حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

@allama_sarbazi_12


پایگاه حفظ و نشر آثار، افکار و عقیده قطب الارشاد حضرت مولانا محمد عمر سربازی رحمه الله

ارتباط با ادمین:https://t.me/A_mirbalochzahi

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

16 Oct, 07:21


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

[قوله تعالی «وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ يَبْخَلُونَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَيْرًا لَهُمْ بَلْ هُوَ شَرٌّ لَهُمْ سَيُطَوَّقُونَ مَا بَخِلُوا بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ» (آل عمران: 180) ]

📍 *آنان كه مشمول وعيد آيه هستند*

♦️ علاوه بر بخيلان مال و كتمان كنندگان علم و حقايق دينى، وعيد آيه آن دسته از علما و طلابى را كه بعد از فراغت به خدمت دين مشغول نمى‏شوند و به جاى آن همه وقت و همه تن به دنبال تجارت و كسب دنيا مى‏روند، نيز در برمى‏گيرد.
📌 چون اينان هم جزو همان خاينان هستند كه از يك طرف والدين خود را فريب داده‏اند و به بهانه‏ى تحصيل علم، از خدمت آنان خود را سبكدوش و از حمايت‏هاى روحى و مالى آنان بهره برداشته‏اند.
🔸 و از طرفى ديگر، اساتذه را نيز گول زده‏اند كه براى‏شان وقت عزيز خويش را صرف كرده‏اند. به قول حضرت «ابن عباس»رضی‌الله عنه اين گروه از علما هم در روز قيامت افسار آتشين دور گردن يا بر دهانشان زده خواهد شد.
🔹 همچنين در تحت اين آيه آن عده از علما داخل هستند كه وقتى در حوزه‏ى فعاليت يا سكونت آنان يك عالم ربانى بيايد، به مقتضاى خواهش نفسانى خود يا به سبب اين كه فكر مى‏كنند با وجود او عزّت و احترام آنان سلب مى‏شود، دچار حسادت مى‏شوند و كرامات و بزرگى آن عالم ربّانى را بيان نمى‏كنند و بدين طريق مرتكب انكار حق مى‏گردند؛ درست مانند علماى فرقه‏هاى مبتدعه در «پاكستان» كه اگر از منصفان آنان سؤال شود: «ديوبندى‏ها چطور اشخاصى هستند؟» مى‏گويند: حق به جانب آنان است!
💠 اين مبالغه نيست. نظير دارد. مثلاً زمانى كه حضرت مولانا «محمود الحسن» ديوبندى رحمه‌الله خواستند با مولوى «احمد بريلوى» مناظره كنند، او گفت: من در جايى خلوت با تو مناظره مى‏كنم. اما مولانا رحمه‌الله فرمودند: مناظره بايد در ملأ عام باشد تا همه بدانند كه چه كسى به حق و چه كسى بر باطل است. بريلوى اين شرط را نپذيرفت و گفت: من آماده‏ى مناظره نيستم.
🔹 مولانا رحمه‌الله فرمودند: مى‏خواهم در خلوت با تو صحبتى داشته باشم. او پذيرفت. مولانا رحمه‌الله او را به خلوت برد و «قرآن مجيد» را آورد و به او گفت: قسم ياد كن به آن ذاتى كه «قرآن» را نازل فرموده است آيا من و استادم حضرت مولانا «محمد قاسم نانوتوى» رحمه‌الله بر حق هستيم يا شما؟
🔸 بريلوى بعد از كمى فكر و تدبّر گفت: قسم به خدا كه تو و استادت بر حق هستيد!
♦️ حضرت مولانا «محمود الحسن» رحمه‌الله فرمودند: صد آفرين بر تو كه معلوم مى‏شود هنوز «ايمان» در قلبت هست. آن‌گاه از او پرسيدند: پس چرا حق را قبول نمى‏كنيد؟ دست به شكم زد و گفت: «مولانا پيت كامسأله هى» (مولانا! مسأله‏ى شكم در ميان است!)
💠 مولانا رحمه‌الله فرمودند: هر چه مردم مى‏دهند مال شما باشد، ما چيزى نمى‏خواهيم.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد ششم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

27 Sep, 07:54


#دلـنـوشـته

✍️ معاویه نعمانی

لهجه مردی که دارد بوی دوست
ملتی را می کِشد تا کوی دوست

کـوه‌ون
کوه ون نام زیبایی که زیبایی‌های دیگری را در ذهن تداعی می‌کند.
با نام کوه‌ون، تصویر رشته‌کوه‌های جذّاب‌ و مملو از خاطرهٔ آنجا زنده‌ می‌شوند.
با یاد کوه‌ون قامت زیبای حضرت‌ شيخ التفسیر استاد شهید مولانا محمد عمر سربازی رحمة الله علیه در ذهن نقش می‌بندد.
با شنیدن واژه کوه‌ون یاد و‌ خاطره اساتيد بزرگوار و بزرگان منبع العلوم کـوه‌ون تازه‌ می‌شوند.
با اسم کوه‌ون، اذهان به‌ حوزه‌ علمیه منبع العلوم و طلاب عزيزش می‌رود.
کوه‌ون یعنی صفا و صمیمیت، اخلاص و تقوا، مجاهدت و صبر، علم و عرفان...
کوه‌ون دیار عاشقان و دلدادگان است که حضرت‌ شيخ التفسیر رحمة الله رحمة واسعة با دستان مبارکشان مدرسه‌ای را با اخلاص و صدق بنا نهادند و با صبر و مجاهدت و اشک‌های سحرگاه در آن برکت نهاده شد و کوه‌ون جزو مدارسی شد که شخصیت‌های انقلابی زیادی از علم و عرفان آن دیار مبارک مستفید شده و ملتی را بیدار کردند...

در بدو ورود به پادیک و منبع العلوم، معنویت و آرامش عجیبی تو را به آغوش می‌کشد و غم و اندوه و پریشانی را از پيکر آدمی می‌زداید و دور شدن از این مکتبِ انسان‌سازی عاشقان را به سرگردانی و مدهوشی می‌رساند.

آنجاست که ثمره اخلاص مشاهده می‌شود و از میان کوه‌های کوه‌ون و روستای پادیک نور و درخشش منبع العلوم به آفاق پرتو افکنی کرده است و امتی از انعکاس آن راه هدايت را می‌جویند.

قدر آئینه بدانیم چو هست
نه در آن وقت که افتاد و شکست

تا فرصت هست باید از این مکان معنوی مستفید شد و پیش بزرگان و تلامیذ حضرت‌ شيخ التفسیر رحمة الله علیه زانوی تلمذ زد و از دریای علم و عرفان آن بزرگواران، خوشه چینی کرد.

من و مجنون هم سبق بودیم در دیوان عشق او به صحرا ها رفت و من در کوچه ها رسوا شدم...
قدر بدانیم.


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

26 Sep, 06:04


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

پدران و مادران انسان

📌 جاهلان تصوّر مى‏كنند كه انسان بيشتر از يك پدر و مادر نخواهد داشت. امّا در شريعت از جنبه‏ى ادب و اخلاق، براى هر انسانى، هشت پدر و مادر مى‏تواند وجود داشته باشد كه اداى احترام فرزندانه و خدمت به آنان بر او مثل پدر و مادر حقيقى واجب است.
🔖 اين پدران و مادران عبارتند از: پدر و مادر، برادر بزرگتر و خواهر بزرگتر، عمو و عمه، دايى و خاله، پدر زن و مادر زن (براى مرد) و پدر شوهر و مادر شوهر (براى زن).
🔹 خدمت به اين افراد چنان مهمّ است كه -به طورى كه حديث قبلى دلالت صريح داشت- مى‏تواند جرم‏هاى سنگين را برطرف سازد و نيز اگر كسى حق پدر و مادر مرده‏اش را به جاى نياورده است، با احترام و خدمت به آنان مى‏تواند اين نقيصه را تلافى نمايد.
🔸 روايت شده كه حضرت «عباس» رضى‏الله‏عنه عموى «رسول اللّه» صلى‏الله‏عليه‏و‏سلم ، نزد آن‌حضرت عليه‏السلام از كم لطفى قريش در حق خود شكايت نمود. آن‌حضرت عليه‏السلام ناراحت شد و در موعظه‏ى علنى، خطاب به آنان فرمود: «با عموى من، عباس به نيكى رفتار كنيد. عباس، عموى من و از بقيه‏ى آباى من است. و عموى هر كس، به منزله‏ى پدر اوست».
♦️ از آن وقت به بعد صحابه رضي الله عنهم احترام زايد الوصفى به او نشان دادند. در زمان حضرت «عمر» رضى‏الله‏عنه كه قحط شديدى روى نمود، ايشان به حرمت و جاه «عباس» رضى‏الله‏عنه به عنوان پدر «رسول اللّه» صلى‏الله‏عليه‏و‏سلم
استسقاء نمود و در دعا، فرمود: «در زمان حيات رسول اللّه صلى‏الله‏عليه‏و‏سلم به او توسل مى‏جستيم ولى اكنون با توسل به عموى گرامى او، عباس، از تو باران مى‏طلبيم». (اين دعا مستجاب شد و خداوند متعال قحط را برطرف گردانيد.)
......
💠 امروزه متأسفانه حق پدر و مادر حقيقى پايمال مى‏شود، كجا برسد به حقوق ساير پدران و مادران. امّا به ياد بايد داشت كه بدون ادا و رعايت اين حقّ، هيچ عبادتى ولو فرايض و واجبات كامل نخواهند شد.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد سوم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله


https://t.me/Allama_Sarbazi_12


https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

26 Sep, 06:03


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

دعوت و تبليغ اول به فرديت آغاز شد

علما از آيه‏ى (فَلَّمَآ اَحَسَّ عِيَسى مِنْهُمُ الْكُفْرَ...) [آل عمران: 52] استنباط كردند كه در وهله‏ى اول تبليغ و دعوت و تعليم از افراد شروع مى‏شود. اساسا هر پيامبر تنها دعوت را شروع كرده است بعد كه برايش لشكر و جماعت پيدا شده و لشكر مخالف در جلويشان قيام مى‏كردند، قوم و گروه خود را براى مقابله و حمله جمع مى‏كرده است.
♦️ لذا معلوم شد كه انسان در وهله‏ى اول در تعليم و تبليغ و دعوت با فرديت كار كند. فرد در فرديت خود معذور نيست پس چنانچه شخصى ببيند كه چون من تنها هستم، دعوت نمى‏دهم يا تعليم نمى‏كنم، مسئول مى‏شود. بايد دعوت بدهد. و اگر ديد كه براى من گروه و جماعت موجود است و مخالف نيز گروه‏بندى كرده پس با لشكر و گروه خود دعوت بدهد.
💠 از آيه همين ثابت مى‏شود. حضرت عيسى عليه‏السلام وقتى ديد كه قوم يهود به كفر و انكار مواجه مى‏شوند، پس فرمود: «مَنْ اَنصارى اِلى اللّه»؟ و با اين كار گروه خود را با دعوت جمعى، جمع و جور نمود.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد پنجم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

26 Sep, 06:03


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

📍 از آيه‌‏ي (وَلَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْأَرْضِ ...) [اعراف: 10] علما استنباط كردند كه كليه‏ي وسايل مدرن و پيشرفت‏هاي بشري در زمينه‏هاي مختلف علم و تجربه، گواهي بر مصداق همين آيه هستند.
🔹 به عبارت ديگر: موفّقيت‌هاي انسان در تسخير قواي طبيعت در زمين و فضا و ايجاد امكانات و تكنيك پيشرفته و وسايل مجهزتر براي زندگي راحت‌تر در كره‏ي خاكي، ثمره‏اي از نعمت تمكين الهي كه در آيه به آن اشاره شده، است.
🔸 پس، «قرآن» هم براي اين ترقي‌هاي انسان در جنبه‏هاي علمي و تكنولوژي مدرن مهر تأييد مي‏زند و هرگز با آن مخالف نيست. اما در ضمن تأكيد مي‏كند كه انسان در مقابل نعمت بزرگ قدرت و اختيار تصرف، خداي خويش را سپاس گويد و او را بشناسد.
♦️ اين در واقع مژده‏اي است كه خداوند متعال به انسان داده است؛ اگر چه مصاديق آن به مرور زمان ظاهر مي‏گردند؛ چنان كه گذشتگان از پيشرفت‌هاي چشمگير امروزي اطلاعي نداشته‏اند.
🔹 پس، اين همه موفقيت بايد وسيله‏اي براي شناخت هرچه بهتر خداي كريم باشد و انسان در قبال اين تحفه‏ي ارزشمند كه او تعاليٰ به انسان ارزاني فرموده، بايد مدام شكر بگويد. اما متأسفانه با وجود اين عطيه‏ي الهي، بيشتر دانشمندان و پژوهشگران از خداي متعال دور مانده‏اند و تمام پيروزي‏ها را زاييده‌ي كمالات خود مي‏فهمند. براي اظهار همين حقيقت است كه خداوند متعال در آخر آيه مي‏فرمايد: (قَلِيلًا مَا تَشْكُرُونَ) [اعراف: 10]: بسيار كم شكر مي‌كنيد!

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد نُهم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

26 Sep, 06:02


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

منشأ تمام گناهان

از اين آيه اشارتاً معلوم شد كه حُبّ دنيا، رأس تمام گناهان است. در دنيا گناهي نيست كه به نوعي ريشه در محبت دنيا نداشته باشد. چنان‏كه در اين آيه بيان شد، سبب بدبختي كافران، به مسخره گرفتن دين و انگيزه‏ي اصلي آن غرور و فريب دنيا است: (وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا).
♦️ اين واقعيت در حديثي نبوي عليٰ قائلها الصلوٰة و السلام به اين عبارت آمده است:
«حبَُّ الدنيا، رأسُ كلِّ خطيئةٍ.» (عشق به دنيا [و ظاهر فريبنده‏ي آن]، سرچشمه‏ي تمام خطاها است.)

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد نُهم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

12 Sep, 07:27


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

[قوله تعالی: «وَإِنْ كَذَّبُوكَ فَقُلْ لِي عَمَلِي وَلَكُمْ عَمَلُكُمْ ۖ أَنْتُمْ بَرِيئُونَ مِمَّا أَعْمَلُ وَأَنَا بَرِيءٌ مِمَّا تَعْمَلُونَ» (یونس: ۴۱)]

سه درس برای علما و مبلغان

1️⃣ درس اول- این کریمه اشاره به این نکته دارد که درصورتی که قومی به هیچ وجه دعوت عالم و داعی الی الخیر را قبول نکند، آن کس ضمن دوری و اظهار برائت از باورها و اعمال آنان، نباید دست از دعوت و تعليم و تبلیغ آنان بردارد كه می‌بینیم به «رسول‌الله»ﷺ همین وظیفه ابلاغ می‌شود و ایشانﷺ چنين ‌می‌كردند و این کار، سنت ايشانﷺ است. حکمت این روش این است‌که شاید همان افراد روزی از درِ موافقت وارد شوند و به عقیده‌ی صحیح روی آورند.

2️⃣ درس دوم- از آيه معلوم مي‌شود که اگر كفار در برابر دعوت به «اسلام» و مذهب حق، از آن تبرّي كردند و آن را اظهار داشتند، بر مسلمانان هم واجب است نسبت به آنان اظهار و اعلام برائت كنند. اما اگر در ظاهر چيزي نمي‌گويند و كاري به مسلمانان و كارهاي ديني و مذهبي‌شان ندارند و فقط به نپذیرفتن «اسلام» كفايت مي‌كنند، مسلمانان نيز وظيفه خواهند داشت به برائت قلبي اكتفا كنند و آن را اظهار و اعلان نكنند تا سبب برانگيخته شدن آنان عليه مسلمانان نشود.
🔖 حكم مسلماني كه دعوت به «اسلامِ» حقیقی یا اعمال اسلامي می‌شود نیز همين است؛ اگر اظهار برائت مي‌كند، باید از او اظهار برائت نمود و اگر بدون اظهار برائت دعوت را نمي‌پذيرد، در قلب، او و کارش را باید ناخوش داشت و از آن بیزار بود.

3️⃣ درس سوم- از داعيِ بدعات و رسوم، مطلقاً تبرّي و اظهار آن واجب است. حتي غيبت چنين شخصي در حیات و بعد از موتش جايز و بسا اوقات واجب مي‌گردد تا مردم او و کارهایش را بشناسند و به آن مايل نشوند و از انحراف نجات يابند.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد دوازدهم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

12 Sep, 07:25


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

اقسام احسان به عموم مردم

📌 از آيه‏ى «و قولوا للنّاس حُسناً» وجوب احسان به همه‏ى مردم ثابت مى‏شود. اين احسان داراى اقسام و مراتب متعدّدى است و در وهله‏ى اوّل به سه قسم تقسيم مى‏شود:

قولى، فعلى و مالى.
🔖 در آيه مقصود فقط احسان قولى نيست. اگرچه در امر، صيغه‏ى «قولوا» به كار رفته است. چون تخصيص قول در ذكر براى اين است كه انسان در معاشرت و معاملات روزمره‏ى زندگى خود با مردم، بيشتر به گفتار نياز پيدا مى‏كند تا مال و فعل.
🔸 بنابراين مأمور بهٖ در آيه، احسان به هر سه قسم خويش است.
📍احسان قولى، خود بر هفت قسم است و به عبارت واضح‏تر: قول حسن در هفت مورد بايد مراعات گردد:
1️⃣ - در معاشرت و معامله با مردم- انسان بايد در ارتباط و معاشرت خويش با مردم خوش‏مشرب و گشاده‏رو باشد و سخنانى بگويد كه موجب رضاى طرف و خشنودى او
باشد. سخن بد و لحن تند موجب دل‏آزارى طرف گشته و از احسان به دور است.
2️⃣ - در امر به معروف و نهى از منكر- ظاهر است، انسانِ مبلّغ تنها در صورتى موفق به اصلاح مردم مى‏شود كه سخنش با ملاطفت و مهرآميز و با حكمت باشد. (و لو كنتَ
فَظّا غليظ القلب لا نفضّوا من حولك) [آل عمران: 159].
3️⃣ - در برخورد و ملاقات با مردم- و اين نياز به توضيح ندارد.
4️⃣ - در ندا- يعنى مردم را طبق مقام و انتظارات آنان صدا بزند. مثلاً پدر و مادر يا استاد و پير [و] مرشدش را به اسم صدا نزند. علما و فضلا را به القاب مروج يا مخصوص آنان نام بگيرد. كودكان را نيز با اسامى و القاب عطوفت‏آميز صدا كند و با آنان سخن گويد. هر كس را طورى ندا كند كه از آن ارزش و مقام او ظاهر گردد و او خوشش بيايد.
🔹 نقل مى‏كنند كه شاگردى در جلسه‏ى درس حضرت مولانا «رشيد احمد گنگوهى» رحمه‏الله، سيد «احمد رضاخان بريلوى» را با اسم كوچكش نام گرفت. مولانا رحمه‌الله از اين نوع سخن گفتن ناراحت شد و به شاگردش يادآورى كرد كه او اهل علم و دانش است. نبايد مثل يك فرد معمولى از او نام ببرى. او اگرچه خودش بر علمش عامل نيست، امّا علم او تقصيرى ندارد. شاگرد گفت: حضرت استاد! امّا او شما را كافر گفته است! فرمود: باشد. ما طبق دستور قرآن عمل مى‏كنيم. (كه فرموده است: «و قولوا للناس حسنا»).
5️⃣ - در غياب مردم- از ديگران پشت سر آنان، سخنانى بگويد كه مى‏تواند آنها را در جلوى او هم تكرار كند. يعنى غيبت نكند و سعى نكند در غياب كسى بدى‏هايش را براى ديگران برشمرد.
6️⃣ - در مشوره- وقتى كسى از او نظر مى‏خواهد، در حالى كه درباره‏ى مسئله‏ى مطرح شده فكر و تدبّر كرده است، با سخنانى شايسته و حقيقى مشوره‏اش را اظهار كند.
7️⃣ - هنگام بروز مصايب- وقتى بر خودش مصيبتى طارى مى‏شود، ديگران را بد و بيراه نگويد و چنانكه بر كسى ديگر مشكلى بيفتد، او را مورد طعن قرار ندهد، بلكه با سخنان
خوب در صدد دلدارى او برآيد.
💠 احسان فعلى و احسان مالى نيز به سه صورت پيش مى‏آيند كه عبارتند از: 1- مدارات، 2- حُسن خُلق، 3- مداهنت.
♦️ مدارات و حسن خلق با هر كس جايز و در صورت لزوم، ضرورى است. حتّى با دشمن نيز مى‏توان مدارات نمود. به قول «حافظ شيرازى» رحمه‏الله:
آسايش دو گيتى تفسير اين دو حرف است// با دوستان تلطّف، با دشمنان مدارا
⏺️ مدارات اين است كه آدم براى دلجويى كسى از حق خود درگذرد.
❇️ حسن خلق و تلطّف اين است كه خوبى و كمال طرف را در نظر گرفته و با او برخوردى مناسب حال مى‏كند.
امّا مداهنت در مسايل شرعى جايز نيست. مداهنت در شرع اين است كه در راه اظهار يك حكم شرعى تساهل و چشم‏پوشى نمايد. مثلاً اگر كسى را ديد كه به شرع يا علم و علما توهين مى‏كند، اگر ساكت بنشيند و در صدد تفهيم او بر نيايد، مداهنت كرده است كه اصلاً جايز نيست.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد سوم، اثر ارزشمند حضرت شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX


https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

05 Sep, 07:27


🔰 بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

[قوله تعالی: «وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ» (اعراف: ۱۴۲)]

چند مسأله‌ي مستنبط از آيه

🔖 مسأله‌ي2: تأثير چهل روز در تزكيه و تهذيب

📌 ثابت شد كه چهل شبانه روز با اصلاح نفس و ترميم حال باطنى يك مناسبت و ارتباط خاص دارد. در حديثى به صراحت آمده است:
«هر كه به اخلاص كامل چهل روز به عبادت خداوند متعال بپردازد، چشمه‏هاي حكمت از قلب به زبانش سرازير مي‌شود.»
💠 صوفيه از اين آيه‌ي «قرآن» و حديث چله‌نشينى‏هاى عارفانه و سالكانه‏ى خويش را استدلال كردند؛ اما نه آن چله‌نشينى كه به سبب آن بسيارى از عبادات مانند نماز با جماعت و... فوت گردد. عرفاى بزرگ چلّه مى‏نشستند؛ روزها روزه بودند و شب‏ها افطار مى‏كردند و در كنار آن با مردم سلام و عليك هم داشتند.
♦️ جد بزرگوار من [آخوند ملا عبد الرحمن رحمه‌الله] در خانه‏اش چلّه مى‏نشست و در اين مدت با اهل مسجدش نماز را با جماعت مى‏خواند. ايشان در اين مدت روزها روزه بود و هنگام غروب با يك دانه خرما و ليوانى آب افطار مى‏كرد.
🔸 حضرات مبلّغ از همين آيه و حديث مذکور سفرهاى چهل روزه‏ى تبليغى خويش را استنباط نموده‏اند.
🔹 همين طور چهل روز جهاد، اثر خاصى در تهذيب و تصفيه‏ى نفس دارد.
❇️ طالب و مدرس مى‏تواند چهل روز را به نيت عبادت، درس بيشتر بخواند و غذا كمتر بخورد. اين كارها در قلب او نورى به وجود مى‏آورد و او را مهذّب‏تر مى‏سازد.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد دهم، اثر ارزشمند شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

05 Sep, 07:27


وَعَنْ انَسٍ رَضِیَ اللهُ عَنْه: لا يُؤْمِنُ أحَدُكُمْ، حتّى أكُونَ أحَبَّ إلَيْهِ مِن والِدِهِ ووَلَدِهِ والنّاسِ أجْمَعِينَ.:
🔅 ترجمه رسول اکرم ﷺ ارشاد فرمود: هیچ یک از شما مؤمن (کامل و واقعی) نمی‌شود، مگر زمانی که من از پدر و مادر و فرزندش و تمام مردم محبوب‌تر باشم.


علل محبت داشتن با رسول الله ﷺ.

حدیث این پیام را برای ما دارد که بر امت، محبت آن حضرت ﷺ لازم است و مسلماً لزوم این محبت، مولود علل و اسبابی است که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد:
۱: بر اُمَم گذشته به سبب معاصی عذاب فراگیر نازل می‌شد، اما به برکت رسول الله ﷺ بر امت او و لو اینکه گناهان‌شان زیاد باشند، عذاب عام نازل نمی‌شود.
۲: امم گذشته در امر دین، مواجه با < اصر و اغلال > یعنی سختی و شدت بودند، مثلاً: اگر بر لباسشان پلیدی می‌افتاد، مجبور بودند آن قسمت از لباس را ببرند، اما در این امت هر نوع پلیدی که باشد با مقداری آب پاک می‌گردد، و نمونه‌هایی دیگر.
٣: امت‌های قبلی موظف بودند در مکان‌های مخصوصی که عبادتگاه‌ها بودند، عبادت کنند، حتی اگر به جایی می‌رفتند وقت نماز موظف بودند نماز‌خانه‌ای درست کنند، اما این امت این محدودیت را ندارد و برای او تمام زمین مسجد گفته شده است.
٤: رسول الله ﷺ به ذات مبارک خویش " خیر الانبیاء " است، و به برکت او نیز این امت " خیر الاُمم " لقب گرفته است.
۵: این امت گر چه به اعتبار وجود و زمان مؤخّر است، ولی در آخرت برای محاسبه مقدم خواهد شد.
٦: در امت‌های گذشته هر گاه پیامبری از دنیا می‌رفت، پیامبر دیگری برای ارشاد مردم مبعوث می‌گشت، اما این امت نیابت پیامبرشان را خودشان انجام می‌دهند، و این به برکت آن حضرت ﷺ است.
۷: به دلیل تقدّس، شرافت و عظمت رسول الله ﷺ لقب امت او در تمام کتاب‌های آسمانی پیشین آمده است.
۸: علی‌رغم کوتاهی عمر افراد این امت عبادات آنها پُر ثواب‌تر از عبادات امت‌های قبلی است‌.
۹: در قیامت به برکت وجود پر فیض آن‌حضرت ﷺ این امت دارای یک خصوصیت ممتاز خواهد بود و آن " غُرّاً مُحَجَّلِین " است که مخصوص همین امت است.
۱۰: اولین امتی خواهد بود که از پل صراط می‌گذرد.
۱۱: اولین گروهی که وارد جنت می‌شود امت حضرت محمد ﷺ است.
۱۲: دو سوّم جمعیت بهشت را مسلمانان این امت تشکیل می‌دهند، چنانکه حضرت ﷺ فرمودند : در قیامت اهل جنت متشکّل از صدو‌ بیست صف خواهند بود که از آن‌ها، هشتاد صف مال امت من است .

پیامبری که به طفیل وجود بی نظیر او برای امتش این همه خصوصیات و امتیازات از طرف الله ذوالجلال در نظر گرفته شده است، سزاوار آن است که تک تک افراد امت لزوماً او را دوست داشته باشند.
------‐--------------------------------‐-----
📚 مرجع: کشّاف التّباریح؛ أثر ارزشمند شیخ التفسیر و الحدیث علّامة مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله
صفحه : ۱۷۲ الی ۱۷۳

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

01 Sep, 07:19


🔰 بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

📌 شرايط اظهار حق در برابر ظالم

🔸علما قايل‌اند: بيان سخن حق و به ‌تعبيري: عمل بر عزيمت در برابر دشمن خطرناک و حاکم ظالم براي كسي درست و صحيح است كه به نیروی مقاومت خویش مطمئن باشد و در برابر فشارهایی که بعد بر او وارد می‌آید، ايمان‌اش را از دست نمي‌دهد.
🔹 پس براي كسي كه از نيروي مقاومت تهی است و مي‌داند در چنگ دشمن نوبت به اعتراف و توبه هم مي‌رسد، بهتر است بر رخصت عمل كند و در چنين شرايطي عزيمت را كنار بنهد.
♦️ به طور کلّی هر كه در صدد انجام كار مهمی است، لازم است نخست ميزان قدرت و جرأت خود را برای آن کار بسنجد و بعد وارد عمل شود.

📌 اظهار حق برای صاحب عزيمت، لازم است و برای ديگران خير

🔹 از آیه‌ها‌ی (إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ) [کهف: 14] و (فَأْوُوا إِلَى الْكَهْفِ) [کهف: 16] علما استدلال کردند که اگر در راستای اظهار حق در برابر ظالمان، خوف قتل و قطع اعضا وجود ندارد، بر فردی که در خود جرأت این کار را می‌بیند و می‌تواند تکالیف کوچک‌تر را برداشت کند، این کار برای او عزیمت خواهد بود و باید آن را انجام دهد، اما لازم است با تدبّر و رعایت نرمی و ملایمت حق را بیان کند.
🔸 در صورتی که خوف قتل و قطع اعضا وجود دارد، بیان نکردن حق، رخصت به شمار می‌رود. و اگر فرد احساس می‌کند که توان مقاومت و تحمل شکنجه‌ها و زندان را هم ندارد و شاید در اظهار حق کوتاهی به وجود آید و یا اعتراف به ناحق کند، برای او نگفتن حق به مراتب بهتر از عمل بر عزیمت است. در چنین صورت‌هایی لازم است فرد از آنان کناره بگیرد و به عبادت و بندگی مشغول شود که این خود روش پیامبران علیهم السلام است.
💠 خواندیم که «اصحاب کهف» اول با جرأت در مقابل «دقیانوس» به اظهار دین حقیقی خداوند متعال پرداختند و ایمان خود را برملا کردند و بعد هم که او آنان را به مرگ تهدید نمود، از وی کناره گرفتند و به غار رفتند.

🔖 ما نمونه‌هایی از این موارد را در طرز عمل مجاهدان زمان خود نیز داریم. آنان در سرزمین‌های خود به خوبی پیش رفتند، اما بعد که شرایط دیگرگون شد و دیدند که توان مقاومت در برابر حملات نظامی «آمریکا» و متحدانش را ندارند، راه فرار و پناه به مناطق کوهستانی را برگزیدند. این کار موجّه بود و بنابراین، نباید مورد ملامت قرار گیرند و گفته شود: «فرار کردند و خودشان را مخفی نمودند!» چون قدرتی که در برابر آنان قرار داشت، خیلی قوی بود و وسعت داشت. این فرار بر مبنای همین حکم اسلامی که یادآور شدیم، قرار داشت. از کجا معلوم که خداوند متعال این فرار و اختفای‌شان در کوهستان‌ها را به صورتی دیگر از نیرو و مبارزه تبدیل نکند؟ آیا از قدرت خداوند قدیر بعید است که آنان را ناگهان از کوهستان‌ها و غارها بیرون آورد و دنیا را به دست‌شان فتح ‌نماید؟! از رحمت‌های «الله» سبحانه و تعالی هرگز نباید ناامید شد.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد شانزدهم، اثر ارزشمند شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

01 Sep, 07:17


بهار قرآن، گلدسته‌ای از تفسیر تبیین الفرقان

پيامدهاي تعاليم دنيوي محض

📌 بنده به جرأت مي‌گويم كه بزرگ‌ترين عامل فساد فرزندان، تعلیم فاسد و نادرست آنان است. يكي از شیوه‌های قتل اولاد آن است كه تنها به او علم دنيا آموخته شود. تعليم دنيوي زماني جايز است و مفيد مي‌افتد كه در ضمن تعاليم ديني انجام گيرد و آموزش‌های ديني بر تعاليم دنيوي غالب باشد.
🔸 ما مرتّباً شاهد هستيم که بسياري از پدران به‌خاطر جرم فرزندان به ‌ذلّت و سرافكندگي مي‌افتند و آبروي‌شان در بين مردم مي‌ريزد.
🔹 امام «رازي»رحمه‌الله داستاني پيرامون همين موضوع بيان داشته است. شخصي فرزندش را فقط علم جديد دنيوي آموخت؛ به امید آن که يك‌ روز به دردش بخورد. آن فرزند به‌ تدريج تمام دوره‌هاي تحصيلي را طي كرد و سرانجام به بالاترين مدرك روز نايل آمد. از قضا يك ‌روز سخني از زبان پدر بيرون آمد كه به مذاق فرزند تحصيلكرده‌اش خوش نيامد. بلند شد و كتك مفصّلي نثار پدر بيچاره كرد. شخصي از او پرسيد: اين‌كه پدر تو است؛ چرا او را مي‌زني و آزار مي‌‌رسانی؟! گفت: چون او مرا به ‌دنيا آورده و در گرداب پريشاني‌ها و رنج‌های این جهان انداخته است.
⬅️ (مقصودش این بود که پدرش باعث گردید که او قدم در این محنت‌کده بگذارد!!)
🔸 درباره‌ی «ابوالعلاء معرّي» هم حکایتی مشابه این نقل کرده‌اند. او يك ملحد مصري و در عین حال آدمي فصيح و در علوم دنيوي استاد بود. وقتي لحظه‌ي مرگش فرا رسيد، به ‌وي گفتند: اگر وصيّتي داري، بگو! گفت: بنويسيد:
هـٰــذا جنـاه أبـی عـليَّ
ومــا جنـيتُ عـلیٰ أحـدٍ
⬅️ «اين ظلم و گناه پدر من است و من در حق كسي جنايتي مرتكب نشده‌ام.»
🔹 مقصود او هم از اين گفتار آن بود كه پدر من که مرا به ‌دنيا آورده و من اكنون به‌سمت قبر و نابودي پيش مي‌روم، در واقع بر من ظلم و جنایت كرده است؛ چون اگر‌ او عامل به‌وجود آمدن من نمي‌شد، من مبتلای اين روزگار تلخ و تاريك نمي‌شدم و امروز طعم مرگ را نمي‌چشيدم. پس بدبختي من زير سر پدر من است؛ ورنه من بر هيچ ‌كس جنايتي انجام نداده‌ام.

______
📚 منبع: تفسیر «تبیین الفرقان»، جلد پانزدهم، اثر ارزشمند شیخ التفسیر و الحدیث علامه مولانا محمد عمر ملازهی سربازی رحمه‌الله

https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

29 Aug, 06:11


▪️شیخ التفسیر والحدیث مولانا محمد عمر سربازی رحمه الله:

▪️قبرم را از همه خرافات خلاف سنت و بدعات مثل گنبد و پرچم و غیره خالی و ساده بگذارید.
کسانی که بر سر قبرم خلاف سنت انجام دهند، خدا ایشان را لعنت کند

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📚منبع: وصیت نامه عمری

🆔https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

29 Aug, 06:07


📚کتاب| استاد من
خاطراتی از نابغه‌ی عصر
حضرت شیخ التفسیر والحدیث علامه شهید مولانامحمّـــــد عمــر ســربـازی رحمه‌الله

📝گردآوری: مولانا واحد بخش بلوچی حفظه الله

📂فایل:pdf

📖 صفحه:۱۲۶





https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

28 Aug, 15:15


حكم عرق شخص جنب وحائض.

🖊الاستفتاء: عرق انسان جنب چه حکم دارد؟ اگر جنب عرق کرد و لباس هایش خیس شدند، حکم لباس هایش چیست؟

📜الجواب بسم ملهم الصواب: عرق شخصی جنب و زن حیض دار و نفاس دار پاک است چراکه جنابت و حیض و نفاس و حدث، نجاست حقیقی نیستند، بلکه نجاسات حکمیه می باشند .

قال في الهنديه:
و عرق كل شيء معتبر بسوره لانها يتولد ان من لحمه فاخذ احدهما حكم صاحبه و سور الادمی و مايؤكل لحمه طاهر. لان المختلة به اللعاب و قد تولد من لحمه طاهر و يدخل في هذا الجواب الجنب و الحائض و الكافر...»

والله اعلم و عمله اتم - كتبه عبدالغني، دار الافتاء منبع العلوم
۱۵ جمادی الاول ۱۴۱۷ هق
الجواب صحیح - محمد عمر (غفرله)

📚منبع: فتاوی منبع العلوم کوه ون ج ٤ ص ١٤٧

📌اثرگـرانـقدر شـیخ التـفسـیر والحـدیث عـلامـه شـهید مـولانا محمـد عمـر سـربازی رحـمه الله.


https://t.me/Daroleftaemanbauloloom

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

28 Aug, 15:15


سوال: چه اعمالی و کارهائی باید انجام داد تا حسد، کینه، بدخلقی، تکبر، بی صبری و غیره از من دور شود؟

جواب:🌻🌻
داروی تمام دردها، کثرت ذکر الله و تلاوت قرآن کریم و محبت صالحین و کثرت و تکرار لاحول شریف است.


مکتوب علامه سربازی جلد ۷ ص ۹

https://chat.whatsapp.com/0q9hOMgln7QJuqfBsWLcIX

https://t.me/Allama_Sarbazi_12

حفظ و نشر آثار و اندیشه‌های علامه سربازی رحمه الله

26 Aug, 06:30


🔰 وَعَنْ فَاطِمَةَ بِنْتِ قَيْسٍ قَالَتْ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «إِنَّ فِي الْمَالِ لَحَقًّا سِوَى الزَّكَاةِ " ثُمَّ تَلَا {لَيْسَ الْبَرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ} [البقرة: ۱۷۷] الْآيَةَ». رَوَاهُ التِّرْمِذِيُّ وَابْنُ مَاجَهْ وَالدَّارِمِيُّ.

🔸شیخ التفسير والحدیث علامه محمد‌عمر سربازي رحمه الله در تحت این حدیث شریف می‌فرماید:
علما از این آیه و حدیث استدلال کرده‌اند که تأمین مالی مدارس و مساجد بر تمام مسلمین واجب علی‌الکفایة می‌باشد.
تنها بنای مدارس کافی نیست، تمامی مخارج آن‌ها باید تأمین شود و گرنه در بارگاه إلهي مسؤليت دارد.

______
📚 مرجع: کشّاف التّباریح؛ أثر ارزشمند شیخ التفسیر و الحدیث علّامة *مولانا محمد عمر ملازهي سربازي* رحمه‌الله

https://t.me/Allama_Sarbazi_12