بازسازی گفتمان دینی

@drbehrouzmoradi


@Behrouz_Moradi44
دکتر بهروز مرادی؛ فارغ‌التحصیل جامعه‌شناسی دين و فرهنگ از دانشگاه‌های هلند، قرآن‌پژوه، نویسنده، دین‌پژوه، شاعر، مترجم، پژوهشگر اجتماعی و مطالعات شهری

بازسازی گفتمان دینی

21 Oct, 18:39


«خداوندِ سلام»

🖍بهروز مرادی

این روزها که صدای برخی جنگ‌طلبان آشکارتر به گوش می‌رسد، شایسته است آنها با خداوند قرآن آشناتر شوند:

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ ۚ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ (حشر:٢٣)

" اوست خدایی که جز او معبودی نیست. هموست فرمانروای پاک و مقدس، [مظهر] صلح، امنیت‌بخش،
محافظت‌کننده و حامی، عزتمندِ شکست‌ناپذیر، جبران‌کننده، باکبریا و باعظمت. مبرا و منزه است از آن شرکی که به او می‌ورزند."

یکی از نام‌های خداوند در این آیه همانا "سلام" است. "سلام" از ریشه‌ی "سَلَمَ" و ازجمله به معنی "صلح" است و نیز "سلامت" و "درود" و "سلام".
از این آیه چنین برمی‌آید که خداوندِ قرآن مظهر صلح است و وجودی گریزنده از جنگ.
او از جنگ پرهیز می‌کند تا صلح برقرار باشد، تا آبادی‌ها به وادی ویرانی اندر نیوفتند، تا جان نوزادان و نونهالان و نوجوانان و جوانان و زنان و مردان تباه نشود، تا عمرها بر باد نیستی نرود، چراکه او آنان را نه به‌خاطرِ جنگ، که برای به‌ثمررساندن پروژه‌ی خلقت‌شان آفریده تا سامان‌های نیک برپا سازند، خیر را تحقق ببخشند و بر آبادی‌ها بیافزایند.

خداوند قرآن مظهر "سلامت" است، یعنی بیماری و نقصان و ناپاکی و ناسلامتی و کمی و کاستی و ضعف و فساد و نادرستی و ناراستی و تباهی و ویرانی در او راه ندارد، بلکه او همه سلامتی است و متعاقباً از انسان همین صلح‌طلبی و سلامتی‌خواهی طلب می‌کند.
می‌خواهد تا انسان جسم و جان و نفس و دل و ذهن و احساس و پندار و گفتار و کردار و وجود خود را به سلامت بدارد و نظام خود را چه به صورت فرد و انسان و چه به صورت جمع و جامعه در سلامتی استوار بدارد و این سلامتی‌های متعدد و متکثر امکان وجود و بقا نیابند مگر در صلح و آرامش.

و خداوند به مخلوقاتش درود و سلام و تحیَّت می‌فرستد و با این کار، آفریده‌های خویش را محترم می‌شمرد و از درِ دوستی و صلح با همگان درمی‌آید، چراکه سلام و درود درِ دوستی است و خود آستان صلح و گشایشِ بابِ مدارا با همه‌ی خلق است.

و انسان جنگ‌افروز و خونریز نه تنها مغضوب فرشتگان است، بلکه با ذات خداوند که مظهر صلح و آرامش و آبادی‌ست، در عداوت به سر می‌برد و براستی او سدی در مقابل خواست پروردگار پروراننده است.

کوتاه سخن اینکه: دل در صلح، به آبادی می‌رسد و انسان در آبادی ره خیر می‌پويد و روان سالم، سلوک پیامبران می‌جوید و جامعه‌ی گریزان از جنگ باده‌ی معنا و معنویت می‌نوشد.

٣٠ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

19 Oct, 08:05


«بودجه‌ی مدارس دولتی صفر است»

🖍بهروز مرادی

امروز در جلسه‌ی اولیاء مدارس در میان بهت و حیرت بسیار مطلع شدم که مدارس دولتی هیچگونه بودجه‌ای از دولت و از وزارت آموزش و پرورش دریافت نمی‌کنند و مدارس ناگزیرند تمام هزینه‌های مدرسه را از والدین تأمین نمایند.

در کنار این فاجعه، هستند بسیاری از مؤسسات مذهبی و فرهنگی و دینی و حکومتی که بودجه‌ی هنگفتی از بیت‌المال مردم دریافت می‌کنند. برخی از این سازمان‌ها از این قرارند:

صداوسیما، حوزه‌های علمیه و سازمان‌های زیرمجموعه‌ی آن همچون تبلیغات اسلامی حوزه، شورای عالی حوزه‌های علمیه، مرکز خدمات حوزه‌ی علمیه.
و همچنین مرکز کمک به معیشت روحانیون، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، ستاد حمایت از خانواده، مجمع جهانی تقریب مذاهب، بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس، سازمان تبلیغات اسلامی، مؤسسه آموزشی امام خمینی، ستاد امر به معروف و نهی از منکر، حرم امام خمینی، مؤسسه مصباح یزدی، مؤسسه نشر آثار امام خمینی، آستان مقدس حضرت امام، سازمان اوقاف، ستاد مرکزی راهیان نور، قرارگاه قریب بقیةالله، جامعةالمصطفی العالمیه، شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه و... .

عجیب است که برای این مؤسسات، ردیف بودجه‌ای بسیار کلان تعریف می‌شود و سالانه هزاران میلیارد تومان از خزانه‌ی ملت به حساب این ارگان‌های حکومتی واریز می‌گردد، بدون آنکه درنتیجه‌ی عملکرد آنها، جایگاه دین و اخلاق و ادب نزد مردم رفیع‌تر شده باشد و فرهنگ زندگی پاک و درستکارانه در جامعه گسترش یافته باشد و یا این سازمان‌ها نقشی در فسادزدایی و اخلاقی‌ترکردن رفتار در جامعه یا پرورش انسان‌های معنوی و منصف و فرهیخته و دست‌پاک و بافضیلت و باتقوا ایفا نموده باشند.

این امر از تبعیضی باورنکردنی و اجحافی ساختاری و ستمی ویرانگر علیه فرزندان ایران‌زمین در مدارس دولتی و علیه والدین آنها پرده برمی‌دارد.

رأی‌دهندگان به آقای دکتر پزشکیان همچنان منتظر اجرای عدالت در حوزه‌ی نظام آموزشی از طریق اصلاح نظام بودجه‌ریزی و تقسیم عادلانه‌ی بودجه و حذف بودجه‌های رانتیِ تبعیض‌آلود و بهره‌مندساختنِ نظام آموزش و پرورش از بودجه‌ی معقول برای ارتقای سطح و محیط و فضای آموزشی کشور می‌باشند.

٢٨ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

18 Oct, 19:44


«اعتراض فرشتگان»

🖍بهروز مرادی

فرشتگان هشدار را داده بودند، چون آدم را به‌خوبی شناخته بودند و می‌دانستند که او خشونت‌ورز و خونریز است و زمین را از ویران‌کردنِ سامان‌های نیک مالامال خواهد نمود:

«و چون پروردگارت به فرشتگان گفت: من در زمین جانشینی تعیین می‌کنم، [فرشتگان] گفتند: آیا در آن [زمین] کسی را می‌گماری که در آن فساد می‌کند و خون می‌ریزد، در حالی که ما تو را به پاکی می‌ستاییم و تقدیست می‌کنیم؟ [پروردگار] گفت: من چیزی می‌دانم که شما نمی‌دانید.» (بقره:٣٠)

آنها از پیش می‌دانستند و خوب می‌دانند که بسیاری از آدم‌ها نماینده‌ی شیطان بر روی زمین‌اند؛ جنگ می‌کنند و خون می‌ریزند و از این طریق زندگی را و جان انسان‌ها را و عمرها را و آسایش و امنیت و رفاه و آبادی و سامان نیک را تباه می‌کنند و از این طریق بر روی زمین فساد می‌کنند.

این جنگ است که آدمی را خونریز می‌کند.
این جنگ است که آدم را شیطان‌صفت می‌کند و او را کارگزار پروژه‌ی ابلیس بر روی زمین می‌کند.

با اینهمه خداوند دل به آن روح خودش بسته است که می‌تواند در آدمی فعال شود و او را به موجودی صلح‌طلب و آبادکننده تبدیل نماید.
برای تحقق این امر، او به تقوایی نیاز دارد تا خود را مدیریت و مهار کند تا از نفسِ شیطانی‌شده تبعیت نکند و هوی و هوسش رفتار او را تعیین نکنند.

پروردگار، انسان را به امید پرورش‌یافتن آفرید و دین صلح و امنیت و سلام و سلامت (اسلام) را برایش تبیین نمود و می‌دانست تنها انسان‌هایی اندک‌شمار وجود خواهند داشت که خودمهار باشند و به جای فساد (تباه‌کردنِ اجزای ساختاری زندگی) و خونریزی و جنگ، به ساختن و آبادی زندگی و اصلاح و تعمیر ویرانی‌ها همت توانند گمارد.

اکنون فرشتگان در چه حالی هستند که می‌شنوند کسانی حاضرند به جنگ‌هایی وارد شوند که حتی خون نیمی از مردم جهان در آنها ریخته شود؟

با دیدن آدم‌های خونریز، ای‌بسا فرشتگان بیش از آنکه به اثبات شدن فرضیه‌های خود در خصوص آدمها بیاندیشند، با فرورفتن هرچه بیشتر در تقدیس پروردگار، تنهایی خود را چاره می‌کنند.

انسان‌های از جنس صلح و سلام و زیستن به سلامت و امنیت نیز احساس می‌کنند آدم‌های خونریز، زندگی آنها را به گروگان گرفته‌اند.
تنهایی آنان دست کمی از تنهایی فرشتگان ندارد.

٢٧ مهرماه ١۴٠٣


🌿@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

17 Oct, 12:25


سلسله مباحث نوگرایی قرآنی (١٩۶)


«کارکرد قصه‌های قرآنی»



          بهروز مرادی: قرآن‌پژوه و 
    دکترای جامعه‌شناسی دین از هلند


               ٢۶ مهرماه ١۴٠٣

🌿@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

16 Oct, 11:28


«شریعت ثابت است یا متغیر؟»

🖍بهروز مرادی

این یکی از پرسش‌های پرچالش دینی است که فقه‌ورزان به آن پاسخ‌های متنوعی داده‌اند.
برخلاف رویکرد فقیهان سنت‌گرا، دین عبارت نیست از مجموعه‌ای از احکام ثابت که در همه‌ی زمان‌ها و مکان‌ها معتبر باشند.

احکام قرآنی دست کم از سال چهاردهم بعثت تشریع گردیده‌اند و این صبر چهارده ساله به مخاطبان و کاربران قرآنی می‌گوید که احکام، جزیی پسینی و غیراصلی در دین می‌باشند و بنیان دین بر اصولی همچون تقوا (به معنی توانایی مهار و مدیریت خود)، ایمان (به معنی داشتن وجودی امنیت‌بخش و امانت‌دار و در ارتباط امن و اعتمادآمیز با خداوند و حق)، کردار نیک، بندگی خدای واحد، اعتقاد به معاد و زندگی بر مبنای صلح و سلامت پایه‌گذاری گردیده است.

شریعت از ریشه‌ی "شرع" به معنی راه است و همین ریشه‌یابی نشان از ماهیت حرکتی و غیرثابت بودن آن دارد.

قرآن ازجمله در آیه‌ی ۴٨ سوره‌ی مائده شریعت‌های مختلف را به رسمیت شناخته و معتقد است هر جامعه‌ای راه خاص خود را در تعیین تقدیر خویش می‌پیماید.
این به این معنی‌ست که به تعداد جوامع بشری، شریعت یا راه و سبک زندگی وجود دارد و نمی‌توان سبک زندگی یک جامعه را به طور کامل به سایر جوامع تحمیل نمود یا تعمیم و تسری داد.

شریعت قرآنی در تعامل فعال خداوند با بافتار اجتماعی و فرهنگی جامعه‌ی دریافت‌کننده‌ی وحی شکل گرفته و اگر این شریعت، محصول تعامل دیالکتیکی میان پرسش‌های بشری دیگر با پاسخ‌های الهی دیگری می‌بود، بدون تردید شریعتی دیگرگونه شکل می‌گرفت.

این بدین معنی‌ست که با حرکت عرضی یا طولی جامعوی، شریعت اعتبار خود را کم یا بیش یا به تمامی از دست می‌دهد و بدین ترتیب جامعه‌ی متفاوت به شریعت متفاوت نیاز خواهد داشت.

جامعه‌ای که از نظر تاریخی تمام می‌شود، شریعت یا سبک و راه زندگی جدیدی را طلب می‌کند؛ شریعتی که در واکنشی پویا و دیالکتیکی میان پرسش‌های جدید و پاسخ‌های نوین شکل خواهد گرفت.

٢۵ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

15 Oct, 11:38


«وفاق ملی یا ائتلاف سیاسی؟»

🖍بهروز مرادی

"وفاق ملی" یعنی اینکه نمایندگانی از همه‌ی گروه‌های مختلف سیاسی، دینی، مذهبی، سِنی، تخصصی، فکری، طبقاتی، قومی، فرهنگی، جنسیتی و.... که ملت را تشکیل می‌دهند، در نظام مدیریت جامعه سهمی داشته باشند و در دولت نقشی ایفا نمایند.

وفاق ملی یعنی اینکه دگراندیشانی که به‌خاطرِ جمود فرقه‌ای در بند گرفتار شده‌اند و انديشمندانی که به‌خاطر انتقاد به زندان افتاده‌اند، از بند رهایی یابند و دولت برای آنان، امنیت و فرصتِ لازم برای نقش‌آفرینی در مملکت را فراهم آورد.

وفاق ملی یعنی آن متخصصینی که به‌خاطرِ تنگ‌نظری یا انجماد ذهنی یا تعصب ایدئولوژیک یا باندبازی یا بخل شخصیتی یا حقارت سیستماتیک از کار برکنار شده‌اند و در نبود قوانین حمایت از شاغلین و فقدان امنیتِ شغلی خانه‌نشین یا مجبور به مهاجرت شده‌اند، به کار بازگردانده شوند و بابت دوره‌ی برکناری ظالمانه، به آنها غرامت پرداخت شود.

وفاق ملی یعنی اینکه ایران، فارغ از تعلقات جنسیتی و طبقاتی و مذهبی و دینی و فرهنگی و قومی و... به یکسان برای همه‌ی ایرانیان باشد و هر کس در هر جا که می‌تواند مفید و مؤثر برای پیشرفت و اعتلا و آبادی ایران‌زمین باشد، به کار گرفته شود.

تقسیم پست‌های دولتی و مدیریتی میان طرفداران خود و گروه رقیب یک ائتلاف سیاسی و جناحی است برای هم‌سرنوشت‌کردنِ خود با گروه رقیب و نه وفاق ملی.

اکنون با این شفاف‌سازیِ مفهومی می‌توان تصویر دقیق‌تری از میزان تحقق وفاق ملی در دست داشت.

٢۴ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

15 Oct, 11:10


«فیلترینگ و نظریه‌ی انتخاب عقلانی»

🖍 بهروز مرادی

«نظریه‌ی انتخاب عقلانی»
(Rational Choice Theory)
در جامعه‌شناسی چنین مطرح می‌کند که کنش‌گران اجتماعی و ازجمله دولت در جامعه‌ی مدرن بر پایه‌ی حُصولِ سود و فایده‌ی هرچه بیشتر دست به انتخاب می‌زنند. این بدین معنی‌ست که کنش‌گران مدیریت اجتماعی در رفتار خود آن گزینه‌ای را برمی‌گزینند که طبق رویکرد عقلانی، سود و منافع هر چه بیشتر آنها و آحاد جامعه را تأمین نماید. این انتخاب متناسب با عقلانیت است.

بر این اساس؛ دولت در دنیای مدرن همواره سعی می‌کند عملکرد خود را در چارچوب نظریه‌ی انتخاب عقلانی سازماندهی کند، چراکه به خوبی واقف است که بقاء او در گرو تأمین منافع مردم و جلب و کسب رضایت آنهاست.

دولتِ عقل‌گرا منافع خود را با منافع مردم یکی تلقی می‌کند و رفتارش را برپایه‌ی تضمین پیامدهای مثبت انتخاب‌هایش استوار می‌سازد به‌گونه‌ای که همواره سعی می‌کند آن گزینه‌ای را بربگزیند که برای خود و مردم و جامعه سود و فایده‌ی بیشتری دربر داشته باشد.
این یک ضرورت است که بنیان رفتار حکومت با مردم می‌بایست بر پایه‌ی قاعده‌ی برد-برد باشد و چنانچه حکومت بُردِ خود ببرد و باخت را بر مردم تقریر و تحمیل نماید، آنگاه علیه منافع مردم شوریده است و طبیعی است که باید منتظر اقدامات متقابل ملت علیه خود باشد.

در سال‌های اخیر که بخش قابل توجهی از اینترنت در بند فیلترینگ گرفتار آمده است، کاربرانِ انبوه و میلیون‌ها نفری که در ایران از طریق فضای مجازی معیشت خود را تأمین می‌کنند، در عذاب و آسیب و ضرر و زیان و آه و فغان‌اند.

مضاف بر این، امروزه سهولتِ دسترسی به اینترنتِ با سرعت و کیفیت، یکی از حقوق و خط قرمزهای شهروندان به‌شمار می‌رود.
فیلترینگِ فضای مجازی بویژه واتساپ و اینستاگرام نشان می‌دهد که دست‌اندرکارانِ حکومتی پیشین، منافع خود را از منافع شهروندان جدا نموده، تأمین منافع امنیتی خود را در تضاد با معیشت و رفاه مردم تعریف نموده‌اند.
اما چون نیک نظر شود؛ درمی‌یابیم که فیلترینگِ اینترنت نتوانسته تأثیر خاصی بر توقف اعتراضات اجتماعی بنهد و امنیت حکومت را ارتقا ببخشد. ضمن اینکه تأمین امنیت و بقای یک حکومت به حکمرانی سالم و خوب و نوع و نحوه‌ی رفتار آن حکومت با مردم بستگی دارد و نه با محروم‌سازی اجتماعی و سرکوب اعتراضات و دریغ‌کردنِ امکانات از مردم.

با چشم عبرت‌آموز می‌توان به عیان دید که این فیلترینگ نه تنها فاقد سود و فایده‌ای است، بلکه هم معیشت ده‌ها میلیون ایرانی را مختل نموده و هم خشم و نارضایتی اجتماعی را از حکومت افزایش داده است.

نباید ناگفته گذاشت که این فیلترینگ، سود مالیِ هنگفتی را از طریق فروش فیلترشکن روانه‌ی جیب دلالان اینترنت نموده‌است و ای‌بسا همین سودهای هنگفت فیلترفروشان مانعی جدی بر سر راه رفع فیلترینگ باشد.

جای شگفتی است که دولت جدید که از پیش از روی کارآمدن، وعده‌ی رفع فیلترینگ را داده بود، هنوز موفق به تحقق وعده‌ی خود نگردیده است. این نشان می‌دهد که قدرت دولت از سازمان‌های فیلترگر و فیلترشکن‌فروش کمتر است.
این سازمان‌ها با جداکردن منافع خود از منافع ملت در حالی بر تداوم فیلترینگ همچنان اصرار می‌ورزند که این محروم‌سازی نه تنها نفعی برای عموم مردم و کاربران میلیونی و گروه‌های هدف ندارد، بلکه چنین طرحی به همه‌ی گروه‌های ذی‌ربط آسیب می‌رساند و در تضاد با منافع همه‌ی این گروه‌هاست.

دولت به عنوان بالاترین قوه‌ی اجرایی کشور، لازم و ضروری و شایسته و بایسته است که برای تحقق وعده‌های خود اختیارات قانونی خود را به دست بیاورد و آن قدرت‌های پنهانی که سرنوشت ملت را به طور غیرقانونی در دست گرفته‌اند را به تمکین از تصمیمات دولت مجبور نماید.

۲۴ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

14 Oct, 11:13


«سندروم ردیف اول»

🖍بهروز مرادی

این‌همه اصرار بر نشستن در ردیف اول نشانه‌ی چیست ای مرد؟

چرا این‌همه شهوت برای دیده‌شدن در تو بیداد می‌کند؟

آن‌همه ولع در نفْسِ تو برای جلو دوربین‌بودن از کجا نشأت گرفته است؟

حرص اينکه چشم‌ها تو را ببینند و بیشتر از دیگران تو را ببینند و فقط تو را ببینند، چگونه تا بدین‌حد در تو نهادینه شده؟

نفسِ خودسازی‌نشده‌ات از زیر اینهمه شهوتِ شهرت و حقارتِ نخوت و نیاز ناشی از نبالیدن برای دیده‌شدن بیرون زده است.

تا هویتی دیگربنیان داری و هنوز محتاج دیده‌شدن هستی،

تا دربند دوربین‌های تلویزیونی هستی و اگر دیده نشوی و تحسینت نکنند احساس هیچ‌بودن می‌کنی،

تا آن زمان که پنهان‌بودن از نظرها تو را ویران می‌کند و ناشناسی را نمی‌توانی تحمل کنی و با درون خود در صلح نیستی،

تا آن زمان که نمایان‌بودن در چشم‌ها چگونگی حس درونی و رفتار بیرونی تو را تعیین می‌کند،

بدان که حتی هنوز به مرحله‌ی شاگردی در طریقتِ معنوی‌زیستن ورود نکرده‌ای

و هنوز قرآن در باطنت انقلاب فرهنگی بر پا نساخته

و هنوز دین، تو را از زندان نفْس آزاد نساخته

و هنوز ویرانه‌ای هستی محتاج تأیید

و هیچی وابسته به چشم‌ها.

هنوز روح خدا در کالبد خاکی‌ات دمیده نشده تا فرشتگان بر تو سجده برند.

هنوز آغاز نشده‌ای.

٢٣ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

11 Oct, 08:49


سلسله پیام‌هایی از نهج‌البلاغه(٢٧)


«شرح عهدنامه‌ی حضرت علی‌ع
           به جناب مالک اشتر»
                  
            "قسمت بیست‌ودوم"

(ارتباط فعال حاکمیت با مردم)


👈 عواقب عدم ارتباط حاکمیت با مردم
👈 ماهیت ارتباط حاکمیت با مردم



                 بهروز مرادی؛
    فارغ‌التحصیل جامعه‌شناسی دین
                    از هلند



                  ٢٠ مهرماه ١۴٠٣

🌿@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

10 Oct, 23:09


🔻آکادمیِ فلسفه‌ی مارزوک تقدیم می‌کند:

🔹درسگفتار: ایدئولوژی‌سازی علم و دانشگاه

🔸 با حضور: دکتر بهروز مرادی

🕒 زمان: پنجشنبه ۱۹مهر ماه ۱۴۰۳
ساعت ۲۲ بوقت تهران    

کانالِ آکادمی
@marzockacademy
اینستاگرام
http://www.instagram.com/marzockacademy



🌿@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

09 Oct, 06:49


🔻 آکادمیِ فلسفه‌ی مارزوک تقدیم می‌کند...

🔹 درسگفتار: ایدئولوژی سازی علم ودانشگاه

🔸 با حضور: دکتر بهروز مرادی

🕒 زمان: پنجشنبه ۱۹مهر ماه، ۱۴۰۳
ساعت ۲۲ بوقت تهران    

❣️ از همراهی شما سپاسگزاریم...

🔗  لینک حضور:

https://t.me/+kNTrH-rWkmk0MzA0
کانالِ آکادمی
@marzockacademy
اینستاگرام
http://www.instagram.com/marzockacademyز

بازسازی گفتمان دینی

08 Oct, 11:59


«یک بار دیگر؛ مرگ‌های الکلی»

🖍بهروز مرادی

در هفته‌های اخیر، خبر فاجعه‌آمیز مرگ ده‌ها نفر از هم‌وطنان‌مان در اثر نوشیدن مشروبات الکلیِ تقلبی بویژه در استان‌های مازندران و همدان منتشر گردید و موجبات تأسف و تأثری بسیار فراهم آورد.

مرگ بر اثر نوشیدن مشروب الکلیِ تقلبی یکی از سخیف‌ترین و زشت‌ترینِ مرگ‌هاست. بدتر از این نمی‌توان فرصت زندگی را بر باد داد، جسم و جان را به طوفان ویران مرگ سپرد و عمر را به دره‌ی نابودی اندر انداخت.

درست است که نوشیدن مشروبات الکلی غیرتقلبی بلافاصله آدمی را نمی‌کشد یا او را کور نمی‌کند، اما بر اساس یافته‌های پژوهشی، به مرور زمان آسیب‌های متنوعی به اجزای بدن وارد می‌آورد و ازجمله سبب ایجاد اختلال در کارکرد قلب و کلیه و ریه و مغز و ایجاد مشکلات تنفسی و گوارشی می‌شود.

بر اساس داده‌های پزشکی؛ ۲۵ درصد از مرگ‌ومیرهای ناشی از بیماری‌های کبدی در جهان، به خاطر مصرف مشروبات الکلی است. با هر بار مصرف مشروب الکلی، قسمتی از کبد زخم می‌شود و عملکرد آن را در تصفیه‌ی خون مختل می‌کند.

نتایج یک پژوهش در دانشگاه لویولا در آمریکا به سرپرستی دکتر مجید افشار در میان ۱۲ هزار بزرگسال نشان می‌دهد که نوشیدن مشروبات الکلی باعث ایجاد اختلال در سلامت و تعادل بدن می‌شود و ازجمله سبب بروز مشکلات ریوی برای بدن می‌گردد.

پژوهش خانم دکتر سپیده تقوی، متخصص قلب و عروق نیز به این نتایج دست یافته که مصرف مشروبات الکلی می‌تواند سبب نامنظم‌شدن کارکرد قلب، ایجاد فشار خون بالا، آسیب رسیدن به عضلات قلب، مشکلات ریوی و حتا سکته‌ی مغزی و بروز برخی سرطان‌ها بشود.

متخصصان ایمونولوژی نیز بر این باورند که نوشیدن مشروبات الکلی، سیستم ایمنی بدن را ضعیف و مختل می‌کند و بدن را در مقابله با ویروس‌ها و سایر میکروب‌ها ضعیف و بی‌دفاع می‌سازد.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)؛ سالانه حدود ٣میلیون نفر به‌خاطر مصرف مشروبات الکلی در سراسر جهان می‌میرند.
بیشترین تلفات مشروبات الکلی در کشورهای اسلوونی، آلمان، لهستان، دانمارک، جمهوری چک، اتریش و آمریکاست.

الکل سمی و غیرسمی ندارد. الکلی که وارد بدن می‌شود، آسیب می‌زند و ویران می‌کند. نوشیدن آن گاه خودکشی ناگهانی و گاه مرگ تدریجی است.

نویسنده‌ی این نوشته خود فردی متشرع است و تا حد ممکن تغذیه‌ی سلامت‌محور را مراعات می‌کند و مشروب الکلی چه تقلبی و چه غیرتقلبی را ماده‌ای مرگ‌آور می‌داند و همواره از آن اجتناب ورزیده است. اما بر این باور است که ممنوع‌بودنِ مصرف آشکار آنها، ميزان مرگ‌ومیر و آسیب‌های جسمی و روانی ناشی از مصرف ناآشکار آنها را افزایش می‌دهد.

این درست است که تغذیه‌ی سالم مقامی از مقام‌های حرمت نفس و مرتبتی والا از سطح خودارزشمندی و مراتبی از حفظ و مراقبت از خود و نشان‌دهنده‌ی سطح بالای معنوی‌زیستن است که رعایت این مقام، کار انسان‌های دارای هویتِ جسم‌محور نیست و هر کسی قادر نیست زندگی را در چنین سطحی انجام دهد.

و مضاف بر این؛ زیستن در مقام حفظ سلامت، جنبه‌ای از مسلمانی نیز هست، چراکه یکی از معانی نهفته در ریشه‌ی لغوی اسلام (سَلَمَ)؛ همانا "سلامتی" است و از این نظر؛ مسلمانی نوعی سبک زندگیِ سلامت‌محور است بدانگونه که فرد با پذیرش اسلام، خود را به رعایت یک زندگی سالم در همه‌ی ابعاد وجودی خود اعم از جسمانی و روانی و روحی و احساسی و هیجانی و قلبی و ذهنی و پنداری و گفتاری و کرداری و نفسانی در مقام باور و عمل ملزم و متعهد می‌داند.
به‌همین خاطر؛ آن‌کس که نوشیدنی یا خوردنی آسیب‌زننده به جسم مصرف می‌کند، زندگی را در اسارت هوای نفس و بندگی شکم خویش تجربه می‌کند و در سطحی نازل از بودن قرار دارد و فاقد خودپنداره‌ای ارزشمند است و ارزش وجودی خود را درنیافته و به درجه‌ی مسلمانی (سالم زیستن) نرسیده است.
چنین فردی را نمی‌توان به زور به رعایت حرمت نفس خویش و احترام به وجود خویش و مراقبت از جسم و جان خویش واداشت. صیانت از ابعاد مختلف خویش به سطح رشد شخصیت و بالیدگی باطن و درون فرد وابسته است.

به‌همین خاطر، ممنوع‌کردن‌ها چنین کسی را به مراقبت از سلامت ابعاد مختلف وجودش نمی‌کشاند، بلکه کنجکاوی او را تحریک، لجاجت او را فعال و تلاش او را برای آسیب‌زدن به جسم و جانش در خفا بیشتر می‌سازد، به‌ویژه آنکه در قرآن مجازاتی برای مشروب‌خواری تعیین و عنوان نگردیده و حرام‌شدن آن به معنی ممنوع‌کردن آن نیست.

١٧ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

07 Oct, 17:34


«تیپ شخصیتی دنباله‌رو»

🖍بهروز مرادی

شنیده‌ایم که سرکرده‌شان به تجویز و تشویق گفته است که اسراییل به ایران حمله و زیرساخت‌های کشورمان را بمباران کند تا نظام سیاسی برافتد و اینان بیایند و بر ما حکومت کنند!

شگفتا که نام ایرانی نیز بر خود نهاده‌اند، اما سخنان بدترین دشمنان ایران‌زمین از دهان آنان شنیده می‌شود. براستی ایران با وجود آنان از دشمنان دیگر بی‌نیاز است.

آنان زندگی را در مرحله‌ی مادون خودآگاهی جمعی و غیرت ملی به‌سر می‌برند. سرکرده‌ای دارند که چنین سخنی ناپاک را بر زبان رانده و آنان نیز به تبعیت و تقلید و دنباله‌روی، آن کلام خام و دشمن‌خوی را تکرار می‌کنند.

از منظر علوم انسانی؛ "شخصيت" عبارت است از مجموعه‌ای از ویژگی‌های خاص در فرد یا جمع که آن ویژگی‌ها، فرد یا جمع را از افراد و جوامع دیگر متمایز می‌سازد. این ویژگی‌ها هرچه آگاهانه‌تر انتخاب شده باشند، شخصیت فرد یا جمع نیز بر آگاهی فربه‌تری استوار گردیده و قوام یافته است.
بر این اساس؛ فرد یا جمعِِ دنباله‌رو فاقد شخصیت است، چراکه خود، فاقد ویژگی‌هایی مستقل از دیگران است که در شرایط مختلف با بیان آنها و دفاع از آنها و ماندن بر سر موضع دفاع از آنها از دیگران متمایز باشد.

فردِ دنباله‌رو فتوکپی سرکرده‌ی خود است و هرچه او گفت تبعیت و تقلید می‌کند تا نظر مساعد او و توجه حداکثری او را دریافت نماید تا از قِبَلِ این توجه احساس هویت و وجود و ارزش کند.

او فاقد آن آگاهی‌های عمیقی است که به او توان تشخیصی بدهد تا در شرایط مختلف، در سمت درست زندگی و تاریخ قرار بگیرد.

دنباله‌روها غیرقابل اعتمادند و با هر بادِ غالب و مسلطی جابه‌جا می‌شوند و به سوی سرکرده‌ی قوی‌تر می‌چرخند. اکنون که سرکرده‌شان، حکومت کودک‌کشِ اسراییل را منجی خود یافته و برای به‌دست‌آوردن حاکمیت در ایران حاضر است دست هر کسی را بفشرد و زیر عَلَم هر جنایتکاری برود، اویِ دنباله‌رو نیز پیروی می‌کند و بی‌قیدوشرط اطاعت می‌ورزد و در دامانِ توهمی کودکانه فرومی‌غلتد که نتانیاهو همان هیتلر قرن بیست‌ویکم را ناجی خود و قبیله‌ی دیکتاتورش می‌داند.

شوربختانه باید اذعان نمود که این ایرانیانِ دنباله‌رو یکی از بزرگترین موانع بر سر راه تحققِ حکومتِ مطلوبِ متعهد به حقوق بشر در ایران‌اند.

١۶ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

07 Oct, 12:57


«مخدوش‌کردن گفتمان نهج‌البلاغه»

🖍بهروز مرادی

بر درب دانشگاه تهران دیدم که پارچه‌نوشته‌ای نصب کرده‌اند که بر روی آن قسمتی از نامه‌ی ١۶ امام‌ علی‌ع در نهج‌البلاغه درج شده است، از این قرار:

"حق شمشیرها را به جای آورید و پهلوهای دشمن را به زمین برسانید و تلاش کنید که نیزه را طوری فرو برید که کارگر افتد و ضربه را تا می‌توانید سخت‌تر وارد آورید."

اما این پارچه‌نوشته بیان نکرده که این نامه در شرایط جنگی خطاب به کسانی که جنگ به آنها تحمیل شده نوشته و ارسال گردیده و به‌همین خاطر منعکس‌کننده‌ی گفتمان اصلی نهج‌البلاغه و روح کلی حاکم بر سخنان امام نیست.

درج و انتشار این چنین نوشته‌هایی که تنها یک جزو کوچک از کتاب را بیان می‌کنند و تنها چند جمله از یک کتاب حجیم را -که در شرایط خاص جنگی آنهم از نوع تحمیلی‌اش نوشته شده- نمایندگی می‌کنند، آنهم بدون آنکه شأن صدور نامه بیان شده باشد، از امام علی‌ع و گفتمان کلی‌اش تصویری جنگ‌طلب و مخدوش و نادرست و ناقص ارائه می‌دهد و مانع از آن می‌شود که تصویر صلح‌طلب و انسان‌گرا و مصالحه‌خواه و مداراگر و آزاداندیش ایشان که بر سرتاسر نهج‌البلاغه حاکم است، در فضای عمومی منتشر شود.

ای‌بسا اراده‌ای عامدانه وجود داشته باشد که بر آن است تا امام علی‌ع و گفتمان آزاداندیشانه، انسان‌گرا و صلح‌طلبانه‌ی ایشان را به نفع رویکرد جنگ‌طلبانه‌ی خود مصادره و مصرف کند.

١۶ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

07 Oct, 10:58


«فلسطینی‌ها و سرخپوست‌ها»

🖍بهروز مرادی

آنها که دست‌کم در دهه‌ی پنجاه سن خود به سر می‌برند، یادشان هست که در ابتدای دهه‌ی پنجاه شمسی، فیلم‌های سرخپوستی گُل کرده بودند.
در آن فیلم‌ها که "وسترن" نام داشتند، سرخپوستها را موجوداتی وحشی نشان می‌دادند که سفیدپوستان را -که آنها را انسان‌هایی متمدن معرفی می‌کردند- می‌کشتند.
این فیلم‌ها با وحشی‌نشان‌دادنِ سرخپوستان، به قتل‌عام و کشتار آنان و به آتش‌کشیدن خانه‌ها (چادرها) و مزارع آنها و کوچاندن اجباری آنها توسط سفیدپوستانِ آمریکایی مشروعیت می‌بخشیدند.

اما به مرور زمان فیلم‌هایی متفاوت توسط فیلمسازانی آزاداندیش و باانصاف و متعهد به حقوق بشر ساخته شدند که از واقعیتِ اشغالگریِ سرزمین‌های سرخپوستان توسط سفیدپوستان آمریکایی و وحشی‌گری حکومت و ارتش آمریکا و گاوچران‌های مهاجم آمریکایی علیه سرخپوستان و نسل‌کشی آنان پرده برداشتند. یکی از درخشان‌ترین این فیلم‌های واقعیت‌نگر؛ "رقصنده با گرگ‌ها" ساخته‌ی کیوین کاسنر با بازیگری درخشان خود وی است.

اکنون تاریخ دوباره تکرار شده است: اشغالگران اسراییلی، فلسطینی‌ها را موجوداتی وحشی و تروریست و غیرمتمدن معرفی می‌کنند تا جنایات و قتل‌عام و کشتار سبعانه‌ی آنها توسط حاکمیت و ارتش و نیروهای تا بنِ دندان مسلح اسرائیلی مشروع جلوه کند.

تکرار تاریخ در این رابطه بُعد دیگری را نیز درنوردیده و آنهم حمایت تقریباً همه‌ی آن حکومت‌های غربی از اسرائیل است که در قرون پیشین جزو نظام‌های استعمارگر و اشغالگرِ سرزمین‌های دیگر بوده‌اند.
اکنون نیز همچون قرون گذشته، حکومت آمریکا و نیز اکثر اشغالگران سابق اروپایی (به‌جز اسپانیا) از اشغال سرزمین‌های فلسطینی و قتل‌عام مردم بومی آن دفاع می‌کنند و نسل‌کشی ملت فلسطین را حق مشروع قاتلانِ اسرائیلی می‌دانند و حتی خودشان تسلیحات این نسل‌کشی و ویران‌سازی را تأمین می‌کنند.
این بدین معنی‌ست که اگرچه دوران استعمار کهن به سر آمده، اما هنوز فرهنگ استعماریِ بسیاری از حکومت‌های غربی تغییر نکرده است.
اسراییل نیز بازمانده‌ی فعال همین نظام استعمارگر تاریخی است که خوی و رویکرد اشغالگری‌اش از مبانی ایدئولوژیک و الهیاتی نیز تغذیه می‌شود و از زمان تأسیس با کمک رسانه‌های تبلیغاتی غربی سعی داشته صورت‌مسئله‌ی خاورمیانه را وارونه جلوه دهد و با توسل به همین وارونه‌سازی، بمباران مناطق مسکونی و به آتش‌کشیدن خانه‌ها و مدرسه‌ها و بیمارستان‌ها و نسل‌کشی فلسطینی‌ها را مشروعیت ببخشد.
درحالیکه صورت‌مسئله‌ی خاورمیانه عبارت است از: اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط رژیم اشغالگر صهیونی و درنتيجه مبارزه‌ی فلسطینیان با اشغالگران یکی از مشروع ترین مبارزاتی است که انسان برای دفاع از حقوق خود می‌تواند به آن مبادرت بورزد.

مطلب از این قرار است:
اگر سرزمین و خانه و کاشانه‌ی انسان‌ها را اشغال کنند و آنان را در بند محاصره و تحریم بفشرند و عرصه را بر آزادانه‌زیستنِ آنها تنگ کنند، دفع اشغال و رفع اشغالگری کاملأ مشروع خواهد بود.

اشغالگری یک معضل برجامانده از دوران ماقبلِ نظام‌های غیرحقوق بشری است و دفاع قدرت‌های بزرگ از اشغالگری و همکاری آنان با اشغالگران نمی‌تواند به آن مشروعيت ببخشد و صورت‌مسئله‌ی اشغال را حذف نماید.
رسانه‌های آزاداندیش بین‌المللی و وجدان بیدار جهان نمی‌پذیرند که فلسطینیان به سرنوشت سرخپوستان دچار شوند.

١۶ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

06 Oct, 20:09


«نیمه‌ی پر لیوان»

🖍بهروز مرادی

در سال‌های اخیر، از شنيدن خبرهای بد اشباع شده‌ بودیم.
دستگیری‌های مکررِ اصحاب رسانه از آن دسته از خبرهای تلخ بود که درون و برون آدمی را ویران می‌کرد، درحالی‌که طبق اصول ٢٣ و ٢۴ قانون اساسی و ماده‌ی ٢۶ از منشور حقوق شهروندی جمهوری اسلامی ایران، ابلاغیه سال ١٣٩۵، همگان در ابراز نظر و عقیده آزادند و اصحاب رسانه نیز تنها به‌خاطرِ بیان عقیده و نظر خود نمی‌بایست دستگیر یا به زندان افکنده شوند.

اما اکنون دولت دکتر پزشکیان نسبت به آزادی زندانیان سیاسی و رسانه‌ای اهتمامی خاص ورزیده و همکاری قوه‌ی قضاییه با دولت، سبب آزادی چند تن از آنان در هفته‌های اخیر از زندان گردیده است. یاشار سلطانی، وحید اشتری، فؤاد صادقی، محسن برهانی و شروین حاجی‌پور ازجمله‌ی این آزادشدگان هستند.

این اقدام را در میان حجم عظیمی از خبرها و رویدادهای ناگوار و تلخی که سپهر عمومی در سال‌های گذشته به آن عادت کرده بود، بایسته است به فال نیک گرفت و لازم است از مسببان آن تشکر نمود و شایسته است آرزو کرد که این ازبندرهاشدن‌ها تکرار شوند و شامل سایر زندانیان سیاسی مانند سروناز احمدی که در اعتصاب دارویی به سر می‌برد و سعید مدنی که یافته‌های پژوهشی‌اش مورد پسند واقع نگردیده‌اند و مصطفی تاجزاده که جز نقد کاری نکرده است و میرحسین و رهنورد و کروبی که حصرشان غیرقانونی است و همه‌ی دیگر زندانیانی که ذکر نام‌شان از حوصله‌ی این مکتوب بیرون است و اصحاب قدرت، ابراز دیدگاه‌های‌شان را تاب نیاورده بودند و بیان نظراتشان آنان را در بند اندرانداخته نیز بشود.

جامعه‌ی ایران سخت نیازمند مرهمی قوی است تا زخم‌های عمیق و دل‌آزارش را ترمیم و دل شکسته‌ی مردمش را تعمیر کند.

گوش‌های ما سخت مشتاق و نیازمند شنیدن خبرهای امیدوارکننده و نیک، و گشوده‌شدن افق‌های تیره و تاریک است.

١۵ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

04 Oct, 10:55


سلسله مباحث نوگرایی قرآنی (١٩۵)


«بررسی سوره‌ی العصر»



          بهروز مرادی: قرآن‌پژوه و 
    دکترای جامعه‌شناسی دین از هلند


               ١٣ مهرماه ١۴٠٣

🌿@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

02 Oct, 19:38


«ما آزادی نمی‌خواهیم، " بی‌بی" شر مرسان!»

🖍 دکتر علی ملک‌پور

نتانیاهو رییس دولت تروریست اسراییل و سردسته "قصابان غاصب"  که خود متهم به جنایات جنگی است، بی‌شرمانه سودای آزادی ایرانیان دارد!
اسراییل ناامن‌ترین کشور جهان است و از بدو روییدن در سرزمین دیگران از ۷۶ سال پیش تا کنون، یک روز خوش به خود ندید و روزگاری هم برای دیگران باقی نگذاشت. حال رهبر چنین کشور نامتعارفی چگونه می‌تواند مبشر آزادی دیگر مردمان باشد!
این "ذات نایافته از هستی بخش" می‌خواهد که به ایرانی جماعت  آزادی ببخشد!

ایرانیان در  ۲۰۰ سال اخیر  با مداخلات بیگانگان مبارزه کردند از روسیه تزاری تا روسیه پوتینی، از انگلستان استعماری تا امریکای حامی استبداد سلطنتی و تروریسم اسراییلی.
ایرانیان به موازات مبارزه با بیگانگان، برای آزادی و رهایی از بند استبداد نیز بی‌وقفه کوشیدند و امروز هم گر چه خسته از فقر و فساد و سانسور و تبعیض‌اند، ولی چشم امید به آزادی با کمک بیگانه‌ ندارند، به ویژه اگر آن بیگانه " بی‌بی" بدسگال باشد.

۱۱ مهر ۱۴۰۳

@alimalekpour1

بازسازی گفتمان دینی

29 Sep, 12:48


«صورت‌مسئله‌ی خاورميانه»

🖍بهروز مرادی

از زمان تأسیس رژیم اسرائیل در سال ١٩۴٨ و اشغال سرزمین‌های فلسطینی، بحرانی لاینحل در منطقه‌ی خاورميانه به‌وجود آمده و جنگ‌هایی بی‌پایان دامن گسترده که میلیون‌ها نفر را به کام مرگ و نیستی و زخم و جراحت و آوارگی و بی‌خانمانی و تباهی و ویرانی درافکنده است.

بسیاری از جنبش‌های اسلامی در منطقه نیز مستقیم یا غیرمستقیم برای مقابله با اشغالگری رژیم صهیونیستیِ حاکم بر اسرائیل یا دست‌کم در مقامِ واکنش نسبت به این رژیم ضد انسانی به‌وجود آمده‌اند.

پدیده‌ی استعمار و اشغالگری همواره مقاومت مردمی در جوامع استعمارشده ایجاد نموده و در همه‌ی کشورهای تحت اشغال، جنبش‌های رهایی‌بخش شکل گرفتند تا اشغالگران را از سرزمین ملی خود بیرون برانند.

این امری کاملاً طبیعی است که در فلسطینِ اشغال شده و همسایگان آن مانند لبنان و سایر کشورهای نزدیک و دور، گروه‌ها و سازمان‌هایی جهت دفاع در مقابل تهاجمات و تجاوزات و جنایات رژیم تروریستی و جنایت‌پیشه‌ی اسرائیل به‌وجود بیایند.

تا این اشغالگری پایان نیابد، مقاومتِ مردمی در مقابل اشغالگران تداوم خواهد یافت و کشتن کودکان و زنان و مردان بی‌دفاع و ترور رهبران جنبش‌های مردمی همچون اسماعیل هنیه و حسن نصرالله از سوی رژیم وحشی اسرائیل، نمی‌تواند به بحران خاورمیانه پایان دهد، حتی اگر این رژیم، حمایت سیاسی و مالی و نظامی و تسلیحاتی جهان غرب را با خود داشته باشد، قوانین بین‌المللی را گردن ننهد، قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل در لزوم تشکیل کشور فلسطین و خروج از سرزمین‌های اشغالی را نپذیرد، حریم هوایی و زمینی و دریایی سایر کشورها را نقض کند و قواعد زیست انسانی دیگر ملت‌ها را زیر پا بنهد.

تا اشغالگری هست، مبارزه با اشغالگری در اشکال مختلف وجود خواهد داشت و تنها با پایان یافتن این اشغالگری است که خاورمیانه می‌تواند روی صلح و آرامش به خود بگیرد.

اگرچه ممکن است کشتن رهبران این جنبش‌ها آتش مقاومت در مقابل اشغالگران را برای مدتی کم فروغ نماید، اما تا به اشغالگری رژیم کودک‌کشِ اسرائیل پایان داده نشود، این آتش از سوی مردم سرزمین‌های تحت اشغال و حامیان آنها همواره روشن خواهد ماند.
این صورت‌مسئله‌ی خاورميانه است.

٨ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi

بازسازی گفتمان دینی

27 Sep, 06:22


«حجاب اسلامی چیست؟»

🖍بهروز مرادی

بر در یا پنجره‌ی بعضی از مغازه‌ها و مکان‌ها نوشته شده: به دستور این مقام و آن مقام؛ رعایت "حجاب اسلامی" الزامی است.

از خود می‌پرسم براستی حجاب اسلامی برای زنان و دختران چیست؟

آیا منظور پوشاندن مو است؟
اگر دختری شالی بر بخشی از سرش انداخته باشد و بخش دیگر سرش پوشیده نماند، آیا حجاب اسلامی را رعایت کرده؟

چه حجم از سر یا موی سر باید پوشانده شود تا نام آن بشود حجاب اسلامی؟

اگر زنی موی سرش را پوشاند، اما گردن و زیر گردن او پوشیده نماند، آیا حجاب اسلامی را رعایت کرده؟

اگر زنی موی خود را تراشیده باشد و شال و روسری بر سر نداشته باشد، آیا آنگاه نیازی به سرپوش ندارد؟

اگر دختری سر و موی خود را بپوشاند، اما سینه یا شکم یا ناف خود را در معرض دید قرار بدهد، آیا حجاب اسلامی را مراعات نموده؟

اگر زنی بر سر خود پوششی انداخته، اما دستانش تا آرنج یا تا بازو برهنه باشد، آیا حجاب اسلامی را رعایت کرده؟

اگر زنی بالای بدن خود را پوشانده باشد، اما پاهایش تا مچ یا بالاتر از آن بی پوشش باشد، آیا در حجاب اسلامی اش خللی وارد نیامده؟

اصلاً حد و حدود حجاب اسلامی چیست؟ و چه کسی این حد و حدود را تعیین نموده؟

آیا حجاب اسلامی، چادر است یا مقنعه یا شال یا روسری یا مانتو یا بلوز و دامن یا کت و شلوار یا پیراهن بلند یا.....؟

این نوع لباس‌ها که در قرآن به آنها اشاره نشده را چه کسی به عنوان حجاب اسلامی تعیین نموده است؟

این اماواگرها نشان می‌دهند که براستی شکل استانداردی از حجاب اسلامی توسط دین مطرح نشده و دیدگاه‌های مطرح در این رابطه، دیدگاه مفسران دین یا مأموران حکومتی است و نه نظر و موضع خود دین.
در این دیدگاه‌ها، اختلاف‌نظرها نیز بسیار زیاد و غیرقابل جمع است.

اگر قرآن معیار باشد، در این کتاب در دو موردی که به پوشش زنان پرداخته، به پوشاندن موی سر اشاره‌ای نشده:
در آیه‌ی ٣١ از سوره‌ی نور، پوشاندن گریبان که زیر گردن است مطرح گردیده و در آیه‌ی ۵٩ از سوره‌ی احزاب نیز نزدیک کردن دو سر پوشش عبامانند برای پوشاندن بدن مد نظر قرآن است.

مضاف بر این؛ در هیچکدام از این دو آیه، مخاطبانِ دعوت به پوشاندن بدن، عام نمی‌باشند، بلکه خطاب این دو آیه تنها زنان و دختران مؤمنه و خانواده‌ی حضرت رسول‌ص می‌باشند.

مهم‌تر از این امر این است که طبق آیه‌ی ۴٨ از سوره‌ی مائده؛ همه‌ی گروه‌های اجتماعی اعم از دینی و غیردینی حق و اجازه دارند شریعت یعنی سبک زندگی خود را داشته باشند و هیچ گروهی حق ندارد مفاد باورهای اعتقادی خود را به سایر گروه‌های اجتماعی تحمیل نماید و این عین باور قرآن به آزادی پوشش است.

سخن پایانی، یادآوری این نکته است که طبق آیه‌ی ٢۵۶ از سوره‌ی بقره؛ در گفتمان و محتوای دین، زور و اجبار و تحمیلی در هیچ بعدی از ابعاد زندگی نیست، بلکه هدف دین؛ همانا تبیین راه رشد و بالندگی و رستگاری از راه کژی و بازندگی و بدفرجامی است.
این عدم تحمیل و اجبار، شامل آزادی پوشش برای زنان و دختران نیز می‌شود.

بدین ترتیب؛ مفهوم حجاب اسلامی براستی مفهومی ناواضح، مبهم و غیرشفاف است که حد و حدود دقیق آن از سوی دین تعیین نگرديده و در قرآن شامل پوشاندن موی سر نمی‌باشد و مخاطب آن نیز عموم زنان و دختران نمی‌باشند.

اینهمه ناروشنی و ابهام در چیستی و تعیین حد و حدود حجاب اسلامی و نیز وسعت اختلاف نظر مفسران کتاب در این باره، نشان می‌دهند که این مفهوم، فاقد بنیادهای شرعی لازم جهت استناد دینی و اعتبار جمعی است و شایسته است از اماکن حذف گردد.

۶ مهرماه ١۴٠٣

🌿
@drBehrouzMoradi