇫🇮: 308 میلیارد دلار
47. پرتغال 🇵🇹: 298 میلیارد دلار
48.قزاقستان 🇰🇿: 296 میلیارد دلار
49. پرو 🇵🇪: ۲۸۲ میلیارد دلار
50. الجزایر 🇩🇿: ۲۶۶ میلیارد دلار

📣 صندوق بین المللی پول

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

24 Aug, 11:09


⭕️صادرات ترکیه به ۱۴۸.۸ میلیارد دلار رسید

❗️صادرات ترکیه در دوره هفت ماهه ژانویه تا ژوییه ۲۰۲۴ به ۱۴۸.۸ میلیارد دلار رسید. این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴.۱ درصد افزایش داشته است.

❗️در فهرست بخش‌هایی که بیشترین صادرات را داشتند، بخش خودرو با ۳.۱ میلیارد دلار جایگاه اول خود را حفظ کرد. پس از آن بخش شیمیایی با ۲.۶ میلیارد دلار و بخش پوشاک و پوشاک آماده با ۱.۷ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

❗️صادرات در هفت ماه ژانویه تا ژوییه به ۱۴۸.۸ میلیارد دلار و صادرات در ۱۲ ماه گذشته به ۲۶۱.۵ میلیارد دلار رسیده است.

❗️مصطفی گل تپه، رییس مجمع صادرکنندگان ترکیه، گفت صادرات از ابتدای سال در نوسان بوده و اگرچه در ماه ژوئن ۱۰.۶ درصد کاهش یافت اما در ماه ژوییه به دلیل اثر تقویمی دو رقمی‌شد.

❗️۵۷ درصد از کل صادرات در ماه ژوییه به اروپا انجام شد. کشورهایی که بیشترین صادرات به آن‌ها انجام شده عبارتند از آلمان، بریتانیا، آمریکا، عراق و ایتالیا. اتحادیه اروپا با ۹.۱ میلیارد دلار در رتبه اول قرار دارد.

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

23 Aug, 17:13


متروی ریاض امسال افتتاح می‌شود
   
📌صالح الجاسر، وزیر حمل و نقل و خدمات لجستیک عربستان سعودی، به نقل از کمیسیون سلطنتی شهر ریاض اعلام کرد که «متروی ریاض» در طول سال جاری افتتاح خواهد شد.
 
📌وی در مصاحبه‌ای با شبکه العربیه تاکید کرد که این پروژه در پایتخت عربستان سعودی تغییر کیفی ایجاد می‌کند و بزرگترین پروژه مترو در جهان است که در یک زمان ساخته می‌شود.
 
📌او اضافه کرد: ما اکنون ۲۲ منطقه لجستیکی داریم و هدفمان رساندن آن به ۵۹ منطقه تا سال ۲۰۳۰ است. الجاسر همچنین خاطرنشان کرد که اتصال بنادر به فرودگاه‌ها به انعطاف‌پذیری بخش لجستیک در کشور کمک می‌کند.
 
📌وی تصریح کرد: میزان سرمایه‌گذاری در مناطق لجستیکی بنادر در حال حاضر بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال سعودی (۲.۶۶ میلیارد دلار) است و سال آینده هم شاهد تحویل اولین هواپیمای «شرکت هواپیمایی ریاض» و آغاز پروازهای آن خواهیم بود.
 
📌متروی ریاض، اولین پروژه راه‌آهن شهری در عربستان است که از تونل‌های زیرزمینی با عمق بین ۲۰ تا ۳۵ متر می‌گذرد

🆔 @GeoecoNEWS

ژئواکونومیک نیوز

23 Aug, 15:12


جای خالی ایران درمیان بنادر برتر غرب آسیا

📍به گزارش اقتصاد نیوز، بانک جهانی با گزارش شاخص عملکرد بنادر کانتنری در سال 2023، ارزیابی جامعی از عملکرد بنادر کانتینری جهانی براساس زمان ماندگاری کشتی در بندر ارائه می‌کند.

📍یافته‌های کلیدی این گزارش که مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران منتشر کرده است، نشان می‌دهد که حمل و نقل دریایی برای تجارت جهانی ضروری است؛ به طوری که بیش از 80 درصد از تجارت کالایی جهانی از نظر حجم از طریق مسیرهای دریایی حمل می‌شود و بخش قابل توجه و روبه رشدی از این حجم که حدود 35 درصد از کل حجم و بیش از 60 درصد از ارزش تجاری را شامل می‌شود، توسط کانتینرها حمل می‌شود.

📍گروه جهانی حمل و نقل بانک جهانی و بخش اطلاعات و تحلیل بازار اطلاعات با همکاری یکدیگر نسخه چهارم شاخص عملکرد بنادر کانتینری (CPPI) را تدوین کرده اند. توسعه (CPPI) براساس زمان ماندگاری کشتی‌های کانتینری در بندر است.

📍 بنادر کانتینری برتر در CPPI 2023، بندر یانگشان چین ، بندر صلاله عمان و بندر کارتاگنا و رتبه چهارم بندر صنجه مراکش است. در رتبه پنجم هم بندر تانجونگ پلاپاس مالزی است.

🆔 @GeoecoNEWS