Dr. Sohrab Delangizan

@drdelangizan


کانال شخصی دکتر سهراب دل انگیزان،
استاد تمام گروه اقتصاد دانشگاه رازي.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران،
عضو انجمن علمی مدیریت کسب و کار ایران،
محل انتشار سخنرانی، یادداشتهای روزانه، اشعار و دیدگاهها
[email protected]

Dr. Sohrab Delangizan

23 Oct, 04:38


بقیه از پست قبلی...

نکته چهارم: همواره افزایش بودجه نسبت به نرخ تورم را سیاست مالی انبساطی می‌توان نامید. حال اگر این افزایش حدود یکصد درصد بیشتر از نرخ تورم باشد، باید یک انبساط طوفانی در حوزه مالی باشد. سوال اینجاست که این هزینه‌های بزرگ نیاز به تامین مالی دارند. آیا دولت در شرایط بسیار نامساعد کشور، منابع مالی مناسب این دوبرابر سازی واقعی مخارج را در اختیار دارد؟ یا مجبور خواهد شد که بخش قابل توجهی از آن را از طریق کسر بودجه‌های آشکار و پنهان و مستقیم و غیر مستقیم تامین کند؟ ساختار مالی دولت در ایران اینگونه بوده است که سیاست مالی فعال و سیاست پولی منفعل پشتیبان آن، همواره عامل پولی سازی هرگونه افزایش بودجه بوده است که در نهایت خود را در شکل تورم به نمایش گذارده است. حال باید از دولت پرسید که چه گنج پنهانی از قبل پنهان مانده که حالا با استفاده از آن قرار است این افزایش طوفانی در بودجه تامین مالی شود؟ اگر فرایندهای نهادی شده گذشته در تامین مالی این هزینه‌ها دنبال گردد، آنگاه باید منتظر شکل‌گیری ابرتورمهایی از جنس ونزوئلایی آن بود، مگر اینکه سازمان برنامه و وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، معجزه‌ای در آستین داشته باشند.
نکته پنجم: نکته مهم این است که اصول ساماندهی به وضعیت مالیه و بودجه کشور، انضباط مالی و حذف ردیف‌های بودجه‌ای غیر مولد و غیر ضروری در کنار چابک سازی بدنه دولت به سمت کاهش کسری‌های سالیانه بودجه از طریق کاهش هزینه‌ها است. اما افزایش شدید و دوبرابری بودجه حقیقی را کجا می‌توان انضباط مالی تعریف کرد؟ این نظم و انضباط مالی عملا هنگام افزایش بیش از صد درصدی بودجه، کجا شکل گرفته و جاری شده است؟ دولت و سازمان برنامه باید که این حوزه را توضیح دهد و برای جامعه تشریح نماید. در صورتی که هیچ برنامه‌ای برای نظم و انضباط مالی طراحی نشده باشد، می‌توان این مقدار افزایش بودجه را نیز مجدد در راستای همان وفاقی که تا حالا اتفاق افتاده است تعریف کرد. یعنی همه گروه‌ها و ذینفعان بودجه به نوعی راضی شده‌اند که با افزایش بودجه در کنار دولت بمانند. اگر این فرضیه درست باشد که می‌توان بسیار نگران سال آینده شد.
نکته ششم: هرگونه افزایش بودجه اثر تورمی دارد و با اعلام نرخ‌های بیکاری حدود پنج تا هفت درصد در کشور و بسیاری استان‌ها در تابستان امسال، به نظر می‌رسد که مساله اول و اصلی کشور در حال حاضر تورم و البته رشد باشد. حال سوال اساسی و مهم این است که اگر ضریب تکاثری بخش تقاضای کشور در سال‌های اخیر حتی به علت نرخ بالاتر پس انداز اجباری کاهش یافته و از حدود هشت و نه به حدود پنج هم رسیده باشد، آنگاه این اندازه بودجه رشد یافته در دولت می‌تواند یک تقاضای حدود پنجاه هزار همتی را در کشور رقم بزند. اگر سازمان برنامه سیاست‌ها و برنامه‌های دقیق تبدیل این گسترش به رشد را آماده سازی نکرده و کنترل اثرات تورمی این مساله را از قبل ندیده باشد، آنگاه طوفان این اندازه افزایش تقاضا می‌تواند بسیار خسارت بار باشد. غلطیدن به دامن اقتصادی ونزوئلایی شده و فوق‌تورم‌ نجومی خیلی دور نیست.

یکم آبان ۱۴۰۳
کرمانشاه- دانشگاه رازی
(۱): همت = هزار میلیارد تومان
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

23 Oct, 04:38


بودجه پیشنهادی دولت برای ۱۴۰۴ و شش نکته مهم
سهراب دل‌انگیزان استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی

امروز یکم آبان ماه رئیس جمهور طبق جدول زمانی قانونی، بودجه پیشنهادی کل کشور را برای سال هزارم چهارصد و چهار را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد. این بودجه حدود یازده هزارو نهصد همت (۱) است. اگر با کل بودجه مصوب سال قبل یعنی حدود شش هزار و چهارصد و شصت همت مقایسه شود، دقیقا هشتادو چهار درصد رشد را نشان می‌دهد. ترکیب این بودجه نیز به دو بخش بودجه بانک‌ها و شرکت‌های دولتی و بودجه عمومی دولت اینگونه است که در سال هزارو چهارصد و سه چهل و یک درصد سهم بودجه عمومی بوده است و پنجاه و نه درصد بودجه شرکت‌های دولتی، ولی همین ترکیب در سال هزارو چهارصد چهار اینگونه شده که به پنجاه و سه درصد بودجه عمومی دولت و چهل و هفت درصد بودجه بانک‌ها و شرکت‌های دولتی تغییر یافته است. با این افزایش طوفانی و نیز این تغییر ترکیب طوفانی‌تر، مشاهده می‌گردد که بودجه عمومی دولت نسبت به سال قبل یکصد و سی و پنج درصد رشد داشته و بودجه شرکت‌های دولتی چهل و هفت درصد. با این اتفاقات به نظر یک انقلاب در بخش بودجه نویسی شکل گرفته باشد و سازمان برنامه حتما باید ده‌ها جلسه بگذارد تا بتواند این نوع تغییرات را برای کارشناسان توضیح دهد و یا پیوست‌های بودجه را منتشر نماید که از این اتفاقات ابهام زدایی گردد. با این نگاه اولیه چند نکته را باید مورد توجه قرار داد:
نکته اول: هشتاد و چهار درصد افزایش در کل بودجه هیچ توجیهی ندارد. یعنی چرا باید این همه رشد را در بودجه قرار داد؟ باید توجه کرد که در شرایط جدی کاهش قدرت خرید خانوار و نیز قدرت سرمایه‌گذاری و تولید بخش خصوصی، این اندازه رشد در بودجه، درست است که از کاهش جدی تقاضای کل و دامن‌گیر شدن رکود جلوگیری خواهد کرد، ولی به هر حال اگر نرخ متوسط تورم امسال را نیز تا انتهای سال حدود سی و چهار درصد در نظر بگیریم که عدد سی درصد آن هدفگذاری بانک مرکزی بوده است، خودش نشان از یک افزایش پنجاه درصدی بودجه واقعی کل می‌دهد. این اندازه افزایش، سهم دولت را در اقتصاد به صورت جدی افزایش خواهد داد. دولت بزرگتر، آیا چابک‌تر شده است که بتواند با کارآمدی بیشتری با این بودجه بزرگتر، اختلالات کشور را برطرف کند؟ آیا اختلالات موجود خودش از جنس دولت بزرگ ناکارآمد که در همه جا و همه زمان و هر امری دخالت می‌کند نیست؟ اگر اینگونه است که خوب باید ما با چابک سازی دولت مواجه می‌شدیم نه با چاق‌تر کردن دولت.
نکته دوم: کیفیت دولت و چابکی و کارآمدی آن اصولا عامل تولید کالای عمومی مولد، کارآمد و با کیفیت است. کالای عمومی با کیفیت نیز بخش قابل توجهی از هزینه های دولت را در حوزه‌های کالاها و خدمات زیر ساختی، آموزش، بهداشت و سلامت، نظم عمومی و توسعه عدالت و دفاع ملی کارآمد نشان می‌دهد. سوال اینجاست که آیا در این افزایش شدید بودجه عمومی کشور که حدود یکصد و سی و پنج درصد است، هر کدام از این حوزه‌های مهم چقدر از این افزایش را به خود اختصاص داده‌اند؟ اگر این حوزه‌ها رشد کمی و کیفی داشته باشند که عالی خواهد بود. چون هزینه‌های تولید بخش خصوصی کاهش خواهد یافت و بهره‌وری در کشور به میزان معنی‌داری رشد خواهد داشت. ولی اگر این افزایش طوفانی بودجه در حوزه‌های مولد نباشد، آنگاه ما فقط شاهد افزایش تقاضای شدید در کنار کاهش شدید کیفیت دولت و کالای عمومی و غیر مولد شدن آن خواهیم بود.  لذا لازم است تا سازمان برنامه به نحوه دقیقی این ابهام را برطرف نماید.
نکته سوم: تغییر ترکیب بودجه کل و کاهش سهم بودجه بانک‌ها و شرکت‌های دولتی البته از یک جهت بسیار قابل توجه است. از ابتدای انقلاب در عمل و هرساله سهم این بخش از بودجه کل در حال افزایش بوده است و حتی در بعضی سال‌ها به بیش از شصت درصد و حتی تا نزدیک به هفتاد درصد رسیده بود. اما توجه شود که مجلس شورای اسلامی نمی‌تواند بودجه بانک‌ها و شرکت‌های دولتی را تصویب کند و تنها سرجمع رقم بودجه آنها را در کنار بودجه عمومی قرار داده و در ماده واحده به تصویب کلی می‌رساند. بودجه این موسسات در عمل توسط مجامع عمومی آنها تصویب و البته تفریغ خواهند شد. این یعنی این بخش بودجه تا حدودی غیر دموکراتیک بوده و حیاط خلوت دولت‌ها محسوب می‌گردد. لذا اگر دولت امسال تصمیم گرفته است که این بخش را تنها چهل و هفت درصد رشد دهد، این یعنی در همان حدود تورم سال قبل و البته حدود پانزده درصد بیشتر این بخش را رشد داده است و این یعنی دولت با اینکار تمایل خود را برای توجه به بخش دموکراتیک بودجه به نمایش گذارده است‌.
بقیه در پست بعدی ...

Dr. Sohrab Delangizan

23 Oct, 04:35


📺چرا اروپا به یکباره در حال شکستن سدهایش است؟

۳۲۵ سد در یک سال!

یوتیوپ
📚‎‌─┅─═
🆔t.me/bookvocie
#کتاب_صوتی

Dr. Sohrab Delangizan

22 Oct, 20:29


خواستگاه یک جرعه از می ناب تاکستان بود
همان که از نگین آفتاب زندگی
در آوندهای تاک پیر
الماس انگور را تر می‌کند.

و خسته از پناه باد
کنار دیوار تاکستان مست
خروسی به عصیان شب
سرود رهایی بنا گذارده است.

نگون بخت باشد قلمی که
راز زیبایی تو را انکار میکند
و گریه
بر گونه های کودک تاریخ مردد آمده است
که باغ را بادی مغرور به محاصره است.

انگورهای بی‌تاب از غمزه‌ی خوشه در رقصند
و پری‌روی زیبای بازار در اهتمام دلبری
و من
به نمازی از قیامت یک نگاه ایستاده‌ام.

تا قامت یک رنج پا به‌زا
نیمه شبی سرد
در انجماد فهمی آشفته،
زیبایی مستگونه‌ی تو را به اعتراف آید
و سزاوری خویش را به زندان چشمانت
اعتبار کند.

۱ آبان ۱۴۰۳
کرمانشاه
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

22 Oct, 16:50


مستندات و مبانی قانونی احکام
لایحه بودجه سال ۱۴۰۴


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

Dr. Sohrab Delangizan

22 Oct, 16:49


گزارش هاي پشتيبان تنظيم لایحه بودجه ١٤٠٤ كل كشور

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

Dr. Sohrab Delangizan

21 Oct, 23:38


خالص سازی و بازگشت به تنظیمات کارخانه
سهراب دل‌انگیزان استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی

در سه ماه گذشته تغییرات جدی و بنیادی در کشور صورت گرفته است. این تغییرات اصولا از طریق تغییر دولت هدایت و جاری شده است. ولی با توجه با استراتژی ریاست محترم جمهور مبتنی بر وفاق و بکارگرفتن حتی کسانی که به خود ایشان توهین مستقیم کرده بودند، نوعی از وفاق را تعریف و جاری ساخته‌اند که بیم آن می‌رود تغییرات و فرایندهای بهبود امور ناکام بماند.
قابل توجه جدی است که در یک ماه اخیر و مخصوصا در هفته اخیر، خبرهایی از بازگشت و روکردن پرونده هایی برای ردصلاحیت افرادی همفکر و پرتلاش برای انتخابات آقای پزشکیان اتفاق افتاده است که تنها می‌توانیم بگوییم:
آقای رئیس جمهور توجه بفرمایید که در سیستم اداری کشور و مخصوصا مناطق حساس و مهم، افرادی قرار دارند که پس از دو ماه از انتخاب حضرتعالی، دوباره به تنظیمات کارخانه بازگشته‌اند و اگر همچنان روش و شیوه عملیاتی سیاست‌های انتخاب همکاران و نیز اداره امور را بر این پاشنه جلو ببرید، چه بسا در کمتر از یکی دوماه، تمام تنظیمات قبلی کارخانه خالص سازی، از ابتدا بازسازی شود و تاک و تاک نشان را با خویش ببرد.
خلاصه اینکه آقای پزشکیان توجه بفرمایید که سیستم به شدت تمایل به بازگشت کامل به تنظیمات کارخانه را دارد و خالص سازی از آنچه فکر می‌کنید به ما نزدیکتر است.

۳۰ مهر ۱۴۰۴
کرمانشاه
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

20 Oct, 09:50


باران می آمد
چترم را گم کرده بودم
با چهره‌ای نازنین و زیبا کنارم ایستاد
چترش را روی سرم گرفت
باران تند شد،
چترش در باد برآشفت و از بندش گریخت
من چیزی برای پوشش نداشتم.
پالتویش را از تن برون کرد
روی سر هردوی ما گذارد
بوی عطر تنش
بوی باران
و مسیری که کاش تا ابدیت تمام نمی‌شد.

آفتاب ناگاه
تمام لذتم را از هم زدود.
کاش همیشه باران ببارد
کاش همیشه وقتی باران ببارد
او در خیابان باشد
کاش همیشه چترش را باد باخود ببرد
کاش...

۲۹ مهر ۱۴۰۳
کرمانشاه
#سهراب_دل_انگیزان
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

20 Oct, 05:46


تحلیل و تفسیر انیمیشن موش سرآشپز براساس نظریات کارآفرینی
سهراب دل‌انگیزان استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی
۲۸ مهر ۱۴۰۳
دانشگاه رازی
گروه کارآفرینی
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

19 Oct, 02:34


هشت نکته در باره مالیات بر ارزش افزوده، مصرف و فروش
سهراب دل‌انگیزان استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی

مالیات بر مصرف و فروش مالیاتی است که عملا مصرف کننده نهایی می‌پردازد و بر قیمت تمام شده کالا افزوده میگردد. مالیات بر ارزش افزوده نیز دقیقا در همین گروه قرار می‌گیرد. البته ارزش افزوده به معنی ارزش فروش منهای ارزش خرید مواد اولیه است ولذا فقط ارزش افزوده شده به قیمت خرید مواد اولیه را برای یک کسب و کار مبنا و پوشش میدهد، ولی در نهایت و عملا به همان اندازه قیمت تمام شده کالا یا خدمتی که به مصرف کننده نهایی عرضه می‌شود مبنای مالیاتی خود را پوشش داده و بر اساس درصد قانونی تعیین شده، آن را افزایش می‌دهد. مالیات بر فروش هم دقیقا همین است. چرا که تمام درآمد حاصل از فروش را بدون توجه به تفکیک و ترکیب آن مشمول مالیات قرار می‌دهد.
خوب حالا که این مالیات تقریبا مشخص شد، به چند نکته درباره آن بپردازیم:
نکته ۱. این مالیات در عمل از گروه‌های فقیر جامعه اخذ می‌شود. دولتهایی که روی این نوع مالیات تمرکز می‌کنند، در عمل کسانی را مشمول مالیات قرار داده‌اند که سهم بزرگتر از درآمدشان را مصرف می‌کنند.
نکته ۲. این نوع مالیات عملا پس انداز گروه‌های فقیر جامعه و یا قابلیت‌های رفاهی و هزینه‌های آموزشی و بهداشتی جامعه فقیر را که برای آنها کالا و خدمات لوکس محسوب می‌شوند، از سبد مصرفی آنها حذف می‌کنند.
نکته ۳. این نوع مالیات در عمل همه آن چیزی را که رشد اقتصادی محسوب می‌گردد را مشمول مالیات مستقیم قرار می‌دهند. اگر چه ممکن است در معادلات و مبناهای ریاضی، غیر انحرافی محسوب شده و اثرات ناکارآمدی نداشته باشند، ولی در هر حال مشوق رشد بیشتر اقتصادی نیستند.
نکته ۴. این نوع از مالیات چون مستقیم بر قیمت تمام شده افزوده می‌گردند، عملا در زمان اعمال و قانونی شدن به اندازه خودشان نرخ تورم را بالا می‌برند، هرچند پس از اعمال، قیمت تمام شده افزوده شده است ولی در تداوم سال‌های بعدی، روی نرخ تورم نباید اثری داشته باشند.
نکته ۵. چون نحوه دریافت مالیات بر ارزش افزوده اینگونه است که هر تولید کننده و فروشنده‌ای برابر فروشش مبنای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده قرار می‌گیرد و بر مبنای خرید مواد اولیه، مبنای بازگشت این نوع مالیات به مودی تعیین می‌شود، اگر نظام مالیاتی نتواند بهنگام عمل کند و اندازه نرخ مالیات ضربدر خرید مواد اولیه را به مودی  پرداخت نقدی داشته باشد، در عمل این سیستم مالیات ستانی مشمول مالیات مضاعف خواهد شد که ظالمانه، غیر قانونی و دارای انحراف کارایی بزرگ است.
نکته ۶. همیشه در همه جهان مالیات بر مصرف و فروش و مالیات بر ارزش افزوده را که می‌توان هر سه را با هم منطبق دانست، موتور تولید پول برای دولت‌ها می‌دانند. چون هم ساده محاسبه می‌شود و هم هر فردی در جامعه مودی و مبنای پرداخت آن است. ولی این سادگی در دریافت همیشه باعث می‌شود، دولت‌ها به منابع مالی بسیار بالایی از مالیات دسترسی پیدا کنند و لذا در ولخرجی و هدر دادن این منابع مالی برای اهداف پوچ و یا امور بی ثمر از نگاه اجتماعی، حساسیت کافی نداشته باشند.
نکته ۷. همواره مالیات‌ها باید که از امور بد جلوگیری کرده و امور خوب را تشویق نمایند. یعنی مالیات‌ها علاوه بر اینکه یک منبع مهم برای درآمد دولت هستند، باید ارشادی به امور خوب و محدود کننده امور بد باشند. ماهیت این نوع مالیات این است که در بلند مدت در عمل فقرا را ناتوان‌تر نموده، از گروه‌های کم درآمد دریافت می‌شود، آموزش و بهداشت و امور رفاهی گروه‌های کم درآمد را، هم از نگاه افزایش قیمت این امور و هم از جانب کاهش قدرت خرید گروه‌های کم درآمد تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد. لذا این نوع مالیات به نظر نمی‌تواند مالیاتی مناسب، مخصوصا در جوامع فقیر و کم درآمد محسوب گردد.
نکته ۸: اینکه مبنای برقراری این نوع مالیات را کمک به آموزش و پرورش و سلامت و ترمیم حقوق بازنشستگان معرفی کنند، به نظر مزاحی بیش نیست و اثرات منفی آن بر این نوع مصارف در این گروه‌ها کاملا منفی ظاهر می‌گردد.

۲۸ مهر ۱۴۰۳
کرمانشاه - دانشگاه رازی
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

17 Oct, 15:19


فیلم مصری با عنوان : « زوج دیگر»
که تنها 4 دقیقه طول می کشد برنده جایزه بهترین فیلم کوتاه جشنواره فیلم مصر شد.
این فیلم توسط سارا روزیک کارگردان 20 ساله بر اساس داستانی از مهاتما گاندی رهبر خردمند هند ساخته شده است.
پبام فیلم :
برای دیگران همان کاری را انجام دهید که دوست دارید آنها برای شما انجام دهند.

Dr. Sohrab Delangizan

17 Oct, 15:14


🎞 رابطه ثروت و قدرت از نظر نوبلیست‌های 2024

▫️برندگان جایزه نوبل اقتصاد در سال 2024 مشخص شدند. دارون عجم اوغلو، جیمز رابینسون و سیمون جانسون موفق شدند نوبل اقتصاد امسال را به خانه ببرند.

▫️به گزارش اکوایران، این اقتصاددان‌ها در زمینه ایجاد ثروت و همچنین توسعه اقتصادی مطالعات گسترده‌ای داشته‌اند.

▫️در ویدیوی بالا، توضیح داده شده که چرا این اقتصاددان‌ها شایسته دریافت جایزه نوبل اقتصاد شده‌اند.

#نوبل_اقتصاد

📺 @ecoiran_webtv

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A

Dr. Sohrab Delangizan

16 Oct, 07:59


هفت پیام جایزه نوبل 2024 در اقتصاد
سهراب دل انگیزان استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی

جایزه نوبل اقتصاد امسال در اقتصاد توسعه نهادگرا و اقتصاد سیاسی به سه اقتصاددان، جامعه شناس و متخصص اقتصاد سیاسی مشهور ترک، آمریکایی و انگلیسی تقدیم شد. دارون عجم‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون «به دلیل مطالعات‌شان درباره چگونگی شکل‌گیری مؤسسات و تأثیرگذاری آن بر رفاه» و توسعه از طرف آکادمی نوبل به این افتخار نائل آمدند. از نگاه من جایزه نوبل اقتصاد امسال چند پیام اساسی داشت. این پیامها همچنان که بسیار ساده هستند، ولی بسیار هم پیچیده و مشکل هستند. از نگاه من این پیامها را میتوان بر این شیوه مرتب کرد.

1. نهادها و قواعد زیست اجتماعی چه به صورت قانونی و چه به صورت قراردادهای اجتماعی در فرایندهای معطوف به توسعه و یا توسعه زدایی بسیار مهم هستند.
2. قرادادهای اجتماعی و نهادها و قانون خوب توسعه می آفریند و قراردادهای بد، نهادهای غارت و قانون بد و مستبدانه ضد توسعه است.
3. اصولاً نهادها و قانون و قرادادهای درست از حکومت به سمت جامعه و مردم جاری میشوند و نه از مردم به سمت حکومت و یا حتی خودشان.
4. تأثیر عوامل فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی هنگام شکلگیری یک اراده قدرتمند برای اصلاح و توسعه و یا برعکس آن، به راحتی حذف میشوند.
5. ملتها در حرکتشان به سمت توسعه، اصولاً توسط نهادها، قانون و نظام قراردادهای غارتی، استبدادی و غیر منصفانه اشان است که شکست میخورند، و این بسته نهادی- قانونی اصولاً توسط حکام بد است که تعریف شده، استوار میگردند و جاری میشوند.
6. هر ملتی قصد داشته باشد که توسعه یابد، باید حکام خوب و توسعه خواه انتخاب کند. حکام ضد توسعه هیچگاه توسعه را به ارمغان نخواهند آورد.
7. اینکه چگونه یک ملت دارای حکام توسعه خواه میشوند و چگونه از داشتن آن محروم میگردند هنوز یک ابهام بزرگ در فرایند توسعه است.

25 مهر 1403
دانشگاه رازی - کرمانشاه
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

16 Oct, 07:01


سمینار علمی
تحلیل مدل کسب‌وکار برای یک شهر

🔸 پروفسور سهراب دل‌انگیزان
🔸 دکتر مهدی طلایی

دوشنبه ۴۰۳/۰۸/۰۷
ساعت ۱۰ الی ۱۲
پردیس دانشگاه رازی، کتابخانه مرکزی، سالن آمفی‌تئاتر پروفسور شمسی‌پور

Dr. Sohrab Delangizan

16 Oct, 02:19


نگاه بلند و استراتژيك

داوداوغلو که مدتها به عنوان وزیر امور خارجه و نخست وزیر ترکیه فعالیت کرده، نکته ای درباره دارون عجم اوغلو بیان کرده که بسیار شنیدنی و ارزشمند است.

داوداوغلو می گوید: «زمانی که پست وزارت امور خارجه را تحویل گرفتم، با هماهنگی نخست وزیر (اردوغان) و رییس جمهور (عبدالله گل) پیشنهادی به استاد دارون عجم اوغلو ارائه دادم.»

پیشنهاد این بوده: «بر ما منت بگذارید و سفارت ترکیه نزد سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در پاریس را بر عهده بگیرید.»

پاسخ عجم اوغلو نیز چنین است: «پذیرفتن چنین پستی برای من افتخار است. اما راستش را بخواهید در حال کار روی یک اثر پژوهشی هستم که احتمالا می تواند جایزه نوبل اقتصاد را بگیرد.»

خب... داوداوغلو در سال 2009 میلادی وزیر امور خارجه شده و یک سال پس از آن، چنین پیشنهادی را به عجم اوغلو داده است. یعنی حداقل 14 سال طول کشیده تا هدف بزرگ عجم اوغلو و دو پژوهشگر همکار او به نتیجه برسد و نوبل اقتصاد سال 2024 میلادی را دریافت کند.

آفرین به این تلاش هدفمند و طولانی مدت.

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

Dr. Sohrab Delangizan

14 Oct, 20:46


آنچنان به شوق زیستن در آغوش تو دل بسته‌ام
که دردانه‌ی نوشین نیم شبی را
در آستانه‌ی بلوطی پاکدامن
به قمار نشسته‌ام

و آنچنان بی نیاز از زیستن در غبار پیرامونم
که شب را
به درگاه داروغه‌ای مست
نوشیده‌ام.

تو تنها گمشده‌ی من بودی
و تمام خواهش آفرینش را
با لبانت ترجمه داشتی.

نکوهیده لحظه‌ای سبز در پشت پلکها
و شجاعت پلنگی به لبهایت،
ذوق سرودن ترانه‌ای سرخ
در بال کبوتری سفید
که به پرواز درآیی
عاشق شوی
و آنگاه شیطنت گنجشکی تازه بال را
به تجربه‌ی هر شاخ تازه برگ
در لبانت جاری باید.

ای طرح ساده‌ی دختران باغ و خورشید
ای سخاوت خیابان‌های خسیس به داغ چشمان من
ای سواد ساکت پیاده راه‌های پر از کتاب،
در آغوش چشمان یک چشمه‌ی پلاسیده
گناه اولین باش
و لحظه‌های این درختان چشم به راه را
سرشار از بودن کن.

۲۳ مهر ۱۴۰۳
کرمانشاه
https://t.me/drdelangizan

Dr. Sohrab Delangizan

14 Oct, 15:22


*دالان باریک: دولت‌ها، جوامع و سرنوشت آزادی*

دارون عجم اوغلو و جیمز رابینسون
*مترجم: محمدرضا فرهادی پور*

چرا بعضی از جوامع می‌توانند به آزادی دست یابند و بعضی نمی‌توانند؟ چرا جوامعی که به آزادی دست می‌یابند می‌توانند این آزادی را به سادگی از دست بدهند؟ مشکل از کجاست؟ از دولت یا از مردم؟ آیا دولت‌ها مانع آزادی می‌شوند؟ آیا مردم در رسیدن به آزادی نمی‌توانند هیچ نقشی داشته باشند و باید منتظر این بمانند که دولت‌ها آزادی را به آنها هدیه کنند؟

دارون عجم‌اوغلو و جیمز رابینسون به این سوال‌ها پاسخ می‌دهند. اما نحوه پاسخ‌دهی آنها به این سوال‌ها بسیار مهیج است. آنها هر بخش از کتابشان را با ارائه مثال‌هایی دقیق از دو هزار سال قبل از میلاد مسیح گرفته تا به امروز شروع می‌کنند.

*بعد از خواندن کتاب دالان تنگ تا حد زیادی خواهید توانست به سوال‌هایی که پیشتر ذکر شد پاسخ دهید*
چراکه عجم‌اوغلو و رابینسون در این کتاب، ماهی‌گیری را به خوانندگانشان می‌آموزند.

كانال قواعدبازي؛
https://chat.whatsapp.com/FYQJdmqJMtUL7A9Ua4Pc8Z