gdh tarih

@gdhtarih


Türkiye'nin tarih platformu. 🔔 Bildirimlerinizi açın.

gdh tarih

22 Oct, 14:00


📸 Tarihten bir kare: İngiliz savaş fotoğrafçısı Don McCullin, 1964 yılında Kıbrıs'ta çektiği bir fotoğrafla tarihe geçti.

"Kanlı Noel" olarak bilinen o günde, Kıbrıs Rumları, adadaki Türklere yönelik büyük bir saldırı başlatarak Türkleri adadan tamamen silmeyi hedefledi.

Saldırılar sonucunda 364 Türk öldürüldü. Fotoğraftaki Kıbrıslı Türk kadın, Rumlar tarafından öldürülen kocasının yasını tutarken objektife yansıdı.

McCullin, bu karede yakaladığı anın, Türklere yapılan mezalimin yıkıcılığı karşısında hiçbir şey yapamamanın getirdiği pişmanlığı yıllarca yaşadığını söyledi.

gdh tarih

22 Oct, 13:01


İnsanlık tarihinin ilk bankacılık sistemi: Igudar

💢 Fas'ın Agadir şehrinde ilk kez kurulan Igudar ambar sistemi, zamanla ülkeye yayıldı. Bu yapılar, temel olarak arpa ve buğday gibi tarım ürünlerinin yanı sıra mücevher ve yasal belgeleri koruma amacıyla kullanıldı.

💢Igudar'lar, 1492 tarihli ve bilinen en eski belge olan Agadir Qucarit tableti gibi kil veya tahta tabletlerle kayıt altına alınır ve yönetilirdi.

💢 Savaş, kuraklık, kıtlık, salgın hastalık ya da çekirge istilası gibi zor zamanlarda, Igudar'lar, insanların güvenle sığınabilecekleri yerler olarak da hizmet etti.

gdh tarih

22 Oct, 12:01


Mısır'da Firavun 2. Ramses'in heykeline güneş vurdu

💢 Yılda sadece iki kez gerçekleşen doğa olayını 1400'ü yabancı 4 bin turist izledi.

💢 Söz konusu tarihi olay sadece, 2. Ramses'in "doğum günü" kabul edilen 22 Ekim ve "taç giyme günü" olduğu belirtilen 22 Şubat'ta gerçekleşiyor ve 20 dakika sürüyor.

💢 Astronomi açısından önemli bir bölge olan Ebu Simbel'de 11 bin yıl öncesine dayanan taş pusula ile yağmur yağma zamanını gösteren taş saat bulunuyor.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

gdh tarih

22 Oct, 10:01


🖥İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çevrimiçi erişime açıldı

💢Arşiv, İstanbul'un geçmişine dair 40 binden fazla belgeyi içeriyor.

💢 Reşad Ekrem Koçu’nun 1944-1973 yılları arasında yayınladığı İstanbul Ansiklopedisi'nin basılı 11 cildi (A-G) ilk defa çevrimiçi olarak erişime açılıyor.

💢Ayrıca Ansiklopedinin daha önce hiç yayınlanmamış G-Z arası maddeleri ve toplanmış geniş kapsamlı arşiv de bu platformda ilk kez yer alıyor ve ansiklopedi A’dan Z’ye tamamlanıyor.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

gdh tarih

22 Oct, 08:01


Tarihte bugün: ABD-SSCB arasında Küba Füze Krizi başladı.

gdh tarih

21 Oct, 15:01


📽Tarihten bir film: The Last Samurai (Son Samuray) IMDb: 7.8

Eğer Samurayların gizemli ve disiplinli tarihine bir yolculuk yapmak istiyorsanız, Son Samuray tam size göre.

19. yüzyılın sonlarında Japon İmparatorluğu, modernleşme çabaları kapsamında Batılı askeri uzmanları ülkeye davet eder. Bu süreçte Amerikalı Yüzbaşı Nathan Algren (Tom Cruise), Japon ordusunu eğitmek için görevlendirilir. Ancak bir çatışma sırasında Samuraylar tarafından esir alınır.

Ölümü beklerken, Samurayların kendine has kültürü, savaş sanatı ve yaşam felsefesiyle tanışır. Zamanla bu kadim savaşçılara karşı hayranlık beslemeye başlar ve onların tarafında yer alma konusunda bir ikileme düşer.

Japon tarihinde önemli bir kült olan Samuray kültürü, belki de en çarpıcı şekilde bu filmde belgesel tadında işleniyor.Savaşın gölgesinde, onur ve sadakat gibi evrensel değerleri sorgulatan film, aksiyon sahneleri ve derin karakter gelişimleriyle görsel bir şölen sunuyor.

gdh tarih

21 Oct, 14:00


📸Tarihten bir kare:

💢Elliott Erwitt tarafından 1950'lerde çekilen bu fotoğraf, ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde ırkçılık döneminin günlük yaşama olan etkisini gösteriyor.

💢Fotoğrafta, "beyazlar" için daha modern ve bakımlı bir su çeşmesi(solda) ile "siyahiler" için daha ilkel ve bakımsız bir çeşmenin(sağda) ayrımı görülüyor.

💢ABD'de ırkçılık, en basit insani ihtiyaçların bile ayrılmasına neden olmuştu. Bu ayrımcılık 20. yüzyılın ortalarına kadar devam etti.

gdh tarih

21 Oct, 12:33


🔎Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde 10 bin kişilik tiyatro ortaya çıkıyor

💢 Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde, 10 bin seyirci kapasitesine sahip tiyatronun gelecek yıl turizme kazandırılması hedefleniyor.

💢 Bu alana sadece 'Batı Karadeniz'in en büyük antik alanı' demek doğru olmaz. Aslında tüm Karadeniz Bölgesi'ndeki en iyi korunmuş tiyatro burası. Trabzon'dan tutun İstanbul'a kadar bu bölgedeki en iyi korunmuş tiyatro yapısıyla karşı karşıyayız.

💢 Kazılarda bugüne kadar 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen, Yunan mitolojisinde "gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar" olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) bulundu.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

gdh tarih

21 Oct, 10:00


🔎 Mardin'de 12 bin yıllık izler bulundu: Boncuklu Tarla

💢 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da kazılar devam ediyor.

💢 Boncuklu Tarla, tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yaptı.

💢 Yaklaşık 2,5 hektar alana sahip Boncuklu Tarla'da Geç Epipaleolitik dönemden Neolitik Çağ evresine kadar geçen sürece ait çok sayıda buluntu gün yüzüne çıkarıldı.

💢 Kazılarda bugüne kadar ev, özel yapı ve kamu binaları ile mezarlarda 200'den fazla bireye ait iskeletler ve 200 bini aşkın boncuğa ulaşıldı.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

gdh tarih

21 Oct, 08:02


Tarihte bugün: Osmanlı döneminin ilk özel gazetesi Tercüman-ı Ahval yayımlandı.

gdh tarih

20 Oct, 15:04


Tarihi keşfet: Troya Antik Kenti

gdh tarih

20 Oct, 12:00


📸 Tarihten bir kare:

"Yapabilen istemiyor.
İsteyen yapamıyor.
Bilen yapmıyor.
Yapan bilmiyor.
Ve dünya böyle kötüye gidiyor... "

*İtalya’nın Ascoli Piceno kasabadında, 1529 yılında yazılmış, Latince bir duvar yazısı.


İnsan doğasının ve toplumsal yapıların sıkça karşılaştığı bir çıkmazı, ironik bir söylemle ifade ediliyor.

Bu dört cümlenin oluşturduğu döngü, insanların eylemleriyle toplumun daha iyiye değil, kötüye gitmesine neden olan bir sistemin çarpıklığını ortaya koyar.

Bugün de hala geçerliliğini koruyan bu özlü söz, toplumsal ve bireysel sorumluluklar arasında dikkatle düşünülmesi gereken bir paradoks.

gdh tarih

20 Oct, 08:35


Tarihte bugün: Türkiye'de 3. kez genel nüfus sayımı yapıldı. (1940)

gdh tarih

19 Oct, 12:38


'Bilge Kral' Aliya İzzetbegoviç

💢"Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır." sözleriyle bilinen Aliya İzzetbegoviç, vefatının 21. yılında anılıyor.

💢 Bosna Savaşı'nda halkı için bir umut simgesi olan Aliya İzzetbegoviç, halkı tarafından bir "baba" olarak anılıyor.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

gdh tarih

19 Oct, 11:01


Tunç Çağı çömleklerini 7 yaşındaki çocuklar yapıyordu

💢Yaklaşık 4.500 yıl öncesine tarihlenen Ebla Krallığı sınırlarında bulunan Tel Hama'daki çömleklerin üçte ikisinin, küçük çocuklar tarafından yapıldığı tespit edildi.

💢Çocuklar 7 yaşından itibaren atölyelerde çalışıyor ve krallığın günlük yaşamında ve kraliyet ziyafetlerinde kullanılan bardakları olabildiğince standart şekilde üretmeleri için özel olarak eğitiliyorlardı.

🔗OKUMAK İÇİN TIKLATIN

gdh tarih

19 Oct, 08:00


Tarihte bugün: 'Bilge Kral' olarak anılan Aliya İzzetbegoviç vefat etti.

gdh tarih

18 Oct, 17:51


"Nefsin izzeti yoktur ancak yaptığın işin izzeti vardır."

- Özdemir Bayraktar

Hayatını ülkemizin tam bağımsız yarınları için vakfeden yerli ve milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar'ı rahmetle anıyoruz.